M Imre üzente 2 hete

ÁSZ: jogszerű, hogy a Miniszterelnökség választáson induló szervezeteknek oszt közpénzt | 2024.03.25.

Ahogy arra az atlatszo.hu is felhívta a figyelmet, egy jogi kiskapunak köszönhetően gond nélkül áramlik a közpénz választásokon induló, vagy akár kormánypárti politikusokkal együttműködő, támogató civil szervezetekhez.
https://atlatszo.hu/kozpenz/2024/01/15/jogi-kiskapun-at-folyik-a-kozpenz-a-politizalo-es-jeloltallito-kormanyparti-civilekhez/

Mivel a közpénzfelhasználás legfontosabb szerve az Állami Számvevőszék, közérdekű bejelentéssel fordultunk az ÁSZ-hoz és kértük, hogy ellenőrizze a Miniszterelnökség által finanszírozott szervezeteket. Az ÁSZ válasza szerint nincs szó jogszerűtlenségről, így tennivaló sincs az ügyben.

A Városi Civil Alap

A politikai okokból leállított, korábban helyi civil kezdeményezéseket támogató Norvég Alap helyett 2021-ben létrehozott “Városi Civil Alap” megnevezésű pályázati forrás fedezetét a mindenkori költségvetési törvény határozza meg a Miniszterelnökség fejezetében, tehát a VCA keretében kiosztott pénzek egyértelműen közpénznek tekinthetők. A VCA-hoz beérkező pályázatok elbírálását azonban nem a Miniszterelnökség, hanem egy külön cég, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. végzi.

Hadházy Ákos országgyűlési képviselő, majd az atlatszo.hu is felhívta a figyelmet, hogy a cég által közzétett eredménytájékoztatók szerint a 2021-ben, 2022-ben, valamint 2023-ban a VCA keretében olyan szervezetek nyertek támogatást, amelyek 2019-ben az önkormányzati választásokon egyedül vagy a kormánypártokkal együtt indultak. Tehát olyan szervezetek kaptak költségvetésből származó támogatást, amelyek az elmúlt 5 évben hivatalosan is részt vettek a politikai versenyben.
https://k.blog.hu/2024/03/25/asz_jogszeru_hogy_a_miniszterelnokseg_valasztason_indulo_szervezeteknek_oszt_kozpenzt

Válasz

M Imre üzente 2 hete

Több mint százezren vehettek részt szombaton (2024. április 6.) Magyar Péter Nemzeti menetén. A tüntetők a Deák térről vonultak át a Parlament elé, ahol Magyar új tüntetést hirdetett anyák napjára, azonban pártját még nem jelentette be. A tüntetés az elmúlt 14 év egyik legnagyobb ellenzéki megmozdulása volt, a résztvevőket pedig arról kérdeztük többek között, hogy mit várnak Magyartól az elmúlt 2 hónap után és mit gondolnak Varga Judit nemrég adott interjújáról.
https://www.youtube.com/watch?v=hTZYfbqILRY
___

... míg a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének kegyelmi ügye miatt a Hősök terére vonuló tömeget az erkölcsi felháborodás jellemezte, az április 6-án az emberek a Nemzeti Együttműködés Rendszerét 2010-től építő Orbán-rezsimmel szembeni ellenérzéseik okán vonultak tízezrével a pesti utcákra – állítja Mikecz.
https://qubit.hu/2024/04/07/a-kossuth-terre-osszehivott-tomegdemonstracio-uj-mufajt-teremtett-a-tunteteskulturaban
___

Drónfelvételek a Kossuth térről
https://444.hu/kepek/2024/04/06/dronfelvetelek-a-kossuth-terrol
___

Magyar Péter: Több százezren vagyunk itt, és visszaköveteljük az országunkat, nemzeti intézményeinket
https://444.hu/2024/04/06/gyulik-a-tomeg-magyar-peter-tuntetesere
___

Magyar új demonstrációt is meghirdetett, anyák napjára, ami idén május 5-ére esik, és közölte azt is, hogy országjárásra indul.
https://444.hu/2024/04/06/anyak-napjara-hirdetett-uj-tuntetest-magyar-peter-de-parjat-meg-nem-jelentette-be
___

... az ex-momentumosok által emlegetett „nyilvánosságra hozott” információk Magyar Péter egy hete közzétett Facebook-kommentjére utalnak. Magyar a Telex egyik cikke alá kommentelt, az alá a cikk alá, ami arról számolt be, hogy Baranyi milyen véleményt fogalmazott meg vele kapcsolatban. „Magyar Péter szóhasználata, hangvétele tipikus példája annak, ami egy bántalmazó kapcsolatban történik” – ezt mondta el a ferencvárosi polgármester egy podcastben és erről írt a lap is. Erre pedig a következő, pár soros komment volt Magyar reakciója:

„Aha, értem. Baranyi pedig olyannyira ellenzéki, hogy a férje a Diákhitel Központ felügyelő bizottsági elnöke volt…és a vagyonminiszter egyik jobbkeze. #egybrancs”

Baranyi Krisztina válasza: -- „A férjem több mint tíz éves közszolgálati karrierje nem sokkal azután, hogy polgármester lettem, véget ért. Referensként dolgozott, még csak osztályvezetői pozíciója sem volt, egy sima közszolga, közalkalmazott, akinek egyébként a munkaköréhez tartoztak ezek a feladatok.”

Az ügynek ezzel a részével kapcsolatban Hadházy Ákos is megszólalt pénteken. A képviselő azt mondta, most pont azzal támadják Baranyit, mint amivel korábban Rogánék tették. „Ha a végén majd egyetlen egy elvhű ember marad a korrupt Fidesz uralmon kívül, akkor az Baranyi Krisztina lesz!” – fogalmazott.
https://444.hu/2024/04/05/karacsony-gergely-rejtelyes-modon-rakerult-a-baranyi-ellen-formalodo-ferencvarosi-ellenzeki-szovetseg-szorolapjara

Válasz

M Imre üzente 1 hónapja

Ha a lámpaoszlopokon lógó elefántfüleken politikai vagy társadalmi célú hirdetés jelenik meg, Budapest azonnal szerződést bont Garancsi István cégével

Az Orbán-kormány egyelőre nem nyúlt bele rendeleti úton a fővárosi reklámpiacba a közelgő választások megfelelő irányba terelése érdekében.
https://nepszava.hu/3229550_plakat-hirdetes-budapest-politika-elefantful-szerzodes-garancsi-istvan

Válasz

M Imre üzente 1 hónapja

Telefonon rendelték be március 25-re, hétfőre a csepeli iskolaigazgatókat a KIMBA Hollandi úti épületébe, Németh Szilárd országgyűlési képviselő irodájába – értesült a Csepel.info.

Tavaly két iskolaigazgatót mentettek fel Csepelen, akik “elfelejtettek” bejelentkezni a rezsibiztosnál a pályázatuk előtt. A meghívottak ezért úgy érzik, hogy ha nem fogadják el az invitációt, leváltják őket.

Az iskolaigazgatók berendelése a június 9-i uniós és önkormányzati választás miatt történik, “választási eligazítás” céljából. Ezen belül Dudás Zoltánt, Németh Szilárd polgármester-jelöltjét mutatják be nekik. A Budán élő polgármester-jelölt a rezsibiztos titkára volt, és bár elkötelezett híve Némethnek, kevesen ismerik Csepelen. Forrásunk szerint azt kérik majd az iskolaigazgatóktól, hogy segítsék a választási kampányt, engedjék meg például Dudásnak a gyerekek üzenőfüzetében való bemutatkozását.

A Dél-Pesti Tankerületi Központ már most Németh Szilárd alapítványánál, a Csepel SC területén működik. Az önkormányzat egy jobb megközelíthetőségű épületet ajánlott fel a tankerületnek, azt azonban nem fogadhatták el. Forrásunk szerint nem volt más választásuk: a rezsibiztos ragaszkodott hozzá, hogy mindenképpen a közelében, tőle függő viszonyban legyenek. Németh Szilárdhoz egyébként semmilyen módon nem tartozik az oktatás: ő nem dönthetne az igazgatói pályázatokról, és természetesen nem is rendelheti be jogszerűen az iskolák vezetőit az irodájába.
http://csepel.info/?p=84160

Válasz

M Imre üzente 1 hónapja

Hogyan TOVÁBB? KORMÁNYT vagy KULTÚRÁT kell váltanunk? | 2023. nov. 19.

Vendégek:
Márki-Zay Péter
Puzsér Róbert
Vona Gábor

00:00 Az elefánt a Madhouseban
11:10 Amíg kinyílik a csillagkapu
25:51 A múlt árnyékai és a jövő lehetőségei
41:53 Sok kicsi alkalmatlanság, Fideszt győz?
58:00 Ennek a hívásnak nem felelünk
1:28:41 Van közös ügy?
1:47:53 Mi a baj Orbán rendszerével?
1:59:09 A Gyurcsány kérdés
2:23:17 Hol a vérfrissítés?
https://www.youtube.com/watch?v=2FAqzXaYTuI

Válasz

M Imre üzente 2 hónapja

Élet és Irodalom: Legújabb számunkban Kőszeg Ferenc Tölgyessy védelmében
Az elmúlt év utolsó napjaiban hosszú, másfél órás évértékelő interjú hangzott el a Partizánban Tölgyessy Péterrel, az Orbán-kormány 2023-as tevékenységéről. A beszélgetést a Facebookon sokan kommentálták éles hangon, többször nyomdafestéket nem tűrő kifejezésekkel. Tömegük közepette szinte észrevétlenek maradtak a Tölgyessyt támogató meg­jegyzések. Nem hozakodtam volna elő ezekkel a húsz-harminc évvel ez­előtti történetekkel, ha a Tölgyessyre sújtó ostorcsapások nem azt mutatnák, hogy a hajdani SZDSZ mainstreamjének hívei ma sem tudnak szembenézni azzal, hogy pártunk, amelynek elődje, a demokratikus ellenzék keményen szembefordult a pártállami önkényuralommal, már a hatalom szomszédságában megfeledkezett arról, hogy demokratának lenni mindenekelőtt tisztességet jelent, továbbá azt, hogy a közösen megállapított eljárási szabályokat komolyan vesszük és tiszteletben tartjuk.
A cikk a rövid reklám megtekintése után ingyen olvasható!
https://www.es.hu/cikk/2024-02-02/koszeg-ferenc/tolgyessy-vedelmeben-.html

Válasz

M Imre üzente 3 hónapja

Nem sértett törvényt a Datadat | 27/12/2023

A Datadat Professional Kft. ügyében

-- nem állapított meg törvénysértést

a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vizsgálata – közölte a cég.
https://www.klubradio.hu/hirek/egy-allami-szerv-sem-tudja-megmondani-mennyibe-kerultek-orban-es-szijjarto-utazasai-a-honvedseg-repulogepeivel-134735

Ennek megfelelően

-- bírságot sem szabtak ki a vállalatra.
https://www.klubradio.hu/hirek/nacsa-mindenkinek-joga-van-tudni-mennyire-van-a-kulfoldiek-zsebeben-a-baloldal-137534

Mint a 24.hu felidézi, a hatóság által vizsgált adatkezelés és adatfeldolgozás 2021 őszén, az ellenzéki előválasztás idején történt.
https://rtl.hu/belfold/2023/12/27/semmilyen-szabalytalansagot-nem-talaltak-a-datadat-tevekenysegeben

Az ügyben a Datadat egy ügyfele révén vált érintetté: SMS-eket küldött ki ügyfele regisztrált szimpatizánsai részére.
https://www.klubradio.hu/hirek/ujabb-pert-nyert-a-datadat-135837

A hatóság nem hozott a vizsgálat végén olyan, kötelező érvényű döntést, amelyet a Datadatnak hatósági kötelezvényként végre kellett hajtania. A NAIH nem talált olyan szoftverfunkciót vagy fejlesztést sem, amely a GDPR szabályaival ellentétes volna.

A Datadat azután került a figyelem középpontjába, hogy júniusban nyilvánosságra hoztak a Nemzeti Információs Központ által készített dokumentumot.
https://www.klubradio.hu/hirek/az-allami-media-ellen-is-pert-nyert-a-datadat-132099

Ebben szó esik az Action for Democracy-tól érkező pénzekről is, illetve a támogatások felhasználásáról, például a DatAdat-csoport részéről, de az is szerepelt a jelentésben, hogy a rendelkezésre álló, más forrás által nem megerősített információ szerint a DatAdat-csoport bonyolította az ellenzéki miniszterelnök-jelölti választást,
https://www.klubradio.hu/hirek/koranyi-david-pert-nyert-az-origo-es-a-metropol-ellen-131544

amely során Márki-Zay Péteréknek kedvezően manipulálta az eredményeket.
https://www.klubradio.hu/hirek/valotlansagokat-allitott-marki-zayrol-a-tv2-132539

A szervezet már ekkor is tagadta az ellene felhozott vádakat.
https://www.klubradio.hu/hirek/nem-sertett-torvenyt-a-datadat-140935

Válasz

M Imre üzente 4 hónapja

Juhász Péter indul a Belvárosban

Az Együtt korábbi politikusa kereste meg a pártot.

„Juhi korábbi V. kerületi képviselősége alapján elég bátor és hülye, hogy nekimenjen az ügyeknek, ahelyett, hogy venne pár lakást” – így jelentette be a Magyar Kétfarkú Kutya Párt azt, hogy Juhász Pétert indítják polgármesterjelöltként a Belvárosban.

Az Együtt korábbi politikusa kereste meg a pártot, amely szívesen támogatta, „hiszen nem láttunk más ellenzéki képviselőt az elmúlt évtizedben, aki ennyit próbált volna tenni a helyi korrupció ellen, és ilyen mélységben ismerné a kerület problémáit”.
https://nepszava.hu/3219524_juhasz-peter-indul-a-belvarosban

Válasz

M Imre üzente 4 hónapja

A jelenlegi választói letargia, a NER-be való beletörődés nem hanyagság, hanem logikus következtetés és reális helyzetfelmérés eredménye. Fárasztó folyton hazudni magunknak, fárasztó elhitetni magunkkal, hogy nem más színű és ugyanolyan tartalmú pártok közül kell választanunk.
https://merce.hu/2023/12/17/joggal-nem-erdekli-a-magyar-valasztokat-a-magyar-politika/

Válasz

M Imre üzente 4 hónapja

ÁSZ-eljárás: nem kaptak külföldi pénzt a pártok

Windisch László, az Állami Számvevőszék elnöke az Országgyűlés 2023. november 30-i rendkívüli plenáris ülésén már elmondta: az ÁSZ az ellenőrzés során megállapította, hogy az (ellenzéki) összefogásban érintett pártok a Mindenki Magyarországa Mozgalomtól (MMM) „közvetve külföldről származó tiltott támogatásban, nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásban részesültek”, amelynek összege meghaladta a 260 millió forintot. Ez áll abban az ÁSZ-tól kapott válaszban, amelynek egy másik részletét előző cikkünkben már idéztük.

A számvevőszék hozzáfűzte: további több mint 1,4 milliárd forint összeg esetében – az ÁSZ jelzése alapján – adóhatósági eljárások vannak folyamatban. A számvevőszék mostani részlejelentése tehát „a NAV hatósági vizsgálatával nem érintett kiadások tekintetében rögzíti a jogkövetkezményt”.

Az ÁSZ-tól egyebek között azt kérdeztük, vannak-e bizonyítékaik arra, hogy a pártok valóban felhasználtak külföldi pénzt a kampány során, és azt egyenlő arányban használták fel. A válaszból kiderült: az ÁSZ nem is állítja, hogy a pártok pénzhez jutottak volna, hiszen a számvevőszék „közvetve” adott, „nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásról” ír. Kérdésünkre Márki-Zay Péter volt miniszterelnök-jelölt, az MMM vezetője hangsúlyozta, hogy az ÁSZ által kifogásolt támogatásból nem részesültek az ellenzéki pártok.
https://nepszava.hu/3218100_mi-hazank-fidesz-onkormanyzati-valasztas-torvenymodosito-orszaggyules
___

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kiküldte az ellenzéki pártoknak a 2022-es országgyűlési választások külföldi támogatásainak ügyében indított vizsgálatának előzetes jelentését. Az első körben megvizsgált 260 millió forintos támogatásrész felhasználását a számvevőszék „illegálisnak” találta, ezért annak teljes összegét kiróná büntetéskén.

Az összeget egyenlő arányban osztanák el az ellenzéki összefogás hat pártja között: ez pártonként nagyjából 43,5 milliós büntetést jelent. Fontos tudni azonban – emlékeztetett a portál –, hogy az ÁSZ és az államkincstár ilyen esetekben a büntetéssel megegyező összeget visszatartja az adott pártnak járó állami támogatásból, vagyis a tényleges büntetés ennek a duplája. A 444.hu-nak több ellenzéki párt is úgy nyilatkozott, hogy a Fidesz el akarja lehetetleníteni őket.

Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója lapunknak nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy – miközben az ellenzék belföldi finanszírozási csatornáit ellehetetlenítik – a Fidesz korlátlanul és korlátozhatatlanul használja a közpénzeket a különböző propagandaszervezetein keresztül.
https://nepszava.hu/3217991_allami-szamvevoszek-ellenzek-buntetes-marki-zay-peter-zsarolas

Válasz

M Imre üzente 6 hónapja

Négy évvel ezelőtt választották meg Budapest főpolgármesterének, most újraválasztásához kéri a budapestiek támogatását. Azonban még sem kormánypárti ellenfele, sem az őt biztosan támogató politikai szereplők nem ismertek.

Mi Karácsony Gergely ajánlata a következő 5 éves ciklusra és vajon eleget tett-e a választói felhatalmazásnak ezidáig? | Partizán -\\- Élő közvetítés dátuma: 2023. okt. 18.
https://www.youtube.com/watch?v=hWxtsZq4V24

Válasz

M Imre üzente 7 hónapja

A Telexen is beszámoltunk arról hétfőn, hogy a Válasz Online birtokába került hangfelvételek azt bizonyítják, hogy a Fidesz helyi vezetője egy kutyapártos politikust, Aleva Mártát pénzzel próbált meg rávenni arra, hogy induljon el a 2024-es polgármester-választáson Budapest XVIII. kerületében. A cikkből kiderül, hogy Aleva május 31-én kereste meg a Válasz Online szerkesztőségét a sztorival, majd csapdát állított a fideszes politikusnak -aki a tényfeltárás után egy nappal lemondott választókerületi elnöki tisztségéről és párttagságát is megszüntette-, és felvette a beszélgetéseiket.
https://telex.hu/belfold/2023/09/19/dr-levai-istvan-zoltan-fidesz-lemondas-valasztokeruleti-elnok

A Telexnek megszólalt a kutyapártos politikus, Aleva Márta is, aki kérdésünkre úgy fogalmazott, semmiképpen nem ez volt a cél. Mint írta, Lévai tipikus kishal, és hozzátette, jobban örülne, ha az igazi nagykutyákat lehetne lemondatni.
https://telex.hu/belfold/2023/09/19/mkkp-fidesz-vesztegetes-levai-istvan-zoltan-aleva-marta

Válasz

M Imre üzente 7 hónapja

Zászlót bontott, megalapult Vona Gábor új pártja, a Második Reformkor Párt

Tölgyessy Pétert idézte, aki korábban úgy fogalmazott, a magyar társadalom azért frusztrált, mert a rendszerváltás ígéretei nem teljesültek: Vona ezt azzal egészítette ki, hogy több mint 100 éve frusztrált a magyar, és bár erről tehet a történelem, szerinte erős a felelősséghárítás is itthon.

Miért más ez a párt, mint a többi? A viszonylag hosszú válaszból az derül ki, hogy Vona szerint azért, mert ez egy „olyan párt, ami magát nem pártnak nevezi”, és amelynek első helyén az ügyei vannak. Vona arról is beszél, hogy ki akarnak törni a pártszerű működésből,

-- „ha akár a DK-val kell együttműködnünk, (...) vagy a Fidesszel az ügyeinkért, akkor megtesszük”

– mondja, hozzátéve, politikai szövetségre nem fognak lépni velük. És hogy mik ezek az ügyek? Mindjárt kiderül, de Vona még „egy megoldókulcsát teszi közkinccsé” azelőtt, hogy erre válaszolna: „ha valaki kíváncsi rá, hogy milyen lesz egy párt, ha kormányra kerül, akkor nézze meg a pártot” – fejtegeti Vona, itt pedig kicsit nem figyelek, mert felpittyen kollégám üzenete, amelyben azt írja nekem, „az ötből hanyadik kérdésnél tart? És még semmit se mondott”. Egyetértek vele, de sokáig beszélgetni nem tudok, mert Vona Gábor épp a kisszínpados előadókhoz hasonlítja pártját, én pedig felkapom a fejem arra a mondatra, hogy „nem fogunk lemenni kutyába a nagyszínpadért”.

Mik az ügyeink? - tér át Vona erre a kérdésre, a válasz pedig az egyetemes magyarság, amiben, kiemeli, a magyar cigányságnak is van helye. Vona emellett kritizálja a mostani kormány keleti nyitását, „Magyarország a nyugathoz tartozik”, még akkor is, ha ez a kijelentése szerinte „sorosista jelzőt ér majd az Origón”. Ezután pár újabb körmondat jön, Vona Gábor pár percre úgy tűnik, mint a kedves nagybácsi a családi iszogatáson, aki elkezdett egy viccet, de sokáig meséli, mert nem emlékszik már a csattanóra. De jön mégis a csattanó, felsorolja Vona, milyen ügyeik lesznek. Köztük van az online népszavazás (ezt alapítványként is fontos célnak tartották már 2021-ben is), a pártmentes önkormányzatiság (erről is írt már korábban véleménycikkében Vona), az óvodák, fiatalok, herbál elleni küzdelem, munkahelyvédelem.

Vona mint egy görög mitológiai isten, szinte minden fontos dolog pártjának nevezi ki a pártját – köztük a családi vállalkozásokénak, a prevenciónak, a fiatalokénak – csak az nem derül ki, ezeket mégis milyen forrásból és hogyan intéznék. Hogy lesz beígért jó oktatási rendszer? Hogy lesz beígért jó egészségügy? Azt nem tudjuk meg, de az hamar kiderül, hogy Vona jó érzékkel talált rá azokra a pontokra, amiket egy mai ellenzékben lévő, elkeseredett ember hallani szeretne.
https://telex.hu/belfold/2023/09/09/vona-gabor-masodik-reformkor-part-zaszlobontas

Honlap, célokkal:
https://www.2rk.hu/

Kijelentő mondatok | Vona Gábor bejelentése
https://www.youtube.com/watch?v=SoaLiSvu5S0

Kicsit fura és ellentmondást érzek, hogy nem indulnak az önkormányzati választáson, de az önkormányzatokat segítenék...

Idézet:

Pártmentes önkormányzatiság
Hogy a helyi ügyekről helyben dönthessünk!

A pártmentes önkormányzatiság megvalósítása a helyi közösségek és az önkormányzatiság fejlődése felé tett első lépés. Napjainkra Magyarországon meggyengült az önkormányzatok autonómiája, amit fontosnak tartunk fokozatosan visszaállítani. Másfelől az önkormányzatok mindennapjai tekintetében a pártok szerinti törésvonal mentén törzsi viszály uralkodott el, aminek következtében a helyi közösségért való munka háttérbe szorult. Javaslatunk az önkormányzatiság e két alapvető problémájának megoldását szolgálja: arról szól, hogy az önkormányzati választások esetén a jelölő szervezetek közül vegyük ki a pártokat. Ez azt jelentené, hogy polgármester vagy helyi képviselő kizárólag egyesület jelöltje vagy független magánszemély lehetne. A pártok működése így az országos politikára korlátozódna. Ettől még lehetnének helyi szervezeteik és települési működésük, ahonnan be tudják csatornázni az információt az országos tevékenységükbe és javaslataikba.

Válasz

M Imre üzente 7 hónapja

A nem létező gyár és az el nem készült híd – be nem tartott kampányígéretek

„Az Anya nő, az Apa férfi, a benzin 480" - jelentette ki Orbán Viktor 2022 tavaszán, de azóta hol van már a 480 forintos benzinár? Pedig a rosszul öregedő választási ígéretek veszélyeire nem is olyan régen még maga a magyar kormányfő hívta fel a figyelmet: "Láttam olyat, aki a választás után megváltoztatta a politikáját, de annak nem lett jó vége."

Az elmúlt években akár a nagypolitikában, akár helyi szinten is elhangoztak olyan ígéretek, amelyeket aztán nem teljesítettek. Helyben sokszor a Modern Városok Program keretei között lettek kijelölve a fejlesztések, de volt olyan projekt, amit egy héttel a választás előtt jelentettek be, és azóta sem láttak hozzá. Veszprém, Nagykanizsa és Győr példáján keresztül mutatjuk meg, mennyire valósultak meg országszerte a nagyobb ígéretek és hogy ezeknek lehetnek-e politikai következményei.
https://www.youtube.com/watch?v=cUiQWw7F6zk

Válasz

M Imre üzente 8 hónapja

Nádas Péter: Úgy ítéltem, hogy a demokratikus átalakulás ötven évig fog tartani

Többé-kevésbé történelmi jelentőségű interjút találtunk az archívumunkban: Nádas Pétert 2010-ben, két választási forduló között arról is megkérdeztük, mik a jóslatai az országnak, ahol éppen – és még csak először – kétharmadot szerez a Fidesz.

Kedves Olvasónk!

A Sorköz Ásatás sorozatában a Narancs régi, irodalmi tárgyú cikkeinek – recenzióinak, interjúinak, semmiségeinek – legjavát bányásszuk elő lapunk archívumából. Mit olvastunk és miért 5, 10, 20 évvel ezelőtt, és mit gondoltunk róla? Mi marad abból, amit mi írtunk (az újságba), és mi abból, amit más (az örökkévalóságnak)? Élje velünk újra a magyar írott kultúra közelmúltját!
https://magyarnarancs.hu/sorkoz/nadas-peter-ugy-iteltem-hogy-a-demokratikus-atalakulas-otven-evig-fog-tartani-260938
Az alábbi remek cikk 2010. április 22-i számunkban jelent meg.

Most a sokféleség egyik oldalát látjuk megerősödötten. Nem föltétlenül a valóságát, azt mondanám, hogy az egyik látszatát. Egy ilyen megerősödés inkább a dolgok súlyából, a folyamatok tendenciájából jön létre, nem egy személy felelőssége vagy érdeme. Azt már húsz évvel ezelőtt is tudtuk, hogy az országnak van egy horthysta hagyománya, van egy kádárista hagyománya, és van egy mára alig látható, de erős 48-as hagyománya, azaz egy forradalmi, függetlenségi, emberjogi, szabadgondolkodói hagyománya. 1989-ben ez volt a domináns, ma pedig más.

Ma úgy látom, hogy a józan ész, mint alkotmányozó erő, jelen van a régi nagy demokráciákban, de nem határozza meg e társadalmak mindennapjait. A mindennapokat az anyagi javak felhalmozása határozza meg. Nem a fogyasztás, az csak másodlagos, hanem a javak felhalmozása. Amiben óriásiak a magyar társadalom deficitjei. Tőkeszegénységét húsz év alatt nem tudta ledolgozni, ez nem csoda, de nem csak ezért versenyképtelen. Népességének alacsony a tudásszintje, nagyon alacsony. Halálosan gyengék az információs forrásai.

Az utóbbi húsz évben én elég nagy erőfeszítéseket tettem arra, hogy bizonyos tapasztalataimat megosszam. A kilencvenes évek elején belekerültem a nyugat-európai és egyesült államokbeli könyvkiadás mindennapjaiba, együtt kellett dolgoznom számos kiadóval. És eközben nagyon hasonló problémák, konfliktusok, örömök jelentkeztek. Tehát különbséget tudtam tenni a rendszerspecifikus és a sajátos problémák között. Ezt a tudást igyekeztem megosztani. Nem tudtam. Mert akikkel megosztottam volna, azok nem voltak rá kíváncsiak. Vagy elutasították, vagy nem értették.

MN: Ez pontosan minek a tudása is?

NP: Annak a tudása, hogy miként működik a társadalomszerkezet. Miként működik a sajátom, amelyben élek, s miként működik másoké. Egy svéd paraszt vagy egy svájci munkás ezt ma kristálytisztán átlátja. Ha nem látná át, akkor a társadalom szélén találná magát. Párizsban él egy barátom, orvos, kutató, amikor hazajön, akkor mindent mindig ugyanúgy talál. Az újságosbódéjánál, a János kórház irodájában is neki kell lehajolnia, hogy a kis ablakon át alázatos kérelmezőként elmondhassa, milyen újságot szeretne vagy mit akar elintézni. Lássa a kis ablak mögött ülő arcát. Amíg ez így marad, amíg nem látja, amíg le kell hajolnia, addig nem lesz demokrácia, mondja erről. Ez rajtunk múlik. Húsz év nem volt elég, hogy észrevegyük,

-- a demokrácia ott kezdődik, amikor látjuk egymás arcát.

A barátom persze téved. Van a húsz évnek demokratikus hozadéka. Húsz évvel ezelőtt senki sem tudta, hogy mi a másik véleménye. Most tudja. Húsz évig tartott, amíg egymás puszta megismeréséig eljutottunk. Eltűntek a fedezékek. Az is kilépett a fedezékből, aki a legártatlanabb megjegyzésre is idegesen felkiált, hogy ő nem politizál, és az is, aki azt hiszi, hogy megállás nélkül politizál, holott őrjöng, fröcsög, hülyeségeket beszél. Amivel óhatatlanul megmutatja önmagát, a helyzetét, tudásának az állagát, az információ származási helyét, és így tovább. Ez az első lépés a nyílt társadalom felé. Húsz évig tartott, most megvan.

Ha a kádárizmus nem integrálta volna [...] az író- és művészcsoportokat, akkor a világnak nem tudta volna felmutatni önmagáról a legvidámabb barakk képét, s nyugati hiteleket sem kapott volna cserébe. Ezek nélkül viszont maga a rendszer nem volt fenntartható. A diktatúrának a fennmaradáshoz volt szüksége ezekre a szakmailag megbízható emberekre, de csak a műveikkel együtt tudta megvenni őket. Ez ma is érvényes. Nem lehet egy országot a szakmák nélkül kormányozni, habár a szakmai kritériumok mások, mint a politikai kritériumok. Ezt az ellentétet csak a demokrácia képes tartósan feloldani. Aki nem érti, annak a pályát fel kell adnia.

Válasz

M Imre üzente 8 hónapja

Mint arról a Media1 is beszámolt, a múlt hónapban több ellenzéki párt is az Állami Számvevőszékhez (ÁSZ) fordult a Megafon Központ és a Civil Összefogás Fórum (CÖF) tevékenysége miatt. Szerintük ugyanis a két fideszes elkötelezettségű szervezet azért kapott nyíltan vagy áttételesen állami pénzeket, hogy abból a kormánypártok választási kampányát támogassák.

Hajnal Miklós, a Momentum parlamenti képviselője közérdekű bejelentés keretében arra kérte az ÁSZ-t, vizsgálják ki, hogy a 2022-es választások során a Fidesz-KDNP részesült-e hozzájárulásban a Megafon, a CÖF, illetve más szervezetek részéről. Amennyiben igen, akkor pedig alkalmazzák rájuk a megfelelő jogkövetkezményeket. Azért is fogalmazta meg mindezt a politikus, mert az ÁSZ éppen akkoriban lengetett be a hat ellenzéki pártnak több mint 3 milliárd forintos bírságot a külföldről érkezett tiltott kampányfinanszírozásra hivatkozva.

Windisch László, az Állami Számvevőszék elnöke 30 napon belül válaszolt is Hajnal Miklósnak, aki szerint bár a levél főleg jogszabályi hivatkozásokból áll, abban az ÁSZ-elnök is megjegyzi, hogy „a megkeresésében foglaltakat kockázatjelzésként figyelembe vesszük és a törvényi keretek között hasznosítjuk”.
https://media1.hu/2023/08/08/valaszolt-a-megafon-es-a-cof-fideszes-propagandaja-miatt-kapott-kozerdeku-bejelentesre-az-asz-elnoke/

Válasz

M Imre üzente 9 hónapja

Veszélybe került a működésünk – segíts, hogy folytathassuk, amiben a legjobbak vagyunk! | Ketfarkukutya

Magyarázat:
a "pártalapítvány" támogatta a pártot (a törvény erre kötelezi) viszont ugyanez a törvény ezt meg is tiltja.

konkrétan az 1989-es párttörvény írta le, hogy az 1%-ot meghaladó pártok kapnak állami apanázst, részben a párt számlájára, részben pedig a pártot támogató pártalapítvány számlájára. ebbe írta bele a fidesz pár éve, hogy jogi személy nem támogathatja a pártot -- csakhátugye a pártalapítvány is jogi személy. erre varrjon gombot valaki...

Kérés:
Április végén számoltunk be arról, hogy „tiltott pártfinanszírozással” vádol bennünket az Állami Számvevőszék. Ez elég rosszul hangzik, de a mi esetünkben nem amerikai magyarok szorgosan gyűjtögetett mikroadományairól van szó, az ok ennél jóval prózaibb: a 2020-2021-es évek ellenőrzése során arra jutottak, hogy a táborunk szervezése és az irodánk bérlése esetében nem volt eléggé elkülönítve a Kutyapárt és az általa létrehozott Savköpő Menyét Alapítvány költése.

A döntés jogalapját vitatjuk, itt írtunk részletesen arról, miért tartjuk hülyeségnek ezt a konkrét határozatot, illetve az egész pártalapítványi rendszert.
https://ketfarkukutya.mkkp.party/2023/04/25/intezkedest-foganositunk-az-allami-szamvevoszek-vonatkozasaban/

A lényeg azonban sajnos adott: 11 millió forintos büntetést szabtak ki ránk, amelynek egyik felét már le is vonta a Magyar Államkincstár. Más pártoknak ez csak aprópénz, nekünk viszont súlyos érvágás: a költségvetésünk jelentős hányada esett ki egyik pillanatról a másikra.

Emiatt radikális lépésekre kényszerülünk: ha nem sikerül növelni a bevételeinket, kénytelenek leszünk a töredékére visszavágni a városfelújító és egyéb projektjeinket. Ezt érthető okokból szeretnénk elkerülni, hiszen a párt működésének lényegét lehetetlenítené el. Köszönjük, ha hozzá tudsz járulni ahhoz bármekkora összeggel, hogy folytathassuk, amiben a legjobbak vagyunk!
http://koszpenz.ketfarkukutya.com/?product=veszelybe-kerult-a-mukodesunk-segits-hogy-folytathassuk-amiben-a-legjobbak-vagyunk

Válasz

M Imre üzente 9 hónapja

... az abszurditás határát súrolja, hogy Karácsonyék támogatását olyan Facebook-oldalak és propagandisták kérik számon, mint például a Kopasz oszt: mint azt mi is megírtuk, a Kopasz, azaz Filep Dávid egyszemélyes cége, az Aktuális Média tavaly – nem tudni honnan – 630 millió forintos támogatást kapott, vagyis egymaga többet, mint amennyi a főpolgármester mozgalmához befolyt.
https://24.hu/belfold/2023/06/30/titkosszolgalat-elovalasztas-99-mozgalom-karacsony-gergely/

Válasz

M Imre üzente 9 hónapja

Ja, és hogy igazából senki sem akarja Magyarországot belevinni a háborúba? A mifelénk sikeres politika nem foglalkozik ilyen értelmiségi fanyalgásokkal…
https://index.hu/velemeny/2023/06/25/haborupartiak-kampany-tematizalas-bohoc-vona-gabor-mog5tes/

Válasz

M Imre üzente 10 hónapja

Kordonbontás helyett csinálhatnának valami értelmeset is – sokan kritizálják hasonló megjegyzésekkel az ellenzéket. De tényleg csak az ilyen akciók maradtak számukra? Reménytelen minden vagy lehetséges még a hatékony ellenzékiség a kétharmados Fidesz-kormányzás alatt? Erről kérdeztük Ceglédi Zoltán politikai elemzőt.
https://www.youtube.com/watch?v=KO-kTNNxJYM&list=PLH9sggnalKaJyGjmzpYzl4Q8Op6lutmnY&index=3

Válasz

M Imre üzente 10 hónapja

Pert nyert az Index ellen a Datadat, milliós sérelemdíjat ítéltek meg neki

A Datadat ugyanebben az ügyben korábban az Origo ellen nyert pert.
https://hvg.hu/itthon/20221123_datadat_per_origo_new_wave_media_group_itelet

Megsértette a Datadat, valamint Bajnai Gordon és Ficsor Ádám jó hírnévhez fűződő személyiségi jogát az Index.hu 2022 tavaszán – ezt a nem jogerős ítéletet hozta május 25-én az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék. Az ítéletről Szigetvári Viktor, a Datadat ügyvezetője számolt be.

A bíróság szerint az Index a hat vitatott cikkében valótlanul állította, hogy

-- a Datadat adathalász tevékenységet végez;
-- a Datadat álprofilokkal és bérkommentekkel segíti az ellenzék kampányát;
-- a Datadat illegális adatbázist épített 1 millió választópolgárról;
-- és nekik SMS-t küldött a választásokat megelőzően.

A bíróság arra kötelezte az Index.hu kiadóját, hogy

-- fizessen meg a felpereseknek külön-külön 1-1 millió, összesen 4 millió forint sérelemdíjat,
-- fizessen meg 360 ezer forint perköltséget,
-- valamint távolítsa el az érintett cikkeket a hírportálról.

A közlemény szerint a bírósági eljárás során Bodolai László, az Index.hu kiadó jogi képviselője nem tudta tényekkel alátámasztani a lap által közölt cikkek állításait.
https://hvg.hu/itthon/20230531_Index_Datadat_Bajnai_Gordon_serelemdij

Válasz

M Imre üzente 11 hónapja

Tamás Gáspár Miklós 1989-ben egy visszahívott képviselő helyén jutott be az SZDSZ képviselőjeként még az egypárti parlamentbe.
Felszólalásaiban kiállt a kisebbségek jogaiért, beszélt polgári engedetlenségről és szabadságról, gyakran felbosszantotta, de még gyakrabban lenyűgözte közönségét. A 74 éves korában meghalt filozófus, író legemlékezetesebb felszólalásaiból válogattunk.
https://www.youtube.com/watch?v=S9fN6UIAs1s
Kicsit vidámabb volt a parlament...

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Ismét az aktuális politikai érdekeihez igazítja a kormány a választási versengés szabályait.
https://politicalcapital.hu/kereses.php?article_read=1&article_id=2619

Bár törvénymódosítót még nem látunk, két kormánypárti megszólalásból az látszik körvonalazódni, hogy a jövő évi önkormányzati választáson már a pártokkal azonos szabályok vonatkozhatnak azokra a civil szervezetekre, amelyek jelöltet állítanak.
https://mandiner.hu/cikk/20230326_dollarbaloldal_kulfoldi_befolyas_torvenymodositas_fidesz_kosa_lajos_parlament

Leggyakrabban az a vád fogalmazódik meg, hogy a külföldről érkező pénzek torzítják a választási versengést. Ez az érv komolyan vehető is lehetne, ha a Fidesz mindenkori jelöltjeit, listáit nem erősítené sokszorosan az a kifogyhatatlan közpénzeső, ami nemcsak kampányidőszakban, hanem lényegében permanensen torzítja a versenyfeltételeket. A teljesség igénye nélkül: átlagosan évi egy ún. nemzeti konzultációt tart a kormány, ami az előkészítéstől az utókommunikációig több hónapig tart; a több csatornán 7/24 kormánypropagandát közvetítő állami média finanszírozása már

-- évi 100 milliárd fölötti tétel,

ehhez jön még hozzá a nehezen számszerűsíthető KESMA- és Megafon-birodalom.

Ehhez képest az ellenzéki konglomerátumot 2022-ben megtámogató

-- 4 milliárd forintnyi külföldi forrás

a hídon dübörgő elefánt és egér esetére hajaz.

Kétségtelen, az „az diktál, aki fizet” elv örökérvényű, de nem érdemes szem elől veszíteni, hogy milyen nagyságrendekkel állunk szemben, amikor a kormánypárti megszólalók a „külföldi érdekek befolyásolásától” féltik a magyar választásokat. [...]

4 milliárd forintnyi támogatás áll szemben a magyarországi orosz, kínai, török beruházásokkal és ezek nyomában az autoriter befolyással, ami ellen soha nem emelték fel a szavukat, sőt, szavazataikkal aktívan hozzájárultak annak erősödéséhez: Paks 2, Nemzetközi Beruházási Bank, Belgrád-Budapest-vasútvonal, debreceni akkumulátorgyár – csak hogy a legnyilvánvalóbbakat emeljük ki.
https://pcblog.atlatszo.hu/2023/03/29/tessek-vigyazni-az-ajtok-nem-zarodnak/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Az illegális pártfinanszírozás rendszere – ahogy a résztvevők látják, 1. rész: „…egy részét le is fogják nyúlni”

A Fidesz azzal fehérítette a pártfinanszírozást, hogy jelentősen megemelte a pártok legális támogatását és a képviselői és kormányzati fizetéseket. De ő szorul rá legkevésbé a legális és illegális finanszírozásra: permanens kampányának költségét jórészt már a Magyar Köztársaság költségvetése fizeti „kormánytájékoztatás” fedőnév alatt. Nem előzmény nélkül: a Fidesz-kormány a 2002-es kampányban a Széchenyi Terv, a szocialista–liberális koalíció 2006-ban a Nemzeti Fejlesztési Terv plakátjaival szórta meg az országot.

Divat szidni az ellenzék tehetetlenségét, invenciótlanságát, és hozzátenni: „kilóra megvette őket a Fidesz”. A helyzet ennél bonyolultabb: húsz évig nagykoalíció működött az illegális pártfinanszírozásban, ami természetesen kölcsönös függőséget alakított ki.

A politika ráadásul durva versengés, amelynek része az ellenfél hiteltelenítése, ellehetetlenítése, akár zsarolása is, függetlenül a pártfinanszírozás átláthatóságától.

Tény az is, hogy az illegális pártfinanszírozásban – legyen bármennyire is centralizált, mint a Fideszé 2010 után – nehéz elválasztani a magánvagyont és „pártunk politikai közösségének” jussát. Az egyéni, sokszor szinte felfoghatatlan mértékű meggazdagodás lehetősége pedig garantálja a rendszer tovább élését.

Cikksorozatunk az ellenzék tehetetlenségének okait is igyekszik megmutatni. ...
https://www.szabadeuropa.hu/a/az-illegalis-partfinanszirozas-rendszere-ahogy-a-resztvevok-latjak-i-egy-reszet-le-is-fogjak-nyulni/32238780.html

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Hétpontos követelés | 2023. március 15. (kordon bontás a Karmelita kolostornál)

1) Követeljük a sajtó szabadságának visszaállítását, a közpénzből fizetett, hazug kormányzati propaganda azonnali leállítását! Szabad sajtó, hiteles közszolgálati média, tisztességes tájékoztatás nélkül nincs szabad választás.

2) Az önkényuralmat eredményező különleges jogrend és a rendeleti kormányzás felszámolását, az Országgyűlés kormányt ellenőrző szerepének helyreállítását.

3) Jogegyenlőséget, arányos képviseletet biztosító, tiszta és szabad választásokat!

4) Fel kell számolni a kormányzati körökből szervezett korrupciót! A hazai és európai uniós forrásokat lenyúló tolvajokat vonják felelősségre! Hazánk csatlakozzon az Európai Ügyészséghez!

5) A sztrájkjog alapjog! Követeljük a megcsorbított munkavállalói jogok visszaállítását és a teljes közszférát érintő bérfelzárkóztatás azonnali elindítását!

6) A kormányoldal által megszállt, eredeti rendeltetésük szerint a kormánytól és a kormánypártoktól független intézmények, köztestületek (Alkotmánybíróság, ÁSZ, GVH, Médiahatóság, NAV, NVB, MNB stb.) függetlenségét helyre kell állítani! Ezen intézményeket a pártkinevezettektől, pártkáderektől meg kell szabadítani.

7) A természeti környezetünk és a jövő generációk érdekeinek védelmét, fenntartható klíma- és gazdaságpolitikát!

https://www.szabadeuropa.hu/a/kordont-bontott-a-karmelita-kolostornal-a-momentum-es-hadhazy-akos/32317090.html
___

Tizenhat évvel később megismételték Orbánék akcióját
https://www.youtube.com/watch?v=PUvRLPTmdeo

Kordont bontott a ...
https://444.hu/2023/03/14/kordont-bontott-az-ellenzek-a-karmelita-elott

... egy átlagos kedd reggelen a budai Várban
https://444.hu/kepek/2023/03/14/igy-zajlott-a-kis-kreml-ostroma-egy-atlagos-kedd-reggelen-a-budai-varban

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Jövő évtől lényegesen kevesebb pénzből gazdálkodhatnak a pártok országgyűlési frakciói. Az erről szóló törvénymódosítást, amely január elsejétől lép életbe, a fideszes Kocsis Máté és a KDNP-s Simicskó István javaslatára nyáron fogadta el a parlament.

A kormánypárti Magyar Nemzet beszámolója szerint Kocsis Máté egy háttérbeszélgetésen azzal indokolta a döntést, hogy az eddigi rendelkezések alapján egy ellenzéki képviselő jóval többe kerülne az államnak, mint egy kormánypárti politikus. Az új szabályok értelmében az ellenzéki frakcióknak 3 milliárd forinttal, a kormánypárti képviselőcsoportoknak 2 milliárddal kevesebb jut majd a mostani parlamenti ciklusban.

-- "Az ellenzék esetében a Demokratikus Koalíció havi 20 millió forint helyett 9 milliót, a Momentum, a Jobbik és az MSZP 18 millió helyett csak 7,6 milliót költhet, a Párbeszéd 16 milliós havi bevétele 6 millióra, az LMP szintén 16 milliós kerete pedig 5,7 millióra apad 
"
– sorolta Kocsis Máté. A Magyar Nemzet tudósítása a Mi Hazánk támogatására nem tért ki.

A rendelkezések abszurditását a szocialisták szerint jól mutatja, hogy a Mi Hazánk 6 fős frakciójának több a pénzbeli támogatása, mint a 15 fős DK-frakciónak. (Itt jegyezzük meg, hogy két párttól nem kaptunk választ: éppen az MSZP által szóba hozott Mi Hazánktól és a Demokratikus Koalíciótól.)

Az MSZP arra hívta fel a figyelmet, hogy a demokráciát biztosító pártok működtetése minden korszakban pénzbe kerül.
https://nepszava.hu/3178395_orszaggyules-parlament-frakcio-tamogatas-csokkentes

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Vett egy belépőjegyet és egy olasz turistacsoporttal megtekintette az Országházat, miután Kövér László házelnök május elején még a képviselői belépőjét is letiltatta – számolt be Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a közösségi oldalán.

Vettem egy belépőt, és egy olasz turista csoporttal együtt megtekintettem az Országházat – hiszen Kövér László május elején a belépőmet is letiltatta. Így valószínűleg én vagyok Európában (a Világon?) az egyetlen megválasztott képviselő, aki csak jeggyel léphet be a parlamentbe…
Ez akár vicces is lehetne (tulajdonképpen az is), de azért gondoljunk bele: csak diktatúrákban fordulhat elő, hogy egy megválasztott parlamenti képviselőt bármi módon megfosszanak a jogaitól.

Amúgy néhány pillanatig még jeggyel sem volt biztos a bejutásom, mert a beléptetésnél tíz percig kellett várni, hogy a riadtan telefonálgató parlamenti őrök fentről engedélyt kapjanak a bebocsátásomra. Csakhát olyan törvényt MÉG nem hoztak, hogy ha egy egyéniben, közvetlenül megválasztott képviselőnek nem engedik letenni az esküt, akkor belépőjeggyel se tekinthesse meg a „Nemzet Templomát”.
https://www.facebook.com/watch/?v=500411778574942

Válasz

M Imre üzente 1 éve

A demokrácia nem egy velünk született cucc, azt meg kell tanulni. Itt hiába volt rendszerváltás és a rendszerváltásnál hiába volt kvázi euforikus hangulat, senki nem kezdte az embereknek magyarázni, mi az a demokrácia, mik a kötelességeid, a lehetőségeid. Ez egy hosszú tanulási folyamat, amit teljes mértékben kihagyott a magyar politikai elit és a média. Most, harminc év után nem lehet számonkérni, hogy ugyanazok a beidegződések működnek, amelyek régebben is. Főleg olyan emberek esetében, akik nem annyira képzettek vagy mélyszegénységben élnek. L. Ritók Nóra beszélt arról, hogy az Igazgyönggyel hosszú évek óta dolgoznak a mélyszegénységben élő falvakban, és mára eljutottak odáig, hogy diplomásaik is vannak, de a politikai gondolkodásig vagy addig, hogy a felelősségről beszéljenek, nem tudnak eljutni, hiszen nagyon más dolguk volt.
https://www.szabadeuropa.hu/a/teljesen-kiehezett-es-legatyasodott-emberekkel-a-luxusautokbol-kommunikalni-nem-egyenrangu-parbeszed-interju-alfoldi-roberttel/31951547.html

Ha végre mindenki megnyugodna, hogy nagyon sokféle dolog tud egymás mellett létezni, akkor talán lehetne egymással beszélgetni. De amíg őrjöngés van, és azon dolgoznak, hogy bizonyos dolgok ne legyenek, helyette csak egyféle dolog létezzen, addig nem tudom, hogy lehet-e bármilyen módon párbeszédet folytatni. Teljesen kiéhezett és teljesen legatyásodott emberekkel a luxusautókból kommunikálni szerintem nem egyenrangú párbeszéd. Itt az okozza a problémát, hogy nagyon sok helyen a hatalomhoz közel álló alkotóknál van a pénz, paripa, fegyver, posztó, de néző nem nagyon akad. Ahol pedig az előbbiek nincsenek, ott valahogy több néző van. Ez persze természetesen általánosítás, tehát nem kell azonnal elküldeni a statisztikákat a nézőkről, de azért nagyjából így van. Ez biztos nagyon frusztráló.

„Az élni hagyás teljes mértékben hiányzik a mai magyar kultúrpolitikából”
https://www.szabadeuropa.hu/a/az-elni-hagyas-teljes-mertekben-hianyzik-a-mai-magyar-kulturpolitikabol-szelfi-alfoldi-roberttel/31901065.html
(podcast)

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Tranzit - Garázs viták - Hollik István és Jámbor András - HÍR TV
https://www.youtube.com/watch?v=TXiiXwbkjxU
(a beszélgetés nem pártatlan, egyes helyeken le vannak vágva a válaszok)
___

Fékezhetetlen agyvelejű Hollik István | újra (a videóban)!
https://balramagyar.hu/2021/06/10/karacsony-nagyon-beragott-konkretan-kozolte-a-fidesz-politikusaval-menjen-a-pontosan-oda/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Ha gáz van, írjatok és megpróbálunk segíteni!

Rezsiügyekkel, energetikával, könyveléssel és fogyasztóvédelmi kérdésekkel kapcsolatban segítünk augusztus közepétől!
https://mkkp.hu/fogyasztovedelem/

A következő pár hónap (vagy év) borzasztóan néz ki gazdasági és szociális szempontból is, úgyhogy megnéztük, hol tudnánk a legtöbbet segíteni pártként az eddigi tevékenységeinken felül!

Mivel mi viccpárt vagyunk, megtehetjük, hogy már-már megszokott módon átvállaljuk az állam feladatait olyan területeken, amelyeket ők nem hajlandóak, vagy nem képesek átmenetileg ellátni, civil szervezeteknek nincsen rá kapacitásuk, más pártokat pedig nem érdekel a dolog – mert épp nincs választási kampány.

Persze a mi erőforrásaink is végesek, de sikerült összeszednünk egy elég lelkes csapatot a jogi és fogyasztóvédelmi területről – szóval ha az alábbi ügyek valamelyikében akadtál el, keress bennünket nyugodtan!
-- Magyar Kétfarkú Kutya Párt

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Jakab Péter: Megalakult a Nép Pártján Mozgalom

Ennek az országnak ma nem kevesebbre lenne szüksége, mint egy új Szent Istvánra – mondta Jakab Péter augusztus 20-án tartott beszédében.
https://www.facebook.com/jakab.peter.miskolc/videos/1000771803927471/

Jakab egyúttal bejelentette:

-- megalapítják a Nép Pártján Mozgalmat.

Elmondása szerint a mozgalom célja, hogy közösségeket építsenek szerte az országban, hitet adni azoknak, akiknek már elvesztették, azért, hogy „senki ne érezze azt, hogy egyedül van a bajával”.

Jakab úgy látja, hogy az ellenzéki pártok sokszor abban versengenek egymással, hogy „ki a jobboldalibb, baloldalibb, igazi konzervatív”, szerinte ebben a mozgalomban nincs ilyen versengés.

-- Ha sokan leszünk, a mozgalomból párt lesz

– hangsúlyozta beszéde végén.
https://24.hu/belfold/2022/08/20/jakab-peter-nep-partjan-mozgalom-alapitas/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Nemhogy betonüzem, szinte bármi építhető lesz a Bosnyák tér környékén, kizárják a szakmai szempontokat és konzultálni sem kell majd senkivel.
https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/5ed22ca65cb3ceb36480bbca37aa36d104baf05d/megtekintes
___
Ez tragédia Zugló számára: tegnap este még arról írtam, hogy a zuglói önkormányzat döntéseivel megakaszthatja Tiborcz üzlettársának megalomán építkezését a Bosnyák téren. Aztán éjjel megjelent a kormányhatározat, amely KÖZÉRDEKŰ BERUHÁZÁSSÁ nyilvánítja a fideszes MAGÁNBERUHÁZÁST és az önkormányzattól a főispán nevű senkihez utal minden, az építkezést érintő hatáskört. Ezzel gyakorlatilag elvették Zuglótól a Bosnyák teret. Innen kezdve teljesen új stratégiára van szükség mind az önkormányzat, mind a zuglóiak részéről, ha meg akarják próbálni megakadályozni ezt az építészeti és városrendezési torzszülöttet.
Részletek a Népszava cikkében:
https://nepszava.hu/3166149_toosz-tuzifa-erdoirtas-schmidt-jeno
-- Hadházy Ákos

Válasz

M Imre üzente 1 éve

„Ezt az ellenzéket én már semmiről nem akarom meggyőzni” – Hadházy Ákos nem zárja ki, hogy pártot alapít

Jó lenne, ha az EU legalább nem ártana. Akár akaratán kívül, ahogy tette az elmúlt évtizedben – véli Hadházy Ákos. A független parlamenti képviselő szerint ha Brüsszel felül a kormány kamuígéreteinek és kontroll nélkül küld pénzt, senki soha nem lesz képes legyőzni a NER-t. Hadházy a Válasz Online-nak elmondja: már saját LMP-pártelnöki időszakában is üzent Rogán Antal, mit adjanak be, amit a Fidesz megszavazna, legnagyobb meglepetésére pedig miután elhajtotta, a javaslatot beadták a szocialisták. Ezeket az ellenzéki pártokat Hadházy már nem is akarja meggyőzni semmiről – s bár még nem döntötte el, nem zárja ki azt sem, hogy saját pártot alapít. Interjú.
https://www.valaszonline.hu/2022/08/01/hadhazy-akos-ellenzek-ner-europai-ugyeszseg-interju/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Hol volt, hol nem volt, de úgy két éve feltűnt két bátornak tűnő legény, a Levitézlett és a Fülesincsmüle. Magukkal sem voltak tisztában, de az emberek kérdéseire sem válaszoltak őszintén valamiért. Igazság szerint, inkább semmit nem válaszoltak a titkok tudói , vagy a nagy buták. No, ennek meg is lett a jutalma (ezé' vagy nem ezé', a fene se' tuggya), Vasorrlézer jött a helyükre, aki Pörkölt uraságnak a fejére nőtt szolgálója. Vasorrlézer -első tündöklésének idején- még Mezőnyihahával is veszekedett egykoron, utóbbi győzött, előbbi ment a bányába csillének (ha jól tudom). Mezőnyihahát váltotta Ünneplőboldogság, és ő ezt csinálta:
https://telex.hu/belfold/2021/10/26/karacsony-gergely-fopolgarmester-igeretek-nem-teljesult-eredmenyek-ket-ev-merlegen
Levitézlett és a Fülesincsmüle ezt csinálta: terveztek!
Még is mit? A nagy semmit, ... el ne olvasd:
https://telex.hu/belfold/2022/02/01/bfk-ket-eves-merleg
Na most, Vasorrlézer nagy dolgokat gondol, de még nem tett meg. A lényeg az, hogy amit Pöttyöslabda indián törzsfőnök akar, csak azt kell megvalósítani, más nem érdemelnek ezek:
https://telex.hu/belfold/2022/05/16/lazar-janos-bfk-budapest-fejlesztesek
Csak nehogy rárohadjon a műanyag lakat. :-)
http://netpolgar.network.hu/video/forum_vitaindito_videok__ird_a_video_ala_a_velemenyed/lazar_janos_nem_kert_bocsanatot_a_kozmunkastol
Itt a mese vége, fuss el véle...
http://autovezetes.network.hu/video/napi_hir/nem_vagyok_elegedett__egy_eve_fopolgarmester_karacsony_gergely

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Az új magyar demokrácia orbáni innovációja pont az, hogy a társadalmi emlékezet meglehetősen rövid, nem számítanak a korábbi mondataid, kijelentéseid, kizárólag a mához kell szólni.

Carpe diem, mondhatnánk, de ez nem lenne teljesen igaz. Orbán ugyanis lát a pályán, tudja, hogy mit akar holnap, merre kell fordulnia, hogy eredményes legyen. Az elmúlt évtized azt bizonyította, hogy jól számol, a taktika beválik, nem kell őszintének lenni, az nem vezet semmi jóra (vö: „hazudtunk reggel, éjjel meg este…”). Kiváltképp, ha egy olyan csapatot sikerül magad mögött kialakítani, amelynek tagjai gátlás nélkül követnek a hajdani elvek megtagadásában, görcs nélkül hangoztatják az ellenkezőjét mindannak, amit egykor hirdettek.

A magyar miniszterelnök eddigi kormányzása során sokszor került szembe az európai normákkal – tegyük hozzá: az általunk, általa is elfogadott normákkal –, mégis, rendre az ő akarata érvényesült. Játszmáihoz mindig talált magának társat, ha mást nem, az Unió gyengeségeit, erőtlenségét használta ki. Soha nem sodródott bele olyan kezelhetetlen helyzetekbe, mint amilyennek – talán – a mostani látszik. A pénzbőséget gazdasági válság, súlyos infláció váltotta fel, a békét egy európai háború, egy elfogadott, megtűrt orosz barátságot, egy totális elmagányosodás. A jelek most arra mutatnak, hogy ezt a "tágítsuk ki a határokat" magyar innovációt a közösség már nem tolerálja; jogállamot követel – a pénzért cserébe.

Annak visszaállítása viszont, amit Orbánnak tizenkét év alatt sikerült lebontania, egyrészt nem mehetne egyik pillanatról a másikra, de ha menne is, a kormányfőnek semmiképp nem esne jól. Még hogy kiegyensúlyozott Alkotmánybíróság, nem neki hódoló állami intézmények - na, ez igazán nem Orbán világa. Mégis: kell a pénz, kell az európai forrás, különben rászakad az országra a szegénység. Persze nem rá, ilyen veszély az elitet nem fenyegeti, de a társadalom túlnyomó többségére igen.

Változtatni kell tehát, hogy az irány Európának is tessék, de úgy, hogy az a rendszert, a rezsimet alapvetően ne változtassa meg. Engedjük be az állami tévébe az ellenzék korábbi, társai által újabban elátkozott vezetőjét, és voilá: itt az új világ. Pici, savanyú, de már igazán nem magyar.
https://nepszava.hu/3153678_carpe-diem

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Megkérdezte egy képviselő a minisztériumot, mikor kompenzálják az internetszolgáltatókat, akiket ingyenes szolgáltatásra kötelezett a kormány

Nunkovics Tibor jobbikos országgyűlési képviselő a járványhelyzet kapcsán 2020 novemberében elrendelt és a főleg kisebb kábelszolgáltatóknak jelentős anyagi kiesést jelentő ingyenes internetszolgáltatás kapcsán arról kérdezte nemrég az Innovációs és Technológiai Minisztériumot (ITM), hogy tervezik-e a szolgáltatók kártalanítását. Schanda Tamás, a minisztérium államtitkára válaszolt ugyan, de megoldás helyett inkább az ellenzéket támadta.

Egy, a Parlament honlapján elérhető dokumentumból az is kiderül: Nunkovics Tibor jobbikos országgyűlési képviselő január 30-án írásbeli kérdést intézett az innovációért és technológiáért felelős miniszterhez az ügyben, „Mennyit ér a Kormány internet szolgáltatóknak tett szava?” címmel. Ebben arról érdeklődött, miért nem fizeti ki az internetszolgáltatók kiesett díját a kormány.

A honatya kérdését módosítás nélkül közöljük:

„Tisztelt Miniszter Úr!

A lassan két éve kezdődött koronavírus járvány teljes mértékben átalakította az életünket. Fokozatosan sikerült alkalmazkodnunk, így már van időnk értékelni. Az egyik ilyen módja az alkalmazkodásnak a »home office« és online oktatás volt, családos emberként testközelből láttam milyen hatással van mind szülőre, mind gyermekre a kialakult helyzet. És miközben sajnálatos módon rámutatott a hazai oktatás infrastrukturális gondjaira, a magyar hírközlési hálózat jól iskolázott, a szereplők áldozatos munkájának köszönhetően.

Ennek részeként, a Kormány a digitális oktatással érintett családokat segítő intézkedésekről szóló 501/2020. (XI. 14.) Korm. rendeletben írta elő az elektronikus hírközlési szolgáltatást nyújtó vállalkozások számára, hogy ingyenesen biztosítsák a veszélyhelyzet ideje alatt az oktatási tevékenységhez szükséges internet-szolgáltatást. Ennek a szolgáltatók eleget tettek, de az akkor beígért kompenzációnak a Fidesz azóta sem. Egy év elteltével sem kompenzálta az állam azokat az internetszolgáltatókat, amelyektől 2020 őszén azt kérték, hogy tegyék ingyenessé az internetet a diákok számára, ahogy az alapvető tiszteletet sem adják meg nekik legalább azzal, hogy nyíltan vállalják a döntésüket, hogy nem kapnak semmiféle kompenzációt. Az Ön Minisztériuma – válasznak nehezen mondható módon – közölte velük, hogy »kompenzációra a közös felelősségvállalás jegyében nem kerül sor«, de ha nem a fidesznyikek Facebook hirdetéseire szórnák az adófizetők pénzét, akkor talán be is tudnák tartani az ígéreteiket.

Mikor fogja valódi válaszra méltatni a Kormány a szolgáltatókat a koronavírus karanténok alatt nyújtott ingyenes internetszolgáltatás kompenzációja végett, ahogyan mikor fogja vállalni a felelősséget a saját ígéretei miatt? Várható-e, hogy később kártalanítják a szolgáltatókat?

Várom érdemi válaszát!”

Nunkovics kérdésére Schanda Tamás, az ITM államtitkára adott választ, az ellenzéket bírálva – ám érdemi új információ a kisebb szolgáltatók kártalanításáról nem hangzott el:

„Tisztelt Képviselő Úr!

A koronavírus okozta járványhelyzet az egész országot nehéz helyzetbe hozta, és olyan kihívást jelentett, amely rendkívüli erőfeszítéseket igényelt a társadalom és a gazdasági élet minden szereplője részéről. A magyar családok egy teljesen megváltozott helyzetben voltak kénytelenek helytállni a mindennapokban.

A kormány rendeletben írta elő az elektronikus hírközlési szolgáltatást nyújtó vállalkozások számára, hogy ingyenesen biztosítsák a veszélyhelyzet ideje alatt az oktatási tevékenységhez szükséges internet-szolgáltatást.

A járvány jelentős áldozatokat követel mindenkitől, így a terhek közös viselését is. Csak a baloldal – így Ön is – húzta ki magát a védekezés alól. Folyamatosan álhíreket terjesztettek, támadták az egészségügyi dolgozókat, a biztonságos és hatékony oltások ellen hangoltak”.
https://media1.hu/2022/04/15/megkerdezte-egy-kepviselo-a-miniszteriumot-mikor-kompenzaljak-az-internetszolgaltatokat-akiket-ingyenes-szolgaltatasra-kotelezett-a-kormany/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Lázár János nem kért bocsánatot a közmunkástól
2018.03.07. | Egyenesen.
Lázár János megpróbált bocsánatot kérni egy közmunkástól, akinek rosszul esett az elhíresült miniszteri mondat a közfoglalkoztatottak lopásairól. A bocsánatkérés ugyan nem hangzott el, de azt a Miniszterelnökség minisztere elismerte, nem volt jó mondat, sokakat megsértett. Vendégünk volt Komjáthi Imre, a közmunkás szakszervezet társelnöke.
https://www.youtube.com/watch?v=AIZw1Nw-NfY

Válasz

M Imre üzente 2 éve

SZABADSAJTÓ KLUB - Lázár Jánossal nyertünk volna
Víziók vagy valós értékek?
https://www.youtube.com/watch?v=jnoRMT9iD2s&t=2363s

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Ha mára valamelyest ki is üresedett a politikai bal- és jobboldal fogalma, akit egy kicsit is foglalkoztat a közélet, nagyjából tisztában van azzal, hogy a különböző eszmerendszereket el lehet helyezni egy olyan spektrumon, ami a baloldaltól a jobboldalig terjed. A leginkább leegyszerűsített tengely bal szélén helyezkednek el a kommunisták, a bal oldalon találhatók a szocializmus különböző irányzatainak hívei; a liberálisok húzhatnak balra vagy jobbra is. A jobb oldal a konzervatívoké, a spektrum jobb szélén pedig ott a fasizmus és annak különböző válfajai.

De vajon mikor és hogyan alakult ki ez a bal-jobb felosztás, hogyan került a politikába, és milyen hatása lehet pusztán annak, hogy a balt hagyományosan a rosszal azonosítjuk, míg a jobb értelemszerűen a jó?

Minden Versailles-ban kezdődött

Bár a két egymással szemben álló politikai oldal jelensége már korábban is létezett (elég például a konzervatív torykra és a liberális whigekre gondolni az 1600-as évek Angliájában), a bal- és jobboldalra való felosztás csak 1789 nyarán, a francia forradalom idején történt meg. Amikor a Nemzetgyűlés tagjai összeültek, hogy megkezdjék az alkotmány kidolgozását, a képviselőket megosztotta a kérdés, hogy XVI. Lajos királynak mekkora hatalmat kell biztosítani, és a tomboló vita hevében a két szembenálló frakció a terem két különböző részébe vonult. A királyellenes forradalmárok a levezető elnöktől balra, míg a konzervatívabb alkotmányos monarchisták tőle jobbra foglaltak helyet.
https://qubit.hu/2022/04/11/miert-bal-a-baloldal-es-mitol-jobb-a-jobb

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Az emberek, ha megbeszélik a dolgaikat, akkor bölcsek...

Az országgyűlési választásokon minden induló pártnak joga van szavazatszámláló biztosokat küldeni a szavazókörökbe. Az ország nagy részén, főleg a kisebb településeken csak a Fidesznek van erős beágyazottsága, ezért korábban sok helyen nem voltak ellenzéki szavazatszámlálók. Idén a 20K mozgalom felhívására az ország minden pontjára találtak ellenzéki szavazatszámlálókat is, a választás napján így több mint húszezer önkéntes, főként városi értelmiségi szavazatszámláló utazott el az ország különböző pontjaira segíteni a választások lebonyolítását. Közülük kértünk meg négy embert, hogy meséljék el a tapasztalataikat.
https://www.youtube.com/watch?v=gXMcFGA7Dj0

Válasz

M Imre üzente 2 éve

A Fidesz is elfogadta az uniós gázembargóra vonatkozó javaslatot

Sőt, Paks 2 leállítása is benne van. Ez szöges ellentétben áll azzal, amit Orbán Viktor eddig mondogatott.

Csütörtökön az Európai Parlament nagy többséggel új határozatot fogadott el Ukrajna támogatásáról és Oroszország elítéléséről.
https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2022-0121_EN.html

A határozat felszólítja az Európai Tanácsot, hogy azonnal állítsák le a földgáz, a szén, az olaj és a nukleáris fűtőanyagok importját Oroszországból. Ezt a Fidesz összes képviselője megszavazta a csütörtöki szavazáson.

A 444.hu kiemeli: a határozat külön foglalkozik a Roszatom magyarországi beruházásának azonnali leállításával, ez Paks 2 leállítását jelenti.
https://444.hu/2022/04/08/megszavaztak-a-fideszesek-a-gazembargot-es-paks-2-leallitasat

A határozat támogatja, hogy a tagállamok külön-külön és uniós szinten is adjanak fegyvereket Ukrajnába.

Mindez totális ellentéte mindannak, amit Orbán Viktor eddig a sulykolt.
https://magyarnarancs.hu/belpol/a-fidesz-is-elfogadta-az-unios-gazembargora-vonatkozo-javaslatot-247744
___

Az ellentmondásokat Gál Kinga, a Fidesz EP-delegációjának vezetője magyarázta meg egy Facebook-bejegyzésben, még a szavazás előtt. A képviselő azt írta, arra a javaslatra

-- határozott nemmel voksolnak, hogy embargót vezessenek be az EU-ban az orosz energiahordozókra,

mert ez a döntés a magyar családokkal fizettetné meg a háború árát.

A végszavazáson

-- azonban mégis támogatják

az ezt az állítást is magába foglaló határozatot az európai egység érdekében.

Ez konkrétan azt jelenti, hogy a szavazások sorában azt a módosítót nem támogatták a fideszesek, amely az embargóról szólt, de ez így is többséget kapott, és bekerült az állásfoglalás szövegébe - amit aztán már megszavaztak a kormánypárt EP-képviselői.
https://hu.euronews.com/amp/2022/04/08/gazembargorol-szolo-ep-hatarozatot-szavaztak-meg-a-fideszes-kepviselok

Válasz

M Imre üzente 2 éve

A parlament nyitóülésén való részvétel legitimálja az „elcsalt választást”, aki oda elmegy, annak „ki lehet írni a homlokára, hogy kollaboráns” – jelentette ki Hadházy Ákos ellenzéki politikus az RTL késő esti Híradójában. Képviselőtársait arra intette, hogy ne vegyék fel a különböző parlamenti tisztségeket – például jegyző vagy különböző alelnöki pozíciók –, amelyekért „borzasztó sok pénzt lehet kapni, de semmilyen munkával nem járnak”, és ne vegyenek részt a parlamenti vitákon, interpellációkon, mert azokat nem lehet valódi vitáknak tekinteni. A Zuglóban több mint feles többséggel nyert politikus arról is beszélt, hogy ha új szavazókat akarnak megszólítani, valószínűleg nem a régi miniszerelnök, azaz Gyurcsány Ferenc a legjobb hívószó, és kitért arra is, hogy ha az emberek csatlakoznak az ellenzék ellenállásához, az meg fog oldani problémákat, de ahhoz „azt is látniuk kell, hogy komolyan gondoljuk”.
https://rtl.hu/hirado/2022/04/07/hadhazy-akos-mandatumok-ellenallas-ellenzek-valasztasi-eredmenyek

Válasz

M Imre üzente 2 éve

A magyar kormány brutális megszorításra készül – jelentette ki Ujhelyi István az ATV ma reggeli műsorában, amit aztán a Facebook-oldalára is kiposztolt. | 2022. március 25.

Szerinte a brutális megszorítás tényét az Európai Bizottság (EB) kész tényként kezeli, igaz, hozzátette: ezt a kormány eddig még nem adta írásba. Ezt

-- állítása szerint Ujhelyi az EB azon tisztségviselőitől hallotta, akik ismerik az Orbán-kabinettel folyó tárgyalások témáját.

Ez a súlyos kijelentés az ellenzéki képviselő szerint nem egy egyszerű kampányállítás. Hanem az úgynevezett európai szemeszterhez kötődik. Ennek keretében minden évben ilyenkor, március-áprilisban az európai uniós tagországok kormányainak be kell nyújtaniuk a következő félévre vonatkozó gazdasági prognózisukat, költségvetési számaikat, az ezekkel kapcsolatos összes tudnivalókat. Teszik ezt azért, mert az egyes kormányoknak össze kell hangolniuk a költségvetési politikájukat az EU-s szabályokkal.

Ezt a prognózist az egyes kormányoknak április 15-éig kell benyújtaniuk. Ujhelyi értesülései szerint ezt az Orbán-kabinet eddig még nem tette meg – ami persze, tegyük hozzá, még nem jelent semmit, hiszen még három hétre vagyunk ettől a határidőtől. Viszont az ellenzéki képviselő azt állította, hogy a kormány jelezte, a magyar gazdaság állapota miatt

-- „elképesztően erős, az elmúlt tizenvalahány évben nem látott méretű megszorításra készülnek”.

Méghozzá azért, mert azokat az uniós pénzeket, amelyeknek már meg kellett volna érkezniük az úgynevezett Helyreállítási Alapból, Magyarország eddig még nem kapta meg (közel 6 ezer milliárd forintról van szó), így megbillent a magyar államháztartás. Bár a kormány tavaly ősszel 1700 milliárd forintnak megfelelő hitelt vett fel, külföldi kötvénykibocsátások révén, ezt a pénzt nem a büdzsé konszolidációjára fordították, hanem elosztogatták – lásd a nyugdíjemelés, egységes nyugdíjprémium, 13. havi nyugdíj kétheti részlete helyett egy összegű kifizetése, családosok szja-visszatérítése, 25 év alatti fiatalok szja-mentessége.
https://mfor.hu/cikkek/makro/brutalis-megszoritasra-keszulnek-orban-viktorek-ha-megnyerik-a-valasztasokat.html
___

Orbán Viktor pénzt kért az Uniótól, de jönni fog-e?
https://www.atv.hu/videok/20220325/orban-viktor-penzt-kert-az-uniotol-de-jonni-fog-e

Brüsszelnek már beismerte az Orbán-kormány, hogy brutális megszorításokra készülnek
https://www.facebook.com/watch/live/?v=254858386848046

Durva megszorításra készül a kormány a választások után az MSZP szerint
https://rtl.hu/hirado/2022/03/26/politika-valasztas-megszoritasok-fidesz

(A benzinár-stop május 15-éig, a hat termékre kivetett élelmiszerár-stop május 1-jéig tart.)

Válasz

M Imre üzente 2 éve

A szabadságot nem a döntéshozóktól kapjuk, nekünk kell megküzdeni érte

Döntő többségében olyan erők fognak ülni a magyar parlamentben, akik egyértelműen bizonyították: szembemennek a demokratikus alapértékekkel, fittyet hánynak az emberek egyenlő méltóságára. De bármennyire is nagy a kísértés, ne tegyük meg a hatalomnak azt a szívességet, hogy mostantól “az utolsó kapcsolja le a villanyt” és “jó, hát akkor itt fogunk élni” jellegű posztokat írogatunk és szomorú emojikba fojtjuk a csalódottságunkat.

A 2010 óta hatalmon lévő Fidesz-kormány egyik legfontosabb célja, hogy – hasonlóan a Kádár-rendszerhez – arra vegyen rá minket: hagyjuk a politikát, foglalkozzunk a legszűkebb családunk boldogulásával. Azt üzeni, hogy ha ezt betartjuk, akkor tudunk boldogulni, talán még egyről a kettőre is jutni.

-- Az alku ára, hogy csukjuk be a szemünket, akkor, amikor a jogállamot leépítik,

a közpénzeket ellopják, és mondvacsinált ostobaságokkal támadják azokat a honfitársainkat, akik kicsit is eltérnek az elképzelt, ideális magyar embertől. A boldogulásnak azonban egyre nagyobb ára van, amire a háborús helyzet mindennél jobban rávilágított. Most már azt is fogadjuk el, hogy az ország vezetői egy háborúban az agresszor elleni fellépés kerékkötői azokkal a szövetségekkel szemben, ahova egyébként az ország több mint háromnegyede tartozni szeretne.

Azt szeretnék elérni, hogy minél többen legyenek, akik elfordulnak a közélettől: önvédelemből vagy azért, mert elhiszik, hogy nekik ennyi jár. Sokan az elmúlt években azt a megküzdést választották, hogy amennyire lehet, kizárták az életükből a magyar államot. Megszervezték, hogy a kizsigerelt tanárokkal és megfélemlített iskolaigazgatókkal teli oktatási rendszer helyett legyen olyan iskola, ahol nem nyomorítják meg a gyerekeiket, ahol inkább a gondolkodásra tanítják őket. Elfogadták, hogy meg kell fizetni a magánegészségügyi rendszert, hiszen az államiban hónapokat kell várni egy sürgős szívműtétre, miközben a kiégett és alulfizetett egészségügyi szakdolgozókkal is konfrontálódni kell. És, ami talán a legszörnyűbb: egyre többen terveznek a gyerekeiknek jobb életet egy másik országban. Az sem baj, ha mindezekért ki kell zsigerelni magunkat, mert addig sincs időnk elolvasni a korrupcióról szóló híreket, tüntetéseket szervezni a számunkra fontos ügyekért, összejönni a szomszédainkkal és helyi problémákat megbeszélni, ne adj’ isten a minket elvileg képviselő politikusokat számon kérni…

Bármekkora is a kísértés, ne tegyük meg azt a szívességet, hogy elfogadjuk, amit évek óta sulykolnak a kritikusan gondolkodó polgároknak: ez nem a ti országotok, fogadjátok el és vonuljatok ki a közéletből. Sokan – érthető módon – felteszik a kérdést, hogy miért tegyenek erőfeszítéseket egy olyan nemzetért, amely nem tart rájuk igényt. Én visszautasítom azt, hogy a politikai vezetők véleményével azonosítsam magam, illetve kizárjam saját magam abból a hazából, ahol születtem, ahova emlékeim kötnek, amihez barátaim és családom révén ezer szálon kapcsolódom.

Tűnhet kilátástalannak az, hogy valaha lesz változás. Még az is lehet, hogy napokig vagy hetekig teljesen reménytelennek látjuk a helyzetet. De utána fel kell emelni a fejünket. Nézzünk körül, és lássuk meg:

-- a választás eredménye csak egyetlen tényező és a kormány nem mindenható.

Tevékeny és felelős polgárokként számos eszközzel tehetünk a közjóért. Ha sikerül ezeken a napon túl lenni, akkor látszik majd, hogy van mire építeni. Mondok négy példát.

Kezdjük a legfontosabbal: civil szervezetek megfeszített és kreatív munkájának köszönhetően érvénytelen lett a kiközösítő népszavazás. Mi, civil szervezetek megtanultuk, hogyan kell eredményesen kampányolni: tudtuk, hogy mi kell az érvénytelenség eléréséhez, és a körülmények feletti kesergés helyett inkább megtaláltuk a módját a polgárok elérésének. Ebben köszönettel tartozunk a kampányt a hátán vivő Amnesty International Magyarországnak és a Háttér Társaságnak. A második ok, hogy idén közel 30 000 ezer polgár jelentkezett ellenzéki szavazatszámlálónak hogy akár a lakóhelyétől távolra utazzon, idejét és erejét áldozva a választás tisztaságáért. Meggyőződésem, hogy legtöbben elsősorban nem az őket delegáló párt iránti szenvedélyes elkötelezettségből tették mindezt, hanem azért, mert felismerték, hogy szükség van rájuk, számít a jelenlétük. Számít, mert nélkülük eggyel kevesebben lettek volna. De számít azért is, mert példát mutat: látják a barátaik, a családtagjaik és idegenek is, és legközelebb talán már nekik is eszükbe jut hasonlóan cselekedni.

A harmadik a tanárok hónapok óta tartó tiltakozássorozata. Kisebb és nagyobb településeken mondják sorra ki tanárok, hogy elég volt. A számháború helyett az a fontos, hogy sok-sok ezer pedagógus mutatta meg miként lehet valódi polgárként viselkedni, aki nem elszenvedője a politikának, hanem követeli annak alakításának jogát. Ha ők meg tudták találni a tiltakozás formáját, akkor nagyon sokan meg tudjuk. És végül: megértettük azt is, hogy ha megalapozott és hiteles információhoz akarunk jutni, akkor azért fizetnünk kell. A magyar polgárok és a független sajtó sikertörténete, hogy egyre több hírportált tartunk fent.

Miután felemeltük a fejünket és körbenéztük, nézzünk magunkba is. Ismerjük fel, hogy a szabadság belülről fakad. A szabadságot nem a döntéshozóktól kapjuk ajándékba, hanem nekünk kell megküzdeni érte. A cselekvéshez nincs szükségünk felhatalmazásra. Sok munka áll még azok előtt, akik egy szabadabb, igazságosabb és egyenlőbb országban szeretnének élni. De messze nincs még minden veszve. Csak akkor van minden veszve, ha úgy döntünk, hogy elfogadjuk a hatalom által ránk osztott szerepet. Ez a döntés továbbra is a mi kezünkben van.

Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója
https://ataszjelenti.444.hu/2022/04/04/a-szabadsagot-nem-a-donteshozoktol-kapjuk-nekunk-kell-megkuzdeni-erte

Válasz

M Imre üzente 2 éve

EBESZ: A választáson nem voltak egyenlőek a feltételek

Kiadta a választásról szóló megállapításait az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) és az EBESZ Parlamenti Közgyűlése (EBESZ PA) közös megfigyelő missziója, írja a HVG.hu.

Az alábbi megállapításokat tették:

-- A választáson nem voltak kiegyenlítettek az erőviszonyok.

-- Bár a jelöltek szabadon kampányolhattak, a kampány kifejezetten negatív volt, és a pálya a Fidesz felé lejtett. Az átláthatóság hiánya szintén a kormánykoalíciónak kedvezett, a vita hiánya pedig jelentősen hátráltatta a szavazókat a döntés meghozatalában.

-- Bár a parlamenti választás rendben lezajlott, a folyamatot aláásta a kormány és a kormánypártok üzenetei közötti jelentős átfedés, amely elmosta a határvonalat az állam és a párt között, továbbá a média elfogultsága és az átláthatatlan kampányfinanszírozás.

-- A jogi keret megfelelő alapot biztosít a demokratikus választás lebonyolításához, de több esetben nem érvényesültek a nemzetközi standardok. A választás napja békésen zajlott, a megfigyelők jól szervezettnek, rendezettnek és gördülékenynek értékelték a folyamatot. A szavazás titkossága ugyanakkor gyakran veszélybe került, különösen a túlzsúfolt szavazóhelyiségekben.

-- A népszavazás jogi kerete nagyrészt nem volt megfelelő annak demokratikus lebonyolításához, és nem biztosított egyenlő esélyeket a népszavazási kampányokhoz. A választók nem kaptak objektív és kiegyensúlyozott tájékoztatást a választási lehetőségekről.

-- Mark Pritchard, a delegáció vezetője hozzátette, hogy a politikai pártok és a civil társadalom megbíztak a választói névjegyzék pontosságában, de a közelmúltban elfogadott jogszabályok gyengítették a rendszer fontos biztosítékait, és a külföldön történő szavazásra vonatkozó eltérő szabályok aláásták az egyenlő szavazati jog elvét.

-- Az állami költségvetésből finanszírozott széles körű kormányzati reklámkampányok megerősítették a kormánypártok fő kampányüzeneteit, ezzel jogosulatlan előnyhöz juttatva őket.

Az EBESZ megfigyelői hatodszor vizsgálták a magyar választásokat, de ez volt az első alkalom, hogy teljes missziót küldtek.
https://24.hu/belfold/2022/04/04/ebesz-a-valasztason-nem-voltak-egyenloek-a-feltetelek/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Nincs mit szépíteni: elvesztettük ezt a választást. Eltűnt legalább 800 ezer ellenzéki szavazó, és erre nem csak a rendszer működése, a hatalom erőforrásfölénye vagy a kampányban elhangzó néhány, a propaganda által hazug módon kiforgatott mondat a magyarázat. Ennek az okait fel kell tárnunk és meg kell értenünk.

De nem szabad most egy-egy bűnbakot keresnünk. Ezért a bukásért ugyanis ellenzéki politikusként mindannyian felelősséggel tartozunk.

Tegnap nem tudtunk élni a lehetőséggel, hogy megvalósítsuk azt az igazságos és emberséges Magyarországot, amiben hiszünk. De ez a mi országunk is, és a mi jövőnk is kockán forog. Ezért az a feladatunk, hogy a most érzett dühünket és csalódottságunkat teremtő erővé formáljuk.

És hogy felkészítsük a lelkünket a következő időszakra.

Mert a szabad Magyarországért folytatott küzdelem hosszabb és nehezebb lesz, mint azt bármikor is gondoltuk volna.
https://www.facebook.com/donathannajulia.momentum/posts/523318292484119
-- Donáth Anna

Kampányzáró:
https://www.facebook.com/watch/live/?v=1324525754689446

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Bödőcs Tibor testesíthetné meg a nemzet egységét? – Kassai Lajos és Thuróczy Szabolcs a polgárháborús hangulat feloldásáról

A társadalmi párbeszéd lehetőségeit vitatták meg.

Gulyás Márton a Partizán stúdiójában beszélgetett Kassai Lajos lovasíjásszal és Thuróczy Szabolcs színésszel a politikához való viszonyukról és a társadalmi párbeszéd lehetőségeiről. A vendégek felidézték az első szabad és demokratikus választásokról szóló emlékeiket, majd szóba került, hogy lehet-e a szavazás napját ma még a demokrácia ünnepének nevezni:

-- A polgárháborús állapotokat látom mindenütt, küzdelemről van szó

– mondta Kassai Lajos, hangsúlyozva, hogy ő a kultúrában hisz, és nagyon fontosnak tartja a párbeszédet a különböző politikai táborok között. Szerinte fontos, hogy minél többet kerüljenek kapcsolatba olyan emberek, akik eltérő állásfoglalást képviselnek, mert végzetes, ha a társadalom két részre szakad, és izolálódik egymástól, és toxikus, hogy a politikai konfrontáció a társadalom mélyrétegeibe is leszivárog le, mint a kultúra és a sport.

Thuróczy Szabolcs úgy látja, akkora feszültség van az emberekben, hogy egy ideje azt érzi: csak túl akar lenni ezen a napon.

-- Ez egészségtelen. Szerintem nagyon rossz, hogy a politika ennyire beleavatkozik a mindennapjainkba, ez nyomaszt. Nekem nagyon nagy öröm, hogy túl leszek ezen a napon, és várom, hogy hátralépjenek a politikusok és ez a kampányőrület véget érjen.

Az új köztársasági elnök kapcsán felmerült a kérdés, hogy vajon van-e még olyan ember, aki meg tudná testesíteni a nemzet egységét. Thuróczynak volt egy jelöltje: Bödőcs Tibor. Kassai szerint viszont nincs ilyen személy ma, mert „ez egy kettéhasadt nemzet”, így a jelenlegi viszonyok között senkit nem tudna elfogadni a társadalom többsége. Itt nézhetnek meg egy részletet az interjúból:
https://24.hu/belfold/2022/04/03/kassai-lajos-thuroczy-szabolcs-bodocs-tibor-orszaggyulesi-valasztas-2022-szavazas-parbeszed/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Az államtól kapott segélyhívó karkötőn hívogat idős embereket a Fidesz
2022. április 2., szombat 12:30 – Átlátszó

Egy országos állami program keretében kiosztott, a 4iG Nyrt. által beszerzett segélyhívókon, Borsod megyében fideszes kampányüzenetekkel hívogattak nyugdíjasokat – írta a Tiszta Szavazás választásellenőrző csoport.

„Egyik nap a segélyhívó csörgött, azt sem tudtam először, hogy ez a készülék ad ki hangot, úgy tudtam, nem lehet róla telefonálni. A készüléknek nincs kijelzője se, ezért nem látszott, hogy milyen számról hívnak” – idézett egy érintett nyugdíjast a szervezet. A hívást az SOS gombbal tudta felvenni, mire egy női hang megkérdezte, hogy ő kicsoda, majd elmondta, hogy egy szombathelyi számot akart hívni. Itt egy kis zavar állt be a beszélgetésben, de utána a nő folytatta, és „elkezdett a Fidesz-KDNP listára szavazásra buzdítani, agitálni”.

A meglepetésszerűen felhívott nyugdíjas megpróbálta megszakítani a hívást, de gomb vagy kijelző hiányában nem lehetett, ezért muszáj volt végighallgatnia a fideszes kampányüzenetet.

Az állami támogatással biztosított ingyenes, csuklón viselhető vészhívó készülékeket a – sajtóban kormányközeliként jellemzett – 4iG Nyrt. borsodi nyugdíjasoknak a Gondosóra-program keretében. A kijelző nélküli készülékkel nem lehet telefonálni, viszont a rajta lévő SOS feliratú gombbal az Országos Katasztrófavédelmi Központ diszpécserszolgálatába lehet bejelentkezni.

A készülékeket Fülöp Attila államtitkár és Dr. Koncz Zsófia országgyűlési képviselő kamerák előtt adták át a hernádnémeti Vidám Nagyik Egyesületnek idén februárban. „Csaknem 1,5 millió idős ember életébe hoznak biztonságot” – mondta a programról az államtitkár.
https://atlatszo.hu/kozugy/2022/04/03/valasztasi-visszaelesek-elo-kozvetites-kitoltott-szavazolapokat-talaltak-erdelyben/
___

Elindult a Gondosóra program
http://netpolgar.network.hu/blog/netpolgar_avagy_digitalis_irastudo_klub_hirei/elindult-a-gondosora-program
-- 2022. április 2., szombat 12:30 – Átlátszó

Válasz

M Imre üzente 2 éve

A történet pedig „vérre megy”...
https://www.youtube.com/watch?v=8NS7JC4Ykis
-- György Péter vs. Orbán Viktor

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Orbánt Viktor 2006-os felszólalása a költségvetési vitában. A videóban a Gyurcsány-kormánynak címzi a mondanivalóját, de vajon mennyi a hasonlóság az akkor elhangzottak és a mai valóság között?
https://www.youtube.com/watch?v=SKtvc68vGKA

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Orbán Viktor sajtótájékoztatója azt követően, hogy leadta szavazatát
https://www.youtube.com/watch?v=hmCSaw0B0xo
-- Magyar Hang

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Népszavazás és válaszok
Április 3-án nem csak választunk, de 4 népszavazási kérdésre is behúzhatjuk az igent/nemet. Mennyire relevánsak és értelmezhetőek ezek a kérdések? Erről kérdeztük az utca emberét.
https://www.youtube.com/watch?v=THbcAfuZ9J8
-- Józsefváros Újság

Válasz

M Imre üzente 2 éve

László Róbert: a választási rendszer igazságtalan, de van nagyobb gond is

Egyáltalán nem egyértelmű, hogy a magyar választást szabadnak lehet nevezni László Róbert, a Political Capital választási szakértője szerint. A legnagyobb gond nem is magával a választási rendszerrel van, hanem a kampányköltésekben mutatkozó egyenlőtlenséggel, és a kormánynak kiszolgáltatott szavazók nagy számával. A szakértőtől az április 3-i országgyűlési választáshoz közeledve kértünk helyzetértékelést.

Szabad, de nem igazságos - az elmúlt években gyakran hallhattuk, olvashattuk ezt a jellemzést a magyar választási rendszerrel kapcsolatban. László Róbert szerint azonban nem igazán alkalmas a valódi helyzet bemutatására ez a leírás:

„Ez olyan, mintha három kategória lenne: a tisztán szabad, a nem szabad, és a kettő között egyféle, ez a fair, but not free változat. De ennek sokkal több árnyalata van. És azért sem tartom szerencsésnek ezt a fair, but not free megközelítést, mert alapvetően azt üzeni, hogy jó, jó, vannak kisebb-nagyobb egyenlőtlenségek, hol nincsenek, de alapvetően szabad a választás" - magyarázta a Political Capital szakértője, majd így folytatta:

-- Az kétségtelen, hogy le lehet győzni a kormányoldalt még a jelenlegi választási rendszerben és a jelenlegi politikai környezetben is, de azért a feltételek olyan szinten nem egyenlők, hogy az már azért súrolja annak a határát, hogy ezt szabad választásnak lehessen tekinteni.

Az EBESZ-missziónak elrettentő ereje is lehet

Magyarországra az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet teljes választási megfigyelői missziót küldött. Korábban az uniós tagállamok közül csak Bulgária esetében született döntés ilyen misszióról, de végül oda is csak kisebb küldöttség utazott. Így hazánk gyakorlatilag az első uniós tagállam, ahol teljes misszió dolgozik.

„Ennek van egy elég komoly diplomáciai üzenete, hogy Magyarországra most már úgy tekintenek, mint ami rászorul arra, hogy teljes megfigyelői misszió érkezzen. Nem az EBESZ-megfigyelők fogják megakadályozni az esetleges választási csalásokat, de minden korábbinál jobban fogják tudni ezt dokumentálni. Valamint lehet egy elrettentő ereje, ez az, amiben még lehet bízni. Ha a legkisebb településeken is számítanak arra, hogy bármelyik pillanatban betoppanhatnak a megfigyelők, elképzelhető, hogy lesz olyan, csalásra készülő egyén, vagy kisebb csapat, amelyik azt mondja, hogy na jó, ezt most mégse. Nem hiszem, hogy sok ilyen lesz, de ha csupán néhány ember van, akit emiatt sikerül elrettenteni a visszaéléstől, akkor már megérte" - mondta az EBESZ szerepéről László Róbert.
A legnagyobb gond a kampányköltésekkel van

A szakértő kérdésünkre két különösen jelentős problémát emelt ki a magyar választással kapcsolatban. Az első az, hogy a kormányoldal az ellenzéknek rendelkezésére álló összeg sokszorosából tudott kampányolni, egészen hatalomra kerülése óta.

„Kampányidőszakon kívül lényegében semmilyen szabályozás nincs arra, hogy ki, hogy, mennyit költhet kampánycélokra. Ez jól hangzik, mert mindenki elvileg egyenlő, mindenki annyit költ, amennyit bír. A gyakorlatban viszont ez azt jelenti, hogy a kormány közpénzből tizenkét éve folyamatos kampányt folytat, ami talán egy-egy lélegzetvételnyi időre állt csak le. Folyamatosan küzdöttünk valamilyen ellenség ellen, legyen az a migráció, Soros György, de még konkrétan az Európai Unió is ellenségnek bizonyult az elmúlt tizenkét év bizonyos időszakaiban. Jobb esetben csak a rezsiköltségek ellen kellett küzdeni, rosszabb esetben még Jean-Claude Juncker is a plakátokon volt. Ezzel a permanens kampánnyal, amit a Fidesz folytat tizenkét éve, az ellenzéknek szinte lehetetlen volt felvennie a küzdelmet" - magyarázta.

Ami a választási rendszert illeti, a győztest erősítő szabályok 2014-ben és 2018-ban is a Fidesznek hoztak plusz mandátumokat. Most azonban, hogy az ellenzéki pártok közös listát állítottak, még jól is járhatnak a 2011-ben módosított szabályokkal.

-- A legtöbben a mandátumkiosztási mechanizmust emlegetik problémaként, hogy az mennyire aránytalan, mennyire megerősíti a győztest. Ez igaz, de ez speciel a mindenkori ellenzéknek is jó lehetne. Hogyha ők volnának a jóval támogatottabb politikai erő, akkor az összes győztest erősítő hatás számukra volna kedvező, az ő mandátumarányukat erősítené fel. Igen ám, de az odáig vezető út, hogy ők tudjanak több listás szavazatot gyűjteni, az van nagyon megnehezítve.

- mondta László Róbert, majd kitért a hazai médiaviszonyokra is:

„A folyamatos kampánytevékenységben ki tudott alakítani egy médiabuborékot a Fidesz, amelybe be tudta zárni a magszavazóit. Nem is nagyon jut el az emberekhez a kormányzat által nem ellenőrzött, vagy el nem ferdített információ. Ez Budapesten nem igaz, de nem kell olyan messzire utazni, hogy azzal szembesüljünk, hogy kizárólag a kormány által kihelyezett plakátok vannak kint az utcákon, nemcsak most, hanem az elmúlt tizenkét évben bármikor, élő ellenzékit olyan nagyon nem láthattak az emberek, és csak a Kossuth rádió, csak a KESMA-termékek jutnak el hozzájuk. Egyetlen egy tud ezen a szűrőn átszivárogni, az RTL Klub híradója, de az összes többi nem ér el az ország egy nagyon jelentős részére."

A napokban a Political Capital a K-Monitor és a Transparency International civil szervezetekkel közösen utánajárt a hivatalos kampányköltéseknek is. Elemzésükből az derült ki, hogy márciusban a kormányoldal nyolcszor annyi pénzt költött plakátokra, mint az ellenzék. A Fidesz a törvényi kereténél is jóval többet költött - ezt úgy tudta megtenni, hogy az üzeneteit hirdető plakátok egy részét a kormány, egy másik részét pedig a Civil Összefogás Fórum finanszírozta.
https://telex.hu/valasztas-2022/2022/03/30/k-monitor-nyolcszor-annyit-koltott-a-kormanyoldal-plakatkampanyra-mint-az-ellenzek

„Nagyon sok apróságot tudnék még mondani a manipulált kerülettérképtől kezdve a külföldön tartózkodók szavazásában lévő diszkriminációig, de azoknak sokkal kisebb a súlya, mint amekkora súllyal esik a latba a kampányban való mérhetetlen előnye a kormányoldalnak. Nem 10-20-30 százalékkal költenek többet, hanem több százszor, és talán még az sem túlzás, hogy ezerszer többet költhettek el eddig kampányra, mint az ellenzék" - tette hozzá a szakértő.

A kiszolgáltatottság is súlyos rendszerhiba

László Róbert szerint a másik legnagyobb probléma a magyar választások körül az, hogy sokan azért szavaznak a kormánypártra, mert úgy érzik, egzisztenciális okokból nem is tehetnek másképp:

-- Rengeteg ember él olyan kiszolgáltatottságban, hogy már-már természetesnek veszik azt, hogy azért cserébe, hogy ők benne maradjanak mondjuk a közmunkaprogramban, vagy ilyen-olyan juttatásokat kapjanak helyben, a választásokon, legyen ez önkormányzati vagy országgyűlési, a megfelelő időben, a megfelelő helyre kell húzni az x-et. Nem feltétlenül kell őket már megfélemlíteni ehhez, ennyi idő alatt sajnos már betörtek.

A Political Capital szakértője szerint ezen emberek közül sokan nem is úgy élik meg ezt a szituációt, hogy valaki visszaél a szavazati jogukkal, hanem teljesen természetesnek veszik, hogy a státuszuk megőrzése érdekében arra kell szavazniuk, akit mondanak nekik.
https://hu.euronews.com/2022/04/02/laszlo-robert-a-valasztasi-rendszer-igazsagtalan-de-van-nagyobb-gond-is

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Puzsér Róbert:·
Álláspontom szerint a koordinált ellenzéki jelöltre meg a Márki-Zay Péter vezette listára érdemes szavazni, és eltávolítani Orbán Viktort az ország éléről. Elég volt Közép-Ázsiából, Európára kell szavazni; elég volt a feudalizmusból, polgári demokráciára kell szavazni; elég volt a tekintélyuralomból, hatalommegosztásra kell szavazni. Márki-Zay Péter inkompetensnek tűnik, a tisztességéhez azonban nem fér kétség, márpedig Magyarországon a legfőbb szükség e téren mutatkozik. Márki-Zay Péter a nagyon kevés szavahihető, hatalom által meg nem rontott politikusok egyike, a vezetési képessége pedig remélem, a jövőben fejlődni fog. Előbb bízom az országot egy becsületes sántára, aki a kellő cél felé botorkál, mint egy hazug motorosra, aki az ellenkező irányba robog. Magyarország kivételes lehetőség előtt áll, hogy a szélsőjobboldalt ne a szélsőbaloldalra, a gazember Orbánt ne a gazember Gyurcsányra, s ne annak beszédírójára vagy feleségére váltsa le. Magyarország kivételes lehetőség előtt áll, hogy lerázza végre az önkény igáját, és ne vegyen magára újat – nagy hiba volna elszalasztani. A helyes irány nem jobbra vagy balra, hanem csakis felfelé vezet.

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Hajós András beszéde:
"Amikor egy vezető nem képes elereszteni a hatalmat, akkor mindig ugyanez történik, amióta csak a történelmet ismerjük.
Először kialakítja a saját oligarcha-rendjét, barátainak, családtagjainak juttatja az állam pénzét, hogy azok a lekötelezettjei legyenek. Aztán elkezdi átalakítani a választási törvényeket, hogy a saját pártját előnybe hozza. Közben az állampolgárok pénzén médiát vásárol, amiben csak a neki kedvező hírek szerepelnek. Magánhadsereget hoz létre, kézi vezérléssel irányítja az adóhatóságot, a titkosszolgálatokat. Eleinte csak puhán, majd egyre keményebb módszerekkel zsarolja, félemlíti, vásárolja, majd írtja az ellenzékét. Mindezt azzal indokolja, hogy riasztó ellenségképeket kreál, akiktől meg kell védenie a nemzetet. Átpolitizálja a kultúrát, a sportot, az iskolát, hogy mindenhol csak a neki tetsző eszmékkel találkozhassanak az emberek. Beleszól ez emberi lény legbensőbb magánügyeibe, nemi identitásába, vallásos hitébe, nemzeti tudatába. Megmondja mit kell gondolni és a szófogadóknak a többiektől lopott pénzen jutalmat oszt. Ismerős ez a recept?!"
https://www.facebook.com/HajosAndrasHivatalos/posts/565887788238668

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Magyarország - propagandával a sajtószabadság ellen

Április 3-án parlamenti választásokat tartanak Magyarországon. Az ellenzék összefog Orbán Viktor miniszterelnök ellen. De mennyire lehetnek szabadok a választások, ha a média nagy részét a kormány ellenőrzi?

Magyarországon, az EU szívében egy autoriter rendszer látszik gyökeret verni. Orbán Viktor tökéletes hatalmának egyik akadálya a sajtószabadság. A dokumentumfilm exkluzív felvételeket és dokumentumokat mutat be az állami média központjából. Bemutatják, hogy a miniszterelnöki kabinetiroda hogyan irányítja és ellenőrzi a médiavilágot. A 2022-es választási kampányban azonban független újságírók és az állami médiából kiugrott hajdani munkatársak harcolnak a félelem és az ellenőrzés ezen rendszere ellen. A német ZDFinfo tévécsatorna egy válaszúthoz érkezett, megtépázott országot mutat be német nyelvű, aktuális dokumentumában.
https://www.dailymotion.com/video/x89gflx
(A videó hossza 44 perc, 2022. március 22-én sugározva)

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Az szavazás menete

1. Keresd meg azt a szavazókört, ahol szavazni fogsz.

Erről a hivatalos bejelentett címedre levélben is kapsz értesítést, de te magad is ellenőrizheted pár perc alatt. Ehhez nyisd meg a gombra kattintva a szavazóhelyiség-keresőt, majd add meg az állandó lakcímed. A rendszer meg fogja mutatni, hogy az adott lakhelyhez melyik szavazóhelyiség tartozik.

https://vtr.valasztas.hu/ogy2022/valasztasi-informaciok/szavazohelyiseg-kereses

Amennyiben nem itt szeretnél szavazni, lehetőséged van átjelentkezni másik szavazókerületbe – ennek folyamatához kattints az Átjelentkezéssel szeretnék szavazni gombra, például itt.

https://egysegbenmagyarorszagert.hu/szavazas-magyarorszagon-2022/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

OS - Az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének közleménye (1-2. rész)
Budapest, 2022. április 1., péntek (OS) - Válasszunk, ha már lehet! Vagy az emberi méltóságot is folyamatosan megalázó, kútmérgező gyűlölködést, az ellenőrizhetetlen hazugságversenyt látva már ettől is undorodunk? Kinek van igaza? Igaza van még valakinek? Válasszunk, mert már elég volt a förtelemből!

Az életünket megmérgező szennyes politikai fröcsögés károsabb hatású
a legsúlyosabb allergiánál, összességében fojtogatóbb a
vissza-visszatérő asztmás fuldoklásnál. Ezek ellen nincs más
gyógyszerünk, mint hogy időnként megpróbáljunk tisztább viszonyokat
teremteni!
Ez is az elsőrendű közegészségügyi tennivalók közé tartozik, és
ennek megoldásához elegen vagyunk, hiszen ebben a munkában mi
lehetünk az orvosok!
Négy évente egyszer minden közhatalom legfőbb forrásaként az
országunk sorsának irányításában valamiféle legfőbb váltókezelői
szerepkört kapunk, és az elénk tárt szűkös kínálatból választva
hazánk jövőjét is befolyásolhatjuk (nekünk még van hazánk!).
Ha van véleményünk országunk vezetéséről, élhetünk a választás
jogával, vagy magunkat illetéktelennek, kicsinek, tehetetlennek
érezve, esetleg jobb programunk birtokában lemondhatunk a
beavatkozás kísérletéről is.
A rendszerváltás óta nem kötelező választanunk. Sokan örömmel
lemondanak maradék hatalmukról is.

Pedig jobb lenne házigazdaként figyelnünk, mi is történik itthon! Az
előző Alkotmány szerint még "minden hatalom a népé" volt, ami az
Alaptörvény szerint már csendben "a közhatalom forrása a nép"-re
módosult. Csak majdnem ugyanaz!
Saját életünk legkisebb döntései előtt minden nap választunk, majd
a döntésünk után örömmel vagy bánkódva szembesülünk választásunk
eredményével, ha önkritikusan a tükörbe nézni is elég bátrak vagyunk.
Hogyan nézünk majd utódaink, a következő generáció szemébe, ha
egyszer majd elkeseredett, számonkérő hangon megkérdezik, miért
voltatok tohonyák, megalkuvók, vagy éppen önzők, fosztogatók? Ránk
nem gondoltatok?
Válasszunk, mert ha már ennyit megteszünk, bármilyen folytatás
lesz, legalább utódaink szemébe, vagy a tükörbe nézve is
elmondhatjuk: Mi felelősen, emberként élve megpróbáltuk, amit tenni
lehetett, amit engedett a mindenkori hatalom!
A világméretű értékválság, a széttöredezőben lévő globális gazdaság
és pénzvilág, az egyre áttekinthetetlenebb nemzetközi hatalmi
játszmák nem sok jót ígérnek.
Szükség van ránk is! Menjünk el választani, de előtte még nézzünk a
tükörbe, és ne csak magunkra gondolva szavazzunk!
Pós Péter, az ABOSZ elnöke
Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége
-------------------------------------------------------------------
Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait
minden esetben OS jelzéssel használják fel.
Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be
beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben
jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Frissítés:

Csak felfelé! – Az Emelkedő Magyarország programja
https://egysegbenmagyarorszagert.hu/ellenzeki-program-2022/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

A helyi polgármesterek nyomtatott aláírásával dobtak be a rábaközi falvak választóinak postaládájába olyan levelet, amely a fideszes képviselőjelölt, Gyopáros Alpár által vezetett Magyar Falu Programról zeng ódákat. Csorna és Kapuvár esetében a levél egyértelműen a fideszes jelölt támogatására buzdít, a képviselő ellenfele Kovácsné Varga Ildikó kifogást nyújtott be a választókerület Választási Bizottságához. Aztán őt büntették meg a népszavazással kapcsolatos bejegyzés megosztása miatt – írta meg az Új Szó Nálunk.

Elsőre olyannak tűnnek a különböző falvak és kisvárosok választóihoz eljuttatott levelek, mintha egyetlen írásmű másolatai lennének. Csak más a helységnév és a nyomtatott név – írja az Új Szó Nálunk. A papírokon nincs kézi aláírás, sem fejléc, így hát először az szorult tisztázásra: egyáltalán tudtak-e róla a polgármesterek?

Pollreisz Balázs, az MSZP megyei elnöke a Telexet arról tájékoztatta, hogy az ő birtokukba mintegy 14-15 településről jutott el hasonló levél, s mivel a csornai álláspontjuk szerint jogszabályba ütközik, Kovácsné Varga Ildikó képviselőjelölt a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény (a továbbiakban: Ve.) 208. §-a alapján kifogást nyújtott be a választási bizottsághoz.

Azt írják, bár formailag a településre érkezett kormányzati forrásokról számol be a levél, tartalmilag az ehhez szükséges szintet messze túllépve Gyopáros Alpár melletti kampánytevékenységet valósított meg, feladva ezzel az önkormányzati szerveknek a kampányidőszakra előírt semlegességi követelményét.
https://telex.hu/belfold/2022/04/01/teleszortak-rabakozt-a-polgarmesterek-levelevel-a-fideszes-kepviselo-dicsereterol

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Második hosszabbítás...

Újabb öt évre meghosszabbították Paks II. telephelyengedélyét

Az Országos Atomenergia Hivatal meghosszabbította a Paks II. Atomerőmű Zrt. telephelyengedélyét, áll a hivatal közigazgatási hatósági engedélyezési eljárásban hozott döntéséről szóló iratban, ami itt érhető el. Az OAH 2017. március 30-án kelt határozatában feltételekkel adott telephelyengedélyt a Paks II. Atomerőmű Zrt. részére, az alábbiakat írva elő:

„Jelen telephelyengedély a létesítési engedély jogerőre emelkedéséig, de legfeljebb a kiadásától számított 5 évig hatályos. Az engedély időbeli hatálya kérelemre legfeljebb két alkalommal további 5 évre meghosszabbítható, de az Ügyfélnek igazolnia kell, hogy az engedélykiadás feltételei továbbra is fennállnak”.

Az öt év lejártával erre a hosszabbításra nyújtott be kérelmet a cég, a hivatal pedig megállapította, hogy

-- a telephelyengedély kiadás feltételei továbbra is fennállnak,

ezért az engedélyt 5 évvel meghosszabbította. A határozat ellen fellebbezésnek helye nincs, az végleges és végrehajtható, de ellene kereseti kérelem nyújtható be, a pert az OAH ellen kell megindítani, írják.

Márciusban eldőlt, hogy nem épülhet meg Finnországban a Paks II. mintaprojektjének számító atomerőmű. Mika Lintilä, Finnország gazdasági a parlamentben beszélt arról, hogy a beruházásnak befellegzett, de ezt eddig is lehetett sejteni, a finn kormány ugyanis rögtön az orosz invázió kezdete után elkezdett látványosan kihátrálni a Paks II. mintaprojektjeként számon tartott erőmű projektje mögül.
https://telex.hu/belfold/2022/04/01/paks-ii-telephely-engedely-hosszabbitas-atomeromu

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Putyin nagy gázfenyegetése úgy tűnik, hogy elszámolási trükké szelídült

Mire volt jó?

Mint korábban írtuk, a lépésnek két racionális magyarázata van:

1) az egyik szerint az oroszok azzal akarják megtámasztani a rubel történelmi mélyponton lévő árfolyamát, hogy a gázbizniszen keresztül rubelvásárlásra kényszerítik a nyugati világot;

2) a másik elképzelés szerint az orosz pénzügyi rendszer elleni szankciók enyhítését és a Nyugat megosztását akarják elérni a manőverezéssel.

Nem olyan egyszerű

Azzal egyébként a szankciók és a pénzügyi fegyverkezés elismert kutatói is egyetértenek, hogy az Egyesült Államok számára kétélű fegyver globális pénzügyi dominanciája (hogy ez mennyire jelentős, azt korábbi cikkünkben mutattuk be): minél inkább a pénzügyi furkósbotra támaszkodik az amerikai külpolitika, annál inkább szeretnék függetleníteni magukat az amerikai pénzügyi rendszertől a potenciális ellenségek, ami csökkenti a furkósbot erejét.

Az oroszok számára ugyanakkor az a helyzet, hogy nem nagyon van alternatíva: bár a Krím 2014-es elfoglalása óta próbálnak lejönni a dollárról, jobb híján a kereskedelmi elszámolásokban az euróra támaszkodnak, mert a rubel senkinek sem kell. Szintén nem jött be az aranyfelhalmozás, és a kínai jüan csábítása is mérsékelt, hiszen az nem konvertibilis, és a világban elég kevés helyen használható.

-- Egyes nyugati elemzők szerint a rubel feltámadása is átmeneti illúzió.

A hosszabb távú hatások tekintetében sem tűnik mesterinek a putyini lépés, amennyiben az megingatta a nyugat-európai–orosz gazdasági kapcsolatok eddigi legszilárdabb pillérét, és vélhetően hozzájárul majd ahhoz, hogy az Európai Unió középtávon az orosz függőség jelentős csökkentésére törekedjen.
https://telex.hu/kulfold/2022/04/01/putyin-orosz-gaz-rubel-elszamolas-euro-eu-gazszerzodes

Válasz

M Imre üzente 2 éve

„Hozták a szavazópapírt, és aki hozta, az ki is töltötte nekünk”
2022. márc. 25.
A Vajdaságban nem a postás viszi ki a levélszavazatokat, hanem a Fidesz iránt elkötelezett helyi szervezetek aktivistái. A gyakorlat rengeteg visszaélésre ad alkalmat. Odamentünk és megnéztük, hogyan néz ki ez az egész élőben.
http://netpolgar.network.hu/video/forum_vitaindito_videok__ird_a_video_ala_a_velemenyed/hoztak_a_szavazopapirt_es_aki_hozta_az_ki_is_toltotte_nekunk_vajdasag_szerbia

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Olyan szavazólapmintákat osztogatnak vidéken, amiken előre be van ikszelve a Fidesz-KDNP
Ez önmagában nem törvényellenes, viszont kérdés, hogy mennyire etikus.
A Tiszta szavazás nevű civil szervezet pedig olyan mintalapról is osztott meg képet Facebookon, amire rá sem írták más pártok nevét, csak a kormánypártokét.
https://rtl.hu/valasztas-2022/2022/03/31/szavazolap-minta-iksz-fidesz-kdnp-valasztas-tisztasag
(videó)

Válasz

M Imre üzente 2 éve

A TASZ azt írja: "Az eddigi legsúlyosabb visszaélésekről érkezett hír a levelében szavazás kapcsán: a sajtó által bemutatott fényképek tanúsága szerint Erdélyben egyszerűen megsemmisítették az ellenzékre leadott szavazatok egy részét."

A posztban kifejtik: "A levélben szavazás jelenlegi rendszere alkalmatlan arra, hogy a választópolgárok szabad, befolyástól mentes és biztonságos joggyakorlását biztosítsa".

"Ha ugyanis bebizonyosodik, a mostani csalás azzal egyenértékű, mintha poltikai vélemény alapján nem engednének be egyes szavazókat a szavazóhelyiségbe" - teszik hozzá.

A TASZ egyébként a választási visszaélésekrefigyelve forródrótot is működtet. Tehát ha valaki ilyesmit tapasztal, azt bejelentheti a +36 30 722 33 56-as számon.
https://magyarnarancs.hu/belpol/a-tasz-feljelentest-tesz-a-kidobott-elvelszavazatok-ugyeben-247469

Válasz

M Imre üzente 2 éve

A Black mirror, azaz Fekete tükör a kortárs brit filmművészet csúcsa. Témái jelenkorunk fordított valóságát állítják célpontba, néha pedig az ebből kialakuló közeli jövő abszurd és groteszk világát tárják elénk, méghozzá meglehetősen sokkoló eszközökkel. Az egyes epizódok nem feltétlenül kapcsolódnak egymáshoz, viszont mindegyik provokatív és elgondolkodtató.

A nemzeti himnusz című részben az angol királyi család tagját, Susannah hercegnőt elrabolják, és csak akkor engedik szabadon, ha a miniszterelnök élő adásban szexuális aktust hajt végre egy disznóval.

Szegény kormányfő szorult helyzetbe kerül, de ellenáll a zsarolásnak. Csakhogy ekkor jönnek a politikai és kommunikációs tanácsadók, a közvélemény-kutatók, ők pedig csóválják a fejüket, hogy de így, de úgy, de amúgy… A közvélemény szereti és kedveli a hercegnőt, teljesítenie kell ezt a kérést, mert ezt várja el a szavazó, súgják a fülébe a kormányfőnek a tanácsadók.

Végül akkora lesz rajta a nyomás, hogy a miniszterelnök vállalja a szexuális aktust. Az eseményt élőben közvetítette a televízió, és mivel mindenki azt nézte, az utcák teljesen kiürültek, senki nem vette észre, hogy a hercegnő kint kószált a városban, az elrablója már fél órával az aktus előtt elengedte.

Mint kiderül, a tettes az egész akcióját egy médiahacknek szánta, hogy bebizonyítsa, mennyire függnek az emberek a médiától. ...

És ma, a választások előtt négy nappal olyan jelenetnek lehettünk tanúi, mely felér a Black mirror A nemzeti himnusz című részével. Orbán Viktor miniszterelnöknek a kisgrófós szelfije alatta van mindennek, ami alá politikus lesüllyedhet.

-- A keresztény-konzervatív közélet nagy része olyanná vált, mint egy albán látványpékség. Elöntötte a balkáni giccs. Nem ildomos hozzányúlni semmihez, mert minden ragad a koszos igénytelenségtől. Ami régen szégyen volt, az ma már büszkeség. A mai keresztény polgári sokaság olyanná lett, mint Határ Győző főhőse, aki egyedüli emberként lett túlélő a Földön, és egy idő után már csak hallucinációi vannak a valóságról.
https://www.erdely.ma/fekete-tukor-a-magyar-politikai-egen-szakacs-arpad-irasa-a-magyarorszagi-valasztasok-veghajrajarol

Válasz

M Imre üzente 2 éve

A Nemzeti Választási Iroda honlapján a levélszavazással kapcsolatos tudnivalókról a következő olvasható:

„A szavazási levélcsomag személyes átvétele során a választópolgár érvényes fényképes igazolvánnyal köteles igazolni a személyazonosságát. Amennyiben a nem magyar hatóságok által kiállított igazolványon és az átvételi jegyzéken szereplő személyes adatok eltérnek, úgy az eltérés tisztázása érdekében további dokumentumok (pl. lakcímkártya) bemutatása válhat szükségessé. A szavazási levélcsomag kizárólag a jegyzéken szereplő választópolgárnak személyesen adható át, meghatalmazottnak nem.”

Ami azt jelenti, hogy az összes, az aktivisták által kézbesített szavazási levélcsomagot

-- meg kellene semmisíteni,

mivel azt írja a választási iroda honlapja, hogy „a szavazási levélcsomag kizárólag a jegyzéken szereplő választópolgárnak személyesen adható át, meghatalmazottnak nem”, Vajdaságban viszont szinte az összes levélcsomag a Vajdasági Magyar Szövetség aktivistáinak birtokában van vagy volt, amíg nem kézbesítették azokat.
https://szmsz.press/2022/03/17/a-postasok-helyett-partaktivistak-kezbesitik-a-magyarorszagi-szavazasi-levelcsomagokat/
___

... törvénytelenül megy a szavazás.

„A vonatkozó jogszabályok úgy szólnak, hogy

-- az adott posta köteles átadni a szavazópolgárnak a borítékot.
-- Amennyiben közvetítő vesz részt a kézbesítésben, az szabálytalannak minősül.

Ennek alapján igazság szerint az NVI-nek már meg kellett volna semmisítenie a Szerbiában leadott szavazatokat, de mivel ez nem Magyarország területén történik, nyilván nem fognak tudomást venni róla”

– mondta a Szabad Európának a politikus (Csernik Árpád, a Magyar Mozgalom képviselőjelöltje).
https://www.szabadeuropa.hu/a/magyar-valasztasok-szerbiaban-a-nem-fideszes-valasztok-eltunt-szavazolapjai/31775828.html

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Magyar választások Szerbiában – a nem fideszes választók eltűnt szavazólapjai

Nem kapta meg a szavazólapját több olyan vajdasági magyar, akiről köztudott, hogy nem Fidesz-szavazó. Szerbiában nem az állami posta, hanem a Vajdasági Magyarok Szövetségének aktivistái kézbesítik a szavazólapokat – ezt még március 11-én jelentette be a párt elnöke. Azonban egy hét múlva Pásztor István letagadta, amit hét nappal korábban mondott. Azóta kiderült az is, hogy több ellenzékinek számító szerbiai magyarnak nem kézbesítették a szavazólapját. Forrásaink szerint a VMSZ feketelistáján szerepelnek azok, akik bizonyítottan nem Fidesz-hívek. A szerb posta csak a választások után mondja meg, kivel kötöttek szerződést a magyar levélszavazatok kézbesítésére.

Az előző két választás slágertémája a valójában határon túl élő fantomlakosok sorsdöntő szavazatai voltak. Ez a fajta voksturizmus leginkább a kelet-magyarországi megyéket érintette, ahol annak ellenére ugrott meg papíron a lakosok száma sokszor a többszörösére, hogy mindeközben a falvak folyamatosan elnéptelenedtek. Az elmúlt években számtalan videóval és cikkel lepleztük le a választási csalásra lehetőséget adó anomáliát.
https://www.szabadeuropa.hu/a/negyevente-atjovunk-ukranbol-orbanert-es-megszavazzuk-nektek-a-nyomorusagot-fiktiv-lakcim-tornyospalca-ukran-szavazat/31127829.html

Az ügyekben sokszor indult rendőrségi nyomozás és született bírósági ítélet is, azonban a kormány tavaly novemberben hirtelen legalizálta azt, amit korábban büntetett: a fiktív lakcímeket.
https://www.szabadeuropa.hu/a/ujszentivan-szerbia-valasztas/31463804.html

Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lehetne továbbra is csalni. Korábbi cikkünkben megmutattuk, hogyan szavazhatnak a határon túli halottak is a magyar választásokon,
https://www.szabadeuropa.hu/a/siron-es-hataron-tul-a-halott-szavazok-fideszes-voksa/31732252.html

Még március 11-én egy sajtótájékoztatón jelentette be a VMSZ elnöke, hogy besegítenek a szerb postának a szavazatok kézbesítésében.

„Tudomásunk van arról, hogy a posta külső segítséget fog kérni annak érdekében, hogy időben eljuttassa a kovertákat, a borítékokat a címzettekhez” – ezt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke jelentette be, aki azt is elmondta, hogy a magyarországi kötődésű CMH (Concordia Minoritatis Hungaricae) irodát ajánlották arra, hogy a magyar szavazóknak kézbesítsék a levélcsomagokat.

Mi a CMH?

A CMH egy határon túli magyar civil szervezet, amelyet húsz évvel ezelőtt hoztak létre azért, hogy segítse az egyszerűsített honosítási eljáráshoz szükséges kérelmeket és az ehhez kapcsolódó dokumentumok beszerzését. A Vajdaságban hat irodájuk működik.


Már március 18-tól átvehették a levélcsomagokat azok a határon túli magyarok, akik nem rendelkeznek magyarországi lakcímmel. A választási botrányra akkor derült fény, amikor a Szabad Magyar Szó elkezdett cikksorozatot írni arról, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség aktivistái erőszakosan próbálják rávenni a saját otthonukban az embereket arra, hogy szavazzanak.
https://szmsz.press/2022/03/17/a-postasok-helyett-partaktivistak-kezbesitik-a-magyarorszagi-szavazasi-levelcsomagokat/

„Becsöngetett hozzánk egy ember, aki postásként mutatkozott be, de nagyon gyorsan kiderült, hogy nem postai alkalmazott, mert nem hordott postásegyenruhát. Amikor újból megkérdeztük, mégis kicsoda, nem volt hajlandó azonosítani magát, annyit mondott, hogy hozta a szavazási levélcsomagokat”

– mondta a Szabad Európának egy névtelenséget kérő szabadkai férfi.

„Nem is akarják meghagyni az embereknek a lehetőséget, hogy nyugodtan otthon átnézzék, átgondolják, hogy kire szavaznak, kitöltsék és feladják postán vagy leadják a külképviseleten. Nem, ezek az emberek erőszakosan ragaszkodnak ahhoz, hogy amit kihoztak, azt vissza is vigyék. Ja, és ezek az emberek a VMSZ aktivistáiként mutatkoznak be”

– mesélte egy zentai asszony lapunknak, aki végül nem jó érzéssel, de odaadta az aktivistának a szavazólapját, miután ikszelt.

-- most pedig megmutatjuk, hogyan trükköznek Szerbiában.

-- „De ha nem szerb postások és nem VMSZ-aktivisták, akkor mégis kik hordják ki házhoz a magyaroknak a leveleket? Hogy kerültek hozzájuk a levélszavazatok és miért ragaszkodnak makacsul és agresszívan ahhoz, hogy rögtön szavazzanak le a saját otthonukban az emberek, mert ők azonnal viszik is vissza a szavazatokat?”

– mondta lapunknak egy férfi, aki már szavazott, de végül személyesen a konzulátusra vitte be a borítékját.

-- „Valószínűleg azért vannak ennyire felháborodva az aktivisták, amikor elutasítják őket vagy nem kapják vissza azonnal a szavazatokat, mert ők a szavazatokért cserébe juttatást kapnak a VMSZ-től. Minél több szavazatot szednek össze, annál több pénz üti a markukat. Ez már az a helyzet, amikor az utolsó javainkat is elveszik és a szavazatainkkal is üzérkednek”

– magyarázta egy topolyai férfi. Egy másik forrásunk szerint akad olyan település, ahol még a levelek kézbesítésével sem bajlódnak.

-- „Csantavéren nem is házalnak az aktivisták, hanem a Gebi Takarmánygyár mellett lévő irodába invitálják be a szavazópolgárokat, és ott sem akarják kiadni a kezükből az aktivisták a szavazólapokat, hanem arra próbálják rábeszélni az embereket, hogy ott azon nyomban szavazzanak le.”
Választási csalás törvényesen

Csernik Árpád, a Magyar Mozgalom képviselőjelöltje szerint közbotrány, ami a szerbiai magyar választások kapcsán megy. A szerb választásokon induló politikus szerint a helyi Fidesz-hívők azért vannak felháborodva, hogy egyáltalán téma a pártaktivisták postássá avanzsálódása, mert az ellentábor mérgelődését a választási joguk csorbítására tett kísérletnek élik meg. A másik tábor pedig – szerinte jogosan – azért van felháborodva, mert törvénytelenül megy a szavazás.

-- „A vonatkozó jogszabályok úgy szólnak, hogy az adott posta köteles átadni a szavazópolgárnak a borítékot. Amennyiben közvetítő vesz részt a kézbesítésben, az szabálytalannak minősül. Ennek alapján igazság szerint az NVI-nek már meg kellett volna semmisítenie a Szerbiában leadott szavazatokat, de mivel ez nem Magyarország területén történik, nyilván nem fognak tudomást venni róla”

– mondta a Szabad Európának a politikus.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt már a botrány kirobbanása után panasszal élt a Nemzeti Választási Bizottságnál, de a testület nem talált kivetnivalót abban, hogy nem a szerb posta kézbesíti a leveleket a szavazóknak. Egyúttal annyit közölt az NVI, hogy a szavazási levélcsomagok kézbesítőinek tartózkodniuk kell „a választópolgárok szabad joggyakorlásának befolyásolásától”.

Miután a Kétfarkúak panaszát elutasították, a párt jogorvoslatért a Kúriához fordult.

Az ügyben többször kerestük a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét írásban és telefonon is, azonban cikkünk megjelenéséig nem reagált kérdéseinkre.
https://www.szabadeuropa.hu/a/magyar-valasztasok-szerbiaban-a-nem-fideszes-valasztok-eltunt-szavazolapjai/31775828.html

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Több kampány arra hívja fel a figyelmet, hogy ne bízza senki a levélszavazatát a román postára, a szolgáltató ezt visszautasítja

A román posta a magyar nyelvű sajtóban megjelent kampányt okolja, amely állítása szerint a vállalatot becsmérlő üzeneteket tartalmaz az április 3-i, vasárnapi magyarországi parlamenti választásokkal összefüggésben. A posta azt állítja, hogy a kolozsvári EMNT kérésére reklámot készítettek, amelyben arra buzdítják az embereket, hogy ne a román posta szolgáltatásait vegyék igénybe a levélszavazáshoz, hanem használjanak alternatív lehetőségeket.

A sajtóközleményben az is szerepel, hogy a román posta „politikai vita áldozatává vált” a magyarországi választásokkal összefüggésben, és hogy a postai dolgozók kifogástalanul osztottak szét a térség teljes lakosságának több mint háromszázezer szavazólapot tartalmazó borítékot. A posta ezeket a borítékokat is visszaküldené a magyar választási hatóságnak.
https://www.szabadeuropa.hu/a/nem-gondoltam-volna-hogy-igy-tortenik-magyarorszagon-is-a-szavazas/31779483.html
___

Az Erdély-szerte kiküldött levélszavazatokat a romániai magyar politikai pártok képviselői, a hozzájuk köthető civil szervezetek, valamint azok önkéntesei gyűjtik össze és szállítják a külképviseletekhez.
https://www.szabadeuropa.hu/a/levelszavazat-nvi-feljelentes/31779993.html

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Kidobott levélszavazatokat találtak Marosvásárhely mellett
2022. március 31. – Transtelex

Marosvásárhely mellett egy hulladéklerakatban egy teljes zsák kidobott és részben elégett magyarországi választási szavazólapra bukkantak.

Szerdán több, a magyarországi választásokra szánt szavazólapot találtak zsákokba gyűjtve a Marosvásárhelyt Jedd községgel összekötő országút mellett. Az üres telken, amelyet eddig illegális hulladéklerakatként használtak, az építkezési hulladékok törmelékkupacai között bezsákolt szavazólapokra bukkantak, ezeknek egy része el is volt égetve.

A punctul.ro/pontmaros helyi portál újságírója Cristian Teodorescut telefonon értesítette egy anonim olvasó arról, hogy mit talált Jedd község határában és néhány fotót is küldött róla. Az újságíró kiszállt a helyszínre és videófelvételt készített.
https://www.youtube.com/watch?v=2gIWsBM8ito
A képsorokból kiderül, hogy már kitöltött szavazólapokról van szó, néhányon az is jól látható, kikre adták le szavazatukat azok, akiknek borítékja az illegális hulladéklerakat szemétkupacai között végezte. Az egyik szavazólapon kivehető az ellenzéki koalícióra behúzott X, a másikon pedig jól látható, hogy egy választópolgár a Mi Hazánkra adta le voksát.

A Transtelex megkeresésére Cristian Teodorescu elmondta, hogy nem nyúlt hozzá a zsákhoz, mindent a helyszínen hagyott, és értesítette a rendőrséget az esetről. Arra vonatkozó információja egyelőre nincs, hogy kiszálltak volna-e már helyszínelni vagy sem, őt nem keresték meg további felvilágosítások végett. Egyelőre tehát nincs arra vonatkozó információnk, hogyan, milyen körülmények között került oda az a bizonyos zsák, és arra vonatkozóan sincs, hogy hány szavazólapot tartalmazhatott.
https://telex.hu/kozelet/2022/03/31/kidobott-levelszavazatok-erdely
https://www.punctul.ro/pontmaros/kidobott-magyarorszagi-szavazolapok-jedden/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

„Akkor kommunista vagy” – így vesznek el százmilliókat független polgármester vezette városoktól

A keresztény-konzervatív független jelölt elindul a Fideszével szemben, a helyi plébános rögtön kiprédikálja, aztán mégis ő nyeri a polgármesteri pozíciót az addig Fidesz-vezetésű kisvárosban. Nem, nem Márki-Zay Péterről és Hódmezővásárhelyről beszélünk. Hanem a Pusztaszabolcsot vezető Zsuffa Erzsébetről, „Bözsiről”. Az egykori karatebajnok polgármestert azután kerestük meg, hogy múlt héten harcos közleményben számolt be egy magyar mércével is döbbenetes húzásról. A Nemzeti Együttműködés Rendszere működésben – a független kisvárosi polgármester szemszögéből. Interjú.

– Nyilván ön is kiábrándult fideszes.

– 2010-ben nagyon drukkoltunk még, hogy győzzenek, igen. Akkor természetesen még rájuk szavaztam. El nem tudtam volna képzelni, hogy ők lesznek azok tíz évvel később, akik ilyen elviselhetetlen függőségben akarják majd tartani a városomat.

– A város tehát azért szenved hátrányt, mert ön a polgármester?

– Nem akartam elhinni, hogy ez így lehet.

– Ha mégis így van, nem kellene inkább lemondania? A város gondjai megoldódhatnának, jöhetne a pénz…

– Egyrészt nem oldódnának meg: fideszes polgármester elődöm nem volt képes elintézni az utak rendbetételét, azt, hogy a sorompós, kettévágott város végre összenőhessen. Holott itt valósítja meg Mészáros Lőrinc az ország legdrágább vasúti fejlesztését. Csak éppen a város nem profitált ebből. Látták ezt a pusztaszabolcsiak is: nem a két szép szememért kaptam 59 százalékot a választáson. Másrészt bár ismerős, de elég taszító logika, amit az imént megfogalmazott.

– Tud mondani valamit, amiért jó döntés volt önt választania a városnak?

– Egyenmérce van. Nincs holdudvarom, az én rokonaim és barátaim nem indulhatnak el városi pénzekért. A férjem egy helyi sportklub vezetője – nem jelentkezhet támogatásért. A város lakóit főállásban szolgáló ember vagyok, nem valami uraság. Elszámolással tartozom Pusztaszabolcs lakóinak és el is tudok számolni az utolsó forintig, viszont: csak nekik tartozom elszámolással. Megyei közgyűlési elnököknek, fideszes képviselőjelölteknek úgy érzem, nem. A város lakói mondathatnak le, nem Molnár Krisztián, aki szintén felszólított már erre. Jellemző egyébként, hogy az országos napilapok akkor hirtelen foglalkoztak Pusztaszabolccsal. Tavaly januárban.
https://www.valaszonline.hu/2022/03/30/zsuffa-erzsebet-pusztaszabolcs-fidesz-palyazat-interju/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Levelet küldene az Amnesty és a Háttér Társaság a koronavírus-listára

A két szervezetnek ugyanakkor nincsenek komoly illúziói azzal kapcsolatban, hogy az állami szerv ennek a megalapozott kérésnek eleget tesz, ezért nyilvánosan is közölték a levél tartalmát:

„Tisztelt Állampolgár!
Ma, amikor háború dúl a szomszédunkban, a legfontosabb kérdés, hogy Magyarország belekeveredik-e a háborúba vagy kimarad belőle. Ez foglalkoztatja a magyar emberek többségét.
A kormány most mégis arra fordít milliárdokat, hogy putyini mintára ok nélkül keltsen félelmet a magyarokban, ezzel tovább keltve a gyűlöletet magyar és magyar között. Putyin volt először az, aki aljas módon összemosta a pedofíliát a melegséggel.
Egy budapesti villamoson egy férfi kést rántott egy leszbikus párra, mert kézen fogva utaztak. A putyini népszavazáson arról döntünk, hogy egy mindenki számára biztonságos Magyarországot szeretnénk-e vagy, hogy emberek torkának kést szegezzenek, az autók alá lökjék, vagy éppen tojással dobálják meg őket azért, amilyennek születtek.
Ha ez a népszavazás érvényes lesz, akkor a fiatalok nem kaphatnak segítséget az iskolában az őket ért bántalmazással szemben és ellehetetlenül az érdemi, tudományos alapokon nyugvó szexuális felvilágosítás is. Ez ahhoz vezethet, hogy elterjednek a nemi betegségek, illetve nem lehet majd beszélni a fogamzásgátlás kérdéseiről sem. Ezért fontos érvényteleníteni ezt a népszavazást.
Részletesen írtak itt arról, hogy miért értelmetlenek a kormány putyini népszavazásán feltett kérdések. Vannak fontos problémák, amiket a gyermekvédelemben meg kell oldani, de azok nem ezek a népszavazáson feletett kérdések. Ezekre a kérdésekre az érvénytelen szavazat a legjobb válasz.
Nem foszthatjuk meg a fiatalokat attól a joguktól, hogy a szexualitásról és a nemiségről az életkoruknak megfelelő, tényszerű információkat halljanak. Ezért el kell utasítanunk ezt a népszavazást. Érvénytelen kérdésre érvénytelen választ kell adni: szavazzon Ön is érvénytelenül a népszavazáson!”
https://telex.hu/belfold/2022/03/29/levelet-kuldene-az-amnesty-es-a-hatter-tarsasag-a-koronavirus-listara

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Putyin hekkerei is látják a magyar külügy titkait, az Orbán-kormány évek óta nem bírja elhárítani őket

2021. december 30-án Moszkvában Szergej Lavrov orosz külügyminiszter feltűzte magyar kollégája, Szijjártó Péter öltönyére a Barátságért Érdemrendet. Bár az érdemrendet Lavrov adta át, annak odaítéléséről maga Vlagyimir Putyin orosz elnök döntött. Nem véletlenül, hiszen a földgömböt körbe ölelő olívaág-koszorút formázó medál – hátoldalán a cirill betűs felirattal: „Béke és Barátság” – a legmagasabb orosz állami kitüntetés, amit külföldi kaphat.

„Büszke vagyok rá, hogy az elmúlt évek rendkívül kedvezőtlen globális és regionális folyamatai ellenére – szövetségesi kötelezettségeink tiszteletben tartásával párhuzamosan – fenn tudtuk tartani a nemzeti érdekeinknek megfelelő, kölcsönös bizalmon alapuló együttműködésünket Moszkvával” – dicsekedett a kitüntetésével a magyar külügyminiszter Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter akkor már rég tudta, hogy Oroszország titkosszolgálatai megtámadták és feltörték az általa vezetett Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) informatikai rendszereit. Már 2021 második felére kiderült, hogy az oroszok teljesen kompromittálták a külügy számítógépes hálózatát és belső levelezését, és feltörték a „korlátozott terjesztésű” és „bizalmas” minősítésű állami és diplomáciai információk továbbítására használt, csak szigorú biztonsági előírások betartásával használható titkosított hálózatot is.

