M Imre üzente 2 hete

Almahéjból készülnek ezek a csodás pénztárcák
Vegán bőripar? Lehet, hogy kissé ellentmondásosnak tűnik ez a kifejezés, hiszen a bőr fogalma automatikusan az állati eredetű alapanyagokat juttatja eszünkbe. Pedig igencsak érdekes újításokkal találkozhat az, aki egy kicsit jobban elmélyed a témában.
https://ezegychopper.hvgblog.hu/2020/01/08/almahejbol-keszulnek-ezek-a-csodas-penztarcak/

Válasz

M Imre üzente 1 hónapja

Saját márkás terméket hívott vissza a Spar
Infostart - 2024. március 12. 11:47

Nem jelölt allergén (szója) jelenléte miatt a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. visszahívta és a forgalomból is kivonta a SPAR VEGGIE snidlinges szendvicsfeltétet - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A hivatal kéri a vásárlókat, hogy a 100 grammos kiszerelésű, 2024. március 14-i minőségmegőrzési idővel rendelkező terméket ne fogyasszák el.

A Spar üzletbe visszavihetők a szendvicsfeltétek, amelyek árát visszatérítik.
https://infostart.hu/eletmod/2024/03/12/sajat-markas-termeket-hivott-vissza-a-spar

Termékfotó és további információk a Nébih termékvisszahívás oldalán.
https://portal.nebih.gov.hu/l/termekvisszahivas/1075862394

Válasz

M Imre üzente 2 hónapja

Veganuár 2024 | 11

*** Miért nem eszünk halat? – Veganuár 22. nap

Valamilyen furcsa oknál fogva kialakult a társadalomban egy olyan nézet, hogy a vegetáriánus étrendbe belefér a halfogyasztás.

Ez természetesen nem igaz, mivel a vegetáriánusok egyáltalán nem fogyasztanak állatokat, legyen szó szárazföldi vagy vízi fajokról.

A veganizmusba pedig pláne nem fér bele, hiszen ez egy olyan életmód, ami minden állati eredetű ételt, tárgyat és szolgáltatást elutasít.
Azért nem eszem halakat, mert:

-- Az ipari hajók minden évben döbbenetes mennyiségű halat fognak ki a tengerekből: körülbelül 32 millió tonnát.

-- Egy 2006-os, a Science folyóiratban megjelent tanulmány arra jutott, hogy 2048-ra az összes tengerből halászott halfaj populációja összeomlik.

-- Már 2003-ban napvilágot látott egy jelentés, ami úgy becsülte, az ipari halászat sok nagytestű tengeri hal populációját 90%-kal vetette vissza.

-- Egy 2018-as vizsgálat eredménye szerint a Nagy csendes-óceáni szemétsziget mindössze 0.03%-a szívószál (amit ma már népszerű elhagyni), miközben 46%-a valójában hátrahagyott halászfelszerelés.

-- A haltenyésztésben használt vegyszerek és antibiotikumok nem csak a vízi élővilágra veszélyesek, hanem az emberi vízkészleteket is beszennyezik.

-- A kifogott állatok átlagosan 40%-a “járulékos” fogás, beleértve sok veszélyeztetett teknőst, delfint, bálnát és albatroszt is, amelyek vagy megfulladnak a hálókban, vagy visszadobják őket a vízbe, de sok esetben így is belehalnak a sérüléseikbe.

-- A tudományos konszenzus egyértelmű: a halak is éreznek fájdalmat.

Az omega-3 zsírsav vegán forrásai

Szerencsére nem szükséges halakat ennünk, hogy az esszenciális aminosavakat be tudjuk vinni a szervezetünkbe.

A lenmag, a chia mag, a babfélék, a diófélék és az edamame nagyszerű forrásai az egészségmegőrző telítetlen zsírsavaknak.

Ma olvasnivaló helyett egy díjnyertes dokumentumfilmet ajánlunk, ami bemutatja a vízi élővilág kizsákmányolásának morális és ökológiai dilemmáját.

A film címe Seaspiracy, magyarul A fenntartható halászat valódi arca. Jó megdöbbenést kívánunk!
https://videa.hu/videok/film-animacio/seaspiracy-2021-magyar-felirat-doku-netflix-dokumentumfilm-iutvHceWT2ESX9eh
___

*** Veszélyes a szója? – Veganuár 23. nap

A szója az egyik legtöbb formában felhasznált étel a Földön, ugyanakkor a legmegosztóbb is. Számos egymással ellentétes információt hallhatunk a potenciális előnyeiről és hátrányairól. Ebben a cikkben a tudományos források mélyére ásunk, hogy megtudjuk, egészséges-e a szója.

A szójabab a világ számos konyhájának alapvető összetevője évezredek óta. A globálisan termesztett szója nagy részét azonban nem az emberek eszik meg, hanem 80 százalékát hús, tejtermék, tojás és egyéb termékek előállítására nevelt állatok takarmányaként használják fel. Régóta hangoztatott állítás, hogy sokkal hatékonyabb lenne az erőforrás felhasználásának az, ha közvetlenül az emberek fogyasztanák, ugyanis kiváló tápanyag- és fehérjeforrás.

A szója egy Kelet-Ázsiában őshonos, fehérjében gazdag hüvelyes, amelyet világszerte széles körben termesztenek. A botanikusok úgy vélik, hogy Közép-Kínában már i.e. 7000-ben ismerték.
A szója típusai és felhasználási módjai

Rendkívül sokoldalú növény, amelyet többféle formában lehet fogyasztani, beleértve a szójatejet, a szójaszószt, a tofut és a tempeh-t. Húspótlóként is számos ételhez felhasználható, így értékes alapanyag bárki számára, aki csökkentené vagy elhagyná az állati eredetű termékeket az étrendjéből.
https://prove.hu/egeszseges-a-szoja-mik-az-elonyei-es-veszelyei-minden-amit-tudnod-kell-rola/
___

*** Állat- és bolygóbarát öltözködés – Veganuár 24 nap

Bár a vegán fogyasztási irányelvek az élelmiszervásárlás gyakorisága miatt legtöbbször az étkezéssel kapcsolatban kerülnek szóba, a vegánok az étel dimenzióján túl is elutasítják az állathasználatból származó termékeket.

Az élelmiszer és a tisztálkodási szerek után leggyakrabban vásárolt termékkategória a ruháké, és a vegán életmód követői számára ez a terület sem képez kivételt az állathasználat-mentes vásárlás alól.

A bőr, a szőrme, a selyem és a gyapjú mind olyan állati eredetű anyagok, amelyeket túlnyomórészt a ruházati iparban használnak. Természetesen vannak kivételek, például az autóban a bőrülés, vagy a selyemből készült ágynemű.

Annak alapvető oka, hogy a vegánok nem vásárolnak és használnak ilyen termékeket, igen egyszerű: a veganizmus egy etikai irányzat, amely elutasítja az állathasználat minden formáját azon alaptétel által vezérelve, hogy az állatok érző lények, ezért nem helyes őket szabadságuktól megfosztani, munkára fogni, tenyészteni és megölni.

Ettől függetlenül sokakban felmerül a kérdés, még ha az étkezéssel kapcsolatos részét értik is, hogy egyik-másik ilyen iparral pontosan mi a probléma, főleg akkor, ha olyanról van szó, aminek begyűjtéséhez nem kell az állatnak meghalnia, vagy épp olyanról, ami a köztudatban fenntartható ágazatként él. Ebben a cikkben erre próbálunk meg választ adni.
https://prove.hu/veganizmus-etkezesen-tul-bor-szorme-selyem-gyapju-toll/
___

*** Állatbarát programok állatkert és cirkusz helyett – Veganuár 25. nap

„Tudom, hogy nem túl jó hely az állatkert, de a gyerekem városban nő fel, és szeretném, ha találkozna állatokkal.”

Nagyon sokszor hangzanak el a fentihez hasonló mondatok, amikor valaki azt szeretné megmagyarázni, miért támogatja a pénzével és idejével az állatkerteket, cirkuszokat és egyéb helyeket, ahol a fő attrakciók közé tartoznak a fogva tartott állatok.

Részletesen írunk arról ebben a cikkben, mi a baj az állatkertekkel,
https://prove.hu/hogyan-torzitjak-el-az-allatkertek-a-termeszetrol-alkotott-kepunket/
itt pedig arról, mi a probléma a cirkuszokkal.
https://prove.hu/allathasznalat-mentes-szorakozas/

Ebben a cikkben pedig alternatívákat szeretnénk felkínálni: ha szeretnél közelebbről megismerkedni az állatvilággal, akár a gyerekekkel együtt, de mégsem szeretnéd a fent említett helyeket támogatni, olvass tovább!
https://prove.hu/allatbarat-csaladi-programok-allatkert-es-allatos-cirkusz-helyett/
___

*** Az ijesztő szénhidrát, ahogyan még sosem láttad – Veganuár 26. nap

„Túl sok benne a szénhidrát” – hangzik el az ítélet sok étellel kapcsolatban. De mi is pontosan a szénhidrát, milyen szerepe van a táplálkozásban, és tényleg olyan rossz-e, mint amilyennek sokan beállítják?

A szénhidrát (és kisebb mértékben az alkohol) a világ kalóriabevitelének 66,5 százalékáért felelős. Ez energia szempontjából kiemelten fontossá teszi a fehérjével és a zsírral szemben. Miért kezeljük mégis szinte szitokszóként? Ebben a cikkben minden szénhidráttal kapcsolatos kérdésre választ adunk.
https://prove.hu/szenhidrat-egeszseges-minden-amit-tudnod-kell-rola/
___

*** Így tedd vegánná a világot – Veganuár 29. nap

Amikor vegánná válunk, nem csak az étrendünk változik meg gyökerestől, hanem a teljes szemléletmódunk is a világról. Ez azzal is jár, hogy előbb-utóbb szükségét érezzük, hogy megosszuk másokkal is a tapasztalatainkat, valamint felszólaljunk azokért az állatokért, akiket ma még kizsákmányol az emberiség. A vegán aktivisták célja, hogy a veganizmus hatékony módon jusson el a lehető legtöbb emberhez, ezzel megváltoztatva a társadalmi normákat.

Ebben a cikkben konkrét tanácsokat olvashatsz arról, hogyan lehetsz eredményesebb vegán aktivista és egyáltalán miért éri meg felszólalni az állatokért.
https://prove.hu/vegan-aktivistak/
___

2024. január 30. | Ez az utolsó napja a Veganuárnak, amiben köszönetet szeretnénk mondani, hogy végigcsináltad a kihívást.

Az elszántságod nem volt hiábavaló. Nézd csak, mekkora hatásod volt a világra 30 nap vegán életmóddal:

-- 30-cal kevesebb állat levágásra képeztél fogyasztói igényt.
-- 78 négyzetméterrel kevesebb földterületre volt szükség az ételeid előállításához.
-- 61.2 kg-mal kevesebb szén-dioxid jutott a légkörbe.
-- 37.700 liter vizet spóroltál meg.

Szívből reméljük, hogy élvezted a kihívást és bízunk benne, hogy hasznosnak találtad a segítségünket: a rengeteg receptet, a bevásárlólistát, a mintaétrendeket, a 100.000 karakternyi írásos útmutatást, a Veganuár közösség támogatását és még sok mást.

Akárhogy is sikerült neked ez a hónap, ne feledd, mindig tiszta lappal kezdhetsz. A Veganuár nemcsak egy online program, hanem az erős és kitartó elhatározás benned, hogy vegánná válsz - mindegy, hogy milyen tempóban, de haladásra és az akadályok leküzdésére sarkall egy nemes ügy érdekében.

A mottónk: jobb rengeteg hibázó vegán, mint kevés tökéletes vegán.

Meglepetés a végére:

Arra kérünk, hogy tölts ki egy rövid, anonim kérdőívet. Ebből fogjuk tudni, hogy mik voltak a nehézségek, tapasztaltál-e valamilyen változást és hogyan tudnánk még jobban támogatni a magyarok életmódváltását. Ez nagyon fontos nekünk.

Cserébe: hozzáférhetsz Steiner Kristóf fantasztikus gazpacho receptjéhez, amit bárki meg tud csinálni a legegyszerűbb összetevőkből. Ezt a receptet kizárólag a kitöltőknek szánjuk.

Nemcsak hogy elkészítheted otthon és olcsón ezt a mennyei levest, de ráadásul még egészségtudatosnak is számít, hiszen majdnem teljesen a teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ) elvei szerint íródott.

Benne vagy? Kezdj bele most, gyorsan végzel!

A recept a kérdőív elküldése után azonnal elérhető lesz számodra ugyanazon az oldalon.
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdUQ75ORO_Q_tROrDX7TzJMeb6r7x4X_2TE7TpWXdSjUV2p7Q/viewform

Válasz

M Imre üzente 2 hónapja

Veganuár 2024 | 10

*** Bántanak, mert vegán vagy? – Veganuár 27. nap

Azt gondolnánk, hogy egy olyan nemes ügyben, mint az állatok életének tisztelete, a Föld megóvása vagy az egészségesebb étkezés, a családunk, barátaink vagy a társadalom biztosan támogatni fog minket. Ám ez nem minden esetben van így.

A legtöbben csak addig állnak mellettünk, amíg nem kell kimozdulniuk a komfortzónájukból. Amint egy kicsit új és szokatlan dolgot teszünk, sokan egyenesen agresszívvá válnak - akár még a családunk is.

Több millió vegán éli át nap mint nap, hogy a közeli hozzátartozói, barátai elítélik, kiközösítik, gúnyolódnak rajta, amiért a "normálistól" eltérően él és étkezik. Ha téged közel egy hónap vegán életmód során nem ért még ilyen kellemetlen szituáció, nagyon szerencsés vagy. Egyelőre.

Miért nem támogat engem senki?

Igazság: a legtöbben nem szeretik kendőzetlenül hallani, hogy az életmódjuk nem etikus vagy fenntartható. Ezért gyakran meg sem akarják hallgatni/nézni az állatok szenvedését, ezzel gyakorlatilag "szőnyeg alá söpörve" a problémát, mintha nem is létezne.

Kognitív disszonancia: a kényelmetlen igazság elmondása egyesekben változást indít el, míg másokban védekező mechanizmusokat, tagadást és kifogáskeresést. Ebben a fázisban egy ember nem logikusan gondolkodik, hanem igyekszik elkerülni a valóság felismerését.

Információhiány: sokan azért nem lesznek vegánok vagy ítélnek el, akik már váltottak, mert tévhiteket, hamis információkat és rémhíreket hallanak ismerőseiktől vagy a média felelőtlen, kattintásvadász cikkeiből. Azzal, hogy higgadtan beszélgetünk a témáról vagy jó példát mutatunk, jelentősen elősegíthetjük a változást.

Szokások, hagyomány: minél idősebb valaki és minél több napi rutinjában és hagyományában szerepel az állathasználat, annál nehezebb lesz lemondania róla. Azok, akik rengeteg szép emléket (családi együttlét, megszokott ízek, ünnepek, stb.) éltek át különböző állatok levágása során, sok esetben nehezen akarnak megválni ezektől az eseményektől.

Társadalmi nyomás: egy mondás szerint "azért eszik húst mindenki, mert mindenki húst eszik" - azaz a legtöbben csak azt csinálják, amit mindenki más, és nem akarnak egy ma még kisebbségi csoporthoz tartozni, mint amilyenek a vegánok.

Kényelem: a leggyakoribb válasz azonban az, hogy az emberek bár tudják, hogy cselekedeteik rosszak, de nehéz kitörni a kényelemből és konkrét cselekedetekkel tenni valamit. Ezért nekünk kell megmutatnunk, hogy nem is olyan nehéz etikusan élni.

Bár időnként úgy tűnhet, hogy teljesen egyedül vagy, és sokan akarnak lebeszélni új életmódodról, esetleg gúnyolódnak és viccelődnek rajtad, tudnod kell, hogy a legellenségesebb embereket is lehet inspirálni a változásra - türelemmel, empátiával és határozottsággal.

Nem könnyű kiállni valamiért (pontosabban valakikért), ha több milliárd ember berögzült szokásaival kell megbirkóznunk. Sokszor fognak atrocitások érni, még akkor is, ha kedves és pozitív vagy mindenkivel. Ezt a legtöbb vegán rendszeresen átéli.

Arra biztatunk, hogy keress fel vegán közösségeket, amik feltöltenek és egyben útmutatást adnak a helyes kommunikációhoz és a stresszkezeléshez.

Ilyen a Veganuár támogató csoport is. Gyere, csatlakozz hozzánk!
https://www.facebook.com/groups/veganuar2020/
___

*** Miket értek el a vegánok 2023-ban? – Veganuár 28. nap

Ötödik éve gyűjti össze a Prove.hu a vegánok győzelmeit, hogy láthatóbbá váljon az elkötelezett aktivisták és szervezetek munkája itthon és világszerte egyaránt.

Ez a lista nem rangsor és lehetetlen lenne minden apró győzelmet felsorolni, azonban a legütősebb állatjogi győzelmek biztosan helyet kaptak benne.

Lássuk, miket értek el a vegánok 2023-ban:

1. A növényi élelmiszerek mellett kampányolt a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

Immár a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége is több növényi termék bevitelét, az állati élelmiszerek arányának csökkentését ajánlja. A magyar konyhákban még mindig túl nagy szerepet játszanak az állati eredetű ételek.

A jövőbe mutató táplálkozási ajánlások az egészségmegőrzés és a fenntartható táplálkozás jegyében a növényi alapú étrendek felé fordultak az elmúlt évtizedben

– írta a szervezet egy Facebook-bejegyzésében.

2. Rekordalacsony értéken a németek húsfogyasztása

Minden húsféléből kevesebbet fogyasztottak a német lakosok 2022-ben, mint az azt megelőző években.

A mezőgazdasági központ információs központja által kiadott jelentésből kiderül, hogy a lakosság átlagosan 4,2 kilogrammal kevesebb húst fogyasztott a tavalyi év folyamán 2021-hez képest, ezzel 52 kilogrammra csökkentve az egy főre jutó átlagfogyasztást.

A számok nem sokkal azután jöttek ki, hogy kiderült: az európai növényi alapú termékek forgalma 6 százalékkal nőtt 2022-ben, 2020-hoz képest pedig 22 százalékkal.

3. Kalifornia elsőként tiltotta be az állati szőrme gyártását és árusítását

A 2019-ben előterjesztett tilalom 2023. január 1-én lépett életbe. Ezzel Kalifornia lett az első állam az USA-ban, ahol már törvényellenes a szőrméből készült termékek értékesítése.

A tilalom nemcsak az árusításra, de az elkészítésre is vonatkozik.

Egy 2017-ből származó adatgyűjtés alapján Kaliforniában történt az államok szőrmekereskedelmének 25%-a, vagyis a szabályozás nagyon komoly következményekkel járhat a teljes iparágra nézve.

4. Halmentes halászlé nyert arany minősítést a Nemzetközi Tiszai Halfesztiválon

Szeptember elején újra összejöttek Szegeden a vegán aktivisták és aspiráns konyhaművészek, hogy a 2022-es próbálkozásukhoz hasonlóan ismét elkészítsék a fesztivál egyetlen halmentes halászlevét.

A hal nélkül készült halászlé nemcsak a kíváncsi résztvevők körében aratott nagy sikert, de a fesztivál szakmai zsűrije is arany minősítéssel jutalmazta a lányok bográcsában rotyogó nem-hallevet

5. Kanadában kivezették a toxikológiai állatkísérleteket

A cél, hogy alternatív tesztelési módszereket alkalmazzanak a gerinceseken való kísérletezés helyett. Az indítványt június 13-án meg is szavazta a kanadai parlament.

Az országban 2020-ban több mint 5 millió állat szenvedett a kísérletező kutatók kezei között, ami 11 százalékkal magasabb szám volt, mint 2019-ben.

6. Veterán vegán sportoló nyerte a Duatlon Európa-bajnokságot

Lisa Gawthorne már tavaly is dobogós helyezést ért el a romániai világbajnokságon, de idén a legszebben csillogó érmet sikerült elhoznia a velencei Európa-bajnokságról.

A duatlon olyan atlétikai sportág, mely több sportnemet is magában foglal. Egy verseny a triatlonhoz hasonlóan három szakaszra oszlik, ám a duatlonból hiányzik az úszás. A versenyeknek egy futó, egy kerékpáros, illetve még egy futó szakasza van.

A sportoló mögött két évtizedes vegán múlt áll, de még mielőtt teljesen magáévá tette volna ezt az életfilozófiát, már jó ideje nem fogyasztott húst. Egészen pontosan hatéves korában vált vegetáriánussá.

Olvasd el a további 21 győzelmet a tavalyi évből, és ne félj kiállni azért, amiben hiszel, mert te is képes vagy változtatni a világon!

Elolvasom a vegán sikereket
https://prove.hu/vegan-gyozelmek-2023/

Válasz

M Imre üzente 2 hónapja

Veganuár 2024 | 9

*** Vegánként egy hagyományos étteremben – Veganuár 21. nap
Ismerd meg Magyarország legkedveltebb vegán éttermeit a Prove.hu listájából.
Cikkünk az egész országra kiterjed, és segít megtalálni azokat az éttermeket, melyek növényi alapú étlappal rendelkeznek, kizárólag állati eredetű összetevőktől mentes fogásokat kínálnak vegánok, vegetáriánusok és mindenevők részére egyaránt.
Az alábbi felsorolásban felfedezhetsz kínai, thai, hagyományos/magyaros konyhát, de pékség, minőségi kocsma és streetfood is vár rád. Ha kíváncsi vagy a vegán konyhára, vagy már elhivatott növényevő vagy, támogasd fogyasztásoddal az etikus, hazai, vegán vállalkozásokat.
Ez a lista tájékoztató jellegű, nem rangsor.
Utoljára frissítve: 2023. 12. 30.
https://prove.hu/50-legjobb-vegan-etterem-magyarorszagon/

Válasz

M Imre üzente 2 hónapja

Veganuár 2024 | 8

*** Meglepetés recept: kávés vegán sajttorta – Veganuár 20. nap

Tartsunk egy lazító napot, mit szólsz? Ma semmi nehezen befogadható infó és bonyolult tanulnivaló, csak egy ízletes vegán sajttorta recept vár. Mert megérdemled a kényeztetést!

Ez a vegán sajttorta még a nem vegánok számára is felülmúlhatja a hagyományos változatot! Az omlós kekszalapon sült vegán sajttorta titka a Dr. Oetker Creme Vega terméke: szerkesztőségünk határtalan sajttorta-imádata több tucat próbálkozást és receptet szült, de soha egyik sem sikerült annyira krémesre, ízletesre, és az eredeti változathoz hasonlóra, mint ez a változat.

A kép illusztráció.

Hozzávalók

28 cm-es formához

Az alaphoz

-- 200 g zabkeksz

-- 2 evőkanál növényi tej

-- 2 evőkanál kókuszzsír

A “sajt” részéhez

-- 3 csomag (540 g) natúr tofu

-- 2 pohár (300 g) Dr. Oetker Creme Vega növényi alapú tejföl

-- 1 db bio citrom reszelt héja és leve

-- 2 (16 g) csomag vaníliás cukor

-- 4 evőkanál nádcukor

A mázhoz

-- 15 dkg porcukor

-- 40 ml növényi tej

-- 30 ml kávé (instant vagy főzött is jó)

-- 1 teáskanál étkezési keményítő

-- 30 gramm vegán vaj

A mázhoz

-- 15 dkg porcukor

-- 40 ml növényi tej

-- 30 ml kávé (instant vagy főzött is jó)

-- 1 teáskanál étkezési keményítő

-- 30 gramm vegán vaj

Elkészítés

-- Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra.

-- A kekszet daráld le késes aprítóban vagy nyújtófával törd apróra, adj hozzá két evőkanál olvasztott kókuszzsírt és két evőkanál növényi tejet, majd alaposan keverd össze. Ha már homogén, akkor egyenletesen nyomkodd bele a tortaformába és tedd be az előmelegített sütőbe 10 percre. Ez lesz a torta alapja.

-- A citromhéjat reszeld le és tedd félre.

-- Késes aprítóban vagy botmixerrel krémesítsd a tofut a citrom levével, a vaníliás cukorral, a nádcukorral és a vegán tejföllel. A végén (kézzel, nem turmixolva) keverd hozzá a citrom héját és oszlasd el egyenletesen a tortaalapon.

-- Süsd 20-25 percig, majd vedd ki és várd meg, amíg kihűl.

-- Közben készítsd el a kávémázat. Egy pohárba tegyél egy teáskanál keményítőt, adj hozzá 20 ml tejet, villával keverd csomómentesre, majd add hozzá a tej másik felét és 30 ml kávét. A porcukrot tedd egy kis lábasban a tűzhelyre, és habverővel folyamatosan kevergetve adagold hozzá a tejeskávét. Közepes lángon, folyamatosan kevergetve melegítsd addig, hogy épp csak forrjon, majd zárd el. Keverj hozzá 30 gramm vegán vajat, majd ha teljesen felolvadt, még egy percig kevergesd.

-- Ha a kávémáz langyosra hűlt, öntsd rá a torta tetejére. Tedd hűtőbe legalább két órára, mielőtt felvágod.

További vegán receptek:
https://prove.hu/category/recept/

Válasz

M Imre üzente 2 hónapja

Veganuár 2024 | 7

*** 10 érv a vegán életmód ellen – Veganuár 17. nap
Sokan kötelességüknek érzik, hogy ha a munkahelyen, családi ebéden valakiről kiderül, hogy vegán lett, akkor az eszükbe jutó összes érvet felsorakoztassák ellene.
Ez nem csak frusztráló lehet, de a kezdő vegánokban is kétségeket kelthet, hiszen senki nem úgy kezd bele ebbe az életmódba, hogy minden egyes lehetséges gondolatról, ami felmerülhet ezzel kapcsolatban, van háttértudása.
https://prove.hu/10-erv-a-vegan-eletmod-ellen/
___

*** Lehet-e vegán egy gyermek? – Veganuár 18. nap
Egyre több család igyekszik etikai vagy egészségügyi megfontolásból növényi alapú étrendet folytatni. A szülők döntését a társadalom alapvetően elfogadja, a vegán gyereknevelés azonban még mindig komoly ellenérzéseket válthat ki sokakból. Vajon nyugodt lehet-e az a szülő, aki gyermekét is növényi alapokon táplálja?
Mi van, ha a húsok és a tejtermékek fogyasztása nem is ösztöneinkből fakad, hanem elsősorban a környezetünkben élőktől lessük el? Vajon tényleg természetellenes-e lemondani róluk? Hogyan döntenének a nem vegán gyerekek, ha megkérdeznénk őket?
https://prove.hu/vegan-gyerekneveles-taplalas-egeszseg-eletmod/
___

*** 4. heti vegán mintaétrended megérkezett! – Veganuár 19. nap
Elérkeztél az egy hónapos vegán kihívás negyedik hetéhez. Ha idáig eljutottál, gratulálunk, csak így tovább! Csakúgy, mint az első héten, most is kétféle étrenddel segítünk megtervezni az étkezést.
Ha most kapcsolódtál be, vagy csak felfrissítenéd az emlékezeted, hogy mi a különbség a két menüsor között, hogyan tudod az ételeket teljes értékűvé alakítani vagy lerövidíteni a konyhában töltött időt, akkor olvasd át az első heti menütervet,
https://prove.hu/egyhavi-vegan-menuterv-elso-het/
ahol sok hasonló tippel és trükkel segítünk.
https://prove.hu/egyhavi-vegan-menuterv-negyedik-het/

Válasz

M Imre üzente 3 hónapja

Dánok öko-logikája
A változatosság gyönyörködtet. Dyssekilde

Koppenhágától másfél óra vonatúttal juthatunk el a világ egyik legcsodálatosabb helyére, Dyssekilde-be, egy 74 házból álló ökofaluba. A települést 118-an lakják, melyből 56 felnőtt és 62 gyerek.

A kiegyensúlyozott (s be kell látni, változatos összképű) ökologikus falu megépítését annak idején öt ember találta ki, akiket a spirituális filozófus, Martinus tanításai ihlettek meg. Az volt a céljuk, hogy egy olyan közösséget hozzanak létre, akik vegetáriánusok, spirituális alapon szerveződnek, és pozitív hatással vannak a környezetükre.

A Frederiksværk és Hundested között elterülő falut 1988-ban alapították (így a legrégebbi dán ökofalu címet viselheti), napjainkban a fő hangsúly az ökológiára, fenntarthatóságra és az egymás iránti toleranciára tevődik.

A falu teljesen ökologikus, amit csak lehet újrahasznosítanak, önfenntartóak, és saját maguk termelik meg élelmiszereiket is.

7 szélerőmű (!) villamos energiája látja el a kis települést.

Annak idején egy burgonyafarmon épültek az első házak, négy szalmából készült, ezek jelenleg is gond nélkül állnak. A többi ház kőből vagy fából vagy újrahasznosított téglából épült.

A település érdekessége, hogy nem lehet földterületet vásárolni, csak ökologikus házzal együtt.
A terület 6 úgynevezett kertészeti társulásra van felosztva, ezektől lehet bérelni vagy megvásárolni a házakat. Ha valaki csatlakozni szeretne a közösséghez, akkor kifizeti a díjat, amelyet majd visszakap, ha esetleg úgy dönt, hogy elhagyja a falut. A falusiak éves adót fizetnek, melyből kifizetik az adót az állam felé, ezen kívül pedig a játszóterek létrehozására és karbantartására használják fel.

A legtöbb gyerek otthon született (itt eszükbe juthat Geréb Ágnes neve), nem a kórházban, és az óvodát számukra az állam tartja fenn.

A Dyssekilde-ban lakó emberek negyven százalékkal kevesebb vizet fogyasztanak a háztartásban, mint egy átlagos dániai ember, hiszen nagyon sok mindenhez, például az öntözéshez, mosáshoz, mosakodáshoz az esővizet hasznosítják újra.

Közös szolgáltatás:

A kommunális hulladékot egy közös hulladék állomáson frakciónként gyűjtik. A 20 m hosszú "hulladék istálló" 2009-ben épült.

A hulladék kezelése a hulladékgazdálkodási csoport feladata.

Természetesen a közösség célja minimálisra csökkenti a hulladékot, így a ruhákat, játékokat, használati tárgyakat újrahasznosítják.

A ruhaneműket a közösségi házban található három energiahatékony ipari mosógéppel lehet tisztítani. A mosógépekben esővizet használnak, amely nagyon alacsony mésztartalmú (lágy víz - a szerk.). Az esővízhez náluk környezetbarát mosószer dukál.

A képeket végignézve, igencsak érdekes, nyugodt, irigylésre méltó kis zöld környezetben élnek.
https://tervlap.hu/cikk-nezet/danok-okologikaja

Válasz

M Imre üzente 3 hónapja

Fogyás, maratonfutás, megszűnő bőrproblémák – 6 inspiráló Veganuár-sikersztori

Nehézségekkel is szembesülnek ugyan a pozitívumok mellett azok, akik januárban vegán üzemmódba kapcsolnak. Sok Veganuár-történet hordoz azonban magában egy új kezdetet, sorsfordulatot. A korábbi évek Veganuár kihívásainak résztvevői meséltek a Prove-nak a környezetük kezdeti szkepticizmusról és arról, milyen változásokat hozott az életükbe a növényi alapú étrend.
https://prove.hu/veganuar-tortenet-kihivas-nehezsegek-tapasztalatok/

A Veganuár kihívás egész januárban ingyenesen elkezdhető az alábbi linken.
https://prove.hu/veganuar/

Válasz

M Imre üzente 3 hónapja

Veganuár 2024 | 6

*** Ez történne az állatokkal, ha mind vegánná válnánk – 15. nap

https://prove.hu/okos-allat-intelligencia-elovilag/

*** Így kerüld el az állatkísérleteket – 16. nap

A kozmetikai célú állatkísérletek során végzett tesztek rendkívül változatosak és kegyetlenek, azonban egy dolog mindenképpen biztos: teljes mértékben feleslegesek. Éppen ezért ma már a világ számos országában tiltott ezen tesztek elvégzése.

Az elmúlt években több kampányt is indítottak, hogy még elfogadottabbá tegyék az állatkísérletmentes kozmetikumokat, míg az állatokon tesztelést kivezessék a lehető legtöbb országban. Ilyen kampány volt például a Save Ralph, egy animált minifilm, ami bemutatja Ralph, a kísérleti nyúl életét, akinek a teljes állású “munkája”, hogy napról-napra kínzó kísérleteken essen át. A videót világszerte több tízmillióan látták és megannyi ember szívét megérintette.

https://www.youtube.com/watch?v=G393z8s8nFY

# Youtube videó feliratai
http://szamitastechnika.network.hu/blog/szamitastechnika-klub-hirei/youtube-video-feliratai

Hazánkban például már az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény óta tilos hadiipari, kozmetikai és egyéb élvezeti cikkeket (például dohánytermékeket) állatokon tesztelni.

Mindezeken túl az EU-ban 2004 óta tilos a kozmetikai késztermékeket állatokon tesztelni, 2009-től pedig hatályba lépett az a tilalom (1223/2009/EK), mely szerint a kozmetikai késztermékeket és az összetevőket is tilos állatokon tesztelni.

Mivel éveken keresztül felmentést kaptak a hosszú távú toxikológiai kockázattal járó termékek (például a hajfestékek allergén hatóanyagai), így a teljes tilalom csak 2013. március 11-én lépett hatályba.

https://prove.hu/allatkiserletek-cruelty-free-termekek/

Válasz

M Imre üzente 3 hónapja

Veganuár 2024 | 5

*** Az állatok elnyomásának pszichológiai háttere – 13. nap

https://prove.hu/karnizmus-a-lathatatlan-hitrendszer-amivel-igazoljuk-az-allatok-lemeszarlasat/

Nézd meg Dr. Melanie Joy pszichológus nagyszerű előadását, ami érthetően elmeséli a karnizmust.

https://www.youtube.com/watch?v=z2VE8WHS_v4

*** A húsipar a színfalak mögött – 14. nap

Filmajánló – Megmérgezve: Veszélyes ételek

A dokumentumfilmben az élelmiszeripar színfalai mögé tekinthetünk be és szembesülhetünk mindazzal a veszéllyel, ami a fogyasztókra leselkedik. Kiderül az is, milyen módon jelent veszélyt az állattartás a növénytermesztésre vagy a zöldséget és gyümölcsöt fogyasztókra.

https://www.netflix.com/hu/title/81460481

Forrázás (élve?)

A hatékony folyamat szerint a forrázókádakba már halottan kellene kerülniük az állatoknak, de mivel az előző lépés – a sokkolás – gyakran nem történik meg eredményesen, így időnként maguknál vannak az állatok, amikor forró vízbe lógatják őket, ahogyan azt leleplező videók ezrei bizonyítják.

Ammóniával teli üzemek

Ha több ezer állatot zsúfolnak be egy épületbe, ahol szörnyű higiéniai körülmények uralkodnak, részben a folyamatosan termelődő ürüléktől, az ammóniával teli üzemeket eredményez, ami rontja az állatok látását, tönkreteszi belső szerveik működését és a torkukat is irritálja, ami elviselhetetlenné teszi a létezést, emellett közegészségügyi veszélyt is jelent.

Gázkamrák

A leggyakrabban disznókat terelnek be olyan gázkamrákba, amit a húsipar világszerte “humánus” megoldásnak nevez, de ez csak megtévesztés a profit érdekében. A szén-dioxiddal vagy szén-monoxiddal teli kamrákban, ahova általában kettesével terelik be őket, akár percekig is üvöltenek és kapálóznak az életükért. Magyarország legnagyobb vágóhídjain is alkalmaznak gázkamrákat.

Antibiotikum-rezisztencia

A rossz tartási körülmények miatt a húsipar az antibiotikumok első számú felhasználója.

A mértéktelen gyógyszerhasználat eredményeképp pedig létrejöttek olyan baktériumok, amelyek már nem reagálnak az antibiotikumokra, azaz antibiotikum-rezisztensek. Ez rendkívüli közegészségügyi veszélyt jelent, hiszen azok a betegségek, amik egy ideje az antibiotikumoknak köszönhetően könnyen legyőzhetőek voltak, mostantól ismételten gyógyír nélkül maradhatnak.

Itt az idő a forradalmi változásra: el kell kezdenünk elismerni a saját képmutatásunkat, és ezt figyelembe véve folytatni közös beszélgetést az emberekről, az állatokról és a bolygónkról.

A húsipar standard eljárásairól - amelyek többségét Magyarországon is alkalmazzák -, valamint az állattartás általános problémáiról korábbi, az állatok világnapján közzétett és nagy visszhangot kiváltó cikkünket javasoljuk.

Te szembe mersz nézni a borzalmakkal és cselekedni egy békésebb világért?

https://prove.hu/allatok-vilagnapja-2023/

Válasz

M Imre üzente 3 hónapja

Veganuár 2024 | 4

*** Így lesz olcsóbb a vegán étrend – 10. nap

https://prove.hu/penztarcabarat-olcso-novenyi-etrend-tippek-trukkok/

*** Vegán sportolók, akik elérték a lehetetlent – 11. nap

https://prove.hu/11-vegan-sportolo-rekord-novenyi-etrend/

*** 3. heti vegán mintaétrended megérkezett! – 12. nap

https://prove.hu/egyhavi-vegan-menuterv-harmadik-het/

Meglepetés recept: vegán túrós csusza!

Rajongsz a túrós csuszáért, és szívesen elkészítenéd növényi eredetű hozzávalókból? Akkor próbáld ki ezt a tofuból és vegán tejfölből készült változatot!

A vegánok számára nem ismeretlen a Dr. Oetker növényi alapú Creme Vega tejföle, amelynek segítségével visszahozhatjuk a konyhánkba a hagyományos, magyaros ízeket vegánként is. Ezt a receptet is ezzel a termékkel készítjük.

Hozzávalók

kb. 3 adaghoz

-- 250 g tojásmentes (durum) fodros nagykocka
-- 1 pohár (150 g) Creme Vega növényi alapú tejföl
-- 1 csomag (180 g) natúr tofu
-- fél csomag (90 g) füstölt tofu
-- fél teáskanál fokhagymapor
-- 1 evőkanál citromlé
-- só
-- bors

A tofuszalonnához

-- fél csomag (90 g) füstölt tofu
-- 1 evőkanál olívaolaj
-- 2 teáskanál szójaszósz

Elkészítés

-- Főzd meg a tésztát a csomagolási utasítások szerint, majd öblítsd át hideg vízzel, csepegtesd le, és tedd félre.

-- Egy nagyobb tálban villával vagy az ujjaiddal morzsolj enyhén rögösre egy csomag natúr tofut és fél csomag füstölt tofut. Add hozzá a fokhagymaport, a citromlevelet, a vegán tejföl kb. kétharmadát és sót, borsot. A tofuba több só kell, mint az állati eredetű túróba, hogy igazán ízletes legyen, tehát használd bőkezűen.

-- A tofuszalonnához kockázd fel a tofut, és egy evőkanál olívaolajon addig pirítsd, amíg sötétbarna színű, ropogós nem lesz. Amikor már majdnem kész, adj hozzá egy teáskanál szójaszószt, majd ha a tofukockák beszívták, adj hozzá még egy teáskanállal, és tíz-tizenöt másodperc múlva zárd is el.

-- Keverd össze a tésztát a tofutúróval, majd tálaláskor ízlés szerint halmozz még rá a megmaradt vegán tejfölből, illetve szórd meg tofuszalonnával.

Válasz

M Imre üzente 3 hónapja

Veganuár 2024 | 3

*** Kötelező vegán filmek – 9. nap

-- URALOM - Film az állatokról

Az Uralom (Dominion) egy ausztrál dokumentumfilm, amely drónokkal, valamint kézi és rejtett kamerás felvételekkel mutatja be az állattenyésztés sötét oldalát, amit a reklámok nem szívesen mutatnak meg a fogyasztóknak.

A film 7 évig készült, és a standard eljárásokat mutatja be, amit a világ legtöbb országában használnak, a legtöbbet hazánkban is.
https://www.youtube.com/watch?v=8wz4KVDORhc
___

-- Seaspiracy - Film a fenntarthatóságról

Az óceánvédő filmrendező elhatározza, hogy filmre veszi, milyen károkat okoz az ember a tengerek élővilágának - és leleplez egy aggasztó globális korrupciót.

A film különlegessége, hogy már a megjelenés előtt kiszivárgott egy előre megírt "cáfolat" a halászati iparágban érdekelt szervezetektől, amiben azt taglalták (volna), miért hazugság minden, amit a film mond - miközben még nem is láthatták.

Izgalmas, megdöbbentő és cselekvésre ösztönöző.
https://www.netflix.com/hu/title/81014008
___

-- The Game Changers - Film a vegán sportolókról

A világhírű James Cameron dokumentumfilmje, a The Game Changers szó szerint összezúzza a tévhiteket, miszerint állati eredetű ételeket kell ennünk egy erős és kitartó test eléréshez.

A film bemutatja a világ legjobb növényi étrenden élő sportolóit, többek között Lewis Hamiltont, Morgan Mitchellt, Kendrick Farrist, Scott Jureket, és még a legendás Arnold Schwarzenegger is elmondja, hogy hús nélkül is lehet izmot építeni.

A film tudományos kutatásokra alapozza állításait, amit rengeteg szakember is alátámaszt.
https://www.youtube.com/watch?v=bBBfe1AXqZY
___

-- Mi a fene az az egészség? - Film az egészségről

Kip Andersen filmrendező megpróbálja kideríteni, hogy a legnagyobb egészségügyi szervezetek miért ajánlanak a betegeknek húsban, tejben és tojásban gazdag étrendet, miközben a tudomány szerint ezek az ételek nem egészségesek.

A legtöbb vezető szervezet elutasítja az interjút, titkolózik vagy mellébeszél, és mint kiderült, anyagi támogatást kapnak a legnagyobb húsipari cégektől.

Mi a fene folyik itt, amiről nem tudunk?
https://www.youtube.com/watch?v=OqNX7aeGbdM
___

-- 73 Cows - Film egy "megtért" ex-állattenyésztőről

A legtöbb tenyésztő vagy vágóhídi munkás ugyanolyan ember, mint mi - azzal a különbséggel, hogy többségük számára sokkal nehezebb a szemléletmódváltás és a megszokások feladása.

A kutatások szerint rengeteg mentális szenvedést okoz az embereknek az állatokkal szembeni kegyetlenség - a vágóhidak környékén nagyobb eséllyel fordul elő droghasználat, alkoholfogyasztás és erőszakos bántalmazás.

Viszont ennek nem muszáj így lennie: a díjak tucatjait elnyerő 73 Cows megmutatja, hogy bárki képes változtatni, még egy idős úr is, aki egész életében állattenyésztő volt.
https://www.youtube.com/watch?v=BqyiSnhV11I

Válasz

M Imre üzente 3 hónapja

Veganuár 2024 | 2

*** Így kerüld el a tápanyaghiányt – 7. nap

https://prove.hu/vegan-tapanyag-utmutato/

*** A bolygóvédő vegán étrend – 8. nap

https://prove.hu/allattenyesztes-klimavaltozas-kornyezetpusztitas/

Válasz

M Imre üzente 3 hónapja

Ugyanannyi lesz a vegán sajt ára a Lidlben, mint a simáé | 2024. január 10.

A Lidl a fenntartható fogyasztás és táplálkozás érdekében januártól megkezdte több terméknél is a sajátmárkás Vemondo vegán élelmiszerek árának csökkentését. Így ezeket annyiért lehet megvenni, mint az ugyanolyan, de állati eredetű megfelelőjét, írja a Lidl közleménye.

A cég jelenleg azon dolgozik, hogy 2025-ig a tudatos életmódhoz a legjobb termékválasztékot kínálja a vásárlóknak. A Lidl azért is szánta el magát az árváltoztatásra, mert jellemzően eddig az alternatív opciók drágábbak voltak a boltokban, mint az állati eredetűek. A csökkentett ártartalmú termékek között szerepel például a

-- pizza, toastsonka, szendvicsfeltét;
-- a sajt;
-- a bio zabital, zabtejszín, vegán joghurt.
https://telex.hu/gazdasag/2024/01/10/lidl-vegan-termekek

-\\-

Németországban kb egy hónapja meglépte ezt a Lidl (nagyjából az összes saját márkás terméküknél), meg több boltlánc is utánuk. Tök jó, hogy otthonra is jut valami a hanyatló nyugatból.

Sokszor találkozom azzal a sztereotípiával, hogy a vegánság az unatkozó belpesti sznobok szórakozása, akik hajlandóak ötszörös árat fizetni egy ízetlen sajt utánzatért, vagy olcsó szójából készült felvágott-szerű valamiért. Ezzel a sztereotípiával dicséretesen szembemegy most a Lidl.
De rutinos vegánként, egészségtudatos családapaként jól tudom, hogy a növényi zsiradékok és növényi alapú kész élelmiszerek majdnem annyira károsak (ránk nézve), mint az állati alapúak, így kerülöm őket, amikor csak tehetem.
Ha sajtra emlékeztető ízt szeretnék elérni, akkor inkább a sörélesztő-pehely felé fordulok, vagy keresek valóban finom kézműves kesu, köles, mandula alapú növényi sajtokat.
https://www.facebook.com/groups/veganuar2020/posts/3283544055273185/

Válasz

M Imre üzente 3 hónapja

Veganuár 2024

*** 250+ recept:

https://prove.hu/category/recept/

*** Egyhavi vegán menüterv „A” és „B” menüvel – 1. hét

https://prove.hu/egyhavi-vegan-menuterv-elso-het/

*** Krémes krumplileves kaporral - 1. nap

https://prove.hu/kremes-krumplileves-kaporral/

*** Vegán bevásárlólista és tudatos vásárlás
– praktikus útmutató kezdőknek - 2. nap

https://prove.hu/vegan-bevasarlolista-cimkeolvasas-utmutato/

*** Hasznos konyhatippek kezdő vegánoknak – 3. nap

https://prove.hu/vegan-konyha-alapjai/

*** A vegán étrend gyógyító hatásai - 4. nap

https://prove.hu/vegan-etrend-hatasai-elonyok-hatranyok/

*** Egyhavi vegán menüterv „A” és „B” menüvel – 2. hét

https://prove.hu/egyhavi-vegan-menuterv-masodik-het/

*** Kezdő vegánok leggyakoribb hibái – Veganuár 6. nap

https://prove.hu/a-kezdo-veganok-10-leggyakoribb-hibaja/

A Veganuár támogató csoport már 23.000 taggal rendelkezik!

https://www.facebook.com/groups/veganuar2020

Válasz

M Imre üzente 3 hónapja

Indul a Veganuár 2024 -\\- Iratkozz fel a hírlevélre, mérd magad a kihívásra

Mi az a Veganuár?

Vegán + január = Veganuár! Egy izgalmas januári kihívás!

Megmutatjuk, miért egyre népszerűbb világszerte a vegán életmód. Többféle mintaétrenddel, napi útmutatókkal, érdekes filmekkel, hasznos konyhatippekkel és egy befogadó közösséggel segítjük az utad. Ha szereted az állatokat, tenni akarsz a környezetért, egészségesebb akarsz lenni, vagy csak finom ételeket ennél, ez a kihívás neked való. Bármilyen tempóban is haladsz és akármilyen motivációval, a Veganuár alatt végig támogatni fogunk, mert nem az a cél, hogy rosszul érezd magad, hanem hogy jobban, mint valaha.
https://prove.hu/veganuar/

Válasz

M Imre üzente 4 hónapja

Miért ilyen nehéz helyi élelmiszert kapni a boltban?

Kísérlet: tudok-e helyit venni a boltban?

Azóta igyekszem körbejárni a lehetőségeket, amik elég szűkösek abban az esetben, ha az embernek nincs rengeteg ideje és pénze arra, hogy utánajárjon, kinyomozza, extra pénzt szánjon rá, hogy helyi alapanyagot vegyen. Hogy illusztráljam, pár hétig lejegyeztem, a család napi menüjéhez szükséges hozzávalók beszerzését milyen arányban tudtam megoldani helyi forrásból anélkül, hogy irtózatosan sokat kellett volna ráfizetnem. Ezekben a hetekben az utamba kerülő szupermarketekben vásároltam, ami változóan esett Aldira, Lidlre, Sparra, CBA-ra.

A kísérlet során direkt csak ott vásároltam, ami utamba került, nem mentem piacra, nem rendeltem termelői zöldségdobozt, hogy modellezzem a városi, rohanó ember lehetőségeit. Mutatom két tipikus nap tapasztalatait:

1. nap

Reggeli (ez szinte mindig ugyanaz): házi müzli

-- zabpehely: Az olcsóbb szupermarketekben német a zab, a hazai sokkal drágább, kb. 200 forint a különbség
-- magok: Ezekből lehetetlen hazait beszerezni sima boltban, ha mégis, az napraforgómag vagy tökmag.
-- gyümölcs: Télen csak alma van és körte, esetleg a nyáron eltett befőttekre és fagyasztott árukra lehet építeni. A boltok polcain nagyon gyakran van külföldi alma, de azért szinte mindig találtam magyart is. Minden más gyümölcs import, de persze itt is lehet súlyozni, és az olasz narancsot preferálni az ecuadori banán helyett.
-- joghurt: Ez legalább magyar a boltban is, ha el is érhető kistermelői, az mindig drágább.

Ebéd: kacsacomb gerslivel és borsóval

-- kacsacomb: Húsból nem nehéz magyart találni a boltokban, bár szinte mind tömegtermelés, etikus, boldog állat húsát alig lehet átlagboltban találni.
-- árpagyöngy: Ebből van magyar márka ugyan, de import a gabona.
-- zöldborsó: Fagyasztott, magyar, de több olyat is láttam, amit csak itthon csomagoltak, de külföldről érkezett, az árban nem volt nagy a különbség.

Vacsora

-- kenyér: Közeli péktől vagy házilag, utóbbinál megint nehéz ügy a liszt, nem mindegyik hazai.
-- savanyúságok: Ezek magyarok ugyan, de nem jó minőségűek a boltban, szinte mind gyorsított eljárással készül.
-- sajtok: A boltokban általában kisebb a kínálat magyar sajtból, mint külföldiből, és zömmel az importok az olcsóbbak.

2. nap

Ebéd: paradicsomos lencsés tészta

-- paradicsomkonzerv: Magyar is van, és nem drágább az olasznál.
-- hagyma: Ez egyelőre még magyar a boltban is.
-- lencse: Több a külföldi, ukrán vagy amerikai forrású, de létezik magyar termés is, keresni kell.
-- tészta: Nehéz döntés, mert a durumtészták terén az olasz márkák jobb minőségűek a magyarnál, de legalább létezik helyi is.

Vacsora: főzelék krumplival, gombával, kelkáposztával, tükörtojással

-- vaj: Mivel ennek nagyon felment az ára, óriási különbségek vannak bolt és bolt között, találtam magyart 200 grammonként 1400 forintért, németet pedig 800 forintért.
-- gomba: Sima csiperkéből van magyar, de ha bármi más fajtát látni, az tuti import.
-- krumpli: Ez sem import még a legtöbb helyen, bár a hiperben kapható francia is.
-- kelkáposzta: Volt belőle francia, de szerencsére magyar is.
-- tojás: Mélyalmos, szupermarketből.

Még heteken át jegyezgettem, miből milyen áldozatok árán sikerült helyi alapanyagot beszereznem anélkül, hogy nagy kompromisszumot kellett volna hoznom az ár vagy a minőség rovására. Azt is végignéztem, mennyi extra időbe és pénzbe telik eggyel több kört futni azért, hogy még több élelmiszert tudjunk helyi forrásból beszerezni.

A tanulságok

-- A húsoknál nagyon nehéz a forrás és a minőség lenyomozása.
-- Hüvelyesből és magvakból kihívás hazait szerezni, ami épp a vegánokat helyezi furcsa szituációba, akik ezekkel pótolnák a húst.
-- Zöldség-gyümölcsnél ott a termelői kiszállítós megoldás, de ez bizonyos termékeknél valamivel drágább a szupermarketekhez képest, bár tapasztalataim szerint gyakran jelentősen jobb minőségű – a magas infláció miatt viszont néha már összeérnek a régebben távolabbi árak is.
-- Hosszas nyomozás után kiderült, hogy van magyar rizs, zabpehely, földimogyoró, sőt, citrom is, csak gondosan utána kell járni.
-- Ugyanitt a piacozás lassan elhalványuló divatjához is érdemes visszatérni, sok esetben megdöbbentően drágák ugyan a piacok, de kitartó keresgéléssel és kérdezősködéssel lehet olyan standokat találni, amiket aztán megbízhatónak érzünk.
-- A csomagolásmentes boltokban valóban jó dolog, hogy kevesebb hulladékkal tudok vásárolni, de nagyon gyakran ott sem helyi forrásból származnak az alapanyagok.

A legérdekesebb az, hogy míg egy éve még sok mindenből drágább volt a helyi, termelői áru, akár rendelős, akár piaci forrásból származott, most már ezek sok tételben összeértek, így egyre inkább az odafigyelés, a tervezés és az extrán rászánt idő számít a tudatosabb döntéseknél – sok minden más mellett, mint a megfáradt zöldségek felhasználása vagy a zöldséghulladék hasznosítása, az előre tervezés-főzés és a húsevés csökkentése. Ezek a vásárlási dilemmák szinte eldönthetetlenek, de az látszik, hogy még a boltba rohangálós hétköznapokon is mindig oda lehet kicsit jobban figyelni, hogy minden szempontnak kedvezzünk, és talán az sem óriási bűn, ha hat almaevő napra jön egy-egy szem narancs.
https://telex.hu/gasztro/2023/03/12/miert-nehez-helyi-elelmiszert-kapni-a-boltban

Válasz

M Imre üzente 4 hónapja

Husi Sándor: Sziasztok! Egy jó barátomnak nagy szívességet tennétek,
ha kitöltenétek az alábbi kérdőívet! Hálás köszönet érte!
Növényi étrendet folytató sportolók által használt étrend-kiegészítők:
https://forms.gle/S3mCABcjt48gRERG6

Válasz

M Imre üzente 4 hónapja

A Nébih több házhoz szállított vegán ételben is talált állati eredetű fehérjét

Kiemelték, a tesztben vizsgált ételek hét esetben tartalmaztak állati eredetű fehérjét: tej és/vagy tojás jelenlétét mutatták ki. A hivatal leszögezte, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az ételek készítéséhez közvetlenül állati eredetű alapanyagokat használtak fel, szennyeződhettek a tárolás, az előkészítés, a főzés vagy a kiszállítás során is.

A Nébih szerint a pontos vásárlói tájékoztatás azok miatt különösen fontos, akik allergia miatt nem fogyasztanak tejet, illetve tojást. Márpedig sokan ételérzékenység miatt voksolnak a vegán termékekre.
https://prove.hu/allati-eredetu-feherje-vegan-nebih/

Válasz

M Imre üzente 5 hónapja

Az olasz parlament betiltotta a mesterséges hús gyártását és kereskedelmét

Az Európai Unióban Olaszország az első, amely nemet mondott az úgynevezett tenyésztett hús és az abból származó készítmények gyártására és forgalmazására a római parlament alsóházában csütörtökön tartott szavazással.

A képviselőház 159 igen, 53 nem szavazattal és 34 tartózkodással elfogadta a Francesco Lollobrigida mezőgazdasági miniszter nevével fémjelzett törvényt. A laboratóriumban, őssejtből tenyésztett hús betiltását az elsők között a Coldiretti kistermelői szövetség szorgalmazta. A kérdés az utóbbi években komoly politikai vitát eredményezett, és a törvény megszavazása sem volt feszültségmentes.

A voksolás alatt a képviselőház épülete előtt tüntettek a Coldiretti tagjai, valamint a +Europa nevű párt politikusai Benedetto Della Vedova elnök vezetésével. A +Europa tüntetői azt hirdették, hogy a mesterséges hús ellenzői "a tudatlanságot tenyésztik, a mesterséges hús betiltása tudományellenes és Olaszország-ellenes". A Coldiretti hangoztatta, hogy Olaszországban az élelmiszerek a kultúra és a hagyomány szerves részeit képviselik, és a minőségi termékek védelme elsődlegesnek számít.
https://sg.hu/cikkek/tudomany/155797/az-olasz-parlament-betiltotta-a-mesterseges-hus-gyartasat-es-kereskedelmet

Válasz

M Imre üzente 5 hónapja

November 1. – Vegán világnap: honnan indult és hová tart az állatjogi mozgalom?

Az 1944-ben alapított The Vegan Society 50. évfordulója, azaz 1994 óta létezik vegán világnap. Ezen a napon azokat az embereket ünnepeljük, akik lemondtak az állatok tárgyiasításáról, kizsákmányolásáról és megöléséről, amennyire az lehetséges és megoldható. A vegánok száma ma már több, mint bármikor az emberi történelem során, és az állatjogi mozgalom lassan, de biztosan növekszik a világ minden részén.

A vegán világnap alkalmából célszerű áttekinteni, honnan is indult mindez, és merre tart. Az utóbbi évtizedekben tapasztalt növekedés hatására nagyot ugrott a népszerűsége és elutasítása is az állathasználat-mentes életfilozófiának, hiszen mint minden mozgalomnak, ennek is megvannak a sikerei, akadályai vagy hibái. A vegán közösség sokszínű egyénekből áll, ezért – ahogy minden más közösségben – itt is előfordulnak jó és rossz példák. Éppen ezért valaki szerint a veganizmus „erőszakos, nyomulós szekta”, míg mások szerint egy „békésebb, tudatosabb módja az életnek”.
https://prove.hu/november-1-vegan-vilagnap-honnan-indult-es-hova-tart-az-allatjogi-mozgalom/

Válasz

M Imre üzente 5 hónapja

The Game Changers magyarul, felirattal vegán dokumentumfilm a teljesértékű növényi táplálkozásról

... egy dokumentumfilm, amely a növényi alapú étrend előnyeiről és annak hatásairól szól. A film számos szakértőt és atlétát mutat be, akik úgy vélik, hogy a növényi étrend növeli az energiát, javítja a teljesítményt és egészségesebbé teszi az embereket.

A Game Changers fő témája a táplálkozás és a testépítés kapcsolata, és hogyan befolyásolhatják egymást a sportteljesítmény szempontjából. A film bemutatja, hogy a növényi alapú étrend nem csak a környezetre és az állatokra van jó hatással, hanem a sportolók teljesítményére is.

A film számos sztár sportolót mutat be, például Lewis Hamilton Forma-1 pilótát, Kendrick Farris olimpiai súlyemelőt és Scott Jurek ultramaraton futót, akik növényi étrendre váltottak, és azóta is sikerrel űzik a sportjukat. Azokat a sportolókat, akik korábban hús- és tejtermékeken alapuló étrendet követtek, bemutatják, hogyan váltottak növényi étrendre, és milyen javulást tapasztaltak a sportteljesítményükben.

A Game Changers nagyszerű nézni, ha az ember érdeklődik a táplálkozás iránt, vagy ha a növényi alapú étrendet szeretné kipróbálni. A film oktató és szórakoztató egyszerre, és jó példa arra, hogyan lehet kreatív módon megközelíteni egy komoly témát.

Összességében a Game Changers egy inspiráló film, amely meggyőző bizonyítékokat mutat be a növényi alapú étrend előnyeiről, és segít megérteni, hogy hogyan lehet egy egészségesebb étrenddel javítani a sportteljesítményt.
https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=AlJGCaaPQsE

Válasz

M Imre üzente 6 hónapja

Október 4-e: az állatok világnapja

Szent Ferenc prédikál a madaraknak (Jókai-kódex 1430)

(részlet)

Ki madaraknak Szent Ferenc mondá: Igen tartoztok Istennek, én húgim, madarak. És tartozzatok mindenkoron utet dicsérni a szabadságért, kit vallotok mindenütt röpülést, kettős ruháért avagy hármazotért, Noénak bárkájában Istentul timagatoknak megtartásért, égnek életi nektek adásáért. Ti nem vettek, sem arattok, és Isten titeket eléltet, és ad folyóvizet és kútforrásokat innotok, fészekre hegyet és halmot. És mert sem fonni nem tudtok, sem szőni, de maga ad tinektek és ti fiaitoknak kellemetes öltözést. Azért igen szeret titeket Teremtő, ki tinektek ezenne jót adott. Azért óggyátok magatokot, én húgim, madaracskák, hogy ne legyetek hálátlanok, de mendenkoron kellemetest dicsérjétek Istent. Ez bódogságos atyának beszédire mend az madarak kezdék megnyitni orrokat, kiterjeszteni szárnyokot, kinyújtani nyakokot, és tisztesen fejeket lehajták földiglen. És ő éneklésekvel és mívelkedésekvel mutaták, hogy az beszéden, kiket szentatya mondott vala nekik, sok képpen örvendeznek vala. De szentatya azonképpen mikor ezeket őrizné, csodálatost örüle és csudálkodik vala madaraknak ezenne sokaságáról és őnekik különb-különb szépségéről és nyájas sokaságokról, és őket Teremtőnek dicséretire édesen hívja vala. És azért ő köztük Szent Ferenc csudálatost dicséri vala Teremtőt.

Jeles napok: Az állatok világnapja
http://baloghpet.com/2023/10/04/oktober-4-e-az-allatok-vilagnapja-2/

Válasz

M Imre üzente 6 hónapja

Az Állatok Világnapja a Karnizmus Árnyékában

Október 4-e az állatok világnapja, egy alkalom, hogy elgondolkodjunk az állatokkal való kapcsolatunkon. De vajon gondolunk-e a 'haszonállatokra', akiknek száma és szenvedése felfoghatatlan mértékű? Ebben a cikkben bemutatjuk a karnizmus fogalmát, egy olyan hitrendszert, amely arra kondicionál minket, hogy egyes állatokat elfogyasszunk, miközben másokat megóvunk. Megvizsgáljuk a karnizmus pszichológiai mechanizmusait és bemutatjuk a veganizmust mint alternatívát. Az állatok világnapja legyen minden állaté, ne csak a társállatoké!

Október 4-e az állatok világnapja.

Ilyenkor gondolunk azokra a társállatokra, akik örömet hoznak az életünkbe, családunk részei. Esetleg eszünkbe jutnak azok a kutyák és macskák, akik arra várnak, hogy szerető családba kerüljenek. Talán a vadállatok is, akik hatalmas gondokkal küzdenek a faj fennmaradásáért az emberi civilizáció hatásai következtében.

De mi a helyzet a 'haszonállatoknak' nevezett élőlényekkel?

Nézzük meg, milyen számokról beszélhetünk a haszonállatokkal kapcsolatban. Ezek a számok felfoghatatlanul nagyok, ezért érdemes az egyénekre fókuszálnunk, hiszen minden egyes élet számít.
Évente 83 milliárd szárazföldi állat életét oltjuk ki.
Legtöbbjük csirke - 73 milliárd.
Emlősök közül 1,5 milliárd szarvasmarha és 1.3 milliárd sertés.
Tengeri állatok esetében csak megközelítő adatokkal rendelkezünk: 1 - 2,8 billió élőlény.
Az emlős biomassza 36%-a az ember, 60%-a 'haszonállat' és csak 4%-a vadon élő állat.

A számok önmagukban is elképesztőek, de ha belegondolunk, hogy minden egyes szám mögött egy egyén áll, a dolog még sokkolóbbá válik. Mert igen, egyének. Pont úgy, ahogy az a kutya, akinek nevet adtál, akiről gondoskodsz, akinek ismered a kedvenc játékát, és akiért aggódsz, ha beteg.

Mi lehet az oka, hogy ez mégsem jut eszedbe minden nap amikor állati eredetű termékért fizetsz? Közömbös lennél mások szenvedésére? Ennek az ellentmondásnak egy összetett jelenség áll a hátterében, a karnizmus.
Bővebben:
https://veganaktivistak.hu/blog/az-allatok-vilagnapja-a-karnizmus-arnyekaban/
___

A karnizmus fogalmát Melanie Joy alkotta meg 2001-ben, ebből írta doktori disszertációját 2003-ban, majd népszerűsítette a Miért szeretjük a kutyákat, esszük meg a disznókat és viseljük a teheneket? című könyvében. Az elnevezést az angol carnivorous (magyarul: húsevő) szóból képezte.

Az ideológia központi gondolata, hogy a húsevés természetes, normális, szükséges és helyes cselekedet. A karnizmus fontos jellemzője, hogy az emberek az állatok ételként besorolt fajaival szemben olyan különös kegyetlenséggel járnak el, amit más állatfajokkal (hobbiállat, vadállat stb.) szemben elfogadhatatlannak – állatkínzásnak – tartanak és elutasítanak. Ez a diszkrimináció viszonylagos és kultúránként változik, így például a kutyák evése némely ember számára elfogadott Koreában, míg nyugaton háziállatként kezelik őket, viszont a szarvasmarhákat a nyugati államokban eszik meg, ellentétben Indiával ahol védelmet élveznek, szent állatként tekintenek rájuk.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Karnizmus

Válasz

M Imre üzente 6 hónapja

Rozsdás fűrész, véres padló, csülök a partvisok között – videón az újabb magyar horrorvágóhíd

Mint a közleményben írják, az ellenőrök érkezésekor

-- éppen egy állatszállításra nem engedélyezett járművel hoztak egy rossz állapotban lévő, önerőből felállni képtelen szarvasmarhát a vágóhíd területére.

A tevékenységhez használt számos eszköz piszkos és rozsdás volt, a daraboló helyiségben a szalagfűrész lapjai és állványa korrodált, kezeletlen fából készült lapja pedig egyenetlen felszínű és szennyezett volt. Az üzemi helyiségekben higiénikus kézmosásra nem volt lehetőség. A hűtőkamra ajtókerete rozsdás, a padozata vérrel szennyezett, a helyiség falai és mennyezete koszos volt, a vágóhíd egyéb helyiségeiben sem takarították a falakat, a mennyezetet és a padozatot. A vágóhíd rendezetlen, takarítatlan udvarán az egység tevékenységéhez nem kapcsolódó tárgyakat és szennyezett húsosládákat is tároltak.
https://hvg.hu/kkv/20230926_nebih_vagohdid_bezarasa_hihigeniai_problemak_csongradcsanad_megye

A vágóhídról videót is közzétettek, amin többek között vízcső mögé dugott kések, partvisok mellé esett disznóláb, betonpadlóra lógó húsok és általános felfordulás látható:
https://www.youtube.com/watch?v=u2y3S9unrqE

Válasz

M Imre üzente 6 hónapja

A magyaros kolbász, amiben biztos nincs szemét, de hús se

A Vajda család egészségügyi okokból tért át a húsmentes étkezésre, de hiányolták a házias ízeket, ezért saját vegán kolbászt kezdtek készíteni. Olyan sokan érdeklődtek, hogy mindenüket egy új üzem megépítésére forgatták, ma már havonta több, mint 10 ezer vegán terméket adnak el.
https://www.youtube.com/watch?v=N4DYyEnjRJg

Válasz

M Imre üzente 7 hónapja

Gondoltunk-e már arra, hogy mekkora ökológiai lábnyomot hagy maga mögött a húsevő, s mekkorát a vegetáriánus? Ezt a témát járjuk picit körbe Föld Napja alkalmából. Méghozzá táplálkozás szempontjából.

Ökológiai lábnyom kiszámítása

Mi az ökológiai lábnyom? Az ökológiai lábnyom számítás során hatféle földhasználati típust különítenek el. A növénytermesztésre használt szántóföldek, legelők, halászterületek, erdőterületek, beépített iparterületek, karbonnyelők. Vegetáriánus és húsevő életmód esetén e területek felhasználása lényegesen eltér.

Az ökológiai lábnyom jelentése

Az ökológiai lábnyom jelentése a Wikipedia szerint a következő: „Az ökológiai lábnyom egy erőforrásmenedzselésben és társadalomtervezésben használt érték, ami kifejezi, hogy adott technológiai fejlettség mellett egy emberi társadalomnak milyen mennyiségű földre és vízre van szüksége önmaga fenntartásához és a megtermelt hulladék elnyeléséhez. A kifejezés William Rees és Mathis Wackernagel kanadai ökológusoktól származik. Ez az érték kiszámítható egyes emberekre, csoportokra, régiókra, országokra vagy vállalkozásokra is.”

Ökológiai lábnyom a vegetáriánus táplálkozás tükrében

Lássuk hát, hogy miként hat a Földanyára hústermelés.
Néhány döbbenetes adat. Reális újragondolás.

Szántóföldek gazdaságossága

A vegetáriánus életmód céljára fenntartott szántóföldeken a megtermelt gabona, zöldség, gyümölcs közvetlen a fogyasztóhoz jut el, vagyis emberi fogyasztásra termelik. A szántókon termelt takarmány viszont az állattartókhoz kerül.

Az állattenyésztők a gabonát az állatok felhizlalására használják fel. 1kg sertéshús előállításához hozzávetőleg 4kg takarmány használnak fel. Gondoljunk csak bele! Mennyivel gazdaságosabb lenne, ha kihagynánk az állatok hízlalását és a megtermelt gabonát közvetlen élelmiszerként használnánk fel. Jóval kevesebb területet kellene szántóvá alakítani és több erdőterület maradhatna meg.

Trópusi esőerdő

Az erdőterületek zsugorodása és az állattartás párhuzama jól látható Brazíliában. Percenként két focipálya méretű őserdőt vágnak ki, majd a fát a helyszínen elégetve szántóvá alakítják a területet. Az így nyert földek többségét szójával vetik be. Ezt magas tápértékű szóját ugyancsak az állattenyésztés használja fel. Sertések, marhák és csirkék fogyasztják el.

Halászati területek

A halászati területek is egyre nagyobbak. Ma már azokat az apróbb halfajokat is kifogják, amiket régebben visszadobtak. Ezek az apró halak planktonokkal táplálkoznak és evés közben, mint egy filter megtisztítják a vizet. Kihalászásukkal a víz minősége is romlik. Mivel emberi fogyasztásra ezek a halak nem alkalmasak belőlük halliszt készül. A hallisztből sertések és csirkék számára készül táp. A hallisztre akkora a kereslet, hogy az előállítók nem tudják kielégíteni az igényeket.

Metán szerepe a klímaváltozásban

A beépített ipari területek terén nem lenne szükség istállókra, vágóhidakra, hűtőházakra és ezeket kiszolgáló épületekre. Jelentős mértékben csökkenthető lenne ezen épületek megszűnésével a káros anyagok kibocsájtása. Itt jön képbe a húsfogyasztás és a klímaváltozás kérdése: metán gáz kibocsátás

Vízfogyasztás

Az állattenyésztésben a vízfogyasztás drámai. Egyenesen vízpazarlásról beszélünk. Példaként 1 kg marhahús előállításához 15000 liter víz szükséges, míg 1kg búza 1000 liter víz felhasználásával az asztalunkra kerülhet.

Mi a helyzet a fehérjékkel?

A vegetáriánus táplálkozás ellen kardoskodók egyik érve, hogy a vegetáriánus életmódot követve nem lehet elegendő fehérjét bevinni a szervezetbe. Ha azonban összehasonlítunk néhány hüvelyes zöldséget húsok fehérjetartalmával rögtön látjuk, hogy ennek az ellenkezője igaz. 100g marhahús 16g fehérjét tartalmaz, a csirke 23g, a sertés 21g-ot. A szárazbab 22g, a sárgaborsó 21g, a lencse 26g fehérje tartalommal bír. Egyébb érvek a vegetáriánus táplálkozásról a Vegetáriánus táplálkozás melletti érvek c. cikkünkben olvashatók.

A vegetáriánus étrend összeállítása biztonságos és egészséges módon ma már nem kihívás. Igazából sosem volt az. Ami viszont egyértelmű, hogy az Ökológiai lábnyom csökkentése a vegetáriánus táplálkozással igenis lehetséges.

-- „A legtöbb, mit ember tehet a Föld jövőjéért, hogy vegetáriánussá válik. Semmi sem olyan üdvös az emberek egészsége szempontjából, és biztosít nagyobb esélyt a Földünkön lévő élet túlélése érdekében, mint a vegetáriánussá való fejlődés.” − Albert Einstein

Hiszem azt, hogy Isten adta szabad akaratunk gyakorlásával képesek vagyunk gyermekeink számára egy élhetőbb jövőt teremteni. Kérlek téged, hallgasd meg Földanyánk segélykiáltását és tégy meg minden tőled telhetőt! Mutassunk példát gyermekeinknek és oktassuk őket!
https://bharata.hu/gazdasag/okologiai-labnyom-csokkentese/

Válasz

M Imre üzente 7 hónapja

Bharata Kultúrtér és asram: Vincent van Gogh holland festőművész, a posztimpresszionizmus egyik legnagyobb alakja volt. Theodore testvéréhez intézett levelében írta:
„Dél-Franciaország vágóhídjait meglátogatva abbahagytam a húsevést.”
https://www.facebook.com/photo/?fbid=325320179821152

Válasz

M Imre üzente 7 hónapja

Lehet, hogy az igazi Drakula valójában végig vegán volt

Bár a proteomikai adatok önmagukban nem tekinthetők elégségesnek, összességében ezek az azonosítások arra utalhatnak, hogy Drakula vért könnyezett, vagyis a hemolakria állapotában szenvedett, ahogyan arról egyes történetek beszámolnak.

Érdekes módon a csapat a levelek elemzésekor az állati eredetű táplálék fehérjéinek hiányát találta.

Táplálékfehérjét csak növényi ételekben találtunk, mondta a Gleb Zilberstein társszerző a The Timesnak. “A vámpír prototípusa vega lehetett”.

Ez azonban valószínűleg nem azért volt, mert etikus kérdések merültek fel benne. Ha ilyen sok embernek okozott oly keserves halált, valószínűleg nem válogatott volna a húsok terén sem. A szerzők szerint a hús akkoriban silány volt, így lehet, nem volt más választása, de döntése akár Vlad rossz egészségi állapotának is betudható. Mindazonáltal lehetséges, hogy a vérszomjas Drakula mögött álló figura inkább a salátát szerette.

A tanulmány az ACS Analytical Chemistry című folyóiratban jelent meg.
https://hellomagyar.hu/2023/09/06/lehet-hogy-az-igazi-drakula-valojaban-vegig-vegan-volt/

Válasz

M Imre üzente 8 hónapja

Csúcstalálkozóra készülnek az európai vegánok

A szeptemberi Európai Vegán Csúcstalálkozó kulcstémája az élelmezési rendszer és a növényi alapokra való átállás lesz. Az online rendezvény ingyenesen megtekinthető.

Idén is megrendezik az Európai Vegán Csúcstalálkozót (European Vegan Summit, EVS), ami a úttörőnek tekinthető ezen a kontinensen. Az EVS-t első alkalommal 2022-ben tartották, így ez már a második alkalom lesz.

Szeptember 19-től 21-ig tartják idén, és a háromnapos rendezvényen olyan kulcsfontosságú témákat taglalnak majd, mint az élelmiszer-termelés és és annak szerteágazó hatásai, valamint a növényi alapú élelmezési rendszerekre való átállás. Szó lesz még az egészséges és etikus élelmiszerekhez való hozzáférés, valamint az iskolákban és kórházakban a növényi alapú táplálkozást támogató állami politikák hiányáról.

Az ezekkel kapcsolatos meglátásaikat politikusok, szakértők, tudósok, aktivisták, üzletemberek vitathatják majd meg egymással, a virtuális térben. Felszólalók között lesz például Sylwia Spurek, az Európai Parlament egyik képviselője, Sebastiano Castiglioni vegán befektető és Philip John Lymbery, a haszonállatok jólétével foglalkozó jótékonysági szervezet, a Compassion in World Farming International globális vezérigazgatója is.

-- Úgy gondoljuk, hogy itt az ideje elkezdeni összekötni a pontokat az emberi, a környezeti és az állati jogok között. Lehetetlen modern nemzetet teremteni és versenyképes gazdaságot fejleszteni az élelmiszerrendszer megváltoztatása nélkül. Csak az állatok kizsákmányolása nélküli gazdaság adhat választ a klímakatasztrófa okozta kihívásokra

– olvasható a csúcstalálkozó beharangozójában.
https://prove.hu/vegan-csucstalalkozo-novenyi-elelmezesi-rendszer/

Válasz

M Imre üzente 8 hónapja

Péntek Csaba: A hamburgered ára (könyv)

Mindannyian szeretnénk egészségesebb, békésebb és fenntarthatóbb világban élni. Ehhez különféle módszereket keresünk, holott az egyik legegyszerűbb megoldás a tányérunkon van.

A tudatos ételválasztással pozitív hatást gyakorolhatunk saját egészségi állapotunkra, bolygónk jövőjére és több milliárd, a Földön velünk együtt élő érző lény, vagyis az állatok életére. Ahhoz azonban, hogy változtatni tudjunk, legyen az bármennyire is kegyetlen, muszáj szembenéznünk a valósággal. Ha egyszer összeszedjük a bátorságunkat, és bepillantunk a függöny mögé, az életünk és az ételünk már nem lesz többé ugyanolyan…

„Ha nem akarsz tovább bekötött szemmel élni, ha szeretnéd valóban megtapasztalni, hogy mi az együttérzés, az empátia, akkor jó helyen »jársz«…Nehéz dolog kinyitni a szemünket, nézőpontot váltani, lerázni azokat a hagyományokat, amelyek belénk égtek mint kulturális örökség. De ha megteszed az első lépést, és el mered engedni mindazt, amit eddig normálisnak hittél, akkor megnyílik előtted egy új út, amiről már nem lehet visszafordulni: növekvő tudatossággal lesz kikövezve, és egy békésebb, boldogabb világhoz vezethet.

„Ez a könyv kézen fogja a kedves Olvasót, és segíti a megértésben, az elfogadásban, az elindulásban. Már csak az a kérdés, hogy hajlandó vagy-e tisztán látni, hogy mi a hamburgered valódi ára, következménye, és ki fizeti meg…”
-- Karalyos Gábor színész, Vegán Hegylakó

„Minden élet tiszteletet, méltóságot és együttérzést érdemel. Szebb világunk lesz, ha ezt egy nap mindenki így gondolja majd. Ráadásul nemcsak az állatokat kíméljük meg felesleges szenvedésektől, ha lemondunk a fogyasztásukról, de lelkünk és testünk is egyaránt hálás lesz érte. Ez a könyv a tökéletes olvasmány azok számára, akik ki szeretnék húzni a fejüket a homokból, nem félnek az igazságtól, és vágynak egy tudatosabb, egészségesebb életre.”
-- Kásás Tamás háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó

„Miközben riadtan gyűjtünk pénzt az esőerdők megmentéséért, elégedetten távozunk a boltból, kosarunkban olyan termékekkel, amelyek miatt tűnnek el az erdők a Földről. Ezért fontos minden olyan könyv, ami rámutat az összefüggésekre, és megmutatja a valóságot, amit álomarcú csomagolások mögé rejtettek el.”
-- Puskás Peti énekes színész, televíziós személyiség
https://greenfo.hu/kiadvanyok/a-hamburgered-ara/

Megveheted például itt:
https://www.lira.hu/hu/konyv/ismeretterjeszto-1/tarsadalomtudomany/a-hamburgered-ara

Válasz

M Imre üzente 8 hónapja

Te megennél valamit, amit más már megemésztett?

Csipsz, pufi, gabonapehely, kölesgolyó, extrudált ezmegaz – imádjuk őket ropogtatni. Kár, hogy ha jobban megnézzük, mit is eszünk ilyenkor, olyan, mintha más már elropogtatta volna őket előttünk.

Mielőtt belemennénk, csak jelzésértékkel megemlíteném, hogy extrudálni nem csak élelmiszereket, de például műanyagot, alumíniumot, vagy éppen gumit is szoktak. Fincsi, mi?

Szóval az extrudálás (magyarul kisajtolás) egy olyan ipari eljárás, ami során nagy vonalakban mindent megtesznek azért, hogy a kész termék még csak véletlenül se hasonlítson az alapélelmiszerre, amiből készül. A porlasztott gabonát vízzel és egyéb összetevőkkel (mesterséges színezékek, aromák, stabilizátorok, stb.) keverik el, a masszát felhevítik, és kisajtolják egy szűk nyíláson, hogy elnyerje a végső formáját.

És ezután jön még az „utókezelés”. Egy kukoricából készült chips esetében például még egy környi sütés bő olajban (vagyis újabb hőkezelés), és persze az elmaradhatatlan ízesítés, azaz újabb különféle adalékanyagok kerülnek rá, hogy fokozzák az élményt. Összehasonlításképp: ha a kukoricából „csak” konzerv készül, mindössze átmossák, és megy is a konzervdobozba, víz, só, és némi cukor (opcionális) kíséretében. Maga a kukoricaszem tehát semmiféle, az alapszerkezetét bármilyen módon károsító változáson nem esik át.

Nem így az extrudálás esetében: a folyamat végére az alapélelmiszer természetes molekula-szerkezetét tökéletesen sikerül roncsolni, a porítás, hőkezelés, préselés hatására. Az extrudáló gépben létrejövő intenzív nyomás, nyíróerő és hőmérséklet következtében felbomlanak az alapanyagban lévő keményítő belsejében a merev sejtfalak, sérülnek a glükózláncok, miután pedig a forró anyagot kipréseli magából az extrudáló gép, a nyomás csökkenése miatt az olvadék hirtelen kitágul, teljesen új formát vesz fel, még tovább rontva az alapélelmiszer állapotát.

Jól marketingelt kaják

Szinte minden, a boltokba kerülő élelmiszer átesik bizonyos szintű feldolgozáson. Csak nem mindegy, hogy milyenen. Még a friss zöldségeket is átmossák, néha hámozzák, felvágják és csomagolják is, mielőtt megvásárolnánk őket. Az úgynevezett ultra-feldolgozott élelmiszerek azonban szimpla alapélelmiszerekből ipari termékekké alakulnak át, amelyek különféle ízek, adalékanyagok és textúrák szokatlan, a természetben nem található kombinációival csapják be az emberi emésztést.

Az extrudátum végtelen sokféle ultra-feldolgozott élelmiszerré sajtolható. Lehet belőle reggeli gabonapehely, csipsz és pufi, snackszelet, keksz, extrudált kenyér, bébiétel és még sok más. Maga a technológia hatékony és gazdaságos, így a gyártók viszonylag olcsón előállítható, sokáig eltartható, fogyasztásra azonnal kész élelmiszerekkel tölthetik fel a boltok polcait.
https://444.hu/2023/07/30/te-megennel-valamit-amit-mas-mar-megemesztett

Válasz

M Imre üzente 8 hónapja

Keto, paleo, vegán. Melyik népszerű diéta mennyire terheli a bolygót?

Telhetetlen húséhségünk tönkreteszi a bolygót, ez már nem kétséges. A kérdés csak az, melyik étrend mennyire kíméletes vagy káros. Étkezhetünk-e úgy egészségesen, hogy közben viszonylag alacsony a karbon-lábnyomunk? Muszáj-e lemondanunk teljesen a húsról? Amerikai kutatók először hasonlították össze a 6 legelterjedtebb étrend,

-- a keto,
-- a paleo,
-- a vegán,
-- a vegetáriánus,
-- a peszkatáriánus
-- és a mindenevő étkezés szénlábnyomát.

Fontos tudni, hogy

-- A Földön élő emlősök 60%-a már haszonállat.

-- A madarak 71%-át a baromfik teszik ki, a vadon élő fajok csak a maradék 29%.

-- Míg az emberi populáció évente 1%-kal, addig az állatállomány 2,4%-kal nő.

--Az egy főre jutó globális átlagos húsfogyasztás gyorsan emelkedik, jelenleg 43 kg évente. Ennek oka a Merrill K. Bennett agrárökonómus féle törvény: ahogy az emberek gazdagabbak lesznek, úgy esznek több állati eredetű fehérjét és zsírt.
https://tudatosvasarlo.hu/keto-paleo-vegan-melyik-nepszeru-dieta-mennyire-terheli-a-bolygot/

Válasz

M Imre üzente 9 hónapja

Vegán Morzsák podcast a RAKPARTON | 2023. augusztus

2023., augusztus 06., vasárnap, 18:00–19:30,
Jane Haning Rakpart, Valyo közösségi VIADUKT
Budapest vegán szemmel: hogy alakult át a főváros az elmúlt 20 évben? Mennyivel könnyebb vegán helyeket, termékeket találni? Egyáltalán milyen érzés Budapesten élni vegánként most és anno? Aki kérdez: Varga Balázs népegészségügyi- és táplálkozási szakértő, aki válaszol: Bergovecz László, a Magyar Vegán Egyesület elnöke.
A Vegán Morzsák podcastban a táplálkozásról, életmódról beszélget Balázs a vendégeivel már 4 éve. Ez idő alatt sok elismert szakértő, és ismert ember megfordultak nála. Például Kásás Tamás olimpiai bajnok vízilabdázó, aki elmesélte, miért követ növényi étrendet. A podcast következő adása most rendhagyó módon közönség előtt történik majd.
Helyszín: Valyo közösségi VIADUKT. Egy különleges Duna-parti fedett köztér. Évtizedekig elzárt hatalmas helyiség, a 2-es villamos alatt.
https://www.facebook.com/events/283705894240697/

Az esemény után, 20:00-tól vegán zenészek grilleznek a RAKPARTON:

Vegán zenészek mesélnek arról, miért lettek vegánok és közben grillezünk egyet a Duna-parton.
-- Balla Gergő (Platon Karataev)
-- Jakab Zoli (Bridge To Solace)
-- Puskás Peti (The Biebers)
-- Simon Bálint (Ivan & The Parazol)
Moderátor: Nyitray Dani (Törzs / Valyo)
Hol találsz minket? A Pesti alsó rakparton (Jane Haining rakpart), a várral szemben, a Spoon hajó mellett, a napernyőknél, a köztéri grillezők mellett.
Mit hozz magaddal? Amit sütögetni szeretnél, és mosható evőeszközt-tányért, hogy ne termeljünk szemetet.
https://www.facebook.com/events/1436010517238308/

Válasz

M Imre üzente 10 hónapja

Masters of Beef Advocacy néven indult egy program az Egyesült Államokban, amelynek az a célja, hogy tudományos érvekkel próbálja ellensúlyozni a szarvasmarha-tenyésztés ellen felszólaló hangokat. Az MBA több tízezer embernek kínál ingyenes képzést, csak beiratkozásra és egy online tréningre van szükség.

A képzésben tudományos vagy inkább tudományosnak hangzó narratívát hangoztatnak a marhahúsipar fenntarthatóságáról. A Guardian szerint már 21 ezer embert képeztek vagy képeznek ki, akiknek az a feladatuk, hogy terjesszék a nézeteiket offline és online platformokon egyaránt, azaz egyfajta „marhahúsipari Megafonként” szórják szét a tartalmaikat.

Az ismertető szerint

-- jogvédők és szóvivők segítenek felvilágosítani a fogyasztókat és az influenszereket a marhahús szerepéről az egészséges táplálkozásban, valamint arról, hogy a marhatenyésztők és állattenyésztők hogyan állítanak elő felelősen és fenntarthatóan marhahúst.

A cél, hogy a lehető legközvetlenebb módon érjék el a fogyasztókat és adják át az információkat.

A tanfolyamot a National Cattlemen’s Beef Association nevű amerikai kereskedelmi szövetség és lobbicsoport szervezi. Ők felügyelik a szövetségileg szabályozott marhahús-ellenőrzési programot, amelyet viszont a tenyésztők finanszíroznak.

A végzősök blogbejegyzésekben, videókban, YouTube- és tévéhirdetésekben, médiakampányokon keresztül próbálnak meggyőzni mindenkit, hogy nem igaz, amit a tudomány állít, azaz nincs köze a marhahúsfogyasztásnak a klímaváltozáshoz. Azt is állítják, hogy az Egyesült Államok termeli a világ legfenntarthatóbb marhahúsát. De hogyan jutottunk odáig, hogy egy ilyen hadsereg felállítására van szüksége a húsiparnak?
https://24.hu/kulfold/2023/05/29/hagyjak-mar-a-tehenek-szellenteset-tobb-ezer-velemenyvezert-kepez-ki-az-amerikai-husipar-a-kornyezetvedok-ellen/

Válasz

M Imre üzente 11 hónapja

841 930 / 1 000 000
A gyűjtési időszak vége: 2023. 06. 05.
https://eci.ec.europa.eu/025/public/#/screen/home
End The Slaughter Age (Vessünk véget az állatok levágásának!)
1. – Az állattenyésztés kizárása a mezőgazdasági támogatásra jogosult tevékenységekből, valamint az olyan etikus és ökológiai alternatívák bevonása, mint a sejttenyésztés és a növényi fehérjék..
2. – A növényi alapú és celluláris mezőgazdasági termékek előállítására és értékesítésére vonatkozó ösztönzők bevezetése.
A kezdeményezés webhelye az Európai Bizottság nyilvántartásában:
https://europa.eu/citizens-initiative/initiatives/details/2022/000003
___

A vágóhidak korának vége (End The Slaughter Age) | petíció
http://netpolgar.network.hu/video/forum_vitaindito_videok__ird_a_video_ala_a_velemenyed/a_vagohidak_koranak_vege_end_the_slaughter_age__peticio

Válasz

M Imre üzente 11 hónapja

HERBioticum Sun Max Naptej SPF50+

Az UVA-szűrő és az UVB-szűrő kombinációja védi a bőrt a napégéstől és a napsugárzás okozta bőröregedéstől. Széles spektrumú, fotostabil védelem UVB/UVA ellen. Deklaráltan véd az UVA sugaraktól. Antioxidáns hatású, természetes szőlőmag olajat és vitaminokat tartalmaz. Szőlőmagolaj, mely zsírsavakban gazdag, kiváló bőrpuhító hatású, és erős antioxidáns tulajdonsága is van. Az A-, C- és E-vitaminok segítik a bőr természetes védekező rendszerét. Hozzáadott panthenolt (B5 provitamint) tartalmaz, mely nyugtatja a nap által igénybevett bőrt. Panthenol és antioxidáns tartalma nyugtatja a nap által igénybevett bőrt és segíti megerősíteni ellenálló képességét. Könnyű, hidratáló és bőrápoló formula. Testre, arcra egyaránt. Ne használja a szemkörnyék területén. Szembe kerülés esetén azonnal és alaposan öblítse ki.

Vegán. Állati eredetű összetevőket nem tartalmaz.
Nem tartalmaz szintetikus illatanyagot, színezéket, állati eredetű- és ásványi olaj alapú összetevőket.
Kíméletességét bőrgyógyászati tesztek igazolják.
Deklaráltan véd az UVA sugaraktól.
UVA-UVB sugarak ellen 1:3 arányban véd az Európai Bizottság ajánlásának megfelelően.
https://www.herbioticum.hu/sunblock/sun-max-naptej

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Dr. Hargitai Réka: Orvosi szemmel a vegánságról
– XXII. Vegetáriánus Fesztivál
https://www.youtube.com/watch?v=Otv6D5XFqBg

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Három héten át adták a kutyusoknak a kiválasztott ételtípust, majd vérvétellel és székletvizsgálattal mérték azok hatását. Felmérték, miként változott (ha változott) a kutyák bél-mikrobiomja a különféle eleségek hatására. Emellett elemezték maguknak az eleségeknek is az összetételét is. A vegán kutyaeledel állatorvosi táplálkozás-szakértők által összeállított keverék volt, amelyben lencse, csicseriborsó, zöldborsó, édesburgonya, sütőtök, alma, áfonya és répa is volt. Ez, és a csirkés száraztáp is megfelelt az amerikai állati takarmányozási előírásoknak és ajánlásoknak, amelyek szerint mindhárom táp kiegyensúlyozott és teljes értékű volt.

„Azt érdemes észben tartani, hogy az állatoknak nem különféle alapanyagokra van szükségük, hanem megfelelő tápanyag-összetevőkre. Egészen addig, míg az alapvető tápanyagokat megfelelő mennyiségben és arányban fogyasztják, a kutyák is lehetnek vegánok, vegetáriánusok vagy húsevők” – mondta el a kutatást vezető Kelly Swanson professzor. Hozzátette, hogy emellett igen fontos ismerni a táp hozzávalóinak tápanyag-összetételét és a kutya igényeit is. Bárki összecsaphat egy vegán vacsorát a kutyájának, azonban a gondos összetétel-ellenőrzés és tervezés nélkül a kutya étrendje kiegyensúlyozatlanná válik.

Joggal merül fel, persze, hogy vajon milyen hosszú távú hatásai lehetnek a kutyára egy ilyen étrendnek, hisz ez a csupán 3 hétig tartó vizsgálatból, amelyben mindössze két-két állatot vizsgáltak, nem derült ki. A kutatás helyes következtetése az lenne, hogy 3 héten át megfelelő lehet ez a táplálási forma.
Azonban talán a legfontosabb információ a kutatás kapcsán, hogy azt maga a vegán kutyaeleséget gyártó cég finanszírozta, így érdemes fenntartással kezelni a feltűnően pozitív végeredményt…
https://ng.24.hu/tudomany/2023/03/29/vegan-kutyaeledelt-teszteltek/
___

10-15 éve az átlag -minden boltban kapható- kutyatápokban kb 5-6% hús volt (A többi általában szója). A helyzet változott, és de még mennyire „egészségesebb lett”. ;)
Szárított szárnyasfehérje, Búza (22%), Marha belsőségek (14%), Kukorica, Marhazsír, Rizs (4%), Szójaliszt, Hidrolizátum, Glicerin, Ásványi anyagok, Szárnyaszsír, Kukoricafehérje-liszt, Kukoricadara, Halolaj.
-- fenti, az egyik gyártó „marhában gazdag” tápja (így hirdeti).

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Bartha Bettina vagyok, végzős közgazdász a BGE-n és szakdolgozatom témája a Vegán élelmiszerek, fogyasztói igények és szokások.
Kérlek segítségetek nekem a kitöltésetekkel, mindössze 3 perc!
Köszönöm!
https://forms.gle/ADuC5mbC6AAzptZb8

Válasz

M Imre üzente 1 éve

A Macskaárvaház Alapítvány véleménye a böllérfesztiválon történt állatkínzással kapcsolatban

A nyírségi (és számos más) böllérfesztiválon történt brutális kegyetlenségek margójára.

A magyar szakrális és népi, paraszti kultúrának több tucat különleges, sok száz szép, és erőszakmentes hagyománya van, amelyek alkalmasak turisztikai, közösségépítő, identitásteremtő módon hozzájárulni a magyarság múltjának őrzéséhez. A disznóvágás, a böllérfesztiválok viszont pont nem ilyenek. Giccses, eredeti tartalmukat elvesztett véres és szadista performanszok, amelyek nem csupán az állatvédelemre vonatkozó szabályok, és törvények betűjével, szellemével, de a felvilágosult emberiesség, és a keresztény könyörületesség minden normájával is ellentétesek.

Nem, hogy lábbal, de sáros-véres gumicsizmával, ahogy azt a szerencsétlen malacot, akit rugdosnak, taposnak, szúrnak, sörrel és pálinkával locsolnak, miközben nyilvános haláltusáját vívta, amelynek végére hosszú szenvedések után nem csak az életétől, de a minden élőlénynek járó végtisztességtől is kegyetlenül megfosztják.

Kosárfonás, korongozás, aratóverseny, tutajozás, pálinkafőzés, borkészítés, vitézi hagyományőrzés, népi hangszerkészítés és zenélés, madárles, fafaragás, pipakészítés, kékfestés, mézeskalács készítés, regölés, remélés, népmesemondás.

Soroljam még?

Felesleges, hiszen minden egyes magyar tájegységnek megvannak a különlegesnél-különlegesebb népi, szakrális hagyományai, amelyek nem csak autentikusak, de egyúttal megfelelnek annak az ősi keresztény és egyúttal nagyon is modern elvárásnak, hogy ne járjon állatok kihasználásával, megkínzásával, legyilkolásával. Ráadásul kitűnően alkalmasak a turisták, vidékre látogató városiak szórakoztatására is.

A böllérfesztiváloknak és wellness-disznóvágásoknak azért kell minél gyorsabban eltűnniük a turisztikai termékek közül, mert hagyománygyalázóak, szadisták és perverzek, ráadásul súlyosan szembe mennek a gyermekvédelem és erőszaktilalom legalapvetőbb normáival.

A malacok az etológusok szerint egy 3-5 éves gyermek érzelmi intelligenciájával rendelkező, még a kutyáknál és a macskáknál is domesztikálhatóbb, a többi társállathoz hasonló csodálatos lények. Helyük a terápiás és társállatok között van, egy olyan kulturált, humánus társadalomban, amely - ahogy Assisi Szent Ferenc fogalmazott - "Isten kis teremtményeire" nem véres prédaként, hanem velünk élő társként tekint.

Bóday Pál
kuratóriumi elnök
Macskaárvaház Alapítvány
https://www.facebook.com/macskaarvahazalapitvany/posts/pfbid07G8vSSZAE6fBmdCZWneA75Rb4wjjuMhRJqX1wVKe3RqSxbn5REVkAE7UuUbBvd2wl
___

Élve perzselték meg a disznót egy nyíregyházai böllérfesztiválon, az eset még 2023. március 4-én történt az V. Nyírségi Böllérfesztiválon. A disznót először megszúrták, sok vért vesztett, de még nem halt meg, magánál volt. Ennek ellenére kezdték el megperzselni az állatot.

-- „Amíg egyetlen állat is az emberi kegyetlenség áldozata, addig feladatunk van, azok hangjának kell lennünk akik nem tudnak kiállni magukért”

– írják az állatvédő szervezetek bejegyzésükben.
https://telex.hu/belfold/2023/03/24/disznovagas-bollerfesztival-perzseles-nyiregyhaza
___

Az Állatmentő Szolgálat Alapítvány, a Macskaárvaház Alapítvány, a Malacvédő Alapítvány, a MAVEG - Magyar Vegán Egyesület, a Noé Állatotthon Alapítvány, a PCAS Állatmentés, a Szurkolók az Állatokért Alapítvány, és a Vegán Aktivisták Magyarország / Vegan Activists Hungary közös feljelentést tesz az ügyben.
https://www.facebook.com/malacvedoalapitvany/posts/pfbid02AKVc5az6Jj859fVkcPUDT43JWZmM63BrXLgXnuCyuDB4r3t75X9GBZNVx6vPM6Eyl

Amíg egyetlen állat is az emberi kegyetlenség áldozata, addig feladatunk van, azok hangjának kell lennünk akik nem tudnak kiállni magukért.

Figyelem! Felkavaró tartalom következik! (18+)

Videó:
https://drive.google.com/file/d/1JvyG9LOQLtz6nqrMHKbwxCYMXtTChomh/view
___

Böllérfesztiválon élve perzseltek disznót (18+)
https://www.youtube.com/watch?v=BTPOls5lKOU

... és tényleg. :-(

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Vegetáriánus lesz-e Asterix? – megreformálták a híres francia képregénysorozatot
kultúra

A pozitív gondolkodás, az egészséges életmód és a vegetarianizmus témái is bekerültek az Asterix képregénysorozat idén megjelenő, 40. kötetébe.
https://hvg.hu/kultura/20230322_Nincs_tobb_vaddiszno__bekerult_a_vegetarianus_szemlelet_az_Asterix_kepregenysorozatba

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Másodszor csináltam végig a mostanában népszerű vegán január nevű kihívást. Mivel idén pár kollégám is csatlakozott hozzám, a legfontosabb hiányérzetek mentén meséljük el, miért érte meg nekünk növényeken élve végigcsinálni 2023 első 31 napját, mi hiányzott a leginkább, és hogyan próbáltuk azt helyettesíteni, vagy pótolni. Ezt ettük-ittuk januárban.
https://telex.hu/gasztro/2023/02/05/vegan-januar-tej-vaj-hus-sajt-helyett

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Divat | Cipő
https://www.nextdirect.com/hu/hu/shop/gender-women-productaffiliation-footwear/brand-superdry-category-trainers?p=3#738

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Végre megjelenési dátumot kapott James Cameron új filmje, a The Game Changers, ami szó szerint összezúzza a tévhiteket, miszerint állati eredetű ételeket kell ennünk egy erős és kitartó test eléréshez.

Valójában már bemutatták tavaly és tavalyelőtt néhány filmfesztiválon, illetve több megjelenési dátumot is kapott az elmúlt években, de mivel egyre több sportoló vált növényi étrendre – többek között Lewis Hamilton vagy a Tennessee Titans -, így többször is kibővítették a filmet, aminek persze mi nagyon örülünk.

The Game Changers előzetes:
https://www.youtube.com/watch?v=iSpglxHTJVM&t=12s

Olyan hírességek és kiemelkedő sportolók szerepelnek benne, mint például Arnold Schwarzenegger, Morgan Mitchell, Lewis Hamilton, Novak Djokovic, Mischa Janiec, Kendrick Farris és még sokan mások.

Ám nem csak sportolókat láthatunk a The Game Changers-ben, hiszen orvosok is megszólalnak, többek között Dr. Dean Ornish, Aaron Spitz és Kim Williams.

Az előzetes legelején Arnold Schwarzenegger arról beszél, hogy a reklámok azt hitették el velünk, hogy az “igazi férfi” húst eszik folyamatosan. Viszont szerinte ez nem a valóság, csak marketing.
https://prove.hu/the-game-changers-megjelenesi-datum-vegan-sportolok/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Új rekord! A mai napon 15.029 magyar kezdte el a Veganuár 2023 kihívást!

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Örömmel jelentjük be: indul a Veganuár 2023!

Hisszük, hogy #bárkilehetvegán - az életkor, a kulturális szokások, a választott szakma vagy egyéb tényezők itt nem számítanak, csakis a tudatosság: bárki képes apró lépéseket tenni egy fenntarthatóbb és etikusabb világ érdekében, legyen az például több növényi alapú étel beiktatása az étrendünkbe, vagy az állatkísérlet-mentes kozmetikumok kipróbálása. 

Ebben segítünk már negyedik éve, mert itt nem az a cél, hogy rosszul érezd magad, hanem hogy jobban, mint valaha. Bármilyen tempóban haladsz, mi támogatni fogunk.

Új receptek, izgalmas cikkek és egy még nagyobb közösség vár rád, hogy támogasson a vegánná válásod útján.

Mi vár rád a programban?

-- 150+ vegán recept - gyönyörű képekkel, "szájbarágós" elkészítéssel, hogy bárkinek sikerüljön.

-- Új e-mailek és témák - tele adatokkal, kutatásokkal és gyakorlatias példákkal, amik megkönnyítik az életmódváltást számodra.

-- Kétféle 7 napos vegán mintaétrend - A és B menüvel készültünk, hogy a saját céljaid szerint haladj az étkezésed megváltoztatásával. Míg az egyik a hagyományos ízeket hozza vissza, a másik az egészségtudatosságra törekszik.
-- Bevásárlólista - komplett útmutatás a konyha veganizálásához.

-- 20.000 fős közösség - az ország egyik legbékésebb vegán csoportja, ahol nem ítélkeznek feletted és szabadon tanulhatsz.

-- Közös jótékonyság - január végén támogatói adományokból újabb iskoláknak, kórházaknak, idősotthonoknak és rászorulóknak szállítunk tápláló, ízletes vegán ételeket.

Nagy szeretettel meghívunk a következő Veganuárra, amelyre mától kezdve lehet regisztrálni. Számítunk rád!
https://prove.hu/veganuar/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Sorsfordító Balaton | Anita Dr. Árvai | TEDxBalaton
https://www.youtube.com/watch?v=_V4DgV7fkFU
Dr. Árvai Anita előadásában megmutatja, hogyan válthatunk mi is, megváltoztatva életünk irányát. Veganeeta Home vegán étterem és Veganeeta brand tulajdonos, privát vegán séf, gasztroinfluencer. Családanya és vállalkozó, akinek a Balaton hozta el a teljes életmódváltás révén a rákból történő gyógyulást - és a Veganeeta blog, étterem és brand felépítését.
___

Hogyan alapozd meg most a fitt és egészséges időskort! | Péter Korpádi | TEDxUdvarhely
https://www.youtube.com/watch?v=ydgLTTbS_yA
~ Minden vegán mögött van egy csalódott nagymama – viccelődött Korpádi Péter azzal kapcsolatban, hogy még a közvetlen környezete számára is furcsa volt eleinte, amikor évekkel ezelőtt áttért a növényi étrendre. Kitartásának köszönhetően azóta persze sokat „javult" a helyzet: ma már az étkezés szempontjából konzervatívabb családtagjai is látják, hogy a vegán életmód nem jelent egyenes utat az éhenhaláshoz. Sőt.

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Ma van a Vegán Világnap és a 4. születésnapunk!

Nagy nap a mai - egyszerre van Vegán VIlágnap és a Prove.hu negyedik születésnapja is. A portál ugyanis 2018-ban ezen a napon indult útjára.

Ünnepeld velünk a vegánok napját azzal, hogy elolvasod a friss cikkünket a veganizmus évezredekre visszanyúló történelméről, a legkorábbi vegánok megismerésével, mint Jeremy Bentham, Al-Ma’arri vagy Mary Shelley, és a jelenkori előnyeiről, lehetőségeiről.

Emellett kövesd a Facebook oldalunkat, mert a születésnapunk alkalmából rengeteg hasznos cikket osztunk meg újra az elmúlt évekből, amik nagy hatással voltak a magyar lakosságra - interjúkat, kutatásokat és útmutatókat.

Az évek során a semmiből építettünk valamit: bevontunk hazai és nemzetközi támogatókat, 10 fősre bővült a csapatunk, megérkezett hozzánk Balogh Edina újságíró 10+ év főszerkesztői tapasztalattal és négyszeresére növeltük a havi oldallátogatók számát.

A missziónk azonban még messze nem ért véget, ahogy a lelkesedésünk is egyre csak nő – továbbra is azon dolgozunk, hogy egy hiteles, tényalapú médiumot üzemeltessünk, melyet vegánok és nem-vegánok is bizalommal olvasnak, tanulnak belőle és reményeink szerint cselekednek is általa.

Bár folyamatosan fejlődünk, változunk, hibázunk és tanulunk, a küldetésünk a következő években is ugyanaz marad – kutatjuk az igazságot, leírjuk a valóságot és bízunk az emberi jóságban.

Köszönjük, hogy velünk tartasz ezen az izgalmas úton, és megosztod írásainkat egy etikusabb világ reményében.

Mai cikk: a Vegán Világnap megünneplése
https://prove.hu/november-1-vegan-vilagnap-honnan-indult-es-hova-tart-az-allatjogi-mozgalom/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Legyen a táplálékod a gyógyszered, avagy zabot minden napra! <3

A reggeli álmosság, passzivitás legyőzésének egyszerű, de nagyon hatásos módját régóta gyakorolják az írek. Sok zabból készült ételt fogyasztanak. New Yorkban a reggelit kínáló helyeken a szendvicsek és tojásból készült ételek mellett mindig ott gőzölög egy fazékban a zabkása is.

A zabot ősszel takarítják be, egész évben hozzáférhető, tápláló, nagy értékű, egészséges étel. A rosszabb minőségű földeken is megterem. A zabot hántolják, de ezzel a művelettel nem távolítják el a korpát és a csírát. Így a rost és tápanyagtartalom teljes egészében megőrződik.

Aki cukorbetegségben, vagy szívbetegségben szenved, annak azt tanácsolják a dietetikusok, hogy reggelire frissen elkészített zabkását egyen. A zab, a zabcsíra, a zabkása egy speciális rostfajtát tartalmaz, a béta-glukant. Már 1963 óta számos kísérletet végeztek ennek jótékony hatásáról, amelyet a koleszterin szintre gyakorol.

Napi egy csésze zabkása elfogyasztása jelentősen, 8-23%-kal alacsonyabb értékre módosítja a teljes koleszterinszintet. Ezzel a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is csökkenti. A magas koleszterin szint összefüggésben áll az érfalon képződő lerakódással, ha ezek sérülnek, vagy túl nagyok, akkor elzárják az eret, ami szívinfarktust vagy agyi katasztrófát okoz.

A zab magas rosttartalmánál fogva már az emésztőrendszerből eltávolítja a káros koleszterint, így az nem jut be a vérbe. A zab áldásos hatásait vizsgáló kutatások azt is bebizonyították, hogy különleges antioxidáns összetétellel rendelkezik, mert avenanthramidot tartalmaz, amely megakadályozza a szabadgyököket abban, hogy károsítsák az LDL koleszterint. Így jelentősen csökken a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.

A teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása jó magas vérnyomásra csökkenti a magas vérnyomás előfordulását is. A Harvard egyetem kutatói kísérleteik alapján állítják, hogy a napi rendszerességgel elfogyasztott egy tál teljes kiőrlésű zabkása, vagy más gabonaféle 29%-kal csökkenti férfiaknál a szívinfarktus kockázatát.

A változókorban lévő nőknek különösen ajánlott a teljes kiőrlésű gabonafélék, így a zabkása fogyasztása. Ilyenkor a nők körében megnő a magas vérnyomás és emelkedik a koleszterin szint.

Az American Heart Journal-ban közzétett cikk egy tanulmányt mutat be, amelyet 200 változókorban lévő nő közreműködésével folytattak, akik magas koleszterin szinttel, magas vérnyomással, vagy egyéb szív érrendszeri betegségtünettel rendelkeztek. Három évig figyelték őket. Azoknál, akik heti hat alkalommal ettek zabkását, lelassult az érelmeszesedés, valamint az aortaszűkülésének, a stenosisnak a folyamata és a lerakódások képződése.

A zabkása, egyéb zabból készült ételek az immunrendszert erősítik, segítik a megfelelően gyors válaszok adásában, így védenek a fertőzésekkel szemben.
Ez a zabban található béta-glucannak köszönhető, ami még a vércukorszintet is stabilizálja. A rizzsel és kenyérrel összehasonlítva nem emelkedik meg annyira a vércukorszint elfogyasztásuk után. A béta-glucan természetes szénhidrát vegyület. Aktiválja a falósejteket, így segíti a szervezet védelmi rendszerét, elpusztítja a káros betolakodókat, és segít kiüríteni a mérgeket.

A szelén az E vitaminnal együtt számos fontos antioxidáns folyamatban vesz részt. Ezek csökkentik az asztma előfordulását, a szívbetegségek megelőzését. A szelén a DNS helyreállításában is részt vesz, ezzel csökkentve a rák előfordulását, különösen a vastagbélrákét.

Angliai kutatók szerint a teljes kiőrlésű gabonafélékkel a szervezetbe juttatott rostok védik a mellrák ellen a változókorhoz közeledő és abban lévő nőket. Napi 30 gramm rost felére csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát. A gyümölcsökből, zöldségekből nyert rostokhoz viszonyítva a teljes kiőrlésű gabonafélékből nyertek nagyobb védelmet nyújtanak, mert a bennük található lignanok olyan fitohormonok, amelyek csökkentik a rák kialakulásának kockázatát. Ez a megelőző hatás különösen a mell-, a prosztata- és más hormonalapú rákra, és a szívbetegségekre igaz.

A lisztérzékenyek kezelésénél úgy gondolták, hogy egész életen át kerülni kell a gluténfehérjét, ami a búzában, rozsban, árpában, zabban található. Felnőttek bevonásával végzett kutatások szerint a zabból készült ételeket, annak ellenére, hogy kis mennyiségben tartalmaznak glutént, mégis jól bírták a lisztérzékenyek.

Lisztérzékeny gyerekek körében is végeztek tudományos megfigyelést. Két csoport közül az egyik teljesen gluténmentes étkezést folytatott, míg a másik a gluténmentes diéta mellett fogyasztott zabtermékeket is. Egy évig tartott ez az étkezési program, a végén mindkét csoportban jól voltak a gyermekek, a vékonybél nyálkahártyája teljesen egészségessé vált, az immunrendszer normálisan működött.

A legegyszerűbb, és szintén nagyon egészséges, ha zabkorpát keverünk a kefirbe, joghurtba, főzelékbe, ezzel nem befolyásoljuk ezeknek az ételeknek eredeti ízét. A zabbal végzett eddigi kísérletek azt bizonyítják, hogy megéri gyakran fogyasztani ezt a gabonafélét. Semleges íze miatt készíthetjük sósan és édesen is, ki hogy szereti. :))

Válasz

M Imre üzente 1 éve

2016 áprilisában publikáltak egy tanulmányt, amely 67 forrásra támaszkodva vezeti le, hogy fenntarthatóság szempontjából melyik étrend az, amelyik a bolygónk maradék erdeinek védelmében a legmegfelelőbb.

A tanulmány még ma is aktuális. Ez egy lektorált fordítása a tanulmánynak, de megtalálható a szövegben a hivatkozás az eredeti angol nyelvű tanulmányra is.
Érdemes elolvasni.
Érdemes lépni, még ha csak lépegetésnek is éljük meg, de tegyünk és haladjunk előre.

“Az ezermérföldes út is egyetlen lépéssel kezdődik!”
-- Lao-Ce

Tegyünk együtt most!
http://veganlettem.hu/biofizikai-lehetosegeink-a-vilag-elelmezesere-tovabbi-erdoirtasok-nelkul/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Vegetáriánus világnap

A vegetáriánus világnapot évente október 1-jén ünneplik. Az ünnep 1977-ben Észak-Amerikából indult, és egy évvel később már világszerte népszerűvé vált. Egész októberben ünneplik, és a vegetáriánus tudatosság hónapjának tartják.

Eredetileg a vegetarianizmus olyan kultúrákból származik, ahol a hinduizmus, a buddhizmus és a dzsainizmus elterjedt volt, és évezredek óta gyakorolják. Az ősi indiai Védákban szerepel az "Ahimsa" fogalma, amely az erőszak minden megnyilvánulásának elutasítását jelenti.

Az ókori Egyiptomban szintén elterjedt volt a hús és az állati bőrből készült termékek fogyasztásának és használatának elutasítása, mivel ez az egyiptomiak reinkarnációba vetett hitén alapult. Történelmi tény az is, hogy maga Püthagorasz is a növényi táplálkozás híve volt, és arra tanította követőit, hogy éljenek harmóniában a természettel, és arra buzdította az embereket, hogy hagyjanak fel az állatokkal szembeni kegyetlenséggel.

A "vegetarianizmus" kifejezés a XIX. században jelent meg, amikor ez az irányzat a gyarmatosított országokból, például Indiából érkezett Európába, ahol a helyi lakosság körében népszerű volt. Addig a növényi alapú étrendet inkább Püthagorasz-diétaként ismerték.

Mostanában a vegetarianizmus egyre népszerűbbé válik az egész világon, és hagyományosan ennek az ünnepnek a tiszteletére a hónap folyamán különböző rendezvényeket szerveznek, amelyek célja a vegetáriánus életmód oktatása és megismertetése. Ezek közé tartoznak a mesterkurzusok és a különböző ételek ingyenes kóstolói az éttermekben, valamint előadások a vegetarianizmus szempontjairól és átmenetéről, a műanyaghulladékról és a tudatos fogyasztásról.

Az olyan fővárosok, mint London, Dublin és Barcelona időről időre hétvégi fesztiválokat tartanak, amelyek igen népszerűnek bizonyulnak.

Kétségtelen, hogy a növényi ételek több energiát hordoznak, és jobban felszívódnak a szervezetben. De a trend népszerűsége ellenére fontos megjegyezni, hogy nem szabad semmit sem erőltetni magunkra.

Minden ember egyedi, és nem minden emberi szervezet képes teljes életet élni hús és hal nélkül, fontos figyelembe venni a lakóhely régióját is.

Hangolódj rá a tested kisugárzására, és légy harmóniában vele.

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Álmodtunk egy nagyot, és most van lehetőségünk megvalósítani!
Rendelkezésünkre áll egy 12,5 m x 5,5 m méretű fal, amin egy nagy graffitivel szeretnénk a világnak üzenni az állatok iránti együttérzés fontosságáról az idei Veganizmus Világnapján.

Keressük azokat a képzőművészeket és grafikusokat, akik úgy gondolják, hogy van ötletük a pontos rajzot illetően, amelyen szöveges üzenet is szerepelhet. Kivitelezőnk már van, ezért nem szükséges falfestő tapasztalattal rendelkezni.

Pályázatok beérkezésének határideje: október 10.
Pályázatok elbírálása: október 15.
A műveket az info@maveg.hu címre várjuk.
-- MAVEG - Magyar Vegán Egyesület

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Szó szerint felzabáljuk a bolygónkat – elérhető az Eating Our Way To Extinction című dokumentumfilm

A Plant Based News csatornáján már bárki megtekintheti ezt a másfél órás tényfeltáró dokumentumfilmet, amely számos új perspektívát kínál azoknak, akiket foglalkoztat a fenntarthatóság témaköre.

Az Eating Our Way To Extinction (talán Kihalásig Étkezni a leghelyesebb magyar fordítás – a szerk.) tavaly októberben debütált, de akkor még csak vásárlást követően volt megtekinthető, ez év áprilisától pedig az Amazon Prime streaming szolgáltatáson is elérhető a dokumentumfilm.

Néhány napja viszont a legnépszerűbb videómegosztó portálon is megtalálható, a Plant Based News YouTube csatornáján, ahol ingyenesen, teljes terjedelemben tekintheti meg bárki, aki megfelelő angol nyelvtudással rendelkezik.
http://netpolgar.network.hu/video/forum_vitaindito_videok__ird_a_video_ala_a_velemenyed/kihalasig_etkezni_dokumentumfilm

A dokumentumfilm weboldalán jelzik, hogy számos nyelven készül felirat, valamint narrált verzió is, de a magyar egyelőre nincs a lehetséges opciók között, ezért szükséges az idegen nyelv ismerete.
https://prove.hu/szo-szerint-felzabaljuk-a-bolygonkat-elerheto-az-eating-our-way-to-extinction-cimu-dokumentumfilm/
___

Youtube videó feliratai
http://szamitastechnika.network.hu/blog/szamitastechnika-klub-hirei/youtube-video-feliratai

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Szó szerint felzabáljuk a bolygónkat – elérhető az Eating Our Way To Extinction című dokumentumfilm

A Plant Based News csatornáján már bárki megtekintheti ezt a másfél órás tényfeltáró dokumentumfilmet, amely számos új perspektívát kínál azoknak, akiket foglalkoztat a fenntarthatóság témaköre.

Az Eating Our Way To Extinction (talán Kihalásig Étkezni a leghelyesebb magyar fordítás – a szerk.) tavaly októberben debütált, de akkor még csak vásárlást követően volt megtekinthető, ez év áprilisától pedig az Amazon Prime streaming szolgáltatáson is elérhető a dokumentumfilm.

Néhány napja viszont a legnépszerűbb videómegosztó portálon is megtalálható, a Plant Based News YouTube csatornáján, ahol ingyenesen, teljes terjedelemben tekintheti meg bárki, aki megfelelő angol nyelvtudással rendelkezik.
https://www.youtube.com/watch?v=_Ls2KEyb19E
A dokumentumfilm weboldalán jelzik, hogy számos nyelven készül felirat, valamint narrált verzió is, de a magyar egyelőre nincs a lehetséges opciók között, ezért szükséges az idegen nyelv ismerete.
https://prove.hu/szo-szerint-felzabaljuk-a-bolygonkat-elerheto-az-eating-our-way-to-extinction-cimu-dokumentumfilm/
___

Youtube videó feliratai
http://szamitastechnika.network.hu/blog/szamitastechnika-klub-hirei/youtube-video-feliratai

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Mi kerüljön a bevásárlókosárba?

Mit érdemes választanunk az élelmiszerboltban, ha olyan táplálékot akarunk fogyasztani, aminek az előállítása, feldolgozása és szállítása nem vagy csak kevéssé károsítja a környezetet?

A Magyar Mezőgazdaság összegyűjtött néhány olyan élelmiszert, amely termelési módja, ideje és helye alapján kíméletesebb a környezethez.

-- A hüvelyesek kivételes alternatív fehérjeforrást jelentenek. Lenyűgöző mikrotápanyag-profillal büszkélkedhetnek, elősegítik a bél általános egészségét, támogatják a jó baktériumokat, segítenek a koleszterinszint csökkentésében. Eközben termesztésük segít a talaj egészségének fenntartásában,(újrahasznosítható) konzervdobozba csomagolva hosszú ideig eltarthatók – ráadásul a tartósításukhoz használt folyadék más ételek összetevőjeként is felhasználható.

-- A helyi, szezonális gyümölcsök és zöldségek beszerzése több szempontból is fenntartható: kisebb valószínűséggel kell őket távoli gazdaságokból szállítani, így szállításuk kevesebb energiát és szén-dioxidot igényel; termesztésük összhangban van a természet saját termelési és betakarítási ciklusaival, ami ökológiailag sokkal egészségesebb; nagyobb valószínűséggel származnak helyi kereskedőktől, így a helyi gazdaságot is serkentik. Végül, mivel az év ideális időszakában és ideális körülmények között termesztik őket, az ízük is jobb.

-- Az évelő zöldségek – az articsóka, a spárga – hosszú ideig eltarthatók, ha a termelők tudatosan ügyelnek a termesztés és a gyűjtés módjára. Semmi sem olyan környezetbarát, mint az olyan termények, amelyek lehetővé teszik, hogy a talajt érintetlenül hagyjuk, vagy amelyek az első betakarítás után is tovább nőnek.

-- A gomba az egyik a legfenntarthatóbban előállítható élelmiszer: termesztése hihetetlenül vízhatékony, egy kiló gomba kevesebb mint 7,5 liter vizet igényel a termesztéstől a betakarításig, míg más növényeknek közel 200 liter vízre is szükségük van. Emellett egy kiló gomba termesztése csak 0,7 kilogramm szén-dioxid-kibocsátással jár.

-- Teljes kiőrlésű gabonák kevesebb hulladékkal több embert tudnak táplálni, mint más élelmiszerek. Míg egyetlen kévéből 42 finomított fehér, 60 teljes kiőrlésű kenyér készülhet.
https://www.elobolygonk.hu/En_mit_tehetek/Tudatos_vasarlas/2022_06_19/mi_keruljon_a_bevasarlokosarba_ezek_a_bolygo_legkornyezetbaratabb_elelmiszerei

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Betiltott vegán reklám

A szervezet márciusban készített egy rövid kampányfilmet, amiben szerették volna felhívni a figyelmet a társadalom képmutatására. A videóban – amiben vegán színészek szerepelnek és természetesen minden fogyasztott étel növényi alapú volt – 3 ember beszélget a világot sújtó problémákról, és azon keseregnek, hogy milyen rossz egyes állatoknak, valamint, hogy vajon miért nem lehet minden élőlényt egyenlőként kezelni. Mindezt úgy, hogy közben éppen azokat az állatokat fogyasztják, akikről szót ejtenek, eközben pedig éppen egy olyan tevékenységet támogatnak – a nagyipari állattartást – ami az általuk felemlegetett gondokért nagy részben felelős.
https://www.youtube.com/watch?v=pUEM1gqrSy0

... sokkolta a húst fogyasztó nézőket

Számos panaszt kapott a döntést szabályozó szervezet a kampány megjelenését követően a mindenevő nézőktől.

A Vegan Friendly UK egy 2012-ben alapult non-profit szervezet, melynek célja az állatok szükségtelen szenvedésének és az éghajlatváltozás folyamatának megszüntetése azzal, hogy a növényi alapú táplálkozást népszerűsíti. Lényegében olyan hitelesítő szervezet, amely különböző vendéglátóipari egységeket, gyártókat és termékeket vizsgál abból a szempontból, hogy mennyire vegánbarátok.

Küldetés:
https://vegan-friendly.co.uk/mission-statement/

„Hisszük, hogy minden állatot ugyanolyan szeretettel és együttérzéssel kell kezelni. Hogy minden ember egyenlő és ennek megfelelően tisztelettel kell bánni velük. A kirekesztés minden formáját határozottan elítéljük és büszkék vagyunk rá, hogy partnereink különböző vallású, származású, életvitelű emberek és cégek. A mi megközelítésünk a szeretet, kommunikáció, kedvesség és béke minden élőlény felé” – írják magukról weboldalukon.
https://prove.hu/betiltott-vegan-friendly-uk-reklam-2022/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Merész ötlettel álltak elő a németek: áfamentessé tennék a zöldségeket, gyümölcsöket

A német agrárminiszter enyhítené a lakosságra nehezedő súlyos költségterheket, és kifejezetten aggódik az árak jelenlegi alakulása miatt, ezért ÁFA-mentessé tenné a frisspiaci zöldségeket és gyümölcsöket. Úgy látja, ez a lépés az alacsonyabb jövedelmű háztartások számára jelentene óriási segítséget, emellett ösztönözné a lakosságot az egészségesebb táplálkozási szokások bevezetésére.

A zöldpárti (Grüne) német mezőgazdasági miniszter, Cem Özdemir a Welt am Sonntag magazinnak adott interjújában elmondta, az orosz-ukrán háború begyűrűző gazdasági hatásai miatt fontosnak tartja, hogy enyhítse a német lakosságra nehezedő egyre súlyosabb költségterheket. Véleménye szerint már eddig is történtek ebbe az irányba mutató lépések, ám ezek összességében egyelőre elégtelennek bizonyultak, és kifejezetten aggódik az árak jelenlegi alakulása miatt. A miniszter szerint a zöldségek, gyümölcsök és hüvelyesek ÁFA-terhének eltörlése pozitív hatást fejtene ki, és ösztönözné a lakosság egészségesebb táplálkozási szokásainak térnyerését. Ez különösen az alacsonyabb jövedelmű háztartások számára jelentene óriási segítséget a mostani körülmények között. - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

-- Szövetségi kormányként azonnal bevezetendő segélycsomagokat állítottunk össze, hogy reagáljunk ennek a szörnyű háborúnak a következményeire. És ha a dolgok így folytatódnak, akkor elmondhatom: egyik segélycsomag fogja követni a másikat. Tisztában vagyok azzal, hogy javaslatomat nem minden koalíciós partner fogadta lelkesen, azonban mindent meg kell tenni az élelmezésbiztonság garantálása érdekében, és nemcsak Németországban, hanem világszerte.

A Die Zeit beszámolója szerint Joachim Rukwied a Német Gazdaszövetség elnöke is abból indul ki, hogy az előttünk álló időszakban a szupermarketekben az élelmiszerárak érezhető mértékben tovább fognak emelkedni. Utalt a gazdaságokban tapasztalható költségnövekedésre is, amely különösen az üzemanyag és a műtrágya esetében érzékelhető.

-- Nekünk, gazdáknak elkerülhetetlenül magasabb értékesítési árakra van szükségünk ahhoz, hogy egyáltalán folytatni tudjuk tevékenységünket.
https://www.agrarszektor.hu/elemiszer/meresz-otlettel-alltak-elo-a-nemetek-afamentesse-tennek-a-zoldsegeket-gyumolcsoket.38547.html

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Vegán fesztivált szerveznének Egerbe

Az apropó, hogy jövőre lesz 140 (!) éves a hazai mozgalom. Gasztronómiai, kulturális eseménnyel és sztárvendégekkel készülnének a szervezők ott, ahol egyébként is magas szintű az ilyen ételekhez kellő alapanyagok növénykultúrája: Heves megyében, azon belül Egerben. Emellett a jótékonysági festményárverés is tart.

1883-ban alakult meg a Magyarországi Vegetáriánus Társaság (később Egyesület). 2023-ban tehát már a 140. évforduló következik, ez adná az egri fesztivál alapötletét.
https://egerhirek.hu/2022/06/11/vegan-fesztivalt-szerveznenek-egerbe/eletmod/egerhirek

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Az ENSZ szerint a vegán életmód mentheti meg a Földet

Egy 2010-es ENSZ jelentés szerint a vegán életmódra való áttérés globális szinten kulcsfontosságú, ha meg akarjuk oldani az éhezés, az üzemanyagválság és a klímaváltozás problémáját. A jelentés szerint a hús-, és tejipar fenntarthatatlan, különösen azzal számolva, hogy a népesség 2050-re eléri majd a 9.1 milliárdot.

Leírják, hogy az állati eredetű élelmiszerek több kárt okoznak, mint a homok, a cement, a fém és a műanyag gyártása. Továbbá az állatok takarmánya felemészti a gabonák nagy részét és hatalmas mennyiségű ivóvizet is. A mezőgazdaság - különösen a hús,- és tejipar - jelenleg a világon felhasznált édesvíz 70%-át igényli.

Ahogy a népesség nő, úgy nő a környezetterhelés is, köszönhetően az állati eredetű termékek fogyasztásának. A fosszilis tüzelőanyagokkal szemben itt megoldhatatlan az alternatív termelés. Az egyetlen kiút, ha drasztikusan csökkentjük az állati eredetű termékek fogyasztását.

Az eredeti cikk:
https://www.eater.com/2015/2/16/8048069/un-says-veganism-can-save-the-world-from-destruction
Hasonló, csak precízebb cikk angolul:
https://www.theguardian.com/environment/2010/jun/02/un-report-meat-free-diet

Az első mondatban említett ENSZ jelentés itt elérhető:
https://mronline.org/wp-content/uploads/2018/04/DTIx1262xPA-PriorityProductsAndMaterials_Report.pdf
Itt már nem:
http://www.unep.org/resourcepanel/Portals/24102/PDFs/PriorityProductsAndMaterials_Report.pdf
___

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (United Nations Environment Programme – UNEP) 1972-ben lett alapítva.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Az_ENSZ_K%C3%B6rnyezetv%C3%A9delmi_Programja

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Jill Phipps egyike azon vegan-anarchista aktivistáknak, akik az életüket kockáztatták és adták azért, amiben hittek.
1995. február 1-én egy a Coventry repülőtérre tartó konvojt próbálták megállítani, így tiltakozva az légi úton történő élőállat-szállítás ellen.
Jill Phipps és testvére az elsők között érkeztek és a rendőrségi kordont áttörve a kamionok elé rohantak, Jill felkapaszkodott az elsőre a kamionok közül, amik megpróbálták kikerülni a tiltakozók fő csoportját, de a kerekek közé zuhant, gerinctörést szenvedett, azonnal meghalt.
Itt megnézhető egy kis dokumentumfilm Jill életéről, amit egy aktivista barátja készített, így emléket állítva neki.
https://youtu.be/5UifagfLMoY

Válasz

M Imre üzente 1 éve

A veganizmus egy állatjogi mozgalom. Ennek vannak különböző ágai, de Magyarországon valahogy úgy alakult, hogy a növényi étrend hirdetése került előtérbe, miközben az állatjogi aktivizmus háttérbe szorult, ezért sokan a vegánná válást étrendi változtatásként fogják fel. A legnagyobb vegán közösségek is többnyire receptcserékkel foglalkoznak, étrendet, éttermeket ajánlanak egymásnak.

Nem fordítanak elegendő figyelmet az állatjogokra, pedig ennek kellene a fókuszban lennie.

Mi ezért az etikai vonalat hirdetjük, mert a veganizmus egy állatjogi mozgalom, ami kihat az étkezésre, a szórakozásra, és a ruházkodásra egyaránt.

A szójatejekről és egyéb húshelyettesítő növényeket gyakran éri kritika, hogy az ültetvények miatt elpusztított területek is súlyos terhet róhatnak a bolygóra. Hogyan oldja fel a veganizmus ezt az ellentétet?

Ez igaz, csakhogy a szója -és más növények- hatalmas, azaz, nagyobb részét az állatok takarmányozására ültetik. Az éhezésre, a szegénységre is megoldást nyújtana, ha a növénytermelés a mi étkezésünkre korlátozódna. Sokkal kártékonyabb a jelenlegi helyzet, mintha valaki azért ültetne szóját, hogy ellássa az emberiséget.
https://noizz.hu/lifestyle/amit-muvelunk-az-lenyegeben-egy-holokauszt-teljesen-felreertik-a-veganokat/z8mcqjr

Válasz

M Imre üzente 2 éve

A Sertésmogul és a Vegán Egyesület Elnökének Vitája
https://www.youtube.com/watch?v=qAQAk4aTj8w
Valóban egészségesebb-e a vegán életmód? Az ipari állattartás okozza majd a Föld pusztulását? Moldován András vállalkozó, a szókimondó sertésmogul és Bergovecz László, a Magyar Vegán egyesület elnöke volt a Brain Bar Reboot vendége, ahol egy izgalmas vita során ütköztették az érveiket arról, hogyan vélekednek a húsfogyasztásról és mit gondolnak a Föld élelmezésének jövőjéről.

Válasz

M Imre üzente 2 éve

A Vegánok közt csoport adminjai és tagjai ma újra meglátogatták Magyarország egyetlen malacmenedékét és ilyen vicces felvételek születtek. Mint ahogy már sokan tudják a csoportban gyűjtés zajlik a malacoknak. Aki új tag és szeretne megtudni többet a gyűjtésről vagy szeretne beszállni a gyűjtésbe az jelezzen privátban vagy írjon kommentet a videó alá. Addig is ismerjétek meg ezt a cuki napon sütkérező horkoló malaclányt
https://www.facebook.com/groups/578769066459086/posts/708236500179008

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Lawrence Okolie második alkalommal bizonyította, hogy jó helyen van nála a WBO világbajnoki öve.

A WBO (World Boxing Organization – Bokszvilágszervezet) cirkálósúlyú bajnoki övét még 2021. március 20-án szerezte meg a nigériai szülőktől származó, Londonban született 29 éves bokszoló, Lawrence Okolie.

Ezt a címét azóta két alkalommal sikerült megvédeni. Először még tavaly szeptember 25-én Dilan Prašović ellen, legutóbb pedig idén február 27-én a lengyel származású Michał Cieślak-kal megmérkőzve, ezzel is egyértelművé téve, hogy egyelőre nem szándékozik megválni a szervezet bajnoki övétől.

Habár legutolsó mérkőzése Okolie szerint sem volt fényes győzelem – ellenfelét az 5. menetben sikerült padlóra küldenie, de végül pontozással nyert mindhárom bírónál. A saját bevallása szerint többnyire vegán módon étkező sportoló eddig még nem talált igazi ellenfélre. Profi karrierje mérlege 18 mérkőzésből 18 győzelem – 14 KO, 4 pontozásos.

A SkyNews interjúban arra a kérdésre, hogy milyen módon változott az étkezése, amikor komollyá vált számára a sport, Okolie a következőt mondta:

-- Többnyire vegán étkezésre váltottam, persze nagy ritkán lecsúszik egy Ferrero Rocher, de már nem fogyasztok húst, halat, tojást, vagy tehéntejet. Amit eszek, az a sok csodálatos gyümölcs és zöldség, rizs, gabonák, lényegében minden, ami energiát ad az edzéshez, de nem terheli a testemet.

Szerencsésnek tartja magát, hogy olyan környéken élhet, ahol nagyon sok a vegán étkezési és vásárlási lehetőség, és sokkal szívesebben választ egy „cafat hús” helyett egy nagy adag édesburgonyát, ha energiára van szüksége.
https://prove.hu/lawrence-okolie-vilagbajnok-vegan-bokszolo-cimvedes/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Miért nem vegán a tojás? Miért nem esznek tojást a vegánok?

Felmerülhet benned a kérdés – jogosan -, hogy miért nem esznek tojást a vegánok? Az nem is árt az állatoknak – vagy mégis?

A legtöbb ember sejti, hogy a nagyipari állattartás, azaz a tojásipar nem éppen állatbarát, de sokaknak fogalma sincs, hogy a tyúkoknak a tojástermelés során pontosan milyen borzalmas a sorsuk.

Ha megismerjük ezeket – még ha nem is könnyű belegondolni-, könnyen megérthetjük, hogy miért nem vegán a tojás.

A lényeg röviden:

-- A tojásipar nem tudja gazdaságosan felhasználni a hímcsirkéket, ezért standard eljárás világszerte, hogy pár napos korban élve bedarálják, elgázosítják vagy zsákban megfojtják őket.

-- Az állatokon – általában fájdalomcsillapítás nélkül – csonkításokat végeznek: ilyen például a csőrvégek levágása, hogy megakadályozzák a rossz körülmények miatt fellépő kannibalizmust.

-- A tyúkok átlagos élettartama 12 év, ám a tojásiparban gyakran még a 2 évet sem élik meg.

-- A tojásipar ketreceiben kisebb helye van egy tyúknak, mint egy A4-es papírlap, ezért nem tudnak mozogni, megfordulni vagy a szárnyaikat kiengedni.

-- A természetes, évi 1-2 tucatnyi (12-20) tojás helyett a tojásiparban nagyjából 300-at várnak el tőlük, ezért a testük hamar tönkremegy.

-- A tojás által kalcium távozik a szervezetükből, ami csonttörést eredményez. Így gyakran megmozdulni sem tudnak, mert eltörnek lábaik, szárnyaik vagy rongálódnak a belső szerveik.

-- A szabad tartású, bio, háztáji megnevezések általában nem sokat jelentenek az állatoknak, valamennyivel nagyobb helyük van, de az életszínvonaluk és a sorsuk nem változik.

-- A háztáji tojás továbbra sem etikus: mindaddig, amíg állatfajokat haszonhozóknak vagy tárgyaknak tekintünk, és keresletet képezünk az állati eredetű termékekre, addig létezni fog nagyipari állattartás, máskülönben nem lehetne fenntartani a globális igényt.

-- Egyre több vegán alternatíva, valamint fűszerezési módszer létezik, amellyel utánozni lehet a tojás textúráját és ízét. Ezek kipróbálása segíthet megszüntetni a csirkék szörnyű sorsát.

Miért nem vegán a tojás?

Mielőtt vegánok lettünk, mi sem tudtuk ezt, és azt hittük, a tojás erőszakmentes élelmiszer. Sajnos ez távol áll a valóságtól, és ez különösen elszomorító, mivel az emberiség történelme során a csirkék és kakasok speciális helyet foglaltak el a legtöbb társadalomban.

Csodálták őket a különleges képességeik miatt, és sokszor túl egyedinek tartották őket ahhoz, hogy megöljék és megegyék. Ahhoz képest, hogy régen hogyan tekintettek rájuk, elképesztő és tragikus, hogy ma hogyan bánnak velük.

További részletek:
https://prove.hu/tojasipar/
https://web.archive.org/web/20210420050923/https://prove.hu/tojasipar/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Az Európai Parlament két, élelmiszerekben található veszélyes anyagról szavazott. A titán-dioxidot fehér színezőanyagként használják szinte mindenben, így az élelmiszerekben is. Az akrilamid a magas hőmérsékleten, alacsony nedvességtartalom mellett készült magas szénhidráttartalmú élelmiszerekben, például kekszekben, csipszekben van jelen. Mindkettőnek ismertek egészségkárosító kockázatai.
https://tudatosvasarlo.hu/ket-veszelyes-adalekanyag-is-eltunhet-a-gyerekek-kozt-nepszeru-elelmiszerekbol/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Betiltotta az Európai Bizottság az E171 élelmiszer-adalékanyagot

A tilalom hat hónapnyi türelmi idő után, nyáron lép hatályba.

Betiltotta az Európai Bizottság a titán-dioxid néven is ismert E171 élelmiszer adalékanyagként való használatát – derül ki a bizottság sajtóközleményéből. A rendelkezés fél évnyi türelmi időt követően, nyártól lesz hatályos. Sztella Kiriakídisz a szervezet egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztosa elmondta, hogy a tiltó határozattal egy olyan élelmiszer-adalékot vonnak ki, ami már nem minősül biztonságosan fogyaszthatónak.

A titán-dioxiddal fehér színt adtak hozzá sokféle élelmiszerhez (péksüteményekhez, szendvicskrémekhez, levesekhez, szószokhoz, salátaöntetekhez és élelmiszer kiegészítőkhöz).

A tagállamok ősszel egyhangúlag támogatták a bizottság javaslatát az E171 betiltására, amit az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság tudományos álláspontja alapozott meg.
https://hvg.hu/zhvg/20220114_Betiltotta_az_Europai_Bizottsag_az_E171_elelmiszeradalekanyagot

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Viktor, a disznókivégzés mestere

Ezt a címet nem én adtam – maga Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke választotta. Bemutatkozásában az áll a róla szóló érdekességek között: “master of pig slaughter”, azaz a disznókivégzés mestere. És ez számomra mélységesen szomorú. De, miért is gondolom így? Vida Raul írása.

Több, mint 5 évvel ezelőtt megláttam egy rettenetesen kegyetlen videót a Facebookon, amiben rejtett kamerás felvételek mutatták be, milyen borzalmak történnek a vágóhidakon és állattartó telepeken. A videóban volt sertések rugdosása, marhák lefejezése és kettévágása, csirkék fellógatása gépsorokra, őrjöngő és türelmetlen vágóhídi munkások. Tömény erőszak, amely megrendített. Leginkább azért, mert ekkor jöttem rá, hogy ezt ők miattam csinálják, én vagyok a fogyasztó, a pénzemmel én tartom fenn ezt a rendszert.

Állatbarátként elhatároztam, nem eszem többé húst. Később felismertem, hogy nem csak a hússal van baj. Valójában megszámolhatatlan módon zsákmányoljuk ki az állatokat – az élelmiszeriparban, a szépségiparban, a szórakoztatóiparban, a ruhaiparban, a turizmusban, a gyógyszeriparban és így tovább. Ezért annak reményében, hogy csökkentsem az általam okozott szenvedést a Földön, vegán lettem.

Ma pedig már nem csupán “nem eszem valamit”, hanem másképp tekintek az állatokra. Ugyanazt látom, mint bárki más, csak nem ugyanúgy tekintek rájuk. Nem termékként és haszonhozóként, hanem érző élőlényekként. Még csak nem is kell imádni az állatokat ehhez, egyszerűen csak békén kell hagyni őket. És esküszöm, hogy bármennyire is próbálkoznék, ezt az érzést és szemléletmódot, annak mélységét, komplexitását, miértjét nem tudnám átadni írásban. Esélyem sincs arra, hogy fogalmakkal körülírjam, és szinte biztos vagyok benne, hogy egyetlen vegán sem fogja tudni. Csak érezni tudod, s azt is csak akkor, ha magad is ezek szerint az elvek szerint élsz.

Mindezek ellenére és függetlenül attól, hogy vegán vagy-e, hogy milyen ideológiai oldalon érzed magad komfortosan (egyébként szükségesek az oldalak?), ez a cikk nem a politikáról szól. Csakis tőled függ, kire szavazol, kit tartasz jó vezetőnek, milyen értékek mentén éled az életedet. Kérdéseim sokkal inkább arra tesznek kísérletet, hogy ne tekintsük többé jó marketingnek és elfogadhatónak egy olyan barbár szokást, mint bizonyos állatfajok diszkriminálása és leölése.

Állatbarát kormány, ami állatokat öl

Számomra Orbán Viktor jelenlegi disznóölős kampánya egyszerűen undorító. Erőszakos, felsőbbrendű, elnyomó ideológiát képvisel, aminek lejárt az ideje. Ez a XXI. században már kínos, visszataszító, felesleges. Különösen azért, mert a kormány nemrég “állatbarát intézkedéseket” vezetett be, ami természetesen csak néhány, számunkra kedves és hozzánk közeli állatot érint, mint a kutyát és a macskát, míg a többi állatfaj egy csepp figyelmet sem kapott. De hogyan is kaphatna, ha a döntéshozók maguk is a karnista ideológia áldozatai?

A karnizmus egy olyan domináns hitrendszer,
https://hu.wikipedia.org/wiki/Karnizmus
amit sokféle védekező mechanizmus és javarészt nem vitatott feltevés támogat; olyan uralkodó ideológia, ami elősegíti, hogy az emberek támogassák az állati termékek használatát, különösen a húsfogyasztást. A karnizmus fogalmát Melanie Joy alkotta meg 2001-ben, ebből írta doktori disszertációját 2003-ban, majd népszerűsítette a Miért szeretjük a kutyákat, esszük meg a disznókat és viseljük a teheneket? című könyvében.

Az évek alatt komolyabban kutatni kezdte a témát, annak pszichológiai hátterét, azóta pedig a Hatalomarchia nevű könyvében folytatta a gondolatmenetet. Azt állítja, hogy a különböző elnyomási formák és túlhatalmi sémák összefüggnek. Az emberek és más állatfajok elnyomása kéz a kézben jár.

Nem Joy az egyetlen, aki felismerte a húsparadoxont.

Akik ezt a témát kutatják Ausztráliában, Brock Bastian és Steve Loughnan pszichológusok szerint a húsparadoxon az a pszichológiai konfliktus, ami az emberek húsközpontú étkezési igényei és az állatok szenvedésére való morális reakciójuk között áll.

-- Mások bántalmazása összeegyeztethetetlen az erkölcsös énképpel. Ezért a húsfogyasztás negatívan hat a húsevőkre, mert nemkívánatos énképpel kell szembesülniük: hogyan lehetek jó ember úgy, hogy közben húst (megölt állatokat) is eszek?

Ez az erkölcsi konfliktus nem csak a húsevés élvezetét fenyegeti, hanem az identitásunkat is. Az identitásunk védelme érdekében olyan szokásokat és társadalmi struktúrákat hozunk létre, amiktől jobban érezzük magunkat.

Néhány állatot bekategorizáltunk háziállatnak, másokat vadállatnak, míg néhányat ételnek. Ez pedig azt jelenti, hogy az egész társadalom egy paradoxon csapdájába esett: egyrészt milliárdnyi állatot tartunk borzasztó körülmények között
https://youtu.be/8wz4KVDORhc
és ölünk meg évente, amelyben a húsvásárlással mindannyian részt veszünk, másrészt pedig össznépileg meglincseljük, aki egy kutyát bántalmaz, sőt, ezért akár börtön is járhat.

Diszkrimináció és elnyomás

Dr. Julia Shaw szerint a húsevőknek két módja van rá, hogy az ebből származó belső konfliktust enyhítsék: vagy megváltoztatják a viselkedésüket, vagy a meggyőződésüket. Abbahagyhatjuk a húsevést, vagy kitalálhatunk okokat, amiért a húsevés erkölcsileg rendben van.

Ennek egyik módja, hogy megváltoztatjuk a fejünkben az állatokról alkotott képet: például elbagatellizáljuk az állatok érzéseit. A kutyát vagy a macskát intelligensnek, a malacokat, teheneket viszont mozgó, érzéketlen szendvicstölteléknek tartjuk. Hiába bizonyították be kutatók, hogy a malacok intelligensebbek a kutyáknál,
https://www.wideopenpets.com/studies-show-pigs-actually-intelligent-dogs/
sőt valójában egy hároméves gyermek szintjén vannak értelmileg, ezekről nem veszünk tudomást.

A húsevők, amikor vegánokkal találkoznak, tudat alatt érezhetik a kognitív disszonancia nyomását, és vágyat éreznek rá, hogy megvédjék az identitásukat, a születésüktől magukénak tartott hitrendszert, ezáltal sokszor olyan, illékony okokkal állnak elő a veganizmussal szemben, mint például “a növények is éreznek”.
https://prove.hu/10-erv-a-vegan-eletmod-ellen/

A vegánokkal való találkozás pontosan azokat a részeket piszkálja az agyunkban, amikre próbálunk nem gondolni. Emlékeztetnek rá, hogy van bennünk egy belső ellentmondás, ami ellen nem teszünk semmit, míg vannak, akik igen.

És arra is, hogy az állatoknak, akiket nap mint nap megeszünk, vannak érzéseik, és hogy lehet úgy is cselekedni, hogy ezt figyelembe vegyük. Hogy ki lehet válni a tradíciók szorításából, és lehet önálló, a moralitásunkkal azonos döntéseket hozni.

A húsevés továbbá társadalmi megszokáshoz köthető, így tehát az ünnepeket is a barátokkal és családdal való húslakomák határozzák meg. Sokan a férfiasság jelképeként is használják, állítva, hogy ez határozza meg, ki az igazi férfi, vagy hogy az evolúció során csúcsragadozókká lettünk, akiknek húst kell ennie.

Ez természetesen nincs így. Több, mint 80 millió vegán, 600 millió feletti vegetáriánus és a modern táplálkozástudomány bizonyítja, hogy nincs szükségünk az állatok megevésére.

Mindezek ellenére, a kormányok milliárdokat költenek éves propagandára, hogy mindig népszerűsítsék a különböző húsok fogyasztását: néha halat, néha sertést, néha kacsát, és így tovább. Mindig valamit. Amellett, hogy őrülten nagy üzlet, vajon van még emögött valami logikus is?

-- Féltenek minket, hogy nem jutunk elég teljes értékű fehérjéhez a növényi étrenden? A dietetikusok nem aggódnak emiatt.
https://prove.hu/vegan-tapanyag-utmutato/

-- Esetleg attól tartanak, hogy a megnövekedett szójafogyasztás miatt több esőerdőt kell kivágnunk? Azt már megteszi most is a húsipar, amikor a globális szójamennyiség 80%-át a haszonállatokkal eteti meg.
https://prove.hu/az-esoerdok-csendes-gyilkosa-a-husipar/

-- Netán aggódnak, hogy munkahelyek tűnnének el a húsipar nélkül? Egy kutatás szerint 19 millió új munkahely jönne létre csak Latin-Amerikában és a Karibi-térségben, ha növénytermesztésre állnának át.
https://prove.hu/novenyi-etrend-19-millio-uj-munkahely-latin-amerika-karibi-terseg/

-- Pánikolnak, hogy a növényi étrend által sokkal több földterületre lesz szükségünk? Nem, valójában a jelenlegi 4.1 milliárd hektárról 1 milliárd hektárra (-75%) csökkenne a globálisan mezőgazdaságra felhasznált földterület aránya.
https://prove.hu/vegan-novenyi-etrend-foldhasznalat/

Ezek szerint mégsem tudományos és logikai érvek miatt népszerűsítik a kormányok és a politikusok az állatevést: sokkal inkább azért, mert a többségi társadalom és ők maguk is részei a karnizmusnak, és az egyező ideológiákkal rendelkező emberek jól egymásra találnak, az ellentétesek között pedig örök viták fognak kialakulni. Népszerű ma a húsevést promótálni, sőt, népszerű húsevőnek is maradni, és a lehető legveszélyesebb dolog, amit tehetünk, hogy megbolygatjuk a status quo-t.

A vegánok ellenállnak a társadalmi normáknak, amiket sokan tudat alatt egzisztenciális fenyegetésnek élnek meg: a vegánok aláássák a jelenlegi közösségi életformát, ezáltal fenyegetik annak létezését; és bár ehhez a bevett társadalmi életformához az állatok bántalmazása elengedhetetlen, mégis rengeteg szokás alapul ezen, tehát az esélye annak, hogy ezt a vegánok el akarják venni, félelmet vált ki az emberekben.

Egy 2018-as tanulmány az új-zélandi vegánok és vegetáriánusok megítélését kutatta.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ejsp.2386
A tudósok arra jutottak, hogy a vegánokra sokan a társadalmi stabilitás fenyegetőiként tekintenek azáltal, hogy ez a csoport megkérdőjelezi az étkezésre vonatkozó normákat, illetve a morális vélekedést a non-humán állatok státuszáról.
Empátiával élni

Abban hiszek (és aktívan teszek érte), hogy a közeljövőben egyre gyorsabban fogjuk felismerni az elavult, toxikus, elnyomó ideológiákat, ahogy azt az utóbbi évszázadban tettük. Elkezdtük a rasszizmus felszámolását, lebontottuk a patriarchális rendszert és jogokat harcoltunk ki a melegek számára. Ám mindezek eddig az emberekről szóltak.

-- Most ismerjük fel az empátia legmagasabb szintjét, amikor már nem csak saját fajtársaink jólétével törődünk, hanem kiterjesztjük együttérzésünket és jóságunkat más fajokra is, akik velünk együtt élnek ezen a bolygón.

Gondoljuk végig együtt, mi a különbség a kutya és a tehén, a macska és a csirke, a hörcsög és a sertés között. Úgy gondolom, az ember által kreált címkéken kívül (háziállat vs. haszonállat) semmi. Miért érjük be annyival, hogy a haszonállatot azért kell megenni, mert haszonállat az elnevezése?

Tegyük fel ezeket a kérdéseket, és gondoljuk újra étkezési szokásainkat, amelynek nem lehet része az állatok tömeges lemészárlása, a bolygónk kizsigerelése és végképp nem lehet elfogadható eleme, hogy a politikusaink szívében erőszak van empátia helyett.



A véleménycikkek szókimondóak, kritikusak és új nézőpontokat mutatnak be. Ezek az írások nem feltétlenül tükrözik a Prove szerkesztőségének nézeteit, de közzétesszük őket, hogy párbeszédet kezdeményezzünk fontos témákról.
https://prove.hu/orban-viktor-disznovagas-mestere/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Idén januárban ismét elindult a Veganuár kihívás, ami arra ösztönzi az embereket, hogy 1 hónapra próbálják ki a vegán életmódot. Ehhez pedig segítséget is nyújtanak, méghozzá ingyenesen. A kezdeményezés részleteiről a Veganuár alapítójával és vegán életmódjáról is ismert színész vendégünkkel, Karalyos Gáborral beszélgettünk.
https://rtl.hu/reggeli/2022/01/07/veganuar-kihivas-elj-hus-mentesen-karalyos-gabor

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Itt a január, ami sokunknál jelenti az új kezdetet, új kihívásokat. Mi az idei évet a Veganuár kihívásával kezdjük és a legújabb kampányunk indításával!

Kérdőívünk azért jött létre, hogy felmérjük a magyar lakosság körében mennyire elterjedt a növényi étrend. A magyarok milyen, mekkora tudással rendelkeznek a veganizmust illetően. Célunk, hogy interaktív formában népszerűsítsük a növényi étrendet. Kérdőívünkhöz olyan edukatív kérdéseket állítottunk össze, melyek segítenek felmérni a jelenlegi adatokat, bízva abban, hogy megállunk egy percre és adunk egy esélyt ennek az új étkezési és filozófiai irányzatnak. Mindezt egy olyan szuper munkacsoport segítségével, melynek tagjai a MAVEG - Magyar Vegán Egyesület , Vegán Állatvédelem , Edd magad szabaddá és Dóra Vegán Életmód.

A kérdőív kitöltésére január 23-ig van lehetőség!

Ma délután 16:00-tól pedig hallgasd a Tilos Rádióban az ERŐMŰ adását, melynek fő témája a környezetvédelem. A mai adásban pedig a VegaPoll-ról lesz szó!
https://vegapoll.com/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Miket értek el a vegánok 2021-ben?
https://prove.hu/vegan-gyozelmek-2021/

Miket értek el a vegánok 2020-ban?
https://prove.hu/vegan-gyozelmek-2020/

Miket értek el a vegánok 2019-ben?
https://prove.hu/vegan-gyozelmek-2019/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

6 ok, amiért érdemes elkezdened a Veganuár 2022 kihívást

A Prove.hu idén harmadszor rendezi meg a hatalmas népszerűségnek örvendő Veganuár kihívást: egy olyan, harminc napos programot, amely során a résztvevők megismerhetik a növényi étrend és a vegán életmód helyes elsajátítását.

A program teljesen ingyenes (és ez nem marketingduma — tényleg semmilyen terméket nem akarunk neked eladni), és jár hozzá rengeteg kipróbált recept, útmutató, tudományos cikk, sőt, egy mostanra több, mint 14 ezer főt számláló támogató Facebook közösség is.

De miért éri meg belevágni? Nos, alább adunk rá hat okot — ezek alapján eldöntheted, neked való-e ez az izgalmas kihívás.



1. Több, mint 38 ezer magyar már teljesítette

Az évek során eddig összesen 38 ezren vágtak bele a Veganuár programba, és ez a szám rohamosan nő.

Nem véletlenül nőtte ki magát ilyen népszerűvé a program — a tavalyi kihívás végén megkérdezett résztvevőknek ugyanis 95,5%-a elégedett volt a programmal, és sokan közülük ajánlották is másoknak a kihívást.

A résztvevők motivációja sokszínű volt: volt, aki az egészsége érdekében, volt, aki a környezetvédelem miatt, és volt, aki az állatok iránti együttérzésből vágott bele a programba. Ha ezek valamelyike felkeltette az érdeklődésedet, olvass tovább — elmondjuk, hogyan hathatsz mindezekre azzal, ha adsz egy esélyt a vegán életmódnak.


2. Sokkal kisebb lesz az egyéni ökolábnyomod

Kétségtelen, hogy a környezetszennyezés legnagyobb része ipari és mezőgazdasági forrásból származik. Azonban számos kutatás támasztja alá, hogy egyéni szinten is tehetünk érte, hogy kevesebb káros anyag kerüljön a levegőbe, az élővizekbe és a földekbe: ez pedig a repülés és az autózás elkerülése mellett az, ha nem fogyasztunk állati eredetű ételeket.

A klímaváltozást ugyanis két fő szektor hajtja: a fosszilis energiahordozókra épülő iparágak és az állattenyésztés. A szén-dioxid (CO2) túlnyomó része az előbbiből kerül a légkörbe, de nem ez az egyetlen üvegházhatású gáz, ami a klímaváltozáshoz hozzájárul: a két másik főbűnös a metán (CH4) és a dinitrogén-oxid (N2O). A CH4 a szén-dioxidhoz képest 23-szor annyi meleget tud megkötni a légkörben, a N2O pedig közel 300-szor annyit.

Az állattenyésztés pedig a globális CO2 kibocsátás 5%-áért, a CH4 44%-áért, és a N2O 53%-áért felelős.

Emellett az állattenyésztés az egyik fő oka világszerte az erdőirtásnak is, ez pedig a brazil esőerdővel kapcsolatban különösen igaz: itt ugyanis az erdő nagy részét a közhiedelemmel ellentétben marhalegeltetésre és takarmánynak szánt szójatermesztésre használják.

A károsanyag-kibocsátás mellett a földhasználatot is jelentősen csökkenthetjük azzal, ha elhagyjuk az állati eredetű termékeket: ha egyáltalán nem fogyasztanánk húst és tejtermékeket, egészen pontosan 75%-kal tudnánk csökkenteni a mezőgazdasági célra használt földek mennyiségét.

Annak fényében, hogy a földi élet számára nélkülözhetetlen biodiverzitás rohamosan csökken a mezőgazdasági területek terjeszkedése miatt, rendkívüli jelentősége van annak, ha úgy döntesz, ehhez nem járulsz hozzá.

Az európai fogyasztók közel fele lenne vegán-min


3. Jelentősen javulhat az egészséged

Az eddigi résztvevők között motiváció terén az egészségesebb életmód dominált, és úgy tűnik, joggal: a 2300 kitöltő közül 1300 tapasztalt a hónap alatt pozitív egészségügyi változásokat.

Ezek között szerepelt a több energia, jobb emésztés, szebb bőr, csökkenő koleszterinszint, csökkenő ízületi fájdalmak, pihentetőbb, minőségibb alvás, és javuló közérzet.

Természetesen nem csak anekdotikus példák léteznek rá, hogy a jól összeállított növényi étrend jó hatással van az egészségre, hanem megalapozott tudományos bizonyítékok is.

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának oktatója, Szabó Zoltán nemrég megjelent publikációjában elemzi ezeknek a megfigyelhető hatásoknak a biokémiai hátterét, amit magyarul – leginkább szakemberek számára – itt foglaltunk össze.


4. Állatok tucatját mentheted meg évente

Sokan állatbarátnak tartják magukat, akiknek mindemellett naponta hús kerül a tányérunkra. Ezzel az ellentmondással megéri egy kicsit szembenézni: évente 70 – 75 milliárd szárazföldi állatot ölünk meg étkezési célokra, de egyes becslések szerint ez akár a kétszerese is lehet. A vízi állatokat is ideértve 1,5 – 2,5 billió állattal számolhatunk.

Abban legtöbben egyetértünk, hogy a háziállatokkal – például a kutyákkal és macskákkal – szembeni kegyetlenség elítélendő.

Azzal azonban nem igazán szeretünk szembenézni, hogy a haszonállatok élete az elejétől a végéig kegyetlen: apró helyre zsúfolják össze őket, napfényt, természetes közeget a legtöbbjuk soha nem lát; nem ők döntik el, mikor párzanak, és egyáltalán párzanak-e; utódaikat elveszik tőlük és levágják őket; életük a természetben megért koruknak általában a tizedét sem éri el, amikor vágóhídra kerülnek.

Ösztöneiket, szükségleteiket, egészségüket, fájdalmukat, szenvedésüket figyelmen kívül hagyják a profit érdekében.

Az itthoni boltokba kerülő hús- és tejtermékek 99%-a ilyen intenzív tartásból származik, és bármennyire is szeretnénk az ellenkezőjét hinni, nem jobb a helyzet a magyar gazdaságokban és vágóhidakon, mint külföldön.

Ha elfogadjuk, hogy a kutyák, a macskák, és a többi háziállat érző lények, akik velünk szemben védtelenek, és ki kell állnunk az állatkínzók ellen, akkor a haszonállatoktól miért vonjuk meg ugyanezt a kegyességet?


5. Segíthetsz megakadályozni a következő világjárványt

Nem közismert tény, hogy a jelenleg ismert 1400 kórokozó közül 800 állatoktól ered. A COVID-19 tehát csak egy a rengeteg betegségből, ami képes fajok között átlépve embert is fertőzni.

Ráadásul nem ez az első eset a 21. században, hogy állatról emberre terjedő betegség világjárvánnyá nőtte ki magát. A korábbi koronavírusok, a SARS és a MERS eredete is állatokhoz köthető, illetve a madárinfluenza és a sertésinfluenza is.

Sőt, 2007-ben, a SARS után néhány évvel több tanulmány is próbált figyelmeztetni, hogy nagy az esély hasonló járvány felbukkanására. Emellett majdnem minden évben látunk rá példát, hogy állatoktól eredő, emberre veszélyes kórokozókat fedeznek fel.

És nem a nyílt húspiacok, hanem a nagyüzemi állattartás jelenti a legnagyobb fenyegetést: a járványtani szakemberek hangsúlyozzák, hogy ezeken a telepeken rengeteg beteg állat él apró helyre összezsúfolva, alacsony az egyedek genetikai sokfélesége, valamint a megterhelő életciklus és rossz körülmények miatt gyenge az immunrendszerük, így hajlamosabbak a megbetegedésre. A ma elfogyasztott hús nagy része ilyen helyekről származik.

Emellett azt is az állattenyésztésnek köszönhetjük, hogy sok olyan betegséget egyre nehezebben küzdünk le, amelyek esetében az elmúlt száz évben az antibiotikumokra támaszkodtunk. Ugyanis a rossz körülmények miatt, amit feljebb említettünk, bevett szokás az üzemekben antibiotikumokkal kezelni az állatokat a fertőzéseik, betegségeik miatt.

Valójában a világon az összes elhasznált antibiotikum túlnyomó részét a haszonállatok kezelésére használjuk, és csak kis részét az emberek gyógyítására.

Ez a járványszakértők szerint az egyik legnagyobb fenyegetést jelenti az egészségügyre a világon, mivel antibiotikum-rezisztenciához vezet: ez azt jelenti, hogy a baktériumok természetes szelekció útján alkalmazkodnak az antibiotikumokhoz, amelyekkel harcolunk ellenük. Minél gyakrabban és nagyobb mennyiségben használunk antibiotikumokat, annál gyorsabban lesznek ellenállóak a baktériumok.

Egy tanulmány becslései szerint évi 700 ezer ember hal meg gyógyszerrezisztens betegségekben, ez a szám 2050-re pedig évi 10 millióra emelkedhet.

Ha el akarjuk kerülni az újabb világjárványokat vagy az antibiotikum-rezisztens baktériumok elterjedését, alapjaiban kell újragondolnunk az élelmezési rendszerünket – és ennek a gondolatmenetnek a tányérunkon kell kezdődnie.


6. Fantasztikus ízeket tapasztalhatsz meg

És hogy a sort ne az előző rész sötét gondolataival zárjuk, jöjjön egy jó hír: nem kell lemondani sem a finom ízekről, sem a jóllakottságról növényi étrenden sem. Fentebb már említettük, hogy egy jól összerakott és átgondolt étrend, amiben a teljes értékű ételek töltik be a legmeghatározóbb szerepet, pozitív egészségügyi hozadékokkal járhat.

Emellett azonban azt is fontos megemlíteni, hogy ez nem unalmas, ízetlen salátákat és répalékúrát jelent, bármennyire is ez lehet az első benyomásunk az alapján, ahogy a médiában rendszerint megjelenik a vegán életmód.

Vegánként ugyanúgy ehetsz isteni pizzákat, jól megpakolt burgereket, hagyományos, magyaros fogásokat, sőt: sokak számára a növényi étrendre való áttérés után nyílik meg igazán az ételkészítési lehetőségek, ízvilágok kulináris sokszínűsége.

A programban nem csak egyszerűen elkészíthető, isteni recepteket adunk neked, hanem rengeteg tippet is, például azzal kapcsolatban, hogyan készítsd el izgalmasan a zöldségeket, hogyan vidd be a napi zöldség- és gyümölcsadagodat, és hogyan helyettesítsd a megszokott állati eredetű hozzávalókat.

Ha úgy érzed, a fenti érvek meggyőztek róla, hogy a Veganuár 2022 neked való lehet, kattints ide – rengeteg recept, részletes útmutató és egy ítélkezéstől mentes közösség vár rád.
https://prove.hu/6-ok-amiert-elkezdheted-veganuar-2022-kihivast/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

A vegán és fenntartható tetoválásokról

A vegán tetkók és a tetoválások fenntarthatóvá tétele is dívik, miközben egyelőre azt sem tudni, mi van a festékekben. Változás küszöbén állunk.

A vegán táplálkozás néhány esetben ma már konkrét mozgalommá nőtte ki magát. Elnagyolva: akik nem csupán az állati eredetű ételeket kerülik, hanem mindent, ami állati eredetű, a veganizmus hívei. Sem ruha, sem használati tárgy, sem semmi nem veszi őket körül, ami állati eredetű, sokan még a húsevő háziállataikat is vegán életmódra szoktatják át. Hát naná, hogy ezt a hullámot a tetoválóvilág egy része is meglovagolja.

Rendet tesz az EU a tetkótinták közt

Egyébként mitől vegán egy vegán festék? A tetoválók szerint a színes tinták nagy része kizárja az állati eredetű összetevőket, ma már az is ritka, hogy a fekete szín ne növényi alapú legyen. Más kérdés, hogy honnan tudjuk, mi van a festékben, hiszen a jelenlegi szabályozás szerint lutri a tubus tartalma, teljesen bizalmi alapon használhatók. Na, de majd 2022-től!

Az Európai Unió ugyanis megint hozott egy fontos szabályozást 2020. december közepén, amely a tetováláshoz és a sminktetováláshoz használt festékekben található anyagok korlátozását helyezte kilátásba. A festékek betiltásáról szó nincs, egyszerűen nem kerülhetnek bele súlyosan irritatív összetevők, CMR-anyagok. 2022. január 4-től sem forgalomba hozni, sem használni nem lehet a rendeletben felsorolt anyagokat tartalmazó festékeket.

Ami még fontosabb, hogy a címkézési eljárásokba is beleszól a Nagy Testvér, szigorítani mondjuk nem nehéz, mert a gyártón, a márkanéven és a színárnyalaton kívül kis túlzással semmi nem volt eddig feltüntetve rajtuk. Részletes tájékoztatást és figyelemfelhívást is kell rájuk illeszteni a nyomdába jutás előtt, különben szankciók várnak a vállalatokra. Néhány szín és anyag mentességet élvez, mert készlethiányra készülnek a REACH által jóváhagyott festékekből 2022 elején, ezeket és további részleteket az EU kiadványa tartalmazza.
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/HTML/?uri=CELEX:32020R2081&from=EN

https://tudaton.hu/a-vegan-es-fenntarthato-tetovalasokrol/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Lekerül a hús a berlini egyetemek menüjéről – vegetáriánus és vegán ételek veszik át a helyüket | 2021. augusztus. 31.

Négy német egyetemen váltanak, heti öt napból négyszer csupán egyetlen, húst tartalmazó ételt választhatnak majd a hallgatók. Az új menü 68%-a vegán, 28%-a pedig vegetáriánus fogásokból áll.

Magvakra és hüvelyesekre cserélik a rántott húst és a currywurstot négy berlini egyetemen – szúrta ki a 444.hu a Guardian cikkét. Kiderült, a menü újragondolását a diákok kérvényezték, ugyanis klímabarát ételeket szerettek volna enni az egyetemen is. Korábban a menzák menüjének 30-50%-át tették ki a vegetáriánus ételek, a hallgatók azonban drasztikusabb változásokért kampányoltak.

Nagy a kereslet a növényi alapú iránt

A berlini egyetemisták 13,5%-a teljesenen átállt a növényi alapú étkezésre, míg közel 33%-uk vegetáriánusnak vallja magát – legalábbis erről számol be egy 2019-es kutatás. A vegánok országos átlaga ugyanezen kutatás szerint csupán 1,6%.

A Berlini Szabadegyetemen 2010 óta működik egy menza, ahol csak vegetáriánus menü kapható, 2019-ben pedig egy újabb egység nyílt meg, amely kizárólag vegán ételeket forgalmaz.

Nem csak az étkezésre figyelnek

A német fővárosban égető kérdésként kezelik a klímaváltozást. A berlini Humboldt Egyetem 2030-ra klímasemlegességet tervez, a Berlini Műszaki Egyetem pedig 2045-re tűzte ki ugyanezt a célt.

https://eduline.hu/felsooktatas/20210831_husmentes_menza_berlin

Válasz

M Imre üzente 2 éve

A vegánok között igen népszerű Moby – aki szenvedélyes állatjogi aktivista – egy különleges szakácskönyvet készül kiadni Little Pine címmel, melyet az egykori vegán étterme ihletett. A várható megjelenés szeptember első hete. A könyv 125 növényi alapú receptet tartalmaz, amelyek között a Los Angeles-i bisztró legkedveltebb fogásai is szerepelnek majd.

A Little Pine célja, hogy “még a legnehezebben lenyűgözhető húsevőket is ámulatba ejtse” a mediterrán stílusú vegán receptekkel, mint például a panko morzsás piccata tészta, az édesköményes lapos kenyér, a sült karfiol kimchi aiolival, a citromos-mákos palacsinta, az olyan tészták, mint az orecchiette párolt póréhagymával és a különböző csokis sütik.

Amellett, hogy rengeteg finomságot ad a könyv, a belőle származó összes bevételt mentett haszonállatok támogatására ajánlja fel az író.

-- “Az a tervem, hogy a teljes nyereséget, amit a könyv eladásából szerzek, elajándékozom”

– írta Moby az Instagramon.
https://www.instagram.com/p/CROzsylouKI/

Emellett azt is elmondta, hogy számára az élete egyik legfontosabb témája a veganizmus terjesztése, azaz az állatok felszabadítása az elnyomás alól, ezért soha nem tudná arra használni, hogy meggazdagodjon belőle.

Miért lett Moby vegán?

A tehetséges zenész már több, mint 30 éve vegán, és elmondása szerint éppen a macskájával töltött időt, mikor elgondolkodott azon, hogy miért tesz különbséget az általa kedvelt néhány állatfaj és a haszonállatok között. Azóta egyre jobban megértette az állathasználat etikai és ökológiai aggályait, ezért az életét szentelte ennek a fontos ügynek. Úgy nyilatkozott korábban, hogy az állatokért tett törekvései “fontosabb számára, mint a randik, a karrier és az egészsége”.

Moby veganizmust népszerűsítő felhívásait azonban nem mindig méltányolták. Nemrégiben azért támadták, mert azt állította:

-- “Emlékeztető: egy vegán világban nem lennének világjárványok. A világjárványok 100%-a zoonózis eredetű”.
https://prove.hu/allattenyesztes-covid-19-osszefugges/

Sokak szerint ez az állítása “túlzó”, de később elmagyarázta, hogy ő nem csupán a vegán ételek fogyasztására gondol, mint étrend és életmód, hanem tágabb értelemben vizsgálja a témát: például, hogy nem járul hozzá az állattenyésztés által okozott vadon élő állatok élőhelyeinek pusztításához, az élőállat piacok működéséhez vagy az antibiotikum túlzott használathoz a húsiparban.

Ezáltal, úgy érzi, ő és a vegánok kevésbé felelősek az utóbbi évtizedekben felbukkanó zoonózisokért, melyek állati eredetűek.

https://prove.hu/moby-little-pine-szakacskonyv-adomany-allatmentes/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

A mezőgazdaság hatása a jelenlegi éghajlati válságra jól dokumentált, és amelyről mi is beszámoltunk korábban.
https://prove.hu/huseves-klimavaltozas-kapcsolata/
Becslések szerint az állattenyésztés a globális szén-dioxid kibocsátás 14.5%-áért felelős, felülmúlva ezzel a teljes közlekedési szektor károsanyag kibocsátását.

A vegán étrendre való áttéréssel az emberiség hatékonyan csökkenthetné a jelenleg évente a Föld légkörébe kerülő közel nyolcmilliárd tonna szén-dioxidot.

“Ha továbbra is úgy állítjuk elő az élelmiszert, ahogyan eddig, akkor a legtöbb vadon élő növény és állat élőhelyét is elpusztítjuk, számtalan fajt a kihalás szélére sodorva. Ez nekünk is nagyon rosszul jön – ők az életfenntartó rendszerünk. Ha elveszítjük őket, mi is elveszünk.” – tette hozzá Thunberg.

A környezeti hatások mellett arra is felszólította a világ polgárait, hogy figyeljenek oda jobban az érezni képes, öntudattal rendelkező állatok borzalmas sorsára, ugyanis több milliárd állat szenved étkezési szokásaink miatt, amennyiben nem vagyunk vegánok.

Thunberg, aki maga is vegán lett ökológiai és etikai okokból, arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy az állattenyésztés megszüntetése és az élelmezési rendszerünk átalakítása mekkora szerepet játszik a probléma megoldásában, amit valóban alátámaszt a legtöbb átfogó jelentés.
https://science.sciencemag.org/content/360/6392/987

https://prove.hu/greta-thunberg-vegan-etrend-klimavaltozas/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Legyőzhetetlen lesz a sportoló, ha szejtánra cseréli a szalonnát? | 2020. november 08.

Világszerte egyre több élsportoló áll át vegán étrendre, Magyarországon is találni olyan futót és futballistát, aki a legszigorúbb növényi alapú étrendre váltott, és többen állítják, hogy a vegán étrenddel a sportteljesítményük is javult, több energiájuk van és a sérülések is elkerülik őket. Vajon mi igaz a előnyökből?

Venus Williams amerikai teniszezőnő orvosai tanácsára váltott vegán étrendre, miután 2011-ben a Sjögren-szindróma nevű autoimmun betegséggel diagnosztizálták. A hétszeres Grand Slam-győztes Williams elmondása szerint az új étrendnek köszönhetően csökkentek a fájdalmai, kevésbé lett fáradékony, és a pályán nyújtott teljesítménye is javult. A 17-szeres Grand Slam-győztes Novak Djokovic 2019-ben tért át vegán életmódra, többek között gluténérzékenysége miatt, de a nagyüzemi állattartás környezetre gyakorolt hatásai is közrejátszott döntésében. Egy másik teniszező, az ausztrál Nick Kyrgios szintén vegán, elmondása szerint azóta képtelen húst enni, hogy meglátta az ausztráliai bozóttüzekben elpusztult állatok képét.

A védelem fogékony volt az életmódváltásra

De nem csak teniszezők váltottak vegán étrendre. Lewis Hamilton, hatszoros Forma 1-es világbajnok 2017-ben lett vegán, elsősorban etikai és környezetvédelmi okokból. Még saját vegán gyorsétteremláncot is indított, Neat Burger néven. A világ egyik legsikeresebb ultrafutója, Scott Jurek fokozatosan váltott vegán étrendre, először a húsok és a halak fogyasztását hagyta el, majd a tejtermékek és a tojás fogyasztását megengedő ovo-lakto vegetáriánus étrendet is. Egészségügyi okokból döntött így: a családjában gyakoriak voltak a krónikus megbetegedések, anyja sclerosis multiplexben szenvedett. Az étrendváltásnak tulajdonítja hosszú karrierjét, és azt, hogy elkerülték a komolyabb sérülések.

Az NBA-ben is szép számmal találni vegán kosarasokat: a Brooklyn Nets sztárja, Kyrie Irving a növényi étrendjének tudja be, hogy ügyesebben cselez a meccseken (igaz, egy 2017-es podcastben azt találta mondani, hogy a Föld lapos). Rajta kívül Damian Lilliard, Wilson Chandler, JaVale McGee, Jahlil Okafor és a szintén brooklyni Garrett Temple vegán a ligában. Utóbbi bevallottan kizárólag saját jólléte miatt döntött így, az állatvédelem vagy az ökotudatosság nem igazán volt nála szempont.

Az európai topligákban játszó futballisták közül Hector Bellerin (Arsenal), Fabian Delph (Everton), Samuel Umtiti (FC Barcelona) és Chris Smalling (AS Roma) vegán. Kivétel nélkül arról számoltak be, hogy az étrendnek köszönhetően gyorsabban regenerálódtak, energikusabbak lettek, könnyebben vették a felkészülési időszakot. Ami talán meglepőbb, hogy szintén a vegánok táborát erősíti Nate Diaz MMA-bunyós és David Haye többszörös nehézsúlyú világbajnok ökölvívó is, aki még aktív pályafutása alatt állt le a Rocky-filmekben látott diétával.

Az NFL-ben szereplő Tennessee Titans példája mutatja, hogy a 100-130 kilós amerikaifocisták is tökéletesen elvannak a vegán étrenddel: hús helyett káposztát, spenótot, dióféléket, babféléket, lencsét és szejtánt esznek a jól megtermett játékosok. Tucatnyian váltottak étrendet a csapatból, főleg a védelemben voltak fogékonyak az újdonságra, ahol különösen fontos az izomerő. Volt, aki nehezebben szokta meg, hogy a reggelijéből hiányzik a tej és a szalonna, cserébe azt vette észre, hogy már nem volt szüksége a napközbeni szundikálásokra. A teljesítményükön nem látszott meg, hogy többen szejtánra cserélték a szalonnát, mert 2018-ban bejutottak a rájátszásba.
Nagyon nem mindegy, mit eszik egy sportoló

Még hosszan lehetne folytatni a sort, de már ezekből a példákból is látszik, hogy nem csak egy-egy elszigetelt esetről van szó. ...

Nem mindegy, hogy vega vagy vegán

Érdemes tisztázni, hogy mi a különbség a növényi alapú, és a vegán étrend között, ezeket ugyanis sokszor szinonimaként használják maguk a sportolók is. A növényi alapú étrend általános törekvés az állati eredetű és a feldolgozott élelmiszerek (lisztek, cukrok, olajok) háttérbe szorítására, és a zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék arányának növelésére. A vegetáriánizmuson belül számos irányzat van, köztük olyanok is, amelyek bizonyos mértékben a húsfogyasztást is megengedik, mondja a Testnevelési Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központ munkatársa, Shenker-Horváth Kinga dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember.

-- A flexitariánus étrend például nem zár ki kategorikusan egyetlen állati eredetű forrást sem, csupán csökkenti azok arányát és mennyiségét
-- A szemivegetariánus étrendnél a négylábú állatok húsának fogyasztása már nem megengedett, kis mennyiségben azonban fogyasztanak baromfihúst, tejtermékeket, tojást és halat
-- A pollotariánusok csak szárnyast esznek
-- A peszkateriánus étrend követői kizárólag halat fogyasztanak az állati eredetű élelmiszerek közül
-- Az ovo-lakto vegetáriánusok nem esznek húst, de tojást, tejet és tejtermékeket igen
-- Az ovovegetáriánusok csak tojást, a laktovegetáriánusok pedig tejet és tejtermékeket fogyasztanak.
-- A vegán étrend a legszigorúbb az összes irányzat közül, mivel kivétel nélkül az összes állati eredetű élelmiszer fogyasztását tiltja, tehát a vegánok nemcsak húst nem, hanem olyasmit sem esznek, amiben van tej, és értelemszerűen a tojást sem.

Fontos arra is kitérni, hogy a veganizmus általában többről szól, mint hogy valaki nem eszik állati eredetű élelmiszereket. Egyfajta filozófiai, életmódbeli irányzat, ami elutasítja az állatok kizsákmányolásának, kihasználásának minden formáját. Követői nem vesznek bőrből készült ruhákat és bundát, illetve kerülik az olyan kozmetikumok használatát, melyeket állatokon teszteltek. A közbeszédben azonban elsősorban étrendként ismert, ezért mi is ebben az értelmében használjuk a cikkben.

https://telex.hu/sport/2020/11/08/vegan-sportolok-etrend-lewis-hamilton-novak-djokovic-scott-jurek

Válasz