M Imre üzente 1 hete

16 millió otthont láthat el árammal: indítják a világ legnagyobb megújulóenergia-parkját Indiában

Indiában épül a világ legnagyobb olyan parkja, ahol többféle megújuló energiaforrás segítségével generálnak áramot. A zöldenergiafarmot már beüzemelték, a teljes kapacitás évek alatt áll fel.

Indiában található a világ legnagyobb zöldenergia-farmja, a Khavda. Az ország nyugati részén, Gudzsarát államban található napelemes park becsült csúcskapacitása meghaladja a 30 GW-ot. A projekt első szakaszában az üzemeltető Adani Green Energy ebből mintegy 1000 MW mennyiségű napenergia-kapacitást kapcsolt be. A teljes rendszer várhatóan 2029-re áll fel – írja a Interesting Engineering.

A 538 négyzetkilométeres napelempark területe ötször nagyobb, mint Párizsé.

A beruházással nemcsak a fosszilis energiahordozók felhasználása mérséklődik, hanem becslések szerint 15 200 új munkahely is létrejön.

A választás nem véletlenül Gudzsarát állam területére esett, az építkezés helyén ugyanis 2060 kWh/m2-es napsugárzással, valamint 8 m/s-os szélsebességgel lehet számolni. Ennek köszönhetően itt épülhet meg India legnagyobb szárazföldi szélturbina-generátora, ami 5,2 MW-os kapacitással bír majd.

A panelek bifaciális, avagy kétoldalú napelemek, vagyis mindkét oldalukkal képesek áramot termelni. Emellett mozgatni is lehet őket, így képesek lekövetni a Nap mozgását. Az egységekről vízmentesen, robotok segítségével takarítják majd le a rárakódott port.

A cégnél úgy számolnak, ha a park teljes kapacitással üzemel majd, az 16,1 millió háztartást láthat el elektromos árammal. Ami pedig szintén nem mellékes: 58 millió tonnával kevesebb szén-dioxid kerülhet így a légkörbe, ami pedig 2761 millió fa szén-dioxid megkötési kapacitásának felel meg. De számolhatunk úgy is, hogy 60 300 tonnával kevesebb szenet kell elégetni, vagy, hogy 12,6 millió autóval kevesebb van az utakon.

A rekorder park megépítése nem meglepetés: a Nemzetközi Energia Ügynökség jelentése szerint 2026-ig a megújuló energiaforrással kapcsolatos globális kapacitásbővítés több mint fele indiai eredetű lesz. Az ország a tervek szerint 2030-ra a teljes villamosenergia-szükségletének 40 százalékát akarja ilyen forrásból fedezni.
https://hvg.hu/tudomany/20240415_napelemfarm-panel-zoldenergia-kornyezetvedelem-elektromos-aram

Válasz

M Imre üzente 2 hete

Héjasas vagy szélturbina? | 2024. április 13. # euronews

A megújuló energia görögországi felfutásának vagyunk tanúi. Gombamódra szaporodnak a szárazföldi és a tengeri szélerőműparkok is. De hogy élik túl ezt az eddig érintetlen területek? Az Euronews exkluzív riportja.

Friss szelek fújnak Görögország felett. Vajon energiaexportőr lesz belőle? Néhány akadályt még le kell küzdenie, mielőtt Európa zöldenergia-központjává válik. Az Euronews Witness riportere, Hans von der Brelie nézett utána ennek ott, helyben.

Európa késésben van vonatkozó stratégiájának végrehajtásával. A nemrégiben elfogadott “Szélenergia cselekvési terv” ugyanakkor fontos támogatást nyújt:

-- az engedélyeztetés folyamatának rövidítésével, az Európai Beruházási Bank hitelgaranciáival, és sok uniós pályázattal.
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=CELEX:52023DC0669

Komoly veszélyben van a természeti környezet

Vassziliki Kati professzor az Ioannina Egyetem egyik kutatólaboratóriumát vezeti. A szélerőműparkok földhasználatának tervezéséről szóló tanulmánya nagy port kavart. (PDF)
https://www.researchgate.net/publication/351356922_Sustainable_scenario_for_windfarm_spatial_planning_in_Greece_for_minimal_impact_of_wind_energy_projects_on_biodiversity

A szélerőműparkokat nem szabadna természetes tájakra vagy endemikus fajok élőhelyei közelébe telepíteni: “Ausztriában a szélerőművek mindössze 12 százalékát telepítették hegyvidéki övezetekbe, Görögországban a 92 százalékukat. Ez mutatja, mennyire nem tudatos a területfejlesztés Görögországban” – mondta a professzor.

A megújuló energiaforrásoknak hatalmas tárolókapacitásokra van szükségük. Görögország építi is ezeket. Az Amfilochia szivattyús víztározós vízerőmű-projektben több mint ezer dolgozik majd. A felesleges szélenergiát igény szerint vízenergiává alakítják át. A PCI-3.24 közös érdekű európai projektet az “Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz” társfinanszírozza. “Projektünk teljes beépített kapacitása 680 MW a termelésre és 730 MW a szivattyúzásra” – mondja Vangelisz Vasszisz a projektfejlesztő csapatból. A 650 millió eurós teljes költségvetésből 250 milliót az Európai Unió biztosított. És egy tucat hasonló projekt van előkészítés alatt.

A hálózat korszerűsítése elkerülhetetlen, ha drága is

A megújuló energiaforrásokat össze kell kötni az energiahálózatokkal, ami nem mindig egyszerű feladat. A jó villamosenergia-hálózat előfeltétele az áramszolgáltatásnak. Az Európai Bizottság becslései szerint az európai hálózatok korszerűsítésére akár 600 milliárd eurót is el kell költeni az évtized végéig.
https://greenfo.hu/hir/hejasas-vagy-szelturbina/

Válasz

M Imre üzente 3 hónapja

A naperőművek állami elővásárlási joga ismét leértékeli a magyar cégeket

A kormány decemberben állami elővásárlási jogot vezetett be a napelemes cégekre. Pontosan nem lehet tudni, hogy mi az intézkedés célja: valamilyen kontroll a megújulópiacon, esetleg egy ellátásbiztonsági gondolat, más piaci szereplők helyzetbe hozása? Mindenesetre az ilyen szabályok a külföldi befektetőket nemcsak a napprojektektől, de más megújulószegmensekről is elriaszthatják, akár az elvileg feléleszteni remélt szélpiacról is.

Amikor az állam kellemetlenséget okoz a hazai cégeknek, valamiképpen leértékeli őket, az sokszor érthető. Ha nincs elég pénze a költségvetésnek, akkor például a vállalkozásoktól mindenféle különadókat szed be. Ez természetesen nem növeli az érintett cégek értékét, de legalább értjük az okát.

Vannak azonban olykor olyan intézkedések is, amelyek úgy értékelik le a hazai cégeket, vagy úgy rettentik el a külföldi befektetőket, hogy igazán az intézkedés valódi célja, vagy állami haszna sem látszik.

Állami elővásárlási jog a napparkokra

Ilyennek tűnik az is, hogy a kormány elővásárlási jogot vezetett be a napprojektekre. Vagyis amennyiben valaki eladná a hazai napelemparkját, akkor az állam megelőzheti a piaci vevőt, és ugyanazon az áron ő veheti meg az erőművet, amit hamarosan az MVM-be apportál. A témával mélyebben egy olvasónk jelzésére kezdtünk el foglalkozni, aki egy külföldi megújuló energiás cég „elbizonytalanodásáról” számolt be lapunknak. A társaság vizsgált volna hazai projekteket, de most óvatosabb lett.

Több kisebb szabályozásról van szó, előbb 2023. december 14-én jelent meg az 566/2023. (XII. 14.) rendelet az elővásárlásról, amit 2024. január 13. napjától kell alkalmazni,
/e7f59a2f1d69403f98627395c1ffd048976c5d75/megtekintes
https://magyarkozlony.hu/dokumentumok

majd december 19-én megjelent az 1576/2023. (XII. 19.) határozat is, amely a kormányrendeletben foglalt állami elővásárlási jog egyes kérdéseit tisztázza.
https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/ef21343541b4f51ba2bbea199c4bc0e0ed340b85/megtekintes

Visszatérünk még a szakmai finomságokra, de előbb nézzük meg közérthetően, hogy mi is a baj ezzel az egésszel!

Mi a probléma?

Felmerülhetne ugyanis a kérdés, hogy mégis mit problémázunk, mi ezzel a baj? Hiszen amennyiben egy hazai üzleti kör el szeretné adni az ipari méretű napparkját, mindenképpen jól jár, vagy megveszi a külföldi vevője, vagy az állam fizeti ki ugyanazt az összeget.

Sajnos egyáltalán nem ez a helyzet. Sikerült elérnünk egy olyan üzletembert, aki konkrétan egy napprojekt értékesítésén dolgozott az év végén. Mint mondta, számára nagyon bosszantó és nem is érthető az intézkedés.

-- Ha ugyanis az állam a tranzakciókra ráír egy elővásárlási jogot, akkor sokkal kevesebben, jó eséllyel senki nem fog érdeklődni, vagyis vevői oldalról pénzt, munkát, energiát tenni a tranzakció előkészítésébe. Gyakorlatilag meghalhat a piac.

Amennyiben végül az állam él az elővásárlási jogával, akkor nem fogja az első vevőnek megtéríteni az addig beletett pénzét. Az átvilágítás, a jogi előkészítés, a szerződéstervezet és a fotovoltaikus projektek során szinte minden esetben a külső finanszírozási konstrukció sok idő és pénz. Forrásunk becslése szerint ez az egész alaphangon 100-200-300 ezer euróba fáj a vevőnek.

A gyakorlat

Végül pár szót arról, hogy miként néz ki az elővásárlás a gyakorlatban. A közvetlen külföldi befektetésekre (FDI) vonatkozó szabályok alapján a magyar államot elővásárlási jog illeti meg a naperőműves beruházásokra. Vagyis ha egy külföldi befektető azt tervezi, hogy megvásárolna egy fotovoltaikus projektet (ide nem értve a háztartási méretű kiserőműveket, vagyis a lakossági napelemeket), akkor az államot mindenki mást megelőző törvényes elővásárlási jog illeti meg.

-- Az eljárás lebonyolításával a nemzetgazdasági és az energiaügyi miniszternek van feladata, az elővásárlási jogot a magyar állam 60 munkanapon belül gyakorolhatja.

Az állami elővásárlási jog következtében állami tulajdonba kerülő stratégiai céltársaságok felett a tulajdonosi jogok és kötelezettségek gyakorlójává az energiaügyi minisztert kell tenni, majd a céltársaságokat az állami tulajdonba kerülésüket követő 6 hónapon belül az állami tulajdonú MVM Zrt.-be kell apportálni. A kormány alighanem komolyan gondolja ezt az egészet, mert a határozat forrásokat is rendelt az új feladathoz.
https://telex.hu/gazdasag/2024/01/09/a-naperomuvek-allami-elovasarlasi-joga-ismet-leertekeli-a-magyar-cegeket

Válasz

M Imre üzente 4 hónapja

Szélerőmű, szélenergia: Magyarország ismét egyedüliként nem írt alá egy uniós kezdeményezést, ami Kína érdekeit sértené

26 uniós tagállam állapodott meg abban, hogy végrehajtják a az EU szélerőmű csomagját. Az egyetlen tagállam, amelyik nem támogatta a kezdeményezést, Magyarország volt.

Az európai szélerőmű-turbinákat gyártó cégek nincsenek jó helyzetben, miközben a kínai turbinákat gyártó cégek egyre jobban teljesítenek. Ennek az oka az, hogy a világ nagy részén az előállítás költsége a döntő a szélenergia-aukcióknál, a legtöbb áramot azok tudják eladni, akik a legolcsóbban állítják elő azt. Európában egyelőre nincs kínai turbina üzembe állítva, de sokan ettől tartanak.

A 26 ország, amelyek aláírták a mostani kezdeményezést, elkötelezte magát, hogy legalább 2026-ig elég erőforrást fektetnek a szélenergiába, és hogy az ár helyett magas minőségű, környezetbarát, kiberbiztonsági szempontból is ellenálló szélerőmű-rendszert építenek majd. Ez magában foglalja azt is, hogy átalakítják a szélenergia aukciós rendszereit.

Kínának különösen a kiberbiztonsággal kapcsolatos elvárások fájhatnak. Ez a szélerőművek szempontjából kiemelten fontos terület, mert a legtöbb turbina csatlakozik az internetre, és több tucatnyi szenzorból méri a környezetét, ezért sok mindent meg lehet tudnia megfigyelésükből.

A Telekom-szektorban korábban már történt ilyen, a Huawei-t ki is zárták az európai hálózatokra kiírt pályázatokból. Az elektromos autók piacán pedig mostanában történik hasonló, mert az Európai Bizottság azt vizsgálja, hogyan támogatja állami pénzzel kínai az elektromosautó-iparát, hogy az minél nagyobb területet tudjon szerezni az európai piacon.

Maga a kezdeményezés így kifejezetten protekcionista, alapvetően az európai gyártású, minél biztonságosabb turbinák vásárlását szeretné felpörgetni.
https://24.hu/kulfold/2023/12/19/europai-szelenergia-csomag-magyarorszag-nem-irta-ala/

Válasz

M Imre üzente 7 hónapja

Kihirdették a napelemes döntéseket: van két újabb könnyítés!

Három, egymással szorosan összefüggő rendelet is megjelent a ma esti Magyar Közlönyben (2023.09.13.), amelyek közül az egyik már ma este 23 órakor hatályba is lép, és a lényegük együtt az, hogy azok a háztartások, amelyek 2023. szeptember 7-én éjfélig jelentkeztek napelem telepítésre, a telepítéstől számított 10 évig éves szaldó szerint számolhatnak el, ha 2026. január 1. előtt befejezik a beruházást. Van azonban két könnyítés is a megjelent jogszabályokban, illetve egy szigorítás is, így a sokféle szabályt összességében kell vizsgálni, és ezek alapján a cikk végén vonjuk le a következtetést.

Mi a rendeletek lényege?

Van két, eddig nem kommunikált lényeges könnyítés is a szabályokban. Egyrészt azok is élhetnek a tíz évig tartó éves szaldóelszámolással, akik 2026. január 1-ig menetközben bővítik a már meglévő napelemes rendszerüket (az eddigi szabályok szerint az ilyen bővítések az éves szaldó elvesztésével jártak), másrészt idén év vége helyett jövő év végéig a profilos elszámolásban maradhatnak az érintettek az idősoros elszámolási kötelezettség helyett.

Ezekkel szemben áll azonban az, hogy jócskán kiterjesztve a kört, bevezetik a forgalomarányos rendszerhasználati díjakat, így végülis az történt, hogy egyik kezükkel adtak a döntéshozók (éves szaldó tíz évig, 2025 végi megvalósítási határidő), a másik kezükkel pedig ebből valamennyit elvettek az igazságosság jegyében (a forgalom arányában hozzá kell járulniuk a hálózat használati költségeihez).

A szerdai Kormányinfón a fentieken kívül további fontos döntések hangzottak el a lakossági napelemes hálózati betáplálási stop feloldási menetrendjéről, illetve a 2024-től induló bruttó elszámolási rendszerben a betáplált energia átvételi árára. Ezek a mai Közlönyben még nem jelentek meg, de a tartalmuk lényegéről itt írtunk:
https://web.archive.org/web/20230914080819/https://www.portfolio.hu/gazdasag/20230913/breking-ket-nagy-napelemes-bejelentest-is-tett-gulyas-gergely-639563
-- Bréking: két nagy napelemes bejelentést is tett Gulyás Gergely! (2023.09.13.)

A kormányrendelet lényege

Amint a bevezetőben jeleztük: három, egymással tartalmában szorosan összefüggő napelemes rendelet is megjelent a ma esti Magyar Közlönyben.
https://magyarkozlony.hu/hivatalos-lapok/NJC0oGRxEEH7riMQxle264f76d4f9fbd7/dokumentumok/15cb808c782394fa4902bcccb92e31175d9b742a/letoltes

Előbb a 427/2023. számú kormányrendelet, ami már ma este 23 órától hatályba lép, és erre épül két energiahivatali rendelet (13/2023 és 14/2023 MEKH rendeletek). Nézzük sorjában, hogy mit tartalmaznak ezek és mit jelentenek a gyakorlatban!
https://web.archive.org/web/20230914080450/https://www.portfolio.hu/gazdasag/20230913/kihirdettek-a-napelemes-donteseket-van-ket-ujabb-konnyites-639587

Szintén lényeges a végrehajtási rendeletet módosító szóösszetétel,
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0700273.kor
amely az idén szilveszteri dátumot átírta jövő év végi dátumra. Ez a gyakorlatban szintén könnyítést jelent, ugyanis lehetővé teszi, hogy okosmérővel rendelkező, profil alapú elszámolás alapján áramot vételezők 2023. december 31-e helyett 2024. december 31-éig is profil alapú elszámolás alapján vételezhessenek villamos energiát, azaz ne kerüljenek át idősoros elszámolásba 2023. december 31-e után. Ennek a könnyítésnek azonban van ára is, amit az alábbiakban fejtünk ki.

A két energiahivatali rendelet

A fentiekre épülnek tartalmukban a 13/2023, illetve a 14/2023. (IX. 13.) MEKH rendeletek. Utóbbi gyakorlatilag hatályon kívül helyezi a tavaly novemberi MEKH rendelet azon részeit, amelyek anno értelmezési bizonytalanságot adtak azzal kapcsolatban, hogy mi is lesz az éves szaldósokkal, lesz-e havi szaldóelszámolás belőle és mikortől.

Előbbi, tehát a 13/2023-as MEKH-rendelet egy 2016-os MEKH-rendeletet módosít (lényegében pontosít)
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1600010.mek
a kormányrendelet tartalmával összhangban, 2024. január elsején lép majd hatályba, és

a forgalomarányos (Ft/kWh mértékegységben megállapított) rendszerhasználati díjak kiszámítási szabályrendszerét tisztázza.

Válasz

M Imre üzente 7 hónapja

Nemcsak meghátrált, de most már vissza is futott a kormány napelemes ügyben

Akár 2035 decemberéig is megmaradhat az éves szaldóelszámolás rendszere a napelemeknél – lényegében ezt jelentette be Lantos Csaba energiaügyi miniszter a legújabb videójában.
https://www.facebook.com/watch/?v=338378405292009

Miért fontos ez? A friss döntés gyökeresen eltér attól, amit a miniszter két hete bejelentett, akkor ugyanis azt mondta, hogy az éves szaldó 2024-től kivétel nélkül mindenkinek megszűnik, hiszen mindenkit az anyagilag sokkal kedvezőtlenebb havi szaldóba tesznek át.
https://www.tiktok.com/@magyarkormanytiktok/video/7271673801610480929

-- Az elszámolás részleteiről itt
https://g7.hu/elet/20220725/talan-nem-zarjak-be-a-rezsinovekedes-eloli-napelemes-menekuloutat/
és itt
https://g7.hu/kozelet/20230903/mit-tehetnek-a-napelemesek-ha-nem-akarjak-olcson-eladni-a-nyari-feleslegaramukat/
írtunk korábban.

Alulnézet: a fő problémát a már kiépített 200-220 ezer háztartási napelem sorsa jelentette, ezek megtérülése ugyanis nagyon kitolódott volna, ha mindenkinek havi szaldóra kell átállni. Emiatt óriási felháborodás alakult ki.

-- A szakminiszter egy brüsszeli irányelvnek való megfelelésre hivatkozott, indokolatlanul.

A kormány nagyon rövid idő alatt, már szeptember 5-ére meghátrált.
https://g7.hu/kozelet/20230905/meghatralhat-a-kormany-a-200-ezer-napelemes-elol-maradhat-az-eves-elszamolas-es-johet-a-nagy-roham-az-ev-vegi-valtoztatasig/

-- A kifordított kommunikációs stratégia szerint a Fidesz frakció felkérte az energiaügyi minisztert, hogy szálljon szembe Brüsszel akaratával, és védje meg a magyar családokat, azaz ne törölje el mindenkinek az éves szaldót. (Pedig az unió pont azt ellenezte, amit a magyar kormány csinálni akart: a zöld lakossági befektetések kedvezőtlen helyzetbe hozását.)

-- A miniszter mindenesetre formálisan eleget tett a kérésnek, és megkérte az energiahivatalt (MEKH), hogy vizsgálja meg a lehetőséget.

-- Ezek után pedig most bejelentette, hogy maradhat az éves szaldó.

Részletek:

-- Éves szaldóelszámolásban lesz mindenki a telepítéstől számított 10 évig, akinek már van kiépített rendszere vagy idén Szeptember 7-éig beadta a telepítési kérelmét, és legkésőbb 2026. január 1-ig be is üzemeli a rendszerét.

-- Aki idén szeptember 7 után adja be az igényét, az az úgynevezett bruttó elszámolásba kerül.

-- Utóbbi részleteiről semmit sem közöltek, azaz Magyarországon ma csak úgy tervezhet egy háztartás napelemes beruházást, hogy az áram adásvételi elszámolási rendszeréről semmit sem tud.

Ez azt jelenti, hogy aki 2025 december végén üzemeli be a napelemét, az 2035 decemberéig éves szaldóban maradhat, ez tekinthető jelen állás szerint e kedvező elszámolási módszer végső határidejének.

Mivel korábban mindig azt kommunikálták, hogy 2023 végéig kell az éves szaldóban maradáshoz átadni a napelemet, a mostani állás szerint a kormány ezt két évvel megtoldotta. Így nem csupán a havi szaldó ötletét vetették el, hanem még két évet rápakoltak az éves szaldó lehetőségére.

Felülnézet: mindez úgy történt, hogy az eltelt két hétben

-- semmilyen szabályozói, uniós és technológiai változás nem történt, a fordulat ezek egyikével sem magyarázható.

Az első körben a minisztérium olyan

-- érdemi szakmai egyeztetést nem folytatott az ügyben, amivel elkerülhető lett volna a sokadszorra jelentkező piaci káosz.
https://g7.hu/kozelet/20230908/nemcsak-meghatralt-de-most-mar-vissza-is-futott-a-kormany-napelemes-ugyben/

Válasz

M Imre üzente 7 hónapja

Visszavonulót fújt a kormánypárt napelem-ügyben!

Kocsis Máté a posztjában lényegében az elszámolási szabály utólagos változtatását kéri számon, ami így rontja az érintett családok napelemes rendszereinek megtérülését, hiszen úgy fogalmaz: „nincs helye annak, hogy … rosszabb elszámolási feltételeket kapjanak azok a családok, akik az elmúlt években napelem felszerelésével igyekeztek csökkenteni a fogyasztásukat.”

A frakcióvezető leszögezi: „Nem fair velük szemben, hogy menet közben változnak a szabályok, nem fair, hogy korábban szerzett jogaik sérülnek, hiszen a napelemek telepítésekor más megtérülési feltételekkel számoltak”.

A fentiek miatt a poszt végén a rezsivédelem megvédésére hivatkozva leszögezi: arra kéri Lantos Csaba energiaminisztert, hogy “A már megvalósult családi beruházások esetén ne vonjanak el szerzett jogokat, és a kormány döntsön az éves szaldóelszámolás visszaállításáról legalább azon családok esetén, akiket ez korábbi szerződéseik alapján is megilletett!”

Hogy jutottunk el idáig?
https://greenfo.hu/hir/visszavonulot-fujt-a-kormanypart-napelem-ugyben/

Válasz

M Imre üzente 7 hónapja

Minél több fogyasztót kapcsolunk be a rendszerbe, és minél több energiát tudunk tárolni – akár rövid, akár középtávon –, annál jobb lesz a rendszer hatékonysága. A technológiák rohamtempóban fejlődnek, és már ma is megéri ilyen rendszerekbe beruházni, hiszen fokozatosan kiépíthető. Tehát nem szükséges attól tartani, hogy kell egy újabb beruházás, ami esetleg már jövőre elavult lesz, hiszen az alkatrészek visszafelé kompatibilisek. Ráadásul a piacon elérhető szolgáltatások felső határa jelenleg a csillagos ég, illetve a rendszerek összetettsége könnyen skálázható.
https://index.hu/gazdasag/2023/09/04/napenergia-energiavalsag-napelem-napelemek-napelemes-rezsikoltseg-rezsicsokkentes-rezsiharc-kormany/

# Persze, lehet költeni, akinek van miből, de nem erről szól a történet... . A legjobb lett volna betartani az ígéretet, hogy aki már benne van (vagy 2023. végéig belép a rendszerbe), annak nincs és nem is lesz változás.

A bruttó elszámolást az újonnan belépők számára nem vitatta senki, a felháborodás nem is ennek szól. Évek óta ismert volt, hogy

-- a 2024. január 1-je után a hálózatra csatlakozók számára

nem lesz már éves elszámolási lehetőség, a bruttó elszámolásban a napelemes termelő a hálózatból vásárolt és az általa megtermelt, azonnal el nem fogyasztott energia egységárát külön-külön határozzák meg. Az idevágó uniós irányelv – amelyre hivatkozik a tárca – 2019-es, négy év volt a felkészülésre, beleértve a tarifarendszer kalkulálását.

Az ezután beruházók a majd meghirdetett kondíciók alapján dönthetik el, hogy belefognak-e a beruházásba vagy sem. Mindenki az aktuális feltételek alapján döntheti el, megéri-e neki a beruházás.

Más a helyzet a már hálózatra kapcsolódott napelem-tulajdonosokkal, számukra az egyelőre videón bejelentett havi elszámolás alapvetően fordítja fel a beruházás megtérülését. Úgy számoltak,

-- amikor döntöttek a beruházásról,

hogy egy évben egyszer összevezetik a felhasznált és a megtermelt árammennyiséget: ha többlet van, fizet az áramszolgáltató, ha a háztartás fogyasztott többet, akkor befizeti a különbözetet, ehhez méretezték az invesztíciót. A termelés lefutása a napsütéses órák számát követve május és szeptember között magas, a téli hónapokban csekély, a havi szaldó így azt jelenti, hogy a fűtési szezonban jellemzően venni kell az áramot, elbúcsúzhat a tulaj a nullás áramszámlától, dobhatja ki például a hőszivattyúra optimalizált megtérülési számításait.

Az EM közleménye ugyanakkor az éves szaldó megszüntetéséről nem ír konkrétumot, ...

Az energetikáért korábban felelős, Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium máig fellelhető hivatalos közleménye szerint

-- az uniós szabályozással összhangban 2024. január 1-jétől nem lehet szaldóelszámolásra jogosító új hálózati csatlakozást létesíteni. A 2023 végéig megkötött hálózathasználati szerződéssel rendelkező, vissza nem térítendő támogatásban nem részesülő háztartási méretű napelemes rendszerek esetén a jelenleg hatályos elszámolási szabályok (szaldóelszámolás) változatlanok maradnak.

A már említett, új EU-irányelvek ismeretében tehát azt közölte a Palkovics-féle tárca, hogy kizárólag a 2024 után belépők számára változik az elszámolás, ám azok számára, akik ezt megelőzően kapcsolódtak a hálózatra, és teljes egészében önerőből telepítették a rendszerüket, nem lesz változás.
https://24.hu/fn/gazdasag/2023/08/31/napelem-brusszel-szaldo-elszamolas-lantos-csaba-palkovics-laszlo/

Válasz

M Imre üzente 7 hónapja

Kedves MVM, mélyen (nem) tisztelt Lantos Csaba!

Háztartásunk napelemrendszerének kialakításakor a környezettudatosság és a megújuló energiaforrások kihasználása volt a fő szempont. Maga a rendszer az éves fogyasztást véve alapul - erős biztonsági ráhagyással - ezen fogyasztás duplájára lett tervezve. Adózott pénzből, piaci áron, az ön számára fura módon, de teljesen legálisan (tudom, ez nevetséges) kiépítve, kifizetve, tavalyelőtt.

Szívemnek ezért is volt oly kedves, hogy széles mosollyal, derűsen jelentette be a tényt, hogy bizony nem kellett volna. Mindig örülök, amikor boldog embert látok a monitoromon és határtalan melegség önti el a lelkemet, hogy ön és a madzag másik végén bőszen hadonászó Hörömpő cirkusz ennyire szívükön viselik azok sorsát, akik inkább próbálnak tudatosan, tisztán spórolni, pedig akár 81 milliót el is tankolhatnának, valódi Csekonics báróként, vagy belesusoghatnák Ibizán egy lisztporos, női ánuszrózsába, hogy ájhevabighausz.

De nem tettük, helyette gerincet növesztettünk és próbáltunk tenni valamit ezért a világért, amit gyerekeinknek hagyunk, akik jó eséllyel majd egyszer rájönnek, hogy a politikusok haszna a köz és a nép javára nálunk a poloskák (Heteroptera) szintjén keresendő és végleg lerázzák magukról a hon atyáinak gondoskodó kezét.

Fantasztikus volt megérezni az igazság, a morál és a népjólétre való törekvés lehelletét minden pillanatban, amikor eszünkbe jutott, hogy az általunk megtermelt többletáramot 5 egész forintért veszik meg tőlünk kilowattóránként, majd legalább hatszoros - de inkább hétszeres - áron adják el nekünk vissza akkor, amikor szükségünk van rá. (Valahol őrülten tapsol egy Jákob rabbi.)

Igen, megértem, hogy a Covid alatt nem állt módjában ennek a Pannon Pumának komolyabb energiatároló-kapacitást kiépítenie, pedig az igény már megmutatkozott rá, szakemberek is hiába csápoltak: üres volt a zseb, szegények voltunk, nem volt más választásunk, meg kellett venni Kínától a hangosan csattanó csókos Kft.-n keresztül 500 lelegeztetőgépnek hívott flippert.

Megható a tudat, hogy ezzel valahol kis háztartásunk is hozzájárult egy-egy térkőhöz vagy Hell Ice Caféhoz, hogy népünk újra nagy legyen. Már ezért is megérte, mi voltunk az ostobák, mert nem tudtuk eltárolni.

Drága Miniszter úr, köszönjük.

Köszönjük, hogy ilyen vidáman és pozitívan adta meg nekünk - karöltve a mélyen tisztelt, egyeduralkodó MVM-mel - a végső lökést ahhoz, hogy teljes mértékben áttérjünk a szigetüzemre és célt adott életünknek.

Így már meg akarjuk élni - és meg is fogjuk - azt a napot, amikor a szolgáltatóval való szerződésünk oda kerül majd, ahová való, bár nem vagyok benne biztos, hogy le tudom húzni egyben, de ez esetben majd helyezek rá némi nehezéket onnan, ahová most jó eséllyel elkívánják magukat párezren, akik hasonlóképpen gondolkodtak anno, mint mi.

Megragadnám az alkalmat és megjegyezném, hogy szándékomtól nem fog eltántorítani az sem, ha a szigetüzemért kézlevágás, vagy börtönbüntetés jár majd. Előbbi esetben vigyék a balt, hogy jobbal még betakarjam, akinek ezt köszönhetjük, utóbbi esetben pedig leülöm. Remélem jó egészségnek örvend majd, mire kijövök, majd átadom üdvözletem kollégáinak odabent.

Végezetül pedig kívánnék jó szerencsét, egészséget, erőt és lendületet ahhoz önnek és mindenkinek, akinek ezt a döntést köszönhetjük, hogy egyenes derékkal tudjanak elrugaszkodni a napfénybe és szégyentől piros arccal ne a sötét fal mellett kullogjanak, ahová valók.

Maradtam kitartó és soha nem szűnő, parázsló utálattal, minden tisztelet nélkül.

"A sérelmeket egyszerre kövesd el, a kedvezményeket viszont apránként adagold!"

írta Machiavelli 1512-ben a Fejedelem c. könyvében. Olvasgassa, az ún. könyvesboltokban lehet kapni, papíron betűk. Ez már a kedvezmény?

#ígyemlékezzenekrád #megtettélmindent #köszönjük

Take em' all
https://www.facebook.com/photo/?fbid=832517318243952&set=a.200723531423337

Ha úgy lenne, ahogy állítják, akkor nem havi szaldót csinálnának, hanem leállítanák az egész visszatermelést. Ha a szaldó megy nekik, akkor a visszatermelést is tudják fogadni, egyébként nem lenne értelme a szaldónak egyáltalán.

Válasz

M Imre üzente 8 hónapja

Az Energiaügyi Minisztérium egy másik változásról is tájékoztatást adott. E szerint

-- a szaldóelszámolás finomhangolása előkészítés alatt áll.

A Világgazdaság azt írja, hogy az éves helyett havi, vagy akár negyedórás gyakoriságú elszámolás is jöhet. Azzal pedig lehetnek olyanok, akik rosszul járnak – mondja Kiss Ernő.

-- A negyedórás bontás meghiúsítja gyakorlatilag az összes olyan beruházást, ami azért valósult, hogy például ebből a fűtési energiaigényét termelje meg, tehát nyáron süt a nap és abból megtermelünk villamosenergiát télen abból például egy hőszivattyú segítségével hűtünk vagy fűtünk. Hiszen olyan technológia nem létezik, amivel a nyáron megtermelt villamosenergiát le tudjuk tárolni télre. Tehát ez azt jelenti, hogy ezek a beruházások ezek így értelmetlenné váltak.

Az Energiaügyi Minisztérium az őszre ígéri, hogy megszülethetnek a szaldóelszámolással kapcsolatos új szabályok. A szaktárca szerint a változásra az uniós elvárások miatt van szükség, legkésőbb 2024. január elsejétől.
https://rtl.hu/hirado/2023/08/20/napelem-visszataplalas-elszamolas

Válasz

M Imre üzente 8 hónapja

Mostantól nincs esély rá, hogy valaha is megtérüljenek a napelemes beruházások – mondta Híradónknak a Napelem Szövetség elnöke miután az energiaügyi miniszter bejelentette: mindenkinek vége az éves elszámolásnak január elsejétől. A kormány

-- korábban még azt ígérte, hogy akik tavaly október 31-éig bejelentik napelem telepítési igényüket, azoknak 10 évig megmarad a kedvezményes rendszer.
https://rtl.hu/hirado/2023/08/27/napelemek-szabalyozas-valtozas-belfold

Lantos Csaba miniszer a Tranzit fesztiválon felvett videóban jelentette be, hogy a napelemeseknél január 1-től nem éves, hanem havi alapon számolnak majd el. Ez pedig elég jelentős változást hoz.

Az éves elszámolás azt jelentette, hogy

-- a nyáron betáplált felesleges energiát télen visszakaphatta a felhasználó ingyen,

ami nagyon praktikus volt például a fűtés miatt (ezzel csak az a kör élhetett, amely tavaly október 31-ig megkapta a szükséges engedélyt). Ez változik meg januártól:

-- nyáron a szolgáltató 5 forintot fizet kilowattonként a betáplált felesleges áramért,

-- míg télen a fogyasztónak a rezsicsökkentés határáig (2500 kilowattig) 38, afölött 70 forintos áron ad egy kilowattot

- hangzott el az RTL Híradó riportjában.

A Napelem Szövetség elnökr, Kiss Ernő közölte, a havi elszámolás azt jelenti, hogy

-- a változtatások után soha nem térül meg a beruházás.
https://hvg.hu/gazdasag/20230827_Innentol_esely_sincs_arra_hogy_megteruljon_a_napelemes_rendszer

Közösségi oldalon írják, hogy áh, nem táplálnak be 5 forintért a hálózatba...

Válasz

M Imre üzente 8 hónapja

Energiaközösségek: „Az a legolcsóbb energia az, amit nem kell megtermelni"
A Kisbolygó podcast nyolcadik adásában Nagy Réka az energiaközösségekről és a napelemekben rejlő lehetőségekről beszélget két vendégével:
https://telex.hu/podcast/2023/08/22/energiakozosseg-napelem-megujulo-energia
Ámon Adával, a Főpolgármesteri Hivatal klíma- és energiaügyi főosztályának vezetőjével, és Szalkai-Lőrincz Ágnessel, a Magyar Természetvédők Szövetsége közösségi energiaprojektjének munkatársával.​
https://www.youtube.com/watch?v=_z7w10tDApc

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Házilag is felszerelhető, kerítésre telepíthető napelemes rendszert dobtak a piacra Németországban

Az erkélyre telepíthető napelemes (balkonsolar) rendszereket forgalmazó német Green Akku most egy olyan új termékcsaládot dobott piacra, amellyel a kerttulajdonosokat célozta meg. Ez az új termék, a „ZaunPV” – magyarul: kerítésPV – egy készen kapható, házi körülmények között is könnyedén telepíthető (plug-and-play) fotovoltaikus rendszer, amelyet a kerítésre lehet felszerelni. A Green Akku honlapján a komplett szett megrendelhető, amely egy, illetve kétoldalú napelemes modulokat, mikroinvertereket, és a szereléshez szükséges speciális konzolokat tartalmaz. Az induló ár 416,81 euró, plusz szállítási költség. A végfelhasználóknak, amennyiben németországi címmel rendelkeznek, nem kell áfát fizetniük a rendelésük után, mivel a kormány január 1-től kezdődően nulla százalékra vitte le a napelemes rendszerek áfakulcsát.
https://greenakku.de/ZaunPV:::443.html

A fotovoltaikus rendszer a konzolok segítségével könnyedén felszerelhető egy táblás kerítésre, de némi kézügyességgel bármilyen más típusú kerítésen megoldható a telepítése. A függőleges elhelyezésnek köszönhetően a modulok télen, illetőleg reggel-este, amikor alacsonyabb a napfény beesési szöge, több energiát képesek termelni, mintha egy háztetőn lennének, ahol általában a 35 fok körüli dőlésszög a jellemző.

A németországi szabályozásnak köszönhetően a legfeljebb 600 wattos rendszerek esetében nincs szükség engedélyre, csak a szolgáltató irányába történő bejelentésre. Az invertereket ekkor közvetlenül az ingatlan hálózatára lehet csatlakoztatni egy konnektoron keresztül. Az ennél nagyobb rendszerek – és a magyarországi felhasználók – esetében viszont már engedélyre, illetve szakember közreműködésére van szükség a bekötéshez, kivéve persze, ha szigetüzemben szeretnénk használni a berendezésünket.

Mielőtt rohannánk megrendelni, a készletet érdemes tudni, hogy Magyarországon az Opus Titász közleménye szerint

-- „a konnektorba dugható napelemes rendszer kialakításával a felhasználó szerződésszegést követ el, amelynek az elosztói üzletszabályzat szerint a jogkövetkezménye: kötbér, felszólítás, a felszólítás eredménytelensége esetén pedig a rendelkezésre állás szüneteltetése, vagy azonnali hatályú szerződésfelmondás és a szolgáltatás megszüntetése.”
https://villanyautosok.hu/2023/04/22/hazilag-is-felszerelheto-keritesre-telepitheto-napelemes-rendszert-dobtak-a-piacra/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

OS - Az LMP - Magyarország Zöld Pártja közleménye (1. rész)
Budapest, 2023. január 31., kedd (OS) - A kormány oldja fel a napelemstopot!

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja azt várja a kormánytól, hogy
azonnal oldja fel az országos napelemstopot, azaz újra legyen
lehetőség a háztartási napelemes rendszerekkel termelt áramot a
hálózatba táplálni. A napelemstop fenntartása mellett nem térülnek
meg a napelemes beruházások és Magyarország nem férhet hozzá a
helyreállítási alap EU-s forrásaihoz.
A szavakban "klímabajnok" kormány a gyakorlatban minden téren
akadályozza a megújuló energiaforrásokat.

A szélerőművek telepítését 2016-tól tiltották be, az új háztartási napelemes rendszerek pedig 2022. novembertől nem táplálhatnak áramot a villamosenergia-hálózatra. Visszatáplálás nélkül pedig nem éri meg a telepítés, hiszen a tulajdonosok nem tudják a nyári
többlettermeléssel fedezni a téli fogyasztásukat. A szigetüzemű
rendszerhez mindenképp szükséges akkumulátor, ami több millió forint többletkiadást jelent és szezonális energiatárolásra nem alkalmas.

A Fidesz-kormányok 2010 óta, immár 12 éve folyamatosan
elhanyagolták a villamosenergia-hálózat fejlesztését, aminek
Magyarország most issza meg a levét. Ez a bűnös semmittevés okozta
azt a csapdahelyzetet, hogy a tudatosan napelemet telepítő magyar
állampolgárok nem tudnak rácsatlakozni az elektromos hálózatra, és
az EU-s források is veszélybe kerültek.

A kormány azzal indokolta a napelemstopot, hogy a
villamosenergia-hálózat nem tud befogadni több megújuló áramot.
Azonban ez csak az országos vezetékhálózat legfeljebb 10-15
százalékára igaz, az ország túlnyomó részén lenne lehetőség
napelemeket telepíteni.
Az LMP üdvözli az Európai Bizottság elvárást, miszerint 2023.
március 31-ig a kormánynak le kell tennie az asztalra egy
hálózatfejlesztési tervet, és legkésőbb 2024. december 31-ig vissza
kell vonnia a napelemstopot, különben az ország nem fér hozzá a
helyreállítási alap 2320 milliárd forintos EU-s forrásához. Ahol
lehet, azonnal fel kell oldani a napelemstopot, valamint országosan
meg kell kezdeni a hálózatfejlesztési beruházásokat!
LMP Sajtó
Kiadó: LMP - Magyarország Zöld Pártja

Válasz

M Imre üzente 1 éve

A kormány megígérte Brüsszelnek, hogy legkésőbb két év múlva újra csatlakozhatnak a hálózathoz a napelemesek

Vállalta a kormány hogy legkésőbb két év múlva kivezeti az október végétől élő korlátozást, ami nagy felzúdulást keltett a napelemes ágazatban. Emellett egy sor másik intézkedést is megígértek – a szélerőművek engedélyezésétől kezdve a megújulós ügyintézés felgyorsításáig –, hogy hozzájussunk 5,8 milliárd eurónyi uniós pénzhez. A megújulókkal kapcsolatos vállalásokból szemezgettünk.

Két éven belül visszaállítja a háztartási méretű kiserőművek hálózati csatlakozási lehetőségét – többek között ezt is vállalta a magyar kormány a helyreállítási tervben, amelynek elfogadását szerdán javasolta a tagállamoknak az Európai Bizottság, és amely alapján 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatáshoz juthat Magyarország – amennyiben megfelel az egyéb elvárásoknak is.
https://hvg.hu/eurologus/20221130_Penzbefagyasztas_feltetelrendszer_az_unios_penzhez__ezt_javasolja_Brusszel
A terv végleges elfogadása a következő 1-2 hétben várható.

A dokumentumban egy sor, a megújuló energia minél gyorsabb terjedését segítő vállalás is szerepel, ezek egyikre az, hogy megszüntetik a háztartási méretű kiserőművek hálózati csatlakozásának felfüggesztését (amit októberben rendelt el a kormány),
https://hvg.hu/zhvg/20221026_magyar_kozlony_napelem_rendelet
illetve addig is legalább félévente felülvizsgálja régiónként a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal azt, hogy indokolt-e még fenntartani ezt a korlátozást.

A kormány vállalta, hogy minderről jövő március végéig meg is hozza a szükséges szabályokat, ahogy többek között a következő vállalásokról is:

-- 75 napban maximalizálják a fél megawattnál nagyobb kapacitású naperőművek engedélyezésének határidejét, és ha a hatóságok ez idő alatt nem reagálnak, akkor a kérelmet elfogadottnak kell tekinteni;
-- egyszerűsítik a kisebb, legfeljebb 0,8 kilowatt teljesítményű kiserőművek telepítését és engedélyeztetését (elég lesz egy egyszerű regisztráció), a hálózathoz csatlakoztatásukat pedig legfeljebb két hónapos határidővel teljesítik a szolgáltatók;
-- megszüntetik a szélturbinák felállítását korlátozó jelenlegi szabályokat (amelyek ellehetetlenítik ezek telepítését);
-- meghatározzák azokat a területeket, ahova kimondottan javasolt lesz szélturbinákat telepíteni, és egyszerűsítik, valamint felgyorsítják engedélyezésük folyamatát is;
-- átláthatóvá teszik a nagyobb naperőművek telepítésének feltételeit (egy adott kérelmet mi alapján fogadnak el vagy utasítanak vissza);
-- a uniós pénzből finanszírozott felújítás esetében vállalni kell 30 százalékos energiahatékonysági növekedést;
-- kivezetik a szaldó elszámolást a megújulós termelőknél (az állami beruházásoknál már jövőre)*.

Az időjárásfüggő megújuló energiatermelés felfuttatása komoly hálózati fejlesztéseket igényel, erre 415 millió eurós keret áll majd rendelkezésre, plusz 300 millió euró a hálózat működését segítő akkumulátorok beszerzésére. A kormány azt is vállalta, hogy a jelenlegi 8-ról 10 gigawattra növeli 2026 nyaráig a jóváhagyott megújuló energiatermelési kapacitás mértékét.

A vállalásoknak ez csak egy része, a későbbiekben alaposabban is feldolgozzuk a témát.

*A napelemesek számára kedvező szaldó elszámolás lényege, hogy az általuk felhasznált elektromosenergia-mennyiséget csökkenteni tudják a napelemeik révén a hálózatba betáplált elektromos energiával, és csak a különbség után kell megfizetniük a díjakat, az adott – általában egy éves – elszámolási időszak alatt. Ez azonban jelentős plusz költséget jelent a hálózat üzemeltetőjének, mivel egy ilyen napelemes felhasználó olyan időszakban "kéri vissza" a korábban (nyári, napsütéses időszakban, olcsón) betáplált energiát, amikor eleve nagyobb az energiaigény (télen, kevésbé napsütéses időszakban) és drágább az áram. A szaldó elszámolás kivezetéséről már létezik egy rendelet,
https://hvg.hu/gazdasag/20221122_napelem_haztartasi_meretu_kiseromu_szaldo_elszamolas_kivezetese_mekh
de értelmezése egyelőre kérdéses.
https://hvg.hu/gazdasag/20221129_lakossagi_napelemek_haztatasi_meretu_kiseromu_eves_szaldo_havi_szaldo

Forrás:
https://hvg.hu/kkv/20221130_helyreallitasi_terv_megujulo_energia_szeleromu_naperomu_betaplalas

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Űrbe telepített napelemekkel szórná az energiát az Európai Ürügynökség

A megoldás technikaialg megvalósíthatónak tűnik, és számos előnye is lenne a földi napelemfarmokhoz képest, de még sok minden hiányzik a koncepció gazdasági életképességéhez.

Az Európai Űrügynökség (ESA) is demonstrálta annak az elképzelésnek a megvalósíthatóságát, amelynek értelmében képesek lennénk az űrből sugározni energiát a Földre. Az űralapú napenergia (space-based solar power, SBSP) kutatására létrehozott SOLARIS programban a műholdakról sugárzott mikrohullámokat vizsgálják, beleértve az ötlet technológiai kivitelezését és a technológiával kapcsolatos költség-haszon elemzéseket. Az űrügynökség kereskedelmi partnereivel, köztük az Airbus légiipari vállalattal folytatott együttműködése során arra jutott, hogy az új megoldás életképes dolog lehet a megújulóföldi energiaforrások kiegészítőjeként.

A beszámolók alapján szeptemberben az Airbus már bemutatta, hogy képes mikrohullámokkal energiát továbbítani 36 méteres távolságra, amit egy miniatűr város kivilágítására használt. Ez az ESA számára is fontos lehet, hogy további uniós forrásokat szerezzen a napenergia-kutatás finanszírozására: a The Register a SOLARIS projektvezetőjét idézi, aki szerint eddig kis léptékben tesztelték egy jövőbeli SBSP-rendszer kulcsfontosságú elemeit. Bár az eredmények biztatóak, a SOLARIS nem képes a következő szintre lépni az ESA-tagok miniszteri tanácsának további támogatása nélkül, amely november végén tartja következő éves ülését.
https://bitport.hu/urbe-telepitett-napelemekkel-szorna-az-energiat-az-europai-urugynokseg

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Kaliforniában bezzeg elbírja a hálózat a rengeteg napelemet
2022-11-06 dr. Papp László (Sol Invictus)

Kalifornia lakossága közel 40 millió fő, ha önálló ország lenne, a világ hatodik legnagyobb gazdaságának számítana, megelőzve az Egyesült Királyságot. Az állam villamosenergia-termelése megközelíti az évi 200 TWh-t, ami több, mint a világranglistán 24. helyen álló Thaiföldé. A felhasználása azonban ennél is nagyobb, az ugyanis meghaladja a 270 TWh-t (ami már Ausztrália szintje), így jelentős mennyiségű importra szorul. Az államban egyetlen atomerőmű működik, a mi Paksunknál valamivel nagyobb, 2256 MW-os Diablo Canyon.

A megújuló energia alkalmazásában Kalifornia mindig is az élen járt, nemcsak az országon belül, hanem világviszonylatban is. Tavaly a termelésük 25%-a származott nap- és szélenergiából (ebben egyébként néhány állam, köztük Texas is előrébb jár már), ilyen mértékű ingadozó termelés mellett viszont már komoly igény jelentkezett a hálózati méretű energiatárolásra. Az államban található néhány tározós vízerőmű, amely alkalmas a kiegyenlítésre, és az import mennyiségének változtatása is biztosít némi mozgásteret, de ez önmagában nem lenne elég.

A rengeteg naperőmű miatt napközben rendszerint alacsony az áram piaci ára, az esti csúcs idején pedig nagyon magas, ami remek üzleti lehetőséget jelent a gyorsan telepíthető, könnyen skálázható, rugalmasan működtethető akkumulátoroknak. Az energiatárolókat üzemeltető kereskedők meglovagolják az áram árának napon belüli ingadozásait: amikor éppen olcsó, akkor betárolnak, amikor drága, akkor kitáplálnak, és ezzel mintegy mellékesen stabilizálják a hálózatot is.

-- „Már idén áprilisban, alig néhány nappal azután, hogy [az akkumulátortelepünket] beüzemeltük és csatlakoztattuk a hálózatra, délben 10 dollár/MWh árfolyamon tudtuk tölteni, amikor bőséges megújuló energiaforrások álltak rendelkezésünkre. Még aznap, a csúcsidőszakban, 100 dollár/ MWh áron adtuk el, és tápláltuk vissz a hálózatba” – nyilatkozta Patti Poppe, a PG&E energetikai vállalat igazgatója.

A kecsegtető üzleti lehetőségek miatt néhány évvel ezelőtt rengeteg beruházó vágta energiatárolós projektekbe a fejszéjét, és sorra kezdtek kinőni a földből az akkumulátortelepek. A világ legnagyobb létesítménye is Kaliforniában található, a Moss Landing-i akkumulátortelep 400 MW teljesítményű és 2000 MWh kapacitású, de a világcsúcstartó mellett számos kisebb-nagyobb energiatároló egység kezdte meg a működését az elmúlt években.

A beruházási boomnak köszönhetően a hálózati méretű akkumulátorok összteljesítménye már hónapokkal ezelőtt átlépte a 3000 MW-ot, ami azt jelenti, hogy gyakran több áramot táplálnak be a hálózatba, mint a Diablo Canyon atomerőmű.

-- Magyarországon eközben még sokan a mai napig is azt szajkózzák, hogy a hálózati energiatárolás nem megoldható, vagy minimum egy technológiai áttörésre lenne szükség hozzá.

A hálózati méretű energiatárolók mellett van még az államban legalább 740 megawattnyi decentralizáltan működő energiatároló is, amelyek a helyi hálózatokon segítenek mérsékelni a napelemek által okozott feszültségingadozásokat.

Kaliforniában így integrálnak a magyarországinál arányaiban nagyobb mennyiségű időjárásfüggő megújuló energiát a hálózatba. Néhányan persze azt fogják mondani, hogy pont emiatt ott a legdrágább az áram az országban, az ő figyelmüket azonban felhívnám arra, hogy Texasban még a kaliforniainál is nagyobb a megújuló energia aránya, és az energiatárolásban sincs komoly lemaradásuk, mégis Texasban alacsonyabb az áram ára az országos átlagnál. A korreláció tehát ebben az esetben nem kauzáció, azaz önmagában a megújuló energia magas arányából nem következik az, hogy drága, vagy olcsó lesz az áram.
https://villanyautosok.hu/2022/11/06/kaliforniaban-bezzeg-elbirja-a-halozat-a-rengeteg-napelemet/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Napelemstop

Valótlan állítás, hogy a hálózat nem képes befogadni a megtermelt energiát, a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) fővezeték-hálózata körülbelül 50 százalékos mértékben van terhelve, tehát bőségesen lenne kapacitása – reagált lapunknak Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) elnöke arra a nagy hullámokat kavart kormányzati bejelentésre, miszerint a napelemek esetében az ezután érkező igényléseknél felfüggesztik a betáplálás – vagyis a hálózatra csatlakozás – lehetőségét arra hivatkozva, hogy a hazai villamosenergia-rendszer már nem tudja befogadni az így megtermelt energiát.

Kiss Ernő azt mondja, arányaiban nagyon kevés a napelemes rendszer hazánkban, a háztartások a teljes hazai villamosenergia-termelés mindössze 3 százalékát adják.

Kiss Ernő azt állítja, a Technológiai és Ipari Minisztériumnál (TIM) – amely a napelemes rendszerekkel kapcsolatos döntésekben és az áramszolgáltatói hálózat felügyeletében illetékes – soha nem merült fel, hogy a továbbiakban minden szereplő számára megakadályozzák a visszatáplálás lehetőségét. Az MNNSZ részt vesz a döntés-előkészítési, törvényalkotási folyamatokban, rendszeresen egyeztet a minisztérium illetékeseivel, akik eddig elkötelezettnek látszottak amellett, hogy a napenergia-ipar minél gyorsabban és szélesebb körben elterjedjen.

„Abban bízunk, hogy a Magyar Közlönyben hamarosan megjelenő rendelet korrigálni fogja Gulyás Gergely bejelentését, és a TIM gárdája képes lesz normális mederbe terelni a folyamatokat” – hangsúlyozta a szakember.

Az elnök úgy látja, Gulyás Gergely kormányinfós bejelentésének alapja valamilyen félreértés, tévedés lehetett. Az egész világon hatalmas az igény a napelemes rendszerek iránt, a betáplálás ilyen jellegű tiltása, amit nálunk terveznek, tudomása szerint egyetlen országban sem létezik.

Kinek használna?

Kiss Ernő szerint a napelemes rendszerek visszatáplálásának tiltása nem racionális érvek és nem is lobbiérdekek mentén került a kormányzati megfontolások közé. Kizárásos alapon a gázmotoros-gázturbinás erőművek üzemeltetőinek használna a lépés, ők az egyetlenek, akik esetleg előtérbe kerülhetnek – mivel amennyiben a napelemeket is visszaszorítják, a szélerőműveket pedig tiltják, rajtuk kívül senki más nem vágna bele komolyabb erőműprojektekbe. Aligha valószínű azonban, hogy ezek a cégek nyomást gyakoroltak volna a kormányra, és vélhetően a kabinetnél is megfontolnák, hogy az ilyen megoldásokra nem érdemes alapozni, amikor a földgáz ára akár tizenötszörösére növekszik, ráadásul a beszerzési források bizonytalanná váltak az orosz–ukrán háború miatt – értékelt az elnök.

A másik haszonélvező maga a Mavir lenne, mely hálózathasználati díjat kap, ami nemrég jelentősen megemelkedett. A megújuló energiaforrások által termelt villamosenergiát azonban költségmentesen köteles átvenni, miközben az importáram után a teljes hálózatára kapja a hálózathasználati díjat. A rendszerirányító brutális veszteségeket szenvedett el az energiaválság miatt, de az ellenlobbizás esetükben sem életszerű. A nagyobb napelemes erőművek üzemeltetői ugyanakkor kifejezetten ellenérdekeltek, hiszen az MVM-csoportnak, az E.ON-nak és a Mészáros Lőrinc felcsúti multimilliárdoshoz köthető Opus Global Nyrt.-nek egyaránt van lakossági napelemrendszereket kivitelező csoportja. Ezek jelentősen profitálhatnak abból, hogy az igények a korábbi sokszorosára nőttek – emelte ki az MNNSZ elnöke.

Gulyás a napelemstop bejelentésekor jelezte, hogy az úgynevezett szigetüzemű rendszerek engedélyeztetését jóval egyszerűbbé teszi a kormány. Az ilyen rendszerek esetében az adott épület napelemes rendszere önálló áramellátó egységet képez, nem kapcsolódik a hálózati áramellátó rendszerhez.

-- Ez azt jelenti, hogy a szigetüzemű rendszereket nem kell engedélyeztetni, ez pedig konkrétan életveszélyes helyzeteket teremthet

– állítja Kujáni Péter.

Ha nincs megfelelően meggátolva a visszatáplálás a hálózatba, az tragédiákat okozhat. Például hamarosan nagy számban kezdődnek a hálózatfejlesztések, amelyek esetében a szerelést megelőzően az üzemeltető lekapcsolja az áramot a hálózaton. Amennyiben viszont egy lakóház napelemrendszere továbbra is visszatáplál az áramtalanított hálózatra, akkor a szerelőket agyoncsaphatja az áram.

-- Ebből látszik, hogy a módosítást még azelőtt jelentették be, hogy véleményezték volna a szakmai képviseletek, illetve az áramszolgáltatók

– fogalmazott Kujáni Péter.
https://24.hu/fn/gazdasag/2022/10/22/napelem-napkollektor-energia-megujulo-energia-aram-halozat-mavir-gulyas-gergely-elektromos/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

A szél után a napenergiát is likvidálnák – konzerválva a drága orosz gázfüggést

A kormány váratlan napelemes jogszabály módosítása nem csak újabb döfés a hazai megújuló szektornak, de az egész 12 éves elhibázott energiapolitikának is látványos bizonyítéka. Az új napelemek hálózati betáplálásának (a megtermelt áram átvételének) tilalma az energiaválság közepén abszurd, de egy évtized dilettáns kormányzati munkája révén előállított helyzet. A napelemes iparág és a napelemet tervező sok tízezer ember értetlenül áll a kormány tervei előtt

A MANAP nyílt levele a döntéshozókhoz.

A MANAP Iparági Egyesület (MANAP) elnöksége döbbenettel áll a 2022. október 13.-i Kormányinfón elhangzottakkal kapcsolatban:
https://nepszava.hu/3172352_napelemfrasz-kezdodik-a-szakma-szerint-vege-az-iparagnak

-- a bejelentett, tervezett változások nem egyértelműek,
https://telex.hu/gazdasag/2022/10/13/nagy-maflast-kapott-mindenki-aki-haztartasi-napprojektet-tervezett

-- a napelemet használni tervező magánszemélyek tízezrei nem tudják, mi vár rájuk, ha napelemes rendszert terveznek.
https://telex.hu/gazdasag/2022/10/14/okok-napenergia-stop-hattereben-halozati-problemak-es-nyomasgyakorlas-az-uniora

A MANAP kéri a kormányt, tegye egyértelművé, mit tervez a magyar megújuló energiatermelés zömét jelentő napelemek jövőjével.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter az MTI tudósítása szerint a következőt mondta a 2022. október 13-i Kormányinfón:

„A nagy igények és hálózat rendkívüli túlterheltsége miatt döntött úgy a kormány, hogy változtat a telepítés szabályain. Mivel a villamosenergia-rendszer már nem tudja befogadni a megtermelt energiát, a betáplálási kötelezettséget felfüggeszti, ezzel az eljárás is egyszerűsödik”.

A MANAP elnöksége értetlenül áll a bejelentett változások előtt.

Az egész iparág arra vár, hogy a kormányzat jogszabályi és kommunikációs szinten is pontosítsa a bejelentést, ami jelenleg azonnali leállást jelent a piacon. A miniszter bejelentése gyakorlatilag megállította a piacot, bizonytalanságban hagyva a megrendelőket és a napelemes iparág szereplőit egyaránt.

A magyar villamosenergia hálózat bővítésének fontossága (többek között a napelemes rendszerek kiszolgálásához) régóta ismert, és a MANAP információi szerint napirenden és folyamatban is volt, ám ilyen hirtelen intézkedés szükségessége minden iparági szereplő és szakértő számára meghökkentő.

Az iparág számára a bruttó elszámolásra való áttérés (ami szemben a mai szaldós rendszerhez, a rendszerbe betáplált, napelemből származó áram értékének a számlából való levonását jelenti, a rendszerhasználati díjat nem érintve) új rendszerek esetében 2024. január 1.-től uniós előírásként régóta ismert volt, a napelemes cégek készültek is rá, továbbá az is, tervezett volt, hogy a bruttó elszámolási rendszer a támogatást igénybe vevő projekteknél várhatóan bevezetésre kerül, de a céldátum a tavaly nyári halasztás óta nem volt meghatározva a kormányzat részéről.

A MANAP szerint, amennyiben a bejelentés a bruttó elszámolás azonnali bevezetését jelenti, akkor az minden új igénybejelentő számára jelentős mértékben, de még éppen elfogadható szintre emelné megtérülési időt.

A MANAP viszont értetlenül áll az előtt, hogy a bejelentés szerint a (régóta tervezett) bruttó elszámolásra való áttérés együtt járhat a betáplálás tiltásával vagy korlátozásával. Ez eddig a lakosság és a kisebb rendszereket létesítő KKV-k számára nem volt ismert koncepció. Ezen kisebb rendszereknél ezt az irányt a MANAP rendkívül szerencsétlennek tartja, a beruházások megtérülése rendkívül hosszúra nyúlna, mert arányaiban rendkívül nagy tárolót kellene vásárolni ahhoz, hogy a napelemek által termelt áramot fel tudja felhasználni a fogyasztó. Ez akár a lakossági napelem telepítés teljes leállásával fenyegethet rövid távon, ami a jelenlegi energiakrízisben az ország, a lakosság és a magyar KKV-k érdekeivel szöges ellentétben áll.

A MANAP arra kéri a kormányzatot, hogy az október 13-i Kormányinfón elhangzottakat

-- pontosítsa
https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/szempont/napelemszovetseg-tobb-ezer-ember-munkahelye-kerult-veszelybe-es-tobb-szazezer-ember-napelemes-rendszerenek-ertelmet-nullaztak-le/

-- és közölje a megújuló energiát használni tervezőkkel és a napelemes iparágban működő kis- és középvállalkozásokkal, hogy mit tervez az elszámolással és a fel nem használt áram betáplálásával kapcsolatban.

2022. október 15.

A MANAP Iparági Egyesület elnöksége nevében:
https://www.manap.hu/
Szolnoki Ádám elnök
https://greenfo.hu/hir/a-szel-utan-a-napenergiat-is-likvidalna-orban-konzervalva-a-draga-orosz-gazfuggest/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

NN Power Cube
Egyedülálló szünetmentes energetikai innováció - technikai leírás
https://nnpower.hu/nn-power-cube/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Hibrid üzemű napelemes rendszer?

A hibrid üzemű napelemes rendszer alkalmazása olyan kis teljesítményű fogyasztóknál javasolt, ahol hálózati kimaradás esetén is szükség van áramellátásra (pl. fűtés keringtető szivattyú). Azonban itt nem beszélhetünk szünetmentes ellátásról, mivel a rendszer átkapcsolási ideje nagyjából 60 másodperc. Az áramszünet alatt áthidalható időszak hossza a fogyasztók nagyságától és az illesztett akkumulátor kapacitásától függ.

Ebben a témában érdemes egy tévedést eloszlatni. A legtöbb inverter gyártó hibridnek nevezett invertere a nyugat-európai irányvonalra adott megoldás. Tehát a hibrid elnevezés csak arra utal, hogy

-- energiatárolóval tud együttműködni,
-- van benne akkumulátortöltő
-- és a szoftvere képes lekezelni egy akkumulátor pakk működését.

Ezek az inverterek áramszünet esetén lekapcsolnak (nem kapják meg a hálózatról a működésükhöz feltétlen szükséges sinus jelet), azaz, nem tudják ellátni a fogyasztókat még akkor sem, ha az akkumulátorban van elegendő, tárolt energia.
https://www.tisztaenergiak.hu/energiatarolo-napelemes-rendszereknel-hibrid-uzemu-napelemes-rendszerek/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
https://prohardver.hu/tema/napelem_de_csak_finoman/hsz_10858-10858.html

Válasz