Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A
rákos megbetegedések gyakorisága hazánkban kiemelkedően magas. Ami
részben betudható az életmódnak és a táplálkozásbeli szokásoknak is.
Pedig a megfelelő ételekkel időben megelőzheted a bajt. Hiszen a
daganatok egy részének (egyes források szerint közel egyharmadának)
megjelenése egészséges életmóddal és megfelelő táplálkozási szokások
kialakításával megelőzhető.
Életmód és étrend
Hogy min kell változtatnod? Szinte mindenen, amit most természetesnek veszel, épp csak egészségtelen. Könnyűnek és egyszerűnek hangzik, de igazából kitartás, türelem és akarat kell hozzá:
az életmódbeli tényezők közül kiemelkedően fontos a dohányzás
mellőzése, a rendszeres testmozgás, valamint a stressz kerülése. Ha
végleg leszoksz a cigarettázásról, például a rákos betegségek akár 30
százalékát is elkerülheted. Ha sikerül állandósítanod az egészséges
táplálkozást, még nagyobb súllyal segítesz magadon, hiszen szakértők
szerint a megbetegedések 35 százalékáért a helytelen étrend okolható.
Mi szem-szájnak ingere
Attól tartasz, meg kell válnod kedvelt ételeidtől? Megnyugodhatsz, a rákmegelőző étrendbe tartozó ételek többsége nem csak ízletes, hanem színes, étvágygerjesztő és könnyű is. Vagyis elő a zöldségekkel és a gyümölcsökkel!
- Általánosságban elmondható, hogy a zöldségek és gyümölcsök- a bennük
lévő vitaminoknak és flavonoidoknak köszönhetően -, valamint a magas
rosttartalmú élelmiszerek egyfajta védőhatással bírnak a szájüregi, a
gyomor- és a bélrák ellen. Érdemes ezeket naponta legalább három alkalommal, lehetőleg nyersen fogyasztani, de a belőlük préselt ivólevek is hatékonyak lehetnek.
- A C-vitaminban gazdag citrusfélék, a flavonoidokban és likopénban
bővelkedő paradicsom, valamint a hagymafélék segítik a gyomorrák
megelőzését, és valószínűleg számos egyéb daganatos megbetegedés ellen
is védelmet nyújtanak.
- Hasonlóan jótékony hatásúak a sötétzöld levelű zöldség- és
főzelékfélék, mint például a spenót vagy a sóska. Rendszeres
fogyasztásukkal csökkentheted a tüdő- és gyomorrák kialakulásának a
kockázatát.
- A karotinoidok szintén gátolhatják a daganatos sejtek burjánzását,
így az ezekben bővelkedő növények (sárgarépa, spenót, őszibarack,
kelkáposzta, sütőtök, narancs, mandarin, papaya, zeller) fogyasztása is
rendszeresen ajánlott.
- Ha húsimádó vagy, részesítsd inkább előnyben a csirkéből, pulykából,
illetve halból készült ételeket, mert a bélrák egyik legfőbb kiváltó
oka lehet a vörös húsok - marha, sertés, bárány - túlzott mértékű
fogyasztása. Ezen felül jelentősen próbáld csökkenteni étrendedben a
feldolgozott, előkészített húskészítmények, így a sonka, a szalámi, a
sózott húskonzervek és a kolbászfélék arányát is. Szakértők szerint a
hús elkészítés módja is kockázatot jelenthet, hiszen grillezés, és
nyárson valamint zsiradékban sütés során rákkeltő anyagok
keletkezhetnek.
Sótlanul, ám fűszeresen
Bár a népmese szerint só nélkül nem tudunk élni, a túlzott sófogyasztás sem hasznos.
Igyekezz elkerülni a sózott készítményeket, és főzés során is kevesebb
sót szórj az ételbe. Jó megoldás lehet, ha aromás fűszernövényeket
(bazsalikom, tárkony, fokhagyma, majoránna, zeller) használsz, mivel
így kevesebb só alkalmazása mellett is ízletesek lesznek a fogások. A
rendkívül sós és a sóval tartósított élelmiszerek gyomorrákot
okozhatnak, ezért érdemes helyettük fűszer- és gyógynövényeket
használni az ételek ízesítésére.
Borban az igazág
Nem hallhatsz róla elégszer, hogy naponta 1,5-2 liter folyadékot kötelező lenne meginnod. Méghozzá elsősorban szűrt- vagy ásványvizet, de ihatsz bőségesen frissen facsart zöldség- és gyümölcsleveket is.
Napi egy bögre zöld tea fogyasztása szintén ajánlott, hiszen ez nem
csak zsírégető, de rákmegelőző tulajdonsággal is bír. És nem kell
lemondanod az alkoholról sem. Kis mennyiségben, mértékletesen fogyaszthatsz napi 1 pohár vörösbort vagy sört,
ami jótékony hatást fejthet ki az emésztésre és az agyműködésre is.
Ennél nagyobb mennyiségű alkohol rendszeres fogyasztása azonban
növelheti a máj-, a szájüreg-, a garat- és a gégerák, valamint a mell-,
illetve a bélrák kockázatát.
Multi-vitamin
A rákmegelőzési vizsgálatok egyik legfontosabb következtetése, hogy a
természetes, változatos étrendet semmiképpen nem pótolhatják a
mesterséges táplálék- és vitaminkiegészítők. Ezek túlzott és nem
ésszerű fogyasztása növelheti a daganatos betegségek kialakulását.
Viszont ha úgy érzed, étrendeddel nem tudod pótolni a megfelelő
mennyiségű vitamint, kérd dietetikus vagy orvosod tanácsát, milyen
multivitaminra van szükséged.
Kibelbeck M
|
|
M Imre új eseményt adott az eseménynaptárhoz: Japanese Design Today 100 | 2025. május 24-25., 10:00-18:00, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum 2025.05.24.
M Imre 11 órája új videót töltött fel:
M Imre írta 20 órája a(z) Helyközi Járat néven hat magyar szerkesztőség fogott össze, hogy minél több emberhez jussanak el a vidék ügyei blogbejegyzéshez:
Kedvenc soraim Magyarország Alaptörvényéből, amiket néha ...
M Imre írta 20 órája a(z) Aquincum park képhez:
Laci te, Hallod-e? Jer ide, Jer, ha mondom, Rontom-bontom,...
M Imre 20 órája új képet töltött fel:
M Imre írta 1 napja a(z) Megkapó, szívet melengető idézetek, versek, szövegrészek fórumtémában:
A ceruza és a radír „Szia, hogy vagy?” – kérdezte kedvesen...
M Imre 1 napja új képet töltött fel:
M Imre új eseményt adott az eseménynaptárhoz: BelFeszt: május 23. és 25. között, immáron 17. alkalommal rendezik meg az V. kerületi Önkormányzat együttműködésével létrejött Belvárosi Fesztivált Budapest legnyüzsgőbb helyszínein 2025.05.23.
M Imre írta 1 napja a(z) Egy ukrán újságíró írása 10 dologról, amit a Nyugatnak tudnia kell a kijevi helyzetről blogbejegyzéshez:
A Dán Királyság Nagykövete, Christian Thorning látogatta ...
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Szedd magad akciók
Tradícionális fürdőzés a távol-keleten
Kiss Judit Ágnes: Étkezési tanácsok
Zöldségturmixszal a rák ellen!