Internet: A megetetett társadalom

Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1046 fő
  • Képek - 4188 db
  • Videók - 1429 db
  • Blogbejegyzések - 1407 db
  • Fórumtémák - 90 db
  • Linkek - 622 db

Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1046 fő
  • Képek - 4188 db
  • Videók - 1429 db
  • Blogbejegyzések - 1407 db
  • Fórumtémák - 90 db
  • Linkek - 622 db

Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1046 fő
  • Képek - 4188 db
  • Videók - 1429 db
  • Blogbejegyzések - 1407 db
  • Fórumtémák - 90 db
  • Linkek - 622 db

Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1046 fő
  • Képek - 4188 db
  • Videók - 1429 db
  • Blogbejegyzések - 1407 db
  • Fórumtémák - 90 db
  • Linkek - 622 db

Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Már sokszor körbejárt ez az üzenet a postaládánkban. Így lehet, hogy már olvastad, de nem lehet kevésszer átfutni!

 

Miből készül az eperfagyi? - Jobb, ha nem tudja!


Ne ámítsuk magunkat! Aki reggelire "kakaóitalt" iszik, a laboratórium ízeit nyeli, aki eperjoghurtot kanalaz, fűrészport fal, aki bolti citromlevet tesz a teába, az a penészgomba "váladékát" kapja, bármennyire tiltakozik is. Az édeset idomított baktériumok "köpik ki", a savanyú a mikroorganizmusok "izzadmánya".

Érzékeinket (észrevétlenül) manipulálja egy világhatalommá szerveződött maffia, az ízipar, s laboratóriumokban előállított (titkos) aromákkal, ízfokozókkal megváltoztatja ízlelésünket. Veszélyben az ízlés szabadsága, a kulináris önrendelkezés joga. Nem azt esszük, amit enni vélünk. Mert semmi sem az, aminek látszik.

Az eperaromát egy Holzmindenben székelő német aromagyár állítja elő ausztrál fűrészpor, alkohol, víz és néhány titkos összetevő keverékéből.

(A Föld teljes epertermése az "eperből" készült fagylaltok, joghurtok, desszertek mennyiségének egy százalékát sem fedezné!)

Egy amerikai konszern baktériumból kávétejszínt és krémsajtot varázsol, egy másik vörös áfonyából cseresznyét, ricinusolajból őszibarack-aromát. Az Athlon nevű cég (nem vicc!) madártollból péksüteményt, a General Foods vízből, fehérjéből és gyanús zsiradékból műszalonnát.

A Procter and Gamble nevű amerikai vállalat még a gyapotszálat (pamutot) is fogyaszthatóvá teszi: a növény rostjaiból kenyeret sütnek. Az ízek e szép új világában a menthenthiol nevű vegyület a grépfrút, az acetyl-pyrolin egyik változata a ropogós kenyérhéj, a filberton a mogyoróíz illúziójáért felel.

Mint a Mátrix című filmben. Nem eperjoghurtot eszünk, hanem vizet mesterséges illúziókkal. A szagok és ízek e virtuális valóságában már a füstölt sonka és lazac sem eredeti: napjainkban a húsgyárak "folyékony füstöt", azaz műfüstöt használnak, amiben 30-90 másodperc alatt meg lehet "füstölni" a terméket. Ráadásul a vásárlókat mézédes hazugságokkal etetik.

A Danone Actimel "szuperegészséges" joghurtital egyszerre tartalmaz két (veszélyesnek tartott) édesítőszert, aszpartámot és K-aceszulfámot is.

A csalafinta íztrükkök aztán megteszik a magukét, aki gyerekkorától hozzászokott a víz-, szén-dioxid-, karamell-, foszforsav-, citromsav-, nátriumbenzoát-, koffeintartalmú italhoz (ez a kólák összetétele), annak az igazi bodzaszörp ízetlen. Az élelmiszeripar tehát "maszkírozza" az ízeket, ha kell, korrigálja és retusálja őket (mint Sztálin környezetét a korabeli fotókon), hozzászoktat bennünket a kémiai édesítőszerek, ízfokozók, sűrítőanyagok ízéhez, reklámokkal és aromákkal etet, ízfüggővé tesz.

Korunkban húszezer élelmiszeradalékot forgalmaznak (köztük hétezer aromát). E titokzatos porocskák és folyadékok nélkül, melyek összetevőit (üzleti titokra hivatkozva) sokszor még az ételre allergiás gyerekek orvosainak sem árulják el, az élelmiszer-ipari termékek többsége élvezhetetlen és eladhatatlan lenne. *Az íz az ételek lelke.* Aki az ízeket befolyásolja, életünket manipulálja. Ráadásul az íz nem csak ízlés dolga. Az íz legfontosabb funkciója a táplálék ellenőrzése. Figyelmeztetés (lenne), hogy mit nem szabad megenni. Ha becsapják íz-lelésünket, elfeledtetik velünk az eredeti ízt, akkor tényleg bármit lenyelünk.

 

 


network.hu

 

 Vajon hány gram szamócát tartalmaz?

 

A Haarmann&Reimernél a málna- és eperaromát  fűrészporból állítják elő. (A pontos eljárás természetesen titkos. Mivel azonban az ízmérnökök is büszkék a maguk találmányaira, a holzmindeni urak egyike elárulja az eljárást.)


Veszünk egy kis fűrészport, pontosabban ausztrál fűrészport. Elkeverjük alkohollal, vízzel és néhány egyéb összetevővel. Mindezt egy kicsit főzni kell, és hamarosan kellemes, természetes eperaromát kapunk. Kicsit megváltoztatott receptúrával a fűrészpor málnaaromaként is szolgálhat, képes azonban akár a kakaóra, a csokoládéra vagy a vaníliára is megtévesztően hasonlítani.

 

A leves hazudik - írja magyarul újfent megjelent nagyszerű pamfletjében Hans Ulrich Grimm (Kétezeregy Kiadó). De nemcsak a Knorr és a Maggi zacskós leves hazudik (a négy főre szóló adagban mindössze két gramm szárított marhahús található), hanem szinte minden. 
 
A kenyér, a virsli (de az nagyon), a csecsemőtápszer. Érzékeinket manipulálják és átprogramozzák. Éppúgy, mint gondolatainkat. Egész életünket. Tavaly az Egyesült Államokban az asztalra került ételeknek már kilencvenhat(!) százaléka ipari termék volt.

A Fast Food Nation (gyorsétterem-generáció) már nem ismeri az ételek eredeti összetevőit, életében soha nem szagolt vargányát. "De hát végül is - mondja cinikusan az egyik aromagyár mérnöke - az élvezet fantázia dolga." Már akinek.
 
 
NE FELEDD, AZZÁ LESZEL AMIT MEGESZEL!  
 
KI - KI VONJA LE A TANULSÁGOT, S TEGYEN MEG MINDENT A CSALÁDJA EGÉSZSÉGÉÉRT!

Karácsonyozz afrikai hangulatba

Címkék: ellenőrzés megetetett társadalom ízlelés

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

B Klári üzente 12 éve

Nagyon érzékletes és szemléletes sorokat írtál Béla, köszönjük!
Mindenki olvassa el és tanuljon belőle hogy magát és szeretteit egészségben tarthassa.
Ne feledjük, csak magunk vigyázhatunk egészségünkre, mások nem fognak!

Válasz

Balog Béla üzente 12 éve

A hal, ami nem hal

Talán egy éve is lehet annak, hogy utoljára Pangasiust, azaz vietnámi cápaharcsát vettem. Fagyasztott halfilét, persze. Ha jól emlékszem, rántva készítettem el, mert a gyerekek legjobban úgy szeretik; én is ettem belőle, és olyan rosszul lettem utána, hogy ünnepélyes fogadalmat tettem, Pangasiust soha többé nem veszek.

Így is lett. Jó, igaz, kaptam ajándékba sok és jóféle halat, amivel családom ilyen irányú igényeit tökéletesen sikerült kielégíteni. Egy-két hete aztán ráakadtam erre a cikkre, amely a Pangasius tenyésztésének körülményeiről értekezik.

A legijesztőbb rész a következő:
A Pangas tenyésztése környezetvédelmi szempontból nem nevezhető fenntarthatónak még annak ellenére sem, hogy végletesen olcsón: hulladékhasznosítással tenyésztik. A Pangasiust import perui táppal etetik, valamint Kínából származó női hormonokkal kezelik.
Nincs semmi természetes a Pangasiusban! Döglött halak maradványaival, dél-amerikai szárított csontliszt, manióka, és szójahulladékkal etetik. Ez a Pangasius hal természetes táplálékától teljességgel eltérő. A takarmányozáson túl teljesen természetellenes a Pangasius halak hormonkezelése is. A pangasius mindenesetre a fény sebességvel növekszik a Mekong folyó tenyésztelepein: 4-szer gyorsabb, mint a természetben!!!
Pangasius halakat női vizeletből dehidratált hormonokkal oltják! Felfedezték, hogy ha a Pangasius nőivarú egyedeit terhes nők vizeletéből elkülönített hormonokkal kezelik, akkor a Pangasius növekedése és ivarérése felgyorsul! Több ikrát rak (egy Panga kb. 500.000 ikrát egyszerre.) Lényegében tehát kínai gyógyszeripari vállalatoktól vásárolt hormonokkal kezelik őket...
Figyelem: a Pangasius más élelmiszerek adalékanyagaként is hódító útra indult! Halpaszták, préselt halrudacskák rák ízesítéssel, hal terrinék, és valószínűleg néhány állateledelben szintén felhasználják már... Forrás: www.ketesaruk.hu
Mindezek mellett még szó van arról is, hogy a tenyésztés egyik helye, a Mekong folyó borzasztóan szennyezett; a következő mérgek ömlenek bele korlátozás nélkül: arzén, nehézfém, poliklórozott bifenilek (PCB-k), DDT és metabolitjai (DDTs), fémszennyeződések, klórvegyületek (CHLs), hexaklór-ciklohexán izomerek (HCHs), és hexaklórbenzol (HCB).
Mivel az Internet köztudottan nem csupán a korrekt információk forrása, és a cikk alatt a kommentekben többen is felvetették, hogy ez nem más, mint ellenpropaganda a mindent elárasztó olcsó Pangasiussal szemben, megkérdeztem Szabó Pétert, alias Oceancowboyt a témával kapcsolatban. Péter szakács és halkereskedő, egyik szerzője a nemrégiben megjelent Halak és halételek című hiánypótló kötetnek.
- Amikor az USA-ban, az Atlanti-óceán partján dolgoztam, döbbenten tapasztaltam, hogy a fish&chips alapanyagaként nagyon sok halsütő már nem tőkehalat, hanem a Vietnámból érkező olcsó Pangasiust használta - mondta Péter. - Mint halkereskedő, azt kell mondanom, igény van rá, olcsó, persze, meg lehet venni. Mint séf azt mondom, a legeslegutolsó alapanyag lenne, amihez hozzányúlnék. Inkább tegyen hozzá még az ember párszáz forintot, és vegyen tőkehalat, pontyot, bármit, de ezt ne. Rettenetes körülmények között tartják: egy köbméter vízben 60-80 halat is akár, mert van egy úgynevezett korallszerve, amivel a levegőből is tud felvenni oxigént. És az is igaz, hogy növekedésgyorsítóval kezelik őket. Szóval, ez egy olyan hal, ami nem hal, hanem valami más; a mi busánkban több az omega-3, mint ebben. A feldolgozás, az már csúcstechnológiával történik, hiszen sokan felfedezték, mekkora üzlet van benne, ezért belenyomtak egy csomó pénzt, gyönyörű üzemek vannak, tiszták, amit akarsz. De a tenyésztés...

Örülök, hogy már egy éve elhatároztam, de ha nem tettem volna, most biztosan megfogadnám: olcsó vietnámi Pangasiust soha többé nem veszek.

És ti? Mit gondoltok erről?

Válasz

Balog Béla üzente 12 éve

„ETETNEK” A MULTIK

Kimutatták, hogy ha a gyerekek úgy táplálkoznának, ahogyan a televizióban látják, azt nem élnék túl. Amit a reklámok dicsérnek, annak gyakorlatilag nincs tápértéke. Ezt „ junk food”-nak nevezik. A „junk” jelentése kb. vacak, ocskaság vagy selejt.

Válasz

Balog Béla üzente 12 éve

NEMCSAK „ETETNEK” - ITATNAK IS A MULTIK

ÚJ káros szenvedélyre, a mértéktelen - cukrozott, szintetikus anyagokkal ízesített, illatositott - a köznyelv által „lónyálnak” gúnyolt ital - fogyasztásra hívták fel a figyelmet a fejlett orzságok élelmezéskutatói.
A gyártók, forgalmazók által hatásosan reklámozott újabb és újabb levek, mesterséges italok, energiaitalok és természetesnek, egészségesnek kikiáltott színes-löttyök bűvöletében él mind több fiatal, szinte megfeledkezvén arról, hogy egészséges folyadék is van a világon. A táplálkozástudosok lé-szindromának nevezték el az egyoldalú, szenvedélyes üdítő-ivást, mely megrögzött, rossz szokássá, szinte kóros szenvedéllyé vált. A szekemberek által vizsgált fiatalok - a reklámokban igértek elenére - az egyoldalú táplálkozás típikus jeleit mutatták. Nyugtalanok voltak, lemaradotak a növekedésben, sokuknak károsodott a fogazata, hasmenés kínozta őket és étvágyukat is elvették a „ragacsok”.
Az italokban - a közhiedelemmel ellentétben - nincs jelen a csontok és izmok fejlődéséhez szükséges összes vitamin, ásványi anyag. Ezekben nincsennek táplálkozástanilag értékes anyagok, mikroelemek, vitaminok. Ha az ember figyelmesen elolvasa egy dobozos üdítő, mondjuk egy White grape drink összetételét, az alábbiakat fogja ott találni: ivóvíz, szőlőlé, cukor, citromsav, aszkorbinsav, aroma stb. S miközben bogarászgat a természetazonos aromák közt, tán eszébe se jut, milyen „messze eset az alma a fájától”, uram bocsá!, szőlőlénk a venyigétől, hogy a szénsavas üditőkről ne is beszéljünk.
Az energiaitalok közös jellemzöje, hogy valamilyen könnyen bomló cukorszármazékot, koffeint valamint különféle vitaminokat tartalmaznak, ezenkívül egyes termékek az anyagcsere-folyamatot elősegitő glukonorlaktont és taurint is. Összehasonlitásul: egy doboz energiaital körülbelül annyi koffeint tartalmaz, mint egy csésze kávé.
Tény,hogy Magyarországon is eluralkodott a cukros levek kultusza. Pedig a divatos „nyugati” szörpökre és üdítőkre, köztük a Coca-Colára szinte halálfejet lehetne bélyegezni. Nyugat imádatunkban, figyelmetlenségünkben bedőlunk a reklámnak, a divatnak.
Egy „ORVOS VÁLASZOL” rovatból: „Öszintén bevallom, nincs jó véleményem az üdítő-italokról. Merénylet az egészség ellen! Ugyanis üres kalóriával és savakkal telítettek. Tartósítószert, mesterséges színezéket és mesterséges aromát tartalmaznak. A gyümölcsöt csupán színezékben és aromában jelenitik meg. Gyomrunkban emésztés helyett erjedést indítanak meg. A többségükben koffein is található. Akár kávéval is itathatnánk gyermekeinket, abban legalább nincsen kémiai úton előállított adalékanyag! A magam részéről a gyümölcsöt tartom legtöbbre, ezt ajánlom”.

Válasz

Balog Béla üzente 12 éve

Betegséget okozhat az olcsó, silány kenyér

Bánki László, a pékek Ipartestületének elnőke a Blikknek elmondta: akár betegséget is okozhat az olcsó kenyér. A 2o - 25 százalékos áremelést csak részben indokolták a magas energia árak. A drágulás egyik oka a nagyon rossz minőségü liszt.
Átlagosan 22o - 25 százalékkal emelkedett a kenyér ára a napokban. Az emelésről a pékek ipartestülete és a kereskedők állapodtak meg. Ennek hatására a legolcsóbb fehér kenyérhez sem lehet száz forintnál olcsóbban hozzájutni.
. . . De előfordul az is, hogy nem a megfelelő minőségű alap- és adalékanyagokat teszik a kenyérbe a pékségekben.
- Akár betegséget is okozhatnak azok a kenyerek, amelyeket a piaci viszonykhoz képest nagyon olcsón lehet megkapni - állitja Bánki.
- A pékek az áremelést a liszt év eleji 35 százalékos áremelkedésével, az energiahordozók drágulásával és a rossz minőségű kenyéralpanyaggal magyarázzák. A liszt minőségére azért panaszkodnak a pékek, mert - ahog ez tavaj is történt - tavaszra elfogyott a raktárakban az étkezési búzatartalék. Emiatt júniusban a frissen levágott kalászokat kellett azonnal a malmokba szállítani. A jó jó kenyérliszthez azonban arra lenne szükség, hogy az aratás után csak 1 hónappal őröljék meg a búzát, és a lisztnek is hetekig pihennie kell.
- Azért, hogy változatlan minőségű kenyeret gyárthassunk, az eddiginél jóval több adalékanyagot kell adni a rosszabb liszthez, mint korábban - mondta a testület
elnöke. td

Válasz

Balog Béla üzente 12 éve

Mit kértek ma reggelire gyerekek?

/Ez van ma, de mi lesz még, ha megjelennek (talán már jelen is vannak) a génmódosított összetevőket tartalmazó élelmiszerek?/


- Én vizet akarok, vizet, vizet és vizet. Legfeljebb a vízhez egy kis marhahúst, sertéshúst, gyártási szalonnát, Na-nitrites keveréket, magyarul E450-es adalékot, nem húseredetű fehérjét és emulgeátort - de karragén, guargumi és xantángyanta ki ne maradjon belőle!

- Egyszóval te Tesco párizsit kérsz.
- Úgy van, anyukám. És kérlek, kenj meg hozzá egy lisztből, kis íz javítóból, sikérből, antioxidánsból, tejporból, cellulázenzimböl, a savanyúságot szabályozó káliumacetátból és citromsavból, emulgálószerböl és kálcium-szulfátból álló kenyeret...

- Győri rozsosat...
- Igen, egy kis vízzel, hidrogénezett/ átészterezett növényi olajat, amelyben persze van só, emulgálószer, kálium- szorbát.

- Már kenem is a Delma margarint, fiam.

- Nekem viszont, anya, ma jobban esne egy kis sertéshúsban és vízben elkevert húspép, bőrke, karragén, polifoszfát, szójafehérje, nátrium-laktát, étkezési keményítő, Pirofoszfát, antioxidáns és Na-nitrit.

- Akkor te a Zalahús műbeles virslijét kapod fiam.
Hozzá természetesen tartrazinnal, kinlinnel, amaranttal, indigókarminnal színezett természetes
aromával, nátrium-benzoáttal, sóval, mustármaggal, cukorral és ecettel dúsított vizet.

- Magától értetődik, Globus mustár nélkül a virsli mit sem ér, anyukám.

- Isztok-e hozzá, gyerekek, vízben feloldott izocukrot, Na-ciklamátot, aszpartámt, aceszulfátot, szacharint, aszkorbinsavat, nátrium-benzoátot és fenilalanint.

- Vitamor ***örpöt?
Igeeeeeeeeen!

- Ebédre viszont kaptok egy kis búzalisztet, kukoricakeményítőt, hidrogénezett növényi zsírt, ízfokozót, lehetőleg E631-est és E627-est, nátriumglutamátot, módosított keményítőt, állati eredetű zsírt, élesztőport, szárított tyúkhúsport és E 150-es színezéket.
- Maggi szárnyaskrémleves lesz brokkolival! Hurrá!

- S utána?
- Utána pediglen búzalisztet paradicsomsűrítménnyel, sajttal, ananásszal, vízzel, növényi olajjal, nátrium-nitrittel tartósított főtt sonkával, búzakeményítővel, cukorral, sóval, élesztővel és jóféle
acetilezett-dikeményítő, adipáttal.

- Hawai!

- Bizony, bizony, gyerekek, Haway pizza lesz, dr. Oetker módra.

- Az a kedvencünk.

- S a tévéhez pedig, mit kaptok, na mit?

- Csak nem burgonyát, növényi olajat, sót, hagymaport, autolizált
élesztőport, tejszínport, dextrózt, sajtport, nátrium- glutamátot,
dinátrium-5-ribonukleotidokat és tapadásgátlót, vagyis szilícium-dioxidot?

- De bizony, gyerekek, úgy van, chipset. Lay's újhagymás chipset.

- S mi lesz a vacsora?

- Vacsorára pedig a két nagy gyerek eszik aszpartánnal, fenilalaninnal, K-aceszulfámmal, zselatinnal, hidroxi-propillal javított joghurtot, amelyben kálciumfoszfáttal, vízzel és cukorral fölhizlalt, egyszer már kipréselt gyümölcshúsvázdarabkák vannak.

- Én is kérek őszibarackos light joghurtot! Én is! Én is!

- Ne kiabálj, Lajoska. Te Lajoska mást kapsz ma este. Na nézd, már itt is van egy kis kóstoló: húspép, víz, zsemlemorzsa, zsiradék, liszt, panírlé, szójagranulátum, szójakoncentrátum, keményítő, fűszerek és karamellammóniás színezék, egyszóval Kot-kot baromfi fasírt...
Ezt szegény apád is, hogy imádta...

Hopp, kinyitja száját a kis Lajcsika... Na... Hopp... Kinyitja száját!
Nem azt, a másikat!

Válasz

Balog Béla üzente 12 éve

Az ifjúság és főleg a "húsevők" figyelmébe
___________________
Egy hentes levele

Az egyik szemem sír, a másik nevet, 1984 óta vagyok hentes és sok mindent láttam és sok helyen dolgoztam. Nem azért dolgoztam sok helyen, mert rossz hentes vagyok, csak az ott tapasztalt dolgokat nem tudtam összeegyeztetni a lelkemmel. Na, nem azért mert én 45 kg-os Barbi baba vagyok., ellenkezőleg! 150 kg-os paraszt gyerek, akinek helyén van a szíve meg mindene. De ez nem a saját reklámomról akar szólni, inkább arról, amit már régóta el akarok mondani, de fogalmam sincs, kit érdekel és mi a búbánat az
értelme. Még bevezetőként csak annyit, hogy 10 éve nem vagyok a szakmámban. Ja, a lelkiismeretem miatt. Tettem ugyan még kísérletet 2007-ben az Interspárban és a Darnózseli húsipari cégnél.

10 évvel ezelőtt 3 féle adalékanyag létezett.
A: SOLUPRAT, TEJPOR, és SZÓJAFEHÉRJE.
Már ez elég volt nekem, hogy abbahagyjam.
A régi hentesektől azt tanultam, hogy a kolbász ( meg minden) húsból van.
Ezzel nem érdemes vitázni!

A "SOLUPRAT" egy igen érdekes kémiai anyag. Az a tulajdonsága, hogy súlyának min. 10x-es víz mennyiséget képes megkötni, sőt főzés, sütés, füstölés hatására sem engedi ki magából.
Miért kell ez az anyag? Hús helyett!!! Biztos tapasztaltál már olyat, hogy egy-egy felvágott után, "megiszod a londoni ködöt is". Az anyag a beleidben is működik, tehát még ott is veszi fel a folyadékot! Régebben a parizerbe és olcsóbb hentesárukba tettek, de ma már mindenbe!

"TEJPOR" az egy jó anyag, de mit keres a szakmámba? Ez az anyag is húst helyettesít, mégpedig ezzel állítják be a fehérjetartalmat, a receptúra szerinti mértékre.

A "SZÓJAFEHÉRJE" is húspótló, a magasabb áru termékekbe teszik, szintén a fehérjetartalom miatt.
Tehát ha te veszel egy 2500 Ft/kg áron szalámit, akkor igazából egy kb.500 Ft-os anyagot majszolsz jóízűen.

Van még egy "kedvenc" anyagom az "EMULGÁLÓSZER".
Ó ez nagyon remek! Egyik fő funkciója a zsír megkötése, oly módon, hogy ne legyen látható! Tehát minél több zsír van benne, annál több az emulgálószer benne! Ezt a szájpadlásodon érezheted legelőbb amikor "fent ragad" a falat.
Az elmúlt 10 év alatt az adalékanyagok arzenálja alakult ki. Nem hiszed? Lassan nincs szükség a szakmámra!

Tovább. A másik kedvenc, de ide tartózó témakör a: MŰBELEK.
A műbél színe, állaga alkalmas arra, hogy megtévessze a vásárlót. Pl.: egy jó barna színű virsliről azt gondoljuk, milyen jól meg van füstölve. Ja. míg le nem húzod a celofánt.

Emberek! A húsipari termékek húsból, némi zsiradékból, valódi fűszerekből állnak, amit a végén füstölnek és/vagy főznek!
Az összes többi max.20% húst tartalmazó: SZEMÉT!!!

Hogy mi a megoldás?
Háznál vásárolni vagy kicsi hentesnél falun. A multikat kerüljük, úgyis hülye biorobotnak és kísérleti nyúlnak néznek, akiken ki lehet próbálni a MEGA PRIMITÍV reklámjaikat.

"Megveszem mert olcsó".....vegyél, vásárolj, egyél, fogyassz, hízzál, legyél ökör, használhatatlan fogyasztó aki elsőre mindent szemetet megvesz, mert "olcsó". Amit ilyenkor megspórolsz annak a 10-szeresét ráköltöd a gyógyszerekre, meg a rákszűrésre.

Melczer Lajos

Válasz

Ez történt a közösségben:

M Imre írta 11 órája a(z) Az iskola és a bambusz irányítótorony blogbejegyzéshez:

... a jövő Karikó Katalinjai és Krausz Ferencei a ...

M Imre írta 11 órája a(z) Mindennapi bosszúságaink - megoldásokkal fórumtémában:

A közösségi szereldében új életet lehelhetünk az elromlott ...

M Imre írta 1 napja a(z) Illés Zoltán: Budapesti Vegyiművek, Illatos út, talajszennyezés, kármentesítés (2015.) videóhoz:

Végre elkezdik az Illatos útról a több tonna méreg elszállítását...

M Imre új eseményt adott az eseménynaptárhoz: ŐRHEGY MAJÁLIS (Ravazdi parasztszalon ünnepi programja) | Ravazd, 2024. április 30 - május 1. valamint május 4-5 és 11-12. # májusfaállítás, portrébeszélgetések... 2024.04.30.

M Imre új eseményt adott az eseménynaptárhoz: ŐRHEGY MAJÁLIS (Ravazdi parasztszalon ünnepi programja) | Ravazd, 2024. április 30 - május 1. valamint május 4-5 és 11-12. # májusfaállítás, portrébeszélgetések... 2024.05.04.

M Imre új eseményt adott az eseménynaptárhoz: "FÉNYÍRÓK FESZTIVÁLJA" Nemzetközi Filmverseny | Budapest, Cirko-Gejzír Artmozi, 2024. május 15-16. # filmek vetítése, valamint filmes szakmai fórumok... 2024.05.15.

M Imre új eseményt adott az eseménynaptárhoz: PÜNKÖSDI IMPROVIZÁCIÓK 2 - MediaNEWave Együttlét | kihelyezett tagozat az Őrhegy udvarházban: környezettudatos művészeti és közösségi együttlét, Ravazd, 2024. május 15-19. 2024.05.15.

M Imre új eseményt adott az eseménynaptárhoz: NYÁRI BEREK - MEDIAWAVE Nyári Művészeti Műhelyek és Közösségi Együttlét | művészeti, közösségi és természetmegismerő műhelyek: 2024. július 13-17., Kund kastély és somogyfajszi madárparadicsom 2024.07.13.

M Imre írta 2 napja a(z) November 25.: a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja blogbejegyzéshez:

Elfogadhatatlan, hogy az Európai Unióban nők tízmilliói ...

M Imre írta 3 napja a(z) Az egészségügy átalakításának terveiről blogbejegyzéshez:

Indul a kórházi kommandózás: az orvosok mellett a betegek ...

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu