M Imre üzente 2 hónapja

Elegünk van

Nekünk is nagyon elegünk van, de látjuk a reményt.

A reményt abban, hogy egy olyan generáció tapasztalja meg, hogy az aljasságnak van politikai következménye, akik még nem láthattak ilyet a saját hazájukban. A pedofil bűncselekmény eltussolásában segédkezőnek adott köztársasági elnöki kegyelem a hatalom rendszerének minden aljasságára rámutat: a képmutatásra, az átláthatatlan működésre, arra, hogy egy szűk kör érdekei mozgatják a magyar államot a polgárok képviselete helyett. Minden nap érezzük ennek a fojtogatását, és közben úgy kell dolgoznunk, hogy nagyon elegünk van.

Elegünk van azért, mert évek óta folyamatosan nő a családjukból elvett gyerekek száma, akiket nem családokba, hanem tömegintézményekbe helyeznek, kiszolgáltatva őket a zárt intézmény borzalmainak. Harcolunk azért, hogy a gyerekeket szegénység miatt ne szakítsa ki az állam a családjukból, hanem segítsen az elsődleges problémájukon: a szegénységen. Képviselünk gyereket bíróság előtt, aki borzalmas intézeti bánásmód miatt pereskedik. Az intézmények aljas működésére a bicskei példa nagyon szemléletes, de nem kell ilyen súlyú tragédiáknak történnie, hogy lássuk, a kiszolgáltatottság, az ellenőrzés nélküli hatalom éppen azokat nyomorítja meg leginkább, akiket a képmutató hatalom annyira védeni ígér: a gyerekeket.

Elegünk van, mert az elmúlt években egyre erőteljesebben igyekszik elnyomni a hatalom a szabad sajtót. A pegazus megfigyelési ügy rámutat arra, hogy micsoda jogi útvesztőben kell az újságíró ügyfeleink jogaiért kiállnunk, hogy ne lehessen őket titkosszolgálati módszerekkel elhallgattatni. Közben pedig egyre kifacsartabb értelmezésekkel szemben kell érvelnünk a bíróságon, amikor bizonyítani akarjuk a nyilvánvalót. Igenis, a közérdekű adatok, ha valaki például állami pénzekből gazdagodik meg, a nyilvánosságra tartoznak. Felemeljük a szavunkat, hogy az állam döntései átláthatóak legyenek, és támogatjuk tudásunkkal azokat az állampolgárokat, akik elmennek az önkormányzati közgyűlésre, mernek kérdezni a közmeghallgatáson, és nem hagyják annyiban, ha a környezetüket akarják tönkre tenni. Elegünk van, hogy polgárokat azért kell a bíróságon megvédenünk, mert kritizálni merik a hatalmat.

De látjuk a reményt is, mert mindeközben a hatalmi aljasság ellenszere is olyan világos ezekben a napokban: megalkuvás nélkül végzi a munkáját a szabad sajtó, emberek fejezik ki a véleményüket a hatalomról, és nem félnek kimondani, hogy most már elég volt. Az, hogy lemondott a köztársasági elnök, hogy visszavonult a közélettől a volt igazságügy miniszter, és az esetleges további személyi következmények hihetetlenül fontosak, mert most először tapasztalhatja meg a NER-ben szocializálódott generáció, hogy a tetteknek súlya van, a szabad sajtó leleplezi a hatalom aljasságát, és a cselekvéssel eredményt lehet elérni.

Cselekszünk, mert érezzük a hatását, mert látjuk, hogy merre tartunk. A mindennapjainkban sokszor alig-alig látszik a mi és az ügyfeleink tetteinek hatása: apró léptekkel haladunk előre egy szabad, bátor és egyenlő ország felé. A mostani ritka pillanatban, amikor megéltük, hogy a tetteknek következménye van, akkor ebből erőt kell meríteni arra az időre is, amikor ez nem biztos, hogy ilyen élesen fog látszani. Ezzel tartozunk azoknak, akik a legreménytelenebb helyzetben is kiálltak, azoknak a gyerekeknek, fiatal felnőtteknek és elkötelezett munkát végző szakembereknek, akik Bicskén is változást értek el.

A változáshoz hosszú távon aktív polgárok kellenek, akik ha szembe kerülnek a hatalommal, akkor veszik a fáradtságot és kiperlik, kikutatják, bíróságra viszik az ügyeket. Az ő kiállásuk segíthet megtörni a közéletben uralkodó apátiát, ők mutatják meg másoknak is, hogy érdemes állást foglalni közéleti kérdésekben, mert csak így válhat olyanná a hazánk, amilyennek látni szeretnénk. Mi őket segítjük már 30 éve.

Nem állunk meg addig, amíg a gyerekeket traumatizáló, és a hatalom aljasságának teret engedő rendszer meg nem változik.

Találkozzunk pénteken 18 órakor a Hősök terén!

Társaság a Szabadságjogokért, 2024

Válasz

M Imre üzente 2 hónapja

Ismerjük jól a hazai propaganda működését: hazug plakátok, lejárató kampányok, mindent elárasztó dezinformációk. Mindezért pedig Rogán Antal a felelős. Ő az, aki utasításba ad mindent, ami a kormány és a Fidesz kommunikációját övezi. Azonban a napokban arról is egyre több információ érkezik, hogy Rogán nemcsak azt mondja meg, hogy miről és hogyan lehet beszélni, hanem azt is, hogy miről nem.

Elegünk van a mindent átszövő propagandából, elegünk van az elnyomó rendszer kommunikációs gépezetéből! Rogán Antalnak mennie kell! Csatlakozz, és írd alá te is a petíciót! Követeljük együtt a propagandaminiszter távozását!

Mondjon le Rogán Antal!

Az elmúlt héten az állam két legmagasabb rangú női politikusa mondott le tisztségéről, miközben az egész ország tudja, hogy parancsot teljesítettek. Több mint valószínű, hogy azt is parancsba kapták, hogy ne mondják el az ügy hátterét, és hogy miért kapott kegyelmet egy pedofil elkövető bűntársa.

Mi a parancsot kiadó politikusok lemondását akarjuk!

Rogán Antal a felelős azért, hogy az elmúlt években folyamatos lejáratókampányok, hazugságok és propaganda üzenetek uralják le az országot. A társadalom szétszakítása őt is terheli. Legyen világos: Le kell mondania!

Üdvözlettel,
Az aHang csapata

Kattints ide, és írd alá a petíciót!
https://szabad.ahang.hu/petitions/eleg-a-propagandabol-rogan-antalnak-mennie-kell

Válasz

M Imre üzente 2 hónapja

A mi munkánk... lemondásokkal jár. (kép)
https://www.facebook.com/photo/?fbid=10220545675990591&set=a.10202276716198014

Válasz

M Imre üzente 2 hónapja

...amiről senki nem beszél: hogy került a bársonyszékbe?
https://www.youtube.com/watch?v=2XNA2f-V9b8

Válasz

M Imre üzente 2 hónapja

Öt pontban Magyar Péter Partizán-interjújáról

Gulyás Márton és a Partizán ismét Youtube-médiatörténelmet csinált,
https://www.youtube.com/watch?v=8cJulnczg2E
vasárnap késő este ugyanis stúdiójában faggathatott olyan embert, akit általában senki sem faggathat sehol.

Egy barátom, aki ért az ilyesmihez, az interjú közben úgy írta le az elhangzottakat, mint egy átlagos fideszes káder „a kocsmaasztalnál, három sör után” előadott, privát panaszait.

Csakhogy ezt most élőben látta 70 ezer ember, azóta pedig csaknem félmillióan nézték meg. Ilyen még valóban csak egyszer volt, amikor Simicska Lajos oligarcha 2015-ben, akkor még a függetlenebb médiában, milliók előtt kezdte el káromolni Orbánt Viktort, szinte élőben.

Vele szemben Magyar Péter csak közepes, ám befolyásos vezető pozíciók sorát töltötte be Orbán rendszerében 2018-tól a múlt hétig. Azután elromlott minden: a kegyelmi botrányba végleg belebukott volt felesége, Varga Judit, aki miután igazságügyminiszteri posztjáról távoznia kellett, most már EP-listavezető sem lesz. Kiderült ugyanis, hogy noha most megszólaló volt férje szerint nem értett egyet a gyermekbántalmazót segítő K. Endre kegyelmi kérvényével, végül mégis ellenjegyezte azt.

Ez úgy tűnik, már az egykor a Diákhitel Zrt.-t vezető utána pedig rövid ideig a Máv-Volán csoport vezetőségében is bent ülő Magyarnak is sok volt, így olyasmire szánta rá magát, ami igazából Orbán apparátusának a rémálma. Egyenesen a politikai ellenségnek, avagy „dollárbaloldalinak” bélyegzett médiaellenfél videóműsorában tűnt fel.

Sok új információt, vagy jelenséget nem tárt fel, ahogyan azt a kérdést sem oldotta meg interjújában, ki állt valójában a kegyelmi kérvény ötlete mögött. (Erről a sajtóban közben megjelentek érdemi információk máshonnan). Mégis fontos volt, amit el szeretett volna mondani. Néhány pontban összefoglaljuk, miért.
https://merce.hu/2024/02/12/magyar-peter-partizan-interju-rogan-antal-elemzes/

Cicaharc...

Válasz

M Imre üzente 2 hónapja

„... generációk mennek a keze alatt át az ilyen elkövetőnek, és folyamatosan figyeli azt, hogy a keze alatt levő célszemély közül melyik az, amelyiket megközelítse, és ugyanúgy, mint a farkasok, a sérültre, a gyengére csapnak le, akinek nincs hova mennie, aki ahova menne, onnan csak elutasítást kapna. Tehát nagyon ügyesen ezek kiszemelik azt az áldozatot, aki nem fog panaszkodni, vagy nem tud panaszkodni, és azokat is nagyon ügyesen a bűvkörükbe vonják.

Ezek az áldozatok sokszor nem is tudják, hogy ami történik velük, az rossz. Mert olyantól kapják a rosszat, akire felnéznek, aki az Isten, és aki egyébként kirándulást szervez...

Másrészt, a folyamatosan abuzált áldozatok traumatizálva vannak, és emiatt, és nehéz sorsuk miatt sem tudták (egy korábbi eljárásban) kétszer ugyanazt a történetet elmondani, de erre egy teljesen egészséges ember sem képes sokszor, hát még az olyan sértett, aki szellemi fogyatékos.”

A Hit Rádió legfrissebb adásában dr. Gál András volt a vendégünk, aki a bicskei gyermekotthon áldozatainak ügyvédjeként tevékenykedett. Beszéltünk arról, hogy miért adhatott kegyelmet Novák Katalin az ügyet eltussolni próbáló igazgatóhelyettesnek, K. Endrének, mi történt a gyermekotthonban, és miért nem volt előzmény nélküli az ügy.
https://www.youtube.com/watch?v=3DfLVOxk1mg
___

Erről az egészről Orbán finoman annyit mondott a csütörtöki videóban, hogy „kialakult egy vita az elnöki kegyelem jogköréről”, de ez hazugság. Nem az elnöki kegyelem jogköréről alakult ki vita, hanem arról, hogy egy ilyen döntésért vállalni kell valakinek a felelősséget. Orbán üzenete persze ebből a szempontból is világos: a kormány és ő az égvilágon semmilyen felelősséget nem fog vállalni,...
K. Endrét nem a jogszabályok engedték ki, hanem Novák Katalin és Varga Judit. A köztársasági elnök és a kormány.
https://telex.hu/velemeny/2024/02/08/orban-viktor-novak-katalin-varga-judit-kegyelem-pedofilia-felelosseg
___

Miután Novák Katalin államfő lemondása után Varga Judit volt igazságügyi miniszter is távozik a közéletből, meglepő Facebook-posztot tett ki Varga Judit volt férje, Magyar Péter.
https://telex.hu/belfold/2024/02/10/magyar-peter-varga-judit-volt-ferje-lemondas-ner-rogan-antal

Magyar Péter Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter volt férje korábban dolgozott jogászként, diplomataként, jelen volt több állami cég vezetésében. 2018-ban lett a Diákhitel Központ vezetője, pozíciójából saját kezdeményezésre, közös megegyezéssel távozott 2022 februárjában.

2022 augusztusában a Magyar Közút Nonprofit Zrt. igazgatósági tagja lett. Tavaly előtt Lázár János építési- és közlekedési miniszter érkezésével a cég vezetőségét nem váltották le, de új menedzsment érkezett, ennek volt a része Magyar Péter is.

Tavaly márciusban Varga Judit és Magyar Péter bejelentették válásukat. A válófélben lévő Magyar eközben újabb állami cégben szerzett pozíciót: tavaly ő is bekerült a Volánbusz Lázár János által felfrissített igazgatóságába.

Válasz

M Imre üzente 2 hónapja

Madagaszkáron kasztrálni akarják azokat a pedofilokat, akik gyermekeket erőszakolnak meg

A kasztráció mellékbüntetésként szerepelne -még az ország alkotmánybíróságának is jóvá kell hagynia- a gyermekek sérelmére elkövetett nemi erőszak ötéves büntetési tétele mellett.

A törvényjavaslat szerint a 13 évesnél fiatalabb gyermekek sérelmére elkövetett ilyen bűncselekményekért elítélteket műtéti, a 13 évesnél idősebb fiatalok esetében pedig vegyi kasztrációnak vetnék alá.

Landy Mbolatiana Randriamanantenasoa igazságügyi miniszter pénteken közölte: így próbálják megfékezni a molesztálások és a gyermekek elleni erőszak terjedését.

Jogvédő szervezetek viszont kegyetlennek, embertelennek és megalázónak nevezték a tervezett intézkedéseket. Mint mondták, egy ilyen büntetés sérti az emberi jogokat és a kínzás, illetve bántalmazás ellen hozott madagaszkári törvényeket is.
https://nepszava.hu/3224834_madagaszkar-pedofilia-kasztracio
___

Nem Szörényi Levente az egyedüli, aki elhagyja az államfő tanácsadói testületét. Mint korábban mi is hírt adtunk róla, Gundel Takács Gábor, Lackfi János, valamint Thomán Szabina is jelezte, hogy a kegyelmi ügy hatására kilép.

Novák Katalin tanácsadói testületének egyébként 16 tagja van (volt), köztük Balog Zoltán, püspök, Magyarországi Református Egyház Dunamelléki egyházkerülete, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, Kovács Katalin volt olimpiai bajnok, Máté Bence természetfotós, Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, Martonyi János volt külügyminiszter, Vizi E. Szilveszter kétszeres Széchenyi-díjas magyar orvos, az az MTA volt elnöke és Czeizel Barbara, a Budapesti Korai Fejlesztő Központ intézményvezetője. Utóbbi is nyilatkozott is az ügyben, azt állítva, teljes mértékben elfogadhatatlannak tartja az elnöki kegyelmet, és várja a köztársasági elnök indoklását, belátását, döntését.
https://nepszava.hu/3224772_szorenyi-levente-tanacsado-tavozas-novak-katalin-botrany

Válasz

M Imre üzente 2 hónapja

Lemondott Novák Katalin és Varga Judit.
https://www.youtube.com/watch?v=1IlYXwhRoYQ
___

Varga Judit : Magyarország köztársasági elnöke a mai napon lemondott.
A rendszerváltoztatás óta az elnök egyéni kegyelmi döntésének érvényességéhez az igazságügyi miniszter ellenjegyzése szükséges. Én folytattam azt a több, mint 25 éves gyakorlatot, miszerint az igazságügyi miniszter tudomásul veszi az elnök kegyelmi döntését.
Az elnök döntésének ellenjegyzéséért a politikai felelősséget vállalom.
Visszavonulok a közélettől, lemondok országgyűlési képviselői mandátumomról és az EP-lista vezetéséről is.
Mindenkinek hálásan köszönöm a munkáját, akivel az elmúlt években egy csapatban dolgozhattam.
Magyarország a továbbiakban is számíthat rám nemzeti érdekeink és értékeink védelmében.
___

Jámbor András: Novák és Varga is lemondott!
Irány 6-kor a Sándor-palota! Van még dolgunk a kormány felelősségre vonásában, az áldozatokat megillető bocsánatkérésért, azért, hogy ne fordulhasson többet elő ilyen, mint Bicskén!
___

A Partizán élő adásban elhangzik Ruff Bálinttól, hogy az ellenzéknek lépnie kéne, mégpedig, most, és közösen javasolni egy saját köztársasági elnök jelöltet. Például egy nőt, és továbbá, hogy a kegyelmi döntéssel felmentett mellett lobbizó Balog Zoltán volt miniszter, református püspök szerepét is vizsgálni kéne, miért tette, mi volt az indoka a lobbizásának.

Válasz

M Imre üzente 2 hónapja

„A szavak ideje lejárt” – írta Orbán Viktornak az egyik bicskei áldozat

„Mint egy áldozat, akinek sorsát érinti a közelmúltban hozott kegyelmi döntés, szeretném kifejezni mély aggodalmamat és csalódásomat az ügy kapcsán. Azt gondolom, a személyes felelősség mellett a közösségnek és az áldozatoknak is szüksége van együttérzésre és támogatásra a tényleges hatalmat gyakorlóktól” – írta Orbán Viktornak Facebook-kommentben Pop Mert, aki 2016 októberében az RTL-nek mondta el társaival együtt, hogyan zaklatták a nevelők éveken át a bicskei gyerekotthon kiskorú lakóit.

A Népszava szemléje szerint azt írta, az alkotmánymódosítás kezdeményezése mindenképp fontos lépés lenne a gyermekvédelem terén,„ugyanakkor alkotmányt módosítani kevés. Szenteljen figyelmet az áldozatok segítésének és támogatásának, járjon el személyesen a befolyásából és tisztségéből eredően.”
https://444.hu/2024/02/08/a-szavak-ideje-lejart-irta-orban-viktornak-az-egyik-bicskei-aldozat
___

Közös nyilatkozat a gyermek legfőbb érdekéről a KEH 2787/6/2023. számú elnöki kegyelmi határozattal összefüggésben

NYILATKOZAT a gyermek legfőbb érdekéről a KEH 2787/6/2023. számú elnöki kegyelmi határozattal összefüggésben

A Gyermekjogi Civil Koalíció, mint a legnagyobb magyarországi gyermekjogokkal foglalkozó szakmai hálózat, megdöbbenéssel értesült arról, hogy a bicskei Kossuth Zsuzsa gyermekotthon volt igazgatóhelyettese köztársasági elnöki kegyelemben részesült. A Köztársasági Elnök egyéni kegyelmezési jogkörben meghozott döntése értelmében – ami a Kúria Bfv. 1191/2022/13. sz. végzésében vált nyilvánossá – a kiszabott szabadságvesztés büntetés hátralévő részének (reintegrációs őrizet) végrehajtását 5 évi próbaidőre felfüggesztette, a foglalkozástól eltiltás büntetés és a közügyektől eltiltás mellékbüntetés hátralévő részének végrehajtását elengedte, valamint az ítélet vonatkozásában a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól mentesítette. S mindez elsősorban az érintetteknek jelent óriási megrázkódtatást.

A Köztársasági Elnök döntése teljességgel elfogadhatatlan és összeegyeztethetetlen egyrészt az Alaptörvény XVI. cikkében foglalt, a gyermek védelemhez és gondoskodáshoz való jogával összefüggő állami intézményes jogvédelmi kötelezettséggel, másrészt az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyermekvédelmi törvény) alapelveivel és értékeivel, mert a kegyelmi döntés, annak üzenete és következményei szembe mennek a gyermek legfőbb érdekeinek megfelelő eljárás elvével, amely valamennyi állami szervet, így a köztársasági elnököt is kötelezi.

Ennek kapcsán emlékeztetni szeretnénk arra, hogy a Kúria – az elnöki kegyelem ellenére – a Bfv. 1191/2022/13 számú döntésével helybenhagyta az első és a másodfokon is kiszabott büntetést, és felhívta a figyelmet arra is, hogy a bűncselekmények elkövetői és sértetti köre speciális, a gyermekvédelemhez, gyermekotthonhoz kapcsolódik, továbbá az elkövető személyében rejlő társadalomra veszélyesség fokozott, mert éppen az ellenkezőjét teszi, mint ami a törvényi és erkölcsi kötelezettsége, ezért a cselekmény erkölcsileg is mélyen elítélendő.

A gyermekotthon igazgatója ugyanis 2004 és 2016 között legalább tíz kiskorú fiút szexuálisan zaklatott az általa vezetett intézményben, a legfiatalabb áldozata tízéves volt. Az egyik áldozat öngyilkos lett, s a többi áldozat ma is a cselekmény hatása alatt áll.

A bántalmazást akkor lehet megakadályozni, ha aki tud róla, nem titkolja el, hanem a Gyermekvédelmi törvény szerint jelzéssel él a megfelelő szervek felé. A gyermekotthon igazgatóhelyettese azonban törvényi és erkölcsi kötelezettségét sem teljesítette, sőt az igazgató szexuális bűncselekmény miatti felelősségre vonásának elkerülését akarta segíteni. A vezetők hatalmukkal, tekintélyükkel, befolyásukkal visszaéltek, s a gyermekáldozatok évekig nem kaptak támogatást, segítséget, védelmet, kiszolgáltatottak maradtak. A gyermekvédelemben élők nagy része úgy nő fel, hogy ez a világ rendje, hogy velük mindent meg lehet tenni, de ennek nem szabad így lennie. A bántalmazás feltárása, erkölcsi és jogi elítélése azért is fontos, hogy a következmény elkerülhetetlenségének érzése erős legyen az elkövetőben, s ne bízzon annak elmaradásában.

Az egyéni kegyelem megadása az államfő mérlegelésen alapuló diszkrecionális joga, ami az igazságügyi miniszter ellenjegyzéséhez kötött. A kegyelmezési jogkör gyakorlása csak kivételes eszköz lehet, amelynek feltételeit, illetve körülményeit nem határozza meg sem az Alaptörvény, sem pedig más törvény. Király Tibor jogászprofesszort idézve: „a kegyelem megakadályozza az igazságszolgáltatást, illetőleg törli annak eredményét, és benne néha olyan politikai célok érvényesülhetnek, amelyek túlmutatnak a büntetőjog és igazságszolgáltatás társadalmi küldetésén.” Az alkotmányos gyakorlat a feltételek, illetve körülmények közé sorolja az elítélt olyan személyes körülményét, amit a bíróság az ítélethozatalkor nem tudott figyelembe venni. Az egyéni kegyelmi jogkör mérlegelése esetében nagy jelentősége van az elkövetett bűncselekmény súlyának, társadalmi hatásának és annak is, hogy kik a bűncselekmény áldozatai, mert esetükben a jogerősen elítélt elkövetőnek adott kegyelemnek különös konkrét súlya van. A kegyelemben megnyilvánuló megbocsátás – mint méltánylást érdemlő eset – alapjául elsősorban erkölcsi, igazságossági, emberiességi szempontok szolgálhatnak, ugyanakkor összhangban kell állniuk a társadalmi igazságérzettel és értékrenddel, de ez az összhang a szóban forgó kegyelmi döntésnél erősen aggályos.

A Gyermekjogi Civil Koalíció ezért indokoltnak tartja az elnöki kegyelmi jogkör alkotmányos kereteinek felülvizsgálatát, mert álláspontunk szerint az egyéni kérelmek alapján induló kegyelmi eljárásoknál a jogszabályi rendelkezések nem fedik le hiánytalanul a kegyelmi eljárás folyamatát, ezáltal csorbulhat az átláthatóság és a jogbiztonság.

A Gyermekjogi Civil Koalíció álláspontja szerint a gyermekeket, a gyermekek jogait érintő büntető ügyekben alkotmányos elvárás, hogy a Köztársasági Elnök bármely elítélt esetében megfontoltan, valamennyi szempontra, a gyermek legfőbb érdekeinek védelmére tekintettel hozza meg a kegyelmi döntését. Az Alaptörvény 9. cikkének (1) bekezdése alapján a Köztársasági Elnök kifejezi a nemzet egységét, amelyet minden döntése esetében szintén zsinórmértékként kell követnie, így a kegyelmi jogkör gyakorlása során is.

A gyermekek védelme mindannyiunk közös felelőssége! Álljunk ki értük!

Felhívjuk a döntéshozók figyelmét arra is, hogy az Európai Unió Gyermekjogi Stratégiája az erőszakmentes gyermekkor célkitűzése okán azt javasolja a tagállamoknak, hogy fejlesszék a gyermekvédelmi rendszerek működését, ezért a büntetőjogi megközelítésű törvényeik mellett a megelőzésre és az áldozatvédelemre fókuszáló gyermekvédelmi törvénycsomagot is készítsenek elő, hogy az érintett felnőttek és gyerekek fel tudják dolgozni a történteket, a traumát, továbbá megelőzhetőek legyenek a hasonló cselekmények.

Budapest, 2024. február 7.

A Gyermekjogi Civil Koalíció részéről, mint szervezetek:

Alapítvány a Nevelőszülőkért
Család, Gyermek, Ifjúság Közhasznú Egyesület
Gyerekesély Közhasznú Egyesület
European Roma Rights Centre (ERRC)
Élményakadémia Közhasznú Egyesület
Főnix Mozgalom
Háttér Társaság
Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány
Igazgyöngy Alapítvány
Jogismeret Alapítvány
Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány
Közép Európai Mediációs Intézet
Magyar LMBT Szövetség
Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség
Magyar Pedagógiai Társaság Gyermekérdekek Szakosztálya – Korczak Munkabizottság
Magyarországi Terre des hommes Alapítvány “Lausanne”
Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége
NANE Egyesület
Patent Egyesület
Pressley Ridge Magyarország Alapítvány
Romaversitas Alapítvány
Rosa Parks Alapítvány
Társaság a Szabadságjogokért
Világszép Gyermekvédelmi Alapítvány
Validity Alapítvány
UNICEF Magyarország

és mint egyéni szakértők:

Aczél Anna
Adler Katalin – Békés Iskolák Program
dr. Baracsi Katalin
Békés Zoltán
Bíró Dalma
Cserey Miklós – Szülőnek lenni program
De Coll Ágnes
dr. Gellér Judit
dr. Gyulai Edina
dr. Hegedűs Judit
dr. Herczeg Rita
dr. Jánoskúti Boglárka
dr. Katonáné dr. Pehr Erika
dr. Kovács Zsuzsanna gyermekorvos
dr. Lux Ágnes
dr. Mátyók Fanni
dr. Makai Éva
Mohácsi Erzsébet
dr. Nagy-Nádasdi Anita Rozália
Negrea Vidia
dr. Parti Katalin
Révész Magda
dr. Sándor Bea
dr. Szeibert Orsolya
dr. Szotyori-Nagy Viktória
dr. Tománé Mészáros Andrea
dr. Tóth Zsófia
dr. Vaskuti András

A nyilatkozattal a Gyermekjogi Civil Koalíció megfigyelő szervezeteként egyetért:

Civil Közoktatási Platform
Emberi jogi nevelők Hálózata (EJHA)

Továbbá a nyilatkozatot támogatja:

Autonómia Alapítvány
Ambrus Ágnes, jogász
Amnesty International Magyarország
Baross Dorottya iskolapszichológus, pedagógiai szakpszichológus jelölt
Benkő Fruzsina, szociális munkás
InDaHouse Hungary Egyesület
Dénes Gergő óvoda- és iskolapszichológus
Egészségügyben Dolgozó Szociális Munkások Országos Egyesülete (EÜDSZM)
Együttnevelés Szövetség
Gerő Márton szociológus
dr. Gerő Tamás, ügyvéd
Gyarmathy Éva klinikai és neveléslélektani szakpszichológus
Hegyesi Gábor
Hátrányos Helyzetű Családok Országos Egyesülete
dr. Hont Judit gyermekorvos
Horgász Csaba klinikai szakpszichológus, Békés Iskolák közösség
Husz Ildikó szociológus
Kaló Zsuzsa pszichológus
Kovács-Bölöni Anna pszichológus
Kozma Judit, szociális munkás, 3Sz ügyvivő
dr. Kerezsi Klára
dr. Könczöl Miklós
dr. Körtvélyesi Zsolt
Kőrösi Gábor, közgazdász
Kun Ágnes közgazdász
Kuslits Gábor
Labrisz Egyesület
Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület
Magyar Helsinki Bizottság
Majtényi Balázs
Mérték Médiaelemző Műhely
Motiváció Műhely
dr. Némedi Mária gyermekorvos
Oktatással a Demokráciáért Alapítvány
Peer Krisztina gyermekpszichológus, igazságügyi klinikai szakpszichológus
Polgár Alapítvány az Esélyekért
dr. Reményi Andrea Ágnes egyetemi docens, tanárképző
Rékasi János
Roma Sajtóközpont
dr. Salát Orsolya
dr. Sallay Viola családpszichoterapeuta, egyetemi adjunktus
dr. Sarlai Katalin gyermekorvos
dr. Scheiber Dóra gyermekorvos
Szoboszlai Katalin szociális munkás
Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete (SzMME)
Szociális Szakmai Szövetség (3Sz)
Szülői Hang Közösség
Tanítanék Mozgalom
dr. Turai Katalin jogász, egyetemi adjunktus (ELTE)
Ügyvédekkel a Demokratikus Jogállamért Egyesület
dr. Varsányi Mária gyermekorvos
dr. Zeller Judit
https://gyermekjogicivilkoalicio.hu/gyermekjogi-allasfoglalasok/nyilatkozat-a-gyermek-legfobb-erdekerol-elnoki-kegyelem/


-- „Orbán Viktor röviddel délutáni bejelentése után benyújtotta Magyarország Alaptörvényének tizenharmadik módosítását. Ha a parlament elfogadja a módosítást, a köztársasági elnök kegyelmezési jogát nem gyakorolhatja „a kiskorú személy sérelmére elkövetett szándékos bűncselekmények” esetében. A benyújtott módosító nem említi a konkrét esetet, miszerint Novák Katalin szeptemberben kegyelmet adott annak a férfinak, aki segített volna eltussolni a bicskei gyermekotthon igazgatójának pedofil bűncselekményeit.”

A történtek után egyértelmű, hogy a kegyelmet is vissza kéne vonni...

Válasz

M Imre üzente 2 hónapja

Gundel Takács Gábor televíziós műsorvezető után Lackfi János költő, író is bejelentette, hogy távozik Novák Katalin köztársasági elnök tanácsadó testületéből. Közösségi oldalán azt írta:

-- Borzalmas minden pedofilbotrány, és a kegyelem-ügy kapcsán nagyon vártam volna bármiféle magyarázatot. A közfelháborodás teljesen érthető, az viszont aljas dolog, ahogy sokan ennek révén próbálnak kattintásszámot elérni, politikai tőkét kovácsolni, vagy csak jó troll módjára másoknak beszólogatni, saját fensőbbrendűségüket bebizonyítani. A tanácsadói testületből most kilépek, bár őszintén hittem benne, hogy hosszú távon érhetünk el pozitív változásokat. Ez a döntés nem valaki mellett vagy ellen szól, az én ügyem és jogom.

A József Attila-díjas alkotó azt is írta, nem kedveli a drámai távozásokat, „viszont a gyűlöletvihart sem szeretném tovább állni egy olyan fájdalmas és viszolyogtató ügyben, melyhez hangsúlyozottan semmi közöm.”
https://24.hu/belfold/2024/02/08/lackfi-janos-novak-katalin-tanacsado-testulet-lemondas/

Válasz

M Imre üzente 2 hónapja

Novák Katalin köztársasági elnökként kegyelmet adott a bicskei gyerekotthon pedofil exigazgatóját fedező bűntársnak. Az államfő kegyelemre méltónak találta az egykori igazgatóhelyettest, akinek nemcsak tudomása volt arról, hogy az igazgató több gyereket is molesztált, hanem az egyik érintett gyerek nevében hamis vallomást készített, amelyet alá is akart íratni vele.

A köztársasági elnök feladata a nemzet egységének kifejezése. Novák Katalin ezzel a mostani cselekedetével végleg bebizonyította, hogy nem alkalmas erre a szerepre.

Ha az államfő nem mond le magától, máshol kell nyomást gyakorolnunk! A SzabadaHangon indított petícióban ezért arra kérjük a magyar országgyűlés tagjait, hogy élve az alaptörvény adta jogukkal, fosszák meg őt a köztársasági elnöki tisztségtől!

Aláírom a petíciót!
https://szabad.ahang.hu/petitions/ne-vedjen-a-koztarsasagi-elnok-pedofil-bunozoket-es-azok-buntarsait

Egy pedofilt fedező bűntársnak nem adhat a köztársasági elnök kegyelmet!

Válasz

M Imre üzente 3 hónapja

A kormányhivatali dolgozókat is kivezényelték Novák Katalin programjára | 2024. január 25.

-- „Nem csupán a gyulai diákokat, hanem bennünket: békéscsabai, újkígyósi, kétegyházi, orosházi és még hosszan sorolhatnám hova való kormányhivatali dolgozókat is kirendeltek Novák Katalin köztársasági elnök programjára. csak éppen csütörtökre.

Lapunk kedden és szerdán írta meg, hogy a köztársasági elnök gyulai programjára, a szerda reggeli őrségváltásra és zászlófelvonásra gyulai iskolásokat vezényeltek ki a kisváros várához, a tankerület közlése szerint 800 diákot. Bár a tankerület tagadta, szülők, pedagógusok és diákok a Narancs.hu-nak elmondták, kötelező volt a részvétel Novák Katalin programján.
https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/diakokat-vezenyelnek-ki-novak-katalin-gyulai-programjara-265104

Frissítés

Cikkünk publikálásával egyidőben kiderült, nem csupán a térségi kormányhivatalnál és szerveinél dolgozókat, hanem tucatnyi békési település polgármesterét és önkormányzati főzőcsapatát hívta meg/rendelte ki csütörtökre Takács Árpád a „Főzz és segíts” címmel Novák tiszteletére rendezett gasztronómiai „show-ra”. A nem önként és nem dalolva érkező települési önkormányzati egységek mindegyikének – szakember útmutatásával – kiadták, hogy mit kell elkészíteniük. Igyekeztek a helyi, adott esetben nemzetiségi jellegzetességet is figyelembe venni. A méhkeréki csapatnak például, élén a költségvetési csalás miatt jogerősen elítélt Tát Margit fideszes polgármesterrel, uborkás pulykaragut kell készítenie, amit majd az államfő feltehetően megkóstol.

A kormányhivatali munkatárs azt mondta lapunknak, a gyulai kivezénylés utáni hasonló békéscsabai eset arra enged következtetni, hogy Novák Katalin egyfajta Patyomkin-látogatást tesz a megyében. Ám megítélése szerint félő, hogy éppen az itteni valóság nem tárul fel előtte, holott a térség leszakadása egészen elképesztő.
https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/a-kormanyhivatali-dolgozokat-is-kivezenyeltek-novak-katalin-programjara-265174
___

-- ... érdemes felidézni, Gyula életében milyen történelmi események zajlottak az évszázadok folyamán, és összevetni a jelentőségüket Novák Katalin látogatásáéval. Hunyadi Mátyás 1482-ben természetes fiának, Corvin Jánosnak adományozta a gyulai uradalmat és várat. Az erődítményt a törökök 1566-ban foglalták el, amit Kerecsényi László várkapitány hősies ellenállás után és a teljes kilátástalanság miatt végül feladott a túlerővel szemben. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után az Aradon kivégzett tizenhárom honvédtábornokból tízet Gyuláról vittek Aradra az osztrákok.

Egy tanár portálunknak elmondta, az esemény előtt, kedd délután megbeszélést tartottak az iskolájukban, ahol szóba került a Narancs.hu cikke is.

-- Amikor az intézményvezető a hosszú vita végén idegesen megkérdezte, hogy mégis mi a baj, akkor valaki azt válaszolt, hogy „ez már Észak-Korea”.

A helyi közösségi platformokon is sűrűn előkerült a távol-keleti kommunista diktatúrával kapcsolatos párhuzam, míg mások a Rákosi-korszakot látták feltámadni. Egy békéscsabai politikai aktivista az eset kapcsán „politikai pedofíliáról beszélt” és arról, hogy „ilyen csak diktatúrában lehetséges”.

Kormányok (rendszerek) jönnek-mennek, de a mentalitás, a szolgalelkűség, az imádott hős-áldozat szerep (plusz szenvedélyes bűnbakkeresés!), a gondolkodás tunyasága meg a személyes felelősségtől való irtózás - marad!” – írta a történtekkel összefüggésben szerzőnknek egy országosan ismert értelmiségi, kérve, neve ne szerepeljen sehol.

-- Majdnem másfél órát állt a tanulók többsége a mínusz 2 fokos hideg, ködös és nyirkos időben a gyulai várnál.

A helyszínen általunk megkérdezett tanulók egyértelművé tették, nem maguktól jöttek ide. Novák Katalin kísértével késett. Aztán a Békés megyei és gyulai városvezetőkkel megálltak a kivezényelt közel ezer gyerekkel szemben, fogadták a díszőrséget, amely ünnepélyes keretek között felvonta az ideglenesen elhelyezett zászlórúdra zászlót. Ezt követően síri csendben – és végig taps nélkül – előbb egy helyi solymász rövid bemutatóját nézte meg az államfő, majd elvonult a vár falai közé, anélkül, hogy az odaállított általános és középiskolai tanulóknak megköszönte volna, hogy eljöttek. A távirati iroda fotója szerint azonban még szelfizett a gyerekek egy részével.
https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/ez-mar-eszak-korea-szulok-es-tanarok-haborognak-amiert-kivezenyeltek-a-gyerekeket-novak-katalin-gyulai-latogatasara-265150

Válasz