Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
|
Ki ne bosszankodott volna azon, amikor a frissen vásárolt kenyér annyira morzsálódik, hogy nem lehet szeletelni? Amikor a zsemlébe harapva a péksütemény közepén egy óriási lyuk tátong? Miért? Pékeket kérdezett a penzcentrum.hu
Kenyeret készíteni a világ legegyszerűbb dolga. Csak liszt,
víz és élesztő kell hozzá. A jelek szerint azonban még ezt az egyszerű
műveletet is sokszor elrontják a pékek. Erre utal, hogy az egyszeri
vásárló bizony gyakran fut bele gyenge minőségű kenyérbe, péksüteménybe.
De miért van ez így?
Nem is gondolnánk, de rendkívül összetett
problémával állunk szemben. Itt van mindjárt a legfontosabb összetevő, a
liszt. A sütödék zöme gyenge minőségű lisztet használ. A régi
gabonafajtákból őrölt liszt alkalmasabb volt kenyérsütésre. Csakhogy
ezek kevesebbet teremtek, ezért lecserélték őket jobb hozamot produkáló
búzafajtákra. A magyar búza minősége azonban még így is kiváló. És pont
ez a baj. Külföldön ugyanis szívesen javítják vele az ottani liszt
minőségét. A magyar gazdák jó pénzért külföldre adják el a búza javát, a
gyengébb minőségű marad itthon, abból örülnek lisztet a kenyérhez.
Kevesen
tudják, de egy másik összetevő a kovász hiányzik a magyar boltokban
kapható kenyerek nagy részéből. Pedig a kovásszal készült kenyér
nehezebben szárad ki, nem morzsálódik és az íze is jobb. Csakhogy
kovásszal kenyeret sütni időigényes foglalatosság. Gondoljunk csak arra,
milyen hosszú idő kell a keléshez. Ráadásul a kovászos kenyér
készítését gépesíteni is nehéz. Márpedig a pékeknek mostanság gyorsan és
sok kenyeret kell sütniük. Ha nem így tesznek, lemaradnak a versenyben
más sütödékhez képest és nem tőlük veszi a kenyeret a boltos.
Aszkorbinsav, lecitin, propionsav...
Itt
jönnek a képbe az adalékanyagok. Ezek növelik a termék nagyságát, a
kenyérbél lágyságát, a tészta gázmegtartó képességét; javítják a tészta
gépi feldolgozhatóságát, és a késztermék kevéssé lesz romlandó. A
felhasznált adalékok veszélytelennek számítanak, de kétségkívül
silányabb lesz miattuk a kenyér. Lássunk néhány példát, milyen
adalékanyagokat használnak a pékek.
Ha nem hagynak elég időt a
kelesztésre, nem nő szép nagyra a kenyér. A probléma orvoslására a
(mesterséges) C-vitamint vetik be. A lágy kenyér lassabban öregszik és
ez is elérhető adalékanyagokkal. Az olajos magvakból kivont lecitinek a
kenyér öregedését okozó keményítő átalakulási sebességét csökkentik. A
kovászt nem vagy csak rövid ideig látott kenyerekben a savhiányt kell
helyrebillenteni. Ehhez tésztasavanyító anyagokat, ecetsavat vagy
tejsavat használják. Csakhogy a mesterséges savanyítás végére elvész a
kenyér jellegzetes íze, aromája pedig teljesen meg is szűnhet.
A
tartósabb, nehezen száradó kenyér is adalékanyagoknak köszönhető. Az
előre csomagolt kenyerekben használt propionsav a penészgombák működését
gátolja, de egyes baktériumok ellen szintén hat, és nyúlósodásgátló
hatásuk is van. Ám a tartósítószerek gátolják az élesztő működését is,
így újabb adalékok használatára van szükség. A sötétebb, teljesebb
kiőrlésű lisztek több korparészecskét tartalmaznak, nagyobb az
élelmirost-tartalmuk, tehát egészségesebbek. Ha azonban a fehér
lisztekhez színező hatású anyagokat kevernek, "álbarna" kenyeret kapunk.
A szabályok szerint a kenyérfélék hozzáadott színezéket nem
tartalmazhatnak. Ez alól egyetlen kivétel van, az úgynevezett malátás
kenyér, melyhez karamell hozzáadása megengedett.
Az, hogy jó minőségű kenyér lesz-e a gabonából, 99,9%-ban a péken múlik. Ahol ócska minőségű kenyeret sütnek, ott feltételezhető, hogy az összetevőkkel megy a mutyizás. Én pl. a Tesco kemencés kenyér esetében esküdni mernék, hogy a takarmányozásra szánt tritikálét is belekeverik a tésztába. Egy nap után betonkemény a héja, a belseje nyúlós, savanykás ízű. De "occsóé" lehet kapni. Igaz, aki 99 forintért vesz 1kg "kenyeret" az utána nézze meg, hogy a lisztnek kerül kilója többe.
A vásárló is hibás
Hiba
lenne azt gondolni, hogy a gyengébb minőségű liszt, a sok adalékanyag
használatát kizárólag a pékek számlájára írni. Ebben hibásak vagyunk mi
vásárlók is. Ki akar 600-800 forintot fizetni egy jó kenyérért? Kevesen.
Márpedig a kovásszal, hagyományos módon sütött kenyérnek ennyi az ára. A
magyarok zöme az olcsó kenyeret keresi. Ezt a multinacionális láncok
pontosan tudják, így saját pékségeikben irreálisan olcsón adják a
kenyeret és a péksüteményt. Ehhez a nyomott árhoz kell igazodniuk a
pékeknek, ha azt akarják, hogy ne veszítsék el vevőiket. Olcsón kenyeret
sütni viszont csak gyengébb lisztből, adalékanyagokkal és egyéb
trükkökkel (például be nem jelentett pékekkel) lehet.
Szerencsére a kenyérhelyzet cseppet sem olyan riasztó, mint első látásra tűnik. Jópár pék ismerte fel, hogy a vevők egy részének elege van a morzsálódó, íztelen kenyérfélékből. Erre a fogyasztói igényre építve aztán szép számmal akadnak szerencsére olyanok, akik nagy odafigyeléssel, a lehető legjobb alapanyagokból, hagyományos módon készítik mindennapi kenyerünket. Ugye Te is ismersz ilyen pékséget?
|
|
M Imre írta 9 órája a(z) Kicsivel később: most (tíz éves a Fortepan) blogbejegyzéshez:
Különleges fotókon mutatkoznak be a magyar ...
M Imre írta 10 órája a(z) Az volt a furcsa, hogy lehetett ilyen rádió Magyarországon – A Petőfi Rádió sztorija videóhoz:
Múzeumfejlesztési stratégiát vázolt fel Demeter Szilárd |...
M Imre írta 10 órája a(z) LegSZABAD.abb póló képhez:
Egy nagy gondolkodó kisesszéje | 2024. október 29. ...
M Imre írta 22 órája a(z) Lolka és Bolka-Olimpia videóhoz:
Kemény Dénes és három másik olimpiai bajnok adta be...
M Imre írta 22 órája a(z) Helyközi Járat néven hat magyar szerkesztőség fogott össze, hogy minél több emberhez jussanak el a vidék ügyei blogbejegyzéshez:
Mesterséges beavatkozásra hivatkozva leállította a ...
M Imre írta 23 órája a(z) Orbán Viktor személyisége blogbejegyzéshez:
Saját 57 százalékos minimálbér- emelését felejtette el Orbán ...
M Imre 23 órája új videót töltött fel:
M Imre írta 23 órája a(z) Helyközi Járat néven hat magyar szerkesztőség fogott össze, hogy minél több emberhez jussanak el a vidék ügyei blogbejegyzéshez:
Tömegmészárlások sokkolják a kínaiakat, legtöbbször teljes ...
M Imre új eseményt adott az eseménynaptárhoz: Nyolcadik 404 Not Found – Ki őrzi meg az internetet? című konferencia és workshop | Jelentkezési határidő: 2024. november 26., kedd 16 óra 2024.11.27.
M Imre írta 4 napja a(z) Szép (?) új világ... (a könyv) képhez:
Makkai Kinga: Olvasd el, és játssz velünk! Kőrösi Csoma ...
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
2009. augusztus 21-23. között volt a Magyarok Országos Gyűlése Bösztörpusztán, Kunszentmiklós mellett. 250 000 ember, minden 40.honfitársunk résztvett a történelmi Magyarország területéről
Így készül a hagyományos kenyér - recept