Internet: Veganuár 2021 végeredmények – hatásunk a világra egyetlen hónap alatt

Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1037 fő
  • Képek - 4200 db
  • Videók - 1489 db
  • Blogbejegyzések - 1410 db
  • Fórumtémák - 90 db
  • Linkek - 637 db

Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1037 fő
  • Képek - 4200 db
  • Videók - 1489 db
  • Blogbejegyzések - 1410 db
  • Fórumtémák - 90 db
  • Linkek - 637 db

Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1037 fő
  • Képek - 4200 db
  • Videók - 1489 db
  • Blogbejegyzések - 1410 db
  • Fórumtémák - 90 db
  • Linkek - 637 db

Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1037 fő
  • Képek - 4200 db
  • Videók - 1489 db
  • Blogbejegyzések - 1410 db
  • Fórumtémák - 90 db
  • Linkek - 637 db

Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Második alkalommal rendezte meg a Prove.hu a nemzetközileg már nagy hagyományokra visszatekintő “vegán január” mozgalom magyar változatát – a Veganuárt. Idén az év első hónapjában minden a korábbinál jelentősen többen fogadták el a kihívást és próbálták ki egy hónapra a vegán életmódot és étrendet.


A kezdés pillanatáig (január 1., 10:00) 11.085-en regisztráltak a programra, a tényleges résztvevők száma azonban 22.372 főre nőtt február 1-ig. Nekik eddig 681,761 e-mailt küldtünk ki ingyenes útmutatással, receptekkel és cikkekkel.


Mint minden évben, idén is megkértük a résztvevőket, hogy utolsó kérdőívünkben mondják el a Veganuárral kapcsolatos véleményüket és tapasztalataikat. Ezt a kérdőívet február 11., 0:00-ig 2334, a programot befejező résztvevő töltötte ki.


Nőtt a férfiak aránya


Bár idén is nők voltak többségben 91,3%-kal (2131), de tavaly óta nőtt a férfi kitöltők száma is növekedett, 8.6%-ra (201).


Ezúttal a 45-54-es korosztály dominált, őket követték szorosan a 35-44-esek, a harmadik helyet pedig a 25-34 közöttiek szerezték meg. Továbbra is megállapítható, hogy a tévhitekkel ellentétben, a veganizmus nem a fiatalok divathóbortja, hanem a már érett felnőttek morális, egészségügyi vagy környezetvédelmi indíttatású döntése.


A kitöltők elsődleges motivációja a kezdés előtt idén is az egészségesebb életmód volt, ezt követte az állatok védelme, majd a környezet megóvása. Ez a hónap végére ismét megváltozott a többségben: ekkor már az állatok életének tisztelete volt az elsődleges szempont, ezt követte a környezetvédelem és harmadik helyre csúszott az egészségesebb életmód. 


A program tehát ezúttal is hatékonyan ismertette a veganizmus etikai oldalát, és kiterjedt az étrend mellett a szabadidős, vásárlási, kozmetikai, ruházkodási döntésekre is.


A válaszadók 95.4%-a elégedett volt a Veganuár programmal, ami 1.2%-os növekedés a tavalyi évhez képest. Ehhez hozzájárulhatott az is, hogy idén már ritkábban kellett tovább lépni a cikkeinkre, hiszen a lényeget összefoglaltuk az e-mailekben.


Többnyire olyan mindenevők kezdték el a programot, akik korábban kevés állati eredetű ételt fogyasztottak (35.8%), őket követték a rendszeres állati ételeket fogyasztók (33.9%), majd jöttek a vegetáriánusok (24.1%) és néhány vegán is csatlakozott hozzánk (6.1%).


Idén nőtt azon résztvevők aránya, akik semmilyen állati eredetű ételt nem fogyasztottak a program ideje alatt (48,7%), a kitöltők 51.3%-a azonban nem volt ennyire szigorú önmagához.


Bár a legnagyobb hatást akkor lehet elérni, ha a hónap során a résztvevők lemondanak minden állati eredetű ételről, őszintén és egyenlő módon támogatjuk azokat is, akik az akció idején sem bojkottálják teljesen a húst, tejtermékeket, tojást, mézet, csupán csökkentik annak mennyiségét.


A többség vegán marad


Talán az egyik legfontosabb kérdés, hogy mennyire élvezték a vegán életmódot a résztvevők: összesen 83.8% valószínűleg vagy biztosan vegán marad, míg 16.2% valószínűleg vagy biztosan nem marad vegán. Ez egy igazán jó aránynak tűnik.


713 fő nem tapasztalt különösebb nehézségeket a hónap során, akik azonban igen, ezeket nevezték meg:


  • Időigényes az összetevők elolvasása a csomagolásokon.
  • Bonyolult bevinni az összes tápanyagot.
  • Sokat kellett sütni/főzni.
  • Hiányoztak a régi ízek.
  • A támogatás hiánya vagy akár lenézés a vegán életmód miatt.


A Veganuár 2021 során már azt is fontosnak tartottuk, hogy megtudjuk, a résztvevők vajon egyedül vagy társaságban vágnak bele a kihívásba?


Mint kiderült, a 74.7% egyedül csinálja, 20.9% családtaggal közösen és 4.4% barátokkal, ismerősökkel.


13.000 fős támogató közösség


Igazán azonban senki sem érezhette egyedül magát. A Veganuár támogató csoport, mely az egyik legbékésebbnek nevezett vegán közösség, december 25 óta 102%-kal nőtt, így jelenleg 13.361-ra bővült a csoport létszáma.


Ez idő alatt egészen mostanáig 1228 poszt (ételek, történetek, kérdések) és 23.502 segítőkész komment íródott, mindezekre pedig összesen 158.879 reakció érkezett.


Számos olyan poszt született a csoportban, amelyben a tagok kiemelték, hogy rendkívül békés, inspiráló és nyugodt légkört sikerült teremteni, amelyben mernek kérdezni, megosztani a haladásukat vagy őszintén beismerni a váltással járó botladozásaikat.


A toxikus vegán közösség mind Magyarországon, mind a nemzetközi csoportokban egy gyakran felmerülő probléma, amit mi hatékonyan kezelni tudtunk, és a jövőben is rengeteg időt fordítunk az alapos moderációra a közösség biztonságának érdekében.


Próbálkozó, de elégedett séfek


A Veganuár receptek, amelyeket idén is saját készítésű, gyönyörű ételfotókkal illusztráltunk, a kitöltők többségének (75%) elnyerték tetszését és többet vagy mindet el is készítették.


A 2021-es receptek között olyan különlegességek szerepelnek, mint például a vegán “juhtúrós” sztrapacska, többféle házi készítésű vegán pástétom, körözött, áfonyás chia puding, brownie, mogyoróvajas-lekváros-banános szendvics, sajtos makaróni, spenótos quesadillas, gombapaprikás, sütőtökös-spenótos rizottó vagy diós céklaburger.


Örömmel töltött el bennünket, hogy a receptek tetszettek és sokan további általunk tesztelt recepteket kértek. A Prove jelenleg olvasói támogatásokból finanszírozza a rendkívül költséges Veganuár programot, valamint a teljes működést, újságírást, szerkesztést és terjesztést.


Egyszeri vagy havi utalással te is hozzájárulhatsz, hogy további recepteket és útmutatókat készíthessünk és ingyenesen közzétehessük mindenki számára.


Javuló egészség


Közel 1300 válaszadó számolt be pozitív egészségügyi változásokról. A leggyakrabban ezeket olvashattuk:


  • Több energia.
  • Jobb emésztés.
  • Szebb bőr.
  • Csökkenő koleszterinszint.
  • Csökkenő ízületi fájdalmak.
  • Könnyebb fogyás.
  • Pihentetőbb, minőségibb alvás.
  • Javuló közérzet.


A program során olyan alaposan felkutatott és magas minőségű forrásokra hivatkozó cikkeket tettünk közzé, amely az egészségügyi oldalát is bemutatja a növényi alapú étrendnek:



Közel 99%-os elégedettség


Nagyra értékeljük, hogy a kitöltők 98.4%-a másoknak is ajánlaná a Veganuárt, és ebből 21% már meg is hívott másokat.


A napi e-mailek 97.7%-os, a Prove cikkek 99.1%-os, a Veganuár támogató csoport pedig 98%-os pozitív értékelést kapott azok között, akik aktívan látták ezeket a tartalmakat.


Pontosan 452 ember jelölte meg motiváló tényezőnek a “A Prove csapat lelkesedése miatt” opciót, 433-an pedig a Veganuár támogató csoport miatt maradnának vegánok – saját bevallásuk szerint.


Hatásunk a világra 30 nap alatt


Becsléseink szerint, amelyhez a FAOSTAT adatbázisát használtuk, egyetlen hónap alatt a résztvevők – amennyiben vegánként élnek –, nem kevesebb mint 78 m² földterületet, 61.2 kg  CO²-t és 37 700 liter vizet spórolhatnak meg. Emellett pedig legalább 30 állat életét kímélik meg (legalábbis ennyivel csökken a kereslet).


Amennyiben a korábban kapott 48,7%-os aránnyal számolhatunk (azaz ennyien nem fogyasztottak a hónap alatt állati eredetű ételt), akkor az alábbi becslést állapíthatjuk meg:

A Veganuár ideje alatt minimum:


  • 326.850-nel kevesebb állatot ítéltünk levágásra (ez nem azt jelenti, hogy nem vágtak le állatokat, csupán csökkent a kereslet a fogyasztók részéről).
  • 410.741.500 liter vizet spóroltunk meg azzal, hogy nem támogattuk az állattenyésztést.
  • 666.784 kg-mal kevesebb szén-dioxiddal (CO²) terheltük a bolygót.
  • 849.810 m²-rel kevesebb földterületre volt szükség az ételeink előállításához.


Végszó


Hálásak vagyunk a nagy mennyiségű elismerésért és lelkesedésért a résztvevőknek, valamint anyagi támogatóinknak a bizalomért.


A Veganuár 2021 minden eddiginél több magyart indított el a vegánná válás útján, mellyel értékes természeti erőforrásokat, állatok életét és saját egészségünket is megóvhatjuk.

A program továbbra is bárki számára ingyenesen elérhető 2021 december végéig.


Forrás:

https://prove.hu/veganuar-2021-vegeredmenyek/

 

:::::

 

Vegetarianizmus:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vegetarianizmus

Címkék: húsfogyasztás környezetszennyezés környezetterhelés környezetvédelem natúr táplálkozás prove.hu reform táplálkozás veganuár 2021 vegetarianizmus vegetáriánus vegán állatjogi mozgalom állatvédelem

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

M Imre üzente 2 hónapja

„Szerettem volna látni, mit tudok kihozni a testemből” – így érkezett meg hazánkba a vegán sportolókról szóló bestseller könyv | 2024-11-30

A Casparus Kiadó különleges színfoltja a hazai könyvpiacnak. Nemcsak azért, mert munkatársai vegánok, de azért is, mert a témaválasztás során is nagyon fontos szerep jut személyes elkötelezettségüknek. Korcsmáros Gábor ügyvezető igazgató szerint csak azt a könyvet adják ki, amelybe maguk is beleszeretnek, és amelynek megjelenését fontosnak ítélik meg. Matt Frazier és Robert Cheeke A vegán sportoló című könyve pedig kétségtelenül ilyen.

Szívvel, lélekkel

„Az elmúlt közel másfél évtized alatt önfejlesztő és önismereti könyvek mellett Waldorf-szemléletű mesekönyveket adtunk ki, de nálunk jelentek meg Desmond Tutu és Martin Luther King önvallomásai is” – mondta Korcsmáros Gábor a Napfényes Rendezvényteremben tartott könyvbemutatón.

A Casparus Kiadó ügyvezető igazgatója szerint vezérlő elvük az erőszakmentesség, amit a spiritualitás és a tudományosság ötvözésével igyekeznek megvalósítani. „Bevallom, hogy ez az első vegán könyvünk, amelyet Tóth Viktor terepsportedző ajánlott a figyelmünkbe. Természetesen nem bántuk meg, hogy belevágtunk, hiszen nemcsak érdekes, de hasznos olvasmány is.”

Korcsmáros kiemelte, hogy bár a szerzők maguk is sportolók, a könyv nem csak azok számára lehet izgalmas, akik csúcsteljesítményre törekednek. „Mindenkinek érdekes olvasmány lehet, aki kicsit is érdeklődik a növényi étrend iránt” – tette hozzá.

A könyvben vegán olimpiai és világbajnokok osztják meg tapasztalataikat és elkötelezettségüket. Emellett az olvasók betekintést nyerhetnek az életmód tudományos hátterébe, komplett edzés- és táplálkozási terveket találhatnak, valamint 77 vegán recepttel is gazdagodhatnak.

A könyv bemutatójára négy olyan vegán sportolót hívtak meg kedvcsinálóként, aki nap mint nap különleges sportteljesítményével hívja fel magára a figyelmet. Páli Juci IFBB bikinifitnesz-bajnokot, Kertész Róbert Ironmant, Tóth Viktor tereptriatlon országos bajnokot és Váli Tamás testépítőt, személyi edzőt.

A sikerüket a növényi étrendre alapozó és annak segítségével elérő sportemberekkel Bergovecz László, a Magyar Vegán Egyesület (MAVEG) elnöke beszélgetett, és kérdezte saját tapasztalataikról, valamint az útról, amely a csúcsig vezetett.

https://prove.hu/a-vegan-sportolo-konyvbemutato/

Az egyetlen, kutatásokon alapuló útmutató a sportolói csúcsteljesítmény eléréséhez, növényi alapú étrend segítségével! A könyv megdönthetetlen bizonyítékot nyújt, hogy az emberi szervezetnek nincs szüksége húsra, tojásra vagy tejtermékekre ahhoz, hogy erős legyen. Ehelyett a kutatások azt mutatják, hogy a tudatosan kialakított növényi alapú étrend biztosítja a lehető leggyorsabb regenerálódási időt, leghatékonyabb sérülésmegelőzést és legpihentetőbb alvást, és lehetővé teszi a sportolók számára, hogy hatékonyabban, jobb eredményekkel edzenek.

Matt Frazier és Robert Cheeke, a Vegan Bodybuilding és a No Meat Athlete alapítóinak innovatív könyve utat mutat azoknak, akik érdeklődnek ez iránt a fontos váltás iránt, és szeretnék tudni, hogy hogyan érhetik el a növényi étrenddel a lehető legjobb sporteredményeket és életminőséget.

-- Vegán világbajnokok és olimpiai bajnokok inspiráló történetei
-- Tudományosan igazolt útmutató nem csak sportolóknak
-- Komplett edzés- és táplálkozási tervek
-- 77 izgalmas vegán recept
-- A prove.hu ajánlásával!

https://www.casparus.hu/shop/978-615-5835-55-1-a-vegan-sportolo-684
___

10+1 vegán sportoló, aki elérte a lehetetlent – magyarok is vannak köztük | 2024-01-08

Ma már a sportolók között is kevésbé számít tabunak a növényi alapú táplálkozás. Ehhez persze a csúcson járók adják a legjobb példát és ösztönzést – ha nekik sikerült, ugyan miért ne sikerülhetne másnak is?

Egyre népesebb a vegán sportolók tábora, így mi is készíthettünk egy friss listát

https://prove.hu/11-vegan-sportolo-rekord-novenyi-etrend/

– anélkül, hogy a korábbi összeállításunkból egyetlen nevet is át kellett volna emelnünk.

https://prove.hu/vilagbajnok-vegan-sportolok/

Válasz

M Imre üzente 2 hónapja

Trükkök, hogy finomat egyél bármilyen étteremben

Vegánként étterembe menni még ma is kihívást jelenthet. Ezzel az útmutatóval segítünk, hogyan igazodj ki az éttermek menüjén, mikre figyelj, és hogyan rendelj úgy, hogy ne legyen állati eredetű termék az ételeid között.

Azokon a helyeken, ahol külön figyelmet fordítanak arra, hogy feltüntessék az étlapon a növényi alapú opciókat, netán még külön vegán menüt is összeállítanak, egyszerű dolgunk van. De mi a helyzet azokkal az éttermekkel, ahol nem ennyire egyértelmű a dolog?
A “vegán” szó mágikus ereje sajnos még nem ért el a világ minden zegzugába. Néha még ma is üres tekintettel, értetlenséggel találkozhatsz a felszolgálók részéről, de kezdetnek megteszi, ha megemlíted.

A legjobb az, ha a kiválasztott étel sajátosságait figyelembe véve rendelsz:

-- leves esetében például kérdezd meg, milyen alapléből készül, valamint hogy használnak-e hozzá vajat, krémlevesnél tejszínt;
-- salátáknál érdeklődj az öntet felől (ne feledkezz meg a mézről sem!);
-- tésztaételeknél kérdezd meg, van-e benne tojás, vagy kerül-e a szószba vagy a tészta tetejére sajt;
-- ázsiai fogásoknál tudakold meg, használnak-e halszószt vagy osztrigaszószt, és hogy a szójaszósz halszósszal van-e keverve.

Helyettesíts!

Ha az étlapon nem találsz vegán fogást, vagy csak valami rendkívül unalmas salátát, akkor sem kell korgó gyomorral elhagynod az éttermet, vagy megelégedned a körettel. Rengeteg étel van, ami egy-két módosítással teljesen növényi alapúvá varázsolható.

Ne legyél szégyenlős ezt az opciót használni, ha nincs más. Ma már igazán elvárható bármelyik étteremtől, hogy gondoljon a növényi alapon étkezőkre is, hiszen egyre nagyobb részét tesszük ki a fogyasztóknak.

Kérdezd meg nyugodtan a pincért, ki lehetne-e esetleg hagyni a sajtot, tejszínt, tejfölt, tojást egy ételből. Sőt, fusd végig az étlapot, és ha találsz olyan összetevőt, ami az általad választott fogásban nem szerepel, de szívesen helyettesítenéd vele azt, amit kivettél belőle, kérdezd meg, bele tudnák-e tenni esetleg.

Mivel helyettesítesz valamit, ez legtöbbször nem kerül plusz pénzbe. Ráadásul sokszor egy plusz összetevő igazán fel tud dobni egy-egy kicsit unalmasabb fogást.

Például ha mexikói étteremben jársz, a burrito, quesadillas, taco, enchiladas könnyen veganizálható, ha a sajtot és a tejfölt kihagyod, és helyette isteni guacamoléval kéred.

Az olajos és paradicsomos alapú tésztaételeket sokszor elég sajt nélkül kérni, hogy vegán legyen. Illetve ha olasz receptúrát követő pizzázóban jársz, a pizzatészta szinte biztosan vegán, tehát egy zöldséges pizza sajt nélkül, vagy egy marinara pizza tökéletes választás lehet.

A chilis és fokhagymás olívaolaj minden olasz étterem asztalain alaptétel. Tehát ha aggódsz, hogy sajt nélkül száraz lesz a pizzád, használd őket bőkezűen.

Ha kávézóban, reggelizőhelyen jársz, ahol csak szendvicsek vannak, kérj feltétnek grillezett zöldséget – zöldségek minden étterem konyháján vannak.

Menj biztosra!

Ha elkerülnéd a véletlen baleseteket, amiket a nem-vegán éttermek hordozhatnak magukban, akkor látogass el egy kizárólag növényi alapú ételeket felszolgáló vendéglátóhelyre.

https://prove.hu/50-legjobb-vegan-etterem-magyarorszagon/

Válasz

M Imre üzente 2 hónapja

Így lesz olcsóbb a vegán étrend

A növényi étrendet sokan az átlagnál drágábbnak tartják. Ez azonban nem igaz, ha tudatosan vásárolunk.

A mai cikkben abban segítünk, hogyan egyél növényi alapon úgy, hogy közben a pénztárcádat is kíméld. A tanácsok teljes listájáért olvasd el a napi ajánlott cikket a lenti gombra kattintva.

Készétel helyett válassz teljes értékűt

A növényi hús- és tejtermékek elsőre vonzónak tűnhetnek, mert a megszokott receptekben elég ezeket behelyettesíteni, és kész is a melegszendvics vagy a bolognai spagetti.

Azonban ezek legtöbbjét el lehet készíteni teljes értékű, sokkal olcsóbb alapanyagokból is: pl. krumpliból és sörélesztőpehelyből vegán sajtszósz, lencsés paradicsomszósszal pedig spagetti készülhet. Szinte bármibe, amibe korábban darált húst tettél, tehetsz darált gombát, diót, lencsét, vagy ezek bármely kombinációját.

Vegán húspótlók helyett használj tofut — olcsóbb és egészségesebb is, mint a szója- és szejtánalapú késztermékek.

A fő fehérjeforrásaid legyenek a hüvelyesek és a gabonák: ezek — a hüvelyesen szárazon vásárolva még inkább — súlyukat és az energiát tekintve, amit adnak, jóval olcsóbbak a húsnál.

Edd azt, ami épp szezonális

A globalizált étrend hozzászoktatott minket ahhoz, hogy mindegy, épp milyen hónapot írunk, mindig, minden élelmiszer elérhető. Az árakat nézve azonban érdemes fontolóra venni, hogy olyan gyümölcsöket és zöldségeket vásárolj, aminek épp idénye van.

Nem arról van szó, hogy soha többé nem ehetsz paradicsomot a nyári hónapokon kívül. Inkább úgy értsd, hogy ha az étrendedet úgy tervezed meg, hogy főként szezonális alapanyagokra építs, akkor jelentősen csökkentheted a havi kiadásaidat.

Így főzz magadra időt és pénzt spórolva

Néhány trükk, amivel sokkal kevésbé lesz nyűg az ételkészítés.

1. Dolgozz előre, amikor van egy-két órád. Nagyon sok időt tudsz vele megspórolni, ha hétvégén feldarabolva és bedobozolva hűtőbe teszel jó pár adag zöldséget: később lehet belőle leves, sütőben sült zöldség vagy zöldséges pirított tészta. A tésztaszószok, kenyérre való kencék szintén akár négy-öt napig elállnak a hűtőben.

2. A fagyasztó nagy segítség. Sokáig lehet benne tárolni az élelmiszert, amivel időt spórolhatsz a bevásárláson is. A fagyasztott zöldségek olcsóbbak a frissnél, mégsem rosszabb a tápértékük. Fagyaszthatsz le kiporciózva abból, amiből sokat főztél, jól fagyasztható például bármilyen rakott zöldség. Ha a szárazon vásárolt és megfőzött babot, csicseriborsót, lencsét lefagyasztod, azt elég lobogó vízbe 30 másodpercre bedobni, így abból sem kell mindig új adagot főzni.

3. Munka- vagy iskolanapokon a gyorsan elkészíthető ételeket válaszd. A tészta, főleg az ázsiai fajta, a wrap, a kuszkusz, a rizslapból készült nyári tekercs mind negyed óra alatt elkészíthetőek, és vacsorának vagy elcsomagolt ebédnek is tökéletesek.

Ezeknek a praktikáknak az alkalmazásával a növényi étrend egyáltalán nem drágább, mint ha húst és tejtermékeket is fogyasztanál.

https://prove.hu/penztarcabarat-olcso-novenyi-etrend-tippek-trukkok/

Válasz

M Imre üzente 2 hónapja

Kötelező vegán filmek

Szabadítsd fel néhány órádat, és adj időt a gondolkodásnak: ezek lesznek életed legmeghatározóbb dokumentumfilmjei.

Mutatunk hét vegán filmet (köztük kettő 2024-est), amelyek a közelmúltban jelentek meg, és hatalmas port kavartak világszerte.

Míg egyes filmek az állatjogokra fókuszálnak, feltárva a kegyetlen valóságot, addig mások a vegán sportolók teljesítményére, az egészséges növényi étrendre vagy a környezetvédelem fontosságára helyezik a hangsúlyt. Mi azt javasoljuk, hogy mindegyikből nézz meg legalább egyet – megéri!

*** URALOM - Film az állatok helyzetéről

Az Uralom (Dominion) egy megrázó ausztrál dokumentumfilm, amely drónokkal, kézi és rejtett kamerákkal tárja fel az állattenyésztés rejtett valóságát – azt, amit a reklámok sosem mutatnak meg.

A film hét év alatt készült, és a globálisan bevett ipari gyakorlatokat mutatja be, amelyek Magyarországon is mindennaposak. Megrázó, informatív és elgondolkodtató – ha csak egy dokumentumfilmet nézel meg a témában, ez legyen az.

https://www.youtube.com/watch?v=8wz4KVDORhc

*** Christspiracy - Film a vallások és az állatok kapcsolatáról

A Christspiracy egy 2024-ben dokumentumfilm, amely feltárja, hogyan homályosították el a vallások eredeti tanításait az állatok tiszteletével kapcsolatban, és miként vált az állatok kizsákmányolása normalizált gyakorlattá a hitvilágokon belül.https://christspiracy.com/introduction

A film mélyrehatóan vizsgálja a vallási tanítások szövegeit, történelmi eseményeket és mai gyakorlatokat is, miközben rávilágít arra, hogy a spirituális fejlődés és az állatok életének tisztelete sokkal közelebb állhat egymáshoz, mint azt gondolnánk.

Egyedi nézőpontok, kényes kérdések és sokkoló felismerések – hívőknek és ateistáknak egyaránt ajánlott.

https://christspiracy.com/introduction

*** Mi a fene az az egészség? - Film az egészségről

Kip Andersen filmrendező megpróbálja kideríteni, hogy a legnagyobb egészségügyi szervezetek miért ajánlanak a betegeknek húsban, tejben és tojásban gazdag étrendet, miközben a tudomány szerint ezek az ételek nem egészségesek.

A legtöbb vezető szervezet elutasítja az interjút, titkolózik vagy mellébeszél, és mint kiderült, anyagi támogatást kapnak a legnagyobb húsipari cégektől.

Mi a fene folyik itt, amiről nem tudunk?

https://www.youtube.com/watch?v=OqNX7aeGbdM

*** Az vagy, amit eszel: Az ikerkísérlet - Film az egészséges étkezésről egypetéjű ikerpárokon bemutatva

Az Az vagy, amit eszel: Az ikerkísérlet egy lenyűgöző négyrészes dokumentumsorozat. Egypetéjű ikrek egy tudományos kutatás keretein belül nyolc héten keresztül kizárólag vegán vagy mindenevő étrendet követnek, hogy kiderüljön, melyik az egészségesebb.

A sorozat személyes történeteken és érdekes adatokon keresztül mutatja be, hogyan befolyásolják étkezési szokásaink a mindennapjainkat.

Ha kíváncsi vagy, hogyan formálhatja az étrend az életminőséget, ezt a sorozatot ne hagyd ki!

https://www.netflix.com/hu/title/81133260

*** Seaspiracy - Film az óceánok védelméről

A Seaspiracy egy lebilincselő dokumentumfilm, amely egy óceánvédő filmrendező szemén keresztül mutatja be, milyen pusztítást okoz az emberiség a tengerek élővilágában – és közben leleplez egy globális korrupciós hálózatot is.

Már a megjelenése előtt vihart kavart: a halászati iparág érdekképviseletei előre megírt „cáfolatokkal” készültek, amiben taglalták volna, miért hazugság minden állítás – anélkül, hogy látták volna a filmet.

Megdöbbentő, elgondolkodtató és cselekvésre ösztönöz.

https://www.netflix.com/hu/title/81014008

*** The Game Changers - Film a vegán sportolókról

A világhírű James Cameron dokumentumfilmje, a The Game Changers szó szerint összezúzza a tévhiteket, miszerint állati eredetű ételeket kell ennünk egy erős és kitartó test eléréshez.

A film bemutatja a világ legjobb növényi étrenden élő sportolóit, többek között Lewis Hamiltont, Morgan Mitchellt, Kendrick Farrist, Scott Jureket, és még a legendás Arnold Schwarzenegger is elmondja, hogy hús nélkül is lehet izmot építeni.

A film tudományos kutatásokra alapozza állításait, amit rengeteg szakember is alátámaszt.

https://www.youtube.com/watch?v=bBBfe1AXqZY

*** 73 Cows - Film egy "megtért" ex-állattenyésztőről

A legtöbb tenyésztő vagy vágóhídi munkás ugyanolyan ember, mint mi - azzal a különbséggel, hogy többségük számára sokkal nehezebb a szemléletmódváltás és a megszokások feladása.

A kutatások szerint rengeteg mentális szenvedést okoz az embereknek az állatokkal szembeni kegyetlenség - a vágóhidak környékén nagyobb eséllyel fordul elő droghasználat, alkoholfogyasztás és erőszakos bántalmazás.

Viszont ennek nem muszáj így lennie: a díjak tucatjait elnyerő 73 Cows megmutatja, hogy bárki képes változtatni, még egy idős úr is, aki egész életében állattenyésztő volt.

https://www.youtube.com/watch?v=BqyiSnhV11I

Ha egy film igazán megfogott, oszd meg bátran az ismerőseiddel! Akár fel is ajánlhatod, hogy együtt nézitek meg újra, majd beszélgettek a látottakról. Egy ilyen közös élmény mélyebb beszélgetésekhez és új nézőpontokhoz is vezethet.

Ha már láttál közülük egyet: mi volt a benyomásod? Mi tetszett, és mi nem? Oszd meg velünk a véleményed, hogy megtudjuk, melyik film ragadta meg leginkább a közösség figyelmét!

Válasz

M Imre üzente 2 hónapja

Új szokások kialakítása: 5 tipp, hogy könnyebb legyen

Mindannyian próbáltunk már új szokásokat kialakítani – legyen szó egészségesebb étkezésről, rendszeres mozgásról vagy napi 10 perc olvasásról. De miért olyan nehéz tartósan beépíteni ezeket a mindennapjainkba? A válasz az agyunk működésében rejlik!

Nem csupán akaraterőre van szükség, hogy sikeresen bevezessünk új szokásokat az életünkbe, hanem jól megtervezett stratégiákra is.

Ma 3+2 hatékony, tudományosan is vizsgált módszert mutatunk, amelyek segítenek, hogy az új rutinok valóban az életed részévé váljanak. Az első kettőt az e-mailben, a további hármat pedig a napi ajánlott cikkre kattintva olvashatod.

1. Kösd meglévő szokáshoz (Habit Stacking)

Az emberi agy imádja az automatizmusokat. Ha egy új szokást egy meglévő, stabil rutinhoz kapcsolsz, akkor az agyad könnyebben rögzíti azt, és kevesebb energiába kerül fenntartani a szokást.

Hogyan működik?

• A módszer lényege, hogy egy új szokást egy stabil, már beépült rutinodhoz csatolsz.

• Példa: „Miután megittam a reggeli kávémat, elolvasok egy oldalt egy könyvből.”

• Példa: „Fogmosás után mindig elvégzek 10 guggolást.”

Miért hatékony?

• Egy meglévő szokás „indítókulcsként” szolgál az agy számára.

• A már megszokott rutin automatikusan elindítja az új viselkedést anélkül, hogy külön energiát kellene ráfordítanod.

Tudományos háttér:

• BJ Fogg, a Stanford Egyetem viselkedéskutatója szerint egy szokás rögzüléséhez átlagosan 66 nap szükséges.

• Azonban ez a folyamat jelentősen felgyorsítható, ha az új szokást egy már meglévő rutin mellé illeszted.

Gondold végig a napi rutinodat, és keress egy stabil pontot, amihez hozzákapcsolhatod az új szokást, például a fogmosáshoz, tusoláshoz, vagy a vacsorához.

2. Tedd láthatóvá és egyszerűvé a szokást

A környezetünk óriási hatással van a döntéseinkre és viselkedésünkre. Ha valami könnyen elérhető, szem előtt van, vagy egyszerű hozzáférni, sokkal valószínűbb, hogy foglalkozni fogunk vele.

Hogyan működik?

-- Tedd láthatóvá: Helyezz egy könyvet az éjjeliszekrényedre, ha olvasni szeretnél esténként.
-- Tedd hozzáférhetővé: Ha több zöldséget szeretnél enni, rakd azokat szem elé a hűtőben vagy a konyhapulton.

Miért hatékony?

-- Az agyunk hajlamos a legegyszerűbb utat választani.
-- Ha egy pozitív döntéshez kevesebb akadály kapcsolódik, nagyobb eséllyel választjuk azt.

Tudományos háttér:

-- Kutatások bizonyítják, hogy amikor az egészséges ételek jól látható helyen vannak, az emberek hajlamosabbak többet fogyasztani belőlük.
-- A környezet tudatos kialakítása kulcsszerepet játszik a szokások fenntartásában.

Tedd az új szokást fizikailag és mentálisan is könnyen elérhetővé!

A másik 3 módszert és a tudományos háttér részleteit a teljes cikkben találod.

https://prove.hu/uj-szokasok-kialakitasa-tudomanyos-modszerek/

Válasz

M Imre üzente 2 hónapja

Így kerüld el a tápanyaghiányt

Fehérjehiányos, vashiányos, vagy B12-hiányos leszel vegánként? Ne aggódj a rémhírektől, valójában egyik se! Minden tápanyagot be tudsz vinni a szervezetedbe növényi alapú ételekkel, a többségét ráadásul természetes formában, étkezéssel. A fő irány: változatosság, teljes értékű ételek!

Olajos, cukros, finomított, feldolgozott ételek mindennapi fogyasztásával vegánként is lehet egészségtelenül élni.

Előnyösebb döntés, ha ezeket csak alkalmanként fogyasztod, és inkább több teljes értékű ételt eszel: gabonákat, hüvelyeseket, magvakat, zöldségeket és gyümölcsöket.

Lássuk tömören, hogy a különböző tápanyagoknak melyek a legjobb növényi alapú forrásai!

Vitaminok

C-vitamin: paprika, brokkoli, karfiol, kelbimbó, narancs, eper, kivi, és sok más gyümölcs és zöldség.

D-vitamin: legjobb forrása a napfény (napozás), emellett tartalmazza a portobello gomba, valamint gyakran dúsítják vele növényi tejeket és joghurtokat. Kúraszerűen mindenképp érdemes szedni.

B-vitaminok: teljes értékű gabonák, hüvelyesek, olajos magvak, sok zöldség és gyümölcs. A sörélesztőpehelyben az összes B-vitamin megtalálható, kivéve a B12-t.

Ásványi anyagok és nyomelemek

Vas: babfélék, csicseriborsó, zöldborsó, szójatermékek, tökmag, szezámmag, lenmag, mák és sötétzöld leveles zöldségek, főleg a spenót.

Kalcium: mák, fodros kel, babcsíra, spenót, kelkáposzta, mángold, brokkoli, gomba, articsóka, olajos magvak, amaránt, barna rizs, quinoa, szójatermékek, babfélék, csicseriborsó, narancs, kivi, és kalciummal dúsított növényi tejek.

Magnézium: tökmag, mák, spenót és más sötétzöld levelesek, quinoa, mandula, kesudió, avokádó, babfélék, csicseriborsó, tofu, fekete csokoládé.

Cink: babfélék, csicseriborsó, lencse, tofu, olajos magvak, chiamag, kendermag, tökmag, sörélesztőpehely, zab és quinoa.

Szelén: a szelénbevitel biztosítására hetente fogyassz 1-2 szem brazil diót, ebben ugyanis többször annyi szelén található, mint bármi másban.

További tápanyagok

Fehérje: szejtán, tofu, tempeh és egyéb szójatermékek, kesudió, tökmag, az összes hüvelyes (pl. lencse, bab, csicseriborsó, zöldborsó), gabonák és álgabonák (pl. árpagyöngy, bulgur, hajdina, köles).

Zsírok: olívabogyó, lenmag, chiamag, tökmag, napraforgómag, földimogyoró, olajos magvak, avokádó.

A B12-dilemma

A B12 létfontosságú az idegműködéshez, a vörösvértest-képzéshez és az egészséges magzatfejlődéshez, hosszan tartó hiánya súlyos idegi és mentális betegségeket okozhat.

Elfogadott mítosz, hogy egyetlen forrása az élelmüket földesen, B12-vel együtt elfogyasztó állatok húsa. Azonban néhány tanulmány szerint a húsevők 40%-a is B12-hiányban szenved, mert a mai termőföldek semennyi, vagy elenyésző mennyiségű B12-t tartalmaznak.

Tehát vegánoknak és más étrenden élőknek is B12-vel dúsított ételekkel vagy étrendkiegészítőkkel ajánlott pótolnia ezt a vitamint.

A további nélkülözhetetlen tápanyagokról a teljes cikkben írunk bővebben, valamint még több konkrét ételt mutatunk, amiket érdemes fogyasztanod az egészséged megőrzése érdekében.

https://prove.hu/vegan-tapanyag-utmutato/

Válasz

M Imre üzente 2 hónapja

Kezdő vegánok leggyakoribb hibái

Ma a kezdő vegánok gyakori hibáiból mutatunk párat, és amennyire tudunk, segítséget is nyújtunk hozzá, hogyan kerüld el vagy oldd meg ezeket az esetleges bakikat.

1. A lehetetlen tökéletesség hajszolása

Senki nem várja el tőled, hogy mindent tökéletesen csinálj az első pillanattól fogva. Hagyd magad hibázni és tanulni!

Ha elsőre nem tudsz minden állati termékről lemondani, akkor kezdd a legkönnyebbekkel, pl. kozmetikumok, tisztálkodási szerek. Az étrenddel ugyanez a helyzet: ha nehéz egyszerre mindenről lemondani, először zárd ki azokat, amiket úgysem szeretsz annyira, és haladj fokozatosan.

Ugyanez igaz arra is, ha már lemondtál bizonyos dolgokról, de véletlenül veszel vagy fogyasztasz valamit, amiről kiderül, hogy nem vegán. Semmi gond, mindannyiunkkal megesik, majd legközelebb jobban odafigyelsz. Csak lazán.

2. Egy örök tévhit: ami vegán, az automatikusan egészséges is

A veganizmus egy filozófia, ami elsősorban az állatok megóvásáról szól. De a hozzá társuló növényi étrend, ha nem feldolgozott, olajban sült ételekkel teli, akkor az egészségre is jó hatással van.

Ugyanakkor számos olyan termék van, ami bár a vegán elveknek megfelel, nem egészségtudatos. Kerüld ezek túlzott fogyasztását, mert ha az egészségedre nem vigyázol, az állatokra sem tudsz igazán.

3. Egyhangú és/vagy kalóriaszegény étrend

A legtöbb ember elképzelése a vegánokról az, hogy minden étkezésre salátát vagy unalmas, ízetlen zöldségeket esznek.

Pedig a saláta lehetőségei jóval túlmutatnak ezeken. Fel lehet dobni gabonafélékkel, hüvelyesekkel, sült és nyers zöldségek keverékével, pirított magvakkal és isteni öntetekkel. Így tápértékileg kiegyensúlyozott, laktató ételt varázsolhatsz abból, amire mások szigorúan csak köretként tekintenek.

Másrészt a salátán túl is bőven van vegán élet: próbáld ki a Veganuár program bármelyik receptjét. Garantáljuk, hogy nem maradsz éhes tőlük, és olyan ízeket fedezhetsz fel, amiket korábban talán még soha nem kóstoltál.

4. Frusztráció és veszekedés a családdal, barátokkal

Vegán lettél, és sokkal jobban vagy egészségileg – ezt próbálod megértetni a családoddal és a barátaiddal, de ők aggódnak, hogy tápanyaghiányos leszel.

Rájöttél, hogy az állattenyésztés mennyire kegyetlen, és mennyire árt a Földnek – ez frusztrál, mert mások körülötted nem látják ugyanezt, esetleg még meg is szólnak érte, ha ennek hangot adsz.

Nem mondjuk, hogy maradj higgadt minden helyzetben, hiszen ez igazságtalan kérés, miközben úgy érzed, hirtelen a fél világ ellened van. Mégis, ha tudsz, legyél türelmes másokkal; nem mindenki pont ugyanakkor fog pont ugyanott tartani, mint te. Semmiképp ne légy goromba, lekezelő vagy erőszakos.

A Veganuár során megtanítunk jó pár kommunikációs technikát is, hogy könnyebben győzz meg másokat az elveid nemességéről.

Még nincs vége, olvasd el a további hat kritikus hibát a mai cikkünkből, hogy véletlen se kövesd el kezdő vegánként!

https://prove.hu/a-kezdo-veganok-10-leggyakoribb-hibaja/

Válasz

M Imre üzente 2 hónapja

Így gyógyít a vegán étrend

A vegán étrend hatása az egészségünkre

Rákmegelőzés

Metaanalízisekből tudjuk, hogy a vegán étrend mellett csökken a rák általános kockázata, és megnő a várható élettartam.

Természetes növényi alapanyagok fokozott bevitele alkalmas módja lehet a daganatos betegségek megelőzésének, sőt, a kialakult betegség túlélésének is. Például a vastagbélrákban szenvedőknek annál jobb a prognózisa, minél több teljes értékű gabonát és rostot fogyasztanak.

Emellett a növényekben található olyan ún. bioaktív összetevők, mint rostok, rezisztens keményítők, a flavonoidok (resveratrol), karotenoidok, tanninok és vitaminok kifejezetten védő hatást fejtenek ki. Ennek érdekében fogyasszunk változatosan sokféle növényt, a szivárvány minden árnyalatában.

Jobb anyagcsere, könnyebb fogyás

Az OECD adatai szerint Európában hazánkban a legmagasabb az elhízottak aránya. Magyarországon a felnőttek 20%-a elhízott, további 30%-a pedig túlsúlyos. A felszedett kilók mennyisége a kor előrehaladtával gyarapszik és gyakran társul olyan további rizikófaktorokkal, mint a magas vérnyomás, cukorbetegség, illetve szív-, és érrendszeri megbetegedések.

Klinikai és megfigyelésen alapuló kutatások rendre megerősítik, hogy a növényi alapú étrend hozzájárulhat a túlsúly megelőzéséhez és elősegítheti a súlycsökkenést. Egy svéd publikáció szerint a húsevők körében magasabb a túlsúly és elhízás aránya, mint a kevesebb állati eredetű ételt fogyasztók körében. Tajvani kutatók pedig arra a megállapításra jutottak, hogy minden vegán étrenden eltöltött év 7-7%-kal csökkentette az elhízás esélyét.

Kettes típusú cukorbetegség elleni harc

Átfogó kutatások igazolják, hogy az állati eredetű alapanyagokban szegény, de tápanyagokban gazdag étrend csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Ráadásul aki így étkezik, az a betegséget kísérő szív- és érrendszeri szövődményeket is elkerülheti.

Növekvő élettartam- és minőség

Érdemes megvizsgálnunk azt, hogy az ún. Kék Zónákban, ahol a világon a legtovább élnek az emberek, melyik életmódot folytatják. Ezeken a területeken az emberek nemcsak sokáig élnek, hanem hosszú ideig őrzik meg a jó életminőségüket, egészségüket és önállóságukat is. A Kék Zónákban az emberek összességében aktívabbak, többet mozognak, többet törődnek egymással és elégedettebbek az életükkel.

A Kék Zónákban nem ritka a 100 évet megélő ember, és általában sokkal több növényi eredetű ételt fogyasztanak, tehéntejből készült termékeket szinte egyáltalán nem, húst és tojást pedig csak kivételesen.

Mit mondanak a szakemberek?

A Magyar Egészségmegőrzési és Életmódorvostani Egyesület (MOTE) támogató partnere a Prove magazin által életre hívott hivatalos Veganuár kihívásnak, melyet szakmailag is támogatnak.

„Amikor magunknak sem akarunk ártani és másoknak sem, akkor megérkezünk egy olyan táplálkozáshoz, ami hosszú, egészséges élethez vezet és más érző lények életét is tiszteletben tartja. Ez a növényi, teljes értékű étrend, ami így a személyes békét, sőt a társadalmi békét is támogatja” – Dr. Szentgyörgyi Barbara, orvos, életmódszakértő

„A növényi étrend bizonyítottan segít megelőzni a legtöbb civilizációs betegséget, és egy hosszabb, boldogabb, etikusabb élet lehetőségét kínálja. Orvosként és oktatóként kiemelten fontos, hogy felhívjam erre a figyelmet. 2020-ban a Veganuárral kezdődött az én növényi étrend felé vezető utam is” – Dr. Demeter Tamás, fogorvos és a Semmelweis Egyetem adjunktusa

„Hozzám elsősorban endometriózissal, PCOS-sel és daganatos betegségekkel fordulnak. Azok a pácienseim, akik növényi alapú táplálkozásra váltanak, sokkal könnyebben érik el a céljaikat, fájdalom nélkül tudnak élni és a vágyott gyermekáldás is hamarabb érkezik” – Árvai Nóra, klinikai egészségpszichológiai szakpszichológus, életmódorvos

Az egészséged nem csupán fizikai!

Fontos megérteni, hogy a teljes értékű ételekben gazdag növényi étrend nem azért minimalizálja a finomított, erősen feldolgozott ételeket, mert azok mérgezőek. Inkább azért, mert a test számára kevésbé hasznosíthatóak, kevesebb egészségügyi előnnyel járnak, és nehezebben emészthetőek.

A növényi étrendet szabályrendszer helyett fogd fel irányelvrendszerként, ami nem azt jelenti, hogy soha többé nem ehetsz egy falat kenyeret sem, amiben finomított liszt van, vagy hogy mostantól csak öntet nélkül kérheted majd a kedvenc salátád, hanem azt, hogy lehetőség szerint ne a feldolgozott ételek tegyék ki az étkezésed nagy részét.

Semmiképp ne stresszeld túl. Ha a növényi alapú ételeket választod az állati eredetűek helyett, az máris félsiker az egészségednek és nagy megkönnyebbülés az állatoknak és a Földnek.

https://prove.hu/vegan-etrend-hatasai-elonyok-hatranyok/

Válasz

M Imre üzente 2 hónapja

Hasznos konyhatippek kezdő vegánoknak

Helyettesítések a konyhában

Tej helyett kávéba, reggeli müzlibe, süteményekbe, főzéshez: mandulatej, rizstej, zabtej, szójatej, kókusztej, kesutej, borsótej. Tipp: sós ételekhez mindenképp cukrozatlan növényi tejet válassz. A kókusztejjel pedig vigyázz, csak olyan ételbe tedd, aminek nem baj, ha enyhe kókuszíze lesz.

Tejföl, tejszín, joghurt helyett: boltban kapható vegán tejföl, tejszín és joghurt (például a Fino Vegajó termékei, amit a Lidl-ben is beszerezhetsz), konzerves kókuszkrém, vagy házi vegán tejföl. Tipp: a növényi joghurtokat gyakran cukrozzák a gyártók, ezért ha pl. salátaöntetnek használnád, mindenképp alaposan olvasd el az összetevőket, ha nem szeretnéd, hogy meglepően édes legyen a végeredmény.

Túró helyett: sós ételekbe morzsolt natúr vagy füstölt tofu (kis sóval, citromlével), édes ételekbe morzsolt natúr tofu vagy nagyon puhára főzött köles.

Sajt helyett: házi vegán sajt (pl. kesudióból), boltban kapható vegán sajt, a sajtos ízért: sörélesztőpehely. Tipp: az “igazi” sajtban található kazein függőséget okozhat, illetve sok ételbe megszokásból teszünk sajtot, ezért érdemes pár hetet várni, új ételeket kipróbálni, és máris kevésbé fogod kívánni a sajtot.

Hús helyett: texturált szója (pl. szójagranulátum, szójaszelet), tofu, szejtán, boltban kapható fasírtporok, növényi húshelyettesítők, lencse, gomba, dió, vagy utóbbi három keveréke.

Tojás helyett: rántottához morzsolt tofu, omletthez csicseriliszt, “tojáskrémhez” tofu és vegán majonéz, sütéshez almaszósz, őrölt lenmag, csicseriliszt vagy aquafaba. Tipp: amibe “ragasztónak” szoktak tojást tenni, abba almaszósszal vagy meleg vízzel összekevert őrölt lenmagot használj, de az omlós tésztákból ki is lehet hagyni. Tojásfehérje helyett használj aquafabát (csicseriborsó felvert leve).

Olyan kulisszatitkokba is beavatunk, amik segítenek, hogy a vegán életmódot könnyebben elsajátítsd: eláruljuk, mik azok a kiemelt összetevők, ételek, termékek, amelyek szinte minden vegán konyhájában megtalálhatóak.

Ha elsajátítanád a növényi konyha alapjait mindössze tizenöt perc alatt, akkor a mai tömör, mégis hasznos tippekkel megtöltött cikkünk neked való.

https://prove.hu/vegan-konyha-alapjai/

Válasz

M Imre üzente 2 hónapja

Hatékony címkeolvasás vegánként

Vegán logó: ha egy terméken rajta van a vegán logó, az garantáltan megfelelő. De figyelj oda, mert néhány címke nagyon hasonlít egymásra! A “V” logó alatt nem mindegy, hogy a vegetáriánus terméket jelző VEGETARIAN, vagy a vegán terméket jelző VEGAN szó szerepel. A vegetáriánus termékek tartalmazhatnak tojást, tejterméket vagy mézet.

Tejsav vs. tejsavó: a tejsavat tejsav-baktériumok állítják elő, az állati tejhez nincs köze, tehát vegánok is fogyaszthatják.
A tejsavó tejipari melléktermék, tehát nem vegán. Ha megjegyeznéd a különbséget, gondolj rá így: „TejsavÓ, ez nem vegán!”

„Tartalmazhat…”: a „tartalmazHAT” nem azt jelenti, hogy a termék tartalmaz állati összetevőt. Az üzemben, ahol készült, használnak allergént (pl: tejet), ezért kötelező feltünteniük a gyártóknak, de a konkrét termékbe nem tesznek. Ha az összetevők között nincs állati alapanyag, akkor a „tartalmazhat tejet/tojást” termékek vegánnak minősülnek.

„Mentes” termékek: az ettől vagy attól „mentes” címkék nem jelentenek garantáltan vegán terméket. Pl. a „laktózmentes” legtöbbször csak tejcukortól mentes terméket jelöl. A „mindenmentes” kifejezés nincs törvényileg szabályozva: jelenthet vegán terméket is, de egyszerűen csak gyakori allergénektől mentes terméket is (ami akár tartalmazhat pl. zselatint vagy mézet).

Vastaggal kiemelt összetevők: az EU-s előírás szerint az allergéneket jelölni kell, a tejtermékek és a tojás pedig annak számítanak. Ez valamennyire megkönnyíti a címkeolvasást. A hús, zselatin, méz stb. azonban nincs allergénként feltüntetve, tehát az olyan termékek esetében, ahol felmerülhet a jelenlétük, alaposan olvasd el az összetevők listáját.

Alvóügynökök: olyan készételekben is előfordulhat állati összetevő, amire elsőre nem gondolnál. Bizonyos “rusztikus” péksütemények, “parasztkenyerek”, édes piték elkészítéséhez sokszor például sertészsírt használnak zsiradékként. Ezért mindig olvasd el az összetevőket.

Trükkös összetevők: új vegánoknak nem feltétlenül egyértelmű, de bizonyos adalékanyagok is állati eredetűek: ilyen a kollagén, zselatin, elasztin, keratin, aszpik, kármin, sellak és legtöbbször a D3-vitamin. E-számok közül pedig kerülendő az E120, E441, E542, E901, E904, E913, E910, E920 és E921.

Ne félj, nem lesz nehéz!

Ha ez így elsőre kicsit soknak tűnik, ne ijedj meg – a kozmetikumok legnagyobb részén már feltüntetik, ha vegán termékről van szó, tehát nem kell minden egyes samponvásárlásnál a latin nevű összetevőket bogarásznod.

Az élelmiszereknél is egyre gyakoribb az egyértelmű címkézés, de ahol nem, azoknál a termékeknél is rövid időn belül meg fogod jegyezni, hogy mi az, amiről már tudod, hogy vegán, és csak az új élelmiszerek összetevőit kell majd vásárláskor elolvasnod, ami szintén néhány másodperc lesz idővel. Maradj kitartó!

https://prove.hu/vegan-bevasarlolista-cimkeolvasas-utmutato/

Válasz

További hozzászólások 

Ez történt a közösségben:

M Imre írta 7 órája a(z) Helyközi Járat néven hat magyar szerkesztőség fogott össze, hogy minél több emberhez jussanak el a vidék ügyei blogbejegyzéshez:

Ideiglenesen megmenekült a Szabad Európa Rádió | 2025. ...

M Imre írta 22 órája a(z) A Víz Világnapján ismét feltárul a Kőbányai medence kapuja blogbejegyzéshez:

„Védd a vizet, formáld a jövőt!” – elindult a Víz Hete 2025 ...

M Imre írta 22 órája a(z) Akkumulátorgyárak árnyékában videóhoz:

Ilyen, amikor egy teljes járás fordul szembe a kormány ...

M Imre írta 23 órája a(z) „A saját döntésünk, hogy nem felvételizünk az SZFE-re” – diákok írtak nyílt levelet Vidnyánszkynak blogbejegyzéshez:

Lemondott az egész Munkácsy- díj Bizottság, mert nem adják a...

M Imre írta 23 órája a(z) Orbán Viktor személyisége blogbejegyzéshez:

Történelmi bűn – a magyar–lengyel barátság ...

M Imre írta 23 órája a(z) Akkumulátorgyárak árnyékában videóhoz:

Ne írd alá a felmondásod, ha nem akarsz felmondani! – ...

M Imre írta 1 napja a(z) Megkapó, szívet melengető idézetek, versek, szövegrészek fórumtémában:

Can Togay - Telefonhívás Telefonhívás ért ma reggel....

M Imre írta 1 napja a(z) Egy ukrán újságíró írása 10 dologról, amit a Nyugatnak tudnia kell a kijevi helyzetről blogbejegyzéshez:

Az Atlantic publikálta a screenshotokat, amik ...

M Imre írta 1 napja a(z) Mártha Imre: Szijjártó gázszerződése ütötte agyon a rezsicsökkentést videóhoz:

Szijjártó a Vörös téren jelentette be, hogy fokozzuk az ...

M Imre írta 2 napja a(z) A Kisherceg életstratégia és a Nem-fogyasztói boldogság (BOCS Civilizációtervezés Alapítvány) blogbejegyzéshez:

Az egész kelet- és közép- európai régióban ...

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu