Internet: Veganuár 2021 végeredmények – hatásunk a világra egyetlen hónap alatt

Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1037 fő
  • Képek - 4220 db
  • Videók - 1524 db
  • Blogbejegyzések - 1413 db
  • Fórumtémák - 90 db
  • Linkek - 638 db

Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1037 fő
  • Képek - 4220 db
  • Videók - 1524 db
  • Blogbejegyzések - 1413 db
  • Fórumtémák - 90 db
  • Linkek - 638 db

Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1037 fő
  • Képek - 4220 db
  • Videók - 1524 db
  • Blogbejegyzések - 1413 db
  • Fórumtémák - 90 db
  • Linkek - 638 db

Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1037 fő
  • Képek - 4220 db
  • Videók - 1524 db
  • Blogbejegyzések - 1413 db
  • Fórumtémák - 90 db
  • Linkek - 638 db

Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Második alkalommal rendezte meg a Prove.hu a nemzetközileg már nagy hagyományokra visszatekintő “vegán január” mozgalom magyar változatát – a Veganuárt. Idén az év első hónapjában minden a korábbinál jelentősen többen fogadták el a kihívást és próbálták ki egy hónapra a vegán életmódot és étrendet.


A kezdés pillanatáig (január 1., 10:00) 11.085-en regisztráltak a programra, a tényleges résztvevők száma azonban 22.372 főre nőtt február 1-ig. Nekik eddig 681,761 e-mailt küldtünk ki ingyenes útmutatással, receptekkel és cikkekkel.


Mint minden évben, idén is megkértük a résztvevőket, hogy utolsó kérdőívünkben mondják el a Veganuárral kapcsolatos véleményüket és tapasztalataikat. Ezt a kérdőívet február 11., 0:00-ig 2334, a programot befejező résztvevő töltötte ki.


Nőtt a férfiak aránya


Bár idén is nők voltak többségben 91,3%-kal (2131), de tavaly óta nőtt a férfi kitöltők száma is növekedett, 8.6%-ra (201).


Ezúttal a 45-54-es korosztály dominált, őket követték szorosan a 35-44-esek, a harmadik helyet pedig a 25-34 közöttiek szerezték meg. Továbbra is megállapítható, hogy a tévhitekkel ellentétben, a veganizmus nem a fiatalok divathóbortja, hanem a már érett felnőttek morális, egészségügyi vagy környezetvédelmi indíttatású döntése.


A kitöltők elsődleges motivációja a kezdés előtt idén is az egészségesebb életmód volt, ezt követte az állatok védelme, majd a környezet megóvása. Ez a hónap végére ismét megváltozott a többségben: ekkor már az állatok életének tisztelete volt az elsődleges szempont, ezt követte a környezetvédelem és harmadik helyre csúszott az egészségesebb életmód. 


A program tehát ezúttal is hatékonyan ismertette a veganizmus etikai oldalát, és kiterjedt az étrend mellett a szabadidős, vásárlási, kozmetikai, ruházkodási döntésekre is.


A válaszadók 95.4%-a elégedett volt a Veganuár programmal, ami 1.2%-os növekedés a tavalyi évhez képest. Ehhez hozzájárulhatott az is, hogy idén már ritkábban kellett tovább lépni a cikkeinkre, hiszen a lényeget összefoglaltuk az e-mailekben.


Többnyire olyan mindenevők kezdték el a programot, akik korábban kevés állati eredetű ételt fogyasztottak (35.8%), őket követték a rendszeres állati ételeket fogyasztók (33.9%), majd jöttek a vegetáriánusok (24.1%) és néhány vegán is csatlakozott hozzánk (6.1%).


Idén nőtt azon résztvevők aránya, akik semmilyen állati eredetű ételt nem fogyasztottak a program ideje alatt (48,7%), a kitöltők 51.3%-a azonban nem volt ennyire szigorú önmagához.


Bár a legnagyobb hatást akkor lehet elérni, ha a hónap során a résztvevők lemondanak minden állati eredetű ételről, őszintén és egyenlő módon támogatjuk azokat is, akik az akció idején sem bojkottálják teljesen a húst, tejtermékeket, tojást, mézet, csupán csökkentik annak mennyiségét.


A többség vegán marad


Talán az egyik legfontosabb kérdés, hogy mennyire élvezték a vegán életmódot a résztvevők: összesen 83.8% valószínűleg vagy biztosan vegán marad, míg 16.2% valószínűleg vagy biztosan nem marad vegán. Ez egy igazán jó aránynak tűnik.


713 fő nem tapasztalt különösebb nehézségeket a hónap során, akik azonban igen, ezeket nevezték meg:


  • Időigényes az összetevők elolvasása a csomagolásokon.
  • Bonyolult bevinni az összes tápanyagot.
  • Sokat kellett sütni/főzni.
  • Hiányoztak a régi ízek.
  • A támogatás hiánya vagy akár lenézés a vegán életmód miatt.


A Veganuár 2021 során már azt is fontosnak tartottuk, hogy megtudjuk, a résztvevők vajon egyedül vagy társaságban vágnak bele a kihívásba?


Mint kiderült, a 74.7% egyedül csinálja, 20.9% családtaggal közösen és 4.4% barátokkal, ismerősökkel.


13.000 fős támogató közösség


Igazán azonban senki sem érezhette egyedül magát. A Veganuár támogató csoport, mely az egyik legbékésebbnek nevezett vegán közösség, december 25 óta 102%-kal nőtt, így jelenleg 13.361-ra bővült a csoport létszáma.


Ez idő alatt egészen mostanáig 1228 poszt (ételek, történetek, kérdések) és 23.502 segítőkész komment íródott, mindezekre pedig összesen 158.879 reakció érkezett.


Számos olyan poszt született a csoportban, amelyben a tagok kiemelték, hogy rendkívül békés, inspiráló és nyugodt légkört sikerült teremteni, amelyben mernek kérdezni, megosztani a haladásukat vagy őszintén beismerni a váltással járó botladozásaikat.


A toxikus vegán közösség mind Magyarországon, mind a nemzetközi csoportokban egy gyakran felmerülő probléma, amit mi hatékonyan kezelni tudtunk, és a jövőben is rengeteg időt fordítunk az alapos moderációra a közösség biztonságának érdekében.


Próbálkozó, de elégedett séfek


A Veganuár receptek, amelyeket idén is saját készítésű, gyönyörű ételfotókkal illusztráltunk, a kitöltők többségének (75%) elnyerték tetszését és többet vagy mindet el is készítették.


A 2021-es receptek között olyan különlegességek szerepelnek, mint például a vegán “juhtúrós” sztrapacska, többféle házi készítésű vegán pástétom, körözött, áfonyás chia puding, brownie, mogyoróvajas-lekváros-banános szendvics, sajtos makaróni, spenótos quesadillas, gombapaprikás, sütőtökös-spenótos rizottó vagy diós céklaburger.


Örömmel töltött el bennünket, hogy a receptek tetszettek és sokan további általunk tesztelt recepteket kértek. A Prove jelenleg olvasói támogatásokból finanszírozza a rendkívül költséges Veganuár programot, valamint a teljes működést, újságírást, szerkesztést és terjesztést.


Egyszeri vagy havi utalással te is hozzájárulhatsz, hogy további recepteket és útmutatókat készíthessünk és ingyenesen közzétehessük mindenki számára.


Javuló egészség


Közel 1300 válaszadó számolt be pozitív egészségügyi változásokról. A leggyakrabban ezeket olvashattuk:


  • Több energia.
  • Jobb emésztés.
  • Szebb bőr.
  • Csökkenő koleszterinszint.
  • Csökkenő ízületi fájdalmak.
  • Könnyebb fogyás.
  • Pihentetőbb, minőségibb alvás.
  • Javuló közérzet.


A program során olyan alaposan felkutatott és magas minőségű forrásokra hivatkozó cikkeket tettünk közzé, amely az egészségügyi oldalát is bemutatja a növényi alapú étrendnek:



Közel 99%-os elégedettség


Nagyra értékeljük, hogy a kitöltők 98.4%-a másoknak is ajánlaná a Veganuárt, és ebből 21% már meg is hívott másokat.


A napi e-mailek 97.7%-os, a Prove cikkek 99.1%-os, a Veganuár támogató csoport pedig 98%-os pozitív értékelést kapott azok között, akik aktívan látták ezeket a tartalmakat.


Pontosan 452 ember jelölte meg motiváló tényezőnek a “A Prove csapat lelkesedése miatt” opciót, 433-an pedig a Veganuár támogató csoport miatt maradnának vegánok – saját bevallásuk szerint.


Hatásunk a világra 30 nap alatt


Becsléseink szerint, amelyhez a FAOSTAT adatbázisát használtuk, egyetlen hónap alatt a résztvevők – amennyiben vegánként élnek –, nem kevesebb mint 78 m² földterületet, 61.2 kg  CO²-t és 37 700 liter vizet spórolhatnak meg. Emellett pedig legalább 30 állat életét kímélik meg (legalábbis ennyivel csökken a kereslet).


Amennyiben a korábban kapott 48,7%-os aránnyal számolhatunk (azaz ennyien nem fogyasztottak a hónap alatt állati eredetű ételt), akkor az alábbi becslést állapíthatjuk meg:

A Veganuár ideje alatt minimum:


  • 326.850-nel kevesebb állatot ítéltünk levágásra (ez nem azt jelenti, hogy nem vágtak le állatokat, csupán csökkent a kereslet a fogyasztók részéről).
  • 410.741.500 liter vizet spóroltunk meg azzal, hogy nem támogattuk az állattenyésztést.
  • 666.784 kg-mal kevesebb szén-dioxiddal (CO²) terheltük a bolygót.
  • 849.810 m²-rel kevesebb földterületre volt szükség az ételeink előállításához.


Végszó


Hálásak vagyunk a nagy mennyiségű elismerésért és lelkesedésért a résztvevőknek, valamint anyagi támogatóinknak a bizalomért.


A Veganuár 2021 minden eddiginél több magyart indított el a vegánná válás útján, mellyel értékes természeti erőforrásokat, állatok életét és saját egészségünket is megóvhatjuk.

A program továbbra is bárki számára ingyenesen elérhető 2021 december végéig.


Forrás:

https://prove.hu/veganuar-2021-vegeredmenyek/

 

:::::

 

Vegetarianizmus:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vegetarianizmus

Címkék: húsfogyasztás környezetszennyezés környezetterhelés környezetvédelem natúr táplálkozás prove.hu reform táplálkozás veganuár 2021 vegetarianizmus vegetáriánus vegán állatjogi mozgalom állatvédelem

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

M Imre üzente 2 napja

A pécsi vegánok sírnak, de a budapestiek örülhetnek, ugyanis a fővárosba költözött Madarász Kinga izgalmas, növényi alapú bisztrója, a Babszi. Kinga csak olyat és úgy főz, amit ő maga is szívesen eszik.

https://welovebudapest.com/cikk/2025/08/14/babszi-vegan-ebedmenu-glutenmentes-bisztro-obuda/

Válasz

M Imre üzente 1 hete

Készül a jövő növényi alapú magyar konyhája | 2025. augusztus 18.

Az új menüt Sajben Csabával tervezik, akit még négy évvel ezelőtt onnan ismertünk meg, hogy asado technikával sütött egészben malacot lassú tűzön úgy, hogy közben virrasztott a parázs mellett. Nem sokkal utána teljesen elhagyta a húst az étrendjéből és így a munkájából is, a budafoki Hétköznapokban készített vegetáriánus ajánlatokat az óriási buborékairól híressé vált pizzák mellé. Ezekből a vega rakott krumplikból, currykből, rámenekből, frankfurti levesekből (erről korábban itt írtunk) egy idő után már a meghirdetésük előtt elfogyott az összes. Összetett levekből, mártásokból, mindenféle különböző állagú feltétekből álltak össze, valahol mégis egy átmenetet képeztek egy magas gasztronómiai tányér és egy jobb éttermi műfaj között.

https://telex.hu/gasztro/2025/08/18/uj-magyar-novenyi-alapu-konyha-a-marumbaban-sajben-csabatol
___

Tíz nagyon jó kenyér Budapesten, ami méltó az ünnepéhez | 2025. augusztus 19.

Liszt, víz, só meg persze spontán (nem élesztős) kovász, de leginkább rengeteg idő és nagy szakértelem kell a valódi kenyérhez. Már tíz éve lehet ezzel a módszerrel készült kenyereket kapni Magyarországon, egyre több pékség nyílik, de egyre több kovászosnak nevezett, valójában nem kovászos kenyér is piacra kerül, és a címkék, nevek alapján nem mindig könnyű eligazodni.

Nemrég írtunk erről, és sokan kérdezték, hol lehet a legbiztosabban jó, valódi kovászos kenyeret kapni. Mivel szerencsére már jóval több lelőhely van annál, semhogy egy cikkben felsorolhassuk, a kovászos kenyérmániásoknak az augusztus 20-i Kenyérlelke fesztiválon kell nézelődnie, ahol a legjobb pékségek mind felvonulnak valamilyen formában, idén a szentendrei Skanzenben. Ennek ellenére a kenyér ünnepére összegyűjtöttem azokat a kenyereket, amiket én a legjobban szerettem az utóbbi években.

https://telex.hu/gasztro/2025/08/19/10-nagyon-jo-kenyer-budapesten
___

Így változtatta meg a dánok táplálkozását a rozskenyér tíz év alatt | 2025. május 5.

Vannak ilyen mondások, hogy csak almát egyél vagy répát, esetleg egy szelet teljes kiőrlésű kenyeret, és máris egészségesebb leszel. Túlzásnak, közhelynek hat, egy példa mégis azt bizonyítja, hogy egyetlen élelmiszer népszerűsítésével egy egész nemzet táplálkozását meg lehet változtatni. Egy dán összefogás eredményeképpen tíz év alatt növekedett több, mint kétszeresére a dánok rostbevitele.

Az egész úgy kezdődött, hogy alapítottak egy csoportot, amelyhez nemcsak egészségügyi szervezetek, de a kormány, a pékek, szupermarketek és egyéb élelmiszeripari vállalatok is csatlakoztak. Az összefogás tíz év alatt vált eredményessé, olyannyira, hogy míg 2008-ban egy átlagos dán napi 36 gramm teljes kiőrlésű gabonát fogyasztott, 2019-re ez a szám 82 grammra nőtt, ami az európai országok között a legmagasabb. Az aktuális ajánlások szerint a napi gabonabevitelünk nagy részének teljes kiőrlésűnek kellene lennie, de a legtöbb országban ez a 20 százalékot sem éri el.

A teljes kiőrlés nem valami különleges adalékot, extra technológiát jelent, hanem épp az ellenkezőjét: a gabonát nem szedik szét elemeire, hanem egyben hagyják, benne marad a korpa, a csíra és az endospermium (magfehérje, a szövet, ami a csírát táplálja) is, így magasabb marad a rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalma. Mivel az egészet megesszük, nem csak egy részét, mint a fehér kenyerek és pékáruk esetében, ezért laktatóbb, jót tesz az emésztésnek, kevésbé hizlal, stabilabban tartja a vércukorszintet, és segít megelőzni sok betegséget.

A kampány egész egyszerűen, egy narancssárga logó használatával működött, amit a teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó termékekre helyeztek el. Ezeknek a presztízse fokozatosan egyre nagyobbra nőtt a dánok szemében, a legtöbben ismerték, keresték is, ennek hatására az ipar is egyre szívesebben adott egyre több teljes kiőrlésű gabonát a termékeihez. Egy évtized alatt megtízszereződött a teljes kiőrlésű termékek száma a dán boltokban.

A rozskenyér a dán táplálkozási kultúrának régóta része volt már, ez egyszerre jelentett a kampánynak előnyt és hátrányt. Egyrészt a fiatalok inkább keresték a divatos, fehér lisztes bageleket, másrészt sokan választották újra inkább a már jól ismert szögletes kenyeret, mivel tudatosították bennük, mennyire egészséges. Az iskolai menzákon is gyakran volt elérhető, mindennapossá vált.

https://telex.hu/eszkombajn/2025/05/05/igy-valtoztatta-meg-a-danok-taplalkozasat-a-rozskenyer-tiz-ev-alatt

Válasz

M Imre üzente 2 hete

Bezár a díjnyertes budapesti vegán étterem – 11 év után búcsúznak a gazdasági nehézségek miatt | 2025-08-11

Még alig lélegzett fel a vegán közösség a legutóbbi, júliusi EPOCH-bezárás óta, máris itt az újabb csapás: augusztus végén a Kozmosz Vegán Étterem is lehúzza a rolót.

Gazdasági okok miatt 11 év működés után bezár a Kozmosz Vegán Étterem, ami nemcsak a vegánok közkedvelt helye volt, de számos húsevő is örömmel próbálgatta itt a növényi konyha sokszínűségét.

A kínálatban megtalálhattak a vendégek burgereket, süteményeket, leveseket, tésztás ételeket, de a magyaros konyha sztárjai is megjelentek, mint a pörkölt, vagy épp karácsonykor a bejgli és a vegán wellington.

A 2014-ben alapított, Hunyadi tér 11 alatt található föld alatti kis étterem étterem rangos díjjal is büszkélkedhet: 2020-ban megnyerték a Tripadvisor Travellers’ Choice kitüntetését, ami azt jelenti, hogy a weboldal felhasználóinak értékelése alapján benne vannak a világ éttermeinek top 10 százalékában, ami húsmentes étteremként kiemelkedő eredménynek számít.

-- A döntés mögött nincs semmi elképesztően különleges: a jelenlegi gazdasági helyzet kihívásai meghaladják a kapacitásunkat. Rengeteg minden változott 11 év alatt, nem kevés hullámvölgyön sikeresen átevickéltünk, de úgy érezzük, mostanra elfogytak a tartalékaink, mindenféle értelemben.

– írják Facebook-posztjukban.

A Kozmosz még augusztus 31-ig látogatható.

https://prove.hu/kozmosz-vegan-etterem-budapest-bezaras/

Dear Customers
It is with a heavy heart that we write this, and believe us, we had spent countless sleepless nights debating it until we were able to say it out loud: it is time to say goodbye to Kozmosz.
There is nothing exceptionally special behind the decision: the current economical state is more than what we can handle. So many things have changed in the past 11 years and we were able to navigate our share of ups and downs, but we feel that our reserves are now completely depleted, in many senses of the word.
Our last day open will be August 31. Until then you can visit us every day as usual (11:30-21:00), we welcome you with love and your favourite vegan food

Válasz

M Imre üzente 2 hete

Husi Sándor: Tegnap - 2013 óta minden évben megyek - 13. alkalommal is átúsztam a Balatont Révfülöp és Balatonboglár között. Ez egy 5200 méteres táv, amit idén 2 óra 21 perc alatt sikerült teljesítenem. A legjobb időmtől csak két perc választott el (2:19).

Amikor egy nem vegán azt mondja, hogy salátával nem lehet fizikai munkát végezni, gyakran eszembe jut, hogy vajon ők ezt meg tudnák-e csinálni és mennyi idő alatt?!

Álljon ez itt bizonyítékként, hogy mi is képesek vagyunk fizikai munkát végezni, kitartást kívánó kihívásoknak megfelelni és teljesíteni!

Egyúttal kérném azokat a vegánokat, akik szintén voltak az eseményen, hogy tegyenek ide hozzászólásban egy képet magukról! Lássuk hányan voltunk vegánok a Balaton-átúszáson!!

A képen az ikertesómmal vagyok látható, még az úszás előtt!

https://www.facebook.com/photo/?fbid=10235255618044321

Válasz

M Imre üzente 2 hete

Képtelen volt lenyelni azt a legendás, ínycsiklandó steaket a Mátrix színésze
Észkombájn | 2025. augusztus 8.

Jó, a Mátrix lényege, hogy az emberek előtte sem csináltak ilyet, hiszen hús-vér akkumulátorai voltak a robotoknak, de amikor azt látjuk, hogy Cypher ott ül abban a puccos étteremben, bennünk is beindul valamiféle vágyódás. Főleg akkor, amikor Joe Pantoliano fogja, és beleharap abba a falat steakbe, amit a rövid monológja elején szinte a kamerába tart a villájával, majd extázisban megrágja.

Pantoliano jó színész, bizonyította ezt többek között a Mementóban, a Maffiózókban, vagy a Wachowskik előző filmjében, a szuper Fülledtségben. De hogy mennyire jó, azt a Mátrix vacsorajelenete tudja a legjobban kommunikálni. A színész ugyanis később elmondta az Inverse-nek, hogy amúgy sem nagyon bírta a marhahúst, de a nyersebb steaktől egyenesen rosszul lett.

Úgyhogy ezt a jelenetet úgy vették fel, hogy mindig volt a közelben egy tál, amibe kiköphette rágás után azt a „szaftos és ízletes” húst. A messzebbről felvett jelenetekben pedig shiitake gombával helyettesítették a steaket, azt nyugodtan meg tudta enni.

Pantoliano amúgy azt mondta a lapnak, hogy sosem értette igazán, hogy miért tetszik annyira az embereknek a jelenet, de Keanu Reeves imádta, és harcolt is érte, amikor a stúdió ki akarta vágatni. A színész azt is elmondta, hogy Reeves és a Morpheust alakító Laurence Fishburne is nézték élőben a jelenet forgatását.

Cypher egyébként ebben a jelenetben arra jön rá kilenc év után, hogy „a tudatlanság áldás”, Pantolianónak pedig van egy sanda gyanúja, hogy egy kicsit róla is szólt ez a jelenet, mert akkoriban ő is áldott tudatlanságban élt. Az pedig külön vicces, hogy az emberiség árulója – akinek a vezetékneve is kiderül: Reagan – azt kéri a mesterséges intelligenciától, hogy ha visszadugják a Mátrixba, akkor legyen belőle valami híresség, mondjuk színész.

https://telex.hu/eszkombajn/2025/08/08/joe-pantoliano-matrix-steak-hus

Válasz

M Imre üzente 4 hónapja

Melyik típusú reklám ösztönzi leginkább a magyar fogyasztókat a vegán termékek vásárlására?

Kedves Kitöltő!

Kocsis Zsanett vagyok, az ELTE Gazdaságtudományi Kar nemzetközi gazdálkodás alapszakos hallgatójaként kérdőíves megkérdezést végzek a szakdolgozatom elkészítéséhez. A kérdőív a különböző vegán reklámok típusainak hatását elhivatott mérni. A kérdőívben erre vonatkozó kérdéseket talál, melyek megválaszolásával nagy mértékben segítheti szakdolgozatom sikerét. A válaszadás anonim és önkéntes, az így nyert információkat kizárólag az elemzés során használom fel. A kérdőív kitöltése maximum 10-15 percet vesz igénybe. Válaszait előre is köszönöm!

https://forms.gle/xUp4c4ebVyZ1La4c6

Válasz

M Imre üzente 7 hónapja

„Szerettem volna látni, mit tudok kihozni a testemből” – így érkezett meg hazánkba a vegán sportolókról szóló bestseller könyv | 2024-11-30

A Casparus Kiadó különleges színfoltja a hazai könyvpiacnak. Nemcsak azért, mert munkatársai vegánok, de azért is, mert a témaválasztás során is nagyon fontos szerep jut személyes elkötelezettségüknek. Korcsmáros Gábor ügyvezető igazgató szerint csak azt a könyvet adják ki, amelybe maguk is beleszeretnek, és amelynek megjelenését fontosnak ítélik meg. Matt Frazier és Robert Cheeke A vegán sportoló című könyve pedig kétségtelenül ilyen.

Szívvel, lélekkel

„Az elmúlt közel másfél évtized alatt önfejlesztő és önismereti könyvek mellett Waldorf-szemléletű mesekönyveket adtunk ki, de nálunk jelentek meg Desmond Tutu és Martin Luther King önvallomásai is” – mondta Korcsmáros Gábor a Napfényes Rendezvényteremben tartott könyvbemutatón.

A Casparus Kiadó ügyvezető igazgatója szerint vezérlő elvük az erőszakmentesség, amit a spiritualitás és a tudományosság ötvözésével igyekeznek megvalósítani. „Bevallom, hogy ez az első vegán könyvünk, amelyet Tóth Viktor terepsportedző ajánlott a figyelmünkbe. Természetesen nem bántuk meg, hogy belevágtunk, hiszen nemcsak érdekes, de hasznos olvasmány is.”

Korcsmáros kiemelte, hogy bár a szerzők maguk is sportolók, a könyv nem csak azok számára lehet izgalmas, akik csúcsteljesítményre törekednek. „Mindenkinek érdekes olvasmány lehet, aki kicsit is érdeklődik a növényi étrend iránt” – tette hozzá.

A könyvben vegán olimpiai és világbajnokok osztják meg tapasztalataikat és elkötelezettségüket. Emellett az olvasók betekintést nyerhetnek az életmód tudományos hátterébe, komplett edzés- és táplálkozási terveket találhatnak, valamint 77 vegán recepttel is gazdagodhatnak.

A könyv bemutatójára négy olyan vegán sportolót hívtak meg kedvcsinálóként, aki nap mint nap különleges sportteljesítményével hívja fel magára a figyelmet. Páli Juci IFBB bikinifitnesz-bajnokot, Kertész Róbert Ironmant, Tóth Viktor tereptriatlon országos bajnokot és Váli Tamás testépítőt, személyi edzőt.

A sikerüket a növényi étrendre alapozó és annak segítségével elérő sportemberekkel Bergovecz László, a Magyar Vegán Egyesület (MAVEG) elnöke beszélgetett, és kérdezte saját tapasztalataikról, valamint az útról, amely a csúcsig vezetett.

https://prove.hu/a-vegan-sportolo-konyvbemutato/

Az egyetlen, kutatásokon alapuló útmutató a sportolói csúcsteljesítmény eléréséhez, növényi alapú étrend segítségével! A könyv megdönthetetlen bizonyítékot nyújt, hogy az emberi szervezetnek nincs szüksége húsra, tojásra vagy tejtermékekre ahhoz, hogy erős legyen. Ehelyett a kutatások azt mutatják, hogy a tudatosan kialakított növényi alapú étrend biztosítja a lehető leggyorsabb regenerálódási időt, leghatékonyabb sérülésmegelőzést és legpihentetőbb alvást, és lehetővé teszi a sportolók számára, hogy hatékonyabban, jobb eredményekkel edzenek.

Matt Frazier és Robert Cheeke, a Vegan Bodybuilding és a No Meat Athlete alapítóinak innovatív könyve utat mutat azoknak, akik érdeklődnek ez iránt a fontos váltás iránt, és szeretnék tudni, hogy hogyan érhetik el a növényi étrenddel a lehető legjobb sporteredményeket és életminőséget.

-- Vegán világbajnokok és olimpiai bajnokok inspiráló történetei
-- Tudományosan igazolt útmutató nem csak sportolóknak
-- Komplett edzés- és táplálkozási tervek
-- 77 izgalmas vegán recept
-- A prove.hu ajánlásával!

https://www.casparus.hu/shop/978-615-5835-55-1-a-vegan-sportolo-684
___

10+1 vegán sportoló, aki elérte a lehetetlent – magyarok is vannak köztük | 2024-01-08

Ma már a sportolók között is kevésbé számít tabunak a növényi alapú táplálkozás. Ehhez persze a csúcson járók adják a legjobb példát és ösztönzést – ha nekik sikerült, ugyan miért ne sikerülhetne másnak is?

