Internet: Vegán receptblogok (gyűjtés)

Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1046 fő
  • Képek - 4188 db
  • Videók - 1429 db
  • Blogbejegyzések - 1407 db
  • Fórumtémák - 90 db
  • Linkek - 622 db

Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1046 fő
  • Képek - 4188 db
  • Videók - 1429 db
  • Blogbejegyzések - 1407 db
  • Fórumtémák - 90 db
  • Linkek - 622 db

Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1046 fő
  • Képek - 4188 db
  • Videók - 1429 db
  • Blogbejegyzések - 1407 db
  • Fórumtémák - 90 db
  • Linkek - 622 db

Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1046 fő
  • Képek - 4188 db
  • Videók - 1429 db
  • Blogbejegyzések - 1407 db
  • Fórumtémák - 90 db
  • Linkek - 622 db

Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

M Imre üzente 3 napja

Megérkezett a legújabb heti receptajánlónk, amiben ezúttal fantasztikus tésztaételek, egy szója alapú különlegesség és egy nagyszerű, sütés nélküli desszert is szerepel.

Az Extrában olvashatsz a műhús körüli gyakori kérdésekről, valamint Antal Évi, a Vászonzsákoslányként ismert véleményvezér vegán babavárásáról.

*** Aglio e olio: az olaszok „nincs itthon semmi” tésztája
Az aglio e olio neve annyit jelent: fokhagyma és olaj. Ez a két fő összetevő szükséges ugyanis az egyik legegyszerűbb, de egyben legnagyszerűbb olasz tésztaételhez.
https://prove.hu/aglio-e-olio-olajos-fokhagymas-spagetti-recept/

*** Ananászos curry szójával: mindössze 30 perc elkészíteni
Nem a gyorsasága az egyetlen erénye: különleges ízvilága kiemeli az unalmas fogások sorából, így például vacsorapartik fénypontjaként is megállja a helyét.
https://prove.hu/ananaszos-curry-szojaval-30-perces-recept/

*** Bársonyos brokkolis tészta: fokhagymásan és citromosan
A brokkolis tészta azon ételek közé tartozik, ami tökéletes a fáradt napokra, mivel villámgyorsan, mindössze néhány összetevőből elkészül.
https://prove.hu/brokkolis-teszta/

*** Sütés nélküli gesztenyés krémes
Egyszerűbb, gyorsabb és kevésbé energiaigényes elkészíteni, mint az eredeti változatot, mégis legalább olyan finom.
https://prove.hu/sutes-nelkuli-gesztenyes-kremes/
___

*** Mi az a műhús, és kell-e tőle tartanunk? – átfogó cikkben válaszolunk
Valóban közeleg a műhús kora? Egészségesebbek a növényifehérje-alapú helyettesítők a vörös húsnál? Tényleg jobb a bolygónknak? Ezekre és sok más kérdésre adunk választ ebben a cikkben.
https://prove.hu/muhus-fogalma-hatasa-osszetevoi/

*** Antal Évi magabiztos vegán kismama, nem hatják meg a kommenthuszárok – interjú
A Vászonzsákoslányban fel sem merült, hogy ne vegán gyermeknevelést tervezzenek a férjével. A növényi étrend melletti babavárásról, tapasztalatairól és terveiről beszélgettünk vele.
https://prove.hu/vegan-kismama-antal-evi-vaszonzsakoslany/

Jó böngészést és szép hetet kívánunk!

Válasz

M Imre üzente 3 hete

Itt a medvehagymaszezon, ezért most ezekhez méltó vegán recepteket mutatunk – de ne maradj le következő receptajánlónkról sem, hiszen érkeznek a legextrább húsvéti ételeink, mint a vegán sonka, a növényi alapú kaszinótojás és még sok más!

Ezúttal az alábbi fogásokat javasoljuk elkészítésre:

*** Medvehagymás pogácsa: a burgonyától lesz igazán puha
Bár az elkészítése nem bonyolult, ez a recept időigényes, hiszen egy hajtogatott tésztáról van szó - de határozottan megéri!
https://prove.hu/medvehagymas-pogacsa-recept-burgonya/

*** Medvehagyma pesto: isteni tésztára vagy szendvicsbe
Teheted például tortillatekercsbe, használhatod mártogatósként, de pizzán is használhatod paradicsomszósz helyett.
https://prove.hu/medvehagyma-pesto-dioval-vegan-recept/

*** Ecetes krumplisaláta: zellerrel tesszük ünnepivé
Számos családban nincs húsvét ecetes krumplisaláta nélkül. Mutatunk egy különleges, ünnepi változatot!
https://prove.hu/ecetes-krumplisalata-zellerrel-recept/

*** Vegán fehérbabpástétom: a néhány összetevős csodakrém
Mindössze negyedórát vesz igénybe az elkészítése, és a végeredmény egy könnyed, krémes és frissítő mártogatós.
https://prove.hu/vegan-feherbab-pastetom/

-\\- -\\- -\\- -\\- -\\-

Megérkezett a Prove idei húsvéti menüje – nem csak vegánoknak.

Legyen szó akár kalácsról, sonkáról, tojáskrémről vagy díszítésről, mi megmutatjuk, hogyan készítsd el az ételeket növényi alapon, a díszeket pedig fenntartható és etikus módon.

*** Vegán kaszinótojás: tojás nélkül is hozza a megszokott ízeket
Egy részéből készülhet vegán kaszinótojás, a többit pedig tálalhatod metélőhagymával megszórva mártogatósként.
https://prove.hu/vegan-kaszinotojas-recept/

*** Szejtánsonka: búzából készül a húsmentes változat
A szejtánnak köszönhetően házilag is készíthetünk sonkát, ami ízben hasonló az eredetihez. Egyszerűsített receptet mutatunk.
https://prove.hu/vegan-sonka-hazilag-husveti-menu/

*** Vegán tojáskrém: tofus, csicseriborsós és avokádós
A vegán tojáskrém pofonegyszerűen elkészíthető, ugyanis a fekete sónak köszönhetően megszólalásig hasonlít az eredetire.
https://prove.hu/vegan-tojaskrem-recept-tofus-csicseriborsos-avokados/

*** Fonott kalács: a húsvéti reggeli fénypontja
A klasszikus kalácstésztán most csavarunk egyet: lágyan vaníliás, frissítően citrusos ízvilággal bolondítjuk meg.
https://prove.hu/fonott-kalacs-recept-vaniliasan-citromosan-husvet/

Extra:

*** 10 kihagyhatatlan húsvéti recept: imádni fogja a család
A legtöbb hagyományos húsvéti étel néhány trükkel könnyen elkészíthető vegán módon is. Mutatjuk, hogyan!
https://prove.hu/10-husveti-recept-veganoknak-husevoknek/

*** Húsvéti dekoráció, tojásfestés vegánként? Ez is megoldható!
Ha változtatunk egy kicsit a megszokott, elfogadott normákon, máris ünnepelhetjük a húsvétot fenntartható, etikus dekorációval.
https://prove.hu/vegan-husveti-dekoracio-tojasfestes-fenntarthato-diszites/

Válasz

M Imre üzente 1 hónapja

Heti vegán receptajánló

* Vegán tzatziki mindössze hat összetevőből
A tzatziki bármi mellé is kerül, azt biztosan feldobja frissítő ízével, ráadásul gyorsan elkészíthető és számos étel mellé passzol.
https://prove.hu/vegan-tzatziki-fokhagymaval-kaporral-megbolonditva/

* Hagyományos zöldborsóleves vegán nokedlivel
Az egyik legideálisabb vacsora a hétköznapokra: nem kell hozzá nagy bevásárlást csinálni, és akár húsz perc alatt elkészülhet.
https://prove.hu/hagyomanyos-zoldborsoleves-vegan-nokedlivel/

* Diós-kávékrémes morzsasüti: egy fantasztikus desszert
A morzsasüti varázsa a sokszínűségében rejlik: mennyei desszert lehet egy adag vaníliafagylalttal a tetején.
https://prove.hu/dios-kavekremes-morzsasuti/

* Vegán chorizo piláf gabonakolbásszal
A chorizo piláf egy mediterrán fogás, aminek egyik fő összetevője egy spanyol kolbászfajta. Ám mint minden, ez is lehet vegán!
https://prove.hu/vegan-chorizo-pilaf/

Válasz

M Imre üzente 1 hónapja

Bár az idei Veganuár főidőszaka lezárult, reméljük, hogy a vegán életmód nálad sem áll meg az év további részében.

Mától újraindul heti receptajánlónk, amiben elhozzuk neked a legfinomabb, legváltozatosabb ételötleteinket!

Ezen a héten az alábbi fogásokat javasoljuk elkészítésre:

* Selymes avokádókrém számtalan felhasználásra
Ezt az avokádókrémet a sokszínűsége teszi varázslatossá: pirítósra kenve, tortillába vagy burgerbe töltve is isteni.
https://prove.hu/avokadokrem-hazilag-fokhagymaval/

* Ázsiai tofus-zöldséges pirított tészta
Megmutatjuk, hogyan tudsz ugyanolyan finom pirított zöldséges tésztát készíteni, mint a legfelkapottabb ázsiai éttermekben.
https://prove.hu/tofus-zoldseges-piritott-teszta/

* Füstös vegán répalazac: mesteri halutánzat növényekből
Hasonlóan névadójához, a répalazac is tökéletesen felhasználható szendvicsfeltétként, salátaelemként vagy hidegtálakhoz.
https://prove.hu/fustos-vegan-repalazac/

* Melegítő szilvás-diós zabkása fahéjjal
A zabkása a világ legtökéletesebb reggelije: pillanatok alatt elkészül, sokáig eltelít, ezerféleképp ízesíthető és rendkívül egészséges.
https://prove.hu/melegito-szilvas-dios-zabkasa-fahejjal/

-\\- -\\- -\\- -\\- -\\- -\\- -\\- -\\- -\\-

Extra recept: Spenótos cukkini lasagne - a tökéletes vegán ebéd

Hozzávalók:

(4 adaghoz/4 szelethez):

- 1 db cukkini (kb. 300 g)

Krém:

- 150 g Fino Vegajó Vegaföl
- 150 g Fino Vegajó Cottage
- só, bors, szerecsendió (ízlés szerint)

Töltelék:

- 100 g spenót
- 300 g főtt quinoa (nyersen 100 g-ból főzzük)

Tetejére:

- 150 g Fino Vegajó Trapi

Elkészítés:

A cukkiniből egy hámozó segítségével szeleteket vágunk, majd azokat átlapolva egymásra rétegezzük. Egy papírtörlővel felitatjuk róla a kieresztett levet. A sütőformánkhoz mérten 3 átlapolt cukkiniréteget készítünk.

A krémet összeállítjuk: leturmixoljuk a Vegafölt és a Cottage-t a fűszerek hozzáadásával. Majd a már megfőtt quinoához és a spenóthoz adjuk. Így az egészet jól átforgatjuk.

Megkezdjük a rétegezést: olivaolaj sprayel kifújjuk a jénai tálunkat, vagy tepsinket (ki miben készíti), majd mehet egy sor cukkini, és egy réteg töltelék. Ezt még kétszer megismételjük. Reszelt Trapival megszórjuk, majd 200 fokon, 40-45 perc alatt készre sütjük.

Bónusz tipp: egy kis plusz Vegaföl mindig elfér a tetején, és valamilyen mikrozölddel, vagy zöld csírával nagyon jól érvényesülnek az ízek! Ha kipróbáltad, írd meg, hogy ízlett.

Jó étvágyat!

Válasz

M Imre üzente 2 hónapja

Isteni gazpacho Steiner Kristóf receptje szerint – 15 perc múlva már tálalhatod is

Néhány éve Barcelonában nyaraltunk a párommal, ebből pedig egyenesen következik, hogy rengeteget és még annál is többet ettünk. A spanyoloknak szerencsére számtalan „véletlenül vegán” ételük van, így a tradicionális tapasoktól a churroson át egészen a gazpachóig számtalan helyi fogás közül válogathattunk.

A hét végére szabályosan gazpachofüggő lettem: a világon semmi sem frissít fel és laktat egyszerre úgy, mint ez az üdítő, hideg zöldségleves. Gazpachót készíteni nagyjából annyi erőfeszítést jelent, mint összedobni egy turmixot, ha pedig jól végeztük a dolgunkat, az élmény olyan lesz, mintha csak egy barcelonetai kisvendéglő teraszán kanalazgatnánk egy csészényi nyarat.

Mindemellett a gazpacho praktikus fogás is, hiszen nyugodtan elhasználhatjuk hozzá a kissé túlérett paradicsomokat. Ha drága a kaliforniai paprika, egyszerű tv-paprikából is remekül működik. A gazpacho-t sokan vízzel vagy paradicsomlével szokták felhígítani, de szerintem ez csak akkor engedhető meg, ha váratlan vendégek érkeznek, és nincs elég leves a lábosban.

A hámozott paradicsom konzerv használata épp ilyen barbár cselekedet lenne a friss helyett, hiszen a gazpachónak a paradicsom nem más, mint maga a lelke.

Elkészítési idő: 15 perc
Kalória: 436 kcal
Fehérje: 10 g
Zsírtartalom: 29 g
Szénhidrát: 30 g

Hozzávalók

-- 2 szem paradicsom – lustáknak 1 csésze paradicsomlé
-- 1 db uborka
-- 1 db kis kaliforniai paprika
-- 1 szál póréhagyma
-- 2 gerezd fokhagyma
-- 1 szelet szikkadt kenyér vagy fél zsemle (én ilyenkor is rozsos vagy teljes kiőrlésű cipócskát preferálok)
-- pár csepp balzsamecet
-- 2,5 evőkanál olívaolaj
-- só
-- bors

Elkészítés

-- A paradicsomokat a reszelő nagy lyukú oldalán egy tálba reszelem úgy, hogy a héjuk a kezemben maradjon.

-- Meghámozom és felaprítom az uborkát, a paprikát is kis kockákra nyesem, majd jöhet a hagyma és a fokhagyma is. Minden apróra vágott zöldségből félreteszek egy kicsit – ez lesz ugyanis a feltét.

-- Egy keverőtálba kotrom a zöldségeket, rájuk morzsolom a kenyeret, sózom, borsozom, és meglocsolom őket az ecettel, majd kézzel alaposan összedolgozom az egészet, és amíg elmosogatom a kést meg a vágódeszkát, hagyom egy kicsit szottyogni magában.

-- Előkapom a botmixert, és addig turmixolom a zöldségeket, míg egészen homogén, rózsaszínes krémet nem kapok. Közben fokozatosan adagolom hozzá az olívaolajat. Ha kész van, megkóstolom, és ha úgy érzem, kell még bele só, bors vagy ecet, itt a remek alkalom pótolni.

-- A gazpacho jéghidegen az igazi, ezért ha minél hamarabb szeretném magamévá tenni, betolom a mélyhűtőbe ¼ órára, ha pedig nem sürgős, fedővel a tetején tárolom a hűtőben – egyébként tipikusan az a finomság, ami másnapra még ízletesebb lesz.

-- A maradék apróra vágott zöldséggel tálalom. Kézzel tépett kenyérdarabkákkal is meg szoktam kínálni, amelyeket picit megpirítok a gázrózsa felett.

¡Buen provecho!

Ez a recept Steiner Kristóf és a Prove együttműködésének részeként jelent meg.

Steiner Kristóf
2009-ben tértem át 100%-os növényi étrendre, az állatokért, a veganizmus eszméje azonban a mentális és fizikai egészségemre is csodás hatással volt. Az állatvédelem mellett nagyon fontosnak tartom a céljaink békés kommunikációját, és igyekszem olyanokkal is megtalálni a közös hangot, akikkel nem mindenben gondolkodunk egyformán.
https://prove.hu/steiner-kristof-vegan-gazpacho-recept/

Válasz

M Imre üzente 2 hónapja

Serpenyős sült krumpli hagymával: ízletes köret kevés munkával

A serpenyőben sült krumpli kívül ropogósra pirul, a belseje pedig krémesre puhul: a tökéletes köret hagymával megbolondítva.

A tökéletes, kívül ropogós, belül puha sült krumpli egyszerűen készül, és az egyik legfinomabb burgonyás köret. Abban különbözik a hagyományos sült krumplitól, hogy előfőzést igényel, így a már megpuhult zöldség kerül a serpenyőbe, és kevés olaj is elég neki ahhoz, hogy megpiruljon.

Ami pedig az ízesítését illeti, hagyma, pirospaprika és friss petrezselyem is kerül rá, így az egyszerűsége ellenére nagyon finom, és akár vendégségekben vagy ünnepi alkalmakon is megállja a helyét.

Hozzávalók 4 személyre

-- 500 g parázsburgonya
-- 1 fej vöröshagyma vékonyra szeletelve
-- 3 ek olaj
-- 0.5 tk só
-- 1 csipet bors
-- 1 csokor friss petrezselyem apróra vágva

Elkészítés:

A krumplit mossuk meg, vágjuk félbe vagy negyedekbe, és enyhén sós vízben főzzük 10-12 percig, vagy amíg már majdnem puha. Szűrjük le, és hagyjuk megszáradni.

Közben a hagymát dinszteljük üvegesre az olajon, majd adjuk hozzá a krumplit, sózzuk, borsozzuk, és kb. 10 perc alatt, közepes hőfokon, időnként átkeverve pirítsuk aranybarnára.

Szórjuk meg petrezselyemmel, és azonnal fogyasszuk.
https://sobors.hu/receptek/serpenyos-sult-krumpli-recept/

Válasz

M Imre üzente 2 hónapja

Meglepetés recept: kávés vegán sajttorta – Veganuár 20. nap

Tartsunk egy lazító napot, mit szólsz? Ma semmi nehezen befogadható infó és bonyolult tanulnivaló, csak egy ízletes vegán sajttorta recept vár. Mert megérdemled a kényeztetést!

Ez a vegán sajttorta még a nem vegánok számára is felülmúlhatja a hagyományos változatot! Az omlós kekszalapon sült vegán sajttorta titka a Dr. Oetker Creme Vega terméke: szerkesztőségünk határtalan sajttorta-imádata több tucat próbálkozást és receptet szült, de soha egyik sem sikerült annyira krémesre, ízletesre, és az eredeti változathoz hasonlóra, mint ez a változat.

A kép illusztráció.

Hozzávalók

28 cm-es formához

Az alaphoz

-- 200 g zabkeksz

-- 2 evőkanál növényi tej

-- 2 evőkanál kókuszzsír

A “sajt” részéhez

-- 3 csomag (540 g) natúr tofu

-- 2 pohár (300 g) Dr. Oetker Creme Vega növényi alapú tejföl

-- 1 db bio citrom reszelt héja és leve

-- 2 (16 g) csomag vaníliás cukor

-- 4 evőkanál nádcukor

A mázhoz

-- 15 dkg porcukor

-- 40 ml növényi tej

-- 30 ml kávé (instant vagy főzött is jó)

-- 1 teáskanál étkezési keményítő

-- 30 gramm vegán vaj

A mázhoz

-- 15 dkg porcukor

-- 40 ml növényi tej

-- 30 ml kávé (instant vagy főzött is jó)

-- 1 teáskanál étkezési keményítő

-- 30 gramm vegán vaj

Elkészítés

-- Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra.

-- A kekszet daráld le késes aprítóban vagy nyújtófával törd apróra, adj hozzá két evőkanál olvasztott kókuszzsírt és két evőkanál növényi tejet, majd alaposan keverd össze. Ha már homogén, akkor egyenletesen nyomkodd bele a tortaformába és tedd be az előmelegített sütőbe 10 percre. Ez lesz a torta alapja.

-- A citromhéjat reszeld le és tedd félre.

-- Késes aprítóban vagy botmixerrel krémesítsd a tofut a citrom levével, a vaníliás cukorral, a nádcukorral és a vegán tejföllel. A végén (kézzel, nem turmixolva) keverd hozzá a citrom héját és oszlasd el egyenletesen a tortaalapon.

-- Süsd 20-25 percig, majd vedd ki és várd meg, amíg kihűl.

-- Közben készítsd el a kávémázat. Egy pohárba tegyél egy teáskanál keményítőt, adj hozzá 20 ml tejet, villával keverd csomómentesre, majd add hozzá a tej másik felét és 30 ml kávét. A porcukrot tedd egy kis lábasban a tűzhelyre, és habverővel folyamatosan kevergetve adagold hozzá a tejeskávét. Közepes lángon, folyamatosan kevergetve melegítsd addig, hogy épp csak forrjon, majd zárd el. Keverj hozzá 30 gramm vegán vajat, majd ha teljesen felolvadt, még egy percig kevergesd.

-- Ha a kávémáz langyosra hűlt, öntsd rá a torta tetejére. Tedd hűtőbe legalább két órára, mielőtt felvágod.

További vegán receptek:
https://prove.hu/category/recept/

Válasz

M Imre üzente 2 hónapja

Nem eszünk eleget belőle, pedig sok magyar kertben megterem: közönséges mogyoró

Amikor a mogyoróra gondolunk, általában a Dél-Amerikából származó, sós, pörkölt nassolnivalóként kapható földimogyoró jut eszünkbe, miközben egy másik mogyorófajta, az európai mogyoró vagy más néven közönséges mogyoró nálunk is megterem. Gyermekkoromban én is gyakran kijártam a kertbe, hogy csonthéjas burkát egy nagyobb kővel feltörve hozzájussak a belsejében lévő terméshez, de akkor még nem tudhattam, hogy az nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is.

A közönséges mogyoró fogyasztása mellett szól, hogy tele van rostokkal, antioxidánsokkal, egészséges zsírokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ráadásul úgy tartják, hogy gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatású, ezért szívesen alkalmazzák a népi gyógyászatban is. Lássuk, hogy melyek azok a jótékony hatásai, amiket kutatások is megerősítenek.
Ezért olyan egészséges a közönséges mogyoró

A mogyoró annyi egészséges tápanyagot tartalmaz, hogy azt felsorolni is nehéz. Idetartoznak az élelmi rostok, a növényi alapú fehérjék, az egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírok, illetve az E-vitamin, a réz, a mangán, a B-vitamin, a magnézium, a tiamin, a kalcium, a szelén, a foszfor, az arginin, a kálium, a niacin és a folsav. Ennek köszönhető, hogy fogyasztása az alábbi egészségügyi előnyökkel járhat.

1. Elősegítheti a súlykontrollt

A diófélék, így a mogyoró hosszú távú fogyasztása csökkentheti az elhízás kockázatát, és segíthet az egészséges testsúly fenntartásában. Ennek a következői okai lehetnek:

-- A diófélékben lévő fehérjék és rostok növelik a jóllakottság érzését.
-- A mogyoró telítetlen zsírjai fokozzák a biológiai oxidációt, ami a testzsír felhalmozódásának csökkenéséhez vezethet.
-- A fehérjék, rostok és telítetlen zsírok kombinációja fokozhatja a termogenezist, vagyis a szervezet hőtermelését, illetve nyugalmi energiafelhasználását.
-- Az élelmi rostok elnyomhatják az éhséget azáltal, hogy késleltetik a gyomor kiürülését és a tápanyagok felszívódását.
-- Azok, akik rendszeresen esznek diót, gyakran kevesebb húst és finomított szénhidrátot fogyasztanak (mindkettő fokozott súlygyarapodással jár).

2. Csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

A diófélék rendszeres fogyasztása csökkenti a szívkoszorúér-betegség kockázatát, illetve védelmet nyújthat a szív- és érrendszeri betegségek egyes kockázati tényezői, köztük a dyslipidaemia, a metabolikus szindróma és a 2-es típusú diabétesz ellen.

Néhány randomizált kontrollos vizsgálat ezen túlmenően megállapította, hogy a diófélék beépítése az étrendbe javítja a lipidprofilokat, valamint csökkentheti a gyulladást, az oxidatív stresszt és az inzulinrezisztenciát, miközben segít fenntartani az egészséges vérnyomást.

A mogyorót kifejezetten összefüggésbe hozták a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésével is. Ez abból adódhat, hogy gazdag bioaktív anyagokban, amelyek gátolják a plakkok lerakódását az artériákban, és csökkenti a „rossz” LDL-koleszterin szintjét a szervezetben. Emellett az olívaolajhoz hasonlóan egyszeresen telítetlen zsírsavak forrása, így pozitív hatása lehet a lipidszintre.

Szívbarát hatásában különféle mikroelemei, bioaktív anyagai és élelmi rostjai is szerepet játszhatnak.

3. Nagyon laktató

Más diófélékkel egyetemben a mogyoró kiválóan csillapítja az éhséget, ami magas rost- és fehérjetartalmára vezethető vissza. Ez megóvhat attól, hogy más, kevésbé egészséges nassolnivalók után nyúlj.

4. A mediterrán diéta része

A diófélék fontos részét képzik a mediterrán étrendnek, amely sok növényi alapú élelmiszert, teljes kiőrlésű gabonát és egészséges zsírokat tartalmaz, így közreműködhet a krónikus betegségek megelőzésében, és akár az élettartamot is meghosszabbíthatja.

A mogyoró többféleképpen is beilleszthető a mediterrán étrendbe, liszt formájában például kenyér vagy tésztafélék, olajként pedig édességek készítéséhez használható fel.

5. Támogatja az emésztőrendszer egészségét

A mogyoróban található oldhatatlan rostok felszívják a vizet a belekben, megnövelik a salakanyagok tömegét, és felgyorsítják azok áthaladását a bélrendszeren. Ez hozzájárulhat a székrekedés megelőzéséhez, továbbá csökkentheti az emésztőrendszert érintő rákos megbetegedések kockázatát.

Veszélyes is lehet

Ha érzékeny vagy egy diófélére, az még nem feltétlenül jelenti azt, hogy mindegyiktől tartanod kell, mindenesetre, ha érintett vagy, a potenciálisan fellépő allergiás reakció fényében jobb, ha a mogyoró fogyasztásánál kellő óvatossággal jársz el. Ugyanez a helyzet akkor is, ha még nem próbáltad a mogyorót: ez esetben fontos, hogy kisebb mennyiséggel kezdj.
https://divany.hu/testem/mogyoro-egeszseg/

Válasz

M Imre üzente 3 hónapja

Toszkán krémes, aszalt paradicsomos, canellini babos egytálétel fodroskellel

Mennyei finom, gyors kaja, ha nem akarsz órákat a konyhában sürgölődni.
2 összetevős naan-t csináltam mellé, de kovászos kenyérrel is nagyon finom, vagy ezek nélkül is. <3

Nagyon sok hasonló recept van fent a neten ebből az ételből, sokat el is készítettem, de mindenkinek van egy saját verziója, másképp fűszerezi, stb.

Szóval, az enyém így készült:

Felaprítottam 1 lilahagymát, 8 szem nagyobb fürtös koktélparit, és egy Aldis üveges (olajban eltett) aszalt paradicsomnak bőven a felét.

Ezeket olívaolajon elkezdtem pirítani, majd amikor szaftos lett a paradicsomtól hozzányomtam 6 gerezd fokhagymát (igen, imádom a sok fokhagymát majdnem minden ételben), fűszereztem az alábbiakkal:

-- füstölt színes bors,
-- 1 tk. aszalt paradicsomos-olívás fűszerkeverék (Kotányi),
-- nagyon picike só (mert az aszalt pari is sós, illetve a fűszerkeverék is),
-- 1/2 tk. füstölt pirospaprika,
-- 1 tk. oregano,
-- 1 tk. bazsalikom.

Pár percig még kavargattam, majd ráöntöttem 2,5 dl zöldségalaplevet (DM-es bio zöldségleveskockából, felét használtam), és egy fél konzerv darabolt paradicsomot.

Kevés kókuszvirágcukrot szórtam bele, hogy elvegyem a paradicsom savasságát, majd beleöntöttem 2 konzerv canellini babot, amit előtte átöblítettem.

Lefedtem és hagytam főni kb. 15 percet alacsony fokozaton. Utána levettem a fedőt és így 10 percig főztem.

Amikor kellően bekrémesedett, hozzáadtam 150 ml Bio Bridge zab főzőtejszínt, és egy nagyobb marék felaprított fodroskelt.

Frissen facsart lime került bele még a legvégén. :p

Naan kenyér:
100 gramm tönkölybúzalisztet és 100 gramm kókuszjoghurtot összegyúrtam pici sóval, ketté szedtem, kinyújtottam és száraz serpenyőben pár perc alatt megsütöttem mindkét oldalát.
-- Darnótzy Alexandra · Veganuár kihívás - támogató csoport (fb)

Válasz

M Imre üzente 3 hónapja

Mediterrán fehérbabsaláta rohanós napokra

A mediterrán fehérbabsaláta legnagyobb előnye, hogy gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Ha nincs időd egy bonyolultabb ebédet elkészíteni, akkor ezt neked találták ki, ugyanis néhány összetevőből seperc alatt egy laktató salátát tudsz készíteni.

Ez a mediterrán ízvilágú saláta a fehérbabnak köszönhetően laktató, emellett paradicsom, uborka és lila hagyma színesíti, amit egy frissítő petrezselymes-citromos-olívaolajos öntet koronáz meg. Bármikor és bármilyen alkalomra bevethető.

Ha további izgalmas salátákat szeretnél felfedezni, itt összegyűjtöttük a kedvenceinket.
https://prove.hu/csenge-es-flora-kedvenc-vegan-salatai/

Hozzávalók:

Hozzávalók:

-- fél kígyóuborka
-- 2 közepes paradicsom
-- 240 g főtt fehérbab (1 konzerv)
-- 2 szál újhagyma
-- fél fej lila hagyma
-- 1 csokor friss petrezselyem aprítva

Az öntethez:

-- egy citrom leve
-- egy gerezd fokhagyma zúzva
-- 1 evőkanál olívaolaj
-- só
-- bors

Elkészítés:

-- A lila hagymát vágd vékony félkarikára, majd sózd le, és hagyd 10 percet állni.

-- Közben kockázd fel a paradicsomot és az uborkát, szeleteld fel az újhagymát, majd tedd egy nagyobb tálba. Ha konzerves fehérbabot használsz, egy szűrőben jól most át, csepegtesd le, majd öntsd hozzá a salátához.

-- Apríts fel egy csokor petrezselymet, a lila hagymát egy szűrőben mosd át, csepegtesd le, és ezeket is keverd a salátához.

-- Az öntethez keverd össze a zúzott fokhagymát, a citrom levét, az olívaolajat, a sót és a borsot, majd öntsd hozzá a salátához és alaposan forgasd össze.

https://prove.hu/mediterran-feherbab-salata-rohanos-napokra/

Válasz

További hozzászólások 

Ez történt a közösségben:

M Imre írta 20 órája a(z) Föld napja képhez:

Fold_napja_2143618_5244_s

A Föld (minden)napja | 2024. április 22. Minden évben ...

M Imre írta 2 napja a(z) Megkapó, szívet melengető idézetek, versek, szövegrészek fórumtémában:

Can Togay · Robinson apokrif December 6. Tegnap az ...

M Imre írta 3 napja a(z) A Balaton mindenkié? | Mi történik a Club Aligával és mi ennek a jelentősége? (Helyközi Járat) videóhoz:

A tó nem a turistáké! – Vad Balaton A nagyszerű Vad ...

M Imre írta 3 napja a(z) Kicsivel később: most (tíz éves a Fortepan) blogbejegyzéshez:

Herzog a streetfotó hercege | 2024.03.27. Fred Herzog, ...

M Imre írta 3 napja a(z) Volt egyszer egy „Tilos az Á” (30) videóhoz:

„Itt csak azt lehet lenyúlni, hogy holnap le kell festeni a...

M Imre írta 3 napja a(z) Csak hivatkozási alapnak kellettünk a kormányzatnak - Interjú Lővei Pállal blogbejegyzéshez:

Andrássy út | Budapest · Rohadó, környezetszennyező ...

M Imre írta 3 napja a(z) A Balaton mindenkié? | Mi történik a Club Aligával és mi ennek a jelentősége? (Helyközi Járat) videóhoz:

Nem kell már azon rágódni, a Balaton mely részét kívánjuk ...

M Imre írta 3 napja a(z) Mi a véleményed a klub tartalmáról? fórumtémában:

A tizenegyedik (11.) éve folyamatosan minden...

M Imre írta 3 napja a(z) Nem lehet vízbőségre hivatkozva akkugyárakkal elárasztani az aszályoktól sújtott országot videóhoz:

Rákosi-féle iparosítás, zsákutca, teljes tévút ...

M Imre írta 3 napja a(z) Vegán receptblogok (gyűjtés) blogbejegyzéshez:

Megérkezett a legújabb heti receptajánlónk, amiben ezúttal...

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu