M Imre üzente 4 napja

Csak spórolásból alakítja át a kormány a szülészeti ellátást, az anyák érdekeire fittyet hány

Hétfőn derült ki egy rendeletből, hogy a kormány átalakítaná a szülészeti ellátás rendszerét. A Pintér Sándor belügyminiszter által jegyzett rendelet értelmében április elsejétől módosítják a különböző progresszivitási szintek, vagyis kockázati tényezőknek megfelelő TB-finanszírozott, előírt ellátásokat, ami elsősorban a szülészeti ellátások színvonalának csökkentését jelenti, írja bejegyzésében a szülészeti ellátással foglalkozó, anyaközpontú gyakorlatokat követelő EMMA Egyesület.
https://emmaegyesulet.hu/2024/03/18/progresszivitasi-szintu-szuleszeti-ellatas-a-korhazakban/

A lépés akár még jó is lehetne, amennyiben az otthonszülés vagy a születésházakban – vagyis a szülő nők érdekeit és igényeit az előtérbe helyező, szakembereket foglalkoztató, biztonságos terekben – levezetett szülésekre vonatkozó igényeket szolgálná ki, és általánosságban a szülő nők érdekeit, valamint a szakmai szempontokat figyelembe véve hajtanának végre régóta várt reformokat. A valóság azonban ennél prózaibb:
a rendeletet szülészeti érdekképviseleti és szülőjogi szervezetek szerint elsősorban a szakemberhiány realitása és a spórolás lehetősége inspirálta.

Azon kívül ugyanis, hogy az alacsonyabb kockázatúnak ítélt szülések levezetését alacsonyabb ellátottságú kórházi osztályokra bízzák, a szakma és az érintettek – vagyis a szülő nők – hangját továbbra sem hallgatja meg az egészségügyért, ezen belül a szülészetekért is felelős Belügyminisztérium. Ami nem meglepő fordulat a kormány nőpolitikájának ismeretében, ami elsősorban a paternalista szemléletre épül.

Pedig, ahogy a Másállapotot a szülészetben mozgalom Facebook-posztjában felhívja a figyelmet, amellett, hogy a rendelet nem konzisztens a jelenlegi rendszerrel, és több fontos kérdést is nyitva hagy, számos reformra lenne égető szükség a szülészeti ellátás terén. Az egyik ilyen épp a születésházakra vonatkozik: az ugyanis nem derül ki a rendeletből, hogy az előbbiek rendszerét kívánja fejleszteni a Belügy, vagy a kórházi osztályokon oldaná meg a fenti módon a szakemberhiányt. Mindazonáltal kifejtik, hogy utóbbi „megoldás” valójában nem megoldás:

-- „Otthonos és családias szülésélmény továbbra sem attól lesz, hogy van ott kanapé, macis tapéta, de nincs ott támogató szakember. A készenlétben álló, de a háttérben maradni tudó, bármikor megszólítható, és a komplikációkat felismerni és kezelni tudó, bábai modellt ismerő ellátó kulcsfontosságú szereplője az ellátásnak”

– írják bejegyzésükben. Ahogy az sem derül ki, hogy a szülések esetében milyen lesz a szülésznő-orvos arány.

További kérdések, hogy

-- lesz-e szakdolgozói, szülésznői béremelés;

-- ki és mi alapján dönt az alacsonyabb szolgáltatást nyújtó osztályok kiválasztásáról;

-- választhatnak-e a szülő nők, hogy milyen ellátottságú osztályon szülnek, vagy aki ilyen körzetben lakik, csak ezt választhatja-e;

-- fogadják-e körzeten kívülről, aki ilyen osztályon szülne;

-- könnyebb lesz-e születésházat létrehozniuk a független szakembereknek, miután jelenleg a rendszer komoly akadályokat gördít ezen kezdeményezések elé;

-- fizetős marad-e az otthonszülés, ha az alacsony progresszivitási szintű kórházi szüléseket támogatja a TB;

-- megfelelően felkészültek lesznek-e az alacsony progresszivitási szintű szülészeteken dolgozók, illetve nekik is olyan drága felelősségbiztosítást kell-e kötniük, mint az otthonszüléseket levezető szakembereknek, vagy ha nem, akkor a bábáknak olcsóbb lesz-e?
https://merce.hu/2024/03/19/csak-sporolasbol-alakitja-at-a-kormany-a-szuleszeti-ellatast-az-anyak-erdekeire-fittyet-hany/
___

Másállapotot a szülészetben: Ha már a döntéshozó nem kérdezett meg minket, nőket és családokat, mi azért rágjuk át ezt a rendelettervezetet, ami a lakossági igényekre született válaszként.

Reggel már írtunk róla, de most megosztjuk veletek, bennünk mi merült fel azóta.
Ezek most akkor születésházak lesznek vagy csak legitimáljuk, hogy legyenek olyan kórházi osztályok, ahol nincs elég szakember, és azt mondják majd rá, hogy “csak hagytunk szülni”?

Otthonos és családias szülésélmény továbbra sem attól lesz, hogy van ott kanapé, macis tapéta, de nincs ott támogató szakember. A készenlétben álló, de a háttérben maradni tudó, bármikor megszólítható, és a komplikációkat felismerni és kezelni tudó, bábai modellt ismerő ellátó kulcsfontosságú szereplője az ellátásnak.

A mostani tervezet a szülésznői ellátáson alapul? Vagy hogy is lesz itt az orvos, szülésznő arány?

Együtt jár-e a tervezett intézkedés majd szülésznői, szakdolgozói béremeléssel?

Ki dönti majd el, hogy mely kórházak szülészetein lesznek ilyen alacsony progresszivitási szintű intézmények?

Ki és mi alapján kezdte el kiválasztani őket?

A nők választhatnak majd, vagy aki a körzetben lakik, és alacsony kockázatú, annak csak ez lesz elérhető?

Aki ilyen helyen szeretne szülni, fogadják majd körzeten kívülről?

Tervben van-e annak megkönnyítése, hogy születésházat létesítsenek a független praxisokban dolgozó szakemberek? Továbbra is ilyen nehezített marad a várandósgondozásra és szülésre alkalmas helyszín engedélyeztetése?

Ha az alacsony progresszivitási szintű intézményben az ellátás TB finanszírozott, és azok a nők szülhetnek ott, akik megfelelnek az intézményen kívüli szülést szabályozó rendeletnek, társadalmilag igazságos-e, hogy a saját otthonainkban nem vehetünk igénybe TB finanszírozott intézményen kívüli ellátást, és fizetni kell az otthonszülésért?

Ez most az “otthonszülés a kórházban” eszme folytatódása? Vagy lobbi, hogy bizonyos osztályokat semmiképp se kelljen bezárni?

Miért marad fizetős az otthonszülés, ha ez államilag finanszírozott lesz?

Az itt dolgozó szakemberek fel lesznek készítve szakmailag a nagyobb felelősség vállalására? Számukra is olyan drága lesz majd a felelősségbiztosítás, mint az intézményen kívül dolgozó bábáknak?

Ha számukra nem, akkor a bábáknak is olcsóbb lesz?

Mit szólnak ehhez a szülészetben dolgozó szakemberek? Velük egyeztettek a tervezett módosítás előtt? Várható nagyobb felmondási hullám azért, mert ilyen feltételekkel, a mostani bérrel és munkakörülményekkel, nem akarják majd vállalni a megnövekedett felelősséget és feladatokat?

Van most olyan szakember a szülészeti ellátásban, aki képes intermittáló szívhanghallgatást csinálni, ctg eredményt értékelni, élettani folyamatokat támogató és türelmes jelenléttel kísérni, faros szülést kísérni és vállelakadás esetén hatékonyan lépni, és az újszülöttet is megvizsgálni?

A váratlan helyzetekre fel lesznek készítve?

Itt most miért 30 percen belül kell lennie a magasabb szintű ellátásnak? Ez az intézeten kívüli rendeletnél is változni fog?

(Az intézeten kívüli szülésnél két szakember kell legyen jelen, aki rendelkezik a folyamatosan megújított újraélesztési tanfolyammal, és a távolság nem lehet több, mint 20 perc.)

Nem vagyunk meggyőződve arról, hogy a személyi feltételek és a szülészeti rendszer jelen állapota megfelel annak, amit a rendelet tervezete sugall, pedig olyan szuper lenne, ha itthon is lehetnének a németországiakhoz hasonló születésházak, vagy az angliai gyakorlatban meglévő midwife-led unit részlegek.

Nem vagyunk meggyőződve arról sem, hogy pont ez a lakosság igénye, vagy hogy ezt bárki felmérte.

Amúgy, ha ilyen fontos a lakosság igénye, akkor már mellékesen beengedhetnék minden szülőszobára a dúlát és az apát együtt, mert azt most tényleg sokan kérték, nem?

Korábban ezt írtuk:
Fontos kimondani, hogy bár fontosnak tartjuk a születésházak bevezetését, a szülésznői gondozás megszilárdítását, a köztes utat otthon és kórház között és az alacsony progresszivitási szintű ellátási helyeket, a híreket olvasva lettek aggályaink.

Az alacsonyabb ellátási szint, a születésház sosem lehet eszköz arra, hogy elfedjük a szakemberhiányt, és törvénybe iktassuk, hogy oké, hogy nincs elég kompetens szakember az ellátásban.

Az ellátás hiánya, a magára hagyottság, az ha nem néz ránk senki, nem növeli az érzelmi és fizikai biztonságunk, és továbbra is az egy szülő nő - egy szülésznő arány a biztonság záloga.

Nem az a lakosság igénye, hogy kevesen, és esetleg elavultan lássanak el.

A szülészet átalakításának első lépése az kell legyen, hogy EGYSÉGESEN biztonságossá, nőközpontúvá és kiszámíthatóvá teszik.

A folyamatos szülésznői gondozási modell, a születésház jó lenne, HA lenne elég szülésznő, és ha a szülésznők valós kompetencia határa magában foglalná a várandósgondozást, élettani szüléskísérést, a várandósság és szülés során szükséges beutalási és gyógyszerelési jogot (pl. vaspótlás vagy egy enyhébb húgyúti fertőzés kezelését, oxitocint, stb.) ÉS az újszülött ellátást is. Ennek érdekében az intézetben dolgozó szülésznőknek is lehetne kötelező a rendszeres újszülött és felnőtt újraélesztési tanfolyam.

A szülészorvosoknak egységesen képessé kellene válniuk az élettani folyamatok és a női döntés támogatására.

Évek óta hangsúlyozzuk, hogy ha hatékony reformokat akar a kormány, akkor a női csoportokat és a társszakmákat be kell vonni a szülészetet érintő döntések előkészítésébe. Nem oké, ha ezt a sajtóból kell megtudni!

Nem, nem az a családias és bensőséges, ha kevesen és elavultan látnak el! A tervezett intézkedések fontos, hogy ne ezt jelentsék!

Bízunk abban, hogy a nőnapi petíciónk pontjait vezérfonalnak tekintik az átalakítási tervek során. Annyi mindent lehetne és kellene tenni még a szülészetekkel!

Jövünk majd további reakcióval, mert a 30 perces távolság és a tervek megvalósíthatósága is sok kérdést vet fel, de leginkább azt, hogy ki és hogyan fogja az ellátást nyújtani ezekben az intézményekben.

Ha átolvasnátok, ez a tervezet:
https://cdn.kormany.hu/uploads/document/4/48/485/485cfd6f9e82974e76ffa52ce34d052bfe86090b.pdf

A petíció, amit pár napja kiküldtünk a kormánynak:
https://szabad.ahang.hu/petitions/no-a-hangunk-tiszteletet-tamogatast-tudomanyos-bizonyitekokat-a-szuleszetben

Forrás:
https://www.facebook.com/masallapotot/posts/pfbid0fB1mgeMUXpjcdNoG6xpgVV7bSmwLgtC5NLTyAKSKTCd5CXMKVwfvPAXvCamXiN57l

Válasz

M Imre üzente 1 hete

Beszéljünk az abortuszról! – Konferencia
Időpont: 2024. március 22. péntek 14.00-19.00
Helyszín: CEU - 1051 Budapest, Nádor utca 9.
Regisztráció:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe6TUWMX7m4vqwaeTPz8QobDB7u2vok6VurXzjGx85lwgesTg/viewform
Hírlevél:
https://actionnetwork.org/forms/patent-hirlevel

A PATENT Egyesület kutatást készített az abortuszhoz való hozzáférés helyzetéről Magyarországon. Több mint 100 nő bevonásával azt vizsgáltuk meg, hogy milyen akadályokkal és nehézségekkel kénytelenek szembenézni a nők, ha a terhességmegszakítás mellett döntenek, valamint milyen érzések kísérik a döntés és a beavatkozás folyamatát. Egy anonim kérdőív és több órányi személyes interjú segítségével feltérképeztük az egészségügyi dolgozók és a nők szűkebb környezetének hozzáállását, a döntéshozás és a terhességmegszakítás körülményeit, valamint az érintettek abortuszhoz kapcsolódó érzéseit, megéléseit. Az eredményekből nemcsak az rajzolódik ki, hogy pontosan mi zajlik le a nőkben életük ezen szakaszában, hanem az is, hogy milyen támogatásra lenne szükségük a környezetüktől, egészségügyi dolgozóktól, védőnőktől ebben a sokszor nehézségekkel teli élethelyzetben.

A kutatás eredményeit március 22-én egy konferencia keretein belül mutatjuk be, ahol fél napon keresztül beszélgetünk meghívott szakemberekkel, egészségügyi dolgozókkal, nőjogi szervezetek képviselőivel az abortuszról.

A konferenciára nagy szeretettel várunk szülész-nőgyógyászokat, akik érdeklődnek a téma iránt, a praxisukban, osztályos munkájuk során megjelennek az abortusz mellett döntő nők és szeretnének többet tudni arról, hogy hogyan lehet hatékonyan és empatikusan kommunikálni velük.

PROGRAM

14.00-14.00 Megnyitó

14.15-15.15 DÉS FANNI és LES KRISZTINA (PATENT Egyesület): A Beszéljünk az abortuszról! című kutatás bemutatása

15.15-15.30 Szünet

15.30-16.30 DR. CHRISTIAN FIALA (a bécsi Gynmed Abortuszklinika orvosigazgatója): Hogyan beszéljünk az abortuszról orvosként? – A hatékony és empatikus kommunikáció
16.30-16.50 Szünet

16.50-18.30 KEREKASZTAL-BESZÉLGETÉS

PÉTER ANNA NADA (szociális munkás, EMMA Egyesület)
DR. SPRONZ JÚLIA (jogi szakértő, PATENT Egyesület)
további résztvevők hamarosan

A rendezvényen való részvétel ingyenes, a sajtó képviselőit is szeretettel várjuk.

A kutatás és a konferencia a Holland Nagykövetség támogatásával valósul meg.

–––––

A PATENT Egyesületről
A PATENT Egyesület 2010-ben, aggasztó állami tendenciák hatására kezdett el komolyabban foglalkozni a szexuális és reproduktív jogok és egészség témájával, különösen a terhességmegszakításhoz fűződő jog védelmével. Így váltunk az egyetlen, az abortusz kérdését nőjogi és feminista szemlélettel megközelítő és védelmező jogvédő szervezetté az országban. Azóta három kutatást végeztünk a témában, és számos kampányt indítottunk a nők önrendelkezési jogának védelmében. Emellett információs és szemléletformáló anyagokat készítünk, és különböző magyarországi és európai szervezetekkel együttműködve érdekérvényesítő tevékenységet folytatunk az abortuszhoz való hozzáférés jogának védelméért. Információs anyagaink elérhetők itt:
https://abortusz.info/

–––––

Let’s talk about abortion! - A conference
When: 22nd of March, Friday 14:00 - 19:00
Where: CEU - 1051 Budapest, Nádor Street 9

PATENT
Association has conducted research on the accessibility of abortion in
Hungary. With the involvement of more than 100 women, we examined the
obstacles and difficulties women face when deciding to have an abortion,
as well as the emotions accompanying the decision-making process and
the procedure itself.

Using an anonymous questionnaire and several hours of face-to-face
interviews, we explored the attitudes of healthcare workers and close
relationships of women, the decision-making and abortion process, and
the feelings and experiences surrounding abortion.

The
results not only reveal what exactly happens in the minds of women
during this stage of their lives but also indicate the support they need
from their environment, and healthcare workers in this often
challenging life situation.

We will present the results of the research on the 22nd of March during
our conference, where we will engage in discussions with invited
experts, healthcare workers, and representatives of women's rights
organisations on abortion.

We warmly welcome obstetrician-gynaecologists to the conference who are
interested in the topic, encounter women deciding on abortion in their
practice or clinical work, and wish to learn more about how to
communicate effectively and empathetically with them.

PROGRAM:
▪️ 14:00 - 14:15 Opening remarks
▪️ 14:15 - 15:15 FANNI DÉS and KRISZTINA LES (PATENT Association):
Presentation of the “Let’s talk about abortion!” research and Q&A
▪️ 15.15 - 15.30 Break
▪️15:30 - 16:30 DR. CHRISTIAN FIALA (Medical Director of the Gynmed Abortion Clinic in Vienna): How to talk about abortion as a doctor? - Effective
and empathetic communication
▪️ 16:30 - 16:50 Break
▪️ 16:50 - 18:30 Round table discussion
ANNA NADA PÉTER (social worker, EMMA Association)
JÚLIA SPRONZ (legal aid expert, PATENT Association)

Válasz

M Imre üzente 2 hete

EU-eljárás Magyarország ellen a meddőségi klinikák államosítása miatt

Az Európai Bizottság szerint nem indokolható semmilyen közérdekű céllal meddőségi klinikák államosítása.

A Bizottság az eljárást azért indította, mert a magyar kormány az állami tulajdonban lévő vagy állami ellenőrzés alatt álló szolgáltatókra korlátozta az orvosilag asszisztált reprodukciós szolgáltatások nyújtásának jogát. Ez pedig sérti az Európai Unió működéséről szóló szerződésnek (EUMSZ) a letelepedés szabadságára vonatkozó 49. cikkét.

2021 tavaszán derült ki, hogy 2022 nyarától csak állami meddőségi centrumok végezhetnének mesterséges megtermékenyítést és lombik eljárást. Az indoklás szerint a demográfiai kihívások állami szerepvállalást igényelnek. A Híradónak akkor nyilatkozó szakorvos kijelentette, hogy még hosszabb várólisták lesznek, ha minden beavatkozást az állami kézben lévő klinikáknak kell átvenniük.

2022 nyarán a Híradó arról számolt be, hogy évente körülbelül 2500-3000 magyar pár választja inkább a külföldi lombikkezelést a hazai helyett, részben a magánklinikák államosítása miatt.
https://rtl.hu/europa/2024/03/13/meddosegi-klinikak-allamositas-kotelezettsegi-eljaras-eu

Válasz

M Imre üzente 2 hete

Kováts Eszter: „Nem igaz, hogy ha nem ez a kormány lenne, kitörne a nemváltó óvodások forradalma”

Az isztambuli egyezményt azért nem írta alá a Fidesz, mert a genderideológia trójai falovának tekintette, a gender szakokat is éppen ezért tiltották be az egyetemeken. A politológus szerint a kormány propagandisztikus drámájának vannak Nyugat-Európából importált valóságdarabkái.

00:00 Genderőrület Magyarországon?
02:06 Az érvénytelen népszavazás
03:18 A kormány állításainak valóságalapjai
05:55 Külföld és a nemváltó óvodások forradalma
11:31 A gender és a hanyatló nyugat
12:34 Kormány és propaganda
17:19 Összemosva
19:58 A magukra hagyott szülők
23:31 Az Isztambuli Egyezmény, mint a genderideológia trójai falova
https://www.youtube.com/watch?v=jXr8vzCrx3E

Válasz

M Imre üzente 2 hete

Az EU-ban utolsóként Magyarországon vényköteles marad az esemény utáni tabletta | 2024. március 9.

Hiába írták alá 50 ezren a petíciót, hogy ne kelljen a recept.

Hiába támogatja az Egészségügyi Szakmai Kollégium Szülészet és Nőgyógyászat Tagozata, hogy recept nélkül hozzáférhető legyen az esemény utáni tabletta, a Belügyminisztérium (BM) azt közölte a Népszavával:

-- a kormány nem tervezi a sürgősségi készítménnyel kapcsolatos jogszabály módosítását.
https://nepszava.hu/3228028_orban-viktor-v4-ek-praga-kiabalas-havasi-bertalan

Az Európai Unióban már csak Magyarországon nem érhető el orvosi rendelvény nélkül ez a tabletta. A készítmény az aktus után 72 órán belül alkalmazva megakadályozza a terhességet. A BM közlése szerint évente csaknem 48 ezer esemény utáni tablettát adnak ki vényre a hazai patikák.

A lap emlékeztet, néhány hete a Patent Egyesület petíciójában az Országgyűléstől azt követelte, hogy miután Magyarország marad az egyetlen olyan tagállam az EU-ban, ahol még mindig felesleges akadályokat állítanak a nők elé, akik szeretnék megelőzni a nem kívánt terhességet, tegyenek a méltatlan helyzet felszámolásáért. Ezt követően került az esemény utáni tabletta könnyebb elérhetőségének kérdése újra az Egészségügyi Szakmai Kollégium Szülészet és Nőgyógyászat Tagozatához. Ők szavazásra bocsátották a kérést és végül támogatták, hogy a készítmény vény nélkül is megvásárolható legyen. Állásfoglalásukat még csütörtökön elküldték Andréka Péternek, az Egészségügyi Szakmai Kollégium elnökének.

„A törzskönyvezett készítmények receptkötelességéről az illetékes törzskönyvező hatóság dönt. Magyarországon nem változott a szakmai álláspont: sürgősségi fogamzásgátló rendelésére csak az ellenjavallatok ellenőrzése mellett kerülhet sor, ami a kockázatok miatt nőgyógyászati megítélést igényel. A kormány a fentiek alapján nem tervezi a szabályozás módosítását” – írta a BM a lapnak.

Idén januárban Donald Tusk lengyel miniszterelnök is bejelentette, hogy recept nélkül elérhetővé teszik a sürgősségi fogamzásgátlót. Így Magyarország marad az egyetlen olyan tagállam az Európai Unióban, ahol marad a receptkötelessége a tablettának. A lengyel miniszterelnök bejelentése után a Patent Egyesület petíciót indított az esemény utáni tabletta szabad elérhetőségért, ezt az elmúlt másfél hónapban csaknem ötvenezren írták alá.
https://magyarnarancs.hu/belpol/az-eu-ban-utolsokent-magyarorszagon-venykoteles-marad-az-esemeny-utani-tabletta-266309

Válasz

M Imre üzente 3 hete

TUDOD MIÉRT ÉLNEK TOVÁBB A NŐK ?
Anya és Apa Tv-t néznek mikor Anyu mondja : későre jár fáradt vagyok, megyek, lefekszem.
Bement a konyhába, megcsinálta a szendvicseket másnapra, elöblítette a popcornos tálat, húst vett ki a fagyasztóból a másnapi ebédhez, leellenőrizte a müzlis dobozokat, feltöltötte a cukortartót, tányért, kanalat tett az asztalra, bekészítette a kávéskannát másnap reggelre. Néhány nedves ruhát betett a szárítóba, egy adag ruhát tett a mosógépbe,kivasalt egy pólót.
Felvarrta a lelógó gombot. Felvett néhány ottfelejtett játékdarabot az asztalról, visszatette a telefont a töltőre, a telefonkönyvet pedig a fiókba. Megöntözte a növényeket, kiürítette a szemetest, és felakasztotta a törülközőt száradni.
Ásítozva és nyújtózva egyenesen bement a hálóba. Megállt az asztalnál, írt néhány sort a tanárnak, kiszámolt egy kis pénzt a túrára, előhúzta a szék alá rejtett munkafüzetet.. Aláírta, megcímezte és felbélyegezte barátainak a születésnapi képeslapot és írt egy rövid listát a fűszeresnek. Mindkettőt a táskája mellé tette.
Aztán Anyu megmosta az arcát 3:1 lemosóval, majd éjszakai krémet tett rá, megmosta a fogát, lereszelte a körmeit.
Apa kikiált: Azt hittem, hogy lefekszel!
Már megyek- feleli.
Vizet öntött a kutya táljába, kiengedte a macskát, majd meggyőződött róla, hogy az ajtók zárva vannak és az udvari lámpa ég.
Mindegyik gyerekénél lekapcsolta az ágy melletti éjjeli lámpát és a Tv-t, felakasztott egy inget, bedobott néhány koszos zoknit a szennyestartóba, majd volt egy rövid beszélgetése a még fönt lévővel, aki még mindig a háziját csinálta. A szobájában beállította az ébresztőt, kitette a másnapi ruháit, sámfát tett a cipőjébe. Még 3 dolgot adott a 6 legfontosabb megteendő dolog listájához.
Elmondta az imáját, és elképzelte a befejezését a jövőbéli terveinek.
Ezalatt az idő alatt Apa lekapcsolta a Tv-t kihirdette hogy nincs semmi különös tennivaló. Megyek aludni. És ment.. minden egyéb gondolat nélkül.
Van itt bármi különleges?
Tudod már a nők miért élnek tovább..?
MERT MI HOSSZABB HASZNÁLATRA LETTÜNK CSINÁLVA..... és az egyetlen ok, amiért nem halunk meg hamarabb az az, hogy túl sok tennivalónk van!!!
https://www.facebook.com/photo/?fbid=836025643090879&set=a.591411637552282

Válasz

M Imre üzente 4 hete

Nőnap helyett… CSAK ezt az 1-et! | feminista hétvége az Aurórában
2024. márc. 8., 18:00 – márc. 10., 20:00

2024-et írunk, a rendszerszintű problémákra válaszul üres frázisokat, az egész éves láthatatlan munkáért cserébe pedig még mindig csak egy szál virágot kapunk. Nőnap helyett ezért mi egy egész hétvégére hívunk benneteket, hogy megmutassuk, még mindig itt vagyunk, és még mindig csak ezt az 1-et akarjuk!!!

Péntek:
18:00: Szájensz Szeánsz - nőnapi kiadás
19:00: Feminista kvíz
20:00: Girls Night in
20:00: Boró x Okos Viola x Zoia

Szombat:
16:00: Queer feminizmus workshop
16:00: Fáklya + M18M: A nők harca és az osztályharc
18:00: Auróra x Bibó: A felsőoktatáshoz való egyenlő hozzáférés
20:00: ETHEREAL ECHOES NIGHT: ShoeS/ Raemiel/ Hexa koncert az Aurórában

Vasárnap:
14:30 Nyitott Ablak Beszélgetőkör
17:00 Beszélgetés és gyöngyfűzés Anikóval és Hankával
17:00 Nők a főszerepben // Hadd meséljek el egy történetet - Önismereti bábfoglalkozás felnőtteknek

A lista nem végleges, további részletek és infók hamarosan.
https://www.facebook.com/events/721880793399637/

Válasz

M Imre üzente 1 hónapja

Fontos lenne, hogy a férfiak is tudják, hogyan ne ijesszenek rá egy nőre – így túrázz egyedül nőként

Hogyan teszteld, hogy félsz-e egyedül sátrazni? Kell-e vajon a paprikaspray? Till Anilla tavaly nyáron 72 nap alatt végigjárta a 2550 kilométeres Országos Kékkört, az idő nagy részében szinte teljesen egyedül túrázott. Azóta több workshopot is tartott a Jane Goodall Intézettel közösen arról, hogyan érdemes belevágni a túrázásba egyedül, nőként.

Till Anillát hosszú távú túrák világába (általában a minimum egyhetes túrák esnek ebbe a kategóriába) a Camino vezette be öt évvel ezelőtt, azt meséli, előtte nemhogy többnapos, de még könnyű hétvégi kirándulásokra sem járt. A 2550 kilométeres Kékkör az ötödik hosszabb túrája, ezekre szinte mindig egyedül megy. „Lehet túratársakat találni hosszú túrákra, de nem könnyű” – mondja; a több mint kéthónapos Kékkörre például már meg sem próbált elhívni senkit.

Nehéz, ha nincs, aki elmondja a véleményét egy-egy döntés előtt

A hosszú távú túrázást szólóban fontolgató nőknek azt javasolja, érdemes kicsiben kezdeni: először csak pár órára, esetleg rövidebb ottalvós túrára menni. Elsősorban az önismeret miatt érdemes kipróbálni, úgy látja, a túrázás megkezdése előtt kulcsfontosságú, hogy érezzük, mi komfortos és mi nem. Sokan eleve már azzal sincsenek tisztában, mennyire érzik jól magukat egyedül, de fontos szempont például azt is tesztelni, hogy bevállaljuk-e a sátrazást, vagy inkább szállást keresünk minden estére. A rövid túrák segítenek a gyakorlottság és a magabiztosság kialakulásában, és azt is tesztelhetjük, hogy milyen felszerelésre van szükségünk, mi az, ami beválik és mi az, amit csak feleslegesen cipelünk magunkkal.

-- A rövid „teszttúrák” talán legfontosabb szerepe azonban az, hogy felkészítsenek a váratlan helyzetekre.

„Ha egyedül vagy, nincs, aki tükröt tartson vagy elmondja a véleményét egy-egy döntés előtt” – mondja. Ilyen váratlan helyzet például, ha eltévedünk és/vagy ránk sötétedik. Anilla például egy ízben eltévedt, és úgy döntött, levágja az utat, de a saras-bozótos rövidítés csak még rosszabb helyzetet teremtett. „Ha már magabiztos vagy, nyugodtabban át tudod gondolni, hogyan érdemes megoldani a helyzetet” – mondja.

A saját tapasztalata az, hogy az edzettséget nem kell túlizgulni, ő a nagyobb túráira hosszú sétákkal készül. Figyel arra is, hogy fokozatosan emelje az adagot. A Kékkörön átlagosan napi 35,5 kilométert tett meg, az elején kevesebbet, a vége felé többet – a leghosszabb napja 56 kilométer volt. „Egy idő után maguktól is kialakulnak a túralábak.”

Azt is tanácsolja, hogy mindig legyen legalább egy olyan ember, aki tudja, pontosan honnan hova tartunk, milyen úton megyünk. Érdemes lehet helyzetmegosztást is alkalmazni telefonon vagy okosórán. „Védelmi” eszközként mindig kéznél tartja a túrabotját, és egy paprikasprayt is visz magával (még sosem használta. „Maradjon is így!”).

A Kékkör első szakaszain még nagyon bizalmatlan volt, meséli, „nyilván nem a húszéves lányokkal”. Egyik legfontosabb szabálya az, hogy soha senkinek nem árulja el útközben, hol fog megszállni. „Aki ezt érti, az nem sértődik meg ezen – ha mégis, az sem baj, ha emiatt én nyugodtabban alszom.

-- De azt gondolom, a kommunikáción nagyon sok múlik, és fontos lenne, hogy a férfiak is tudják, hogy hogyan ne ijesszenek rá egy nőre.

Persze, feltételezzük, hogy nem fognak bántani, de a kisördög nem alszik – mondja, majd nevetve hozzáteszi: – De azt sem fogom elfelejteni, amikor a falusi kocsmában a rakétázók hajnali hatkor, már félrészegen figyelmeztetnek, hogy vigyázzak, mert errefelé sok a bolond ember.”
https://forbes.hu/a-jo-elet/turazas-nokent-egyedul-till-anilla/

Válasz

M Imre üzente 1 hónapja

Szeretettel várunk február 29-én, csütörtökön este következő közösségi programunkra a VIII. kerületi Kesztyűgyár Közösségi Házban!
Helyszín: Budapest, Mátyás tér 15, 1084

Szeretnék többet tudni a figyelmeztető jelekről!
https://www.facebook.com/events/880359727199705

Ajánlom az önvédelmi edzést egy kamaszlánynak:
https://www.facebook.com/events/418418370559312
Gyertek el, találkozzatok velünk és egymással személyesen is!

Üdv,
a PATENT csapata

A programok ingyenesek, regisztrálni sem szükséges. A programsorozat Józsefváros Önkormányzatával együttműködésben valósul meg, a megvalósításához támogatást nyújt Budapest Főváros Önkormányzata és a Fővárosi Szociális Közalapítvány Fővárosi Szolidaritási Alapja.

Válasz

M Imre üzente 1 hónapja

NANE kiadványok
https://nane.hu/kiadvanyok/

Válasz

M Imre üzente 1 hónapja

Az állami gondoskodásban élő gyerekeket szexuálisan bántalmazó intézményigazgatóval és az ügy eltussolásában segédkező, tavaly Novák Katalintól elnöki kegyelmet kapó helyettesével szemben először a nevelőotthon két dolgozója lépett föl. Egyikük, Bárnai Árpád idézi föl lapunknak a történteket. Hogyan zár össze egy intézmény és egy település egy népszerű és jó kapcsolatokkal rendelkező bűnöző mellett? Mi kellene ahhoz, hogy a kiszolgáltatott fiatalok minél hamarabb szakszerű védelemhez jussanak?

Az érintett gyerekek gyámja 2011 ősz folyamán Endre lett. A másik igazgatóhelyettes többször képviselte a gyerekeket Endre meghatalmazásával. Erre vonatkozóan az ombudsman megállapította: "A tanúként kihallgatott gyermekek törvényes képviseletének az intézményvezetővel munkajogi függőségi viszonyban álló személy általi ellátása a gyermek védelemhez és gondoskodáshoz fűződő joga sérelmének közvetlen veszélyét idézte elő".
https://www.szabadeuropa.hu/a/a-bicskei-gyerekotthon-volt-neveloje-az-aldozatokrol-es-az-elkovetokrol/32819903.html
___

Magyarországon nincs külön gyermekjogi ombudsman, de a jogász szerint ennek ellenére 2008 óta hangsúlyosabb a gyermekjogok védelme. Az ombudsman minden esetben alapos vizsgálatot végez, és az eredményeket nyilvánosságra hozza. "A vizsgálat végén az ombudsman ajánlásokat fogalmaz meg, amiket többnyire elfogadnak az érintettek, de ezek betartása már kétséges. Az ombudsman ugyanis nem kötelezhet senkit arra, hogy változtasson a gyakorlatán. Tipikus fenntartói válasz például, hogy akkor javítanak a feltételeken, vagy biztosítják a terápiát az adott gyereknek, ha lesz rá keret. Utána meg elhívnak egy szakembert, de egyetlen alkalomra."

MN: Nyugodt a lelkiismerete?
CSL: Teljesen.
https://magyarnarancs.hu/belpol/semmi-nem-tortent-82274

Válasz

M Imre üzente 1 hónapja

Valentin-nap az erőszakmentes és egyenlő párkapcsolatokért

A NANE és a PATENT a családon belüli és párkapcsolati erőszak áldozatainak támogatása mellett évről évre egyre nagyobb erőkkel dolgozik együtt az erőszak korai megelőzéséért.

Évente 1000 fiatalnak tartunk olyan interaktív foglalkozásokat, amik elindítják őket az egyenlőtlen nemi szerepek megkérdőjelezése, a saját igényeik, határaik felismerése és kifejezése, hosszú távon pedig az egyenlő, erőszakmentes intim kapcsolatok felé.

*** Idén Valentin napkor arra gyűjtünk, hogy havonta legalább 50 kamasz tudjon ingyenes erőszak-megelőző foglalkozáson részt venni, és ezzel esélyt kapni egy egyenlő párkapcsolatra.

1.800 Ft adományból ---- egy fiatal kap esélyt egyenlőségre épülő kapcsolat kialakítására!

5.000 Ft adományból ---- két önkéntesünk vidékre utazik foglalkozást tartani!

9.000 Ft adományból ---- öt fiatal ismeri meg a párkapcsolati erőszak figyelmeztető jeleit!

18.000 Ft adományból --- tíz fiatal tanul a biztonságról és kölcsönösségről a szexben!

36.000 Ft adományból --- egy teljes iskolai osztály vehet részt erőszak-megelőző órán!

Ajándékozz egyenlő párkapcsolatot egy kamasznak!
https://cause.lundadonate.org/patentegyesulet/ajandekozzegyenlokapcsolatot-2

Válasz

M Imre üzente 1 hónapja

Három nőjogi olvasnivaló téli estékre // 2. rész: Abortusz kisokos

Érkezik is a sorozatunk második kiadványa: az Abortusz kisokos.

Ebben a három részes ajánlóban megismerkedhetsz néhány PATENT-es kiadvánnyal, amik nőjogokról, a jogsértések fajtáiról és olyan társadalmi kérdésekről, jelenségekről szólnak, amik a nőket hátrányosan érintik.

Miért fontos beszélni az abortuszról?

Az abortusz egy elengedhetetlen egészségügyi beavatkozás. A biztonságos és legális terhességmegszakítás lehetősége megvédi a nőket attól, hogy kényszerből kelljen kihordaniuk egy terhességet.

Letöltöm a kisokost

https://patent.org.hu/dokumentumok/abortusz-kisokos.pdf

A kisokosban információt találhatsz többek között arról:

-- hogy milyen módjai vannak a terhességmegszakításnak,
-- mi a törvényi és gyakorlati helyzet Magyarországon,
-- hogyan lehet biztonságos abortuszhoz hozzáférni,
-- milyen szerepe van a prevenciónak és felvilágosításnak az abortuszok számának szabályozásában,
-- és megtalálod a leggyakoribb tévhitekre is a választ.

A PATENT Egyesület 2010-ben, aggasztó állami tendenciák hatására kezdett el komolyabban foglalkozni a szexuális és reproduktív jogok és egészség témájával, különösen a terhességmegszakításhoz fűződő jog védelmével. Azóta négy kutatást végeztünk a témában, számos kampányt indítottunk a nők önrendelkezési jogának védelmében, és 2022 őszén több ezer támogatóval együtt tüntettünk a "szívhang"-rendelet ellen a Kossuth téren.

Köszönjük, hogy velünk vagy! Köszönjük, hogy a nőkkel vagy!

üdv,
a PATENT csapata
http://patent.org.hu/item/elkeszult-az-abortusz-kisokos

Válasz

M Imre üzente 1 hónapja

Február 21-én, 17:30-tól online workshopot tartunk a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvánnyal az iskolai bántalmazás megelőzéséről, illetve kezeléséről.

Az iskolai bántalmazás ellen nagyon sokat lehet tenni, a megelőzésért, a felismerésért és a kezelésért is. Mikortól beszélünk már bántalmazásról? Mit tehetek szülőként, ha a gyerekem elmondja, hogy bántják a suliban? Mi a feladata az iskolának, amikor a gyerekek az online térben bántják egymást?

Gyere el az eseményünkre február 21-én, ahol lehetőséged lesz feltenni a kérdéseidet is! A workshopot Stáhly Katalin pszichológus, a NEMECSEK Program (www.nemecsek.hu) szakmai vezetője fogja tartani.

Regisztrálj az alábbi linkre kattintva!
https://a.tanitanek.info/events/iskolai-bantalmazas-interaktiv-workshop-a-hintalovon-gyermekjogi-alapitvany-es-a-tanitanek-mozgalom-kozos-szervezeseben/

Barátsággal,
Tanítanék Mozgalom

Válasz

M Imre üzente 1 hónapja

A legnépszerűbb közösségi oldalak, így a TikTok által is használt algoritmusok egyre több nőgyűlölő tartalmat mutatnak a felhasználóknak. Ami még ijesztőbb, hogy az ezekben mutatott agresszív viselkedés az iskolai udvarokon is megjelenik, és egyre inkább normális viselkedésnek számít.

A közösségi oldal algoritmusa nőgyűlöletre uszít

A Guardian a University College London és a Kenti Egyetem közös felmérésének eredményeit ismertette, melyben a kutatók a TikTok algoritmusát vizsgálták.

-- A felmérés ötödik napján azt látták, hogy négyszeresére nőtt az oldal által javasolt különböző nőgyűlölő, extrém tartalmak száma.

A kutatás vezetője, dr. Kaitlyn Regehr szerint a káros tartalmak és nyelvezet mára elfogadottá vált a fiatalok körében. Az pedig, hogy milyen online tartalmakat néznek, nagyban befolyásolja a viselkedésüket az offline térben is.

A kutatásban azt is megfigyelték, milyen személyiségű fiúk fogadhatják el leginkább a radikális nézeteket. A felhasználókkal folytatott interjúk alapján különböző személyiségű profilokat hoztak létre, akiket olyan eltérő témák érdekeltek, mint a férfiasság vagy a magány. Majd végignézték, hogy a TikTok milyen videókat ajánlott nekik a regisztrációt követő egy hétben. Eleinte csak a profilban beállított témák jelentek meg, de öt nap után megnégyszereződött a nőgyűlölő videók száma, amikben tárgyiasították vagy épp szexuális zaklatásnak tették ki a nőket.

Az erőszakos videók a szórakozás részei

Szintén ijesztő tendencia, hogy ezeket az erőszakos videókat játékos formában mutatták be a fiataloknak, így azok számukra egyszerűen a szórakozás részévé váltak. Számos iskolaigazgató is aggodalmát fejezte ki ezekkel a tartalmakkal szemben, hiszen az általuk közvetített erőszak az iskolák udvarain is gyakran megjelenik.

A cikk idézi az öngyilkosságot elkövető Molly Russell emlékére alapított Molly Rose Alapítvány tanácsadóját, Andy Burrowst is, aki szerint a TikTok algoritmusa tudatosan káros tartalmakkal bombázza a fiatalokat, és akár pár nap alatt veszélyes, az egészségükre káros videókat mutathat nekik. Burrows ezért a helyi médiahatóságtól, az Ofcomtól szigorú fellépést követel ezekkel a veszélyes algoritmusokkal szemben.
https://femina.hu/kapcsolat/kozossegi-oldalak-nogyuloletre-uszito-algoritmusai/

A fiatalokra leselkedő egyéb veszélyekről korábbi cikkünkben tudhatsz meg többet.
http://femina.hu/szepseg/mergezo-szepseg-hatasa/

Válasz

M Imre üzente 1 hónapja

Nyílt levelet írt Novák Katalinnak a Kiállok érted című előadás csapata
2024. február 5.

Nyílt levelet írt Novák Katalinnak, a nemrégiben kiderült kegyelmi ügy miatt a Kiállok érted című színházi előadás csapata, amelyet a Láthatáron Csoport és a KVTársulat művészei alkotnak. Mint ismert, a köztársasági elnök a bicskei gyermekotthon bizonyítottan pedofil igazgatójának a helyettesét kegyelemben részesítette.

NYÍLT LEVÉL NOVÁK KATALINNAK

Tisztelt Novák Katalin!

Mi, a Kiállok érted című színházi előadás létrehozói és szereplői megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy ön, mint Magyarország köztársasági elnöke még 2023 áprilisban kegyelemben részesítette a Bicskei Gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesét, aki segített felettese pedofil bűncselekményeinek eltussolásában, sőt, hamis vallomásra próbált kényszeríteni (egy vagy több) gyermeket. Az egykori helyettes börtönbüntetéséből csupán 9 hónap volt hátra, tehát a kegyelem nem ezért fontos, hanem azért, mert rehabilitál és tisztára mos egy olyan embert, aki éveken át szemet hunyt afelett, hogy a rábízott gyermekeket molesztálják és bántalmazzák.

9 éve járjuk az ország gyermek- és lakás otthonait a Kiállok érted című előadással, ami a szexuális emberkereskedelem, a prostitúcióra kényszerítés, a bántalmazás minden formája ellen küzd, és a gyermekvédelmi rendszer hatékonyabb működését is célja segíteni. A 9 év alatt szívszorító, felkavaró és felháborítóan igazságtalan történetek sokaságával ismerkedtünk meg, amelyekben közös pont a kiszolgáltatottság, az erősebbektől, nagyobb hatalmúaktól vagy befolyásosabbaktól elszenvedett erőszak. És az is közös pont, hogy a gyermekvédelemben élők nagy része úgy nő fel, hogy ez a világ rendje, hogy velük mindent meg lehet tenni. Hogy nincs kihez fordulniuk, nincs, aki megvédje őket. Az elnöki kegyelem azt üzeni most számukra, hogy az ő igazságuk nem igazság, az ő érdekeik, életük, fájdalmuk nem számít, hogy ők nem számítanak. Hiszen; „…az érintett személy…testnevelő tanár, fejlesztő pedagógus, síoktató, számos sportágban edzői diplomával rendelkezik, erdélyi családból származik…Minden munkahelyén tisztelet övezte, a szaktudását elismerték, a tanítványai szerették.” (Magyar Nemzet Online 2024.02.02)

Mi úgy gondoljuk, hogy semmilyen tekintély, rang, pozíció, semmilyen múltbéli „dicső tett” nem igazolja és nem menti fel egy ilyen súlyú bűncselekmény elkövetőjét. És azt sem, aki a bűncselekmény eltussolásában működött közre. Szerintünk nem ez a világ rendje, ennek nem kell így lennie, sőt, nem szabad így lennie. Azt kérjük öntől, mint Magyarország köztársasági elnökétől, hogy vizsgálja felül döntését ebben a kegyelmi ügyben, és a gyermekek érdekét helyezze más érdekek elé. És adja vissza hitüket abban, hogy van hatalom, amely megvédi őket.

Tisztelettel;
a Kiállok érted c. előadás alkotói és résztvevői: Ács Emese
Bódi Zsófia
Cseh Adrienn
Fazekas Rita
Feuer Yvette
Ficzere Béla
Háda Fruzsina
Jaskó Bálint
Kőszegi Judit
Molnár Fábián
Póta Beáta
Romankovics Eda
Tarr Judit
Salamon Piroska
Száger Zsuzsanna
Urbanovits Krisztina
Varga Tímea
Varju Nándor

P. S.: A következő, 100. Kiállok érted előadásunkat a bicskei gyermek molesztálási és bántalmazási ügy áldozatainak ajánljuk.
https://szinhaz.online/nyilt-levelet-irt-novak-katalinnak-a-kiallok-erted-cimu-eloadas-csapata/

Válasz

M Imre üzente 2 hónapja

Kötelessége az áldozatnak a megbocsátás? Kiterjesztett terápia
2024. január 25., csütörtök

Hogyan lehet erőszakmentessé alakítani (pár)kapcsolatokat, családokat, helyi viszonyokat? Az áldozatok dolga, hogy megbocsássanak? Vagy az elkövetőké, hogy felhagyjanak az erőszakkal és megbánják tetteiket? Szil Péter pszichoterapeutával, aktivistával, a Stop-Férfierőszak Projekt alapítójával Marikovszky Andrea beszélget.

A 16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen a nők elleni erőszak és az emberi jogok összefüggésére hívja fel a figyelmet november 25. (a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja) és december 10. (emberi jogok világnapja) között.
http://16akcionap.org/

Ebbe az időszakba esik a montreali mészárlás évfordulója is: 1989. december 6-án 14 mérnökhallgató nőt ölt meg vélt feminista mivoltuk miatt egy 25 éves férfi.

Ennek nyomán indult 1991-ben, kanadai férfiak kezdeményezésére, a „Fehér szalag kampány” a nők elleni erőszak megszüntetéséért fellépő férfiak nemzetközi mozgalma. Magyarországon évente közel 150 nő hal meg férfiak által elkövetett fizikai bántalmazás következtében. Ezzel az interjúval a nőket érő erőszak elleni aktivizmushoz kapcsolódunk.
https://merce.hu/2024/01/25/kotelessege-az-aldozatnak-a-megbocsatas-kiterjesztett-terapia/

Ennek a szövegnek az eredeti változata az Új Egyenlőség oldalán jelent meg.
https://ujegyenloseg.hu/kiterjesztett-terapia/

Az Új Egyenlőség rendszeresen közöl olyan társadalom-, politika-, gazdaságelméleti írásokat, amelyek hasznos szempontokat, kereteket nyújtanak a közéleti gondolkodáshoz, vitákhoz. A lap öndefiníciója szerint „a gazdasági demokrácia alapértékeit – egyenlőség, szabadság, igazságosság és szolidaritás – képviseli”. A Mérce – az Új Egyenlőség szerkesztőivel egyeztetve, olykor szerkesztve – rendszeresen közli újra a magazin szövegeit.

Válasz

M Imre üzente 2 hónapja

Évszázadokon át anyáról leányra szállt a nü-su, a nők nyelve. A különös kínai írásrendszert a férfiak nem tudták elolvasni.

Kína egyik belső, délkeleti tartományában, a ködbe burkolózó rizsföldek és meredek szirtek taglalta Hunan tartományban, a Hsziang és a Jungming folyók vidékén az ott élő han, miao és jao nők saját írásrendszert fejlesztettek ki, amely anyáról leányra szállt évszázadokon keresztül. Ez a nü-su: az egyetlen olyan írásrendszer a világon, amelyet kizárólag nők alkottak meg, és ők is használták. A szó maga is annyit tesz: „a nők írása”.

A „három engedelmesség” elve

A hagyományos konfuciánus erkölcstan szerint – amely Mao Ce-tung előtt áthatotta mindazok gondolkodásmódját, akik Kínában születtek – a írás és olvasás elsajátítása a férfiak privilégiuma volt, közülük is azon keveseké, akiknek hivatalnoki vagy tudományos pályát szántak. A Hunan tartományban, Csiangjong megyében élő nők sem részesülhettek oktatásban egészen a 20. századig. Lábfejüket gyerekkorukban elkötötték, hogy kellőképpen vonzóak legyenek jövendőbelijük számára, majd egész életüket a gyerekszülés, a család és a ház körüli munkák töltötték ki. Évszázadokon át a „három engedelmesség elvét” kellett követniük:

-- a kínai nők kislányként az apjuknak, feleségként a férjüknek, özvegység esetén pedig a fiuknak tartoztak engedelmességgel.

A csiangjongi nők azonban megtalálták a módját annak, hogy közöljék érzelmeiket és gondolataikat: új írásrendszert találtak ki.
https://divany.hu/onido/nok-nyelve/

Válasz

M Imre üzente 2 hónapja

A lengyel kormány úgy döntött, hogy ne legyenek receptkötelesek az esemény utáni tabletták

Hamarosan már csak Magyarország lehet az egyetlen uniós állam, ahol szükséges recept az esemény utáni tabletták vásárlásához.

Elfogadta szerdán a lengyel kormány azt a törvénymódosító javaslatot, amely lehetővé teszi, hogy a nem kívánt terhesség elkerülése érdekében alkalmazott esemény utáni tablettákat vény nélkül is lehessen vásárolni, jelentette be szerdai sajtóértekezletén Donald Tusk miniszterelnök az MTI szerint.

A módosító javaslat ezután a szejm elé kerül, ahol szavazni fognak róla. A gyógyszerügyi törvény módosítása értelmében konkrétan az ellaone nevű tabletta lenne szabadon forgalmazható a 15 évnél idősebb lányok és nők számára, a 15 évnél fiatalabbak esetében azonban vényköteles lesz - mondta el Tusk. Hozzátette: egy esemény utáni fogamzásgátló, nem pedig korai vetélést okozó szerről van szó, amely az Európai Unió államaiban „a legáltalánosabb megoldásnak számít”.

Több lengyelországi életvédő szervezet szerint az ellaone korai vetélést is okozhat. A kormányfő bejelentette továbbá: benyújtják a szejmbe a terhesség 12. hetéig végezhető legális és biztonságos abortuszról szóló tervezetet is.

Elismerte, hogy a széles kormánykoalíción belül eltérnek a vélemények a témáról, így a törvényjavaslatot nem kormánytervezetként, hanem civil szervezetekkel együttműködve terjesztik elő.
https://rtl.hu/kulfold/2024/01/24/lengyelorszag-kormany-esemeny-utani-tabletta-fogamzasgatlas-abortusz-recept-donald-tusk

Válasz

M Imre üzente 2 hónapja

Barcs Kriszta: Hogyan (ne) segítsünk a bántalmazás áldozatainak?

Mit tegyél, és mit NE tegyél, ha bántalmazásban érintett embereken szeretnél segíteni? A leggyakoribb hibák, tévhitek - és mi az, amit helyettük az áldozatsegítésben jártas szakemberek javasolnak?

Az előadás 2022. őszén hangzott el a Lelki Egészség Hete alkalmából a Pestszentimrei Fszek Könyvtárban.
https://www.youtube.com/watch?v=H3A4YPnH0s0

Barcs Krisztina hasonló témájú videói:
https://www.youtube.com/@barcskriszta9146

Válasz

M Imre üzente 2 hónapja

Ti küldtétek:

„3 évvel ezelőtt barátommal történt egy kis 'baleset'. Akkor ő Pesten lakott, az én lakcímem pedig onnan 200 km-re volt bejelentve, szóval nem sok esélyem volt eljutni az akkori háziorvosomhoz, ezért elmentünk a legközelebbi ügyeletes nőgyógyászhoz. Kijött az asszisztens hölgy, elkérte a papírjaimat és rám förmedt, hogy én mit keresek ott, amikor nem ahhoz a körzethez tartozom. Szépen elmondtam, hogy miért jöttem, de eléggé zavarban voltam, mert mindenki minket nézett a folyóson. A 'kedves' hölgy, pedig elküldött fennhangon, hogy a doktornak nincs ideje ilyenekkel foglalkozni és hogy biztos nem fogja nekem felírni, menjek el a háziorvosomhoz és írassam fel ott. Persze ezt úgy mondta, hogy mindenki hallja, hogy én miért mentem.”

„Még 9 évvel ezelőtt közel már a 30-hoz történt az eset, hogy elszakadt a gumi az együttlét alatt és nem szedtem semmilyen fogamzásgátlót éppen. Szombat éjjel volt de megbeszéltük a párommal hogy majd másnap délután (vasárnap) elmegyünk s….-i sürgősségire íratni esemény utáni tablettát. Az orvos nagyon lekezelően beszélt velem, leszidott, hogy miért nem jöttünk reggel azonnal. Látszott rajta, hogy mivel hétvége van, nagyon nincs kedve ehhez, minek jöttem egyáltalán és miért nem tudtunk vigyázni. Nagyon megalázó volt a helyzet.”

„Akkor 17 éves voltam és az ünnep miatt csak az ügyeletre tudtam elmenni. Az ügyeletre elkísért édesanyám is, ahol először is a folyosóra kikiabálva kérdezték meg hogy miért vagyok ott. Az orvos akkor még nem volt ott csak az asszisztensnek mondtam el a szituációt. Már ő is furán nézett rám, szerintem nem akarta elhinni amit mondtam neki, hiába volt igaz. Majd megérkezett az orvos akinek szintén elmeséltem mi történt aki erre annyit mondott, hogy » Olyan nincs, hogy az óvszer elszakad, maximum ha egy lóval csináljuk « - szó szerint ezt mondta nekem...”

„Velem huszonévesen fordult elő, hogy szükségem lett volna a tablettára. Sem anyagilag, sem pedig párkapcsolati szempontból nem álltam volna készen egy babára. Így a baleset után egyből felkerestem az illetékes ügyeletet, mivel hétvége volt. Azzal küldtek el, hogy ez nem sürgős eset, jöjjek vissza pár nap múlva, úgyis van még idő. Mindezt lekezelő, lenéző hangnemben.”

„Elmondtam az orvosnak, hogy ez történt, szeretnék esemény utáni tablettát. Utána 15 percig kellett hallgatnom, hogy miért tartsam meg inkább (a még meg sem fogant 'babát'). És ha nem is akarom megtartani, akkor adjam örökbe... Nagy nehezen megértette, nagyon kellemetlennek éreztem az egész szituációt. Utána bementem a patikába. Nagy mosollyal fogadott a patikus nő egészen addig, amíg oda nem adtam a receptet, utána nagyon lekezelő és bunkó volt velem.”

Arra kértünk titeket, hogy osszátok meg velünk, milyen reakciókkal találkoztatok orvosi rendelőkben, kórházakban, gyógyszertárakban, amikor esemény utáni tablettára volt szükségetek. Rengeteg bosszantó, felháborító, szomorú történetet kaptunk, amik azt példázzák, hogy az orvosi konzultáció nem azt segíti elő, hogy a tablettát nagyobb biztonsággal lehessen használni. Kizárólag azt, hogy a nőket megszégyenítse, bűntudatot keltsen bennük, és elvegye tőlük a testük és életük feletti önrendelkezés jogát.

Írd meg a személyes történeted a sürgősségi fogamzásgátlóhoz való hozzájutásról a repro@patent.org.hu címre! A történeteitek azért nagyon fontosnak nekünk, hogy jobban tudjuk képviselni, ki tudjuk hangosítani, mire lenne szükségetek a mindennapokban.

Ui.: Már megosztottad az ismerőseiddel a petíció hírét?

Válasz

M Imre üzente 2 hónapja

Fogamzásgátló tabletta | petíció

Ma reggel értesültünk róla, hogy egy lengyel törvénymódosítás után Magyarország marad az utolsó ország az EU-ban, ahol még mindig vényköteles a 72 órás sürgősségi fogamzásgátló tabletta, ezzel felesleges akadályokat gördítve a nők elé, akik valamilyen vészhelyzetben szeretnék megelőzni a nem kívánt terhességet.
Legyen itthon is recept nélkül kapható az esemény utáni tabletta!

Néhány napja jelent meg egy cikk egy magyarországi háziorvossal nem rendelkező, külföldi diáklány kálváriájáról, aki több kórház sürgősségi osztályán is hiába próbálkozott az esemény utáni tabletta felíratásával. Nem elég, hogy mindenhonnan elhajtották, az egyik orvos még meg is jegyezte, hogy nem ért egyet az esemény utáni tabletta használatával, és “nem fog hozzájárulni egy abortuszhoz” – döbbenetes, hogy Magyarországon praktizálhatnak olyan orvosok, akik nem tudják, mi a különbség a sürgősségi fogamzásgátlás és a terhességmegszakítás között.

-- Ez az eset nem egyedi és nem elszigetelt, nap mint nap hallunk történeteket nőktől, akik egy elszakadt óvszer, vagy akár a férfi partner hazugsága, erőszakossága miatt órákat utaznak az ügyeletre, akiket rendelőről rendelőre küldözgetnek, hogy aztán megalázó megjegyzések kíséretében jussanak hozzá a tablettához.

Írd alá a petíciót!
https://actionnetwork.org/forms/magyarorszagon-is-legyen-recept-nelkul-kaphato-az-esemeny-utani-tabletta/

Ha a magyar döntéshozók valóban annyira elkötelezettek az abortuszok számának csökkentése mellett, töröljék el a 72 órás tabletta vénykötelességét.

Néhány óra alatt már több, mint 1000 ember fejezte ki, hogy egyetért ebben a kérdésben: írd alá a petíciónkat és követeljük legalább 5000-en együtt az Országgyűléstől, hogy ne állítsanak felesleges akadályokat a magyar nők elé, legyen könnyebben elérhető a sürgősségi fogamzásgátlás, amikor szükség van rá!

Köszönjük, hogy velünk vagy! Köszönjük, hogy a nőkkel vagy!

Üdv,
a PATENT csapata

Válasz

M Imre üzente 2 hónapja

Szia!

Összeállítottunk neked egy ajánlót az elmúlt évek legfontosabb PATENT-es kiadványaiból, amik nőjogokról, a jogsértések fajtáiról és olyan társadalmi kérdésekről, jelenségekről szólnak, amik a nőket hátrányosan érintik.

Az első részben bemutatjuk a Nők Joga szórólap-sorozatot, ami már több, mint 10 éve igyekszik segíteni, hogy a családon belüli erőszak áldozatai és a nekik segíteni vágyó szakértők valamint laikusok közérthető, praktikus formában jussanak tudáshoz. A szórólap-sorozat több darabját partnerszervezetünkkel, a NANE Egyesülettel írtuk és adtuk ki.

Mit tehet Ön, ha családon belüli erőszak áldozatává válik?
http://www.patent.org.hu/dokumentumok/nok_joga_sorozat/nok/mit_tehet_csbe_aldozat_2014.pdf

Tájékozódj belőle a rendőri intézkedésről, a feljelentés megtételéről vagy a távoltartás típusairól!

Kapcsolattartás, kényszerláthatás
http://www.patent.org.hu/dokumentumok/nok_joga_sorozat/nok/kapcsolattartas_kenyszerlathatas_2014.pdf

Ma Magyarországon becslések szerint gyerekek tízezreit kényszerítik akaratuk ellenére a bántalmazó szülőjükkel való kapcsolattartásra. Olvass a kényszerláthatásról bővebben!

Miért veszélyes a mediáció?
http://www.patent.org.hu/dokumentumok/nok_joga_sorozat/nok/mediacio_2014.pdf

Te tudod, milyen etikai és biztonsági problémák merülnek fel a válásmediációk során, és hogyan készüljön fel az, akit erre köteleznek?

A szóbeli erőszak
http://www.patent.org.hu/dokumentumok/nok_joga_sorozat/nok/leporello_szobeli_eroszak_2014.pdf

Gyakran, amikor az erőszakra gondolunk, a fizikai erőszak jut csak eszünkbe. Hogyan ismerhetjük fel a szóbeli erőszakot?

A nők elleni erőszak áldozatainak járó anyagi támogatások és különleges intézkedések
http://www.patent.org.hu/dokumentumok/A_nok_elleni_eroszak_aldozatainak_jaro_anyagi_tamogatasok_es_kulonleges_intezkedesek.pdf

Tudj meg többet az azonnali pénzügyi segélyről, állami kárenyhítésről, sérelemdíjról és a különleges bánásmódról az eljárások során!

A teljes Nők Joga sorozat elérhető itt:
http://www.patent.org.hu/t%C3%A1j%C3%A9koz%C3%B3dj

Nyomtasd ki és juttasd el, küldd tovább őket annak, akinek szüksége lehet rá!

Figyelj rá, hogy a szórólapok biztonságos módon jussanak el az áldozatokhoz, mert akár nagyobb veszélynek is kiteheti őket, ha a bántalmazó partner megtalálja azokat. Ha nem vagytok személyes kapcsolatban, helyezd őket olyan nyilvános helyre, ahonnan az érintett akkor veheti el, amikor biztonságosnak érzi.

Az értő és támogató környezet fontos erőforrás, kapaszkodó az áldozatoknak, ennek megteremtéséért figyelemmel, információszerzéssel, empátiával mindannyian tehetünk.

Köszönjük, hogy velünk vagy! Köszönjük, hogy a nőkkel vagy!

üdv,
a PATENT csapata

Válasz

M Imre üzente 2 hónapja

Mi történt 2023-ban a PATENT-ben?

-- Ingyenes jogsegélyvonalunkon keresztül 480 nő, chaten és levélben pedig további 310 nő kapott jogi tanácsot, amivel felkészültebben vághatott neki a jogredszer útvesztőjének és a megterhelő eljárásoknak saját és gyerekeik jogainak védelmében.

-- Nőjogi perselyünkből 16 alkalommal segítettünk családon belüli erőszak áldozatainak összesen 849 000 forint összeggel, rájuk terhelt perköltségek, bírságok és illetékek kifizetésében.

-- A NANE-val közösen szervezett Segítők Hálózatában 100 érintettet támogattunk információval és jogi lépések megtételében.

-- 880 fiatal tanult a biztonságos, kölcsönösségre és egyenlőségre épülő párkapcsolatokról és szexről, és az erőszak felismeréséről, figyelmeztető jeleiről.

-- 47 kamaszlány vett részt Lázadó Lányok Táborban budapest két kerületében és Szegeden, ahol közösen építették önbecsülésüket és testképüket, beszélgettek kritikusan a nőkkel szembeni elvárásokról és az egyenlőtlenségről, gyakorolták az igényeik és határaik kifejezését.

-- Több, mint 7700 ember írta alá Tuzson Bence igazságügyi miniszternek írt nyílt levelünket, amelyben értő támogatást és komolyan vehető büntetést követeltünk a magyar áldozatoknak, és közel 400-an csatlakoztak matricakampányunkhoz.

-- 100 nő mesélt nekünk a terhességmegszakítással kapcsolatos élményeiről a Beszéljünk az abortuszról kutatásban és 218 db szolidaritás üzenetet írtatok az abortusz mellett döntő nőknek.

Az elért eredmények ellenére idén sem teljes az örömünk. Magyarországon a nők elleni erőszak áldozatainak helyzete sokszor kilátástalan és hiába hangoztatják, “van segítség”, a családon belüli erőszak áldozatainak valósága az, hogy órási erőfeszítéssel egyedül küzdenek nem csak a bántalmazókkal, de az intézményrendszerrel és igazságszolgáltatással is.

Tudjuk, hogy mi sem tudunk mindenkinek segíteni. De 17 éve minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy képviseljük a nők érdekeit, felszólaljunk az őket érő igazságtalansággal szemben, hiánypótló szolgáltatásokat nyújtsunk az állam helyett is.

Válasz

M Imre üzente 2 hónapja

Tyúkól #7: És te hogy mondod meg a nőgyógyásznak, hogy nem oké, amit csinál, amikor le van tolva a bugyid?

Vendégünk Fődi Kitti, a 444 újságírója, aki cikket írt arról, mennyire van joga a nőgyógyászoknak vájkálni a nők magánéletében.

A nők többsége tisztában van vele, hogy a szexuális jellegű megjegyzések nem megengedettek egy nőgyógyászati vizsgálat során, de kevesen tudják, hogy az orvosnak mennyire van joga a nő magánéletéről kérdezni, például gyermekvállalással kapcsolatos kérdéseket forszírozni. Kitti nőgyógyászok, szülésznők és jogi szakértők segítségével igyekezett megvilágítani egyfelől a nők, másfelől a nőgyógyászok oldalát, hogy értsük, mit miért tesznek, és mi az, ami nem oké ilyen szituációban.
https://444.hu/2024/01/11/tyukol-7-es-te-hogy-mondod-meg-a-nogyogyasznak-hogy-nem-oke-amit-csinal-amikor-le-van-tolva-a-bugyid

Válasz

M Imre üzente 2 hónapja

Esemény utáni tabletta | az EU-ban szinte mindenhol recept nélkül, közvetlenül a gyógyszertárakban lehet megvásárolni. Magyarországon ez nem lehetséges, a receptet a lakhely szerint illetékes nőgyógyásznak vagy a háziorvosnak kell felírnia

A sürgősségi fogamzásgátlóknak kétféle csoportja van: az egyiket a közösülés után 72 órával lehet bevenni, a másikat 120 órával. Hozzátéve, hogy érdemes minél előbb bevenni a készítményeket, ugyanis annál biztosabb a hatásuk. Az EU-ban Magyarországon kívül még Lengyelországban vénykötelesek a sürgősségi fogamzásgátlók.
https://www.ec-ec.org/wp-content/uploads/2022/02/ECEC-Update-EC-access-Europe_FEB_2022_FINAL.pdf

2015-ben az Európai Unió azt ajánlotta tagállamainak, hogy tegyék vény nélkül elérhetővé az esemény utáni tabletták 120 órás típusát. Az Európai Gyógyszerügyi Hivatal, valamint az Európai Bizottság is e mellett érvelt. Magyarország nem követte az ajánlást, ám például Lengyelország – csak két évre ugyan, de – ideiglenesen hozzáférhetővé tette recept nélkül a 120 órás sürgősségi gyógyszert. Ezután azonban 24-szer többet adtak el a készítményből, mint korábban, így az akkori kormány úgy döntött, ismét vénykötelessé teszik.

A magyar kormány a döntését a felhasználók biztonságával indokolta. Az akkori Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kiadott egy közleményt, amiben azt írták: álláspontjuk szerint a készítmény biztonságos alkalmazása csak orvosi és gyógyszerészi ellátás mellett biztosítható.

A döntés után a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, a NANE Egyesület, a Patent Egyesület, és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nyílt levelet írt az Egészségügyért Felelős Szakállamtitkárságnak. Az államtitkártól azt kérték, jelölje meg, miért nem látja biztonságosnak, hogy a sürgősségi fogamzásgátló tablettát vény nélkül árusítsák. Kiemelték, hogy csak olyan gyógyszer kaphat engedélyt, amelynek előnyei meghaladják a kockázatait. „Érdemes megfontolni, hogy mi szolgálja jobban a nők egészségét, biztonságát és a későbbi gyermekvállalás elősegítését: egy idejében alkalmazott sürgősségi tabletta vagy ennek hiányában, illetve a késleltetett hatás esetleges következményeképpen a nem kívánt terhesség művi megszakítása” – írta honlapján a TASZ.
https://tasz.hu/files/tasz/imce/nyilt_level_a_surgossegi_tabletta_elerhetosegevel_kapcsolatban.pdf

Rékassy szerint sokan félreértik az esemény utáni tabletta működését, ugyanis itt teljesen másról van szó: a készítmény vagy az ovulációt, vagy éppen a beágyazódást akadályozza meg.

Amennyiben a hímivarsejt már megtermékenyítette a petesejtet, és a megtermékenyített petesejt beágyazódása megtörtént, a sürgősségi fogamzásgátló tabletta hatástalan. Tehát a sürgősségi fogamzásgátló tabletták miatt elmarad a megtermékenyülés vagy a beágyazódás. Ha elkéstek a sürgősségi fogamzásgátlással, akkor a már beágyazódott petesejt és fejlődésnek induló embrió esetében a tabletták nem okoznak vetélést, ezért is alkalmazhatók csak a szexuális együttlét utáni 72, illetve 120 órán belül. Tehát a tabletta működésének semmi köze az abortuszhoz. A sürgősségi fogamzásgátlók szabadon hozzáférhetők az olyan nagyon vallásos országokban is, mint például Írország vagy Spanyolország.
https://telex.hu/belfold/2024/01/10/fogamzasgatlas-esemeny-utani-tabletta-gyerekvallalas-abortusz-venykoteles-recept

Válasz

M Imre üzente 3 hónapja

A karácsony a legszörnyűbb ünnep a gyermekotthonokban
Bihari Ádám | Szabadon | 2023. dec. 25.

Gyermekotthonok lakói és ott dolgozók mesélnek arról miért a legszörnyűbb ünnep odabent a karácsony és milyen egyszerre gyerekként és szülőként élni egy gyermekotthonban.
https://www.szabadeuropa.hu/a/a-karacsony-a-legszornyubb-unnep-a-gyermekotthonokban-/32743723.html

00:00 INTRO
01:25 Franciska és Jázmin
05:33 Veronika és a Kuckó
08:05 Kinga küzdelme a gyermeke jövőjéért
12:35 "A karácsony itt a legszörnyűbb ünnep"
17:03 Segíteni, hogy ha hagyják
18:43 Összegzés
https://www.youtube.com/watch?v=6zBOMLGaUcg

A „családbarát” kormány...

Válasz

M Imre üzente 3 hónapja

Magyar Anyák: Végre egy nagyszerű hír, ami a karácsonyfa alá is mehet! :)

Elindult a Kispolgár nevű, kiskamaszoknak szóló mobil applikáció!

Tóta W. Árpád hiánypótló vállalkozásba vágta fejszéjét: a közélet, gazdaság, aktuálpolitikát próbálja gyerekeknek érthető módon tálalni napról napra.
Ezzel felkészítve őket a tudatos médiafogyasztásra, ami valljuk be, sok felnőttnél is hiányzik...

Beleolvasva felnőtt fejjel is élvezhető, mert könnyen emészthetővé teszi a legfajsúlyosabb témákat is.

Szóval hajrá, töltsétek le a gyerek mobiljára és gyújtsuk fel a fényeket a fejekben!

Itt tudjátok letölteni Androidra és IOS-re:
https://www.kispolgar.com/toltsd-le-az-alkalmazast/
___

Ezen a héten csütörtökön indul el a HVG-s publicista, Tóta W. Árpád online gyerekmagazinja, a Kispolgár, de Facebookon már most be is jelentették a teljes szerkesztőséget.

Tóta W. mellett helyet kap még a korábban a HVG-nél és az RTL.hu-nál is dolgozó Czeglédi Fanni, a főleg írónőként ismert Becz Dorottya, a sokáig a Klubrádiónál dolgozó Bálint Judit, illetve a korábban többek közt az NLC.hu és a Népszabadság stábját is erősítő Herczeg Szonja.
https://media1.hu/2023/12/20/kispolgar-totawarpad-gyereklap-stab/

A Kispolgár Facebookra kicsit a kormánymédiának is üzent azzal, hogy pentagram formában töltötte fel a szerkesztőség képeit:
https://www.facebook.com/photo?fbid=227552527047083&set=a.141875352281468

Válasz

M Imre üzente 3 hónapja

Patent Egyesület: Önkénteseket keres a NANE Egyesület!

A NANE Egyesület önkéntesképzést hirdet 21. évüket betöltött nők számára a következő területekre:

-- Segélyvonalas önkéntes, chatsegélyező és segélylevélre válaszoló önkéntes.

-- Aktivista, aki részt vesz az Egyesület által szervezett programok, események és megmozdulások szervezésében, lebonyolításában, illetve egyéb, az Egyesület tevékenységével kapcsolatos alkalmi vagy folyamatos feladatokat lát el önkéntes munkában.

Jelentkezési határidő: január 3. szerda

A részleteket és a jelentkezés feltételeit megtaláljátok az eseményben.
https://www.facebook.com/events/806582867903867/
___

Erő a változáshoz

A NANE Egyesület önbecsülésnövelő csoportot indít olyan nők részére, akik testileg vagy lelkileg bántalmazó párkapcsolatban éltek, és szeretnének megszabadulni annak romboló hatásától.

A csoportot a NANE Egyesület segítő munkatársai vezetik.

A csoportban a résztvevők:

-- támogató kapcsolatokat teremthetnek más túlélőkkel;

-- felépíthetik lerombolt önbecsülésüket és önbizalmukat;

-- megszabadulhatnak a bűntudattól és az önhibáztatástól;

-- asszertívabb, önérvényesítőbb viselkedést alakíthatnak ki;

-- megtanulhatják a bántalmazáshoz kapcsolódó erős érzelmek (düh, gyász, félelem) kezelését;

-- elsajátíthatják a figyelmeztető jelek felismerését, hogy többé ne kerüljenek bántalmazó kapcsolatba.

A csoportra olyan nők jelentkezését várjuk, akik már kiléptek a bántalmazó kapcsolatból. A részvétel anonim.

Jelentkezési határidő: 2024. január 3.

Részletek a posztban:
https://www.facebook.com/NANEegyesulet/posts/pfbid035rAKxsR2A3wPHuRgxuSwCUoFjFhQ4JuxbJ4dxhuaeVShXztdzZrLsHYz1w7ormK5l

Válasz

M Imre üzente 3 hónapja

Bemutatkozás: a PATENT 2006-ban alakult non-profit egyesület, ami a nők elleni erőszak áldozatainak jogérvényesítéséért és a nők reprodukciós jogainak védelméért dolgozik.

4 főből álló jogász csapatunk működteti a PATENT ingyenesen hívható jogsegélyvonalát, és kapacitásainkhoz mérten jogi képviseletet is nyújt nők elleni erőszakkal kapcsolatos büntetőeljárásokban és családjogi ügyekben.

Hívóink olyan szakemberektől kapnak értő támogatást, akik az elmúlt évtizedekben már kiismerték a jogrendszer hiányosságait és az intézmények gyakran diszkriminatív gyakorlatát, így tudják, mire lehet számítani és milyen lépések érhetnek célt.

Magyarországon sem a jogászképzés, sem a rendőrképzés nem tér ki a nők elleni erőszak ügyek megfelelő ellátására. Ezért jogászaink rendőröket és ügyvédeket is képeznek az erőszak áldozatainak speciális igényeiről.

*** Nőjogi Perselyünkből a nők elleni erőszak áldozatainak segítünk jogi költségeik (például illetékek, hivatalos iratok és másolatok, eljárási költségek, bírságok) fedezésében.
https://support.patent.org.hu/tamogatas-igenylese.php

A Segítők Hálózatát a NANE Egyesülettel közösen azért hoztuk létre, mert tudjuk, hogy zaklatás és erőszak elszenvedését követően sokszor nem egyértelmű, hogy milyen lépéseket hogyan lehet megtenni, és szeretnénk, ha az érintetteknek több támpontjuk lenne. Képzett önkénteseinkkel a jelentkezők átbeszélhetik például a feljelentés megtételének menetét, az elérhető anyagi támogatások igénylésének módját vagy azt, hogy hogyan lehet panaszt tenni a rendőrséggel szemben.
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc578xDPqwz3UCgdw6cIKMzzv8Y46tjTZ7J_UPF8-_C2DeKUg/viewform

Kapcsolódj be! szexuális edukációs programunk 2020 óta együtt dolgozik a NANE erőszak-prevenciós programjával, amiben 13-18 éves fiatalok számára szervezünk interaktív foglalkozásokat az egyenlő párkapcsolatokról, szexről, a nemi szerepelvárásokról, önbecsüléséről és határtartásról. Lázadó Lányok Táborunk nyaranta 5 napos erőszak-megelőző, önismereti és közösségépítő program kamaszlányok számára. Ha érdekelnek ezek a tevékenységek, a prevenciós aktivista csapatunkkal a prevencio@nane.hu címen veheted fel a kapcsolatot.

Beszéljünk az abortuszról! című projektünkben

-- kutatást végzünk az abortuszhoz való hozzáférés helyzetéről Magyarországon,
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSditirCNA5V6L5FBEaWh_iNume-qbQ311tXHLL4ZXv-JE-ejg/closedform

-- szolidaritási üzeneteket gyűjtünk az abortusz mellett döntő nőknek,
https://actionnetwork.org/forms/fejezd-ki-a-szolidaritasod-a-terhessegmegszakitason-atesett-nokkel

-- és oktatási és kommunikációs kampányt tervezünk, amivel elsősorban nőgyógyászokat és védőnőket szeretnénk megszólítani.

Kérjük, továbbítsd ezt a levelet ismerőseidnek, akiknek hasznosak lehetnek tevékenységeink, érdekelhetnek szolgáltatásaink!

Örülünk, hogy itt vagy velünk, hogy velünk vagytok!

Iratkozz fel a hírlevelünkre.
https://actionnetwork.org/forms/patent-hirlevel

Kövesd be a PATENT-et a Facebookon!
https://www.facebook.com/patent.egyesulet.ngo

Kövesd be a PATENT-et Instagramon!
https://www.instagram.com/patentegyesulet/

Legyél önkéntesünk a matricázó akcióban, igényelj tőlünk ingyenes matricákat és ragasszuk tele az országot:
ELÉG VOLT A NŐK ELLENI ERŐSZAKBÓL!
https://actionnetwork.org/forms/uzenjunk-egyutt-eleg-volt-a-nok-elleni-eroszakbol

Egy matricát kiragasztani apróságnak tűnik, de most szeretnénk, ha egy mindenki számára elérhető eszközzé, az ellenállás és összefogás egy apró mozzanatává válna, amivel azt üzenjük: nem elégszünk meg kevesebbel, mint a nők biztonsága, férfiakkal egyenlő jogai és lehetőségei, a nőket érő erőszak és elnyomás teljes felszámolása.

Alig hisszük el, hogy már országszerte 115 településről fejeztétek ki, hogy bekapcsolódnátok a matricázó kampányunkba.

<3 Megindító és nagyon motiváló nekünk, hogy ennyien vagytok, akik szeretnék kifejezni: elegük van a nőket érő erőszakból és elnyomásból! <3

Pénteken 100 levelet adtunk fel, hogy a napokban már nálatok legyenek az első matricák.

Még 120 000 Ft-ra lenne szükségünk,

-- hogy további 200 matricacsomagot tudjunk eljuttatni hozzátok.
Be tudsz szállni a költségekbe 1000 forinttal?
https://cause.lundadonate.org/patentegyesulet/matricazoakcio

Elértük a Igazságügyi Minisztérium ingerküszöbét! Tuzson Bence végre tudomást vett a párkapcsolati erőszak áldozatairól, bár arról továbbra is hallgat, hogy az erőszak elszenvedői többségében nők, akiket súlyosan magára hagy a rendszer.
“A legbüszkébbek arra lehetünk, ha embertársainkon tudunk segíteni.” - mondta egy évzáró áldozatsegítési konferenciáján múlt héten csütörtökön Budapesten.

November 25-e óta több mint 7700, a nők jogai és biztonsága mellett elkötelezett támogató írta alá a Tuzson Bence igazságügyi miniszternek címzett nyílt levelünket.

A közös kiállást elküldtük az Igazságügyi Minisztériumnak és türelmetlenül várjuk, hogy ha idén nem is sikerült, jövőre a kormány valós lépéseket tegyen azért, hogy az áldozatok értő támogatásban, az elkövetők méltó büntetésben, az áldozatsegítő rendszerben dolgozók pedig megfelelő képzésekben részesüljenek Magyarországon.

Üdv,
a PATENT csapata

Válasz

M Imre üzente 3 hónapja

Hiába a sok érintett, mára szinte teljesen elértéktelenedett az egyedülálló anyákat segítő állami támogatás -\\- Interjú Herke Boglárka szociológussal.

-- Magyarországon közel kétszázezer 18 évnél fiatalabb gyereket nevelő egyszülős háztartás van, ezek kilencven százalékában nők nevelik egyedül gyermekeiket.

-- Hiába a rengeteg háztartás, az egyedülálló szülőket célzó állami támogatások mára elinflálódtak, a Fidesz-kormányok kiemelt családtámogatási eszköze, a családi adókedvezmény pedig eleve a tehetősebb családoknak kedvez, és az egyedülálló anyák nehezebben tudják érvényesíteni maximális mértékét.

-- Pedig kutatásokból is látni, hogy az egyedülálló anyák társadalmi megítélése még mindig pozitív itthon, ezért is lehet, hogy nem elvették, csupán hagyták elinflálódni a támogatásaikat.

Az egyszülős háztartások a szegénység által leginkább veszélyeztetett társadalmi csoportok közé tartoznak az Európai Unió országaiban. Szegénységi arányuk ugyanakkor jelentős különbséget mutat, és ezek a különbségek nagymértékben függnek attól, hogy a jóléti rendszerek mennyire igyekeznek segíteni őket – állítja disszertációja elején Herke Boglárka, a HUN-REN Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézetének tudományos munkatársa.

Ezért adódott fontos kérdésként, hogy itthon mi a helyzet az egyedülálló anyák támogatásával: Herke a kutatása során nemcsak azt nézte meg, hogy miként alakultak az elmúlt időszakban az őket célzó szociálpolitikai támogatások Magyarországon, hanem azt is vizsgálta, hogy a társadalom mit gondol az egyedülálló anyák helyzetéről, és hogy mennyire vélik jogosultnak őket a támogatásra. Mint a kutatás végére kiderült, a családpolitikai intézkedések és a társadalmi percepció egyáltalán nincsenek összhangban egymással.

A 444-nek Herke Boglárka elmondta: kutatása során kifejezetten az egyedülálló anyákra koncentrált. Egyrészt, mert Magyarországon a 2016-os mikrocenzus adatai alapján közel kétszázezer 18 évnél fiatalabb gyermeket nevelő egyszülős háztartás van, és ezek kilencven százalékában nők nevelik egyedül a gyermekeiket. Másrészt, mert a nők munkaerő-piaci helyzete még mindig kedvezőtlenebb itthon: átlagosan kevesebbet keresnek, mint a férfiak, és ez a tény hatással van az egyszülős családok helyzetére is. Mint Herke fogalmazott, a magyarországi adatokból látni, hogy az anyák inkább azok, akik csak részmunkaidőben helyezkednek el, ami az egyszülős családok esetében összefügg azzal is, hogy az egyedülállók körében magasabb a kisgyermeket nevelők aránya, míg a 10 százaléknyi egyedülálló apa jellemzően nagyobb, legalább iskoláskorú gyereket nevel.

A szociológus beszélt arról is, hogy időnként azért megjelenik egyfajta kettősség a kormány kommunikációjában: főleg Novák Katalin minisztersége alatt történtek lépések, amelyek kifejezetten az egyedülálló szülőket célozták. Budapesten megnyitott például két egyszülős központ, és időnként zajlottak akciók, szerveztek nyári táborokat vagy osztottak laptopokat az egyszülős családoknak. De Herke kiemelte, az utóbbiak mind egyszeri, természetbeni juttatások voltak, nem olyan anyagi támogatások, amelyek hosszabb távon kiszámíthatóbbá tennék az egyedülálló szülők életét, és nagyobb anyagi biztonságot nyújtanának a számukra.

Történtek további pozitív, az egyedülálló szülőket érintő változások is az elmúlt években. Például 2017 óta a bölcsődei felvételinél előnyt élveznek az egyedülálló szülők, és 2022 óta könnyebb behajtani a gyerektartást is. Herke Boglárka hangsúlyozza, ezek a változások valóban segítséget jelenthetnek a gyermeküket egyedül nevelő szülőknek, de közben érdemes látni azt is, hogy mind abba az irányba mutatnak, hogy minél kevesebb felelősség legyen az államon, és minél kevésbé kelljen anyagilag is támogatni ezeket a családokat.

Az érdemi, célzott anyagi támogatás hiánya pedig nemcsak az egyedülálló anyák szegénységi kockázatát növelheti, hanem lehet olyan következménye is, hogy azok a nők, akik amúgy már kilépnének egy általuk nem kívánt – esetleg bántalmazó – párkapcsolatból, az anyagi bizonytalanság miatt nem teszik ezt meg.
https://444.hu/2023/12/16/hiaba-a-sok-erintett-mara-szinte-teljesen-elertektelenedett-az-egyedulallo-anyakat-segito-allami-tamogatas
___

A családi pótlék összegét 2008 óta nem emelték Magyarországon, így az mára teljesen elinflálódott, és a szociológus szerint joggal merül fel a kérdés, hogy

-- azzal, hogy az egyedülálló szülők ma 1500 forinttal több családi pótlékot kapnak, mint a kétszülős családok, valójában részesülnek-e bármiféle érdemi támogatásban.

2023-ban egy gyermek után egy kétszülős család 12 200, egy egyszülős család 13 700 forintot kap havonta.

Korábban már részletesen írtunk arról, hogy 2010 után hogyan szakadt ketté a magyar családpolitika, és hogyan jutott egyre több és több támogatás a tehetősebb családoknak.
https://444.hu/tldr/2017/12/04/ketteszakadt-a-magyar-csaladpolitika-a-tehetosebbekre-ontik-a-penzt-a-szegenyebbeket-egyre-inkabb-magukra-hagyjak

Válasz

M Imre üzente 3 hónapja

2006. december 7-én az egyiptomi El-Mahalla El-Kubrában működő Misr Helwan fonó- és szövőipari vállalat háromezer nő dolgozója szüntette be a munkát, miután nem fizették ki nekik a megígért bónuszt. A tiltakozó nők végigvonultak az üzemen, és azt skandálták: „Hol vannak a férfiak? Itt vannak a nők!” – arra buzdítva a férfiakat, hogy csatlakozzanak a sztrájkhoz, ha nem akarnak szégyenben maradni.

Miközben több ezer munkás gyűlt össze egy közeli téren, hetvenen a gyárban maradtak, hogy az épület elfoglalásával akadályozzák meg a termelés újraindítását. Ellenálltak az épület kiürítésére kivezényelt rohamrendőröknek, egészen addig, amíg a tiltakozás negyedik napján a kormány beismerte vereségét, vállalta, hogy kifizeti a bónuszt, és ígéretet tett, hogy nem privatizálják az üzemet. A sztrájk országszerte munkabeszüntetési hullámot indított el.

-- „A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot”

(Howard Zinn)
https://mot.merce.hu/2023/12/07/2006-december-7-haromezer-munkasno-indit-sztrajkhullamot-egyiptomban/

Válasz

M Imre üzente 3 hónapja

Nyílt levél Tuzson Bence igazságügyi miniszternek a nők elleni erőszak felszámolásának világnapján

Ha aláírnád, akkor itt:

https://actionnetwork.org/forms/eleg-volt-a-nok-elleni-eroszakbol-nyilt-level-tuzson-bence-igazsagugyi-miniszternek/

Tisztelt dr. Tuzson Bence!

A nők elleni erőszak Magyarországon – mint a világon mindenütt – rendszerszintű probléma. Hazánkban minden héten megöl egy nőt a (volt) partnere. Jelenleg több mint 220 ezer nő él bántalmazó kapcsolatban, ami azt jelenti, hogy szisztematikus, módszeresen alkalmazott lelki, testi, gazdasági erőszak áldozatai. A párkapcsolati erőszak csak egy a nők elleni erőszak számos formája közül. Szexuális erőszak, kényszersterilizálás, kényszerterhesség, szülészeti erőszak, szexuális kizsákmányolás, utcai zaklatás – nincs olyan nő ma Magyarországon, aki ellen ne követték volna el élete során a nők elleni erőszak valamely formáját.

Mi, a PATENT Egyesület mint évtizedek óta az áldozatok jogérvényesítéséért dolgozó civil szervezet ennek ellenére folyamatosan azt tapasztaljuk, hogy sem Ön és a minisztériuma, sem a döntéshozók, sem a hatóságok és az igazságszolgáltatás nem veszik komolyan a nők elleni erőszak problémáját. Az áldozatvédelmi rendszer ezer sebből vérzik – hiába hirdeti a kormány, hogy van segítség, a hozzánk forduló nők pontosan tudják, hogy a rendszer magukra hagyja őket. Még akkor is, ha már vér folyik.

Az elkövetők gyakran nevetséges büntetést kapnak (ha egyáltalán), erőszak-megelőzés gyakorlatilag nem létezik. A nőjogi civil szervezetek, bár több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek és felbecsülhetetlen értékű tudást halmoztak fel, mégis teljes ellenszélben, mindenféle állami támogatás nélkül próbálnak segítséget nyújtani az erőszak áldozatainak – tulajdonképpen az állam helyett elvégezve a munkát.

A közvéleményt hétről hétre sokkolják a nők ellen elkövetett brutális erőszak-cselekmények. Gondoljunk a puszta kézzel megvakított Gabriellára, az álmukban baltával kivégzett aszódi lányokra, a félholtra vert, majd becsületsértésért beperelt Orosz Bernadettre, vagy az Angyalföldön meggyilkolt 27 éves Petrára – hogy csak néhányat említsünk az utóbbi hónapok legmegrázóbb esetei közül.

Mégis azt látjuk, hogy a kormány nem tesz lépéseket azért, hogy az áldozatok értő támogatásban, az elkövetők pedig méltó büntetésben részesüljenek. Az áldozatsegítő nőszervezetek kéréseit, javaslatait, jelzéseit rendszerint lesöprik az asztalról, a nők elleni erőszak problémájára komplex megoldásokat kínáló Isztambuli Egyezmény ratifikálását elutasítják – mondván, hogy Magyarországon minden a legnagyobb rendben, a magyar jogrendszer már így is tökéletesen alkalmas az áldozatok megvédésére és az elkövetők felelősségre vonására.

Ön, miniszter úr a hivatalba lépése óta még egyszer sem érezte úgy, hogy fel kell szólalnia a nők elleni erőszakkal szemben. Elődje, Varga Judit legalább tudomást vett a probléma létezéséről – bár érdemi, az áldozatok helyzetét javító intézkedéseket tőle sem várhattunk (sőt).

Idén is november 25. és december 10. között zajlik a 16 Akciónap a nők elleni erőszak ellen globális kampány, amelynek célja a nők elleni erőszak minden formájának felszámolása. A kampány cselekvésre hív: hatékony és szakszerű állami, intézményi, hatósági fellépésre.
Felszólítjuk dr. Tuzson Bence igazságügyi minisztert, hogy tétlenség és halogatás helyett kezdjen érdemi munkába, álljon végre az áldozatok mellé és tegyen lépéseket annak érdekében, hogy az nők és gyerekek is biztonságban élhessenek az úgynevezett “családbarát” Magyarországon.

2023. november 25.
PATENT Patriarchátust Ellenzők Társasága Jogvédő Egyesület,
és a nyílt levelet aláíró állampolgárok

Válasz

M Imre üzente 3 hónapja

Értelmiségi nőnek lenni egy buta, abuzív rendszerben

Aki lényegileg kritizál, azt megszégyenítik, miközben extrém lehetőségek járnak azért, hogy valaki ne ágáljon a rendszer ellen. Az ország legismertebb művészettörténészével
az értelmiség előtt tornyosuló dilemmákról,
a nők és az idősek helyzetéről is beszélgettünk.

Most jövök Oltai Katával.
https://www.youtube.com/watch?v=xh3JdMrnoiM

Válasz

M Imre üzente 4 hónapja

Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány: Te is mindig elmosolyodsz, ha meglátsz valakit Hintalovonos pólóban? Mert mi igen. <3

Ilyenkor legszívesebben odamennénk hozzá és elmondanánk, hogy mennyire sokat jelent ez nekünk.

Mert amikor meglátunk valakin egy Hintalovonos pólót, akkor pontosan tudjuk, hogy egy közösséghez tartozunk. Tudjuk, hogy ugyanazok az értékek fontosak mindkettőnk számára, amikor szavak nélkül is értjük, hogy a gyerekjog világnézet.

Csatlakozz hozzánk, legyél te is Hintalovas és szerezd be legújabb, limitált kiadású pólónkat:
https://hintalovon.hu/termek/tomcsanyi-polo/

Válasz

M Imre üzente 4 hónapja

Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány: Gyerekkorban nélkülözhetetlen, hogy egy gyerek jó élményeket szerezzen és támogató közegben legyen sportolás közben is, hiszen ez meghatározhatja a sportoláshoz, a testmozgáshoz való későbbi hozzáállását és viszonyát.

Természetesen a sport kihívásokat, nehézségeket, sokszor kemény és fáradtságos munkát is jelent, de a cél elérésének, a teljesítmény növelésének soha nem lehet eszköze a bántalmazás, a megalázás, a zaklatás vagy a visszaélés.

A sportban előforduló negatív tapasztalatokkal, a bántalmazás esetével számos nemzetközi tanulmány és kutatás foglalkozik. Magyarországon kevés tényszerű információ áll rendelkezésünkre, sok esetben csak a médiában jelenik meg egy-egy sportszervezethez köthető eset.

Jelenlegi kutatásunk fő célja, hogy feltérképezze a gyerekek által tapasztalt bántalmazás eseteit a szervezett sportban, és az eredményeket felhasználva hatékony eszközöket dolgozzunk ki a megelőzés és a kezelés szempontjait figyelembe véve.

A teljes kutatási jelentés itt elérhető:
https://nemecsek.hu/a-sportolo-gyerekeknek-tamogato-es-biztonsagos-kozegre-van-szuksege/

Válasz

M Imre üzente 4 hónapja

November 25-én kezdődik a 16 Akciónap globális kampány,
melynek célja a nők elleni erőszakkal szembeni fellépés -\\- megemlékezés és felvonulás
2023. november 25., szombat, 10:00, Eötvös10

Magyarországon a kampány kezdetén a Néma Tanúk Felvonulással idén is megemlékezünk azokról a nőkről, akiket az elmúlt évben partnerük, volt partnerük vagy egyéb férfi családtagjuk ölt meg. Megemlékezünk azokról a gyerekekről is, akiket az elmúlt év során párkapcsolati, családon belüli erőszakkal összefüggésben öltek meg. Azokról is megemlékezünk, akiket régebben öltek meg, de csak az elmúlt évben derült ki, hogy ilyen gyilkosság áldozatai. Részvétünket és együttérzésünket fejezzük ki az áldozatok családtagjai, szerettei felé.

Az áldozatoknak joguk lett volna az élethez, a biztonsághoz; hatékony védelmet kellett volna
kapniuk a bántalmazójukkal szemben, valamint szakszerű segítséget és támogatást. Az idei kampány során kiemelt figyelmet fordítunk arra az intézményrendszerre, amely a bántalmazott nőket és gyerekeiket megvédeni és segíteni hivatott. A hatóságok, intézmények gyakran nem teljesítik ezt a feladatukat - az áldozatok sokszor úgy érzik, hogy ezek a szervek cserbenhagyják, elárulják őket. Pedig ha az erőszak súlyosságát megfelelően felmérnék, ha hatékony védelmet biztosítanának az áldozatoknak, visszatartó erejű büntetést szabnának ki az elkövetőkre, ha a gyermek legfőbb érdeke az intézményrendszer szemében a biztonságban, erőszaktól mentes környezetben való felnövés lenne, ezzel életeket is lehetne menteni.

A rendezvény menete:

10:00-10:30 - Érkezés
10:30-11:35 - Néma Tanúk Megemlékezés és beszédek.
Beszédet mond: Orosz Bernadett, Nagy Gabriella. Jeltolmács: Tápai Beatrix. (Helyszín: Eötvös 10, Színházterem)
Moderátor: Bombera Krisztina.
11:35-11:50 - Gyülekező a VI. kerület Andrássy út-Eötvös utca kereszteződésében a páratlan oldalon a főútpálya és a szervizút közötti részen.
11:50-12:20 - Néma Tanúk Felvonulás. Útvonal: Andrássy út és Eötvös utca kereszteződése - Andrássy út - Hősök tere.
12:20-12:45 - Megemlékezés gyertyagyújtással és egy szál virággal az áldozatokról a Hősök terén.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az esemény során felolvassuk az áldozatok megölésének történetét. Ez felkavaró, megterhelő lehet. Az áldozatok története szerepel a felvonulás nevét is adó piros nőalakokon, a Néma Tanúkon.

Kérjük, vegyék figyelembe, hogy az eseményről kép- és hangfelvétel készül.

Az esemény szervezésében együttműködő partnerek: PATENT Egyesület, Eötvös10 Művelődési ház.
https://www.facebook.com/events/1263556124339845/

Válasz

M Imre üzente 4 hónapja

Ürge-Vorsatz Diana: Új szezonális versenysportot találtunk ki, amit ősszel lehet játszani. Ki tud több hulló levelet elkapni röptében egységnyi idő alatt. A sportági szövetséget most hozzuk létre. Ki akar csatlakozni? Olimpiai kvalifikáció hamarosan indul. / We established a new seasonal competitive sport. Collection of flying leafs within a given period of time. The more you catch the better. Olympic qualification will start soon.
https://www.facebook.com/laszlo.urge/videos/3531453303836286

Válasz

M Imre üzente 4 hónapja

November 16-án az Akvárium Klubban egész napos gyermekjogi konferenciát szervez a UNICEF Magyarország a Gyermekek Világnapja alkalmából.

Az esemény 17 gyerekeket és fiatalokat érintő fontos témát jár körül 40 ismert szakember részvételével és együtt keresi a megoldásokat azokra a kihívásokra, amikkel napi szinten szembe kell nézniük.

Többek között szó lesz a lelki egészségről, kortárs erőszakról, családjogról, digitalizációról, mesterséges intelligencia előnyeiről és veszélyeiről, korai fejlesztésről és a gyermekgyógyászatról.

A 16:00-kor kezdődő "Gyerekek a családjogi vitákban" című kerekasztal beszélgetésen pedig jogászunk, dr. Rácz Dominika is részt fog venni - regisztráljatok és hallgassátok meg élőben:
https://unicef.hu/gyermekjogi-konferencia-2023

Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Válasz

M Imre üzente 4 hónapja

Magyar Anyák: Szeretném üzenni Dúró Dórának, hogy megfogadtuk intelmeit, és nem mentünk el a Nemzeti Múzeumba a Word Press fotókiállításra a lányaimmal. Helyette itthonunk nyugalmában néztük végig a fotókat.

A kifogásolt és korhatárossá tett fotókon szeretetben élő, egymást támogató, idős korban is boldogságot és önazonosságot kereső embereket láttunk, és nem, nem éreztem, hogy a megtekintésük bármiféle veszélyt jelenthetne a lányaimra, akiket önálló gondolkodásra, véleményalkotásra, olvasásra, kultúrafogyasztásra próbálok nevelni.

A háborúkat és humanitárius katasztrófákat bemutató képek megnézése nehezebb ügy, nem gondolom, hogy korhatárhoz kellene kötni őket, de beszélgetni kell róluk, mert ezek valóban felkavaróak gyerekek számára, nem úgy, mint egy sminket viselő idős férfi.

Kedves Dóra, a veszély nem könyvekből és a múzeumokból leselkedik gyermekeinkre. A szűklátókörő, álszent, korlátolt emberek és a hazug, ostoba propaganda az, amitől jó lenne megóvni őket.

A teljes fotósorozatot közöljük, tiltakozásul a dilettáns, álságos, erkölcsrendészetet játszó álszent "politikusok" látszatcselekvései ellen.

A többi nyertes fotót megtaláljátok a kommentek között!
https://www.facebook.com/magyaranyak/posts/pfbid0JaHaZdFQTbG9xyMKTcK7qV4W5r2Lv4AA1YqnP1dtSocaHHUWYfGuPUSG3ARXVXmNl
avagy itt.
https://www.worldpressphoto.org/collection/photocontest/2023/southeast-asia-and-oceania

Válasz

M Imre üzente 5 hónapja

Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány: NEMECSEK Program

Szeretnénk egy olyan világban élni, ahol jó gyereknek lenni. Ahol a gyerekek biztonságban érezhetik magukat nem csak otthon, hanem az óvodában, iskolában, nyári táborban vagy akár sportolás közben.

Ezen dolgozunk nap mint nap a NEMECSEK Programban. Azért segítünk a gyerekekkel foglalkozó szervezeteknek, hogy megtalálják saját válaszaikat a biztonságos működésre és létrehozzák saját gyerekvédelmi útmutatójukat.

Ha neked is fontos a gyerekek biztonsága, nézz körül a NEMECSEK Program most elkészült honlapján! Rengeteg letölthető segédanyaggal, érdekes plakátokkal, hasznos cikkekkel várunk!

https://nemecsek.hu

Hámori Gabriella, Jászai Mari-díjas színésznő (videó)
https://www.facebook.com/hintalovon/videos/993852491916830

Válasz

M Imre üzente 5 hónapja

A nők elleni rendszerszintű elnyomás és erőszak, valamint a halálbüntetés ellen évek óta harcoló Nargesz Mohammadi iráni aktivista kapta idén az emberi jogokért folytatott küzdelem talán legnagyobb elismerését. A Nobel-békedíj ismét felhívja a figyelmet az Iránban zajló tüntetésekre, a nők szabadságjogainak hiányára és az elnyomó rezsimre, amely épp egy évvel ezelőtt kapott igazán nagy nyilvánosságot.

Egy iráni nőt kezeinél és lábainál megkötve, egy kampóra akasztva vittek be a börtönbe, ahol az őrök megerőszakolták. Egy másikat két rendfenntartó közé ültették fel egy motorra, akik a börtön felé vezető úton molesztálták – ilyen történetekről számolt be Nargesz Mohammadi 2022 decemberében a BBC-nek. Az 51 éves, kurd származású aktivita egy évvel a cikk megjelenése után veheti át Nobel-békedíját, melyet a Norvég Nobel Bizottság ítélt oda neki pénteken – pontosabban vehetné, ha az iráni hatóságok szabadlábra helyeznék arra az időre, ugyanis jelenleg is börtönbüntetését tölti a hírhedt teheráni Evin börtönben, ahova “propaganda terjesztésére” hivatkozva zárták be.

Mohammadit kisebb szünetekkel több mint tíz éve gyakorlatilag folyamatosan bebörtönzik politikai aktivizmusa miatt: összesen tizenhárom alkalommal tartóztatták le, és ötször ítélték el, az eljárások során pedig 31 év börtönbüntetést és 154 korbácsütést szabtak ki rá. Amellett, hogy évek óta szószólója az Iránban a mai napig rendszeresen alkalmazott halálbüntetés eltörlésének, alelnöke a közel-keleti ország egyik legnagyobb emberi jogi szervezetének is. A Defenders of Human Rights Center (DHRC) – amelyet jelenleg az ugyancsak Nobel-békedíjjal kitüntetett Sirin Ebádi vezet – többek között etnikai és vallási kisebbségek, nők és politikai foglyok jogainak védelmével foglalkozik.
https://hvg.hu/elet/20231006_Nobelbekedij_irani_nok_Nargesz_Mohammadi

Válasz

M Imre üzente 6 hónapja

Valóban jobbak lennének a videójátékok, ha több nő venne részt a fejlesztésben?

A rendszeresen videójátékozók között egyre több a nő: az Egyesült Államokban mintegy 48 százalék az arányuk az Entertainment Software Association (ESA) tavalyi felmérése szerint. Furcsa lenne ezen 2023-ban meglepődni, de az iparágat körüllengő sztereotípiák és nemi aránytalanságok miatt mégis némi felhördülés övezte a férfiak körében a nyáron nyilvánosságra hozott adatokat, amelyek szerint a konzolos videójátékosok 47 százaléka, a PC-n játszók fele, a mobilon játszók 54 százaléka nő. (1996-ban például a Barbie Fashion Designer volt a kilencedik legtöbbet eladott videójáték.)

Az viszont biztos, hogy a több milliárd dolláros forgalmat bonyolító játékfejlesztő iparágban nagyon is alulreprezentáltak a nők: az elmúlt évtizedek kifejezetten lassú növekedése következtében csak 20 százalékra nőtt a női fejlesztők aránya, míg a világ 14 legnagyobb játékfejlesztő cégének magas beosztású munkatársai között mindössze 14 százalékban találunk nőket. Vajon mi lehet az oka annak, hogy az utóbbi évtizedek egyenlősítő kampányai ellenére a női fejlesztőket ennyire nyögvenyelősen engedik a projektek közelébe, és az iparágban botrányok kísérik a változásokat?

Erre a kérdésre ad választ Vedres Balázs, a CEU Hálózat- és Adattudományi Tanszékének egyetemi tanára és Vásárhelyi Orsolya, a Corvinus Egyetem és a CEU Demokrácia Intézetének kutatója a Scientific Reports folyóiratban augusztusban megjelent tanulmányában. A magyar kutatók több mint 8000 videójátékfejlesztő projekt hálózati adatainak vizsgálata során azt találták, hogy ha a többségében férfiakból álló csapatokba tokenként (mintegy díszként) beemeltek egy-egy nőt, az az elkészült videójátékok kreativitásán, vagyis a produktum minőségén nem javított, sőt, inkább rontott. Ha viszont a nőket szervesen integrálták a csapatokba, a diverzitásból adódó kreatív többlet nagyon is megmutatkozott.

Hogy akkor mégis mi a gátja a női fejlesztők tömeges megjelenésének az iparágban? Tulajdonképpen az, hogy a véleményformálónak számító, játékokat ajánló bírálók (reviewerek) túlnyomó többségükben ugyancsak férfiak, és ők sorra lepontozták a fősodortól eltérő, általában vegyes összetételű csapatok által fejlesztett játékokat, amelyek így egyáltalán nem lettek sikeresek.
https://qubit.hu/2023/09/25/valoban-jobbak-lennenek-a-videojatekok-ha-tobb-a-no-venne-reszt-a-fejlesztesben

Válasz

M Imre üzente 6 hónapja

Foltin Jolán a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas táncművész, koreográfus-rendező, pedagógus. Életművét a magyar népművészethez, folklórhoz való viszonya, mély ismerete és különleges megközelítése határozta meg. Műveiben emberi történeteket, kapcsolatokat, sokszor női sorsokat fogalmazott meg. Korát megelőző bátorsággal beszélt nőként a nőkről, a társas és társadalmi szerepeinkről; az együttélésünk vélt, vagy valós szabályairól. Tanítványaival bensőséges kapcsolatot ápolt, nemcsak az ajtaja, de a szíve is mindig nyitva állt előttük.
http://nepzene.network.hu/video/riportok_beszelgetesek/foltin_jolan_emlekere_folkudvar_2019
-- Foltin Jolán emlékére (Folkudvar, 2019.)

Válasz

M Imre üzente 6 hónapja

Egész Mexikóban legalizálták az abortuszt

A bíróság már 2021-ben megállapította a terhességmegszakítás büntetendőségének alkotmányellenességét, de az a döntés csak Coahuila államra vonatkozott.

Megsemmisítette szerdán a legfelsőbb bíróság Mexikóban azt a szövetségi törvényt, amely bűncselekménnyé nyilvánította a terhességmegszakítást a latin-amerikai országban, megerősítve azokat a korábbi ítéleteket, melyek szerint a művi vetélés kriminalizálása alkotmányellenes.

A bíróság már 2021-ben megállapította az abortusz büntetendőségének alkotmányellenességét, de az a döntés csak Coahuila államra vonatkozott, ahonnan az ügy a legfelsőbb bíróság elé került.

-- "A két évvel ezelőtti, coahuilai döntés nélkül ez sem születhetett volna, meg, de a mai döntésnek jóval nagyobb a hatása arra, hogy Mexikóban hozzáférhető legyen az abortusz"

– állapította meg az ügyet bíróság elé vivő szervezet, a Reprodukciós Választás Csoport (GIRE) igazgatóhelyettese, Isabel Fulda.

A korábban Twitterként ismert X közösségi oldalon a bíróság azt írta, hogy a büntető törvénykönyv abortuszt kriminalizáló passzusai alkotmányellenesek és nem alkalmazhatóak, mert sértik azoknak a jogait, akik gyereket vállalhatnak. A döntés értelmében a szövetségi egészségügyi ellátórendszerben is elérhetővé válhat a művi vetélés, amire egyrészt eddig nem volt lehetőség, másrészt ennek most azért van kiemelt fontossága, mert a szövetségi állami az egészségügy centralizálását fontolgatja. Az egészségügyi minisztérium egyelőre nem reagált a döntésre.

A Mexikói Egyesült Államok 32 államából 2021, a coahuilai döntés óta mind ez idáig 12-ben törölték el a terhességmegszakítás tilalmát. Legutóbb Aguascalientében a múlt hónapban, ahol szintén a legfelsőbb bíróság mondta ki az abortusz büntetendőségének alkotmányellenességét.
https://nepszava.hu/3207893_mexiko-abortusz-legfelsobb-birosag-torveny

Válasz

M Imre üzente 6 hónapja

Lehetetlen elérni a női egyenjogúságot az évtized végére, 2030-ig

... a mélyen gyökerező előítéletek miatt – olvasható az ENSZ nemek közötti egyenlőséggel foglalkozó új jelentésében. E szerint ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, 2030-ra több mint 340 millió nő és lány fog szegénységben élni, írja a UN News. Ez a világ női lakosságának nyolc százalékát jelenti. Ma a nők 10,3 százaléka kevesebb mint 2,15 dollárból él naponta, ami a szélsőséges szegénység küszöbértéke. A következő női generáció még mindig napi 2,3 órával több időt fog fizetetlen gondozási és háztartási munkával tölteni, mint a férfiak.

„2023-ban akár 129 millió lány és fiatal nő is kimaradhat az iskolából világszerte” – olvasható a jelentésben. A jelenlegi ütem mellett 2030-ban 110 millióan fognak kiesni az oktatásból a becslések szerint. A jelentés azt is megállapítja, hogy az idősebb nők nagyobb arányban szembesülnek a szegénységgel és az erőszakkal, mint az idősebb férfiak.

A jelentés szerint a jövő szempontjából kritikus tudományos, technológiai és innovációs munkakörökben is korlátozott a nők szerepvállalása, írja az MTI. A nők a politikában is sokkal kevésbé tudnak érvényesülni, mint a férfiak: a parlamenti helyeknek mindössze 26,7, a helyi önkormányzati tisztségeknek pedig 35,5 százalékát töltik be nők, míg a vállalatvezetésben arányuk csupán 28,2 százalék.

Korábban 17 célt határoztak meg 2030-ig, amikkel elérhető lenne a nemek közötti egyenjogúság, de az ENSZ szerint folyamatosan hátrébb kerül a fontossági sorrendben ez a téma, és ez veszélybe sodorja a célok megvalósítását. A világszervezet kifogásolta, hogy a nők szerepvállalását elősegítő programok finanszírozása „nem megfelelő, kiszámíthatatlan és következetlenül oszlik meg az országok között”.

„A nemek közötti egyenlőség nem csupán egy cél a 2030-ig tartó menetrendben” – mondta Maria-Francesca Spatolisano, aki az ENSZ gazdasági és szociális ügyekkel foglalkozó részlegének, a DESA-nak a szakpolitikai koordinációért felelős vezetője.

-- Szerinte ez az igazságos társadalom alapja, és olyan cél, amelyre minden más célnak épülnie kell.

A női egyenjogúság kérdésével a Telexen is több cikkben foglalkoztunk. Korábban arra kerestük a választ, hogyan nem lett Nobel-díjas kutatónőnk közel száz éve, és mi köze ennek a nők önbizalmához. Ebben a cikkünkben részletesen írtunk arról, hogy nem a nők arányával van a baj a tudományos életben, ebben a cikkünkben pedig három szakács és egy cukrász mesélt arról, mik a szakma szépségei és nehézségei, hogyan kezelnek egy nőt olyan közegben, amelyben még a legjobb esetben is a konyha háromnegyede férfiakból áll, és miért megy ennyire kevés nő erre a pályára.
https://telex.hu/kulfold/2023/09/08/ensz-elorejelzes-egyenjogusag-ferfiak-nok-jelentese

Válasz

M Imre üzente 7 hónapja

Megvetéssel kell megküzdenie a pakisztáni lánynak, aki burka helyett a bokszkesztyűt választotta (videó)

Amikor Afsin Dzsaved megérkezik az edzésre, leveti a burkát és felveszi a bokszkesztyűt. Ő az első női kick-boxoló az egymillió lakosú, konzervatív pakisztáni Bannuban. A lánynak számos előítéletet kellett legyőznie ahhoz, hogy hódolhasson szenvedélyének.
https://www.szabadeuropa.hu/a/pakisztan-lany-noi-kick-box-bokszkesztyu-burka/32532295.html
___

A legtöbb muszlim egyetért abban, hogy az iszlám megengedi a nők számára az oktatást. A tálibok azonban nyilvánosan azt állítják, hogy csak a teljes nemi elkülönítés és más, nem részletezett feltételek biztosítása után engedik meg a lányoknak az oktatáshoz való hozzáférést.

Az elmúlt években Szaúd-Arábia – az egyik legkonzervatívabb szunnita muszlim ország – engedélyezte a nők számára az autóvezetést és a szabad mozgást férfi gyám nélkül. Ezek a lépések Mohamed bin Szalmán koronaherceg reform- és modernizációs törekvéseinek részét képezik.

A tálibok oktatási tilalma világszerte általános elítélést váltott ki a muszlimok részéről.

„A tálibok női oktatásra vonatkozó tilalma nem az iszlám saríatörvényben gyökerezik, inkább az iszlám tanításainak ellentmondó kulturális előítéleteket tükrözi” – vélte Salam al-Marayati, az Egyesült Államokban működő Muszlim Közügyek Tanácsának elnöke.

Szerinte a tálib gyakorlattal ellentétben „az iszlám hangsúlyozza a tudás keresésének fontosságát, és nemtől függetlenül minden embert arra ösztönöz, hogy szerezzen képzést”.
https://www.szabadeuropa.hu/a/az-iszlam-nem-tiltja-a-lanyok-oktatasat-de-akkor-miert-teszik-ezt-a-talibok/32547030.html

Válasz

M Imre üzente 7 hónapja

Kinek a teste? - Vita az abortuszról
-- egyetem tv

2022. november 16-án nyilvánosan vitatkozott az abortuszról Antoni Rita (Nőkért Egyesület), Halász Noémi (Momentum Mozgalom) és Pércsi Viktória (Mi Hazánk Ifjai) Szegeden, a Grand Caféban. A moderátor dr. Vasárus Gábor volt.
https://www.youtube.com/watch?v=DvDVw1O3MYI
___

Antoni Rita: Honnan jön ez a "halál kultúrája" marhaság, amit most Kövér László is eltanult?

Látom, hogy a kommentelők közük sokan küldenék elmegyógyintézetbe a házelnököt, akinek egy-egy buggyant ötletért tényleg nem kell a szomszédba mennie - de higgyétek el, hogy ez most nem az ő fejéből pattant ki. :)

A "halál kultúrájától" való félelem gondolata - egészen pontosan annak népszerűsítése - a "genderideológia" elleni kultúrharc anyjától, az ultrakonzervatív szerző Gabriele Kubytól származik, aki a Harry Potter ostorozása után megírta "A nemek forradalma" c. művét, és összespanolt XVI. Benedek pápával. Onnantól nem volt megállás, a halál kultúrájával kapcsolatos dörgedelmek zengtek minden katolikus templomban, majd bepofátlankodtak a politikába is. (Részletesebben erről lásd a kommentben linkelt korábbi írásomat.)

Annak, aki esetleg az abortusz- az LMBTQ- vagy a feminizmusellességet szimpatikusnak találja e diskurzusban, szólok, hogy a "halál kultúráját" vizionálók álma a mélykatolikus dogmák alapján berendezett világ - melyben a szüzességet meg kellene őrizni a házasságkötésig, és a házasságon belül annyi gyereket kellene vállalni, amennyi fogamzásgátlás nélkül megfogan. Így már azért nem jön be annyira, ugye?

Kuby könyve szerint - mely együgyű, jajongó hangvételű, és nyomokban sem észlelhető benne a szerző szociológus végzettsége - a genderideológia a nácizmus és a kommunizmus bukása után a totalitarizmus új formája, amely leszámol a nő és a férfi létezésével, a családdal, a nemzettel, betör az iskolákba és az állami intézményekbe, és a „halál kultúráját” képviseli. A „halál kultúrája” nemcsak az abortuszra vagy az eutanáziára vonatkozik, ahogy esetleg gondolhatnánk, hanem lényegében egyenlő minden olyan véleménnyel, amely elfogadja a szexualitásnak a szaporodástól független formáit (többek közt a heteroszexuális aktusok 99 százalékát). Kuby J. D. Unwin antropológus Sex and Culture c., közel száz évvel ezelőtt megjelent művére hivatkozva állítja, hogy minél inkább korlátozza egy társadalom a szexualitást, annál fejlettebb. Kuby szerint az, aki nem hisz a konzervatív-katolikus dogmákban, csakis egy erkölcsi korlátokat nem ismerő, mindenen és mindenkin átgázoló ösztönlény lehet, a (Ratzingertől vett kedvenc szava) „relativizmus” híve, azaz olyan, akinek minden belefér és nincs stabil értékrendje. Az a társadalom, amely demokratikus, és tolerálja a különböző vallásokat és világnézeteket az „igazság” ( = konzervatív katolicizmus) kötelezővé tétele helyett, Kuby véleménye szerint óhatatlanul pusztulásra van ítélve.

Na, innen meríti a szellemi muníciót Kövér & co. - és lesz ez még rosszabb.
https://www.facebook.com/photo/?fbid=10232463333464179&set=a.1559388422940

Válasz

M Imre üzente 7 hónapja

A nyilvánosságból eltörölve: mit tesz a nőkkel a két éve tartó tálib uralom Afganisztánban?

A hatalom és a civil szervezetek teljesen más képet festenek Afganisztán jelenéről. A tálib szóvivők továbbra is állítják, hogy a nők aktívan dolgoznak az egészségügyben, az oktatásban, a rendvédelemben és az állami apparátusban a nekik kijelölt pozíciókban, de a jogvédők szerint ez távol van az igazságtól - amit mi sem igazol jobban, mint a tátongó űr az egészségügyben és a civil szférában. Heather Barr, a Human Rights Watch nőjogi részlegének igazgatója szerint a tálibok mostanra tökéletesen belenyugodtak abba, hogy a nők és a lányok belehalnak az egészségügyi ellátás és a fogamzásgátlás hiányába, így velük nincs több gond.

Amikor a tálibok tavaly decemberben megtiltották a nőknek, hogy civil és jogvédő szervezeteknél dolgozzanak, és még ebben a hónapban a felsőoktatásból is kizárták őket, nemcsak a jövő női orvosai kerültek veszélybe, akik nem fejezhették be a tanulmányaikat és nem szerezhettek diplomát, hanem maguk a nők is. A tálib törvények szerint ugyanis nők csak nőktől kaphatnak egészségügyi ellátást.
https://444.hu/kepek/2023/08/23/a-nyilvanossagbol-eltorolve-mit-tesz-a-nokkel-a-ket-eve-tarto-talib-uralom-afganisztanban

Válasz

M Imre üzente 7 hónapja

Elegük lett a nőknek az erőszakból, egy hete tüntetnek Bulgáriában

Június 26-án egy 28 éves bolgár férfi, Georgij Georgijev késsel többször megsebesítette volt partnerét, eltörte az orrát, és – vélhetően megszégyenítésképpen – kopaszra borotválta a nő fejét. Az eset közfelháborodást váltott ki, főként azután, hogy a bírósági szakértők „könnyű testi sértésnek” titulálták az esetet, és a gyanúsítottat szabadlábra helyezték. Nemrég aztán új kanyart vett a történet, amikor kiderült, hogy az áldozat a férfitől két halálos fenyegetést is kapott a támadás előtti napokon. Az információ napvilágra kerülése után, hét elején azonnal ötezres tüntetés zajlott Bulgária fővárosában, Szófiában.

A férfiről ráadásul azóta kiderült, korábban is követett el erőszakos bűncselekményt, amiért éppen felfüggesztés alatt állt a támadás időpontjában. A nő sebeit az eset után 400 öltéssel kellett összevarrni. Az eset – és sok hasonló – miatt több nőjogi szervezet tüntetéseket hirdetett meg múlt héten.

A demonstrációk előző hétvégén kezdődtek, majd hétfőn bontakoztak ki igazán, amikor Bulgária szinte minden nagyobb városában utcára vonultak a nők és a velük szimpatizálók. Szófiában sokezres tömeg gyűlt össze, a táblákon a „Elég a nők elleni népirtásból!” és a „Nem maradunk csendben!” feliratok voltak olvashatók.

-- Az eddigi tüntetéseknek annyi haszna máris volt, hogy az ügyben eljáró kerületi ügyészség egyik vezetője, Georgij Vijev az országos főügyész nyomására lemondott, valamint augusztus 7-én a bolgár parlament rendkívüli ülésen fogja módosítani várhatóan a büntető törvényeket. Ezek ellenére sem várható a demonstrációk leállítása, szombatra és jövő hétre is terveznek megmozdulásokat.

A hét eleji megmozdulások egyik szervezője, Krisztina Vaszileva így nyilatkozott a közhangulatról a Crossbordertalks-nak:

-- „Számomra az emberek valahogy hozzászoktak ehhez a napi szintű erőszakhoz és agresszióhoz, anélkül, hogy kifejezetten örülnének neki. A mindennapi életünk részévé vált. Szörnyű elfogadni, hogy ez az életünk része. Sajnos minden csoda három napig tart, és mindent gyorsan elfelejtünk. Mindenki beletörődött a gondolatba, hogy az intézmények nem segítenek és ez a „normális”. Jó, hogy a civil elégedetlenség némi változást idéz elő merev társadalmunkban (…) Most is sokan csatlakoztak spontán módon, szülőként, vagy csak sima állampolgárként. Úgy tűnik, hogy az emberek minden nap szembesülnek az erőszak több formájával is, szóbelivel, fizikaival, nők, férfiak, állatok ellen is.”

majd hozzátette:

-- „Az [intézmények részéről a] megfelelő reakció ilyen helyzetben az lenne, ha nem lenne elhanyagolva az erőszak egyik formája sem, mindig cselekednének az adott szituációban. Számomra a megelőzésnek már a korai gyermekkorban ott kell lennie. Ha kell, már az óvodában és az általános iskolában!”

Bulgáriában a nők elleni erőszak a társadalomban mélyen beágyazott nemi sztereotípiákból és patriarchális beideződésekből ered. A Nemi Egyenlőség Európai Intézetének felmérésében 2017-ben Bulgária kapta a legkevesebb pontot a nők elleni erőszak helyzetének értékelésekor. A kutatá megállapította: „[2019-ben] havonta legalább két nő vesztette életét családon belüli erőszak miatt, és több mint 30 000 nő hívta az országos segélyvonalat segítséget kérve”. A helyzet pedig láthatóan azóta sem javult semmit: 2023 első negyedévében a hivatalos adatok szerint tizennyolc nőt gyilkoltak meg, tehát havonta átlagosan hatot.

Az Európa Tanács a nőkkel szembeni erőszak és a kapcsolati erőszak elleni küzdelemről szóló egyezményét, vagyis az Isztambuli Egyezményt ugyan Bulgária aláírta, de több más országhoz hasonlóan a parlament még mindig nem ratifikálta. [...]
https://merce.hu/2023/08/05/eleguk-lett-a-noknek-az-eroszakbol-egy-hete-tuntetnek-bulgariaban/

Válasz

M Imre üzente 7 hónapja

Saját, már külön élő férje rabolt el egy 24 éves nőt Pest vármegyében, aki késsel fenyegette, majd egy domonyvölgyi, erdős területen megerőszakolta. Amikor a nő később egy gyorsétteremnél kiugrott elrablója kocsijából, és kiabálva próbált segítséget kérni, legalább száz ember nézte végig tétlenül, ahogy a férfi visszatuszkolja őt az autóba, és elhajt vele – a három héttel ezelőtti esetet most mondta el a nő a Blikknek. A cikkből a történtek pontos helyszíne nem derül ki.

Az ügyet egyelőre a rendőrség vizsgálja, a közbeszédben mindenesetre visszatérő jelenség a tragédiáknál és bűncselekményeknél tapasztalt utcai segítségnyújtás hiánya. Tavaly májusban például egy fiatal készült arra a Margit hídon, hogy a Dunába veti magát, és helyszíni beszámolók szerint több elhaladó autós is arra biztatta, hogy tegye meg, ugorjon le a hídról. Nem sokkal később, júniusban sorra zúgtak el az autók egy anya mellett, aki a lányát próbálta újraéleszteni az M3-as autópálya külső sávjának aszfaltján.

Természetesen minden eset más, mi most a friss történések nyomán próbálunk választ találni arra, miért lehet, hogy az ilyen helyzetekben az emberek nem cselekednek, nem próbálnak meg segíteni.

De mit lehet tenni akkor, ha valaki bűncselekményt lát? Ezzel a kérdéssel foglalkozik például a Hősök Tere Alapítvány is, amely különböző foglalkozásokat, tréningeket és komplex programokat tart gyerekeknek, pedagógusoknak és szülőknek. Ezeknek a tréningeknek az is a céljuk, hogy a résztvevők megértsék, miért néznek félre az emberek, és mit tehetnek azért, hogy ez ne így legyen.

Ők azt ajánlják, hogy az emberek ne fordítsák el a fejüket, hanem egy pillanatra álljanak meg, és vegyék észre, mi történik. Majd gondolják végig, mit tehetnek, ehhez pedig szerezzenek szövetségeseket, hiszen egy helyzetet nem muszáj egyedül megoldani.
https://telex.hu/belfold/2023/08/08/buncselekmeny-jarokelo-effektus-rendorseg-szocialpszichologus-segitsegnyujtas

Válasz

M Imre üzente 8 hónapja

Szó se róla, felületes hallgató valóban könnyen hiheti azt, hogy a No Woman, No Cry azt jelentheti, hogy nincs nő, nincs sírás

A valóság azonban az, hogy Bob Marley híres dala egyáltalán nem erről, sőt majdnem a teljes ellenkezőjéről szól. Ahogy Aston „Family Man” Barrett, Bob Marley zenekarának, a Wailersnek a basszusgitárosa az NME-nek is elárulta 2012-ben,

-- a No Woman, No Cry az önálló nők balladája, akik nem függnek semmilyen férfitól, és olyan erősek, mint egy oroszlán.
https://telex.hu/eszkombajn/2022/05/20/nem-bob-marley-hires-szama-nem-arrol-szol-hogy-ha-nincs-no-akkor-nincs-siras
___

Bob Marley & The Wailers - No Woman, No Cry (Live At The Lyceum, London 1975)
http://autovezetes.network.hu/video/zene/bob_marley__the_wailers__no_woman_no_cry_live_at_the_lyceum_london_1975

Válasz

M Imre üzente 8 hónapja

A Women Deliver konferencia, ami a nők jogait és egészségnek javítását tűzi ki célul, és a nemek közötti egyenlőséget szorgalmazza, idén hatezer résztvevőt vonzott Kigaliba.
https://telex.hu/kulfold/2023/07/19/novak-katalin-nemek-kozotti-egyenloseg-women-deliver-lmbtq-jogok-konferencia
Honlap:
https://womendeliver.org/

Válasz

M Imre üzente 8 hónapja

Megrázó képek jelentek meg az összevert orosz újságírónőről, akinek az ujjait is eltörték

A Csecsenföldön megvert újságíró egy riporton járt és egy olyan bírósági ügyről tudósított, amelynek során a vádlottak korábban kritizálták Kadirov elnököt.

Újabb felvételek jelentek meg Jelena Milasina orosz oknyomozó újságíróról, akit, ahogyan arról a hvg.hu is beszámolt, a napokban bántalmaztak súlyosan, amikor Csecsenföldön dolgozott
https://hvg.hu/vilag/20230704_novaja_gazeta_csecsenfold_jelena_milasina_brutalis_bantalmazas

A Novaja Gazeta, amelynek munkatársa, most több képet is közzétett arról, hogyan néz ki a nő teste a súlyos bántalmazás után, amelynek során a haját is leborotválták. A diagnózis szerint

-- az ujjait eltörték, lágyrész-zúzódásai vannak és az arca is több helyen megsérült.
https://hvg.hu/vilag/20230706_Megrazo_kepek_jelentek_meg_az_osszevert_orosz_ujsagironorol_akinek_tobbek_kozt_leborotvaltak_a_hajat_es_eltortek_az_ujjait

Válasz

M Imre üzente 9 hónapja

Gumibottal többször mellbe ütött, bakanccsal hasba rúgott egy katonanőt felettese egy szolnoki kiképzésen

... egy másik katonanő egyelőre tisztázatlan körülmények között olyan lábsérülést szenvedett, hogy kórházba került és kétszer is meg kellett műteni. A bántalmazott őrmester a kiképzés után, tavaly novemberben a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezredének parancsnokához fordult panaszával.

Azt kérte, a testület állapítsa meg, hogy az említett törzszászlós kötelezettségszegést követett el. Az ezred vezetője fel is állított egy bizottságot az esetek kivizsgálására, érdekes, hogy a négy tagból három (jogász végzettségű tiszt) nő volt. Az említett őrmester a beadványhoz csatolta a szolnoki Hetényi Géza kórház ambuláns kezelőlapjának másolatát is.

Nem történt feljelentés

A két katonalány súlyos sérülést szenvedett a határvédelmi felkészítés során, így a honvédségnek hivatalból feljelentést kellett volna tennie a Központi Nyomozó Főügyészségen. Csakhogy ez nem történt meg, a vizsgálat során meghurcolták, méltatlan helyzetbe hozták őket parancsnokaik.

Novák Katalin hivatala szerint minden rendben

A jogász tiszt édesanyja tavaly év végén Novák Katalin köztársasági elnöknek – mint az Alaptörvény szerint a hadsereg főparancsnokának – is írt levelet. Azt a választ kapta – amelyet eljuttatott szerkesztőségünkhöz –, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatal részéről személyes egyeztetést kezdeményeztek a honvédség parancsnokával, amelynek során

-- „tájékoztatást kaptunk arról, hogy lánya panaszát a jog- és hatáskörrel rendelkező Magyar Honvédség illetékességből szabályszerűen kivizsgálta, és a Magyar Honvédség parancsnoka a szükséges intézkedéseket megtette”.

Ezen kívül Novák Katalinnak

-- nincs jogszabályi felhatalmazása arra, hogy „lánya ügyét kivizsgálja vagy a Magyar Honvédség számára utasítást fogalmazzon meg”.

Azonban a szabályszerű kivizsgálás nem igazán állja meg a helyét, mert a jogász tiszt idén márciusban Ruszin-Szendi Romulusz és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter segítségét kérte mindhármuk esetében a folyamatos retorziók miatt. Azt a választ kapta a jogi főnöktől, hogy ügye vizsgálata folyamatban van, majd jött a határozat, hogy két hónap múlva menesztik a honvédségtől.
https://www.szabadeuropa.hu/a/gumibottal-tobbszor-mellbe-utott-es-bakanccsal-hasba-rugott-egy-katonanot-felettese-egy-szolnoki-kikepzesen/32460490.html

Így megy ez...

Válasz

M Imre üzente 9 hónapja

Első magyar női szexshop

Két művészettörténész tavaly év végén szexshopot nyitott a hatodik kerületben: nemcsak a tulajdonosok nők, de a célközönség is. A bolt közelebb áll egy kortárs kiállítótérhez vagy high-tech kütyüüzlethez, mint ahhoz a bűnbarlanghoz, amire a szexshop szóról asszociálunk. Miért kell külön szexshop a nőknek, mi köze a szexuális egészségnek az erotikus játékszerekhez és lehet-e egy tantra fotel lakberendezési tárgy?
https://24.hu/belfold/2023/06/16/szexshop-noi-szex-szexualis-egeszseg-dildo-feminizmus/

Válasz

M Imre üzente 9 hónapja

NANE Egyesület: Felkészült kommunikációs munkatársat keresünk teljes állásba, összetett és felelős munkakörbe. Az új kommunikációs munkatárs feladata – a NANE stábbal együttműködve – az egyesület kommunikációs tevékenységének koordinálása és egyben a közösségi média felületek kezelése lesz. Kiemelten fontos számunkra, hogy az új munkatárs ötletgazdag és kezdeményező attitűddel bíró kolléga legyen, illetve, hogy hosszú távon erősítse a NANE csapatát.

Főbb feladatok:
-- éves PR kommunikációs terv készítése
-- sajtókapcsolatok és partner-együttműködések kezelése
-- kiemelt kommunikációs kampányok koordinálása
-- hírlevél készítés és adatbázis kezelés
-- a szervezet közösségi média platformjainak kezelése, tartalomgyártás és koordináció
-- kommunikációs szempontból releváns szakmai anyagok írása, illetve ellenőrzése
a NANE stábbal és a szakértőkkel való aktív együttműködés
-- az egyesület képviselete meghatározott szakmai eseményeken

Elvárások:
-- a NANE által képviselt értékek és szemlélet ismerete és reprezentációja
-- kiváló írás-, és beszédkészség
-- magabiztos angol nyelvtudás, szóban és írásban
-- kreativitás és proaktivitás
-- önálló munkavégzésre való készség, a határidők pontos betartása, precizitás
-- tapasztalat kommunikációs stratégia tervezésben, és/vagy akcióterv kidolgozásában, és/vagy projekt koordináció területén
-- rendszerszemlélet és konfliktuskezelésre való készség
-- közösségi média platformok magabiztos használata, a trendek ismerete
-- alapvető grafikai programok ismerete (canva)
-- igény a folyamatos szakmai fejlődésre, hosszú távú motiváció
-- minimum 5 év munkatapasztalat (bármely munkaterületen)

Előny, de nem feltétel:
-- kommunikációs szakmai végzettség és/vagy releváns szakmai tapasztalat
-- aktív újságírói kapcsolatok
-- tapasztalat a civil szférában, a civil szervezetek működésének ismerete

Amit kínálunk:
-- bejelentett, fix bérezés (nettó 400 000 Ft)
-- határozatlan idejű munkaviszony, teljes állásban (heti 40 óra)
-- hosszú távú munkalehetőség
-- változatos és felelősségteljes munkakör
-- folyamatos szakmai fejlődésre való lehetőség
-- budapesti munkavégzés (home office lehetőséggel)

A jelentkezés feltételei:
-- magyar nyelvű szakmai önéletrajz (pdf)
-- magyar nyelvű motivációs levél (pdf)
-- referencia személyek és elérhetőségek megjelölése (minimum kettő)

A jelentkezés határideje: 2023. június 20.
A jelentkezéseket az alábbi címre várjuk: info@nane.hu
A tárgyban kérjük feltüntetni: NANE kommunikációs munkatárs // jelentkezés
A munkába állás várható kezdete: 2023. július
A kiválasztott jelentkezőknek rövid próbafeladatot küldünk, ezt követően kerül sor a személyes beszélgetésre.

Válasz

M Imre üzente 9 hónapja

Az abortuszt a magzati életjelek megtekintéséhez kötő úgynevezett szívhangrendelet szeptemberi elfogadását követően nem csökkent az elvetetett magzatok száma Magyarországon. Ellenkezőleg. 2022 második felében olyan történt, ami tíz éve nem fordult elő: négy egymást követő hónapban emelkedett a terhességmegszakítások száma, hat megyében pedig a növekedés a 15 százalékot is elérte vagy meghaladta. A Válasz Online a KSH országos és az egészségbiztosító kórházi adatait elemezve arra jutott, mindez nem a szívhangrendelet miatt történt, annak nem mutatható ki lényegi hatása. A megélhetési válság miatt nehéz helyzetbe kerülő párok vetethették el a magzataikat, így fordult elő, hogy jó egy évtized után először 2022-ben nem csökkent az ezer nőre jutó abortuszok száma. A száz élveszületésre eső pedig még emelkedett is.
https://www.valaszonline.hu/2023/06/05/szivhangrendelet-abortusz-statisztika-novekedett-megelhetes-teruleti-kulonbsegek/

Válasz

M Imre üzente 9 hónapja

Az Európai Tanács csütörtökön ratifikálta az EU csatlakozását az Európai Tanács 2011-es nővédő megállapodásához, közimert nevén az Isztambuli Egyezményhez.

A tanácsi határozat azt jelenti, hogy az EU csatlakozik az egyezményhez az Unió intézményei és közigazgatása, valamint a büntetőügyekben folytatott igazságügyi együttműködés, a menekültügy és a visszaküldés tilalma tekintetében.

Az Isztambuli Egyezmény a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzését és felszámolását, valamint az áldozatsegítést tűzte ki céljául. A nemzetközi egyezményt az Európai Tanács alkotta meg, és 2011. május 11-én, Isztambulban nyitották meg az egyezményhez való csatlakozás lehetőségét. Magyarország 2014-ben aláírta az egyezményt, de azóta sem ratifikálta.

Az Európai Unió Bíróságának 2021. október 6-i ítélete azt is kimondta, hogy az Európai Unió ratifikálhatja az Isztambuli Egyezményt anélkül is, hogy valamennyi tagállam beleegyezését megszerezné, ezzel megnyitva az utat a szavazás előtt.

Az Egyezmény ratifikálása több mint időszerű: az Európai Unióban minden harmadik 15 év feletti nő szenvedett már el nemi alapú erőszakot, és minden 20. nőből egyet megerőszakoltak. Minden 11. percben egy nőt vagy lányt családtagja öl meg. Sok nő szenved el interneten keresztüli erőszakot is.

Ahogy azt mi is megírtuk, 2020 májusában politikai nyilatkozatban utasította el a Fidesz-KDNP, hogy Magyarország valaha is beépítse jogrendjébe a nők elleni erőszakkal kapcsolatos intézkedések bevezetését szorgalmazó Isztambuli Egyezményt, mert az a kormány álláspontja szerint támogatja a migrációt és azt állítja, hogy léteznek társadalmi nemek.
https://merce.hu/2023/06/02/az-europai-unio-csatlakozik-az-isztambuli-egyezmenyhez/

Válasz

M Imre üzente 10 hónapja

Ma van a Nemzetközi Gyermek Lelkisegély-vonal Nap. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány tapasztalatai szerint az elmúlt években egyre többen hívják őket öngyilkossági gondolatokkal, időnként azonnal rendőri közreműködést is kérni kell. Az alapítvány most segítőket is keres, május 24-ig várják a jelentkezéseket.

A gyermekek elsősorban olyan lelki bajokkal, pszichés betegségek tüneteivel fordulnak segítségért, mint a szorongás, az általános lehangoltság, a motiválatlanság. Ezek mögött nagyon gyakran kapcsolati problémák húzódnak, akár a feszült iskolai vagy családi légkör, akár konkrét bántalmazás, érzelmi, fizikai vagy szexuális abúzus is.
https://infostart.hu/belfold/2023/05/17/nagy-a-baj-onsertes-fele-fordult-a-fiatalok-jelentos-resze

Válasz

M Imre üzente 10 hónapja

Patent Egyesület: A nőnapi kampányunk során 1.107.000 forintot dobtatok a Nőjogi Perselybe!
Köszönjük az adományokat a 124 támogatónknak – minden forint olyan áldozatokhoz kerül majd, akiknek a legnagyobb szükségük van rá a jogérvényesítési folyamatuk során.

A Nőjogi Perselyt azért hoztuk létre 2020-ban, hogy anyagi támogatással hozzásegítsük a nők elleni erőszak áldozatait a jogaik gyakorlásához.

A különböző jogi eljárások során számos olyan költség merül fel, amit Magyarországon sok nőnek nehézséget okoz, vagy akár lehetetlen előteremteni. Szakvélemények díja, illeték, perköltség, hivatalos másolat, fordítás, vagy akár bírságok költségei is gyakran terhelik a párkapcsolati erőszak és a szexuális erőszak áldozatait, sokszor ellehetetlenítve azt, hogy hatékonyan érvényesíthessék a saját, és sok esetben a gyerekeik jogait.

Szeretnénk, ha senki nem lenne elzárva az igazságszolgáltatástól pénzügyi okok miatt, és ha az áldozatokat nem sújtanák további – anyagi – terhek mindamellett, amit már átéltek: ezért hoztuk létre a Nőjogi Perselyt.

Ha teheted, kérjük, támogasd a munkánkat egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy adód 1%-ának felajánlásával!
http://support.patent.org.hu/
Adószámunk: 18192249-1-41

Válasz

M Imre üzente 11 hónapja

NANE Egyesület: az alábbi linken visszahallgathatjátok a mai adást, ahol a Patent Egyesülettel közös prevenciós programjainkról és a Lázadó Lányok táborról beszélgettek aktivistáink:
https://tilos.hu/episode/dragam-hol-a-vacsoram/2023/04/19

Válasz

M Imre üzente 11 hónapja

Patent Egyesület: a nőnapi virágeső után vissza a hervadt valóságba

Lesújtó szakértői értékelést adott közre a magyarországi nők helyzetéről az ENSZ nőjogi ellenőrző testülete, a CEDAW Bizottság. A vizsgálat több olyan súlyos, rendszerszintű hiányosságra is rámutatott, amelyek a nemek közötti egyenlőtlenségeket fokozzák, a lányok és nők biztonságát veszélyeztetik.

A Bizottság aggodalmát fejezte ki a nők elleni erőszak magyarországi elterjedtsége kapcsán, és nyugtalanítónak találta azt is, hogy a Parlament elutasította az Isztambuli Egyezmény törvénybe iktatását. Emellett számos problémát tárt fel mind az erőszak megelőzése, mind az áldozatok védelme, mind az elkövetők megbüntetése terén: többek között az (ideiglenes) megelőző távoltartás intézményét kritizálta, amely nem nyújt védelmet a hozzátartozónak hivatalosan nem minősülő áldozatoknak.

A CEDAW Bizottság aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy Magyarországon gyógyszeres abortusz nem áll a nők rendelkezésére, a művi terhességmegszakítás pedig két kötelező tanácsadás, a kettő közt legalább 3 napos várakozási idő, valamint a “magzati szívhang” meghallgatása után érhető csak el. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a megfizethető fogamzásgátlási eszközökhöz való hozzáférés továbbra is korlátozott Magyarországon.

A Bizottság a magyar oktatási rendszer kapcsán is több aggályt jelzett: a közoktatásban használt tankönyvek diszkriminatív nemi sztereotípiákat közvetítenek, a nemek közötti egyenlőtlenségek, illetve a szexuális és reproduktív jogok és egészség témája pedig nem szerepel kötelezően az iskolai tantervekben.

A CEDAW Bizottság a problémák orvoslására számos ajánlást tett a magyar állam részére. Ha a korábbi hasonló ajánlások sorsára gondolunk, sajnos nincsenek illúzióink azzal kapcsolatban, hogy a mostaniak végrehajtása terén mit várhatunk. Ugyanakkor nagyon jó lenne végre pozitívan csalódni - ha már nem kevesebb a tét, mint a nők, lányok alapvető jogai és biztonsága.
https://fbshort.com/Mz9H

További információ - felülvizsgálat anyagai itt elérhetők, angol nyelven:
https://tbinternet.ohchr.org/_layouts/15/treatybodyexternal/SessionDetails1.aspx?SessionID=2603&Lang=en

Az EMMA Egyesület, a NANE Egyesület, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség (Hungarian Women's Lobby) és a Patent Egyesület közös sajtóközleménye itt érhető el:
http://patent.org.hu/item/lesujto-latlelet-a-nok-helyzeterol-magyarorszagon-kiadta-ujabb-szakertoi-ertekeleset-az-ensz-nojogi-ellenorzo-testulete-a-cedaw-bizottsag

Válasz

M Imre üzente 11 hónapja

Patent Egyesület: április első keddje a láthatatlan munka világnapja

A láthatatlan munka csak annak láthatatlan, aki nem végzi: a szennyes ruha és a mosatlan edény a nők számára nagyon is látható, minden nap ismétlődő rutin. A nők, akik a statisztikák szerint legalább napi 3 órát töltenek különböző háztartási feladatok ellátásával, főzéssel, mosással, takarítással, rendrakással, bevásárlással, a gyerekeik és a szüleik gondozásával – tehát a mindennapi élethez szükséges feltételek megteremtésével, pontosan tudják, hogy ezek a feladatok mennyi időt és erőt emésztenek fel. A házimunkának soha nincs vége, minden egyes nap elölről kell kezdeni, a nők pedig kénytelenek beletörődni, hogy a napi 79 perc főzés, 33 perc mosogatás és rendrakás és 21 perc mosás és vasalás a hétköznapok velejárója.

Magyarországon egészen fiatalon kezdik hozzászoktatni a nőket a végtelen robothoz, a hagyományos nemi szerepek sulykolása és az önfeláldozó gondoskodásra nevelés (hivatalos nevén a “családi életre nevelés”) évek óta a tananyag része. Mire felnőnek, nekik és a környezetüknek is magától értetődővé válik, hogy kinek van a konyhában a helye.

A társadalom szerencsésebb felének szempontjából “láthatatlan” munkák elvégzéséért nem jár dicséret vagy elismerés, hanem kifejezetten lenézett tevékenységekről van szó – senki sem szeret a langyos mosogatólében turkálni vagy padlót sikálni. Pedig ha a nők megállnának, szó szerint minden megállna. Gondoljunk az izlandi nőkre, akik 1975-ben egyetlen napra léptek sztrájkba (nemcsak a munkahelyükön, hanem otthon is!), és meg is bénítottak egy egész országot.

Bár a nőket sújtó igazságtalanságok évről évre egyre nagyobb nyilvánosságot kapnak a közbeszédben, a gyakorlatban alig történik változás, az egyenlőtlenségek nem csökkennek, sőt, a kormány kifejezetten sok energiát fordít arra, hogy a nők helyzetének javítását célzó kezdeményezéseket ellehetetlenítse.

A láthatatlan munka napján szeretnénk láthatóvá tenni, hogy a tiszta ruha és a meleg ebéd mögött a nők kemény és el nem ismert munkája áll: a hétköznapok kényelmét nők tömegeinek kizsákmányolása biztosítja.
https://fbshort.com/Mz9G

Válasz

M Imre üzente 11 hónapja

Fülke: A női egyenlőség, mint a jogállam, itthon csak papíron létezik (podcast)
https://open.spotify.com/episode/04BUnM0fp32azn5EF0xWV7

Ha az anya nő, akkor egy nő anya kell, hogy legyen? A kormány kommunikációja és intézkedései efelé mutatnak, de Novák Katalin is mindent elkövetett, hogy ne inspiráljon fiatal nőket másra, mint szülésre. Hogyan érinti ez a propaganda-meseországon túli, 21. századi nőket? Kollégáink személyes tapasztalataikat mondták el nőnap előtt.
https://hvg.hu/elet/20230307_Fulke_A_noi_egyenloseg_mint_a_jogallam_itthon_csak_papiron_letezik
___

Fülke: A családeltartó, nem síró, maszkulin férfi mítosza (podcast)
https://open.spotify.com/episode/3zc1nTABidVlPHTCvR4q1e

Miért nem tudunk szakítani a férfi nemi dogmákkal sem? Közéleti podcastunkban megnéztük, milyen klasszikus, és egyúttal javarészt káros skatulyákba helyezve él A Magyar Férfi, és mit nyerhetnénk azzal, ha kitörne belőle.
https://hvg.hu/elet/20230414_Fulke_A_csaladeltarto_nem_siro_maszkulin_ferfi_mitosza

Válasz

M Imre üzente 1 éve

„A rendelkezésre álló adatokból nyilvánvaló, hogy a szexuális erőszak leggyakrabban nem sötét sikátorokban történik, és nem idegen követi el.”

Adatok bizonyítják, hogy a nők ellen elkövetett kapcsolati erőszak helyzete nem javult Magyarországon azóta, hogy a kormány az Isztambuli Egyezmény előírásai helyett saját megoldásokkal védené őket. A kapcsolati erőszak bűncselekmények túlnyomó részét nők ellen követik el. Az elkövetők többsége házastársi vagy élettársi kapcsolatban van az áldozatokkal.

Korábban nem nyilvános adatokat szereztünk a Magyarországon nők ellen elkövetett kapcsolati erőszakról. A bűncselekmények jellegzetességeit leíró, éves statisztikákat közérdekű adatigénylés útján kaptuk meg a rendőrségtől.

A kormány szerint a magyar nőket kiválóan meg lehet védeni anélkül, hogy követnék a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről szóló Isztambuli Egyezmény előírásait. A most megszerzett adatok azt bizonyítják, hogy a nők ellen elkövetett kapcsolati erőszak helyzete Magyarországon semmit sem javult, amióta a parlamenti fideszes többség 2020-ban nyilatkozatban utasította el az egyezményt.

Az elmúlt három évben a kapcsolati erőszak bűncselekmények száma közel duplájára nőtt. 2021-ben 769 sértettet és 562 elkövetőt tartott nyilván a rendőrség. Az eltérő számokat az magyarázhatja, hogy egyes elkövetők egy éven belül több személy ellen is elkövették a bűncselekményt, így például a házastársuk és a gyermekük sérelmére is.

Az adatok szerint a kapcsolati erőszak sértettjeinek túlnyomó többsége nő volt, míg az elkövetőknél a férfiak jelentek meg nagyobb arányban a statisztikában.

A kapcsolati erőszakot a magyar jogrendszer 2013 óta kezeli önálló büntetőjogi tényállásként, öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik. 2015-ben országgyűlési határozat született a kapcsolati erőszak elleni hatékony fellépést elősegítő nemzeti stratégiáról. A NANE munkatársa, Debreczy Eszter ugyanakkor ennek kapcsán elmondta az Átlátszónak, hogy

-- legalább két bántalmazást szükséges bizonyítani ahhoz, hogy megállapítsák a kapcsolati erőszak tényét.

Vagyis ha több erőszakesetből ennél kevesebb bizonyítható a bíróságon, akkor annak ellenére, hogy családon vagy párkapcsolaton belül követték el, személyi szabadság megsértése vagy más bűncselekményi kategóriába esik.

... hazánkban minden ötödik nő szenvedett el fizikai, szexuális erőszakot jelenlegi, vagy korábbi partnerétől.
https://atlatszo.hu/kozugy/2023/03/08/nem-vedi-meg-a-magyar-noket-az-eroszaktol-a-kormany-kulonutas-modszere/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Gyerekek a rendelőben: túlvetkőztetés, lefogás, megalázás
Vajon mit jelent(ene) a „gyerekbarát orvoslás”?

A gyerekbarát orvoslás nem azt jelenti, hogy az egészségügyi személyzetnek barátkoznia kell a gyerekekkel, hanem hogy ha gyerek (18 éven aluli személy) a kliens, akkor az ő érdekei, jogai és szükségletei szerint kell elsődlegesen eljárnia. Nem lehet érv az „így szoktuk csinálni”, meg hogy „ebbe még senki nem halt bele”, vagy hogy „most nincs idő másra”. A gyereket kell a középpontban tartani, és minden mást aköré szervezni, hogy elég jól legyen. Kommunikálni kell vele is, segíteni, hogy megértse – életkorának megfelelően –, hogy mi történik vele, és soha, semmilyen körülmények között, semmilyen módon nem szabad bántalmazni. Dr. Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakember írása.
https://wmn.hu/wmn-life/59443-gyerekek-a-rendeloben-tulvetkoztetes-lefogas-megalazas

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Lilla a gyermekvédelem felé egyszer tett célzást arra, hogy szerinte a kislányát bántották korábban

A szokásos örökbefogadási utánkövetés vizsgálaton voltak, ahol a szakemberek éppen arról kérdezték, hogy miért nem látogatott vissza Anna a nevelőszüleihez. Lilla erre hirtelen nem tudott mit reagálni, de aztán elmondta, hogy benne bántalmazás gyanúja merült fel, de nem akar erről Anna előtt beszélni, inkább majd négyszemközt. Erre a szakemberek egymásra néztek, és egyikőjük azt mondta: „Ahol nem viszik el szemészetre a gyereket, ott más is előfordul”.

Lilla úgy érezte, hogy a gyermekvédelmisek is tehetetlenek egy ilyen ügyben, és ugyan a beszélgetés végén nem hallgatták meg személyesen őt, de felajánlották, hogy telefonon keresheti őket. Viszont Lilla szerint nem is akartak az üggyel igazán foglalkozni és ez annyira stresszelte őt, hogy soha nem hívta fel a szakembereket.

Lilla egy gyermekpszichiáter segítségét kérte, aki lelkileg támogatta őt, és megerősítette abban, hogy nem elég, ha itt megáll ez az ügy, fel kellene jelentenie a nevelőapát.

Aztán 2022 márciusában a kislány óvodába ment, Lilla pedig eldöntötte: jogi útra tereli az ügyet, pert indít a nevelőapa ellen. Az anyuka nem hozta meg egyszerűen a döntést, mert félt kitenni a lányát egy ilyen eljárásnak. Megkérdeztük, miért döntött mégis úgy, hogy feljelenti a nevelőapát, amire ezt mondta:

-- „Nem tudnék a lányom szemébe nézni, ha tinédzser korában megkérdezné, miért nem csináltam semmit, miért nem védtem meg.”

Azt mondta, nemcsak a saját lányáért érez felelősséget, hanem a többi gyereket is meg akarja védeni,

-- ugyanis tudomása szerint a nevelőszülők ismét dolgoznak, és jelenleg is több gyerek van a családnál.

Mostanra az eljárás lassan egy éve tart, tavaly szeptemberben a rendőrség igazságügyi pszichológus szakértői vizsgálatot rendelt el, ahol egy szakértő másfél óra után megállapította: a kislány válaszai valóban szexuális traumára utalnak.

A birtokunkba jutott igazságügyi pszichológusi szakvélemény szerint a rendőrség szexuális cselekmény végzésével vagy végeztetésével elkövetett szexuális erőszak bűntettének megalapozott gyanúja miatt kérte a szakvéleményt. A szakértői vélemény szerint a kislány személyiségét meghatározza a kiskorában elszenvedett trauma, az emlékeit nehezen tudja felidézni. Mikor a bántalmazás szóba került, a kislány nonverbális kommunikációja megváltozott: félrenézett, szemüvegével babrálni kezdett.
https://telex.hu/belfold/2023/03/04/bantalmazas-gyerekek-neveloszulok-neveloapa-orokbefogadas-szakertoi-velemeny-rendorseg-nyomozas

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Nőkről elnevezett II. kerületi közterületekkel fordítanák meg az utcanevek férfitúlsúlyát

Két éve már volt hasonló kezdeményezése a kerületi önkormányzatnak, akkor elneveztek közterületet Szabó Magdáról, Psota Irénről, Komlós Juciról és Solt Ottiliáról is.

„Két éve, az első nőnapi névadó idején az volt a célunk, hogy javítsunk azon a budapesti arányon, mely szerint a valós személyek neveit viselő utcanevek kb. 89 százalékát férfiakról és 11 százalékát nőkről nevezték el” – írja Őrsi Gergely, a budapesti II. kerület MSZP-s polgármestere Facebook-posztjában.
https://www.facebook.com/orsigergely2kerulet/posts/pfbid0ZwJSxqzv1btZETLX2pXCezx6nF4gsJZTuA7zbCZYLEASHWaHQV3zTgw3zff7e9gbl

Ebben bejelenti, hogy idén ismét eddig még névtelen közterületeket fognak elnevezni a lakosok javaslatai alapján nőkről, akikre büszkék.

Mint írja, két éve több mint ezer javaslat érkezett, ezek közül meg is valósult a kerületben a Szabó Magda sétány, a Psota Irén utca, a Komlós Juci köz és a Solt Ottilia tér. Most négy elnevezendő területhez keresnek névötleteket. Köztük van a Vízivárosban az a két egymásba nyíló közterület, mely Budapest első korzója lehetne a vonatkozó kormányrendelet feltételeknek is megfelelve.
https://hvg.hu/elet/20210427_utcak_kozterulet_ii_kerulet

A női egyenjogúság a közterületeket a legkevésbé sem érintette meg, így a modern Budapest térképén több a Kossuth, Petőfi, Arany, Jókai és Vörösmarty nevét viselő utca, illetve tér, mint amennyit valaha élt nőkről összesen elneveztek. Ráadásul a főváros női közterület-rekordere nem is magyar.

A mostani újabb körben elnevezésre vár a Rózsadombon a Bimbó útról nyíló két kis köz, Csatárka városrészben a Cseppkő és a Zöldkő utca közötti kis park, illetve Törökvész városrészben a Csalán út és a Vöröstorony utca közötti, még névtelen közterület is. Javaslatokat a kerületi önkormányzat weboldalán lehet leadni.
https://masodikkerulet.hu/cimlap/kozteruletek-nonapi-nevadoja-2023

A polgármester bejegyzésében hangsúlyozza, hogy ezeken a közterületeken nincsenek korábban bejegyzett házszámok és lakóházak, így senkinek nem kell az elnevezések miatt okmányokat cserélni.
https://hvg.hu/itthon/20230226_Nokrol_elnevezett_II_keruleti_kozteruletekkel_forditanak_meg_az_utcanevek_ferfitulsulyat

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Sok nő beletörődik a szórakozóhelyeken történő zaklatásokba, és azt gondolják, hogy ez a bulizással együtt jár. Ez egy nagyon alattomos dolog, mert ezzel testivé tesszük ezeket az ideológiákat és a saját szexualitásunk többé már nem a sajátunkká válik” - mondja.

Szigorúbb fellépés indíthatná be a hógolyó effektust

A NANE munkatársai egyetértettek abban, hogy társadalmi változásra lenne szükség ahhoz, hogy a bulikultúra megváltozzon. Petrás Boglárka szerint ehhez jó első lépcső lenne, ha a szórakozóhelyek személyzete kapna ilyen jellegű oktatást.

-- „Ha a személyzet keményen elkezdne fellépni a zaklatókkal szemben, például azzal, hogy kirakják őket a helyről, akkor az egy idő után beindítaná a hógolyó effektust, mert akkor a zaklatók kénytelenek lennének változtatni a viselkedésükön vagy egyszerűen nem tudnának bulizni járni” - mondja Petrás Boglárka.

Ezen túlmenően változniuk kell a szocializációs mintáknak, amelyekben a zaklatás még elfogadott, ehhez pedig oktatásra és megfelelő kormánykommunikációra lenne szükség.

A NANE és a Patent 2019 óta tart iskolai és iskolán kívüli erőszak-megelőző foglalkozásokat kamaszoknak. A 90 perces rendhagyó osztályfőnöki órákon általában vegyes csoportokban beszélgetnek nemi szerepekről, a kölcsönös tiszteleten alapuló párkapcsolatokról és szexualitásról, az erőszak figyelmeztető jeleiről, a zaklatásról és a hiperszexualizált kultúra káros hatásairól, de igény szerint nemekre bontott csoportoknak is szerveznek foglalkozást – ebben az esetben a fiúkkal férfi aktivisták beszélgetnek a fenti témákról. A lányoknak pedig 2021 óta szerveznek Lázadó lányok néven tábort 13-18 éves lányoknak, ahol a közös gondolkodás mellett önvédelmet is tanulhatnak. A szervezetek munkatársai pedig azt látják, hogy a kamaszlányok részéről hatalmas az igény, hogy legyen szó a zaklatásról.

Petrás Boglárka azt is kiemeli, hogy fontos lenne, hogy a hatóságok komolyan vegyék a zaklatásokat, és törvényi szinten is foglalkozzanak ezzel.

Cikksorozatunk következő részében a zaklatások nőkre gyakorolt pszichológiai hatásairól számolunk be.
https://444.hu/2023/02/25/a-zaklatas-nem-tanc-2-a-no-aki-elmegy-bulizni-a-ferfi-predaja

Válasz

M Imre üzente 1 éve

50-50%-os arány a döntéshozói körben? Nő / férfi.
https://youtu.be/re8OT4t3KpY?t=2497
-- Csányi Vilmos, etológus, író / a Friderikusz Podcast 10. adása

Válasz

M Imre üzente 1 éve

„Itt nincsenek hozzászokva az emberek, hogy a dolgoknak következménye van” – hétgyerekes anya esete mutatja meg, mennyire nehéz kitörni a bántalmazásból

Anna férje gyárban és alkalmi munkahelyeken dolgozott, amíg ő háztartásbeliként otthon volt a gyerekekkel. „Volt idő, hogy dolgoztam ott a faluban, mint közmunkás, de az is csak azért volt, hogy egy kicsit kimozdulhassak otthonról”, mondja. Tavaly február 8-án, amikor a férje este hazaért, először szóban órákon át vegzálta Annát, majd később, amikor a gyerekek már aludtak, fizikailag is bántalmazta: többször is orrba verte, megütötte, a falba verte a fejét.

A rendőrséget végül a legidősebb, akkor tizennégy éves lányuk hívta hajnali négykor a szomszédból, ahova átszaladt segítséget kérni, azt hazudva, hogy iskolába készül. Máshogy nem is ment volna: Annáéknak csak egy telefonja volt, és azt is a férje használta.

Amikor a rendőrök megérkeztek a helyszínre, mindkettőjükkel elbeszélgettek, és habár látták, hogy a lakásban gyerekek vannak, ismerték a korábbi családi konfliktusokat és tudták, hogy Anna korábban is kénytelen volt krízisellátást igénybe venni,

-- nem intézkedtek.

Őt és a gyerekeket a bántalmazó férfival hagyták éjszakára, aki

-- másnap reggel többször orrba verte, fojtogatta Annát, majd először egy ablakkitámasztó kővel, aztán feszítővassal fenyegette, hogy megöli.

Végül úgy menekült el a hét gyerekkel, hogy a Bagázs munkatársai értesítették a családsegítőt, és sikerült bejutniuk egy krízisotthonba.
https://444.hu/2023/02/11/itt-nincsenek-hozzaszokva-az-emberek-hogy-a-dolgoknak-kovetkezmenye-van-hetgyerekes-anya-esete-mutatja-meg-mennyire-nehez-kitorni-a-bantalmazasbol

Válasz

M Imre üzente 1 éve

A családokat és a társadalmat fel kell világosítani arról, hogy a gyerekek felett nincs tulajdonjoguk...

Sok kérdést felvetett, hogy egy 8 éves kislány a gyémántbirodalom örököseként szerzetesnek állt

A kolostorba vonulás ugyanolyan életre szóló döntés, mint a házasságkötés, a gyerekházasság márpedig régóta törvényellenes Indiában is.

Spártai életmód vár a kislányra

A dzsainizmus a világ egyik legrégebbi vallása, és követői öt alapelvet vallanak magukénak, amelyek közé tartozik az erőszakmentesség és a birtoklásmentesség – írja az indiai National News. A dzsainisták szigorú vegetáriánus étrendet tartanak, nem esznek gyökérzöldségeket (mert azok elfogyasztásakor a növény elpusztul) és bizonyos gyümölcsöket, egyes hónapokban pedig teljesen tartózkodnak a zöldségek fogyasztásától. A szerzetesek egy része szövetet tesz a szája elé, nehogy véletlenül lenyeljen egy bogarat. Emellett a dzsainista apácák gyalogláskor egy seprűvel söprik el az útjukból a bogarakat, nehogy egyre is rátapossanak.

A szerzetességet vállalóknak más szigorú szabályokat is be kell tartaniuk, templomokat és kolostorokat kell látogatniuk, és kézzel készített fatálakat kell hordaniuk az étel elfogyasztásához. A dzsainizmus alapelveivel összhangban nem fürödhetnek, nem lehet állandó lakhelyük, de nem utazhatnak, csak gyalog, valamint soha nem használhatnak modern technológiát, például internetet vagy mobiltelefont. A rituálék részeként a hajukat is leborotválják, és egy egyszerű fehér lepedőn alszanak a földön.
https://telex.hu/kulfold/2023/02/10/india-kislany-szerzetes-gyemantkereskedo-bevonul-apaca

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Gyermekmolesztálási botrány Újpesten politikai mértéktartás nélkül

Becker Zita augusztusban került az intézménybe. „Öt éven belül én voltam a hatodik vezető, ebből négyet kirúgtak – mesélte. – Amikor megkeresett az igazgató, azt kérte, hogy szakmailag tegyem rendbe az intézményt. Előtte is nyilvánvaló volt, hogy nem gyermekközpontú nevelési és szakmai elvek uralkodnak. Én azt láttam, hogy az egyik hangadó gyermekfelügyelő úgy készítette a munkabeosztást, hogy neki és a híveinek a legjobb legyen. Én ezt megszüntettem. A kiabálást és a durva szavakat sem tűrtem el. Nem fogadtam el, hogy a gyerekeknek nincs beleszólásuk az étrendbe. Megkérdeztem, mit ennének szívesen, és együtt elmentünk bevásárolni. Csoportmegbeszéléseken beszéltem a felnőtteknek arról, hogy itt halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek vannak, fokozott érzékenységre van szükség.”

Annyi konfliktust tapasztalt a kollektívában, hogy az intézmény pszichológusát is elhívta a találkozókra. Nem tartotta megfelelőnek és szükségesnek a biztonsági őrök jelenlétét sem. „A szemléletem szembement a régebb óta ott dolgozó kollégákéval. Az volt a tervem, hogy akiknek a munkájával és a hozzáállásával elégedetlen vagyok, elbocsátom. Aztán december 27-én kaptam e-mailben egy névtelen fenyegető levelet arról, hogy a kislány ügyéből sajtóhír lesz, és engem el fognak bocsátani. Azokat idézte a küldő, amelyeket a csoportmegbeszélésen mondtam. Ez volt az a pont, amikor azt mondtam, ezzel a csapattal nem vállalom tovább az intézmény vezetését. Január 2-án ültem le a feletteseimmel, hogy vagy elmozgatjuk az illetőt, akiről tudtuk, hogy a levelet írta, vagy én állok fel. Behívtuk őt, és kértük, közös megegyezéssel távozzon. A megbeszélés alatt berontott három kolléga, köztük egy biztonsági őr, és azt mondták, ha ezt a dolgozót eltávolítjuk, akkor ők is felállnak. Amikor visszasétáltam az intézménybe, a kapu előtt vártak felsorakozva. Ez január 4-én történt, és 9-én jelent meg az első poszt Nagy István fideszes politikustól, majd Trippon Norberttől. Aztán jöttek az újságcikkek, és az én elbocsátásom.”

Érdekvédők szerint rendszerszintű a probléma

A rendelkezésünkre álló információk alapján megállapítható, hogy „elsősorban nem az időközben elbocsátott szakmai vezető hibázott, hanem sokkal inkább azok az intézménnyel kapcsolatban álló közszereplők és pártpolitikusok, akik mondvacsinált okokkal botrányt kreáltak”. Így állt ki Becker Zita mellett a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete. Egyebek mellett azt írták: rendőrségi feljelentést tenni egy olyan ügyben, amelyben egy hónapja nyomozás folyik, majd mindezt világgá kürtölni a közösségi médiában; egy lezárult szakmai vizsgálat után egy laikussal újabb vizsgálatot végeztetni belső ellenőrzés címén, majd ezzel is a nyilvánosság elé állni, kifejezetten káros és felelőtlen viselkedés. Mindezt úgy, hogy a közszereplők egyre több szenzitív adatot közölnek a nyilvánossággal, egészen addig, hogy a gyerekek a tágabb környezetük számára is beazonosíthatók – ez nemcsak szakmai, de jogi és morális szempontból is elfogadhatatlan. „A szociális szféra súlyos válsága csak egy-egy ilyen »botrány« nyomán kerül a szélesebb nyilvánosság elé, és a kritika célpontja ilyenkor is leginkább az ügyben érintett szakember, akit a média és a politika bűnbaknak kiált ki. Mintha személyes mulasztás, és nem rendszerszintű probléma lenne a bajok legfőbb forrása” – fogalmazott a szakszervezet, hozzátéve: az újpesti eset körül keltett botrány eddig csak kárt okozott.
https://nepszava.hu/3184033_heti-abszurd-hun-a-hajad

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Plakátkampány indult Zuglóban január közepén: hat kerületi kötődésű, ismert és kevésbé ismert férfi látható az „Erősebb NEM a családon belüli erőszak ellen” szlogennel futó plakátokon. Rendőr, vlogger, ökölvívó, olimpiai bajnok tornász és színészek szólítják meg a járókelőket egy-egy, a foglalkozásukra (is) utaló, áthallásos üzenettel.

Az üzenetek könnyen értelmezhetők, a cél nyilvánvalóan az, hogy életkortól függetlenül mindenkinél célba érjenek. A plakátokat a Zuglói Közbiztonsági Non-Profit Kft. (ZKNP) jegyzi, amely más témák mellett a gyerekek biztonságos közlekedésével is foglalkozik, és átfogó koncepciója van az emberek hétköznapjait érintő erőszakról is. Ennek egyik eleme a 2019 óta futó Békés Otthon nevű programjuk, amelynek

-- fő célja, hogy a férfiak ráébredjenek arra, hogy a nők elleni erőszak nem a nők, hanem a férfiak problémája, amelynek nők és gyerekek a kárvallottjai.

A zuglóiak azt szeretnék, ha ezek az üzenetek minden lehetséges elkövetőhöz eljutnának, az ötletüket pedig már csak azért is érdemes bemutatni, mert

-- hasonlót nem nagyon lehet látni az országban;
-- tulajdonképpen pofonegyszerű; és
-- olyan lehetséges utat rajzol ki, amelyre bárki ráléphet.

Adler Katalin a ZKNP elkötelezett prevenciós munkatársa, ő kereste meg Szil Péter pszichoterapeutát az ötlettel. Szil fél évszázada foglalkozik a nők és gyerekek elleni erőszak különféle formáival, 2005-ben Kuszing Gábor pszichológussal megalapította a Stop-Férfierőszak Projektet, amelynek a missziója, hogy megszólítsa az olyan férfiakat, akik a saját személyes életükben vagy társadalmi szinten tennének valamit az egyenjogúságért, illetve a nőket és gyerekeket sújtó erőszak ellen. Nem meglepő, hogy éppen velük működnek együtt a zuglóiak, hiszen célkitűzéseikben elég sok az egyezés.
A világon szinte mindenhol 90 százalék fölötti a férfi elkövetők aránya

„Egyszerűen csak tenni kell valamit a családon belüli erőszak ellen” – mondja Adler Katalin arra a kérdésre, miért indították el a kampányt. És azt is hozzáteszi, hogy ez nem egyetlen intézmény feladata, csakis összefogással működhet. „Amikor jeleztük, hogy lehetőség van ilyen képzésekre a kerületben, hamar kiderült, hogy nagyon nagy az igény rá a szakemberek részéről. Minden érintett cselekedne, csak sokan úgy érzik, nincs elég tudásuk.”

Szil Péter:

-- „A férfitársadalom gyerekkortól megjelenő elvárásai termelik ki azt, hogy amíg nem férfiak szólítanak meg férfiakat és definiálják újra, hogy mit jelent férfinak lenni, addig esélytelen az erőszakkultusz leválasztása a férfi szerepről”

-- amíg az újságcikkekben az jelenik meg, hogy »újabb nő esett áldozatul«, és nem az, hogy »újabb férfi bántotta a partnerét«, addig az elkövetők helyett folyamatosan az áldozatokban gondolkodunk, és rajtuk lesz a hangsúly”

– vélekedik a pszichoterapeuta.
https://telex.hu/eletmod/2023/02/04/bekes-otthon-program-plakatkampany-a-csaladon-beluli-eroszak-ellen-scherer-peter-berki-krisztian
___

Ingyenes és a nap 24 órájában hívható az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat a 06-80-20-55-20-as telefonszámon, ahol segítenek a kapcsolati erőszak, a gyermekbántalmazás, a prostitúció és az emberkereskedelem áldozatainak. A NANE Egyesület is működtet segélyvonalat bántalmazott nőknek és gyerekeknek, valamint a nekik segíteni vágyóknak. Ez a 06-80-505-101-os számon hívható anonim módon, ingyenesen, hétfő, kedd, csütörtök és péntek este 18 és 22 óra között, valamint szerdán 12 és 14 óra között. Az Ökumenikus Segélyszervezet online kínál anonim tanácsadást, a részletekért keresse fel ezt az oldalt. Ha kifejezetten jogi természetű kérdései vannak kapcsolati erőszakkal összefüggésben, a Patent Egyesület jogsegélyszolgálata szerdánként 16 és 18 óra, valamint csütörtökönként 10 és 12 óra között hívható a 06-70-220-2505-ös számon.

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Országszerte zajlik az aHang és a Patent Egyesület figyelemfelhívó matrica-kampánya az abortuszhoz való hozzáférés jogának védelméért. Ha szeretnétek értesülni a kampánnyal kapcsolatos legfrissebb hírekről, írjátok alá a petíciót:
https://szabad.ahang.hu/petitions/magzati-szivhang-helyett-a-noket-hallgassak-meg

A grafikákat köszönjük Thury Lilinek!
https://www.facebook.com/patent.egyesulet.ngo/posts/pfbid02gALHwwawhycvxxrMT95nziMyp28qwxNBHDJDoNT5wxdrzDLGBTWESgb4DtFvMRPNl

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Elkeserítő, de nem meglepő adatok a KSH friss kutatásából:

"A KSH Népességtudományi Kutatóintézetének Kohorsz '18 című kutatásából úgy tűnik, szülés után csak növekszik azoknak a családoknak az aránya, ahol kizárólag a nő mosogat, takarít és intézi a bevásárlást.

Várandósság alatt a megkérdezett nők 61 százaléka, szülés után fél évvel 64 százaléka mondta, hogy csakis ő mosogat. A takarításnál ugyanez 54-60 százalék. Egyedül a főzésnél csökkennek kissé a nők terhei, de ezt sem a férfiak veszik át, hanem valaki más.

A gyerek születése után a nők nagyobb szerepet vállalnak az inkább férfiak által végzett munkákban (javítások), sőt azokban is, amiket a legtöbb családban megosztva végeznek (bevásárlás, pénzügyek intézése, szabadidő-szervezés)."
https://444.hu/2023/01/25/gyerekszules-utan-csak-meg-tobb-hazimunka-terheli-a-noket

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Erőszakolják és bántalmazzák a bebörtönzött tiltakozókat az iráni börtönökben, írta a BBC-nek börtönéből írt levelében egy ismert iráni jogvédő aktivista. Narges Mohammadi a Nobel-békedíjas Shirin Ebadi jogvédő szervezete, Az Emberi Jogok Védelmezői Központ igazgatóhelyettese. 2011 óta többször bebörtönözték, jelenleg "propaganda terjesztése" miatt tartják fogva a hírhedt teheráni Evin börtönben.

Iránban szeptember, a 22 éves Mahsza Amini halála után kirobbant tiltakozási hullám kezdete óta több mint ötszáz tiltakozót, köztük 69 gyereket gyilkolt meg a karhatalom, és a jogvédők szerint ezreket vettek őrizetbe. Az összecsapásokban több tucat karhatalmista is életét vesztette. Amini az erkölcsrendészet fogságában vesztette életét, azért vették őrizetbe, mert állítólag nem kellően jól takarta el a haját.
https://444.hu/2022/12/24/eroszakoljak-a-letartoztatott-noket-az-irani-hatosagok

Válasz

M Imre üzente 1 éve

„Mostantól kötelességemnek érzem, hogy küzdjek a büntető törvénykönyv reformjáért” – nyilatkozta még mindig remegő kézzel Maria Inmaculada a bíróság épülete előtt, miután felmentették a vádak alól. A nő biztos volt benne, hogy a férje valójában azért indított pert, mert a válás után így próbálta megszerezni a hároméves kisfiuk felügyeleti jogát. Bár nincsenek pontos adatok arról, hány nőt ítéltek börtönbüntetésre a házasságtörési törvény miatt, mindenképp erős fegyver volt a férfiak kezében, amivel sakkban tarthatták a nőket. Franco 1975-ös halála után Maria Inmaculada ügye volt az egyik, ami mozgósította a feministákat és szövetségeseiket, hogy az utcára vonuljanak a törvény eltörléséért.

Pilar Aymerich katalán fotográfus épp ebben az átmeneti időszakban kezdte pályáját, fekete-fehér képeivel dokumentálta a feminista tüntetések és a mozgalom formálódásának minden pillanatát. Portréin keresztül olyan bátor nők szemébe nézhetünk, akik térben és időben talán távol vannak tőlünk, de küzdelmükben nagyon is hasonlítanak a mai magyar nőkhöz.

Az utcai fotózással eltöltött évtizedek alatt Pilar Aymerich nem klasszikus tudósítóként viselkedett, ehelyett közösséget vállalt az elnyomott csoportokkal, nőkkel, gyári munkásokkal, homoszexuálisokkal.

-- „Soha nem öltöttem magamra fényképészjelmezt, zsebes mellényt bakanccsal, pont ellenkezőleg, magas sarkú cipőkben jártam, a fényképezőgépet elrejtettem és feketére festettem. Ha rám nézett egy rendőr, eltereltem a figyelmét, például nekiálltam tüntetően kirúzsozni a számat”

– nyilatkozta a fényképész, akinek 20 képből álló kiállítását a budapesti Cervantes Intézetben lehet megnézni október 28-áig.
https://telex.hu/foto/2022/10/18/pilar-aymerich-cervantes-intezet

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Az extravagáns feminista ikon, aki halála után hetven évvel is inspirálja a divattervezőket
Emilie Flöge azon kevesek közé tartozott, aki 1904-ben elmondhatta magáról, hogy önálló divatüzletet nyitott Bécsben a Mariahilfer Strassen, testvérével, Paulinával együtt. A Schwestern Flöge (Flöge nővérek) elnevezésű üzlet nemcsak az osztrák fővárosban, hanem Európa-szerte is híressé vált egyedi, extravagáns, a korát jócskán megelőző ruháiról. A Flöge nővérek nem csupán ketten vezettek üzletet, ami abban az időben igencsak kirívónak számított, hanem tették mindezt férfiak támogatása nélkül, függetlenül. Nem csoda, hogy a feminista ikonnak számító Emilie Flöge ruhái a mai napig inspirálják a divatszakmát. Noha Emilie leginkább a szecesszió nagy mestere, Gustav Klimt múzsájaként írta be magát a halhatatlanok közé, kiemelkedően tehetséges divattervező volt, aki a maga jogán is megérdemelte volna a figyelmet, mégis elfeledve halt meg 1952-ben.
https://fidelio.hu/plusz/az-extravagans-feminista-ikon-aki-halala-utan-hetven-evvel-is-inspiralja-a-divattervezoket-176398.html

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Családon belüli szexuális abúzus érintettjeiről készült dokumentumfilm Erdélyben: a közösség elítélte őket, amiért megszólaltak

A Túl közel azt mutatja meg, hogyan harcol egy egyedülálló anya azért, hogy segítsen serdülő lányának túllépni a szexuális bántalmazás traumáján, és hogyan nehezíti a gyógyulás folyamatát a közösség. Az Erdélyben forgatott, román-magyar koprodukcióban készült dokumentumfilmről Püsök Botond rendezőt kérdeztük.

„Szerencsére a mi falunkban sosem fordult elő ilyesmi” – szól az egyik emlékezetes mondat azok közül, amelyeket Püsök Botondnak mondtak annak az erdélyi falunak a lakói, ahol néhány évvel korábban élettársa gyermekének szexuális bántalmazása miatt elítéltek egy férfit. Bár tettét bevallotta, az elkövető körül mégis összezár a közösség, mert a helyi pap fia. Az áldozatnak és anyjának a bírósági végzés ellenére sem hisznek, mert ők nem helybéliek, ráadásul szerintük, mint az egyik helyi pedagógus is kifejti, az anya foglalkozására utalva: „egy színésznő nem arra való, hogy felneveljen egy gyermeket”.

A közösség tagadó, áldozathibáztató viszonyulása mellett a film megmutatja azt is, hogy a romániai jogrendszer nem elég támogató az áldozatokkal szemben: bár az anya tájékozott és vannak segítői, így is nehezen jut el a megoldásig. Püsök Botond mindezt a család intimitásából láttatja, kamerája legtöbbször úgy figyeli a szereplőket, mintha ő maga is családtag lenne.

A rendező-operatőr mintegy 100 óra nyersanyagból jutott el Bacskai Brigitta társ-íróval és vágóval a 85 perces alkotásig. A film a romániai Luna Film (Irina Malcea) és a magyarországi Spot Productions (S. Takács András, Cseke Eszter) produkciója. Nemzetközi bemutatója a Szarajevói Filmfesztiválon volt, nemrég pedig a legjobb nemzetközi dokumentumfilmnek járó díjat nyerte el a nagyszebeni Astra Filmfesztiválon.
https://transtelex.ro/kozelet/2022/12/12/gyermekbantalmazas-szexualis-abuzus-erdely-tabu-film

Válasz

M Imre üzente 1 éve

"A fideszes Varga István például úgy fogalmazott, a Büntető törvénykönyv nem mindenható, a rossz házasságokon belüli bűncselekményeket külön tényállással nem akadályozhatjuk meg, talán az anyáknak vissza kéne térniük a gyereknevelés mellé, szülni két-három vagy inkább négy-öt gyereket, és akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnék egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak."
https://www.facebook.com/atasz/photos/a.10150168136200234/10152083516510234/
TASZ, 2012. (fotó)

Válasz

M Imre üzente 1 éve

16 Akciónap A Nők Elleni Erőszak Ellen 2022
https://www.facebook.com/NANEegyesulet/posts/515320813955650
___

“Szomorú statisztikát közölt az ENSZ: 2021-ben minden órában több mint öt nőt vagy lánygyereket gyilkolt meg saját családtagja, ez összesen nagyjából 45 ezer nőt jelent az egész évre levetítve. A Guardian azt írja, a tavalyi év során összesen 81 100 nőt öltek meg, tehát ennek több mint a fele (56 százalék) családon belül elkövetett erőszak áldozata lett.”
Magyarországon átlagosan hetente egy nőt öl meg a (volt) partnere: ez a szám elképesztően magas és aggasztó. Ahogyan a cikk kiemeli, és a mi tapasztalataink is mutatják, a hatóságok és a jog nem védik meg a családon belüli erőszak áldozatait, az elkövetők felelősségre vonása nem, vagy nem megfelelően történik meg. Sőt, a rendszer gyakran magukat az áldozatokat okolja a történtekért, így tántorítva el őket attól, hogy jelentsék a jogsértéseket.
___

A Néma Tanúk felvonulás.
https://www.facebook.com/magyarinfo/videos/1764192427313357/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

A pornó fogyasztása a tartalom puszta befogadásával, nagy hatékonysággal és gyorsan érzéketlenít az erőszakra. Ez az elérzéktelenítő folyamat nagyon nehezen helyrehozható károkat okoz az empátiára és az intimitásra való képességben. Az erőszak és hatalommal való visszaélés erotizálása láthatatlanná teszi az erőszakot és a visszaélést, és ezzel arra szocializál, hogy az erőszak hétköznapivá váljon a szexuális kapcsolatokban. Mivel ahhoz, hogy egy fuldokló nő látványa orgazmust okozzon, és ne tiltakozást váltson ki belőlük, a nézőnek hatalmas érzelmi távolságra van szüksége attól, amit lát, tehát az erőszak áldozatától.

A NANE Egyesület és a Patent Egyesület erőszak-megelőző iskolai foglalkozásain nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy eszközöket adjunk a fiataloknak ahhoz, hogy megkérdőjelezhessék a pornóból rájuk ömlő káros és veszélyes elvárásokat. A foglalkozásaink megrendelhetők a prevencio@nane.hu email címen.
https://24.hu/elet-stilus/2022/10/17/fojtogatas-szex-kozben-egyetemistak-egyre-gyakrabban-tanulmany-usa

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Megjelent a GABO Kiadóval közös kiadásban Lundy Bancroft Mi jár a bántalmazó fejében című könyvének második kiadása!
A szerző évtizedeken át vezetett terápiás csoportokat bántalmazó férfiak számára, és az ott szerzett tapasztaltait foglalta össze ebben a könyvben. Ajánljuk mindenkinek, akit szeretne többet megtudni a bántalmazók indítékairól, módszereikről, és arról, hogyan segíthetnek az áldozatoknak.
A második kiadás a Svájci Nagykövetség / Embassy of Switzerland in Hungary támogatásával jelent meg.
A könyv megvásárolható itt:
https://gabo.hu/gabo-pszichologia/3111-lundy-bancroft-mi-jar-a-bantalmazo-fejeben-az-eroszakos-es-uralkodni-vagyo-ferfi.html
-- NANE Egyesület

Válasz

M Imre üzente 1 éve

A Magyar Orvosi Kamara társadalmi egyeztetést indít az ún. szívhang rendelet kapcsán
https://www.youtube.com/watch?v=gHXxRlkAM-8
Az ATV Heti Napló Sváby Andrással című műsorában Dr. Lénárd Rita, a kamara alelnöke jelentette be a kezdeményezést.
https://mok.hu/hirek/mokhirek/a-magyar-orvosi-kamara-tarsadalmi-egyeztetest-indit-az-un-szivhang-rendelet-kapcsan

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Szálljon már le a nőkről a... Sanyi:
https://www.youtube.com/watch?v=zJb8dP8jdnQ
___

„Magyarország Alaptörvénye rögzíti, hogy a nők és a férfiak egyenjogúak.” - Az egy dolog, hogy ezt így 2022-ben ennyire ki kell hangsúlyozni, a fő probléma viszont inkább az, hogy a későbbi következtetések, megállapítások ezt szinte teljesen megcáfolják, és arra tesznek utalásokat, hogy bizony jobb lenne - legalábbis az országnak -, ha a nők a diplomaszerzés helyett inkább a házasságra, a gyerekvállalásra koncentrálnának.
https://femina.hu/kapcsolat/allami-szamvevoszek-kutatasa-pink-education/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Rég kivezetett észak-macedón szabályozással turnézik a szívhangrendeletet ünneplő Dúró Dóra

A Mi Hazánk parlamenti képviselője úgy tesz, mintha Észak-Macedóniában még mindig érvényes lenne a rendszer, amit Magyarországon épp bevezettek. Emellett ellenőrizhetetlen forrásból származó statisztikákkal érvel az abortuszok szigorúbb korlátozása mellett.

Elmagyarázzuk, hogy miért.

A hivatkozott észak-macedón képviselőre a legismertebb hazai konzervatív családpolitikai konferencia, a Novák Katalin köztársasági elnök, korábbi családügyi miniszter nevével fémjelzett Budapesti Demográfiai Fórum, vagy újabb nevén Budapesti Demográfiai Csúcs 2015-ös programfüzetében bukkantunk rá.

Vladimir Gjorchev parlamenti képviselő, nacionalista-kereszténydemokrata politikus egy tudósítás szerint valóban szinte szóról szóra ugyanazt mondta el ezen a fórumon, mint amit Dúró Dóra tulajdonított neki a 24.hu cikkében. A képviselő arról az abortuszszabályozásról beszélt, amelyet 2013-ban vezetett be Nikola Gruevszki jobboldali kormánya, és valóban szigorúbban korlátozta a terhességmegszakítást.

Azt azonban Dúró nem említette meg, hogy azóta az abortuszszabályozás radikális változáson esett át Észak-Macedóniában: a korábbi, szigorúbb szabályozást 2019-ben

-- Európa egyik legmegengedőbb abortusztörvénye váltotta fel.

Az új jogszabály értelmében

-- az abortuszt kérő nőknek már nem kötelező speciális, a magzat megtartását propagáló tanácsadáson részt venniük, és aztán 3 napot várni a beavatkozás előtt.

-- Az abortusz az eddigi 10 hetes felső határ helyett már a terhesség 12. hetéig végrehajtható, nemi erőszakból vagy vérfertőzésből fogant terhesség, magzati rendellenesség, vagy az anya súlyos válsághelyzete esetén pedig a 22. hétre tolódik ez a határ.

-- A nőknek már nem szükséges kórházi bizottságok előtt hivatalos iratokkal alátámasztani, ha szexuális bűncselekmény áldozataként van szükségük abortuszra.

-- 2021 óta pedig az ország több nőgyógyászatán elérhető megoldás a gyógyszeres terhességmegszakítás.

A magzati ultrahang megtekintése és a szívhang meghallgatása az abortusz előtti kötelező tanácsadás része volt a korábbi szabályozás szerint.

A kötelező tanácsadás mára megszűnt, Dúró Dóra azonban ezt a részletet is elfelejtette megemlíteni.

Az új észak-macedóniai szabályozás irányultságát jól mutatja, hogy a szexuális és reproduktív jogokkal foglalkozó Health Education and Research Association (HERA), Észak-Macedóniában működő civil szervezet “sok éves kitartó érdekérvényesítő munka” eredményének értékeli az új szabályozást, “amely előmozdítja a nők jogait, védi a nők egészségét és életét”.

-- “Végre igazságot szolgáltattak. Az új jogszabály megszünteti az abortuszhoz való hozzáférés minden adminisztratív akadályát”

- ünnepelték az új szabályozást a szervezet honlapján. Hasonlóan lelkendezett a 2019-es törvénymódosításról a témával nemzetközi szinten foglalkozó Nemzetközi Tervezett Szülőség Szövetség (International Planned Parenthood Foundation - IPPF) közleménye is.
https://www.lakmusz.hu/reg-kivezetett-eszak-macedon-szabalyozassal-turnezik-a-szivhangrendeletet-unneplo-duro-dora/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

„Nézd meg az anyját, vedd el a lányát!" | Boglárka Csemer | TEDxLibertyBridgeWomen
https://www.youtube.com/watch?v=AURBul3dgyA

Boogie Fonogram- és Hangvilla-díjas előadóművész. Parfüm című dalával és az ahhoz készített bravúros videóklippel bejárta a világot. Saját zenekarával, saját dalaival rendre teltházas koncerteket ad országszerte. Békehimnuszával ő képviselte hazánkat a 60. Eurovíziós Dalfesztiválon. Nemrég jelent meg 4. stúdióalbuma, két gyönyörű kislány édesanyja. Bogi sosem a szokványos utat járja művészként. A könnyű népszerűség helyett inkább az elvei mentén hoz tudatos döntéseket és hosszú távon gondolkodik. Honnan merít erőt a törékeny énekesnő? Hol lakozik benne a harcos amazon? És
-- mit kezdhetünk a „hozott csomagunkkal”?
– Ezekre a kérdésekre (is) választ kaphatunk Csemer Bogi előadásából.
___

Sziasztok! Szeretnélek megkérdezni titeket, hogy kinek van CD vásárlási szándéka?
Ezen a képen az első három albumom látható, de természetesen készül már az új borító, új design és szeretném valamennyire felmérni, hogy mik nálatok az aktuális zenehallgatási szokások:-)
Aki szeretne majd venni az új lemezből, az kérem írjon erre az email címre: boggiebooking@gmail.com
"Szeretnék előjegyezni Boggie: "Fragilité" című nagylemezére."
Köszönöm,
Boggie
https://www.facebook.com/BoggieOfficial/posts/pfbid0mYpVJHEa3j3nH7QXDRQL8QVeYiuXq1821XJ7ZzEFtEYWfa4tAVJnVA71wooq2utgl

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Megfenyegettek már, hogy elásnak, de még mindig itt vagyok – mondja az emberkereskedők áldozatain segítő Toszeczky Renáta

Tudja, mit élnek át ezek az emberek, mert a saját bőrén tapasztalta meg, milyen áldozattá válni. Magánélete összefonódik a hivatásával, de nem zavarja, szereti, amit csinál. A Szelfiben Toszeczky Renáta, a Baptista Szeretetszolgálat emberkereskedelem elleni programjának szociális munkása.
https://www.szabadeuropa.hu/a/megfenyegettek-mar-hogy-elasnak-de-meg-mindig-itt-vagyok-mondja-az-emberkereskedok-aldozatain-segito-toszeczky-renata/32036624.html

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Szeptember 15-én lép életbe az a belügyminiszteri rendelet, amely rögzíti, hogy a terhességmegszakítás előtt az édesanyának egy olyan szülész-nőgyógyász szakorvos által kiadott leletet is be kell mutatnia, amely igazolja, hogy az állapotos nő a terhesség megszakítása előtt meghallgatta gyermeke szívhangját. A Pintér Sándor által jegyzett módosítással Dúró Dórának, a Mi Hazánk képviselőjének régóta dédelgetett álma vált valóra.

– derül ki a legújabb Magyar Közlönyben megjelent belügyminiszteri rendeletből, amely szeptember 15-én lép hatályba.
https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/82ee8709b7c3f6fba3d8644ef9e6eaf35056edde/megtekintes

Mint ismert, Magyarországon a terhesség megszakítására csak meghatározott indok megjelölésével van lehetőség. Ilyen indok az, ha

-- a terhesség bűncselekmény (szexuális erőszak) következménye,
-- a terhesség a terhes nő egészségére veszélyes,
-- a magzat valószínűleg súlyos fogyatékosságban vagy károsodásban szenved,
-- a terhes nő súlyos válsághelyzetben van.

Alapesetben a 12. hétig végezhető el a terhességmegszakítás, de vannak olyan kivételes esetek, amikor ez a határidő kitolódhat akár a 24. hétig is. Sőt van olyan eset is, amikor bármeddig megszakítható a terhesség.
https://index.hu/belfold/2022/09/13/abortusztorveny-modositas-magyar-kozlony-pinter-sandor-duro-dora/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Hét dolog, amivel II. Erzsébet hathatott a női szerepek változására

A királynő 70 éves uralkodása alatt csak ritkán merült fel témaként nőiségének szerepe, hatása, de finom jelzésekkel azért mindig utalt arra, hogy mit gondol a világról. Noha A korona című Netflix-sorozatban őt megformáló Olivia Colman dedikáltan feministaként írta le II. Erzsébetet, a királynő sosem állított ilyet magáról, és valóban, sokkal inkább volt ő a Windsor-ház matriarchája. A csütörtökön 96 éves korában elhunyt II. Erzsébet uralkodása alatt az utolsó pillanatig védte magánszféráját a nyilvánosság elől, csupán jelzésértékű megnyilvánulásai árulkodtak arról, hogyan tekint saját szerepére – attól függetlenül, hogy nő-e vagy sem. Ezekből gyűjtöttünk össze néhányat.

1. Még hercegnő volt, amikor teherautót vezetett a háborúban
2. Nem vette fel a férje nevét, de azt sem engedte, hogy a neme téma legyen
3. Iskolába íratta a gyerekeit
4. Maga fuvarozta a szaúdi koronaherceget :-)
5. Vezetőként határozott és szigorú volt
6. Megváltoztatta az öröklési rendet
7. Megváltoztatta a válásról szóló törvényt
https://telex.hu/kulfold/2022/09/11/ii-erzsebet-noi-szerepek-valtozas-hatas
___

24 éve már annak az esetnek, amit a legtöbb külföldi lap előszeretettel emlegetett fel most II. Erzsébet halálakor. A királynő a Balmoral kastélyban látta vendégül az eset idején, 1998-ban Nagy-Britanniában időző szaúdi koronaherceget, majd ebéd után felajánlotta neki, hogy megmutatja neki a birtokot. Abdullah koronaherceg el is fogadta a meghívást, de arra nem számított, hogy a királynő vezet majd. Ez márpedig Abdullah herceget kifejezetten rosszul érintette, országában ugyanis tilos volt autót vezetni a nőknek. Az esetről Sir Sherard Cowper-Coles, Nagy-Britannia akkori szaúd-arábiai nagykövete azt írta 2012-es memoárjában, hogy a szaúdi herceg tolmácsán át kérte az út közben egyfolytában beszélő királynőt: lassítson, és koncentráljon az útra.

II. Erzsébet brit királynő (fotó)
http://autovezetes.network.hu/kepek/erdekessegek/ii_erzsebet_brit_kiralyno

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Aggódik az Állami Számvevőszék a túl sok diplomás nő miatt, mert csökken a házasság és a gyerekvállalás esélye

Egy elemzés szerint a nők jelentős felsőoktatási túlreprezentáltsága demográfiai problémákat (is) okozhat, megnehezíti a pártalálást, illetve a termékenység csökkenésének kockázatához vezethet, mivel a nők házasságának valószínűsége és ezzel a gyerekvállalás esélye is csökken.

Jól illeszkedik az Orbán-kormány filozófiájába az Állami Számvevőszék idén júliusban publikált „Pink education” jelenség Magyarországon című elemzése.
https://www.aszhirportal.hu/storage/files/files/elemzesek/2022/E2202_A_felsofoku_vegzetts.pdf?download=true

Mint írják, a nők érdekeltek abban, hogy a férfiak jól teljesítsenek és sikeresek legyenek. Amennyiben a fiús tulajdonságok kibontakoztatása hátrányt szenved,

-- az gazdasági károkat okoz.
https://nepszava.hu/3167251_pedagogus-hiany-magyarorszag-szulo-panasz-szuloi-hang
___

A dokumentum első mondata így hangzik:

„Magyarország Alaptörvénye rögzíti, hogy a nők és a férfiak egyenjogúak.” - Az egy dolog, hogy ezt így 2022-ben ennyire ki kell hangsúlyozni, a fő probléma viszont inkább az, hogy a későbbi következtetések, megállapítások ezt szinte teljesen megcáfolják, és arra tesznek utalásokat, hogy bizony jobb lenne - legalábbis az országnak -, ha a nők a diplomaszerzés helyett inkább a házasságra, a gyerekvállalásra koncentrálnának.
https://femina.hu/kapcsolat/allami-szamvevoszek-kutatasa-pink-education/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Az alábbi cikkben a Patent Egyesület munkatársa, Les Krisztina fontos meglátásait is olvashatjátok az egyre több nőt nem kívánt terhessége kihordására kényszerítő, ijesztő nemzetközi trendekről. Ne hagyjuk, hogy Magyarországon elhatalmasodjon ez az államosított erőszakforma! A terhességmegszakítás ellehetetlenítését a magyarok túlnyomó többsége ellenzi.

"Egyre több nő panaszkodik arra, hogy nem vagy csak sokára kap időpontot, esetleg hiába hívogatja a szolgálatot. Az első alkalommal nem írják be a következő találkozó idejét, újra telefonálni kell. Közben telnek a napok, hetek, a terhes nő meg kifut az időből. Ez egy egészen sajátos ellehetetlenítő módszer.” - Ezt, és a terhességmegszakításhoz kapcsolódó hasonlóan alattomos jognyirbálásokat nevezzük "lopakodó szigornak".
https://nepszava.hu/3166692_allamositott-eroszak-nok-ellen-nem-abortuszpartiak-hanem-dontespartiak-vannak

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Anyja és nagyanyja hajnali háromkor felkeltették és kivezették a kunyhóból, meztelenül, mert úgy gondolták, hogy a hideg hatására majd kevésbé vérzik. Lefektették egy asztalra, és azzal zsarolták, hogy nem szabad sírnia vagy kiabálnia, mert az apja azt nem hallhatja meg. Magáévá téve kultúrája értékrendjét, meg akarta mutatni, hogy nem gyáva. Mivel sokáig nem adott ki hangot, még a szokottnál is mélyebben vágták ki (altatás vagy érzéstelenítés nélkül) a csiklója külső részét, a kis- és nagyajkakkal együtt, majd a tátongó, vérző sebet összevarrták. Az esküvő után az összehegesedett vulvában a férj vagy annak tanúja szokott utat vágni egy késsel vagy kecskeszarvval. Ez a női nemiszerv csonkításának legsúlyosabb típusa.

Az elterjedt tévhittel ellentétben az eljárás nem állítható párhuzamba a férfiak körülmetélésével: Nahid Toubia Afrika-kutató szerint férfiak esetében a pénisz, az azt körülvevő szövetek egy része, valamint a herezacskó eltávolításának felelne meg. Ráparancsoltak a frissen megcsonkított, félájult Agnesre, hogy fertőtlenítésképp vizeljen, ami rettenetes fájdalommal járt számára. Napokig feküdt lekötözve, agóniában, és megfogadta:

Agnes Pareyio arra tette fel az életét, hogy más lányoknak ne kelljen átélniük azt a borzalmat, amit neki.

Ő az első nő, aki Narok városából bejutott hazája parlamentjébe.
https://24.hu/kulfold/2022/08/15/agnes-pareyio-kenya-parlament-nojogi-aktivista/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Kansas védheti meg elsőként az abortuszhoz való jog lehetőségét

A kansasi Wyandotte megyében élő Sharon Brown már éppen rácsukta volna az ajtót a házánál megjelent egyetemistákra, amikor kiderült, hogy félreértette a szándékaikat. A két fiatal lány a Kansasiek Az Alkotmányos Szabadságért nevű csoport tagjai voltak, míg Brown azt hitte róluk, hogy konzervatív-republikánus aktivisták. A New York Times riportja szerint Brown kijelentette, hogy ő támogatja az abortusz lehetőségét, mire a két aktivista elmondta, hogy ők is pont ezért vannak itt, így végül beszélgetni kezdtek a közelgő, állami népszavazásról, amelynek témája a művi terhesség-megszakítással kapcsolatos alkotmány-kiegészítés lesz.

A referendum azonban nem csak Kansas állam számára fontos: ez lesz ugyanis az első alkalom a véleménynyilvánításra azóta, hogy június végén a Roe kontra Wade (Roe v. Wade) ítélet felülbírálatával az amerikai Legfelsőbb Bíróság (LB) eltörölte az abortuszhoz való alkotmányos jogo, és az egyes államok kezébe adta a döntés lehetőségét arról, hogy hogyan szabályozzák a művi vetélést. Az ítélet annak következtében született, hogy Mississippi államban beperelték az egyetlen, abortuszt végző klinikát és az ügy az LB-ig jutott.

Zavaros körülmények

Az amerikai jogrendszerben vannak szövetségi és állami törvények. Az alkotmánybíróság szerepét betöltő Legfelsőbb Bíróság ítéletei szövetségi törvénynek minősülnek, így ezek az ítéletek minden államra vonatkoznak. Ezért volt az, hogy az ötven évvel ezelőtt meghozott Roe kontra Wade ítélet lehetővé tette, hogy az összes amerikai államban hasonló módon hozzáférhetővé tegyék az abortuszt.

A 2022. júniusi döntés azonban alaposan megváltoztatta a helyzetet. Mintegy húsz konzervatívabb, republikánus államban már hatályban voltak olyan törvények, amelyek kimondták, hogy a Roe kontra Wade felülbírálása esetén rögtön szinte teljesen törvénytelenné válik az abortusz, több mint 25 millió nőt zárva el a lehetőségtől. Húsz olyan állam lesz, ahol továbbra is védett marad az abortuszhoz való jog, a maradék tíz államban pedig az állam vezetőin múlik, hogy hogyan tovább.

Bár az ítéletet támogatók azt hangoztatják, hogy a céljuk a magzat és az anya védelme, egyes államok még akkor sem tennének kivételt, ha a terhesség nemi erőszak vagy vérfertőzés eredménye, nem számolva azzal, hogy egy ilyen módon fogant és kihordott magzat megszületése milyen traumákat hordoz magával nem csak az anya, hanem a gyerek, sőt az egész család számára. A bűncselekmény következtében fogant magzat elvetetését ráadásul hatósági feljelentéshez kötnék, ami ilyen esetekben további terhet róna az áldozatra.
https://24.hu/kulfold/2022/07/30/abortusz-kansas-nepszavazas-roe-wade-alkotmany-kiegeszites/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Végre megjelent magyar fordításban a szexuális bántalmazás áldozatainak szóló önsegítő könyv Wendy Maltztól, A szexuális gyógyulás útján, köszönhetően a NANE Egyesület támogatóinak, a Hórusz Kiadónak, Cserháti Évanak és Turai Katalin Ráhelnek, a mű fordítójának.
https://www.horusz.hu/konyv_szgyogyulas.php

Augusztus 15-én 19 órakor egy online könyvbemutató keretében fogunk beszélgetni a kötetről szakértő vendégeinkkel. Amelyről több információt itt találtok:
https://www.facebook.com/events/581510756794340

Bepillantás a Tartalomjegyzékbe:

Első rész. Elindulás az úton
1 A szexuális probléma felismerése
2 Az abúzus felismerése
3 A szexualitásunkra tett hatás felismerése
4 Elhatározás a szexualitásunk visszaszerzésére

Második rész. Úton: A változtatás
5 Új jelentést adni a szexnek
6 Rálelni az igazi szexuális valónkra
7 Irányítást szerezni az önkéntelen reakcióink felett
8 Haladni az egészséges szexualitás felé
9 Gyógyulás a párunkkal közösen

Harmadik rész. Megérkezés: A boldogító szexuális élet megteremtése
10 A testi érintés újratanulása
11 A szexuális problémák megoldása
-- NANE Egyesület

Válasz

M Imre üzente 1 éve

A napokban lelkesen számolt be a kormánypárti média egy friss közvélemény-kutatásról, amely szerint a magyarok “elsöprő többségben támogatnak életigenlő kezdeményezéseket”. A felmérést a magát kereszténydemokrataként jellemző Szent István Intézet készítette; 1000 főt kérdeztek telefonon arról, hogy mikor kezdődik az emberi élet, kinek a felelőssége dönteni a magzat életéről, szükség lenne-e a krízishelyzetben lévő terhes nők intézményes támogatására, szerepeljen-e a terhességi teszteken egy bizonyos krízistelefonszám.

Annak ellenére, hogy a kutatásban nem kérdeztek rá direkt módon a résztvevők abortusszal kapcsolatos álláspontjára, az eredményeket bemutató összefoglalójában a Szent István Intézet valahogy teljesen összemosta ezt és mégis arra a következtetésre jut, hogy ha az emberek 56% gondolja úgy, hogy az élet a fogantatással kezdődik, az bizonyára azt jelenti, hogy a magyar társadalom többsége “a fogantatástól kezdve védené az életet.” Nem véletlen, hogy arra már nem voltak kíváncsiak, hogy a megkérdezettek mit gondolnak a terhességmegszakításról: a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a magyarok több mint háromnegyede egyetért azzal, hogy egy nőt sem lehet arra kényszeríteni, hogy az akarata ellenére kihordjon egy terhességet.

Kevés olyan kérdés van, amiben a társadalom álláspontja ennyire egységes lenne, és valószínűleg éppen ezért lehetséges az, hogy bár már 2011-ben sikerült becsempésznie a kormánypártnak az Alaptörvénybe azt a félmondatot, miszerint “a magzat életét a fogantatástól kezdve védelem illeti meg”, mégsem tettek nyílt lépéseket az abortuszszabályozás szigorítása felé. Viszont kitartóan dolgoznak azon, hogy a társadalom hozzáállása megváltozzon: ezért van szükség a fentiekhez hasonló, manipulatív felmérésekre, “életvédő” konferenciákra vagy arra, hogy a köztársasági elnök hetente emlékeztesse a Facebook-követőit arra, hogy ő maga is elkötelezett “életvédő”. Nincs kétségünk afelől sem, hogy a Szent István Intézet által is szorgalmazott krízisvonalon is bűntudatkeltő propaganda folyna információátadás helyett – ahogyan azt sok nő megtapasztalhatta az abortuszt megelőző kötelező tanácsadásokon is.

Sokszor megírtuk már, hogy a magukat “életvédőnek” nevezőket csak addig érdekli a megfogant élet, amíg meg nem születik. Hiába sulykolja egy évtizede a propaganda, hogy Magyarország egy családbarát paradicsom: a mézesmadzagként kínált családtámogatások sokaknak valójában életre szóló eladósodást, totális kiszolgáltatottságot és röghöz kötést jelentenek, miközben az ország a nők és gyerekek legalapvetőbb biztonságát sem képes garantálni.
-- Patent Egyesület

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Amikor 1966-ban jelentkezett a bostoni maratonra, elutasították, mondván:
-- A nők fiziológiailag nem alkalmasak a maraton lefutására, és nem vállalhatjuk a felelősséget.

Aztán pontosan 50 évvel ezelőtt, a maraton napján Bobbi Gibb elbújt a bokrok között, és várta a verseny kezdetét. Amikor a futók körülbelül fele már elhaladt mellette, beugrott.

A bátyja bermudanadrágját, egy pár fiú tornacipőt, egy fürdőruhát és egy melegítőfelsőt viselt. Ahogy belevágott a futók nyüzsgésébe, Gibb kezdte túlmelegedni magát, de nem vette le a kapucnis pulóvert.
-- Tudtam, hogy ha meglátnak, megpróbálnak majd megállítani.
- mondta.
-- Még arra is gondoltam, hogy letartóztathatnak.

Nem kellett sok idő, hogy a Gibb közelében lévő férfi futók rájöjjenek, hogy ő nem egy másik férfi. Gibb arra számított, hogy leváltják az útról, vagy kihívják a rendőrséget. Ehelyett a többi futó közölte vele, hogy ha bárki megpróbálna beleszólni a versenyébe, akkor véget vetnek neki. Gibb végül biztonságban és megnyugodva érezte magát, és levette a pulóverét.

Amint kiderült, hogy egy nő is indul a maratonon, a tömeg kitört - nem haragtól vagy igazságtól, hanem tiszta örömtől, emlékezett vissza. A férfiak éljeneztek. A nők sírtak.

Mire a Wellesley College-ba ért, a futásának híre már elterjedt, és a diáklányok ugrálva és sikoltozva várták. Massachusetts állam kormányzója találkozott vele a célban, és kezet fogott vele. Az első nő, aki valaha lefutotta a maratont, az első harmadban ért célba.
https://en.wikipedia.org/wiki/Bobbi_Gibb

Válasz

M Imre üzente 1 éve

#ÉNIS#ENGEMIS - A teljes film
https://www.youtube.com/watch?v=WwugyyYFxX0&list=PLRVO5wpB9hxdOLK61u5QoXJ88gNLn9dMd

Van-e, és mi a különbség a bántalmazás, erőszak, zaklatás között? Számít-e, hogy amúgy nagy tiszteletben álló ember áll a dolgok mögött?

"Ő a bűnös!" Kimondhatjuk ezt egyértelműen?

Filmünkben hatszor két monológon keresztül mutatjuk be a téma különböző nézőpontjait, bonyolultságát az áldozat és az elkövető szemszögéből.

Közlési formánk az "ülök és mesélek", ami segít közelebb hozni a témát a diákokhoz, vagy akár felnőttekhez és felhívja a figyelmet annak fontosságára, hogy mindig merjünk szólni egy számunkra rossz, kellemetlen, vagy akár csak kérdéses helyzetben.

Szereplők: Fehértói Noèmi, Nagy Zita Mária, Németh Viktória, Tárkányi Flóra, Varga Dóra, Vèkony Brigitta, Keserű Imre
Rendező: Keserű Imre
Filmstáb: Botka Ákos, Mészáros Zoltán
Plakát, fotó: FotóZoltán

A film alapja a Hesteg alkotói csoport azonos című színházi előadása, ami valós történeteken alapul.

Készült a Kultúr Krimó gondozásában.

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Fontos lenne megérteni, hogy az anyaság egy választás, amihez csomó ellentétes érzelem kapcsolódik

Oltai Kata korábban a józsefvárosi, feminista Feri Galéria vezetőjeként rendezett már kiállítást az anyaságról, de most, második gyermeke születése után egy évvel kurátorként sokkal nagyobb szabású, összetettebb anyagot állított össze a témában. A kiállításon helyet kap minden, ami a megélt anyaságról megfogalmazódhat egy nőben: testiség, önazonosság, gondozás és gondviselés, bűntudat és megbánás, öröm és ragaszkodás, kajamaradék a lefolyóban és legóhányás. A Jelenlétem evidens című kiállítás július 29-ig tekinthető meg a Deák Erika Galériában.

„Én társadalomban akarok gondolkozni, szemben azzal a nagyon erős kulturális nyomással, amelyik nemzetben gondolkozik” – mondja Oltai Kata. Már a gyerekei születése előtt is arra kereste a választ, hol és hogyan tud társadalmi ügyekkel, csoportokkal foglalkozni, a józsefvárosi lokális identitástól kezdve az olyan, kimondottan női szemponthoz kapcsolódó identitásig, mint az anyaság. Szerinte erre intézményi szinten sokkal kevesebb teret ad ma a hazai képzőművészeti színtér. „Egyáltalán hol jelenhet meg olyan kérdés, hogy mi az anya identitása? Ma tilos identitásról beszélni az állami fenntartású intézményekben. Marad egy nagyon szűk sáv, kevés munka és kevés művész, aki igazán kritikus mer lenni.” Ebből a szűk merítésből jött létre a Jelenlétem evidens című kiállítás.

Abban a közegben, amiben az anya gazdasági termék lett, kötelező lenne beszélni róla

Azt a társadalmi kontextust, amiben ma a kultúra és a művészet értelmeződik, nagyon erősen dominálja, hogy a nő csak mint anya létezhet – mondja. „Nonszensz, amilyen társadalmi elvárások szerint most élünk. A nő, az anya gazdasági termék lett.

-- Emberek arra vesznek fel hitelt, hogy teljesíteni tudják az anyaságot. Adottnak veszik, hogy egy nő attól lesz hasznos, ha megszül három gyereket.

Az, hogy mindennek semmilyen visszhangja nem volt a mi közegünkben, mint egy csomó minden másnak sem, az különösen fájdalmas nekem.”

Oltai szerint, amióta a NER beszállt a kortárs művészetbe (az állami intézmények és a kereskedelem szintjén is), az egyrészről fellélegzést, másrészről viszont passzív öncenzúrát hozott. Ezért szerinte már fel sem tételezik, hogy erről a témáról a művészetnek is feladata lenne beszélni. „Nagyon fontos lenne megértetni, hogy az anyaság egy opció, egy választás, egy lehetőség, amihez egy csomó ellentmondásos érzelem kapcsolódik” – mondja.
https://telex.hu/kult/2022/07/06/oltai-kata-jelenletem-evidens-megelt-anyasag-interju

Válasz

M Imre üzente 1 éve

A szeretet nem árt, a bíróságok pedig sokszor tálcán kínálják a gyereket a bántalmazó apának
https://www.szabadeuropa.hu/a/a-szeretet-nem-art-a-birosagok-sokszor-talcan-kinaljak-a-gyereket-a-bantalmazo-apaknak/31909682.html
A Patent Egyesületet minden hónapban több tucat nő keresi meg azzal, hogy a rendőrség és a bíróság asszisztál a partnerük által elkövetett bántalmazáshoz, az erőszakos apának kapcsolattartási jogot ad, és ha az anya nem engedi a rettegő gyereket a bántalmazó apához, milliós bírságra számíthat. (hang)

Válasz

M Imre üzente 1 éve

„Hasznunkra vált, hogy a férfiak alábecsülték a nőket” – Megnéztük a dokumentumfilmet, ami megmutatja, mit hozhat az abortusz szigorítása utáni jövő

Múlt hét végén az amerikai legfelsőbb bíróság felülbírálta a közel fél évszázados, Roe kontra Wade néven elhíresült bírósági precedenst, a döntéssel pedig egész egyszerűen megszűnt az abortuszhoz való jog alkotmányos védelme az Egyesült Államokban. A határozat értelmében a terhességmegszakítás kikerült az egyéni jogok közül, és annak szabályozása ezentúl az egyes államok törvénykezésén múlik – ami számos helyen akár az abortusz teljes betiltását is előidézheti. Ahhoz pedig, hogy lássuk, mit hoz az illegális abortuszokkal terhelt jövő, mindössze ötven-hatvan évet kell ugranunk az időben – csak éppen visszafelé. Mózes Zsófi írása.
https://wmn.hu/ugy/57873-hasznunkra-valt-hogy-a-ferfiak-alabecsultek-a-noket--megneztuk-a-dokumentumfilmet-ami-megmutatja-mit-hozhat-az-abortusz-szigoritasa-utani-jovo

A helyzet előzményei:

Rengeteg, az abortusz hozzáférhetőségével kapcsolatos, precedenst teremtő döntés. Ezek közül a leghíresebb a Roe kontra Wade, ami a legfelsőbb bíróság 1973-as, mérföldkőnek számító ítélete volt.

-- Ez megalapozta az abortuszhoz való alkotmányos jogot az Egyesült Államokban, indoklása pedig a magánélethez való jogon alapult.

Az 1980-as évektől kezdve az abortuszellenes aktivisták, főként a fundamentalista keresztény egyházak lobbiztak az állami törvényhozóknál az abortuszok elvégzésének apró, mégis jelentős korlátozása érdekében, lassan haladva a Roe-döntés visszavonásáig. 1992-ben a legfelsőbb bíróság a Planned Parenthood kontra Casey-ügyben úgy döntött, hogy fenntartja a Roe-t, megalkotva az abortuszkorlátozásokra vonatkozó indokolatlan teher mércéjét, valamint védi a jogot, hogy a nők a magzat életképességét megelőzően dönthessenek a terhességmegszakításról.
https://wmn.hu/ugy/57570-az-abortusz-szigoritasa-egyetlen-problemat-sem-old-meg-viszont-rengeteg-nehezseget-szul

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Wendy Maltz
A szexuális gyógyulás útján

Bevezető áron, július 15-ig,kizárólag csak nálunk!

A NANE Nők a nőkért együtt az erőszak ellen egyesület ajánlásával

Ebben a könyvében Wendy Maltz szexuálterapeuta a szexuális bántalmazás és felépülés tapasztalatait osztja meg az olvasókkal, a gyerekkori abúzustól a jól működő szexualitásig. A könyv érthető, olvasmányos formában hoz minket közelebb a saját szexuális működésünk megértéséhez, az abúzus hatásainak felismeréséhez. Mindig a gyógyulást szem előtt tartva mutatja be, milyen módszerek, gyakorlati eszközök segíthetnek a szexuális bántalmazás áldozatainak a felépülésben. Bátran ajánljuk mindenkinek, aki szexuális problémákkal küzd. A könyv fő üzenete: lehetséges a szexuális gyógyulás.

A kötet megvásárlásával a NANE egyesületet is támogatja.
https://www.magyarmenedek.com/products/17597/A_szexualis_gyogyulas_utjan_-_Wendy_Maltz.htm

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Fruska - kutatási projekt és workshopsorozat

Tudjanak és akarjanak változtatni az élethelyzetükön a hátrányos helyzetből induló lányok. Ez a célja a 10–18 éveseknek Fruska néven indított kutatási projekt és workshopsorozatnak. Az ötletgazda Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Innovációs Központja a fővárosban és vidéken is teszteli a programot.

„Abban segítünk, hogy a lányok magabiztosan és felkészülten lépjenek ki a nagybetűs életbe” – fogalmazott a projekt vezető kutatója. Csernák Janka, a MOME Social Design Hubjának kutatója elmondta, a résztvevők kreatív tanulással és közös alkotással tanulják meg, hogy ha akarnak, változtathatnak a környezetükön.

Megfúrva, megfaragva

„A lányoknak, különösen a nehezebb helyzetből indulóknak az élet számos területén kevesebb figyelem jut. Az oktatás, és sok esetben a családi minta sem arra tanítja őket, hogy kreatívak legyenek vagy akarjanak alkotni” – véli az egyetemi innovációs központ kutatója. A több szakterületet érintő, interdiszciplináris designképző és termékfejlesztő műhelyben ezen szeretnének változtatni. A négy szakaszból felépülő program első részében ülőbútort, pontosabban egy sámlit készítettek a résztvevők. De ennél azért többről szól a munka. – „Szétszedünk egy sámlit, megnézzük a szerkezetét, és hogy milyen elemekből, hogyan áll össze. Közben arról beszélgettünk, hogy miként tükrözik a tárgyak az ember igényeit, szükségleteit, ízlését. Aztán eljutunk oda, hogy az adott tárgyat ki, hogyan tudná olyanná alakítani, hogy az ő egyéniségét adja vissza.” A lányok döntik el, hogy stabilan álljon vagy hintázzon a bútordarab, hegyes vagy kerekített sarkai legyenek, és milyen színben mutatna a legjobban. – „Lemodellezik, megtervezik, kivitelezik. És, persze, megtanulják használni a szerszámokat, a fúrógépet, a fűrészt, a csiszolót. Az eszközök és a technikák először sokszor ijesztőek a lányoknak, nem merik használni őket, aztán rájönnek, hogy simán elbánnak velük. Az egész munkafolyamat alatt fontos a bátorítás és a sikerélmény.”

Csernák Janka szerint van különbség a városból és a faluról, kisebb településről érkező lányok között. A budapestiek, nagyvárosban élők általában kevésbé ismerik ugyan a barkácseszközöket, de bátrabbak. A vidékiek viszont jobban ismerik a technikát, hiszen gyakrabban látják otthon, hogy elkészítenek vagy megjavítanak valamit a szülők, még akkor is, ha ez „hagyományosan nem egy nő dolga”. A kreatív munka mellett fontos szerep jut a beszélgetésnek.
https://nepszava.hu/3159785_fruska-projekt-mome-lanyok-csernak-janka-hatranyos-helyzet-foglalkoztatas-szocialis-design

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Az Európai Parlament és az Európai Tanács döntött a kötelező nemi kvóta bevezetéséről. A tagországoknak két év alatt kell a nemzeti jogrendjükbe beilleszteni a direktívát, és a min. 250 főt foglalkoztató vállalatoknak 2026. júniusáig kell alkalmazkodniuk az új szabályhoz.
https://hu.euronews.com/next/2022/06/08/legalabb-40-szazalekban-noket-akar-latni-a-nagy-cegek-felsovezeteseben-az-eu

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Az utóbbi hónapokban gyakorlatilag elöntötték a médiát Johnny Depp és Amber Heard rágalmazási ügyéről szóló cikkek és videók. A színész azért perelte be volt feleségét, mert még 2018-ban a Sun nevű brit napilapban megjelent egy véleménycikk Heard neve alatt, amelyben a nő feleségverőnek nevezte Deppet. A színész először a lapot perelte be, ezt a pert akkor elbukta, ezek után viszont volt feleségét is rágalmazással vádolta. A mostani bírósági döntés Deppnek adott igazat, az esküdszék kijelentette, Heard valóban becsületsértést követett el volt férjével szemben. Ezt megelőzően a két híresség tárgyalását a legapróbb részletekbe menően, valóságshow-szerűen követhette végig a nyilvánosság, és egész szurkolótáborok alakultak ki Heard és Depp körül. Több szakértő és civil szervezet szerint az ügy, az ítélettől függetlenül is, katasztrofális következményekkel fog járni a párkapcsolati erőszak túlélőire nézve.

-- „És te kinek szurkolsz?”

– hangzott el a kérdés nem egyszer, saját ismeretségi köreimben is, mikor szóba került a két híresség pereskedése körüli bulvárvita. A jelenség nem csak mint újságírót (aki az évek során már számos bántalmazással kapcsolatos hírről számolt be), de mint magánembert is teljesen szürreális és félelmetes élményként érintett. Hogy lehet egy kapcsolati és szexuális erőszakról szóló eljárásban valakinek „szurkolni”? Pedig igenis ez történt, fiatalok tömegei követték nyomon a Depp-Heard ügy részleteit számtalan közösségimédia-felületen, amelyeken olyan káros diskurzusok is szárnyra kaptak, minthogy hogyan kell/szabad viselkednie egy áldozatnak, hogy néz ki egy bántalmazó, vagy mikor lehet valamit „tényleges” bántalmazásnak nevezni?

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk róla, hogy a Patent Egyesület szerint ezek a narratívák nagyon is károsak: évekkel vetik vissza a kapcsolati és szexuális erőszakkal szembeni harcot. A nőjogi szervezet úgy véli, az ítéletnek még nincsenek belátható következményei, de már az eljárás közben is felerősödtek az erőszakot lekicsinyítő, az erőszak áldozatait megkérdőjelező, sőt kigúnyoló, cinikus és kárörvendő hangok. Arra is felhívták a figyelmet, hogy

-- a nők elleni erőszak áldozatait eddig is sokszor tántorította vissza közvetlen környezetük, a hatóságok és a társadalom hozzáállása a jogérvényesítéstől,

ezek után pedig ez a tendencia valószínűleg csak romlani fog, az elkövetők pedig szerintük újabb megerősítést kaptak azzal kapcsolatban, hogy az igazságszolgáltatás és a közvélemény az ő oldalukon áll.
https://merce.hu/2022/06/10/es-te-melyik-bantalmazonak-szurkolsz-a-depp-heard-ugy-merfoldekkel-visszaveti-a-nok-elleni-eroszakkal-szembeni-kuzdelmet/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

– Magyarországon a családbarát ellátás intézményesen gyakorlatilag megszűnt létezni, mert nincsenek meg a személyi feltételei – állítja az országos szakfelügyelő főorvos, aki szerint sürgős változásokra van szükség.

Az orvosválasztás megszűntével gyakran a szemlélet megválasztása is ellehetetlenül. Hiába megy be a kismama a kórházba a szülésével kapcsolatos vágyakkal, hiába szerepelnek azok a 2019-ben kiadott családbarát szülészeti alapelvek között, ha az éppen jelenlévő orvos nem járatos ezen a területen, és ezen nem könnyű változtatni.

– Úgy kell ezt elképzelni, mint amikor egy magyar sofőrt hirtelen beültetnek egy londoni autó volánja mögé. Bár tud kocsit vezetni, fogalma sincs, hol merre kell kanyarodni, ami nem túl biztonságos. Aki orvostanhallgató kora óta csak medikális módszerekkel, háton vezetett szülést látott, nem tudja, mit kell kezdeni függőleges testhelyzet esetén, vagy hogyan működik a női test magától, gyógyszerek nélkül. Az orvos ilyen esetben ugyanúgy nem tud megfelelő biztonságot nyújtani, mint a másik autót vezetni – fogalmaz Bálint Balázs.

A főorvos látott már példát arra, hogy egy kizárólag medikális eszközökkel dolgozó orvos, megismerve a természetes szemlélet hatékonyságát és biztonságosságát, maga is változtatni kezdett a módszerein. Ha sikerülne megfelelő továbbképzési rendszerrel elérni a szemléletváltozást, sokat javulhatna a helyzet. Addig, akinek nem tetszik, hogy annál szül, aki éppen jut, mehet a magánklinikára, és fizetheti a több százezer, esetenként millió forint feletti díjat. És sokan meg is teszik.

2021-ben a TritonLife Róbert Magánkórház a 7. legjelentősebb fővárosi szülészetté vált, alig maradva le az egyik legnagyobb fővárosi intézménytől, a Szent János Kórháztól. A Maternity Magánklinika szintén bekerült a legnagyobb forgalmú osztályok közé, olyan közintézményeket utasítva maga mögé, mint az Uzsoki kórház. Jól látszik tehát, hogy nemcsak a fővárosi születések számának 2021-es csökkenése miatt esett a közkórházak forgalma, hanem azért is, mert egy-két év alatt több mint 1200 szülés tűnt el a közfinanszírozott rendszerből, és áramlott át a magánszektorba.
Mit kellene tehát tenni?

Bálint főorvossal ezeket is sorra vettük:

1. Hozzá kell nyúlni a közkórházak finanszírozási rendszeréhez, anyagiakkal is motiválni kell az intézményeket arra, hogy az alternatív szülészeti módszereket részesítsék előnyben. (Ma például egy kórház több pénzt kap a császármetszésért, mint a hüvelyi szülésért.)

2. Sürgető a szülésznők bérének rendezése, az ő fizetésük ugyanis a hálapénz kivezetésekor inkább csak jelképesen nőtt. Márpedig a szülészet az a terület, ahol a történelmi jelentőségű béremelés ellenére csökkentek a jövedelmek.

3. Június elseje után megszűnik a koronavírus-járvány miatt bevezetett felmondási tilalom az egészségügyben. Félő, hogy a szülésznők nagy számban áramolnak át a magánszülészetekre. Az ideális az volna, ha megemelnék a bérüket, és ezzel együtt több felelősséget kaphatnának. A kockázatmentes, rendben zajló szülések kísérését egy jól képzett, gyakorlott bába is tökéletesen el tudja látni, az orvos csak a biztonságos hátteret nyújtja.

4. Német mintára mindenütt meg kellene honosítani a behívós rendszert: ha kettőnél több szülő nő jut egy szülésznőre, akkor sürgősséggel munkába kellene állítani egy készenlétes dolgozót.

5. Lehetővé kellene tenni a biztosítottak számára a szabad orvosválasztást. A várandós nő egy előre meghatározott összeg kórházi pénztárba történő befizetésével választhatná meg, kik legyenek jelen a szülőszobán, ha ez fontos számára. Ma erre a közkórházakban nincs lehetősége.

×××

Központi intézkedésekre lenne tehát szükség, annál is inkább, mert a kormány által korábban megígért új, családbarát szülészeteknek nyomuk sincs. Még 2016-ban jelentették be, hogy a két egyházi kórház – a református Bethesda Gyermekkórház és a katolikus Budai Irgalmasrendi – közös, természetes szemléleten alapuló szülészetet indít. Az új épület alapkövét 2018 márciusában le is rakták, de az építkezés még nem indult el.

Nehéz helyzetben vannak tehát az anyák. A cikkünkben már megszólaltatott Szabó Eszter, akinek már csak hat hete van a szülés várható időpontjáig, így éli meg ezt:

– Nincsenek bonyolult vágyaim. Nem a fájdalomtól félek, hanem a bizonytalanságtól. Szeretném zavartalanul átadni magam az élménynek, hogy gyermekem születik, de másfél hónappal a szülés előtt még mindig nem tudom, hova menjek, ahol ezt az egyszerűnek tűnő kérésemet teljesíteni tudják.
https://www.valaszonline.hu/2022/05/24/szuleszet-valasztott-orvos-halapenz-rendszer-elemzes/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Az abortusz-ellenes harcot eddig sosem merte törvénybe foglalni az Orbán-kormány. Magyarországon Alaptörvény ugyan kimondja, hogy a magzat életét a fogantatástól kezdve védelem illeti meg, de a kormány ennek ellenére egyelőre cáfolja, hogy változtatni akarna a jelenlegi szabályokon.

Az abortuszt számtalan tévhit övezi, olyanok például, hogy az abortusz szigorítása segítheti a kormány által áhított népességnövekedést, vagy, hogy az abortusz olyan politikai kérdés, amely felett az államnak rendelkeznie kell, hisz a nők reprodukciós szabadságának korlátozása valamiképp közérdek. Ezekről a tévhitekről itt olvasható alapos kritika.
https://merce.hu/2021/09/28/ideje-leszamolni-az-abortuszt-ovezo-tevhitekkel/

A jelenleg érvényes szabályokon teljesen felesleges szigorítani amúgy..., ez pótcselekvés lenne:
https://youtu.be/jJFGzdKjz3c?t=2506
-- ÖT – Ki fizeti a különadókat? | Orbán és az olajembargó | Dúró Dóra javaslata a magzati szívhangról

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Támogassátok munkánkat az 1% felajánlásával, hogy a segítő alaptevékenységeink mellett Lundy Bancroft szakkönyveit is lefordíthassuk és megjelentethessük:

-- Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE)
Egyesületünk adószáma: 18060339-1-42
határidő: május 20.
Ez a bejegyzés Lundy Bancroft alábbi cikke alapján készült:
https://lundybancroft.com/narcissists-vs-abusers/

-- Az utóbbi időben divatba jött, hogy a nőket bántalmazó férfiakat "narcisztikusnak" nevezzük. Általában nem szeretek vitatkozni a szóhasználatról, de ezúttal fontosnak tartom. A "narcisztikus" kifejezés új keletű használata hiba és egyre gyakoribbá válik, míg a "bántalmazó", vagy "férfi bántalmazó" megnevezések elhalványodni látszanak.

A kutatások szerint a bántalmazó férfiak nem sokkal nagyobb valószínűséggel szenvednek narcisztikus személyiségzavarban, mint a nem bántalmazók. A bántalmazók jelentős többsége, beleértve azokat is, akiket letartóztatnak nőkkel szembeni erőszak miatt, nem narcisztikus.

Azonban a bántalmazás tényleg hasonlíthat a nárcizmusra!

A bántalmazók megkövetelik, hogy felnézzünk rájuk; nem hajlandók felelősséget vállalni a tetteikért; minden erejüket bevetik annak érdekében, hogy a kitűzött céljukat elérjék, fontos nekik, hogy az ismerőseik támogassák őket és segítsenek nekik elérni, amit akarnak; mindemellett könnyedén hazudnak is. Azt gondolják, hogy a probléma nem bennük van, hanem másokban – konkrétan a mi esetünkben a nőkben, akikkel együtt vannak, vagy voltak.

-- A bántalmazás azonban döntő módon különbözik abban, hogy a bántalmazóknak nincs hasonló mintázat a gyermekkori érzelmi sérüléseikben, míg a narcisztikusoknak van.

-- A bántalmazók titokban tartják, akár egy életen át rejtve marad a nyilvánosság előtt hogyan bántalmaznak, a partnereiken és a gyerekeiken kívül senki sem tudja az igazságot. Ezzel szemben a narcisztikusok folyamatosan nyomot és ellenségeket hagynak maguk után (még akkor is, ha néhány embert ők is becsapnak menet közben).

-- A bántalmazókat túlnyomórészt azok az attitűdök, értékek és viselkedésformák befolyásolják, amelyeket a legfontosabb példaképektől (férfi rokonoktól, saját társaiktól, a pornográfiában szereplő férfiaktól, kulturális ikonoktól) és a társadalom tradicionális nőgyűlöletéből tanultak; míg a narcisztikusokat nagyrészt lelki sérüléseik alakítják. (És ez például azt jelenti, hogy egy igazi nárcisztikus hasonló módon bántja a férfiakat, mint ahogyan a nőket bántja.)

Több kutatás is bizonyítja, hogy a bántalmazó férfiak más férfiaktól tanulják a bántalmazás stratégiáit, nem pedig a nőkkel kapcsolatos feltételezett rossz tapasztalataikból. Amikor egy bántalmazót "narcisztikusnak" bélyegzünk, hozzájárulunk annak valószínűségéhez, hogy az emberek inkább majd az anyját fogják hibáztatni, sem mint azokat a férfiakat, akik szocializálták őt. És ez különösen igazságtalan az anyákkal szemben, tekintve annak statisztikai valószínűségét, hogy feltehetően ők is bántalmazás áldozatai voltak – jellemzően a leendő bántalmazó apja által.

A gond ezzel kapcsolatban, és egyben a legnagyobb az összes közül. Ha a bántalmazást a társadalom által tanított attitűdök okozzák, akkor a közösség – illetve az egész társadalom – felelős azért, hogy megállítsa azt. Mindannyiunknak meg kell változtatnunk a társadalom családon belüli bántalmazással kapcsolatos hozzáállását, fel kell hagynunk a bántalmazókkal való összejátszással, fel kell hagynunk azzal, hogy az ügyészek hagyják, hogy a bántalmazók megússzák a bántalmazást, fel kell hagynunk azzal, hogy nem hiszünk a bántalmazást felfedő nőknek és lányoknak, és fel kell hagynunk azzal, hogy általában véve elfogadjuk a nőellenes hozzáállást.

De mi van ha mindezt nárcizmusként definiálják? Nos, akkor a problémát a zűrös családdal magyarázzák, ahonnan a bántalmazó származik, és a közösség megússza a felelősségvállalást. Így senkinek sem kell szembenéznie a nők elleni férfi erőszak hatalmas társadalmi problémájával. Ez egy nagy kibúvó. És ha ezt az utat választjuk, a probléma soha nem fog megszűnni.

-- Nevezzük néven a bántalmazást! Térjünk vissza ahhoz, hogy a bántalmazókat bántalmazóknak nevezzük. Még akkor is, ha a bántalmazók egy kis százaléka megfelel a nárcizmus követelményeinek. Attól még ők is bántalmazók! szóval kerüljön a hangsúly oda, ahová való!
https://www.facebook.com/NANEegyesulet/posts/5414331698597140
___

A nárcizmus hét főbűne Hotchkiss szerint:

1. Szégyentelenség: A szégyen az, ami a kóros nárcizmus mögött rejlik. Ezt az érzést nem képesek egészséges módon feldolgozni.
2. Mágikus gondolkodás: A nárcisztikusok tökéletesnek látják magukat, ehhez torzításra és illúzióra van szükség: ez a mágikus gondolkodás. Alkalmazzák a projekciót is, hogy a szégyent másokra vetítsék.
3. Arrogancia: Úgy tudják visszanyerni önbecsülésüket, ha másokat leértékelnek.
4. Irigység: Úgy biztosítják felsőbbrendűségi érzésüket másokkal szemben, hogy azok képességeit lekicsinylik.
5. Jogosultság: Úgy érzik, hogy különleges bánásmódra jogosultak, előzékenységet érdemelnek, aminek oka, hogy magukat rendkívülinek látják. Ha valaki ezt kétségbe vonja, az illető a nárcisztikus egyén szemében kellemetlen, alkalmatlan embernek tűnik fel. Az akaratukkal szembeszegülés dühkitöréshez vezethet.
6. Kizsákmányolás: Másokat többféleképp kizsákmányolnak, anélkül, hogy az érzéseiket, érdeklődésüket tiszteletben tartanák. A másik embert gyakran alárendelt pozícióban tartják, amiből a menekülés nehéz, vagy épp lehetetlen.
7. Elvétett határok: Nem észlelik határaikat, azt, hogy a többi ember különálló, és nem saját maguk kiterjesztései. A többi ember azért létezik a nárcisztikusok szerint, hogy az ő igényeiket kiszolgálja. Akik ezt megteszik, azokat saját maga részének tekinti, ezeknek az embereknek eleget kell tenniük elvárásainak. A nárcisztikus emberek elméjében nincs határ önmaguk és a többi ember között.

# Steven Carter-Julia Sokol: Segítség, a párom narcisztikus!, Hétköznapi pszichológia sorozat, Park Könyvkiadó, 2012, fordította: Orosz Ildikó, 978-963-530924-5
https://hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1rcizmus

Válasz

M Imre üzente 1 éve

„Mi nem erőből emelünk, hanem szívből” – otthongondozó anyák nyertek pert az állam ellen

A non-stop gondozásra szoruló, súlyos fogyatékossággal élő gyerekeknek már évtizedek óta kis létszámú otthonokat és felügyeletet, úgynevezett támogatott lakhatást kellene biztosítania az államnak, amely a gyakorlatban csak tömegintézményeket működtet. Hat család a TASZ segítségével négy éve perelte be az ellátórendszert, mostanra született jogerős ítélet: milliós kártérítést kaptak, az államot pedig kötelezték az ellátás biztosítására. De az érintettek ezrei számára Magyarország csak 2040-től tervez készen állni erre.
https://24.hu/belfold/2022/05/14/otthongondozo-anyak-tasz-per/
(videó)

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Mi a baja a magyar nőknek? Miért nem szülnek többet?

Erről nem nagyon kérdezi őket senki. A jobboldal az alacsony születésszámokat előszeretettel fogja például a feministákra vagy a genderlobbira (az vajon mi?), azzal vádolva őket, hogy hamis emancipációs utakat kínálnak a nőknek, és összezavarják a „tradicionális” nemi szerepeket, amelyek teljesen világosan rögzítik, hogy a nő igazán akkor válik nővé, ha anya lesz, a nő fő feladata, fő örömforrása, életének beteljesítője pedig a családjáról való gondoskodás.

Pedig annak, akit kicsit is érdekelnek az alacsony születésszámok mögött meghúzódó valódi okok, nem kell a feministákig szaladnia, hogy megértse, miért vállalnak egyre kevesebb gyereket a magyar nők.

1) Miért szüljenek azok a nők, akiket a partnereink rendszeresen bántalmaznak, és akiket még a magyar intézményrendszer is megakadályoz abban, hogy a gyerekeiket és magukat hatékonyan megvédjék?

Magyarországon becslések szerint minden ötödik nőt bántalmazott vagy jelenleg is rendszeresen bántalmaz a partnere fizikailag. A bántalmazásról pedig azt is tudni, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem hogy enyhülne, de általában súlyosbodik a várandósság alatt. Ennek ellenére Magyarországon vajmi kevés segítségre számíthat egy bántalmazott nő, kezdve a rendőrségi intézkedések hiányosságaitól az anyaotthonok és menedékházak telítettségén át a bíróságok ítéleteiig.

A kormány nemrégiben ráadásul egy új törvényben mondta ki azt, hogy a bíróság válás esetén adhat az apával közös felügyeleti jogot a gyerekhez még akkor is, ha az anya kifejezetten ellenzi azt. Így, ahogy arra a Patent Egyesület is felhívta a figyelmet, az évekig-évtizedekig tartó bántalmazó kapcsolatokból kilépő nők sokszor azzal szembesülnek, hogy a hatóságok a válási és gyermekelhelyezési eljárások során a bántalmazó cinkosává válnak.

2) Miért menjenek szülni a nők, ha emiatt behozhatatlan hátrányokat szenvednek el a karrierjükben, ha emiatt elveszíthetik a munkájukat, vagy nem találnak újat?

Sok nő által tapasztalt és leírt gyakorlat a munkahelyi interjúkon, hogy finoman vagy kevésbé finoman megkérdezik tőle, hogy mikor tervez szülni. Fiatal, „szülőkorban” lévő nők ezért gyakran indulnak hátránnyal a munkaerőpiacon, hiszen a munkáltatójuknak „nem éri meg” őket felvenni, ha nemsokára úgyis elmennek szülni, majd GYES-re. Akiket mégis felvesznek, gyakran halogatják a szülést, félve, hogy a GYES-ről visszatérve várja-e vajon őket még munka, vagy hogy behozhatatlanul megtörik a munkahelyi és karrierbeli előrehaladásuk, ha hónapokra vagy akár évekre kiesnek a bérmunkából.

Ugyanilyen hátrányból indulnak azok is, akik kisgyerekes anyukaként, szülés után szeretnének rugalmas, otthonról végezhető, úgynevezett atipikus foglalkoztatási formájú munkát találni. A magyarországi munkahelyek nagy részénél még mindig kevés a rugalmasan, részmunkaidőben végezhető pozíció, ami kisgyerekes anyáknak egy praktikus és fokozatos visszaintegrálódást jelenthetne a munkába a szülés után. A kisgyermekes nők „gyakran úgy élik meg, hogy a munkaerőpiacon nincs szükség rájuk, és sokan eleve nem gondolkodnak magasabb pozíció megszerzésében, mert attól tartanak, hogy a gyermeknevelést nem lennének képesek összeegyeztetni a mindennapi munkájukkal, vagy hogy a munkáltatók eleve csak alacsonyabb beosztás betöltésére látják őket alkalmasnak.”

3) Miért szüljenek, hogy merjenek teherbe esni a magyar nők, ha az egészségügyi rendszerben életre szóló lelki és testi traumákat szenvedünk el a várandósság és a szülés során?

Magyarországon irreálisan magas a mesterségesen beindított szülések és a császármetszések száma is, sok nőn a megkérdezése nélkül és sokszor szükségtelenül végeznek gátmetszést, vagy más orvosi és gyógyszeres beavatkozásokat, sokakat aláznak meg a várandósság alatt és a szülőszobán. Rengeteg nőt ér diszkrimináció faji, etnikai vagy gazdasági háttér alapján is, sokan tapasztalják azt, hogy a fájdalmukat a terhesség és a szülés alatt egyszerűen figyelmen kívül hagyják. A Másállapotot a szülészetben mozgalom szerint „[a] várandósság túlságosan sok nő számára jelent egyet a szenvedéssel, a megaláztatással, a betegséggel vagy akár a halállal.”

A szülés körüli negatív, traumatikus élmények hatására a nők saját magukhoz és a babájukhoz is negatívabban viszonyulnak, érzelmi, mentális jóllétük látja kárát annak, hogy a szülés idején nem részesültek tiszteletteljes ellátásban. A rossz bánásmód és a bántalmazás ráadásul eltántorítja a nőket a formális egészségügyi rendszer igénybevételétől, vagy akár magától a szüléstől is, mivel rettegnek attól, hogy ilyen típusú erőszaknak lesznek kitéve.

4) Miért szüljön az a nő, akinek az bölcsődei és óvodai férőhelyek hiánya miatt választania kell a gyerekei és a munkába állás között?

A kisgyermekes anyák munkába állásához az egyik legfontosabb dolog, hogy a lakóhelyhez vagy a munkahelyhez közel elérhetőek legyenek a gyermekellátó intézmények. Az ország számos részén azonban kevés az állami férőhely az óvodákban és a bölcsődékben is. Ráadásul a meglévő intézmények fenntartása is sok esetben kérdéses az egyre súlyosbodó óvodapedagógus-hiány miatt.

Bár Magyarországon a társadalmi elvárások alapján az anyának akár három vagy több évig is otthon illik maradnia a gyerekével, sok nő és család egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy az anya fizetése ilyen sokáig hiányozzon a családi kasszából, amit a GYES és a GYED közel sem képes megfelelően pótolni. Így aztán sok nő halogathatja a gyerekszülést félve attól, hogy a gyerekeinek nem jut hely az állami ellátórendszerben, késleltetve ezzel a munkába állását.

5) Hogyan szüljenek a nők felelősen gyerekeket úgy, hogy nem tudnak számukra megfelelő lakhatási körülményeket teremteni, ha velük együtt bármikor az utcára kerülhetnek?

Ma Magyarországon számos társadalmi csoport számára alapvető problémát okoz, hogy lakhatását megoldja, és becslések szerint 2-3 millió embert sújt a lakhatási szegénység valamilyen formája. Ez a széles körű lakhatási válság a nőket különösen hátrányosan érinti. A nők eleve rosszabb gazdasági helyzetben vannak, mivel általában hátrányosabb a munkaerőpiaci helyzetük, így, ahogy Pósfai Zsuzsanna és Dés Fanni írják a Nők és lakhatás című kiadványukban, a lakhatás és megélhetés biztosítása különösen problémássá válhat, ha egy nő egyedül marad gyerekeivel egy párkapcsolati szétválás miatt, hiszen nagyon kevés támogató struktúra működik társadalmunkban, amely az egyedülálló anyák anyagi terheit csökkentené.

A fideszes parlamenti többség ráadásul 2019-ben leszavazta azt A Város Mindenkié és az Utcáról Lakásba Egyesület által kidolgozott törvényjavaslatot, ami megtiltotta volna, hogy kisgyerekes családokat elhelyezés nélkül lakoltassanak ki. Így azok a nők és családok, akik például nem tudják fizetni az egyre jobban elszálló albérletárakat vagy a banki hiteleiket, könnyen találhatják magukat az utcán a gyerekeikkel együtt, ami nem kifejezetten bátorító kilátás a gyerekvállalás szempontjából.

6) Miért szüljenek a nők, ha a gyerekekkel kapcsolatos feladatokban a partnerük alig veszi ki a részét? Ha a gyerekek miatt megnövekedett házimunkával és más reproduktív munkákkal többnyire egyedül maradnak?

A magyar háztartások többségében a nők végzik a mindennapi teendők, az úgynevezett reproduktív munkák túlnyomó részét. Ilyen például a házimunka, a gyereknevelés, az érzelmi munka vagy a fogyatékkal élő és idős, segítségre szoruló családtagok gondozása is. A magyar családokban a nők azok, akik mosnak, teregetnek, vasalnak, főznek és takarítanak, ők foglalkoznak a gyerekkel is: a kicsiket pelenkázzák és fürdetik, a nők mennek el az iskoláskorúak szülői értekezletére és fogadóórájára is.

Nem nehéz belátni, hogy ezek a munkaterhek, amelyeknek elvégzéséért nem jár fizetés, de még társadalmi megbecsültség sem, egyértelműen nőnek a gyerekek számának a növekedésével. A férfi partnerek eleve kevesebb munkaráfordításai viszont nem nőnek ezzel arányosan. Jól kirajzolódik ez a koronavírus nőkre gyakorolt hatásait vizsgáló tanulmányból is, ami megmutatja, a járványhelyzet által megnövekedett gyereknevelési és más reproduktív munkaterhekből a férfiak lényegesen kevesebb órában vették ki a részüket, mint a partnereik.

7) Hogyan merjenek a nők úgy szülni, hogy ha a gyerekünk fogyatékossággal születik, az ápolásához az állam nagyon kevés érdemi segítséget ad?

Az otthonápolás egyetlen óriási, soha véget nem érő műszak. Magyarországon jelenleg kb. 45 000 ember ápolja otthon tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos hozzátartozóját. Közülük kb. 12 000 szülő – nagyrészt édesanya – ápolja otthon súlyosan-halmozottan sérült gyermekét. Nekik ez olyan munka, amit nem napi 8, hanem 24 órában végeznek, sokszor egyedül.

A maximális anyagi támogatás, amit az államtól ehhez kapnak, az úgynevezett GYOD (gyermekek otthonápolási díja) havi 147 000 Ft, a minimálbér nettója. Ez hivatott kompenzálni az anyák által végeláthatatlanul végzett láthatatlan munkát, pótolni az otthonápoló kieső munkabérét és a társadalmi megbecsültség teljes hiányát. Az otthonápolással járó megpróbáltatások és az állami ellátórendszer hiányosságai a fogyatékos emberek segítésében pedig kifejezetten ijesztő kilátások lehetnek a gyermeket tervező nőknek.

Végigolvasva ezt a közel sem teljes listát, tegyük fel a kérdést, hogy vajon nem ezeknek a problémáknak a megoldásán kellene dolgozni a nők nyomasztása és a feminizmus hibáztatása helyett?
https://merce.hu/2022/05/11/miert-nem-szulnek-a-magyar-nok/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Egyszer már visszazárták a nőket a konyhába, és nem lett jó vége

Valószínűleg sokaknak ismerős az ‘50-es évek amerikai háziasszonyának képe, aki szépen sminkelve, beszárított hajjal, szoknyában takarít otthon, meleg vacsorával várja haza a férjét, mindig kedves, mosolygós, hálás a szép családjáért és azért, hogy gondoskodhat róluk. Akár szimpatikus ez a nőkép, akár a hideg ráz tőle, tagadhatatlanul nagy hatása volt a nőkkel kapcsolatos, nyugati világban élő elvárásokra, és arra, hogy mit tartunk a nők feladatának és a nők ideális szerepének egy társadalomban.

Betty Friedan végre magyarul is megjelent könyve, A nőiesség kultusza, ezt a nőképet és az általa formált női életeket járja körül és kritizálja rengeteg példán, interjún és statisztikán keresztül. Friedan könyvét, amely eredetileg 1963-ban jelent meg az Egyesült Államokban, a feminizmus második hullámának elindítójaként szokás emlegetni, ami egyértelműen mondja ki:

-- a nők többre képesek, mint otthon sütni-főzni, a családjukról gondoskodni. Szerepet kell vállalniuk, és helyet kell nekik adni a közéletben, politikában, gazdaságban, a társadalom minden szegletében.

A könyvről rengeteg recenzió és kritika született az elmúlt évtizedekben: sok szól Friedan tagadhatatlan éleslátásról, és magasztalja a szerepét a feminista mozgalomban, mások a kötet szűklátókörűségére mutattak rá, hiányolva a második hullámos feminizmus későbbi éveiben elterjedő interszekcionalista szemléletet (például a fekete és munkásosztálybeli nők helyzetének beemelését). Ebben az írásban nem célom ezeket a gondolatokat megismételni. Ehelyett annak a bemutatására teszek kísérletet, miért releváns és tanulságos olvasmány egy több évtizede, Amerikában megjelent feminista kötet ma, 2022-ben Magyarországon.

„Talán csak egy beteg társadalom, amely nem hajlandó szembenézni a problémáival, és képtelen a tagjai képességeinek és tudásának megfelelő célokat és törekvéseket elképzelni, csak egy ilyen társadalom hagyja figyelmen kívül a nőkben rejlő erőt. Talán csak egy beteg vagy éretlen társadalom akar a nőkből háziasszonyt faragni ember helyett” – írja Friedan. Márpedig a magyar társadalom és a kormány politikája egyre kevésbé képes más célt elképzelni a nőknek, mint a gyerekszülést, a nők erejét pedig lassan kizárólag a másokról való gondoskodásban méri.

Ebben a helyzetben Friedan könyve még akkor is tanulságos írás, ha Magyarországon a gazdasági realitások messze állnak attól, hogy a középosztálybeli nők valóban otthagyják a munkahelyüket, és teljes állású háziasszonyokká váljanak. Itthon ugyanis még a középosztálybeli családok nagy része sem engedheti meg magának, hogy a nők keresete hiányozzon a családi kasszából. És bár Orbán is többször beszélt arról, hogy a gyerekszülést anyagilag is jövedelmezővé kell tenni (és erre mutatnak a kormány különböző családtámogatási intézkedései is), Friedan könyve jól megmutatja, mi történik a nőkkel, ha a társadalom kizárólag a gyermekszülésben és a gondoskodói munkákban látja az értéküket.
https://merce.hu/2022/04/14/egyszer-mar-visszazartak-a-noket-a-konyhaba-es-nem-lett-jo-vege/
___

Minél közelebb és közelebb kerülök hozzád...
http://autovezetes.network.hu/video/zene/alannah_myles_just_one_kiss_the_diamond_club_in_toronto_canada

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Sokan ellenezték a nők jogainak elismerését, de a gazdaságnak és a gyerekeknek is sokat segített

Sok országban még ma sem tekintik egyenlő félnek a nőket a házasságon belül, egy tavalyi kutatás ugyanakkor megmutatta, hogy nemcsak morálisan, de gazdasági szempontból is fontos, hogy a nők egyenlő hatalommal rendelkezzenek a háztartásokban.

Moshe Hazan és szerzőtársai azt az időszakot vizsgálták a 19. században, amikor az angolszász országok először adtak jogokat a férjes nőknek, amivel megnőtt a befolyásuk a háztartásokon belül.

Korábban a férjeknek lényegében teljhatalmuk volt, minden döntést ők hoztak meg, és a gazdasági kérdésekben is egyedül döntöttek. A 19. század vége felé ezt fokozatosan eltörölték, és a nők is döntéshozókká váltak a saját háztartásukon belül.

A nők jogainak kiszélesítése egyébként nem volt népszerű lépés. „Anglia teljes társadalmi rendje megváltozna. A férj a ház ura, akinek a vállán nyugszanak a terhek, aki megvédi annak tagjait – és aki, ha ez a törvény elfogadásra kerül, megfosztódik ettől a szereptől” – érvelt ellene 1870-ben a brit parlamentben Beresford Hope képviselő.

A jogkiterjesztésre azonban nem egyszerre került sor, az Egyesült Államokban például az egymással határos Ohio és Pennsylvania közül Ohio hamarabb döntött a nők jogainak elismeréséről – ezt a különbséget felhasználva tudták a szerzők elemezni az ok-okozati összefüggést a nők jogainak elismerése és más tényezők között. Az államok határmenti megyéit vizsgálták, olyanokat hasonlítva össze, ahol már életbe lépett az új törvény olyanokkal, ahol még nem.

Így kulturálisan és társadalmilag teljesen hasonló településeket tudtak megfigyelni, amik csak a nők helyzetében tértek el. Az eredményeik azt mutatták, hogy két dologra hatott a nők nagyobb ereje a háztartásokban.

Egyrészt csökkent a vállalt gyerekek száma, másrészt viszont jelentősen nőtt ezeknek a gyerekeknek az iskolázottsága

Azt korábbi tanulmányok is megmutatták, hogy a nőknek fontosabb, hogy a gyerekek jó oktatást kapjanak, így nem meglepő, hogy ha döntéshozó helyzetbe kerülnek, akkor javul a gyerekek iskolázottsága. Ez viszont költséges, így kevesebb gyereket engedhet meg magának egy család.

Ezen kívül közrejátszhatott a kevesebb gyerek születésében az is, hogy akkoriban kockázatos volt a szülés, az esetek egy százalékában az anya belehalt ebbe, és nagy arányban szenvedtek el komoly sérüléseket is. Ez is nyomós érv lehetett, amiért a nők kevesebbet szeretettek volna szülni, és ezt az adatok is alátámasztják:

-- amelyik államban magasabb volt a szülés közbeni halálozás, ott jobban csökkent a vállalt gyerekek száma

a törvény életbelépése után. ...
https://g7.hu/elet/20220408/sokan-elleneztek-a-nok-jogainak-elismereset-de-a-gazdasagnak-es-a-gyerekeknek-is-sokat-segitett/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Bántalmazó magatartás figyelmeztető jelei

######### Korai figyelmeztető jelek:


### Szemléletmód:

-- Mereven elkülöníti a női és férfi szerepeket: úgy véli, hogy joga van a nőket és gyerekeket „nevelni” vagy „büntetni” (mindkettőn tipikusan az engedelmességre szoktatást érti).

-- Úgy gondolja, hogy a nők csak háztartásvezetésre, gyerekszülésre és szexre valók, szexuális tárgyként gondol a nőkre; szemléletmódja szexista, magától értetődőnek veszi, hogy a nők által végzett munkák fizetetlenek és azt is, hogy a nők azokat el kell, hogy végezzék.

-- Irreális elvárásokat támaszt: egy nő mindig legyen ápolt és szép, mindig legyen szexuálisan elérhető, az általa vezetett háztartás legyen mindig hiba nélküli.

-- Saját problémáinak forrását másokban keresi: nem vállal felelősséget sem a cselekedeteiért, sem az érzéseiért. Erőszakos megnyilvánulásai vagy önuralma elveszítése miatt hajlamos másokat vagy a partnerét hibáztatni.

-- Merev, szigorú gyereknevelési elveket vall: azt gondolja, hogy a gyerekeket be kell törni, a verést is helyénvalónak találja, ha a gyerek “rossz”. A feltétlen szófogadás a számára a “tisztelet” jele. Abban hisz, hogy a gyereknek feltétel nélkül szeretnie kell a szülőjét (főleg az apját), a szülőnek meg az a dolga, hogy feltételeket szabjon a szeretetéért cserébe.

-- Meggyőződése, hogy a nők már elérték az egyenlőséget és ezzel visszaélnek, sőt, a világ már az ő igényeikre van berendezve.

-- Úgy gondolja, hogy a nők a (szakmai) sikereiket a szexuális vonzerejüknek köszönhetik, vagy annak, hogy lefeküdtek valakivel aki cserébe pozícióba helyezte őket, a férfiak pedig a tehetségüknek.

-- Magától értetődőnek veszi, hogy a férfiaknak több pénz jár, mint a nőknek.

-- Vonzódik a fegyverekhez, az erőszakos mozgalmakhoz vagy politikai nézetekhez.

-- Feministának vallja magát, de személyes életében valahogy épp az ellenkezője látszik: körbe van véve nőkkel, akik gondoskodnak róla, kiszolgálják, támogatják, magánéletében és/vagy szakmai életében.


### Viselkedések:

-- Rendszeresen féltékenykedik: féltékenységéért a partnerét hibáztatja és elvárja, hogy az beszűkítse az életterét és korlátozza kapcsolatait.

-- Más nőkhöz hasonlítgatja a partnerét, rendszeresen “flörtöl” (valójában zaklat) más nőket, a nőkkel való interakcióit rendszeresen szexualizálja.

-- Kontrollál: beleszól, vagy megpróbálja szabályozni a partnere szabadidejét, öltözködését, baráti körét, étrendjét, pénzét/pénzköltését, illetve ezekkel próbálja elszámoltatni; rossz néven veszi, ha a partnere bármiért nem vele van.

-- Korán elköteleződik: akár a második randevún az összeköltözést szorgalmazza, vagy megkéri a nő kezét, és közös életüket tervezgeti.

-- A vitákat merev elzárkózással, befolyásolással, fenyegetőzéssel, sértődéssel zárja le.

-- A problémákat lehet megbeszélni, vagy lehet ugyan beszélni róluk, de semmi sem változik (az erőszakmentes kommunikáció használata nem vezet eredményre).

-- Apró ingerre, tévedésre, félreértésre is támadóan reagál vagy támadást feltételez, és mindig az ő érzéseivel/problémáival kell foglalkozni a kapcsolatban.

-- A szexuális erőszak és a nők elleni erőszak témáit viccesnek tartja.

-- Pornófogyasztó, és esetleg prostitúciófogyasztó.

-- Érzelmi zsarolással, manipulációval, átlátszó kifogásokkal manőverezi bele a partnerét szexuális tevékenységekbe.

-- Idő előtt szorgalmazza a gyerekvállalást, vagy elzárkózik előle (a bántalmazásra utaló jel főként az, ha épp az ellenkezőjét akarja, mint a partnere).

-- Rosszul tűri, ha a partnere nem ért vele egyet.

-- A jogosultságtudata, követelései fokozódnak az után, hogy a partnere elkötelezettségéről megbizonyosodik.

-- A partnere sikereire lekicsinyléssel, vádaskodással vagy dühvel reagál. Saját sikereinek dicséretét és elismerését elvárja.

-- Társaságban gyakran levegőnek nézi a partnerét: úgy tesz, mintha ott se lenne, nem szól hozzá, és nem válaszol, ha kérdezi.

-- Megpróbálja elhitetni partnerével, hogy nem “kellene” senki másnak.


### A fizikai erőszaktól sem visszariadó bántalmazóra figyelmeztető jelek:

-- A másik jelenlétében fenyegetően tárgyakat dobál, földhöz vág, vagy tör össze.

-- Testi erőszakkal, öléssel, öngyilkossággal fenyegetőzik, vagy a testi erőszak akár csak lehetőségként is felmerül a kapcsolatban.

-- Általában durva vagy türelmetlen gyerekekkel és állatokkal. Az együttélés során bántja a háziállatokat vagy társállatokat.

-- Tudható, hogy korábbi kapcsolatában bántalmazta a partnerét


### Kiforrott bántalmazó viselkedések:

-- Elszigetel: partnere nem tarthat szabadon kapcsolatot a családjával, barátaival vagy munkatársaival, (nyílt erőszakkal vagy passzív-agresszív módszerekkel) akadályozza, hogy a partnere nélküle menjen valahova, és bünteti, ha tartja a kapcsolatot barátaival és rokonaival, időt szentel bármilyen hobbinak vagy akár munkának; partnere élete egyre jobban beszűkül, és a rá korlátozódik.

-- Amennyire nem elszigetelő, annyira viszont beépül partnere családjába, baráti körébe, esetleg munkahelyére, a partnere családtagjai és barátai köreiben is terjeszti, hogy a nő labilis, gyenge, megőrült, erőszakos, elhanyagolja a háztartást, a gyerekeket és őt, és/vagy hogy a gyerekeket ellene neveli.

-- Fokozza a kontrollt a partnere felett: szabályozza idejét, pénzét (elszámoltat, követel), mozgásszabadságát, később akár ürítkezését, táplálkozását, alvási idejét is.

-- Nem hagyja, vagy nem tűri, hogy a partnere pénzt tartson magánál, vagy munkát vállaljon, adóstárssá teszi és a partnere úgy gondolja, hogy fennáll a veszélye, hogy kiszáll az adósságfizetésből.

-- Kierőszakolja vagy büntetésképpen megtagadja a szexet, vagy nyilvánvaló nemi erőszakot követ el.

-- Szexuális tárgyként kezeli a partnerét.

-- Sértegeti a partnerét, bántó, megalázó dolgokat mond neki állandóan leszólja, gorombáskodik vele (csak otthon, vagy más előtt is, a jogosultságtudatától és a környezettől várható reakcióktól függően).

-- Megpróbálja elhitetni a partnerével és/vagy másokkal, hogy a partnere ostoba, értéktelen vagy őrült.

-- Kiszámíthatatlan módon robbanékony, a kritikára vagy bármilyen ellentmondásra, nemet mondásra, egyet nem értésre dühödten, sértődötten reagál, állandóan engesztelni kell. Máskor lehet, hogy fel se veszi (a partnere állandó készenlétben van, hogy éppen milyen reakciója lesz, és hálássá válik, ha nem robbant.)

-- Nem tűri és megtorolja az elutasítást.

-- Ígéreteit rendszeresen nem tartja be, kiszámíthatatlan az időbeosztását tekintve is, igyekszik minél ritkábban határozottan megmondani, hogy mikor lehet rá számítani,

-- Ha partnere szakítani akar, nem engedi el. Ha mégis szakít, zaklatja, visszakönyörgi magát, fenyegetőzik, annyiszor eléri, hogy visszafogadja, amennyiszer tudja.

-- Erre irányuló megállapodás hiányában nyílt külső szexuális kapcsolato(ka)t tart fenn.

-- Az érzelmeivel, a betegségével, a gyerekekkel (és a gyerekek elvételével), anyagi tönkretétellel, szakmai, emberi ellehetetlenítéssel stb. fenyegti a partnerét, ha az el akarja hagyni (vagy már korábban, hogy ez fel se merülhessen benne).

-- “Enyhe” fizikai erőszakot alkalmaz a partnerével szemben (meglöki, megböki, meglegyinti, nekimegy, stb.) és ezt a hangulatától függően viccnek, véletlennek vagy ugyan szándékosnak, de ártalmatlannak állítja be.

-- Partnere érzékelését a helyzetekről rendszeresen tagadja, megkérdőjelezi, megcáfolja, felülírja (mint aki jobban tudja, hogy minek kell valamit értelmezni, és a partnerének mit kellett volna éreznie), a tényeket tagadja, vagy átírja. Erőszakos megnyilvánulásait bagatellizálja, a partnerét túlérzékenynek nevezi ha azokat sérelmezi.

-- Megfordítja a bántalmazó értelmezését: saját lenyomó, elgyengítő és kontrolláló célú magatartásait védekezésnek, partnere ezektől való védekező célú reakcióit bántalmazásnak állítja be.

-- Rendszeresen ismételgeti, hogy ő és partnere a gyerek(ek) miatt már örökre össze vannak kötve. (Közös gyerek nélkül is előfordul, különösen, ha egyházi házasságban él a partnerével, de akár csak a kapcsolat még nem látványosan bántalmazó szakaszában a partnere által komolyan gondolt elkötelezettségre hivatkozva is.)

-- Megfigyeli vagy megfigyelteti a partnerét.

-- A családot is érintő nagyobb döntéseket egyedül hozza meg a partnerével való egyeztetés nélkül. Ez igaz lehet kisebb döntésekre is, vagy egyáltalán bármilyen döntésre.

-- A viselkedése lehet „Dr. Jekyll és Mr. Hyde”-jellegű: idegenek előtt teljesen más, mint kettesben: csak akkor viselkedik bántalmazó módon, amikor kettesben van az áldozattal, kívülállók előtt pedig kifejezetten kedves, vagy éppen ellenkezőleg: csak társaságban durva (ez utóbbi főként serdülő fiúkra jellemző).

-- Partnerének intuitíve az az érzése, hogy veszélyben van tőle.

A bántalmazók viselkedéséről még bővebben olvashattok a NANE Egyesület ingyen letölthető kiadványaiban:
https://nane.hu/kiadvanyok/
A bővített listát Wirth Judit állította össze.

Számítunk a támogatásodra, hogy együtt tegyünk az erőszak ellen!
http://eszja.nav.gov.hu/
adószámunk: 18060339-1-42
teljes nevünk: Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület

Válasz

M Imre üzente 2 éve

ELÉG? Nem vagy egyedül!

Bármilyen fajta erőszak érne, keresd ezeket a szervezeteket:

Áldozatsegítő Központ
0-24 órában ingyenesen hívható:
06 80 225 225
Áldozatsegítő Központok Budapesten és 8 vidéki nagyvárosban:
https://vansegitseg.hu/aldozatsegito_kozpontok

Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat
0-24 órában ingyenesen hívható:
06 80 20 55 20
okit@csalad.hu
Kríziskezelő szolgálatok:
https://okit.hu/kriziskezelo-szolgalatok

S.O.S. Krízis Alapítvány
info@soskrizis.hu
Amiben segíthetnek:
http://www.soskrizis.hu/tevekenysegeink/

NANE
hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22-ig, szerda 12-14-ig ingyenesen hívható:
06 80 505 101
Hová fordulhatsz:
https://nane.hu/erintetteknek/hol-kaphatok-segitseget/

Patent Egyesület
ingyenesen hívható szerdánként 16 és 18 óra között és csütörtökönként 10 és 12 óra között:
06 80 80 80 81
Ingyenes jogsegély szolgálat:
jog@patent.org.hu
___

http://autovezetes.network.hu/video/zene/vad_fruttik__eleg_nem_vagy_egyedul
-- Vad Fruttik - Elég (Nem vagy Egyedül!)

Válasz

M Imre üzente 2 éve

A Gyerekkel vagyunk friss cikkében a prevenciós munkacsoportunk tapasztalatairól, és az iskolai felvilágosítás ellehetetlenítését célzó kormányzati intézkedésekről olvashattok.

"Mindenhol erősen él a szexista hozzáállás, bár helyenként eltérő lehet, hogy ez milyen formában fejeződik ki. Van, ahol nyíltan kimondják egyes gyerekek, hogy a férfi a ház ura, és van, ahol ilyet ciki lenne mondani, de menő azt képviselni például, hogy az erőszak élvezetes is lehet. Az utóbbi gondolat megjelenik az elit gimnáziumokban is, ahova nagyon tájékozott, olvasott gyerekek járnak.
A mostani generáció úgy nőtt fel, hogy ki volt téve a pornónak. Így sokuknak megdöbbentő a felfogása az erőszak és a szex kapcsolatáról."

Részletek:
https://www.gyerekkelvagyunk.hu/oktatas/2022/03/21/a-lanyok-nagy-resze-azt-tanulja-meg-hogy-minden-belefer-a-puszitol-a-fojtogatasig-interju-a-patent-egyesulet-munkatarsaival

Ha szerinted is fontos, hogy a fiatalok megtanulják, milyen ez egyenlőségen és kölcsönös tiszteleten alapuló, biztonságos szex, támogasd a PATENT Egyesület erőszak-megelőző foglalkozásait egyszeri vagy rendszeres adománnyal
http://support.patent.org.hu/
... vagy segítsd a munkánkat adód 1%-ának felajánlásával
adószámunk: 18192249-1-41
-- Patent Egyesület

Válasz

M Imre üzente 2 éve

2022. március 10-én megválasztották Magyarország első női köztársasági elnökét. Ez lehetne egy jó hír kezdőmondata is, de Novák Katalin új pozíciójának nem tudunk örülni. Bármelyik “kereszténydemokrata” férfi politikus is ülhetne a helyén – az ország női állampolgárainak szempontjából sajnos ugyanaz lenne az eredmény. Akár még az is lehet, hogy ha Novák helyén egy hozzá hasonló elveket és irányokat képviselő férfi ülne, talán legalább egyértelműbb lenne, amikor a nőkre, nők helyzetére káros tevékenységet végez az új államfő. Régi, de még mindig hatásos trükk ez: egy kedvesnek tűnő női arcot adni a nők elnyomásához, és úgy prezentálni, mintha a nők egyenjogúságának megnyilvánulása lenne.

Novák az elmúlt években számtalanszor bebizonyította, hogy attól még, hogy nő, semmit sem óhajt tenni a nőtársait érő rendszerszintű egyenlőtlenségek és erőszak felszámolásáért: lelkes híve, sőt kirakatarca Orbán Viktor nézeteinek, aki a nőket kizárólag nemzeti humánerőforrás-utánpótlást (“közjószágot”) biztosító anyai minőségükben tekinti értéknek. Emlékezetes propaganda-videójában egyenesen arról győzködte a nőket, hogy nem baj, ha többet dolgoznak és kevesebbet keresnek a férfiaknál, a női kiteljesedés záloga úgyis a másokról való fizetetlen gondoskodás. Képmutató módon arról beszélt, hogy nőként nem kell karrierre, magas pozícióra és fizetésre törekedni, holott amint látjuk, ő sem érte be holmi családanyasággal.

Ennek megfelelően kitűnő kapcsolatot ápol a világ ultra-konzervatív, kifejezetten nőgyűlölő politikusaival és mozgalmaival is. Számtalan konferencián és állami (tehát köz-)pénzből finanszírozott rendezvényen látta már őket vendégül: a legutóbbi Budapesti Demográfiai Csúcson a meghívottak között szerepelt az abortusztilalmat pártoló nézeteiről hírhedt Mike Pence volt amerikai alelnök, és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is, akinek a két éve bevezetett, mára már számos terhes nő életét követelő, szinte totális abortusztilalmat köszönheti Lengyelország.

Novák nem titkolja, hogy szimpatizál az abortusz szigorításáért lobbizó magyar szervezetekkel is. Az elmúlt néhány hónapban magasrangú állami kitüntetéseket adott át magukat “életvédőnek” nevező, valójában a nem kívánt terhességek kényszerű kihordatását pártoló, a nők reprodukciós, önrendelkezési jogait radikálisan korlátozni kívánó, és a nők életét ezáltal veszélybe is sodró szereplőnek.

A megválasztása napján elmondott beszédében is kacsintott egyet az abortuszellenes barátai felé: biztosította őket arról, hogy köztársasági elnökként is támogatni fogja “azokat, akik a fogantatás pillanatától vigyáznak az életre.” Ez a sokatmondó kiszólás kimaradt a híradásokból, a beszéd vágott változatából. A választások előtt nyilvánvalóan nem lenne szerencsés, ha nagyobb nyilvánosságot kapna, hogy a jelenlegi kormány elnöki székbe ültetett pártkatonája a terhesség-megszakításhoz való hozzáférés szigorítását szorgalmazza, hiszen a magyar társadalom minden kapcsolódó közvélemény-kutatás szerint példátlanul egységes álláspontot képvisel abban, hogy az abortusz szigorítását nem támogatja.

Mindennek tudatában senkit ne tévesszen meg a kormány és a Novák beszédéből kiemelt pátoszos szólamok ravasz kommunikációja. Novák inkább a magyar nők érdekeinek elárulója, mintsem a magyar nők sorsközösségének tagja, és kinevezése inkább kivételesen készséges eszközzé válásának köszönhető, mintsem annak, hogy mára minden akadály elhárult a nők közéleti és vezetői szerepvállalása elől. Mi úgy látjuk, esze ágában sincs szolidaritást vállalni azokkal, akik gyereket nevelve, időseket gondozva, az állam feladatait a megcsonkított ellátórendszer helyett átvállalva a létminimum küszöbén küszködnek; és akik csak azért, mert nők, nap mint nap az elnyomás, a megalázás, az erőszak és a bántás különböző formáit kénytelenek tűrni egy férfiakra szabott, férfiak által irányított országban.
-- Patent Egyesület

Válasz

M Imre üzente 2 éve

A következő kormány ratifikálja az Isztambuli Egyezményt!
http://netpolgar.network.hu/video/forum_vitaindito_videok__ird_a_video_ala_a_velemenyed/a_kovetkezo_kormany_ratifikalja_az_isztambuli_egyezmenyt

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Ismét megszólítva érezzük magunkat Varga Judit igazságügyi miniszter által, aki tegnap, nőnapon, Facebook-bejegyzésében a következőket írta:
“Ilyenkor a leghangosabbak általában azok, akik 20-25 éve tettek helyett csak beszélnek. Ők azok, akik az elmúlt 12 évben csak ideológiákat gyártottak és politikai haszonszerzésre használták fel az áldozatokat.”

Bár a miniszter nem fejtette ki, hogy pontosan kire céloz, azok, akik 20-25 éve kitartóan foglalkoznak a nők elleni erőszak témájával, kizárólag a nőjogi civil szervezetek. Így nehéz másképp értelmezni a miniszter asszony pikírt megjegyzését, mint hogy a mi munkánkat igyekszik eltagadni, lekicsinyelni, üres beszédként ábrázolni.
Végtére akár örülhetnénk is neki, hogy legalább nőnapi akcióink elég hangosak voltak ahhoz, hogy megüssék a miniszteri ingerküszöböt. Az, hogy ezt meg is hallja, ritkaságszámba megy: általában minisztériumában válaszra sem méltatják szakpolitikai felvetéseinket, javaslatainkat, megkereséseinket. Ebben az értelemben véve valóban “csak beszélünk” egy ideje – hiszen akiknek jogosultságuk van arra, hogy a mondanivalókat jogalkotói és intézményrendszeri cselekvéssé fordítsák, nem tűnnek érdekeltnek ebben. Ha esetleg mégis méltatják valamiféle válaszra, reakcióra a mondanivalónkat, az erőszakban érintett lányok és nők tapasztalatait és nehézségeit kihangosító jelzéseinket, az Varga Judit legutóbbi posztjához hasonlóan inkább annak lesöpréséről, eltagadásáról szól, esetleg a jelzett szükségletekkel szöges ellentétben álló jogalkotói lépések foganatosításáról. Ezen “tettek” pedig nem sok büszkeségre adnak okot.

A tegnapi poszt további részében Varga Judit hosszasan dicséri kormánya nagyszerű eredményeit az áldozatvédelem területén. A tisztánlátás kedvéért azonban érdemes sorra venni, hogy ezek az eredmények milyen körülmények között születtek, és hogyan működnek a gyakorlatban; amellett, hogy alkalmat adhatnak kirakatba tehető fotózkodásokra, jelentenek-e valódi segítséget is az érintetteknek.

*** “Beiktattuk a kapcsolati erőszak tényállását és szigorítottuk a Büntető Törvénykönyvet.”
Többek között azért is hasznos, hogy 20-25 éve a terepen dolgozunk, mert így jól emlékszünk arra, hogy a kapcsolati erőszak tényállását a Fidesz-kormánynak eszébe sem volt törvénybe iktatni. Az csupán azért került napirendre a Parlamentben, mert alulról szerveződő kezdeményezésként elegendő aláírás született ahhoz, hogy ezt kénytelenek legyenek megvitatni. Az Országgyűlés alattomosan egy éjszakai ülésre tűzte ki a javaslat tárgyalását, melynek folyamán hangzott el Varga István kormánypárti képviselő elhíresült mondata, hogy ha a nők eleget szülnének, visszamennének szépen a konyhába, akkor nem vernék őket. Az ezt követő óriási társadalmi felháborodás vezetett oda, hogy a kezdeményezést alapvetően ellenző kormánypárt kénytelen volt beiktatni a Büntető Törvénykönyvbe a kapcsolati erőszak tényállását. Az tehát, hogy a tényállás bele is került a BTK-ba, éppen egy fideszes politikus áldozathibáztató, nőgyűlölő kirohanását követően, társadalmi nyomásra történt.
De nem csak ez a bökkenő a fenti büszkélkedéssel. Megjegyeznénk, hogy a népi kezdeményezés és a törvényi tényállás szövegezésének alapját épp a Varga Judit által annyira lenézett, korábbi nyilatkozatai alapján nevetségesnek tartott nőjogi civil szervezetek szakértőinek szövege nyújtotta – amelyet megnyirbálva vettek át, úgy, hogy annak köréből kiesett számos fontos érintetti csoport. Eredeti javaslatunk például jogorvoslatot nyújtott volna nem csak abban az esetben, ha a felek a bűncselekmény idején vagy korábban házasok voltak, együtt éltek, vagy közös gyermekük van, hanem akkor is, ha párkapcsolatban voltak. Ez a hiány azóta is nyomasztóan lehetetlenné teszi számos eset súlyosságának elismerését, elég, ha csak Orosz Bernadett esetére gondolunk.
Ezzel pedig elérkeztünk a harmadik okhoz, amely miatt érthetetlen számunkra a fenti kérkedés. Ugyanis gyakorlatilag semmilyen erőfeszítés nincs arra vonatkozólag, hogy a tényállás BTK-ba iktatását követően azt átültessék a tettek mezejére is – tehát hogy a törvényszöveget bevezessék a jogalkalmazásba. Ez azt jelenti, hogy még akkor is, ha minden feltétel megvalósul a kapcsolati erőszak bűncselekményének megállapításához, ha a felek viszonya és az elkövetett cselekmények a kilúgozott tényállásnak eleget tesznek, a jogalkalmazók az azóta eltelt 10 évben továbbra is nagy valószínűséggel egyszerű testi sértésnek tekintik a bántalmazást. Csak különösen ritkán merül fel, hogy ez a tényállás egyáltalán létezik, és hogy e tényállás értelmében az elkövető és áldozat kapcsolata, az erőszak ismétlődése súlyosbító tényezőt kellene jelentsen.
Tekintve, hogy Magyarországon nincs gyakorlata sem az előzetes hatástanulmányok készítésének (amivel el lehetne kerülni fontos érintetti csoportok figyelmen kívül hagyását), sem a hatásosság és jogalkalmazás sikeressége felmérésének (amivel garantálni lehetne a kívánatos hatás elősegítését, fejlesztését), ezeket a feladatokat mi, a nőjogi civil szervezetek vesszük magunkra. Ennek megfelelően a tényállással és annak alkalmazásával kapcsolatos hiányosságokról számos alkalommal tettünk és teszünk jelzést is az intézmények, állami felelősök felé, konkrét javaslatokkal a helyzet javítására – bár mindez nyilván csak az “üres beszéd” kategóriáját valósítja meg szemükben.

*** A miniszter asszony továbbá büszke a szexuális kényszerítés fogalmának BTK-ba vezetésére (mely szintén több évtizedes nőjogi érdekérvényesítő tevékenység eredménye), és a szexuális erőszakra szentelt – szerinte – különös figyelemre. Ezekkel kapcsolatban most nyilvánosan is jeleznénk az alábbiakat (természetesen ezt már számos alkalommal megtettük a hivatalos csatornákon is).
A kapcsolati erőszak tényálláshoz hasonlóan itt is súlyos hiányosságok tapasztalhatók mind a jogalkotásban, mind a jogalkalmazás terén. Magyarországon még mindig az a gyakorlat, hogy szexuális jellegű bűncselekmények esetén nem a beleegyezés hiányát, hanem az áldozat ellenállásának mértékét vizsgálják a bíróságok; a bizonyítékok befogadásának gyakorlata nem egységes, így a bűncselekmények áldozatai nem tudhatják, hogy adott bizonyítékok birtokában egy adott bíróságon reménykedhetnek-e a hatékony jogorvoslatban, vagy bizonyítékaik elutasításának köszönhetően épp egy rágalmazási/hamis vád perrel a nyakukban fognak kisétálni onnan; és a hatóságok előítéletes, áldozathibáztató hozzáállása elrettenti az áldozatokat a jogorvoslattól, a jogrvényesítési folyamatok végigvitelétől.
Gyakorlatilag az áldozatoknak csak akkor van esélye, ha épp szerencsésen kikapnak egy lelkiismeretes rendőrt, kapitányságot, és ha ezt követően ők vagy ügyvédjük (ha megengedhetnek maguknak egy jó ügyvédet) alapos önképzést végeznek a nőjogi szervezetek által kiadott tudásanyag segítségével, és eltökéltséggel felvértezve, sokszor szinte az intézmények ellenében, nem pedig azok támogatásával, harcba szállnak a jogaik érvényesítéséért. A bírók, ügyészek és rendőrök folyamatos, korszerű képzése elengedhetetlen lenne ahhoz, hogy az áldozatok szakszerű és méltó támogatást kapjanak, így nagyobb bizalommal forduljanak a hatóságokhoz. Az Európai Alapjogi Ügynökség statisztikája alapján 415-szörösre becsült látenciát csak így lehetne csökkenteni – tehát csak ily módon lenne arra esély, hogy 415 szexuális jellegű bűncselekmény áldozatából 414 ne rettenjen el a rá váró procedúrától..

*** Az Áldozatsegítő Központokkal (ÁSK) dicsekedni egy nőnapi posztban a szokásos módon félrevezető ezen intézmények valós funkcióját tekintve. Az ÁSK-kat a kormány általánosságban, bármely bűncselekmény sértettjei számára hozta létre, és nem nyújtanak differenciált szolgáltatást – miközben gyakran úgy kommunikálnak ezekről, mintha kifejezetten a családon belüli és szexuális erőszak áldozatainak segítenének. Még különösebb szaktudás nélkül is könnyen belátható, hogy más-más típusú szükségletei vannak egy szexuális vagy kapcsolati erőszakban érintett áldozatnak, mint például valakinek, akinek ellopták a biciklijét, vagy akit egy ismeretlen tettes kirabolt. Az általános, nem-specializált szolgáltatások egészen egyszerűen alkalmatlanok a nők elleni erőszak áldozatainak hatékony ellátására és támogatására: ehhez specializált szolgáltatásokra, e téren képzett, a nők elleni erőszak jelenségét, mechanizmusait, pszichológiai hatásait és jogi környezetét jól ismerő segítségnyújtókra van szükség. Ide forduló ügyfeleink visszajelzései alapján pedig az ÁSK-ban dolgozó szakembereket, jogászokat, pszichológusokat, szociális munkásokat senki sem készíti fel például arra, hogy milyen kiemelt szükségletei vannak egy bántalmazó kapcsolatban élő nőnek, nem ismerik a bántalmazás természetrajzát, de gyakran még a kapcsolódó fontos jogi fogalmakat, szakkifejezéseket sem. Így nem képesek szakszerűen támogatni az érintetteket. Legutóbbi információink szerint az ÁSK-ok még csak nem is gyűjtenek adatot arról, hogy a hozzájuk forduló bűncselekmény-áldozatok között egyáltalán milyen arányban jelennek meg a különböző bűncselekmény-típusok érintettjei. Az ÁSK tehát lehet, hogy remek találmány, és akár hasznos is, ha valakinek ellopják a pénztárcáját, vagy betörnek a lakásába – de a nők elleni erőszak áldozatainak ebben a témában képzett és tapasztalt segítőkre van szüksége, és képmutatás úgy tenni, mintha ezt itt megkapnák.

*** Varga Judithoz hasonlóan mondhatjuk, hogy mi sem állunk meg.
Továbbra is “beszélünk” majd: továbbra is kihangosítjuk az áldozatok tapasztalatait, felhívjuk a mindenkori döntéshozók figyelmét a súlyos rendszerhibákra és hiányosságokra, és küzdeni fogunk azért, hogy ezek átfogó módon orvoslásra kerüljenek.
Amíg ez nem történik meg, addig pedig megpróbáljuk ellátni az ebből fakadó feladatokat és szükségleteket, olyan széles körben, ahogyan csak bírjuk:

*** Az állam helyett is felmérjük a tervezett lépések várható hatásait és a jogalkalmazás hatékonyságát és hiányosságait, ahogyan tettük ezt Bíróságfigyelő tevékenységünk során, és az Áldozatvédelmi Irányelv gyakorlatba ültetését vizsgáló kutatásainkban (VICATIS, VICO),

*** Specializált jogsegélyt adunk a nők elleni erőszak áldozatainak,

*** Segítünk a jogérvényesítés folyamán felmerülő pénzügyi terhekkel (Nőjogi Persely),

*** Információt nyújtunk az elérhető szolgáltatásokról és jogi lehetőségekről, beleértve a létező és kihasználatlan távoltartás intézménye, állami pénzügyi segélyek és a kártérítés lehetőségének ismertetését is – melyekről az ezért felelős szervektől az áldozatok nagy része a mai napig semmilyen információt nem kap,

*** Szakértő partner-szervezeteinkkel, különösen a NANE Egyesülettel együtt
Folytatjuk a Segítők Hálózatának építését, hogy minél szélesebb körben felruházzuk az érintetteket a szükséges ismeretekkel a jogaikról és az eljárásokról,

*** Integrált ügyfélellátást nyújtunk,
És az ellehetetlenítési kísérletek ellenére folytatjuk erőszak-megelőző tevékenységeinket is fiatalok számára.

*** Aki kíváncsi rá, hogy mi mindent csináltunk ezek keretében a 2021-es évben, annak figyelmébe ajánljuk év végi tevékenység-összefoglalóinkat, innen lapozgathattok:
https://www.facebook.com/patent.egyesulet.ngo/photos/4417099598419584

-- Akit az is érdekel, hogy a magyar civil nők min dolgoztak az elmúlt 20-25 évben, lapozza fel a Nőjogi civil tabló című kiadványunkat:
https://nane.hu/nojogi-civil-tablo/

Jó lenne, ha a kormány ahelyett, hogy megpróbálja elhallgattatni a civileket – és rajtuk keresztül az áldozatokat – és eltagadná szaktudásunkat és tevékenységeinket, inkább üdvözölné és hasznosítaná a beérkező visszajelzéseket, és velünk együtt azon fáradozna, hogy az ország minden lány és nő számára valóban biztonságossá váljon. Hogy valóban igaz legyen az, hogy “van segítség”.

*** Az Európai Alapjogi Ügynökség 2012. évi felmérésének összefoglalója a nők elleni erőszak Magyarországi helyzetéről:
https://nokjoga.hu/wp-content/uploads/nane-fra-nepesseg-enyubs-final-2014-w-w-2015jun19.pdf
(Az adatok immár nem tekinthetők frissnek – lehetnének újabb adatok, amik vélhetően hasonló arányokat jeleznének, a kormány azonban visszautasította a kutatás megismétlését Magyarországon.)
https://www.facebook.com/patent.egyesulet.ngo/posts/4644969482299260
-- Patent Egyesület | Március 10., 9:10

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Ezek lettek a háborúban megerőszakolt nők emlékművére kiírt pályázat legjobb munkái

A harminchat pályázati mű közül a legjobbakat most a 2B Galéria mutatja be.

A Fővárosi Önkormányzat szakmai és civil szereplők bevonásával, a nők elleni háborús erőszak társadalmi megítélésének és az emlékezetpolitikai konszenzus formálásának céljából indított projektjének célja az volt, hogy a háborúban megerőszakolt nők méltó emlékhelyet kapjanak Budapesten.

Ez a cél most egyre közelebb, hiszen a tavaly kiírt pályázat legjobbjai egy, a 2B Galériában (IX. Ráday utca 47.) március 9-től látogatható kiállításon mutatkoznak be.

A szakmai zsűri által a harminchat beérkezett tervezetből kiválasztott munkák makettjei április 8-ig, a galéria nyitvatartási idejében (keddtől péntekig 14-18, szombaton pedig 10-18 óra között) lesznek láthatók – olvasható a Budapest Galéria sajtóközleményében.

A megnyitón az emlékmű előkészítését célzó tanulmánykötet (Elhallgatva – A háborús erőszaktétel története és megjelenítése) is bemutatták, a kiállításon pedig a zsűri által dobogósnak ítélt pályamunkák mellett további három pályamű kicsinyített mása is helyet kapott.

A hat pályázatban közös, hogy egyszerre reflektálnak a múltra, a jelenre és mutatnak utat egy olyan jövő felé, amely nem fordul el szemérmesen a háborúk női áldozataitól

– írja a Budapest Galéria.

Képek:
https://24.hu/kultura/2022/03/09/haboruban-megeroszakolt-nok-emlekmu-tervpalyazat-legjobb-munkak-epites-2b-galeria-meszaros-gabi-nemeth-ilona/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Börtönre ítélték az Egyesült Királyságban családon belüli erőszakért az első olyan embert, akit egy különleges spray segített lebuktatni. Ez a SmartWater, ami szabad szemmel nem látható, de UV-fényben felfedi magát.
https://hvg.hu/tudomany/20220221_smartwater_spray_biztonsag_csaladon_beluli_eroszak_uv_feny

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Ma van az áldozatok világnapja - február 22.

Vannak, akik kényelmetlenül érzik magukat az “áldozat” szó hallatán, mert valamiféle szégyenérzet, stigma kapcsolódik hozzá. Pedig az, hogy valaki erőszak vagy más bűncselekmény áldozata, nem az érintettről, az érintett személyiségéről mond el valamit, nem róla formál ítéletet: a puszta leírása annak, hogy valaki más elkövetett ellene valamit, amivel kárt, sérelmet okozott neki. A szóhoz kapcsolódó negatív benyomásokat csak fokozza, hogy az erőszakról szóló tudósítások – főleg a nők elleni erőszak esetében – szinte mindig láthatatlanná teszik az elkövetőt. Megtámadták, megerőszakolták, megölték – áldozattá vált. Ez annyira általános, hogy egészen furcsának hat azt olvasni, hallani, amikor a fókuszt, és ezzel a felelősséget arra helyezzük, akit valójában terhel: a zaklatója megtámadta, a férje megerőszakolta, a volt partnere megölte – az elkövető erőszak áldozatává tette.

Az a tapasztalatunk, hogy ma az áldozatvédelmi rendszer és a hatóságok számára sem egyértelmű a felelősség, az elkövetők és az áldozatok beazonosítása, ha nők elleni erőszakról van szó. Azon az alapvető feladaton kívül, hogy az intézmények a felelősséget kizárólagosan az elkövetőre helyezzék az áldozat felelősségének firtatása és a helyzet felismerésének hiánya helyett, arra is szükség van, hogy a nők és lányok elleni nemi alapú, szexuális, párkapcsolati erőszak és zaklatás áldozatait fel- és elismerjék, mint különleges bánásmódot igénylő bűncselekmények áldozatait.

Évek óta egyértelmű, hogy a felelős pozícióban lévők ezt nem ismerik el, így az áldozatok sem kapják meg az őket megillető védelmet és méltányos bánásmódot. A sorra nyíló Áldozatsegítő Központok és a rájuk épülő sikerpropaganda csak rontanak ezen a helyzeten: válogatás nélkül összemossák a különböző bűncselekményeket, mintha egy zsebtolvajlás vagy autólopás áldozata ugyanazokra a szolgáltatásokra szorulna rá, mint egy évek óta brutálisan bántalmazó házasságban élő nő. Pedig egyértelműnek kellene lennie, hogy a nemi alapú, párkapcsolati erőszakban és szexuális bűncselekményekben érintett áldozatoknak specializált szolgáltatásokra lenne szüksége.

Alapvető szemléletváltásra van szükség ahhoz, hogy az áldozatok megszégyenítés, hibáztatás, számonkérés és az őket ért erőszak elbagatellizálása helyett végre megértésben, támogatásban és védelemben részesüljenek.

Ha áldozat vagy: nem a te hibád. Jogod van a védelemhez.

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Nyomozni kezdett a rendőrség a Szinyei Merse Pál Gimnáziumból elbocsátott tanár ügyében, akiről az iskolában köztudott volt, hogy diáklányokat zaklatott.

A lányok hiába jelezték, hogy kényelmetlenül érzik magukat a férfi jelenlétében,

-- az iskola vezetése nem tett valódi lépéseket a tanár eltávolítására.

Végül a diákok létrehoztak egy álprofilt, hogy bizonyítékot szerezzenek a tanár viselkedéséről: miután egy 16 éves lány nevében csetelni kezdtek vele, a férfi képeket küldött nekik a péniszéről. Az üzenetváltásokról készült felvételek ahhoz elegendőek voltak, hogy a tanárt kirúgják, de

-- az iskola vezetése egészen cinikus módon fegyelmi eljárást indított az álprofilt létrehozó diákok ellen, amiért “tőrbe csalták” a férfit és “megsértették az emberi méltóságát”.

Sajnos az ehhez hasonló esetek nem ritkák, hozzánk is rendszeresen érkeznek segítségkérő üzenetek szülőktől, diákoktól, egyes kollégáik elfogadhatatlan viselkedését felismerő tanároktól. Nyilvánvaló, hogy a gyermekvédelemben évtizedek óta tapasztalható forrás- és szakemberhiány is hozzájárul ahhoz, hogy a visszaélések elsikkadjanak, az elkövetők pedig megússzák a felelősségre vonást.

Egy jól működő gyermekvédelmi rendszerben nem fordulhatna elő, hogy a gyerekeknek magánakciókat kelljen szervezniük ahhoz, hogy a felnőttek komolyan vegyék őket;

-- az pedig végképp nonszensz, hogy büntetést is kapnak egy szexuális ragadozó leleplezéséért.

Jó lenne, ha a totálisan értelmetlen “gyermekvédelmi” népszavazás helyett a kormány inkább arra koncentrálna, hogy a gyerekekre, különösen a lányokra jelenleg nagy veszélyt jelentő visszaélések, zaklatások és erőszak-elkövetés kockázatát csökkentse. Ehhez arra lenne szükség, hogy a pedagógusok, iskolai és gyermekvédelmi szakemberek megfelelő szaktudást és támogatást kapjanak a gyerekek ellen elkövetett visszaélések és bántalmazás felismeréséhez és kezeléséhez, az áldozatok segítéséhez. A gyerekekkel és fiatalokkal foglalkozó intézményekben

-- kötelezővé kellene tenni az ilyen esetek kezelésére szakszerűen összeállított belső eljárásrendek kidolgozását és betartását, valamint a protokollokat megszegő, pozíciójukat visszaélésre használó tanárok foglalkozástól való eltiltását.

Ugyanis jelenleg, még ha végül következménnyel is jár egy ilyen tanár viselkedése, ez kimerül abban, hogy az adott iskolából eltávolítják - de tevékenységét folytatja a következő munkahelyén.

Ezek annyira egyértelműen szükséges és alapvető feltételei a kiskorúakkal szembeni visszaélések megelőzésének és kezelésének, hogy az ezeket nélkülöző szakpolitika arra enged következtetni:

-- valójában nem érdekli a döntéshozókat a gyerekek biztonsága.

A NANE Egyesület és a Patent Egyesület prevenciós munkacsoportja továbbra várja iskolák, tanárok és szülők megkereséseit: országszerte szervezünk erőszak-megelőző foglalkozásokat fiataloknak, rendszeresen tartunk online és offline képzéseket tanároknak és iskolai szakembereknek; a prevenciós szakmai anyagaink pedig szabadon hozzáférhetők:

Együtt Egyenlően
https://nane.hu/szakembereknek/egyuttegyenloen/

Kapcsolódj be!
http://turnmeon.hu/kezikonyv/

-- Patent Egyesület

Válasz

M Imre üzente 2 éve

"Sokkal több nő vagy bántalmazott gyerek beszélne nyilvánosan az őt ért sérelmekről, ha nem kellene a perektől tartaniuk. Tévhit, hogy csak azért nem beszélnek, mert szégyellik magukat, vagy mert túl fájdalmas, esetleg nem akarják a családi szennyest kiteregetni. Legalább ennyit nyom a latba az is, hogy a kiállásnak jogi rizikója van. Az, hogy mennyire van esélyük megvédeni magukat, a körülményektől függ. Volt olyan a múltban, amikor azt vettük számba, hány sorstársa állna ki az illető mellett tanúskodni. Ez sokat számít. Minden olyan esetnél, amikor valaki bántalmazásról beszél, feltérképezzük, kikre számíthat. Abból indulunk ki, hogy a bántalmazók sorozatelkövetők, ­vagyis vannak sorstársak. A kérdés igazából az, hogy csatasorba állíthatók-e.

Több olyan ügyünk is van, amelyekben az egymást követő bántalmazott nők összekapcsolódnak egymással, szövetségre lépnek. Csak magukért nem léptek volna, de az motiválja őket, hogy a kiállásukkal elősegíthetik, hogy mások ne kerüljenek hasonló helyzetbe. Liliána elmondása szerint ez a motiváció neki is segítséget adott. Az, hogy mennyire lesz sikeres egy per, nemcsak attól függ persze, hogy egyedül kell-e megküzdeni a bántalmazóval vagy szövetségesekkel együtt, hanem számít a közvélemény, az, hogy a levegőben milyen hangulat van."

Interjú a PATENT jogászával, Spronz Júliával a Jelen hetilapban:
https://jelen.media/interju/aldozathibaztatas-es-sztereotipiak-2748

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Mintegy 220 ezer nőt ér fizikai vagy szexuális erőszak a párkapcsolatában jelenleg Magyarországon. Mégis, általában csak akkor hallunk az áldozatokról, ha ez a helyzet az életükbe kerül. A Szabad Európa podcastjában a téma szakértőjét, dr. Wirth Juditot kérdeztük.
https://www.szabadeuropa.hu/a/parkapcsolati_eroszak_wirth_judit/31662108.html

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Honnan tudhatja meg ma egy anya, hogy őskövületnek számít vagy haladó ellátást nyújt az a kórházi osztály, ami számára elérhető?

Megismerni az ellátás minőségét és jellemzőit alapvető igény, amit nem elégít ki az információhoz jutás szinte egyetlen lehetősége, az „ebben a kórházban szültem” típusú Facebook-csoportokba való belépés. Komoly igény van arra, hogy a nők, a családok megismerhessék annak az osztálynak a valós gyakorlatát, mutatóit, ahol a gyermekük születni fog.

Ha a szülészeti adatok alapján a legfontosabb indikátorok közérthető formában és könnyen hozzáférhetők lennének, az megfelelő első lépés lenne a családok számára, hogy tájékozódni tudjanak. A magyar szülészeti statisztika viszont jelenleg két formában létezik: az egyik elérhetetlen, a másik használhatatlan. Közérdekű adatigénylés nélkül lehetetlen ugyanis értelmezhető statisztikákat találni. Az Országos Kórházi Főigazgatóság hónapról hónapra feltölt egy eldugott honlapra néhány adatot megyei szinten összevonva, ám ezekből nem érdemes tájékozódni, mivel a gyakorlat azt mutatja, hogy az ellátás még egy-egy kórházon belül is elképesztően különböző.

A nők többségének az nyújtaná a legnagyobb segítséget, ha a valós gyakorlatot és helyzetet tükröző információkhoz könnyen, érthető módon hozzáférnének, illetve ha a szakmai felügyelet gondoskodna arról, hogy a szakemberek ne csinálhassanak az Egészségügyi Világszervezet által már évtizedek óta ellenjavallt beavatkozásokat, mint például a Kristeller-műfogás, melynek során az anya hasából konkrétan kikönyöklik a gyermeket. A kliensek, páciensek visszajelzései az egész egészségügyben fájóan hiányoznak, de különösen igaz ez a szülészetre, amely egy olyan terület, ahol az ügyfelek túlnyomó többsége egészséges, az ellátásnak egy alapvetően természetes testi folyamatot (szülés) kellene támogatnia, nem pedig vezetnie. Emellett az ellátásnak nem pusztán a fizikai, de a pszichológiai oldala is meghatározóbb, mint számos más orvosi szakterületen. A páciensek visszajelzéseit szisztematikusan kellene gyűjteni ahhoz, hogy jól működjön a visszajelző rendszer.
https://24.hu/belfold/2022/01/20/reformok-szuleszetben-orvosok-szulesznok-babak-termeszetes-szules-halapenz/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

- Nem szeretlek, nem megyek hozzád - hangzott el Franca Viola híressé vált mondata a bíróságon az őt elrabló és megerőszakoló férfinak, akivel a törvény, illetve a hagyományok szerint házasságot kellett volna kötnie.

Franca Viola 1966-ban szembeszegült a törvénnyel, ügye akkoriban hatalmas botrányt kavart, a bírósági pert pedig az egész világ végigkísérte.

Az igazság az, hogy bár a lánynak esze ágában sem volt összekötni az életét az őt bántalmazó és megerőszakoló férfival, a törvény, valamint a hagyomány Melodia oldalán állt. Az akkori olasz büntető törvénykönyv 544. cikke ugyanis tartalmazott egy matrimonio riparatore, azaz rehabilitációs házasság nevű intézményt. Ekkor a nemi erőszakot nem személy elleni, hanem közerkölcs elleni bűncselekménynek tartották, és az elkövető feleségül vehette az áldozatát, hogy hivatalosan semmissé tegye tettét, elkerülje a börtönbüntetést, valamint „helyreállítsa a nő és családja becsületét”.

Franca Violát végül apja segített kiszabadítani a fogságból. Úgy tett, mintha együttműködne az elrablókkal, tárgyalt velük, közben azonban a rendőrséghez fordult, és feljelentést tett. Amikor az áldozat megmenekült, fogvatartóit pedig börtönbe zárták, az apa megkérdezte lányát, mik a szándékai a jövőt illetően. Ő egyértelműen kijelentette: nem hajlandó hozzámenni az erőszaktevőhöz. A férfi támogatta döntésében, azonban ezzel a város, majd az ország jó részét magukra haragították, hiszen elutasították a hagyományt, a törvényt, és szembefordultak az akkori társadalmi normákkal.
https://femina.hu/kapcsolat/franca-viola/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Bántalmazott vagyok.

25 év után készen állok kimondani a valaha létezett legnehezebb szavakat számomra. Megannyi fájdalom és küzdelem után, felállok és bármennyire is tudom, hogy egy rendkívül megosztó téma akkor is beszélni fogok róla, mert szükséges.

Bántalmazott vagyok. Méghozzá egy olyan ember által akitől eredendően a legnagyobb szeretetet és elfogadás kellett volna, hogy kapjam.

Bántalmazott az apám.

Testileg. Lelkileg. Szexuálisan.

Gyermekkoromtól kezdve.

Folyamatosan és kiszámíthatatlanul, ha épp olyan kedve volt, élvezve a hatalmának a gyakorlását felettem. Legyen szó testi fenyítésről, megfélemlítésről, szeretet és figyelem megvonásról, avagy szexuális visszaélésről.

Az apám akinek hosszú éveken keresztül bármit megtettem volna, hogy elfogadjon, hogy szeressen, míg nem rájöttem, egy tökéletes illúzióban élek.

Egy olyan burokban amire azt hittem, hogy természetes. Ahol, elfogadott, hogy az anyámat a szemem láttára félájultra veri az apám, hogyha esetleg nem tetszett neki, az amit mondott, vagy tett. Éppen úgy, ahogyan megtette, mikor terhes volt még velem anyukám. Ahol, hogyha nem teljesítettem az elvárt eredményt, akkor a semmibevétel és a különféle büntetések a velejárói az életemnek. Ahol nem lehetett önálló szavam, gondolatom, véleményem vagy célom.

Ebben a világban én csupán egy eszköz voltam, egy tökéletes báb... Hiszen a külvilág nem látott mást, mint egy szerető családot, sikerekkel és világraszóló eredményekkel megtetézve.

Azt látta mindenki, amit otthon belénk vert a családfőnk. Mi védtük őt és a tetteit minden erőnkkel, mert ha nem tettük volna, akkor elmondhatatlan dolgokat vetített elénk következményként.

Megtehette, mert leépítette szépen lassan a saját személyiségünket, elvéve tőlünk a tudatunkat és az érzelmeinket...

Nagyon hosszú út volt, amit magam mögött hagyok most. Azt gondolom, hogy a gyógyulásomat végig tudtátok követni eddig. 2016-ban az Európa bajnokság után megszakítottam a kapcsolatot az apámmal, onnantól kezdve hol közgúnynak, hol pedig meg nem értett, furcsa lánynak voltam titulálva.

Mindez örömmel tölt el, mert így egy tökéletes példája tudok lenni annak, hogy milyen mértékben képesek vagyunk sajnos ítélkezni afelett, akit egyébként nem is ismerünk.

Mostantól kezdve viszont tiszta szavakkal és a saját őszinte, igaz valómmal ismerhettek meg. Elkezdem megosztani a történeteimet azért, hogy mindazoknak, akik hasonló cipőben járnak legyen egy útmutatásuk, egy kicsi segítségük... Hogy ne higgyék azt, hogy egyedül vannak.

Biztos vagyok benne, hogy ezután fognak érni bántalmak, lesznek, akik nem hisznek majd nekem és lesznek, akik gyűlölni fognak.

Az apámnak is minden bizonnyal lesz erre válasza. Az apámnak dr. Szilágyi Zoltánnak, a jómódú, tökéletes modorú ügyvédnek, és a gyerekekkel foglalkozó úszó edzőnek. Akiről valószínűleg senki nem hinné, hogy a négy fal között milyen az igaz énje valójában.

De bármilyen támadás is fog érni, nem bánom, mert mindennél jobb a szabadság érzése, és az, hogy nem vagyok tovább a saját életem rabszolgája.

Ezt azoknak szánom, akik bármilyen mértékben, de megéltek hasonló élményeket. Akár a családon belül, akár egy párkapcsolatban, akár esetlegesen a sporton belül. Nem vagytok egyedül!

Az erőszak ugyan nem válogat, de hiszek abban, hogy tudunk majd együtt ezen változtatni. Csupán már azzal is, hogy kommunikálunk róla.

(Ezenfelül, azért, hogy legyen nyoma, szeretném leszögezni, hogy amennyiben bármi történik velem, vagy a hozzátartozóimmal, akkor tudjátok kit keressetek.

És...

Sajnos mikor eljöttem apámtól az anyukámmal együtt, a kishúgom nála maradt...és azóta nincs, illetve nem is lehet kapcsolatom vele. Bizonyára más valóság van az ő fejébe elvetve, és aszerint a valóság szerint lehetséges, hogy az ellenség én vagyok. Minden erőmmel azon voltam eddig is, és most is, hogy egy egészséges közegbe kerülhessen, de nagyon félek, hogy vajon ő hogyan is lehet a valóságban. Remélem ezzel neki is tudok segítséget adni... nagyon remélem.

Végezetül, ez az egész az én harcom és felállásom jelenleg. Az édesanyámat biztosan sok kérdés, illetve meg nem értés fogja érni. Kérlek Titeket, hogy ne keressétek meg és ne ítéljétek el, mert még nincs olyan állapotban, hogy a megélt traumákról nyíltan beszéljen. Mi ketten egymással gyógyulunk és mindenben támogat. De kérek mindenkit tartsátok tiszteletben az ő személyét. Engedjétek meg, hogy amikor neki is eljött az ideje annak, hogy beszéljen, akkor tegye meg. Köszönöm.)
http://netpolgar.network.hu/video/forum_vitaindito_videok__ird_a_video_ala_a_velemenyed/dtk_elviszlek_magammal__szilagyi_liliana_evadzaro
-- DTK: Elviszlek magammal – Szilágyi Liliána, úszó (évadzáró)

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Móni 40 éves volt.

Ahhoz, hogy Móni ne haljon meg, időben és szakszerűen kellett volna eljárnia a rendőrségnek, ügyészségnek, bíróságnak, gyámhatóságnak, gyerekvédelmi intézményeknek, és egészségügynek.

Tudatniuk kellett volna vele, ki kellett volna fejezniük hozzáállásukkal és tetteikkel, hogy embernek tekintik, aki érdemes az állampolgárokat megillető legalapvetőbb védelemre és segítségre. Ehelyett az intézményrendszer majdnem összes szereplője elhárította ennek a módszeres kínzásnak kitett, bántalmazott nőnek a segítségkéréseit.

Az azzal való szembesülést, hogy nem tekintik embernek, sem őt, sem a lányait: ezt nem tudta a szervezete legyűrni. És nem tudja egy civil szervezet sem legyűrni. Nők százezrei élnek így Magyarországon.

(Az egyik nyomozó megelégelte, hogy annyi feljelentés nyomán sem történt semmi – a férfi csak nevet a rendőrökön! –, ezért egyesítette az ügyeket, és súlyos testi sértés miatt hivatalból eljárást kezdeményezett. ...)
https://merce.hu/2018/11/25/ki-olte-meg-monit/

###

Hercegh Mária kiemelte az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetének 2019-es egyezményét a munkahelyi zaklatásról, ahol megjelenik a nők elleni erőszak fogalma, ám a dokumentum a mai napig nem lett átültetve a magyar jogrendszerbe.
https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2020:0024:FIN:HU:PDF

A szakszervezet két éves lobbitevékenységének köszönhető, hogy egyáltalán magyarul is elérhető a dokumentum.
https://merce.hu/2021/12/08/mi-nok-nem-panaszkodunk-a-munkaheyi-zaklatas-termeszetrajza/

Válasz