Egyre népesebb a vegán sportolók tábora, így mi is készíthettünk egy friss listát

https://prove.hu/11-vegan-sportolo-rekord-novenyi-etrend/

– anélkül, hogy a korábbi összeállításunkból egyetlen nevet is át kellett volna emelnünk.

https://prove.hu/vilagbajnok-vegan-sportolok/

Válasz

M Imre üzente 7 hónapja

Trükkök, hogy finomat egyél bármilyen étteremben

Vegánként étterembe menni még ma is kihívást jelenthet. Ezzel az útmutatóval segítünk, hogyan igazodj ki az éttermek menüjén, mikre figyelj, és hogyan rendelj úgy, hogy ne legyen állati eredetű termék az ételeid között.

Azokon a helyeken, ahol külön figyelmet fordítanak arra, hogy feltüntessék az étlapon a növényi alapú opciókat, netán még külön vegán menüt is összeállítanak, egyszerű dolgunk van. De mi a helyzet azokkal az éttermekkel, ahol nem ennyire egyértelmű a dolog?
A “vegán” szó mágikus ereje sajnos még nem ért el a világ minden zegzugába. Néha még ma is üres tekintettel, értetlenséggel találkozhatsz a felszolgálók részéről, de kezdetnek megteszi, ha megemlíted.

A legjobb az, ha a kiválasztott étel sajátosságait figyelembe véve rendelsz:

-- leves esetében például kérdezd meg, milyen alapléből készül, valamint hogy használnak-e hozzá vajat, krémlevesnél tejszínt;
-- salátáknál érdeklődj az öntet felől (ne feledkezz meg a mézről sem!);
-- tésztaételeknél kérdezd meg, van-e benne tojás, vagy kerül-e a szószba vagy a tészta tetejére sajt;
-- ázsiai fogásoknál tudakold meg, használnak-e halszószt vagy osztrigaszószt, és hogy a szójaszósz halszósszal van-e keverve.

Helyettesíts!

Ha az étlapon nem találsz vegán fogást, vagy csak valami rendkívül unalmas salátát, akkor sem kell korgó gyomorral elhagynod az éttermet, vagy megelégedned a körettel. Rengeteg étel van, ami egy-két módosítással teljesen növényi alapúvá varázsolható.

Ne legyél szégyenlős ezt az opciót használni, ha nincs más. Ma már igazán elvárható bármelyik étteremtől, hogy gondoljon a növényi alapon étkezőkre is, hiszen egyre nagyobb részét tesszük ki a fogyasztóknak.

Kérdezd meg nyugodtan a pincért, ki lehetne-e esetleg hagyni a sajtot, tejszínt, tejfölt, tojást egy ételből. Sőt, fusd végig az étlapot, és ha találsz olyan összetevőt, ami az általad választott fogásban nem szerepel, de szívesen helyettesítenéd vele azt, amit kivettél belőle, kérdezd meg, bele tudnák-e tenni esetleg.

Mivel helyettesítesz valamit, ez legtöbbször nem kerül plusz pénzbe. Ráadásul sokszor egy plusz összetevő igazán fel tud dobni egy-egy kicsit unalmasabb fogást.

Például ha mexikói étteremben jársz, a burrito, quesadillas, taco, enchiladas könnyen veganizálható, ha a sajtot és a tejfölt kihagyod, és helyette isteni guacamoléval kéred.

Az olajos és paradicsomos alapú tésztaételeket sokszor elég sajt nélkül kérni, hogy vegán legyen. Illetve ha olasz receptúrát követő pizzázóban jársz, a pizzatészta szinte biztosan vegán, tehát egy zöldséges pizza sajt nélkül, vagy egy marinara pizza tökéletes választás lehet.

A chilis és fokhagymás olívaolaj minden olasz étterem asztalain alaptétel. Tehát ha aggódsz, hogy sajt nélkül száraz lesz a pizzád, használd őket bőkezűen.

Ha kávézóban, reggelizőhelyen jársz, ahol csak szendvicsek vannak, kérj feltétnek grillezett zöldséget – zöldségek minden étterem konyháján vannak.

Menj biztosra!

Ha elkerülnéd a véletlen baleseteket, amiket a nem-vegán éttermek hordozhatnak magukban, akkor látogass el egy kizárólag növényi alapú ételeket felszolgáló vendéglátóhelyre.

https://prove.hu/50-legjobb-vegan-etterem-magyarorszagon/

Válasz

M Imre üzente 7 hónapja

Így lesz olcsóbb a vegán étrend

A növényi étrendet sokan az átlagnál drágábbnak tartják. Ez azonban nem igaz, ha tudatosan vásárolunk.

A mai cikkben abban segítünk, hogyan egyél növényi alapon úgy, hogy közben a pénztárcádat is kíméld. A tanácsok teljes listájáért olvasd el a napi ajánlott cikket a lenti gombra kattintva.

Készétel helyett válassz teljes értékűt

A növényi hús- és tejtermékek elsőre vonzónak tűnhetnek, mert a megszokott receptekben elég ezeket behelyettesíteni, és kész is a melegszendvics vagy a bolognai spagetti.

Azonban ezek legtöbbjét el lehet készíteni teljes értékű, sokkal olcsóbb alapanyagokból is: pl. krumpliból és sörélesztőpehelyből vegán sajtszósz, lencsés paradicsomszósszal pedig spagetti készülhet. Szinte bármibe, amibe korábban darált húst tettél, tehetsz darált gombát, diót, lencsét, vagy ezek bármely kombinációját.

