M Imre üzente 2 hete

„Ide kell jönni, hogy valaki értse, mi van itt Magyarországon” – minden kétharmad után szintet lépett a hatvanpusztai uradalom | 2024. április 15.

12 hektáros majorságot vett meg 2011-ben Orbán Viktor édesapja, Orbán Győző Hatvanpusztán. Ma már a környéken minden az Orbán vagy a Mészáros család tulajdonában van, a birtok alatt 1200 négyzetméter földalatti területet építettek, de van napelempark és pálmaház is. Az uradalom évek óta épül-szépül, és bár hivatalosan gazdaságként emlegetik, tulajdonképpen egy igazi luxusbirtok. A Házon kívül összefoglalta, hogyan gyarapodott minden megnyert választás után egyre jobban a hatvanpusztai uradalom.

*** 2010

Az első kétharmados győzelem után Felcsút környékén egyre több földterület került az Orbán vagy a Mészáros család tulajdonába. József főherceg 12 hektáros egykori majorságát a miniszterelnök édesapja, Orbán Győző vette meg 2011-ben. Ezt Mészáros Lőrinc havi 1,3 millió forintért bérelte az Orbán családtól.

Mészáros Lőrinc akkor azt állította, nem épül ott semmi, a mezőgazdasági gépeit tárolja a birtokon. Ennek ellenére a légifelvételekből látszott, hogy a 2010-es választások után szinte azonnal elindult a terület fejlesztése. Elsőként a korábbi tiszti lakot újították fel: kapott új tetőteret, így lett összesen 560 négyzetméternyi lakóterület.

*** 2014

A második kétharmados győzelem után a hatvanpusztai birtok 2016-ban került be újra a köztudatba, amikor Orbán Viktor Nárcisz kutyával közös képet rakott ki a közösségi oldalára. Ugyanis hamar kiderült, hogy a kutya gazdája a miniszterelnök fia, Orbán Gáspár, és Nárcisz Hatvanpusztára van bejelentve. Politikusok, újságírók próbáltak utánajárni, hogy mi épül Hatvanpusztán: a válasz változatlan maradt – azaz, hogy ott épül a miniszterelnök apjának ökogazdasága –, Orbán Viktor pedig rendszerint azt válaszolta az erre vonatkozó kérdésekre, hogy neki ebben az ügyben semmilyen szerepe nincs.

*** 2018

A harmadik kétharmad után még több beépíthető területet akartak, amihez kellett a tetőtér, ezt viszont a 200 éves falak nem bírták volna el, így a műemlékvédelem alatt álló istállókat egyszerűen elbontották. A hvg.hu újságírói építészek segítségével kiszámolták: az egyik korábbi istálló alá egy 500 négyzetméteres mélygarázst építettek, a másik istálló egyik szárnyát is alápincézték, és ezt a pincét is használhatják parkolóként. A két épület alatt összesen 1200 négyzetméter földalatti, autóval megközelíthető terület van.

-- Úgy van kialakítva, hogy onnantól kezdve, hogy beülsz egy sötétített autóba bárhol a világon, úgy tudsz beérni Hatvanpusztára, hogy senki nem tud lefotózni téged

– mondta erről a Házon kívülnek Oroszi Babett oknyomozó újságíró, aki 2014 óta követi a hatvanpusztai birtok alakulását.

*** 2022

Két éve, az orosz invázió és a negyedik kétharmad után jött az energiaválság. A hatvanpusztai birtokra 150 elemből álló napelemparkot építettek, és Hadházy Ákossal megnéztük, hogy ma már egy pálmaház is áll a területen. De mára az is kiderült, hogy Hatvanpuszta környékén már minden az Orbán vagy a Mészáros családé: a két família tagjai összesen 277 hektárt, azaz 2,7 millió négyzetméter földet vásároltak Hatvanpuszta szomszédságában.

A Házon kívül riportja a fenti videóban tekinthető meg, amelyből kiderül:

-- a hatvanpusztai birtok alakulását 10 éve követő oknyomozó újságíró, Oroszi Babett miért gondolja úgy, hogy a sokadik kétharmad után Orbán Viktorék felmérték, hogy mindegy, mit csinálnak a területen;

-- Hadházy Ákos független képviselő miért mondja azt, hogy ha meg akarjuk érteni a rendszert, Hatvanpusztára kell menni;

-- Orbán Viktor édesapja, Orbán Győző mikor kezdett el látványosan gazdagodni;

-- és miután a drónfelvételek alapján az újságírók három éve azt is felbecsülték, mennyibe kerülhetett addig az építkezés, hogyan változtatták meg a drónozás szabályát.
https://rtl.hu/hazon-kivul/2024/04/15/hatvanpuszta-majorsag-epitkezes-orban-viktor-orban-gyozo-meszaros-lorinc

Válasz

M Imre üzente 2 hónapja

Orbán 4 csúsztatása a kegyelmi ügyről | 2024/02/23

Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádióban beszélt a gyermekvédelmi rendszer hiányosságairól, a kegyelmi ügyről és Novák Katalin köztársasági elnök lemondásáról. Összegyűjtöttünk a rövid interjúban elhangzott csúsztatásokat.


1. A „nemzeti egység megbillenése”

Orbán Viktor a 444 cikke nyomán kirobbant kegyelmi botrányról nem beszél sokat, a pénteki interjút megelőzően csak múlt szombati évértékelőjén foglalkozott a témával a nyilvánosság előtt. Az ügybe belebukott Novák Katalin köztársasági elnök (aki 2023 áprilisában kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon pedofil exigazgatóját fedező bűntársnak, K. Endrének) és Varga Judit (aki a kegyelmi döntést igazságügyi miniszterként ellenjegyezte).

A péntek reggeli interjúban Orbán a köztársasági elnök döntésére és lemondására reagált:

-- „Egy olyan ügyben mondott az elnök asszony igent, amiben csak egyetlen helyes döntés születhetett volna, a nem. Vagyis, hogy elutasítja. És ezt mindenki így érezte az országban, szinte mindenki.”

Válaszát aztán azzal folytatta, hogy „Ezért megbomlott a nemzeti egység emiatt a döntés miatt, egy módon lehetett helyreállítani, úgyhogy az elnök asszony [...] ezt a hibát beismerte és távozott.”

Tehát Orbán a válasz első részében azt mondja, hogy a kegyelmi üggyel kapcsolatban a nemzet egységesen vélekedik, ellenben azzal folytatja, hogy „megbomlott a nemzeti egység” - ez a két állítás láthatóan kizárja egymást. Ha egyszer „mindenki” szerint rossz döntés született, akkor azzal nemhogy megbillent, hanem e tekintetben épphogy kialakult egy „nemzeti egység”.

A logikai bukfenc feloldásához pontosabban kellene érteni, mit ért Orbán „nemzeti egység” alatt, és pontosan kik között bomlott ez meg (erről e-mailben érdeklődtünk, ha esetleg kapunk választ, frissítjük a cikket).

A „nemzeti egység megbillenése” kommunikációs panelt nem először használja Orbán, ugyanez hangzott el az évértékelő beszédében is.

Kérdést vet fel az is, hogy Orbán pontosan milyen adatokra hivatkozva állítja, hogy a kegyelmi döntést „mindenki, szinte mindenki” elutasította.

-- Február 8-án a HVG írta meg, hogy a Call Express Közvélemény-Kutató Intézet elkezdte monitorozni, hogy Novák Katalinnak le kellene-e mondania (A közvéleménykutatás eredményét nem ismerjük, de annyit tudunk, hogy Novák február 10-én lemondott).

-- Egy nappal később, február 11-én a Nézőpont Intézet már közzé is tett egy közvéleménykutatási eredményt, amely szerint a magyarok többsége (70 százalék) elfogadja Novák Katalin döntését. Továbbá, hogy a magyarok több mint négyötöde (85 százalék) hallott a kegyelmi ügyről és az ügyről értesültek 83 százaléka nem ért egyet a köztársasági elnök kegyelmi döntésével. A kutatás 500 fő telefonos megkérdezésével készült.

-- A 21 Kutatóközpont mérései pedig azt mutatták, hogy a botrány hatására Novák Katalin népszerűsége jelentősen zuhant.


2. A kormány felelőssége a kegyelmi ügyben

A pénteki interjúban a kormány felelősségéről is szót ejtett a miniszterelnök. Kifejtette, hogy a

-- „kegyelmi ügyek teljesen le vannak választva a kormányzati munkáról, ez kifejezetten az elnöknek [...] kizárólagos joga, és utána az elnök dönt, hogy a kegyelmi kérvényben foglaltak alapján igent vagy nemet mond.”

A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy a kegyelmi döntést az Orbán-kormány akkori igazságügyi minisztere, az azóta szintén lemondott és a közélettől visszavonult Varga Judit jegyezte ellen hivatalból, a jogszabályi előírásoknak megfelelően:

-- „a köztársasági elnök határozata a kegyelmi elhatározás napjával hatályos, de a miniszter ellenjegyzése szükséges a határozat érvényességéhez” – áll a kegyelmi eljárásról szóló tájékoztatóban.

Tehát hiába állítja a miniszterelnök, hogy a kormányzati munkáról „le van választva” a kegyelmi kérvények elbírálása, ez nem igaz: a kormány egyik minisztere ugyanis részt vesz a kegyelmi kérvények jóváhagyásában.

A február 16-i kormányinfón Gulyás Gergely újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy K. Endre kegyelmi kérvényéről nem esett szó a kormányülésen, arról Orbán a sajtóból értesült. Gulyás ezzel kapcsolatban még annyit tett hozzá, hogy eddig egyetlen kegyelmi ügy került szóba a kormányüléseken, ez pedig a terrorizmus miatt elítélt és K. Endrével egyidőben, a pápalátogatás során kegyelemben részesített Budaházy György esete volt.


3. Már a kegyelmi ügy előtt is sokat lehetett tudni Bicskéről

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy:

-- „Egy tisztességes országban, mint Magyarország, ilyen nem fordulhat elő, mint ami a bicskei gyermekotthonban történt, és amit a kegyelmi ügy hozott fölszínre, ez egész egyszerűen elfogadhatatlan.”

Annak ellenére, hogy valóban Novák Katalin kegyelmi döntésének, illetve leginkább az arról szóló cikknek köszönhetően került újra felszínre a bicskei pedofil igazgató és helyettesének, K. Endrének botránya, az ügyről már évekkel korábban is sokat lehetett hallani és tudni.

A nagyközönség akkor találkozhatott először az üggyel, amikor 2016. október 6-án az RTL Klub Házon kívül című műsorában megszólalt a bicskei gyermekotthon két egykori lakója, akik elmesélték, hogy az intézet igazgatója éveken át szexuálisan zaklatta, molesztálta őket. A műsornak nyilatkozó Julián és Levente azért vállalta névvel és arccal a történeteket, mert egy volt lakó 2016 nyarán a vonat elé vetette magát.

Már aznap érkezett a hír, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma azonnal felfüggesztette a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon igazgatóját, belső vizsgálatot rendelt el. A gyermekotthonokat működtető Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság feljelentést tett a rendőrségen, miután a gyermekvédelmi gyám jelzése által szeptember 23-án tudomást szerzett az intézményben történt szexuális zaklatás gyanújáról, írta akkor az Index.

Két héttel a műsor után az RTL Klub újabb videóval jelentkezett, ugyanis újabb és újabb áldozatok jelentkeztek, hogy elmeséljék saját történeteiket.

Moskovics Judit, a Házon kívül oknyomozó riportere a 444-nek is hosszú interjúban mesélt a bicskei ügyről és nyomozásról.

Közben az is kiderült, hogy már sokkal korábban, 2011-ben jelezte a visszaéléseket a gyermekotthon két munkatársa: 2011. szeptember 16-án szóban, majd szeptember 22-én írásban, az intézmény igazgatójára vonatkozó közérdekű bejelentést tettek a fenntartónál, vagyis a Fővárosi Önkormányzatnál.Az esetről ombudsmani jelentés is készült, amelyből kiderült, hogy a rendőrség az igazgató ellen folytatott nyomozást 2012 nyarán megszüntette, mivel nem volt megállapítható bűncselekmény elkövetése.

A bicskei gyermekotthon volt igazgatójának és nevelőjének ügyét 2017. december elején kezdte tárgyalni a Székesfehérvári Törvényszék. Az ügyészség az igazgatót 10 gyermek szexuális bántalmazásával vádolta, a nevelőt pedig 4 gyermek bántalmazásával.

2018 júniusában az RTL Klub arról számolt be, hogy a bicskei gyermekotthon volt igazgatóját újabb bűncselekménnyel vádolták meg: a szexuális zaklatáson és erőszakon kívül vesztegetés és kényszerítés miatt is felelnie kellett. Mint írták, a vád szerint helyettesével (vagyis K. Endrével) több érintett gyereket próbáltak rávenni arra, hogy vonják vissza terhelő vallomásukat. Ezt az ügyet 2018 szeptemberében tárgyalta a Fehérvári Törvényszék. Majd arról is beszámoltak, hogy „tanárként sem dolgozhat tovább a bicskei gyermekotthon volt igazgató-helyettese, akit az igazgatóval együtt kényszerítéssel és vesztegetéssel vádol a megyei ügyészség”.

Ítéletet végül 2018. november 21-én hirdetett a törvényszék: a volt igazgatót nyolc év fegyházbüntetésre ítélték, az intézmény egyik nevelőjét pedig három év felfüggesztettre. 2019 novemberében a volt igazgatót kényszerítés miatt is elítélték. A 168 óra ekkor arról is beszámolt, hogy november 13-án zárt ülésen a bicskei önkormányzat képviselő-testülete visszavonta Vásárhelyi János, a bicskei gyermekotthon volt igazgatójának díszpolgári címét.


4. Mibe akar beleszólni „Brüsszel”?

A miniszterelnök rádióinterjújában azt is megemlítette, hogy

-- „...majd a magyarok el fogják dönteni, hogy hogyan szabályozzák a gyermekvédelmi intézményeket, hogyan szabályozzák az iskolai nevelést. (…) Nem engedjük, hogy bárki bárhonnan nagykövet, vagy éppen brüsszeli bürokrata beleokoskodjon az életünkbe.”

És arról is beszélt, hogy a gyermekek szexuális nevelése kizárólag a szülők felelőssége, kötelessége és lehetősége, amit nem előzhet meg semmilyen LMBTQ-propaganda.

Orbán Viktor itt ugyanúgy összemos két dolgot, mint a gyermekvédelminek nevezett törvény: míg az utóbbi a pedofíliát a homoszexualitással mossa össze, addig Orbán a gyermekvédelmi rendszer szabályozását az LMBTQ-propagandával. „Brüsszel” ugyanis nem abba akar „beleokoskodni”, hogyan szabályozzák a magyarok az iskolai nevelést vagy a gyermekotthonokat, hanem

-- azért indított kötelezettségszegési eljárást, mert nem látta biztosítottnak Magyarországon az LMBTQ-jogokat.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke már néhány nappal a gyermekvédelminek nevezett törvény elfogadása után kijelentette, hogy nem ért egyet azzal, és szégyenletesnek tartja. A magyar törvényt 2021. június 15-én szavazták meg a kormánypártok és a Jobbik, egy hónappal később, 2021. július 15-én az Európai Bizottság pedig már kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben, az „egyenlőséggel és az alapvető jogok védelmével kapcsolatban.” A Bizottság döntését azzal indokolta, hogy

„Magyarország esetében az egyik eljárás egy közelmúltban elfogadott törvényt kifogásol, amely 18 éven aluliak számára tiltja, illetve korlátozza az olyan tartalomhoz való hozzáférést, mely „a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását vagy a homoszexualitást” népszerűsítik vagy jelenítik meg; a másik pedig egy LMBTIQ-vonatkozású gyerekkönyvben kötelezően feltüntetendő felelősségkizáró nyilatkozatot vizsgál.”

Mivel a Bizottság nem kapott megnyugtató választ a kérdéseire és aggályaira a törvénnyel kapcsolatban, egy évvel később, 2022. július 15-én keresetet indított Magyarországgal szemben. Indoklásukban hangsúlyozzák, hogy:

-- „A Bizottság soha nem vitatta a gyermekek védelméhez fűződő jogot. A magyar törvény azonban egyértelmű különbséget tesz az emberek között azok szexuális irányultsága alapján, ez pedig ellentétes az Európai Unió alapvető értékeivel és számos uniós szabályt sért.”

Majd felsorolják, a magyar törvény mely uniós szabályozásokat sérti. Ezek többek között az alábbiak:

-- az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv,

-- az elektronikus kereskedelemről szóló irányelv,

-- a szolgáltatásnyújtás szabadságára vonatkozó elv és a szolgáltatási irányelv,

-- az általános adatvédelmi rendeletben és az Alapjogi Charta 8. cikkében megállapított adatvédelemhez való jog,

-- továbbá az emberi méltóság sérthetetlenségéhez, a véleménynyilvánítás és a tájékozódás szabadságához, a magán- és a családi élethez, valamint a megkülönböztetésmentességhez fűződő, az Európai Unió Alapjogi Chartájának 1., 7., 11., illetve 21. cikkében lefektetett jogok.

Arról, hogy az Európai Bizottság uniós forrásokat fagyasztott be a szexuális kisebbségek jogaival kapcsolatos aggályai miatt, ebben a korábbi cikkünkben írtunk részletesen. Ott megállapítottuk, hogy a szexuális kisebbségek jogaival, az akadémiai szabadsággal és a menedékjoggal kapcsolatos aggályok miatt összesen 2,7 milliárd euró uniós forrást zárolnak. Ebből kifejezetten a szexuális kisebbségekhez tartozó jogok visszaállításáig, azaz a „gyermekvédelmi” törvény visszavonásáig a Helsinki Bizottság elemzése szerint összesen 700 millió euró marad zárolva.

Orbán azt is megemlítette, hogy „ki fogják mondani újra a magyarok, hogy a gyermekek szexuális nevelése kizárólagosan a szülőknek a felelőssége”. Itt a miniszterelnök a 2022. április 3-i népszavazásra utalhat, arról viszont nem beszélt, hogy ez a népszavazás érvénytelen lett. A kormány négy kérdést tett fel, például azt, hogy:

-- „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?”

Ahhoz, hogy egy népszavazás érvényes legyen, a szavazásra jogosultak 50 százalékának érvényes szavazatot kell leadnia, ez azonban egyik kérdésnél sem valósult meg, a 4,1 milliós érvényességi küszöböt egyik kérdésnél sem sikerült elérni.
https://www.lakmusz.hu/orban-4-csusztatasa-a-kegyelmi-ugyrol/?lang=hu

Válasz

M Imre üzente 2 hónapja

A 2024. február 13-i Reggeli személyben Dési János vendége Kardos József kulturális menedzser, a Fidesz egyik alapítója volt. A téma a Fidesz, Orbán Viktor és a most kialakult politikai válság, illetve hogy mit lehet most tenni.
https://www.youtube.com/watch?v=8XXmp5OZzGw

Válasz

M Imre üzente 3 hónapja

Esti mese: Rusztem és a kolbász
Elmondja: Fodor Gábor
Megnézhető itt,
https://www.tiktok.com/@viktor_a_tiktokon/video/7329215855714241825
és itt.
https://web.archive.org/web/20240129193138/https://www.tiktok.com/@viktor_a_tiktokon/video/7329215855714241825

A klip nemhogy tiktokon, de Youtube-on is terjengős lenne, mégis érdemes végignézni, főleg a negyvenévesnél fiatalabb olvasóknak, mert

-- a megalkuvás dermesztően édeskés hangulatát ritkán lehetett ennyire töményen átélni a Kádár-kor vége óta.
___

A valóság: ... azt mind a videó készítői, mind Fodor elhallgatták, hogy mindez az SZDSZ alapító elnöke, a liberális Kis János filozófus lakásában és Kis János kutyájával, Rusztemmel történt meg.Erről egyébként maga Fodor is többször nyilatkozott korábban, például egy a netről azóta eltüntetett Népszabadság-videóban, illetve egy Beszélő-interjúban is.
http://beszelo.c3.hu/cikkek/fidesz-%E2%80%93-1988

Utóbbiban a következőket mesélte:

„(...) nagyon örültem, amikor elköltözhettem a kollégiumból. ’88 szeptemberében Kis János a családjával egy évre Amerikába ment tanítani, és Rusztem kutya gondozása fejében feleségemmel együtt beköltözhettem a lakásukba… Ez nagy megkönnyebbülés volt, mert én akkor már a megőrülés szélén álltam, és itt emberibb ritmusban lehetett tovább folytatni a szervezést… Úgyhogy ettől kezdve ez a lakás lett a szervezés egyik központja.

Rusztem pedig tényleg vad volt. Az akkori idők egyik sokkal szavahihetőbb tanúja, Szent-Iványi István a 444 kérdésére így emlékezett:

-- „Harcias kis eb volt, az én lábamba is többször belekapott.”

Kőszeg Ferenctől pedig azt a rendszerváltás kinológiájának szempontjából fontos kiegészítést tudtuk meg, hogy Rusztemet Kenedi "Elnök" János szerezte Kisnek.
https://444.hu/2024/01/29/eltitkoltak-a-kormanyfo-tiktokjan-hogy-a-fiatal-orban-igazabol-nem-fodor-gabor-hanem-kis-janos-kutyajanak-dobott-kolbaszt

Válasz

M Imre üzente 3 hónapja

Akár négymilliárd forintot is hozhat évente az Orbán-bányának a hulladék

Elérkezett a rekultiváció ideje a gánti dolomitbányában. Az Orbán család bányájában még ezen is keresni fognak, miután megkapják az összes engedélyt ahhoz, hogy építési-bontási hulladékkal töltsék fel az üregeket. A kormány nemrég enyhített a szabályozáson, már nem kell vízügyi engedély, így a gánti bánya alatt futó karsztvíz sem lehet akadálya a sittel való feltöltésnek.

Negyed évszázada jelent meg az Élet és Irodalomban a mára klasszikussá vált, Fiúk a bányában című cikk, amely az Orbán család vállalkozásait vette sorra. Ebből a cikkből értesülhetett a szélesebb nyilvánosság először arról, hány bányát üzemeltet Orbán Viktor miniszterelnök édesapja, Orbán Győző.
https://www.es.hu/cikk/1999-08-06/oszabo-attila-vajda-eva/fiuk-a-banyaban.html

Megengedőbb jogszabály

A hulladékgazdálkodási koncesszió 2022-es odaítélésével párhuzamosan könnyített a kormány a hulladéklerakás szabályain. Mint ismert, a Mol nyerte meg a koncessziót, így az általa alapított leánycég, a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. működteti a hazai hulladékpiac nagy részét a következő 35 évben. A Semjén Zsolt által kezdeményezett jogszabály-módosítás értelmében a hulladékkal való feltöltés „olyan hasznosítási művelet, amely során (…) nem kell lefolytatni vízjogi vagy vízvédelmi hatósági (engedélyezési) eljárást”.

Jávor Benedek, a Párbeszéd – Zöldek európai parlamenti listavezetője szerint immár nem írják elő, hogy a tevékenység nem szennyezheti a talajvízbázisokat, csupán egy bizonyos határértéknél jobban nem szennyezheti a földtani közeget és a felszín alatti vizeket.

A jogszabály módosítása előtt ha kérelmező nem tudta minden kétséget kizáróan bizonyítani, hogy a bányafeltöltés nem jár szennyezéssel, a hatóság nem adta meg az engedélyt. A törvényt azonban úgy módosították, hogy meghatároztak egy határértéket, amelynél nagyobb szennyezéssel nem járhat a tevékenység. Jávor Benedek szerint innentől kezdve a hatóságnak kellene bizonyítani, hogy a szennyezés meg fogja haladni a határértéket, vagyis egy hipotetikus feltételezést kellene bizonyítani.

„Mivel a tevékenység még nem zajlik, a hatóság nem tud semmit bizonyítani” – mondta. Jávor Benedek szerint ezzel a kormány ellehetetlenítette a hatóságok munkáját, nem dönthetnek másként, mint az engedély szinte automatikus kiadása mellett.

„Nagyon úgy néz ki, hogy ebben az esetben testre szabott jogalkotás zajlott. Az Orbán família kapott egy ágazatot a bontási hulladékok elhelyezésének könnyített engedélyezésével” – tette hozzá. Jávor Benedek szerint így már hatalmas üzlet az építési-bontási hulladékok lerakása.

Jávor Benedek egyébként nem azt mondja, hogy ne lehessen sittel feltölteni a bányagödröt, csak azt szeretné, hogy szigorú szabályok vonatkozzanak az ilyen tevékenységekre.

„Elfogadhatatlan a karsztvízbázisok, hazánk vízkincsének veszélyeztetése az Orbán család profitja érdekében” – mondta. Jávor Benedek szerint a kiadott engedélyt vissza kell vonni, részletes, szigorú környezetvédelmi engedélyezési eljárást kell lefolytatni, ennek keretében pedig kizárólag olyan feltöltési tevékenységet lehet engedélyezni, amely garanciát jelent a vértesi karsztvízbázisok védelmére. Ehhez részletes vízjogi engedélyezésre, a szennyezést megelőző beruházásokra, például szigetelés és a feltöltésre használt hulladék szigorú technológiai folyamatban zajló szétválogatását előíró rendelkezésekre van szükség.

A törvénymódosítás azért érdekes, mert azzal indokolták a Mollal kötött 35 éves koncessziós szerződést, hogy az uniós elvárások miatt növekedjen az újrahasznosított hulladék aránya, és csökkenjen a lerakókban elhelyezett mennyiség. A Semjén-féle jogszabály-módosítás viszont ezzel ellentétes, mivel éppen a hulladéklerakást liberalizálta, vagyis megkönnyítette azok dolgát, akik hulladéklerakókat szeretnének létesíteni.

Márpedig az Orbán-bánya már évekkel ezelőtt nyíltan vállalta, hogy mire készül. A Magyar Narancs 2015-ös cikke egy helyi lakossági fórumról készült, ahol elhangzott: az egykori kavicsbánya területének egy részén évente 250 ezer tonna hulladékot raknának le, válogatnának szét és dolgoznának át.
https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/durva-beszolasok-kozepette-tavozott-orban-apja-a-ganti-forumrol-ahol-a-lakosok-vegig-savaztak-a-banyatulajdonost-94144

Mindezt úgy, hogy egyebek közt telepítenének egy homlokrakodó gépet, egy forgókotrót, egy törő- és egy osztályozóberendezést mindössze két-háromszáz méterre a gránási lakóházaktól. „Így előzetesen az ott eddig nyugalomban élők azzal számolhattak, ha mindenki rábólint a tervekre, hogy napi 1000 tonna törmeléket is hordhatnak majd a területre 24 tonna teherbírású munkagépekkel, majd a válogatott hulladékot folyamatosan szállítanák el” – olvasható a cikkben.

A törvénymódosításnak köszönhetően a gánti bánya alatt található karsztvízbázissal kapcsolatban sem kell vízvédelmi hatósági vizsgálatot lefolytatni.

Nyolc évet kellett várni ahhoz, hogy a tervből valóság legyen.
https://www.szabadeuropa.hu/a/akar-negymilliard-forintot-is-hozhat-evente-az-orban-banyanak-a-hulladek/32783594.html

Válasz

M Imre üzente 5 hónapja

Orbán Viktor azzal vágott fel a TikTokon, hogy megvan neki Emmanuel Macron és Chuck Norris telefonszáma

Valamint Arnold Schwarzeneggeré és Marco Rossié is. Utóbbi a miniszterelnök szerint a „nemzet kapitánya”.

„Ki a leghíresebb személy a telefonkönyvében?” – ezt a kérdést tették fel a kormány tagjainak az Orbán Viktor miniszterelnök TikTok-csatornájára feltöltött legújabb videóban.

Elsőként maga Orbán adott választ: „Itt vannak az elnökök, mondjuk Emmanuel Macron elöl, de mondjuk Marco Rossi, a nemzet kapitánya. Schwarzenegger, Chuck Norris, Novák Kata” – sorolta a miniszterelnök.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter telefonjában „Krausz Feri” Nobel-díjas fizikus a leghíresebb, Bóka János EU-s miniszter pedig Michael Jackson nevét mondta, majd – utalva a tizenháromszoros Grammy-díjas amerikai énekes 2009-ben bekövetkezett halálára – megjegyezte, hogy „sajnos egy ideje már nem veszi fel”.

A videóból az is kiderült, hogy

-- Orbán Balázs politikai igazgatónak Habony Árpád, a miniszterelnök informális tanácsadója,

-- Szentkirályi Alexandrának John Malkovich kétszeresen Emmy-díjas amerikai színész,

-- Lantos Gábor energiaügyi miniszternek Rost Andrea operaénekesnő,

-- Tuzson Bence igazságügyi miniszternek pedig Kammerer Zoltán gödi polgármester, olimpiai bajnok kajakos telefonszáma van meg.
https://nepszava.hu/3217565_orban-viktor-tiktok-boka-janos-nagy-marton-orban-balazs

A mondás így szól: ahogy öregszik az ember, megy vissza a gyerekkorba...

Válasz

M Imre üzente 5 hónapja

Ursula von der Leyen máris nagy példányszámban fütyül a budapesti utcákon

A magyar miniszterelnök amúgy nem haragudott mindig Ursula von der Leyenre, 2019-ben például ilyeneket mondott róla: „Magyar fejjel és magyar szemmel nézve egy német hölgyet, azt tudom mondani a magyar hallgatóságnak, hogy egy komoly hölgy lett az Európai Bizottság elnöke. Egy komoly tapasztalatokkal rendelkező és bátor gondolkodású bizottsági elnökünk van, aki érti azt, ami Közép-Európában történik, érti azt, amit mi mondunk, és érti azt, ami fontos a magyarok számára. Különösképpen igaz ez a családra. Úgy gondolkodik a családról, mint mi, közép-európaiak vagy magyarok: a család fontos, talán a legfontosabb, a gyerek az első – egy hétgyermekes családanyáról beszélünk –, és úgy kell a világunkat berendezni, hogy a gyermekeink biztonságban nőhessenek fel. Tehát a kiindulópont, a következő ötéves együttműködés kiindulópontja biztató.”

Mint látható, szegénynek sajnos csalódnia kellett.
https://444.hu/2023/11/19/ursula-von-der-leyen-maris-nagy-peldanyszamban-futyul-a-budapesti-utcakon

Válasz

M Imre üzente 6 hónapja

Ángyán: Ha tudtam volna, hogy ez készül, nem szálltam volna be
https://www.youtube.com/watch?v=yLClcNXTW6U
Elhittem amit Orbán mondott, magam sem gondoltam, hogy az ellenkezője fog történni.

Válasz

M Imre üzente 6 hónapja

2006.: „Az EU-forrásokat miért a beton felé tereljük?”
https://www.youtube.com/watch?v=fSuB5Shhu4g

Válasz

M Imre üzente 7 hónapja

„... ma már váratlanul éri, ha olyat kérdeznek tőle, ami nem lett előre egyeztetve”
A Hetes Stúdió 2023. szeptember 30-i adásában Dési János Bolgár Györggyel, Korpás Krisztinával, valamint Artner Szilviával beszélte meg a hét legfontosabb hazai és nemzetközi eseményeit.
https://www.youtube.com/watch?v=DquFuKtXjWM

Válasz

M Imre üzente 7 hónapja

Itt dőlhet el Orbán európai jövője | 2023. szept. 25.

Vasárnap Szlovákiában választásokat tartanak, ami két szempontból is jelentőséggel bír: a tét egyrészt az, hogy Robert Fico visszatér-e a hatalomba és így lehet-e egy új szövetségese az Európai Unióban a magyar miniszerelnöknek, másrészt kiemelkedően fontos, hogy bejut-e egy magyar párt a szlovák törvényhozásba.
https://www.szabadeuropa.hu/a/itt-dolhet-el-orban-europai-jovoje/32608106.html

00:00 Intro
01:10 Menekültek az Ipolyságban
04:15 Orbánizmus Szlovákiában
09:01 A magyarság utolsó esélye
16:36 Szlovák-magyar két jó barát
https://www.youtube.com/watch?v=VY-TMvgKOnc

Válasz

M Imre üzente 7 hónapja

Várhegyi Éva: Orbán már 2009-ben tudta, hogy be kell venni a bankszektort (videó)

Stabil a magyar bankrendszer, nem kell félni attól, hogy bedőlnének a bankok, amíg ez a kormány hatalmon van, mert megvan az eszköze, hogy életben tartsa az uralma alá vont intézményeket, és pénzelje azokat – mondta a Klikk TV Tíz című műsorában Várhegyi Éva, a Pénzügykutató Zrt. főmunkatársa, aki hozzátette, persze nekünk adófizetőknek ez egyre többe kerül, és minél tovább maradnak hatalmon, annál többe. A közgazdász „A Bankrendszer elfoglalása” címmel írt könyvet arról, hogyan tudta Orbán Viktor maga alá gyűrni a szektor negyedét. A szakember a beszélgetésben kifejti az MFB, az Eximbank, a Gránitbank és az OTP-n keresztül milyen krimibe illő fordulatok vannak a könyvben és milyen maffiamódszerek lepleződnek le. Várhegyi Éva szerint sok mindenről nem is tudnánk, de szerencsére van még oknyomozó sajtó, amely feltárja az ilyen jellegű akciókat.

A közgazdász arra is emlékeztet, Orbán Viktor 2009-ben az ismert kötcsei beszédében már célzott arra, hogy el kell foglalni a stratégiai ágazatokat, a bankszektort is.
https://hirklikk.hu/klikktv/varhegyi-eva-orban-mar-2009-ben-tudta-hogy-be-kell-venni-a-bankszektort/1781

Válasz

M Imre üzente 7 hónapja

Így lettek milliárdjai az Orbán családnak

Miután a miniszterelnök összeveszett Simicska Lajossal, és színre lépett az új generáció, nagy iramban kezdett gazdagodni az Orbán család. Nagyon közel kerültek ahhoz, hogy látható vagyonuk átlépje a százmilliárd forintos álomhatárt.

Húsz éve még azt mondta Orbán Viktor az édesapjának, hogy ne szállítson követ állami útépítésekre, ma már a miniszterelnök apja milliárdos profitot szed ki a bányáiból. Tiborcz István, a kormányfő veje pedig bankot vett, szállodákat épít és vagyonkezelő céget vásárolt. Százmilliárd forint közelébe került az Orbán család látható jövedelme.

A szemmel látható gazdagodás 2014–2015-ben kezdődött. Ekkor lépett színre és kezdett felemelkedni az új generáció: Orbán Viktor lánya, Ráhel, és férje, Tiborcz István.

„Ha ott nem voltak gátak, nyilván a másik generációval szemben sem lehetett” – mondta Jandó Zoltán, a G7 gazdasági portál újságírója.

Ekkor romlott meg látványosan Simicska Lajos és a miniszterelnök viszonya; Simicska fogta az össze a Fidesz gazdasági hátterét. A szakítást követően Orbán Viktor levonta a következtetést: nem jó, ha egy kézben koncentrálódik ez a vagyontömeg.

Ebbe a decentralizált modellbe illeszkedik az, hogy az Orbán család körül is egyre nagyobb „nemzeti tőke” halmozódik fel.
https://www.szabadeuropa.hu/a/igy-lettek-milliardjai-az-orban-csaladnak/32582589.html

Erről szóló podcastunk itt hallgatható meg:
https://www.szabadeuropa.hu/pp/32582565/ppt0.html
___

-- az Orbán-család ismeretlen története - első rész (PartizánINFO)
http://netpolgar.network.hu/video/forum_vitaindito_videok__ird_a_video_ala_a_velemenyed/az_orbancsalad_ismeretlen_tortenete__elso_resz_partizaninfo

-- az Orbán-család ismeretlen története - második rész (PartizánINFO)
http://netpolgar.network.hu/video/forum_vitaindito_videok__ird_a_video_ala_a_velemenyed/az_orbancsalad_ismeretlen_tortenete__masodik_resz_partizaninfo

Válasz

M Imre üzente 8 hónapja

Orbán gazdaság- és külpolitikája egyaránt teljes csőd

Az egyetlen, ami Orbán tavaly vázolt 4, azaz négy új megállapodásaiból tényleg létrejött, az Pekingben történt. Özönölnek is az akkumulátorgyárak Magyarországra. Ezek papíron majd megdobják majd a GDP-t, de az országnak semmi haszna nem lesz ebből.

-- Kevés adót fizetnek, azt is visszakapják állami támogatásban, nem a magyar piacra dolgoznak és nem teremtenek magyar munkahelyeket sem.

-- Az állami támogatáson túl rengeteg energiát és vizet igényelnek, továbbá enyhe környezetvédelmi szabályokat, és gyakorlati felmentést még azok betartása alól is.

Orbán gyakorlatilag lehetővé teszi, hogy Kína vámmentesen bejöjjön az Unióba, és kinyírja az európai akkumulátorpiacot, meg a magyar talajt és levegőt. Ha ezt nem lehet gyarmatosításnak nevezni, akkor semmit sem lehet.
https://b1.hvgblog.hu/2023/08/16/szinte-teljes-csod-negybol-harom-bebukott-orban-tervei-kozul/

Válasz

M Imre üzente 9 hónapja

A különféle járások kedvelőinek kedvéért megmutatunk egy rövid, de szakmailag igen érdekes jelenetet a vilniusi NATO-csúcsról. Ahol Orbán Viktor magyar miniszterelnök így távozott a sajtóteremből (444.hu):
https://twitter.com/DevanaUkraine/status/1678712581895118848

Válasz

M Imre üzente 9 hónapja

Maga olyan, mint egy "szőrét hullató, rossz, VIDÉKI róka"
https://www.facebook.com/watch/?v=1446231936231370
- Orbán Hadházynak a Parlament folyosóján.

Ez a kiszólása lebuktatta, valójában mennyire lenézi a vidéki embereket.

Válasz

M Imre üzente 10 hónapja

Újabb politikai bosszúra készül Budapest ellen az Orbán-kormány: a költségvetést megalapozó törvényhez benyújtott fideszes módosító javaslat szerint
https://www.parlament.hu/documents/129291/64716190/T4254-5_javaslat+a+TAB+saj%C3%A1t+sz%C3%A1nd%C3%A9k%C3%A1ra_20230629_korm%C3%A1nyp%C3%A1rti_kik%C3%BCld%C3%A9sre.pdf
meg lehetne fosztani az önkormányzatokat az állami támogatástól, ha tartoznak az államkincstárnak – olvasható a Demokratikus Koalíció (DK) országgyűlési képviselőjének pénteki tájékoztatásában.

Gy. Németh Erzsébet szerint mindez azt jelenti, hogy amennyiben a Fővárosi Önkormányzat nem fizeti be a többszörösére emelt szolidaritási adót Orbánnak, akkor akár a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) állami dotációját is elvehetik.

A párt éppen ezért „Orbán Viktor Budapest elleni bosszúhadjáratának” tartja, hogy a többek között a budapestiek adójából befizetett állami támogatással zsarolja az ellenzéki vezetésű fővárost.
https://nepszava.hu/3200318_dk-budapest-bosszu-orban-viktor
___

Karácsony Gergely szerint ha az Orbán-kormány megszünteti a BKV 12 milliárdos normatíváját, a főváros sem fizeti ki az agglomerációs közlekedés félmilliárdját

A főpolgármester azt állítja, hogy a törvénytelen szolidaritási adó miatti perre adott aljas és kicsinyes állami válasz esetén ha akarnának sem tudnának fizetni.
https://nepszava.hu/3200349_karacsony-gergely-kormany-fidesz-kozossegi-kozlekedes-normativa-megszuntetes-agglomeracios-tamogatas-felfuggesztes

Válasz

M Imre üzente 11 hónapja

Amikor a Harvard Egyetemet végzett moldovai elnöknő nem engedi a vármegyéket és főispánokat kreáló Orbánnak, hogy kezet csókoljon neki….
https://twitter.com/Maks_NAFO_FELLA/status/1664994750494023680

Válasz

M Imre üzente 11 hónapja

Így haragította magára Orbán Viktor a legközelebbi barátait

Novák Katalin látogatásáról részletes információkkal rendelkező magyar és lengyel kormányzati források beszámolója szerint legalább az egyik tárgyalása rendkívül feszült hangulatban zajlott, és számára kifejezetten rosszul sült el.

Miközben a magyar elnök és stábja leginkább abban bízhatott, hogy Novák majd barátságos gesztusokkal és személyes varázsával lefegyverzi lengyel tárgyalófeleit, Mateusz Morawiecki miniszterelnököt sokkal jobban érdekelték konkrét politikai-gazdasági ügyek. A Direkt36 által megszerzett információk alapján ez meglepte Novákot és kíséretét.

Morawiecki megkérte például a magyar államfőt, hogy magyarázza el, miért olyan súlyos Magyarország orosz energiafüggése. Novák erre az Orbán-kormány gyakori érvét adta elő, miszerint ez egy sajnálatos adottság, történelmileg így alakult, és az orosz energiahordozók kiváltása technikailag lehetetlen. A lengyel miniszterelnök viszont tudta jó előre, hogy milyen választ fog hallani, és azonnal ellenérvekkel állt elő.

A találkozóra készülve Morawiecki ugyanis saját apparátusától és a lengyel kormánynak dolgozó szakértőktől részletes számításokat kért be Magyarország orosz energiafüggőségéről, és arról, vajon megoldható-e az orosz energia kiváltása.

„A lengyel elemzések mind arra jutottak, hogy Magyarország technikailag ki tudná váltani az orosz energiát, csak éppen nem akarja”

– magyarázta egy, a találkozó részleteit ismerő forrás.

A lengyelek például ellenőrizték és vitathatónak találták a magyar kormányzat és a Mol állításait arról, hogy pontosan mennyi időbe is telne átállítani az olajfinomítókat az Urals típusú orosz olajról más olajtípusokra. A magyar érvelés úgy szólt, hogy 2-4 évre és több százmillió dollárra lenne ehhez szükség. A lengyel miniszterelnök szakértői viszont arra jutottak, hogy ez a magyar állításokhoz képest sokkal rövidebb idő alatt megvalósítható lenne. Morawiecki azzal is érvelt Nováknak, hogy még akkor sem omlana össze Magyarország, ha az oroszok leállítanák a Barátság kőolajvezetéket, mert Magyarország az Adria felől tudná pótolni a kieső olajmennyiséget.

A lengyel miniszterelnök és stábja a gázügyekből is alaposan felkészült. Morawiecki kioktatta tárgyalópartnerét a különféle interkonnektorokból és alternatív gázútvonalakból is, melyek segítségével – a lengyel kormány szakértői szerint – Magyarország az orosz gázról is fokozatosan le tudna válni, ha akarna. Azt is felemlegette emellett, hogy a magyar vezetés 2021 őszén egy hosszú távú gázszerződést írt alá az orosz Gazprommal, ami szintén nem a függetlenedés irányába mutatott.

Novák a vitának ezen a pontján megpróbált kibújni a további kérdések alól. Arra hivatkozva, hogy ő még új a pozíciójában, áthárította a kérdések megválaszolását Altusz Kristófra, a Köztársasági Elnöki Hivatal diplomáciai igazgatójára, de lengyel kormányzati források szerint az ő válaszai sem győzték meg Morawieckit és stábját.

Novák Katalin sikertelen varsói bemutatkozó látogatása egy jellemző epizódja volt az elmúlt bő egy évnek, melynek során a Jog és Igazságosság (PiS) nevű párt által vezetett lengyel jobboldali kormánykoalíció politikusai hol zárt ajtók mögött, hol a nyilvánosság előtt elkezdtek szembefordulni az Orbán-kormánnyal.
[...] a cikkben másokról is bőségesen szó esik:
https://telex.hu/direkt36/2023/05/15/igy-haragitotta-magara-orban-viktor-a-legkozelebbi-baratait

Válasz

M Imre üzente 1 éve

A norvégok inkább kiszálltak, viszont a svájciak belementek, hogy a civilek egyetlen forint támogatásról se dönthessenek

Svájc

87,6 millió frankot, mostani árfolyamon majdnem 34 milliárd forintot küld Svájc a következő években Magyarországra. Ezt a magyar állam további hatmilliárddal egészíti ki.

A legtöbb pénzt a vízhálózat korszerűsítésére szánják (6,5 milliárd forintot), ezenkívül hét fejlesztési programot jelöltek ki:

-- mikro-, kis- és közepes vállalkozások támogatása (5,2 milliárd)

-- energiahatékonyság, megújuló energiaforrások (4,7 milliárd)

-- kutatás és innováció (4,2 milliárd)

-- kisebbségek és hátrányos helyzetű csoportok (4 milliárd)

-- szakképzés (3,6 milliárd)

-- egészségügy és szociális védelem (3,2 milliárd)

-- emberkereskedelem elleni küzdelem (800 millió)

Norvégia

A civil pályázatokat az Ökotárs Alapítvány által vezetett konzorcium kezelte, őket azzal vádolták, hogy szabálytalanul osztják a pénzt. Hamarosan rendőrök szálltak ki az Ökotárs irodájába, iratokat foglaltak le, és elvitték Móra Veronikát, a szervezet vezetőjét. Az ügyészség egy évvel később nem talált törvénytelenséget, majd kiderült, hogy személyesen Orbán Viktor adott utasítást az ellenőrzésre.
https://444.hu/2016/10/06/orban-szemelyesen-rendelte-el-a-civilek-elleni-hadjaratot

Ekkoriban futott az első svájci alap is, amiben szintén az Ökotárs-konzorcium kezelte a civil pénzeket. A kormányzati ellenőrzés miatt hónapokra leálltak a kifizetések, és végül mindenki belement, hogy Svájc inkább a kormány által felügyelt Széchenyi Programirodának utalja a pénzt.

Legutóbb pedig már Németh Szilárd is kvázi elismerte, hogy az egész norvégügy gyakorlatilag egy műbalhé volt.
https://444.hu/2016/09/26/nemeth-szilard-rakuldene-a-titkosszolgalatokat-a-sorossal-egyuttmukodo-szervezetekre

Ilyen előzmények után fogadták el a svájciak, hogy a második támogatási időszakban egyetlen forintról se döntsenek kormányfüggetlen civilek.

Az előző támogatási ciklusban a pénz egy részét (kevesebb mint 5 százalékát) civil szervezetek osztották szét Magyarországon. Ilyen most nem lesz, mindent kormányzati szervek intéznek.
https://444.hu/2023/04/27/a-norvegok-inkabb-kiszalltak-viszont-a-svajciak-belementek-hogy-a-civilek-egyetlen-forint-tamogatasrol-se-donthessenek

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Nagypéntek délutánra futott be a képsorozat, ahol több mind érdekes dolgokra lehettek figyelmesek a miniszterelnök követői.

A rövid videóban, melyet megosztott a közösségi oldalán, az látható, hogy húsvéti bevásárlásra ment a felcsúti pékhez Johannával és Fülöppel.

-- Belematathattak a gyerekek a nyers tésztába, bemehetett az egész család védőruha nélkül. A KÖJÁL (már nem ez a neve) beszólhatna nyugodtan! Jogosan!

- jegyezte meg egy kommentelő.

2019-ben elkészült az Agrárminisztérium támogatásával egy útmutató az Európai Parlament és a Tanács 852/2004/EK, az élelmiszer-higiéniáról szóló (2004. április 29.) rendelete alapján készült iránymutatás és szabályrendszer, melyet itt olvashat el.
https://campdenbri.hu/kiadvanyok/GHPdokumentumok/ghp_81.pdf

A HACCP mozaikszó, a tevékenység angol szavainak kezdőbetűiből állították össze: Hazard Analysis and Critical Control Points (veszélyelemzés és kritikus ellenőrzőpontok).

A HACCP-rendszer célja az élelmiszer-biztonság elérése, mely minőségbiztosítási rendszer a "termőföldtől az asztalig" terjed. Olyan, tág értelemben vett jó gyártási és forgalmazási gyakorlatra és jó higiéniai gyakorlatra alapozott élelmiszer-biztonsági kockázatkezelő rendszer, amely önmagában vagy a teljeskörű minőségbiztosítási rendszer részeként is alkalmazható.

Az élelmiszer-biztonságot szigorú törvényekkel tartatja be a NÉBIH, ezen belül egészen pontosan a II. melléklet II fejezete kitér arra, hogy

-- a penészfertőzés kockázatának csökkentése érdekében célszerű csak a feltétlenül szükséges személyekre korlátozni a belépés lehetőségét. Ezekbe a helyiségekbe csak külön, e célra biztosított tiszta ruházatban (kesztyű, szájkendő és hajháló viselése) lehet belépni.

Továbbá arra is kitérnek a szabályzatban, hogy ugyan a sütőiparban nincs előírva a gumikesztyű használata, ha az élelmiszerrel dolgozók tisztán tartják kezüket.

Azonban utcai ruházatban szigorúan tilos belépni a munkaterületre, és térdhosszúságú köpenyben kellene lenniük az itt tartózkodóknak, valamint hajhálót kellene viselniük.

A hajat és amennyiben kockázatot jelent az arcszőrzetet teljesen el kell fedni, a védőfelszerelés cseréje során ügyelni kell, hogy a védőruházatra ne kerüljön hajszál. A fejfedőnek teljes mértékben el kell fednie a füleket. Elszennyeződött védőruhát étkezőhelyiségbe és üzembe lépés előtt le kell cserélni.

Írja az Európai Parlament és a Tanács 852/2004/EK rendelete az élelmiszerhigiéniáról, amelynek előírásait 2006. január 1-től kell alkalmazni.

4.8. II. melléklet VIII. fejezete szigorúan előírja azt, hogy az élelmiszer-feldolgozó területen mindenkinek az élelmiszeripari vállalkozás által előírt és biztosított megfelelő védőruhát és fejfedőt kell viselnie. Az öltözőben a személyes ruhákat át kell cserélni védőruhára. A védőruha a fejfedővel, és ahol szükséges, a speciális lábbelivel együtt a célnak megfelelő, világos színű és tiszta legyen., bírja a rendszeres mosást – fertőtlenítést.

-- Ugyan kivételt képeznek a látogatók, akik a védőruhát utcai ruházatuk felett viselhetik, ám a képek tanulsága alapján sem Orbán Viktor, sem az unokái nem viseltek védőruházatot.

Persze annak a lehetőségét nem zárhatjuk ki, hogy a képek elkészítése előtt levették a törvénynek megfelelő védőruházatot.
https://propeller.hu/itthon/3916226-torvenyt-serthetett-orban-viktor-unokaival-haccp-eloirasok-jelentos
___

Hadházy Ákos | Nagypénteki propaganda abszurd: az rtl.hu számolt be róla tavaly, hogy 200 millió EU-s támogatást kapott Mészáros Lőrinc alcsúti péksége. Igen, az, amelyikből ma a propaganda videója szerint Orbán az unokáival a töméntelen sok kalácsot és kenyeret vitte haza.

Ezek szerint fizetni nem kellett, hiszen a sajátjából vitte. Mondjuk úgy könnyű, pláne, hogy a gaz Brüsszel pénze is besegített.

Az unokáit sajnálom, nagyon fogják ezt szégyelleni pár évtized múlva.

A propaganda videót nem linkelem, a pékség büszkélkedő posztja mellékelve,
https://fbshort.com/Mz9F
az rtl.hu tavalyi cikke pedig itt:
https://rtl.hu/gazdasag/2022/09/16/meszaros-lorinc-pekseg-tamogatas-208-millio-forint

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Amíg mindenki a járványra figyelt, a kormány szűkíteni kezdte az önkormányzatok mozgásterét (2020.)
http://netpolgar.network.hu/video/forum_vitaindito_videok__ird_a_video_ala_a_velemenyed/amig_mindenki_a_jarvanyra_figyelt_a_kormany_szukiteni_kezdte_az_onkormanyzatok_mozgasteret

Válasz

M Imre üzente 1 éve

... nehéz is lenne kiállni a Nemzeti Múzeum “szakrális lépcsőire”. Jobb a megbízható, válogatott, pártközeli hallgatóság egy kisvárosban, ahol biztonságosan lehet Magyarország töretlen fejlődéséről, valamint a Nyugat ezt megakadályozni kívánó aknamunkájáról értekezni.

Annak a Petőfinek a szülőházánál, akit egy orosz katona ölt meg. Persze az is lehet, hogy mostanra kozák lett belőle.
https://b1.hvgblog.hu/2023/03/08/orban-megint-nem-mer-pesten-emberek-ele-allni/
___

Egy gondolat bánt engemet:
Ágyban, párnák közt halni meg!(…)

Ott essem el én,
A harc mezején,
Ott folyjon az ifjui vér ki szivembül,(…)

S holttestemen át
Fújó paripák
Száguldjanak a kivivott diadalra,
S ott hagyjanak engemet összetiporva.

– Petőfi Sándor: Egy gondolat bánt engemet...

https://hu.wikipedia.org/wiki/Pet%C5%91fi_S%C3%A1ndor

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Kicenzúrázták Orbán nevét Beton.Hofi koncertjén a közmédiában

„Be-be-belehalok, milyen szabad ország ez
Anyámnak írok sms-t és az Orbán les”

A közmédiában egyáltalán nem szokatlan a cenzúra, a jelenlegi vezérigazgató, a hírhamisító Papp Dániel gyakorlatilag ezzel csinálta meg a karrierjét az MTVA-ban, de bátran lehetne említeni a Hétköznapi Csalódások raktárkoncertes fellépését is, amit direkt úgy vágtak meg, hogy ne látszódjon rajta a „Soros” felirat. A szerkesztőknek valószínűleg az válhatott kellemetlenné, hogy Beton.Hofi ezzel a két sorral egyértelműen a kormány lehallgatási botrányára utal, amelynek részeként a Fidesz izraeli kémprogrammal hallgatott le kormánykritikus civileket, újságírókat és gazdasági szereplőket. Az ügyben épp a napokban járt Magyarországon az Európai Parlament küldöttsége, és komoly visszaéléseket találtak.

A helyzetet némileg bonyolítja, hogy a Petőfi TV és Rádió tartalmait egy jó ideje nem az MTVA, hanem egy külsős beszállító, a Demeter Szilárd-féle Petőfi Média Group (PMG) gyártja, ezért Demeter Szilárdnak és az MTVA-nak is küldtünk kérdéseket, bár a közmédiától 2016 óta semmilyen megkeresésre nem kapunk választ. Ezenkívül kerestük Beton.Hofit és a menedzsmentjét, illetve a kiadóját is, a Universalt. Beton.Hofi és a menedzsmentje nem kívánta kommentálni a történteket, ahogy a kiadója sem. Az MTVA-tól még várjuk a válaszokat. Cikkünk megjelenése után – ugyan szűkszavúan – válaszolt nekünk Demeter Szilárd is.

-- „A megjelölt műsor ún. ”dobozos termék„, vagyis az az évek során kialakult gyakorlat alapján az MTVA megrendelése és szerkesztése alapján az A38 gyártja. Ezért a kérdéseire érdemben nem tudunk válaszolni”

Írtunk az A38-nak is, ahogy válaszolnak, frissítjük a cikkünket.
https://telex.hu/belfold/2023/02/24/kicenzuraztak-orban-nevet-beton-hofi-koncertjen-a-kozmediaban
___

Cenzúrázatlanul:
https://www.youtube.com/watch?v=JCow8cP4h78

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Utánajártam: Van Alcsúton Orbán-szobor?
https://www.youtube.com/watch?v=9RvEuMGpaDU
___

Orbán reformátusként keresztet vet és letérdel
https://www.youtube.com/watch?v=_kAJ6NVHp4I

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Hogyan lett stratégiai ágazat a sport?

2010 januárjában még a legerősebb ellenzéki párt elnökeként hívta meg a kormányzásra készülődő Orbán Viktort a Magyar Olimpiai Bizottság akkori vezetője, Schmitt Pál, hogy találkozzon a magyar sport elöljáróival. Orbán a kötetlen találkozón végighallgatta a gondjaikat, panaszaikat, és bár jegyzőkönyv nem készült róla, a visszaemlékezésből sok minden kiderült. A sportot már az 1998 és 2002 közti kormányzása alatt is szívügyének tekintő politikus előre jelezte a sportvezetőknek, hogy merjenek bátran álmodni, a területet stratégiai ágazatként fogja kezelni, amikor újra hatalomra jut. A szövetségek vezetői addig gyakran panaszkodtak arról, hogy szűkös körülmények között kell felvenniük a versenyt a világgal, a riválisok eközben jelentős támogatásokat kapnak. Orbán azt ígérte, most minden merész projektet, ami forráshiány miatt az asztalfiókban lapult, elő lehet szedni.

A választási győzelme után be is tartotta az ígéretét: 2011-ben előbb a fociakadémiák kaptak bőséges adófizetői támogatást, majd nemsokára a társaságiadó-kedvezményt kiterjesztették még négy sportágra, a vízilabdára, a kézilabdára, a kosárlabdára, a jégkorongra, később csatlakozott a röplabda is. A 2012-es londoni olimpia idején már tudott volt, hogy néhány sportágat kiemelten támogatnak a jövőben, a sportágak pedig versenyeztek, ki kerülhet be ebbe az elitbe. Először tíznél húzták meg a határt, végül 16 sportág részesülhetett a több tízmilliárdos támogatásból. A többiekről sem feledkeztek meg, de ott azért mások voltak a léptékek.

Rögzítsük is gyorsan, hogyan állt fel a sportági struktúra:

-- Látványcsapatsportágak: labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda, jégkorong, röplabda.
-- Kiemelt sportágak: asztalitenisz, atlétika, birkózás, dzsúdó, evezés, kajak-kenu, korcsolya, kerékpár, lövészet, ökölvívás, öttusa, tenisz, torna, úszás, vívás (és a karate 2018-tól).
-- A felzárkóztatási programban részt vevő sportágak: baseball, curling, golf, gördeszka, gyeplabda, hódeszka, íjászat, lovaglás, műugrás, rögbi, sí, súlyemelés, szörf, tekvandó, tollaslabda, triatlon, vitorlázás.

Az élsportban általános jólét következett 2013-tól, de a 2016-os olimpián csak négy sportág szerzett érmet, ami egyértelmű figyelmeztetés volt, hogy valami nem jól működik. ...

Rátaláltunk egy friss, és csak szűk körben ismert szakanyagra, amelynek csak az eleje, az adatelemzés módszertana van fenn a megrendelő, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) megújult honlapján.
https://clientcdn.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com/olimpia.hu/documents/2_mell%C3%A9klet_versenysport-strat%C3%A9gia_adatelemez%C3%A9s_m%C3%B3dszertana.pdf

A teljes, közel 300 oldalas anyag kíméletlenül mutatja be, hogyan hasznosult az elmúlt időszakban a sportba pumpált sok százmilliárdnyi pénz, lerántja a leplet egypár sportágról, és rámutat jó néhány hiányosságra. Úgy tudjuk, ez a hosszabb háttéranyag eljutott Orbán Viktorhoz is tavaly. A területet továbbra is kiemelten támogatja a kormányzat.
https://telex.hu/sport/2023/01/19/sport-tamogatasok-2023-schmidt-adam

Kíméletlenül őszinte tanulmány mutatja meg, hogyan bánt a magyar sport a rá öntött állami százmilliárdokkal
https://telex.hu/sport/2023/02/11/magyar-sport-adatok-2000-es-2020-elemzes

Válasz

M Imre üzente 1 éve

“Szerintem Magyarországnak egy közös európai energiapolitikára van szüksége.
Ez a mi nemzeti érdekünk. És nem szabad, hogy ehelyett az oroszokkal kétoldalú kiskapukat keresgélő megállapodást kössünk. Az oroszokkal jó viszonyra kell törekedni, de nem fordulhatunk szembe, nem fordulhatunk el a közös energiapol… Európai energiapolitikának az irányvonalától. Én azt javaslom, hogy a magyar kormányok hosszabb távon is egy közös energiapolitika keretén belül próbálják megoldani Magyarország problémáit."
https://www.youtube.com/watch?v=e--kX1GTiTc

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Kisebb kiigazítások még szükségesek, de az irány láthatóan jó
https://www.facebook.com/photo/?fbid=565527673503345&set=a.135220773200706
(2013., fotó)

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Ungváry Krisztián: Orbán Viktor nihilista szövege 1956-ról

Orbán Viktor a Kossuth Rádió 2022. október 14-i adásában sajátos történelmi elemzést adott közre: „Ha belegondolunk, akkor 1956-ban mi nem azért harcoltunk, mert azt gondoltuk, hogy le fogjuk győzni a Szovjetuniót. Azért vállaltunk egy forradalmat és szabadságharcot, hogy kikényszerítsük a tűzszünetet meg a béketárgyalást. Azt gondoltuk, hogy el lehet érni egy béketárgyalást, ami a fegyveres csata végső célja, amely béketárgyaláson majd az oroszok a nyugatiakkal megegyezhetnek arról, hogy úgy, mint Ausztria, mi is semlegesek legyünk. Tehát a szabadságunk elérését, a végső aktust akkor is egy béketárgyalástól reméltük. Az én fejemben a mi 56-os logikánk, a szabadságharc meg a béketárgyalás nagyjából egy helyen van, hiszen valahogy rá kell kényszeríteni a nagyot, az erőset, a megszállót arra, hogy föladja a terveit.”

A miniszterelnök állításával sok probléma van.

-- A legelső talán az, hogy semmi köze a valósághoz.

Az igaz, hogy mind Nagy Imre, mind a forradalmárok sok tárgyalást folytattak le 1956. november 4. előtt - egymással. Ezeket a tárgyalásokat azonban nem a forradalmárok kezdeményezték, és ők eleve nem a szovjet féllel tárgyaltak, hanem csak a magyar kormánnyal, és nem a „békéről”, hanem arról, ami a minimális követelésük volt, vagyis hogy nem hajlandóak letenni a fegyvert, amíg politikai követeléseiknek nem tesznek eleget. Az egyetlen felajánlott kompromisszumuk annyi volt hogy ha nem lőnek rájuk, akkor ők sem lőnek vissza.

-- Orbán mostani kijelentése viszont azt sugallja, mintha a korábban jobboldali utcai harcosként istenített pesti srácok a kompromisszumok kádárista robotosaiként viselkedtek volna.

Szegény Wittner Mária, milyen jó, hogy ezt nem kellett már megélnie.

Orbán kijelentésének abszurditását leginkább azzal az analógiával lehet érzékeltetni, mintha 1939-ben Lengyelország megtámadása után bármikor lett volna értelme béketárgyalásokat folytatni Hitlerrel. A felvetés azért abszurd, mert a náci német politikai program jellegéből adódóan alkalmatlan volt a kompromisszumokra. Ugyanúgy, mint ahogyan az ember a rá törő fegyveres rablógyilkossal sem kezd el próbálkozni béketárgyalásokat folytatni. Putyin orosz élettérelmélete és mindaz, amit eddig Ukrajnában elkövetett, semmilyen alapot nem teremt tárgyalásokra. Ahogyan a finn miniszterelnök találóan megjegyezte, egyetlen egy tárgyalási alap van: az, hogy az orosz hadsereg azonnal vonuljon ki Ukrajnából.
https://444.hu/2022/10/14/ungvary-krisztian-orban-viktor-nihilista-szovege-1956-rol
___

Ungváry Krisztián (Budapest, 1969. október 30. –) magyar történész, egyetemi oktató, borász, az MTA doktora. Kutatási területe a 20. századi had- és politikatörténet, valamint a kommunista időszak titkosszolgálatai és az állambiztonság. Ungváry Rudolf könyvtáros, publicista és Monspart Éva újságíró fia.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Ungv%C3%A1ry_Kriszti%C3%A1n

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Így áldoztuk be legfontosabb szövetségeinket az oroszbarátság oltárán
https://www.youtube.com/watch?v=HBXvN5Q0x6k

„Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség„ Így szól Orbán Viktor egyik sűrűn hangoztatott jelmondata, amit Wass Alberttől kölcsönzött. A miniszterelnök ennek jegyében 2018-ban, a harmadik 2/3-os győzelmét követően kijelentette, hogy véget ért a magyar 100 év magány korszaka. Erdélyben egy új Kárpát-medencei és Közép-európai szövetség tervét hirdette meg, aminek alapja a V4 együttműködés lett volna.

Négy évvel később, egy újabb 2/3-os győzelem után Texasban a republikánusok nagy találkozóján, a CPAC-en már arról beszélt, hogy hazája, Magyarország Európa magányos csillaga. Hogy jutottunk idáig, miért maradtunk egyedül?
https://444.hu/2022/10/01/igy-aldoztuk-be-legfontosabb-szovetsegeinket-az-oroszbaratsag-oltaran

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Orbán hazugságai a gázárakról

A magyar kormány szerint a szankciók tehetnek a magas gázárakról, és a szankciók feloldásával visszaesne a gázár az azok meghirdetése előtti alacsony szintre.

Ennek az állításnak egyik eleme sem igaz. Jávor Benedek véleménycikke.Nézzük meg közelebbről.

1. A gázszállításokra – ahogy azt már sokan sokszor elmondták – jelenleg nem vonatkoznak szankciók, így azok nem is lehetnek felelősek a magas gázárért.

2. Ennek oka valójában az orosz szállítások leállása a legtöbb európai partner irányába, és az így az orosz fél egyoldalú és szerződésszegő döntései nyomán kialakult kínálati hiány. Az első grafikonom a holland TTF gáztőzsde árainak az alakulását mutatja, és jól látható, hogy a gázárak intenzív emelkedése 2021 nyár végén indult el, éppen amiatt, mert az orosz fél már a háború előkészítéseként elkezdte csökkenteni a szállításokat Európának. Ezen pedig nem a szankciók feloldása, hanem az orosz fél részéről a szerződéses kötelezettségeknek megfelelő gázszállítások helyreállítása segíthetne. A magyar kormánynak erre kellene felszólítani Oroszországot, Szijjártó Péternek ezt kellene követelnie Szergej Lavrovtól, nem pedig a szankciók káros hatásairól hazudoznia a nyilvánosságban.

3. Világosan látszik az is, hogy a szankciós politika bármilyen változása nélkül a gázárak az elmúlt napokban a 2021. decemberi, tehát az ukrajnai orosz agresszió előtti szintre zuhantak vissza, egyszerűen annál fogva, hogy az európai gáztárolók feltöltése a végéhez közeledik, így a kereslet csökkent. A szankciók módosítása nélkül is erős korrekció tapasztalható a gázárakban, amit csupán az Északi Áramlat gázvezetékeket érintő incidensek (robbanások) fordítottak ismét emelkedő tendenciába. Hogy mi történt a gázvezetékeknél, és ki felelős érte, azt jelenleg nem tudjuk pontosan, de korántsem zárható ki, hogy orosz beavatkozások állnak a háttérben, amelyek célja éppen a gázárak ismételt felhajtása.

4. Az aktuális tőzsdei gázárak egyébként messze nem befolyásolják általában olyan mértékben a gázárakat, mint azt sokan gondolják. A szállított és felhasznált gázmennyiség töredéke forog a gáztőzsdén, nagy részét hosszú távú szerződések keretében kialkudott képletek alapján árazva adják át az egyes nagy vásárlóknak vagy országoknak. Ezek egészen más dinamikát mutathatnak a tőzsdei árakhoz képest, az alkalmazott árképlet függvényében. Jellemzően valamilyen olajtermék, vagy olajtermékek kombinációjának árváltozásához igazítják a gázárakat, az olajárak pedig (mivel sokkal rugalmasabban szállítható, máshonnan pótolható termékről van szó) sokkal kisebb áringadozást mutatnak az elmúlt 1 évben.
A 2. grafikonon látható, hogy a Brent kőolaj ára jelenleg a 2021. őszi szinten van, de a nyári csúcspontján is csak 50%-kal haladta meg a 2021 őszi szintet, nem pedig ötszörös árváltozás volt, mint a TTF gáz esetében.

Magyarország tragédiája, hogy a kormány egészen elképesztően rossz szerződést írt alá Oroszországgal, amely valóban lényegében a holland tőzsdei gázárhoz köti a magyar fél által fizetendő árat. Így hazánknak most a brutálisan dráguló tőzsdei árat kell fizetnie a gázért, míg más vásárlók esetében az árképlettől függően, de átlagban sokkal kevésbé növekvő árakkal kell szembenéznie. Belgiumi háztartásunk energiaszámlája (gáz+villany) mintegy 60%-kal nőtt az elmúlt időszakban bármiféle rezsicsökkentés vagy hatósági ár nélkül, ami persze komoly növekedés és teher, de messze nem az a sokszoros emelkedés, amellyel a magyar háztartások jelentős része kell, hogy szembenézzen most. Ezt a csekélyebb növekedést a belga állam amúgy támogatásokkal részlegesen még kompenzálja is a rászoruló háztartások számára.

5. Az EU lépései a gázhelyzet kezelésére egyébként pozitív hatásúak, a tárolók feltöltésével és az alternatív szállítási útvonalak kialakításával biztosították, hogy ha nem is nézünk elébe könnyű télnek, de az EU polgárai nem fognak fagyoskodni a gázhiány miatt. Az intézkedések hatására egyébként mostanra a gázárak is csökkenésnek indultak (az Északi Áramlat 1-2-t érintő incidensek sajnos megfordították ezt a tendenciát). Mindezen intézkedésekben egyetlen tagállam nem vett részt igazán, és keresett különutas megoldásokat, ez pedig Magyarország. Amely egy párját ritkítóan drága beszerzési forráshoz ragaszkodik körömszakadtáig, amelyen keresztül intenzíven finanszírozza Oroszország ukrajnai agresszióját. A magyar kormány egyre nyíltabb oroszpártiságát és az orosz háborús erőfeszítések támogatását a magyar háztartások az energiaszámláikon keresztül fizetik meg.

6. Összegezve: a magas nemzetközi gázárakért nem a szankciók, hanem Oroszország felelős. Amúgy a szankciókért is, ha nem támadják meg Ukrajnát, nincsenek szankciók sem. Az egész zűrzavar oka Oroszország hódító, birodalmi háborúja, ennek pedig a leggyorsabban megint csak Oroszország tud véget vetni, ha sürgősen kivonul a megtámadott, szuverén Ukrajnából. Magyarország külön baja a kormánya által Oroszországgal megkötött rendkívül előnytelen gázszerződés, amely egészen drámai áremelkedést eredményezett a magyar gázbeszerzésben, amit most a fogyasztóknak kell megfizetniük. A szankciók feloldása egyik bajunkon sem segítene, csupán annyit jelentene, hogy Európa kapitulál egy háborús agresszor előtt. Felteszem, a magyar kormánynak pont ez a célja. Csak hogy tudjuk, mire is használnak minket, magyar állampolgárokat.

És most azért rendeznek nemzeti konzultációt további milliárdokért, hogy elhitessék, nem a totálisan becsődölt, ostoba magyar energiapolitika következménye a magyar katasztrófahelyzet, hanem az EU-s szankcióké.
https://greenfo.hu/hir/orban-hazugsagai-a-gazarakrol/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Érdekes archív felvétel került fel csütörtökön a YouTube-ra: Friderikusz Sándor 1996-ban, akkor, amikor még lehetett a szó eredeti értelmében vett interjút készíteni Orbán Viktorral, leült a még fiatal, de már jobbra tolódott pártvezérrel egy viszonylag hosszú beszélgetésre. Az interjúban, különösen így 24 év távlatából elég érdekes dolgok hangoznak el. A beszélgetés idején a Fidesz támogatottsága alig 7 százalék felett volt, azt is megszenvedte a párt, hogy olyan alapítótagok léptek ki, mint Fodor Gábor vagy Ungár Klára, és egyáltalán nem volt biztos még az sem, hogy a Fidesz valaha komoly tényezője lesz a magyar belpolitikának. Orbán Viktor ki is mondja: nem érzi magát sikeresnek.
https://www.youtube.com/watch?v=GuASOXr6nYQ

Az interjú után két évvel, 1998-ban megalakult az első Orbán-kormány.
https://444.hu/2022/06/03/orban-viktor-1996-a-media-az-egy-nagyon-veszelyes-dolog-talan-a-vilag-egyik-legveszelyesebb-dolga

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Tényleg szegény a miniszterelnök? - Szegedi Hírek - 20.02.05.
Nincs megtakarítása, nincs pénze a bankban, nincs autója, sem nagyértékű ingósága a miniszterelnöknek, derül ki Orbán Viktor legfrissebb vagyonnyilatkozatából. A 30 éve politikusként tevékenykedő Orbán bevallása szerint van viszont 2 millió forintnyi jelzálogtartozása feleségével közösen.
https://www.facebook.com/watch/?v=556481278286907

Válasz

M Imre üzente 2 éve

A Jóisten kegyelmezzen nektek.

A Jóisten, akivel takaróztok. Aki mögé elbújtok. Gyáván, büszkén, bután, tapsolva, gyűlölve, hazudva, cinikusan. Kirekesztve azt, aki semmi mást nem akar, csak szeretni és szeretve lenni. Élni. Tisztességben, egészségben, biztonságban nevelni a gyerekeit. Vagy pusztán egy esélyt arra, hogy valaha családja legyen. Egy másik nővel. Egy másik férfival. Vagy egyedül.

Sűrű a mohó gőg köde, elhiszem, hogy nem látjátok: emberek, gyerekek, családok – igen, családok – életével játszotok. Érvénytelenné teszitek a puszta létüket. Alaptörvény-ellenessé a magánéletüket. Billogot süttök rájuk, mert másképp éreznek, mást gondolnak, másra vágynak, mást hisznek.

Mindent megtesztek a hatalomért, semmi nem drága. Persze hogy nem. Telik rá. Kifizetjük ezt is. Csillagrendszereket hazudtok le az égről, vallást csináltok a tudományból, tudományt a vallásból.

-- Bátorságnak hívjátok a gyávaságot, szabadságnak a kirekesztést, kereszténységnek a gyűlöletet, kormányzásnak a kampányt, győzelemnek a vereséget, információnak az elhallgatást, konzultációnak a manipulációt, versenynek a korrupciót, tisztességnek a színjátékot.

Jutalmazzátok a meghasonulást, kivágjátok a fákat, feltöltitek a partot, átminősítitek a földet, átírjátok a törvényeket. A magatok kénye-kedve szerint belezitek ki a fogalmainkat, megerőszakoljátok az anyanyelvünket. Magánvagyonná nevezitek át a közpénzt, az utolsó molekula oxigént is kiszívjátok a diskurzusból, a versenyből.

A kétségbeesésbe taszítotok embereket. Propagandának hívjátok az életüket. Célkeresztet rajzoltok a homlokukra, rájuk külditek a kutyákat. Egy tollvonással az egész létüket teszitek semmissé, mert nektek most éppen erre van szükségetek. Készültök. Megmutatjátok az irányt. És a rendszer teszi a dolgát. Ma már magától. Nem kell hozzá napi parancs, beleégett rég a küldetéstudat a homloklebeny szöveteibe. Olajozottan működik az öncenzúra. Tudják, ki az ellenség, mondanotok sem kell. Indul a csatársor, passz a középpályán, felívelés, hosszú, lesvonalon túl a támadó, már fújna a bíró, de fél szeme a VIP-tribünön, egy pillantás alatt érti, mi a dolga, nem sípol, mehet a támadás, nincs megállás… a kapus keze gúzsba kötve, bokáján lánc… micsoda lövés! Gól. Felrobban a stadion. Az éjjel soha nem érhet véget. Varázsolj nekünk valami szépet.

Belenéztek a szemünkbe, és azt mondjátok: jogállam. Szabadságharc. Család. Kereszténység. Senkit nem hagyunk az út szélén. A magyar egészségügy világszínvonalú. A járványkezelés sikeres. Az oktatás Európa-hírű. Az Index kormányfüggetlen. Az SZFE-n agymosás megy. Az alaptörvény gránitszilárdságú.

-- Mindez miattunk. Értünk. Az egészségünkért. A gyerekeinkért. A nőkért. A lelkünkért. Meg kell védeni. Mi tudjuk, hogyan. Bízz bennünk. Te ne aggódj. Ha nő vagy, ne versenyezz. Legyenelég. Hesteg maradjotthon. Love me tender. Sziauram.

Beleírhatjátok az alaptörvénybe magatokat. Megmondhatjátok, mi a család, ki a magyar, mi a nemzet, kiben higgyünk, kit gyűlöljünk, mitől féljünk.

De azt, hogy kik vagyunk, hogy kit szeretünk és hogyan, nem vehetitek el tőlünk.

A Jóisten a miénk is. Imádkozunk hozzá – értetek is.

D. Tóth Kriszta
https://wmn.hu/ugy/54168-d-toth-kriszta-a-joisten-a-mienk-is

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Viktor, a disznókivégzés mestere

Ezt a címet nem én adtam – maga Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke választotta. Bemutatkozásában az áll a róla szóló érdekességek között: “master of pig slaughter”, azaz a disznókivégzés mestere. És ez számomra mélységesen szomorú. De, miért is gondolom így? Vida Raul írása.

Több, mint 5 évvel ezelőtt megláttam egy rettenetesen kegyetlen videót a Facebookon, amiben rejtett kamerás felvételek mutatták be, milyen borzalmak történnek a vágóhidakon és állattartó telepeken. A videóban volt sertések rugdosása, marhák lefejezése és kettévágása, csirkék fellógatása gépsorokra, őrjöngő és türelmetlen vágóhídi munkások. Tömény erőszak, amely megrendített. Leginkább azért, mert ekkor jöttem rá, hogy ezt ők miattam csinálják, én vagyok a fogyasztó, a pénzemmel én tartom fenn ezt a rendszert.

Állatbarátként elhatároztam, nem eszem többé húst. Később felismertem, hogy nem csak a hússal van baj. Valójában megszámolhatatlan módon zsákmányoljuk ki az állatokat – az élelmiszeriparban, a szépségiparban, a szórakoztatóiparban, a ruhaiparban, a turizmusban, a gyógyszeriparban és így tovább. Ezért annak reményében, hogy csökkentsem az általam okozott szenvedést a Földön, vegán lettem.

Ma pedig már nem csupán “nem eszem valamit”, hanem másképp tekintek az állatokra. Ugyanazt látom, mint bárki más, csak nem ugyanúgy tekintek rájuk. Nem termékként és haszonhozóként, hanem érző élőlényekként. Még csak nem is kell imádni az állatokat ehhez, egyszerűen csak békén kell hagyni őket. És esküszöm, hogy bármennyire is próbálkoznék, ezt az érzést és szemléletmódot, annak mélységét, komplexitását, miértjét nem tudnám átadni írásban. Esélyem sincs arra, hogy fogalmakkal körülírjam, és szinte biztos vagyok benne, hogy egyetlen vegán sem fogja tudni. Csak érezni tudod, s azt is csak akkor, ha magad is ezek szerint az elvek szerint élsz.

Mindezek ellenére és függetlenül attól, hogy vegán vagy-e, hogy milyen ideológiai oldalon érzed magad komfortosan (egyébként szükségesek az oldalak?), ez a cikk nem a politikáról szól. Csakis tőled függ, kire szavazol, kit tartasz jó vezetőnek, milyen értékek mentén éled az életedet. Kérdéseim sokkal inkább arra tesznek kísérletet, hogy ne tekintsük többé jó marketingnek és elfogadhatónak egy olyan barbár szokást, mint bizonyos állatfajok diszkriminálása és leölése.

Állatbarát kormány, ami állatokat öl

Számomra Orbán Viktor jelenlegi disznóölős kampánya egyszerűen undorító. Erőszakos, felsőbbrendű, elnyomó ideológiát képvisel, aminek lejárt az ideje. Ez a XXI. században már kínos, visszataszító, felesleges. Különösen azért, mert a kormány nemrég “állatbarát intézkedéseket” vezetett be, ami természetesen csak néhány, számunkra kedves és hozzánk közeli állatot érint, mint a kutyát és a macskát, míg a többi állatfaj egy csepp figyelmet sem kapott. De hogyan is kaphatna, ha a döntéshozók maguk is a karnista ideológia áldozatai?

A karnizmus egy olyan domináns hitrendszer,
https://hu.wikipedia.org/wiki/Karnizmus
amit sokféle védekező mechanizmus és javarészt nem vitatott feltevés támogat; olyan uralkodó ideológia, ami elősegíti, hogy az emberek támogassák az állati termékek használatát, különösen a húsfogyasztást. A karnizmus fogalmát Melanie Joy alkotta meg 2001-ben, ebből írta doktori disszertációját 2003-ban, majd népszerűsítette a Miért szeretjük a kutyákat, esszük meg a disznókat és viseljük a teheneket? című könyvében.

Az évek alatt komolyabban kutatni kezdte a témát, annak pszichológiai hátterét, azóta pedig a Hatalomarchia nevű könyvében folytatta a gondolatmenetet. Azt állítja, hogy a különböző elnyomási formák és túlhatalmi sémák összefüggnek. Az emberek és más állatfajok elnyomása kéz a kézben jár.

Nem Joy az egyetlen, aki felismerte a húsparadoxont.

Akik ezt a témát kutatják Ausztráliában, Brock Bastian és Steve Loughnan pszichológusok szerint a húsparadoxon az a pszichológiai konfliktus, ami az emberek húsközpontú étkezési igényei és az állatok szenvedésére való morális reakciójuk között áll.

-- Mások bántalmazása összeegyeztethetetlen az erkölcsös énképpel. Ezért a húsfogyasztás negatívan hat a húsevőkre, mert nemkívánatos énképpel kell szembesülniük: hogyan lehetek jó ember úgy, hogy közben húst (megölt állatokat) is eszek?

Ez az erkölcsi konfliktus nem csak a húsevés élvezetét fenyegeti, hanem az identitásunkat is. Az identitásunk védelme érdekében olyan szokásokat és társadalmi struktúrákat hozunk létre, amiktől jobban érezzük magunkat.

Néhány állatot bekategorizáltunk háziállatnak, másokat vadállatnak, míg néhányat ételnek. Ez pedig azt jelenti, hogy az egész társadalom egy paradoxon csapdájába esett: egyrészt milliárdnyi állatot tartunk borzasztó körülmények között
https://youtu.be/8wz4KVDORhc
és ölünk meg évente, amelyben a húsvásárlással mindannyian részt veszünk, másrészt pedig össznépileg meglincseljük, aki egy kutyát bántalmaz, sőt, ezért akár börtön is járhat.

Diszkrimináció és elnyomás

Dr. Julia Shaw szerint a húsevőknek két módja van rá, hogy az ebből származó belső konfliktust enyhítsék: vagy megváltoztatják a viselkedésüket, vagy a meggyőződésüket. Abbahagyhatjuk a húsevést, vagy kitalálhatunk okokat, amiért a húsevés erkölcsileg rendben van.

Ennek egyik módja, hogy megváltoztatjuk a fejünkben az állatokról alkotott képet: például elbagatellizáljuk az állatok érzéseit. A kutyát vagy a macskát intelligensnek, a malacokat, teheneket viszont mozgó, érzéketlen szendvicstölteléknek tartjuk. Hiába bizonyították be kutatók, hogy a malacok intelligensebbek a kutyáknál,
https://www.wideopenpets.com/studies-show-pigs-actually-intelligent-dogs/
sőt valójában egy hároméves gyermek szintjén vannak értelmileg, ezekről nem veszünk tudomást.

A húsevők, amikor vegánokkal találkoznak, tudat alatt érezhetik a kognitív disszonancia nyomását, és vágyat éreznek rá, hogy megvédjék az identitásukat, a születésüktől magukénak tartott hitrendszert, ezáltal sokszor olyan, illékony okokkal állnak elő a veganizmussal szemben, mint például “a növények is éreznek”.
https://prove.hu/10-erv-a-vegan-eletmod-ellen/

A vegánokkal való találkozás pontosan azokat a részeket piszkálja az agyunkban, amikre próbálunk nem gondolni. Emlékeztetnek rá, hogy van bennünk egy belső ellentmondás, ami ellen nem teszünk semmit, míg vannak, akik igen.

És arra is, hogy az állatoknak, akiket nap mint nap megeszünk, vannak érzéseik, és hogy lehet úgy is cselekedni, hogy ezt figyelembe vegyük. Hogy ki lehet válni a tradíciók szorításából, és lehet önálló, a moralitásunkkal azonos döntéseket hozni.

A húsevés továbbá társadalmi megszokáshoz köthető, így tehát az ünnepeket is a barátokkal és családdal való húslakomák határozzák meg. Sokan a férfiasság jelképeként is használják, állítva, hogy ez határozza meg, ki az igazi férfi, vagy hogy az evolúció során csúcsragadozókká lettünk, akiknek húst kell ennie.

Ez természetesen nincs így. Több, mint 80 millió vegán, 600 millió feletti vegetáriánus és a modern táplálkozástudomány bizonyítja, hogy nincs szükségünk az állatok megevésére.

Mindezek ellenére, a kormányok milliárdokat költenek éves propagandára, hogy mindig népszerűsítsék a különböző húsok fogyasztását: néha halat, néha sertést, néha kacsát, és így tovább. Mindig valamit. Amellett, hogy őrülten nagy üzlet, vajon van még emögött valami logikus is?

-- Féltenek minket, hogy nem jutunk elég teljes értékű fehérjéhez a növényi étrenden? A dietetikusok nem aggódnak emiatt.
https://prove.hu/vegan-tapanyag-utmutato/

-- Esetleg attól tartanak, hogy a megnövekedett szójafogyasztás miatt több esőerdőt kell kivágnunk? Azt már megteszi most is a húsipar, amikor a globális szójamennyiség 80%-át a haszonállatokkal eteti meg.
https://prove.hu/az-esoerdok-csendes-gyilkosa-a-husipar/

-- Netán aggódnak, hogy munkahelyek tűnnének el a húsipar nélkül? Egy kutatás szerint 19 millió új munkahely jönne létre csak Latin-Amerikában és a Karibi-térségben, ha növénytermesztésre állnának át.
https://prove.hu/novenyi-etrend-19-millio-uj-munkahely-latin-amerika-karibi-terseg/

-- Pánikolnak, hogy a növényi étrend által sokkal több földterületre lesz szükségünk? Nem, valójában a jelenlegi 4.1 milliárd hektárról 1 milliárd hektárra (-75%) csökkenne a globálisan mezőgazdaságra felhasznált földterület aránya.
https://prove.hu/vegan-novenyi-etrend-foldhasznalat/

Ezek szerint mégsem tudományos és logikai érvek miatt népszerűsítik a kormányok és a politikusok az állatevést: sokkal inkább azért, mert a többségi társadalom és ők maguk is részei a karnizmusnak, és az egyező ideológiákkal rendelkező emberek jól egymásra találnak, az ellentétesek között pedig örök viták fognak kialakulni. Népszerű ma a húsevést promótálni, sőt, népszerű húsevőnek is maradni, és a lehető legveszélyesebb dolog, amit tehetünk, hogy megbolygatjuk a status quo-t.

A vegánok ellenállnak a társadalmi normáknak, amiket sokan tudat alatt egzisztenciális fenyegetésnek élnek meg: a vegánok aláássák a jelenlegi közösségi életformát, ezáltal fenyegetik annak létezését; és bár ehhez a bevett társadalmi életformához az állatok bántalmazása elengedhetetlen, mégis rengeteg szokás alapul ezen, tehát az esélye annak, hogy ezt a vegánok el akarják venni, félelmet vált ki az emberekben.

Egy 2018-as tanulmány az új-zélandi vegánok és vegetáriánusok megítélését kutatta.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ejsp.2386
A tudósok arra jutottak, hogy a vegánokra sokan a társadalmi stabilitás fenyegetőiként tekintenek azáltal, hogy ez a csoport megkérdőjelezi az étkezésre vonatkozó normákat, illetve a morális vélekedést a non-humán állatok státuszáról.
Empátiával élni

Abban hiszek (és aktívan teszek érte), hogy a közeljövőben egyre gyorsabban fogjuk felismerni az elavult, toxikus, elnyomó ideológiákat, ahogy azt az utóbbi évszázadban tettük. Elkezdtük a rasszizmus felszámolását, lebontottuk a patriarchális rendszert és jogokat harcoltunk ki a melegek számára. Ám mindezek eddig az emberekről szóltak.

-- Most ismerjük fel az empátia legmagasabb szintjét, amikor már nem csak saját fajtársaink jólétével törődünk, hanem kiterjesztjük együttérzésünket és jóságunkat más fajokra is, akik velünk együtt élnek ezen a bolygón.

Gondoljuk végig együtt, mi a különbség a kutya és a tehén, a macska és a csirke, a hörcsög és a sertés között. Úgy gondolom, az ember által kreált címkéken kívül (háziállat vs. haszonállat) semmi. Miért érjük be annyival, hogy a haszonállatot azért kell megenni, mert haszonállat az elnevezése?

Tegyük fel ezeket a kérdéseket, és gondoljuk újra étkezési szokásainkat, amelynek nem lehet része az állatok tömeges lemészárlása, a bolygónk kizsigerelése és végképp nem lehet elfogadható eleme, hogy a politikusaink szívében erőszak van empátia helyett.



A véleménycikkek szókimondóak, kritikusak és új nézőpontokat mutatnak be. Ezek az írások nem feltétlenül tükrözik a Prove szerkesztőségének nézeteit, de közzétesszük őket, hogy párbeszédet kezdeményezzünk fontos témákról.
https://prove.hu/orban-viktor-disznovagas-mestere/

Válasz