Egy, a birtokunkba jutott belső irat szerint még 2022 januárjában is célzott támadások érték a külügyminisztériumot. A külügy kommunikációs csatornáinak orosz feltöréséről többek közt olyan volt állami tisztviselők osztottak meg velünk részleteket, akik az incidenst közvetlenül ismerő tisztviselőktől értesültek azokról.

Volt titkosszolgálati tisztek szerint a kibertámadások nyomai alapján a Magyarország külügyminisztériuma elleni műveletek mögött egyértelműen az orosz titkosszolgálatok hekkercsoportjai állnak. Ezek a hekkerek egyrészt a korábban Putyin által is irányított Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak, az FSZB-nek, másrészt az orosz katonai titkosszolgálatnak, a GRU-nak dolgoznak. A források elmondása szerint a magyar állami szervek régóta és jól ismerik őket, mivel már legalább egy évtizede folyamatosan támadják a kormányzati hálózatokat. A hazai orosz támadások legtöbbször más NATO-s országok elleni hekkelésekkel függenek össze, és a támadások beazonosításában a nyugati szövetség tagjai rendre együttműködnek, információkat osztanak meg.

A magyar diplomácia a külügyi hálózatok feltörésével gyakorlatilag nyitott könyvvé vált Moszkva számára. ...

2021. karácsonya előtt a minisztérium már egy utasítást is kiadott a külképviseleteknek, melyben szigorította a mobiltelefonok hivatali munkára való használatát, majd 2022. január 7-én a kibervédelmi felelős leszidta a munkatársakat, amiért nem tartják azt be. „A KKM információ- és kiberbiztonságának növelésének érdekében végzett technikai vizsgálatok kimutatták, hogy a KKM hivatali levelezése nem kizárólag az arra engedélyezett típusú eszközökön és programok használatával folyik” – áll a Direkt36 által megismert minisztériumi belső levélben.

A külügyben a levelek miatt egyre többen kezdett el gyanakodni rá, hogy elég komoly lehet a baj. A minisztérium belső ügyeit ismerő egyik forrás akkor még azt gondolta, hogy talán a kínaiak törték fel a külügy rendszerét. Erre az egyik minisztériumi körlevél is utal: „Mérhető mennyiségű, bizonyítottan Kína irányába személyes adatokat rejtett módon kommunikáló eszközök is használatban vannak. Ilyenek, többek között (a teljesség igénye nélkül): Huawei (ZTE), Honor, Xiaomi, Wiko, OnePlus”. ...

2013 februárjában egy NATO- és EU-tagország moszkvai nagykövetsége is áldozatul esett a később TeamSpy néven emlegetett támadási módszernek, csakúgy, mint többek közt francia és belga kutató- és oktatási intézmények. A támadás részletei később egy szakértői elemzésben jelentek meg anonimizált formában.

A hatalmas kiterjedtségű orosz TeamSpy-támadást nem a nyugati országok elhárítása, hanem a magyar Nemzeti Biztonsági Felügyelet (NBF) kibervédelmi központjának (NBF CDMA) szakemberei fedezték fel, mondta egy, az esetet ismerő kiberbiztonsági szakember. A 2011-ben létrejött magyar központ minisztériumok és állami szervek felett állva gyűjtötte össze a szaktudást és kibervédelmi képességet, pár évvel később pedig már a NATO kibervédelmi munkacsoportját is egy magyar vezette.

Az esetet jól ismerő kiberbiztonsági szakember szerint a TeamSpy-támadásra a magyarok agresszív visszatámadással reagáltak. Feltörték az oroszok támadó infrastruktúráját, beazonosították a többek közt orosz és ukrán internetkávézókból tevékenykedő orosz hekkereket, ráadásul megszerezték a TeamSpy-támadások célpontlistáját is. NATO-s partnerekkel közös akcióban, az áldozatok gépeibe belépve a világ minden pontján egyszerre kapcsolták le a fertőzött gépeket, elvágva az orosz hekkereket rengeteg információtól. Egy ilyen művelet komoly szervezést és szakértelmet igényel, ami a Direkt36 több kiberbiztonsággal foglalkozó és az esetet is ismerő forrása szerint mutatja, hogy milyen fejlett volt akkoriban még a magyar kibervédelem. ...

A 2010-es évek elejétől kezdtek el az orosz titkosszolgálatok – főként a belső elhárítás (FSZB) és a katonai hírszerzés (GRU) – igazán ráfeküdni a hekkertámadásokra. „Oroszország számára a kiberhadviselés egy állandó információs hadviselés részét képezi. Ez a hadviselés abból indul ki, hogy a nyugati világ alá akarja ásni Oroszország hatalmi pozícióját, és végső soron az ország alávetésére irányuló átfogó és folyamatos tevékenységet folytat” – mondta a Direkt36-nak Buda Péter, az AH volt nemzetbiztonsági főtisztje. ...

A második Orbán-kormány idején a Külügyminisztériumot és képviseleteit érő kiterjedt orosz támadásról azonban semmi sem került korábban nyilvánosságra. „A teljes külügyi háló minden végpontját megfertőzték, mindenki érintett volt. Az oroszok konkrétan ki-be mászkáltak a rendszerbe domain adminisztrátori jogosultsággal” – mondta az Orbán-kormány volt tisztviselője. Állításait olyan volt titkosszolgálati tisztek is megerősítették, akik orosz hírszerzéssel kapcsolatos területtel is foglalkoztak. A külügy rendszereinek integritását 2013 körül sikerült helyreállítani. ...

„Fontos érteni, hogy Magyarország nem a fő célpontja ezeknek a támadásoknak, hanem egyszerűen annyira rossz a biztonsági szintje a magyar állami- és magáninfrastruktúráknak, hogy itt a legkönnyebb bejutni” – mondta a jelenségről egy kiberbiztonsági szakember.

Az NBF kibervédelmi központjának akkori vezetője, Frész Ferenc egy 2015-ös előadásában beszélt arról, hogy munkájuk jórészt ezeknek a sérülékenységeknek a kezeléséről szólt. Csakhogy ekkorra már az NBF kibervédelmi központja gyakorlatilag megszűnt. Frész az előadásában azt állította: úgy szétverték a magyar kibervédelmet, hogy azzal teljesen megszűntek Magyarország védelmi képességei, és „orosz gazdasági nyomásra történt mindez”. Azt nem fejtette ki, hogy ezt mire alapozza, és a Direkt36 megkeresésére sem kívánta az akkori állítását kommentálni.

A magyar politika látványos oroszbarát fordulata 2014-ben állt be, miután Orbán és Putyin bejelentették a paksi bővítésről kötött megállapodásukat, majd a külügy vezetését a kiterjedt orosz kapcsolatokkal rendelkező Szijjártó Péter vette át. 2014 novemberében a Nemzeti Biztonsági Felügyeletet vezetőjét leváltották, az intézményt bevitték a Belügyminisztérium alá, pár hónappal később pedig átszervezésre hivatkozva felmondtak a kibervédelmi központ munkatársainak.

Egy, az esetet ismerő kiberbiztonsági szakember értelmezése szerint a magyar kibervédelemre az Orbán-kormány a magyar-orosz közeledés kerékkötőjeként kezdett tekinteni, és többek közt a paksi bővítésről szóló megállapodás hozott negatív fordulatot. Egy másik kiberbiztonsági szakember ezt azzal egészítették ki, hogy a kibervédelmisek azzal is elszigetelték magukat, hogy kendőzetlen stílusban, „diplomáciázás nélkül” tárták a különféle minisztériumok elé, hogy milyen kritikus sérülékenységekre bukkantak a kormányzati hálózatokban.

A harmadik Orbán-kormány idején a kibervédelmi feladatokat így a Belügyminisztérium alá tartozó szervek vették át, elsősorban a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ). Csakhogy a kibervédelmi központ megszüntetése után valójában mindegyik titkosszolgálati és állami szerv elkezdett egy kicsit kibervédemi feladatokkal foglalkozni. Az Orbán-kormány egy volt tisztviselője szerint ennek az lett a következménye, hogy a különféle szervek rendszeresen egymásra mutogatnak és a másikra várnak, egymástól elszigetelten működnek, olykor pedig még kifejezetten rivalizálnak is.

A következő nagy orosz támadási hullám meg is mutatta az új felállás gyengeségeit. ...
https://telex.hu/direkt36/2022/03/29/putyin-hackerei-is-latjak-a-magyar-kulugy-titkait-az-orban-kormany-evek-ota-nem-birja-elharitani-oket

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Újabb betekintés az objektív, igaz, magyar hírgyártásba. Aki mást mond, hazudik!
https://www.youtube.com/watch?v=ELAfLRDwDhI

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Elvileg megvan a 20 ezer ellenzéki szavazatszámláló. Gyakorlatilag nem biztos, hogy nincs közöttük beépített ember. Figyeljen mindenki és ha április 3-án a legkisebb gyanú is felmerül, dokumentáljátok, jelentsétek. Nem szabad hagyni, hogy idén is... leálljanak a szerverek.
https://www.szabadeuropa.hu/a/valasztasi-csalas-mit-tehetsz-ellene-orszaggyulesi-valasztasok-jogvedelem/31770850.html

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Ha a Fidesz nyer a választásokon, akkor megszorításokra lesz szüksége, mert az EU segítségére jelenleg nem számíthatnak. Hiszen eddig azért nem kapott meg 3000 milliárd forint uniós támogatást az ország, mert a kormány nem hajlandó minimális antikorrupciós garanciákat sem bevezetni.

Ha a Fidesz nyer, minden magyar megfizeti az árát 12 évnyi felelőtlen politikájuknak. Ha a Fidesz nyer, az uniós pénzek lassan érkeznek majd meg Magyarországra – és hatalmas megszorításokra lesz szükség.

Mi viszont gyorsan haza tudjuk hozni a magyaroknak járó, fejenként másfél millió forintnyi uniós támogatást.
-- Donáth Anna
___

Havasi Bertalan csütörtökön közölte az MTI-vel, hogy

„300 millió euró uniós forrás nyílhat meg rövidesen Magyarország számára. Orbán Viktornak az Európai Bizottság elnökéhez címzett levele nyomán a testület lehetővé tette, hogy hazánk előleget kapjon az EU egyik újjáépítési alapjából. A baloldal uniós forrásokkal kapcsolatos hazugságainak ékes cáfolata, hogy kevesebb mint egy hét után Orbán Viktor kezdeményezése beindította az Unió gépezetét, és a Bizottság a REACT-EU rendelet módosítására tett javaslatot”.

A kormány sajtója rögtön lelkendezett:

-- Célt ért a miniszterelnök levele, hazánk előleget kap egy uniós újjáépítési alapból - írta a Magyar Nemzet.
-- Megbukott a baloldal hazugsága: újabb uniós pénzek jönnek Magyarországra - számolt be az Origo.
-- Orbán Viktor levele után háromszázmillió eurós forrás nyílhat meg Magyarország előtt - állította az Index.

Csakhogy a valóságban Orbán levelének semmi köze sincs ahhoz a 300 millióhoz, aminek az érkezését a magyar kormány ünnepli.

Ezt a pénzt ugyanis mindenképpen megkapta volna Magyarország, függetlenül attól az 5800 milliárd forinttól, amit Orbán Viktor a levelében követelt. Amiről a mostani bizottsági javaslat szól, az csupán annyi, hogy egy 2020 decemberében megítélt keretet gyorsabban és rugalmasabban lehet elkölteni, mint ahogy az eddig érvényes szabályokból következett volna. Ráadásul a brüsszeli javaslat nem Magyarországról szól, hanem mindegyik tagállamról, ahová sok ukrán menekült érkezett.

A bödön, ami kinyílik

A REACT-EU egy összesen 50 milliárd eurós program, ami tipikusan azért van, hogy amíg nem sikerül lehívni az RRF-t (amit Orbán a levelében kért), addig is lehessen friss pénzekhez hozzáférni, különösebb tervezési munka nélkül. A REACT-EU lényege ugyanis az, hogy a 2014-2020-as költségvetési ciklusban már elfogadott programokat meg lehessen hosszabbítani 2023-ig.

Ezt a pénzt a tagállamok papíron már 2020 decemberében megkapták, lehetett tudni, hogy ki mennyire jogosult belőle. Ez Magyarország számára sem új pénz. Ami újdonság, hogy csütörtökön az Európai Bizottság azt javasolta, hogy a keretből még felhasználható pénz 45 százalékát előre megkaphassák azok az országok, ahová nagyon sok ukrán menekült érkezett a háború kitörése óta.

Az eredeti menetrend szerint a keretből 11 százalékot lehetett előre lehívni, a többit pedig utólag elszámolni, ahogy a programok kifutnak, és vannak már számlák és teljesítési igazolások - addig a tagállamok a saját költségvetésükből meghitelezik a pénzt, mint általában az EU-s támogatások esetében szokás.

Az a 300 millió euró, ami várhatóan heteken belül hozzáférhető lesz a magyar kormány számára, tehát egy olyan keretből való, amit a magyar kormány egyébként is megkapott volna, 2023 végéig. Erről nem volt eddig sem vita.
https://444.hu/2022/03/25/eleg-nagyot-hazudott-orban-sajtofonoke-az-eu-s-penzekrol

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Aljas, degenerált ... reklám.
https://www.youtube.com/watch?v=WEN1QSKNKaQ

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Gyűlölöd, amikor folyton politikai reklámokat kell nézned a videók előtt? Van egy jó hírünk: a Telexen továbbra sem kell a pártok politikai hirdetéseivel találkoznod, ha meg akarod nézni egy videónkat!
https://www.youtube.com/watch?v=2PHa02om86E

Válasz

M Imre üzente 2 éve

A kormány nem kampányolhat választási céllal

Január elején már írtunk arról, hogy Heindl Péter az ügyészséghez fordult, mivel szerinte a kormány megsérti az Alaptörvényt a Magyarország előre megy! Nem hátra! plakátjával. Heindl azzal érvelt beadványában, hogy a kétharmados többséggel elfogadott választási törvény – az uniós jogszabályokhoz hasonlóan – a pártokra bízza a választási harcot, s ezzel kapcsolatban az Magyar Alkotmánybíróság is kimondta, hogy:

-- „Az államnak (…) semlegesnek kell maradnia a politikai pártok küzdelmében és a politikai verseny feltételeit szabályozó jogszabályok megalkotása során.

Így amikor az állam is kirakja az említett plakátokat, és elárasztja az internetet az „előre megy” videókkal, akkor a Fidesz törvénytelen túlerőhöz jut a kampány során. Heindl azt várta, hogy az ügyészség leszedeti a plakátokat és a hasonló tartalmú videókat, és felszólítja az Alaptörvényt sértő megrendelőt, a Kormányzati Tájékoztatási Központot ebbéli tevékenysége beszüntetésére.

Nem ez történt, a Fővárosi Ügyészség, majd pedig a Legfőbb Ügyészség is arra a következtetésre jutott, hogy a kampányt törvénysértően befolyásoló kormányhirdetések dolgában nincs joga eljárni. Már ez is meglepő (hisz az ügyészségnek minden jogsértés ellen kötelessége fellépni), és az is felfoghatatlan, hogy válaszában nem közölte, kinek lenne feladata meggátolni ezt a jogsértést.

Heindl ezek után a Nemzeti Választási Bizottsághoz fordult beadványával, ám ott is elutasították, érdemi indok nélkül. Fellebbezett a Kúriához, ahol szintén nem tartották megalapozottnak panaszát. Ezért a jogász úgy határozott, hogy immár az emberi jogok strasbourgi bíróságához fordul.

A pécsi jogász azonban már januárban sem csak adminisztratív úton lépett fel a vélelmezett törvénytelenség ellen, hanem a gyakorlatban is. Akkor is járta az utcákat, és átfestette a kormány „előre megy” plakátjait Pécs legforgalmasabb közterületein. Többen is látták, ám sosem jelentették föl, senki se kiabált rá, és nem jöttek rendőrök, hogy elővezessék. Pedig várta a rendőröket, hogy elmagyarázza: amit tesz, azt törvénytiszteletből teszi a saját jogszabályait durván felrúgó kormánnyal szemben. De az egyenruhások egészen márciusig nem igazoltatták. Most, hogy ez megtörtént, végre elmondhatta nekik az ügyészség által sem cáfolt véleményét.
https://www.szabadeuropa.hu/a/a-torvenytisztelo-pecsi-plakatjavito/31748463.html

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Bár idén nem ment el a köztévés kotkodácsolásig a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) abban az öt percben, amit az M1 biztosított számukra, azért most sem nyomtak hagyományos kortesbeszédet.

Tóth Imre Bruti, az MKKP egykori jelöltje, amúgy humorista, aki most szimpatizánsként mutatkozott be, először is kedves szavakkal megköszönte a meghívást, hogy megjelenhetnek az M1-en, hogy „mi is szívhatjuk itt a szabadság levegőjét”, mondta, majd javasolta, hogy mindenki látogasson el az MKKP honlapjára, mert ott van jó pár érdemi dolog. Ezután jött a stand-up, amikor is becsörgött egy telefon, Tóth pedig beletemetkezett abba, és olyanokat mondott, hogy

„tudod, az M1-en vagyok, ahova be szoktunk jönni rendszeresen, (…) a kicsit is meg kell becsülni, (…) vannak itt sokan, mint az oroszok Ukrajnában, (…) szeretnek itt lenni, tök aranyosak, vannak ilyen kameratőrök, meg világos minden, nagyon jópofa, nem innen vagyok kitiltva, az a Rádiókabaré.”
Miután lecsinosozta a műsorvezetőt, kitért a hatósági árra is, így: „mit vegyél, nem tudom, valami olcsót, vegyél csirke far-hátat, az olcsó, meg olajat, tudod, hatósági áras. Nem kő-, étolaj, meg tankoljál feltétlen. De ha nem kapsz, akkor ne terjeszd, mert azt most ilyen rémhírkeltés, (…) mondd, hogy nem volt kedved tankolni, meg túrót, meg tejet, 1,5-ös, az is benne van.”

Amikor befejezte, már csak fél perc körüli ideje maradt, ezen látványosan meglepődött, majd pár mondat után már véget is ért az öt percük a közmédiában.
https://telex.hu/valasztas-2022/2022/03/23/mkkp-m1-ot-perc-kozmedia

Videó:
https://www.youtube.com/watch?v=3C9BfPFV67s

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Közpénzmilliárdokból fizetik Rétvári kampányeseményeit
https://www.youtube.com/watch?v=iSVtnr6DuWw

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Fontos, hogy az ellenzékieknek-legalábbis a férfiaknak- legyen töke! Hiszen határtalanok a lehetőségek a vélemény nyilvánítás szabadsága témakörében...
https://www.facebook.com/watch/live/?v=722676282428265

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Törvénytelen hálapénz a Fidesz „civiljeinek” – újabb 4,8 milliárd a kampányfinisben

Idén februárban a Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökség újra kinyitotta a Norvég Civil Alap helyére állított magyar állami pénzcsapot, a Városi Civil Alapot – ám a törvényben előírt egy hónap helyett ezúttal két hetet adtak a pályázatok benyújtására. Ahogy tavaly feltártuk, ez az a forrás, amelyet nem valamiféle normatív rend, hanem a fideszes választókerületi elnökök, képviselőjelöltek kampányérdekei szerint szórtak szét. A mostani kiírásban szereplő újabb 4,8 milliárd forint elosztásáról a napokban döntenek. Az eredményhirdetésig – a várakozás örömét fokozandó – az eddigieknél is extrémebb tényekkel igazoljuk, hogy a „civil” alap első köre jórészt pártcélokat szolgált. Az egyik győztes egyesület például hirtelen Fürjes Balázs személyi titkáráé lett, egy másik épp Hadházy Ákos ellen szórólapozik.

A kormányzat ennek a típusú forráskiszervezésnek elfelejtett törvényileg megágyazni – szemben például a 35 évre a „nemzeti nagytőkéhez” menekített kaszinóüzemeltetéssel, illetőleg a magyar állam közérdekű alapítványos megcsonkításával. Utóbbiakat erkölcsi alapon lehet vitatni, de az nem kérdés, hogy a kabinet tett lépéseket ezen akciók jogszabályszerűsítésére. A VCA gyakorlata azonban a Nemzeti Együttműködés Rendszerében érvényes törvényi rend szerint is hivatali hatalommal való visszaélésnek, befolyással üzérkedésnek számít: elvileg tehát bűnt követ el, aki állami civilpénzeket nem a kiírásban szereplő célok szerint, normatív alapon, hanem a 2022-es parlamenti voksoláson induló fideszes jelöltek választókerületi érdekeire optimalizálva oszt el.

Márpedig a VCA első körének tavalyi elemzésekor egyértelműen igazoltuk, hogy az eredménylista kizárólag választókerületi logika alapján értelmezhető. Nem pusztán arról van szó, hogy jórészt fideszes hátterű alapítványok, egyesületek vitték el az időközben kiiktatott Norvég Alap civil kasszájának „pótlására” szolgáló 4,4 milliárd forintos magyar állami összeg tetemes részét. Hanem arról, hogy nem születtek országosan egységes támogatási kategóriák, választókerületenként eltérő elosztási mintázatot azonosítottunk; Miskolcon és Hatvanban például 15-15 milliónként szórták szét a rendelkezésre álló összeget, Szombathelyen 8-8, Törökszentmiklóson 5,85-5,85 milliónként, miközben a berettyóújfalui vagy a hajdúszoboszlói körzetben megszámlálhatatlan mennyiségű szervezet kapott százezres tételeket.

Mára az is kiderült, hogy a Miniszterelnökség nem tántorodott el a folytatástól a saját „szörnyszülötte” láttán. Idén február 2-án meghirdette a VCA második körét, immár 4,8 milliárdos keretösszeggel. Itt az eredménylistát még nem látjuk, de már a kiírás is ellentétes a hatályos jogszabályokkal. A vonatkozó kormányrendelet szerint ugyanis „a pályázati kiírásban a pályázat benyújtásának határidejét úgy kell meghatározni, hogy arra a pályázati kiírás közzétételétől számítva legalább harminc nap álljon rendelkezésre”, ennek ellenére most csak bruttó kéthétnyi időablakot nyitottak – február 2. és február 18. között – a pályázatok benyújtására.

A fenti rendeletben ugyan van olyan kitétel, hogy „ha a pályázat céljára tekintettel indokolt”, a támogató eltérhet a legalább harminc napos intervallumtól – csakhogy a tavalyi VCA-kiírás még a jogszabályszerű egy hónapos határidővel dolgozott, most pedig nem indokolta meg senki a sietség okát. Úgyhogy az előzmények alapján mi csak arra tudunk gondolni, hogy a kormányzat a 2021-ben folyósított „kampányrásegítő” támogatások után még ebben a ciklusban ki akarja fizetni a hálapénzt is a hozzá lojális, választókerületi értelemben hasznos egyesületeknek, alapítványoknak. (E feltételezésünket erősíti, hogy a háttérben több olyan civilszervezeti vezetővel beszéltünk, aki előző cikkünk után felkereste a nála regnáló fideszes választókerületi elnököt, és megkérdezte: mit kell tennie ahhoz, hogy a VCA következő köreiből esetleg ő is részesüljön? A válaszok leírására forrásaink egyelőre nem adtak engedélyt, de annyit elárulunk: egy olyan képviselőjelölt sem akadt, aki azt mondta volna, hogy ő nem illetékes a témában.)
https://www.valaszonline.hu/2022/03/18/torvenytelen-halapenz-a-fidesz-civiljeinek-ujabb-48-milliard-a-kampanyfinisben/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

A fideszes Ágh Péter csapata annyira lelkes, hogy plakátolás közben az ellenzéki riválisét le is szedte

Elkötelezettek a fideszes aktivisták.

„Péntek este a sárvári Tesco körforgalmában autózva, láttam két fiatalembert, akik a plakátjaimmal épp az autójukhoz értek, a kiskertek felé vezető úton” - számolt be Hencz Kornél celldömölki alpolgármester, Vas megye 2. számú választókerületének ellenzéki országgyűlési képviselőjelöltje a Facebookon.
https://www.facebook.com/henczkornelvas/posts/373581558111468
Hamarosan egy harmadik társuk és a rendőrség is megérkezett. Mint kiderült, Hencz Kornélnak a térség jelenlegi fideszes országgyűlési képviselőjének, Ágh Péternek az egyik plakátoló csapatával sikerült összefutnia akció közben. Az ellenzéki politikus szerint egyébként lett volna hely máshová plakátolniuk, de inkább az övéit szedték le a helyéről. Hozzátette, a szabálysértési eljárást megindította az elkövetők ellen, a plakátjait pedig visszahelyezte oda, ahonnan elvitték.
https://nepszava.hu/3150576_hencz-kornel-agh-peter-vas-megye-plakat-valasztas-2022

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Tegnap feljelentettem Orbán Viktort, amiért azt hazudja, hogy katonákat akarunk küldeni Ukrajnába - kezdte Márki-Zay Péter rövid élő bejelentkezését a Facebookon. Hozzátette, ezt az állítást rémhírterjesztésnek tartja, ezért döntött a feljelentés mellett.
https://nepszava.hu/3150575_marki-zay-peter-orban-viktor-feljelentes-ukrajna-ljubov-nepop-mentoauto

Válasz

M Imre üzente 2 éve

A Fideszes Borkai-botránytól hangos a horvát parlament

A minap vettem fel a kapcsolatot horvát barátommal, Bojan Glavaševićel, a horvát parlament független képviselőinek vezetőjével, az EU-ügyi bizottság korábbi alelnökével. Arra kértem, hogy tegyen meg mindent azért, hogy Horvátország fellépjen Orbán Viktor és társai horvátországi bűnelkövetéseivel szemben.

Bojan a legnagyobb horvát közszolgálati televízióban adott interjúja után a horvát parlament elé vitte a fideszbűnözők ügyét, rendőrségi fellépést sürgetve. Vagyis minden követ megmozgatunk, ha kell, regionális szövetségeseinket is bevetjük az Orbáni korrupcióval szembeni harcunkban!
https://www.facebook.com/watch/?v=942841249435023
-- Fekete-Győr András

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Az Európai Parlament elé vittem a szabolcsi luxuskastély ügyét – uniós vizsgálat jöhet az ügyben

Az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának ülésén a jogállamisági mechanizmus volt terítéken, arról vitáztunk, hogy az Európai Bizottság miért késlekedik a január elseje óta hatályban lévő jogszabály alkalmazásával.

A bizottsági ülésen elmondtam, hogy amikor nemrég mátészalkai momentumosokkal beszélgettem, újra előkerült a szabolcsi Biriben épült luxuskastély ügye, amit most a bizottság többi tagjával is megosztottam.

Biriben 35 millió forint uniós támogatást kaptak gyermektábor és ifjúsági szálláshely kialakítására, de helyette impozáns kúria nőtt ki a földből. A luxus partihelyszín egyik megálmodója pedig a fideszes polgármester szintén fideszes önkormányzati képviselő fia. Felszólalásomra reagálva Monika Hohlmeier, a parlamenti bizottság néppárti elnöke azonnali vizsgálatot sürgetett az ügyben.

Ezért is van szükségünk a jogállami mechanizmusra, meg kell védenünk az uniós forrásokat!

Nézzétek meg a felszólalásomat.
https://www.facebook.com/csehkatalin.momentum/videos/2928010690755568/
-- Cseh Katalin

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Szabadsajtó klub - Győzike „felborzadt” Orbántól a Békemeneten
Témáink:
• A március idusa-tusa: ellenzéki demonstráció és Békemenet
• Az ukrán-orosz háború • Tanársztrájk és diáktüntetés
• Egy szovjet drón átszelte a magyar légteret
• Győzike elolvadt a Békemeneten Orbántól
Gulyás Balázs műsorvezető megjegyzi, hogy Stumpf András (Válasz Online) bekeményített. További vendégeink e héten: Tóta W. Árpád (HVG) és Tompos Ádám (Magyar Hang).
https://www.youtube.com/watch?v=XeUyeqXwvuQ

Válasz

M Imre üzente 2 éve

V. Németh Zsoltot kérdeztem arról, hogy nem lehet tankolni az Őrségben. A plakátlopások kapcsán is választ vártam tőle. Válasz helyett V. Németh inkább lökdösődött.
https://www.facebook.com/watch/live/?v=691508122194580
Bana Tibor Youtube oldala:
https://www.youtube.com/channel/UC9PoUuXwXVVGkzUiqxp-C8Q

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Hitler propagandaminisztere, Joseph Goebbels nevéhez fűződik a mondás: „Az átlagos ember annyira együgyű, hogy csak nyomatékosan kell hangsúlyozni valamit, és ha az állítást gyakran megismételjük, igazságként lesz elfogadva.”

Úgy tűnik, a Papp Dániel vezette MTVA-nál (Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnál) magukévá tették ezt a goebbels-i gondolatot, ugyanis a 444 megszámolta, hányszor ismételte meg Orbán Viktor miniszterelnök március 15-én, a Békemenet betetőzésekor elhangzott beszédét az állami M1 televízió, és e szerint az élő közvetítést követő 15 órában ötször ismételték meg Orbán beszédét, de ez nem volt elegendő, és tovább növelték a tempót, és 24 óra alatt összesen 9 alkalommal adták le a miniszterelnök március 15-i beszédét.

-- Leadták a fideszes politikus beszédét kedden 17:28-kor, 19:00-kor, 20:32-kor, 22:26-kor, majd szerdán 7:33-tól, 8:32-kor, 9:35-kor, 11:32-kor és 14:37-kor is az M1 tévécsatornán.

Ezekről az ismétlésekről képernyőképek is készültek, amelyeken jól látszik a sugárzási időpont.

Mint arról már beszámoltunk, Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt tegnap 7:55-kor, 4 év után most először betehette lábát a közmédiába, ahol pontosan 300 másodpercnyi élő műsoridőt kapott. Ez alatt a kora reggeli 5 perc alatt kellett bemutatkoznia az M1 nézőinek, kellett besűrítenie, mit gondol az elmúlt 12 évről, ismertetnie az egyesült ellenzék programját, és próbálta meg megcáfolni a róla és az ellenzékről közölt megannyi álhírt és csúsztatást.

Ahogy a fenti ismétlésekből is látszik, Márki-Zay Péter rövid tévés beszéde előtt és szinte rögtön utána is Orbán Viktor hosszú, nagy március 15-i beszédét ismételte az állami televízió.

Az M1 az ellenzéki március 15-i tüntetéssel nem volt olyan kegyes, mint Orbán Viktor beszédével. Valótlan hírt közöltek a résztvevők létszáma kapcsán, illetve olyan fotót tettek közzé, amely legalább fél órával a demonstráció kezdete előtt készült, ...
https://media1.hu/2022/03/17/kiderult-hanyszor-ismetelte-meg-24-ora-alatt-orban-viktor-beszedet-az-allami-m1/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Március 15. - Egységben Magyarországért Nagygyűlés
https://pages.hovercast.live/act-tv/mzp

Cserhalmi itt jókat mondott végig...
https://www.youtube.com/watch?v=TL3XfhEne8A
-- Élőben a Békemenetről és a kormányváltó nagygyűlésről

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Varga Judit bejegyzése, a nőnapra időzítve:
“Ilyenkor a leghangosabbak általában azok, akik 20-25 éve tettek helyett csak beszélnek. Ők azok, akik az elmúlt 12 évben csak ideológiákat gyártottak és politikai haszonszerzésre használták fel az áldozatokat.”
Részletek:
http://netpolgar.network.hu/blog/netpolgar_avagy_digitalis_irastudo_klub_hirei/november-25-a-nok-elleni-eroszak-megszuntetesenek-vilagnapja

A hatalom által hozott alternatív intézkedések nem működnek a nők elleni erőszakkal szemben.
http://netpolgar.network.hu/video/forum_vitaindito_videok__ird_a_video_ala_a_velemenyed/a_kovetkezo_kormany_ratifikalja_az_isztambuli_egyezmenyt

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Szijjártó:„Miért kell ilyeneket hazudni?” ... és hebeg-habog...
https://www.youtube.com/watch?v=VxTRR9jh7wY

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Migránsveszély: -- Láttál-e?
https://www.youtube.com/watch?v=5X3hKKwArxs

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Kulisszatitkok 2 percben Németh Szilárdról, a Fidesz nehéztüzéréről
https://www.youtube.com/watch?v=qf1hSCx_uu4

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Interjú Ferenczi Krisztina újságíróval (2014.)

Már a nyomdában van Narancsbőr című új könyve, amelyben továbbra is az Orbán-vagyon után nyomoz. Ferenczi Krisztina tizenöt éve jár Felcsútra, szemtanúja volt a falu átalakulásának, az Orbán család ingatlangyarapodásának, és a jelenlegi polgármester karrierjének is. Utóbbival kezdtük beszélgetésünket.

Magyar Narancs: Előző könyvében (Szüret - Az Orbán-vagyonok nyomában) még csak az Orbán Viktor felcsúti környezetében feltűnő egyik vállalkozóként említi a falu korábbi gázszerelőjét, Mészáros Lőrincet. Úgy tűnt, nála sokkal befolyásosabb az a Flier János, aki az első Orbán-kormány idején privatizált Herceghalmi Gazdaságban is feltűnt. Ma mégis Mészáros a polgármester, és 6,9 milliárdos vagyonával az ország 88. leggazdagabb embere.

Ferenczi Krisztina: A 2000-es évek elején Mészáros Lőrinc annyival tűnt ki helyben, hogy ő építette Lévai Anikó házát. Persze a helyi foci körül is bábáskodott, de ezzel nem volt egyedül Felcsúton. Amikor ugyanis 1999-ben Orbán Viktor miniszterelnökként elérkezettnek látta az időt, hogy visszamenjen a faluba, ahol 10-14 éves koráig élt, többen futottak a kegyeiért. Ebben a versenyben Mészáros végül azért győz Flier Jánossal szemben, mert a helyiek szerint Flier modora túl nyers, túl darabos. Meglehetősen magának való alaknak írják le őt azok, akikkel beszéltem. Ehhez persze az is kellett, hogy Molnár Csaba helyi vállalkozó és Orbán között 2007-ben kenyértörésre kerüljön sor. Molnár ugye az, akinek a cége, a Femol Kft. korábban beszállítója a Vegyépszer közbeszerzés nélküli sztrádaépítéseinek az első Orbán-kormány alatt, emellett akkoriban a Felcsút SE elnöke is. Ám kettőjük közt a helyi focipálya miatt vita alakult ki: Orbán szerette volna, ha az önkormányzat áron alul eladja az alapítványának, Molnár viszont nem - és hamarosan nemkívánatos személy is lett. A focicsapat elnöke nemsokára már Orbán, Molnár említett cégét pedig nemrég épp Mészáros Lőrinc vette meg.

Emlékezetes mozzanat a korábbi, független polgármester, Varga György 2011-es menesztése is, amit köztartozásra hivatkozva tettek meg, külön törvényt is alkottak erre. Az időközin a Fidesz színeiben már nem Flier Jánosné (őt Varga 2010-ben tíz szavazattal győzte le - N. G. M.), hanem Mészáros Lőrinc indult. Végül ő nyert, és ma már ő a focialapítvány elnöke is. Na meg milliárdos, sikeres közbeszerzéseinek köszönhetően. Rajta egyébként ma már azt látom, hogy nem bír magával. Amikor néztem a neten, ahogy az ukrán tüntetők bementek Janukovics garázsába, és ott álltak a méregdrága kocsik, mondtam magamban viccesen: na, majdnem a Mészáros cégének a parkolójában vagyunk! Több tízmilliós Mercedesek suhannak a pusztában. A házánál rendőrök, polgárőrök tűnnek fel éjszakánként, vigyáznak rá. Lehet, hogy fél. Amikor megkérdeztem tőle, mi a titka, nevetett. Szerintem ő az, akit Orbán falnak tud vezetni. És ő vakon megy.

Ma már egyértelmű, hogy Orbán újfeudalizmust épít és saját dinasztiát, nem négy, nem nyolc évre, hanem hetedíziglen. Megpuccsolták az alkotmányos rendet, ha netán kormányra kerül az ellenzék, nagyon nehéz lesz ezt az örökséget eltakarítania, már ha egyáltalán el tudja. Közben pedig rettenetes látni, hogyan tapossák el azokat a szegény embereket, akik az útjukban állnak. Aki nem áll be, annak annyi - ezt az utat én rettenetesnek tartom. Szeretem a hazámat, ezért is csináltam. És van, amit nem bírok elviselni: azt, hogy az egészben ott van az, hogy azt gondolják, nekik ez jár. Hogy amit megkaparintottak, az mind jár nekik. Ez pedig nem igaz.
https://magyarnarancs.hu/belpol/tizmillios-mercik-suhannak-a-pusztaban-89059

Válasz

M Imre üzente 2 éve

NERPÉDIA Alapozó új rés
Eljött a várva várt pillanat.
Új Alapozó videónkban Magyarország leggazdagabb emberével foglalkozunk. A valaha élt legtehetségesebb gázszerelővel.
https://www.youtube.com/watch?v=3D2OvqUuVCw
Csekkold videónkat és tudj meg többet Mészáros Lőrinc "sikertörténetéről"!
Ha pedig még jobban elmerülnél a témában..., akkor:

Varga György a kétharmadhoz még gratulált Orbánnak, most mégis szembeszáll vele. Az LMP színeiben Schiffer András miatt indul, állása viszont nincs, mert helyben senki sem alkalmazza. Interjú.

magyarnarancs.hu: 2011-ben távolították el Felcsút polgármesteri székéből. Három év távlatából hogyan értékeli az akkori körülményeket?

Lex Varga: az ügy

Varga Györgyöt sajátos módon menesztették 2011-ben. Az önkormányzati törvény 2010 évvégén életbe lépett módosítása kimondta: meg kell szüntetni összeférhetetlenség miatt annak a településvezetőnek a megbízatását, akinek köztartozása van, és azt 60 napon belül nem rendezi. Az adóhatóság értesítette a felcsúti jegyzőt, hogy Vargának 2009 óta adótartozása van. A testület Vargát ezért 2011. február 28-án felmentette. Az ezt követő időközi választást Mészáros Lőrinc, a helyi Fidesz elnöke nyerte meg.

Varga György: Egyedül én vagyok, akire a polgármesterek közül alkalmazták ezt a passzust. Más településvezetőknek is volt adótartozása, sőt, országgyűlési képviselőknek is, de csak nálunk élt a lehetőséggel a fideszes többségű testület. Árulkodó az is, hogy a bírói határozat előtt már kifizettem a tartozást, de ezt nem vették figyelembe, inkább helyet adtak a képviselő-testület javaslatának, miszerint mentsenek fel a tisztségemből.

magyarnarancs.hu: Ennek a határozatnak voltak azért előzményei.

VGY: A legnagyobb „bűnöm” az volt, hogy amire feleskettek, azt be is tartottam. Arra esküdtem fel, hogy a település vagyonával megfelelően gazdálkodom. Amikor egy 184 millió forintra értékelt sportlétesítményt 20 millió forintért akart átvenni a Puskás Ferenc Akadémia, nem tehettem meg, hogy fejet hajtok, és azt mondom: persze, vigyétek.
https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/az-en-gyomrom-meg-ennyi-penzert-se-felcsut-volt-polgarmestere-orbanrol-meszarosrol-es-az-lmp-rol-89480

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Mégis lesz öt perce az ellenzéknek!

Két napja az Egységben Magyarországért szövetség közmédia épülete előtti tüntetésen azt mondtam, hogy idén még azt az öt percet sem kapja meg az ellenzék a köztévében, ami 2018-ban még rendelkezésére állt. Joggal háborodtak fel akkor ezen a tüntetésen résztvevők, dühüknek hangot is adtak az MTVA székháza előtt.

Mindezt azért mondtam el, mert januárban még a közmédia vezetése arról beszélt, hogy az idei választáson még ezt az öt percet sem kapja meg az ellenzék. A döntést akkor nem indokolták. Minden bizonnyal Orbán Viktor tilthatta azt le, hiszen én voltam az, aki ezt az öt percet felhasználva elsőként beszélt az állami adómilliárdokból működő tévében az Orbán-család irreális meggazdagodásáról.

Friss hír, hogy mégis lesz öt perce az ellenzéknek a közmédiában. A bejelentésemet megelőzően a közmédia döntése nem volt nyilvános, ezért a független sajtó munkatársai a napokban kérdeztek rá az MTVA-nál, hogy valóban így döntöttek-e. Egyenes válasz helyett inkább gyorsan bejelentették, hogy mégis lesz 5 perc megjelenési lehetősége az ellenzéknek a köztévében a választások előtt. A ti segítségetekkel ugyanis sikerült olyan nyomást helyeznünk a köztévére, hogy visszakozzanak az eredeti elképzelésüktől. Köszönet nektek ezért!

Sovány vigasz ez, persze, hiszen a minden magyar adófizető pénzéből működő állami média ma csak egy pártot és egy vezetőt szolgál, nem az összes magyart. Valódi változást csak kormányváltással tudunk elérni. Ahhoz pedig ismét a ti segítségetekre lesz szükségünk!
Váltsunk kormány Budán is!
https://www.facebook.com/hajnalmiklos.momentum/posts/380444924083063
-- Hajnal Miklós
___

Még amikor egy évvel ezelőtt a Partizánban járt, Fürjes Balázs ígéretet tett arra, hogy ki fog állni a közös ellenzéki jelölttel vitázni. Amikor megnyertem az előválasztást, akkor a saját Facebook oldalán jelentette ki, hogy „Állja a szavát, kiáll Hajnal Miklóssal vitázni!”.

Itt az ideje, hogy a szavak helyett végre a tettek beszéljenek: Fürjes Balázs konkrétan azt mondta, hogy a Partizán „rendelkezésére áll”, ha érkezik ilyen felkérés, de csak a legkomolyabban vehető indulóval hajlandó vitázni.

Én egyeztettem a Partizán vezetőivel, akik várnak minket a fenti feltételek mellett egy vitára. Én vállalom! Az tehát, hogy létrejön-e az egész választás talán egyetlen jelölti vitája, már csak azon múlik, hogy Fürjes Balázs valóban tartja-e a szavát.
https://www.facebook.com/hajnalmiklos.momentum/posts/382150163912539
-- Hajnal Miklós

Válasz

M Imre üzente 2 éve

A totális lebukás is azt igazolja, hogy Kósa Lajos pitiáner,
gátlástalan gazember! B. Barnabás, az Országgyűlés Hivatalának
dolgozója ( ! ) a „Fidesz frakció munkatársa, Kósa Lajos
alkalmazottja, azt az utasítást kapta főnökétől, hogy a debreceni
önkormányzat alvállalkozóival, a kihelyezett 2000 választási plakátomat
rángassák le, és a helyükre a saját plakátjait szereljék fel.
"mindenütt kerüljön a vargáé felé". kétségtelenül jól dolgoztak, de
kósa lajos, mint általában mindig, ismét megbukott. nem csak jogilag -
úgy is - de emberségből, és normalitásból is. sokadjára is kiírta magát
a civilizált világból! kósa most önmaga igazolta, hogy egy normális
világban nemhogy parlamenti képviselő nem lehetne, de a parlamentbe,
mint látogató sem tehetné be a lábát. most ő a kormánypárt alelnöke. ez
mindent elmond!
https://www.facebook.com/varga.zoltan.dk/videos/647861973101535/ --
Varga Zoltán · március 9., 23:00

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Egy, a Fidesz érdekét szolgáló óbudai kampánybrosúrához egyszerűen ellopták a “Nyomtass te is!” címét és fejlécét

Olyan, Szabó Tímea ellenzéki képviselőjelöltet, illetve a budapesti III. kerület DK-s vezetését támadó, a Fidesz érdekeit szolgáló kampányanyagot dobtak be rengeteg óbudai postaládába, ami a címében, a külalakjában, a tördelésében és a terjedelmében is a Nyomtass te is! című kiadványt másolja.

"Nevetséges, undorító. Képtelenek tisztességesek lenni" - reagált lapunknak L. László János, a valódi Nyomtass te is! alapító-főszerkesztője.

Aki nem ismerné: az eredeti Nyomtass te is! olyan, négy és fél éve minden héten “megjelenő” lap, vagyis inkább sajtószemle, amit az L. László János újságíró vezette aktivista csapat azért hozott létre annak idején, hogy a más hírforrások híján kizárólag kormánypropagandából tájékozódó kisebb településekre is eljuttassák a valódi híreket. Mindezt azután tették, hogy a Fidesz megszerezte az utolsó megyei lapot is, így a köztévé és közrádió után a nyomtatott sajtó is csak a propagandát terjesztett vidéken.

L. László János a 444-nek megerősítette, hogy a fejlécük le van védetve. Az óbudaihoz hasonló csalások miatt azt javasolja, hogy ha valakinek kételye támadna, hogy eredeti NYTI-t olvas-e, nézze meg a weboldalukat, mert oda az összes eredeti lapszámot felteszik.

A választások közeledtével egyre több önkéntes száll be a szabad információterjesztésbe: L. László János elmondása szerint ezen a hétvégén 80 településről 2 ezer aktivistájuk fog elindulni kiprintelt lapszámokkal.
https://444.hu/2022/02/23/egy-a-fidesz-erdeket-szolgalo-obudai-kampanybrosurahoz-egyszeruen-elloptak-a-nyomtass-te-is-cimet-es-fejlecet

Válasz

M Imre üzente 2 éve

A Gődény-párt egyik jelöltje 11 halott ember adataival és aláírásával adta le az ajánlóíveit az egyik választókerületben
https://444.hu/2022/02/23/a-godeny-part-egyik-jeloltje-11-halott-ember-adataival-es-alairasaval-adta-le-az-ajanloiveit-az-egyik-valasztokeruletben

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Ma tette közzé a Mi Hazánk az országos listáját, amiről már korábban írtunk. A listavezető a párt miniszterelnök-jelöltje, Toroczkai László, a második Dúró Dóra, a harmadik pedig Apáti István, aki jelenleg szintén független (volt jobbikos) tagja a parlamentnek. A negyedik helyre Dúró férjét, Novák Elődöt tették, az ötödik Szabadi István pártigazgató, kiskunhalasi képviselőjelölt.

Akkor még nem derült ki a név alapján, hogy a párt a lista 20., jelképes helyére felrakta Fekete László erősembert is.

Fekete 64 éves, korábban a Magyarország legerősebb embere cím birtokosa volt.
https://24.hu/belfold/2022/02/22/fekete-laszlo-mi-hazank/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Varga Ferenc alig jutott szóhoz, amikor a Jobbik elnöke befutó hellyel kínálta a közös ellenzéki listán. „Nyilván tudjuk, hogy a Jobbik korábban nem volt túlságosan elfogadott párt a cigányság körében, és a mai napig vannak falak, amiket le kell bontani. Felmerült bennem a kérdés, hogy mit fog szólni a közvélemény.”

Ez a futó gondolat nem ébresztett benne valódi kétségeket. Időt sem kért, szinte rögtön igent mondott.

Miután letette a telefont, egy ideig döbbenten ült az autójában az út szélén, majd továbbhajtott a megbeszélt találkozóra. 40 literes akváriumot vett egy idős házaspártól, benne négy guppival és néhány algaevő harcsával.
https://444.hu/2022/02/23/az-ember-aki-a-jobbikbol-emelne-fel-a-ciganysagot

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Manipulálják a felvételeket a Megafonosok (nem csak) Márki-Zayról.
Összeszedtem jó pár híres kivágott mondatát és kontextust adtam nekik.
https://www.youtube.com/watch?v=XC-TC-bxJuc
Ugye, hogy így már más..

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Tagsági döntésük értelmében akár billegő körzetekben is elindulhatnak a Magyar Kétfarkú Kutya Párt egyéni képviselőjelöltjei. A párt társelnöke, Döme Zsuzsanna is elindul Budapest 6-os számú választókörzetében, az adásban őt kérdezzük a Kutyapárt döntésének okairól, a formáció szerepéről a kampányban.
https://www.youtube.com/watch?v=h7GQZvTJ4VQ&t=530s

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Választási csalás v0.1, atya, gatya...

Az elmúlt napokban a TV2 Csoport reklámszüneteiben felvillanó reklámokban népszerűsítette a Gattyán György nevével fémjelzett Megoldás Mozgalom nevű újdonsült párt digitalizációra vonatkozó elképzelését, pedig korábban a Nemzeti Választási Bizottságnál kellett volna engedélyeztetniük, ha be kívánnak fogadni politikai reklámot. A trükk lényege, hogy a hirdető hivatalosan nem maga a reklámozott párt, hanem egy, a párt alapítójához, Gattyán Györgyhöz köthető kft. A Media1 megkérdezte a Nemzeti Választási Bizottságot, hogy ez rendben van-e.
https://media1.hu/2022/02/18/a-tv2-nem-sugarozhat-politikai-reklamot-megis-felvillano-pillanatreklamokkal-nepszerusiti-gattyan-gyorgy-partjanak-programjat-a-trukk-lenyege-egy-kft/

Pedig ha mégis így van, vagyis a kft. a pártot népszerűsíti, akkor a tévéreklámokkal a politikai pártok reklámozását jelentősen korlátozó választási szabályok kijátszása lehet a cél, ráadásul Ruszin Zsolt adótanácsadó-adóügyi szakújságíró a Media1-nek azt mondta, ennek ebben az esetben adó vonzata is lenne a kft. számára. A Nemzeti Választási Bizottság a Media1 érdeklődésére közölte: még nem kapott panaszt az ügy kapcsán.
https://media1.hu/2022/02/18/a-tv2-nem-sugarozhat-politikai-reklamot-megis-felvillano-pillanatreklamokkal-nepszerusiti-gattyan-gyorgy-partjanak-programjat-a-trukk-lenyege-egy-kft/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Nem autoriter kormányzás esetén semmi veszély nincs abban, hogy az állam tudja, kire szavazott az állampolgár...

Lezárult a tesztüzem, így már minden választópolgár ellenőrizheti az interneten, hogy melyik jelöltet ajánlotta – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) az MTI-vel.

Éles üzemben is elindította új, a törvényi követelményeken felül nyújtott többletszolgáltatását a Nemzeti Választási Iroda, amellyel mindenki ellenőrizheti, melyik jelöltet támogatta aláírásával a parlamenti választás ajánlási időszakában. Az országos népszavazásoknál is ellenőrizhető, hogy a támogatói aláírás szerepel-e az aláírásgyűjtő íven.
https://telex.hu/valasztas-2022/2022/02/17/nvi-valasztas-online-ajanlasellenorzes

A tekintélyuralmi rendszer (latin eredetű kifejezéssel autoritarizmus vagy autoritarianizmus) sajátos átmeneti rendszer a parlamentarizmus és a diktatórikus totalitarizmus között. Erős kormányzati hatalom és korlátozott politikai szabadság jellemzi. A sajtószabadság és az alapvető emberi jogok korlátozottan érvényesülnek. A hatalom egyetlen vezető kezében összpontosul, illetve a hatalmat e vezető tekintélyére hivatkozva gyakorolják. Politológusok sokféle típusát különböztetik meg. Az államban akár több párt is működhet, azonban a kormányzó párt hegemón (túlsúlyos) helyzetben van. A tekintélyelvű rendszerek lehetnek autokratikus vagy oligarchikus jellegűek, és alapulhatnak egy párt vagy a katonaság uralmán is.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Autoriter

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Róna Péter beszéde az új alkotmány megteremtéséről a Jobbik Disputa rendezvényén
https://www.youtube.com/watch?v=_fCaiQpTxkU
-- Róna Péter: Így lehet új alkotmányt írni

Válasz

M Imre üzente 2 éve

A Magyar Hang interjút készített Iványi Gábor metodista lelkésszel, akit Márki-Zay Péter az ellenzék köztársaságielnök-jelöltjének szeretne felkérni.

... azt gondolja, neki radikális köztársasági elnöknek kéne lennie, nem pedig egy „kedves öreg bácsinak, aki barackot nyom a gyerekek fejére, virágot visz a százéves honfitársainak, és csendben elpecázgat”.
https://telex.hu/belfold/2022/02/11/ivanyi-gabor-interju-magyar-hang-koztarsasagi-elnoki-jeloles

Válasz

M Imre üzente 2 éve

„Nincs kapcsolódási pontunk a NER-hez” – hangoztatja különböző interjúkban a Megoldás Mozgalommal ellenzéki szavazókra hajtó Gattyán György. Csakhogy a Válasz Online-nak legalább hét oka van arra, hogy ezt ne higgye el neki. Például: Fidesz-műhelyből jön a párt programtanácsának vezetője; a Miniszterelnökség államtitkára irányítja az üzletember „házi” sportszövetségét; a régóta államközeli – immár Tiborcz-érdekű – Gránit Bank a Gattyán-klub egyik legfontosabb pénzintézeti partnere. Ráadásul nemcsak a csúcsmilliárdos, hanem a nyitóképünkön mellette szereplő pártalelnök, Huszár Viktor is belelóg az úgynevezett legfelsőbb körökbe.

Ha egy pénzes szereplő beszáll a magyar politikába, rendre azzal magyarázza tettét, hogy eleget kapott a hazától, most már vissza is adna valamit, szolgálni szeretne. Illetve arra használná az üzleti életben szerzett tekintélyét, tapasztalatait, hogy betemesse az árkokat, egyesítse a szétszakított nemzetet, illetve felemelje a kitaszítottakat. Satöbbi. Ezt a kötelező kört Gattyán György nemrég a Telexen futotta meg, kinyilvánítván: „Mindenkinek a maga szintjén kell akár anyagilag, akár az elvégzett munkával társadalmi felelősséget vállalnia. Én személyesen is eljutottam abba a korba és mostanra egy olyan pozícióba, hogy ez a felelősségem egyre erőteljesebbé vált. Mi azért az elmúlt nyolc évben az alapítványainkon keresztül nagyon komoly munkát végeztünk Magyarországon, csak nem vertük nagy dobra. Megvásároltuk és társadalmi vállalásként üzemeltetjük a Kodolányi János Egyetemet, a Covid alatt a kórházakban segítettünk eszközökkel, pénzzel (…). A választási felkészülés során pedig láttuk, hogy olyan űr alakult ki, amiben van legalább kétmillió ember, akik teljesen magukra maradtak, elvesztették a hitüket a magyar államban, a kormányban, az ellenzékben, és őket nem képviseli senki.”

A szerteágazó üzleti tevékenységet folytató Docler-csoporttól a „pingpongfocit” menedzselő Teqball-érdekeltségeken át a Kodolányiig és a Megoldás Mozgalom nevű politikai formációig bővülő Gattyán-művek valójában nem egyszemélyes vállalkozás – hanem Gattyán György és a kevésbé ismert Borsányi Gábor, illetve Huszár Viktor hármassága. Utóbbinak van önállónak tűnő üzleti énje is; igazolható bizniszkapcsolatban áll például a Magyarországon állomásozó orosz Rahimkulov családdal, akik a Városháza-ügy és különböző kormánytámogatott projektek miatt mára szintén bekerültek a politikai közbeszédbe – de erről később.

Egyelőre maradjunk annál, hogy Gattyán György fennen hangoztatta a Telexnek és minden egyéb médiumnak, hogy „zéró kapcsolatunk van a NER-rel”. Ezt azért kénytelen újra és újra leszögezni, mert a közvélemény egy része azonnal „Rogán Antal-i mesterkedésként” dekódolta az üzletember ellenzékmegosztó pártalapítását. A Válasz Online találgatások helyett a tények pártján áll – két hónapja már igazoltuk, hogy létezik közös üzlete Gattyánéknak és a kabinetminiszter köreinek. Aztán mára találtunk további hat vaskos tényt, amely azt a határozott állítást mindenképp cáfolja, hogy „nincs kapcsolatunk a NER-rel”. Az alábbi hét pont közül tehát az első a korábbi feltárásunk ismétlése, a többi viszont új észlelés:

1. Rogán körei a Netlockban. Ahogy a NER titkos magántőkealapjairól szóló tavaly novemberi cikkünkben jeleztük, a Rogán Antal lakáslottós kedvezményezettjei által vitt Carion-csoport is kezel egy Columbus nevű „pénzeszsákot”, melyet részben az állami Eximbank forrásaival töltöttek fel. Aztán ez a Columbus Magántőkealap konkrétan 900 millió forintot fektetett Gattyán György e-aláírási rendszereket fejlesztő, európai piacokra készülő Netlock Kft.-jébe – tehát Rogán köreinek és a Megoldás Mozgalom elnökének bizonyíthatóan van közös üzlete. A Forbesnak nyilatkozva Gattyán azzal magyarázta e partnerséget, hogy a Netlockot, mint presztízscéget „mindenki meg akarta venni” – luxemburgiak, amerikaiak, magyarok –, de ő meg nem akarta eladni, ezért csak kisebbségi tulajdonosként engedte beszállni Columbusékat. A Telex is kérdezte a milliárdost erről az ügyletről, nekik azt mondta: „Gondoljanak bele; ha valaki meg akarja venni a házamat, és kiderül, hogy a vevőnek két lépcső után kapcsolata van a NER-hez, akkor én nem adhatom el neki a házamat? El fogom adni.” Ám ahogy írtuk, itt nem egy piaci jószág egyszerű adásvételéről van szó, hanem aktív üzlettársi viszonyról – tehát a Gattyán által hangoztatott, „nekünk nincs kapcsolódási pontunk a NER-hez” tétel biztosan nem igaz.

2. Fidesz-műhelyből érkező programgyáros. Gattyán György szinte minden vele készült interjúban hangsúlyozza, hogy bár ő ad arcot a Megoldás Mozgalomnak, szó sincs arról, hogy ez a párt valamiféle one-man-show lenne. És nemcsak a már említett Huszár Viktor és Borsányi Gábor alelnökök miatt tekinthető többszemélyesnek a produkció. A politikai alakulat következő kulcsembere, a programtanács elnöke például nem más, mint Szatmári Péter, a Docler Holding által fenntartott Kodolányi János Egyetem tudományos és fejlesztési rektorhelyettese – a Zsigmond Király Egyetem korábbi első embere. Szatmári mostani választási szerepvállalása ugyanakkor felettébb különös, hiszen ugyanő ezzel párhuzamosan a Fidesz pártalapítványa (Szövetség a Polgári Magyarországért) és a jegybank által közösen pénzelt Polgári Szemle folyóirat szerkesztőbizottsági tagja. Bónusz: a Docler-csoport Kodolányijának másik (általános) rektorhelyettese, Vizi László Tamás pedig „fusiban” a Kásler Miklós humánminiszter közvetlen befolyási övezetébe tartozó Magyarságkutató Intézet tudományos főigazgató-helyettese. (Az is az igazsághoz tartozik, hogy Vizi már viselte ezeket a titulusokat, amikor az egyetem két éve Gattyán portfoliójába került.)

3. Rahimkulov-kapcsolat a Megoldás Mozgalom alelnökénél. Az utóbbi hónapokban – az úgynevezett Városháza-ügy farvizén – az is megismerhette a leggazdagabb magyarországi (orosz) család történetét, aki korábban hírből sem hallott róluk. Rahimkulovék építtetik kormánytámogatással Európa egyik legnagyobb vasúti-közúti terminálját a magyar-ukrán határnál; nemrég ők vették át az Orbán Viktor török barátja által megálmodott magyarországi naperőmű-óriáshálózat egyik egységét (miközben az érintett szolárparkok többsége Tiborcz István köreihez került); ők invitálták Bajnai Gordont üzleti megbeszélésre a Városháza megvásárlásának szándékával a pesti Váci út 152-158. szám alá az egykori Láng Gépgyárhoz – vagyis a kormány által nemrég rozsdaövezeti akcióterületté nyilvánított zónába, ahol hamarosan nagy tömegben épülnek kedvezményes áfakulccsal árusítható lakások is. (Az ellenzék értelmezésében Orbán Viktor miniszterelnök a rozsdarendelettel különös pénzügyi kegyben részesítette a Putyinig érő Rahimkulov családot. Ezt a narratívát inkább erősíti, mint gyengíti, hogy – miként a Válasz Online most észrevette – a jogszabályt egy hónapja módosították, és a Láng Gépgyár mellett az Adnan Polat által fejlesztett új Közvágóhíd-városrészt is rozsdaövezeti akcióterületté avatták. Vagyis mintha tényleg a NER VIP-partnereire szabták volna a rendeletet.) De mi köze a Gattyán-pártnak a Rahimkulov-birodalomhoz? Miként Karácsony Gergely és az Átlátszó már pedzegette, a Megoldás Mozgalom alelnöke, Huszár Viktor ugyancsak érdekelt – az orosz család társaként – a Váci úti új Láng-negyed felépítésében. Sőt, a főpolgármester egyenesen a Rahimkulov família embereként beszélt Huszárról, aki a minap még a Fővárosi Önkormányzattal is bátorkodott tárgyalni az orosz fél képviseletében. Lapunk közvetlenül az érintettnél érdeklődött, az ő valóságérzékelése szerint ki mozgat kit, és tényleg Rahimkulovék kijárójaként van-e jelen az üzleti életben, vagy akár Gattyán György pártjában. Huszár Viktor határozottan állítja: „A Docler cégcsoport és Gattyán György sem üzleti, sem másmilyen kapcsolatban nem áll Rahimkulov úrral. Vele kizárólag nekem vannak személyes, a Doclertől és a Teqballtól független üzleti ügyeim.” Egyébként pedig, mint mondja, nehéz értelmeznie a főpolgármester rosszalló szavait a városházi tárgyalásairól, hiszen legutóbb – négy hónapja – az önkormányzat főépítésze hívta meg egy ingatlanfejlesztői szakmai interjúra. Ami pedig a Váci út Láng-projektet illeti, a helyszínt először a 28 éve az MSZP polgármestereként regnáló Tóth József kerülete (a XIII.) jelölte ki barnamezős területnek, majd a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat is elkészítette a „Budapest lehetséges rozsdaövezeti akcióterületei” című tanulmányt (benne a Váci úti zónával). „A kormány rozsdaövezeti bizottságának küldött több száz oldalas dokumentációnkban éppen ezekre az anyagokra hivatkoztunk, mielőtt megszületett a vonatkozó rendelet”. Huszár Viktor „a személyét érintő kijelentésekre” reagálva mindehhez azt is hozzáteszi: „Nemzetközi cégek vezetőjeként rengeteg vállalkozóval vagyok kapcsolatban. Vannak közöttük jobboldaliak és baloldaliak, sőt, honlapomon található Orbán Viktorral és Medgyessy Péter korábbi kormányfővel közös fotó is. A Megoldás Mozgalom alelnökeként éppen a kettéosztottság ellen, az országért cselekvők összefogásáért dolgozom. A rozsdaügy is ilyen projekt – hiszen a területet kormánytól, politikai hovatartozástól függetlenül mindenki rendbe akarja tenni.” Summa summarum: a Gattyán-párt alelnöke nem tagadja, hogy élénk üzleti kapcsolatban áll a Rahimkulov családdal, de ennek nem tulajdonít sem a NER-ig, sem Oroszországig érő jelentőséget.

4. Egyéb orosz(barát) leágazások. A budapesti székhelyű Nemzetközi Cselgáncs Szövetség elnöke, a korábban a magyar fociéletben is aktív Marius Vizer bevallottan baráti kapcsolatot ápol Vlagyimir Putyinnal. Ennek diplomáciai hasznait már Orbán Viktor is élvezhette, például az orosz elnök 2017-es villámlátogatása idején; a két politikus a cselgáncs-világbajnokság „kísérőrendezvényeként” találkozhatott egymással. Az ifjabbik Marius Vizer szintén sportvezető – véletlenül épp a Gattyán–Huszár-féle Nemzetközi Teqball Szövetség főtitkára. Huszár Viktortól meg is kérdeztük, hogy került Marius Vizer hasonló nevű fia éppen az ő szervezetükhöz. „Sok éve találkoztunk vele egy nemzetközi sporteseményen. Érdeklődött az innovációnk iránt, megszerette a sportot és a nemzetközi kapcsolatok osztályon kezdett dolgozni a szövetségben, majd 2020-ban, többéves jó teljesítmény után, főtitkárnak neveztük ki.” Noha a fenti Rahimkulov-szál és a teqballnak is elkötelezett Vizer család Putyin-barátsága vélhetően nem függ össze direktben, akad még egy említést érdemlő oroszos tény. Annak idején a Heti Válaszban mi is megírtuk, mások szintén emlegették, hogy Gattyán annak idején egy oroszországi, IAFP nevű személyiségfejlesztő akadémián pallérozódott – és a Docler munkatársainak is tartottak ilyen „szcientológiaszerű” tréningeket. Ebből megint csak nem következik, hogy ma a Megoldás Mozgalom mögött „túlbuzogna” az orosz érdek, de a Gattyán-történetnek része az IAFP is.

5. A Teqball és a Miniszterelnökség „viszonya”. Miközben a Nemzetközi Teqball Szövetséget a Docler-vezérkar dominálja, a másfél éve alakult hazai szakszövetséget eleinte Gattyán György édesapja képivselte elnökként. Miután ő meghalt, a Magyar Teqball Szövetség beköltözött a Docler-cégbirodalom X. kerületi főhadiszállására (Expo tér 5-7.) és elnökké választotta azt a Janó Márk Ádámot, aki úgy „mellékesen” 2018-tól a Miniszterelnökség közigazgatási államtitkára.

6. A Docler, az egykori SZOT-szálló, a Diófa és a Gránit Bank. A cégjegyzékben Gattyán György és Huszár Viktor hivatalos lakcímeként a hazai elit luxustársasháza, az Elysiummá alakított rózsadombi volt SZOT-szálló szerepel. Ez az adat csakis azért tarthat számot közérdeklődésre, mert a Docler csoport – a tulajdoni lapok tanúsága szerint – az itteni lakások legnagyobb, már-már tömeges felvásárlója. Igen, jól olvasták, nem magánszemélyek (Gattyán vagy Huszár) tulajdonába kerültek a megszerzett és belakott hajlékok, hanem a Docler nevét viselő ingatlanbefektető alapokéba. Ezeket az alapokat pedig az a Diófa Alapkezelő menedzseli, amely Mészáros Lőrinc stábjától került át a NER-rel egyre intenzívebben üzletelő Jellinek Dánielhez. Nem mellékesen: mindegyik itteni Docler-lakást az ugyancsak rendszerkompatibilis – nemrég Tiborcz István befolyási övezetébe sodródott – Gránit Bank több százmilliós jelzálogjoga terheli. A régóta az állam és a Fidesz közelében működő pénzintézet egyébként stratégiai szövetségese a Gattyán-közösségnek: a Kodolányi János Egyetem tavaly együttműködési megállapodást is kötött a Gránittal.

7. Huszár Viktor egyéb fideszes kapcsolódásai. A cégjegyzék adatai szerint Huszár Viktornak emblematikus fideszes potentátokkal is vannak közös vállalkozásai. Például a Békement első sorában megvillanó kőbányai fideszes exképviselővel, Tamás Lászlóval (Rivers Investment Kft., Keystone Investment Kft.), aki egyebek mellett arról híres, hogy tőle vette meg az állam a leendő budai szuperkórház helyszínét. Kérdésünkre Huszár Viktor azt mondja, „ezek inaktív cégek, érdemi üzleti tevékenységük és eredményük nincs, a beszámolók nyilvánosak. Tamás úr teqball-ügyben keresett meg sok éve, több üzleti ötletről is egyeztettünk, ám ezeket egyelőre nem indítottuk el”. Szintén a cégnyilvántartás igazolja, hogy a Megoldás Mozgalom alelnöke együtt üzemeltet egy foglalkozás-egészségügyi érdekeltséget (FMC Kft.) a Fidesz volt egészségpolitikusával, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház jelenlegi vezetőjével, Trombitás Zoltánnal. (Neki a fia is jól ismert fideszes körökben: Trombitás Kristóf Keresztély a kormánypropagandában utazó Megafon Központ munkatársa.) „A tulajdonrészt orvos édesapám halála után örököltem a családi egészségügyi cégben” – hangsúlyozza Huszár Viktor.

A fenti hét pont összegzése: nem állítjuk, hogy Gattyán Györgynek és társainak a Fidesz osztotta ki a választási szerepeket. Erre ugyanis nincs bizonyítékunk. Az az erőltetett mondás viszont, hogy nekik aztán nincs is kapcsolódásuk, közös halmazuk és üzleti érdekük a NER-rel, a tények ismeretében sajnos életszerűtlen, átélhetetlen, hogy ne mondjuk: hamis.
https://www.valaszonline.hu/2022/01/25/gattyan-gyorgy-fidesz-ner-kapcsolat/
A cikkben szereplő cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Az élctől, a humoros kritikától csak az fél, akinek van félnivalója. ... de hadd zárjam Bibóval:
„Demokratának lenni mindenekelőtt annyit tesz, mint nem félni.”
https://24.hu/belfold/2022/02/07/nagy-bando-andras-csatater-hodmezovasarhely-nagyinterju-mzp/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

"Önért dolgozunk." És még azt is mondja Márki-Zay Péter, hogy a gyűlölet és a szeretet között kell választanunk.

A néni rögtön egy méretes káromkodással indított, majd igazi jó konzervatívként és keresztényként kétszer is fizikailag próbálta MZP-t inzultálni, egyszer sikerült is eltalálnia MZP arcát.

Aki viszont nem jött zavarba, nem menekült el, nem hagyta magát provokálni, nem kezdett el vele üvöltözni, hanem – azt is írhatnánk – oda tartotta a másik orcáját.

A nénit nyilvánvalóan az állami és állampárti propaganda hergelte fel, és ilyen minőségében áldozat is. De az "is" szócskának jelentősége van, mert a néni természetesen felelős a tettéért.
https://www.facebook.com/watch/?v=891374788204051

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Bús Balázs sajnos megint nem mond igazat. A videóból ki is derül.
Az óbudai képviselőségéről lemondani kényszerült, fideszes Bús Balázs ma megfutamodott a testületi ülésről, pedig ő kért szót.
Dr. Kiss László polgármester ma világosan elmondta az ülés elején, hogy Búsnak az SZMSZ értelmében 3 percben lehetősége van szólni. Bús viszont felállt és kiment, majd kiposztolta, hogy nem kapott szót.
Bús, aki gondolkodás nélkül eldobta az óbudaiak képviseletét, inkább szégyellje magát, hogy 1 éven keresztül jogosulatlanul vett fel milliókat, és ne vezesse félre az embereket hazugságokkal.
Bús Balázs nem előre megy, hanem hátra.
Óbuda viszont többet érdemel!
https://www.facebook.com/szabotimeapm/posts/502731401208756?comment_id=502986304516599
-- Szabó Tímea | Párbeszéd Magyarországért

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Jelentkezz szavazatszámlálónak, hogy sikerüljön!

Az április 3-i választásokon szükségünk van húszezer lelkes és tettrekész szavazatszámlálóra. Légy te is egy a 20k-ból, segítsd munkáddal a szavazókörök tevékenységét és a tiszta választásokat. Regisztrálj hatpárti közös szavazatszámlálónak! Munkatársaink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot, és ismertetik a további lépéseket.

A helyzet az, hogy Budapesten már nagyon jól áll a szervezés, rengeteg a jelentkező, vidéken azonban még több ezer emberre van szükség! Az aHang ezért minden vidéken élő tagját, követőjét, feliratkozóját arra kéri, ha módjában áll, még most jelentkezzen szavazatszámlálónak a 20k22-höz, mivel a jelentkezési határidő nemsokára lejár.

Természetesen nemcsak vidékről, hanem Budapestről és Pest megyéből is várjuk a további jelentkezőket, itt azonban a lehető legtöbb olyan önkéntesre számítunk, aki akár utazni is hajlandó egy másik megyébe, hogy besegítsen az ottani számlálóknak. Az ezzel kapcsolatos szándékot a 20k jelentkezési lapján lehet jelezni.

Jelentkezés:
https://www.20k.hu/jelentkezz/ahang

###

Az ellenzéki szavazatszámlálók stigmatizálása, az idősek otthonában élő szavazók megfélemlítése, koordinált szavazatvásárlás, jegyzőkönyvek hitelességének sérülése, gyanús szavazatmegosztási arányok azokban a szavazókörökben, ahol nem volt ellenzéki jelenlét, szavazólapok eltűnése, Ukrajnából, Szerbiából és Romániából fantomszavazók szervezett szállítása és fiktív lakcím bejelentések által a választói névjegyzékek manipulálása. A fiktív lakcím bejelentéseket a kormány azóta legalizálta.

Az Unhack Democracy kutatásai is igazolják azt a folyamatosan erősödő választási klientúra-rendszer jelenlétét Magyarországon, amiben a leginkább kiszolgáltatottak szociális juttatásait és (köz)munkahelyeit a kormánypártokra leadott szavazataiktól teszik függővé.
https://www.unhackdemocracy.eu/hu/investigation

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Márki-Zay Péter szerint Orbán úgy csinál, mintha egy diétaellenes mozgalom nagykövete lenne

-- Orbán Viktor kampánya arra fókuszál, hogy a miniszterelnök hogyan eszik lángost, hogyan vásárol süteményt, hogyan vág disznót. Mintha nem az ország vezetésével lenne dolga, hanem egy diétaellenes mozgalom nagykövete lenne. Nem miniszterelnökként viselkedik, hanem gasztrobloggerként.

– írja a Facebookon Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje.

-- Mindezt azért, mert tizenkét év korlátlan hatalom után bármiről szívesebben beszél, mint az ország állapotáról, a gazdaságról, a korrupcióról. Bármit megtesz, csak ne kelljen számot adnia arról, hogy mit tett a hazával tizenkét év alatt. Hogyan jutott el a néppárti frakcióból a magyargyűlölő újfasisztákkal való szövetségig? Hogyan jutott el az elszámoltatás ígéretétől addig, hogy még a járvány elleni védekezést is lopásra használják? Egyáltalán, hogyan lett Magyarország az Unió egyik legkorruptabb országa?

– teszi hozzá. Orbán Viktor testsúlya utoljára akkor volt kampánytéma, amikor Karácsony Gergely egy interjúban azt mondta, hogy a különbség Orbán Viktor és közte, hogy a miniszterelnök alacsony és kövér, ő pedig magas és vékony.
https://24.hu/belfold/2022/01/31/marki-zay-peter-orban-dietaellenes/

###

Magyarország az EU második legkorruptabb országa, egyre lejjebb csúszunk a Transparency International rangsorán
https://atlatszo.hu/kozugy/2022/01/27/magyarorszag-az-eu-masodik-legkorruptabb-orszaga-egyre-lejjebb-csuszunk-a-transparency-international-rangsoran/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Orbán Viktor szerdán tett közzé egy videót, amelyben egy többgyermekes családhoz látogat el. A felvételek alatt a miniszterelnök olyanokat mond, hogy „Semmi nem számít, csak hogy van-e gyerek. Meg mennyi van.”. Vagy éppen hogy „Nem érdekes, mekkora a ház, nem érdekes, hogy mekkora az autó. Semmi.”

A videó igencsak felborzolta az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjének kedélyeit, csütörtökön ugyanis egy kifejezetten dühös posztot tesz közzé.

-- Hétgyermekes édesapaként is felfordul a gyomrom a hazug képmutatástól, ahogy a Magyarországot kifosztó, gyermekek tíz- és százezreit zsellérnek és jobbágynak szánó miniszterelnök ilyen arcátlanul játssza el az ország bölcs és gondoskodó atyját

– kezdi az írást. Ezután arról is leírja a véleményét, hogy az emberi élet kiteljesedésének nem csak ez az egy útja van, bár természetesen ez is egy lehetőség.

-- Politikusként nem az a dolgunk, hogy hazug mondatokat ismételjünk, hanem például az, hogy valóban könnyebbé tegyük a gyermekvállalást, hogy könnyebbé tegyük az örökbefogadást, a lombikprogramban való részvételt, amit a jelenlegi kormány nem tesz meg. Ahogy nem biztosít korszerű oktatást vagy éppen gondoskodó egészségügyet a magyar családoknak. Ezen akarunk változtatni. Kenetteljes hazugságok helyett olyan politika kell, ami kiemelten figyel a családokra, a gyerekekre. És igen: a nőkre

– zárja a sorait.
https://propeller.hu/itthon/3768168-marki-zay-kikezdte-orbant-felfordul-gyomrom

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Ismerjék meg Kovács Imrét! Ő a geotermikus energia királya, legalábbis sok pénzt kapott ilyen célra. Próbáltam kérdezni tőle, de Imre nem szeretné elmondani, hogy
- miért van bádogsufni a mosonmagyaróvári geotermikus erőmű helyén (pedig 3 milliárd forint támogatást nyert rá);
- miért nincs sehol nyoma a battonyai geotermikus erőmű (pedig 12 milliárdot nyert rá, amiből ötöt fel is vett);
- miért van gaz a kiskunhalasi geotermikus fűtőmű helyén (400 milliót kapott rá);
- miért nem termel a fecskendőgyár Kocsordon, pedig Varga Mihály még szalagot is vágott tavasszal – igaz, hogy csak a szobájában (1,5 milliárdot kapott rá);
- és mit épít Mátészalkán?
Érdemes végignézni, hogyan tájékoztatja Önöket, adófizetőket az a „vállalkozó”, aki csak a fentebb felsprolt beruházásokra 9,9 milliárd(!) forintot kapott Önöktől és az európai adófizetőktól (ebben nincsen benne minden „kisebb”, 100-150 milliós támogatás).
Érthetetlen amúgy, hogy Varga miniszter miért védi Imrét amnyira, és miért adott neki újabb másfél milliárdot fecskendőgyárra azok tán, hogy a geotermikus erőművekből nem lett semmi. Egyáltalán: mi abban a logika, hogy az orvosi eszközöket világszínvonalon gyártó Dispomedicort bedönti az állam, aztán horribilis pénzt ad egy csalónak egy év múlva, hogy építsen újat?
A videó végén megosztom Önökkel a másik, gyárban készített fényképet és videót is, hogy mindenki eldönthesse, átverték-e Varga miniszter urat vagy sem.
https://www.facebook.com/watch/?v=395319248950003
-- Hadházy Ákos

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Terepszemle és polgármesteri szembesítés Ludason
A helyszínnek tényleg kisugárzása van, 150 négyzetméter térkő és egy rozsdás konténerbudi, 25 millióért. A fideszes polgármester asszony egy propagandavideóban számonkérte, hogy nem nézem meg személyesen a művet. Megtettem és megérte, annyira lenyűgöző. Ráadásul találkozhattam is Vargáné Csengeri Mónika polgármesterrel, aki elmondta, hogy:
- szerinte 25 illió nem sok ezért a csodáért. Ezt ráadásul többször megerősítette;
- azért lett kicsi a piac, mert az emberek kicsit akartak;
- azért kerül ennyibe, mert van projektmenedzsment meg tervezés;
- megígérte, hogy elküldi a részletes költségvetést (nem küldte);
- szerinte aki sokallja a 25 milliót, az a falu fejlődése ellen áskálódik;
- részletkérdés, hogy neki futott-e fel a szem a harisnyáján (ebben egyetértünk, csak azt nem értem, hogy akkor miért beszélt olyan sokat a lyukas zoknimról).
https://www.facebook.com/watch/?v=441785980435571
-- Hadházy Ákos

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Az árszabályozás évtizedek óta tabunak számít az Egyesült Államokban. Pedig korábban sokáig bevett gyakorlat volt. A második világháború idején Roosevelt elnök állami beavatkozással sikeresen fékezte meg az árak elszabadulását és erősítette meg a nemzetgazdaságot. Miután Nixon elnök 1971-ben megszüntette az államnak azt a kötelezettségét, hogy a dollárt kérésre aranydollárra váltsa, rendeletileg fagyasztotta be az árakat és a béreket az infláció megfékezése érdekében. Az eredetileg 90 naposnak szánt intézkedéseket azonban meg kellett hosszabbítani, mert az árszabályozás határidejének lejárta előtt ismét megugrott az infláció. A hatósági árszabályozás 1974-ig tartó rendszere politikai szempontból hasznot hajtott Nixon számára, ám közgazdászok egyöntetű véleménye szerint jelentősen hozzájárult a következő években kialakuló stagflációs válság kialakulásához.

A harminc éve nem látott magasságba szökő infláció miatt azonban baloldali közgazdászok körében újra előkerült az árszabályozás ötlete. A hatósági árak támogatói azzal érvelnek, hogy a gazdaság állapota sokkal inkább a második világháborús időkre hasonlít, mintsem a hetvenes évekre, amikor is az olajválság tetézte az inflációt. Szerintük ma az áremelkedést a pandémia miatt kialakult áruhiány okozza, így a célzott árszabályozással nemcsak az inflációt lehetne megakadályozni, hanem ösztönözni lehetne a termelékenységet, elősegítve ezzel a gazdaság helyreállítását. Vagyis az ideiglenes árplafon a termelési és kereskedelmi láncok mentén a járvány miatt megbillent piaci egyensúly visszaállítását szolgálná.

A közgazdászok többségét mindez nem győzi meg. Szerintük ha az állam beavatkozik a piaci árszabályozásba, annak a termelés visszaesése, következésképp hiány, illetve a feketepiac erősödése lenne az eredménye.
https://www.metazin.hu/index.php/item/4173-arszabalyozassal-az-inflacio-ellen

Válasz

M Imre üzente 2 éve

SZABADSAJTÓ KLUB - Mégis lesz Márki-Zay - Orbán vita?
https://www.youtube.com/watch?v=Av7Je3VxV14
Témáink:
• Rogán kabinetfőnökéig ér a Völner-ügy
• Csir-ke-far-hát
• Lesz Márki-Zay - Orbán vita?
• Egy férfi feljelentette Orbán Viktort, mert az édesanyja, akit kínai vakcinával oltottak, meghalt koronavírusban
• Mik lesznek a kampány fő témái?
• Mit tennének még hatósági árassá vendégeink?
Stumpf András majdnem megdicséri az ellenzéket, aztán mégsem. Gulyás Balázs műsorvezető Tóta W. Árpádra és Stumpfra utalva kijelenti, hogy „egyik szebb, mint a másik”. Új vendéget is köszönthettünk a műsorban, Fábián Tamást, a Telex újságíróját.

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Megvannak az aláírások, de lesz-e népszavazás? - Lakner & Ceglédi 3. rész
https://www.youtube.com/watch?v=eSwXkXuMnUk
(és arról is beszélnek, hogy mi a Sztojka-ügy)

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Szegénységi kérdőív (EU szegénységi index)
http://netpolgar.network.hu/blog/netpolgar_avagy_digitalis_irastudo_klub_hirei/szegenysegi-kerdoiv-eu-szegenysegi-index

Válasz

M Imre üzente 2 éve

„Lehet szórakozni a csirkefarháton, csak hát az emberek több mint 20 százalékának ez az egyetlen húsétele. És nekik bizony néhány forint is számit. És ez majd a választási eredményeken is látszódni fog... Ha lehet kérni, kicsit több empátiát az ellenzék részéről, különösen a baloldalon. Farhátozás helyett az emberek számára is érthető szociális üzenetek és ígéretek kellenének, nem pedig a szegényeken való gúnyolódás...”
https://www.facebook.com/erzsebet.szalai.547/posts/1918854024987638

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Öt - Schadl–Völner-ügy, disznót vágott Orbán Viktor, omikron, Mi Hazánk és a Kutyapárt
https://www.youtube.com/watch?v=VvgygWiGrQA

Válasz

M Imre üzente 2 éve

A rendőrség a NER egyik alappillére, a rendőröknek nincs miért kiállni Pintér Sándor mellett

Az egyesült ellenzék dilemmája, hogy kell-e egy erőszakszervezetből szolgáltató szervezetet csinálni, vagy a legjobb lenne úgy tenni, mintha semmi dolgunk nem lenne a rendőrséggel és a biztonsággal. A válasz nyilván politikai, ahogyan 1990-től mindig, ám a következmények társadalmiak is, és ezeket a rendőröknek és a civileknek együtt kell elviselniük, ahogyan harminckét éve minden kormány alatt.

A rendőrséget nem szabad megtartani a jelenlegi szervezeti rendszerben, nem szabad megőrizni a vezetői uralomra épülő szervezeti kultúráját, amely alkalmatlanná teszi a helyi sajátosságok figyelembevételére és a lakossággal való együttműködésre. A változásoknak egyaránt új lehetőségeket kell nyitnia a rendőrök és a civilek számára.

Nagyon fontos tudni, hogy a béremelés nem oldja meg a rendőrség problémáit, ahogyan az oktatásét és az egészségügyét sem. A bérek folytonos lemaradása csak tünete a rossz politikáknak, amelyek eddig is mindig fennmaradtak a bérek megemelése után is.

A demokraták feladata az, hogy másként lássák a rendőrséget, másként fogják fel a feladatait és a működését. A rendészetet nem modernizálni, hanem reformálni kell. A reform célja olyan szervezeti rendszert és szervezeti kultúrát létrehozni, amelyben nem az engedelmeskedés, hanem a problémák kreatív kezelésére való képesség a rendőrök legfőbb erénye. A rendőrség nem hatalomtechnikai eszköz, hanem a társadalomnak, a civileknek nyújtott szolgáltatás. Ehhez a helyi problémák kezelésére a mellérendelt, lokális egységekből (kapitányságokból) álló, a helyi társadalommal szoros kapcsolatban lévő, a polgárokkal együttműködő szervezetek a legalkalmasabbak.

Az országos és globális problémákkal (terrorizmus, emberkereskedelem, szervezett bűnözés, kábítószer- és illegális fegyverkereskedelem stb.) foglalkozó szervezeti egységet külön kell megszervezni. A TEK ezeknek a problémáknak a kezelésére teljes mértékben alkalmatlan, mivel nem is erre szánták. A NER felszámolása szükségessé teszi egy olyan egység létrehozását, amely a gazdasági és politikai korrupció felszámolásával foglalkozik, és a célja ezek elkövetőinek és haszonélvezőinek bíróság elé állítása, valamint az eltulajdonított javak visszaszerzése.

A szolgáltatáshoz a szervezeti viszonyokat demilitarizálni és demokratizálni kell, vagyis a parancsuralmat fel kell számolni. A szervezeti egységek vezetői nem parancsnokok, hanem az egység működési feltételeit biztosító, a munkát megszervező vezetők. A beosztottak pedig nem alárendeltek, hanem munkatársak, akiknek nem kell vakon követniük a parancsot, akiknek kreatív szerepük van a problémák kijelölésében és a feladatok megoldásában. Természetesen alapvetően át kell alakítani a rendészeti oktatást.

Ezek csupán a legfontosabb elemek, amelyekről egyetlen szót sem ejtett az ellenzék közös programja. Ehelyett amellett érvel, hogy minden maradjon úgy, ahogyan eddig volt, „mert az jól össze van rakva”. Nem nagy kockázat megjósolni, hogy ennek következtében csak rosszabb lesz minden. Jelenleg a regisztrált bűncselekmények száma alacsonyabb, mint 1989-ben volt (1989: 225 393; 2019: 165 648), viszont közel kétszer annyi rendőr sem képes ellátni a feladatokat. Semmi sem bizonyítja jobban, hogy Pintér Sándor rendőrsége rosszul szervezett és rosszul vezetett, amelyet a rendőrök és a civilek érdekében át kell alakítani.

A rendészeti program tehát azt üzeni, hogy Orbán Viktor és Pintér Sándor rendszere tökéletes, nem szabad változtatni rajta. Mindezek után felvethető a kérdés: mégis ki szolgálja szándékosan vagy tudatlanul a Fidesz érdekeit? Még nem késő változtatni!

A szerző rendőrségi tanácsos, rendészetszociológus, a volt Rendőrtiszti Főiskola docense, ELTE ÁJK Kriminológia MA megbízott előadója.
https://telex.hu/velemeny/2022/01/21/ellenzeki-program-rendeszet-rendorseg-lengyel-robert-interju-kremer-ferenc

Lengyel Róbert az ellenzék rendészeti programjának legfontosabb elemeiről beszélt a Telexnek adott interjúban, ám a teljes javaslatcsomag akkor még nem volt kész, azt későbbre ígérte. A beszélgetés szerkesztett változatban jelent meg, az interjút itt tudja elolvasni.
https://telex.hu/valasztas-2022/2022/01/12/lengyel-robert-siofok-polgarmester-rendeszet-belugy-valasztasi-program-marki-zay-peter

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Kétszer 235 ezer aláírást gyűjtött össze az ellenzék a népszavazásra

Pénteken leadják az íveket az NVI-nek.

Összesen 470 ezer, vagyis kérdésenként 235-235 ezer aláírást gyűjtött össze az egyesült ellenzék a Fudan-ügyben és az álláskeresési járadék ügyében kezdeményezett népszavazáshoz – közölte Márki-Zay Péter csütörtök délután a Facebookra feltöltött, a referendumot kezdeményező Karácsony Gergely főpolgármesterrel közös videójában.
https://www.facebook.com/watch/?v=391484599409773

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt azt is elmondta, péntek reggel 9 órakor készülnek leadni az aláírásokat a pártok képviselői a Nemzeti Választási Irodának (NVI). Ő maga nem vehet részt ezen, mert karanténban van, ezért Karácsony Gergely főpolgármestert kérte meg arra, hogy vezesse a „csapatot”.

December 14-én kapta kézhez az ellenzék a Fudan Egyetemről, illetve az álláskeresési járadékról szóló népszavazás aláírásgyűjtő íveit.
https://hvg.hu/itthon/20211215_karacsony_fudan_nepszavazas_alairas
Karácsony Gergelyéknek hivatalosan 120 nap, vagyis közel négy hónap állt rendelkezésükre ahhoz, hogy összegyűjtsenek kétszázezer aláírást.
https://hvg.hu/itthon/20220120_ellenzek_nepszavazas_gyujtes_leadas

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Minőségi oktatási rendszert, telepfelszámolási, illetve -fejlesztési programot, valamint romakvótarendszert ígér a hazai cigányságnak Márki-Zay Péter romaügyekért felelős referense. Lakatos Béla szerint nehéz a Fidesszel versenyezni a romák ikszeiért, de azért megpróbálja. Nemrég dolgozta ki az összellenzék romastratégiáját, amelyet el is fogadtak a pártok a Jobbiktól a DK-ig. A szakember még csak néhány hónapja kezdett el vidéki aktivistahálózatot építeni, de szerinte van még ideje, hiszen a választás csak áprilisban lesz. Interjú a Mindenki Magyarországa Mozgalom romaügyekért felelős referensével, aki azt ígérte: ha azt látja, hogy ellenzéki oldalról is csak humbug a romapolitika, otthagyja őket.

A 2018-as országgyűlési választásokon a Momentum színeiben indult, akkor már rég nem volt Ács polgármestere, de a négy évvel ezelőtti választásokon nem ért el komolyabb sikert. Egy hónappal később már Márki-Zay Péterrel kezdett el együtt dolgozni. Ki keresett meg kit, és mivel?
https://www.szabadeuropa.hu/a/mit-ajanl-a-szavazatokert-cserebe-marki-zay-peter-referense-a-romaknak/31661258.html

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Mennyire zöld az országgyűlési képviselőjelölted?

Nyolc évünk maradt cselekedni, ha túl akarjuk élni ezt az évszázadot, verik a vészharangot a tudósok. Az április 3-án megválasztott képviselőink ennek az időszaknak a felében fogják irányítani hazánkat. Ez hatalmas felelősség, de hatalmas lehetőség is: ha jól csinálják a dolgukat, ha felfogják, hogy az emberiség és benne Magyarország túlélése a tét, akkor még elkerülhetjük a klíma- és ökológiai válság legrosszabb forgatókönyveit.

Ezért április 3-ig mind a 106 választókerületben felkeressük a közvélemény-kutatások alapján két legesélyesebb képviselőjelöltet, hogy az alábbi nyilatkozat aláírását kérjük tőlük.
Nyilatkozat

A 2022-es országgyűlési választáson induló jelöltként vállalom, hogy képviselővé választásom esetén minden helyzetben figyelembe fogom venni a klíma- és természetvédelmi szempontokat, és döntéseimet a legfrissebb tudományos ajánlásokat figyelembe véve fogom meghozni. Fogadom, hogy mindent megteszek a megmaradt élővilág és az élő rendszerek fennmaradásáért, hiszen csak így biztosítható, hogy minden magyar ember tiszta levegőhöz, tiszta vízhez, és egészséges élelmiszerhez juthasson. Értem és vállalom az alábbiakat:

1.Magyarországnak egészséges élelmiszerre van szüksége. Ezért a vegyszeres nagyüzemi mezőgazdálkodás helyett a természettel összhangban működni képes ökogazdálkodási formákat fogom támogatni.

2. Magyarországnak tiszta energiára és hatékony energiafelhasználásra van szüksége. Ezért támogatni fogom, hogy megfelelő energiahatékonysági programok induljanak, és hogy a klímaválságot fokozó energiahordozókat minél előbb váltsuk le megújuló energiaforrásokra.

3. Magyarországnak tiszta vízre és hatékony vízfelhasználásra van szüksége. Ezért támogatni fogom vízgazdálkodásunk radikális átalakítását, hogy pazarlás helyett minden csepp vizünket a lehető legbölcsebben használjuk fel.

4. Magyarországnak gazdag természeti kincsekre van szüksége. Ezért támogatni fogom, hogy különösen a nemzeti parkjainkban ne lehessen olyan gazdasági célú tevékenységet végezni, amely a természet kárára történik.

5. Magyarországnak tiszta levegőre van szüksége. Ezért támogatni fogom a tiszta közösségi közlekedés és a kerékpáros infrastruktúra fejlesztését, és hogy mindenki hozzáférjen a tiszta fűtési módokhoz.

6. Magyarországnak független és erős környezetvédelmi testületekre van szüksége. Ezért támogatni fogom, hogy a 2022-ben felálló kormányban újra legyen Környezet- és Természetvédelmi Minisztérium, és létrejöjjön egy független és erős környezet- és természetvédelmi hatósági rendszer.

7. Magyarországnak igazságos és zöld gazdaságra van szüksége. Ezért tenni fogok azért, hogy az élővilágunkat pusztító eldobható kultúránkat és növekedésfókuszú gazdaságunkat közösen alakítsuk át fenntarthatóvá, igazságossá, természet- és emberközpontúvá.

Nézd meg, eddig mely képviselőjelöltek írták alá a nyilatkozatot:
https://klimavalasztas2022.hu/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Márki-Zay: Aki nem az ellenzékre szavaz, az a Fideszt támogatja
2022. január. 11. kedd
Az Egyenes Beszéd vendége Márki-Zay Péter az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje.
https://www.atv.hu/videok/20220111/marki-zay-aki-nem-az-ellenzekre-szavaz-az-a-fideszt-tamogatja

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Saját honlapján közölt közös fényképet Orbán Viktor miniszterelnökkel Huszár Viktor, akiről a napokban derült ki, hogy a milliárdos Gattyán György pártjának egyik alelnöke lesz – vette észre a Népszava.

A fiatal közgazdász, sportvezető a Rahimkulov-család egyik üzletében bukkant fel. Karácsony Gergely főpolgármester ugyanis azt állítja, az orosz oligarchafamília és Huszár csalta fel közös irodájukba – az Orbán-család könyvelője, a jelenleg Rahimkulovék körül mozgolódó Gansperger Gyula segítségével – Bajnai Gordon volt miniszterelnököt egy „baráti beszélgetésre.” Az eszmecsere hanganyagát manipulált formában a kormánysajtó azóta is a fővárosi vezetés lejáratására használja.

Karácsonyék szerint az, hogy Gattyán pártjában egy „fideszes lejárató kampányban főszereplő orosz oligarcha” egyik embere lesz az alelnök, nem véletlen. Ez ugyanis szerintük arra is utal, hogy Rogán Antal propagandaminiszter – akit az ellenzék egységesen a Gattyán-féle párt ötletgazdájának lát – nem tüntette el alaposan a Fidesz felé vezető nyomokat. Az mindenesetre tény, hogy a Gattyán-féle Teqball-szövetséget is irányító Huszár Viktor személye nélkül is sokkal több köti össze Gattyánt a NER-rel, mint ami elválasztja.

A milliárdos internetes webkamera és szexcégét, a Live Jasmint is célba vette a Fidesz 2010 után. Gattyán ellen csőstül indultak az adóhatósági eljárások, az üzletember pedig a cégei egy részét Luxemburgba menekítette. Ugyanakkor az utóbbi években már inkább egy szép barátság kezdete bontakozott ki, sőt a jelek szerint Gattyán inkább abban érdekelt, hogy a Fidesz hatalmon maradjon. A milliárdos egyik új vállalkozása, az elektronikus aláírás hitelesítéssel foglalkozó Netlock Kft.-nek ugyanis hirtelen az állami Magyar Villamos Műveknél illetve a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nél is megrendelései lettek, de a cég referenciái között szerepel a Szerencsejáték Zrt. is.

A Válasz Online ráadásul azt is kiderítette, a Netlock-ban a tavalyi év elején 900 millióval szállt be egy Rogán Antalhoz-közeli magántőkealap. Ez azért is figyelemre méltó, mert a propagandaminiszter néhány éve mint „feltaláló” is ismertté vált. Lehet, hogy csak véletlen, ám tény, hogy a Rogán Antal nevére bejegyzett szabadalom, a digitális aláírási eljárás éppenséggel a Netlock főtevékenységének profiljába vág.

Azt lapunk derítette ki, hogy a Gattyán-birodalom máig fő pénztermelőjének számító, webkamera és szexoldal körül is történt valami. A Jasmin-céghálózat egyik vállalkozását, az Imperial Galactica Kft.-t nemrég a Fidesz egyik fő bizalmi ügyvédi irodájának számító Sárhegyi és Társa ügyvédi iroda vásárolta meg Gattyántól. Ilyen előzmények után Gattyán György hétfőn nyílt levéllel jelentkezett, amelyet az egységes ellenzéknek címzett. Ebben többek között arról írt, hogy célja a kormányváltás biztos és zökkenőmentes megvalósítása. Emellett öt pontot is ajánlott a pártvezetők figyelmébe, amelyekkel Magyarország átléphet a XXI. századba.

Kerestük az Egységben Magyarországért sajtóosztályát, de eddig nem reagáltak arra, hogy tárgyalnának-e a milliárdossal.
https://nepszava.hu/3142978_orban-viktorral-koccintott-es-fotozkodott-gattyan-gyorgy-partjanak-leendo-alelnoke

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Választások: január 18-ig nyilatkozniuk kell a médiumoknak, ha befogadnak választással és népszavazással kapcsolatos hirdetéseket

Azon médiumok, amelyek jövő keddig nem teszik közzé a politikai hirdetésekre vonatkozó árjegyzéküket, valamint nem küldik el azt az Állami Számvevőszéknek, nem fogadhatnak be az április 3-ra kitűzött népszavazással és országgyűlési választással összefüggően politikai hirdetéseket.
https://media1.hu/2022/01/12/valasztasok-januar-18-ig-nyilatkozniuk-kell-a-mediumoknak-ha-befogadnak-valasztassal-es-nepszavazassal-kapcsolatos-hirdeteseket/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

-- Orbán Viktor bejelentése beismerő vallomás arról, hogy a magyar gazdaság tragikus állapotban van.

„Mennie kell annak a csapnivaló kormánynak, amelyik 12 éves kétharmados kormányzásának utolsó 12 hetében kezd el foglalkozni a termékek árával. Felelős gazdaságpolitika helyett hatósági árakkal kezelik a vágtató drágulást, ez felér egy beismerő vallomással” – mondta Márki-Zay
https://24.hu/belfold/2022/01/12/marki-zay-peter-orban-viktor-bejelentes-alapveto-elelmiszerek-arstop/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat júliusi közlése alapján nyáron még 14,6 hónapba telt átlagosan, míg valaki újra keresetet talált magának Magyarországon.
https://merce.hu/2021/08/08/146-honapba-telik-atlagosan-munkat-talalni-magyarorszagon/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Márki-Zay Péter gazdasági jobboldalisága nem forradalmian új dolog a magyar politikában, sőt, az övéhez hasonló liberális narratívával szemben a Fidesz már számos alkalommal határozta meg magát sikeresen.

A cikkemmel szinte egy napon megjelentek azok a propaganda videók, amelyekben MZP rezsicsökkentéssel kapcsolatos, finoman szólva nem előnyös mondatai pörögtek. A kezdeti nevető reakciók után hamar ráfagyott sokak arcára a mosoly, ugyanis a nagy „ellenzékváltó” mámor után most, 2021 decemberében a Fidesz vezető és stabil helyzete alapján úgy tűnik, sikeres kommunikáció az, hogy MZP eltörölne minden segítséget, amit az emberek a Fidesztől kaptak, és amire különösen számítanak egy globális krízis közepette, legyen az rezsi- és benzinár befagyasztás vagy minimálbér emelés. A megoldás az ellenzék kezében van, csak használni kéne.

Lássák a választók, hogy amíg fideszes egyéni jelöltjük a központi kommunikációt ismételte csak nap mint nap, ellenzéki jelöltjük a hideg decemberben és januárban is azon dolgozott, hogy kettő, az emberek életét meghatározó szociális ügyben népszavazhassunk.

Lássák a választók a szavazófülkében, hogy az egyik oldal végtelen erőforrásait arra használja, hogy óvodások nemátalakító műtéteiről szavazhassunk. Míg a velük szemben álló fél nagy hátrányban, az utcán küzdve azt szeretné elérni, hogy adjunk az embereknek fedelet a fejük fölé, és ne hagyjuk őket cserben, ha beüt a munkanélküliség.

Itt az ideje, hogy arról beszéljünk, ami számít.
https://merce.hu/2021/12/27/ebben-a-ket-kerdesben-minden-ott-van-ami-fajhat-a-fidesznek/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Közös közleményben jelentették be az ellenzéki pártok, hogy az Alkotmánybíróságon (Ab) támadják meg az a törvényt, amely lehetővé teszi a fiktív lakcímek létesítését, vagyis azt, hogy valaki olyan lakásban létesítsen lakóhelyet (lakcímet), ahol nem lakik ténylegesen. A törvény novemberi elfogadása után a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet és a Political Capital együtt jelezte, hogy ez szerintük legális utat nyitott a voksturizmusnak. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ugyanakkor a törvény csak azért született, mert jót akartak annak a legalább 600 ezer embernek, aki jelenleg nem a hivatalos lakcímén lakik.
https://telex.hu/belfold/2021/12/30/az-ellenzek-megtamadta-az-alkotmanybirosagon-a-fiktiv-lakcimet-letesiteset-lehetove-tevo-torvenyt

A pártok december 30-i közleménye szerint „Már a 2018-ban és a 2019-ben megrendezett választások során is tömegessé vált az a jelenség, hogy egy-egy romos ingatlanba tucatszám jelentenek be ténylegesen nem Magyarországon élő magyar állampolgárokat azért, hogy részt vehessenek a választásokon. Az ellenzék kezdeményezésére mind a Kúria, mind a rendőrség megállapította, hogy a visszaélések valóban megtörténtek és az abban résztvevők törvénysértést valósítanak meg!”

Ezért a „közös listát állító ellenzéki pártok ígéretükhöz híven, a mai napon megtámadták az Alkotmánybíróságon a választási visszaéléseket legalizáló törvényt.”

A novemberben elfogadott törvény jogi hátterét Milánkovich Andrással, az ELTE ÁJK Alkotmányjogi Tanszékének oktatójával jártuk körül ebben a cikkünkben.
https://telex.hu/belfold/2021/12/06/lakcim-jog-voksturizmus-buncselekmeny-vadaskodas-valasztasi-csalas

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Nem számítanak csodára az ellenzéki pártok képviselői a Fudan Egyetem kampusza ellen és az álláskeresési járadék meghosszabbítása mellett kiírt két népszavazási kérdés ügyében, de az aláírások szerintük gyorsan meglesznek. Az aláírásgyűjtő pontok a város főbb pontjain állnak, és az ünnepeket megelőző utolsó pénteken, valamint a hétvégén is jelentős forgalmat bonyolítottak.

-- ,,Már az első nap rengetegen jöttek, levegőt nem kaptunk”– nyilatkozta a Szikra aktivistája. Elmondása szerint az embereket nemigen kellett összefogdosni az aláíráshoz, önként keresték meg őket, tudták, miről szól a gyűjtés.

Mira szerint a Fudan Egyetem ügye kiemelt fontosságú az emberek számára. Hozzátette, mindenki más motivációk miatt írja alá az ívet, van aki a lakhatási válság szempontjából ítéli el a beruházást, van aki ideológiailag nem ért egyet az egyetem megépítésével, és van, aki az adóforintjait félti.

A Szikra önkéntese szerint azonban probléma, hogy a záros határidő miatt nem tudnak részletesebben beszélgetni a választókkal az ügyről. Az álláskeresési járadékkal kapcsolatos népszavazási kérdésről az aktivista szerint sokan nem is hallottak, a tapasztalatok szerint azonban ennek ellenére majdnem mindenki aláírta mindkét ívet.
https://merce.hu/2021/12/18/levegot-nem-kaptunk-annyian-jottek-a-nepszavazasi-kampany-elso-napjai/

Karácsony Gergely két kérdése így hangzik:

-- Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?

-- Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

Budapest 6-os választókerület független ellenzéki jelöltje, és a Mérce alapító-főszerkesztője, Jámbor András: ... fontos az is, hogy olyan külföldi egyetemre ne vegyen fel a magyar állam hitelt, amiben kispénzű magyar diákok eleve nem tudják a tandíjat kifizetni: nem lehet közcél egy magánegyetem építése.
https://merce.hu/2021/12/24/ha-mindenhol-olyan-iramban-megy-majd-az-alairasgyujtes-mint-itt-akkor-nem-lesz-gond-igy-kampanyol-budapesten-az-ellenzek/

A Szikra Mozgalom Facebookján osztotta meg azokat a helyszíneket, ahova kitelepülnek az ívekkel a következő két hétben. Az ellenzéki pártok további aláírásgyűjtő pontjairól a Menjünk Tovább oldalán lehet tájékozódni.
https://menjunktovabb.hu/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

„Vannak eszközök ahhoz, ha valaki meg akarja buktatni belülről az ellenzéket” – Márki-Zay Péter

Ön szerint jól tette Karácsony Gergely, hogy nem cserélte le egy önkormányzat legfontosabb intézményének, a vagyonkezelőnek Tarlós által kinevezett igazgatóját?

Én sem cseréltem le mindenkit, bevallom. Sőt! És nagy különbség, hogy van-e valakinél korrupciós szál, vagy nincs. Nem tudom megítélni innen, hogy jól tette-e vagy nem. Itt, Vásárhelyen, ha a korrupciót védte valaki, vagy akadály volt, azt lecseréltük, a többit nem. Volt, hogy sajnáltam, aki elment magától. Voltak fideszesek, akikkel hosszan együtt dolgoztam, mások most is itt vannak. Nem vagyok híve annak, hogy egy szakembert lecseréljünk csak azért, mert fideszes.

De naponta vannak sztorik az állam pártos működéséről. Az egyik legfrissebb Hadházy Ákos-féle feltárás szerint a rendőrség lezárt egy nyomozást, amelyben az önkormányzatnak hétszáz méternyi utat kellett volna építenie a támogatásból, de csak ötszázat építettek. A rendőrség elfogadta az előző településvezetés érvét, miszerint „a pályázat kiírásakor nem mértük meg rendesen a hosszt, csak leléptük, és azért írtuk ki hétszáz méterre a tendert”. De hétszázra vették föl a pénzt. Mit gondol, létezik még Magyarországon pártfüggetlen közigazgatás?

Pillanatnyilag valószínűleg nem. Közigazgatás alatt értve a kormányhivataloktól a bíróságokig azt látni, hogy egyre kevesebb a tényleg független intézmény Magyarországon. Ez baj.

Akkor miért nem kell lecserélni az embereket?

Két oka is van. Az egyik az, hogy mi végre tényleg megbékélést szeretnénk ebben az országban, és azt, hogy nem politikai, hanem szakmai alapon nevezik ki az embereket. Egy csomó olyan szakembert ismerek, aki fideszes, teljesen jó szakember, és pártfüggetlenül tud dolgozni. Éppen ma kellett megvédjem az egyik kollégámat egy saját képviselőnk támadásától a közgyűlésen. Mert egyébként lehet, hogy tényleg szidott engem, ahogy a rákérdezés utalt rá, de engem ez speciel nem érdekel. Ha a munkáját korrekten elvégzi, akkor rendben van.
https://www.szabadeuropa.hu/a/vannak-eszkozok-ahhoz-ha-valaki-meg-akarja-belulrol-buktatni-az-ellenzeket-marki-zay-peter/31614047.html

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Tegnap Karácsony Gergellyel gyűjtöttük a bérlakásokról és a bajba jutottak támogatásáról szóló népszavazási kérdésekhez az aláírásokat a Blahán!
Elképesztő roham volt abban a három órában ameddig kint volt a pultunk, percenként majdnem két ember írt alá!

Mert sokan vannak, akik nem a Fideszes kiváltságosok országára, hanem a szociális biztonságra akarnak szavazni! Támogasd te is a népszavazási kezdeményezésünket az ország bármely pontján:
https://menjunktovabb.hu/

Jámbor András,
a Diákváros-tüntetés főszervezője, az ellenzéki pártok országgyűlési képviselőjelöltje Józsefvárosban és Ferencvárosban, Budapest 6-os számú választókörzetében

Válasz

M Imre üzente 2 éve

December 12-e számomra történelmi jelentőségű nap. Három évvel ezelőtt, ezen a napon erőszakolta keresztül a parlamenten a Fidesz a rabszolgatörvényt.

Az ellenzék pedig ott, akkor, azon a napon forrt egységbe: közösen léptünk fel a hatalommal szemben a magyar emberekért. Közösen vállaltuk a büntetést, amit kiszabott ránk Kövér. Közösen vittük végig a szavazás utáni tüntetéssorozatot, és közösen próbáltuk elérni, hogy a köztévé beolvassa a tüntetők követeléseit. Ami ott nem sikerült, azt végül megtettem magam a Hírtv stúdiójában. A követelések ma is aktuálisak. Jövőre pedig végre teljesíthetjük is őket.

Az egységes ellenzék ugyanis megszületett. December 12. az összefogás születésnapja.
https://www.facebook.com/watch/?v=586551265977639
-- Jakab Péter

Válasz

M Imre üzente 2 éve

A Párbeszéd frakcióvezető-helyettese szeretné, ha a budaiak mindenkinek utat mutatnának zöldítésben, hiszen körzetében egyre környezettudatosabbak az emberek. A budapesti 4-es körzet országgyűlési képviselőjelöltje lapunknak adott interjújában elmondta, mire készül a sokak által várt tavaszi győzelem után. Tordai Bence elárulta, mit lát jónak a kormány zöldpolitikájában és miért festené narancssárgára a fideszes választási plakátokat.

Mik a legfontosabb klímastratégiai lépések?

A legnagyobb egészség- és klímagyilkos a légszennyezettség, ezzel mindenképp kell kezdeni valamit. A magasabban fekvő kertvárosi részeken talán viselhetőbb a jelenség, de ne legyenek illúzióink: a budapesti szmoglencse, ami ráül a városra, idáig is elér.

-- Tehát azonnal korszerűsíteni, zöldíteni kellene a közlekedést. Ez persze már most is megtörténhetne, ha a kormány nem blokkolná tudatosan Karácsony Gergely terveit.

Egy-egy aláírásra várunk, de már rég itt lehetnének az új alacsonypadlós villamosok, az új trolik a legforgalmasabb vonalakon. Ezek önmagukban is javítanák a levegő minőségét, rengeteg szennyező dízeljárművet vonhatnánk ki a napi közlekedésből, és kényelmesebb, akadálymentes közlekedési lehetőséget nyújthatnánk. Ha pedig magasabb a szolgáltatás minősége, akkor az emberek számára vonzóbb közösségi közlekedés, nagyobb eséllyel rakják le az autójukat. ...
https://thevip.hu/2021/12/18/tordai-bence-a-mi-politikai-sikerunk-hogy-a-fidesz-elkezdte-a-zoldre-festest/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Stadionstopot vezetünk be
A kormányváltás után stadionstopot vezetünk be: eszéki stadionok helyett magyarországi tornatermeket építünk majd a diákjainknak.
Marad a mindennapos testnevelés, a TAO-rendszer, a GDP-arányosan uniós sporttámogatás – ezeket az eredményeket az új kormány is meg kívánja őrizni.
A lopást azonban kivezetjük a rendszerből: megszüntetjük a túlárazást és a visszaosztást. Nagy hangsúlyt fektetünk a szociális szempontokat: kiemelten kezeljük a fogyatékkal élők és a hátrányos helyzetű gyerekek támogatását. A támogatások odaítélésénél a teljesítményt vesszük majd figyelembe: nem az idegen sportolókat, hanem magyar gyerekeket támogatjuk majd az élsportban.
Egyebek mellett erről is szó volt azon a sajtótájékoztatón, amelyet Steinmetz Ádámmal, az árnyékkormány sportügyekért felelős kabinetvezetőjével tartott Márki-Zay Péter:
https://www.youtube.com/watch?v=zU0KuluYsIs&list=UUbmE7CBZ18YjsDo64SkXquQ&index=10
-- Mindenki Magyarországa Mozgalom - Márki-Zay Péter

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Márki-Zay: Két témában is népszavazási aláírásgyűjtés indul szerdától

Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.

"Szerdán elkezdődhet az aláírásgyűjtés ahhoz a népszavazási kezdeményezéshez, mely a Diákváros megépítését és az álláskeresési járadék 270 napra emelését tűzte ki célul"

- jelentette be az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje.
https://nepszava.hu/3140698_marki-zay-ket-temaban-is-nepszavazasi-alairasgyujtes-indul-szerdatol

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Márki-Zay Péter pártot alapíthat, itt vannak a nevek, akik tagjai lehetnek | 2021. 12. 10.

Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje új pártot alapíthat, amelynek Pálinkás József ÚVP-je és Gémesi György Új Kezdete mellett a Fidesz, a KDNP, az MDF és az SZDSZ korábbi ismert arcai is tagjai lehetnek, írja a Telex.
https://telex.hu/belfold/2021/12/10/marki-zay-peter-jobbkozep-polgari-partot-alapit-palinkas-jozsef-gemesi-gyorgy

A lap szerint Márki-Zay még a volt jobbikos Bencsik Jánossal is tárgyalt. Az már korábban kiderült, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester számítana az Új Világ Néppártra és az Új Kezdetre, de másokat is bevonna.

Márki-Zay azt mondta a lapnak, hogy még nincs meg az új párt neve, de több ötlet is van. Azt reméli, januárra sikerül majd megállapodni. A párt vezetőjét a tagság választja majd, és nem Márki-Zay lesz az, mert ő csak a választás után csatlakozna a formációhoz.

A Telex szerint az alábbi nevek lehetnek majd benne az új pártban:

-- Gyenes Szilárd, az Új Kezdet alelnöke,
-- Jeszenszky Géza egykori külügyminiszter,
-- Bod Péter Ákos korábbi jegybankelnök,
-- Szalma Botond, a KDNP volt budapesti elnöke,
-- Szent-Iványi István egykori külügyi államtitkár,
-- Herényi Károly, az MDF korábbi szóvivője.

https://24.hu/belfold/2021/12/10/marki-zay-peter-partja/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

A Párbeszéd Magyarországért kongresszusán Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltünk határozottan cáfolta, hogy megszüntetnénk a rezsicsökkentést.

A Fidesz-propaganda kiragadott mondataival szemben Péter elmondta:

-- Nem megszüntetni fogjuk a rezsicsökkentést, hanem jobbat, zöldebbet és igazságosabbat csinálunk!

-- Nem Mészáros Lőrinc és a hipergazdag oligarchák úszómedencéinek fűtését kell közösen kifizetnünk, hanem energiatakarékossá kell tenni a fogyasztást.

-- Ezért is fogunk a kormányváltás után elindítani egy programot uniós pénzből, ami a panellakások és a gangosházak lakásainak energiatakarékos beruházásait fogja segíteni.

-- Ahogy MZP is elmondta, ők Hódmezővásárhelyen ezzel nem 20-30 százalékos, hanem 77 százalékos rezsicsökkentést tudtak elérni, a valódi zöld energiával.

-- Ez a rezsicsökkentés pedig akkor is valós hasznot fog hozni, amikor alacsonyabbak a piaci energiaárak (mint például 1-2 éve, amikor valójában a “rezsicsökkentés” drágábbá tette a lakosságnak a villanyt és a fűtést).

-- Mi pedig hozunk még egy rezsicsökkentést, ugyanis az államot megfojtó korrupció megszüntetésével, a szolgáltatásokra rakódó korrupciós költségek megszüntetésével 20-30 százalékkal fogjuk csökkenteni az állami kiadások összegét.

Úgyhogy aki valódi rezsicsökkentést akar, az jövőre szavazzon az ellenzék jelöltjeire és Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltre!

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Márki-Zay Péter a Városháza kapcsán
https://videa.hu/videok/hircentrum/hirek-politika/zavaros-teoriaval-allt-elo-marki-bige-laszlo-gattyan-gyorgy-tbG0I00vcTYb1o0p
(az értelmes mondanivaló az 54. másodperctől)

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Közös kampánnyal indul a választásoknak az ellenzék, megalapították az összellenzéki kampánytanácsot | 2021. november 22.

Üléseztek az ellenzéki vezetők, a megbeszélésen elfogadták a kampány közös döntéshozatali és végrehajtási kereteit, illetve megalapították a közös kampánytanácsot is, derül ki az ellenzéki pártok közleményeiből.

Az ellenzéki vezetők konszenzussal elfogadták, hogy közös kampányt folytatnak, ennek irányítója lesz a kampánytanács. A kampánytanácsban mindegyik párt képviseli magát, így (az ábécé szerinti sorrendben) a DK, a Jobbik, az LMP, a Mindenki Magyarországa Mozgalom, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd is.

A közlemény szerint a kampánytanács feladata a 2022-es országgyűlési választásokra való felkészülés szervezése és a kampány lebonyolítása.

Az ellenzék október elején lezárt előválasztásán a bevallottan jobboldali, párton kívüli hódmezővásárhelyi polgármester, Márki-Zay Péter fölényesen nyert, így ő indul el 2022-ben Orbán Viktor kihívójaként a választásokon. A közvéleménykutató intézetek (így a Závecz, a Medián) szerint a közös ellenzéki fellépés jelenleg vezet a Fidesszel szemben.

Márki-Zay győzelme látszólag a kormányt is meglepte, az előválasztás lezárása utáni nap gyurcsányozással kezdődött, azóta került elő egy dosszié is, amit állítólag a Fidesz rakott össze a DK számára, hogy lejárassák Márki-Zayt: illetve mint kiderült, az ellenzék közös jelöltje még azt is elérte, hogy létezzen olyan téma, ami képes még a fideszesek kommunikációs összhangját is megosztani.
https://telex.hu/valasztas-2022/2021/11/22/kozos-kampannyal-indul-a-valasztasoknak-az-ellenzek-megalapitottak-az-osszellenzeki-kampanytanacsot

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Az eddigi legkeményebb miniszterelnök-jelölti vita videós összefoglalója

Már a vita elején összeugrott Dobrev Klára és Márki-Zay Péter, és végig maradt a feszült hangnem. Szóba került a DK zsarolása, Márki-Zay Péter alkalmatlansága, Gyurcsány Ferenc jövőbeli szerepe, az elszámoltatás és egy Fidesszel közösen írt új alkotmány ötlete is.
https://www.youtube.com/watch?v=PajAd2Lr3CM

A felvételt köszönjük az RTL Klubnak: az teljes, másfél órás vitát itt tudják visszanézni:
https://www.rtlmost.hu/elovalasztas-2021-p_20583/elovalasztasi-vita-2021-10-13-c_12899425

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Az előválasztás második fordulójának napján több nem kormánypárti sajtóorgánumot és az előválasztás informatikai rendszerét is terheléses támadás érte, ami épp az eredményhirdetésre tette őket elérhetetlenné több órára. Támadás érte a Mércét, a 24.hu-t és a 444-et is, de az előválasztás szavazatösszesítőjét is igyekeztek megbénítani.
https://444.hu/2021/10/18/az-elovalasztas-eredmenyeinek-kihirdetese-kozben-erte-terheleses-tamadas-az-ellenzeki-sajto-tobb-mediumat-is

az előválasztás hetei képekben
https://kepek.444.hu/2021/10/18/ilyet-meg-nem-latott-az-orszag-az-elovalasztas-hetei-kepekben

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Orbán Viktor - Vert az apám és mindig volt egy kis skizofrén hajlamom
https://www.youtube.com/watch?v=tFQ9yphPsIo

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Trianon megemlékezés -Márki-Zay Péter
https://www.youtube.com/watch?v=uruVeYoYfRU&list=WL&index=248&t=227s

Válasz

M Imre üzente 2 éve

VOKS 2021 - Az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek vitája
https://www.youtube.com/watch?v=JvdE6WKKC2U

Válasz

M Imre üzente 2 éve

A Nyomtass te is! elkészítette a 106 választókerület helyi előválasztási különszámát! A 106 helyi változat letölthető a mozgalom honlapjáról:
https://www.nyomtassteis.hu/letoltes/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Kemény ütközeteket hozott a miniszterelnök-jelöltek második vitája
https://www.youtube.com/watch?v=oaPhuz0YDJE

Ezek voltak az első miniszterelnök-jelölti vita legfontosabb pillanatai
https://www.youtube.com/watch?v=cuXuXUqk1eg

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Az Egyenes Beszéd vendége Cseh Katalin EP-képviselő, Momentum.
https://www.youtube.com/watch?v=5ckLc9CgZPY

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Ellenzéki előválasztás 2021 eredmények
https://atlo.team/elovalasztaseredmenyek

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Szombaton még összeomlott, most már napi 20 ezer szavazót ereszt át az előválasztás online rendszere | 2021. szeptember 28.

Akár 120 ezren is lehetnek, akik interneten adják le a szavazatukat az összellenzéki jelöltre. Az önkéntesekkel, ingyen összerakott rendszer kezdeti bukdácsolásai után mostanra napi 20 ezer ember szavazását képes lebonyolítani, és állításuk szerint több netes támadást is meghiúsított. Az online szavazás szívcsakrájában jártunk az ellenzéki előválasztás utolsó napján.

Aki kedd este nyolc előtt még regisztrál,

az még mindenképpen leadhatja a szavazatát – így nem lehet pontosan tudni, hány órakor ér véget kedden a nyolc napon át zajló ellenzéki előválasztás online része. (Az offline szavazásnál is csak a sorba való beállás végső időpontja az este nyolc óra, így a szavazás a sátrakban is tovább tart valamivel.)

https://telex.hu/belfold/2021/09/28/ellenzeki-elovalasztas-online

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Megérkezett Frész Ferenc kiberbiztonsági szakértő vizsgálati eredménye az előválasztást érintő támadások kapcsán.

Nagyon köszönjük neki, hogy ellenszolgáltatás nélkül az ügy társadalmi fontosságát mérlegelve, haladéktalanul elvállalta ezt a feladatot.

A mi szemszögünkből a vizsgálat legfontosabb hozadéka, hogy kétséget kizáróan bizonyítja, támadássorozat valósult meg az előválasztást is kiszolgáló infrastruktúra ellen.

Az is nyilvánvaló, hogy ezek a támadások a legfontosabb pillanatokra voltak időzítve.

A magunk részéről sokat tanultunk ebből a folyamatból, illetve Frész Ferenc vizsgálatából, és azt is felvállaljuk, hogy lehetett volna jobban készülni ezekre a támadásokra. Az aHang jó ideje jelen van digitális eszközeivel a legforróbb közéleti témákban (említhetjük a 2019-es előválasztást, vagy a Fudan konzultációt is), és eddig mindig meg tudtuk védeni az infrastruktúránkat. Az is igaz, hogy az elmúlt időszakban elsősorban a szoftverünk véglegesítésére koncentráltunk, hogy elvégezzük a közelmúlt politikai döntései nyomán szükséges változtatásokat/fejlesztéseket, ami szintén nem könnyítette meg a mindenre kiterjedő előkészítést.

Végeredményben a jelentésből is látszik, hogy a szerverszoba-szolgáltató infrastruktúráját terhelte túl a támadás, ami ellen más konfigurációval sem tudtunk volna semmit tenni (hiszen a rendelkezésünkre álló – legnagyobb csomag – sávszélességének többszörösét továbbították a szerverek felé), emellett rendszereink eredetileg tervezett kapacitása bőven kiszolgálta volna az előválasztás megvalósítását.

Szeretnénk továbbá köszönetet mondani a pártok informatikusainak, akikkel egy fantasztikus csapatmunkában sikerült rövid idő alatt átköltöztetni a rendszert, így újra tudtuk indítani az előválasztást.

A teljes jelentést megküldtük a Nyomozó hatóság részére is, illetve teljes terjedelemben elérhetővé tesszük a nyilvánosságnak is.

A jelentés összegzése:

-- Kijelenthető, hogy a rendszer a nem tervezett hálózati terhelés miatt nem tudott kiszolgálni.

-- Támadási minták tapasztalhatóak a forgalomban, de ezek egyike sem hálózati túlterhelés, sokkal inkább a kiszolgálók és az alkalmazás sérülékenységeit letapogató próbálkozások voltak.

-- A megnövekedett forgalom, melynek 41%-a nem rendeltetésszerű volt, valamint a szerverek internetkapcsolatának alulméretezése és a belső szinkronizáció hiányának együttese okozta a leállást.

A teljes jelentés letölthető innen:

https://ahang.hu/wp-content/uploads/2021/09/fresz_ferenc_elovalasztas2021_elemzes.pdf

Az üggyel kapcsolatos, folyamatosan frissülő blogposztunk pedig itt:

https://ahang.hu/sajtokozlemenyek/az-igazsag-az-elovalasztast-ert-ero-tamadasokrol-ahogy-es-amit-ebbol-mi-latunk/2021/09/22/

-- aHang (2021. 09.27.)

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Márki-Zay Péter a Pesti Riporter vendége (Pesti TV - 2021. szeptember 15.)
https://www.youtube.com/watch?v=EljHuvikxnQ

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Az igazság az előválasztást ért/érő támadásokról – ahogy és amit ebből mi látunk! | 2021. szeptember 22.
https://ahang.hu/sajtokozlemenyek/az-igazsag-az-elovalasztast-ert-ero-tamadasokrol-ahogy-es-amit-ebbol-mi-latunk/2021/09/22/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Hol lehet szavazni?

Interneten az elovalasztas.hu oldalon lehet voksolni.
https://elovalasztas.hu/

Személyes szavazás az ország számos pontján elérhető szavazópontokon lehetséges. Mindenki csak a saját állandó lakcíme szerinti választókerület jelöltjeire szavazhat, és mindenki csak ott szavazhat egyéni jelöltre, ahol lakcíme szerint él.

SZAVAZÓPONTOK LISTÁJA ITT!
https://elovalasztas2021.hu/szavazopontok-listaja/

Mind a személyes, mind az internetes szavazás módjáról itt lehet bővebben olvasni.
https://elovalasztas2021.hu/hogyan-lehet-szavazni/

További részletek:

Miről szól az előválasztás?
https://elovalasztas2021.hu/mirol-szol-az-elovalasztas/
Kik szervezik?
https://elovalasztas2021.hu/kik-szervezik/
Kikre lehet szavazni?
https://elovalasztas2021.hu/kikre-lehet-szavazni/
Ki szavazhat?
https://elovalasztas2021.hu/ki-szavazhat/
Hogyan lehet szavazni?
https://elovalasztas2021.hu/hogyan-lehet-szavazni/
Mikor lesz az előválasztás?
https://elovalasztas2021.hu/mikor-van-az-elovalasztas/

https://elovalasztas2021.hu/szavazopontok/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Mintha nem is létezne a minden jel szerint magyar választók tömegeit megmozgató demokratikus gyakorlat: az előválasztás.

Még soha nem volt országos előválasztás Magyarországon, de most van. Ráadásul az egy héten át zajló szavazásnak már az első napja elég mozgalmasra sikerült. Délelőtt még arról adtunk hírt, hogy a váratlanul nagy állampolgári érdeklődést nem bírta a rendszer, ezért fel kellett függeszteni a szavazást a technikai kapacitásbővítés érdekében, délután pedig már ott tartottunk, hogy szombaton nem is indul újra a voksolás, mert ismeretlen eredetű tömeges terhelés érhette a rendszerét.

Mindeközben a teljes ellenzéki oldal mozgásban van, politikusok nyilatkoznak, mozgósítanak, zajlik a politikai élet.

Az MTI azonban erről tudomást sem vesz, legfeljebb a kötelező OS-közleményeket adja ki.

Délután kettőig egész pontosan ennyi hír jelent meg arról, hogy elindult az ellenzéki előválasztás:

-- zéró.

https://hvg.hu/itthon/20210918_Eddig_peldatlan_esemeny_zajlik_Magyarorszagon_de_az_MTI_egy_sort_sem_irt_rola

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Miután szombat délelőtt leállt az előválasztás informatikai rendszere,
https://444.hu/2021/09/18/leallassal-indult-az-elovalasztas
a szervezők először arról írtak, 12 óra után folytatódhat a szavazás. Kora délután viszont azt közölték:

-- csak hétfőn folytatódhat a szavazás.

„Az elmúlt három órában minden részletre kiterjedő technikai elemzést végeztünk az előválasztás informatikai rendszerét lelassító délelőtti jelenséggel kapcsolatban. Mostanra teljesen világossá vált, hogy ma reggel 6 óra és délelőtt 10 között a változást akaró választók tömegei mellett más valakik is érdeklődtek az előválasztás iránt: jelenleg ismeretlen eredetű tömeges terhelés érte az előválasztás háttérrendszerét” - írja az Országos Előválasztási Bizottság. A bizottság szerint „nem sima túlterhelés vagy jól ismert támadási formák, hanem egy összetettebb, több lépcsőből álló visszaélés történhetett”.

Szerintük az előválasztás azonnali folytatása „a jelenlegi formában nem pontosan felmérhető technikai kockázatokat” hordozna, ugyanakkor azt írják, ezeket a kockázatokat egy nap alatt kezelni lehet.

A szavazás szeptember 20-án hétfő reggel 7-kor folytatódik a tervek szerint.

Az előválasztás szombat reggel indult, de hamar megszakadt. Arról, hogy

-- miért van QR-kód a szavazólapon,
-- minek csippantják a lakcímkártyámat,
-- és miért nem szavazhatok bárhol,

ebben a cikkben írtunk.
https://444.hu/2021/09/18/miert-van-qr-kod-a-szavazolapon-minek-csippantjak-a-lakcimkartyamat-miert-nem-szavazhatok-barhol

https://444.hu/2021/09/18/csak-hetfon-folytatodik-a-szavazas-az-elovalasztason-a-szervezok-ismeretlen-eredetu-tomeges-terhelesrol-irnak

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Hogy került Charles Bronson a Karácsony-kampányba? / ÖT - @ATV Magyarország
https://www.youtube.com/watch?v=5xhQN46OATA

Válasz

M Imre üzente 2 éve

-- „Lopni bűn.”
-- „Nincs lehetetlen, csak tehetetlen.”

Többek közt ez a két közhelyet is hallhatta, aki végignézte a Partizán csütörtök esti előválasztási vitáját az egyik legizgalmasabbnak ígérkező körzetben, Budapest 4. választókerületében, ahol két, országosan ismert politikus csap össze.

https://youtu.be/WgP1hKMVDBs?t=234

A DK-s Kálmán Olga (Jobbik–MMM támogatással) és a párbeszédes Tordai Bence (MSZP–LMP–Momentum–MMM támogatással) kiállt egymás ellen, hogy aztán választó legyen a talpán, aki megmondja, miért jobb az egyik, mint a másik, vagy épp miben lesz más a II–III. kerületben élők jövője, ha a volt televíziós műsorvezető vagy a parlamenti akcióiról ismertté vált politikus nyeri meg az előválasztást.

https://telex.hu/belfold/2021/09/16/elovalasztas-partizan-vita-kalman-olga-tordai-bence-ii-iii-kerulet-budapest-4-oevk

Válasz

M Imre üzente 2 éve

A 2022-es választások színfalak mögötti, nulladik fejezete | 2021. szeptember 17.

Szombaton elindul az ellenzéki előválasztás, amelynek a végén nemcsak az dől el, hogy ki lesz Orbán Viktor kihívója jövő áprilisban, hanem az is, hogy kik lesznek a hat ellenzéki párt (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) közös jelöltjei az ország 106 választókerületében. Az előválasztásig hosszú stratégiai harcok, tárgyalások vezettek, és nemegyszer láthattunk kívülről furcsának tűnő politikai döntéseket is. Utánajártunk, hogy mi zajlott a háttérben, hol várhatók nagy küzdelmek, és mi a tétje az előválasztásnak a jelöltek személyén kívül.

https://telex.hu/komplex/2021/09/17/ellenzeki-elovalasztas-korzetek-alkuk-vitak

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Márki-Zay Péter, a miniszterelnök-jelölt, aki azzal kampányol, hogy ő nem Gyurcsány embere | 2021. szept. 5.

Hódmezővásárhely polgármestere tudja, hogy nem ő a legesélyesebb jelölt, de szerinte Google-keresésekben Dobrev Klára alatta van. Egy jobboldali keresztény politikus egy napja, akinek a fő kampánytémája a tisztességes kormányzás és az elszámoltatás. De mi a helyzet a fideszes melegekkel?
https://www.youtube.com/watch?v=6QzAH3KzXhw

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Dobrev Klára: A Fidesz, az valami maffiaszerű képződmény | 2021. szeptember 15.

Dobrev Klára egyszerű többséggel is eltörölne kétharmados törvényeket, és szerinte a parlament fele legyen nő. Egy kampánynapján kísértük el a DK miniszterelnök-jelöltjét, aki azt is elárulta, hová lövi be magát a Gyurcsány-skálán.
https://www.youtube.com/watch?v=Tx2iz1O0dno

Az előválasztási kampányban megmutatjuk, hogyan járják az országot az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek. Márki-Zay Péterrel kezdtünk, majd következett Jakab Péter. Hamarosan pedig Karácsony Gergely és Fekete-Győr András kampányáról is tudósítunk.

https://telex.hu/video/2021/09/15/ellenzeki-elovalasztas-dobrev-klara-kampany

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Luxusrepülő-figyelő alkalmazást készített a Jobbik | 2021. szeptember 17.

NERtrekker néven telefonos applikációt készített a Jobbik, amellyel a párt ígérete szerint „bárki élőben követheti Orbán Viktor kedvenc oligarchiáinak luxus magánrepülőgépes útjait”. Az alkalmazás push üzenetet küld, amint az egyik repülőgép felszáll.

Ezeket el is keresztelték: az OE-LEM felségjelű gép például Lölő Szerelmes Madara néven szerepel, de van Viktor Kedvence és Adófizetők Szégyene is. Az Útvonaltörténetre kattintva visszamenőlegesen is megnézhetjük, merre szálltak a gépek korábban.

Az applikáció Androidra innen,
https://play.google.com/store/apps/details?id=nertracker.jobbik&hl=hu&gl=US
iOS-ra pedig innen tölthető le.
https://apps.apple.com/hu/app/nertrekker/id1559317119?l=hu

Orbán Viktor miniszterelnök március 5-i rádióinterjújában figyelmeztette az urizáló honfitársainkat, hogy a luxusnyaralásokról hozzák be a koronavírus veszélyes mutációit. „Tanganyika, Maldív-szigetek, Dubaj (…), ezeket az utakat halasszák el” – mondta a miniszterelnök. Az OE-LEM lajstromjelű magángép márciusig legalább háromszor ment a Maldív-szigetekre. Később valaki letiltatta a gép nyilvános követhetőségét.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek kampányáról videókban számoltunk be, aki kíváncsi arra, hogy a jobbikos Jakab Péter hogyan próbálja meggyőzni a választókat, nézze meg itt:
https://www.youtube.com/watch?v=dSk9ohTn4Jw


https://telex.hu/belfold/2021/09/17/jobbik-nertrekker-alkalmazas-app-push-android-iphone

Válasz

M Imre üzente 2 éve

A Nielsen Közönségmérés mérőműszeres adatai szerint az ATV-n vasárnap este a teljes lakosság körében 317.997-en nézték végig az öt ellenzéki miniszterelnök-jelölt első televíziós vitáját – tudatta a csatorna honlapján.

Az ATV hozzátette, annak ellenére volt ilyen komoly az érdeklődés a Simon András vezette műsor iránt, hogy a vezető kereskedelmi csatornák legnagyobb költségvetésű, kiugró nézettségű műsoraikat sugározták azonos időben. (Az RTL Klub az Álarcos énekest, a TV2 a Sztárban sztárt sugározta – utóbbi egyébként a hét legnézettebb műsora lett.)

Az ATV Facebook-oldalán vasárnap este óta több mint 200 ezren, az ATV YouTube-csatornáján pedig 72 ezren nézték meg a Dobrev Klára, Fekete-Győr András, Jakab Péter, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter részvételével megtartott tévévitát.

Facebookon a vita videója 317 ezer embert ért el, a tévében pedig közel 750 ezren nézték legalább egy darabig a politikusok összecsapását.

https://www.youtube.com/watch?v=JvdE6WKKC2U

https://media1.hu/2021/09/13/atv-elovalasztasi-miniszterelnokjelolti-vita-20210912-nezettsege/

Válasz