Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Április 3. és 5. között második alkalommal került megrendezésre Újszentivánon a rétesfesztivál és réteskészítő verseny. Egy valódi folklór-hétvége keretein belül számos élményt nyújtott a látogatóknak, no és persze hosszú-hosszú réteseket minden mennyiségben.
A rétes szó eredetileg a "réteges" szóból származik, ami a tészta régi készítési módjára utal, hiszen eredetileg még töltelék nélkül, tésztarétegekből álló süteményféleség volt.
10-12 réteget is egymásra raktak, azokat darabokra vágták, s végül kemencében sütötték meg, és porcukorral megszórva tálalták. Az 1500-as évek végén már töltetlékkel is készítették, amit rétesbélesnek vagy rétestortának hívtak. Egy későbbi változást követően a rétestészta összetétele változatlan maradt, csak elkészítésének módja változott. Az asztalon húzták ki a tésztát hártyavékonyra, rárakták a tölteléket, és az abrosszal göngyölték fel a rétestésztát a töltelék körül.
A legkedveltebb a túró, a dió, mák, lekvár, meggy, káposzta, tök, bab, krumpli, mandula, de van tökös-mákos, élesztős, hajdinás, szilvás, sütőtökös, zsömlés, tökmagos rétes is. A bécsi almás rétes a világ 100 leghíresebb ételeinek egyike.
Április 3. és 5. között második alkalommal rendezték meg az Újszentiváni Rétes-fesztivált és réteskészítő versenyt. A látogatók rétesnyújtó, réteskészítő, rétesevő versenyen, valamint valódi magyar táncház és népzenei koncerteken vehettek részt.
Egy autentikus vidéki tradíciókkal teli hétvége volt április első hétvégéjén a Csongrád megyei Újszentivánon. A rendezvény különlegessége volt, hogy nem csak réteskészítési versenybe lehetett benevezni, de a nagyétkűek megnyerhették a rétesevő versenyt is. A 3 nap alatt rengeteg hagyományőrző program szinesítette az eseményt.
A fesztivál fő attrakciója a 20 méteres óriásrétes volt, melyet gondos kezek nagy odafigyeléssel a látogatók szeme láttára készítek 10 kg rétestésztából.
Az elkészült megarétes 1000 szeletéből minden résztvevőnek jutott.
Aki nem tudná....
A rétes neve a "réteges" szóból származik, ami a tészta régi készítési módjára utal, mert eredetileg töltelék nélküli, sok tésztarétegből álló sütemény volt.
A XVI. században 10-12 tésztaréteget is egymásra raktak, aztán darabokra vágva, kemencében sütötték meg és porcukorral megszórva tálalták.
Az 1500-as évek végén sok tésztarétegből álló süteményt készítettek töltelékkel, amit rétesbélesnek vagy rétestortának hívtak.
A XVIII. században változás következett be a rétes készítésében és sütésében. A rétestészta összetétele változatlan maradt, csak a technológia változott. Az asztalon húzták ki a tésztát hártyavékonyra, rárakták a tölteléket, és az abrosszal göngyölték fel a rétestésztát a töltelék körül.
A töltelékek lehetősége szinte végtelen. A legkedveltebb a túró, a dió, mák, lekvár, meggy, káposzta, tök, bab, krumpli, mandula, de van tökös-mákos, élesztős, hajdinás, szilvás, sütőtökös, zsömlés, tökmagos rétes is. A bécsi almás rétes a világ 100 leghíresebb ételei egyike.
|
|
M Imre 15 órája új képet töltött fel:
M Imre írta 15 órája a(z) Tendzin Gyaco, a 14. dalai láma képhez:
KORÁBBI CIVILIZÁCIÓK ÉS AZ EMBERISÉG JÖVŐJE ...
M Imre írta 15 órája a(z) Megkapó, szívet melengető idézetek, versek, szövegrészek fórumtémában:
VÁLASZD MEG BÖLCSEN A HARCAIDAT... Amikor valaki ...
M Imre írta 1 napja a(z) Kicsivel később: most (tíz éves a Fortepan) blogbejegyzéshez:
Budapest, XII., Anna rét. Monspart Sarolta tájfutó ...
M Imre írta 1 napja a(z) MOK – Az EU-ban Magyarország költ a legkevesebbet a betegeire! videóhoz:
KÖZösségi oldaluk: https://www.facebook....
M Imre új linket töltött fel: MOK: tobbeterdemel.hu
M Imre írta 1 napja a(z) Az egészségügy átalakításának terveiről blogbejegyzéshez:
MOK: 2500 milliárddal költ kevesebbet a magyar állam az...
M Imre 1 napja új videót töltött fel:
M Imre írta 1 napja a(z) Hit Rádió: vendégünk dr. Gál András, a bicskei gyermekotthon áldozatainak ügyvédje videóhoz:
Eltussolás, visszatámadás, nulla számonkérés | 2025. ...
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!