Vegán húspótlók helyett használj tofut — olcsóbb és egészségesebb is, mint a szója- és szejtánalapú késztermékek.

A fő fehérjeforrásaid legyenek a hüvelyesek és a gabonák: ezek — a hüvelyesen szárazon vásárolva még inkább — súlyukat és az energiát tekintve, amit adnak, jóval olcsóbbak a húsnál.

Edd azt, ami épp szezonális

A globalizált étrend hozzászoktatott minket ahhoz, hogy mindegy, épp milyen hónapot írunk, mindig, minden élelmiszer elérhető. Az árakat nézve azonban érdemes fontolóra venni, hogy olyan gyümölcsöket és zöldségeket vásárolj, aminek épp idénye van.

Nem arról van szó, hogy soha többé nem ehetsz paradicsomot a nyári hónapokon kívül. Inkább úgy értsd, hogy ha az étrendedet úgy tervezed meg, hogy főként szezonális alapanyagokra építs, akkor jelentősen csökkentheted a havi kiadásaidat.

Így főzz magadra időt és pénzt spórolva

Néhány trükk, amivel sokkal kevésbé lesz nyűg az ételkészítés.

1. Dolgozz előre, amikor van egy-két órád. Nagyon sok időt tudsz vele megspórolni, ha hétvégén feldarabolva és bedobozolva hűtőbe teszel jó pár adag zöldséget: később lehet belőle leves, sütőben sült zöldség vagy zöldséges pirított tészta. A tésztaszószok, kenyérre való kencék szintén akár négy-öt napig elállnak a hűtőben.

2. A fagyasztó nagy segítség. Sokáig lehet benne tárolni az élelmiszert, amivel időt spórolhatsz a bevásárláson is. A fagyasztott zöldségek olcsóbbak a frissnél, mégsem rosszabb a tápértékük. Fagyaszthatsz le kiporciózva abból, amiből sokat főztél, jól fagyasztható például bármilyen rakott zöldség. Ha a szárazon vásárolt és megfőzött babot, csicseriborsót, lencsét lefagyasztod, azt elég lobogó vízbe 30 másodpercre bedobni, így abból sem kell mindig új adagot főzni.

3. Munka- vagy iskolanapokon a gyorsan elkészíthető ételeket válaszd. A tészta, főleg az ázsiai fajta, a wrap, a kuszkusz, a rizslapból készült nyári tekercs mind negyed óra alatt elkészíthetőek, és vacsorának vagy elcsomagolt ebédnek is tökéletesek.

Ezeknek a praktikáknak az alkalmazásával a növényi étrend egyáltalán nem drágább, mint ha húst és tejtermékeket is fogyasztanál.

https://prove.hu/penztarcabarat-olcso-novenyi-etrend-tippek-trukkok/

Válasz

M Imre üzente 7 hónapja

Kötelező vegán filmek

Szabadítsd fel néhány órádat, és adj időt a gondolkodásnak: ezek lesznek életed legmeghatározóbb dokumentumfilmjei.

Mutatunk hét vegán filmet (köztük kettő 2024-est), amelyek a közelmúltban jelentek meg, és hatalmas port kavartak világszerte.

Míg egyes filmek az állatjogokra fókuszálnak, feltárva a kegyetlen valóságot, addig mások a vegán sportolók teljesítményére, az egészséges növényi étrendre vagy a környezetvédelem fontosságára helyezik a hangsúlyt. Mi azt javasoljuk, hogy mindegyikből nézz meg legalább egyet – megéri!

*** URALOM - Film az állatok helyzetéről

Az Uralom (Dominion) egy megrázó ausztrál dokumentumfilm, amely drónokkal, kézi és rejtett kamerákkal tárja fel az állattenyésztés rejtett valóságát – azt, amit a reklámok sosem mutatnak meg.

A film hét év alatt készült, és a globálisan bevett ipari gyakorlatokat mutatja be, amelyek Magyarországon is mindennaposak. Megrázó, informatív és elgondolkodtató – ha csak egy dokumentumfilmet nézel meg a témában, ez legyen az.

https://www.youtube.com/watch?v=8wz4KVDORhc

*** Christspiracy - Film a vallások és az állatok kapcsolatáról

A Christspiracy egy 2024-ben dokumentumfilm, amely feltárja, hogyan homályosították el a vallások eredeti tanításait az állatok tiszteletével kapcsolatban, és miként vált az állatok kizsákmányolása normalizált gyakorlattá a hitvilágokon belül.https://christspiracy.com/introduction

A film mélyrehatóan vizsgálja a vallási tanítások szövegeit, történelmi eseményeket és mai gyakorlatokat is, miközben rávilágít arra, hogy a spirituális fejlődés és az állatok életének tisztelete sokkal közelebb állhat egymáshoz, mint azt gondolnánk.

Egyedi nézőpontok, kényes kérdések és sokkoló felismerések – hívőknek és ateistáknak egyaránt ajánlott.

https://christspiracy.com/introduction

*** Mi a fene az az egészség? - Film az egészségről

Kip Andersen filmrendező megpróbálja kideríteni, hogy a legnagyobb egészségügyi szervezetek miért ajánlanak a betegeknek húsban, tejben és tojásban gazdag étrendet, miközben a tudomány szerint ezek az ételek nem egészségesek.

A legtöbb vezető szervezet elutasítja az interjút, titkolózik vagy mellébeszél, és mint kiderült, anyagi támogatást kapnak a legnagyobb húsipari cégektől.

Mi a fene folyik itt, amiről nem tudunk?

https://www.youtube.com/watch?v=OqNX7aeGbdM

*** Az vagy, amit eszel: Az ikerkísérlet - Film az egészséges étkezésről egypetéjű ikerpárokon bemutatva

Az Az vagy, amit eszel: Az ikerkísérlet egy lenyűgöző négyrészes dokumentumsorozat. Egypetéjű ikrek egy tudományos kutatás keretein belül nyolc héten keresztül kizárólag vegán vagy mindenevő étrendet követnek, hogy kiderüljön, melyik az egészségesebb.

A sorozat személyes történeteken és érdekes adatokon keresztül mutatja be, hogyan befolyásolják étkezési szokásaink a mindennapjainkat.

Ha kíváncsi vagy, hogyan formálhatja az étrend az életminőséget, ezt a sorozatot ne hagyd ki!

https://www.netflix.com/hu/title/81133260

*** Seaspiracy - Film az óceánok védelméről

A Seaspiracy egy lebilincselő dokumentumfilm, amely egy óceánvédő filmrendező szemén keresztül mutatja be, milyen pusztítást okoz az emberiség a tengerek élővilágában – és közben leleplez egy globális korrupciós hálózatot is.

Már a megjelenése előtt vihart kavart: a halászati iparág érdekképviseletei előre megírt „cáfolatokkal” készültek, amiben taglalták volna, miért hazugság minden állítás – anélkül, hogy látták volna a filmet.

Megdöbbentő, elgondolkodtató és cselekvésre ösztönöz.

https://www.netflix.com/hu/title/81014008

*** The Game Changers - Film a vegán sportolókról

A világhírű James Cameron dokumentumfilmje, a The Game Changers szó szerint összezúzza a tévhiteket, miszerint állati eredetű ételeket kell ennünk egy erős és kitartó test eléréshez.

A film bemutatja a világ legjobb növényi étrenden élő sportolóit, többek között Lewis Hamiltont, Morgan Mitchellt, Kendrick Farrist, Scott Jureket, és még a legendás Arnold Schwarzenegger is elmondja, hogy hús nélkül is lehet izmot építeni.

A film tudományos kutatásokra alapozza állításait, amit rengeteg szakember is alátámaszt.

https://www.youtube.com/watch?v=bBBfe1AXqZY

*** 73 Cows - Film egy "megtért" ex-állattenyésztőről

A legtöbb tenyésztő vagy vágóhídi munkás ugyanolyan ember, mint mi - azzal a különbséggel, hogy többségük számára sokkal nehezebb a szemléletmódváltás és a megszokások feladása.

A kutatások szerint rengeteg mentális szenvedést okoz az embereknek az állatokkal szembeni kegyetlenség - a vágóhidak környékén nagyobb eséllyel fordul elő droghasználat, alkoholfogyasztás és erőszakos bántalmazás.

Viszont ennek nem muszáj így lennie: a díjak tucatjait elnyerő 73 Cows megmutatja, hogy bárki képes változtatni, még egy idős úr is, aki egész életében állattenyésztő volt.

https://www.youtube.com/watch?v=BqyiSnhV11I

Ha egy film igazán megfogott, oszd meg bátran az ismerőseiddel! Akár fel is ajánlhatod, hogy együtt nézitek meg újra, majd beszélgettek a látottakról. Egy ilyen közös élmény mélyebb beszélgetésekhez és új nézőpontokhoz is vezethet.

Ha már láttál közülük egyet: mi volt a benyomásod? Mi tetszett, és mi nem? Oszd meg velünk a véleményed, hogy megtudjuk, melyik film ragadta meg leginkább a közösség figyelmét!

Válasz

További hozzászólások 

Ez történt a közösségben:

M Imre írta 12 órája a(z) Váratlanul visszakapta 0444-es technikai számát a MET blogbejegyzéshez:

Egy éve történt... https://www. facebook....

M Imre írta 14 órája a(z) Popper Péter: Az ember akkor kezd el káromkodni, amikor nincs érve blogbejegyzéshez:

ZSIDÓ ÖRÖKSÉGÜNK - SÉTA A PESTI ZSIDÓNEGYEDBEN...

M Imre írta 14 órája a(z) „Pálferis” közösségi gazdaságot hoz létre a katolikus atya blogbejegyzéshez:

MUTI, MIT TERMELSZ! KISKERTI ...

M Imre írta 14 órája a(z) „Pálferis” közösségi gazdaságot hoz létre a katolikus atya blogbejegyzéshez:

Hazai közösségi gazdaságok Az itthon is egyre népszerűbb ...

M Imre írta 16 órája a(z) Helyközi Járat néven hat magyar szerkesztőség fogott össze, hogy minél több emberhez jussanak el a vidék ügyei blogbejegyzéshez:

Panyi Szabolcs: Mielőtt az indexre kattintasz vagy indexes...

M Imre írta 1 napja a(z) Fenntartható vízgazdálkodás táji szinten | 1/3. rész, Magfalva, 2022., Balogh Péter videóhoz:

Újabb területet sikerült bevonni a „Vizet a tájba” programba! ...

M Imre 2 napja új képet töltött fel:

X_bakats_feszt_2025__szeptember_57_2199187_9551_s

M Imre írta 2 napja a(z) X. Bakáts Feszt 2025 | szeptember 5-7. képhez:

X_bakats_feszt_2025__szeptember_57_2199187_9551_s

Gyertek! Részletes program: SZEPTEMBER 5., PÉNTEK ...

M Imre írta 2 napja a(z) LegSZABAD.abb póló képhez:

Legszabadabb_polo_2146651_4314_s

Kováts Adél: Igazán művész nem tud lenni az, aki nem ...

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu