Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Április 3. és 5. között második alkalommal került megrendezésre Újszentivánon a rétesfesztivál és réteskészítő verseny. Egy valódi folklór-hétvége keretein belül számos élményt nyújtott a látogatóknak, no és persze hosszú-hosszú réteseket minden mennyiségben.
A rétes szó eredetileg a "réteges"
szóból származik, ami a tészta régi készítési módjára utal, hiszen
eredetileg még töltelék nélkül, tésztarétegekből álló süteményféleség
volt.
10-12 réteget is egymásra raktak, azokat darabokra vágták, s végül kemencében sütötték meg, és porcukorral megszórva tálalták. Az 1500-as évek végén már töltetlékkel is készítették, amit rétesbélesnek vagy rétestortának hívtak. Egy későbbi változást követően a rétestészta összetétele változatlan maradt, csak elkészítésének módja változott. Az asztalon húzták ki a tésztát hártyavékonyra, rárakták a tölteléket, és az abrosszal göngyölték fel a rétestésztát a töltelék körül.
A legkedveltebb a túró, a dió, mák, lekvár, meggy, káposzta, tök, bab, krumpli, mandula, de van tökös-mákos, élesztős, hajdinás, szilvás, sütőtökös, zsömlés, tökmagos rétes is. A bécsi almás rétes a világ 100 leghíresebb ételeinek egyike.
Április 3. és 5. között második alkalommal rendezték meg az Újszentiváni Rétes-fesztivált és réteskészítő versenyt. A látogatók rétesnyújtó, réteskészítő, rétesevő versenyen, valamint valódi magyar táncház és népzenei koncerteken vehettek részt.
Egy autentikus vidéki tradíciókkal teli hétvége volt április első hétvégéjén a Csongrád megyei Újszentivánon. A rendezvény különlegessége volt, hogy nem csak réteskészítési versenybe lehetett benevezni, de a nagyétkűek megnyerhették a rétesevő versenyt is. A 3 nap alatt rengeteg hagyományőrző program szinesítette az eseményt.

A fesztivál fő attrakciója a 20 méteres óriásrétes volt, melyet gondos kezek nagy odafigyeléssel a látogatók szeme láttára készítek 10 kg rétestésztából.
Az elkészült megarétes 1000 szeletéből minden résztvevőnek jutott.
Aki nem tudná....
A rétes neve a "réteges" szóból származik, ami a tészta régi készítési módjára utal, mert eredetileg töltelék nélküli, sok tésztarétegből álló sütemény volt.
A XVI. században 10-12 tésztaréteget is egymásra raktak, aztán darabokra vágva, kemencében sütötték meg és porcukorral megszórva tálalták.
Az 1500-as évek végén sok tésztarétegből álló süteményt készítettek töltelékkel, amit rétesbélesnek vagy rétestortának hívtak.
A XVIII. században változás következett be a rétes készítésében és sütésében. A rétestészta összetétele változatlan maradt, csak a technológia változott. Az asztalon húzták ki a tésztát hártyavékonyra, rárakták a tölteléket, és az abrosszal göngyölték fel a rétestésztát a töltelék körül.
A töltelékek lehetősége szinte végtelen. A legkedveltebb a túró, a dió, mák, lekvár, meggy, káposzta, tök, bab, krumpli, mandula, de van tökös-mákos, élesztős, hajdinás, szilvás, sütőtökös, zsömlés, tökmagos rétes is. A bécsi almás rétes a világ 100 leghíresebb ételei egyike.
|
|
|
M Imre írta 39 perce a(z) Óvatos ellenzéki összecsapás a miniszterelnök-jelöltek első vitáján blogbejegyzéshez:
Hány fideszes politikus kell hozzá, hogy átadjanak 2 ...
M Imre írta 1 órája a(z) Orbán Viktor személyisége blogbejegyzéshez:
Kvasztics Fedor - Kötöttségek nélkül blog: Orbánnak nem jött...
M Imre 1 órája új videót töltött fel:
M Imre írta 1 órája a(z) Óvatos ellenzéki összecsapás a miniszterelnök-jelöltek első vitáján blogbejegyzéshez:
Péter Magyar : A fideszes propagandisták győzelmi ...
M Imre írta 1 órája a(z) Helyközi Járat néven hat magyar szerkesztőség fogott össze, hogy minél több emberhez jussanak el a vidék ügyei blogbejegyzéshez:
Mészáros Lőrinc interjút adott az Indexnek – habár szerintem ...
M Imre írta 1 órája a(z) Helyközi Járat néven hat magyar szerkesztőség fogott össze, hogy minél több emberhez jussanak el a vidék ügyei blogbejegyzéshez:
Dévényi István: Alkalmanként, ha valamelyik kormányzati...
M Imre írta 12 órája a(z) Akkumulátorgyárak árnyékában videóhoz:
Nem épülhet akkumulátorgyár a XVI. kerületben | 2025. 11. 21. ...
M Imre írta 1 napja a(z) Interjú Wahorn Andrással: Ha ez rasszizmus, vállalom! (Partizán) videóhoz:
Rasszista Támadás Ért Japánban Zsiros Deszka | ...
M Imre írta 1 napja a(z) Fenntartható vízgazdálkodás táji szinten | 1/3. rész, Magfalva, 2022., Balogh Péter videóhoz:
Hiánypótló oldal mutatja be Magyarország legsikeresebb ...
M Imre írta 2 napja a(z) November 25.: a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja blogbejegyzéshez:
Ebben a videóban minden benne van, amitől rohad a ...
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!