Internet: 10 ok amiért érdemes helyi élelmiszert vásárolni

Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1037 fő
  • Képek - 4211 db
  • Videók - 1510 db
  • Blogbejegyzések - 1412 db
  • Fórumtémák - 90 db
  • Linkek - 638 db

Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1037 fő
  • Képek - 4211 db
  • Videók - 1510 db
  • Blogbejegyzések - 1412 db
  • Fórumtémák - 90 db
  • Linkek - 638 db

Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1037 fő
  • Képek - 4211 db
  • Videók - 1510 db
  • Blogbejegyzések - 1412 db
  • Fórumtémák - 90 db
  • Linkek - 638 db

Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1037 fő
  • Képek - 4211 db
  • Videók - 1510 db
  • Blogbejegyzések - 1412 db
  • Fórumtémák - 90 db
  • Linkek - 638 db

Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Számos forrásból hallottuk, halljuk már, hogy a helyi élelmiszerek fogyasztása, a helyi termékek vásárlása számos előnnyel jár mind a gazdálkodók, a helyi gazdaság, mind a fogyasztók számára. Ennek ellenére, hazánkban ezek a mozgalmak, ez a fogyasztói attitűd egyelőre gyerekcipőben jár, hiszen az átlagfogyasztó sokkal jobban preferálja a nagyáruházak polcait, mint az esetlegesen helyi termékeket forgalmazó kisboltokat. Hozzátartozik persze a történethez az is, hogy sem a termelés volumene, sem a kis- és nagykereskedelem jelenlegi tetszhalott állapota nem kedvez e szokás kialakulásának…


Ennek ellenére tekintsük át, mi az a 10 ok, ami miatt megéri nekünk, fogyasztóknak a helyi termékek megvásárlása mellett voksolnunk:


1. A helyi termék vásárlása előnyösen hat a lokális gazdaságra. Tanulmányok szerint a helyben elköltött 100 Ft a helyi gazdaság szereplői számára 200 Ft bevételt jelent. Amikor az értékesítő vállalkozás nem helyi tulajdonú, a profit garantáltan elhagyja a helyi közösséget.


2. A helyben termesztett zöldség, gyümölcs frissebb. Míg a nagyáruházak polcain található zöldségeket, gyümölcsöket éretlenül szedték le, esetenként hetekig, hónapokig szállították, majd valahol hűtve tárolták, addig a helyi zöldségek a piacon nagy valószínűséggel az ez eladást megelőző 24 órában kerültek betakarításra. Ez nem csak a frissességére van hatással, hanem a beltartalmára is, hiszen az idő múlásával ezen élelmiszerek táplálkozási értéke csökken.


3. A helyi élelmiszernek jobb az íze. Kóstolj meg egy kerti paradicsomot, frissen a növényről letépve és egy importot a boltból. Érezhető a különbség!


4. A helyi zöldségek, gyümölcsök tovább érnek. Mivel ezek a termékek helyben kerülnek értékesítésre nem kell elviselniük a hosszú hajóutat, a szállítás gyötrelmeit és a hosszú hűtőházi tárolást. Ezért nem kell, hogy éretlenül szüreteljék be őket.


5. A helyi termékek fogyasztása kevésbé szennyezi a környezetet. Annak köszönhetően, hogy a helyi termék lényegesen kevesebbet utazik (általában max. 60 km-t), a fogyasztásuk jelentősen csökkenti a környezet terhelését. Sajnos nagyon import biotermék szállítása során bekövetkező környezetszennyezés gyakran nagyobb mérvű, mint az az előny, amit az ökológiai termesztés során a gazda megtakarít…


6. A helyi élelmiszer segít minket az évszakokkal harmóniában élni. Az évszakoknak megfelelő zöldségek és gyümölcsök fogyasztása hozzásegít minket ahhoz, hogy átélve ezt a harmóniát akkor fogyasszuk a ezeket, amikor a legjobb ízűek, legnagyobb mennyiségben kaphatóak és a legolcsóbbak.


7. Minden helyi termékhez tartozik egy helyi történet is. A piaci árusok, a helyi zöldség és gyümölcstermesztők, állattartók és élelmiszer feldolgozók mind-mind rendelkeznek egy saját, családi (siker)történettel. Különösen igaz ez akkor, ha az előállítás során a hagyományos családi recepteket, módszereket alkalmazzák. Azzal hogy megvesszük ezeket a termékeket, a történet részeseivé válunk.


8. A helyi élelmiszer kevesebb vegyszermaradványt tartalmaznak. Azzal, hogy kevesebbet kell az élelmiszereket szállítani, nincs szükség jelentős tartósításra. A helyi termékkel kapcsolatos probléma esetén a helyi termelő gyorsabban, hatékonyabban felelősségre vonható. A termelőnek pedig érdeke a minőségi termék, hiszen gyakran a saját becsülete, az arca, az a brand, amit értékesít.


9. A helyi termékek értékesítése hozzájárul a diverzitáshoz. Azzal, hogy nem kell a termelőnek jól tárolható, jól szállítható, magas profittal kecsegtető nagyipari fajtákat termeszteni, megmaradhatnak olyan ősi hazai fajták, melyek termesztése egyre inkább a feledésbe merül.


10. Helyi termékek vásárlásával a saját környezetünket támogatjuk. Azzal hogy a helyi termékek mellett tesszük le a voksunkat hozzájárulunk ahhoz, hogy a településünk, a kistérségünk, vagy a régió gazdaságilag fejlődjön, életképes, élhető és sikeres maradjon.


Forrás:
www.elestar.hu

Címkék: helyi élelmiszer

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

M Imre üzente 1 éve

Gúny tárgyává vált Gordon Ramsay tökéletes rántottája

Ramsay az Amerikai mesterszakács című műsor 2017-es évadában mutatta meg, hogyan készül szerinte a tökéletes rántotta. Azt mondja, a titok a rántotta állagának eltalálásában van, hogy az étel ne legyen sem túl híg, sem túl tömör, gumiszerű.

Az elkészítés során Ramsay hat tojást üt egy lábasba, majd vajat ad hozzá és közepes lángon, sűrű kevergetés mellett kezdi a sütést. Azt mondja, a kavargatásnál arra figyel, hogy a tojás ne ragadjon sem az edény aljához, sem az oldalához. A sztárséf szerint a tökéletes rántotta három perc alatt sül meg, de úgy, hogy az edényt fél percig a tűzön tartja, majd fél percre leveszi a tűzről és így tovább, felváltva, közben folyamatosan kevergetve.

Ramsay szerint fontos, hogy só és bors csak akkor kerüljön a tojásba, amikor már majdnem készen van, és ekkor kerül bele a séf titkos hozzávalója is: a hat tojáshoz egy teáskanálnyi tejfölt ad, majd elkeveri. A legvégén már csak egy kis apróra vágott metélőhagymát ad hozzá.

Ramsay rántottájának azért nem csak kritikusai, hívei is akadnak, akik azt mondják, kipróbálták a módszert és valóban, soha nem ettek még finomabb rántottát. Vajon kinek van igaza?
https://24.hu/szorakozas/2023/11/08/rantotta-tokeletes-recept-gordon-ramsay-kritika/

Válasz

Ez történt a közösségben:

M Imre írta 21 órája a(z) Egy ukrán újságíró írása 10 dologról, amit a Nyugatnak tudnia kell a kijevi helyzetről blogbejegyzéshez:

Arte: Finnország nem bízza a véletlenre a lakosság...

M Imre írta 21 órája a(z) Zöldmozgalmi tudástár | A Klímahét tanulságai alapján blogbejegyzéshez:

Magyarország legnagyobb akkumulátoros energiatároló ...

M Imre írta 21 órája a(z) A Víz Világnapján ismét feltárul a Kőbányai medence kapuja blogbejegyzéshez:

Az MIT spéci buborékfóliája még a pokoli Death Valley-ben is ...

M Imre írta 22 órája a(z) Grunwalsky Ferenc, Ladányi Andrea: Táncalak (magyar zenés film, 2002.) videóhoz:

Grunwalsky Ferenc (Budapest, 1943. május 16. – 2025....

M Imre 22 órája új videót töltött fel:

M Imre írta 22 órája a(z) Helyközi Járat néven hat magyar szerkesztőség fogott össze, hogy minél több emberhez jussanak el a vidék ügyei blogbejegyzéshez:

Drónfelvételt tett közzé Rácz Hunor, a Tarts velem nevű ...

M Imre írta 22 órája a(z) Párhuzamos államot épít a kiszervezett közvagyonból a Fidesz videóhoz:

Szeretnék megakadályozni, hogy... az utcákat ellepjék a ...

M Imre írta 23 órája a(z) Szendőfi Balázs: Eltékozolt vizeink (rövidfilm - a WWF Magyarország szakmai vezetésével) videóhoz:

WWF Hungary: Megtörten búcsúzunk. Fájdalommal ...

M Imre írta 2 napja a(z) Elvesztettem az állásom, hogyan tovább? blogbejegyzéshez:

Jarokelo.hu: Jogász önkénteseket keresünk! ...

M Imre írta 2 napja a(z) Bardóczi Sándor: Rákosrendező Budapest titkos fegyvere videóhoz:

Budapestnek főtájépítésze/főkertésze lett! | ...

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu