M Imre üzente 1 hete

„Közös fotózkodás a Miniszterelnök Úrral!” – hirdeti egy kis fehér tábla a Ráday utca 9. alatt, mi pedig megnéztük, mit is keres Orbán Viktor egy hétköznapi délutánon a Kispont Galéria kiállításán

„Mindent elárul egy társadalomról az, ahogyan a hajléktalan emberekkel bánik. Az Orbán-rezsim nem segít nyomorgó polgártársainkon, inkább bebörtönözné őket… Isten nagyobb dicsőségére. Az elhízott NER-huszárok milliárdos világába csak belepiszkít a szegénység látványa: nekik fontosabb a legújabb Ferrari, a legdrágább karóra, a leghosszabb jacht az Adrián” – szól a szöveg egy része. Hozzáteszik, hogy a kiállítással a nyomorgókon szeretnének segíteni, így egyrészt adományt gyűjtenek, másrészt új tulajdonost keresnek annak, aki érez ingerenciát a jótékonykodásra, illetve arra, hogy Orbán Viktort egy bogárral az ölében az otthonában tudja. Nemcsak támogatókat keresnek tehát, hanem el is árverezik a „gazdát és évek alatt felhizlalt korrupt kedvencét ábrázoló műalkotást.” Aki azonnal a pénztárcájához kapna a hír hallatán, annak íme az irányár: a licit a cikk megírásának pillanatában 400 ezer forintnál járt.

A lényegre törő, de kevés információ arra sarkalt, hogy az esemény szervezőjét kérdezzük a miértekről. Ő maga a neve elhallgatását kérte, mint mondta, ez a koncepció része, nem akarják, hogy elvigye a fókuszt arról, ami a valódi célja a tárlatnak: a hajléktalanok megsegítése.

-- Az egész gondolat onnan jött, hogy az Orbán-kormány évek óta egyre jobban rászállt az Iványi Gábor-féle Oltalom Karitatív Egyesületre, egyúttal rendkívül megnehezítette a budapesti hajléktalan-ellátást. Feltámadt az a gondolat, hogy valamiféle adományozást kellene csinálni, amit össze lehetne kötni ellenzéki figyelemfelhívással is. Minél többen, ha más nem, poénból terjesszék ezt, és így egyre több emberhez jusson el az üzenet

– meséli, hozzátéve: Iványi Gáboréknak nincs közük a megmozduláshoz, ám a befolyt összeget a szervezők az Oltalom Karitatív Egyesületnek tervezik felajánlani.

Bár elsőre Kafka is az ember eszébe juthat, mégsem ő, hanem Boticelli Madonna a kisdeddel című képe ihlette az alkotót – nem ő az egyetlen, drMáriás is hasonló kompozícióba rendezte Schmidt Máriát és Ungár Pétert.
https://24.hu/kultura/2020/01/14/schmidt-maria-ungar-peter-szuz-maria-drmarias-szentkep/

-- Ez nem cuki kisded, hanem egy rusnya bogár lett. Ezt nevelte fel a NER és Orbán, nem egy kisdedet

– meséli az alkotásról a szervező.
https://24.hu/kultura/2024/04/23/orban-viktor-kispont-galeria-hajlektalansag-adomanygyujtes-utcai-harcosok/

Válasz

M Imre üzente 3 hónapja

Iványi Gábor: Az Isten meg fogja verni ezeket a gazembereket | 2024. január 20.

Még küzd, de nem tudja meddig bírja. Azt mondja: majdnem ott tart, ahol 50 évvel ezelőtt, annyi különbséggel, hogy most nem börtönbe akarják küldeni, nem a szabadságát akarják elvenni, hanem mindenét, amije van, amit felépített. Nagyinterjú Orbán Viktorról, Krisztusról és a NER-ről.

Podcast:
https://www.szabadeuropa.hu/pp/32775092/ppt0.html

Hír:
https://www.szabadeuropa.hu/a/ivanyi-gabor-az-isten-meg-fogja-verni-ezeket-a-gazembereket-szelfi/32775108.html
___

Adományokból építettek gyermekotthont Velemben;
négy év működés után, tizenegy éve üresen áll
https://www.szabadeuropa.hu/a/adomanyokbol-epitettek-gyermekotthont-velemben-ami-negy-ev-mukodes-utan-11-eve-uresen-all/32771711.html
___

Gyermekotthonok: „80 százalék, aki elsüllyed”

Bozsoki Róbert harminc éve dolgozik gyermekotthonokban, gyermekvédelmi intézményekben. Szerinte míg régen az otthonokból kilépők nagy többsége megtalálta a helyét, ez mára teljesen megfordult.

00:00 Gyermekek átmeneti otthona
03:05 30 év a gyermekvédelemben
07:19 Konfliktuskezelés a gyermekotthonokban
09:15 Egyedül kint
11:10 Mit gondol róluk a társadalom?
12:10 “Ez nem egy sikersztori”
17:15 Rendszerhibák a gyermekvédelemben
https://www.youtube.com/watch?v=KpA1fhD561E

Válasz

M Imre üzente 4 hónapja

Polt Péter legfőbb ügyész csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség előtt folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Gurmai Zita MSZP-s országgyűlési képviselő, illetve az Európai Parlament elnökénél Donáth Anna momentumos európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére.
https://24.hu/belfold/2023/12/19/oltalom-karitativ-egyesulet-ivanyi-gabor-csoportosan-elkovetett-eroszak-gurmai-zita-donath-anna-mentelmi-jog-felfuggesztes/

A Legfőbb Ügyészség közleményében azt írja, a rendelkezésre álló adatok szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága előtt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult büntetőügyben a nyomozó hatóság tagjai 2022. február 21-én egy Budapest VIII. kerületi ingatlanban kutatást és lefoglalást végeztek.
https://nepszava.hu/3147283_ivanyi-gabor-nav-danko-utca

Egyértelmű, hogy másfél év elteltével lépni kellett valamit... . Ja, nem.

Válasz

M Imre üzente 6 hónapja

A főváros átveszi az Iványi Gábor vezetésével működő Oltalom Egyesület és a MET hajléktalanellátó intézményeinek dolgozóit

-- november elsejétől a főváros átveszi az intézmények dolgozóit, fizeti a béreket és a járulékokat is

- jelentette be Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes csütörtöki háttérbeszélgetésén.

Az intézkedés várhatóan 70 főt érint és havi több tízmilliós kiadással jár. Az átvett dolgozók munkáltatója a főváros hajléktalanellátó szervezete, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) lesz, várhatóan ők látják majd el a szakmai felügyeletet is, de ez még kérdéses. A fentiekről szóló előterjesztésről jövő héten dönt a Fővárosi Közgyűlés.

A városvezetés azzal indokolta a javaslatot, hogy több mint kétszáz zömében többféle betegséggel, alkoholproblémával, egyéb függőséggel küzdő hajléktalan kerülhet az utcára, ha a két vidéki oktatási intézménye után a fővárosi Dankó utcai hajléktalanszállót is be kell zárni. Ez már kapacitás problémát okozna és évtizedes visszalépést jelentene a fővárosi hajléktalanellátásban.

A „fűtött utca” program bevallottan kifejezetten alacsony küszöbű, karitatív ellátást nyújt a legrászorulóbbaknak. Olyanoknak, akiknek másutt nincs hely, akiknek a többségi társadalom eddig sem adott sokat, de most azt a keveset is elvenné tőlük. Különösen igaz ez a heroikus munkával működtetett hajléktalankórházban ápoltakra. Ennek a 40 fős részlegnek a munkája végképp pótolhatatlan lenne, mégúgy is, hogy a fővárosi önkormányzat fenntartásában működik ugyan egy magas színvonalú hajléktalanokat fogadó egészségügyi centrum a Szabolcs utcában, amelyet egyébként időnként szintén felszámolna a hatalom, de ez már most teljes kihasználtsággal működik, a Dankó utcai részleg ellátottjait már nem tudná átvenni.

A főváros gyorsan lépett. Olyan segítségnyújtási csatornát kerestek, amelyre nem terjed ki a NAV inkasszós joga. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes ugyanakkor ismét hangsúlyozta: ez nem jelent fenntartóváltást, csupán a működés biztosítását. A dolgozók átvétele azonban határozatlan időre szól.
https://nepszava.hu/3212720_ivanyi-oltalom-met-budapest

Válasz

M Imre üzente 6 hónapja

Iványi Gábor hajléktalan óvodáját támogatta volna egyik boltja bevételéből a DM, majd inkább annyit közölt, hogy „elhalasztja” a támogatást.
https://nepszava.hu/3212790_ivanyi-gabor-wesley-janos-hajlektalan-ovoda-dm-adomany-tamogatas

Válasz

M Imre üzente 6 hónapja

Még a DM is "ad egy órát az életéből" Iványiéknak!

Október 20-án pénteken 16:00 és 17:00 óra között érdemes a Corvin Palace első emeletén - 1085 Budapest Blaha Lujza tér 1.-, a felújított Corvin Áruház épületében található drogerie markt áruházában elvégezni a nagybevásárlást, mert ennek az órának

-- a teljes bevételét

a Wesley Óvoda kapja meg.

Ráadásul Makranczi Zalán színművész is segít a vásárlóknak!

Ha amúgy is tervezték a feltölteni a kozmetikai, higiéniai készleteket, kérjük, péntek délután itt vásároljanak!

Köszönjük!
https://www.facebook.com/metegyhaz/posts/pfbid029DPrmwgrq2QWSECaav7N2oqwHhcpyuXAJqeBdENRfLTnYqMTmkzty6oyqyAQmx84l

A Corvin Palace-t itt találod:
https://www.openstreetmap.hu?zoom=19&type=relation&id=3515343
vagy
https://maps.app.goo.gl/jHJq2w5HUoG3fMya7

Válasz

M Imre üzente 6 hónapja

A templom már a zaciban – az eladósodott MET egyház és a kormány csatája

Sosem voltak puszipajtások, de tisztelték egymást. Összeadta Orbán Viktort Lévai Anikóval, majd később az első két gyermeküket, Ráhelt és Gáspárt is ő keresztelte meg. Ám a Fidesz 2010-es kétharmadával a tiszteletnek vége lett. Iványi Gábor lelkészt és egyházát azóta próbálja ellehetetleníteni a kormány, ha kell, akár alkotmánysértően, törvényt szegve. A lelkész szerint azért, mert nem állt be a sorba, és ellentmondott a kormányfőnek.

A Szabadonban Báthory Róbert most megmutatja, hogy a vezető, Iványi Gábor szerint 2011 óta hogyan és milyen módszerekkel tesz keresztbe a Fidesz–KDNP a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek, és azt is, hogy mi van azokban az intézményekben, ahol hónapok óta nem kaptak fizetést a dolgozók.
https://www.youtube.com/watch?v=aHPtVpfMYuA

Iványi Gábor a Szabadonnak azt nyilatkozta: már 2010-ben kapott egy levelet, amelyben az állt: írja össze, hogy melyik intézményét kinek ajánlja fel ingyen; ha nem teszi, baj lesz. Lett is baj.
https://www.szabadeuropa.hu/a/a-templom-mar-a-zaciban-az-eladosodott-met-egyhaz-es-a-kormany-csataja/32626314.html

Válasz

M Imre üzente 6 hónapja

A MET – írja a Józsefvárosi Újság – most generátorokra és a mintegy ezer munkatársa fizetésére gyűjt pénzt. A Dankó utcában két gázolajjal működő generátorra lenne szükség, amelyek darabja hatmillió forint, és mivel folyamatosan járniuk kell, napi 140 liter gázolajjal számolva a működtetésük plusz hárommillió forintba kerül havonta.

Az ügyben megszólalt Pikó András józsefvárosi polgármester is. Ő azt mondta, hogy próbálnak generátorokat szerezni, az MVM pedig úgy akarja behajtani a MET-en a tartozásokat, hogy az FTC-nek idén összesen ötmilliárd forint támogatást ad.

Az MVM egy nappal azután kezdett el fenyegetőzni, hogy Iványi Gábor bejelentette, levélben fordult Novák Katalin köztársasági elnökhöz, Orbán Viktor miniszterelnökhöz, illetve Kövér Lászlóhoz, az Országgyűlés elnökéhez az egyháza által fenntartott iskoláktól és otthonoktól elvett állami támogatások ügyében. A lelkész ebben azt írja le, milyen következménye lesz annak, ha a 20 ezer ellátott és ezer alkalmazott az utcára kerül.
https://nepszava.hu/3212131_mvm-aram-gaz-kikapcsolas-ivanyi-gabor-met-intezmenyek

Válasz

M Imre üzente 7 hónapja

Tízmillió forinttal támogatná a szegedi önkormányzat Iványi Gábor alapítványának iskoláját

A polgármesteri hivatal szerint erre a rendkívüli támogatásra azért van szükség, mert az iskola „a működőképességének határára került az Orbán-kormány bosszúja miatt”. Szerintük az intézmény „felbecsülhetetlenül értékes pedagógiai munkát végez 2007 óta”, de a tanárok már második hónapja nem kapnak fizetést, a tízmillióból viszont pótolnák a kimaradt béreket.
https://telex.hu/belfold/2023/09/19/szeged-onkormanyzata-tizmillio-forint-tamogatas-javaslat-wesley-iskola-ivanyi-gabor

Válasz

M Imre üzente 7 hónapja

„Határponthoz érkeztünk” - Kétségbeesett felhívást tett közzé Iványi Gábor

Egyre kilátástalanabb helyzetbe került az Orbán-kormány által gyakorlatilag üldözött Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség.

„Rendkívüli helyzetben kényszerülök megszólítani minden jószándékú, tisztességes embert. Kérem, érezzék át azt, amit a magyar állam hivatalos szervei a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséggel és segítő intézményeivel művelnek. Tegyen meg ki-ki minden tőle telhetőt annak érdekében, hogy ez a méltatlan helyzet orvoslást nyerjen” - közölte a szervezet oldalán Iványi Gábor.
https://metegyhaz.hu/2023/09/13/kialtvany-aki-teheti-juttassa-el-ezt-a-felhivast-ahova-tudja/

A MET vezető lelkésze kér mindenkit, aki „kész szót emelni a jogsértés és embertelenség ellen, tegye ezt bátran és nyíltan, keresse meg országgyűlési képviselőjét, és várja el tőle, hogy emeljen szót értünk”, és aki abban a helyzetben van, hogy képes támogatást adni, az lehetőségeihez képest legyen nagyvonalú.

„Amennyiben Magyarország leggazdagabb egy százalékának minden tagja havi kétezer forinttal (körülbelül két kilogrammal kenyér árával) támogatná munkánkat, fennakadás nélkül képesek lennénk működni” - fejtegette.
https://nepszava.hu/3208534_ivanyi-gabor-keresztenyuldozes-magyar-evangeliumi-testverkozosseg

Válasz

M Imre üzente 10 hónapja

Iványi Gáborékkal való kapcsolatunk nem most kezdődött: 2019 márciusában például meghívtak bennünket a gyülekezetükbe, ahol számunkra is meglepő módon megáldották a pártot. Ennél is zavarbaejtőbb volt, amikor kiderült, hogy gyűjtést szerveztek nekünk. Ha már így alakult, nem volt kérdés számunkra, hogy ezt a pénzt mindenképp rájuk költjük, így passzivistáink segítségével kifestettük a Dankó utcai hajléktalanszálló udvarát: focis minta került a falakra, mert ezt kérték a lakók.

Tavaly, a háború kitörése után még szorosabbá vált az együttműködés. Ők is azonnal kivették a részüket a menekültek ellátásából, egyrészt az ukrán határ mellett található Márokpapiban, ahol szintén fenntartanak egy intézményt. Itt előfordult, hogy naponta majdnem 100 embernek adtak szállást a tornateremben. Budapesten, a Dankó utcai telephelyükön és a MÁV-telepen működő iskolájukban szintén több tucat menekültet helyeztek el.

Összességében sokkal több emberről kellett gondoskodniuk, mint addig, miközben a forrásaik nemhogy nőttek, még csökkentek is: először az oktatási célokra adott állami normatívából nyestek vissza a NAV-tartozásukra hivatkozva, most viszont már a szociálisból is. Ugyanakkor a nehézségek mellett az első néhány hónap abból a szempontból könnyebb volt, hogy rengeteg adomány és önkéntes felajánlást kaptak civilektől. Ez a lelkesedés viszont, ahogy általában lenni szokott, idővel csökkenni kezdett: a családok továbbra is ott voltak náluk, adományok viszont már nem nagyon érkeztek.
https://ketfarkukutya.mkkp.party/2023/05/30/oltalom-feat-kutyapart-igy-segitunk-ivanyi-gaboreknak-ok-pedig-nekunk/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Kártérítési pert indítunk a magyar állam ellen, mert korábban jogtalanul megfosztottak minket az adó egyszázalékos felajánlások gyűjtésétől – írja közleményében Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke.

A perben azt szeretnék elérni, hogy az állam megtérítse azt az összeget, ami az egyház technikai számának elvételéből adódott.

-- „Nagy összegről van szó, amit húszezer ellátottunk megsegítésére és több tucat intézményünk működtetésére fordíthattunk volna”

- írták. Kiemelték, hogy a kártérítésre való jogosultság bizonyítása az egyház feladata lesz, ennek teljesítéséhez most híveik és támogatóik segítéségét kérik. Most nyilatkozatokat gyűjtenek azoktól, akik úgy gondolják, hogy a 2015 és 2020 közötti időszakban nekik ajánlották fel adójuk egy százalékát. A közlemény szerint potenciálisan sok tízezer emberről lehet szó, mivel legutóbb majdnem 52 ezer ember ajánlotta fel nekik adójuk.

Jövő héttől május végéig a főváros forgalmas pontjain (Blaha Lujza tér, Deák tér, Széll Kálmán tér) kihelyezett infóstandokon személyesen is lehetőséget biztosítanak majd dokumentumok kitöltésére és aláírására. Kiemelték, hogy támogatóik ezzel nem válnak semmilyen peres cselekmények a részesévé: „Akarata ellenére senkit tanúként megidéztetni nem áll szándékukban” – írták.

2022-ben Iványi Gáborék egyháza 815 milliót kapott egyszázalékos felajánlásokból. Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség 2022 novemberében lett bejegyzett egyház.
https://telex.hu/belfold/2023/04/28/ivanyi-gabor-magyarorszagi-evangeliumi-testverkozosseg-per-ado-egy-szazalek

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Bejegyezték Iványi Gábor egyházát, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget

Mindez még nem azt jelenti, hogy a MET visszakapta a korábbi státuszát.

„Céljainkhoz egy lépéssel közelebb kerülve bejegyzett egyházzá minősült a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET). Mindez azonban még nem jelenti azt, hogy visszakaptuk korábbi státuszunkat, ahhoz a magyar államnak közfeladatok ellátására vonatkozó megállapodást kellene kötnie velünk, ám eddig erre hiába vártunk” – írta pénteki közleményében Iványi Gábor lelkész egyháza. 

A MET-et 2011-ben fosztottak meg egyházi státuszától, amiből per lett, Iványi Gábor egyháza először 2013-ban az Alkotmánybíróságon, aztán 2017-bn a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán nyert, miután az Orbán-kormány az Alkotmánybíróság ítéletét sem volt hajlandó betartani. Ez azt állapította meg, hogy a magyar állam alkotmánysértő módon vette el a MET-től az egyházi státuszt, amelyet vissza kell állítania. Az EJEB döntése szerint a magyar államnak a jogsértő magatartása miatt miatt hárommillió euró kártérítést és 2250 euró perköltséget kell kifizetnie.

A „bejegyzett egyház” státusz, amelyet a MET most megszerzett, a jelenlegi egyházi törvény szerint a harmadik lépcsőfokot jelenti, az elsőn a vallási tevékenységet végző egyesület, a másodikon a nyilvántartásba vett egyház áll. 

A MET-et rengeteg jótékonysági célra szánt pénztől is megfosztották az egyházi státusz elvételével. –Tíz évvel ezelőtt elvették tőlünk a jogszerűen nekünk járó kiegészítő állami támogatást. Ha életben akartunk maradni, akkor muszáj volt lavírozni, közben újra és újra elmondani, hogy az a pénz, amit tőlünk követelnek, ott van náluk. Többszörösen is! Körülbelül 12 milliárd forinttal tartoznak nekünk. A hatalommal visszaélve pénzt tartanak vissza – mondta Iványi Gábor a Népszavának adott 2022. márciusi interjújában a MET-et és az Oltalom Karitatív Egyesületet érő hatósági vegzatúra nyomán.

Ennek kapcsán közleményében a MET ír arról is, hogy a költségvetésünk meghatározó részétől fosztották meg, terhelték „feleslegesen és bűnös módon” a hitvallást is érintő közfeladatok ellátásában. Bár levelet is küldtek Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek, nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszternek, ő két hónapja nem válaszol.

A 2011-es egyházügyi törvény csak az úgynevezett történelmi egyházaknak biztosított kiegészítő támogatást. Azok az egyházak, amelyektől elvették az egyházi státuszt, egyesületként továbbra is szabadon folytathatott vallási tevékenységet, az Alkotmánybíróság azonban kimondta, hogy ítélete szerint az egyházügyi törvény alkotmányellenes. Emiatt 2013-ban új jogszabályt fogadtak el.

Az egyházügyi törvény ellen egyébként kilenc Magyarországon bejegyzett egyház is keresetet nyújtott be, az EJEB pedig már az egyik 2014-es ítéletében kimondta, hogy a jogszabály sérti az Emberi Jogok Európai Egyezménye 9. cikkelyét a gondolat-, lelkiismereti és vallásszabadságról, illetve a 11. cikkelyét is a gyülekezés és egyesülés szabadságáról.
https://nepszava.hu/3175989_kozvilagitas-onkormanyzatok-orban-kormany-rendelet

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Iványi Gábor hiába érvel , hogy azért keletkezik adósság, mert egyháza nem kapja meg az államtól a nekik jogszerűen járó támogatásokat, a hatóságok az írott jog szerint cselekszenek, a kormány pedig nem rendezte a MET státuszát.
https://24.hu/belfold/2022/09/12/ivanyi-gabor-met-maruzsa-zoltan-tandij-hatranyos-elyzetu-gyerekek-80-millio-forint-elvonas/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

... az egyházi státuszuk visszanyerésének ügye bíróság elé került, de végleges döntés még nem született.

Pintér Sándor engedélyezte tartozásaik kiegyenlítésének elhalasztását jövő év tavaszáig.
https://metegyhaz.hu/2022/08/19/kedves-hiveink-barataink-tamogatoink/

-- „Kérelmét a rendelkezésre álló információk alapján a Minisztérium megvizsgálta. Annak érdekében, hogy a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség által biztosított szociális szolgáltatások, ellátások ne kerüljenek veszélybe, Dr. Pintér Sándor miniszter úr engedélyezte a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség, valamint az általa fenntartott – önálló jogi személyiséggel rendelkező – intézmények köztartozásának a költségvetési támogatásból történő levonásának felfüggesztését 2023. április 30-áig, melyről a Magyar Államkincstár felé 2022. augusztus 4-én nyilatkoztunk”

– írta Iványiéknak a Belügyminisztérium. A lelkész a döntéssel kapcsolatban úgy fogalmazott,
bízik benne, hogy ez a felelős hozzáállás oktatási és egészségügyi intézményeiket is érinti.
https://merce.hu/2022/08/19/pinter-sandor-aprilisig-megkegyelmezett-ivanyi-gaboreknak/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Egyelőre tesztüzemben, de már szól a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséghez tartozó Oltalom Rádió.
https://oltalomradio.hu/

A Media1 az Oltalom Rádió akkor még csak tervezett indulásával kapcsolatos korábbi híre itt érhető el.
https://media1.hu/2022/05/17/oltalom-radio-neven-indit-mediaszolgaltatast-ivanyi-gabor-kozossege/

Az Oltalom Rádióban sok szó esik majd szegénységről, a kiszolgáltatottságról, a magányról a reménytelenségről.

-- „Rádión keresztül fizikai bajokat nem lehet orvosolni. A rádióban nem tudunk pénzt, ruhát, fedelet, falat kenyeret adni, annak más a módja. De a rádió kapcsolatot képes teremteni adakozó és rászoruló között, segíthet kitörni a reménytelennek látszó élethelyzetekből” – fogalmazták meg missziójukat.
https://media1.hu/2022/06/01/megkezdte-mukodeset-ivanyi-gabor-testverkozossegenek-radioja-az-oltalom-radio/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Az Alkotmánybíróság Schanda Balázs vezette tanácsa érdemi vizsgálat nélkül utasította vissza a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) két panaszát olyan kúriai ítéletek ellen, amelyek jóváhagyták az egyház oktatási és szociális intézményeire igényelt támogatás megtagadását. Az indok: csak bevett egyházakkal köt az állam megállapodást, a MET pedig nem az.

Az Ab 2013-ban az akkori egyházi törvény egy részét megsemmisítette, és kimondta: a Kádár-korszakban sokáig üldözött, a metodistáktól kivált MET nem veszítette el egyházi jogállását. Ennek alapján az Országgyűlésnél 2014-ben kezdeményezte az egyházként való elismerését, de az ezzel kapcsolatban benyújtott határozati javaslatot a Ház soha nem tárgyalta meg.

Az Ab előbb 2017-ben mondta ki, hogy ezzel a képviselők a maguk hozta törvényt sértik meg, majd 2018-ban ismét megállapította: Alaptörvény-ellenes mulasztást követ el az országgyűlés, amikor nem hajlandó szabályozni a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség jogállását. Ám a törvényhozók továbbra sem mozdultak. Az Emberi Jogok Európai Bírósága 2017-ben meg is ítélt a jogsértések miatt egy csaknem milliárdos kártérítést a MET-nek.

Bár a MET hátrányos helyzetű gyerekeket oktat és nehéz sorsú embereket gondoz, a minisztérium nem hajlandó vele például köznevelési szerződést kötni. Az állam milliárdokkal tartozik az egyháznak, de költségvetési csalással vádolja, amikor éppen a ki nem fizetett támogatások miatt nem tudja befizetni intézményeinek dolgozói után a közterheket. A mostani alkotmánybírósági végzésben minderről kevéssé esik szó. A testület felhívta a figyelmet: a korábbi Ab-határozatokat annak fényében kell nézni, hogy közben változott maga az Alaptörvény és az egyházi törvény.

-- A lényeg ma az, hogy a bevett egyházi státuszt az országgyűlés adhatja meg, de a MET-nek nem adta meg.

Erre hivatkozva hagyta jóvá a Kúria a támogatást megtagadó hatósági döntést, és az Ab szerint ezzel nem sértette meg az Alaptörvényt. Ugyanis önmagában az, hogy a MET „az egyébként részletesen megindokolt, jogi érvekkel alátámasztott bírósági ítélet érvelését tévesnek tartja, nem alkotmányossági kérdés”. Nem sérült a vallásszabadság sem, mert „a vallásszabadság egyéni alapjogából nem következik, hogy bármely magánszemélynek vagy közösségnek Alaptörvényre visszavezethető joga lenne arra, hogy vele az állam együttműködjön közösségi célok elérése érdekében”.

A MET által kifogásolt kúriai döntés „a vallásszabadsághoz (nevezetesen a vallás szabad gyakorlása, a vallási meggyőződés szabad hirdetése, illetve más, lelkiismereti meggyőződésre visszavezethető magatartás tanúsítása) fűződő jogát egyáltalán nem érinti, azzal nem áll közvetlen okozati összefüggésben”. Így tehát marad a patthelyzet, az Ab érdemi vizsgálat nélkül utasította vissza a panaszokat. Arra nem tér ki az indoklás, hogy az országgyűlés több korábbi Ab-határozatot megszegve, a kitűzött határidőket elmulasztva nem hajlandó dönteni a MET jogállásáról.
https://hvg.hu/itthon/20220407_ab_ivanyi_gabor_met_magyarorszagi_evangeliumi_testverkozosseg

Válasz

M Imre üzente 2 éve

... a túlélés nem lesz könnyű. Maruzsa Zoltán államtitkár június elején ugyanis azt a tájékoztatást adta, hogy a következő tanévre az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) nem köt köznevelési szerződést a testvérközösséggel. Iványiék közleménye szerint a minisztérium (a korábbi csökkentés után) újabb 95 millió forintot vesz el iskoláiktól. Ezzel veszélyezteti azok fennmaradását, csaknem 2500 szociálisan hátrányos helyzetű gyerek iskoláztatását és a velük foglalkozó mintegy 500 fő állását.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Iványi Gáborék nagy bajban vannak, gyakorlatilag minden kiegészítő támogatást elvesznek az iskoláiktól. A helyzet annyira súlyos, hogy Iványi kénytelen volt egy olyan levelet kiküldeni az intézményvezetőknek, amelyben azt hangsúlyozza, hogy reményei szerint a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek sikerül majd időben teljesítenie fizetési kötelezettségeit a munkavállalói felé. A levélben az is szerepel, hogy a fizetés első részletét most is a kijelölt határidőig megkapják a munkavállalók, a továbbiakat azonban csak "azt követően" - vagyis

-- "gondok vannak a munkabérek kiegyenlítésével."

A lelkész a levél tartalmát és a jelenlegi helyzetet a testvérközösség honlapján ismertette támogatóival. Ebből az ismertetőből az is kiderül, hogy egy helyszíni szemle során már

-- "a NAV is le akart foglalni minden értékesíthető dolgot a szegedi intézményükben."

https://nepszava.hu/3129005_kikuldtek-a-nav-ot-ivanyiek-szegedi-intezmenyebe-de-csak-a-tablakat-vagy-a-padokat-tudtak-volna-lefoglalni

Válasz