M Imre üzente 1 hete

Tisztán élet címmel indít plakátkampányt az orvosi kamara a kórházi fertőzések visszaszorításáért | Budapest, 2024. május 3., péntek (OS)

A kórházi fertőzések megelőzésében nemcsak az egészségügyi
személyzetnek, hanem a betegeknek és családtagjaiknak is döntő
szerepe van – erre hívja fel a figyelmet Tisztán élet elnevezésű
kézhigiénés világnapi* kampányában a Magyar Orvosi Kamara.

Több százmillió kórházban ápolt beteget érintenek az egészségügyi
ellátással összefüggő fertőzések világszerte, amelyek túlnyomó
többsége a kórokozókkal szennyezett kéz közvetítésével terjed.
Azonban a megfelelő kézhigiénés gyakorlattal – amely akár 50
százalékkal is mérsékelheti a fertőzési rátát – és még néhány
szabály betartásával az intézményekbe érkező látogatók is
hozzájárulhatnak ahhoz, hogy Magyarországon is kevesebb legyen a
kórházi fertőzés.

Nyolc évvel ezelőtt az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport emelte be
a köztudatba, hogy a kórházi fertőzések problémája milyen jelentős
Magyarországon. Azóta több civil egyesület is zászlajára tűzte a
témát, és ma már egyre többet beszélünk a problémáról, amelynek
kezelésére kormányzati szinten is tettek lépéseket.

A kézhigiéné világnapján a Magyar Orvosi Kamara az intézményekben
kifüggeszthető figyelemfelhívó plakátokat tesz közzé azokkal az
egyszerű szabályokkal, amelyek betartásával a betegek és a látogatók
is hozzájárulhatnak a kórházi fertőzések megelőzéséhez. Az ismertető
anyagok a kamara honlapjáról szabadon letölthetők, sokszorosíthatók
és terjeszthetők.

*Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére május 5-e
2009. óta a kézhigiéné világnapja.
Kiadó: Magyar Orvosi Kamara
___

Tisztán élet címmel indít plakátkampányt az orvosi kamara a kórházi fertőzések visszaszorításáért
https://mok.hu/hirek/mokhirek/tisztan-elet-cimmel-indit-plakatkampanyt-az-orvosi-kamara-a-korhazi-fertozesek-visszaszoritasaert

Válasz

M Imre üzente 1 hete

Kórházakat vont végrehajtás alá a NAV, a jászberényiéről 57 millió forintot vett le

A Népszava két budapesti kórházat – a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelő Intézetet, valamint a Károlyi Sándort – is talált a NAV-nál a végrehajtási eljárás alatt álló adózók listájában.
https://nepszava.hu/3234362_korhaz-inkasszo-magyarorszag-nav

Válasz

M Imre üzente 1 hete

A Bárka Alapítvány munkatársat keres | 2024-05-03

Munkatársat keres tagszervezetünk, a Bárka Alapítvány fogyatékkal élők Nappali Intézményébe, kézműves műhelyébe.

Ha szeretnél egy jó, ökumenikus közösség tagja lenni és rendelkezel szociális és/vagy egészségügyi végzettséggel, vagy nyitott vagy arra, hogy ilyen végzettséget szerezz a jövőben, ha nem csak egy munkahelyet, hanem a hivatásod keresed, ne habozz, keresd meg az Alapítványt!

A jogviszony időtartama és jellege: gondozó munkakör, határozatlan idejű munkaszerződés keretében 40 órás munkaidőben, hétköznapokon 8-16:00 óra időszakban, 3 hónap próbaidővel.

Bérezés: közalkalmazotti besorolás szerint.
A munkavégzés helye: Bárka Alapítvány, 2330 Dunaharaszti Mindszenty u. 3.
Jelentkezés módja: fényképes önéletrajzzal, motivációs levéllel a kozossegvezeto.kata@barkaalapitvany.hu e-mail címen.
https://eta-szov.hu/2024/05/03/a-barka-alapitvany-munkatarsat-keres/

Válasz

M Imre üzente 2 hete

Budapesti szűrőprogramot indítunk.

Sok ezer budapestinek biztosítunk ingyen a következő hetekben, összesen 24 helyszínen olyan egészségügyi szűréseket, amelyekért akár több tízezer forintot is ki kellene fizetniük.

Részletek és regisztráció:
https://budapest.hu/egeszseg

Vannak ugyanis tények, amelyekbe nem lehet belenyugodni. Ilyen az, hogy Magyarországon minden negyedik ember olyan betegségben hal meg, amelyik megelőzhető lett volna, és nem lehet belenyugodni abba se, hogy Budapesten a várható élettartam mintegy 5 évvel kevesebb, mint más európai nagyvárosokban.

Ezen kell változtatni, ezt a hiányzó öt évet kell visszaadni a budapestieknek, ezt szolgálja az egészségügyi programunk. Elkezdtük már öt éve, amikor elindítottuk a CT- és MR-programot: Eddig több mint 12 ezer embernek adtunk segítséget, hogy ne kelljen várnia a vizsgálatokra.

A segítség folytatódik: a program következő eleme arról szól, hogy a diagnózis után a gyógyulásban is segítünk, szaknyelven ezt onkodiagnosztikai betegút-menedzsmentnek hívják. Ez azt jelenti, hogy a kerületi szakrendelőkkel együttműködésben segítünk megszervezni az összes szükséges vizsgálatot 30 napon belül, ehhez plusz forrást a szakrendelőkön keresztül biztosítunk.

Mindehhez az is kell, hogy ne adjuk a szakrendelőinket: a budapestiek döntésének megfelelően nem engedjük államosítani a kerületi szakellátást.
https://budapest.hu/egeszseg

Válasz

M Imre üzente 2 hete

Semmiféle ellátást nem kapnak a magas szükségletű autisták

”Azt követően kerestük a Belügyminisztériumot, hogy lapunk bemutatott egy családot: a nagyothalló édesapa és a siket-hallássérült édesanya tavaly január óta 33 intézeti elutasítást kapott autista fiuk elhelyezésével összefüggésben. Máshol várólistára tették a 30 éves Zoltánt, van,

-- ahol 8-10 év várható bekerülési időről tájékoztatták a szülőket, vagy arról jött visszajelzés, hogy a 405. a sorban.

„Semmiféle ellátást nem kapnak a magas szükségletű autisták, otthon élnek a négy fal között. Nem is értem, miről beszél a minisztérium, otthoni segítséget sem kapunk, ilyen egyszerűen nem is létezik. Az intézmények pedig szelektálnak, ha a fogyatékossal egy kicsivel több probléma van, be sem veszik. Ha mégis, akkor előbb-utóbb kirakják. Van olyan szülő, aki 150 intézményt járt eddig végig, egy másik 50-ig jutott, de csak elutasítást kaptak mindenhonnan”

– mondja Török Ibolya.

... kellene egy intézet, egy krízisközpont, ahol csak autistákat fogadnak, ha a szülővel hirtelen történik valami, például műtétre van szüksége. Most ilyen esetben a pszichiátriára viszik az autistákat, ahol begyógyszerezve várják, hogy hazamehessenek. A közelben van egy bentlakásos állami intézet, de aki oda bejut, azt a hozzátartozók három hónapig nem is látogathatják. Ez embertelen – mondta.
https://nepszava.hu/3233741_autizmus-ellatas-gondozas-belugyminiszterium
___

Üzenetek: április 2. az Autizmus Világnapja
http://mozgaskorlatozottakkiskozo.network.hu/video/meghato_pillanatok/uzenetek_aprilis_2_az_autizmus_vilagnapja

Válasz

M Imre üzente 3 hete

Indul a kórházi kommandózás: az orvosok mellett a betegek jelenlétét is ellenőrzik | 2024.04.19.

A Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkárának utasítására legalább kétfős mobil ellenőri csoportok jelenhetnek meg a következő napoktól a magyar kórházakban, hogy ellenőrizzék, az orvosok és a szakdolgozók munkaidőben valóban jelen vannak-e az egészségügyi intézményekben. A Válasz Online értesülése szerint a revízió a betegekre is kiterjed: náluk azt vizsgálják, valóban „az állami finanszírozásnak megfelelően vannak-e az intézményekben elhelyezve”. Óvatosan a hétvégi hazaengedéssel! Ha a zárójelentésen más szerepel, baj lehet belőle.
https://www.valaszonline.hu/2024/04/19/takacs-peter-egeszsegugy-orvosok-betegek-munkaido/

... az ellenőrök „minden esetben bejelentés nélkül érkeznek”.

Válasz

M Imre üzente 3 hete

Szóvá tették a takarítók, hogy nem fizették rendesen a túlóráikat, ezért rúghatták ki őket | 2024. 04. 23.

Az állami közbeszerzéseket sorra nyerő B+N-hez került a szekszárdi kórház takarítása is januárban. A takarítók örültek, mert több pénzt ígértek nekik, mint korábban, de hamar csalódniuk kellett. Az RTL Házon kívül riportja szerint február végén öt takarítót is kirúgtak, indoklás nélkül.
https://rtl.hu/hazon-kivul/2024/04/22/szekszardi-korhaz-kirugott-takaritok-tulora-fertotlenito-potlek

Ketten közülük elmondták, úgy gondolják, azért kerülhettek lapátra, mert felemelték a hangjukat például azért, mert nem fizették ki rendesen a túlóráikat. „Fertőtlenítési pótlékot” kaptak – ez mint kiderült, azt jelentette, hogy sima óradíjat számoltak nekik a túlórákra, túlórapótlékot nem. Ez mintegy 20–30 ezer forinttal kevesebb fizetést eredményezett náluk, mint amennyit vártak.

Az egyik dolgozó a beosztásával együtt bement a NAV-hoz is, nézzék meg neki, jól számolták-e el a bérét. A NAV-os ügyintéző azonban nem tudta hova tenni a „fertőtlenítési pótlékot”. Túlóra nem volt a bérszámfejtési íven. Bejelentésük nyomán a NAV eljárást indított, és munkaügyi ellenőrök is jártak azóta a szekszárdi kórházban.

A B+N Zrt. a Házon kívül megkeresésére azt írta: minden kórházban a „törvényi előírásoknak megfelelően járnak el”. Ha a kollégák túlóráznak és „jelenléti íven is így rögzíti a csoportvezető, akkor ezt így is számfejtik”. Csakhogy a dolgozók szerint nem vezettek jelenléti ívet, így nem tudják bebizonyítani, hogy mikor dolgoztak.

Bár mindketten hosszú évek óta a kórházban dolgoztak takarítóként, próbaidősök lettek amiatt, hogy a B+N januárban átvette a kórháztakarítást. És mivel próbaidősök lettek, indokolnia sem kellett a cégnek a felmondást. Márciustól alvállalkozónak szervezte ki a B+N a kórház takarítását.

A videóból

https://rtl.hu/hazon-kivul/2024/04/22/szekszardi-korhaz-kirugott-takaritok-tulora-fertotlenito-potlek

kiderül még többek között, hogy:

-- mekkora összegben nyert el közbeszerzéseket a B+N Zrt., és Hadházy Ákos miért nevezte a céget a takarítás Mészáros Lőrincének,

-- mit reagált a cég a takarítók vádjaira és

-- mit írt a stábnak egy egykori területi vezető, akihez több kórház is tartozott, és aki már nem dolgozik a szekszárdi kórházban.
https://24.hu/fn/gazdasag/2024/04/23/takaritok-szekszardi-korhaz-bn-tulora-fertotlenitesi-potlek-felmondas/

Válasz

M Imre üzente 1 hónapja

Itt a bejelentés, jöhetnek a gyógyszerautomaták Magyarországon

Takács Péter egészségügyi államtitkár szerint a gyermekgyógyszereket éjszaka is elérhetővé kell tenni. Az ötletéért a patikusok nem rajonganak túlságosan – derült ki a Magyar Gyógyszerészi Kamara vándorgyűlésén.

-- A nemtetszés-nyilvánításra az államtitkár kérdéssel reagált: mi az olcsóbb, fizetni egész éjszaka egy gyógyszerészt, vagy fenntartani egy automatát?

Közölte: az emberek éjszaka is szeretnének gyógyszerhez jutni, és ezt valahogy ki kell szolgálni.

Takács Péter egészségügyi államtitkár hangsúlyozta, hogy a gyógyszer-automata az egyik lehetséges út, ezeket az eszközöket csak szigorú feltételek mellett lehetne üzembe helyezni. A másik út – tette hozzá –, hogy megyénként kijelölnek két-három gyógyszertárat, amelyeknek 24 órában kellene nyitva tartaniuk. Jelenleg ezek az irányok – szögezte le a politikus. Szerinte ha eldőlt, hogy milyen lesz az új gyógyszertári ügyeleti rendszer, csak azután tud a szolgáltatás finanszírozásáról beszélni.
https://nepszava.hu/3231863_gyogyszer-automata-magyarorszag-takacs-peter-magyar-gyogyszereszi-kamara-vandorgyules
___

Jön az új szabályozás, az Orbán-kormány egyetlen szereplőre bízná a 200 milliárdos kórházi gyógyszerbeszerzést is

Az ügyben a Rogán Antalhoz tartozó Miniszterelnöki Kabinetiroda dönthet, a koncesszió az egészségügyi intézmények környékére települt patikák sorsát is megpecsételheti.

Jön az új szabályozás, az Orbán-kormány egyetlen szereplőre bízná a 200 milliárdos kórházi gyógyszerbeszerzést is

A kórházi gyógyszertárakat kebelezheti be egy új projekt­társaság, ám ez közvetve hatással lehet minden más patika működésére, forgalmára

Alaposan átrendezheti a magyarországi piacot az a nemrég megjelent kormányrendelet, amely a kórházi gyógyszerellátást 2025 januárjától egy különleges jogokkal felruházott, úgynevezett projekttársaságra bízná. Szakemberek szerint ez nem csupán a kórházi betegek ellátását szolgáló 200 milliárdos büdzsé felhasználását rendezheti át, hanem az egészségügyi intézmények környékére települt patikák sorsát is megpecsételheti.
https://nepszava.hu/3227156_koncesszio-korhaz-gyogyszerbeszerzes-orban-kormany

Válasz

M Imre üzente 1 hónapja

Jeleztük és jelezni fogjuk a JIR gyermekbetegségeit
2024-03-14 | Szerző: Magyar Orvosi Kamara

A Belügyminisztériummal egyeztetett a MOK a Járóbeteg Irányítási Rendszerről

Összefoglalva:

A járóbeteg irányítási rendszert lépcsőzetesen vezetik be. A határidő július 1. Addig csak a programban már részt vevő járóbeteg ellátók szakrendelései érhetők el. Július 1-ig minden alapellátó medikai rendszerben fejlesztésre kerül és lehetővé válik az automatikus időpontfoglalás egy kattintással, az e-beutaló kitöltésével egyidejűleg. A járóbeteg-ellátásnak a beteg vizsgálatához szükséges és elégséges idők alapján kell kiajánlani az időpontokat. A halaszthatatlan vizsgálatokhoz külön idősávban foglalhat időpontot a háziorvos. Az időpontot a beteg foglalni, módosítani, és lemondani elektronikusan az EgészségAblak app-on és az EESZT-n keresztül tudja, akár a hozzátartozó segítségével. Számukra az időpontfoglalása Call Centeren (1812) keresztül is elérhető.

Július 1-ig - a rendszer teljes bevezetéséig - a fejlesztést segíteni tudjuk azzal, ha jelezzük annak gyermekbetegségeit: hol működik és hol nem működik a rendszer, és mi a tapasztalt hiba, pontosan megnevezve az ellátást és az időpontot, amikor azt észleltük. A bejelentéseket a MOK Háziorvosi Csoportja gyűjti a haziorvos@mok.hu e-mail címen. A JIR-ben már részt vevő szakrendelések listáit pedig a kollegiális hálózat és az OKFŐ vállalta, hogy megosztja kollégáinkkal.

Gondot kell fordítani a lakosság felkészítésére is, amire szintén ígéretet kaptunk, egyúttal felajánlottuk támogatásunkat ehhez.

Bővebben:
https://mok.hu/hirek/mokhirek/jeleztuk-es-jelezni-fogjuk-a-jir-gyermekbetegsegeit

Válasz

M Imre üzente 3 hónapja

Megszólalt a magánegészségügy az "állami védőhálóval" kapcsolatos új tervről
Infostart - 2024. február 15. 16:08

A Belügyminisztérium újraszabályozná, hogy melyik intézmény és mennyit fizessen, ha egy magánegészségügyi ellátás után szövődmény vagy komplikáció lép fel, és ezért a beteget az állami egészségügyben kell további kezelésben részesíteni.

Vége annak a gyakorlatnak, hogy a közegészségügy egyfajta ingyenes védőhálója lesz a magánegészségügynek, a magánbiztosítóknak helyt kell állniuk az esetleges szövődmények kezeléséért, és ennek ellenértékét a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő ki fogja számlázni – mondta az egészségügyért felelős államtitkár a Portfolio egy korábbi konferenciáján. Takács Péter a HírTV-ben is beszélt a magánellátás és az állami egészségügy viszonyáról, kifejtve, hogy egy százalék alatt van azoknak a fekvőbetegeknek az aránya, akit magánszolgáltatók látnak el, és nem cél az, hogy ezt tovább erősítsék.

Most megjelent a témában egy jogszabálytervezet a Belügyminisztérium honlapján.
https://infostart.hu/belfold/2024/02/14/a-kormanyhivatalok-vasalhatjak-be-az-egeszsegugyi-utokezelesek-koltsegeit

Elfogadása esetén

-- a magánszolgáltatóktól fogják behajtani azoknak a kezeléseknek a költségét, amelyeket náluk kezdtek el, de egy szövődmény vagy váratlan helyzet miatt állami intézményben kellett befejezni.

A NEAK szerint ez azért fontos, mert a magánellátásból eredő profit a magánszolgáltatónál jelenik meg, ezért joggal várható el, hogy a szolgáltató viselje a tevékenységével járó kockázatot is, mintegy szavatolva munkája minőségét, és ha egy szakszerűtlen ellátás miatt további állami kezelésre szorul a páciens, akkor annak költségét a felelős magánszolgáltató köteles legyen az Egészségbiztosítási Alap számára utólag megtéríteni.
https://infostart.hu/belfold/2024/02/15/megszolalt-a-maganegeszsegugy-az-allami-vedohaloval-kapcsolatos-uj-tervrol

Ez nem teljesen új intézkedés, inkább csak egy pontosítás – mondta az InfoRádióban Lancz Róbert, a Primus Magánegészségügyi Szolgáltatók Egyesületének elnöke.

"A magánszolgáltatóknak ez idáig is rendelkezniük kellett úgynevezett háttérintézményi szerződéssel, amely ezt szabályozta, és ezért általában éves vagy havi díjat fizettek az adott közellátó intézménynek, ahova továbbküldték a pácienst, ha az szükséges volt. A jogszabály abban hozna változást, hogy

-- nemcsak egy rendelkezésre állási díjat, hanem magáért az ellátásért, annak költségéért is helyt kell állni majd a magánszolgáltatónak"

– mondta Lancz Róbert. Hozzátette: ez vállalható, de nehezen tervezhető költség, ugyanis nagyon nehéz meghatározni, hogy pár százezer vagy millió forintról van-e szó. Véleménye szerint mindazonáltal ezeknek az eseteknek a száma alapvetően nagyon kevés.
https://infostart.hu/audio/C5A1C/C5A1CD1E.mp3

Válasz

M Imre üzente 3 hónapja

Legújabb számunkban: „Itt nem mászkálnak ellátatlan betegek...” – Fóti Tamás beszélget Gresznáryk Andrea pszichiáterrel.

Először például Burgenlandban kezdtem dolgozni egy szakrendelőben, ahol a vidéki emberek – a magyar vidéki viszonyokkal ellentétben – meglepően felvilágosultnak tűntek abból a szempontból, hogy lelki bajaikra hol kérhetnek segítséget, mire számíthatnak egy pszichiátertől.
A cikk a rövid reklám megtekintése után ingyen olvasható!
https://www.es.hu/cikk/2024-01-26/foti-tamas/itt-nem-maszkalnak-ellatatlan-betegek.html

Válasz

M Imre üzente 3 hónapja

Mi mindenért emelhet szót Tibor, aki tavaly év vége óta a Mentődolgozók Szövetségének elnöke? (videó)
https://rtl.hu/hazon-kivul/2024/01/22/mentok-kritika-gyamhivatal-munkakorulmeny

Válasz

M Imre üzente 4 hónapja

Egy nap a nyugdíjaskorú háziorvossal, aki hat falut lát el Magyarország egyik legszegényebb vidékén | 2023. dec. 25.
Salamon Sándor naponta nagyjából 100-200 kilométert autózik a Bodrogközben, ahol hat faluban rendel. Bár az ő történetében is ott van a háziorvosok elöregedése, az orvoshiány és a mélyszegénység által sújtott régió minden nehézsége, ő úgy véli, hogy kicsit kilóg az egészségügyi dolgozókra okkal jellemző, depresszív hozzáállásból.
https://www.youtube.com/watch?v=gMaGU78w1IA

Válasz

M Imre üzente 4 hónapja

Januártól megszűnik a bérnővéri rendszer, egész kórházi osztályok válhatnak működésképtelenné | december 14.

Országszerte súlyos problémát jelent majd kórházaknak, hogy január 1-jétől a bérnővéri foglalkoztatás megszűnik, mondta Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség alelnöke az Economxnak.
https://www.economx.hu/belfold/ficzere-andrea-korhazszovetseg-betegellatas-januar-betegbiztonsag-korhaz.781912.html

Mivel a bérnővérek egy része kiesik a betegellátásból, és az elkövetkezendő hetekben nem lép be a helyükre elegendő munkavállaló, fennáll a veszélye, hogy nem lesz minden kórházi osztály biztonságosan üzemeltethető.

Bérmunkaerőt, főleg nővéreket, műtős személyzetet, esetenként orvosokat szinte valamennyi területen foglalkoztatnak, így, ha különböző mértékben is, de minden terület sérülhet.

A szakdolgozói kamara elnöke szerint a hazai betegellátásból 25-30 ezer szakdolgozó hiányzik már most is, ráadásul nagyjából 15 ezren akár egy nap alatt kivonulhatnak a rendszerből a koruk miatt, mondta Balogh Zoltán egy egészségügyi konferencián. Árulkodó adat, hogy miközben az Egyesült Államokban 17 szakápoló jut ezer lakosra, nálunk csak hat.

A lap azt írja: kórházi dolgozók aggódnak, mert osztályok válhatnak működésképtelenné. Egy neve elhallgatását kérő szakdolgozó azt mondta: nem tudja hogyan fogják pótolni a bérnővérek kiesése miatt a létszámhiányt a Szent Imre kórházban, a Szent János kórházban vagy az Uzsokiban.
https://444.hu/2023/12/14/januartol-megszunik-a-bernoveri-rendszer-egesz-korhazi-osztalyok-valhatnak-mukodeskeptelenne

Válasz

M Imre üzente 5 hónapja

Elmondta: az MVM osztalékából lehet, hogy a rezsivédelmi alapba is fog jutni pénz, ám ő fontosabbnak tartja jelenleg az egészségügyet és az oktatást. Úgy tudja, hogy az államnak megvannak a szükséges tartalékai a repülőtér megvásárlására a Villamosművek osztalékelőlege nélkül is.
https://rtl.hu/gazdasag/2023/12/07/varga-mihaly-repter-allampapir-mvm

Elmondta azt is, hogy az ügyletet még nem zárták le, jelenleg a szerződés véglegesítése történik. Szerinte a reptér egy „olyan stratégiai vagyonelem, amelyet az állam szükségesnek ítél meg”.
https://444.hu/2023/12/08/varga-mihaly-azt-igerte-az-oktatasra-es-az-egeszsegugyre-koltik-majd-az-mvm-300-milliardos-osztalekat

Általában nem a pénzügyminiszter dönt, hova és mire mennek a pénzek... :)

Válasz

M Imre üzente 5 hónapja

Leváltották Jenei Zoltánt (A BM megerősítette)

A mai napon leváltották az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) vezetőjét, Jenei Zoltánt – értesült több forrásból a MedicalOnline.

Jenei Zoltán főigazgató mellett a gazdasági igazgatóhelyettest, úgy tudjuk, Tóbiás Tamást, a Pénzügyminisztérium korábbi főosztályvezetőjét és más vezetőket is elküldtek. A főigazgatói feladatokat Szondi Zita főigazgató helyettes megbízott vezetőként látja majd el.

Lapunk információi szerint az ágazat „gazdálkodási problémái” miatt Jeneit tették felelőssé. Erre utalhat, ha a gazdasági ügyekért felelős helyettest is menesztik.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) kedden tette nyilvánossá azt az adatsort, amely intézményenként közli, hogy melyik kórház mekkora összeget kaphat számlái kiegyenlítésére. A mezőny erősen szór, van olyan intézmény, amely mindössze adósságainak 25, és olyan is, például a Szent Imre kórház, amely a kifizetetlen számláinak 95 százalékára kapott támogatást. Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára a mai Népszavának azt nyilatkozta, hogy az a kórház, amely csak a tartozásai 25 százalékára kapott fedezetet, biztosan nem tud fizetni a piaci beszállítóknak.

Érdekessége a listának, hogy az állami fenntartású kórházak mellett jelentős közpénzt kaptak adósságrendezésre az alapítványi formában működő magánegyetemek. Az állami kórházak és az alapítványi egyetemek adóssága 71 százalékának a kifizetésére adott forrást a magyar állam – derül ki az Orvostechnikai Szövetség főtitkárának gyorselemzéséből. A tartozásokra fordítható 90 milliárd forint kifizetése után még mindig marad csaknem 36 milliárd forint adósság. Ez az összeg januárra elérheti az 50 milliárdot, írta a lap.

A mai Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert is kérdezték a kórházak adósságáról, illetve arról, hogy azok 35 milliárdos tartozással kezdik a jövő évet. A politikus a Telex tudósítása szerint azt mondta, hogy a kormány azon dolgozik, hogy ennek a felelősét megkeresse. Szerinte az önmagában nem lehet ok az eladósodásra, hogy nagyobbak voltak az energiaköltségek, mint korábban.

A BM késő délután közleményben erősítette meg lapunk értesülését. Mint a tárca írja, Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere javaslatot tett a miniszterelnöknek Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató 2023. november 30. nappal történő felmentésére.
https://medicalonline.hu/eu_gazdasag/cikk/levaltottak_jenei_zoltant

A felmentésről szóló határozat megjelent a Magyar Közlönyben.
https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/59ba20495cd587e54decf5b41b0e6f9e4bba3926/megtekintes
___

Idén július elsejétől a fővárosi, majd 2024. január elsejétől országosan is minden kórház ingatlanüzemeltetési szolgáltatását központilag az állam a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságon (KEF) keresztül működteti. Azaz ez a szervezet biztosítja az Országos Kórházi Főigazgatóság fenntartása alá tartozó, aktív fekvőbeteg-ellátást nyújtó fővárosi és vármegyei költségvetési intézmények számára az ingatlanüzemeltetési szolgáltatásokat. Így egyebek mellett az őrzés-védelmet, a takarítást, a műszaki üzemeltetést, karbantartást és az ezekkel összefüggő épületfelújítást, a biztonságtechnikai berendezések üzemeltetését, a létesítménygazdálkodáshoz kapcsolódó egyéb szolgáltatásokat.

Hiába a nagymértékű a kórházi adósságrendezés, lesz olyan intézmény, ahol utána sem tudják majd kifizetni a piaci beszállítókat, mert van, ahol csak a tartozások negyedét rendezték.

A változástól remélték, hogy az intézmények megszabadulhatnak minden olyan kiadástól, ami nem közvetlenül a gyógyítást érinti. Csakhogy a feladat leválasztásakor a kórházak azzal szembesültek, hogy több százmilliós végkielégítést kell előteremteniük, mert a szakembereik nem vállalták a munkát az új feltételekkel. A végkielégítések kifizetése is növelte az eladósodást - írta a lap.
https://mfor.hu/cikkek/egeszsegugy/levaltottak-az-orszagos-korhazi-foigazgatot.html

Válasz

M Imre üzente 5 hónapja

Ismert, hogy 2023. július elsejétől egy kormányrendelet-módosításnak köszönhetően új világ köszöntött be a kórházakban:

-- először a fővárosi,
-- majd 2024. január elsejétől már országosan is

minden kórház ingatlanüzemeltetési szolgáltatását központilag látja el az állam a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságon (KEF) keresztül.

Ennek az a lényege, hogy a KEF biztosítja az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) fenntartása alá tartozó, aktív fekvőbeteg-ellátást nyújtó fővárosi és vármegyei költségvetési intézmények számára az ingatlanüzemeltetési szolgáltatásokat.

A -KEF által megbízott- szédítő menetelést produkáló, NER-közeli takarítócég (B+N Referencia Zrt., azaz, magáncég) 2024. január 1-jén a karbantartást is átveszi a vidéki intézményekben, a dolgozók attól tartanak, hogy mostantól átirányíthatók lesznek egyik kórházból a másikba, előnytelenül változnak a munkafeltételek,

Aki nem szerződik át a céghez, annak nem lesz lehetősége tovább dolgozni.

Kérdésünkre a Minisztérium nem, de a takarítócég viszont készségesen válaszolt.

-- A dolgozók átvételével kapcsolatban arról írtak, hogy egy-egy elnyert megbízás esetén a szolgáltatás megkezdése előtti időszakban felveszik a kapcsolatot a kórház menedzsmentjével, és felajánlják a takarítóknak a további munkavégzés lehetőségét.

A B+N Referencia évek óta kimagaslik a közbeszerzéseken, tíz év alatt 158-szor szerepelt sikeresen – erről a Forbes írt tavaly. Ezek közül 29 pályázat érte el az egymilliárd forintos értéket, a lap cikke szerint a létesítménygazdálkodással foglalkozó cég 2012 óta összesen 608 milliárd forint értékben húzhatott be állami megrendeléseket.

A cégcsoport NER-körökben is szédítőnek számító menetelését, a növekedés motorját tavaly a külföldi leányvállalatok jelentették, a beszámolók alapján ezek adták a konszolidált bevétel 28 százalékát. A csoport árbevétele az egy évvel korábbi 152 milliárd forintról tavaly 181 milliárdra nőtt, az adózott eredménye 11,1 milliárd forint volt, ami elmaradt az előző évi 19,9 milliárdtól. A B+N fő profilja az épületüzemeltetés és a takarítás, ezekből származott a múlt évi árbevételéből 79 milliárd, illetve 81 milliárd forint. Az egyszemélyes tulajdonos számára a csoport jelentős osztalékot fialt, az éves beszámolókban ezen a címen 2021-ben 2,8 milliárd, 2022-ben 9,5 milliárd forint szerepel.

A lassan régiós multivá növekvő a B+N cégcsoport számos kelet-közép-európai országban nyújt ingatlanüzemeltetési, takarítási, kertészeti és mosodai szolgáltatásokat: Magyarországon kívül Romániában, Szlovákiában, Csehországban, Szlovéniában, Lengyelországban és Bulgáriában.
https://24.hu/belfold/2023/11/29/bn-referencia-zrt-korhaz-takaritas-karbantartas-szekesfehervar/

Válasz

M Imre üzente 5 hónapja

Így fejezte le Müller Cecília a nemzeti gyógyszerhatóságot

Nem egyszerűen összevonták idén augusztusban a gyógyszerhatóságot a Müller Cecília által vezetett Nemzeti Népegészségügyi Központtal, hanem lényegében lefejezték. A Válasz Online értesülése szerint az OGYÉI hat korábbi csúcsvezetőjéből mindössze kettő maradhatott a helyén, több fontos szakmai irányító pedig önként távozott. Lapunk hat hónappal a folyamat kezdete után vizsgálta meg, mi áll a sorozatos felmondások hátterében, és miért akkor történt mindez, amikor a kormány tervbe vette a gyógyszerügy átalakítását. Elhatározva, hogy a fiókpatikákba már nem kell gyógyszerész, és privatizálják – egy kézbe adva – az összes állami kórház gyógyszertárát.

Több forrásunk is úgy vélte, hogy a szálak a Covidhoz vezetnek. Szakmai körökben általános megdöbbenést keltett, amikor a magyar gyógyszerészeti hatóságtól, akkori nevén az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől (OGYÉI) egy kormányrendelettel elvették a szakmai döntés lehetőségét a kínai és az orosz oltóanyag engedélyezésekor. Az OGYÉI csak azt nézhette meg, rendben vannak-e a pecsétek, alkalmazzák-e három államban, köztük legalább egy uniós vagy tagjelölt országban a vakcinát. Mivel Szerbia és Szlovákia megfelelt a kitételnek, rá kellett ütni a stemplit a papírra és továbbküldeni Müller Cecília hivatalának, a tisztiorvosi szolgálatnak, akkori nevén a Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK).

A kormány lépésének okát is tudjuk, mióta a Társaság a Szabadságjogokért perrel kikényszerítette a korábban eltitkolt szakértői iratokat. Az OGYÉI annak idején kifejezte szakmai aggályait az európaitól jelentősen különböző orosz gyártási technológia miatt, belső iratokban pedig jelezték, hogy a kínai oltóanyag kipróbálásában túl kevés idős (és túl kevés elhízott) ember vett részt, noha hazánkban első körben főként nyugdíjasokat oltottak az ázsiai szerrel.

A kabinetet azonban nem tántorította el a szakemberek tiltakozása. A keleti vakcinák ügyéből politikai kérdés lett, és a két oltóanyag nemzeti hatáskörben végül engedélyt kapott Müller Cecília országos tisztifőorvos hivatalától. Utóbb kiderült, hogy a kritikának volt szakmai alapja, a hazánkban alkalmazott vakcinák közül ugyanis a kínai volt a legkevésbé hatásos egy Müller Cecília és az akkori egészségügyért is felelős miniszter, Kásler Miklós által jegyzett tudományos közlemény szerint.

Minden gyógyszerhatóság akkor működik jól, ha olyan, mint a levegő: az átlagember észre sem veszi a működését. Ám ettől még fontos szereplő, ez a hatóság ellenőrzi például, hogy a patikákba ne kerülhessen hamis készítmény. Hazánkban elképzelhetetlen az, ami Nyugat-Európában már többször előfordult: hamis és átcsomagolt gyógyszereket árusítanak a gyógyszertárakban, és a kórházak nem legális onkológiai szert adnak be a betegeknek. Legutóbb például osztrák patikákba került be hamis injekció, egy diabétesz kezelésére szolgáló készítmény, amit sokan fogyókúrás szerként alkalmaznak.

A hatóság feladatai közé tartozik, hogy javaslatot tesz egy-egy medicina társadalombiztosítási támogatásba vételére. Ez a méregdrága rákgyógyszerek esetén rengeteg emberi életre lehet hatással. Emellett az orvostechnikai eszközöket, például a járvány idején tömegesen vásárolt lélegeztetőgépeket is ez a hatóság vizsgálja meg.

Azaz: vizsgálta. Ma ez már már múlt idő.
https://www.valaszonline.hu/2023/11/24/gyogyszeripar-ogyei-muller-cecilia-egeszsegugy-osszevonas-sztori/

A gyógyszerhatóságok különösen fontosnak bizonyultak a járvány idején, még akkor is, ha az OGYÉI nem tudott ellenállni a politikai nyomásnak. Vezetői nem bólintottak azonnal mindenre.

Válasz

M Imre üzente 5 hónapja

Mitől boldogabb egy finn, mint egy magyar?

Új idők új dalait jelzi, hogy idén tavasszal az ENSZ alá tartozó Egészségügyi Világszervezet, a WHO közgyűlésén elfogadták A jóllét elérése című dokumentumot.
https://www.who.int/publications/m/item/wha-76---achieving-well-being--a-global-framework-for-integrating-well-being-into-public-health-utilizing-a-health-promotion-approach

A jólléthez vezető utat a WHO az alcímben jelöli ki: „Globális keretrendszer a jóllétnek a népegészségügybe való integrálására egészségfejlesztési megközelítés alkalmazásával”. A globális egészségügyi szervezet most nem az egészségről, hanem az azt is magába foglaló jóllétről adott ki korszakváltónak tekinthető iránymutatást. De mi a különbség a jólét és a jóllét között? Hogyan lehet növelni a jóllétet, és mit kellene tennünk Magyarországon egyénként vagy közösségként ahhoz, hogy a jóllétből mindenki, vagy ha ez túlzásnak tűnik, legalább a többség részesüljön?

Mi a jóllét?

Bár a két „l”-el írt jóllét fogalmát nem egyformán értelmezik a pszichológusok, a szociológusok vagy a közgazdászok, azt nem sokan vitatnák, hogy a jóllét tulajdonképpen az élet minősége, az élettel való elégedettség, a boldogsághoz közeli dolog, amit az egyén fizikális, mentális, spirituális, szociális és érzelmi dimenziókban él meg. Nem egyszerűen az egyén számára kellemes élmények okozta öröm érzését jelenti, hanem az értelmes, kitűzött célokat elérő, a társadalom számára hasznos életet is, amint azt már Arisztotelész megállapította több mint 2200 évvel ezelőtt. A WHO meghatározása szerint

-- „A jóllét az egyének és a társadalmak által megélt pozitív állapot. Az egészséghez hasonlóan a mindennapi élethez szükséges erőforrás, amelyet a társadalmi, gazdasági és környezeti feltételek határoznak meg. A jóllét magában foglalja az életminőséget, valamint az emberek és a társadalmak azon képességét, hogy felfogásuk és céljaik szerint mozdítsák elő a világ fejlődését. A jóllétre való összpontosítás támogatja az erőforrások igazságos elosztás, az általános gyarapodás és a fenntarthatóság nyomon követését. Egy társadalom jóllétét az alapján lehet meghatározni, hogy mennyire ellenállóképes, mennyire cselekvőképes és mennyire felkészült a kihívások legyőzésére.”

A 2023-as jelentésben 137 ország közül Magyarország 6 pontos átlagával az 51. helyet érte el.
https://qubit.hu/2023/11/19/mitol-boldogabb-egy-finn-mint-egy-magyar

Válasz

M Imre üzente 5 hónapja

Vesztett Bayer Zsolt felesége a DK ellen

Első fokon felmentette Sebián-Petrovszki Lászlót a bíróság.

A bíróság első fokon felmentette Sebián-Petrovszki Lászlót, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőjét, aki ellen rágalmazás vádjával indított pert Bayer Zsolt fideszes publicista felesége, Bayerné Matusovits Andrea – írja a párt közleményében.

A DK politikusa perelte ki és hozta nyilvánosságra azokat a szerződéseket, amelyekből kiderült: a Bayerné által főigazgatóként vezetett Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) 2019-ben a korábbi szerződés meghosszabbításával versenyeztetés nélkül, így a tender útján elérhető magasabb ár alatt adta el a magyar emberek vérplazmáját a vaskos profitot bevasaló magáncégeknek. Ez volt az az ügy, ami miatt a Fidesz példátlan módon, a több évtizedes gyakorlatnak ellentmondva függesztette fel Sebián-Petrovszki László mentelmi jogát a Parlamentben.

A párt szerint a magyar vérplazma áron alul való eladása nemcsak bűncselekmény lehetőségét veti fel, hanem olyan bevételektől fosztja meg az államot, amelyekből rendbe lehetne tenni az állami kórházakat, meg lehetne állítani a tömeges kórházi fertőzéseket és tisztességes bért lehetne fizetni az egészségügyi dolgozóknak.
https://magyarnarancs.hu/belpol/vesztett-bayer-zsolt-felesege-a-dk-ellen-263499

Válasz

M Imre üzente 6 hónapja

Kincses Gyula távozik a MOK éléről

A szervezet Facebook-oldalán jelentette be Kincses Gyula, hogy nem indul újra a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöki tisztségéért.

Kincses azt írja, négy célt határoztak meg, amikor négy évvel ezelőtt elfogadta az Újratervezés csoport felkérését, ezeket közt szerepelt a hivatás presztízsének megfelelő bér elérése és a hálapénz betiltása is.

Kincses szerint a két legfontosabbat teljesítették, írja, sikerült a MOK-ot a közélet és az egészségpolitika elismert szereplőjévé tenni.

-- „A szervezeti átalakításban is értünk el eredményeket, de egyrészt ez a munka koránt sincs kész, másrészt a kötelező tagság eltörlése mélyrehatóbb és felgyorsított változásokat követel.”

Kincses azt írja, az elnökség egységesen maradásra akarta bírni, de nem indul a november 25-i választáson. Szerinte olyan elnökre van szükség, aki „közelebb él a tagokhoz”, és folytatja a megkezdett munkát; továbbá akire „az árnyéka sem vetül a politikai kötődésnek, és magas szintű orvos-szakmai ismeretekkel rendelkezik.”

Idén februárban a kormány hatalommal való visszaéléssel vádolta meg a MOK-ot, amiért tiltakozott az új ügyeleti rendszer ellen, mire válaszul az egészségügyért felelős Belügyminisztérium módosította a kamaráról szóló törvényt, és többek közt eltörölte az orvosi kamarai tagság kötelezettségének előírását. (24.hu)
https://444.hu/2023/11/15/kincses-gyula-tavozik-a-mok-elerol

Válasz

M Imre üzente 6 hónapja

Még mindig nem fogadnak új betegeket a fővárosi Szent János kórház pszichiátriáján, mert nem tudják befűteni a teljes osztályt. Ezt a kórház is megerősítette az RTL Híradójának. Azt viszont nem tudták megmondani, mikor javítják meg az alagsori csöveket.
https://rtl.hu/hirado/2023/11/05/pszichiatria-janos-korhaz-nincs-futes

Október közepén derült ki, hogy a kórház 4 osztályán is fűtési gondok vannak, a belgyógyászaton például voltak orvosok, akik kabátban dolgoztak. A pszichiátrián még mindig nem sikerült javítani a hibát. A csatornának nyilatkozó pszichiáter főorvos nem volt biztos benne, hogy a többi kórház át tudja vállalni a betegeiket.
https://444.hu/2023/11/05/oktober-kozepe-ota-nem-tudtak-helyreallitani-a-futest-a-janos-korhaz-pszichiatriajan

Válasz

M Imre üzente 6 hónapja

Szakértő: a szőnyeg alá söprik a kórházi fertőzések ügyét a hatóságok | 2023. november

Rékassy Balázs orvos, egészségügyi közgazdász szerint az illetékesek félnek beszélni a fertőzésekről, nehogy az adatok közfelháborodást okozzanak. Bár a kórház veszélyes üzem, a fertőtlenítés, a kézmosás és a higiéniai protokollok még mindig nem alapvetőek.

Itt tudja megnézni a beszélgetést:
https://www.youtube.com/watch?v=Ia1hoszIRyM

Ha inkább csak hallgatná a podcastot, ide kattintson:
https://www.szabadeuropa.hu/a/szakerto-a-szonyeg-ala-soprik-a-korhazi-fertozesek-ugyet-a-hatosagok-/32669109.html

Válasz

M Imre üzente 7 hónapja

Itt a következő kormányzati gigabiznisz: egyetlen kézbe adnák a kórházi patikákat

Több mint 4100 gyógyszerész tiltakozik a kormány terve ellen, amely megengedné, hogy diplomás patikus helyett középiskolai végzettségű szakdolgozó legyen csak jelen bizonyos patikákban. A kabinet szerint ezzel a vidéki gyógyszerellátást védik, az ellenzők szerint viszont az intézkedés hatására a kisebb településekről eltűnhetnek a gyógyszerészek. Az igazán nagy üzleti átrendeződés azonban nem ettől várható. Hanem attól, hogy az eddig patikalánc-ellenes kormány gigaláncot akar létrehozni – hogy aztán a kórházi patikák tervezett privatizációjának nyertese letarolja a gyógyszerpiacot.
https://www.valaszonline.hu/2023/09/12/egeszsegugy-gyogyszertarak-gyogyszereszek-korhaz-patika-nagykep/

Válasz

M Imre üzente 8 hónapja

Vizsy Ferenc: (6.) Az egészségügy a negyedik oldalról nézve

A járóbeteg-rendelő 2 hónapra fogad, a magánorvos százezret kér

Az egészségügyhöz 2 szereplő mindenképpen kell: orvos és beteg. Aztán ott van a szakpolitika meg az érdekképviselet. Prókay Sándorné az Egészségügyi Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének ügyvezető elnöke. Évát 30 éve ismerem. Ültünk mi a MÁV-nál az asztal ellentétes oldalán is, de szemben soha. Biztos vagyok, ha kérdezem, őszinte lesz, ami a mai világban ritka erény.

Az egészségügyben folyó csetepaté addig nem zavart, amíg fölöttem süvítettek el a golyók, de ma már a betegek között is egyre több az áldozat. Miről folyik a küzdelem?

– Már 20 évvel ezelőtt tudta mindenki, hogy a magyar egészségügyi rendszer szerkezetét és finanszírozását gyökeresen át kell alakítani. Erre voltak is kísérletek, de valahol mindegyik elakadt. A háziorvosokra épülő alapellátás, a rendelőközpontú járóbeteg- és a kórházakhoz kapcsolódó fekvőbetegellátás bármelyikéhez is hozzányúlnak, hozzá kell nyúlni a többihez is.

Hol itt a hiba?! Ha ebben megvan az egyetértés, onnantól csak ütemezés és pénz kérdése az egész.

– Az átalakítás mikéntjéről korábban valóban voltak érdemi egyeztetések. Ez addig volt produktív, amíg volt egészségügyi minisztérium. Az utóbbi években azonban már nem tudjuk, mi zajlik a kulisszák mögött, mert vagy az érdekképviseletek maradtak ki, vagy a tárgyalások váltak formálissá.

Meddig jutottatok az egyetértéskeresésben?

– Az evidencia volt, hogy a prevenciót, az alapellátást kell megerősíteni, mert nincs drágább a kórházi gyógyulásnál. Azt hallottuk, hogy egy külső szervezet el is készíttette a gyakorlatban jól bevált szlovák mintára alapozott tanulmányt, de erről ma igen mély a csend. Gondolom, ezt is eliminálta a pénzhiány. A kérdésedre a válasz: semeddig.

Pénzhiány?! Mást se hallok, mint hogy ennyit kaptak az orvosok, annyit a szakdolgozók, a kiszolgáló személyzetnek is jutott valamennyi...

– A kommunikáció szintjén persze mindig minden rendben van. Kétségtelen, hogy az orvosok jelentős bérfejlesztést kaptak, de egyrészt ezzel nem mindenki volt elégedett, hiszen némelyikük többszörösét veszítette el a paraszolvencia megtiltásával. Másrész bármilyen magasnak is tűnt az emelés, ez sem tudta megállítani az elvándorlást – részint külföldre, részint a magánszférába.

És a többi egészségügyis?

– Az aszimmetrikus bérrendezés csak feszültséget szült az egészségügyi dolgozók között, így a szakszemélyzet létszáma azóta is folyamatosan csökken.

Az állam a polgáraiért van, az orvos a betegeiért, a szakszervezet a tagjaiért is és egy kicsit betegekért is. Nem zavar senkit, hogy miközben egymás ellen harcoltok ÉRTÜNK, a születéskor várható élettartam csökken és sorra halnak meg olyan betegek, akiknek nem kellene?

– Jó lenne erre valami megnyugtató választ adni, de nem tudok, mert igazad van.

Emlékszem a vasútátalakítás hőskorára… Milyen kemény szakszervezetek voltak! Sztrájk sztrájkot követett! Hol van az egykori vehemencia?

– A három éve meghirdetett veszélyhelyzet miatt felfüggesztették a kollektív szerződéseket és lényegében megszűntek a szakszervezeti jogosítványok. A politika felszalámizta az érdekképviseleti oldalt, egyes szakszervezeti vezetőket megvett, másrészt létrehozta a saját „szak”szervezeteit. Most pedig törvényben akarja megtiltani, hogy a vállalatok levonják a dolgozóktól a tagdíjunkat. Ez az utolsó szög a koporsóban, ezzel Magyarországon végképp felszámolják a dolgozói érdekképviseletet.

Vezetőként nem rajongtam a szakszervezetekért, de tiszteltem a tagjaikért való kiállásukat. Hol vannak a hegyeket mozgató, energikus bizalmik, elnökök, titkárok?

– A Holdban. A régi emberek kiöregedtek és nincs helyettük friss erő. Szakszervezetisnek lenni ma nem karrier, és megélni sem könnyű, mert itt az a pénzed van, amit az egyre fogyó tagság a saját tagdíjából megítél. És mit kapsz cserébe: konfrontációt, megaláztatást garmadával, még jó, hogy néha vannak apró sikereink is.

Hol van a harcos Éva, aki minden tárgyalásra felkészült, érvelt körömszakadtáig, és a legtöbbször győzött?

– Nyugi, Feri, a zsarát alatt még lobog a tűz! A tagság bízik bennünk. Nálunk a demokrácia nem szlogen, mi minden sarkalatos lépésünkre választmányi felhatalmazást kérünk. Hozzánk nem érkezik állami támogatás, csak a tagdíjunkból élünk. Engem azért választottak, hogy küzdjek, és én küzdeni fogok!

Elhiszem és megértem, mert ez a ti utatok. De mit tanácsolsz a jövőre nézve nekem, a betegnek? Vegyem fel a rózsaszín szemüveget vagy maradjon rajtam a sötét?

– Nem lehet úgy küzdeni, ha nem látsz rendesen. A tisztánlátáshoz jobb, ha foncsor nélküli szemüvegben jársz, vagy ülsz le a tárgyalóasztalhoz. Hordd, amit régen is hordtál, én is azt teszem!
https://www.facebook.com/photo/?fbid=3662199494025030&set=a.1395129110732091

Válasz

M Imre üzente 8 hónapja

Keczéry Attila: „A háziorvosok egységesen kiállva bármilyen kormányt vagy polgármestert meg tudnának buktatni”

-- Stadionjaink már vannak, itt az ideje háziorvosi rendelőket építeni

– mutatja meg az irányt úgy, hogy egyébként az egyik fia focizik.

Nem tartja utópiának az elképzeléseit, és úgy véli, azok két kormányzati ciklus alatt kivitelezhetők lennének. Ráadásul érdemes is lenne az államnak a háziorvosi rendszerre fókuszálnia, mert sokkal olcsóbb az alapellátás, mint a szakrendelői vagy a kórházi: vagyis hosszú távon nagyon megéri az államnak, ha kevesebb beteget kell ellátni járó- és fekvőbeteg szinten.

2022-ben már kipróbálta magát az időközi választáson, és úgy tűnik, nem szegte kedvét a harmadik hely: eljátszott már a gondolattal, hogy jövőre is elindul a zuglói képviselői helyért, de csakis a CivilZugló Egyesület támogatásával.
https://24.hu/belfold/2023/09/12/keczery-attila-haziorvos-zuglo-beremeles/

Válasz

M Imre üzente 8 hónapja

Több mint fél éve nem találnak gyermekorvost a távozó helyére Győr mellett öt alsó-szigetközi településen

A Telex megkeresésére a távozó gyermekorvos, dr. Kelemen Ágnes ezt így érzékeltette:

-- „Amikor 2010-ben átvettem a praxist, 850 tajkártya tartozott hozzám. Most ez a szám 2300-nál tart.”

Az orvos nem kívánt bővebben nyilatkozni, annyit mondott:

-- „Elfáradtam.”

Kelemen doktornőnek egyébként négy éve van még hátra a nyugdíjig, és állítása szerint nyolc éve nem volt szabadságon. Végül elárulta azt is: nem hagyja el a hivatását, iskolaorvosként fog dolgozni.
https://telex.hu/belfold/2023/08/30/orvoshiany-gyermekorvos-szigetkoz-gyorujfalu-hedervar

Válasz

M Imre üzente 8 hónapja

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint „az egészségügyben még nagyobb fejlődés történt, mint az oktatásban (…), soha ennyi kórházat nem újítottak fel (…), a kórházakat is nem bezártuk, hanem éppen hogy a legújabb gépek beszerzésével fejlesztettük”. Ez talán igaz lehet arra az alternatív egészségügyi ellátórendszerre, amelyet a kormányzati elit 2010 óta a saját maga számára létrehozott. Hogy nekünk, többieknek mit szánnak; hogy amit mi kapunk, az milyen mélységekben van még a 10-20 évvel ezelőtti színvonalhoz képest is, csak az tudja, aki a saját (vagy valamely közeli hozzátartozója) bőrén tapasztalta meg. Nekünk most volt alkalmunk alaposan kiismerni.

(Triázs) Láttuk nemrég Spanyolországban, hogyan működik ott, ahol működik: bementünk a sürgősségi ügyeletre egy akut panasszal, tíz percen belül orvos elé kerültünk, aki elirányított a megfelelő szobába, felmérve egyúttal az eset sürgősségét is, további két óra múlva már a szakorvos írta a receptet. Ugyanez idehaza egy viszonylag jó nevű budapesti kórházban: magas láz, erős fájdalom, akut szívproblémák – mindez egy közelmúltbeli súlyos műtét után, pacemakerrel a testben, 80 pluszos életkorban valószínűleg semmilyen szakmai protokoll szerint nem a félvállról vehető kategória –,

-- "délután 4-kor érkezünk, beállunk (képletesen, mert fekvőbetegről van szó) egy hosszú sor végére, doktorral először este 11-kor találkozunk. "

Ha a páciens közben sokkot kap/begörcsöl/perforál/elájul/meghal, akkor így járt: hogy mikor látja orvos, alapvetően az határozza meg, hogy hány orvos van, és bármennyi is a súlyos eset, nem lesz több.
https://nepszava.hu/3205771_egeszsegugy-magyarorszag-ellatas-glossza

Megoldás bizonyára a szem- vagy esetleg „más” orvos, mármint, a miniszter úrnak...

Válasz

M Imre üzente 8 hónapja

Másfél hónap telt el az államosítás óta, a védőnők mindössze egy százaléka elégedett a változással – derült ki a Független Szakszervezet lapunkhoz eljutott felméréséből.

Az első július elején indított kérdőíves vizsgálatban még az iskolákban dolgozó védőnők is részt vettek, akik egyelőre megúszták az államosítást és önkormányzati alkalmazásban maradtak. A második, augusztus 10-i felmérésben már célzottan azokat kérdezték, akik a megyei centrumkórházak felügyelete alá kerültek, így saját bőrükön tapasztalják meg az átállást.

– A hét elégedett védőnőből négy valójában annak örült, hogy megkapta a júliusi 18 százalékos ágazati béremelést, amely egyébként minden egészségügyi szakdolgozót megilletett. A másik három válaszadó nem árulta el az okot. Az átvettek körében végzett második célzott felmérésben már azzal is elégedettek voltak, ha nem romlottak a munkafeltételek. De a helyzet alig javult az elmúlt másfél hónapban – állította lapunknak Szalainé P. Boglárka, a FESZ védőnői alapszervezetének vezetője.

Az elégedettség egyetlen oka tehát a fizetésemelés volt (bár a korábban kapott „extra” munkáltatói pótlékok már nem mindenütt nőttek, vagy éppenséggel eltűntek, ahogy erről a Népszava korábban írt). Az elégedetlenségnek azonban számos összetevője van.

-- "A válaszadók csaknem harmada számolt be arról, hogy az átállás óta saját költségen kellett kisebb értékű felszerelést, eszközöket – elemet, írószert, borítékot, vizelet-, cukorvizsgálathoz szükséges anyagokat, stb. – vásárolnia ahhoz, hogy el tudja látni a feladatát."

A védőnői szolgálatok államosítása óta az önkormányzatok egy része teljesen kiszállt a fenntartásból, július elsejétől nem fizetik a takarítást, megszüntették az internet- és telefon előfizetést, a védőnők még papírt se kapnak a nyomtatóba. A centrumkórházig pedig kilométereket kellene autózni az „ellátmányért”, ha lenne. De egyelőre nincs. Ráadásul az is csak elképesztő adminisztrációs többlettel érhető el, ami elvileg továbbra is jár, mint például az autóhasználathoz kapcsolódó költségtérítés. Az önkormányzatok jelentős része korábban a megtett kilométerek után vagy átalányban fizetett „kiküldetésként”, amelynek összege jelentősen több a munkába járás térítéseként adható minimum összegnél, amit most néhány kórház ad. Ennek adminisztrációja is változott: most a meglátogatott családok feltüntetésével címről-címre lebontva kell vezetni az útnyilvántartást – ami erős adatvédelmi aggályokat vet fel Szalainé P. Boglárka szerint –, majd ezt a bevallást Google térkép fotóval kell alátámasztani. Egy-egy ilyen útnyilvántartás 10-12 oldalt is kitehet havonta. Mindezt havi 1800 forintért 100 kilométerenként. Ez a kilométerenként fizetett 18 forint a létező legkisebb összeg, amely ezen a címen adható, ráadásul a saját autó karbantartására, javítására egy vasat sem kapunk – magyarázta a védőnői alapszervezet elnöke.

-- "A bérszámfejtéshez szükséges jelenléti ív leadása is kész tortúrává vált. Eddig ebédszünetben, munka után egy kis kitérővel leadták a polgármesteri hivatalban a nyomtatványt, most akár 100 kilométert kell elautózni ugyanezért. "

Továbbra sem rendeződött teljesen a különféle igazolások kiadásához szükséges pecsétek ügye. A legtöbb védőnő ugyan időközben megkapta az új centrumkórházas pecsétet, csakhogy ezek adattartalma sok esetben nem megfelelő. A Magyar Államkincstár ezekből nem tudja beazonosítani, hogy jogosult személy adta-e ki az igazolást, így a védőnőknek a pecsét mellé külön oda kell írni a tanácsadó címét, a saját azonosító számukat is, hogy a kismama megkapja a neki járó állami támogatást. De nem csökkent a centrumkórházak adatvágya sem, továbbra is rendszeresen kapják az adatbekérő nyomtatványokat és táblázatokat, szinte már a „bugyink színét” is tudják – háborgott az érdekvédő.
https://nepszava.hu/3205895_vedonoi-szolgalat-allamositas-felmeres-elegedetlenseg

Válasz

M Imre üzente 9 hónapja

Két rendelettervezetet bocsátott társadalmi vitára a Belügyminisztérium.
-- Elektronikusan fejlesztenék az egészségügyet.

A kormány bevezetné a digitális időpontfoglalási rendszert.
https://cdn.kormany.hu/uploads/document/2/25/25a/25aaa02475d58559b1cd9a83122653a661157321.pdf

A várakozások szerint a beteg így egyszerűbben, gyorsabban kapna időpontot a számára szükséges szakrendelésre, ellátása valóban az általa lefoglalt időpontban valósulna meg.
https://cdn.kormany.hu/uploads/document/4/42/423/4233986b980fe3126c4bc1ff0d69392402d0e337.pdf

A rendszer használata jövő márciustól lenne kötelező azon közfinanszírozott szolgáltatóknak, amelyek a járóbeteg-szakellátást legalább heti 300 vagy több óraszámmal, és legalább 5 szakmában működtetik.

Nekik folyamatosan frissíteni kell a beutalóval és beutaló nélkül igénybe vehető szolgáltatásaikra nyitva álló időpontokat.
https://cdn.kormany.hu/uploads/document/9/9a/9ac/9acca919f5fd7cdbbccfad1cc14b0f00267b8b07.pdf

A digitális időpontfoglalási rendszerben a beteg számára az időpontfoglalást

-- a járóbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltató,

-- a beutalóval igénybe vehető ellátások esetén a beutaló orvos,

-- beutaló nélkül igénybe vehető ellátások esetén a beteg háziorvosa vagy kezelőorvosa

végzi. A hatásvizsgálati lapok szerint fő cél a betegút láthatóvá/átláthatóvá tétele,
https://cdn.kormany.hu/uploads/document/7/74/74d/74dfdeadadfa2778bd229b3c3f7be66c8d91eab3.pdf
ami javíthat az egészségügyi szolgáltatások elérhetőségén, a lakosság egészségi állapotán, az ország versenyképességén, mivel csökkenne a népességfogyás. A személyi és tárgyi feltételek rendelkezésre állnak.

A társadalmi egyeztetésre ugyanúgy augusztus 12-ig van idő, mint annál a tervezetnél, amely az EESZT-vel kapcsolatos részletes szabályokat módosítaná, az eredeti rendeletet egészítené ki,
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1600039.emm
ám furcsa módon jelzi azt is, hogy az előterjesztést a kormány még nem tárgyalta meg.
https://24.hu/belfold/2023/08/04/a-kormany-atlathatobba-tenne-a-betegutat/

Válasz

M Imre üzente 10 hónapja

Kormányrendelettel olvad össze a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (Ogyéi). Az új szervezet neve:
Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ
https://cdn.kormany.hu/uploads/document/4/4f/4ff/4ffc1c9e5a4f4c2e4731af7c4da328d777695d96.pdf

Válasz

M Imre üzente 10 hónapja

Május végéig 75 milliárd forint kifizetetlen számla gyűlt össze az egészségügyben, de jövőre lesz megoldás, egy nagyobb forrásbevonással 60 milliárd pluszt kapnak a műszaki, üzemeltetési ágazatok, mondta Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár.
https://mfor.hu/cikkek/egeszsegugy/itt-vannak-a-reszletek-a-nyari-korhazi-adossagrendezesrol.html

Egyik munkahelyen egy Betty nevű lány oldott meg „mindent”.
Szerintem, maradt ott, ahol volt...
https://www.youtube.com/watch?v=Ymqgf0PJQ3U

Válasz

M Imre üzente 10 hónapja

Bár a februárban kezdődött egészségügyi sztrájktárgyalások még nem hoztak megismerhető eredményt, pénteken még nyilvánvalóbbá vált a dolgozói oldal megosztottsága. A három sztrájktárgyaló szakszervezet közül kettő – a Cser Ágnes nevével fémjelzett Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete és a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete – valamint a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) stratégiai megállapodást kötött Takács Péter egészségügyért felelős államtitkárral.
https://nepszava.hu/3199567_takacs-peter-megallapodas-egeszseguyi-dolgozok-szakszervezet-cser-agnes-koszonet
___

A Belügyminisztérium társadalmi egyeztetésre bocsátotta rendelettervezetét, amely szerint a korábbi kormányhatározatnak megfelelően az egészségügyi szakdolgozók és egészségügyben dolgozók béremelése két lépcsőben:

-- az első ütem 2023. július 1-jével,
-- a második ütem 2024. március 1-jével

valósulna meg.

A tervezet szerint 2023. július 1-jétől az egészségügyi szakdolgozók alapbére, a jelenlegi bértábla struktúrájának megtartása mellett egységesen 18 százalékkal emelkedik, míg az egészségügyben dolgozók bére szintén egységesen (bruttó) 57 600 forinttal nő.

A béremelés első üteméhez igazodóan ezért a kormány

-- az egészségügyi szakdolgozók béremeléséhez 41 500 000 000 (84 ezer embert érint),
-- az egészségügyben dolgozók béremeléséhez 8 400 000 000 (24 ezer embert érint | műszaki-gazdasági terület)

forint többletforrás biztosított.
https://24.hu/belfold/2023/04/27/juliustok-18-kal-emelnek-az-apolok-beret/
https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/75423707f0b8656a402e1813e5c91f4d86ed26a8/megtekintes
___

A műszaki-gazdasági területeiben dolgozók azonban éppen július 1-től (rendelet | felmondási idővel augusztus 1-től) már nem fognak az egészségügyhöz tartozni, így bármilyen jelenlegi, pontosabban későbbi béremelés nem vonatkozik rájuk.

„Az utóbbi feladatokat a fővárosi intézmények esetében július elsejétől,
a megyei kórházakban 2024. januárjától veszi át a Központi Közbeszerzési Főigazgatóság.”
https://nepszava.hu/3191118_nagy-marton-postatorveny-atiras-bezarasok

Válasz

M Imre üzente 10 hónapja

Orvosi kamara: józan reform vagy izmozás? | Zajszűrő
Kevés háziorvos, hosszú várakozás, megkérdőjelezhető minőség – így értékeli az egészségügyi alapellátást a kommentelők egy része. A kormány az ügyeleti rendszer átalakításával kezdené reformjait, az orvosi kamarával azonban fagyossá vált a viszony. De lehet reformot végrehajtani az orvostársadalom ellenében? És mi kellene ahhoz, hogy javuljon a magyarok egészsége, egészségtudata? Erről kérdeztük Rékassy Balázs egészségpolitikai szakértőt.
https://www.youtube.com/watch?v=Lk3SG5Y0210&list=PLH9sggnalKaJyGjmzpYzl4Q8Op6lutmnY&index=6

Válasz

M Imre üzente 11 hónapja

Egyes önkormányzatok nagy energiákat fektettek abba, hogy jól működő védőnői szolgáltatást nyújthassanak: szolgálati lakást, különféle juttatásokat ajánlottak, de az egészségügyi törvény módosításával nyár közepén kikerülnek a védőnők az önkormányzatok fennhatósága alól. A kormány részéről az önkormányzatok tehermentesítésének mondott változásnak nem mindenhol örülnek, és a tekintetben is vannak kételyek, hogy az egységes bérezéssel biztosan jobb lesz-e a védőnőknek. Az, hogy az új rendszer pontosan hogy is fog kinézni, egyelőre még az érintetteknek sem tiszta.

A hungarikumnak számító magyar védőnői rendszerben tehát az eddigi 2600 munkáltató helyett csak 23 lesz. Hogy mindez a gyakorlatban pontosan mit jelent majd a védőnők számára, akörül még nagy a bizonytalanság, de sokan aggódnak, hogy nem sok jót. „Több ezer védőnő megélhetése kerül veszélybe, várhatóan nem növekedni, hanem csökkenni fog a fizetésük – 2023-ban!! Ilyen mértékű infláció és gazdasági helyzet mellett!” – írta május közepén a Telexnek egy védőnő olvasónk. Szerinte a fizetéscsökkenésen túl attól is félnek az érintettek, hogy a munkáltatóváltással elveszítik a munkaeszközeiket, például a munkahelyi telefont, már ahol van.

A novemberben benyújtott törvénymódosítási javaslatban az állt, hogy a változás július 1-jére időzítésével biztosítják a megfelelő felkészülési időt, de másfél hónappal az élesedés előtt olvasónk szerint alapvető információk hiányoznak még:

-- „Nem tudunk még igazán semmit, nem tájékoztatnak minket, csak azt kérik, hogy legyünk türelemmel, mindezt úgy, hogy sokaknak több hónap lenne a felmondási ideje.”

A törvénymódosítás indoklása szerint a cél egyrészt

-- az egységes védőnői szolgálat megteremtése;
-- „az egységes szakmai színvonalú ellátás”; másrészt
-- az önkormányzatok tehermentesítése.

Az önkormányzatok egy része azonban nem lelkes attól, hogy mentesítenék őket a védőnők jelentette teher alól. Sőt.

Próbaképp megpróbáltuk megkérdezni az előbb felsorolt sokféle juttatást nyújtó óbudai önkormányzatnál, mi lesz mindezekkel akkor, ha a védőnők munkáltatója már nem az önkormányzat lesz, megmaradnak-e vagy megszűnnek.

„Első körben nekünk is számos kérdésünk volt. Mi van a technikai személyzettel, a helyiségbérlettel, kinek adjuk át őket, stb. Sem ezekre, sem az Ön által feltett kérdésekre nincs válasz, vagy jogszabály” – válaszolta Tukacs István volt MSZP-s országgyűlési képviselő, aki jelenleg egészségügyi szakértő az óbudai hivatalnál.

Azt a kérdést is feltettük: a változás jelent-e majd költségmegtakarítást az önkormányzat szempontjából. Tukacs erről azt írta:

-- „Nem számoltuk ki a megtakarítást, mert nem érdekel minket, és mint látszik, nincs hozzá kellő információnk. Az államosítás számunkra veszteség, nem anyagi haszon.”

Megkérdeztük azt is a Belügyminisztériumtól: megfontolták-e azt a – egyes önkormányzatok által felvetett – javaslatot, hogy az önkormányzatok maguk dönthessenek arról, élnek-e a tehermentesítés lehetőségével, vagy pedig maguknál szeretnék tartani a feladatot. Az Országos Kórházi Főigazgatóság erre sem közvetlen választ adott, hanem arról írt, hogy a kérdésről 2022 decemberében döntött az Országgyűlés, és hogy ennek értelmében – többek közt a védőnők jövedelmének rendezése érdekében – a vármegyei irányító kórház alkalmazottai lesznek. „A védőnők munkája ettől nem változik, ugyanabban a körzetben, ugyanazon a helyen végzik a tevékenységet, és továbbra is részt vehetnek a közösségi élet olyan területein, amelyet az önkormányzatok fontosnak tartanak. (Pl. falunap, baba-mama klub stb.)” – tették hozzá.

Rákérdeztük a juttatások, munkafeltételek sorsára is. A válasz szerint

-- a munkavégzés helyéül szolgáló ingatlant továbbra is az önkormányzat biztosítja, azonban a szakmai minimumfeltételeket a szolgáltatónak és

-- a munkavégzéshez szükséges feltételeket a munkáltatónak kell biztosítania, amely ez esetben a vármegyei irányító kórház.

-- A béren kívüli juttatások tekintetében az adott intézmény által nyújtott juttatásokat kaphatja a védőnő.

A válasz alapján az önkormányzaton múlik, hogy a megszokott juttatásokat kapja-e egy védőnő, vagy sem. Az Okfő azt válaszolta, hogy

-- „a jogszabályi rendelkezések nem zárják ki annak lehetőségét, hogy az önkormányzat támogassa a védőnőt, így pl. a szolgálati lakás további használatával vagy egyéb támogatásokkal”.
https://telex.hu/belfold/2023/05/19/vedonoi-szolgalat-rendszer-atalakitasa

Utolsó mondat...: -- Mi értelme akkor?

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Négy ok miatt nem érhet ki a mentő időben egy ilyen esetben itthon a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének (MOMSZ) Facebook-posztja szerint. Ezek a következők:

-- a mentőhívás-mentőküldés nem megfelelő szabályozási háttere,
-- a mentőszolgálat megfelelő kommunikációjának hiánya,
-- a lakosság egészségügyi edukációjának elmaradása a kívánt szinttől és
-- a mentők kapacitáshiánya.

Ezer hívásra Budapesten 150 mentőautó jut, országosan 785 egység áll rendelkezésre, amelyek közül át is tudnak csoportosítani, ha szükséges – mondta Győrfi Pál szóvivő a Rádio 1 Balázsék című rádióműsorában.

-- A kapacitáshiány ugyanakkor a hosszú távú statisztikák alapján is látványos: országosan egyre több feladat jut lényegében változatlan mennyiségű mentőautóra.

Ugyanakkor az alacsony bérek is közrejátszanak a túlterheltség kialakulásában az MOMSZ szerint.

-- A fővárosban és vonzáskörzetében akár a mentőgépkocsi-vezetők, akár a mentőápolók vagy mentőtisztek jóval magasabb fizetésekért találnak munkát, mint amelyet a mentőknél el tudnak érni – írják erről.
-- A hiányzó fővárosi kapacitásokat ugyan lehet vidéki felvezénylésekkel helyettesíteni, de mindez hosszú távon a vidéki kapacitások hiányához vezet.
https://g7.hu/kozelet/20230511/az-alacsony-mentosberek-miatt-is-alakulhatnak-ki-olyan-ugyek-mint-galvolgyi-janose/

Pörkölt miniszter úr mondja a tutit:
--az ügyeleti rendszert vagy a mentőszolgálati ellátást nem kell felülvizsgálni.
... persze, eszükbe nem jusson egyedül, mert még rosszabb lesz.

Válasz

M Imre üzente 1 éve

"Az Országos Mentőszolgálat nem tudja biztosítani a mentést a fővárosban" – mondja a Mentőszövetség alelnöke

-- „Ki kell hogy mondjuk: az Országos Mentőszolgálat az alapfeladatát, a mentést nem tudja biztosítani a fővárosban.”

Ennek az egyik ékes bizonyítéka, hogy több 10 éve vezényelnek fel egységeket az egész országból azért, hogy a budapesti mentést valamilyen szinten megerősítsék" – mondta az RTL Híradójának Lengyel Tibor, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének alelnöke,
https://rtl.hu/hirado/2023/03/31/orszagos-mentoszolgalat-varakozas-beteg
aki szerint a problémát az okozza, hogy a dolgozók nincsenek jól megfizetve és nincs elég szakember sem a rendszerben.
https://www.klubradio.hu/hirek/az-orszagos-mentoszolgalat-nem-tudja-biztositani-a-mentest-a-fovarosban-mondja-a-mentoszovetseg-alelnoke-134328

Válasz

M Imre üzente 1 éve

-- „Csalódottan vettem tudomásul, hogy az adott szónak – bizonyos embereknél – semmilyen ereje nincs (…) Főigazgató úr gyakorlatilag semmilyen ígéretét nem tartotta be és tudatosan félretájékoztatott. Az általa meghozott vezetői döntések következetlenek és egyáltalán nem a zempléni betegellátás ügyét szolgálják”

– ezekkel a kemény szavakkal kezdődik az a nyílt levél, amelyet Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely fideszes polgármestere osztott meg a hivatalos Facebook-oldalán. A levél arról szól, hogy dr. Révész János, a miskolci székhelyű vármegyei kórház főigazgatója és Szamosvölgyi hiába tárgyaltak az év elején, a megyei kórház fenntartásában lévő sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházban nemhogy jobbra fordultak volna, de romlottak a dolgok.

Fel is sorolja, milyen negatív folyamatokkal, illetve jelenségekkel találkozhatnak, akik a 16 ezer lakosú kistérségi központban kényszerülnek egészségügyi ellátásra:

-- havonta több mint tízszer nincs ügyelet a szülészeti osztályon;

-- szintén havi több mint tíz alkalommal nincs se traumatológiai, se sebészeti ügyelet a kórházban;

-- a mentősök rendszeresen kénytelenek Miskolcra „taxiztatni” a betegeket (ez több mint 80 kilométeres távolságot jelent);

-- a kórház röntgengépei elavultak, folyamatosan meghibásodnak;

-- a kórházban egyébként sincs radiológus szakorvos;

-- a ct-készüléknek megszűnt a gyári háttértámogatása, ha elromlik, nem tudják megjavítani;

-- egyre kevesebb egyébként is az orvos és a szakápoló, mert a megyei kórházból hiányzó orvosokat és ápolókat Sátoraljaújhelyről pótolják;

-- de mióta a gazdasági és a műszaki feladatokat Miskolchoz rendelték, a sátoraljaújhelyi kórházban az ezekkel foglalkozó helyi szakemberek is felmondtak.

A polgármester levele szerint – a cikk végén találja meg a Facebook-posztot – az utolsó csepp a pohárban az volt, hogy az intézmény élére a miskolci központ nem a több mint tíz éve az Erzsébet kórházban dolgozó, „minden szakmai végzettséggel bíró” orvost nevezett ki, „hanem egy orvosi végzettség nélküli embert”. Azt írta, számára ez a döntés elfogadhatatlan, az új kórházi vezető „kiválasztásának módjáról, sem annak menetéről, sem az eljárásrendjéről” nem kapott tájékoztatást.

Azt írja, más eszköze nincs, mint a nyilvánossághoz fordulni, és felhívni a figyelmet arra: „minden, ami a térség betegellátását érintően az elkövetkező időben történik, azért kizárólag azok a felelősek, akik ezeket a döntéseket meghozták, vagy asszisztáltak a megszületésükhöz”.
https://telex.hu/belfold/2023/04/12/kifakadt-a-satoraljaujhelyi-polgarmester-a-varos-korhazaban-uralkodo-allapotok-miatt

Válasz

M Imre üzente 1 éve

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott, „A beteg az első” elnevezésű csütörtöki fórumon a megyei és városi kórházi vezetők mellett jelen voltak az egészségügyi irányításáért felelős kormányzati szervezetek-, valamint az ágazati szakmai és érdekképviseleti szervek képviselői. Volt olyan kórházi vezető, akiben ellenérzést keltett a rendezvényre szóló, Takács Péter által aláírt meghívó. A személyre szóló levélben azt is jelezték, hogy a főigazgatók öltözete alkalomhoz illő sötét öltöny és fehér ing legyen. Azt is közölte az államtitkár,

-- kérdezni nem lehet, de kihelyeznek dobozokat, amelybe bedobhatják papírra vetett észrevételeiket, javaslataikat.

Lapunk úgy tudja: a fórum első részében különböző lezárult uniós projektekről, a kórházak gazdálkodásáról, finanszírozásról, az új ügyeleti rendszerről hallgathattak előadásokat a meghívottak. A program második részében Pintér Sándor tartott előadást. Információink szerint a miniszter egyebek mellett arról is beszélt, hogy tovább központosítják az egészségügyi intézmények beszerzéseit, valamint a létesítménygazdálkodással kapcsolatos szolgáltatásokat. Olyanokat például mint az őrzés-védelem, a takarítás, a műszaki üzemeltetés, a karbantartás, valamint az ezekkel összefüggő épületfelújítások. Az utóbbi feladatokat a fővárosi intézmények esetében július elsejétől, a megyei kórházakban 2024. januárjától veszi át a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF).

Ez a szervezet már nem is a belügy, hanem a pénzügyminiszter irányítása alá tartozik, és két fő feladata a központosított közbeszerzések lebonyolítása, valamint a létesítmény-üzemeltetés. A változás lényege, hogy az állami kórházaknak és szakrendelőknek nem lesz saját műszaki-üzemeltető gárdája. [...]
https://nepszava.hu/3191124_egeszsegugy-magyarorszag-korhaz-kozpontositas
___

168/2004. (V. 25.) Korm. rendelet
a központosított közbeszerzési rendszerről, valamint a központi beszerző szervezet feladat- és hatásköréről (2023. július 1.)
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0400168.kor&timeshift=20230701

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Kevesebb, mint egy hétvége elég volt a Fidesznek, hogy megalkosson egy hamis narratívát, amivel megindokolták az orvosi kamara kiherélését. A videóban bemutatjuk, hogyan dolgoztak kifinomult összhangban a hatalom emberei a valóságot meghajlító történet felépítésén.
https://www.youtube.com/watch?v=QuCX5IMdTjk
* A videónk végén megszólaló területi alelnök neve helyesen: Harsányi Gergő. A tévedésért elnézést kérünk.

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Az orvosok több mint kétharmada kamarai tag marad
Az Egyenes Beszéd vendége Kincses Gyula, a MOK elnöke.
https://www.atv.hu/videok/20230404/az-orvosok-tobb-mint-ketharmada-kamarai-tag-marad

Válasz

M Imre üzente 1 éve

MOK-elnök: Muszáj lesz rommá büntetnie az orvosokat az új etikai bizottságnak

Kincses Gyula szerint Takács Péter egészségügyi államtitkár folyton politikai mezőbe téved, ahová nem szeretné őt követni.

Kincses Gyula, a MOK elnöke szerint

-- Pintér Sándor egy „nagyon eredményes” valaki, mivel agyon sok mindent megoldott már, a tudása azonban „egy síkra jár”, ennek pedig a rendőrségi szolgálati viszony az alapja. A humán ágazatokban ez nem működik

- jegyezte meg. Ahhoz, hogy egy tanár jó tanár legyen, nem csak nemzeti alaptanterv kell, hanem hagyni kell őt gondolkodni, hagyni kell úgy tanítani, ahogy - és ugyanez igaz az orvosokra is. Meg kell hagyni azt, hogy azok a működési formák, amiben jól működnek a csapatok, a teamek együtt, azok tudjanak együtt dolgozni – vélekedett. Arra a felvetésre, hogy volt-e módja ezt elmondani Pintér Sándornak azt felelte: Próbáltam.

Kincses Gyula kapott kérdést arról is, hogy mit szól Takács Péter egészségügyi államtitkár kijelentéséhez, miszerint indifferens, hogy hány tagja van a kamarának. Azt mondta, nem nagyon szeretne mindenre reagálni, ugyanis Takács Péter mint szakmai államtitkár folyamatosan politikai mezőbe téved, ahová őt nem követik.
https://nepszava.hu/3190183_kincses-gyula-orvosok-kamara-egeszsegugy

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Ápolási díj

Kérjük, minden *-gal megjelölt mezőt tölts ki.
Kitöltés ideje: kb. 4 perc

Az ápolási díj megemeléséért folytatott kampányunlhoz elengedhetetlen, hogy az ápolási díjban részesülők helyzetéről pontos képet kapjunk és mutassunk be a médiában, közösségi médiában.

Ápolási díjban részesülsz? Töltsd ki a kérdőívet!
https://terjed.ahang.hu/surveys/apolasi2023

Válasz

M Imre üzente 1 éve

A jövőben a nyugalmazott tábornok Pintér Sándor mint az egészségügyért felelős miniszter „állapítja meg rendeletben az orvosi esztétikai tevékenységeket, az ezek végzésére jogosult személyek körét, valamint e tevékenységek végzésével, a képesítés megszerzésével összefüggő szakmai szabályokat”.

Egy 45 oldalas törvényjavaslatban szerepelnek a drasztikus változásokat soroló tervek. Ennek értelmében többek között hat vidéki kórház és azok ingatlanjai kerülnének egyetemi alapítványok kezelésébe.

A tervezett változtatásokat az egészségügy kiemelt kormányzati prioritásával indokolja a kormány honlapján megjelent, egészségügyi, egészségbiztosítási és gyógyszerészeti területeket érintő törvényjavaslat.

A kórházakat illetően hat intézményről és azok 25 ingatlanjáról van szó. A hvg.hu kiemeli, hogy ezekről kétharmados többséggel döntenének. Az eddig állami fenntartású és külön költségvetési szervként működő vidéki kórházak és ingatlanjaik fenntartói joga három egyetemhez, illetve az azokat fenntartó közérdekű vagyonkezelő alapítványokhoz kerülne.
https://168.hu/itthon/egyetemi-alapitvanyokba-jatszana-at-hat-allami-korhazat-a-kormany-255341

Válasz

M Imre üzente 1 éve

A MOK alelnöke szerint „nagyon nem hangzik jól”, hogy Pintér Sándor felügyeli mostantól az etikai eljárásokat

A szervezet továbbra is nyitott a kormányzattal való tárgyalásokra, hiszen amint annak már többször is hangot adtak, magukkal a változtatási irányokkal nem volt gondjuk.

-- „A nyomásgyakorlást fenntartjuk, mert tárgyalóasztalhoz kell ülni. Mi nem akarjuk megakasztani a rendszert, a folyamatos tárgyalások érdekében tesszük ezt. Az egészségügy változtatásához ki kell kérni a betegágy mellett dolgozók véleményét, tapasztalatait is.”

– mondta el Lénárd, hozzátéve, az eddigi nyomásgyakorlás sikerességét jelzi a kötelező kamarai tagság eltörlése.
https://merce.hu/2023/03/17/a-mok-alelnoke-szerint-nagyon-nem-hangzik-jol-hogy-pinter-sandor-felugyeli-mostantol-az-etikai-eljarasokat/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Tanítanék Mozgalom: Politikai okokból végezte ki a kormány a MOK-ot

A szakmai szervezeteknek össze kell zárniuk, közölte a mozgalom.

A Tanítanék Mozgalom szolidaritását fejezi ki a meghurcolt orvosok, illetve a Magyar Orvosi Kamara mellett, melyet érdemi egyeztetés, tárgyalás helyett egy 24 óra alatt a parlamenten áttolt törvénnyel próbál meg kivégezni a kormány – írja a Tanítanék Mozgalom közleményében.

Mint írják, ma Magyarországon az orvosok és a pedagógusok helyzete több szempontból is hasonló. Míg a két hivatás képviselői az összeomló szociális védőhálót próbálják fenntartani, addig a kormányzat a pedagógusokhoz hasonlóan most már az orvosokat is politikai lejárató kampányokkal támadja. A szakmai kritikát megfogalmazókat megpróbálják elhallgattatni, ellehetetleníteni. Ez egy bántalmazó kapcsolat, melynek véget kell vetni.

A Tanítanék Mozgalom szerint

-- az erőszakos politikai támadásokra a szakmai szervezeteknek össze kell zárniuk.

Szolidaritást kell vállalniuk egymással az oktatás, az egészségügy és a szociális és a kulturális szféra dolgozóinak – a tanárnak az orvossal, a szociális segítőnek a postással, az ápolónak a színésszel. „Nem nézhetjük tovább, hogy a kormány egyenként teszi el láb alól azokat, akik felhívják a figyelmet a problémákra” – fogalmaznak a közleményben.
https://magyarnarancs.hu/belpol/tanitanek-mozgalom-politikai-okokbol-vegezte-ki-a-kormany-a-mok-ot-256787
___

Novák Katalin aláírta az orvosi kamarát lenullázó törvényt

Hiszen volt nála toll, és fogott is.
https://magyarnarancs.hu/belpol/novak-katalin-alairta-az-orvosi-kamarat-lenullazo-torvenyt-256758

Tehát, a 10. leggazdagabb magyar tud írni (aláírni!). Ez is valami.
https://www.atv.hu/belfold/20220527/kiderult-kik-tartoznak-a-100-leggazdagabb-magyar-koze-on-kitalalja-ki-az-elso

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Állandó csatákat vívott az állampárt az orvosokkal

A kommunista rendszer nyíltan nem ment neki a magyar orvostársadalomnak, a „sötét kommunista időkre” kisebb, de állandósuló konfliktusok voltak jellemzőek, ahol nem kérdés, melyik fél bizonyult erősebbnek.

Az orvosi ügyeleti rendszer átalakítása kapcsán elmérgesedett az ellentét a Magyar Orvosi Kamara (MOK) és a kormány között: mindkét fél a sötét kommunista időket látja újjáéledni. A részletektől hangos a sajtó, a MOK szerint az egészségügyi dolgozók kötelező kamarai tagságának megszüntetésével a „kamarát, ahogy a kommunisták, megpróbálják majd ellehetetleníteni”, míg az egészségügyi államtitkár úgy látja, „a legsötétebb kommunista időket idézi” az, hogy a MOK „nyíltan fenyegeti azokat az orvosokat, akik nem osztják az elnökség véleményét”.

... a Rákosi-rendszerben az orvosokat ért atrocitások nem valamiféle koncepciót követtek, hanem – a rendszer logikátlan logikáját követve – személyekre irányultak. Ha máshonnan nem, A tanú című filmből mindannyian tudjuk, akkoriban bárkiből, bármikor célpont lehetett, a legismertebb Sántha Kálmán, a debreceni klinika nagy hírű ideggyógyászának esete 1950-1951 fordulójáról.

Az egyébként baloldali beállítottságú, de a diktatúrától távolságot tartó professzor egy előadásán azt átallotta mondani, hogy a sztahanovisták hajlamosabbak pszichés betegségre. Még csak nem is „rendszerkritikának” szánta, egyszerűen tudományos tényként vázolta, hogy aki túlhajtja magát, állandóan fáradt, kimerült, az bizony jó eséllyel szembesül testi és lelki, szellemi problémákkal is. Sántha professzort megfosztották katedrájától, Balassagyarmatra „száműzték”, majd még 1956-ban bekövetkezett halála előtt rehabilitálták.

Bármilyen mélységbe is süllyedt mára a magyar közélet, azért nehéz elképzelni, hogy 2023-ban ezen szélsőséges esetek váljanak hivatkozási alappá. Menjünk hát tovább:
https://24.hu/tudomany/2023/03/02/orvosok-kommunizmus-orvoskamara-tortenelem/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Magyar Orvosi Kamara: Nem igaz, hogy etikai eljárást indítanak azokkal az orvosokkal szemben, akik aláírják az új ügyeleti rendszert

A Kamara azt írja közleményében:

-- A magyar orvosok nyomásgyakorló akciójában minden kolléga önkéntesen vesz részt.

-- A Kormányinfón elhangzottakkal ellentétben a Magyar Orvosi Kamara egyetlen háziorvos ellen sem indított és nem indít etikai eljárást azért, mert aláírja az ügyeleti szerződést.

-- A Magyar Orvosi Kamara elnöksége etikai panasszal élt azzal a megyei kollegiális vezető háziorvossal szemben, aki fenyegetéssel, súlyos értékítélettel, félrevezető információkkal igyekezett rávenni háziorvos kollégákat a szerződések aláírására.

-- A Magyar Orvosi Kamara támogatja az új ügyeleti rendszer bevezetésének elvi alapjait.

-- Az ügyeleti szerződések aláírásának elutasítása a magyar orvosok nyomásgyakorló akciójának eszköze az orvostársadalom korábban közzétett követeléseinek elfogadására, melyek célja egy betegközpontú, fejlett, biztonságos ellátórendszer kialakítása.
https://444.hu/2023/02/25/magyar-orvosi-kamara-nem-igaz-hogy-etikai-eljarast-inditanak-azokkal-az-orvosokkal-szemben-akik-alairjak-az-uj-ugyeleti-rendszert

Tehát, Pörkölt miniszter úr tévedett...

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Akár a nap 24 órájában gondoskodnak az otthon ápolók egy olyan hozzátartozójukról, aki tartós gondozásra szorul, súlyos betegségben szenved vagy fogyatékkal él.

2019. január 1-től a gyermeküket ápolók számára bevezették a gyodot (gyermekek otthongondozási díja), ennek összege 2022 óta a minimálbér. Ez egy széles körű civil összefogás hatalmas eredménye!

Ugyanakkor azok, akik nem a gyermeküket ápolják otthon – vagy épp kiestek a gyodból –, méltatlanul alacsony összeget kapnak.

Az ügy nem tűr halasztást: az ápolási díj emelkedjen legalább a minimálbér szintjére!

Petíció:
https://szabad.ahang.hu/petitions/apolasi-dij

Az is igazságtalan, hogy az ápolási díjban részesülők nem vehetik igénybe a korkedvezményes öregségi nyugdíjat; és nem lehet egyszerre nyugdíjat és ápolási díjat is kapni – ennek is változnia kell.

A körülbelül 30 ezer otthon ápoló átlagosan 57 ezer forint ápolási díjat kap (KSH). Az alap ápolási díj összege 45.665 forint, de a kiemelt is csak 82.200 forint. Ez az összeg méltatlanul alacsony!

Lehetetlen különbséget tenni az otthon ápolók között aszerint, hogy gyermeküket vagy más hozzátartozójukat ápolják-e – tehát ne tegyen különbséget az állam sem! A különbségtételnek lehet jogos alapja, például az ápolt állapota, de a rokonsági viszony semmiképp sem ilyen tényező.

Az otthonápolás mindenkinek munka, akár a gyermekét, akár házastársát vagy egy szülőjét ápolja valaki. Ha az állam feladata lenne ugyanez, akkor sokkal több költséggel járna – tehát jelenleg az állam óriási hasznot húz abból, hogy több mint harmincezren otthon ápolják a szeretteiket.

A fő kérésünk egyértelmű: emelkedjen legalább a minimálbér szintjére az ápolási díj!

Tisztességes megélhetést az otthon ápolóknak!

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Úgy kíván a kormány egészségügyi reformot végrehajtani, hogy pénzbe azért ne kerüljön

Miután a reformcsomag rengeteg olyan elemet tartalmaz, amelyről már régebben is írtam, elég gyakran vissza fogok utalni a blogomon megjelent szakmai anyagokra, vagy interjúimra,
https://hvg.hu/itthon/20180215_kunetz_zsombor_interju_magyar_egeszsegugy
de sok esetben visszamehetünk a Fidesz által már-már egyenesen sátánnak kikiáltott, vadorzó, eszement figurának nevezett Molnár Lajosig, korábbi egészségügyi miniszterig. Ugyanis a reform néhány eleme egyenesen a molnári elképzelések leírása.
https://rontgen.444.hu/2022/10/08/ugy-kivan-a-kormany-egeszsegugyi-reformot-vegrehajtani-hogy-penzbe-azert-ne-keruljon

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Az utóbbi évek legmarkánsabb egészségügyi átalakításába kezdene a kormány, miután minden idők legnagyobb béremelését olyan amatőr módon osztották ki, hogy hatására 20 százalékkal csökkent a kórházak teljesítménye, és csak szürkehályogműtétre 18 ezer ember vár. Mindez a magánegészségügybe tereli a betegeket, a privátkórházak így olyan tömegben szívják el a szakembereket, hogy legutóbb a Szent Imre Kórház, a főváros második legnagyobb szülészete nem tudott hétvégi ügyeletet kiállítani. A Válasz Online birtokában levő tervek célja az orvoshiány enyhítése, ennek érdekében újabb államosításra, centralizálásra készülnek: megyénként csak egy kórház maradna, járásonként egy háziorvosi ügyelet. Ezernél több háziorvosi praxis szűnhet meg, a szakrendelőket és a körzetekről való döntést is elvennék az önkormányzatoktól. Exkluzív háttér.
https://www.valaszonline.hu/2022/10/05/szuleszet-szent-imre-korhaz-maganegeszsegugy-ezernel-tobb-haziorvosi-praxis-szunhet-meg/

Válasz