Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Kenyér recept

A kenyérsütés dédnagyanyáink
idejében egy napos munka volt, a kemencében
sütött kenyér viszont két hétig is elállt. Önök is megismerkedhetnek a klasszikus
fehér kenyér sütésének fortélyaival, amely azóta egyszerűbbé vált.
|
Hozzávalók:
|
Jellemzők:
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Elkészítés sütőben: |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
1. élesztőt belemorzsoljuk a langyos vízbe, majd hozzáadunk 1 evőkanál lisztet |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
2. 15-20 percig meleg helyen letakarva tartjuk a kovászt, amíg felfut |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
3. nagyobb edénybe kiöntjük a lisztet és hozzáadjuk a sót majd a kovászt |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
4. összegyúrjuk a tésztát, ha összeállt ököllel dagasztjuk, közben folyamatosan hozzáadjuk a langyos vizet (a tészta állaga akkor megfelelő, ha kezünkről és az edénytől elválik)
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
5. langyos lábosba vagy edénybe helyezzük a tésztát, tetejét meghintjük liszttel és konyharuhával letakarjuk
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
6. 35-40 percig állni hagyjuk a tésztát, majd újból átgyúrjuk |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
7. tetszés szerint formázzuk a tésztát (kerek, ovális, stb.) sütőlemezre helyezzük és ismét állni hagyjuk 30 percig
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
8. sütőt felmelegítjük 250°C fokra, a sütő aljára hőálló tálba vizet rakunk (ezzel biztosítjuk a gőzt)
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
9. mielőtt behelyezzük a tésztát a sütőbe vízzel átkenjük és a tetejét tetszés szerint bevágjuk
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
10. 15 perc sütés után ismét átkenjünk vízzel a kenyeret és kivesszük a sütőből a vizes tálat
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
11. visszahelyezzük a kenyeret a sütőbe, amelynek a hőmérsékletét 230°C fokra csökkentjük
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
12. kenyerünk akkor készült el, ha a teteje szép pirosra sült |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Jó tanács: |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Ügyeljünk arra, hogy az előkészítési folyamat során langyos vizet és előmelegített edényeket használjunk! Forrás: unnep.eu |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
|
M Imre írta 1 napja a(z) A megértés vágya - online beszélgetés Dr. Karikó Katalin biokémikussal videóhoz:
Karikó Katalin a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárba látogat | 2025...
M Imre írta 1 napja a(z) Színházi világnap 2021. | Helen Mirren üzenetét Kováts Adél olvassa fel (Radnóti Színház) videóhoz:
Cserhalmi György újra színpadra lép! | 2025. november 7. ...
M Imre írta 1 napja a(z) Ismeri a szandi mandit? (Gyarmathy Lívia, 1969. | részlet) videóhoz:
Enyedi Ildikó FIPRESCI- életműdíjat kap Különleges ...
M Imre írta 1 napja a(z) Szép (?) új világ... (a könyv) képhez:
Mikó Istvántól tanulhatunk mesét olvasni a Libri első ...
M Imre írta 1 napja a(z) „A saját döntésünk, hogy nem felvételizünk az SZFE-re” – diákok írtak nyílt levelet Vidnyánszkynak blogbejegyzéshez:
„Nem kell beleroppanni a művészetbe” – A Freeszfe ...
M Imre írta 2 napja a(z) Váratlanul visszakapta 0444-es technikai számát a MET blogbejegyzéshez:
„Ez Orbán Viktor személyes, buta bosszúja” – Iványi...
M Imre írta 2 napja a(z) VALÓTLANUL: Fekete kampányok az Orbán-rendszerben (Magyar Jeti Film) videóhoz:
... súlyos adatbotrány - forró napok a kampányban 444.hu |...
M Imre írta 5 napja a(z) Ismeri a szandi mandit? (Gyarmathy Lívia, 1969. | részlet) videóhoz:
Szabó István: „Itt nőttem fel, ezek között az emberek között, ...
M Imre írta 5 napja a(z) Nemzetközi férfi nap | 2021 videóhoz:
A férfiidentitást állítja középpontba az ANNO...
M Imre írta 5 napja a(z) Ismeri a szandi mandit? (Gyarmathy Lívia, 1969. | részlet) videóhoz:
Alain Delon, az angyalarcu keményfiú - 2025. november 8...
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Vegán receptblogok (gyűjtés)
Gyatra pékáruk: morzsálódik, kiszárad, ízetlen a kenyér
2009. augusztus 21-23. között volt a Magyarok Országos Gyűlése Bösztörpusztán, Kunszentmiklós mellett. 250 000 ember, minden 40.honfitársunk résztvett a történelmi Magyarország területéről