M Imre üzente 2 hónapja

Budapest Városháza: Ha városunk jövőjének alakításában szeretnél részt venni, a Főpolgármesteri Hivatalnál izgalmas lehetőségek várnak! <3

Lelkes és tapasztalt szakembereket keresünk csapatunk bővítéséhez az alábbi munkakörökbe:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=705306915113346&set=a.189423030035073
Bővebben:
https://einfoszab.budapest.hu/list/palyazat-allas-hivatali-view

Válasz

M Imre üzente 2 hónapja

Mikor mondhat fel azonnali hatállyal a munkavállaló, és a munkáltató?

Az Adó.hu írta meg, mit mond erről a Munka Törvénykönyve. A rendkívüli felmondás többek között akkor léphető meg (a munkáltató, vagy a munkavállaló részéről) indoklással, ha a másik fél a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi.

Példákat is hoztak rá, mikor állhat elő az a helyzet, amikor a munkavállaló rendkívüli felmondással élhet.

-- Ha a cége, főnöke nem fizetett bért a munkavállalónak.

Emiatt a munkavállaló jogosult lehet azonnali hatályú felmondással megszüntetni a munkaviszonyát, hiszen a munkáltató egyik legfontosabb kötelezettsége az, hogy a munkabért kifizesse a dolgozóknak. A kötelezettségszegés pedig egyértelműen jelentős, hiszen a dolgozó a fizetéséből él. Ha azt nem kapja meg, akkor nehézségekbe ütközik, a megélhetését kockáztatja. A szándékosság, illetve súlyos gondatlanság megítélése helyzetről-helyzetre szükséges, de mivel a bérfizetés a munkáltató alapvető kötelezettsége, így ha a fizetés elmarad, akkor legalább a súlyos gondatlanság általában megállapítható.

A másik alapot adó eset, ha valamelyik fél egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi. Ebbe a kategóriába lényegében a magatartások széles köre beletartozhat, de tipikusan ilyen lehet az,

-- ha a munkáltató nyilvánosan súlyosan sértő megjegyzéseket tesz a munkavállalóra, amely a munkavállaló negatív megítélését vonhatja maga után.

A cikkben arra is kitérnek, ha van ok az azonnali hatályú felmondásra, akkor a tudomásszerzéstől számított tizenöt napon belül lehet élni a felmondás jogával (de legfeljebb az ok bekövetkeztétől számított egy éven belül), bűncselekmény elkövetése esetén pedig a büntethetőség elévüléséig lehet gyakorolni. A határidők elmulasztása jogvesztő. Fontos szabály az is, hogy a felmondást írásba kell foglalni.

Ha munkavállalóként szeretnénk élni az azonnali hatályú felmondás jogával, akkor elsőként meg kell vizsgálnunk, hogy az alapot adó körülmények fennállnak-e, ezt követően pedig a határidőket is figyelemmel kell kísérnünk. Ha minden körülmény adott, akkor pedig olyan felmondást kell megfogalmaznunk, amely pontosan, a jogszabályi feltételeknek megfelelően tartalmazza a jogviszony-megszüntetés indokát.

Érdekes kérdés lehet az is, hogy ha a dolgozó mond fel azonnali hatállyal, akkor vajon járhat-e neki végkielégítés. Az Officina.hu cikke szerint ha a munkavállaló azonnali hatályú felmondása jogszerű, akkor jár a vérkielégítés, hiszen ekkor a dolgozó a sértett fél. Mint írják, a munkavállaló azonnali hatályú felmondása esetén a munkáltató hozzájárulása nélkül szűnik meg a munkaviszony. Jól meg kell azonban gondolni szerintük a döntést, mert az azonnali hatályú felmondás visszavonására csak a másik fel (vagyis a foglalkoztató) beleegyezésével van lehetőség.
https://24.hu/fn/gazdasag/2024/02/13/durva-munkaltatoi-huzas-azonnali-felmondas/

Válasz

M Imre üzente 4 hónapja

BKV | Metró Üzemeltetéstechnológiai Főmérnökség: Felügyeleti és vezérlőrendszerek üzemeltetése feladatokhoz felvételt hirdet

Főbb feladatok:

- metróvonalakon a gépészeti és elektromos felügyeleti- vezérlőrendszerek, berendezések üzemeltetése, javítása, karbantartása.

A munkakör betöltésének feltételei:

- technikus/felsőfokú szakképesítés (elektronikai műszerész vagy számítástechnikai szoftverüzemeltető vagy informatikai hálózatépítő és - üzemeltető vagy azokkal egyenértékű)
- felvétel előtt: szakmai és orvosi alkalmassági vizsgálat

A jelentkezésnél előny:

- Távközlési/informatikai műszerész, technikusi gyakorlat
- GE iFIX SCADA üzemeltetési tapasztalat
- PLC rendszerek és ezekhez kapcsolódó felügyeleti szoftverek üzemeltetésében szerzett tapasztalat
- számítógépes hibaelhárításban és javításban szerzett tapasztalat

Amit nyújtunk:

- stabil háttérrel rendelkező nagyvállalatnál hosszú távú munkalehetőség
- a speciális ágazatból adódóan egyedülálló tapasztalatokat adó munkakör
- cafetéria juttatások
- üdülési lehetőség
- ingyenes utazási lehetőség a BKV Zrt. járatain, hozzátartozónak is

A munkavégzés jellege, helye:

- 8 órás váltó (heti váltásban nappal-éjszaka) műszakos munkarend, a munkavégzés helye változó, budapesti metróvonalak állomásainak területén.

Pályakezdőket is szívesen fogadunk!

A bérezésről, juttatásokról a felvételi tájékoztatón adunk információt.

Csatolni kérjük: fényképes önéletrajzot

Jelentkezési határidő: Jelentkezés folyamatosan!

- technikus/felsőfokú szakképesítés (elektronikai műszerész vagy számítástechnikai szoftverüzemeltető vagy informatikai hálózatépítő és - üzemeltető vagy azokkal egyenértékű)

- felvétel előtt: szakmai és orvosi alkalmassági vizsgálat
https://karrier.bkv.hu/allasajanlat/felugyeleti-es-vezerlorendszerek-uzemeltetese-20240103

Válasz

M Imre üzente 4 hónapja

Béralku és teljesítményértékelés

Cége válogatja, de akárcsak a szaloncukornak, jellemzően most van szezonja a teljesítményértékeléseknek és a béralkuknak is. Aktuális témát feszegettünk a 22. kraftie adásban.

A fenti folyamat mind az IT szakembert, mind a menedzserét kihívások elé állítja, és ahhoz, hogy ez ne okozzon fölösleges feszültségeket, érdemes pár alapvető dologra odafigyelni. Szász Péterrel (alias eszpee) beszélgetünk a visszajelzések fontosságáról, a ChatGPT-vel írt önértékelésekről, és az ellenajánlatok létjogosultságáról. December 29-én pedig végre jövünk az "Állami és neres informatikai cégek valósága" című adással.
https://www.hwsw.hu/podcast/67026/kraftie-podcast-it-informatikai-karrier-munkavallalas-ber-ajanlat-teljesitmeny-performance-meres-ertekeles-benchmark-review.html

Adásainkat megtaláljátok a SoundCloudon, a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, és a YouTube csatornánkon is.
https://open.spotify.com/episode/4kpzRkRjC72mwTXO2uVDl8

Válasz

M Imre üzente 1 éve

-- „50-55 év közötti szuper nyugodt és megbízható pénzügyi vezető kolléganőt keresünk a Déryné kötelékébe, teljes betanítással, nagy megbecsüléssel a nyugdíjig.”

Kovács Kristóf, a budai Déryné bisztró tulajdonosa nem tudhatta, hogy nyilvános posztjával éppen egy formálódó Telex-cikk közepébe talál bele. Kérdésünkre azt mondja, a nyugdíjba menő, előző pénzügyesük helyére keresnek hasonló munkaerőt. A bisztrótulajdonos szerint mindez a társadalmi szerepvállalásuk része is, de a személyes tapasztalatai is nagyon jók az 50 évesnél idősebb korosztállyal. „Sokat látottak, ugyanakkor higgadtak, bölcsek és rendkívül jó emberismerők. Ezen felül az érzelmi életük is stabil és jól ismerik önmagukat. Ugyanilyen higgadtak a munkahelyváltásban is, és nagyon megbecsülik a helyüket.”

A pozitívan diszkriminatív felhívásra négy nap alatt több mint 100-an jelentkeztek. Akik viszont lemaradnak az állásról, ki tudja, mikor kapnak újra hasonlóan jó ajánlatot.
https://telex.hu/eletmod/2023/04/13/munka-ageizmus-55-pluszosok-nyugdij-karrier-coaching

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Karrierváltó - Online ingyenes rendezvény szakmaváltáson gondolkodóknak
Kedves Álláskereső!

Időpont: 2021.06.03., 18:00

Felkerestük azokat a szakértőket, akik a leghatékonyabban tudnak segíteni a pályaváltáshoz szükséges háttértudás és képességek elsajátításában, emellett ismerik az utat, amit meg kell tenni a sikeres előrelépéshez.

Jelentkezzen az eseményre, hogy megismerje, milyen lehetőségek állnak ön előtt!

Az eseményre regisztrálni június 03., 12:00-ig van lehetőség.

https://azemberioldal.hu/esemeny/

Program:

1. Karrierváltás lélektana
-- Limpár Imre pszichológus, a munka- és szervezetpszichológia szakértője

2. Kit keresnek a munkáltatók?
-- Simon- Göröcs Lili, a Profession.hu HR igazgatója

3. Tanácsadó és mentor program kerekasztal beszélgetés
-- Előd Ágnes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Munkaerőpiaci Szolgáltató Központjának vezetője
-- Lénárt Zsófia, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Munkaerőpiaci Szolgáltató Központjának munkakeresési és képzési mentora
-- Bedő Beatrix az Impact Hub közösségi iroda alapítója

4. A szakképzési rendszer jelenlegi működéséről
-- Danyi Vilmos pályaorientációs vezető, szakképzési specialista

Műsorvezető:
Bombera Krisztina

Válasz

M Imre üzente 2 éve

A 2021-es minimálbér és a garantált bérminimum
A mindenkori kormány által meghatározott legkisebb összeg, amit munkabérként lehet kifizetni. Ettől eltérni csak kiemelt esetekben lehet.
http://netpolgar.network.hu/blog/netpolgar_avagy_digitalis_irastudo_klub_hirei/a-2021-es-minimalber-es-a-garantalt-berminimum

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Azt már tudjátok, hogy mit jelent az alap-, a mester-, illetve az osztatlan képzés? A PhD körülírása se jelent gondot, de a felsőoktatási szakképzés és a szakirányú továbbképzés fogalma még tisztázásra szorul? Segítünk.
http://netpolgar.network.hu/blog/netpolgar_avagy_digitalis_irastudo_klub_hirei/mi-a-kulonbseg-a-felsooktatasi-szakkepzes-es-a-szakiranyu-tovabbkepzes-kozott

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Feltétel Nélküli Alapjuttatás: az újraértelmezett munka eszköze?
Zöld Egyenlőség • Apr 24, 2020

A mostani válság rámutat arra, hogy mennyire instabil és igazságtalan a munkaerőpiacunk. Nem véletlen, hogy ebben a helyzetben felerősödtek azok a hangok, amelyek a feltétel nélküli alapjövedelem valamely formájában látják a megoldásokat. Ebben az adásban Köves Alexandra Gébert Judittal, a Szegedi Tudományegyetem adjunktusával beszélget erről a rendkívül izgalmas, előremutató, ugyanakkor megosztó és ellentmondásos eszközről és annak fenntarthatósági átmenetekben betöltendő szerepéről. A Zöld Egyenlőség podcast áprilisi témája a munka fogalmának újraértelmezése az ökológiai közgazdászok szemszögéből. A koronavírus miatt létrejött válságban szembesülhetünk mindazzal, ami miatt a munkaerőről az árupiacokhoz hasonlóan gondolkozni egyszerűen nonszensz. Azok az állások, amelyekre még a legnagyobb válság közepette is szükségünk van, alulfizetettek; ugyanakkor sokan egyik napról a másikra maradhatnak egyetlen tollvonással védőháló nélkül. A Feltétel Nélküli Alapjövedelemre vagy Alapjuttatásra (a kettő közötti különbségről beszélünk az adásban) lehet tekinteni a technológiai fejlődésből adódó termelékenységi növekedés újraelosztásának szemszögéből is, azonban az ökológiai közgazdaságtan logikájában talán mégis a munka újraértelmezésének egyik eszközeként jelenik meg. De milyen szerepet játszhat az FNA a fenntarthatósági átmenetekben az ökológiai közgazdaságtan megközelítésében? Miért legyen feltétel nélküli? Miért legyen alapjövedelem? Vagy miért inkább alapjuttatás… És milyen forrásból lehetne ennek a költségét egyáltalán finanszírozni?

https://anchor.fm/zold-egyenloseg/episodes/Felttel-Nlkli-Alapjuttats-az-jrartelmezett-munka-eszkze-ed6fuj

Válasz

M Imre üzente 4 éve

Tegnap délután megérkeztek a legfrissebb adatok a magyarországi munkanélküliséggel kapcsolatban. Ezekből többek között az is kiderül, hogy a jelenlegi 281 ezer álláskereső több mint 45%-a nem kapott semmilyen pénzbeli támogatást. Márciusban közel 60 ezer(!) álláskereső kérte nyilvántartásba vételét az illetékes járási/kerületi hivatalnál.[1]

Egészen elképesztő már most azoknak a száma, akik az interneten próbálnak tájékozódni az elérhető munkanélkülieknek járó támogatással kapcsolatban. A 2008-as válságnál már most jóval többen, pedig még csak az elején tartunk a tömeges munkanélküliségnek.

Ügy döntöttünk az aHangnál, hogy nem várunk tovább. Egy nagyszabású kampányba kezdünk, melynek célja, hogy az álláskeresési járadék az eddigi 3 hónap helyett minimum 6 hónapig legyen folyósítható.

Első körben elindítunk egy levélküldő kampányt, mellyel Parragh Lászlót, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökét célozzunk. Ő az, aki a legnagyobb befolyással bír a miniszterelnökre munkaügyi döntésekben, az ország egyik legbefolyásosabb embereként tartják számon. Ráadásul már több interjúban is elmondta, hogy szükség lehet egy ponton erre a megoldásra.[2] Van esélyünk!

Az állásukat ezekben a pillanatokban is elvesztő emberek mire fizették munkaerő-piaci járulékaikat, ha nem arra, hogy egy ilyen válságos időszakban segítő kezet kapjanak a magyar államtól?

Ha te magad nem is vagy érintett ebben a pillanatban, egy dolgot szeretnénk tőled kérni: szolidaritást. Szolidaritást azokkal a tízezrekkel s rövid időn belül százezrekkel, akik el fogják veszíteni a munkájukat és jó eséllyel nem tudnak elhelyezkedni 3 hónapon belül. Segíts nekik egy aláírással, egy elküldött levéllel, mi pedig az aHanggal 100%-os erőfeszítéssel fogunk beleállni ebbe a kampányba a következő hetekben. Erre a célra létrehoztunk egy külön munkacsoportot az aHangon belül, ami csak ezzel fog foglalkozni. Igaz történeteket, egyszerű, közérthető üzeneteket, adatokat fogunk megmutatni, melyek alátámasztják igazunkat. Arra kérünk, tedd hozzá a magadét, számos nyert ügyünk egy petícióval indult, meg tudjuk csinálni! Benne vagy?

A petíció:

https://terjed.ahang.hu/campaigns/allaskereses

Üdvözlettel,

Hajdú Gergő és az aHang teljes csapata

[1] https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200505/megjelentek-a-reszletes-magyar-munkanelkulisegi-adatok-430086

[2] https://nepszava.hu/3076761_a-gazdasag-visszaesese-a-kormanyzati-joslatoknal-is-melyebb-lehet-interju-parragh-laszloval

Válasz

M Imre üzente 4 éve

Megjelent a munkabér támogatást részletező kormányrendelet, ami tisztázhatja azt az összevisszaságot, amelyet a különböző értelmű kormányzati nyilatkozatok teremtettek.

Egyben eloszlasson olyan illúziókat, hogy ez mindenkinek jár, aki elveszti a munkáját. Mivelhogy éppen nekik nem jár. A rendelet passzusait olvasva megállapítható, hogy az eddig megismert alapelv nem változott, továbbra is él, hogy a támogatás mértékét a legkisebb munkabér (minimálbér) legfeljebb kétszereséhez szabják. Három hónapig lehet igénybe venni, a munkáltató és munkavállaló közösen kérvényezhetik, pontosabban pályázhatnak a kormányhivataloknál április közepétől december végéig, egy alkalommal.

"A támogatás mértéke a veszélyhelyzet kihirdetésének napja szerinti esedékességgel megállapított havi távolléti díj általános szabályok szerint megállapított személyi jövedelemadó-előleggel, járulékokkal csökkentett összegének a harminc, negyven vagy ötven százalékban kieső munkaidőre járó arányos részének hetven százaléka." A rendelet szövegéből következik, hogy legfeljebb 75 ezer forint bértámogatásban részesülhet bárki, aki a minimálbér kétszeresénél többet keres havonta és csökkentett munkaidőben kénytelen dolgozni egy ideig. Aki kevesebbet keres, az arányosan kisebb pótlásban részesülhet. Nem lehet igényelni viszont bértámogatást, ha a munkáltató a munkavállalót a munkaszerződéstől eltérő munkakörben, munkahelyen, vagy más munkáltatónál foglalkoztatja, s ebből következően a kizárták a kölcsönzött munkásokat is e körből.

A munkaadók a támogatási feltételeket egy eddig kevéssé, pontosabban egyáltalán nem hangoztatott passzusokra bukkanhatnak, mégpedig a munkaidőkeretet érintő feltételre és egy gumiszabályra. Az előbbi lényege, hogy a munkáltató a munkavégzés átütemezésére nyitva álló munkaidő-beosztási lehetőségeket a kérelem benyújtásáig kimerítette-e, azaz a munkaidőkeret kimerült. A Munka törvénykönyve (Mt.) szerint a munkaidőkeret általános esetben négy hónap, a megszakítás nélküli illetve többműszakos rendben dolgozó üzemekben, idény- és készenléti jellegű munkáknál hat hónap, de kollektív szerződésben már elérhető a 36 hónapos időtáv is az elhíresült "rabszolgatörvény" elfogadása óta.

A rendeletcsomag meglepetésrésze a Mt. munkaidőkeretének felülírása volt. Az előbbi szabályok úgy változnak, hogy a munkáltató legfeljebb huszonnégy havi munkaidőkeretet rendelhet el, úgy, hogy ha már alkalmazza a korábban megállapított munkaidőbeosztást, azt meghosszabbíthatja. Ugyanakkor a kollektív szerződések e pontjait szabályozó részeit a vészhelyzet végéig nem lehet alkalmazni. Öröm az ürömben, hogy érvényben maradnak a napi pihenőidőre és heti pihenőnapokra, elszámolásra vonatkozó eddigi szabályok. Mindez tovább szűkítheti a bértámogatásért eséllyel pályázók számát, mert az a cég amelyik például hat hónapos időkeretet alkalmaz, és még nem élt vele, az a következő három hónapban teljes fizetésért foglalkoztathatja dolgozóit napi 4 órában, hogy a második három hónapot végig 12-órázzák, ugyanolyan havi fixért. Aki pedig élni kíván az új lehetőségként kínálkozó 24 hónapos új munkaidőkerettel, gyakorlatilag meg sem próbálhatja a kérelmét benyújtani bértámogatásra.

Aki mindezen akadályokon túljutott és bent van a kérelme a kormányhivatalnál, még mindig izgulhat, hogy befogadják-e. Ugyanis nem elég pusztán gazdasági okokkal, számokkal igazolni, hogy túlélése, a dolgozók megtartása függ attól, hogy az állam támogatja-e. Be kell mutatnia, hogy "a csökkentett munkaidőben történő foglalkoztatás gazdasági indoka a veszélyhelyzettel közvetlen és szoros összefüggésben áll, és hitelt érdemlő módon alátámasztja, hogy a munkavállalók megtartása a folyamatos gazdasági tevékenységével összefüggő nemzetgazdasági érdek."


Diákhitel a munkanélkülieknek

Diákhitel Plusz néven új hitelformát vezet be a kormány. A most még közelebbről meg nem határozott felnőttképzésben
részt vevő 18 és 55 év közötti személyek hitelfelvevőként május 1-től legfeljebb 1 200 000 forint összegű szabad felhasználású kölcsönt igényelhetnek, amit megélhetésükre is elkölthetnek. Ezt egy összegben vehetik fel, az erről szóló szerződést december 31.-ig kell megkötni. Jogosultságukat a Diákhitel szervezet ellenőrzi. A hitel kamatmentes, törlesztését a felvételét követő 12 hónap elteltével kell megkezdeni havi egyenlő részletekben. A törlesztés időtartama legalább 1 év és legfeljebb 5 év lehet. Ezzel egy időben változnak a hallgatók által igényelhető Diákhitel1 szabályai, és a kormányhatározat rendelkezik a legfeljebb 500 ezer forintos hallgatói Diákhitel Pluszról is.

https://nepszava.hu/3074158_aknak-a-bertamogatas-igenylesben-hamis-illuzio-hogy-mindenkinek-jar-aki-elveszti-a-munkajat

Válasz