Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Maláta, komló, élesztő és víz: a világ több száz eltérő jellegű, ízű, színű, erejű sörmárkája közül szinte mindnek ugyanez a négy elem az alapanyaga. Fajtáik kiválasztása, a főzés, az erjesztés és az érlelés mikéntje dönt a kész sör jellegzetességeiről.
Az 1516-os bajor tisztasági törvény (Reinheitsgebot) szerint kizárólag malátából, komlóból, sörélesztőből és vízből szabad előállítani a sört. 1987-ben az Európai Közösség protekcionistának bélyegezte ezt az előírást, de a német sörfőzők többsége önként ehhez tartja magát mindmáig. Ettől persze ugyanúgy készülhetnek remek italok más anyagok hozzáadásával. Leggyakrabban kukoricadarát adnak e fenti alapanyagok mellé, amely a sört „könnyebbé", ízét kellemesebbé lágyítja. Egyes országokban évszázadok óta használnak például gyümölcsöket vagy fűszernövényeket ízesítőül: ilyen a belga kriek vagy frambozen, amelyekhez cseresznyét, illetve málnát adnak erjesztéskor.
Maláta
A sör legfontosabb alapanyaga a malátázott árpa. A Dreher Sörgyárak üzemében csak a legkiválóbb kétsoros tavaszi árpából készült malátát használják. Először vízbe áztatják az árpát, miáltal beindulnak a szemek életfunkciói, aktivizálódnak a bennük levő enzimek.
(Ezek kulcsszerepet játszanak abban, hogy a gabona keményítőtartalma a sörfőzéskor cukorrá alakuljon, ami nélkülözhetetlen az erjedéshez.) A kicsírázott zöldmalátát kiszárítják. Az aszalással megszűnnek az enzimműködések, s a nedvességtartalom csökkenésével kialakulnak a megfelelő íz- és színanyagok. Az aszalás hosszától, minőségétől és természetesen magától az árpától is függ, hogy milyen malátafajta lesz a végtermék, s abból milyen sört lehet majd készíteni.
Komló
Eredetileg gyógyfüvekkel, gyümölcsökkel vagy bogyókkal fűszereztek minden alkoholos italt. A sörkülönlegességekhez ma is használnak borókabogyót, koriandert és más növényeket. Kb. 1000 éve azonban a komló a sör legfontosabb fűszere. A komló mérsékelt égövön termő kétlaki növény, amelynek csak a nőivarú virágát használják a sörfőzéshez, ez adja a sör jellegzetes keserű aromáját.
Élesztő
A serfőzők a XV. századig nem ismerték az élesztő jelentőségét: a gabonaféleségből, fűszerből és vízből összeálló édes lé úgy erjedt meg, mint a lehullott gyümölcs. A középkor mesterei már alkalmaztak élesztőt, de nem ismerték a működésmódját. Feltűnt azonban, hogy a müncheni és a scwechati sörök tartósabbak társaiknál. Egy dán tudós, Emil Hansen fejtette meg a rejtélyt. Rájött, hogy az eltérés az alacsony hőmérsékletű erjesztésnek és a sörléhez hozzáadott élesztőnek köszönhető. Az élesztő nem más, mint a cukrot alkohollá és széndioxiddá alakítani képes apró gombák tömege. Ma laboratóriumi körülmények között tenyésztik a sörélesztőket. A sörök többsége alsóerjedésű élesztővel készül, amely a folyamat közben leülepszik a sör aljára.
Víz
A hagyományos sörök 85-95 százaléka víz, amelynek összetétele erősen befolyásolja a sör ízét. A víz sói reakcióba lépnek a maláta és a sörlé anyagaival, és kihatnak az erjedés folyamatára is. A Dreher Sörgyárak csak kiváló minőségű kutak kiváló vizét használja, a víz kémhatását és keménységét ioncserélőkkel és vízlágyító berendezésekkel állítják be mindig azonos értékekre.
http://www.alkohol.info.hu/
|
|
|
M Imre írta 10 órája a(z) Civil szervezetek közös nyilatkozata Magyarország nemzeti parkjainak, természetvédelmi területeinek és természeti értékeinek védelmében blogbejegyzéshez:
Dr. Keresztes László Lóránt: Váratlan FORDULAT! Az ...
M Imre írta 13 órája a(z) Sándor Pál: Régi idők focija (1973. | Kern András és Garas Dezső) videóhoz:
Hofi Géza - Magyar foci https://www.youtube...
M Imre írta 13 órája a(z) „A saját döntésünk, hogy nem felvételizünk az SZFE-re” – diákok írtak nyílt levelet Vidnyánszkynak blogbejegyzéshez:
Hallgassátok meg a Klubrádió műsorát a 2020-ban létrejött ...
M Imre írta 14 órája a(z) Óvatos ellenzéki összecsapás a miniszterelnök-jelöltek első vitáján blogbejegyzéshez:
Hány fideszes politikus kell hozzá, hogy átadjanak 2 ...
M Imre írta 14 órája a(z) Orbán Viktor személyisége blogbejegyzéshez:
Kvasztics Fedor - Kötöttségek nélkül blog: Orbánnak nem jött...
M Imre 14 órája új videót töltött fel:
M Imre írta 14 órája a(z) Óvatos ellenzéki összecsapás a miniszterelnök-jelöltek első vitáján blogbejegyzéshez:
Péter Magyar : A fideszes propagandisták győzelmi ...
M Imre írta 15 órája a(z) Helyközi Járat néven hat magyar szerkesztőség fogott össze, hogy minél több emberhez jussanak el a vidék ügyei blogbejegyzéshez:
Mészáros Lőrinc interjút adott az Indexnek – habár szerintem ...
M Imre írta 15 órája a(z) Helyközi Járat néven hat magyar szerkesztőség fogott össze, hogy minél több emberhez jussanak el a vidék ügyei blogbejegyzéshez:
Dévényi István: Alkalmanként, ha valamelyik kormányzati...
M Imre írta 1 napja a(z) Akkumulátorgyárak árnyékában videóhoz:
Nem épülhet akkumulátorgyár a XVI. kerületben | 2025. 11. 21. ...
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
A szabad kultúra licencek rövid története, a Creative Commons és a Science Commons
Meddig lesz az exotikus szépség szigete Hawaii?
Rákmegelőző ételek és életmódváltás
Tegyünk a VÍZMŰVEINK közös tulajdonunkban tartásáért - hisz csak így őrizhetjük meg jó minőségét!