Internet: Mit iszol ha sört iszol? Mitől különböznek a sörök ízei?

Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1037 fő
  • Képek - 4219 db
  • Videók - 1522 db
  • Blogbejegyzések - 1413 db
  • Fórumtémák - 90 db
  • Linkek - 638 db

Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1037 fő
  • Képek - 4219 db
  • Videók - 1522 db
  • Blogbejegyzések - 1413 db
  • Fórumtémák - 90 db
  • Linkek - 638 db

Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1037 fő
  • Képek - 4219 db
  • Videók - 1522 db
  • Blogbejegyzések - 1413 db
  • Fórumtémák - 90 db
  • Linkek - 638 db

Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1037 fő
  • Képek - 4219 db
  • Videók - 1522 db
  • Blogbejegyzések - 1413 db
  • Fórumtémák - 90 db
  • Linkek - 638 db

Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 

Maláta, komló, élesztő és víz: a világ több száz eltérő jellegű, ízű, színű, erejű sörmárkája közül szinte mindnek ugyanez a négy elem az alapanyaga. Fajtáik kiválasztása, a főzés, az erjesztés és az érlelés mikéntje dönt a kész sör jellegzetességeiről.

 

Az 1516-os bajor tisztasági törvény (Reinheitsgebot) szerint kizárólag malátából, komlóból, sörélesztőből és vízből szabad előállítani a sört. 1987-ben az Európai Közösség protekcionistának bélyegezte ezt az előírást, de a német sörfőzők többsége önként ehhez tartja magát mindmáig. Ettől persze ugyanúgy készülhetnek remek italok más anyagok hozzáadásával. Leggyakrabban kukoricadarát adnak e fenti alapanyagok mellé, amely a sört „könnyebbé", ízét kellemesebbé lágyítja. Egyes országokban évszázadok óta használnak például gyümölcsöket vagy fűszernövényeket ízesítőül: ilyen a belga kriek vagy frambozen, amelyekhez cseresznyét, illetve málnát adnak erjesztéskor.


Maláta

 

A sör legfontosabb alapanyaga a malátázott árpa. A Dreher Sörgyárak üzemében csak a legkiválóbb kétsoros tavaszi árpából készült malátát használják. Először vízbe áztatják az árpát, miáltal beindulnak a szemek életfunkciói, aktivizálódnak a bennük levő enzimek.

(Ezek kulcsszerepet játszanak abban, hogy a gabona keményítőtartalma a sörfőzéskor cukorrá alakuljon, ami nélkülözhetetlen az erjedéshez.) A kicsírázott zöldmalátát kiszárítják. Az aszalással megszűnnek az enzimműködések, s a nedvességtartalom csökkenésével kialakulnak a megfelelő íz- és színanyagok. Az aszalás hosszától, minőségétől és természetesen magától az árpától is függ, hogy milyen malátafajta lesz a végtermék, s abból milyen sört lehet majd készíteni.

 

Komló

 

Eredetileg gyógyfüvekkel, gyümölcsökkel vagy bogyókkal fűszereztek minden alkoholos italt. A sörkülönlegességekhez ma is használnak borókabogyót, koriandert és más növényeket. Kb. 1000 éve azonban a komló a sör legfontosabb fűszere. A komló mérsékelt égövön termő kétlaki növény, amelynek csak a nőivarú virágát használják a sörfőzéshez, ez adja a sör jellegzetes keserű aromáját.

 

Élesztő

 

A serfőzők a XV. századig nem ismerték az élesztő jelentőségét: a gabonaféleségből, fűszerből és vízből összeálló édes lé úgy erjedt meg, mint a lehullott gyümölcs. A középkor mesterei már alkalmaztak élesztőt, de nem ismerték a működésmódját. Feltűnt azonban, hogy a müncheni és a scwechati sörök tartósabbak társaiknál. Egy dán tudós, Emil Hansen fejtette meg a rejtélyt. Rájött, hogy az eltérés az alacsony hőmérsékletű erjesztésnek és a sörléhez hozzáadott élesztőnek köszönhető. Az élesztő nem más, mint a cukrot alkohollá és széndioxiddá alakítani képes apró gombák tömege. Ma laboratóriumi körülmények között tenyésztik a sörélesztőket. A sörök többsége alsóerjedésű élesztővel készül, amely a folyamat közben leülepszik a sör aljára.

 

Víz

 

A hagyományos sörök 85-95 százaléka víz, amelynek összetétele erősen befolyásolja a sör ízét. A víz sói reakcióba lépnek a maláta és a sörlé anyagaival, és kihatnak az erjedés folyamatára is. A Dreher Sörgyárak csak kiváló minőségű kutak kiváló vizét használja, a víz kémhatását és keménységét ioncserélőkkel és vízlágyító berendezésekkel állítják be mindig azonos értékekre.

 

 

http://www.alkohol.info.hu/

Címkék: komló maláta szabályozás sör víz árpa élesztő

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

M Imre írta 7 órája a(z) Egy ukrán újságíró írása 10 dologról, amit a Nyugatnak tudnia kell a kijevi helyzetről blogbejegyzéshez:

21 órától rendkívüli élő adással jelentkezik a kontroll.hu és ...

M Imre 7 órája új képet töltött fel:

8_jogapoz_az_energia_novelesere_es_az_egyensuly_megteremtesere_2199145_8626_s

M Imre 7 órája új képgalériát töltött fel:

Szépség, egészség

Tanaka_japan_arcmasszazs_2169130_9813_t

M Imre 7 órája új képgalériát töltött fel:

Lélek, egészség

Meg_akarom_csinalni_csinald_de_felek__csinald_felve_2191826_4864_t
Elfogadas_valtoztatas_elengedes_2185281_1404_t
Every_day_is_a_new_beginning_take_a_deep_breath_and_start_again_2184414_3580_t

M Imre 7 órája új képgalériát töltött fel:

Táplálkozás, egészség

Vegan_feherjeforrasok_2195849_6337_t

M Imre 7 órája új képgalériát töltött fel:

Sport, egészség

8_jogapoz_az_energia_novelesere_es_az_egyensuly_megteremtesere_2199145_8626_t
Joga_hatfajas_enyhitesere_2199144_5405_t
7_jogapoz_az_erosebb_egeszsegesebb_hatert_2199143_5051_t

M Imre 7 órája új képet töltött fel:

Joga_hatfajas_enyhitesere_2199144_5405_s

M Imre 7 órája új képet töltött fel:

7_jogapoz_az_erosebb_egeszsegesebb_hatert_2199143_5051_s

M Imre új eseményt adott az eseménynaptárhoz: Hosszú idő után először koncertezik az Ef Zámbó Happy Dead Band – augusztus 28-án a Zene Háza Szabadtéri Színpadán! 2025.08.28.

M Imre írta 15 órája a(z) Egy ukrán újságíró írása 10 dologról, amit a Nyugatnak tudnia kell a kijevi helyzetről blogbejegyzéshez:

És most képrejtvény: Találd meg azt a szót, amit utólag ...

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu