Internet: Keserűség Pécsett: Bezárt a legpatinásabb pécsi cukrászda és nem egyedül

Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1037 fő
  • Képek - 4223 db
  • Videók - 1532 db
  • Blogbejegyzések - 1413 db
  • Fórumtémák - 90 db
  • Linkek - 638 db

Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1037 fő
  • Képek - 4223 db
  • Videók - 1532 db
  • Blogbejegyzések - 1413 db
  • Fórumtémák - 90 db
  • Linkek - 638 db

Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1037 fő
  • Képek - 4223 db
  • Videók - 1532 db
  • Blogbejegyzések - 1413 db
  • Fórumtémák - 90 db
  • Linkek - 638 db

Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a NetPolgár - Digitális Irástudó klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1037 fő
  • Képek - 4223 db
  • Videók - 1532 db
  • Blogbejegyzések - 1413 db
  • Fórumtémák - 90 db
  • Linkek - 638 db

Üdvözlettel,
M Imre
NetPolgár - Digitális Irástudó klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

A politikusok működésének csődjeként is felfogható, hogy bezárt az ország egyik legrégebbi cukrászdája, az eddig minden korszakot túlélő, a szocializmus időszakában Éva néven futó Caflish.

 

 

MTIA Király utcai épületben 1789 óta megszakítás nélkül vagy cukrászda, vagy kávéház üzemelt. A Caflish nevet a Svájcban született későbbi cukrászmesterről, Caflish Kristófról kapta, aki 1865-ben, huszonhat évesen került Pécsre - írja a Bama.hu.

 

A Caflish működtetői mindent megtettek az életben maradásért, a szakmáért - mondja Háber Tamás pécsi vendéglős, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. Időről időre újabb és újabb, mind keményebb feltételeket szabtak nekik: saját üzem építésére kényszerültek az udvarban és rendre emelték bérleti díjukat is. Mindezt megfejelte az országos és a helyi kereskedelempolitika következetlensége és koncepciótlansága is. Pécsett például borítékolható volt a csődhullám azzal, hogy az Árkád plázát "beengedték" a belvárosba.

Háber szerint a Caflish esete intő jel mindenkinek: a megyeszékhelyen a vendéglátóhelyek egyharmada rövid időn belül megszűnik. Igaz, nyolc-tíz százalék "újrateremtődik", de a tapasztalt vendéglátós szerint, hiába hiszi bárki, hogy meg tudja váltani a világot, nincs rá garancia, hogy nulláról indulva, hosszú távon is képes talpon maradni. A magas költségek és szigorú szabályok miatt a bukás szinte törvényszerű.

A vendéglátósok hetente tárgyalnak a szaktárcával a válságból való kilábalás lehetőségeiről. Egyetértően bólogatva meghallgatják őket; aztán nem történik semmi - mondja Háber.

 

 

 

 

network.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Furcsa jelenségnek lehettek szemtanúi újévkor azok, akik a pécsi Citrom utca felé vették az irányt, a Capri cukrászdában és kávézóban sötétség és csend honolt. A gyanútlan szemlélő kezdetben leltárra vagy átmeneti szünetre gyanakodott, de mivel a "tünet" már több hete tartott, egyértelművé vált: a helyzet más lehet.

Úgy döntöttem, utánajárok, mi lehet az igazság. Felhívtam a cukrászda ajtaján megadott telefonszámot. Egy úr jelentkezett, aki megerősítette a tényt, hogy a Capri bezár, de "egyelőre" nem kívánt nyilatkozni. Megígérte, hogy február elején visszatérhetünk a kérdésre, akkor esetleg szép cikk kerekedhet a huszonhárom évig működő, kitűnő cukrászda múltjáról, talán még a lehetséges jövőről is.

Február elején megpróbálkoztam az ígéret beváltásával, de az úriember most már az előzőnél is szófukarabb volt, igen határozott és nem túl szívélyes módon közölte: nem nyilatkozik. Már akkor sem értettem a reakciót. Nem holmi családi vagy más, gazdasági összefüggéseket szerettem volna nyilvánosságra hozni, hanem csak egy megerősítő igenre lett volna szükségem.

Alighogy e kérdést lezártam, egy másik feliratra lettem figyelmes: eladó a Király utcai Caflisch Cukrászda bérleti joga. Ismét telefonon érdeklődtem, ahol az ingatlanközvetítésért felelős hölgy igen készségesen tájékoztatott a helyzetről. A kiadó PVV Zrt. bérleti joggal kapcsolatos álláspontja annyit változott a korábbihoz képest, hogy nem ragaszkodik a cukrászda funkcióhoz, azonban az új bérlő kizárólag vendéglátás céljára veheti igénybe az értékes ingatlant. Tehát a jövőben szerencsére nem fordulhat elő, hogy a Király utca 32. kirakatában másodosztályú tangabugyik és fürdőnadrágok csábítják vásárlásra a nagyközönséget.

 

 

(fotók: Hardi András)


Ha cukrászda lesz, ha étterem, egy biztos, az új bérlőnek nem akármilyen kincs kerül a birtokába, hiszen az épületet és a kandallót leszámítva a berendezési tárgyak is eladók, beleértve azt a kávéfőzőt is, amely muzeális értékű darab, nagyon kevés van már belőle az országban. Tehát a fizikai alaptörvényt kicsit átalakítva: a Caflisch nem zár be, csak átalakul.

Vajon mi lehet e tendencia mögött? Mi indokolja a forgalom jelentős visszaesését? Sokan egyértelműen az ÁRKÁD-ra mutogatnak, a "mindent egy helyen" kényelmes és praktikus szempontjai úgy tűnik, hogy verhetetlennek bizonyulnak a korábbi vásárlási szokásokkal szemben. Megint mások a kissé közhelyszerű rohanó életmódot hibáztatják, hiszen nincs idő az "úri", kényelmes, ráérős, sétálós hétköznap estékre és hétvégi délutánokra, amelyek kitűnő lehetőséget kínálnak egy-egy cukrászda meglátogatására.

Mindenesetre azt is beszélik, hogy a Király utcában öt helyiség bérletét szeretnék visszaadni, éppen a jelentősen visszaeső bevétel miatt. Az öt bérlőből három vendéglátós. Furcsa és sajnálatos volna, ha éppen a 2010-es Európa Kulturális Főváros évére változna meg a belvárosi vendéglátás helyzete. Egy sikeres fesztiváli évhez ugyanúgy hozzátartoznak a jó programok, mint azok a helyek, amelyek túl a gasztronómiai élményeken régi közösségek továbbélését, újak kialakítását teszik lehetővé, arról nem is beszélve, hogy nagyszerűen szolgálják az eseményeken szerzett élmények feldolgozását is.

Gerner András

Címkék: bezárt caflisch cukrászda ipartestülete magyar vendéglátók pécs éva

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

M Imre üzente 1 hónapja

Lehet házilag olyan légies krémest készíteni, amilyen a Ruszwurmban volt, csak a formát kell elengedni
Gasztro | 2025. augusztus 8.

Alapanyagok:

a tésztához:

110 gramm hideg vaj
250 gramm liszt
egy egész tojás
50 gramm porcukor
egy nagy csipet só
egy evőkanál tejföl

a krémhez:

fél liter teljes tej
6 tojás sárgája
100 gramm cukor
2 evőkanál étkezési keményítő
4 dl 30%-os habtejszín
1 evőkanál porcukor

A tésztát állítom össze először: a hideg vajat felkockázom, a liszttel, sóval, porcukorral elmorzsolom, egészen addig, míg nedveshomok-állagot nem kapok. Ekkor hozzáadom a tojást és a tejfölt, sima tésztává gyúrom. Becsomagolom, hűtőbe teszem minimum fél órára.

Amíg hűl, megfőzöm a krémet. Felforralom a tejet, amíg melegszik, addig egy tálban elkeverem a tojássárgákat a cukorral. Amikor a tej felmelegedett, folyamatos keverés mellett, vékony sugárban hozzáöntöm a meleg tejet, majd ha a felét már beleöntöttem, az egészet visszaöntöm a lábosba. Folyamatos keverés mellett keverem, míg el nem kezd sűrűsödni. Ekkor pár evőkanál hideg tejjel egy kistányérban simára keverem a keményítőt, és ezt is a krémhez keverem, míg be nem sűrűsödik. Lefedve hagyom kihűlni.

Közben vékonyra nyújtom, sütőpapíros tepsire teszem, és megsütöm a tésztát. Elég, ha éppen világos, mert ha túlsül, úgy járnak, mint én, és szeleteléskor törni fog a tészta. Ezt is hagyom kihűlni.

Ha minden kész, választok egy olyan tepsit, formát, ami legalább 4 cm magas. Ennek az aljába rakosgatok kb. 6 db tésztanégyzetet. A habtejszínt a cukorral kemény habbá verem, és a kihűlt krémhez forgatom. A krémet a tepsibe simítom, a hűtőbe teszem dermedni minimum egy órára. Ha kissé megszilárdult, rárakosgatok a hat lap fölötti krémre hat másik lapot, megszórom porcukorral, és a lapok mentén éles késsel felvágom.

https://telex.hu/gasztro/2025/08/08/lehet-hazilag-olyan-legies-kremest-kesziteni-amilyen-a-ruszwurmban-volt-csak-nem-lesz-szep

Válasz

M Imre üzente 1 hónapja

A Ruszwurm után Szamos Miklós másik budavári cukrászdájához is kivonultak a végrehajtók | 2025. augusztus 8.

A Ruszwurm Kft. cukrászdáiból, illetve az általuk használt ingatlanokból polgármestereken és önkormányzati ciklusokon átívelő ügy lett. A Ruszwurm szerződését már 2015-ben felmondta az akkori, még fideszes vezetés, aztán 2019-ben, a Kúria döntése után megindult a kiürítési eljárás is. 2019-ben az új, ellenzéki polgármester, V. Naszályi Márta vezetése alatt rövid időre felfüggesztették a pert, de 2020-ban végül folytatták. Eközben a cukrászdák vezetője azt állította, hogy V. Naszályi Márta védelmi pénzt kért tőle. Ezt V. Naszályi tagadta, és rágalmazás miatt pert is indított.

A hosszú pereskedés, az egyeztetések és rágalmazások után a V. Naszályi Mártát tavaly ősszel váltó Böröcz két lehetőséget ajánlott a helyzet megoldására. Az I. kerületi önkormányzat első körben felajánlotta, hogy átveszik a céget, és tovább működtetik a cukrászdát. Majd a polgármester szerint azt is felajánlották, hogy az egyik önkormányzati cégük átveszi a dolgozókat, és velük indítják újra a cukrászdát. „Sajnos egyik lehetőséget sem fogadták el, illetve nem éltek a lehetőséggel”, írta Böröcz László, aki szerint mivel a cég sok száz millióval tartozik, nem tehetnek mást, birtokba kellett venniük az ingatlanokat.

https://telex.hu/belfold/2025/08/08/korona-kavehaz-vegrehajtok-budavari-onkormanyzat

Válasz

Ez történt a közösségben:

M Imre 5 órája új videót töltött fel:

M Imre 6 órája új videót töltött fel:

M Imre írta 6 órája a(z) Orbán Viktor személyisége blogbejegyzéshez:

Tiltsák be a magángépes vébéselejtezőket... (közpénz) ...

M Imre írta 6 órája a(z) az Orbán-család ismeretlen története - első rész (PartizánINFO) videóhoz:

Csoki & Hipo: Egy rém enyves család (Mézga ...

M Imre írta 7 órája a(z) Bardóczi Sándor: Rákosrendező Budapest titkos fegyvere videóhoz:

„Budapest dönti el, hogy mi épül, a piaci verseny dönti...

M Imre írta 13 órája a(z) Kósa Lajos elmagyarázza: közpénz videóhoz:

A kastélyfelújítások és más műemlékek igazi okai - Varga ...

M Imre írta 13 órája a(z) Milliárdokat költött rá az állam, Lázár Jánosék most majdnem ingyen adják el videóhoz:

A kastélyfelújítások és más műemlékek igazi okai - Varga ...

M Imre írta 13 órája a(z) Helyközi Járat néven hat magyar szerkesztőség fogott össze, hogy minél több emberhez jussanak el a vidék ügyei blogbejegyzéshez:

RÁKAY egyenesen a LAGZIBÓL Miket beszél?! Juhász Péter | ...

M Imre írta 14 órája a(z) Egy ukrán újságíró írása 10 dologról, amit a Nyugatnak tudnia kell a kijevi helyzetről blogbejegyzéshez:

Az orosz sajtó szerint elapadt az üzemanyag-ellátás: ...

M Imre írta 14 órája a(z) Mi a véleményed a klub tartalmáról? fórumtémában:

2025. szeptember 17. – Autómentes Hétvégét ...

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu