Internet: Vegán receptblogok (gyűjtés)

Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1044 fő
  • Képek - 4154 db
  • Videók - 1258 db
  • Blogbejegyzések - 1368 db
  • Fórumtémák - 88 db
  • Linkek - 590 db

Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1044 fő
  • Képek - 4154 db
  • Videók - 1258 db
  • Blogbejegyzések - 1368 db
  • Fórumtémák - 88 db
  • Linkek - 590 db

Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1044 fő
  • Képek - 4154 db
  • Videók - 1258 db
  • Blogbejegyzések - 1368 db
  • Fórumtémák - 88 db
  • Linkek - 590 db

Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1044 fő
  • Képek - 4154 db
  • Videók - 1258 db
  • Blogbejegyzések - 1368 db
  • Fórumtémák - 88 db
  • Linkek - 590 db

Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

M Imre üzente 1 hónapja

„Sokan azt hiszik, hogy a vegán konyha nagyon bonyolult, pedig az étel elkészítése egyszerűbb, a főzés pedig sokkal gyorsabb.A nulláról persze nehéz ezt jól csinálni. Ezért én nem is állítom azt, hogy a vegánok egészségesen vagy egészségtelenül táplálkoznak, és ugyanez a helyzet a mindenevőknél is. Mindkettőhöz tájékozódni kell” – mondja Eszter.

Ő is előítéletekkel startolt, úgy képzelte, hogy a vegánok csak füvet esznek, nem is értette, hogyan lehet így létezni. Szerinte ugyanilyen előítéletek a mindenevés körül is forognak, csak más jellegűek: „Nemcsak a növényi étrendről nincs fogalmuk az embereknek, hanem az egészséges étrendről sem. Miközben, ha tudnák, hogy sok ételben mi van, nem adnák a gyereküknek. Az emberek azt hiszik például, hogy az állatok nem esznek semmi olyat, amit ártalmasnak gondolnak, pedig többek között nagyon sok szójával etetik őket. A vegánok alighanem sokkal kevesebb szóját esznek, mint a legtöbb húsevő. Ha megfigyeled, a legtöbb gyerek a hússal a legválogatósabb, na, olyankor jönnek az erősen feldolgozott, mindenféle ízfokozóval, tartósítószerrel készített felvágottak, virslik, mirelit húsok.”

Eszter évente egyszer önszorgalomból laborvizsgálaton ellenőrizteti a vérképét, ami általában teljesen rendben van. A terhességét is vegánként csinálta végig – a nőgyógyász, az endokrinológus és a védőnő támogatásával –, és amikor terminustúllépés miatt a terhessége 42. hetében kórházba került, jócskán meglepte a szakembereket: „Kézről kézre járt a laborom, mert szokatlanul jó volt, pedig ekkorra a kisbaba már mindent el szokott szívni az anyától.”

Kisfia egyelőre nem ismeri az egészségtelen ételeket, „ezért bármire van is éppen rákattanva, azt nyugodt szívvel adhatom neki. Tavasz óta jár bölcsődébe heti 3 napot, és habár folyamatosan környékezik a betegségek, mint minden intézménybe kerülő gyereket, a háromnegyed év alatt még sosem kellett itthon maradnia” – mondja Eszter.

###

Dr. Lengyel Boglárka gyermekorvos, a gyerekkori közétkeztetés változtatására irányuló menzareform elkötelezett híve.

Szeret beszélgetni a szülőkkel és nem ítélkezik, ha valaki bevallja, hogy vegán (a vegán szülők korábbi rossz tapasztalatok miatt gyakran nem merik elárulni gyerekorvosoknak, ha a gyerekük vegán). „A partnerség híve vagyok a gyógyításban, nem a kinyilatkoztatásé” – mondja, ráadásul mivel évekig vegetáriánus volt, majd pedig vegán, kellő ismerettel rendelkezik a témában. „Még így is meglep, hogy

-- a vegetáriánus vagy vegán szülők gyakran többet tudnak, mint én, az átlagembernél pedig tényleg sokkal több ismeretük van a tudatos táplálkozásról. Szóval itt már messze nem a fényevésről beszélünk”

Cikkek tucatjai foglalkoznak továbbra is azzal, hogy mi az, amiben a vegán gyerekek hiányt szenvednek. A cikkekből – például innen – mazsolázgatva összeszedtünk néhány gyakran előforduló érvet, amivel a szakemberek igyekeznek lebeszélni a szülőket a családi vegánságról. Az orvos, dr. Lengyel Boglárka válaszol.

-- A vegán gyerekek gyakrabban fáznak meg

„Ez nincs így. Öt évig követtem a Krisna-völgyben élő gyerekeket, és összehasonlítottam az egészségi állapotukat a praxisomban lévő gyerekekkel. Az ottani gyerekek semmivel sem voltak betegebbek, mint a praxisomban lévő kortársaik.”

-- A vegán gyerek nem kap meg minden, a fejlődéséhez szükséges tápanyagot, hiányállapotok léphetnek fel nála

„Először is észnél vagyunk és figyeljük a gyereket, nem szabad addig eljutni, hogy a gyerek belecsússzon a kóros állapotba. Hiányállapotok akkor léphetnek fel, ha nem megfelelően összeállított a gyerek étrendje.”

-- A fogazatunk és az emésztőrendszerünk hossza alapján mindenevők vagyunk

„De tudunk választani, van agyunk és önálló akaratunk, amivel választhatunk. Nem a fogazatunkkal, hanem a szabad józan eszünkkel és akaratunkkal választunk ételt.”

-- És ismét itt a tej, mivel a teljes értékű fehérjék témaköre a vegán gyerek kontra nem vegán gyerek vita csúcskérdése. Ennek az az oka, hogy a teljes értékű fehérjéket a legjobban felszívódó formában a húsok, a tej, a tejtermékek és a tojás tartalmazzák. Amíg a gyerek fejlődésben van, mindenképp szüksége van az állati vagy a tojásban lévő fehérjére.

„Ez sincs így, fel lehet nőni hús és tojás nélkül. A tojásra allergiások és a tehéntejfehérje-érzékenyek diétát tartanak. Számukra létezik olyan étrend, amely mellett nem alakulnak ki hiánybetegségeik. Már csak annyi a feladat, hogy elfogadjuk, hogy vannak olyan emberek is, akiknek saját szabad választása a hús- és tej-tejtermékmentes étrend, nem betegség miatti kényszer. Így akkor a részükre is ott a megfelelően összeállított növényi alapú étrend, amely minden életfontosságú összetevőt tartalmaz.”

-- A vegán gyerek garantáltan vashiányos lesz (a húsban lévő vas nagyobb arányban hasznosul, mint a növényekben lévő), ennek következményei: vérszegénység, pszichomotorikus problémák.

„A növényekben lévő vas felszívódik, ráadásul egészen jól, mert ott vannak mellette a felszívódását és a vörösvértestekbe való beépülését segítő segítő folsav és a C-vitamin. Egy húsevő, ha hús-rizs, hús-krumpli, hús-tészta párosításokat eszik zöldköret nélkül, semmivel sem lesz jobb helyzetben a vas felszívódásának tekintetében. A húsban valóban sok a vas. Nem ez az egyetlen kérdés, hanem az, hogy hasznosul-e, és ha igen, hogyan.”

-- A vegán gyerek B₁₂-hiánya borítékolható, és szinte biztos, hogy jódhiányos lesz.

„Magyarország legnagyobb része jódhiányos, ez a mindenevőknél is probléma. A jódpótlás a gyerekek megfelelő kognitiv fejlődésének érdekében fontos kérdés. Össztársadalmi probléma, ami az átlag menzakoszton éhező mindenevő gyereket is fenyegeti. Az ember bélrendszere képes B₁₂-termelésre, de egyértelmű, hogy ez az a vitamin, aminek a pótlására egy vegán-vegetáriánus családban szükség lehet. Ha tudjuk, hogy a vegán étkezés miatt ezt fokozottan kell pótolni, akkor a megfelelő készítménnyel tegyük meg, és nem alakul ki hiánybetegség. Rendszeres, legalább évenkénti laborkontrollal a D₃-, a folsav. és a B₁₂-szint is ellenőrizhető, és így megelőzhető a hiányállapot.”
https://telex.hu/tudomany/2021/12/25/vegansag-taplalhatja-e-a-szulo-vegan-modon-a-gyereket

Válasz

M Imre üzente 1 hónapja

Hajdina főzése és élettani hatásai | 2016-01-24

Na, ez volt az a gabona, ami kb. 3 évembe került, mire elfogadtam. Köretként nem csúszott. Desszertként oké volt, sehogy máshogy. Ma már a hajdinából levest főzünk, keverjük a többi gabonával, palacsintát sütünk belőle stb. És imádom!

Hajdina – a növényhajdina főzése

A keserűfűfélék családjába tartozik, szemei piramis alakúak, világos és sötétebb barnák. Álgabona, mert lisztes magját a gabonafélékhez hasonlóan ételkészítéshez hántolva, őrölve használják. Őshazája Közép-Ázsia, Európába a törökök közvetítésével került. Régebben Magyarországon is nagyban termesztették, ma már inkább Ukrajnában, Lengyelországban van jelentős mennyiségű hajdina.

A hajdina élettani hatásai

-- jellemző tápanyaga a szénhidrát, mely 55-77%-ban keményítő, 17-20%-ban élelmi rost

-- magas a magnézium-, kalcium- és aminosav- és fehérjetartalma

-- vasban, rézben és cinkben gazdag (a vas rézzel és cinkkel szívódik föl!)

-- B17 vitamin található benne, melynek fontos szerepe van a rákmegelőzésben

-- számos kísérleti munka eredménye támasztja alá a hajdinában található flavonoidok antioxidáns, antikarcinogén és gyulladáscsökkentő hatását (egyes szerzők szerint a hajdina flavonoid tartalma magasabb, mint a vörös bor vagy a tea flavonoidtartalma)

-- magas rutinsav tartalmú, így segít a vérnyomás csökkentésében, elősegíti a vérképzést, növeli az érfalak rugalmasságát

-- a rutinsav hatóanyaga jó hatású a depresszióra

-- sugárkárosodás esetén is kiválóan működik

-- melegítő hatású, erőt és meleget ad a tüdőnek, a vesének és a húgyhólyagnak.

A KÉKI egyik vizsgálatának eredményei egyértelműen megállapították, hogy a hajdina kiváló funkcionális élelmiszer alapanyag. A hántolt magliszt és levélliszt minták nagy biológiai értékű élelmiszer alapanyagok, amelyek vitaminok, ásványi anyagok és egyéb antioxidáns hatású vegyületek gazdag forrásai.

A hajdina főzése

Nem igényel főzés előtt áztatást.

Szűrőben alaposan megmossuk, majd 2,5-szeres tisztított vízben egy csipet sóval kb. 10 perc alatt puhára főzzük. Ha főzés előtt szárazon megpirítjuk, diós ízt kölcsönöz ételünknek. A hajdina magját nyersen, kevés ideig csíráztatva is fogyaszthatjuk.

Készíthetünk belőle levest, köretként összekeverhetjük más gabonákkal, és kitűnő édességek alapanyaga is lehet (pl. karobos hajdinagolyó, palacsinta)

Kik egyenek hajdinát?

-- szív- és érrendszeri kihívásokkal küzdők (magas vérnyomás, érszűkület stb.)
-- depresszióban szenvedők
-- sugárkárosodás esetén
-- székrekedéssel küzdők
-- cukorbetegek
-- gluténérzékenység esetén
-- és azok, akik mindezeket megelőzni akarják.

https://tisztan-termeszetes.hu/hajdina-fozese-es-elettani-hatasai/

Válasz

M Imre üzente 2 hónapja

Almás céklakrémleves

Recept:
- egy maréknyi baby cékla, kb. 10 dkg, vagy sima céklából ugyanennyi
- egy savanykás alma
- 2/3 adagolópohár, vagy 3-4 evőkanál köles (kb. 40 g)
- só, bors, köménymag
- tálaláshoz joghurt, én házi növényit használtam, de bármilyen édesítetlen verzió jó hozzá.

A céklát megpucoltam, összevagdostam, az almát csak összevágtam, nem kellett pucolni. Mindent (cékla, alma, köles, fűszerek) lábosban kb. 1 literre felöntöm, és néha megkeverve mindent puhára főzök, aztán turmixolom.

Tálaláskor tettem rá kis joghurtot, mert úgy finomabb :-) meg lehet rá szórni magokat, ropikenyeret, meg ami van otthon.

Jó étvágyat!

Kép:
https://static.wixstatic.com/media/65399a_98cf0e477fe040838ff48201abe86ef1~mv2.jpeg

https://nyuszikajak.wixsite.com/website/post/alm%C3%A1s-c%C3%A9klakr%C3%A9mleves-nyuszikajag%C3%A9pben-vagy-n%C3%A9lk%C3%BCle-veg%C3%A1n-v%C3%A9letlen%C3%BCl-teljes%C3%A9rt%C3%A9k%C5%B1

Válasz

M Imre üzente 5 hónapja

Próbáld ki velem a vegán ételeket, és tanuld meg, hogyan lehet hús, tejtermékek, tojás és méz nélkül ízletes, teljes értékű ételeket készíteni! Van élet a párolt zöldségen és a mákos tésztán túl. De ne aggódj, nem bonyolult és nem is drága. Túrós palacsinta túró és tojás nélkül? Simán!

Heti felbontásban nézheted majd meg a recepteket minden napra és minden étkezésre. Egyszerűbb, hagyományos ízvilágú receptekkel kezdünk, és fokozatosan ismerheted meg a különlegesebb alapanyagokat, és tanulhatod meg a vegán konyhaművészet csínját-bínját! Nincs veszítenivalód, regisztrálj, és gazdagodj egy 30 napnyi receptgyűjteménnyel, melyet bármikor elővehetsz!

https://veganinja.hu/feliratkozas/

Válasz

M Imre üzente 5 hónapja

Teljesen beteges és önpusztító, ahogyan a táplálkozáshoz, úgy általában az evéshez viszonyulunk a világnak ezen a felén.

-- A szó legszorosabb értelmében emberek milliói az evésben, a mértéktelen túlfogyasztás miatt is kialakuló úgynevezett „népbetegségekben” halnak meg. Ami ennél is ijesztőbb: végig tudják az ok-okozati összefüggést.

Ezt szenvedélybetegségnek nevezzük. Azt hiszem, előbb ezt kell helyre tenni. Az evést lehozni az agyból és visszatenni a gyomorba.

A kérdésedre válaszolva: a bolygón több millió faj él, amelyik nem fotoszintetizál, tehát valamivel táplálkozik. Valami mást eszik. Mindegyik nyersen fogyasztja a táplálékát. Ebből azt gondolom, az evolúció vagy a teremtés nem hoz létre olyan életformát, amelyiknek először el kell sajátítania a tűzhasználatot, és csak utána tud kielégítően táplálkozni. Az általános megfigyelésem pedig a populáció szintjén a következő: minél több nyers vagy roppanós, alig főzött zöldségfélét, illetve gyümölcsöt tartalmaz egy adott népcsoport étrendje, annál jobb egészségi állapotnak örvendenek, különös tekintettel az idős korú emberek csoportjára! S fordítva is: minél több főtt-sült ételt eszik egy népcsoport, annál komolyabb egészségügyi problémákkal kell szembenéznie idős korára. Mindez nem azt mutatja, hogy az évezredek során alkalmazkodtunk volna a hőkezelt ételekhez.

K. T. D.: Milyen most egy napi menüd? Ellen tudsz állni a nutellás palacsintának is?

SZ. Á.: Nincs napi menü. Teljesen alkalom-, lehetőség- és ötletszerű. Mint említettem, egyszerűen azt kell elengedni, hogy az evés körül forogjon a világ. ...

https://tudaton.hu/az-atlagfogyasztonak-nem-a-novenyvedoszerek-miatt-kellene-aggodnia/

Válasz

M Imre üzente 5 hónapja

A testvérpár bebizonyította, hogy lehet: ropogós, igazi lángos ételérzékenyeknek | 2021.08.04.

Ha van bármilyen ételérzékenységed, vagy speciális, például vegán étrendet követsz, akkor te is tudod, mekkora kihívást és lelki megterhelést jelenthet, hogy egy rendezvényen nyugodt szívvel ehess olyan ételt, ami biztosan nem tartalmaz olyan összetevőket, amiket kerülsz.

Erre kínál megoldást Pólya Tünde és Pólya Zsombor, akik 2019 óta glutén- és tejmentes lángost és fánkot sütnek különböző, folyamatosan változó helyszíneken.

A testvérpár híres mentes ételeiről az elmúlt időszakban sokszor hallottam, nemrég pedig személyesen is volt lehetőségem megkóstolni az általuk sütött vegán lángost, „tejfölös-füstölt sajtos” feltéttel, ami ételérzékenyként sokat jelentett. A gondos, körültekintő tájékoztatásnak és a kedves kiszolgálásnak köszönhetően nyugodtan haraptam bele a frissen sült, finom lángosba, és egyből el is határoztam, hogy megkérdezem Tündét arról, hogyan alakult meg a vállalkozásuk, és mi mindent foglal magában az egyedi kínálatuk.

https://www.bien.hu/langos-fank-etelerzekenyeknek-interju/

Válasz

M Imre üzente 5 hónapja

Svédkeserű gyógyhatása az eredeti receptúrák alapján

A nagy svédcsepp összetevői

A nagy svédcsepp (Grosser Schweden Bitter) a gyógynövényboltokban és a patikákban kapható. Röviden ennek az összetevőit is felsoroljuk: orvosi ziliz levél, csalánlevél, hársfavirágzat, fekete bodza virág, mórmályva virág, kerti és spanyol kakukkfű levél és virág, levendulavirág, sáfrányos szeklice virág, kis ezerjófű virágos hajtás, keserű narancs epikarpium és mezokarpium, jávai kurkuma gyökértörzs (rhizóma), szegfűszeg, ánizstermés, kardamom termés, tárnicsgyökér, keserű édeskömény termés, igazi édesgyökér, borsosmenta levél, gyömbér gyökértörzs (rhizóma), vidrafű levél, ceyloni fahéjfa kéreg, szamócalevél, orvosi pemetefű virágos hajtás, citromfű virágos hajtás, benedekfű, kamillavirágzat, rozmaringlevél, citromhéj, nyárfarügy, szurokfű, köménytermés, bazsalikom virágos hajtás, borókabogyó, majoránna virágos hajtás, babérlevél, csilipaprika termés, szegfűbors, szerecsendió virág, orvosi zsálya levél, koriander termés.

A kis svédkeserű hozzávalói

-- 10 gramm aloé
-- 10 gramm szennalevél
-- 0,2 gramm sáfrány
-- 10 gramm kámfor (természetes formában)
-- 10 gramm rebarbara gyökér
-- 5 gramm mirha
-- 10 gramm kurkuma gyökér
-- 10 gramm Theriak venezian
-- 5 gramm bábakalács gyökér
-- 10 gramm angyalgyökér
-- 10 gramm manna

Svédkeserű elkészítése

A svédfüveket egy széles nyakú két literes üvegbe töltjük és másfél liter 38-40 %-os alkohollal (gabonapálinkával) felöntjük. Két hétig napon, vagy tűzhely közelében tartjuk. Naponta felrázzuk, mielőtt egy kis üvegbe szűrnénk. Használat előtt szintén felrázzuk. A maradékot tovább hagyjuk állni a gyógynövény keveréken. A folyadékot kis üvegekbe töltjük, jól lezárjuk, majd hideg helyen tároljuk. Minél tovább áll, annál hatásosabb.

https://naturportal.hu/erdekessegek/svedkeseru_gyogyhatasa_az_eredeti_recepturak_alapjan/

Válasz

M Imre üzente 6 hónapja

Vasárnapi Vegán 26. rész Zöldbableves, Cukkinis rakott tészta és Meggyestáska | 2021. júl. 9.

Menü

Zöldbableves:
500-600 gr zöldbab,
2 friss babérlevél (elhagyható),
egy csokor friss borsikafű (csombor),
só, víz,

Rántáshoz:
1 fej vöröshagyma (a pirított hagymaszeletek tálalásnál használhatóak,
kevés olaj,
5 ek liszt,
1 tk fűszerpaprika,
2-3 th sűrített paradicsom
víz.

Cukkinis rakott tészta

Tészta:
300 gr durumliszt,
150 ml víz,
kevés só.
Töltelék:
2 db közepes cukkini lereszelve, sózva, majd kicsavarva (a sós lé a leveshez adható),

Besamel:
1 db petrezselyemgyökér vagy paszternák,
40-50 gr kesudió,
80 gr margarin,
2-3 ek liszt,
fél szerecsendió (reszelve),
só, víz,
sörélesztőpehely a rétegek szórásához.

Szójamorzsa:
50 gr szójagranulátum,
2 ek szójaszósz,
kevés víz,
kevés olaj,
1 fej vöröshagyma
2 tk fűszerpaprika.
200 fokon, légkeverésnél 25-30 perc alatt készre sütjük. Érdemes az alsó rácson sütni, hogy a rakott tészta alja is megpiruljon.

Meggyestáska (16 db)

Tészta:
300 gr finomliszt,
175 gr margarin,
csipet só,
40 gr cukor,
1 cs vanília,
2-3 ek víz.

Töltelék:
32 szem meggy vagy cseresznye,
50-60 gr darált dió,
kevés juharszirup a sütemények kenéséhez.
180-185 fokon légkeverésnél kb 20 perc alatt aranybarnára sütjük.

https://www.youtube.com/watch?v=X6awvL9BoFk

Válasz

M Imre üzente 7 hónapja

Sajttal töltött kölesropogós

Hozzávalók

20 dkg köles
10 dkg kéksajt (vagy lágy sajt)
1 közepes fej vöröshagyma
2 evőkanál tönkölybúza liszt
2 ek zsemlemorzsa
2 ek petrezselyem
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
4 ek napraforgó olaj (vagy más zsiradék: pl. kókuszzsír)

Elkészítés

-- A hagymát apróra vágjuk.
-- A kölest háromszoros mennyiségű sós vízben, amibe a hagymát is beletettük megfőzzük, ha megpuhult, félretesszük hűlni. Amikor kihűlt, jó alaposan összegyúrjuk a többi hozzávalóval, gombócokat formázunk, és a közepükbe apró sajtdarabokat dugunk.
-- Olajozott tepsire pakoljuk őket, és ropogósra sütjük. Ha jó pirultan szeretnénk, meg is fordíthatjuk félidőben.

https://www.nosalty.hu/recept/sajttal-toltott-kolesropogos
https://www.nosalty.hu/alapanyag/koles

-----

Milyen alapanyagokat használhatunk immunerősítésre?
KÖLES - gluténmentes, energiát adó, értékes gabona az immunrendszer egészségéért. Számtalan jó hatással bír, ezek közül csak néhányat sorolok fel.
Segítenek a DNS újjáépítésében, támogatják a nyirokrendszert, erősítik a lépet, segítik a stabil vércukorszintet. Sokan szenvednek savas hatású ételek fogyasztása miatt elsavasodástól. Számukra a zöldségek mellett, ennek az erőt adó gabonának a fogyasztása is fontos lenne.
Nincs glutén (sikér) tartalma, így az erre allergiások, a lisztérzékenyek is fogyaszthatják. A köles teljes értékű fehérjék mellett hét aminosavat is tartalmaz. Emiatt különösen alkalmas betegeknek, növésben lévő fiataloknak és gyermekeknek. Lúgosító hatású.
Kovasav tartalma miatt a bőrt rugalmassá, a hajat fényessé, a fogakat és körmöket erőssé teszi. Emellett jó hatással van az idegrendszerre, az erek rugalmasságára, a vérellátás és a vérnyomás egészségére. Megállítja az erek meszesedését. Csonttörések esetében naponta kellene kölest fogyasztani.
Előnyük, hogy fél óra alatt elkészülnek fazékban. Áztatni nem kell, de fontos, hogy alaposan mossuk meg.

Válasz

M Imre üzente 7 hónapja

Spirulina | 2015. augusztus 17.

A spirulina tulajdonképpen egy algafajta, amely nagy mennyiségben tartalmaz fehérjéket, vitaminokat, ásványi anyagokat és jótékony hatású fitokemikáliákat. Rendszeres fogyasztásával jelentősen javíthatunk az egészségünkön. Lássuk, hogyan!

A spirulinában található vegyületek jótékonyan hatnak az immunrendszerünkre, és segítenek megelőzni a leggyakoribb fertőző betegségeket - ezért különösen a téli időszakban érdemes spirulinát szedni. Azoknak is érdemes beiktatniuk a napi étrendjükbe, akiknek az immunrendszere valami miatt sérült, nem tud megfelelően működni (például legyengültek egy hosszú betegség után vagy műtét után lábadoznak).

Jót tesz a szemnek és csökkenti a gyulladást

A szemünk egészségéhez a legtöbbször az A-vitamint társítjuk, és a hagyományos megközelítés szerint nagy mennyiségű sárgarépa fogyasztásával megóvhatjuk a látásunkat. A spirulinában azonban legalább annyi A-vitamin található, mint a sárgarépába. A spirulinában található zeaxanthin emellett a makuladegenerációtól is védi a szemünket.

A spirulinát a különböző krónikus betegségekben szenvedőknek is érdemes szedni, például azoknak, akik cukorbetegek, csontritkulásuk vagy ízületi gyulladásuk van, esetleg magas a vérnyomásuk. Ezeknél a betegségeknél ugyanis gyakori a szervezet krónikus gyulladása, mely hosszú távon jelentősen károsíthatja a sejtjeinket. A spirulina a gyulladást csökkentő hatásairól is ismert.

A spirulina jótékonyan hat az emésztésünkre is, a benne található rostok helyreállítják a bélműködést, emellett a bélben található, kedvező hatású baktériumok szaporodását is elősegítik. Ezek a baktériumok nemcsak az egészséges emésztéshez járulnak hozzá, de többek között az immunrendszerünk működését, sőt a hangulatunkat is befolyásolják. A rostok emellett segíthetnek bizonyos, elsősorban a bélrendszert érintő daganatos betegségek elleni küzdelemben is.

A klorofill, a növények zöld színét adó anyag segíthet abban, hogy a szervezetünkből eltávolítsuk a méreganyagokat, például a káros hatású nehézfémeket. Egyes szakemberek szerint a radioaktív izotópok ellen is hatékonyan veszi fel a küzdelmet a spirulina.

https://www.hazipatika.com/eletmod/termeszetes_gyogymodok/cikkek/spirulina_miert_erdemes_szedni/20150817104028


Spirulina alga

A Spirulina platensis egy fonalas cianobaktérium-faj, mely nagy mennyiségben fordul elő trópusi és szubtrópusi vizekben. A Spirulina elnevezés onnan ered, hogy a soksejtű fonal spirálszerűen feltekeredik.

Az alga a tenger gyógyító erejét hordozza magában, az Amerikai Egyesült Államokban az egészség-slágerlista élén áll. Nincs még egy olyan növény, ami ennyire gazdag lenne mikrotápanyagokban: az algák szinte minden vitamint tartalmaznak, ehhez jön még 41 féle ásványi anyag.

A Spirulina algának nincs erős sejthártyája, ezért a szervezet könnyen juthat hozzá a benne lévő létfontosságú vegyületekhez. Nyolcféle esszenciális aminosavat tartalmaz, ezen kívül biztos kalcium-, magnézium-, vas- és cinkforrás.

Zöld zsírégető

A Spirulina alga által tartalmazott ásványi anyagok közül fogyókúra szempontjából a zsírégető jód a legfontosabb. Az algában ezerszer több jód van, mint bármilyen más élelmiszerben. Ez a vegyület különös fontos anyagcseréd motorjának, a pajzsmirigynek. A létfontosságú szervnek ugyanis jódra van szüksége azon hormonok aktiválásához, melyek energiával töltik fel a szervezetet, valamint zsírt égetnek. Ha hiányzik a jód, lelassulnak az élettani funkciók, az anyagcsere takaréklángon működik.

Rákellenes alga

A Spirulina alga erős antioxidáns tulajdonságának köszönhetően védi a szervezetet a rákkeltő szabadgyökökkel szemben.

Csökkenti a nehézfémek és egyes gyógyszerek vesekárosító hatását is. A benne található fikocianinnak köszönhetően fogyasztása sugárkezelések után is ajánlott - ez a vegyület ugyanis segíti a csontvelő regenerációját.

Lúgosító táplálék

Annak érdekében, hogy a testen belül zajló kémiai folyamatok hibátlanul működjenek, sejtszinten sav-bázis egyensúlyra van szükség. A Spirulina alga fogyasztása segít helyreállítani túl sok hús, cukros üdítő és készétel által savas irányba tolt pH-értéket. A Spirulina intenzív zöld színét magas klorofilltartalmának köszönheti: ez a vegyület hatékonyan lúgosítja a szervezetet, segíti az anyagcserét és az emésztést.

https://femina.hu/fogyokura/spirulina_alga_zsiregeto_rakellenes_es_lugosit/

Válasz

További hozzászólások 

Ez történt a közösségben:

M Imre írta 1 napja a(z) Mi a véleményed a klub tartalmáról? fórumtémában:

1944. Fortepan/Lili Jacob Lengyelország, Oświęcim Az ...

M Imre írta 2 napja a(z) Mi a véleményed a klub tartalmáról? fórumtémában:

Budapest legendás épületének nyomában: Az ikonikus ...

M Imre írta 3 napja a(z) Csak hivatkozási alapnak kellettünk a kormányzatnak - Interjú Lővei Pállal blogbejegyzéshez:

Odafagyok a Várárt! Gyertyafényes táblaavatást és ...

M Imre 3 napja új képet töltött fel:

Felhivas_2022__a_budapest_iker_szentharomsag_ter_6_hrsz6667_telken_allo_valamikori_diplomata_lakohaz_majd_burg_hotel_epulete_bontasahoz_kapcsolodoan_03png_2160402_9365_s

M Imre 3 napja új képet töltött fel:

Felhivas_2022__a_budapest_iker_szentharomsag_ter_6_hrsz6667_telken_allo_valamikori_diplomata_lakohaz_majd_burg_hotel_epulete_bontasahoz_kapcsolodoan_02_2160401_2959_s

M Imre 3 napja új képet töltött fel:

Felhivas_2022__a_budapest_iker_szentharomsag_ter_6_hrsz6667_telken_allo_valamikori_diplomata_lakohaz_majd_burg_hotel_epulete_bontasahoz_kapcsolodoan_01_2160400_2157_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu