Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
14 éve | B Klári | 0 hozzászólás
A Juhfarkról Laposa József szavai jutnak eszembe, abból az időből, amikor még abban a szerencsében lehetett részem - néhány tucat kiválasztottal egyetemben - hogy részt vehettem a néhai Magyar Borok Háza borkóstolóin. A juhfarkkal kapcsolatosan a Mester egy általa tartott borbemutatón a következő gondolatot osztotta meg velünk: „A juhfark egy olyan kapocs, amely összeköti az ősi magyar borkultúrát a maival.”
A szőlő tulajdonságai
A szőlő levelei világosak, vékonyak, nyúlt vállöblűek. A szőlőfürt tömött és hengeres alakú, a hengeres alakzat a fürt végén visszapenderedik – akár a juh farka. Ezáltal kapta a szőlőfajta a juhfark elnevezést, és valahol ez a fajta „rákfenéje” is, mivel a kunkorodásnál a nedves környezetben könnyedén beindul a rothadás. A bogyók fehéres-zöld színűek, olykor sárgásak, és általában hamvasak. Bőtermőnek mondják, késői érésű fajta, október első felében szüretelhető, és mint említettük rothadásra hajlamos.
Hazája a bazaltsziklák tövében
Minerális generális – A férfiasan fanyar
Jó évjáratokban szépen gyűjti a savakat, karakteres, megfelelő érleléssel száraz borokat ad. Illata egyedi, szinte egy illatkaleidoszkóp. Előfordulhatnak benne csonthéjas gyümölcsök, kókusz, kesudió, mandula, dió, mogyoró, különböző érlelési illatok. Az érlelést meghálálja, jót tesz neki a hordózás, a reduktív, könnyed stílusú juhfarkkal nemigen találkozni. A legszebb tételeket a Somló adja igazi kézműves vonulatokban, hagyományos megoldásokkal. Manapság a fajtából igazi férfias bor készül, bár egyes rossznyelvek szerint - a juhfark-ellenes táborból - borát kiegészítik egyéb fajtákkal, hogy „felhasználóbaráttá” tegyék. Ha Somló, akkor mineralitás, egy igazi bazaltékkő, illatban, ízben jelentkező kiemelkedő ásványossága lehengerlő. Némi animalitást is felvehet illatban, például bőrös jegyeket - utalva a névadó állatra.
Eredeti hungaricum?
|
|||
A fickósan fehér – a legenda
A Somlón már szabadulnának a mendemondától, ám a borfogyasztó szemében a juhfark a nászéjszakák bora. Erőteljesen tartja magát az a hit, hogy a juhfark az a bor, amelyet a XVIII. században a Habsburg uralkodóház férfitagjai fogyasztottak férfiasságuk karbantartására.
Nem utolsósorban a fiú porontyok nemzését is e borhoz kötötték: ha a frigyre lépés éjjelén jó somlóit fogyasztottak, akkor nagyobb eséllyel pályáztak hímnemű utódra. Ebben a Habsburgok után már több európai uralkodóház is hitt, hogy milyen sikerrel jártak, arról nem szól a fáma. A juhfark kizárólagosságát megkérdőjelezi a történetben az a tény, hogy a somlói bor régebben olyan házasítás volt, amelyben a sok-sok szőlőfajtát együtt szüretelték. Régi feljegyzésekből tudjuk, hogy akadt olyan birtok, ahol 40 különböző szőlőfajtából állt össze a híres somlói. Mára a sokszínűségnek a filoxéra és a kommunizmus „áldásos” tevékenysége véget vetett, Hamvas Béla is még „cuveé”-ben kortyolgatta kedvenc somlóiját.
Gasztronómiája
|
|||
|
|||
A juhfark igazi otthona a Somló – ez vitathatatlan. Magyarországon kezdi a fajta újra elfoglalni méltó helyét. Hamvas után szabadon, a „Világbéke bora” a somlói, melynek része a juhfark, a világ nedűi között is méltán képviselheti hazánkat.
|
|
M Imre írta 6 órája a(z) Az egészségügy átalakításának terveiről blogbejegyzéshez:
Indul a kórházi kommandózás: az orvosok mellett a betegek ...
M Imre írta 6 órája a(z) Hulladékcsökkentési Eszköztár blogbejegyzéshez:
Megállíthatatlanul ömlik a szemét a Tiszába Már...
M Imre írta 7 órája a(z) Paksi bővítés: résfalra vonatkozó építési engedély | Aszódi Attila (riport) videóhoz:
Elöntötte az áradó Tobol vize az orosz uránbányát, radioaktív ...
M Imre írta 8 órája a(z) Szép (?) új világ... (a könyv) képhez:
A könyv napja 1995-ben az UNESCO A könyv napjává ...
M Imre írta 8 órája a(z) Vegán receptblogok (gyűjtés) blogbejegyzéshez:
Megérkezett a legújabb heti receptajánlónk, amiben ezúttal...
M Imre írta 8 órája a(z) Társalgó fórumtémában:
Nagy Márton: Egymilliárd forintot kapnak a kávéházi ...
M Imre írta 8 órája a(z) Veganuár 2021 végeredmények – hatásunk a világra egyetlen hónap alatt blogbejegyzéshez:
Zombiszarvas-kór végezhetett két vadásszal A két férfi ...
M Imre írta 8 órája a(z) Akkumulátorgyárak árnyékában videóhoz:
Göd: Több mint 43 ezer négyzetméterrel bővítené gödi ...
M Imre írta 8 órája a(z) Váratlanul visszakapta 0444-es technikai számát a MET blogbejegyzéshez:
„Közös fotózkodás a Miniszterelnök Úrral!” –...
M Imre írta 8 órája a(z) Az egészségügy átalakításának terveiről blogbejegyzéshez:
Szóvá tették a takarítók, hogy nem fizették rendesen a ...
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Hazai alapanyagokból készülnek a Hungarikumaink?
Ismert NetPolgárok: bemutatkozik a tévés, a gourman és az író Pálffy István
Hungarikum a különleges merített papír
Hatodik újbor és sajtfesztivált tartanak a Magyarországi borrendek november utolsó hétvégéjén a Vajdahunyad várban