Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Már sokszor körbejárt ez az üzenet a postaládánkban. Így lehet, hogy már olvastad, de nem lehet kevésszer átfutni!
Miből készül az eperfagyi? - Jobb, ha nem tudja!
Ne ámítsuk magunkat! Aki reggelire "kakaóitalt" iszik, a
laboratórium ízeit nyeli, aki eperjoghurtot kanalaz, fűrészport fal,
aki bolti citromlevet tesz a teába, az a penészgomba "váladékát"
kapja, bármennyire tiltakozik is. Az édeset idomított baktériumok "köpik
ki", a savanyú a mikroorganizmusok "izzadmánya".
Érzékeinket (észrevétlenül) manipulálja egy világhatalommá szerveződött maffia,
az ízipar, s laboratóriumokban előállított (titkos) aromákkal, ízfokozókkal
megváltoztatja ízlelésünket. Veszélyben az ízlés szabadsága, a kulináris
önrendelkezés joga. Nem azt esszük, amit enni vélünk. Mert semmi sem az, aminek
látszik.
Az eperaromát egy Holzmindenben székelő német aromagyár állítja elő ausztrál
fűrészpor, alkohol, víz és néhány titkos összetevő keverékéből.
(A Föld teljes epertermése az "eperből" készült fagylaltok,
joghurtok, desszertek mennyiségének egy százalékát sem fedezné!)
Egy amerikai konszern baktériumból kávétejszínt és krémsajtot varázsol, egy
másik vörös áfonyából cseresznyét, ricinusolajból őszibarack-aromát.
Az Athlon nevű cég (nem vicc!) madártollból péksüteményt, a General Foods
vízből, fehérjéből és gyanús zsiradékból műszalonnát.
A Procter and Gamble nevű amerikai vállalat még a gyapotszálat (pamutot) is
fogyaszthatóvá teszi: a növény rostjaiból kenyeret sütnek. Az ízek e szép új
világában a menthenthiol nevű vegyület a grépfrút, az acetyl-pyrolin egyik
változata a ropogós kenyérhéj, a filberton a mogyoróíz illúziójáért felel.
Mint a Mátrix című filmben. Nem eperjoghurtot eszünk, hanem vizet mesterséges
illúziókkal. A szagok és ízek e virtuális valóságában már a füstölt sonka és
lazac sem eredeti: napjainkban a húsgyárak "folyékony füstöt", azaz műfüstöt
használnak, amiben 30-90 másodperc alatt meg lehet "füstölni" a
terméket. Ráadásul a vásárlókat mézédes hazugságokkal etetik.
A Danone Actimel "szuperegészséges" joghurtital egyszerre tartalmaz
két (veszélyesnek tartott) édesítőszert, aszpartámot és K-aceszulfámot is.
A csalafinta íztrükkök aztán megteszik a magukét, aki gyerekkorától
hozzászokott a víz-, szén-dioxid-, karamell-, foszforsav-, citromsav-,
nátriumbenzoát-, koffeintartalmú italhoz (ez a kólák összetétele), annak az
igazi bodzaszörp ízetlen. Az élelmiszeripar tehát "maszkírozza" az
ízeket, ha kell, korrigálja és retusálja őket (mint Sztálin környezetét a
korabeli fotókon), hozzászoktat bennünket a kémiai édesítőszerek,
ízfokozók, sűrítőanyagok ízéhez, reklámokkal és aromákkal etet, ízfüggővé tesz.
Korunkban húszezer élelmiszeradalékot forgalmaznak (köztük
hétezer aromát). E titokzatos porocskák és folyadékok nélkül, melyek
összetevőit (üzleti titokra hivatkozva) sokszor még az ételre allergiás
gyerekek orvosainak sem árulják el, az élelmiszer-ipari termékek többsége
élvezhetetlen és eladhatatlan lenne. *Az íz az ételek lelke.* Aki az ízeket befolyásolja, életünket
manipulálja. Ráadásul az íz nem csak ízlés dolga. Az íz
legfontosabb funkciója a táplálék ellenőrzése. Figyelmeztetés (lenne), hogy mit
nem szabad megenni. Ha becsapják íz-lelésünket, elfeledtetik velünk az eredeti
ízt, akkor tényleg bármit lenyelünk.
Vajon hány gram szamócát tartalmaz?
A Haarmann&Reimernél a málna- és eperaromát fűrészporból állítják elő. (A pontos eljárás természetesen titkos. Mivel azonban az ízmérnökök is büszkék a maguk találmányaira, a holzmindeni urak egyike elárulja az eljárást.)
Veszünk egy kis fűrészport, pontosabban ausztrál
fűrészport. Elkeverjük alkohollal, vízzel és néhány egyéb összetevővel.
Mindezt egy kicsit főzni kell, és hamarosan kellemes, természetes
eperaromát kapunk. Kicsit megváltoztatott receptúrával a fűrészpor
málnaaromaként is szolgálhat, képes azonban akár a kakaóra, a
csokoládéra vagy a vaníliára is megtévesztően hasonlítani.
A leves hazudik - írja magyarul újfent megjelent nagyszerű
pamfletjében Hans Ulrich Grimm (Kétezeregy Kiadó). De nemcsak a Knorr és a
Maggi zacskós leves hazudik (a négy főre szóló adagban mindössze két gramm
szárított marhahús található), hanem szinte minden.
A kenyér, a virsli (de az nagyon), a csecsemőtápszer. Érzékeinket
manipulálják és átprogramozzák. Éppúgy, mint gondolatainkat. Egész életünket.
Tavaly az Egyesült Államokban az asztalra került ételeknek már kilencvenhat(!)
százaléka ipari termék volt.
A Fast Food Nation (gyorsétterem-generáció) már nem ismeri az ételek eredeti
összetevőit, életében soha nem szagolt vargányát. "De hát végül is -
mondja cinikusan az egyik aromagyár mérnöke - az élvezet fantázia dolga."
Már akinek.
NE FELEDD, AZZÁ LESZEL AMIT MEGESZEL!
KI - KI VONJA LE A TANULSÁGOT, S TEGYEN MEG MINDENT A CSALÁDJA
EGÉSZSÉGÉÉRT!
|
|
M Imre 1 órája új képet töltött fel:
M Imre írta 1 órája a(z) X. Bakáts Feszt 2025 | szeptember 5-7. képhez:
Gyertek! Részletes program: SZEPTEMBER 5., PÉNTEK ...
M Imre írta 1 órája a(z) LegSZABAD.abb póló képhez:
Kováts Adél: Igazán művész nem tud lenni az, aki nem ...
M Imre írta 1 órája a(z) November 25.: a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja blogbejegyzéshez:
„Itt nem kell szerepet játszani” – virágoznak a női kommunák...
M Imre írta 1 órája a(z) Zöldmozgalmi tudástár | A Klímahét tanulságai alapján blogbejegyzéshez:
A Pilisi Parkerdő az erdők jövőjét kutató európai programhoz ...
M Imre írta 1 órája a(z) Műanyagmentes július - 2019-es társadalmi célú reklám (Plastic Free Foundation) videóhoz:
A lisztbogár lárvája segíthet nekünk lebontani a ...
M Imre írta 1 órája a(z) Veganuár 2021 végeredmények – hatásunk a világra egyetlen hónap alatt blogbejegyzéshez:
A pécsi vegánok sírnak, de a budapestiek örülhetnek, ...
M Imre 2 órája új videót töltött fel:
M Imre írta 2 órája a(z) Újraindult a Szabadsajtó Klub: első adás (2022.10.28.) videóhoz:
Orbán csak uszítással tud választást nyerni // ...
M Imre írta 2 órája a(z) A magyar űrhajós-jelöltek bemutatkozása (2023.06.09) videóhoz:
Spacejunkie.hu: Kapu Tibi és Cserényi Gyula által dedikált ...
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
A méregzöld könyv - könyvtár, nyomtatott irodalom, olvasás
Szabad Terek Klímahét programsorozat: 2021. szeptember 20-26., országosan
Az ENSZ Főtitkára a bolygó állapotáról (kivonat)
Gondolatok a titkosításról: az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság