M Imre üzente 2 napja

Március 27 – Színházi Világnap

1957. március 27-én volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója. 1961-ben a Nemzetközi Színházi Intézet bécsi közgyűlése által elfogadott határozat alapján e napon van a Színházi Világnap. A Nemzetközi Színházi Intézet 1975. évi kongresszusa úgy határozott, hogy 1978-tól a világ valamennyi országában üzenettel köszöntsék e napot. A színházi világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet – és tágabb értelemben a kultúra – fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását. Ezen a napon köszöntik a színészeket.

Neumann-ház – Irodalmi Szerkesztőség

Petőfi Sándor: Színészdal

Minden müvészetek
Fején a korona:
A mi művészetünk,
Ellen ki mondana?
Mi szép, mi szép, mi szép
A mi föladatunk!
Legyünk büszkék reá,
Hogy színészek vagyunk.

Csak árny, amit teremt
A költőképzelet;
Mi adjuk meg neki
A lelket, életet.
Mi szép, mi szép, mi szép
A mi föladatunk!
Legyünk büszkék reá,
Hogy színészek vagyunk.

Miénk a hatalom
Az emberszív felett:
Idézni egyaránt
Mosolyt vagy könnyeket.
Mi szép, mi szép, mi szép
A mi föladatunk!
Legyünk büszkék reá,
Hogy színészek vagyunk.

Apostolok vagyunk
Az erkölcs mezején.
Apostoli szavunk
Téged kiált: erény!
Mi szép, mi szép, mi szép
A mi föladatunk!
Legyünk büszkék reá,
Hogy színészek vagyunk.

De amit színpadon
A népnek hirdetünk,
Ne hazudtolja meg
A cselekedetünk.
Ha meg nem tesszük azt,
Ami föladatunk:
Akkor gyalázat ránk,
Szinészek nem vagyunk!

Pest, 1844. szeptember

https://baloghpet.com/2024/03/27/marcius-27-szinhazi-vilagnap/

Válasz

M Imre üzente 6 napja

„A kultúrában semmi keresnivalója elvárásoknak és irányelveknek”

Aggodalmukat fejezték a kulturális életben kiszivárgott újabb központosítási tervekkel kapcsolatban az általunk megkérdezett művészek.

– A központosításnak egy állam működtetésekor szerintem csak igen kevés területen van létjogosultsága, ezek közé nem tartozik a kultúra – fogalmaz érdeklődésünkre Szeifert Natália író. Mint mondja, ha a törvénytervezet valóban erre irányul, azt rendkívül szomorúnak és kontraproduktívnak tartja, és elég csak azt megnézni, az oktatás területén mennyire nem vált be a szisztéma. Ami viszont igazán aggasztó Szeifert Natália szerint, az az, ahogy megpróbálják a kultúrát meghatározni. – Az egységes rendszerrel mindaddig talán probléma sem lenne, ameddig nem tartoznak hozzá elvárások, irányelvek. Ez például két olyan fogalom, amelynek nincs helye egy mondatban (egy gondolatban) a kultúrával – jegyzi meg.

– A cél az lenne, hogy mindent megfojtsanak, ami nincs az ellenőrzésük alatt? – teszi fel a kérdést megkeresésünkre Czutor Zoltán. A Belmondo frontembere szerint ez egy sátáni cél lenne. Ha viszont az az elgondolás, hogy egyféle kultúramenedzsment legyen, abban van ráció, mert ezt illetően évek óta vannak panaszok, sőt, már 2010-ben is emlegették problémaként. – A mai napig így van, hogy nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal – fogalmazza meg a valódi problémát a zenész, példaként hozva, hogy adnak támogatást produkciókra, albumok létrehozására, viszont azok aztán a Petőfi-rádióban vagy a tévében soha nem hangzanak el. – Ha viszont ennek az egységesítésnek nem ez a célja, hanem hogy egy kegyelemdöféssel leszámoljanak mindenkivel, aki eddig ide-oda még csinálhatott volna, de nem a rendszert szolgálja kritikátlanul, az nyilvánvalóan rendkívül súlyos – teszi még hozzá.

Súlyos gondot jelent, hogy előbb vannak a személyek és a fölöttes csúcsintézmények megnevezve, mint a világos szabályozás és a normarendszer – fogalmaz megkeresésünkre egy komolyzenei művész, aki előzőleg több előadóművésszel, intézményvezetővel, kulturális menedzsmentben dolgozó szakemberrel konzultált a tervezetről. Mint mondja, közösen fogalmazták meg, milyen aggodalmaik vannak a kérdést illetően. A tervezett központosítás szerintük az előadóművészet minőségének rovására menne. A Kádár-korszakban működő állami filharmónia-rendszer is hasonló intézmény volt, „ahol a vidéki együttesek legyártották a központi megrendelés által előírt produkciókat.” Látható minőségjavulásra onnantól adódott esély – ezzel pedig bizonyos együttesek éltek is –, amikortól autonóm alkotóműhelyek létezhettek a vidéki társulatoknál és zenekaroknál. – Nem lehet egyszerűen átlátni az ország nagyvárosainak igényrendszerét és identitáselemeit, majd ebben meghatározni, hogy mi a feladat, mindezt egy budapesti csúcsszervezet irodájában eldöntve. Ez teljesen abszurd. Távolról sincs arról szó, hogy az intézmények tökéletesen működnének, de a gyártósorrá silányítás biztos, hogy nem járható út – foglalja össze forrásunk.
https://hang.hu/kultura/vegleg-felszamolnak-a-kulturalis-autonomiat-162621

Válasz

M Imre üzente 1 hete

Megszűnhet a Nemzet Színésze cím?

Két és fél hónappal Benedek Miklós halála után a Nemzet Színészei még mindig nem választottak új tagot maguk közé. Most a sajtóban felröppent a hír, hogy talán mindez nem véletlen: elképzelhető ugyanis, hogy a címet összevonják az MMA-hoz tartozó Nemzet Művésze kitüntetéssel.

* Nemzet Művésze

2000-ben Schwajda György létrehozta a Nemzet Művésze címet, még nem létezett a Magyar Művészeti Akadémiához (MMA) tartozó Nemzet Művésze elismerés, azt ugyanis csak 2014-ben hozták létre, azóta azonban valamennyi művészeti ág jelentős képviselőit az utóbbival ismerik el.

* Nemzet Színésze

A címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése terén kimagasló érdemeket szereztek. A cím annak adományozható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott; betöltötte a 62. életévét; 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben – a budapesti Nemzeti Színház színpadán töltött. A címet legfeljebb tizenketten viselhetik egyszerre, és ők életük végéig havonta nettó 630 ezer forint juttatásban részesülnek. Ha a cím egyik viselője elhalálozik, temetése után a megüresedett helyre a cím többi birtokosa egyhangú szavazással tehet javaslatot. A Nemzet Színészei jelenleg: Király Levente, Bodrogi Gyula, Tordy Géza, Molnár Piroska, Cserhalmi György, Szacsvay László, Almási Éva, Jordán Tamás, Lehoczky Zsuzsa, Udvaros Dorottya és Pogány Judit.

Ezzel szemben a Nemzet Művésze cím odaítéléséről a tizenegy Kossuth-díjas művészből álló Nemzet Művésze-díj Bizottság dönt,

-- amelynek elnöke az MMA elnöke (feltéve, hogy Kossuth-díjas.) A bizottság tagjait az MMA elnöke és a kultúráért felelős miniszter közösen kéri fel legfeljebb három évre. A címet egyidejűleg legfeljebb hetven művész viselheti.

Egyes források szerint a lépés már csak azért is logikus lenne, mivel információik szerint a kormány a készülő új kulturális törvényben a magyar kulturális élet totális központosítását tervezi. Az egyelőre nem világos, hogy a Nemzet Színésze cím jelenlegi birtokosai megtarthatják-e a címüket, vagy őket is integrálják a Nemzet Művésze cím alá.
https://fidelio.hu/plusz/megszunhet-a-nemzet-szinesze-cim-180702.html

Válasz

M Imre üzente 1 hete

Az SZFE hallgatóinak levetítették a Petőfi-filmet, de a kommentelést letiltották

"Rabok legyünk, vagy szabadok?"

A kormányközeli alapítványba pár éve kiszervezett Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Facebook-oldalának kezelője örömhírként közölte, hogy a hallgatók megnézhették a Most vagy soha! című, Rákay Philip (Fülöp) által fémjelzett filmet, de a biztonság kedvéért a hozzászólási lehetőséget letiltotta – szúrta ki a hvg.hu.
https://magyarnarancs.hu/mikrofilm/az-szfe-hallgatoinak-levetitettek-a-petofi-filmet-de-a-kommentelest-letiltottak-266500

-- 1. Kívánjuk a sajtó szabadságát, a censura eltörlését.
-- Ez már nem is a sajtó, hanem a szólásszabadság tiltása!!
-- Ennyit a szabadságról.

... mondjuk, így tényleg garantált a siker! ;) :) :D

Válasz

M Imre üzente 2 hete

Kötelezővé tehették egyes diákoknak Rákay Philip Petőfi-filmjének megnézését | 2024. március. 14.

Igazolatlan kaptak, ha nem mentek el, és még a jegyet is nekik kellett fizetniük.

"Diákokat vezényeltek a Petőfi-film vetítésére. Egy 9. kerületi iskola tanulója szerint a filmet kihagyó diákok igazolatlan hiányzást kaptak" - írja a Facebookon a Momentum ifjúsági szervezete, a TizenX.

Ezzel egy időben a hvg.hu is arról számolt be, hogy több, egymástól különálló forrásból is arról értesültek: valóban több iskola diákját is a Most vagy soha! című, 6 milliárd forint közpénzből készült film bemutatójára vezényelték. Többek között egy XV. kerületi gimnázium tanulói is erről számoltak be, akik hozzátették: igazolatlan kaptak, ha nem vettek részt a vetítésen.

De hasonló információkról értesült a lap vidékről is, Szegedről és Veszprémből, egy szülő pedig azt írta, hogy még a jegy árát is nekik kellett fizetniük.

A lap kereste a XV. kerületi intézményeket fenntartó Észak-pesti Tankerületi Központot, választ azonban egyelőre nem kaptak.
https://eduline.hu/kozoktatas/20240314_Petofi_film_kotelezo_Rakay_Philip_marcius_15
___

A magyar filmtörténet legdrágább magyar filmje a magyar történelem talán legfontosabb eseményéről. Honnantól történelemhamisítás a történelemhamisítás, sikerült-e Guy Ritchie-t összeboronálni a magyaros pátosszal, és melyik forradalmárunk küzdötte végig 1848. március 15-ét priapizmussal? Most vagy soha!, kritika.
https://24.hu/kultura/2024/03/14/most-vagy-soha-film-kritika-rakay-philip-marcius-15-petofi-sandor-szendrey-julia/
___

Petőfi-film: Rákay Philip megcsinálta a magyar Karib-tenger kalózait | 2024.03.13.
Ebben nem is az a legszomorúbb, hogy a mi közös pénzünket használta erre. Hanem az, hogy a mi közös március 15-ünket. Kosztümös akciófilm lett ugyanis a Most vagy soha! – amely Európa talán legkedvesebb, vér nélkül győztes forradalmát erőszakolja meg így a nagy vásznon. A díszlet valóban korhű, a látvány szép, csak épp minek, ha egyszer a történet semmibe veszi a valóságot. Ráadásul a játékidő fele teljesen fiktív szálat bont ki – így lesz Petőfi Sándor mellékszereplő a róla készült filmben. Belógtunk minden idők legdrágább magyar filmjének premier előtti vetítésére. Spoileres kritika.
https://www.valaszonline.hu/2024/03/13/petofi-film-rakay-philip-marcius-15-magyar-tortenelmi-filmek-most-vagy-soha-kritika/

Válasz

M Imre üzente 2 hete

Hogyan csináljunk rossz filmet? Tímár Péter tudja

Hirtelen nem tudnék olyan magyar filmes alkotót mondani, akinek egyszerre szerepelt egy munkája egy több évtizedet átfogó kísérleti filmes kiállításon, miközben plakátok hirdetik a fővárosban, hogy a legismertebb filmje alapján megint táncdalest lesz. Ebben a kettősségben már megmutatkozik, hogy mi annyira érdekes Tímár Péterben, aki a karrierjét trükkfilmesként, kísérleti filmek készítőjeként kezdte, majd ezzel a sajátos szemlélettel készítette a nyolcvanas és kilencvenes évek mára közismert vígjátékait: az Egészséges erotika, a nálunk is évfordulós cikkben megénekelt Csapd le, csacsi!, majd a Kádár-korszaki nosztalgiát önkéntelenül bedurrantó Csinibaba.

Somossy elmondta a Telexnek, hogy az alapötlete az volt, hogy a Hogyan csináljunk rossz filmet című könyv alapján készüljön egy olyan film Tímárról, amely bemutatja pályafutásának tapasztalatait, sajátos filmelméletét és a munkamódszerét, és

-- amellyel életműve az őt megillető helyre kerül a magyar film történetében.

Ez a film nem vállalkozik arra, hogy teljeskörűen feldolgozza az életművet, hanem inkább a fontos állomásokkal foglalkozik – mondta a rendező. Az egész estés dokumentumfilm időrendi sorrendben megy végig Tímár karrierjén, szinte kizárólag társalkotók, stábtagok, és néha a rendező megszólalásaival...

A filmet itt lehet megnézni:
https://vimeo.com/919115667

A filmhez készült interjúkból még egy másfél órás extra anyag is készült: harminc videó került fel a YouTube-ra azoknak, akik szeretnének jobban elmélyülni a témában, ezeket itt lehet megnézni. A megszólalók között ott van az Oscar-díjas Deák Kristóf is.
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uQ5vfr8CW8KxrbKkTEYAIlUC_JIEHSe

Válasz

M Imre üzente 3 hete

Az Átrium félórás vacsoraszünetet jelentett be az Opera büfészünetére reagálva

Tegnap kaptam a Főigazgatói utasítást, miszerint a Carmina Burana előadást kettévágva, fél órás szünetet kell tartani, az Operaház büféjének bevétele növelése érdekében. A döntés nélkülözött minden szakmai egyeztetést” – közölte Facebook-posztjában Bogányi Tibor. A karmester ezzel együtt azt is bejelentette a posztjában, hogy emiatt a jövőben nem dirigálja a darabot.

Az Átrium erre reagálva tett közzé posztot, amely így folytatódik:

„A továbbiakban az előadásközi szüneteknél a vécé zárva lesz, hogy ne rontsa a büfé forgalmát, tehát csak előadás előtt és után lehet pisilni. A ruhatár a megfizetendő ruhatári díjon felül ruhadarabonként egy minyon megvásárlása után használható. (Csak a bisztróban vásárolt minyonok számítanak, spáros, aldis, lidlös, cébéás, ronis, cukrászdai és egyéb minyonok nem!) A Jurányiban tartott előadásaink közben a 123-as labor sarkában elhelyezett mobilpultnál az előadás alatt perec vásárlása kötelező! Köszönjük megértésüket!”

A végén hozzáteszik:

Bár a mi társulatunk nem kap többmilliárdos állami támogatást – őszintén szólva egy fillért sem kap –, ez valójában csak vicc, szünetet a továbbiakban is az előadások rendezésével összhangban tartunk, sőt a vécét sem zárjuk be.
https://szinhaz.online/az-atrium-feloras-vacsoraszunetet-jelentett-be-az-opera-bufeszunetere-reagalva/

Válasz

M Imre üzente 3 hete

Tóth Krisztina: Végszó

Délután háromra várjuk a festőt. Azért jön, hogy felmérje a lakást, és árajánlatot adjon a felújításra.

Pontban háromkor be is csenget. Fiatal, nyurga férfi Lennon-szemüvegben. A hangja alapján jóval érettebb emberre számítottam, de a kamaszos benyomást hamar felülírja a komoly hanghordozás. A lakásba lépve leveszi a cipőjét, a sarokba rakja. Figyelmes arccal jár-kel, összehúzott szemmel méregeti az ajtótokokat, számba veszi a plafon hibáit, a kipotyogott fugákat, az ablakok melletti repedéseket. Ő nem összecsapni akarja a munkát, magyarázza komolyan, hanem pontosan, szépen elvégezni. Ő sohasem vállal párhuzamosan más feladatot, és nem fogyaszt alkoholt. Amikor beosztották gyakorlatra, éppen elég részeges kollégát látott, és sajnos egyáltalán nem csodálkozik azon, hogy ennyire lejáratódott a szakma. Miközben erről beszél, térdre ereszkedik a konyhában, és a tolóajtó sínjét vizsgálgatja. Nem teljesen vízszintes, ezért megy tönkre körülötte a fal, sóhajtja. Volt a szakmai gyakorlat alatt olyan mestere, pillant fel ránk, aki annyira be volt rúgva, hogy fejjel lefelé rakta ki maga elé a zománcfestékes dobozt. Amikor látta, hogy nincs teteje, amit fel lehetne feszíteni, akkor konzervnyitóval esett neki.

Feláll, leporolja a térdét, mutatjuk neki a kiválasztott falfestékek színkártyáit.

Ezektől se hőköl vissza, nem próbál bennünket lebeszélni, hogy ez túl sötét lesz, az meg talán túl élénk, hanem egyetértően bólogat, hogy milyen bátor árnyalatok, igen, és hogy ezekkel a színekkel roppant merész és izgalmas felületeket hozunk majd létre.

Kissé meglepődöm a „roppant merész és izgalmas felületek” kifejezéstől. Nem gondolnám, hogy egy szobafestőnek kizárólag tőmondatokban kellene fogalmaznia, de ez a mi Lennon-szemüveges pasasunk mégiscsak szokatlanul választékos.

Hétfőn a megbeszélt időben érkezik. A teraszon lepakolja a festékeket és a hengereket. Átöltözik, és nyolckor már kantáros anorákban, fülhallgatóval a fején jön elő. A fülhallgató egész álló nap rajta van. Én arra tippelek, hogy rádiózik, a férjem szerint viszont „roppant merész és izgalmas” Kurtág- és Ligeti-darabokat hallgat munka közben. Vagy mégsem? A szája mozog, mintha ismételgetne valamit.
[...]

Az előszoba mindenesetre pillanatok alatt elkészül, úgyhogy egyáltalán nem foglalkozunk vele, mit hallgat a létrán állva a rokonszenves arcú, nyurga festő.

Szerdán kettesben vagyok vele a lakásban. Éppen a konyhában rámolom ki a mosogatógépet, amikor meghallom, hogy hangosan beszél. Talán kérdezni akar valamit. Gyorsan odasietek, de észreveszem, hogy nem hozzám szólt.

Csak telefonál valakivel.

Vagy mégse telefonál?! Nem látok rajta headsetet! Nem, csak úgy magában dünnyög:

Ha ismernéd, te is rajonganál csak érte,
S a te bámulatod sem ismerne határt.
Mert olyan ember ez... olyan... ember, nahát.
Aki őt követi, mélységes béke várja,
S ez az egész világ nem egyéb neki: trágya.

Amikor észreveszi, hogy beléptem, hirtelen elhallgat. Némán dolgozik tovább. A falfestés hibátlan és egyenletes, a srác esténként még össze is söpör maga után, és akkurátus rendben hagyja ott a teraszon a letakart hengereket, vödröket.

Másnap megint folyamatosan beszél magában, ahogy fent dolgozik a létrán. Hol hangosabban, hol halkabban ismételget valamit. A férjem főz neki egy jó erős kávét, csészealjon beviszi, és miközben a srác kortyolgat, lazán odaveti a kérdést:

– Maga, ugye, nem festő?

Meghűl bennem a vér.

Most mit fog erre válaszolni ez az ember? Megsértődik, és visszakérdez, hogy kedves uram, ugyan mi nem tetszik a munkámban? Esetleg szerényen, kissé ijesztőre tágult pupillákkal elmosolyodik, és halkan azt feleli, hogy tényleg nem, én valójában sorozatgyilkos vagyok, de csak így tudok bejutni mások otthonába? Vagy netán azt a korrekt választ adja, hogy nem, uram, abban az értelemben, mint Tiziano vagy Rembrandt, én tényleg nem vagyok festő, de a falakkal azért jól elboldogulok? Egyik se történik. A srác készségesen visszaadja az üres csészét, és azt feleli, hogy ő igazából színész, csak mostanában szobafestésből él.

Hat éve végzett a főiskolán, de mivel a világjárvány alatt nem tudott dolgozni, kitanult egy használható szakmát. Ezt már a létráról meséli, hengerrel a kezében. Rájött, magyarázza, hogy a szobafestés kreatív munka, jól meg is fizetik, és így az estéi szabadon maradnak. Szereti ezt csinálni, de a színészetet se adta fel.
[...]

Amikor elindul a fürdő felé, hogy kiöblítse a szivacsot, hirtelen oda mutat, ahol az előszoba falának kétféle színe találkozik. Azt mondja lelkes hangon, hogy itt, a kék és a zöld falfelület határán szerinte baromi jól mutatna egy élénk csík. Ütős lenne! Mondjuk, sárga vagy valami piros! Lehetne olyan húsz centi széles, élénkvörös. Megütközve bámulok rá. Én egyáltalán nem szeretnék piros csíkot az előszobába, hűtöm le. Nem adja fel. A fürdőszobából bizonygatja, milyen klasszul mutatna egy ilyen vizuális geg, egy kis modiglianis fricska. Rögtön jelezné a hozzánk érkezőknek, hogy nem mindennapi emberek vagyunk. Tagoltan megismétlem, hogy én nem szeretnék tűzpiros vagy sárga csíkot a falunkra. Amikor kijön, újra elmondom a harmadik felvonás hatodik jelenetének végszavait, bevárva a válaszokat. Szerintem már tudja a szöveget.

Szombatra minden készen van, amit megrendeltünk tőle. Eltűntek a takarófóliák és a papír ragasztócsíkok. A srác végezetül még az apró festékcseppeket is feltakarítja a földről egy mosogatószivaccsal. Elképesztő! Szabadkozik, amiért vissza kell még egyszer jönnie hozzánk a másik autóval, ami az apjáé. A Suzuki sajnos túl kicsi, magyarázza. A nagy létrát csak a másikba, a furgonba tudja betenni, de már nem fog bennünket zavarni: éppen csak beugrik. Megköszönjük a munkáját, kifizetjük az utolsó részletet.

Vasárnap délelőtt nem vagyok otthon, amikor a furgonnal elviszi a magas festőlétrát. Dél körül érek csak haza. A férjem észre se vette, amit azonnal meglátok: csak az én csodálkozó tekintetemet követve pillant fel az előszobafalra.

A sarokban ott van felfestve a húsz centi széles, tűzpiros csík.
https://telex.hu/telextarcak/2024/02/03/toth-krisztina-vegszo-tarcanovella-irodalom

Válasz

M Imre üzente 1 hónapja

„Nem láttam a kiutat” – Budapest helyett Salzburgban diplomázott, Stuttgartban rendezett és Londonban képzeli el a jövőt a Freeszfe ellenállója

Vilmos Noémi egyike volt 2020 őszén a Színház- és Filmművészeti Egyetem ellenálló hallgatóinak, a sokak számára felejthetetlen október 23-i demonstráció felszólalóinak.
https://nepszava.hu/3224018_vilmos-noemi-szinhaz-es-filmmuveszeti-egyetem-freeszfe-interju
___

„Hiszek abban, hogy lehet változást elérni” – Színművészetisként kellett igazi jogásszá válnia az egykori egyetemfoglalónak

Színművészetisként vált valódi jogásszá Aujeszky Nóra, aki szerint a modellváltás visszásságait az ő történetük tette leginkább láthatóvá. Ez is kiderül az egykori egyetemfoglalókkal készült interjúsorozat második részéből.
https://nepszava.hu/3225022_aujeszky-nora-modellvaltas-freeszfe-egyetemfoglalas-interju
___

„Megtettem, amit a közösségért tenni tudtam” – Lehet, hogy egyszer könyvet ír az ellenállásról az SZFE hallgatói önkormányzatának volt elnöke

Csernai Mihály azt is elárulja, milyen érzés volt három év múltán újra átlépni a Vas utcai kapu küszöbét. Az egykori egyetemfoglalókkal készült interjúsorozat 3. része.
https://nepszava.hu/3226332_csernai-mihaly-szinhaz-es-filmmuveszeti-egyetem-freeszfe-interju

Válasz

M Imre üzente 1 hónapja

Népszava: „Fojtogatja a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) a független budapesti társulatokat”

„A tárca még 2022-ben a nem minősített előadó-művészeti szervezetek működésének, programmegvalósításának a támogatására 1,26 milliárd forint pályázati támogatást hirdetett meg, amit 2023-ban 35 százalékkal, 850 millió forintra csökkentett. Ehhez képest az idei, húszmillióval kevesebb pályázati keretösszeg nem tűnik drasztikus csökkentésnek, ha nem nem vesszük számításba az inflációt. Ugyanakkor ezen belül a fővárosi színházi és táncművészeti előadó-művészeti szervezetek támogatására 2022-ben 533,5 millió forint keretösszeg jutott, ezt a múlt évben 42 százalékkal, 315 millió forintra csökkentették. (Több társulat az alulfinanszírozottság miatt fel is oszlott.)” – írja a lap.

A pályázati felhívás itt érhető el.
https://szinhaz.online/830-millio-forintra-palyazhatnak-minositessel-nem-rendelkezo-eloado-muveszeti-szervezetek/

A fővárosi függetleneknek meghirdetett pályázati keretösszeg idén már csak 209 millió forint – azaz a pályázati támogatásuk két év alatt több mint a felére csökkent.

„Mindezek ismeretében hamisan cseng a KIM pénteki közleményének tételmondata: „Az Orbán-kormány elkötelezetten támogatja az értékalapú, minőségi kulturális szolgáltatások megvalósítását”” – fogalmaz a Népszava.
https://szinhaz.online/nepszava-fojtogatja-a-kim-a-fuggetlen-budapesti-tarsulatokat/

Válasz

M Imre üzente 1 hónapja

„Szétesőben van a társulat” – Ezért hagyhatja ott az Operettszínházat Kerényi Miklós Máté
2024. február 20.

Néhány volt kolléga név nélkül beszélt arról, hogy mi állhatott a színművész, Kerényi Miklós Máté felmondásának hátterében– írja a Blikk. Bár a nyilvánosságot váratlanul érte Kerényi Miklós Máté bejelentése, miszerint távozik a Budapesti Operettszínházból, a kollégái szerint ez csak idő kérdése volt.

A színész 30 évig volt a Budapesti Operettszínház társulatának tagja, amire a második otthonaként tekintett. A neve elhallgatását kérő kollégája beszélt arról, mi állhat Máté felmondásának hátterében.

Valószínűleg elege lett abból a rossz hangulatból, ami az elmúlt időszakban a színházban uralkodik. Sokan szomorú arccal, gyomorgörccsel érkeznek dolgozni. Szétesőben van a társulat, sorra állnak fel azok a kollégák, akikkel Máté is folyamatosan együtt dolgozott az évek hosszú során át. Nagyon sajnáljuk, hogy elmegy, de megértjük a döntését

– fogalmazott egy művész.

Egy másik kolléga azt mesélte, Kerényinek az is kellemetlen meglepetés volt, hogy Sándor Péter távozása után az István, a király című rockoperában annak ellenére nem kapott több lehetőséget Istvánként, hogy korábban a harmadik szereposztásban ráosztották a szerepet.
https://szinhaz.online/szetesoben-van-a-tarsulat-ezert-hagyhatja-ott-az-operettszinhazat-kerenyi-miklos-mate/

Válasz

M Imre üzente 1 hónapja

Csernák János megírta, miért nem az ő hangján szólal meg Liam Neeson az új filmje szinkronjában | Itt mesélte el ezt:

Kedves Filmeket és Szinkront szeretők, és Mindenki, akit érdekel!

Tájékoztatlak Benneteket, hogy Liam Neeson legnagyobb sajnálatomra, a következő filmjében nem az én hangomon szólal meg.Hogy melyik új filmjéről beszélünk Neesonnak azt nem tudom, mert a "Laborfilm" gyártásvezetője ezt az információt nem tartotta fontosnak közölni velem.. Alább olvasható, a stúdiónak írt levelem:

Kedves X. Y.

Rosszul gondolja, hogy ha nem engem választanak, /ill. leváltanak/, akkor azt Önnek nem kell jeleznie.

-- Azért azt tisztázzuk, hogy egy A ligás világsztár filmjének szinkronjáért /közel 100 tekercsről beszélünk, /, számomra egy vásárlás, adott esetben 2 tank benzin összegét, 40 valahány ezer Ft-ot felajánlani, amiből még lejön az adó, és a benzinköltség, /mindenki tudja, hogy vidéken lakom/ úgy GYALÁZAT ahogy van, egyenesen SÉRTÉS.

-- Az meg, hogy én rákértem ugyanennyit és nem adták meg, piti Szemétség.

-- Az meg aztán, hogy EMIATT MÉG LE IS VÁLTANAK Neeson-ról, az a kategória, amiről nyugodtan azt mondhatom, hogy a k. a.-kat!

Hát mi folyik itt?!

Ez a rablás, szarrágás már tűrhetetlen, ami a szinkronnal kapcsolatban folyik. Névtelen, arctalan senkik döntenek évtizedek munkáját, a Nézők igényeit, szimpátiáját leszarva! Pár ezer Ft.os megtakarítás miatt?

Csak, mert ők döntési helyzetben vannak?

"Emelt gázsi igény"-nek /ezek a gyártásvezető szavai/ csúfolt 40 ezer inflációs magyar Ft miatt?!

Ez után pedig a Film elindul végeérhetetlen, évtizedekig tartó útjára a tévécsatornák útvesztőiben, hasznot termelve, mi pedig érjük be annyival amennyit odalöktek nekünk?

Post criptum: Azért gratulálok annak a kollégának aki helyettem elvállalta ennyiért.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0jf2QS5sXt3orQkTN8YP1QDrUy5uw3cMGyUrSdYSJD3hNQw3qpx2wXp5W95hhCgihl&id=100010354770088

Válasz

M Imre üzente 1 hónapja

Az Indexnek adott interjút a Nemzeti Színházban balesetet szenvedett Horváth Lajos Ottó, aki a március 14-én moziba kerülő Most vagy soha! című film egyik főszereplője. A színművész beszél a filmkészítés körülményeiről, Vidnyánszky Attiláról, Szász Júliáról, és arról, mikor térhet vissza a színpadra.

– Azt mondta, nem szeretne a balesetről beszélni, és bizonyos részleteiről nem is lehet, hiszen a rendőrségi vizsgálat még nem zárult le, de egy ország izgult önért és Szász Júliáért, és ha már beszélgetünk, muszáj megkérdeznem, hogy van.

– Jól vagyok, köszönöm. A körülményekhez képest jól vagyok. A sajtóban megjelent már, hogy a sérüléseink végtagsérülések, az enyém kéz- és lábsérülés. Ezeket igyekeznek a megfelelő szakemberek megfelelően kezelni, hogy helyrejöjjenek. Hosszú folyamat lesz ez, minimum fél év, de lehet, hogy hosszabb. Ez majd fél év múlva kiderül. A civil életemben most igazából ez a fő tevékenység, hogy erre figyelek, ez folyamatos elfoglaltságot jelent a nap nagy részében.

(…)

– Addig a színházba való visszatérés sem elképzelhető? Azt látjuk, hogy sorban veszik át a szerepeket a kollégák.

– Hát, hogy mondjam. Valószínű, hogy most egy huzamosabb ideig nem fogok tudni visszatérni olyan formán, hogy úgy tudjam ellátni a munkát, ahogy azt szeretném. Akár abban a tekintetben, hogy ne csorbuljon a színházi játék, akár abban, hogy erre tudjak koncentrálni. Mert jelen pillanatban nem igazán tudok másra koncentrálni, mint hogy a sérült kezemmel, lábammal foglalkozzam, annyira lefoglal, annyira vigyázni kell rá. Úgyhogy így nincs értelme. Amikor az ember nincs ott száz százalékig, akkor azt nem lehet csinálni.
https://papageno.hu/szinhaz/2024/02/horvath-lajos-otto-jelen-pillanatban-csak-a-gyogyulasra-tudok-koncentralni/

Válasz

M Imre üzente 1 hónapja

Szász János családjával 2021-ben emigrált, nem tervez hazajönni.

Sofőrként kezdte újra az életét Amerikában Szász János filmrendező, amikor 2021-ben emigrált családjával. Most már egyetemen tanít, valamint társulatot alapított Washingtonban, első kinti darabját egy fontos amerikai szakmai díjra is jelölték.

A Telex emlékeztet: Szász költözését a Színház- és Filmművészeti Egyetemen történtekkel és azzal indokolta, hogy 2021 elején házkutatást tartottak nála a rendőrök a magyar orvosok által szétválasztott bangladesi ikerpárról készülő dokumentumfilm körüli konfliktus kapcsán. Szerinte a rendőri akció egy példastatuálás is volt, és nem csak nekik szólt, hanem másoknak is arról, hogy „csendben kell maradni”.

Veiszer Alindának adott interjújában arról is beszélt: azért sofőrködött, mert „akartam tudni, mi az, legalul lenni ebben a társadalomban. Minden nézőpont kérdése, nem volt bennem egy pillanatnyi önsajnálat sem, fájdalommal nem megy semmire az ember”.

Ezután drámapedagógusnak kérték fel Georgetownban, majd két másik egyetemen is tanítani kezdett, és Washingtonban társulatot alapított. Az Angyalok Amerikában című első darabját nemrég tizenkét kategóriában jelölték egy fontos amerikai szakmai díjra. Erről a darabról azt mondta, hogy azt Magyarországon lefóliáznák.
https://rtl.hu/kultura/2024/02/03/szasz-janos-egyetem-usa-taxisofor-emigracio

Válasz

M Imre üzente 1 hónapja

A Színházi Kritikusok Céhének válasza a kaposvári Országos Színházi Találkozó felkérésére
2024.02.07.

Az újonnan megalakuló Országos Színházi Találkozó korábbi, az Örkény Színháznak válaszul írt nyílt levelében ígértek nyomán, dr. Fülöp Péter, a kaposvári színház igazgatója és Mészáros Tibor, a kaposvári színház művészeti vezetője felkérte a Színházi Kritikusok Céhének tagjait, hogy „ötödik” válogatóként jelöljenek két független színházi produkciót a fesztivál versenyprogramjába. Az alábbiakban a felkérésre adott válaszunk olvasható.

Tisztelt dr. Fülöp Péter és Mészáros Tibor!

Köszönettel megkaptuk felkérésüket a 2024-es Országos Színházi Találkozó „ötödik” válogatói pozíciójára.

A Színházi Kritikusok Céhének tagsága érdeklődéssel és kíváncsisággal szemléli az Országos Színházi Találkozó létrejöttének és hamarosan megvalósuló első alkalmának körülményeit; reménykedünk benne, hogy az esemény elődjének nevezhető Pécsi Országos Színházi Találkozó szervezése kapcsán szerzett számos csalódásunk a múlt ködébe vész, és az új találkozó transzparens, jól megfogalmazott, a színházi szakma egészét szolgáló, elsősorban minőségalapú, mindenféle politikai hűségeskü gondolatától is mentes találkozóvá tud válni. Jelenlegi tudásunk a találkozó létrehozásáról e téren még hiányos; várakozással tekintünk a jövőbe, hogy felelősséggel dönthessünk arról, a Színházi Kritikusok Céhe szakmai hitvallásának megfelelő lesz-e az esetleges jövőbeni részvételünk a Találkozó szervezésében. E döntésben segíthet majd, ha a további alkalmak létrehozásában, szervezésében a hozzánk hasonló színházi szervezetek már a kezdetektől fogva részt vehetnek, vagy értesülhetnek a szempontokról.

Jelenleg egyetlen dologban vagyunk biztosak: hogy semmiképpen sem értünk és nem is érthetünk egyet a független színházak és a nem független színházak a felkérésben sugallt különválasztásában. Meggyőződéssel valljuk, hogy a független és a kőszínházi előadások nem esztétikai, mindössze fenntartói, azaz lényegében pénzügyi modelljükben térnek el egymástól, és semmilyen okot nem látunk arra, hogy ezt a különbséget bármiféleképpen is rávetítsük az előadások minőségére. Úgy gondoljuk, egy reprezentatív, országos színházi fesztivál válogatása kizárólag a színházi előadások minőségén alapulhat, és egy kizárólag a színházi előadások minőségén alapuló válogatásnak nem lehet szempontja, hogy az adott előadás független vagy kőszínházi, nagyszínpadi vagy kamaraszínpadi-e, mert amennyiben egy adott évben véletlenül tíz olyan független előadást mutatnak be, amelyek magasabb minőséget képviselnek, mint más előadások, akkor tíz ilyen előadásnak van helye egy színházi szemlén, amennyiben pedig kizárólag kőszínházi előadásokra igaz ez, úgy akkor sem számíthat a bemutató helye vagy a fenntartói modell a válogatásban.

Épp ezért nem szeretnénk a hihetetlenül gazdag független színházi repertoárból mindössze két darab előadást kiemelni, mert meggyőződésünk, hogy ilyen kevés kiemelt előadás nem reprezentálhatja a mai magyar színház, de még a mai magyar független színház egészét sem.

Mindenképpen szeretnénk, sőt feladatunknak érezzük ugyanakkor ráirányítani a figyelmet a magyar független színházi élet gazdagságára, és abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy ehhez különösebb válogatói munkát sem kell végeznünk, hiszen a Céh tagsága évről évre leadja szavazólapját, azon többek között megjelölve a legjobb független színházi előadásokat is. (Épp a 2023-as szavazás volt az első, melyen egy szimbolikus változtatással is jelezni kívántuk, hogy egyenrangúnak látjuk a független és a kőszínházi előadásokat, és eltöröltük a „legjobb előadás” és a „legjobb független előadás” kategóriája közötti, az elnevezések alapján odaképzelhető különbséget, és tagjaink már két nevében is egyenrangú kategóriára, „legjobb kőszínházi előadásra” és „legjobb független színházi előadásra” voksolhattak.)

Az Országos Színházi Találkozó műsorának válogatásához azzal szeretnénk hozzájárulni, hogy ezúton nevezzük meg mindazokat a tagtársaink szerint kiemelkedően magas színvonalat képviselő független színházi előadásokat, amelyek tagjaink a 2022/2023-as évadról szóló szavazólapjain szerepeltek, a lista végén kiemelve a legtöbb voksot kapó három előadást. Bízunk benne, hogy az Országos Színházi Találkozó szervezői átgondolják döntésüket, és nem kötik számszerű adatokhoz a független színházak szerepeltetését a fesztiválon.

A tagjaink szerint díjra érdemes előadások (ábécésorrendben):

A KATONA TÖRTÉNETE (Trafó Kortárs Művészetek Háza, rendező: Gardenö Klaudia)

A KÉK LAGÚNA (Dollár Papa Gyermekei, rendező: Ördög Tamás)

A MI OSZTÁLYUNK (Másik Produkció, rendező: Gulyás Hermann Sándor)

A VARJÚKIRÁLY (Másik Produkció, rendező: Jászberényi Gábor)

AKÁR AKÁRKI (Forte Társulat – Szkéné Színház, rendező: Horváth Csaba)

AZ IMÁDKOZÓ (Pintér Béla és Társulata, rendező: Pintér Béla)

BUDAPEST–ZÁHONY (Trafó Kortárs Művészetek Háza, rendező: Fábián Péter)

CSIRKEFEJ (Pécsi Harmadik Színház, rendező: Vincze János)

DIORÁMA MAGYAROKKAL (Trafó Kortárs Magyar Művészetek Háza, rendező: Raubinek Lili)

ÉLŐHOMOK (Novem Színházi Szervezet – Szabadkai Népszínház Magyar Társulata – Regionális Kreatív Műhely, Magyarkanizsa, rendező: Mezei Kinga)

FELEMÁS (MáSzínház, rendező: Bakonyvári Krisztina)

FÉNYESKEDJÉK NEKI (Szkéné Színház, rendező: Szivák-Tóth Viktor)

HIDEGPONT (Apertúra, rendező: Benkó Bence)

HOGY A BARÁTAIM EGYSZER VÉGIGHALLGASSANAK (Trafó Kortárs Művészetek Háza, rendező: Kárpáti Pál)

JOHANNA (Freeszfe, rendező: Fodor Orsolya)

KENYÉRTÖRÉS (Láthatáron Csoport, rendező: Fábián Péter)

KI ÖLTE MEG AZ APÁMAT (Füge Produkció – ESZME, rendező: Kovács Domokos, Szenteczki Zita)

KIZÁRÓLAG AZ UTÓKOR SZÁMÁRA (6szín, rendező: Keresztes Tamás)

KREÓN ANTIGONÉ (Tér 12 – Stúdió K, rendező: Viktor Balázs)

MEIN KAMPF (Harmadrosta Csoport, rendező: Szigeti Balázs)

NEM LEHETETLEN LENNI (Káva Kulturális Műhely – Kerekasztal Színházi Nevelési Központ, rendező: Vilmos Noémi)

NÉPMESEBEAVATÓ.333 (Trafó Kortárs Művészetek Háza, rendező: Varsányi Péter)

REBURN A CATHEDRAL (ESZME – MU Színház, rendező: Kovács Domokos)

REMÉNY PANZIÓ (STEREO Akt, rendező: Boross Martin)

RESPECT FOR THE 23.000 (rendező: Raubinek Lili)

ROTHADÓ MADARAK (Független Színház Magyarország, rendező: Balogh Rodrigó)

TÁNCOS A SÖTÉTBEN (SZFE – Forte Társulat –Szkéné Színház, rendező: Csáki Benedek)

TULIPÁN (KV Társulat, rendező: Csábi Anna)

ÚRIEMBEREK (Dollár Papa Gyermekei, rendező: Kiss-Végh Emőke)

VERSLÁBAK HAZAFELÉ (E-Mancik Színházi Manufaktúra, rendező: Sipos Vera)

A fentiek közül a három legtöbb szavazatot kapott előadás:

AKÁR AKÁRKI (Forte Társulat – Szkéné Színház, rendező: Horváth Csaba)

AZ IMÁDKOZÓ (Pintér Béla és Társulata, rendező: Pintér Béla)

KI ÖLTE MEG AZ APÁMAT (Füge Produkció – ESZME, rendező: Kovács Domokos, Szenteczki Zita)

Tisztelettel,
Puskás Panni és Kovács Bálint
a Színházi Kritikusok Céhe társelnökei
http://kritikusceh.hu/a-szinhazi-kririkusok-cehenek-valasza-a-kaposvari-orszagos-szinhazi-talalkozo-felkeresere/
___

„Nem értünk egyet a független színházak és a nem független színházak különválasztásában” – nyílt levelet írt a Színházi Kritikusok Céhe
https://fidelio.hu/szinhaz/nem-ertunk-egyet-a-fuggetlen-szinhazak-es-a-nem-fuggetlen-szinhazak-kulonvalasztasaban-nyilt-levelet-irt-a-szinhazi-kritikusok-cehe-180460.html

Válasz

M Imre üzente 1 hónapja

Ha egy társadalom azt látja, hogy mindig mindent meg lehet úszni, ha van munkája, van kenyere, és nagyjából megél, akkor azt hiszi, hogy ez jó így, és nem vágyik a szabadságra – mondta a Kultúrtáj című műsorban Epres Attila Jászai Mari-díjas színész.

https://www.youtube.com/watch?v=vyrT8vRh2Go

– A legnagyobb emberi bűn a gyávaság, és Magyarország évtizedek óta a gyávaság bűnét hordozza magán – fogalmazott az egyik legismertebb szinkronhang, aki szerint addig nem lesz változás, „amíg valaki nem fogja meg a macskakövet, és nem veri be a kirakatba, és nem lesznek még több ezren, akik ugyanezt teszik”.

A Nemzeti Színházban történt baleset kapcsán Epres Attila úgy fogalmazott:

„Az egész történet az elejétől a végéig felháborító és minden szempontból ellene megy annak, amit úgy hívunk, hogy „munkarendileg szabályos”. Arról nem beszélve, hogy úgy kezdődött az egész történet a lezuhanás pillanata után, hogy a rendőrséget nem hívták föl, hogy lebontották a díszletet, tehát egy bűneset helyszínét, hiszen ez a történet életveszélyes, maradandó testi sérülést okozott a két kollégának. Ezért nagyon komoly felelősség terhel embereket, hiszen egy díszlet a megtervezés pillanatától addig, hogy egy előadásban szerepel, legalább három szűrőn átmegy” – fogalmazott Epres Attila.

„Most én nem hurcolnék meg a történtekért senkit, mert tudom, hogy ennek a – nem tudok másképp fogalmazni – valamiféle beteges kisebbségi érzéstől hajtott, szörnyű, bosszúálló embernek, aki Vidnyánszky Attila, a hatalmától retteg a Nemzetiben mindenki, és természetes, hogy nem tudnak ellene menni, amikor egy olyan vizsgálóbizottságot állít föl és titulál függetlennek, amelynek minden tagja a Nemzeti Színház dolgozója. Természetes, hogy nem fognak ellene vallani, mert az állásukkal játszanak. A két színész vagy a szüleik, vagy a hozzátartozóik nem fognak pert indítani, mert tudják, hogy akkor azt a színészt ellehetetlenítik, legalábbis addig, amíg ez az éra működik. Itt rettegés és félelem uralkodik jogszerűség és munkavédelmi szabályok helyett. Felháborító, hogy a rendőrség másnap a sajtóból tudta meg, hogy mi történt. És képtelen volt kivizsgálni a helyszínt. (…) Az is borzalmas és rettenetesen nehéz, hogy kollégám, Horváth Lajos Ottó többször is bocsánatot kér a lelkiismeret furdalástól gyötörve Vidnyánszky Attilától, aki az egészért abszolút felelőssé tehető, hiszen állítólag többször is szóltak neki, mint rendezőnek, hogy veszélyes és meredek a díszlet és állítólag többször is azt mondta, hogy tessék megszokni, megtanulni, mert ilyen lesz.”

Epres Attila szerint Vidnyánszky Attila az utóbbi ötven-hatvan évet tekintve a legtöbb kárt okozta a magyar színjátszásnak:

„Itt folyik egy olyan vaddisznóskodás a művészet erdeiben, amit már nem lehet ép ésszel fölfogni. Amikor Vidnyánszky Attila meghúzott egy vonalat egy kerekasztal közepén, ahol a szakma jeles képviselői ültek tizenöt-húsz évvel ezelőtt, és azt mondta, hogy „itt vagytok ti, itt vagyunk mi” és „most mi jövünk”, akkor ott egy olyan szakadékot robbantott, ami azóta is tágul és tesz tönkre mindent.

Miután megalapította a Magyar Teátrumi Társaságot, elkezdte beszipkázni a színházakat, akik pénzt akartak az államtól. Persze, hogy akartak pénzt. Persze, hogy azt gondolták, hogy azt a kompromisszumot meghozzák, hogy belépnek ebbe az elég meredek dolgokat beszélő Vidnyánszky-féle körbe” – fejtette ki Epres Attila.

Arra is emlékeztetett, hogy Vidnyánszky Attila úgy kapott valamiféle felhatalmazást a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetésére, illetve elsőként a Kaposvári Egyetem színházi tanszékének vezetésére, hogy adtak neki egy Kossuth-díjat és a Lex Vidnyánszky-nak becézett törvénnyel kapott egy doktorit is: „Ami teljes őrület, olyan, mint valami Ceausescu-történet a régi Romániából vagy egy afrikai rezsimből. Nem lehet valakit kinevezni doktornak, mint egy népmesében, azért, mert kapott a királytól egy térdszalagrendet. Ez őrület! És mi ebben az abszurd történetben hirtelen azt látjuk, hogy két kollégánk életveszélyesen megsérül, majd elkezdenek nyüszíteni a vazallusok, hogy „Attila maradj”, ami egy Osztrovszkij komédiába illik vagy egy Moliére-be és egyszer, csak megállapítják, hogy a történteknek nincs felelőse. Már az is abszurd, hogy lemond. Honnan mondana le? Félreértés ne essék,

-- ő nem egy kinevezett igazgató. Ő egy intézmény tulajdonosa.

Ezt nem mindenki tudja ebben az országban. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház Nonprofit Zrt egyik tulajdonosa. Ő nem mondhat le” – vélte Epres Attila, aki szerint a legrondább áldozathibáztatás zajlott a baleset után, hiszen elhangzott, hogy a színész figyeljen oda jobban.

Az SZFE modellváltása kapcsán is elmondta a véleményét:

„Egy nagyon hosszú idő alatt jól felépített művészi struktúrát, amit a mi nagy tanáraink, elődeink, Szinetár Miklósék és az Ascher, a Zsámbéki, a Székely fölépítettek egy pillanat alatt szétvertek. Ezt irtó nehéz lesz majd újra összerakni. Nem lehet az SZFE-t úgy letarolni, hogy a professzorok és nagy múltú szakmabeli tanárok helyére egyszercsak beültetnek foci barátokat, tanításra képzetlen színészeket és operatőröket. Botrány” – szögezte le a színművész.
https://szinhaz.online/epres-attila-az-hogy-vidnyanszky-attila-maradj-egy-moliere-komediaba-illik/

Válasz

M Imre üzente 1 hónapja

Nulla forintot nyertek a meghatározó kulturális folyóiratok Demeter Szilárdéktól | 2024. február 4.

Kilencvenöt pályázó összesen 350 millió forintot kapott a Demeter Szilárd vezette Petőfi Kulturális Ügynökség folyóirat-támogatási pályázatán. A nyertesek listáját nemrég tették közzé (ezen az oldalon a legalsó).
https://www.petofiugynokseg.hu/tamogatasok/folyoirat-tamogatasok/palyazati-dontesek-folyoirat

Mint az egyik pályázó, a Revizor Online cikkéből kiderül, ez is csak hosszas nyaggatás után történt meg, és mint látszik, egy hétoldalas pdf-ben, hogy nehezebb legyen vele dolgozni.

A nagyobb magyar kulturális és művészeti folyóiratok, online kiadványok közül több nem kapott egy fillért sem, ilyen a Revizor mellett a több mint ötvenéves múltra visszatekintő, pénzhiány miatt már csak online megjelenő Színház folyóirat, a Spirituszonline vagy a Színház Online. Van viszont a névsorban számos olyan támogatott, amelynek a pénzhez jutása több mint figyelemre méltó.

A főszerkesztő, Jászay Tamás e-mailben megkérdezte Demeter Szilárdot, hogy mit gondol erről. A válasz: „miután felkérek egy szakmai kollégiumot/kuratóriumot, onnan kezdve az ő belátásukra bízom, hogy milyen döntést hoznak. Egyetlen feltételem van: olyan döntést hozzanak, amit meg is tudnak védeni. Ezt minden alakuló ülésen elmondom.”

A bíráló bizottság névsora:
elnök: dr. Balázs Géza,
tagok: dr. Balogh Balázs, Madas Edit, Erős Kinga Andrea, Nagy Koppány Zsolt, Novák Irén, Dr. Pataki Viktor, Szentmártoni János, Vári Fábián László.
https://szinhaz.online/nulla-forintot-nyertek-a-meghatarozo-kulturalis-folyoiratok-demeter-szilardektol/

Részletek itt:
https://revizoronline.com/nulla-nyilvanos-a-petofi-kulturalis-ugynokseg-folyoirat-palyazata-nyerteseinek-nevsora/

Válasz

M Imre üzente 1 hónapja

Thuróczy Szabolcs: „Kiiratkoztam a Káel Csaba-féle kurzusból” | 2024. február 1.

Magyarország egyik legnépszerűbb színészével, Thuróczy Szabolccsal az énbudapestem készített interjút, többek között arról, miért kap mostanában kevesebb filmes szerepet.

Az NFI-s felkérésekről szólva kifejtette: a Blokádnál megkérte őket, hogy ne hívják. Azt is elárulta, miért:

-- Mert egy hazug történetnek tartottam, egydimenziósnak, korlátoltnak. Nekem pedig semmi közöm az ilyesmihez.

Azt is hozzátette: „Engem inkább elkeserít, hogy nem tudsz úgy elmenni egy filmfesztiválra, hogy ne szembesülj azzal, hogy gyakorlatilag egy pártrendezvényen vagy. Például most garantálom neked, hogy mindent a Semmelweis és a Most vagy soha! film fog nyerni, ha másért nem, akkor azért, hogy az NFI legitimálhassa a saját tevékenységét. Talán ezzel érthetőbbé is válik, hogy miért nem ezek a filmek kerülnek a nemzetközi díjátadók látóterébe. Viszont azt tudomásul kell venni, hogy vannak jó filmek, vannak fontos filmek és vannak kurzusfilmek. És nagy különbség van jó film és fontos film között, jó film és kurzusfilm között pedig nagyon nagy különbség van.”

Thuróczy szerint, ha bekapcsolod a Magyar Mozi TV-t, bármelyik Kiss Manyi-vígjáték, vagy egy tévéjáték, amiben Pécsi Sándor játszik, tízezerszer többet ér, mint bármelyik kurzusfilm.

A kérdésre, nem demoralizáló-e ilyen környezetben dolgozni, kifejtette:

„Én olyan közegben dolgozom, ahol jól érzem magam. Filmben is, a színházban is, vagy akkor, amikor a monodrámámat játszom. Elmegyek Miskolcra, elmegyek Zalaegerszegre, szívemet beleadva megpróbálok olyan élményt adni a közönségnek, amitől egy jó élménnyel mennek haza. Ezek a dolgok maradtak nekünk és ezek a mi díjaink, hogy egy hatszáz fős színházban hatszáz ember kíváncsi rád. Hidd el, hogy ez valahol nagyon nyomasztó tud lenni, ugyanakkor négy évre elég löketet tud adni egy olyan élmény, mint ami mondjuk Reisz Gáborékat érte a Magyarázat mindenre című filmmel Velencében.”
https://szinhaz.online/thuroczy-szabolcs-kiiratkoztam-a-kael-csaba-fele-kurzusbol/

Válasz

M Imre üzente 1 hónapja

„Talán egyszerűbb lett volna csatlakozni valamelyik politikai oldalhoz” – interjú a Pécsi Harmadik Színház alapítójával

-- Vári Éva Kossuth-díjas színésznő az ön pályájáról megjelent könyvben Pintér Bélához hasonlította az ön tevékenységét. Számomra csak az a kérdés, hogy ön az idősebb Pintér vagy ő egy ifjabb Vincze János. Önök mindketten színházformáló egyéniségek. Ő egy társulatot mozgatott, ön állandó társulat nélkül intézményesült.

Pintér Béla társulatát én hívtam meg először Pécsre. Pintér Béláék is azt a fajta kortárs színházat képviselik, amely reagál a körülötte zajló világra. De nem csak őt hívtam, Vidnyánszkyékat is, vagy a „botrányos” Krétakört, és a Bárka Színházat is vendégül láttuk egy fél éven át, amikor felújították a színházukat.

Én mindig azt mondom büszkén, hogy sohasem politizáltam. Nem éreztem sem ide-, sem odatartozónak magam. Aki Pécsett hatalmon volt, ha jobb-, ha baloldal, mindig a másik oldalhoz tartozónak érzett. Egy Molière-nek valahogy másként kell léteznie. Talán azért nem nekem adták el a Pécsi Harmadik Színház tulajdonjogát, mert nem voltam eléggé Molière? (Molière legendásan sok kompromisszumot kötött színháza fenntartása érdekében .)

„Olyan produkciók nyomultak be a színházba, amelyekhez nem szívesen adom sem a színház nevét, sem a sajátomat” – fogalmazott a Szabad Pécsnek adott interjúban a Pécsi Harmadik Színház februártól visszavonuló alapító-igazgatója. Vincze János Jászai-díjas rendező többnyire a kisember mellett áll ki darabjaiban. Az intézményt korábban az eladósodott önkormányzat akkori fideszes vezetése eladta. Az elismert színházi műhely most ismét anyagi nehézségekkel küzd.

A tavalyi, a színház színészei, társművészetek képviselői és civilek összefogásával zajló sikeres színházmentési akció után újra hasonló anyagi helyzet felé halad a pécsi Uránvárosban található, magas szakmai színvonalon működő színházi műhely.

2017-2018 környékén a fideszes vezetésű önkormányzat annyira eladósodott, hogy igyekezett megszabadulni sok intézményétől.

A Pécsi Harmadik régebbi előadásai nagy létszámúak voltak, az ön által rendezett Hallelujában több mint harminc színész szerepelt.

Az anyagi kényszer miatt jó ideje már kisebb szereplőgárdával játszunk, de most már azt sem tudjuk vállalni, mert nem finanszírozza az előadás bevétele a kiadásokat. Azt a fajta színházat, amit szeretek csinálni, a mai körülmények nem engedik. Gyakorlatilag kinyitni sem tudunk, mert nincs rá pénz. Hiába nyerek tíz-tizenötmilliós pályázatokat egy-egy előadás rendezésére, ha a színház épületét is fenn kell tartani és azt a néhány embert is ki kell fizetni, aki megépíti a díszletet, szervezi az előadást, felveszi a telefont, viszi a könyvelést, és takarít.

Az alapműködésünk finanszírozása veszett el akkor, amikor eladták a színházat 2018-ban. Hat évig folyamatosan variáltam, a pályázati pénzekből előlegeztem meg a napi kinyitás költségeit, aztán valahogy mindig utolértük magunkat: a pályázati pénzből létrejött előadások is megszülettek. De a 2022/2023-as évadban már az elevenünkbe vágtak a megoldatlan problémáink. A nekünk adományozott 25 millió megelőzte a színház anyagi csődjét, helyrebillentette a büdzsénket, egészen addig, amíg megjelentek a pályázati kiírások. Amit tavaly augusztusban nyertünk működésre, az most már elfogyóban van.

Kijelenthetem, hogy ugyanott tartunk, ahol tavaly tartottunk. 2024-nek 14 millió forinttal vágunk neki, ennyi van a kasszánkban. Augusztusig sehonnan nem várható támogatás. A színház havi működése nyolcmilliót emészt fel. De nem is ez a fő oka a lemondásomnak – már zavar, hogy egyfolytában a pénzről beszélek –, hanem az, hogy azt a színházat, amit csináltam, azt a minőséget, azt lehetetlen folytatni. Ha nézem a havi műsorainkat, az látszik, hogy erőteljesen benyomult egy másfajta minőségű színház, egyfajta üzleti színház az előadásaink közé.

Mi az oka annak, hogy most csöndesen távozna a Harmadik Színház éléről? Sokadik megkeresésemre adott csak interjút.

Nem vagyok szokva ahhoz, hogy veszítek. A csatákat többnyire most is megnyertem, csak a háborút veszítettem el – ahogy ezt nyilatkoztam is már önöknek korábban.
https://szabadpecs.hu/2022/12/rajtunk-nem-lehet-segiteni-interju-vincze-janossal-a-pecsi-harmadik-szinhaz-vezetojevel/

A kulturális dolgaink – hogy is mondjam – nem jó irányba haladnak. Talán egyszerűbb lett volna a dolgom, ha odacsatlakozok valamelyik politikai oldalhoz, de ez nekem sosem ment. Én mindig optimista voltam, nem jó ilyen tragikus szerepkörbe kerülni. Ahogy a Matróz mondta az egypercesben (Üzenet a palackban – Kihalásztatott a Csendes-óceánból):
http://mek.niif.hu/06300/06345/06345.htm

„Magyarok! Halló! Figyelem! Hallgassatok szómra, és ha hasonló bajba keveredtek, kezetekkel-lábatokkal kapálózzatok, nehogy a hullámok elnyeljenek. Menyemet, fiamat üdvözlöm, és Isten óvja a szép magyar hazát!”
https://www.szabadeuropa.hu/a/talan-egyszerubb-lett-volna-a-dolgom-ha-odacsatlakozom-valamelyik-politikai-oldalhoz-interju-a-pecsi-harmadik-szinhaz-alapitojaval/32789544.html

Válasz

M Imre üzente 2 hónapja

„Mindenképp megcsináljuk” - Reisz Gáborral hoz létre előadást a KV Társulat és a Proton Színház

A tél végére, tavasz elejére tervezett Nem beszélve arról, hogy… munkacímű produkció létrejötte érdekében gyűjtést hirdetett a 2007-ben alakult független KV Társulat. A – jogos – panasz helyett az előremenekülést választották.

A két társulat: a Proton és a KV összefogásának gesztusértékét emeli ki Urbanovits Krisztina, utóbbi alapítója-vezetője az együttműködés okát firtató kérdésre válaszolva: „Miközben a Mundruczó Kornél nevével fémjelzett és Büki Dóra nélkülözhetetlen munkájával működő Proton Színház a nemzetközi mezőnyben a legismertebb magyar társulat, ugyanolyan napi gondokkal küzdenek, mint mi. Van jelentősége annak, hogy egyesítjük az erőinket, és a nagy közös harcban megyünk előre” – veti fel.

A közös harc oka a kormány független színházakat ellehetetlenítő kultúrpolitikája. ...

-- „Ez a második gyűjtésünk. Megpróbálunk alternatív formákkal reagálni arra a helyzetre, hogy a magyar állam nem érzi, hogy kutya kötelessége ezt a területet finanszírozni.”

Az eredményes támogatói kampányok kulturális életre gyakorolt hatása azonban kettős lehet: pozitívum, hogy egy öntudatos polgári közeg annyira magáénak érzi egy-egy társulat sorsát, egy-egy produkció létrejöttét, hogy pénzt áldoz rá; negatívum viszont, hogy így a kulturális kormányzat úgy érzi, kivonulhat a támogatásból, mondván: a piac tartsa el ezt a szférát.
https://nepszava.hu/3222377_mindenkepp-megcsinaljuk-reisz-gaborral-hoz-letre-eloadast-a-kv-tarsulat-es-a-proton-szinhaz

Válasz

M Imre üzente 2 hónapja

„Milyen fesztivál? Milyen díj?” – A Semmelweis fesztiválsikerek hátteréről ír a Revizor | 2024. január 10.

„Mostanában számos magyar film büszkélkedhet nemzetközi sikerekkel, noha a kormányközeli Nemzeti Filmintézet nem serénykedik a külföldi hírverésükben. Akadnak azonban olyan filmek is, amelyek nemzetközi sikerét maga a kormányzat szervezi meg – az adófizetők pénzéből. Csomán Sándor alaposan utánajárt a múlt év legnézettebb magyar filmje, a Semmelweis fesztiválsikereinek” – számolt be a Revizor.

Mivel a magyar filmek terjesztése (helyesen) külföldön is kiemelt fontosságú, ezért nem meglepő, hogy a fesztivált régóta támogatja a Nemzeti Filmintézet: a 2012 óta futó statisztikákban kezdetben 3-6 millió forint értékben, majd a rendezésre tavaly 8, idén pedig 14,8 millió jutott, azaz a növekedés 2022-ről 2023-ra (még az inflációval számolva is) jelentős mértékű. Azonban nem ez az egyetlen tétel, mely (legalábbis részben) a fesztiválhoz kapcsolható: további majd’ 13 millió forintot különítettek el kifejezetten a Semmelweis New York-i és Los Angeles-i bemutatóinak szervezésére és lebonyolítására (összesen 27,8 millió forint). Ebben a két elemben (azaz az NFI és a Bunyik Entertainment) nagyrészt ki is merül a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál támogatóinak listája, hiszen ezen túl magánszemélyek szerepelnek még említés szintjén, akik közül sokan a zsűri listájánis feltűnnek. A hat tagból álló bizottságból három embernek van komolyabb kapcsolódása a filmhez: Catherine Portuges professzor, a Massachusetts-i Multicultural Film Festival alapító kurátora és programigazgatója, Bijan Tehrani iráni rendező és forgatókönyvíró, Arati Misro pedig filmproducer, ám ezen túl találunk mérnököt, jogászt, illetve a videójáték világában jártas szakembert a zsürorok között.

Az adatok és a körülmények alapján nem nehéz belátni, hogy a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál díjesője mind szakmai, mind összeférhetetlenségi szempontok miatt nem értelmezhető sem kiugró, sem egyéb szintű nemzetközi sikerként: egyrészt a fesztivált legnagyobb részben az NFI támogatja, ők választják ki a filmeket és a programot is (ahogy az egy korábbi NMHH-s döntésben is látszik, de a kimaradt filmek listája is árulkodó), másrészt a zsűriben ugyan vannak filmmel valamilyen formában foglalkozó személyek, ám sem számukban, sem szakmai múltjukban, sem tekintélyükben nem tekinthetőek nemzetközileg releváns tényezőnek.

(…)

A jelenség egyszerre két, egymással párhuzamosan létező narratívát feltételez: egyrészt az NFI-nek egyértelműen fontos aspektus a külföldi terjesztés és hírverés – kivéve akkor, ha mondjuk a Magyarázat mindenre sikereiről van szó, amiről így sikerült beszámolni -, hiszen a főleg mostanában egymást érő sikerek licitjébe be kell szállnia a kurzusfilmeknek is, ezzel legitimálva nemcsak hazai, hanem nemzetközi pozíciójukat is – így már a Semmelweis is nyert külföldi díjakat, miben különbözne ez a Magyarázat mindenre sikereitől? Azonban megvizsgálva a sajtóban hatalmas sikerként reprezentált díjakat egyértelmű, hogy a valóban jegyzett, szakmai alapokon nyugvó nemzetközi filmfesztiválokra nem kapnak meghívást ezek az alkotások – ezért az említett elismeréseket lehet úgy keretezni, hogy azok jelentősebbnek tűnjenek.
https://szinhaz.online/milyen-fesztival-milyen-dij-a-semmelweis-fesztivalsikerek-hattererol-ir-a-revizor/

A teljes összefoglaló itt olvasható:
https://revizoronline.com/milyen-fesztival-a-semmelweis-fesztivalsiker/

Válasz

M Imre üzente 2 hónapja

Márton András: Idétlenség azt lebegtetni, hogy Vidnyánszky lemond, majd mégsem megy el

Márton András szerint a Nemzeti Színházban történt baleset után mindenről volt szó, csak arról nem, hogy velük mi van.

A Nemzeti Színházban történt baleset kapcsán rámutatott, Vidnyánszky Attila hatalmához hozzászokott a magyar színházi élet, és elfogadta.

-- „Én ezt nem hittem volna. Öreg vagyok, és szeretem a szabadságot. Az első Orbán-kormányban hittem, de azt nem tudom elviselni, hogy mindent, amit mi a nyolcvanas évek végen, a kilencvenes évek elején eufórikus örömmel éltünk meg, hogy uniós tagok vagyunk, NATO tagok vagyunk, hogy szabad piacgazdaság van, szabadon utazhatsz, beszélhetsz, szabadon csinálhatsz bármit, ennek ma Magyarországon alig van nyoma.”

Ma a magyar színházak kínosan ügyelnek arra, hogy olyan darabokat játszanak, amibe nem lehet belekötni – fogalmazott Márton András.

-- „A kétségbeesett semmiről nem szólás van jelen, kivéve a Pintér Béla és Társulata vagy a Táp-színház, a Katona és az Örkény. Tiszteletreméltó, magas művészi fokon csinálják, amivel szimpatizálni lehet, de leszűkült a paletta, csomó társulat, tehetséges zseni nem került pozícióba, mindenki más elment ebből az országból” – sorolta.
https://rtl.hu/kultura/2024/01/04/marton-andras-vidnyanszky-lemond-indetlenseg

Márton András: a színész szakma majdnem olyan megosztott, mint a pedagógusoké (KlikkTV)
https://www.youtube.com/watch?v=Gf2vN2Fqtok

Válasz

M Imre üzente 3 hónapja

„A legtöbbet a kudarcaimból tanultam” – Interjú Bán Jánossal | 2023. december 26.
Jiři Menzel úgy beszélt rólad, mint a testvéréről. Hogy alakult a szakmai kapcsolat barátsággá?
https://szinhaz.online/a-legtobbet-a-kudarcaimbol-tanultam-interju-ban-janossal/
___

Sodró Eliza és Rusznák András válaszolt: „A színház organikusan része az életünknek” | 2023. december 27.
Két rendkívül tehetséges színész, akik az életben is egy párt alkotnak. Több darabban és filmben is játszanak együtt, legújabb bemutatójukban pedig csak ketten vannak. Ennek kapcsán beszélgetett a Deszkavízió Sodró Elizával és Rusznák Andrással.
https://szinhaz.online/sodro-eliza-es-rusznak-andras-valaszolt-a-szinhaz-organikusan-resze-az-eletunknek/
___

Kováts Adél: „Nekem is szembe kellett nézni egyfajta vezetői magánnyal…” | 2023. december 26.
Kováts Adél a Fix TV vendégeként
https://www.youtube.com/watch?v=ZzeZT5kDg8w
beszélt arról, hogy milyen a Radnóti Színház vezetői székében ülni.
https://szinhaz.online/kovats-adel-nekem-is-szembe-kellett-nezni-egyfajta-vezetoi-magannyal/
___

Szavakon túl - Für Anikó (Klubrádió) | Kadarkai Endre | 2023. dec. 24.
Az idei utolsó részben szó esik tragédiák túléléséről, arról hogy “mindenáron nem kell semmi”, egy apáról, akinek tettére nincs mentség, egy szempárról, amelynek említésekor meg is hatódtunk, egy férjjel szemben jóvá nem tehető vétekről, a morál és a becsületesség fontosságáról, fia által adott piros pontokról, illetve “piros bunkókról”, kitartó férjről, megtalált harmóniáról.
https://www.youtube.com/watch?v=mjJhJCUjBGw

Válasz

M Imre üzente 3 hónapja

Ónodi Eszter: A Katona társulata megerősödve került ki az elmúlt évek támadásaiból | 2023. nov. 10. | Szelfi

Zsámbéki Gábor osztályában végzett a főiskolán, már harmadévesként megkapta első főszerepét a Katona József Színházban, ahová egyenes út vezetett a diploma megszerzése után. Életének felét ebben a társulatban töltötte, amelynek most is a tagja és amely a szakmaiságot, a védőhálót, és az inspiráció jelenti számára. Úgy véli, az elmúlt évek támadásaiból, megpróbáltatásaiból megerősödve került ki ez a közösség. A Szelfi vendége Ónodi Eszter színművész.
https://www.szabadeuropa.hu/a/szelfi_onodi_eszter_katona_jozsef_szinhaz/32677790.html

00:00 Intró
00:25 Mit jelent a színészek kiszolgáltatottsága?
02:10 Anyagilag mennyire kiszolgáltatottak?
03:40 Nehezebb most a pályakezdők helyzete?
05:10 Okozott bármiféle konfliktust, hogy a Katona színházbeli szerepek mellett filmekbe is hívták már a pályája kezdetén?
08:09 Segíti a nemzetközi karrierjében, hogy angol szakos diplomája is van?
10:42 Kalandos módon kapta meg az Aranyélet egyik főszerepét...
12:40 Leterheltségben mit jelent egy ilyen sorozat?
14:58 Mivel magyarázható az Aranyélet sikere?
17:40 Csapatjátékos?
21:20 Hogyan élte meg a Katona meghurcolását a Gothár-ügy miatt?
25:47 Fontos, hogy egy színház politizáljon?
27:00 Milyen fiatal rendezőkkel együtt dolgozni?
29:10 Mikor érzi úgy, hogy meg kell szólalni társadalmi ügyekben?
30:30 Mit gondol a NER oktatáspolitikájáról?
32:29 Hogyan tudja távol tartani magát a politikától egy próbafolyamat közben?

https://www.youtube.com/watch?v=pUxzLsyUn10
___

„Azt gondolom, a társulat erejét mutatja már eleve, hogy nem volt kibeszélés. Együtt tudtunk maradni ebben az egész történetben (Gothár-ügy). Nem vagyunk egyformák, nyilván mindenkinek megvolt a történtekről a véleménye, de ettől függetlenül voltak olyan alapvetések, amiben mindenki egyetértett. Igen, talán megerősödve jöttünk ki belőle.”
https://szinhaz.online/onodi-eszter-talan-megerosodve-jottunk-ki-a-gothar-ugybol/

A teljes beszélgetés itt olvasható.
https://www.szabadeuropa.hu/a/onodi-eszter-abszolut-csapatjatekos-vagyok-igy-tudok-igazan-jol-mukodni-/32706756.html

Válasz

M Imre üzente 3 hónapja

„... ennek az ügynek precedensértékűnek kell lennie, keressék tovább a felelősöket, nem lehet mismásolni, mert nem szabad, hogy még egyszer ez megtörténjen”

- mondta a helyzetről Udvaros.
https://magyarnarancs.hu/szinhaz2/udvaros-dorottya-tovabb-keresne-a-nemzetiben-tortent-baleset-feleloseit-264485

Udvaros Dorottya tovább keresné a Nemzetiben történt baleset felelőseit

A színésznő interjúban beszélt erről, és arról, miért maradt ott Vidnyánszky Attila érkezése után.

Udvaros Dorottyával készített interjút a Telex, amiben a Nemzeti Színház színésze a november 10-i balesetről is beszélt.
https://telex.hu/interju/2023/12/25/udvaros-dorottya-interju-karacsony-jerome-bel-bodocs-litkai-nemzeti-szinhaz-devay-camilla-pumped-gabo

Válasz

M Imre üzente 3 hónapja

Borbély Alexandra is kifejtette a véleményét az Instagramon. Egy cikk fotóját osztotta meg, ami azt hirdeti, hogy Vidnyánszky visszavonta korábbi lemondását.

-- Nagyon erős hányinger kerülget

– fűzte hozzá a fotóhoz a korlátozott ideig elérhető történetében.
https://24.hu/elet-stilus/2023/12/21/nemzeti-szinhaz-baleset-vidnyanszky-attila-visszavont-lemondas-borbely-alexandra-reakcio/

Ha embernek tekintjük Vidnyányszkit, és nem nézzük, „milyen”, hogy alávaló, akkor tegyük azért tisztába, hogy ő nem le- hanem felmondott...

Válasz

M Imre üzente 3 hónapja

Lassan visszasírjuk Kásler Miklóst – A kultúrpolitika fontos 2023-as történései a Kultúrtájban | 2023. 12. 21.

Kultúrtáj Ficsor Benedekkel, Lakner Dáviddal és Wekerle Szabolccsal. A kultúrpolitika 2023-as alakulását és Csák János ténykedését nézve lassan visszasírjuk Kásler Miklóst – hangzott el a Kultúrtáj idei utolsó adásában. Újságíróink beszélgettek a 6 milliárdból el (nem) készült Rákay Philip-féle Petőfi-filmről, Vidnyánszky Attila megkerülhetetlenségéről, a független színházak kivéreztetéséről, a Semmelweis című film viszonylagos sikeréről és arról, miért gondolhatta L. Simon László, hogy szuverén kultúrpolitikai szereplő.
https://www.youtube.com/watch?v=EYvxePxJDd0

Válasz

M Imre üzente 3 hónapja

Új bemutató a Nemzetiben: Vidnyánszky Attila visszavonta lemondását

A Nemzeti Színházban november 10-én történt balesettel kapcsolatban a színház belső vizsgálata lezárult. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója visszavonta lemondását, melyet Csák János miniszter elfogadott – adta hírül a Kulturális és Innovációs Minisztérium.
https://szinhaz.online/vidnyanszky-attila-visszavonta-lemondasat-a-nemzeti-szinhaz-elerol/

Ez aztán az innováció...

Válasz

M Imre üzente 3 hónapja

Az Alkotmánybíróság szerint nem sértett Alaptörvényt az SZFE átalakítása | december 15.

Az Alkotmánybíróság elutasította a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatóinak, hallgatóinak, valamint hallgatói önkormányzatának panaszát.
https://www.alkotmanybirosag.hu/a-legfrissebb-dontesek/ab-hatarozat-alkotmanyjogi-panasz-elutasitasarol/

A 2020 októberében megfogalmazott panasz szerint a törvény sérti:

-- a jogbiztonság elvét, mert a törvény nem biztosított elég időt az egyetemnek a modellváltásból fakadó feladatok ellátására;

-- a diszkrimináció tilalmát, mert vélt ideológiai szemlélet alapján kezeli hátrányosan megkülönböztetve a Színház és Filmművészeti Egyetemet;

-- a véleménynyilvánítás szabadságát, amely védi az egyetem oktatók jogát, hogy kifejtsék véleményüket;

-- és az Alaptörvény 10. cikkébe foglalt tanszabadságot és autonómiát.

Az Alkotmánybíróság szerint csakugyan rövid volt az átállásra fordítható idő, de ez nem okozott akkora hátrányt, hogy az Alaptörvénybe ütközött volna. A működőképesség folyamatosan biztosított volt, az egyetem eleget tett a jogszabályváltozásból fakadó kötelezettségeinek. „Így, bár kétségtelenül felmerült igazolható nehézség a jogszabály végrehajtását illetően, az nem volt teljesíthetetlen” - írták határozatukban.

Az SZFE Vas utcai épülete volt az Orbán-korszak leglátványosabb egyetemi ellenállásának helyszíne. Ezt az épületet foglalták el a „modellváltás” ellen tiltakozó diákok, innen indult a szalagos szimbólum, itt szerveztek egy sor megmozdulást. Itt történt meg az, ami példátlan a Fidesz-rendszer tízéves történetében: amikor a tiltakozó hallgatók egyszerűen nem engedték be az épületbe Szarka Gábor kancellárt.
https://444.hu/2023/12/15/az-alkotmanybirosag-szerint-nem-sertett-alaptorvenyt-az-szfe-atalakitasa

Válasz

M Imre üzente 3 hónapja

Ne taníthasson diákokat egy bántalmazó személy! | petíció:

https://szabad.ahang.hu/petitions/ne-alkalmazzanak-egy-bantalmazot-diakok-tanitasara

Címzett: Csányi János, a Színház és Film Intézet igazgatója

A kampány szervezője: Tiszta Színház
https://noar.hu/tiszta-szinhaz/

Videó (felnőtt tartalom):
https://www.facebook.com/watch/?v=1833586180319875

Tisztelt Csányi János és a Színház és Film Intézet vezetői!

2022. tavaszán több cikk megjelent a hvg-n,

https://hvg.hu/360/20220420_thalia_tanoda_zaklatas_megalazas_gyongyosi_tamas_szinitanoda

https://hvg.hu/360/20220926_gyongyosi_tamas_zaklatas_abuzus_eroszak_szexualis_zaklatas_thalia_tanoda_gor_nagy_maria_szinitanoda_pesti_magyar_sziniakademia

ahol többen számoltunk be a budapesti Thália Tanoda mozgástanára, Gyöngyösi Tamás által elkövetett folyamatos szexuális, fizikai és verbális bántalmazásokról, amit diákokkal szemben követett el. Azóta már negyvenen mondtuk el a velünk történteket több platformon. A Thália Tanodán kívül több másik intézményben, köztük a Színház és Film Intézetben is követett el bántalmazást évekkel ezelőtt, amik jelezve lettek Önnek, de nem segített a megszólaló áldozatoknak, és nem tett semmit. Erről szintén nyilatkoztunk.

2022. áprilisában feljelentést tettünk a rendőrségen, és több eljárást is indítottunk a történtek miatt, amik folyamatban vannak.

Gyöngyösi Tamás még mindig tanít diákokat, fiatalokat az Ön által vezetett Budapesti Színház és Film Intézetben, amivel lehetőséget biztosít ahhoz, hogy a hatalmi visszaélés folytatódhasson.

Intézményvezetőként felelőssége és kötelessége, hogy az intézményhez tartozó személyek biztonságát biztosítsa!

Felszólítjuk, hogy azonnali hatállyal bontsa fel Gyöngyösi Tamás intézménnyel kötött szerződését, és ne alkalmazza diákok tanítására a jövőben!

Egy társunk, Hunyadi Emőke személyesen megkereste már Önt az alábbi felszólítással, de Ön a felelősségét hárítva "zaklatás és rágalmazás" vádjával illette, amire hivatkozva feljelentéssel is megfenyegette társunkat.

A múltban és jelen elkövetett súlyos mulasztásai miatt felszólítjuk, hogy ha továbbra sem vállalja pozíciójához tartozó kötelességeit, felelősségét, akkor Gyöngyösi Tamás végleges eltávolítását követően azonnali hatállyal mondjon fel intézményvezetői státuszából!

A noÁr mozgalom oldalán, a Tiszta Színház projektben megfogalmazott 3 fő célunk:

- Szeretnénk ügyünkkel és felszólalásunkkal példát és irányt mutatni, hogy a jövőben, mind jogilag, mind intézményi szinten és egy egyén szintjén is változás történjen a visszaélésekkel, bántalmazásokkal kapcsolatos ügyek kezelésében, hozzáállásában.

-Célunk, hogy a pozíciójukkal visszaélő személyek azonnali és örökérvényű hatállyal el legyenek távolítva minden olyan pozícióból (oktatás, rendezés, koreografálás, stb) melyben a visszaélés történt/történhet.

-Célunk, hogy a művészeti ágakban tanuló és dolgozó személyek fizikai és mentális egészségéről, és biztonságos munkavégzéséről egy alapvető szabályrendszer gondoskodjon, és egy előremutató és termékeny diskurzust indítsunk el.

Felszólítjuk, hogy követelésünknek azonnal tegyen eleget!
Nem állunk meg.
Üdvözlettel,
a Tiszta színház projekt tagjai.

Miért fontos?

Célunk, hogy a társadalomban és művészeti ágakban uralkodó rendszert megtisztítsuk. Intézményvezetőként jelen esetben minden egyes visszaélés felett felelősséggel tartozik. A visszaélés nem legitimizálható, nem racionalizálható semmilyen fajta hatalmi pozíció, vagy a szakma velejárójaként. A művészet kincs, ajándék és öröm. Ez az ügy egy jelenség tünete. Nem hagyjuk, hogy a generációk óta tartó hatalmi visszaélés folytatódjon!

Csányi János reakciójáról, és a folyamatban lévő jogi eljárások mozzanatairól folyamatosan beszámolunk a médiában továbbra is.

Válasz

M Imre üzente 3 hónapja

Hírt adott állapotáról a néhány hete színpadi balesetet elszenvedő színésznő, Szász Júlia

„Egyszerre szeretném szívből megköszönni a születésnapi köszöntéseket, illetve a RENGETEG – de tényleg rengeteg – jókívánságot, rám gondolást, támogatást, amelyben az elmúlt hetekben részesültem. Nagyon megható volt ez a sok szeretet, amit kaptam és kapok, a legnehezebb időszakon is segített átlendíteni. Erőt és hitet adott, amikor gyengének és kétségbeesettnek éreztem magam. Szóval köszönöm! És természetesen végtelenül hálás vagyok a csodálatos családomnak és a szerelmemnek is, akik nélkül biztosan nem ment volna, és akiket mindennél jobban szeretek. Nem tudom, honnan jött az a kifogyhatatlan erő, amivel tartottatok végig és fogtátok a kezem. Szerencsés ember vagyok. Nem állt szándékomban, mégis elég szentimentálisra sikerült ez a poszt – látszik, hogy nincs benne rutinom –, de ezt fontosnak tartottam megosztani veletek.”

Posztját azzal zárta:

-- Ja, és sokan kérdeztétek (tényleg): jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok.

https://24.hu/szorakozas/2023/12/07/szasz-julia-nemzeti-szinhaz-romeo-es-julia-baleset-labadozas-korhaz/

Válasz

M Imre üzente 4 hónapja

Békés Itala üzenete: “Vidnyánszky lemondása most harmadlagos probléma”

Az alábbiakban Békés Itala sorait tesszük közzé, amelyekkel a Nemzeti Színházban történt balesetre reflektál.

Drága kollégáim!

Remélem egyetértetek velem, hogy most mindenki azzal foglalkozik, hogy az igen tisztelt igazgató Úrnak elfogadják-e a szép gesztus lemondását.

Szerintem ez most másod vagy harmadlagos probléma.

Ami engem, (aki szintén leestem négy és fél méter magasból, de erről most nem szeretnék beszélni) és gondolom az egész szakmát érdekli, az a két kollégánk sorsa, hogyléte. Részletes tájékoztatást szeretnénk.
Hogy történt a baleset?
Mire figyelmeztették a színházat és kik és mikor?
Hogy az erkély életveszélyes…
Milyen állapotban vannak most a kollégák? Mi sérült meg?
Amennyiben a két kolléga vagy a család ez ügyben zárlatot kér, ezt természetesen tiszteletben tartjuk.
De szeretném, ha ezt a család közölné velünk.
Mindenképpen üzenem, hogy velem együtt az egész szakma veletek van és drukkol mielőbbi felépülésetekért.

Szeretettel ölel a 96 és fél éves kolléganőtök:
Békés Itala

https://szinhaz.online/bekes-itala-uzenete-vidnyanszky-lemondasa-most-harmadlagos-problema/

Válasz

M Imre üzente 4 hónapja

Udvaros Dorottya: Akkor se történjen baj, ha rosszul lép egy művész
https://www.youtube.com/watch?v=ruAgIKAghbA
... és senki ne gondolja, hogy Horváth Lajos Ottó hibás. Nem.

Válasz

M Imre üzente 4 hónapja

Hát ezért nem váltható le Vidnyánszky Attila!

Miért is? Mert ő a kultúrharc szívcsakrája. Erre jutott Kerner Zsolt, Nagy Gergely Miklós, valamint Nagy József a Háromharmadban. Aztán szuverenitásoztak bőszen, majd megúszhatatlannak bizonyult egy rapid amerikázás és magyar-bolgározás. (videó)
https://24.hu/belfold/2023/11/17/podcast-haromharmad-vidnyanszky-attila-nemzeti-szinhaz-l-simon-laszlo-szuverenitas-torveny/

Válasz

M Imre üzente 4 hónapja

Több métert zuhant a Nemzeti Színház két színésze

Hónapokig tart annak a két színésznek a felépülése, akik péntek este súlyosan megsérültek a Nemzeti Színházban, a Rómeó és Júlia előadása közben– írja az Index.

A portál információi szerint az egyik címszerepet játszó Szász Júlia és a Capuletet alakító Horváth Lajos Ottó a színpad és kulisszák közötti részen a vastraverzekkel felépített díszlet felső emeletéről zuhant több métert hátra.

A magyar színházi életben még nem történt ilyen súlyos baleset.
https://nepszava.hu/3215151_nemzeti-szinhaz-baleset-szinesz-szasz-julia-es-horvath-lajos-otto-diszlet-zuhanas-vidnyanszky-attila

Válasz

M Imre üzente 4 hónapja

Ónodi Eszter: A Katona társulata megerősödve került ki az elmúlt évek támadásaiból

Zsámbéki Gábor osztályában végzett a főiskolán, már harmadévesként megkapta első főszerepét a Katona József Színházban, ahová egyenes út vezetett a diploma megszerzése után. Életének felét ebben a társulatban töltötte, amelynek most is a tagja és amely a szakmaiságot, a védőhálót, és az inspiráció jelenti számára. Úgy véli, az elmúlt évek támadásaiból, megpróbáltatásaiból megerősödve került ki ez a közösség. A Szelfi vendége Ónodi Eszter színművész.

00:00 Intró
00:25 Mit jelent a színészek kiszolgáltatottsága?
02:10 Anyagilag mennyire kiszolgáltatottak?
03:40 Nehezebb most a pályakezdők helyzete?
05:10 Okozott bármiféle konfliktust, hogy a Katona színházbeli szerepek mellett filmekbe is hívták már a pályája kezdetén?
08:09 Segíti a nemzetközi karrierjében, hogy angol szakos diplomája is van?
10:42 Kalandos módon kapta meg az Aranyélet egyik főszerepét...
12:40 Leterheltségben mit jelent egy ilyen sorozat?
14:58 Mivel magyarázható az Aranyélet sikere?
17:40 Csapatjátékos?
21:20 Hogyan élte meg a Katona meghurcolását a Gothár-ügy miatt?
25:47 Fontos, hogy egy színház politizáljon?
27:00 Milyen fiatal rendezőkkel együtt dolgozni?
29:10 Mikor érzi úgy, hogy meg kell szólalni társadalmi ügyekben?
30:30 Mit gondol a NER oktatáspolitikájáról?
32:29 Hogyan tudja távol tartani magát a politikától egy próbafolyamat közben?

Ha inkább csak hallgatná az interjút, kattintson ide:
https://www.szabadeuropa.hu/a/szelfi_onodi_eszter_katona_jozsef_szinhaz/32677790.html

Válasz

M Imre üzente 4 hónapja

Hazánkban mindenki mindenhez ért,

-- de remélem, a jövőben nem ez lesz a meghatározó, hogy a tornatanárok kizsűrizik a festményeket a képzőművészeti kiállításokról

– fogalmazott drMáriás, majd kapva kapott az alkalmon, és megfestette a szándéka ellenére a kiállításnak fantasztikus (ingyen)reklámot szolgáltató Szarvas Attila akcióját, a dadaizmus eszközeivel karikírozva az inkvizítorok elhivatottságával felhorgadó Szarvas Attilát – aki elvbarátaival bibliai büntetést ró ki a művészre, megkövezi a közerkölcsök ellen súlyosan vétkező festőt.

Történt, hogy drMáriás kiállítást rendezett szeptember végén a Havanna lakótelepen, azon belül is a Kondor Béla Művelődési Házban, A dadaizmus győzelme elkerülhetetlen! címmel. Mármost, egynémely festmény oly mértékben sokkolta Szarvas Attila „pedagógust és tíz gyermekes (sic!) édesapát”, nem mellesleg KDNP-s önkormányzati képviselőt, hogy

-- be akarta záratni a kiállítást.

Az ominózus alkotáson Schmidt Mária látható, amint klasszikus Mária-pózban tartja karjában fiát, a kisded Ungár Pétert.

A Tudósok zenekar Tanmesék a világ legfejlettebb demokráciájáról című album bemutatója 2023. november 4-én alapvetően két részből áll majd. Az első rész színházi performatív irodalmi tárlatvezetés lesz képzőművészeti és politikatörténeti felhangokkal, a dadaista összművészet, afféle Gesamtkunstwerk jegyében. A művész így fogalmaz erről:

-- Egyrészt bemutatom a könyvet, az albumot. Lesz egy fellépőtársam, Kovács Ádám, aki szeptemberben úttörő nyakkendőben nyitotta meg a Kondor Béla Művelődési Házban tartott dadaista kiállításomat. Ádámmal a lakótelepen találkoztam, és hirtelen ötlet hatására felkértem a kiállításom megnyitására. A fiatalember a Pál utcai fiúk egyszemélyes reinkarnációja, ő fog az A38 hajón úttörőszerelésben citerázni a maga különleges módján, ezzel egybeforrasztva a baloldali múltat és jövőt, valamint a magyar népművészeti hagyományt és a konzervatív értékeket.

Az est fénypontja csak ezek után következik majd, amikor drMáriásék előadják legújabb performance-ukat a Szarvas Attila által bezárásra javasolt, illetve követelt kiállításról. Ez a performance a hatalom és a kiszolgáltatott művészi szabadság összeütközéséről szól.

Szarvas Attila szerepében Janklovics Péter lép fel, akit sokan ismerhetnek színészként és stand-up komikusként. Valójában színdarabot adnak elő.

-- Ez a színdarab szándékunk szerint Magyarország pillanatnyi válasza lesz mindarra, ami valaha Shakespeare volt, és most már nem az – jelezte drMáriás.

A második részben rendhagyó Tudósok-koncert következik, amely részben az új lemez új dalait tartalmazza, újszerű hangszerelésben, mivel Totyi személyében most már egy nagyszerű billentyűs, orgonista is csatlakozott a bandához. Másfelől klasszikusok, örökzöld Tudósok-sztenderdek is felcsendülnek. Az évtizedek során állandóan változó zenekart ez idő szerint Jely Gergely (dob), Endrei Dávid (basszusgitár), Gulyás Levente (gitár), Lehel Olivér „Totyi” (billentyűs) alkotja, no és természetesen drMáriás, aki szavai szerint énekel, büntet és szaxofonozik.
https://index.hu/kultur/2023/11/01/album-bemutato-megjelenik-a38-szarvas-attila-kdnp-kiallitas-havanna-lakotelep/

Válasz

M Imre üzente 4 hónapja

A sztori szerint azért buktatják meg Ábelt az érettségin, mert kokárdát visel. A baloldali történelemtanárt nyilván zavarja, hogy ezt a nemzeti jelképet kisajátította magának a jobboldal, a fiú édesapja pedig éppen fideszes. Ezek után elhangzik például Varga Mihály pénzügyminiszter vagy Szijjártó Péter külügyminiszter neve – nem gondolod, hogy ezzel picit szobrot állítasz nekik? Ha nem is mindannyian semleges kontextusban szerepelnek, de azért van, akit szimplán az érettségire készülésnél emlegetnek.

Én annyira örülnék, ha megnéznék ezt a filmet a politikusok! (Nevet.)
https://forbes.hu/a-jo-elet/film-reisz-gabor-magyarazat-mindenre/

A film magyar-szlovák koprodukcióban, a Szlovák Audiovizuális Alap támogatásával készült el. A szlovák támogatást végül az utómunkákra fordították, árulta el nemrég az író-rendező Reisz a Forbes.hu-nak adott interjújában. A Nemzeti Filmirodának benyújtott költségvetési adatok alapján összesen 53 millió forintból készült el a film.

A Magyarázat mindenre jó úton halad afelé, hogy Reisz eddigi legnézettebb filmje legyen (Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan: 61 901 néző; Rossz versek: 58 007 néző).

2023 legsikeresebb magyar nagyjátékfilmje a magyar mozikban eddig a Hadik című történelmi kalandfilm volt, a Nemzeti Filmintézet (NFI) hivatalos nyilvántartása szerint 50 797 nézővel. (A nemzet aranyai című pólós dokumentumfilm az abszolút 2023-as csúcstartó 91 955 nézővel.)

A Hadik és a Magyarázat mindenre között nem elhanyagolható különbség (és nem is az egyedüli), hogy míg a Hadiknak a forgatókönyvfejlesztéstől a filmgyártáson át a marketingig összesen 2 414 879 487 forint közvetlen állami támogatást ítélt meg az NFI,
https://forbes.hu/uzlet/reisz-gabor-magyarazat-mindenre-nezettseg-mozi-magyar-film/

Válasz

M Imre üzente 5 hónapja

Bajban van, előfizetőket keres a Revizor

Az idei évre kapott 3 millió forint a működéshez szükséges pénz töredéke.

Összesen hárommillió forintnyi állami támogatást kapott az idei évre a Revizor kritikai portál. Ez az összeg a töredéke annak, amelyből az évente 6-700 műkritikát és interjút publikáló lap létezni tud.

A portál most arra kéri az olvasóit, fizessenek elő a Revizorra.
https://revizoronline.com/termekek/

A portál közleményében a főszerkesztő, Jászay Tamás azt írja, hogy ez az akció az utolsó lehetőségük. Mindent feltettek egy lapra, és ha nem sikerül, a Revizor záros határidőn belül megszűnik.

„Mindezek ellenére bizakodva nézünk a jövőbe, mivel a jelen politikai és közéleti viszonyok között világos a hazai kultúrafogyasztók számára, hogy a kritikus gondolkodás az ő támogatásuk nélkül nem maradhat életben. A Revizor 2008-ban elsőként próbálta ki, hogy a színvonalas print kritika megél-e az interneten, most pedig újra nagyot lép előre: a lap léte múlik azon, van-e néhány ezer ember az országban, akinek fontos a minőségi műkritika” – írta Jászay Tamás.

A portált 2008-ban alapította Csáki Judit, Jászay Tamás és László Ferenc. Ma a szerkesztőség tagja még Merényi Ágnes és Puskás Panni. Az összművészeti portál az alapítása óta eltelt időben több mint háromszáz szerzővel dolgozott, mostanáig tízezer kritikát és interjút publikált.

A 2008-as induláskor kapott állami támogatás az elmúlt tizenöt évben folyamatosan csökkent, mára pedig az oldal finanszírozása fenntarthatatlanná vált.

A címlapképen a szerkesztőség tagjai láthatók
https://magyarnarancs.hu/sorkoz/bajban-van-elofizetoket-keres-a-revizor-262529

Válasz

M Imre üzente 5 hónapja

Kálid Artúr: Harcolhatok és küzdhetek, de én fogok éhen halni

A színész azt mondja: karrierjére hatással volt a származása, később munkái között már szép számmal szerepeltek nem színesbőrű emberek is. A közéleti szereplésekbe belefáradt, Don Quijote harcnak érezte. Tudja, hogy készülnek listák, és bizonyos castingokra azért nem jutott el, mert épp aláírt egy petíciót.

00:00 Születése után édesanyja a kórházban hagyta, kapcsolatuk végül teljesen megszakadt
11:52 Mennyire számított származása a karrierjében?
19:49 Színházi és szinkronszínészi szerepei - Will Smith, Jamie Fox és Denzel Washington
26:09 Miért nem vesz már részt a közéletben?
35:07 A független színházak helyzete

Itt tudja megnézni a beszélgetést:
https://www.youtube.com/watch?v=2LhP8TORCyQ
Ha inkább meghallgatná a podcastot, ide kattintson:
https://www.szabadeuropa.hu/a/kalid-artur-harcolhatok-es-kuzdhetek-de-en-fogok-ehen-halni-/32615797.html

Válasz

M Imre üzente 6 hónapja

Kifakadtak a rendezők az Inkubátor Program fórumán

"Menet közben átírták a szabályokat és kihúzták a lábunk alól a talajt.”

„Szerintem mindenki, aki ennek a döntésnek a részese volt, az komolyan szégyellje magát, és sok sikert kívánok ahhoz, hogy ezzel együtt éljen” – mondta pénteken a filmes Inkubátor Program Pitch Fórumán Brauner Máté rendező, aki a saját filmötlete helyett inkább arról beszélt, hogy mennyire megalázó a helyzet, amit a Nemzeti Filmintézet (NFI) teremtett azzal, hogy kívülről szinte láthatatlanul megváltoztatta a programot.

Mindenki tudja, hogy mi van, mindenki tudja, hogy mi lesz, és teljesen hülyének érzem magam ebben a szituban” – fakadt ki Brauner.

„Úgy vagyunk benne ebben a programban, úgy várják el, hogy mi menjünk fel a színpadra és nyomjuk le ezt a pitch-et nagy lelkesen, hogy menet közben átírták a szabályokat és kihúzták a lábunk alól a talajt” – mondta a reklám- és videóklip rendezőként dolgozó Brauner a lap kérdésére, aki az Eltérítés című tervével pályázott.

Körülbelül 2-3 hete kezdett gondolkodni azon, hogy felszólal a bizonytalan helyzet ellen, de régebb óta gyülemlett benne a feszültség. Kezdve azzal, hogy indoklás nélkül elkaszáltak a tavalyi nyertesek három filmjét, majd hogy a forgatókönyvírásra megítélt támogatást január helyett csak valamivel a Pitch Fórum előtt kapták meg. „A következő szúrás az agyamban a szakmai zsűri volt” – mondta, hozzátéve, hogy az NFI-hez és az új SZFE-hez köthető emberek névsorát olvasva csalódottságot érzett.

-- „Érted, ott van Enyedi Ildikó, Hajdu Szabolcs, Pálfi György, most mondtam három nevet, miért nem ez a liga képviselteti magát egy ilyen eseményen?”

A Pitch Fórum napján azonban már nem volt kérdés számára, hogy fel fog szólalni. „Embert próbáló feladat kiemelni, hogy a sok fejlemény közül melyik volt az utolsó csepp a pohárban. Talán az NFI értelmezhetetlen, vércinikus posztja Reisz Gáborék velencei győzelmére, attól komolyan padlót fogtam.”
https://magyarnarancs.hu/belpol/kifakadtak-a-rendezok-az-inkubator-program-foruman-262020

Válasz

M Imre üzente 6 hónapja

„Ha szabad lennék” | Benedek Zsolt színházcsináló

A klasszikus értelemben vett rendezést a háta mögött hagyva valami teljesen újba kezdett: 2015-ben elvégezte a család- és rendszerállítás-tanfolyamot, és jelenleg a Sztoriműhely vezetője. Trauma feldolgozásáról, berögzült színházi struktúrákról és a változás lehetőségeiről beszélgettünk vele.
https://magyarnarancs.hu/szinhaz2/ha-szabad-lennek-261916

Válasz

M Imre üzente 6 hónapja

Adományokat kér a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál csapata

Jövőre, 2024-ben lenne a tizedik BIDF, ám a szervezők néhány napja segítségkérő üzenetet tettek közzé: adományokat várnak, különben nem fogják tudni megrendezni a jubileumi dokumentumfilm-fesztivált.

„Nap mint nap most is azon dolgozunk, hogy a 2024 január végén kezdődő 10. jubileumi BIDF még az eddigieknél is jobban szolgálja közönségét, mert míg hétről-hétre kisebb a tér, szűkül a nyilvánosság, a szabad ábrázolás lehetősége, az égetően fontos, érzékeny témák, azaz a valóság művészi ábrázolása nem tűnhet el.” – írják.
https://atlatszo.hu/kult/2023/09/20/adomanyokat-ker-a-budapesti-nemzetkozi-dokumentumfilm-fesztival-csapata/

Válasz

M Imre üzente 6 hónapja

Freeszfe: Három éve ezen a napon, 2020. augusztus 31-én az egyetemi autonómia felszámolása ellen tiltakozva, lemondott az akkor 155 éves SZFE szenátusa, majd éjfélkor a hallgatók elfoglalták az egyetemet. Hetvenegy napig álltak ellen a kormányzat által vezérelt, "modellváltásnak” hazudott hatalmi térfoglalásnak.

Sokan segítettek nekünk, sokan álltak mellénk, és sokan álltak velünk szemben is. Az épületek védelmét csak a Covid-járvány veszélyeit mérlegelve adtuk fel, harcunkat a tanszabadságért és az autonómiáért soha. Az ellenállás folytatásaképpen alakult meg a Freeszfe Egyesület, és küzdünk ma is az oktatás szabadságáért.

Megérte ez a harc? Megéri ma is ellenállni? A válaszunk – igen. A hallgatás felejtéssé változik, az idő minden bűnt lefed. De amíg van Freeszfe, emlékezni és emlékeztetni fogunk az egyetemi autonómia és a tanszabadság gyalázatos elrablására. Arra, milyen rendszerszintű bűnöket követtek és követnek el nap mint nap a felsőoktatás és a közoktatás, a tanszabadság ellen.

Nem vagyunk egyedül. Nem csak mi küzdünk az oktatás szabadságáért. Az történt, amit pontosan lehetett előre látni, az „illiberális” hatalom privatizációnak álcázza a mélyállam kiépítését, sorra foglalta el az oktatási intézményeket, csorbítja az egyetemi autonómiát, korlátozza az oktatás szabadságát.

Ma közösen emeljük fel a szavunkat. A Freeszfe, a Central European University az Oltalom Karitatív Egyesület, az Egységes Diákfront - Budapest, a Tanítanék, az Akadémiai Dolgozók Fóruma, a Pedagógus Egység és a Független Zeneakadémisták éjfélkor közös kiállással készülünk. Az eseményt élőben követhetitek az oldalunkon, kb. fél 12-től éjfélig. Kérünk mindenkit, aki lélekben velünk tart, hogy ossza meg, #szabadországszabadoktatás hastaggel.
https://www.facebook.com/photo?fbid=615952890655736&set=a.499320732318953

valaki jár a fák hegyén
mondják úr minden porszemen
mondják hogy maga a remény
mondják maga a félelem

http://nepzene.network.hu/video/zsongom/zsongom_valaki_jar_a_fak_hegyen_kanyadi_sandor__reves_faban_gyonge_feny_2021

Válasz

M Imre üzente 7 hónapja

Az Átrium vezetője a színházról: “Az egész életünk benne volt”

“Bármelyik kormány lenne hatalmon, akkor is kiállnánk az értelmes kultúra-finanszírozási rendszer mellett vagy az igazságtalanságok ellen: a kulturális tao-támogatás megszüntetése ellen sem azért szólaltunk fel, mert ez a kormány csinálta, hanem mert igazságtalan döntés volt. Nem politikai üzenetről van szó: be kellett látnunk, hogy ebben a környezetben, ezekkel a feltételekkel ezt a színvonalú színházat nem lehet fenntartani” – fogalmazott a vezető.

Az egy évvel ezelőtti bejelentés idején a nézők adományából százmillió forintot gyűjtöttek össze, a támogatók pontos elszámolást kaptak, hogy mire költötték a pénzt. “Ezzel a támogatással, amiért hihetetlenül hálásak vagyunk, egyrészt meg tudtuk csinálni az előző évadot, másrészt át tudtuk strukturálni a működésünket: sokkal több előadást tűztünk ki magasabb jegyárakon, maximumra pörgettük a működésünket, és így tudtunk kijönni nullára. A nullát úgy kell érteni, hogy új produkciókra már nem marad pénz” – mondta Zsedényi, hozzátéve: „Ráadásul 120 százalékra járatott üzemben nem marad erő kreatív munkára.”

Kovács Bálint írásából az is kiderül: egy hasonló méretű, hasonló repertoárt futtató színházban Magyarországon minimum kétszer, de akár háromszor ennyi embert foglalkoztatnak. „Háromszor olyan hatékonyak még tudunk lenni, de tízszer olyan hatékonyak már nem. (…) Még azelőtt szeretnénk valahogy méltón elbúcsúzni, amíg mindez nem megy a művészeti munka és kollégák egészségének kárára” – fogalmazott Zsedényi.
https://szinhaz.online/az-atrium-vezetoje-a-szinhazrol-az-egesz-eletunk-benne-volt/
A teljes cikk itt olvasható.
https://hvg.hu/elet/20230821_bezar_az_atrium_megszunes_tamogatas_szinhaz_zsedenyi_balazs_indokok_miert_zar_be_az_atrium

Válasz

M Imre üzente 7 hónapja

Freeszfe: Mi köszönjük a Rakpartot! (képek)
https://www.facebook.com/freeszfe.hu/posts/pfbid0kTEJvfLer52nBGqdCVAV8UT9sTZAGNrZthadXRRgLQPYNLjCUXDN9bVEBABxabkal

Válasz

M Imre üzente 7 hónapja

Időközben Vashegyi Györgynek, az MMA elnökének is ki kellett lépni a takarásból. Amikor saját testületének zeneművészeti szakosztálya számon kérte, hogy miért nem vonják be az MMA-t a rektori pályázat előkészítésébe, az elnök válaszából kellett megtudniuk, hogy Vashegyi többször tárgyalt a miniszterrel az ügyben. Ő kérte Csák Jánostól, hogy „az MMA testületként lehetőleg formálisan maradjon távol ettől a konfliktustól”. Ám valószínűleg nem mindenki értett egyet a hallgatással, mert a levél kikerült a sajtóba. Amit Vashegyi sérelmezett, és nyomozásba kezdett, hogy kiderítse, ki volt a kiszivárogtató, és egy fenyegető levelet is küldött a Zeneművészeti Tagozatnak. Kérdés, mennyire működhet demokratikusan a Magyar Művészeti Akadémia, aminek az elnöke így reagál arra, hogy egy közügy kapcsán kifejtett hivatalos magyarázata nyilvánosságra kerül.

Ez a tény az Amadinda Együttes alapítóját, a Kossuth-díjas Rácz Zoltánt is annyira felháborította, hogy dühös Facebook-posztban kelt ki az MMA elnöke ellen: „Egybehangzó szóbeli beszámolókat kaptam arról, hogy az MMA elnöke, Vashegyi György, a büntető törvénykönyv passzusaival f e n y e g e t t e m e g (!) a Zeneművészeti Tagozat akadémikusait, mivel úgy véli, hogy ők szivárogtatták ki azt a levelet, amelyben igyekezett megmagyarázni a magyarázhatatlant, hogy tudniillik a Tagozat megkerülésével mutyizott Csák miniszterrel, Keller András rektori kinevezéséről. Itt tartunk. ...
https://hvg.hu/elet/20230816_Olyan_embert_akar_a_miniszterium_a_Zeneakademia_elere_aki_nem_tartotta_meg_az_orait_amig_ott_tanitott

Birtokunkba került a levél, amelyben bírósággal fenyegeti meg az akadémikusokat az MMA elnöke
https://hvg.hu/elet/20230817_MMA_belharc_Zeneakademia_rektori_palyazat

Válasz

M Imre üzente 8 hónapja

Több száz oktató tiltakozik a zeneakadémiai pályázati rendszer miatt
https://www.atv.hu/videok/20230718/tobb-szaz-oktato-tiltakozik-a-zeneakademiai-palyazati-rendszer-miatt

Tehát mindenki hülye, csak a a hetyke, bajszos paprikajancsi nem...
"A legfájóbb kín örömet színlelni." | Márai Sándor

Csák János élő adásban jelentette be, hogy megfontolta a tiltakozók érveit és visszavonja a Zeneakadémia rektori pályázatának a kiírását – az új pályázat még a héten megjelenik.
https://papageno.hu/intermezzo/2023/07/csak-janos-zeneakademia-palyazat-visszavonasa/

Válasz

M Imre üzente 8 hónapja

Színházcsináló képzést indít a Freeszfe- Ascher Tamás és Láng Annamária is tanítani fog

Közösségi színházcsinálás. Írás-rendezés-játék. A kollektív alkotás módszertana. Dráma- és előadáselemzés. A színész munkája. Mozgás mint kommunikáció. Gyakorlati színházismeret.

A képzést olyan vállalkozó szellemű fiatalok részére hirdetik, akiket vonz a közösségi alkotás, a színházrendezés, akiknek szándékukban áll önálló társulatot, ill. önálló projekteket létrehozni, vagy pedig sokoldalúan (színészként-íróként-alkotótársként) vennének részt egy független társulat működésében, a közösségi alkotófolyamatban.

A képzés másfél éves, 2023. októbertől 2025. januárjáig tart.

Osztályvezetők: Kárpáti Péter, Láng Annamária, Tarnóczi Jakab, Tárnoki Márk, Udvari-Kardos Tímea,
Oktatók: Ascher Tamás, Barda Beáta (Trafó), Czirák Ádám, Fábián Péter, Fekete Ádám, Kulcsár Viktória (FÜGE-Jurányi ház), Stork Natasa, Vadas Zsófia Tamara, Veszprémi Judit

Jelentkezz július 30-ig!

http://www.freeszfe.hu/szinhazcsinalo/

A tanév rendje:

Trimeszterben gondolkodunk, hogy minél színesebb palettát nyújthassunk. Minden trimeszterben más és más tanárok fognak kurzusokat vezetni. Minden trimeszter tíz hétből, plusz egy főpróbahétből áll.

Első trimeszter: 2023.09.28.-12.09.

Második trimeszter: 2024.01.04.-03.16.

Harmadik trimeszter: 2024.04.11.-06.22.

Heti három napon folyik a tanítás, csütörtök-péntek-szombaton, reggel 10-től este 6-ig (3×8 tanóra). Azonban a tanórákon kívül is dolgozni, próbálni kell, önállóan vagy csoportban, saját időbeosztással.

Második tanév: 2024.09. – 2025.01. (próbafolyamatok és bemutatók – a mentorral egyeztetett időbeosztással)
https://szinhaz.online/szinhazcsinalo-kepzest-indit-a-freeszfe-ascher-tamas-es-lang-annamaria-is-tanitani-fog/

Válasz

M Imre üzente 8 hónapja

Távozik az SZFE kancellárja: Szarka Gábor,
aki levezényelte a felsőoktatási intézmény modellváltását.
https://hvg.hu/kultura/20230714_Tavozik_az_SZFE_kancellarja
___

Ki az a Szarka Gábor, és miért rá bízták az SZFE-ügyet?
https://24.hu/kozelet/2020/10/26/szarka-gabor-ezredes-szfe-kancellar-allami-allasok/

Válasz

M Imre üzente 8 hónapja

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem 171 oktatójának aláírásával ellátott állásfoglalás után csak egy hajszálnyival megérkezett az oktatási intézmény Hallgatói Önkormányzatának állásfoglalása is. Mindkét, Csák János kulturális és innovációs miniszternek címzett nyilatkozat az egyetem rektori pályázatával kapcsolatos aggályokat fogalmazta meg. A leveleket az alábbiakban változtatás nélkül közöljük.

Az Index az oktatók nyilatkozatát nyilvánosságra hozó írásában emlékeztet rá, hogy a mostani levél aláírói között a tanszékvezetők és a szenátus tagjai nem szerepelnek: ők korábban már írtak tiltakozó levelet a témában Csák János kulturális és innovációs miniszternek. Így összesen mintegy 200 oktató tiltakozásáról van szó, ami közel az intézmény teljes oktatói gárdáját jelenti.

-- A kialakult helyzet kapcsán diákok mellett a tanárok is nyilatkozatot fogalmaztak meg, melyet az aláírók névsorával együtt teljes terjedelmében, változtatás nélkül közöljük:

„A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatóinak nyilatkozata

Alulírott előadó- és alkotóművészek, kutatók és zenepedagógusok, mint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatói az alábbi közleményt kívánjuk a közvélemény és a fenntartó Kulturális és Innovációs Minisztérium részére eljuttatni.

Tiltakozunk a fenntartó Minisztérium által megfogalmazott, súlyosan diszkriminatív rektori pályázati kiírás ellen, amely elzárja a pályázás lehetőségétől az Egyetem oktatóinak jelentős részét: a zeneszerzés, zenetudományi, egyházzenei, zeneelméleti, zenepedagógiai, jazz és népzene szakirányok oktatóit.

Egyes sajtócikkekben megjelent valótlan állítások miatt hangsúlyozzuk, hogy oktatóink egységesen kiállnak az Egyetem autonómiája, demokratikusan megválasztott képviselői, a tanszékvezetők és elsősorban az Egyetemi Szenátus mellett.

Továbbra is elkötelezettek vagyunk az Egyetem szakmai színvonalának megtartása, illetve fejlesztése iránt.

Budapest, 2023. július 14. ... ”
Aláírásokkal, itt:
https://papageno.hu/featured/2023/07/a-zeneakademia-hallgatoi-onkormanyzata-es-171-oktatoi-is-tiltakozik/

Válasz

M Imre üzente 8 hónapja

Felgyorsított videón mutatjuk,
valójában milyen hosszú volt az élőlánc az SZFE-ért (2020)
Látványos demonstrációval ezrek álltak ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem mellett. Az élőlánc a belvároson át Parlamentig kígyózott, ahol felolvasták az egyetemi lét alapelveit tartalmazó chartát, amit több órán keresztül stafétaként adtak kézről kézre a résztvevők.
https://24.hu/belfold/2020/09/06/video-elolanc-szfe-freszfe-tuntetes-vidnyanszky-egyetem/

Válasz

M Imre üzente 8 hónapja

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia is tiltakozik a Zeneakadémia rektori pályázata kapcsán

A köztestület közleménye szerint súlyosan szakmaiatlannak és diszkriminatívnak tartja, hogy az intézmény rektori pozícióját

-- kizárólag előadóművész töltheti be.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, a Kulturális és Innovációs Minisztérium július 3-án kiírta a Zeneakadémia rektori pályázatát, mivel a jelenlegi rektor, dr. Vigh Andrea megbízatása október 31-én lejár. A kiírás szerint a jelentkezőnek

-- mindenképpen előadóművésznek kell lennie, és lemezfelvételekkel, valamint nemzetközi versenyeredményekkel kell rendelkeznie.

Egy kiszivárgott levél alapján az egyetem szenátusa azonnal tiltakozott a fenntartónál, amiért a kiírás

-- kizárja a zeneszerzés, zenetudomány és zenepedagógia területéről érkező pályázókat.

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint hasonlóképpen vélekedik a pályázati kiírásról, és bízik benne, hogy a minisztérium visszavonja a „a magyar felsőoktatás hagyományaihoz és szellemiségéhez méltatlan, súlyosan szakmaiatlan és diszkriminatív rektori pályázati kiírását.”

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia közleményét változtatás nélkül közöljük:

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia vezetőségének közleménye a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektori pályázatával kapcsolatban

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia vezetősége mély megdöbbenéssel értesült a fenntartó Kulturális és Innovációs Minisztérium által 2023. július 3-án kiírt rektori pályázatban foglaltakról, mely szerint a pályázati feltételek lényegében kizárólag előadóművészek számára teljesíthetők.

Ezt az Akadémia alkotóművész tagjai súlyosan diszkriminatívnak ítélik.

Elfogadhatatlan, hogy az Egyetem professzorainak jelentős része – például jazzt, népzenét, zenetudományt vagy zeneszerzést oktató tanárok – nem pályázhatnak a rektori pozícióra. Ennek kirívó szakmaiatlanságát mi sem mutatja jobban, mint hogy a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (korábban Zeneakadémia) korábbi rektorainak közel fele – így Erkel Ferenc, Mihalovich Ödön, Szabolcsi Bence, Szabó Ferenc, Ujfalussy József, Soproni József, Batta András – egyáltalán nem pályázhatna a mostani kiírás szerint.

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia vezetősége támogatja az Egyetem Szenátusának állásfoglalását, és

-- bízik benne, hogy a fenntartó, visszavonja a magyar felsőoktatás hagyományaihoz és szellemiségéhez méltatlan, súlyosan szakmaiatlan és diszkriminatív rektori pályázati kiírását.

Maurer Dóra elnök
Ferencz Győző ügyvezető elnök
Haász István osztályelnök, Képző- és Iparművészeti Osztály
Hegedűs D. Géza osztályelnök, Mozgókép- és Színházművészeti Osztály
Imre Flóra osztályelnök, Irodalmi Osztály
Tihanyi László osztályelnök, Zenei Alkotóművészeti Osztály
Winkler Barnabás osztályelnök, Építőművészeti Osztály
Csomay Zsófia elnökségi tag
Klimó Károly elnökségi tag

Budapest, 2023. július 7.
https://fidelio.hu/klasszikus/a-szechenyi-irodalmi-es-muveszeti-akademia-is-tiltakozik-a-zeneakademia-rektori-palyazata-kapcsan-179141.html

Válasz

M Imre üzente 8 hónapja

– Mindig mondom, hogy fantasztikus és nagyon gazdag színházi életet élő nemzet vagyunk.
https://szinhaz.online/vidnyanszky-attila-fantasztikus-szinhazi-eletet-elo-nemzet-vagyunk/

* egy, ki mikor szűlték, aludt,*
http://autovezetes.network.hu/video/zene/folksz__a_hetedik_jozsef_attila__2021_zsambek

Válasz

M Imre üzente 8 hónapja

"Pontosan tudom 4-5 éve, hogy nekem itt nem nő babér"
- Nagy Ervin a Klubrádióban (2023.06.27.)
https://www.youtube.com/watch?v=p7jwMRpmSpc

A színészek köszönnek mindent Attila.

Válasz

M Imre üzente 9 hónapja

Filmszínész képzést indít a Freeszfe

Harmadszorra indít új képzéseket a Freeszfe Egyesület, amelyek között idén első alkalommal található filmszínész osztály is. Az egyéves tanfolyamot Török-Illyés Orsolya, Stork Natasa és Szilágyi Gábor vezeti.
https://szinhaz.online/filmszinesz-kepzest-indit-a-freeszfe/

A filmszínész képzésre 2023. július 25. éjfélig lehet jelentkezni itt.
https://www.freeszfe.hu/filmszinesz/

A képzésekről itt tájékozódhat.
https://www.freeszfe.hu/2023-oszen-indulo-kepzeseink/

Válasz

M Imre üzente 9 hónapja

... a hatmilliárdos támogatás így tehát nemhogy nem oldotta meg a szélsőséges forrásmegvonással küzdő, szakmailag is jelentős társulatok problémáit, de tovább mélyítette azokat. Egyúttal egyszer és mindenkorra kijelölte a kormány akaratát: nincs az a válságos pénzügyi helyzet, amikor ne jutnának százmilliók a csókosoknak.
https://hvg.hu/kultura/20230605_szinhaz_tamogatas_vidnyanszky_attila_tobblettamogatas_pinter_bela_kulturalis_miniszterium

Válasz

M Imre üzente 9 hónapja

A modern lokálpatrióta Török Andrásnak több ötlete is van a fővárosi és a magyar kultúra államtól független finanszírozására. Ezért is tervezi a Summa Artium alapítvánnyal egy új magánirodalmi díj létrehozását.

A Fidesznek tudomásom szerint nincs meghirdetett kultúrpolitikája, de a szándékokra jól lehet következtetni. Az egyik alapvető szempontjuk, hogy ami látványos és valamilyen módon a nemzeti dicsőséghez tudják kapcsolni, arra semmi pénz sem sok.

-- "Talán nem köztudomású, de több mint tíz évig az Európai Unióban Magyarország költötte a legtöbbet kultúrára lakosságarányosan. Ám ezt a tenger pénzt megítélésem szerint nem jól költötte el. Egyetlen sikerágazat volt, a Vajna-féle megújított filmfinanszírozás. "

Az ő hirtelen halála óta jönnek az új történelmi filmek, amelyek egyetlen dologról biztosan nem szólnak: a mi életünkről. Az is nagyon furcsa, ahogy az állami MMA-t új formájában létrehozták rapid módon, alkotmányba-írással, később újabb erőközpont jelent meg, a Petőfi Irodalmi Múzeum nagyhatalmú vezetője körül.

Nyáry Krisztián a Buksó című podcastjában azt mondta, hogy Magyarországon nyolcszázezer olyan ember van, aki évente harminc könyvet elolvas. Alig akarom elhinni, olyan hatalmas ez a szám. A filmes elitet (sajnos) le lehet váltani azzal, hogy a százmilliós támogatásokat az ő kutyájuk kölykeinek adják, színházigazgatókat is le lehet cserélni, de azokat, akik otthon írják a könyveiket, azaz az irodalmi elitet szerencsére nem lehet leváltani. A nagy összeggel járó magán irodalmi díjak, az Aegon- és a Libri díj megszűnése viszont nagyon rosszat tesz az irodalmi életnek. Ezért is tervezzük a Summa Artiummal, hogy megpróbálunk létrehozni egy új, államtól független irodalmi elismerést, és a gazdag magánszemélyek mellett már egy nagyon erős, komoly cég is jelentkezett a finanszírozásra. A magyar társadalom megosztottsága már odáig jutott, hogy egy-egy kitüntetés előtt megkérdezik a jelölteket, hogy átveszik-e, és bizonyos függetlenségi szint fölött egy igényes művész már nem fogad el állami díjat.
https://nepszava.hu/3196439_torok-andras-kultura-finanszirozas-summa-artium-irodalmi-dij

Török András

Művelődéstörténész, kulturális menedzser, filantrópia tanácsadó. 1954-ben született Budapesten. Angol és újgörög nyelvet, történelmet tanult az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Volt tanár, műfordító, tipográfus, földalatti és föld feletti folyóirat szerkesztője. 1994/95-ben a Művelődési és Közoktatási Minisztérium kulturális helyettes államtitkára, 1996-98 között a Nemzeti Kulturális Alap elnöke volt. Ötletgazdája a Digitális Irodalmi Akadémiának. 1998–2003 között a Mai Manó Ház alapító igazgatójaként dolgozott. 2004-ben megalapította a Summa Artium Alapítványt, melynek 2019-ig igazgatója, azóta a kuratóriumi elnöke. 2014 óta a Fortepan menedzsere. A Tilos Rádió „Podmaniczky Rulez!” című műsorának egyik műsorvezetője.

Válasz

M Imre üzente 10 hónapja

Röviddel a független színházak kivéreztetéséről szóló cikkünk után végül jelentős késéssel megjelent, milyen minimális pénzt kapnak a társulatok, de a Magyar Nemzet előtte még megírta: minden Karácsony Gergely hibája.

Bár napokkal ezelőtt elküldtük kérdéseinket a Kulturális és Innovációs Minisztérium több email-címére, semmilyen, még elutasító választ sem kaptunk arról, hogyan tervezi a kormány kezelni azt a helyzetet, amelyben előreláthatólag 50-60 magyar független színházi társulatnak, befogadószínháznak meg kell szűnnie forráshiány miatt. A Fidesz pártlapjában, a Magyar Nemzetben ugyanakkor cikkünk után röviddel megjelent egy, a Szabad Nép legsúlyosabb idejét idéző válaszcikk, majd rövidesen – jelentős késéssel – a minisztérium is közzétette: valóban azt az összeget fogják átutalni a társulatoknak, amely a nekünk nyilatkozó szakemberek szerint legfeljebb arra elég, hogy az évad végéig a társulatok kifizessék tartozásaikat, majd megszűnjenek.

Ahogy arról beszámoltunk, a budapesti székhelyű, független színházi és tánctársulatok, befogadó színházak és forgalmazók működési támogatása évek óta lényegében változatlan volt, azonban a rezsiárak elszállása és az infláció miatt a szakma korábban jelezte: a korábbi összeg már semmire nem lesz elég. Ennek ellenére a társulatok éves működését fedezni hivatott pályázat egy, még a korábbinál is 41 százalékkal alacsonyabb keretösszegről jelent meg, így a pályázatokat értékelni felkért kuratórium egy akcióval tiltakozott: nem a valós keretösszegről, hanem a 41 százalékos elvonás előtti összeg szétosztásáról döntött. A minisztérium azóta sem jelezte, hogyan kezeli a fővárosi önkormányzat által is támogatott döntést, a hvg.hu ezt firtató kérdéseire senki nem válaszolt.

-- „Ez az összeg talán elég lesz arra, hogy be tudjuk zárni a színházakat" - bevihette a kegyelemdöfést a kormány a független színházaknak
Sajátos akcióval próbálja felhívni a figyelmet a független színházak kivéreztetésére egy kuratórium. A miniszter már tavaly arról beszélt, minek van ilyen sok független színházi társulat, nem lenne-e elég 20-22. Ahogy a helyzet most áll, a kormány épp annyi pénzt von el minden koncepció és kommunikáció nélkül a színházaktól, hogy tényleg meg fog szűnni 50-60 társulat.

A most megjelent, több hét késéssel közzétett döntési listából azonban kiderül: a kormány arányaiban lényegében elfogadta a kuratórium döntéseit, de egyszerűen minden támogatási összegből levont 41 százalékot. Ugyanakkor a pályázatot értékelő kuratórium munkájára rálátó forrásaink szerint nem teljesen a fűnyíróelv érvényesült: a befogadó színházaktól és forgalmazóktól valamivel kevesebbet, a társulatoktól valamivel többet vont el a kormány.

Mindezt az előző rendszer sajtóját idéző cikkben a kormány előbb a pártlapban szellőztette meg. A Magyar Nemzet cikke minden logikát félretéve közölte: bár „a baloldali média a független színházak kivéreztetésével vádolja a kormányt”, valójában „a probléma gyökere” Karácsony Gergely fővárosi önkormányzata, amely „törvénytelen helyzetet” idézett elő, ezzel „problémák lavináját indította el”. A valóság ezzel szemben az – és erre nem tér ki a kormánykommunikáció –, hogy a problémák lavináját a kormány által eszközölt, 200 millió forintos elvonás indította el.
https://m.hvg.hu/kultura/20230527_fuggetlen_szinhazak_tamogatas_elvonas_kivereztetes_magyar_nemzet_csak_janos_kulturalis_miniszterium

Válasz

M Imre üzente 10 hónapja

A minősítéssel nem rendelkező, budapesti színházi- és táncművészeti előadó-művészeti szervezetek működési támogatására kiírt pályázat keretösszegét a kormányzat 41 százalékkal csökkentette, a pályázatokat elbíráló kuratórium ezt a szféra életben maradása felől nézve értelmezhetetlennek tartotta, ezért a tavalyi támogatási keretösszeggel számolva hozta meg döntéseit. Egyben Csák János innovációs és kulturális minisztert arra kéri, hogy biztosítsa a hiányzó összeget.

A minősítéssel nem rendelkező budapesti színházi- és táncművészeti előadó-művészeti szervezetek számára minden évben pályázatot írnak ki éves működésük támogatására. A pályázatokat szakmai kuratórium bírálja el, amelynek idén Barda Beáta, a Trafó igazgatója, Fuchs Lívia tánctörténész, egyetemi tanár, Imely Zoltán produkciós vezető és Jászay Tamás kritikus voltak a tagjai.

A pályázat keretösszege 2010-ben még több mint 1,2 milliárd forint volt, ami az elmúlt tizenkét év alatt, tavalyra 533 millió 500 ezer forintra apadt. Csák János innovációs és kulturális miniszter döntése ezt az összeget csökkentette további 41 százalékkal, így idén 314 millió forint jutott a szférára.

A kuratórium minden évben indokolta a döntését, amit idén is a Revizor Online-on tett közzé. Ebben a pályázatok elbírálási szempontjainak és a bírálat folyamatának felvázolása, illetve a támogató felé tett javaslatok megfogalmazása mellett idén a pályázati keretösszeggel kapcsolatban is fűztek megjegyzéseket.

Többek között azt is megindokolják, miért a tavalyi keretösszeggel kalkuláltak a pályázatok elbírálásánál:

-- A kuratórium a 2023-as pályázati keretet értelmezhetetlennek tartja, és ezért úgy döntött, hogy kompromisszumos megoldásként az elmúlt hat évben rendre kiírt összeggel, azaz 533.500.000 Ft-tal számol.
https://fidelio.hu/szinhaz/ertelmezhetetlennek-tartja-a-palyazatot-elbiralo-kuratorium-a-fuggetleneknek-szant-2023-as-keretosszeget-178642.html

___

A minősítéssel nem rendelkező Budapest fővárosi színházi- és táncművészeti előadó-művészeti szervezetek Emtv. szerinti, 2023. évi szakmai program megvalósítási és működési támogatása – A pályázat értékelése
2023.04.28.

Az alábbiakban a budapesti székhelyű szervezetek pályázatát bíráló szakmai kuratórium - Barda Beáta, Fuchs Lívia, Imely Zoltán és Jászay Tamás – részletes értékelése olvasható.
https://revizoronline.com/hu/cikk/10103/a-minositessel-nem-rendelkezo-budapest-fovarosi-szinhazi-es-tancmuveszeti-eloado-muveszeti-szervezetek-emtv-szerinti-2023-evi-szakmai-program-megvalositasi-es-mukodesi-tamogatasa-a-palyazat-ertekelese

Válasz

M Imre üzente 11 hónapja

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzata (HÖK) pert nyert a Színház- és Filmművészetért Alapítvánnyal szemben, írja a Színház Online. Amikor ugyanis 2020 novemberében a kuratórium és vezetősége felfüggesztette az oktatást és bezáratta az egyetemet, az akkori HÖK-kel nem egyeztettek.

Így közlésük szerint megsértették a felsőoktatási törvény által garantált véleményezési jogukat. Ezért a Fővárosi Törvényszék jogsértőnek ítélte meg az intézkedéseket, fellebbezni már nem lehet a döntés ellen.

A bíróság megítélése szerint ugyanis ezt a jogot „minden esetben a döntés meghozatala előtt kell biztosítani, függetlenül attól, hogy a vélemény a döntéshozókat köti-e” illetve „a véleménynyilvánítási jog mellőzése miatt a határozatok és a tájékoztató döntések lényeges jogszabálysértéssel kiadott döntések voltak meghozatalaik időpontjában”. Magyarul a véleményt végül nem kötelesek figyelembe is venni, de, ha ki sem kérik, az jogszerűtlen.

-- Ez a döntés a HÖK-közlemény szerint precedenst teremthet a mindenkori Hallgatói Önkormányzatok jogainak sérthetetlenségére.

A közlemény hozzáteszi, hogy a botrányosan átszervezett SZFE jelenlegi HÖK-je a „megalakulásakor úgy döntött, hogy tovább viszi az elődei által indított pereket, többek között ezzel is tisztelegve munkájuk előtt”. Hozzáteszik: Kollarics Flóra és Stánicz Péter ügyvédek pro bono (azaz ingyen) képviselik őket.
https://eduline.hu/felsooktatas/20230415_SZFE_alapitvany_HOK_per_velemenyezesi_jog

Válasz

M Imre üzente 11 hónapja

Öt ember látható a miniszteri-Facebook oldalon közzétett képen, négyen mosolyognak, az ötödik, a főszereplő arcán sok minden látszik, kivéve az örömöt. Pedig az ország első számú színházát vezetheti újabb öt évig.

Övé marad a hatalom, lehetne felhőtlenül boldog.

Mégsem az.

Talán, ha sok, tehetségesebbnél tehetségesebb, alkalmasabbnál alkalmasabb, elfogadottabbnál elfogadottabb jelölttel versenyezve, szakmai szempontok alapján győzött volna ismét.

Talán, ha a vezetése alatti évtizedben a Nemzeti Színház sikerrel tudott volna – az ő szavaival élve - rámutatni a szépre és a jóra, és a hónap elején nem lehetne könnyedén jegyet venni több mint tucatnyi előadásra. És a színház művészeti fellegvárrá vált volna, ahová hazai és külföldi alkotók zarándokolnak, keresve a tükröt.

Talán, ha nem olyan időszakban rendezne színházi olimpiát, amikor független társulatok szűnnek meg, kőszínházak egyensúlyoznak lehetetlen pénzügyi helyzetben és változtatnak műsorukon aszerint, hogy melyik darabhoz tudnak a művészek ruhát, kelléket hozni otthonról.

Talán, ha neve nem forrt volna egybe a 155 éves egyetem tönkretételével, és több száz fiatal szellemi forradalmának leverésével. Ha nem mutogatott volna az Európai Parlament bizottsági meghallgatásán senkire sem tartozó fotókat. És ha nem szembesítették volna a hivatalosnak megmaradt egyetem diákjai azzal, hogy nem kérnek sem áthangolásból, sem nekik szánt másik gerincből, sem ideológiai táborból. [...]
https://nepszava.hu/3190272_feszengo-harcos

Válasz

M Imre üzente 11 hónapja

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) új vezetése eladta az intézmény Vas utcai épületét a Magyarországi Református Egyháznak, írta meg a 24.hu. A döntést saját hatáskörben hozták meg. Ez az az épület, amelyet az alapítványi átszervezés ellen tiltakozó diákok 70 napra blokád alá vettek, hogy ne engedjék be a Vidnyánszky Attila-féle új vezetést. A blokád és az ahhoz használt piros-fehér szalagok a tiltakozás szimbólumává váltak, az épülettel együtt. (A blokádot végül a koronavírus-korlátozások miatt kellett feladniuk.)

Az átalakítással az egyetem és a fenntartására létrehozott, újonnan megalakult Színház- és Filmművészetért Alapítvány (SZFA) több épületet is ingyen megkapott az államtól, ezek között volt a Vas utcai is. Az SZFE a lapnak azt válaszolta, azért „juttatta vissza” az egyháznak azt, mert „a kommunizmus időszakában jogtalanul elvették ingatlanát”. Hogy mennyiért adták el nekik, azt nem közölte egyik fél sem.

A Magyarországi Református Egyház Zsinati Hivatalának Kommunikációs Osztálya azt válaszolta a lapnak, hogy a Károli Gáspár Református Egyetem céljaira fogják használni az épületet, amelyet az SZFE jelenleg is használ, például tartanak ott vizsgaelőadásokat.
https://eduline.hu/felsooktatas/20230403_Eladta_az_SZFE_uj_vezetese_a_szimbolikus_Vas_utcai_epuletet

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Fizikai munkát is elvállalna Jeles András Kossuth-díjas filmrendező, akit már több rendszer is indexre tett

A 77 éves művész a hvg.hu-nak azt mondta: a színházi és a filmes szakmában másokhoz hasonlóan őt is mellőzik. Annyi pénz pedig nincs ebben a szférában, hogy lehetőséget kapjon függetlenként. Ezért most mást keres – fizikai munkát is vállalna.

Facebook-oldalán keres munkát; színház- és filmipari mellett akár fizikait is Jeles András Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rendező, forgatókönyvíró, többek között A kis Valentino (1979), az Álombrigád (1983), az Angyali üdvözlet (1984), a Senkiföldje (1993) és a József és testvérei (2003) rendezője.

A művész, aki az Oscar-díjas Nemes Jeles László édesapja, azt írta: hosszabb távú megoldást keres, nem vészhelyzeti pénzre van szüksége. Ami a lehetőségeket illeti, egy kommentben azt írta, egy kifőzde, amelyet megkeresett, 1000 forintos órabért ajánlott neki.

A hvg.hu megkereste a rendezőt, aki megerősítette, hogy munkát keres, illetve megemlítette, hogy volt, aki támogatást ajánlott neki, de ezt nem fogadta el.
https://hvg.hu/kultura/20230325_Nem_talal_munkat_Jeles_Andras_Kossuthdijas_filmrendezo

Szomorú, ha a tücsök a hangya munkáját kell hogy végezze, ha meg akar élni. Egy államnak kutya kötelessége rendesen gondoskodni a tücskeiről akkor is, ha már nem aktívak vagy éppen olyan nótát húztak/húznak, amit kevesen értékelnek. Van olyan, hogy a rétegfilm olyan értéket hordoz, amit a tömegek nem fogadnak be (sőt, többnyire ez van) és nagyon szomorú világ lenne, ha csak a nézettség döntené el, hogy valaki meg tud-e élni a munkájából, ha művész. És megél-e ebből a teljesítményből, ha nyugdíjba megy. Az értékőrzés, -átmentés ennél sokkal bonyolultabb. Nem egyedi eset ez sajnos, az állam jó ideje nem nagyon szeretne felelősséget vállalni a művészeiért, ha nem azt a nótát fújják, amit ő szeretne hallani (talán sose tette). (Meg mondjuk másokért se szeret felelősséget vállalni, de ez már más történet, nem ragozom.)

Válasz

M Imre üzente 1 éve

A hatalom az SZFE után nagyobb fokozatra kapcsolt, hogy vidéken elmaradjanak az egyetemfoglalások
https://www.youtube.com/watch?v=MEBxe8i7xtU
Szegeden és Pécsen jártunk utána, miért nem tudott olyan ellenállás kialakulni a vidéki egyetemeken, mint amilyet az SZFE-n láthattunk az ősszel.

Válasz

M Imre üzente 1 éve

A nap, amikor az ezredes be akart menni az SZFE-re
https://www.youtube.com/watch?v=MWCbqCp5NIM&list=PLTjPFXoAiWUHF-UKlQiuCmiDe9yGYWCaZ

Petőfi kellett, hogy az emberek szívébe szikra gyúljon a hazájuk iránt, Széchenyi és Kossuth, hogy ez a szikra megmaradjon. Csak ezek hiányoznak manapság, semmi több. És olyan politikusok(mind), akik nem önnön érdekeiket helyezik előtérbe, hanem a választókét akikért tenniük kellene. ... nem hinném hogy, Kossuth fizetést kapott azért, ami tett.

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Utólag és minden indoklás nélkül vágták vissza a filmszakma utolsó, a kormánytól eddig független,

-- ez idáig sikeres kezdeményezését.

Nyolc szakmai szervezet és számos alkotó a döntés felülbírálását sürgeti.

A magyar film utolsó szabad szigete volt a pályakezdőket támogató Inkubátor program, amely révén évente öt, nem egy esetben nemzetközi szinten is díjnyertes film készülhetett el. Idén minden indoklás nélkül, utólag közölték: a nyertesek közül három mégsem készülhet el – írtuk meg kedden.
https://hvg.hu/elet/20230307_inkubator_program_elutasitas_nemzeti_filmintezet_palyazat

Az ügy miatt nyolc szakmai szervezet és harmincnégy érintett alkotó aláírásával nyílt levelet írtak Káel Csaba filmügyi kormánybiztosnak (képünkön) és a Nemzeti Filmintézet Döntőbizottságának.

-- Az Inkubátor Program jelenlegi és egykori alkotói, valamint a magyar filmszakma képviselői értetlenül állunk a Döntőbizottság határozata előtt, melyben a szakmai zsűri és közönség döntését felülírva, az Inkubátor 7.0 program öt nyertes filmtervéből három megvalósulását nem kívánja támogatni

– írják. „Az alkotók a program keretei között 2021. októbere óta fejlesztik a filmterveiket, a program nyerteseiként pedig 2022. májusa óta már annak tudatában dolgoztak a nagyjátékfilmjeik előkészítésén, hogy azok a Nemzeti Filmintézet biztos támogatásával készülnek el. Ugyan az elkészült forgatókönyveket a Döntőbizottság elfogadta, de a gyártási pályázatok benyújtását nem támogatja – ezzel a döntéssel ellehetetlenítve a filmek megvalósulását, és veszélybe sodorva az eddig ismert Inkubátor Programot.”

Hozzáteszik: „A program nyolcéves fennállása alatt elkészült rendkívül alacsony költségvetésű filmek jelentős sikereket hoztak a Filmintézetnek, a filmszakmának és a magyar kultúrának, belföldön és külföldön egyaránt. De ami még ennél is fontosabb, a program egyedülálló módon indította el rengeteg tehetséges elsőfilmes karrierjét.” Hozzáteszik azt is, amiről korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk: az ellehetetlenített játékfilmtervek producerei párbeszédet kezdeményeztek a Döntőbizottság egyik tagjával, azonban érdemi indoklást és válaszokat nem kaptak. ...
https://hvg.hu/elet/20230309_inkubator_program_nemzeti_filmintezet_ellehetetlenites_nyilt_level

Nem szakmabeliek, újságíró (Rákay Fülöp) és filmproducer (Kálomista Gábor) továbbra is milliárdokért „dolgozhat” a filmes szakmában..., nem kell nekik képzés, úgymond, erre -bizonyára- születni kell.

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Ezen a hétvégén a FreeSZFE rendező-operatőr mesterképzés végzős osztályának vizsgafilmjeiből láthatnak válogatást a Telex olvasói:
https://telex.hu/kult/2023/03/03/freeszfe-filmrendezo-operator-ma-vizsgafilmek

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Tarr Béla: A Freeszfe számára a jövőt a nemzetközivé válás jelentheti

A Freeszfe Egyesület külföldi egyetemek és a CEU támogatásával mindeddig meg tudta szervezni a képzéseit, és megoldotta a náluk végzettek diplomához jutását is – mondta Tarr Béla, az Egyesület elnöke a Klubrádiónak. A képzési program jövője azonban több ponton is kérdéses, ezek egyikére lehet válasz a nemzetközi akkreditáció.
https://fidelio.hu/vizual/tarr-bela-a-freeszfe-szamara-a-jovot-a-nemzetkozive-valas-jelentheti-177763.html

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Feloszlik a Tünet Együttes | 2023.02.21.

Szabó Réka társulatvezető levélben búcsúztatta el a több mint húszesztendős független társulatot, amelynek különös hangvételű, poétikus, mindennapjainkat mégis telibe találó előadásait itthon és külföldön egyaránt elismerték.

A Tünet Együttes a hazai színházi és táncélet egyik karakteres szereplője (volt). ...


Szabó Réka búcsúlevele:

A Tünet teremben ülök a Jurányiban. Jobb volna kinézni az ablakokon, valami tágabb horizont felé, de a fűtőtestek és az ablakok ugyanazon a falon vannak. Kell most a meleg a hátamnak. Így hát maradnak szemlélődni a csukott ajtók: egy a raktár felé, egy a folyosóra, egy az öltöző felé. Hány antrét láttam az évek során. Ahogy Gőz Pista belépve megbotlik a saját lábában – direkt, Fahidi Éva a küszöbben – nem direkt. És a többiek mind, táncosok, színészek, költők, fénytervezők, postáskisasszonyok, zeneszerzők és kosztümösök, matematikusok és programozók, látványtervezők, dramaturgok, csellisták, dobosok és énekesek, segítők, kísérletezők és részt vevők.

Az ajtók mozdulatlanok, én is. Végre nem menekülök feladatokba a szembenézés elől.

Nem akarom, hogy elmúljon az érzés: a pillanat jelentős.

Annyi meghatározó pillanat, fontos ember vált jelentéktelenné az elmúlt időben a politika cinikus manipulációi és a mi közös, sokféle forrásból táplálkozó közönyünk által.

Vége van. A Tünet Együttes kihűlt. Hogy ez fagyhalál, vagy téli álom, majd elválik, ha egyszer lesz még tavasz.

Az elmúlt évek alatt tele lettem keserűséggel, frusztrációval és önváddal is, mert nem voltam már képes jól működni, kimerültem, leértem a gödör aljára. Most épp felfelé tartok. Teret kell nyissak magamban, magam körül. Nem tudom, nem akarom folytatni jelen körülmények között a társulat napi szintű működtetésének szélmalomharcát. Nem akarok vezető, munkáltató lenni olyan helyzetben, amelyben lehetetlen felelősséget vállalni. Nincs kedvem az önbecsülésemet végleg elveszíteni, és ezáltal képtelenné válni arra, hogy másokat megbecsüljek. Kilépek a szokásos működésemből, átalakítom az idegrendszeremet.

Az elmúlt években egyre inkább azt éreztem, hogy a körülmények, a rendszer irányít.

Elvesztettem a kapcsolatomat a vágyaimmal. Vissza kell vegyem a szabadságomat.

A Tünet Együttes kezdetben egy természetesen bővülő és változó társulatot jelentett, melyben már akkor ott voltak olyanok, akik azután végig velem maradtak (Szász Dániel, Gőz István, Peer Krisztián kisebb szünetekkel, és Szirtes Attila a haláláig). Később inkább egy szellemi műhelyre hasonlított, autonóm művészek egy újabb generációjával kiegészülve (Valcz Péter, Czakó Máté), továbbra is erős közösségi érzéssel, ahol szabadon áramolhattak az alkotó energiák, és egész különleges műfaji „kicsapongások” is létrejöhettek – például a „fiúk” által kikísérletezett színházi kalandjátékok, a vendégrendezők előadásai, vagy A létezés eufóriája c. dokumentumfilm. A mindent leuraló kultúrharc, covid és háború sújtotta elmúlt 3-4 év egy elnyújtott búcsú volt. A Tünet hosszú évek alatt lett társulattá, ennek megfelelően hosszú évek alatt múlik ki. „Nem bumm-mal, csak nyüszítéssel.” (T.S. Eliot)

Az évadban még játszunk 2 db Nothing Personal-t, 3 db A tünetegyüttes-t, 2 db Burok-ot, 1 db Kucok-ot. A Tünet Terem, amíg lehet, megmarad. Befogad fiatal alkotókat, kurzusokat, teret ad szakmai és közösségi eseményeknek, találkozásoknak. Megmarad egy pici háttérstáb, a rendszeres reggeli torna, na meg a hírlevél, mint egyetlen biztosan célba érő információforrás rólunk, hogy merre tartunk, mi van velünk. Például, hogy lesz-e júniusban Tünet Búcsú a Trafóban. (Lesz)

A Tünet Együttes szelleme tovább él, és lehetséges, hogy egyszer újra testet ölt. De evvel az évaddal lezárul egy korszak, elbúcsúztatjuk ezt a repertoárt és ezt a 20 évet.

Nagyon köszönöm azt a sok szeretetet, inspirációt, küzdeni tudást, lojalitást, humort, alázatot, lelkesedést, testet, lelket, történetet, mozdulatot, szellemet, ötletet, figyelmet, törődést, tapsot, csalódást, tapasztalatot, amit az évek során kaptam tőletek.

Én most hátradőlök, és figyelek. Nem harcolok tovább. Keressetek bátran.
https://tunetegyuttes.us12.list-manage.com/subscribe?u=dd1f05e834722f3fb17e9499f&id=5afe7bd2e7

Szabó Réka

Szünet Együttes
https://fidelio.hu/szinhaz/feloszlik-a-tunet-egyuttes-177631.html

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Nem a személy, hanem a szerkezet

a Freeszfe közleménye néhány alapítványi kuratóriumi tag lemondásáról

A Freeszfe közössége felhívja a nyilvánosság figyelmét arra, hogy a miniszterek kilépése az egyetemi kuratóriumokból nem elégséges az egyetemek független működésének helyreállításához. Fontos lépés, de önmagában csak szemfényvesztés.

A kuratóriumok szinte minden modellváltó egyetemen magukhoz vonták azokat a meghatározó hatalmi jogköröket, amelyeket korábban az egyetemi polgárság által demokratikusan választott szenátus birtokolt. Az intézmények autonómiája megsemmisült. Az alapítványi modell mindaddig nem biztosítja az egyetemek szabadságát, amíg a kuratóriumokat a kormány/miniszterelnök választja ki és bízza meg határozatlan időre.

Az alapítványi intézmények csak akkor felelhetnek meg a szabad, független, autonóm egyetem évszázados európai ideáljának, ha a kuratóriumokba az egyetemi polgárság jelöl és választ tagokat meghatározott időintervallumra. Továbbá, ha a megválasztott tagok az egyetemi polgárság erre kijelölt bizottsága által visszahívhatók, ellenőrizhetők és számonkérhetők.

Mindaddig, amíg a kormány ezeket a feltételeket nem biztosítja, ameddig az egyetemeket működtető alapítványok kuratóriumi tagjait mindenféle egyeztetés és világosan megfogalmazott szempontrendszer nélkül jelölik ki, alig számít, hány miniszter mond le a mandátumáról.

Helyükre ugyanúgy beültethetők elsősorban a hatalommal lojális, nem pedig az adott egyetem polgárainak érdekeit képviselő kurátorok.

- Közfeladatot ellátó intézmény költségvetésének nyilvánosnak és átláthatónak kell lennie, akkor is, ha működése nem vagy nem közvetlenül, esetleg nem kizárólag állami forrásból tartja el magát.

- A vonatkozó törvény nem köti ki a kuratóriumi tagok megbízatásának maximális időtartamát. Nem maradhat érvényben az a szabály, amelynek értelmében bárki – a felelősségre vonás és visszahívás esélye nélkül – élete végéig felelős pozícióban maradhat.

- Ameddig az egyetem gazdasági és szakmai életét teljeskörűen felügyelő alapítvány kuratóriumába a szenátus mindössze egyetlen képviselőt delegálhat, addig nem biztosított a szakmaiság megfelelő súlya a gazdasági és politikai érvekhez képest. A politikának, ideológiának továbbra sincs helye egy oktatási intézmény vezetésében, a szakmai és gazdasági szempontoknak viszont egyensúlyban, együttműködve kell meghatároznia az egyetem működését.

- Ameddig a – bármiképpen kijelölt – kuratóriumnak túlhatalma van és az egyetemi polgárság által választott szenátus vissza nem kapja alapvető jogait, az autonómia puszta illúzió.
Lelkesen várjuk a megoldást ezekre a problémákra is, hogy az ezer sebből vérző – és valóban megújulásra váró – magyar felsőoktatás, ha a korábbinál látványosabban fejlődő pályára még nem is áll, de legalább az előző szintet újra elérje.
https://www.facebook.com/freeszfe.hu/posts/514074214176938
-- Freeszfe

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Másodlagos kérdés, hogy vannak-e politikusok az egyetemi kuratóriumokban vagy sem

Összehasonlító elemzés az európai egyetemek kuratóriumairól

Az egyetemi közérdekű vagyonkezelői alapítványok (KEKVA) kuratóriumai kapcsán a kormány egyetlen elemre koncentrál: vannak-e aktív politikusok az egyetemi testületekben vagy sem. Nem foglalkozik azzal, hogy kik választották meg őket, van-e az egyetemeknek beleszólása a kiválasztási folyamatba, és hogy ezek a szervek milyen hatáskörrel rendelkeznek.

2023. február 9-én a kormányszóvivő bejelentette, hogy a miniszterek távoznak a kuratóriumokból, de meggyőződésünk, hogy ez az alapprobléma szempontjából csak látszatmegoldás.

Elemzésünkben azt vizsgáljuk, miért mások a magyar és a külföldi egyetemek döntéshozó szervei – akár vannak bennük politikusok, akár nem.

A vizsgálat végeredménye szerint a példaként emlegetett európai egyetemek döntéshozó testületeinek tagjait jelentős mértékben az egyetemek választják meg. A politikus tagok pedig leginkább tanácsadó vagy felügyeleti testületekben vannak benne, de őket is nagyrészt az egyetemek egyetértésével nevezik ki. Magyarországon ez nincs így.

A miniszterek lemondása a kuratóriumokból elfedi azt a tényt, hogy Magyarországon az egyetemi autonómiát jóformán felszámolta a kormány. Ennek helyreállításáig teljességgel mindegy, hogy vannak-e politikusok a kuratóriumokban vagy sem.

A jelenlegi helyzetben két lehetőséget lehet javasolni (az összeférhetetlenség problémájának megoldásán túl):

1. A kuratóriumok alapvető átalakítása az egyetemi autonómia visszaállításával, de ez a nemzeti vagyon kérdését nem oldja meg, és a kuratóriumi rendszer továbbra is jelentős többletköltséget jelentene az egyetemek számára.

2. A KEKVÁ-k megszüntetése, az állami egyetemek reformja az egyetemi autonómia visszaállításával

Mindkét esetben: a hazai egyetemek krónikus és évtizedes alulfinanszírozottságának megszüntetése. Minden más csak porhintés.
https://www.facebook.com/akademiaidolgozokforuma/posts/pfbid05w8BYRBeuUNKgk1QMDJZ5GJgZJYUSJqA9M8nijZcyoYGhnYrfw3Fakc71ajGSrAyl
-- Akadémiai Dolgozók Fóruma

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Az SZFE, amit korábban ismertünk, ahova felvételiztünk, megszűnt, élt 156 évet
Az eddigi történésekről és a jövőbeli tervekről kérdeztük a hallgatókat,
amihez a portréképeket Todoroff Lázár fotós készítette.
https://telex.hu/foto/2021/02/13/az-szfe-amit-korabban-ismertunk-ahova-felveteliztunk-megszunt-elt-156-evet

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Hazavihetjük Szirtes Ági legendás zöld cipőjét is a legendás Portugál előadásból

A tavalyi aukción 20 millió forint gyűlt össze, melyből összesen 8 diplomafilmet forgattak le a filmrendező BA és MA osztály hallgatói. A 2023 májusában diplomázó televíziós műsorkészítő hallgatók vizsgafilmjeinek forgatására jelenleg nincs tartaléka az Egyesületnek, így idén főként ezt hivatott fedezni a gyűjtés – áll a közleményben.

Az online jótékonysági aukció időpontja december 17., szombat 19 óra; az eseményt élőben nyomon követhetik az érdeklődők a Freeszfe Facebook-oldalán.

Az aukcióra több mint ötven képzőművész, író, színész, zenész, alkotó ajánlott fel számára kedves és jelentőséggel bíró tárgyakat, különleges élményeket, amelyekre licitálhatnak a résztvevők.

A felajánlott tárgyak között szerepel: Klimó Károly, Lakatos Márk, Szlávics László, Forgács András, Várady Róbert és Haász Katalin alkotása, Hofi Géza hagyatékából rézkarc, Rév Marcell, az Eufória sorozat Emmy-díjas operatőrének fotója, Szirtes Ági zöld cipője a legendás Portugál előadásból, a Krétakör Hamlet előadásának szövegkönyve, Nádas Péter fotója, Ascher Tamás rajza, Simon Márton, Tóth Krisztina, Székely Csaba, Erdős Virág és Geszti Péter kézirata. Valamint Sára Júlia felajánlásából Huszárik Zoltán Szindbád című filmjének eredeti számozott díszletlistája is új tulajdonosra találhat.

További felajánlók többek között: Beck Zoltán 30Y, Kajdi Csaba „Cyla”, Till Attila, Hajós András, Novák Ferenc Tata, Dés László, Presser Gábor, Farkasházy Tivadar, Hernádi Judit, Molnár Piroska és Pogány Judit is. A licitek nyertesei kaphatnak egy saját egyetemi előadást Karsai Györgytől, kajakozhatnak Epres Attilával, beleshetnek a szinkronizálás kulisszái mögé Spilák Klárával, de részt vehetnek Péterfy Gergely levelező prózaíró kurzusán is.

A felajánlások részletes listája, valamint regisztráció az aukcióra itt érhető el.
http://www.freeszfe.hu/aukcio/

Az aukción magánszemélyek és cégek egyaránt részt vehetnek, és névtelen licitre is lesz lehetőség. A részvétel regisztrációhoz kötött.
https://hvg.hu/kultura/20221207_Hazavihetjuk_Szirtes_Agi_legendas_zold_cipojet_is_aukciot_szervez_a_Freeszfe

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Freeszfe: felvétel ugyan a tavalyi aukciónkra készült, de most is aktuális.
December 17-én 19 órától Freeszfe Online Aukciót tartunk, ahol az Örkény Színház 15 művésze ajánlotta fel a Vers csak neked programot.
Egy bejövő telefonhívás és egy vers kettesben az Örkény Színház színészeivel. A színház nagysikerű Vers Csak Neked kezdeményezése most csak az aukció résztvevőinek érhető el. Licitálni lehet Bíró Kriszta, Csuja Imre, Ficza István, Friedenthal Zoltán, Gálffi László, Hámori Gabriella, Kerekes Éva, Kókai Tünde, Mácsai Pál, Máthé Zsolt, Nagy Zsolt, Novkov Máté, Pogány Judit, Polgár Csaba, Takács Nóra Diána versmondására. Sorsolással döntjük el, hogy a nyertes melyik színész versére licitált!
http://freeszfe.hu/aukcio
-- Mácsai Pál üzenete
https://www.youtube.com/watch?v=cj_U62EmMcs

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Az elhangzottakra reflektál az alábbiakban a Nemzet Színésze, Cserhalmi György, aki az alábbi üzenetet juttatta el a Színház Online szerkesztőséghez:

“Kedves Attila!

Én úgy tudom, hogy a front Herszonnál húzódik.

Biztos, hogy ott vagy?

Üdv: Cserhalmi Gyuri”
https://szinhaz.online/a-front-herszonnal-huzodik-cserhalmi-gyorgy-uzenete-vidnyanszky-attilanak/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Az elmúlt 157 év során

-- Mi, az SZFE jelenlegi hallgatói elutasítjuk a művészettel foglalkozó diákok politikai alapon történő megbélyegzését.

Az ilyen és ehhez hasonló megnyilvánulások csak fokozzák a feszültséget, ami a színházi és filmes szakmában kialakult az elmúlt években. Tanárainkkal szakmai munkát végzünk az óráinkon, ami nem azonos Vidnyánszky Attila és a vezetőségi tagok ideológiai alapú megnyilvánulásaival. Nem vagyunk, és nem leszünk részesei semmiféle »áthangolásnak«, ami pedig a »másik gerincet« illeti, közöttünk mindenki a saját gerincéből dolgozik, úgy, ahogy az intézmény legtöbb hallgatója tette az elmúlt 157 év során.

-- Emellett azt üzenjük a szakmának és a nyilvánosságnak, hogy az SZFE-re való beiratkozással nem ideológiai tábort választottunk magunknak.

Világnézettől és pártpolitikától független közösség vagyunk, amelyben mindenkinek helye van, aki filmmel vagy színházzal szeretne foglalkozni.
https://papageno.hu/intermezzo/2022/11/elhatarolodnak-az-szfe-hallgatoi-vidnyanszky-attila-kijelenteseitol/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

-- "Akik innen kikerülnek, másik hangnemet és másik gerincet fognak képviselni"” – merte kijelenteni Vidnyánszky Attila.

(Whatever that means. A szerk.)

„A diákok áthangolása nem egyszerű dolog” – tette hozzá.
https://szinhaz.online/vidnyanszky-attila-harcos-vilagban-elunk-en-pedig-a-frontvonalban-vagyok/

Talán jobb lenne, ha visszamenne oda, ahonnan jött, és elmenne sírásónak például..., a sajátjával kezdheti például. Hátha ehhez ért.

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Ahogy arról korábban beszámoltunk, eltávolították Karsai Györgyöt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem doktori iskolájának vezetői posztjáról.
https://papageno.hu/featured/2022/08/elbocsatottak-karsai-gyorgyot-az-szfe-doktori-iskolajanak-vezetojet/

Karsai György Rátóti Zoltán rektor külön kérésére egy alkalommal részt vett az új szenátus ülésén.

Karsai akkor egy beszéddel készült erre az alkalomra, amivel indokolta volna, miért nem akar a szenátusi ülésekre bejárni, de “az ülést levezető akkori megbízott rektor, Novák Emil egy adott ponton elvette tőle a szót, kikapcsolta a mikrofont, nem engedte, hogy befejezze a mondandóját, mivel szerinte Karsai sértegette a szenátus tagjait.

Karsai György most nyilvánosságra hozta az akkor beléfojtott beszédet:
https://www.facebook.com/karsaigy/posts/10160007077179643

Ma egy hónapja rúgott ki Rátóti Zoltán az SZFE-ről. Nem tagadom, ma is fáj. Majd’ ötven éve engem éltető munkámba taposott bele, tanári mivoltomban akart megsemmisíteni. Sajnos soha nem fogom már törölni emlékezetemből arcát, ahogy a „miért?” kérdésemre többször is elmondja: „nem tartozom magyarázattal”, „erre nem kell válaszolnom”. Látom, a győzelem mámora tölti el, hiszen ott ülök vele szemben és bánthat. Erre kapott parancsot, ráadásul örömmel teljesíti feladatát, hatalmat is kapott hozzá.

Néha szeretnék úgy emlékezni ezekre a percekre, hogy kicsit azért zavarban is volt. Ha nekem nem is válaszolt, azért itt-ott elejtett megjegyzésekből (a hallgatók tiltakozására csak kellett valamit mondaniuk, neki meg a kancellárnak) annyit ki lehet hámozni, hogy szerintük az nagyon nem volt rendben, hogy az új szenátus üléseire nem jártam el. Az a helyzet, hogy igazat mondanak, valóban nem mentem el e nagytiszteletű grémium üléseire – ahol egyébként azért kellett volna jelen lennem, mert egyik első dolguk volt, hogy beleírták az egyetem Szervezeti és Működési Rendjébe, hogy a Doktori Iskola vezetőjének hivatali kötelessége ott lenni a szenátusi üléseken, helyettesíteni sem lehet.

De hát én természetesen nem azért adtam fel annak idején szenátori pozíciómat az SZFE erőszakos bekebelezése, NER-szóhasználattal: „modellváltása” után – az akkori szenátus valamennyi tagjával együtt! –, hogy most ott találjam magam számomra döntő részben elfogadhatatlan, új „kollégák” társaságában. Amikor ezt elmondtam a kancellárnak, mert a félreértések elkerüléséért ezt el kellett neki mondanom, ő azt javasolta, hogy semmi baj, kivételesen menjek el a szenátus következő ülésére, kérjem az SZMR akkénti újbóli módosítását, hogy mivel én ezért és ezért nem akarok a szenátusban ott lenni, a Doktori Iskola képviseletében helyettesíthessen egy megnevezett kolléga. Remek ötlet, ha bármikor oda-vissza lehet módosítgatni az SZMR-t, az furcsa, de jó, és ekkora áldozatot igazán megér az elveimhez való ragaszkodás.

Tehát megfogadtam kancellár úr tanácsát és a legközelebbi szenátuson, 2021. szeptemberében, vagyis éppen egy éve, érvekkel alátámasztott felszólalásomban igyekeztem indokolni, miért nem lehetek én ennek a szenátusnak a tagja. Az elmúlt évtizedek során soha nem írtam le tervezett beszédeimet.

Végiggondoltam, aztán elmondtam, amit akartam a különböző fórumokon, s természetesen így tettem több egyetem szenátusában is.

Most kivételesen leírtam a felszólalásomat, s csak ma látom, milyen jó döntés volt ez. Ugyanis az ülést levezető akkori megbízott rektor (hol volt még Rátóti Zoltán!) Novák Emil egy adott ponton elvette tőlem a szót, kikapcsolta a mikrofonom (mert most már az is van az SZFE szenátusi ülésein!), nem engedte, hogy befejezzem mondandómat, mivel szerinte én most sértegetem a szenátus tagjait.

Hiába mondtam, hogy ez nekem egyáltalán nem állt szándékomban, mindössze a kancellári bíztatáson felbuzdulva őszintén elmondtam érveimet. Ha most az alábbiakban közzéteszem akkori, tervezett, de kb. kétharmadánál félbeszakított beszédemet, azért teszem, mert továbbra is szeretném megérteni kirúgásom okait. Ezt a beszédet nem követte retorzió – miért is követte volna?! kérdezhetnék demokratikus körülmények között élve -, de most talán javítandó az első tagmondat: akkor nem követte retorzió.

Persze ha jó a gondolatmenetem, netán fején találtam a szöget, hogy ez a csonka beszédem vezetett kirúgásomhoz, akkor sem értem az időzítést. Miért majdnem egy évvel később jutott eszébe az egyetem fura urának-urainak, hogy ’na, most aztán ki vele!’? A szöveg hosszú, de most újraolvasva azt kell mondanom, rendben van, igaznak tartom ma is minden szavát. Az SZFA SZFE-je szenátusának 2021. szeptember 17-i ülésén elmondani tervezett beszédem:

Mindenekelőtt elnézést kérek, hogy a mai szenátusi ülésre egy, az eredeti napirendben nem szereplő, új témakör felvételét kértem. Kérem, megértéssel és türelemmel hallgassák végig mondandómat. Hogy ma itt vagyok, s résztveszek a Színház- és Filmművészetért Alapítvány egyetemének szenátusi ülésén, sőt, mint az egyetem Doktori Iskolájának vezetője szót kérek a Kancellár úrral e tárgyban folytatott levélváltásomnak köszönhető. Idézek Kancellár úr még júniusban kelt leveléből: „…úgy gondolom, hogy az Egyetem ügyeivel és jövőjével kapcsolatos párbeszéd legfontosabb testülete, egyben az egyetemi autonómia letéteményese immár az újonnan felálló Szenátus, melynek rendes tagjaként várjuk az Ön aktív közreműködését és javaslatait is.”

Mint az Önök számára is – gondolom – nyilvánvaló, én e testület döntéseiben soha, semmilyen formában nem kívántam, s nem is kívánok részt venni: tavaly szeptember 1-én éppen azért mondtam le szenátusi tagságomról – az SZFE akkori, legitim szenátusának valamennyi tagjával együtt -, mivel azon a napon befejezett ténnyé vált, hogy az SZFE-t erőszakkal kisajátító hatalom által létrehozott Alapítvány, illetve az általa kinevezett kuratórium olyan Szervezeti és Működési Szabályzatot (Rendet) foglalt írásba, amely megfosztotta az intézmény demokratikusan megválasztott szenátusát legfontosabb jogosítványaitól: a hatalom ezzel lezárta a 155 éves SZFE autonómiájának felszámolási folyamatát.

Azt hiszem, érthető, hogy ilyen előzmények után mennyire kellemetlen meglepetés volt számomra, hogy amikor idén júniusban megalakult szenátus – amelyet alig tíz hónappal a „modellváltás”nak nevezett einstand után sikerült felállítani (egy olyan egyetemen, amelynek rektora pedig mind a mai napig nincs, s éppen a mai szenátusi ülés egyik napirendi pontja, ha jól értem, a rektori pályázat előkészítése, ehhez sok sikert kívánok) – mellesleg ez a tíz hónap szenátusnélküliség is egészen sajátos fényt vet az Önök által mindenhol sikeresnek hirdetett „modellváltás”- ra -, tehát a most júniusban létrehozott új szenátus első ülésén a „hiányzók” között az én nevem is ott szerepelt, miként ez egy, az ülésről készült fényképen látható digitális tábláról jól leolvasható.

Ekkor levelet írtam Kancellár úrnak, amelyben nevem megkérdezésem és beleegyezésem nélküli szerepeltetése miatt felháborodásomnak adtam hangot, hiszen egy olyan testület tagjaként számontartottnak lenni, amely testület munkájában nem állt és nem áll szándékomban részt venni, sok-sok okból kifejezetten dehonesztálónak érezném. (levelem hangneméért utólag, itt és most, a szenátus nyilvánossága előtt is megkövetem Kancellár urat: elnézést, ha indulataim elragadtak, s első felháborodásomban nem a minden körülmények között elvárható higgadt, udvarias hangnemben fogalmaztam. Nem állt szándékomban megsérteni őt).

E levelemben azt kértem Kancellár úrtól, járjon el, hogy a DI új-szenátusi képviseletét delegálás útján oldhassuk meg. El kell ismernem, Kancellár úrnak igaza volt, amikor felvetésemre a következőket válaszolta (idézem): „…A Doktori Iskola jövőbeni képviseletéről (…) nem velem, nem a kulisszák mögött, hanem demokratikus keretek között, a Szenátusban lehet a leghatékonyabban egyeztetni.

Szenátorként ráadásul Önnek joga és lehetősége van ilyen tartalmú napirendi pontot javasolni, és így szenátusi keretben megvitatni egy esetleges SZMR módosító javaslatot a Doktori Iskola képviseletének tárgyában.” E mondat lényegi mondandójában – eltekintve a „kulisszák mögötti egyeztetés” szándékának sejtetésétől, mármint hogy nekem talán ilyen szándékaim lettek volna -, tehát a lényegben mindenképpen igaza van Kancellár úrnak, hiszen mint levele elején erre felhívta figyelmemet, (idézem) a „…2021. május 18-tól hatályos Szervezeti és Működési Rendjének (SZMR) 35. § (10) c) pontja …” arról is rendelkezik, hogy a DI vezetője /ex officio/, hivatalból tagja a szenátusnak, ezért pedig (idézem) „…a Szenátus tagjainak névsorából való törlésére nincs lehetőség, e tekintetben tehát sem én, sem az Egyetem más vezetője nem rendelkezik mérlegelési jogkörrel. Az Ön szenátusi tagsága mindaddig fennáll, amíg a Doktori Iskolát vezeti.” Tehát az immár sokadik alkalommal módosított, csiszolgatott, hogy ne mondjam – ad analogiam Alaptörvény -: gránitszilárdságú SZMR-ben szerepel szenátusi jelenlétem átruházhatatlanná betonozása.

Hogy a helyzet teljesen világos legyen: én mindaddig szeretném a Doktori Iskolát vezetni, ameddig a fokozatszerzéshez hozzá nem segítettem azokat a doktoranduszokat, akiket a vezetésemmel működő DI-ba felvettünk.

Ezért azt kérem ettől a testülettől, hogy akként módosítsa az SZMR-t, hogy engem mint DI vezetőjét – s ha lehet, ez vonatkozzék a jövőben a DI vezetőjére általában is – mentsen fel a jelenleg érvényben lévő, „átruházhatatlan szenátusi tagság” kötelezettsége alól, s olyan megfogalmazással éljen e tárgyban, amely lehetővé teszi, hogy a DI vezetése dönthessen minden alkalommal, hogy kit delegál a szenátus üléseire. Önöktől kell ezt kérnem, hiszen most már tudom, hogy ez a szenátus az a testület, amely hivatott dönteni ebben a kérdésben.

(Hogy az SZFE-n mely pozíció, vagy mely intézkedés legitim és ki, illetve mi legitim a „modellváltott” SZFE-n, nem itt megvitatandó kérdés, hosszú, részben már lezárult bírósági perekkel ékes története van ennek, s hol vagyunk még a végétől. Amikor majd nyilván Strassbourg-nak kell kimondania a végső szót /borítékolható, hogy az európai jogrendet sértő egyetemi autonómia-lerombolásokat el fogják ítélni; ez persze a CEU ügyében is tudható volt, hogy így lesz, meg is született a CEU elüldözése miatt a magyar államot elmarasztaló ítélet, de hát tudjuk, mennyit ér ez a jogorvoslat évekkel a rombolás után: oszt jónapot!/. Hiszen az SZFE esetében az a törvényi háttér, amelyre előszeretettel, mintegy ultima ratio-ként hivatkoznak a kuratórium tagjai és az egyetem vezetői, miként tette ezt Kancellár úr is idézett levelében (a 2020. július 3-án elfogadott SZFE-alapítványosítási törvény – 2020/LXXVII), mindössze annak a folyamatnak egy apró állomása volt, amelynek során egy gátlástalan és cinikus hatalom legitimálja az igazságtalanságot, a mohó szerzési- és bosszúvágyat, vagy akár a legégbekiáltóbb igazságtalanságot is. Csak egy dolgot nem tud elérni egyetlen, mindent maga alá gyűrő teljhatalom sem, sem törvényben elrendelni: morált adni szörnyű törvényeihez.

Az SZFE-t alapítványba kényszerítő törvény ilyen, immorális törvény, egy több mint másfél évszázada működő, patinás felsőoktatási intézmény értékeinek felszámolására hozta meg a magyar parlament kétharmados többsége – „a 165 bátor ember”, akik közül senki, de senki nem látott kifogásolnivalót ebben a világszerte felháborodást keltett törvényben.

Gonosz és igazságtalan törvény, de persze arra mindenképpen jó, hogy bármikor hivatkozni lehet rá, törvény, minden további rombolásnál takarózni lehet vele.)

És akkor még néhány szót szeretnék mondani erről a szenátusról, amelynek tehát a május 18. óta hatályos Szervezeti és Működési Rend (SZMR) 35. § (10) c) pontja alapján jelen pillanatban még – remélem, már nem sokáig – teljes jogú tagja vagyok.

Felszólalásomra készülve döbbentem rá, hogy e testület előtt, itt és most már a megszólítás is gondot okoz: „tisztelt kollégák!” lenne az illendő, idevaló, mondhatni: normális köszöntés. Az elmúlt huszonöt évben mindig így is szólítottam kollégáimat a különböző SZFE-testületekben.

Természetesen az SZFE szenátusában is így köszöntöttem az ott helyet foglaló kollégáimat, merthogy éveken-évtizedeken át együtt dolgoztunk. Hiszen az SZFÉ-n velem egyívású tanár kollégák és a képzést segítő munkatársak vettek körül az elmúlt huszonöt évben, vagyis amióta az SZFE-n dolgozom. Most pedig?…

No jó, mondjuk, a „tisztelt” jelzővel nincs semmi baj, a konvencionális udvariasság terminus technicus-a, tehát rendben van. De ha most végignézek Önökön e teremben, kiváló HÖK-ös tanítványaimon és két egykori színházi szakemberen kívül majdnem csupa ismeretlen arcot látok. Költői kérdés lenne azzal fordulni Önökhöz, hogy ki, mennyi időt tanított Önök közül eddig az SZFE-n. Tehát inkább így teszem fel a kérdést: ismerik ezt az egyetemet, amelynek legfőbb, döntéshozó testületében ülnek?

Nem az épületekre gondolok, azokat lehet, hogy bejárták már. Bár a Vas utcát kiürítették, az Ódry Színpadot és a Padlást – amelyek a színházas képzés ikonikus helyei voltak az elmúlt évtizedekben – felszámolták, a Szentkirályi utcából a filmeseket kitették (mármint a leendő hallgatókat, hiszen az eddigiek, ki tudja, miért, szinte mind egy szálig inkább az „önképzőkör”-i FreeSzFE-t választották a frissen, pazarul felszerelt volt DunaTV-székház helyett). A költői kérdésemre nem kell válaszolni, de nem is szándékom zavarba hozni Önöket, hiszen Önök persze hogy nem ismerik, egyszerűen nem is ismerhetik az egyetemünket. Hadd tegyem hozzá negyvenvalahány év felsőoktatásban eltöltött tanári tapasztalat birtokában: a legnagyobb baj az, hogy fogalmuk sincs arról, mit jelent itt, az SZFE-n tanítani. Amikor én 1995-ben először beléptem ide – akkor is már húsz év tanári múlttal -, heteken át órákon ültem, bekéredzkedtem Székely Gábor, Zsámbéki Gábor, Ascher Tamás, Huszti Péter óráira és tanultam. Tanultam az SZFE-n tanítani. Kérem, higgyék el nekem, hogy a genius loci megismerésére talán sehol nincs akkora szükség, mint ebben a több mint százötven év hagyományát egészen tavaly szeptemberig sikerrel megőrzött felsőoktatási intézményben.

Őszintén csodálom – kicsit bizony irigylem is – azt a magabiztosságot, vagy inkább nevezzük megfellebbezhetetlen tudásnak?, vagy egészséges önbizalomnak? -, amelynek birtokában Önök itt vannak, szenátusi tagok lettek, az egyetem ügyes-bajos ügyeit intézik, és tanítanak. Szenátorok az SZFE szenátusában, Enyedi Ildikó, Máté Gábor, Novák Eszter, Balázs Gábor és a többiek helyén ülnek. És nyilván odaállnak majd a katedrára Földényi F. László, Báron György, Kárpáti Péter, Bagossy László helyére. Hát, sok sikert!

De azért nagyon szeretném tudni, hogy egyetlen pillanatra sem merült fel Önökben az elmúlt hónapok során, hogy ezt talán mégsem kellene megtenni, hogy talán mégsem jó ügyet szolgálnak? Azon sem gondolkodtak el, hogy esetleg mégis azoknak van igazuk, akik a túlzás nélkül világméretű tiltakozás keretében azt mondták és mondják itthon és külföldön, hogy az SZFE kisajátítása, az egyetem autonómiájának hatalmi szóval történt megszüntetése nem helyes, sőt, elítélendő?

Hogy fh, és így vállalhatatlan az Önök szerepvállalása is abban az eseménysorban, amely az alma mater-üket védeni akaró hallgatók részéről tavaly szeptemberben egyetemfoglaláshoz, illetve a szenátus valamennyi tagjának lemondásához vezetett?

Az SZFE elveszítette legjobb oktatóit, rengeteg hallgatóját elüldözték: nem gondoltak soha arra, hogy ez nem helyeselhető, hogy ilyesmi diktatúrákban szokott előfordulni, s hogy ebben szerepet vállalni, mindehhez ilyen-olyan szerepben asszisztálni nem illendő?

Azt hiszem, talán azt sem gondolták végig, hogy ha a színházi felsőoktatásért felelős döntéshozók, a terület felett hatalommal rendelkezők kifogása a 150 éves SZFE ellen valóban az lett volna, hogy mi nem voltunk elég nyitottak, eléggé el- és befogadóak, tehát eljött az idő, hogy a fennálló képzési rend helyett az SZFE-n más típusú képzéseket, gazdagabb választékot kell kínálni, akkor miért nem alapítottak egy új, saját, az általuk vágyott értékeket képviselő színház- és filmművészeti egyetemet? Pénz, paripa, fegyver nyilván lett volna erre!

Tisztában vannak Önök azzal, hogy a szakindításhoz, szakfelelősséghez, intézet- és osztályvezetéshez szükséges, akadémiai fokozattal rendelkező tanárlétszám töredéke sincs meg most ezen az alapítványi „egyetem”-en? Hogy csak bűvészkedéssel, törvények és jogszabályok testre szabásával lehetne megfelelő színvonalú oktatógárdát prezentálni egy szakmai, ellenőrző látogató bizottság számára?

Persze egy akkreditáció végigvitele nagyon munka- és időigényes feladat lenne, ennél sokkal egyszerűbb megoldás elfoglalni a mások által kidolgozott, mások által akkreditációképessé tett egyetemet, miután elüldözték azokat, akik az érdemi munkát elvégezték – Balázs Gábort, Upor Lászlót, Bagossy Lászlót, Novák Esztert, Csató Katát, Enyedi Ildikót, Báron Györgyöt, Földényi F. Lászlót, Kárpáti Pétert, Németh Gábort, stb., stb. -, és beülni a helyükre. Nagyon szeretném tudni, hogy ez milyen morális háttérrel, hogyan vállalható?

Miért nem hagyták tovább élni – ahogy sokszor elhangzott, tovább pusztulni – ezt a hüllőkeltetőt, ezt a „pusztulat”-képzőt, hogy az egyébként DI-nkban néhány éve fokozatot szerzett Cseke Péter cizellált stílusú meghatározását idézzem. Azt a „romhalmaz”-t, ahol például én is immár évtizedek óta tanítom – pardon, nyilván: mételyezem, rosszra nevelem – a tudásra szomjazó, nyilván jobb sorsra érdemes hallgatókat. Én, akit nem kisebb tekintély, mint a kuratórium elnöke, Vidnyánszky Attila úr bélyegzett meg tavaly szeptemberben, megfellebbezhetetlen ítéletként kihirdetve, hogy nekem ő soha nem tudná elmagyarázni, mi a nemzet, a haza, a kereszténység, mivelhogy én alkalmatlan vagyok arra, hogy befogadjam az ő gondolatait.

Azt hiszem, éppen ideillik egy mondat Cserhalmi György nemrégen megtartott MMA székfoglalójának egy mondta: „Isten ne adja, hogy ebben a hazában újra bizonyítani kelljen, hogy ki a jó hazafi.”

(Igazán csak zárójelben jegyzem meg, hogy nyilván elkerülte a figyelmemet, de nem emlékszem olyan SZFE-közleményre, vagy egyéni nyilatkozatra, amelyben az egyetem új vezetése, vagy munkatársai, vagy Önök közül bárki is visszautasította volna ezt, a kollégájukat ért, nemtelen támadást.)

Én – mielőtt távozom – zárszóként ismét Cserhalmi György MMA-székfoglalójából idézek – bár idézhetnék Robert Wilson múlt heti nyilatkozatából is hasonló gondolatokat -, de maradjunk most Cserhalmi beszédének annál a részénél, amikor az SZFE-vel történtekről beszélt. Kérem, gondolkozzanak el e nyilván Önök által is tisztelt, nagy művész szavain – sine ira et studio: „Ez egy rossz út rossz állomása, amely nem csak a jövőnkre hoz szégyent, hanem a múltunkra is, a jelent pedig elviselhetetlenné teszi.”
https://papageno.hu/intermezzo/2022/09/karsai-gyorgy-nyilvanossagra-hozta-elnemitott-beszedet/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Mutatjuk, mivel készül a Freeszfe az eSzínház Fesztiválra

Szeptember 16-25. között másodjára rendezik meg hazánk egyetlen online színházi seregszemléjét, az eSzínház Fesztivált. Cikksorozatunkban bemutatkoznak az előadások, amelyeket kilenc napon át egyedi jeggyel vagy bérlettel is megnézhetnek az érdeklődök.
https://papageno.hu/blogok/eszinhaz/2022/09/freeszfe-fortre-trafo-armel/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

„Nincsenek eszközeim” – lemondott a Vidnyányszkí-féle SZFE Hallgatói Önkormányzatának elnöke: Ferenczy Nagy Boglárka egy évig volt a HÖK elnöke, július 4-én nyílt levélben mondott le a tisztségről.

-- Elérték, hogy olyan programok szerveződtek a HÖK neve alatt, amelyekről nem is hallottam.

-- Elérték, hogy most semmi beleszólásom nincs abba, hogy a gólyatábort egyetlen emaillel, bármilyen érdemi indoklás nélkül ellehetetlenítették.

-- Elérték, hogy már a diáktársaim se lássanak semmi tekintélyt a HÖK elnöki pozíció mögött.

-- És elérték, hogy annyira belefáradtam az említett, végeláthatatlan küzdelembe, hogy most abbahagyom. Hiszen én soha nem harcolni akartam Önökkel.”

A teljes nyílt levél változtatás nélkül:

Egy évig az "új" SzFE HÖK elnöke voltam

avagy

Letört illúzióim margójára

Aki ismer engem, az alighanem találkozott már fékezhetetlen idealizmusommal. Mert szerintem másképp nem lehet. Azaz másképp nem éri meg.

Miután a Színház -és Filmművészeti Egyetem megvívta egy egész éven át tartó haláltusáját, majd kifordított főnixmadár módjára újjászületett, magamra vállaltam a Hallgatói Önkormányzat vezetését. De a poraiból feltámadott inverz-főnix belseje sajnos csak még több port rejtett, átláthatatlan és letörölhetetlen port, és én nem tudtam tovább ezt a port lélegezni. Úgyhogy most megosztom Veletek/Önökkel a lemondásomat. Nem azért, hogy bármit elérjek vele, hiszen pont ez az, amiről lemondok. Az általam ismert útvonalak, az őszinteség, a tiszta kommunikáció, a logikus gondolkodás, az ésszerű rugalmasság útvonalai - most már világos - itt nem vezetnek sehová. Nincsenek eszközeim. Sosem akartam veszélyes lenni, mégis piros matricát ragasztottak a homlokomra. Igaz hittel voltam aziránt, hogy ha nem is lesz ugyanaz, legalább ennek a főnixmadárnak is lesz szíve, esze, embersége, nem csak éhsége és éhsége és éhsége. Azért osztom meg most a lemondásomat, hogy aki olvassa a történetemet, maga ítélhesse meg, főnix ez, vagy csak egy éhes turulszobor. És azért, mert a megcincált igazságérzetem nem engedi, hogy ez a port okádó falakon belül maradjon.

Tisztelt Rektor Úr!

Tisztelt Kancellár Úr!

Tisztelt Hallgatótársaim a HÖK-ben!

Ferenczy-Nagy Boglárka vagyok, jelen pillanatban még a Színház -és Filmművészeti Egyetem HÖK elnöke. Ezúton szeretném benyújtani a lemondásomat.

Szeretném, hogy Önök, az egyetem vezetői értsenek engem, és Ti, hallgatótársaim megértsetek engem. Őszintén szeretném, ahogyan egész végig ezt szerettem volna. Hogy Önök is megértsék, miért vállaltam, hogy az iskolatársaim szemében érthetetlen, önjelölt vállalkozó, némely, már FreeSzFE-re járó volt iskolatársaim szemében gerinctelen áruló, az Önök szemében pedig szálka legyek. Szeretném, hogy értsenek, azonban a kezdetektől fogva nehézségeim adódtak, akárhányszor megpróbáltam az Önök által használt kommunikációs stratégiát követni. Valahogy sosem értem célt, úgyhogy most a saját megoldásaimat, saját nyelvemet fogom használni.

Antigoné története bizonyára ismert Önök előtt. Miután két testvére a thébai trónért folytatott küzdelemben végzett egymással, Kreón, a nagybátyjuk kerül hatalomra. Első meghozott törvényébe foglalja, hogy tilos eltemetni Polüneikészt, a testvérpár egyik tagját, mivel Théba és aktuális királya (azaz a testvérpár másik tagja, Eteoklész) ellen vonult. Antigoné valójában nem is szeretné eltemetni Polüneikészt - hiszen a hősnő célja nem az, hogy megszegje a rákényszerített hatalom törvényét - csupán áldozni szeretne a kiterített holttesténél. Antigoné tudja, hogy Kreón uralkodásával új korszak veszi kezdetét, ahogyan azt is tudja, hogy nem lehet anélkül új korszakot kezdeni, hogy rendelkeztünk volna az előző korszak emlékezetéről. Kreón pedig pontosan ezt tagadja meg: az emlékezetet, mindenneműt. Előző korszak nem is volt, állítja ezzel az újdonsült király. Nem volt belháború, nem volt halál, Polüneikész teste nem is létezik, tehát semmiféle emlékezetet nem kíván.

Kérem, ne vessék szememre, hogy a példa teátrális: mi más is lehetne? Elvégre színházrendezőnek készülök, nem politikusnak vagy diplomatának – dacára annak, hogy az elmúlt tanév során utóbbi irányú képességeimet szinte többször kellett kamatoztatnom.

Hogy mit szerettem volna elérni? Sok mindent persze, de legfőképpen reális, igaz emlékezetet. Szerettem volna békésen útját állni a győzelmi zászló kontroll nélküli lobogtatásának, a negatív történések folyamatos tagadásának, és egyfajta egészséges fékként működni, állandó reflexiót biztosítani. Magam is megmosolygom, amíg leírom ezt a - most már tudom - lehetetlen feladatot. Úgy tűnhet, hogy az érdekeink ütköznek, pedig valójában, higgyék el, mindvégig pontosan ugyanazok voltak: azt szerettem volna, ha mindaz, ami vonzó, szép és igaz volt az SzFE-ben, legalább részben megmarad, ha másért nem, azért, hogy ez az egyetem jó legyen. A közösség, a diákélet, a közös inspiráció, a bizalom, a minőség-központúság, az alkotás öröme, és az a sok megkérdőjelezhetetlen érték, amiket már annyiszor emlegettem Önöknek, hogy felesleges lenne most újra leírnom. Ezek a gondolatok szinte bármelyik vezetőséggel való eddigi levélváltásomból kiolvashatók.

Azért, hogy bármit is elérhessek említett céljaimból, hajlandó voltam sok-sok fajta együttműködésre. Ez persze alapvető is, hiszen a HÖK elnök egyik legfontosabb feladata az együttműködés, a diákság és a vezetőség közötti párbeszéd biztosítása. Amire én hajlandó voltam, az sokkal több puszta együttműködésnél: hajlandó voltam bizonygatni szándékaim tisztaságát és személyem hitelességét, alávetni magam olykor kifejezetten irreális kéréseknek és feltételeknek, kompromisszumot kötni hol a körülöttem lévőkkel, hol saját magammal.

Bagány Márton (bár levelemet nem neki címzem, előbb-utóbb minden szavam eljut hozzá, így bátran meg merem szólítani) például biztosan emlékszik arra a kellemes kávézásra, amelynek során próbálta pontosan körülírni, hogy - ha már ennyire ragaszkodom ehhez a HÖK dologhoz - a vezetőkkel való találkozáskor milyen módon fessek magamról ideális képet. Kancellár Úrral is vannak hasonló közös emlékeim: az irodájában folytatott többszöri, négyszemközti beszélgetések, amelyek során azt igyekeztem bizonyítani, hogy ha nem is feltétlenül értünk egyet ideológiai szempontokból – vagy inkább művészetpolitikai alapvetésekben -, mégis kifejezetten alkalmas vagyok az egyetemi struktúrában arra a pozícióra, amelyet a HÖK alulról szerveződő intézményében kívánok betölteni. Kancellár Úr a személyemet, én pedig a vállalt feladatot ítéltem meg tévesen: Kancellár Úr a személyemet, mert én nem vagyok alkalmas arra, hogy a nevemmel hitelesítsenek bármit, ami az egyetértésem és beleegyezésem nélkül történik. Én pedig a vállalt feladatot, mert annak valójában nem sok köze volt a HÖK elnök ezelőtti funkciójához. Szép reményeimet szem előtt tartva átverekedtem magam az adminisztrációs zűrzavarok tömkelegén, időt és energiát nem kímélve egyeztettem, dolgoztam, adminisztráltam, telefonáltam, emaileztem, találkozgattam „illetékes” vezetőkkel. Miközben társaimmal önerőből létrehoztunk egy alulról szerveződő HÖK csapatot, mindenhol megjelentem, ahol csak tudtam, igyekeztem mindenkivel megfelelő kapcsolatot kiépíteni, hogy specifikusan, megoldásközpontúan tudjak kérdezni és intézkedni, bármi adódik. Újabb és újabb bürokráciai akadályok bukkantak fel, és én egyre jobban vártam, hogy a végeláthatatlan küzdelem véget érjen, és végre azzal foglalkozhassak, amiért az egészet csinálom.

Hogy végül mit értem el? Elértem, hogy Önök elkezdtek mindenütt megkerülni, a határozatok meghozatalából kihagyni, a fontos információk csak késve, vagy egyáltalán nem jutottak el hozzám. Ezzel pedig elérték, hogy egyre kevésbé volt rálátásom a történésekre, és úgy éreztem, hogy sem a vezetés, sem a diákság nem is igényli már, hogy legyen.

Elérték, hogy olyan programok szerveződtek a HÖK neve alatt, amelyekről nem is hallottam. Elérték, hogy most semmi beleszólásom nincs abba, hogy a gólyatábort egyetlen emaillel, bármilyen érdemi indoklás nélkül ellehetetlenítették. Elérték, hogy már a diáktársaim se lássanak semmi tekintélyt a HÖK elnöki pozíció mögött. És elérték, hogy annyira belefáradtam az említett, végeláthatatlan küzdelembe, hogy most abbahagyom. Hiszen én soha nem harcolni akartam Önökkel.

Talán érthetetlen volt, hogy miért folytattuk az iskola és a HÖK közötti peres ügyeket, erre válaszul ismét a tiszta és tisztázott emlékezetet tudom említeni. Nem szerettem volna elvágni ezt a folyamatot, és nem szerettem volna megtagadni az elmúlt évünket. El tudják képzelni, milyen nehéz helyzetbe kerültem? Akik ezeket a pereket elindították, és akik máig figyelemmel követik, a barátaim, és számomra fontos, példaértékű emberek, akik magukban hordozzák az egyetem eddigi szellemiségét. A célom többek között az is volt, hogy véget vessek az ő démonizálásuknak. Ki gondolta volna, hogy ez lesz az egyik legnagyobb – lehetetlen? - vállalás?

Ferenczy-Nagy Boglárka vagyok, vastagbetűkkel szedett név a Színház -és Filmművészeti Egyetemnek nevezett bürokratikus káoszban. És azt hiszem, amiről lemondok, az valójában csak a vastag betű. Sok egyébben már amúgy sem nyilvánult meg kiemelt pozícióm. A hasznos élettapasztalatot köszönöm. HÖK elnöki megbízatásomról lemondok, a vastag betűket pedig a HÖK elnökhelyettesére bízom.

Tisztelettel:

Ferenczy-Nagy Boglárka, a Színház -és Filmművészeti Egyetem hallgatója

"Lemondását tudomásul vettem és elfogadom". Válaszolta készségesen Rektor Úr.
https://fidelio.hu/szinhaz/nincsenek-eszkozeim-lemondott-a-szfe-hallgatoi-onkormanyzatanak-elnoke-172420.html

Válasz

M Imre üzente 1 éve

A művészeti kommunikáció és a Színház és performansz első osztályai június közepén végeztek. Most már az ősszel induló képzések felvételijei zajlanak. Köszönjük a beszámolót az Indexnek.
https://index.hu/kultur/2022/06/19/freeszfe-muveszeti-kommunikacio-szinhaz-es-performansz/
--Freeszfe

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Másodfokon, vagyis már jogerősen is kimondta a bíróság: Faur Annát jogellenesen rúgták ki az Színház- és Filmművészeti Egyetemről, elbocsátásának indoka valójában megtorlás volt. Megtorlás azért, mert az SZFE oktatója a munkáltatójának nem tetsző véleményt fogalmazott meg. Anna ugyanis élesen bírálta a 2020-ban lezajlott modellváltást, aktívan részt vett az SZFE dolgozók egyetemi autonómiáért szervezett sztrájkjában és az egyetemfoglalás filmes dokumentálásában is. Anna a segítségünkkel már tavaly októberében nyert a bíróságon, ám a munkáltatója fellebbezett. Fellebbezésében arra hivatkozott, hogy a sztrájkban való részvétel valójában nem is számít véleménynek, ezért ennek védelmére Anna nem hivatkozhat. A másodfokú bíróság szerencsére nem így látta: úgy vélte, Annát azért érte hátrányos megkülönböztetés és megtorlás, mert kiállt saját magáért és az SZFE közösségéért. Bízunk benne, hogy eredményünk túlmutat az SZFE ügyén, és megmutatja, hogy nem lehet a munkavállalót a kirúgás fenyegetésével elhallgattatni. Mindenkinek joga van ahhoz, hogy fellépjen érdekei védelmében a munkahelyén.
-- TASZ

Válasz

M Imre üzente 1 éve

„A színházi nevelés szívügy” - Interjú Madák Zsuzsannával

-- „A Verona egy komplex társadalmi problémát vizsgál, amelyre nincsenek egyszerű válaszok, leginkább csak további kérdések. Fókuszunkban az alábbi probléma áll: Hogyan befolyásolják a felnőttek érdekei a fiatalok életét?”

A Pinceszínház 2022 tavaszán indítja el színházpedagógiai műhelyét POP (Pince Osztálytermi Projekt) néven és nem titkolt a cél, hogy a következő években a kisiskolás korcsoporttól elkezdve egészen a felnőtteknek szóló részvételi műfajokig szeretnénk kapcsolódási lehetőséget biztosítani a színházba járó közönségnek. Ennek a folyamatnak az első állomása a Verona, 1301 című előadás Madák Zsuzsanna rendezésében.
Madák Zsuzsanna, Zsuzska több évtizedes munkája során fiatal generációk sokaságát vonzotta és vonzza be a színház világába. A hazai színházi nevelés meghatározó alakja, nem csak szakmája, hivatása a színházpedagógia. A Pinceszínház május interjújában vele beszélgetett Horváth Nikolett.
https://szinhaz.online/a-szinhazi-neveles-szivugy-interju-madak-zsuzsannaval/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Nyílt napot tart és új képzéseket indít a Freeszfe

Május 14-én nyílt napot tart a Freeszfe Egyesület, ahol feltehetik kérdéseiket, ismerkedhetnek a képzésekkel. “Várjuk azokat, akik szeretnének jelentkezni, azokat, akik érdeklődnek csak, de azokat is, akiket az egyes programok érdekelnek” – közölték.

Második alkalommal indítja el új képzéseit a Freeszfe, ahol tavaly öt osztály 51 hallgatóval kezdte meg tanulmányait.

“A képzéseink célja, hogy az intézményesített kereteken kívül kezdő lökést és szakmai muníciót adjunk olyan fiataloknak és felnőtteknek, akik nem klasszikus, egyetemi keretek között, hanem szabadabb formában akarnak elmélyülni a művészeti területeken. Oktatóink mind évek óta fontos munkát végeznek saját szakmájukban. Nagy hangsúlyt fektetünk a különböző területek közötti átjárásra is. A Freeszfe egy friss, működő közösség, aktívan reflektálunk a társadalmi kérdésekre. Ebbe a közösségbe hívunk most másokat is, csatlakozzatok hozzánk!” – hívta fel a figyelmet az egyesület.

A nyílt nap programja:
https://szinhaz.online/nyilt-napot-tart-es-uj-kepzeseket-indit-a-freeszfe/

Helyszín: CEU, V. kerület, Nádor utca 15.

A program ingyenes, regisztrálni ezen a linken lehet: https://forms.gle/nMnSfj3cW9VcCd558

Válasz

M Imre üzente 1 éve

A sokszoros díjnyertes, erdélyi magyar rendező, Tompa Gábor az Indexnek adott interjút, amelyben Schilling Árpád szerint „sok furcsaság hangzik el”.

Schilling Árpád szintén sokszoros díjnyertes színházi rendező Facebook-posztban reagált az interjúra, mondván, abban „sok furcsaság hangzik el”. Tompa szólásszabadságról alkotott gondolatairól így írt:

„Adva van egy fesztivál, amit MITEM-nek hívnak, és amely alkalmából Tompa Gábor Budapesten tartózkodik. Ennek a fesztiválnak az igazgatója Vidnyánszky Attila, aki politikai támogatással, az érintettek véleményét figyelmen kívül hagyva darálta le a Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómiáját, szenátusát, sőt néhány konkrét személyt is pl. Székely Gábort, Zsámbéki Gábort vagy Ascher Tamást, akiket Tompa Gábor személyesen is ismerhet a múltból. Vidnyánszky ugyanilyen hatékonysággal húzta ki a szőnyeget a független szcéna alól úgy, hogy soha senkivel nem egyeztetett, semmilyen ellenvéleményt nem hallgatott meg. (…) Mindez abban az országban történik, ahol a tájékoztatás, a véleményszabadság központját a Közmédiát egyszerűen megszállta a kormányzó párt.

Schilling kommentálta azt is, amit Tompa a háborúról és a békéről mondott. „Csupa jó ember, akik élnek-halnak a békéért, és ezért akkurátusan tekintenek el attól, hogy mellettük mennyi mindenkit taposnak el csak azért, hogy ők helyhez juthassanak” – mondta.

Hozzáfűzte: „A békéhez elsősorban az vezetne el, ha azok, akik minden hatalmat megszereztek maguknak, bocsánatot kérnének mindazért a sérelemért, amit másoknak okoztak. A hatalmaskodó hatalmasoknak kellene a belátást gyakorolniuk. Ha a legyőzött, megalázott, jogaitól megfosztott kér bocsánatot, azt megalkuvásnak hívják, nem megbékélésnek. Mindig az erősebbnek kell gyengébbnek látszani. Ez az, amit sem Tompa Gábor, sem Vidnyánszky nem ért, mert nem áll érdekükben.”
https://szinhaz.online/schilling-arpad-a-bekehez-az-vezetne-ha-azok-akik-minden-hatalmat-megszereztek-maguknak-bocsanatot-kernenek/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Az a legendás szerénység...: saját magunkat minősítjük, és mindig nagyon meg vagyunk elégedve. Pedig a minősítés mások dolga.

„Az elmúlt kilenc évben, amióta szervezzük ezt a találkozót, minden évben valaki valamire meg akar tanítani minket – De belül mindig tudtuk: ahogy mi akarjuk, úgy a jó.”

A direktor hozzátette: „Nagy-nagy szeretettel köszöntjük Önöket ebben a csodálatos, vendégszerető színházban és országban, és jó beszélgetést kívánok az estéhez.”

Vidnyánszky Attila szavaira tapssal reagált a hallgatóság, majd a mikrofont Tomas Juočys, a Klaipèda Drámai Színház igazgatója vette kezébe: “Most nem színházvezetőként beszélek – kezdte mondandóját, el akarom érni a szívüket… háromszáz gyereket öltek meg, ez nem politika, ez mészárlás. Ha azért, hogy ne haljanak meg, magasabb árat kell fizetnem a gázért, akkor kérem a számlát…. Vagy közömbösek maradunk, vagy mi is belemártjuk a kezünket a vérbe, és ez, ismétlem, nem politika. Az igazgató hozzátette, hogy „ha hallgatunk, és nem cselekszünk, mind véresek leszünk”.

A beszélgetés moderátora, Lukácsy György, a Nemzeti Színház irodalmi munkatársa felhívta a figyelmet arra, hogy nem a vérontás megítélésében van különbség az itt jelenlévők között. Magyarország több mint hatszázezer menekültet fogadott be, a színház dolgozói is kivették a részüket a segítségnyújtásból az elmúlt hetekben. Éppen ezért a „közömbös” szó sértő lehet az itt ülők számára, akiknek egyébként nem tisztük a magyar kormányzati álláspont megmagyarázása. A szenvedőkkel mindannyian szolidaritást vállalunk, ráadásul sok magyart közvetlenül is érint ez a helyzet.

A teljes beszámoló:
https://nemzetiszinhaz.hu/hirek/2022/04/mitem-kronika-5-resz-fenyek-arnyak-es-zaszlok-klaipeda-dramai-szinhaz-lena-labai-kozt-avagy-a-szuz-halala
https://szinhaz.online/vidnyanszky-attila-belul-mindig-tudtuk-ahogy-mi-akarjuk-ugy-a-jo/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

A szabad véleménynyilvánításért szavaltnak fiatal színészek

Április 11-én, a magyar költészet napján egy rendhagyó kezdeményezés indult, amelynek célja, hogy örökérvényű verseken keresztül ösztönözzön a hatalomtól való félelem legyőzésére és a szabad véleménynyilvánításra. Mindezt hat fiatal színész segítségével, akik a megszokottól eltérően,

-- félelemmel adnak elő olyan költeményeket,

amelyek megkövetelnék, hogy

-- bátorsággal, büszkeséggel hangozzanak el.

Mi pedig egy ponton eldönthetjük, hogy szeretnék-e látni és hallani a félelem nélküli változatot. Ebben az esetben ehhez csak kattintaniuk kell. Ide jutsz:
https://www.youtube.com/watch?v=hI95_gVVsd0&list=UUToZ4NBHMP_DjBPh6XYF0og

A kezdeményezés alapja hat erős gondolatot megfogalmazó és bátor kiállást hangsúlyozó, örökérvényű vers, klasszikus és kortárs költők tollából:

* Arany János – A walesi bárdok,
* Ady Endre – Magyar jakobinus dala,
* József Attila – Levegőt!,
* Kemény István – A királynál,
* Orbán Ottó – Édes hazám és
* Gergely Ágnes – Zrínyi Miklóshoz

költeménye videósorozat formájában kel életre.

A projekt irodalmi konzulense Závada Péter, a résztvevő színészek pedig Bartos Ági, Szacsvai István, Veszelovszki Janka, Váradi Gergely, Sebestény Jakab és Fodor Orsolya.

A színészek mindannyian a pályájuk elején járó tehetségek, akik személyes történeteikkel is kötődnek a félelem nélküliség témájához.

A projekt része a Blinken OSA Archívum félelemnélkül programsorozatának, aminek fő gondolata:

-- Legyél a hang, ami az igazságért kiált!

A versek elérhetőek a Blinken OSA Archívum YouTube-csatornáján
https://www.youtube.com/watch?v=IMR5Oyjfmk8&list=PLW16VxGg82nUfMmxDO0p_4hFAGLVH2M0U
és Instagram-oldalán.
https://szinhaz.online/versek-felelem-nelkul-fiatal-szinmuveszektol/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Radnóti Zsuzsa: “Súlyos bűn, ami az egyetemmel történt”

– Ideológiai támadások érték a Színház- és Filmművészeti Egyetemet is. Miközben például az ott tanuló Visky Ábel kiemelte, hogy keresztény alkotóként abszolút otthon érezte magát, a hatalmat magukhoz ragadók mégis arról beszéltek, hogy nem jutott elég szerep a konzervatív értékeknek.

– Súlyos bűn, ami az egyetemmel történt: megszakították a magyar kultúra szerves folyamatát. Lehet mondani ellenségesen, hogy korszerűtlen monstrum volt. Teljesen természetes, hogy minden intézménynél van, amit meg kell reformálni, de nem így, hogy egyszerűen kettévágják. Pontosabban megszüntetik, és a hatalomnak tetsző részből, a hozzájuk csatlakozó tanárokból és hallgatókból megalakítanak egy új egyetemet a saját ízlésük és világnézetük szerint. Nem tudok arra választ adni, mi lesz most, hogyan tovább. Én természetesen az elszakadó Freeszfe-ben bízom, az ott maradó kiváló oktatókban, akik a hallgatókkal együtt vállalják a nulláról kezdés számtalan nehézségét. Remélhető, hogy a nehéz körülmények ellenére is a XXI. század gyerekei maradnak, szabad szellemmel megszólítva a konfliktusokkal terhes jelenünket és a jövőnket. Vagy lesz elég bátorságuk és tehetségük, hogy külföldre menjenek.

A teljes interjúban sok minden másról is szó esik:
https://hang.hu/budaihang/radnoti-zsuzsa-orkeny-istvan-irodalom-visszatert-az-ornagy-ur-138642

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Tarnóczi Jakab: “Megrendítő volt az egyetemfoglalás ereje”

-- “A 2015-ös végzősök és a mostani egyetemfoglalók között akár tíz év korkülönbség is lehet. Ez a generáció sokkal kevésbé tűr ellentmondást. Ők a NER rendszerében váltak felnőtté. Végig tudták követni, hogy az egész rendszer a hazugságokra, a korrupcióra és a gazemberségre épül. Nincs vesztenivaló, ha ki kell állni valamiért”

– teszi hozzá a fiatal rendező, aki dolgozik a FreeSZFE-en, de a régi SZFE-n is, ahol A nagy Ibsen-vizsgát rendezte a negyedéves prózai színész osztálynak.

Arról szólva, van-e valamiféle hiányérzete az egyetemfoglalással kapcsolatban, elmondta:

-- “Elindult újra egy Covid-hullám, és azt mondták, ennek véget kell vetni. Holott szerintem az egyetemfoglalók ott álltak volna örökké. Azon a nyáron, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a frissen felállt kuratórium és az alapítvány kinevezettjei semmibe veszik a szenátus követeléseit, nagyon hevesen mondtam, hogy álljon fel mindenki, jöjjön el. Megrendítő performansz lett volna, ha ott áll a három teljesen üres épület. Alkalmatlan lett volna rá az új vezetőség, hogy ilyen formában átvegye az intézményt. Vagyis én másképp képzeltem a kezdetekkor az ellenállást, de megrendítő volt az egyetemfoglalás ereje.”

-- “Politikai hovatartozás, pontosabban pártpolitikai hittétel függvénye, hogy kinek a filmjét támogatja a legnagyobb összeggel a filmalap vagy melyik színház kap aránytalanul nagyobb támogatást, míg másutt a minimálbér alatt keres egy kezdő színész”
– mondja Tarnóczi Jakab, a Katona József Színház rendezője, akit a Jelen kérdezett.
https://szinhaz.online/tarnoczi-jakab-megrendito-volt-az-egyetemfoglalas-ereje/
A teljes interjú a Jelenben olvasható.

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Nagy Ervin nem érti, hogy ha „beszántanak egy egyetemet, hogy lehet azt jóra nézni, hogy lehet teljesen nyilvánvalóan lebukott hazugságokat jóra nézni”, és az ilyen hazugságoknál Gyurcsány Ferenc őszödi beszédét is megemlíti.

A beszélgetés elején szóba hozott SZFE-re később is visszatérnek.

-- „Attila szerintem nagyon sokszor hazudik”

– mondja Vidnyánszky Attiláról, az egyetemet fenntartó kuratórium elnökéről, akiben szerinte hatalmas sértettség, „atomisztikus gyűlölet” van. Azt mondja, ő már Vidnyánszkyék beregszászi időszakában mellettük állt, „és én voltam az utolsó, aki köszönt neki a POSZT-on”, ezért is igaztalannak érzi Vidnyánszky azon mondatait, amelyek szerint őt „nem engedték be” a pesti színházi körök.

Beszél nagyapja bebörtönözéséről, a művészetet megbénítani képes mester és tanítványa viszonyról, de arról is, hogy miért kezdett el filmezni, illetve miért nyitott a kereskedelmi tévék felé, miért ugrott be egy „viszonylag minőségi sorozatba” (ez az RTL Klubon futó Tanár volt).

Szó esik arról, miért vált meg a Katona József Színházi tagságtól. Ennek kapcsán úgy fogalmaz: a „Katonában én túl szabályos voltam, a szépfiú karakter”, és mert ott „sosem volt fókuszban” az „a klasszikus vonulat”, amit például a Kincsemben képviselt. A színházi ízlése mindig is „katonás” volt, de az egyéni boldogulásához „le kellett lépnem erről a betonbiztos ösvényről”.

-- „A politika nem szent és sérthetetlen, kritika tárgyát vagy gúny tárgyát képezheti

– mondja ezt a Bajnok című Pintér Béla-darab kapcsán, amelyben szerinte nem a politikusok személyéről esik szó, hanem a képmutatásról, annak leleplezése a cél.

Nagy Ervin szerint

-- „néha zümmögő, kellemetlen légy kell, hogy legyen a színház a nagy szent tehén körül”.
https://szinhaz.online/nagy-ervin-en-voltam-az-utolso-aki-koszont-vidnyanszky-attilanak-a-poszt-on/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Titokban lecserélték az Uránia igazgatóját egy fideszes politikusra

Elődjét, Elekes Botondot szintén a Fidesz-érában, 2015-ben nevezték ki, és mindvégig nyereségesen üzemeltette a mozit.

Csendben, a nyilvánosság teljes kizárása mellett igazgatócsere történt az Uránia Nemzeti Filmszínház élén: Elekes Botond ügyvezető igazgatót nemrég Óvári Gyula váltotta – írta a Népszava.
https://www.nepszava.hu/3151334_urania-mozi-igazgato-film-levaltas
A vezetőváltásáról és annak indoklásáról nem adtak ki közleményt.

Az új igazgató, Óvári Gyula fideszes önkormányzati képviselő a hatodik kerületben. A kormánypárti városvezetés idején ő volt a Tarlós István önkormányzata alá tartozó Budapest Film ügyvezetője. Ebben az időszakban volt a Budapest Film igazgatóságának elnöke az a Lajos Tamás producer, aki tagja a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kormány által elrendelt „modellváltását” lebonyolító Színház- és Filmművészetért Alapítvány (SZFA) kuratóriumának is.

A Vidnyánszky Attila által vezetett SZFA volt az, amely az Uránia vezetőváltásáról dönthetett, ugyanis a „modellváltás” után a kormány az alapítvány birtokába adta a mozit is.

Az előző igazgatót, Elekes Botondot egyébként szintén a Fidesz-érában, 2015-ben nevezték ki, és mindvégig nyereségesen üzemeltette a mozit.

A lap kérdéseire Szitás Péter, a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumi titkára azt írta, az igazgatócsere a Nemzeti Filmszínház és SZFE filmes képzéseinek összehangolása miatt történt.
https://rtl.hu/kultura/2022/03/26/titokban-lecsereltek-az-urania-igazgatojat-egy-fideszes-politikusram

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Vidnyánszky pápa

A közeljövőben, színészként hatalmas feladat vár rám. A Rózsavölgyiben a Két pápa című darabban én alakíthatom XVI. Benedek pápa szerepét, aki, mint tudjuk, lemondott a pápaságról és átadta azt az argentin érseknek Bergogliónak.

A mai színházi helyzet asszociáltat engem a darabra. A mai színházi életünk pápája Vidnyánszky Attila. Őt ugyan nem a magyar színházi élet nagyjai választották meg, hanem ő maga nevezte ki saját magát és ezt szentesítette a hatalom. És nem csak azzal lett a magyar színházi élet pápája, hogy az alapítvánnyá alakított SZFE kuratóriumának elnöke lett, hanem hosszú évek óta már ő a magyar színházi élet megfellebbezhetetlen vezetője. Most már a kimondottan a pápája. Jár neki a tévedhetetlenség vélelme. És mi, a színház papjai, plébánosai, bíborosai ezt tudomásul vesszük a hívőkkel, a közönséggel együtt. Egyetlen egy valaki lehetne, aki kétségbe vonhatná a pápa tévedhetetlenségét, és ez maga a pápa. Mostanában együtt élek XVI. Benedek pápával. Érteni vélem az összes problémáját. A világ és az Egyház is állandóan változik. Olyan megoldhatatlan, égető kérdésekkel kell megbirkózni, mint az Iszlám, a cölibátus, a pedofília, az abortusz és így tovább. Benedek pápa bizonytalan. Tudja, hogy mindenki hisz az ő tévedhetetlenségében, csak ő van tele kétellyel. Végül belátja, hogy ő már nem tudja az elkerülhetetlenül szükséges reformokat végrehajtani, így lemond a majdani Ferenc pápa javára.

Vidnyánszky, a mi pápánk, kételyek nélkül él. Pedig kell, hogy néha elbizonytalanodjon. Hiszen Vidnyánszky pápa egyben művész is és nem művész a művész, ha néha nem vonja kétségbe a saját alkalmasságát.

Hadd legyek most átmenetileg én a pápa lelkiismereti hangja, és kérem, hogy ő pedig viselje el az én jó szándékú okvetetlenségemet. Csak kérdezek. Hátha a kérdéseim gondolkodásra késztetik. Kezdjük ezt a belső beszélgetést.

Eminenciád elmondta, hogy mely okok teszik szükségessé az alapítvánnyá alakítást. Ezek egyike az, hogy a Színművészetin igen gyenge a képzés.

Csak kérdezem Szentségedtől, hogy mire alapozza ezt a kijelentést. Látott talán kellő számú vizsgaelőadást, hogy ezt a véleményt kialakítsa? Vagy látta valaha a végzett hallgatók munkáit, melyek esetleg igen gyatrán sikerültek?

Mert ha igen, fenntartás nélkül elfogadom elmarasztaló véleményét. De ha nem, akkor bátorkodom felhívni becses figyelmét arra a tényre, hogy én viszont számtalan rendkívül tehetséges frissen végzett fiatal pályakezdővel találkoztam, alkalmam volt velük együtt játszani és lebilincselt a tehetségük, a pályára való alkalmasságuk. Ha ez Önt nem ingatja meg hitében, inkább én vonulok vissza és elmarasztalom magam, hogy ennyi színházban töltött évtized után már nem vagyok képes megkülönböztetni a jót a rossztól.
Továbbá azt állítja Eminenciád, hogy a volt Egyetem liberális fészek. Nem szeretnék ezzel vitába szállni, hiszen az Ön elszánt hozzáállásának ez az egyik alap pillére. Mégis egy nagyon óvatos és bármikor lesöpörhető ellenérv következik.

Én magam is vezettem osztályt Lukáts Andorral közösen az Egyetemen. Akkor se tudtam, most a végzésük után sem tudom, hogy kinek mi volt, vagy most mi a világnézete. Nem volt fontos. Most sem az. Erre a beszélgetésre készülve faggattam jelenlegi növendékeket. Senki sem mondta, hogy őket bármilyen ideológiai befolyás érné.

A következő bekezdésben nagyon nehéz nekem elfogadni az Ön tévedhetetlenségét. Kérem, bármit mondok, ne inogjon meg az ebbe vetett hite.

Panaszolja, hogy a végzős diákok nem mennek vidékre, a preferált pesti színházak elszipkázzák őket. A helyzet az, hogy ezek a vidéki igazgatók nem látják, nem ismerik a végzős növendékeket, így nem is hívják őket. A színház igazgatók nem tekintik meg a nagy gonddal, alázattal létrehozott vizsgaelőadásokat. Ha nekem kellene reformokat bevezetnem, én az elsők között elrendelném, hogy minden magyarországi színház igazgatójának vagy főrendezőjének munkaköri kötelessége a végzősök vizsgaelőadásának megtekintése. Talán még arra is kötelezném őket, hogy egy-egy előadásukat hívják meg vendégjátékként a saját színházukba. Nagy élmény lenne a növendékeknek és a helyi közönségnek egyaránt.

Szentséged panaszolja, hogy jelenleg milyen rossz feltételek között működik a Színművészeti. Pusztul az épület, elavultak a technikai eszközök. Eminenciádnak igaza van. Az intézmény mindenkori vezetői szinte könyörögve kértek pénzt a mindenkori hatalomtól a fentiek orvoslására, de nem kaptak. Miután Szentségednek teljesen igaza van a diagnózisban, hogy szinte haldoklik az épület, remélhetjük Isten segítségével és az Ön pápai súlyával lesz esély a problémák orvoslására.

Szentséged ne haragudjon, ha beszélek a jövőről, mely az előjelek szerint akár komoly gondot is okozhat. A közvélemény kutatások szerint a fiatalok többsége ellenzéki gondolkodású. Ha ez így lesz a Színműre felvettek körében is, akkor tenni kell valamit az egységes ideológia kialakítása érdekében. Nyilván be kell iktatni, a művészet tanítási idejének rovására ilyen átnevelő órákat. Az én fiatal koromban volt olyan képzés, hogy tudományos szocializmus, volt olyan tantárgy, hogy világnézetünk alapjai. Félelemmel tölt el az a gondolat, hogy a művészeti képzés helyett ideológiai átnevelés lesz.

Végezetül kívánok Szentségednek eredményes gondolkodást. Búcsúzva Öntől, remélem, hogy az elmélyült gondolkodásnak köszönhetően időnként megszületik Önben egy parányi kétely, ami akár még párbeszédet is eredményezhet. Ez segítene helyes döntéseket hozni. Erről a kételyről senki sem fog tudni, csak Ön.
-- Tamás Jordán | 2020. augusztus 8.
___

Jordán Tamás elszavalta a Piros volt a paradicsom, nem sárgát, ... | 2022. 03. 24.
A Nemzet Színésze egyúttal bemutatta, mekkora jelentősége van a központozásnak.
https://www.facebook.com/tamas.jordan.73/posts/3213989175496034

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Az SZFE felajánlotta a tulajdonában álló, korábban egyetemi kollégiumként működő Vas utcai épületét a Magyarországra érkező ukrajnai menekültek elhelyezésére, írta az egyetem közleményében.

Azt írták: vasárnap délben, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM) együttműködve, a háború kitöréséig Ukrajnában tanuló, Harkovból és Kijevből érkező afrikai, ghánai és nigériai, diákokat fogadott be az intézmény.

Az SZFE hatvan ember részére ajánlott fel elhelyezési lehetőséget.
https://24.hu/kultura/2022/03/13/szfe-vas-utca-kollegium-ukrajna-menekultek/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Az igazgató úr (Szép Ernő) - FreeSzFE vizsgaelőadás
Pinceszínház, Színházterem
1093 Budapest, Török Pál u. 3.
2022. március 4., péntek, 19:00
https://www.jegy.hu/program/az-igazgato-ur-freeszfe-vizsgaeloadas-129716/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Az Exkluzív vendége Kováts Adél, a Radnóti Miklós Színház igazgatója
https://www.youtube.com/watch?v=7mRpWwTbvIw

Válasz

M Imre üzente 2 éve

"Három eset lehetséges: Rátóti Zoltán vagy súlyos szövegértési problémákkal viaskodó félkegyelmű, vagy mindenkit hülyének néző eszement manipulátor, vagy a kettő szimbiózisa. Sándor Erzsinek nekitámadva ugyanis azt állítja, hogy rektori kinevezése minden feltételnek megfelelt" - veti fel közösségi oldalán Gábor György filozófus, habilitált egyetemi tanár, az MTA Filozófiai Kutatóintézetének volt tudományos főmunkatársa

Akkor hát nézzük a száraz tényeket, kizárólag a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény alapján. A törvény 13. § (5) bekezdése kimondja: „Rektori megbízást az kaphat, aki felsőoktatási intézményben szerzett vezetési, szervezési ismeretekkel, gyakorlattal és legalább egy „C” típusú középfokú államilag elismert, – középfokú (B2 szintű) általános nyelvi, komplex – vagy azzal egyenértékű nyelvvizsgával rendelkezik, továbbá a felsőoktatási intézménnyel teljes munkaidőre szóló munkaviszonyban vagy közalkalmazotti jogviszonyban áll, illetve akivel ilyen jogviszonyt létesítenek.

A rektori megbízáshoz egyetem esetén egyetemi tanári, alkalmazott tudományok egyeteme és főiskola esetén egyetemi tanári, főiskolai tanári, egyetemi docensi, tudományos tanácsadói vagy kutatóprofesszori munkakörben történő alkalmazás szükséges.”

Zanzásítva, hogy Rátóti Zoltán is megértse: rektori megbízáshoz szükséges általános középfokú nyelvvizsga, továbbá egyetemi tanári kinevezés, amelyet a MAB szakértői véleménye nyomán a miniszter kezdeményez a köztársasági elnöknél.

Az egyetemi tanári kinevezés feltételei pedig a törvény 28. § (5) bekezdése alapján: „Az egyetemi tanári munkaköri cím adományozásának és az egyetemi tanári munkakörben történő alkalmazásnak feltétele, hogy az érintett rendelkezzék doktori fokozattal, amennyiben magyar állampolgár, habilitációval vagy azzal egyenértékű nemzetközi felsőoktatási oktatói gyakorlattal, továbbá az adott tudomány vagy művészeti terület olyan nemzetközileg elismert képviselője legyen, aki kiemelkedő tudományos kutatói, illetve művészi munkásságot fejt ki.

Az oktatásban, kutatásban, kutatásszervezésben szerzett tapasztalatai alapján alkalmas a hallgatók, a doktori képzésben részt vevők, a tanársegédek tanulmányi, tudományos, illetve művészi munkájának vezetésére, idegen nyelven publikál, szemináriumot, előadást tart.

Az egyetemi munkaköri cím adományozásának és az egyetemi tanári munkakörben történő alkalmazásnak a feltételeit a 69. § szerinti, az érintettre irányadó eseti követelményeknek megfelelően kell teljesíteni. Az egyetemi tanár jogosult a professzori cím használatára.”

Zanzásítva, hogy Rátóti Zoltán is megértse: egyetemi tanár az lehet, aki doktori fokozattal rendelkezik, továbbá habilitációval vagy nemzetközi felsőoktatási oktatói gyakorlattal, továbbá az adott tudomány vagy művészet nemzetközileg elismert képviselőjének kell lennie, valamint legyen képes idegen nyelven publikálni és előadást tartani.
https://szinhaz.online/gabor-gyorgy-kerdem-ratoti-zoltantol-mely-felteteleknek-meltoztatott-megfelelni/

###

Nem lehetett könnyű. 19 évesen Ceglédről bekerült a Színművészetire. Hamarabb híre ment a diákok között, hogy a Horvai-Kapás osztályba felvették a Két Lottit, mint ahogyan ők, Rátóti Zoltán és Kaszás Attila találkozhattak volna. Két nyeretlen, mokány magyar legény, jó kiállású naturburschok, az egyik az Al- a másik a Felföldről. Ilyenkor az osztályvezető tanárok hátradőlnek, és azt mondják, ők nem fognak dönteni, párbajozzák le a fiúk egymás közt. A párbaj megtörtént, az eredmény kihirdettetett: Kaszás a Vígszínházba került főszínésznek, Rátóti meg a József Attilába, azzal az osztályfőnöki ítélettel, hogy a pálya hosszú, magának majd később jön el az ideje.

Aki huszonévesen ezzel a pakkal indul el a pályán, abban erős lesz a bizonyítási kényszer, a megmutatkozás vágya, a siker akarása, a helyezkedésre való képesség, mert érzékeli, hogy mindenért egy kicsit többet kell dolgoznia, jobban kell akarnia, többet kell beletennie, nagyobb árat kell fizetnie, mint a másiknak, akinek már most itt van az ideje, és ölébe hullik a siker.
Rátóti olyan lett a pályán, mint a főiskolán. Megbízható, pontos, fegyelmezett, kiszámítható. Színészeti hivatalnok. Ám a pályát mindig is csodás találkozások tarkítják, néha érkezett egy-egy rendező, aki kilökte a komfortzónájából, és akkor Rátóti emlékezetes alakítást nyújtott, de türelmetlen volt. Gondolhatta: ha színészként nem, akkor majd igazgatóként jegyezteti meg magát. Közigazgatási gyakorlóterepnek Magyarföldet tekinthette, ahol választott polgármesterként deszkatemplomot avatott. Óvoda, iskola sem volt ugyan, de templomavatáshoz talán kevésbé szigorúak az egészségügyi rendelkezések. Onnan ült át a kaposvári színház igazgatói székébe, ahonnan számos neves kollégájának kirúgását intézte. Nagyralátó tervei voltak. Hangárszínházat, kirakatszínházat, Új-Globe Színházat álmodott, és black tie partykra járt, aminek eredményeként kirúgta a gazdasági igazgatóját, és helyére Szita Károly kedvenc kosárlabdacsapata edzőjének testvérét, egy fodrásznőt nevezett ki rövid időre. Utána Fülöp Pétert, aki máig kaposvári igazgató és államtitkár-helyettes egy személyben. Így rentábilis.

2016-ban Rátótiból egyszer csak sok lett a városnak. Rávették, hogy kisgyerekeire hivatkozva adja fel a színigazgatást, vagy ráégnek a botrányok. De akit egyszer kidörzsölt a bársonyszék, az mégis ragaszkodik az érzéshez. A Nemzeti Színház stratégiai igazgatója lett. Meg nem valósult MMA elnöki álmáért kaphatta cserébe.

Most azt várja, hogy az a kuratórium, amelynek tagja, döntsön arról, hogy az őrá kiírt pályázatnak megfelelve alkalmas-e a Színművészeti Egyetem rektori feladatára. Rátóti pontosan tudja, hogy semmilyen képesítése sincs ehhez. Nem végzett doktori iskolát, nincsen nyelvvizsgája, nem lehetne rektor a világ egyetlen valamirevaló egyetemén sem.

Szakmailag egy deszkatemplommal, néhány jól megoldott szereppel tud elszámolni. Hatvan éves; ha most nem teljesíti be Horvai jóslatát, akkor soha. Színháztörténeti munkák apróbetűs lábjegyzetei fognak megemlékezni a működéséről. Eljött az ő ideje.
https://nepszava.hu/3142380_most-van-kesobb

Tehát az nem elég, ha Rátótról származik, épp', mint a csikótojás...

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Gáspárik Attila leszögezi: “A színház pénzért sem hazudhat.”
https://szinhaz.online/gasparik-attila-szinigazgato-ne-iteljenek-mar-meg-engem-demeter-szilard-alapjan/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

“Elhunyt Csémy Melinda, 38 éves pszichológus, a Freeszfe oktatója. Ezek a száraz tények. Mögötte rengeteg kérdés, döbbenet, és hallgatás” – írja a Freeszfe Egyesület.
https://szinhaz.online/38-evesen-elhunyt-csemy-melinda-a-freeszfe-oktatoja/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Petőfi-filmügy: onanizálás és sehonnai, bitang ficsúrok

„R. P. bejegyzése őt magát minősíti, de ez a kisebbik gond. A nagyobb az, hogy aki ilyet leír és komolyan gondolja és/vagy szellemesnek hiszi (valószínűleg igen), annak semmi köze nincs se a kultúrához, se a művészetekhez, se a humánumhoz, úgyhogy nemhogy 4,5 milliárdot, de egy lyukas garast sem szabadna kapnia a köz pénzéből. Azt már meg sem említem, hogy azoknak is bocsánatot kellene most kérniük, mélyen pironkodva, akik megdobták őt ezzel az irdatlan pénzzel és a lehetőséggel, hogy R. P. ezek után filmrendezőnek képzelje magát...”

-- Schilling Árpád
Január 28.
Rákay Philip bejegyzése mellékelve.

Micsoda kicsinyes, frusztrált, humortalan és ostoba reakció ez? Azzal az állítással szemben, hogy mindenféle szakmai, művészi és társadalmi indoklás nélkül, kizárólag a párthűség jutalmaként kapott irdatlan összegű támogatást ez az ember, és ezzel óriási károkat okoz már most, mielőtt még a "sokat bizonyított alkotóstáb" egyáltalán munkába lendült volna, ellenállításként homofób és személyeskedő (az ügyben teljesen érintetlen feleségem idecitálása ízléstelen, amiért leginkább egy jókora pofon járna) megjegyzéseket tesz.

Az a legnagyobb baj ezekkel a sehonnai, bitang kis ficsúrokkal, hogy annak ellenére, hogy övék az állam és az EU (tehát a magyar és európai polgárok adójából származó) támogatás döntő hányada, ők kapják az összes állami kitüntetést, amit egymásnak osztogatnak, övék a közmédia, ők ülnek az állami intézmények élén, sok milliós autókkal furikáznak, és nyaralnak amikor akarnak bárhol a világon, ahova az állam utaztatja őket, védve vannak az ügyészségtől, a bíróságtól, tehát hiába ők a mindent nyerők, mégis ilyen nyomorult lúzerlogika világlik ki minden megnyilvánulásokból. Se méltóság, se humor, se nagyvonalúság, se elegancia, se büszkeség, és legfőképpen: kétséges, vagy annál is rosszabb szakmaiság. Fröcsög belőlük a szorongás, a rettegés, a pitiáner infantilizmus. Óvodás gyerekek üvöltenek így, hogy végre szeressék már őket.

Azért harcolnak, azért nyivákolnak, mert legbelül érzik, hogy üresek, és ezt az ürességet, ha már igazi (nem pénzen vett, nem hűséggel elért, nem mesterségesen gerjesztett) elismeréssel nem is, legalább önfényezéssel, meg mindent elsöprő agresszióval tömik tele. Minden, amihez hozzáfognak, és amit végül kipréselnek magukból, az leginkább szánalmas. Az összes tévéjük, újságjuk, felvonulásuk, fesztiváljuk, filmjük, színházuk szánalmas, mert merő bizonygatás. Nincs bennük semmi, amit érdemes volna megosztani másokkal, ezért csapnak akkora palávert minden körül, hogy a hitelesség és közérdek látszatát keltsék.

"Nem volna más a helyzet, Kálmi." Hiába buzizol, hiába taposol a feleségemen, nem lesz más a helyzet. Egy szerencsétlen, törtető paprikajancsi maradsz, akkor is, ha Londonban veszed a zakódat, ha az összes hasonló gyökér haverod előtt te lehetsz a sztár, akkor se leszel senki más, mint egy megafon valaki más kezében. Egyedül habkönnyű vagy, ha mögötted nem állnának, elfújna a szél.

Most mondhatnád, hogy "te vagy a senki, Árpi, te vagy, te vagy", mert ez kívánkozna ki a fogad kerítésén, ezt az adok-kapok logikát tanultad és tetted magadévá, ezért szeretnek és tartanak téged az urak (akik inkább levágnák a kezüket, csak segíteni ne kelljen annak, aki semmi hasznot nem hajt nekik). De bizony nagyot tévednél!

Mert amíg te örök életedben bizonygatni fogod, hogy valaki vagy, és tekintsenek rád úgy, mint valami fároszra, én az ilyen erőlködést megvetem. Inkább legyek egy rozoga lélekvesztő a világ tengerén, mint egy gőgös kiskakas a hátsó udvarban.

Erre a film-ügyre is csak azért reagáltam, mert egy újabb bizonyítékát láttam, mennyire leértékelődött a szakmaiság, és milyen újabb szintre emelkedett az arcátlanság. Rettenetesen fáj látnom, hogy nagyrabecsült szakmabelieknek kell eltűrniük ezt a megállíthatatlannak tűnő szellemi összeomlást. Megrendítő átélni a színháziak és filmesek ilyen mértékű kiszolgáltatottságát.

Hát, hogy a fenébe ne érezném át az egzisztenciális félelmet. Hát, hogy a fenébe ne tudnám, mennyire megalázó körülmények között dolgoznak sokan. Hát, hogy ne sújtana le ez az egész szerencsétlenség, és a változtatásra való képtelenség. Szakmai életünk során az egyik legfájdalmasabb pillanat, amikor szemünket lesütve hallgatunk egy pojácát, aki ordas humorával leckéztet minket, mi meg követjük az utasításait, mert élni akarunk. Élni akarunk!

Fájdalmas ez a hallgatás. Megértem. Tisztelem azokat, akik legalább nem tesznek úgy, mintha mindez rendben volna. Tisztelem azokat, akik merik vállalni a szomorúságot, a mások által megvetett, mert rettegett megrendültséget. Tisztelem azokat, akik hordani merik magukon a mélységes tragédia lenyomatát. Ez a tragédia, ez a kulturális pusztulás csak akkor emel fel minket egy kicsinykét, ha szigorú tekintettel, az infantilis, talmi felszabadulás látszatát is kerülve merünk szembenézni ezzel a viharral. Hősnek azt tartom, aki nem ironizál ma azon, ami történik, hanem felnőtt ember módjára képes kimondani: nincs ez rendben így.
https://magyarnarancs.hu/feketelyuk/petofi-filmugy-onanizalas-es-sehonnai-bitang-ficsurok-245576

Schilling Árpád (Cegléd, 1974. május 1. –) Jászai Mari-díjas rendező, Sárosdi Lilla színésznő férje, a Krétakör alapítója, 1995 óta művészeti vezetője.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Schilling_%C3%81rp%C3%A1d_(rendez%C5%91)

Válasz

M Imre üzente 2 éve

A tíz legnézettebb magyar film közül ötöt ő rendezett, mégis hat tervéből hatot visszadobott a filmes támogatásokról döntő Filmintézet az elmúlt időszakban, aminek állítólag köze volt a FreeSZFE melletti kiállásához. Fricskából megcsinálta a minden snittjében a NER-t parodizáló Bűnös várost. Herendi Gábor Balázs Béla-díjas filmrendezővel beszélgettünk.
https://www.szabadeuropa.hu/a/herendi-gabor-elhallgattatott-filmesek-toxikoma-bunos-varos-ner-parodia/31619295.html
Interjú hangban:
https://audio.rferl.org/HU/2021/12/03/e7b90822-1559-458c-bcbd-5d79b7e8f688.mp3

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Cserhalmi György: Velem semmit nem tudnak csinálni | 2021. december 17.,

Nem hinném, hogy gyáva társadalomban élünk, sok az elégedetlen ember. Teljes joggal. Én annyit tudok ehhez hozzátenni, hogy azon a színpadon, ahol lehetőségem van, elmondom a véleményem. Annyira aktuális ez, hogy most kell kibeszélni, nem tudom megvárni, amíg valaki drámát ír a mindennapjainkból – fogalmazott a Kossuth- és Balázs Béla-díjas, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Cserhalmi György.

A művész szerint attól, hogy az emberek óvatosak, nem biztos, hogy apatikusak, de nem szeretnének túlzottan belebonyolódni a kellemetlen ügyekbe, de véleménye szerint eljön majd a pillanat, amikor a fülke magányában felteszik a kérdést: mit is csináljanak? És akkor Cserhalmi György szerint oda ikszelnek, ahova akarnak.

A Magyar Művészeti Akadémián mondott székfoglaló beszédével nagy vihart kavart színész hangsúlyozta, hogy ami most van, az „csak” visszaélés a hatalommal, de azt nem hiszi, hogy a kultúrát hosszútávon le lehetne igázni.
https://hang.hu/magyar-hang-plusz/cserhalmi-gyorgy-velem-semmit-nem-tudnak-csinalni-134619

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Több mint 19 millió forint jött össze a Freeszfe jótékonysági aukcióján, a legnagyobb összegért a Sátántangó eredeti munkakópiája kelt el.

December 12-én tartották az első Freeszfe jótékonysági aukciót, amelyre 313-an licitáltak, a meghirdetett 58 tételből 55 elkelt – írja a Freeszfe Egyesület.

Az elkelt tételekről készített listából kiderül: az első Freeszfe-maszkért valaki 105 ezer forintot fizetett.

Hozzáteszik: a pénzt teljes egészében vizsgafilmek és vizsgaelőadások elkészítésére, a tehetséges hallgatókra fordítjuk. „Ez az összeg, bármilyen nagy is, csak egy részét fedezi a közeljövőben várható kiadásoknak, a vizsga- és diplomafilmek és előadások elkészítésének, ezért a gyűjtést folytatjuk, minden támogatást továbbra is köszönettel fogadunk, és a felhasználásáról hírt adunk” – teszik hozzá. Az aukció folytatódik, az axioart.com művészeti lehet licitálni.
https://eduline.hu/felsooktatas/20211214_Freeszfe_aukcio

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Színművészek, rendezők, írók, televíziós személyiségek, képzőművészek felajánlásaira lehet licitálni december 12-én.

A Freeszfe közleményében az áll, hogy a licitekkel a Színház- és Filmművészeti Egyetem 155 éves hagyományának folytatását, a vizsga- és diplomafilmek létrejöttét segítik.

A Freeszfe alkotóműhelyének 170 hallgatója, több mint 100 oktatója és 6 munkatársa van - teszik hozzá. Az oktatók a kezdetektől ingyen dolgoznak, és nemcsak tanítanak, hanem az adminisztrációs munkát is ők végzik, honlapot készítenek, workshopokat szerveznek, okiratokat egyeztetnek a jogászokkal. A hallgatók munkacsoportokat alkotnak, videókat vágnak, raktárat pakolnak, díszletet cipelnek. "Mindenki erején felül teljesít a közösségért, az oktatás és a művészet szabadságáért" - teszik hozzá.

Bár sokan segítik az egyesületet adományokkal, helyszín vagy eszközök biztosításával, a Freeszfe egyesület számláján a jelenleg rendelkezésükre álló összeg

-- márciusig biztosítja a tavaly megkezdett munka, a képzések folytatását. De diplomafilmeket, vizsgaelőadásokat már nem tudunk létrehozni - emelik ki.

A felajánlott tárgyakra, amelyek között szerepel Tarr Béla Sátántangó című filmjének eredeti munkakópiájának képanyaga, Nagy Ervin a Tanár című sorozatban viselt bőrkabátja, Básti Juli Mása-könyve a Három nővérből - itt lehet licitálni:
https://forms.gle/QYpjjMLctS1zmVsg7

https://eduline.hu/felsooktatas/20211126_freeszfe_aukcio

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Jövő héten a német és osztrák partneregyetemeken vehetik át a diplomájukat azok a Freeszfe-s hallgatók, akik az egyesület EmEx nevű diplomamentő programjában tanultak - mondta el a 444-nek Csató Kata, a Freeszfe elnöke és oktatója.

A nyolcfős színházi dramaturg osztály a ludwigsburgi előadóművészeti egyetemen, az intézmény saját diákjaival együtt kapja meg a diplomaosztón az oklevelet. A tíz végzős színészhallgató pedig Ausztriában diplomázik, nekik külön ceremóniát szervez a salzburgi zeneművészeti egyetem.
https://444.hu/2021/10/05/jovo-heten-kapnak-diplomat-az-elso-freeszfe-s-vegzosok

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Esti gyors/interjú Csáki Judittal
2021.09.20., hétfő 18:35
Riporter: Dési János
(podcast)
https://www.klubradio.hu/adasok/vidnyanszky-kiradirozta-a-szinhazi-szakmabol-az-ertekalapu-kivalasztast-121025

Válasz

M Imre üzente 2 éve

A Freeszfe Egyesület szeptember 27-től október 1-ig a Budapesti Őszi Fesztivál felkérésére programsorozattal készül, mellyel a centenárium alkalmából Jancsó Miklós szellemi örökségét ünnepli.

Hétfőn 22 órától jókedvű virrasztás lesz: a Freeszfe Egyesület Jancsó Miklós 100. születésnapján együttlétre, beszélgetésre, éjszakai filmvetítésekre várja a barátokat, tanítványokat, a közönséget.

Programok:
https://magyar.film.hu/filmhu/hir/jancso-miklost-unnepli-a-freeszfe-egyesulet.html

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Az élettelent teszi élővé. Egy bábrendező hétköznapjai | 2021.08.06.

Ha kedveled a bábelőadásokat, te is biztosan találkoztál már Csató Kata nevével, aki több fantasztikus magyar bábelőadást is rendezett. Ha még nem, itt az ideje, hogy megismerd a munkásságát, ugyanis egészen onnantól kezdve, hogy a lengyelországi varsói Színművészeti Egyetem BábTanszékén Bialystokban bábszínész és bábrendező diplomát szerzett, odáig, hogy jelenleg a Freeszfe Egyesület elnökségében dolgozik, számos izgalmas pontja van a pályafutásának és a mindennapjainak.

Hogyan telnek a hétköznapjai?

Jelenleg a Freeszfe Egyesület elnökségében dolgozom és mivel egy új egyesületről, egy új rendszerről, struktúráról van szó, amit fel kell építeni, így a hétköznapjaim legnagyobb részét ez tölti ki a gyermeknevelésen kívül, mivel nyári szünet van, és két gyermekemmel vagyok itthon, akik 10 és 8 évesek. Ezzel párhuzamosan az Európai Szabadúszó Művészek Egyesületének (mely civil szervezet szintén) a következő évadját állítjuk össze, melyben egy fesztiválprogram is szerepel.

https://www.bien.hu/interju-csato-kata-babrendezovel/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Cserhalmi székfoglalója megdöbbentette az MMA-t | 2021.09.01.

„A hatalom ma is egyféleséget akar, egy olyan masszát, amelyből egyformára lehet szaggatni az itt lakókat” – mondta a színész.

Nem adta ki a Népszavának a Magyar Művészeti Akadémia titkársága Cserhalmi György színművész székfoglaló beszédét, amelyet abból az alkalomból mondott, hogy az MMA tagja lett.
https://nepszava.hu/3130829_titanok-harca-velenceben

A hírlap tudósítása szerint a Nemzeti Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar színész Állj ki vagy című írását felolvasva megemlékezett a rendszerváltás előtti időszakról, amelyben humorral sokkal hatékonyabban lehetett kritizálni a rendszert, mint a székely himnusszal. Beszélt arról, hogy mit jelent számára Szolnok és Kaposvár, és emlékeztette a jelenlévőket arra, hogy a színházvezetők viszonya az idő tájt is különleges volt a hatalomhoz. Ádám Ottót, a Madách Színház igazgatóját idézte, aki azt mondta egy döntéshozónak, „adjanak sok pénzt és szeressenek minket, de ha sok pénzt adnak, akkor nem is kell, hogy szeressenek.”

Cserhalmi szerint nem kaptak sok pénzt, sem sok szeretetet a hatalomtól. Ami a jelent illeti, a színész úgy látja, a két magyarországi színházi társaság küzdelme épp a színháznak árt a legtöbbet. Kiállt a korábbi Színház- és Filmművészeti Egyetem mellett, ahol az oktatás „okos, értékes, érzéki, európai” volt, és szerinte nincs igazuk azoknak, akik úgy látják, hogy az egyetem nem nevelt hazafiságra: egy olyan országban szeretne élni, „ahol a politika nem téveszti össze magát a tízparancsolattal, ahol hihetünk magunkban és hisznek nekünk.”

Cserhalmi úgy látja, „a hatalom ma is egyféleséget akar, egy olyan masszát, amelyből egyformára lehet szaggatni az itt lakókat, és ha ehhez nem hasonultok, akkor nem vagytok jó honleányok és honfiúk. Isten ne adja, hogy ebben a hazában újra bizonyítani kelljen, hogy ki a jó hazafi. (…) Kell a változás, de csak olyan, ami velünk átbeszélve, a mi egyetértésünkkel történik, minden más történés, nem csak hasonlít az erőszakra, hanem maga az erőszak, mégpedig a leggonoszabb időket idézi. Ne menjünk ebbe bele, ez egy rossz út rossz állomása, amely nem csak a jövőnkre hoz szégyent, hanem a múltunkra is, a jelent pedig elviselhetetlenné teszi”.

A tudósítás szerint a székfoglaló beszédet „visszafogott taps” fogadta. Nagy Viktor, az MMA tagozatvezetője azt mondta, vitatkozna az új akadémiai taggal, és bizonyos kérdésekben nem értenek egyet.

A színész korábban sem titkolta, mit gondol a szakmáját érintő döntésekről:
https://magyarnarancs.hu/szinhaz2/cserhalmi-gyorgy-szinhazak-torvenyjavaslat-125203

A Népszava érdeklődött Cserhalmitól, hogy miért lépett be az MMA-ba. Azt mondta, azért, mert hívták, és mert a korábbi elnökségi tagnak, Sára Sándor rendezőnek ez volt a végakarata.

https://magyarnarancs.hu/belpol/cserhalmi-szekfoglaloja-megdobbentette-az-mma-t-241395

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Újabb teljes osztályok hagyják el az SZFE-t | 2021.09.04.

Összesen 74 hallgató.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem újabb 74 hallgatója szüntette meg a jogviszonyát, teljes osztályok is távoztak – közölte a Freeszfe Egyesület. Ők szeptembertől a Freeszfe Egyesület közreműködésével a salzburgi Mozarteumban, a ludwigsburgi előadóművészeti egyetemen, a varsói színművészeti egyetemen, a svájci Academia Dimitrijben, a pozsonyi színművészeti egyetemen és a bécsi zeneművészeti egyetemen folytatják tovább tanulmányaikat.

A távozó hallgatók közül

-- Színházrendező - zenés színházi rendező szakirány, III. évfolyam: teljes osztály, 7-ből 7 hallgató
-- Színházrendező, végzős, V. évfolyam: teljes osztály, 6-ból 6 hallgató
-- Színházi dramaturg, III. évfolyam: teljes osztály, 8-ból 8 hallgató
-- Színházi dramaturg, végzős, V. évfolyam: teljes osztály, 8-ból 8 hallgató
-- Látványtervező művész MA, II. évfolyam: 6-ból 6 hallgató
-- Színházrendező - bábszínházi rendező szakirány, V. évfolyam, teljes osztály, 6-ból, 6 hallgató
-- Drámainstruktor - színjáték szakirány, II. évfolyam: 1 hallgató
-- Színművész, V. évfolyam, 13-ból 7 hallgató
-- Színművész, V. évfolyam: 11-ből 10 hallgató
-- Dokumentumfilm-rendező művész, II. évfolyam: 9-ből 3 hallgató
-- Doktori iskola, 12 hallgató

https://www.facebook.com/freeszfe.hu/photos/a.106866054742201/216666867095452/

https://magyarnarancs.hu/belpol/ujabb-teljes-osztalyok-hagyjak-el-az-szfe-t-241492

Válasz

M Imre üzente 2 éve

A CEU-tól kapott termeket és kollégiumi szobákat a Freeszfe Egyesület |
2021. augusztus. 27.

Az intézmény próbatermet is biztosít a színházi képzésekhez.

Mivel az egyetemi autonómia és az oktatás szabadsága mindkét intézmény alapelve, ezért a Közép-európai Egyetem (CEU) úgy döntött, segít a Freeszfe Egyesületnek, így néhány tantermet ajánlott fel budapesti, belvárosi campusán – adta hírül az egyesület a Facebookon.

A közlemény szerint ezeket a termeket filmes hallgatók fogják használni, illetve néhány új, induló kurzusuk helyszínei is ezek lesznek majd szeptembertől.

A fentieken kívül a CEU Konferencia Központ „magas színvonalú kollégiumi szobákat” is biztosít az egyesület hallgatóinak, illetve próbatermet a színházi képzésekhez.

„Nagyon hálásak vagyunk ezért a nagylelkű segítségért. Enélkül nem tudnánk elkezdeni a következő félév oktatását, sőt, a Freeszfe Egyesület első, szabad tanévét sem” – írták a közleményben.

https://hvg.hu/itthon/20210827_ceu_tanterem_probaterem_freeszfe_egyesulet

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Enyedi Ildikó is megszólalt az SZFE-s hallgatók "édesgetésével" kapcsolatban | 2021. augusztus. 23.

Színház- és Filmművészeti Egyetem jelenlegi vezetésének át kellene gondolnia, kiket hív „önképző szakkörnek”.

"Amikor az új SZFE vezetői lekicsinylően úgy fogalmaznak, hogy a diákok egy önképzőköri egyesületet választottak az általuk kínált komoly, elismert, akkreditált, diplomát adó képzés helyett, akkor nem említik, hogy, akik ezeket az akkreditációkat megteremtették (egy szak akkreditálása több éves kemény csapatmunka eredménye) jelenleg nem az új SZFE-n tanítanak. Hanem a FreeSZFE nevű önképzőköri egyesületben" - írja a Enyedi Ildikó, Arany Medve-díjas rendező Facebookon.

Pár hete derült ki, hogy a modellváltásra kényszerített Színház- és Filmművészeti Egyetem 2019-ben indult filmes, rendező és operatőr osztályainak hallgatói is elhagyják az SZFE-t, és tanulmányaikat a Freeszfe Egyesület közreműködésével folytatják tovább. Erre reagálva az egyetem mostani vezetése olyan közleményt adott ki, a Freeszfe-t "egy önképző egyesületnek" minősítette, amely "felelőtlenül egy felsőoktatási akkreditációval nem rendelkező, államilag elismert diplomát kiadni nem jogosult tanfolyamba édesgeti" a hallgatókat.

A Testről és lélekről és A feleségem története rendezője szerint a kormány által modellváltásra kényszerített mostani SZFE úgy kommunikál lekezelően a Freeszfe-ről, hogy közben a legtimitását éppen a Freeszfe mostani oktatóinak és azok sokéves munkájának köszönheti.

https://eduline.hu/felsooktatas/20210823_szfe_enyedi_ildiko

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Hét osztály elhagyja az SZFE-t, a Freeszfe Egyesületben folytatják a tanulmányaikat
Rendezők, operatőrök, vágók, forgatókönyvírók | 2021. 08. 14.

Elhagyja a 2019-ben indult filmes 6x6 és MA rendező és operatőr osztály a Színház- és Filmművészeti Egyetemet.

A Freeszfe Egyesület sajtóközleménye szerint az SZFE jelenlegi filmes képzéséből a következő osztályok hallgatói szüntették meg jogviszonyukat az egyetemmel:

BA osztályok

-- gyártásszervezők (6-ból 5 hallgató)
-- filmrendezők )teljes osztály, 5-ből 5 hallgató)
-- vágók (teljes osztály, 6-ból 6 hallgató)
-- operatőrök (teljes osztály 6-ból 6 hallgató)
-- filmforgatókönyvírók (teljes osztály, 6-ból 6 hallgató)

MA osztályok

-- filmrendezők (teljes osztály, 7-ből 7 hallgató)
-- operatőrök (7-ből 6 hallgató)

Mint látható, majdnem a teljes a 2019-es filmes évfolyam otthagyta az egyetemet, amely a tanárok és a diákok tiltakozása közepette került át alapítványi tulajdonba. Az SZFE-t elhagyó hallgatók szeptembertől a Freeszfe Egyesület közreműködésével folytatják a tanulmányaikat.

https://magyar.film.hu/filmhu/hir/het-osztaly-elhagyja-az-szfe-t-a-freeszfe-egyesuletben-folytatja-a-tanulmanyaikat.html

Válasz

M Imre üzente 2 éve

A Freeszfe Egyesület premierjével indul az idei Thealter | 2021. július 26.

31. alkalommal rendezi meg a szegedi MASZK Egyesület a THEALTER nemzetközi színházi fesztivált. A hazai független szcéna legizgalmasabb színházainak előadásait bemutató programsorozat fő helyszíne ezúttal is a szegedi Régi Zsinagóga különleges hangulatú épülete lesz, de játszanak még többek közt a Szegedi Nemzeti Színház balett-termében, a Kisszínházban, a Grand Caféban, a Belvárosi Moziban és a Mars téri piacon is. Idén is a műfaji sokszínűség jellemzi a fesztivált: prózai előadást, táncprodukciót, bábszínházi darabot, monodrámát és versdrámát, több előadás után pedig beszélgetést is kínálnak a programban a Szegedre látogató nézőknek.

Az első nap programja a Régi Zsinagógában a Caligula helytartója című előadás bemutatójával, a Freeszfe Egyesület produkciójával zárul, melyet Samudovszky Adrian végzős hallgató állít színpadra.

https://papageno.hu/intermezzo/2021/07/a-freeszfe-egyesulet-premierjevel-indul-az-idei-thealter/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

A Freeszfe diplomamentése kapta az Európai Polgár díjat | 2021. 07. 12.

A Freeszfe Egyesület Emergency Exit diplomamentő programja kapta 2021-ben az Európai Polgár díjat Magyarországon. A 2008-ban alapított díjjal az Európai Parlament olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeket díjaz, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, vagy az EU értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítanak ki, melyek az Európai Unió Alapjogi Chartájában foglalt értékeket képviselik.

A díjra magánszemélyeket és szervezeteket jelölhetnek. A jelöléseket az EP-képviselőkből álló nemzeti zsűrik rangsorolják, majd az Európai Parlament alelnökének vezetésével ülésező brüsszeli zsűri dönt a díjazottakról.A kuratóriumot a kuratórium elnöke, az Európai Parlament négy alelnöke, az Európai Parlament két korábbi elnöke, két kiemelkedő személyiség, valamint egy páneurópai civil társadalmi szervezet és egy páneurópai ifjúsági szervezet egy-egy képviselője alkotja.

A Freeszfe Egyesület Emergency Exit diplomamentő programjának célja, hogy a Színház és Filmművészeti Egyetem modellváltása miatt az egyetemről távozó hallgatók oktatóikkal folytathassák a képzésüket, és diplomát kaphassanak. Öt európai egyetem – a salzburgi zeneművészeti egyetem (Universitat Mozarteum), a ludwigsburgi előadóművészeti egyetem (Akademie für Darstellende Kunst Baden-Württemberg), a varsói színművészeti egyetem és annak kihelyezett bialystok-i bábtanszaka (Akademia Teatralna im. Aleksandra Zelwerowicza), a svájci színiakadémia (Accademia Teatro Dimitri) és a bécsi Filmakadémia (Filmakademie Wien) – ismeri el az SZFE hallgatóinak eddig megszerzett kreditjeit, és segíti az oktatóikkal tovább folytatott munkát.

A díjat az Európai Parlament hazai irodájának szervezésében először Magyarországon, majd novemberben Brüsszelben, egy központi ünnepségen adják át az összes európai díjazottnak.

https://24.hu/kultura/2021/07/12/freeszfe-emergency-exit-diplomamentesa-europai-polgar-dij/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Az Alkotmánybíróság szerint nem Alaptörvény-ellenes az alapítványi egyetemek szabályozása | 2021. június. 11.

Az eredetileg meghatározott 90 nap helyett végül kisebb késéssel, 113 nap után megszületett a határozat.

A Fővárosi Törvényszék még február végén indítványozta az Alkotmánybíróságnál (Ab), hogy tegyék semmissé a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) modellváltását megvalósító törvényt.
https://eduline.hu/felsooktatas/20210301_szfe_alkotmanybirosag
Továbbá azt is alaptörvény-ellenesnek tartották, hogy a felsőoktatási törvény módosítása után a választott szenátus helyett minden alapítványi tulajdonba adott egyetemen a fenntartó alapítvány fogadhatja el egyebek közt az intézmény költségvetését, szervezeti és működési szabályzatát, vagyongazdálkodási tervét, illetve ők írják ki a rektori pályázatot.

Az Alaptörvény szerint 90 napon belül kellett volna dönteni az ügyben, de az most csak késéssel, a 113. napon valósult meg - számolt be róla a hvg.hu.
https://hvg.hu/kultura/20210611_alkotmanybirosag_alapitvanyi_egyetemek_szabalyozas

A pénteken közzétett Ab-határozat nem semmisítette meg a vitatott paragrafusokat, de kimondta:

-- alkotmányos követelmény, hogy a fenntartó köteles a felsőoktatási intézmény szenátusát – mint a felsőoktatási intézmény oktatási-kutatási autonómiájának letéteményesét – megillető véleményezési jog gyakorlására kellő időt biztosítani, továbbá lehetőséget kell biztosítania érdemi javaslattétel megfogalmazására, amelyet a fenntartónak nyomon követhető módon figyelembe kell vennie döntéshozatala során.

Az indoklásban Ab hangsúlyozza, hogy a fenntartói jogkört gyakorló kuratórium és a felsőoktatási intézmény közös feladata és közös felelőssége a működés hatékonyságának és az oktatási-kutatás minőségének biztosítása. A költségvetés végleges elfogadása a kuratórium részéről például „nem sérti a felsőoktatási intézmény autonómiáját, amennyiben a költségvetés részletes megalkotásában a szenátus érdemi megismerési, javaslattételi és véleményezési lehetőséggel bírt”. A rektori pályázat kiírása feltételezi azt, hogy a rektori pályázatra javaslattétel készüljön, ami szenátusi jogkör, tehát „a szenátusnak érdemi befolyást biztosító jogszabályi környezet alapján a támadott szabályozás nem alaptörvény-ellenes”.

Az Alkotmánybíróság a közleményben arra is kitért, hogy az SZFE-vel kapcsolatban további két ügy van még náluk folyamatban, ezekről később döntenek.

https://eduline.hu/felsooktatas/20210611_alkotmanybirosag_alapitvanyi_egyetemek

Válasz