M Imre üzente 5 hónapja

Végrehajtották az első szemátültetést emberen

New York-i sebészek bejelentették az első emberen végzett szemátültetést. Ez hatalmas áttörést jelent még akkor is, ha a beteg nem nyerte vissza látását.

Eduardo Rodriguez (jobbra)volt az egyik sebész, aki Aaron James transzplantációs műtétjét vezette

Az első emberen végzett szemátültetés, amely 21 órán át tartott, hat hónappal ezelőtt történt a New York-i Langone Health egészségügyi központban. A páciens a 46 éves veterán katona, Aaron James, akit 2021-ben nagyfeszültségű áramütés ért. Egy áramszolgáltatónál dolgozott, amikor májusban egy éjszaka az arcával hozzáért a 7200 voltos vezetékhez. Bal arcának jó része megégett, eltűnt az orra és elvesztette bal karját, a bal szeme pedig annyira fájt, hogy el kellett távolítani. A látószerv átültetése arctranszplantációjának része volt, így sokkal eredményesebb plasztikai beavatkozást tudtak elvégezni a sebészek. James jobb szeme normálisan működik, az átültetett szemmel nem lát, de annak vérellátása rendben történik, retinája ígéretesen néz ki, szemhéja is van, bár az nem mozog. – Jól érzem magam. Még nem tudok semmilyen mozgást végezni, nem tudok pislogni, de már érzek bizonyos dolgokat. Valahol el kell kezdeni, valakinek elsőnek kell lennie, talán tanulhatnak ebből valamit, ami segít a következő embereken – mondta Aaron James.

– A puszta tény, hogy átültettünk egy szemet, hatalmas áttörés, amiről évszázadok óta gondolkodtak, de még sohasem történt meg. A teljes szemátültetést korábban gyakorlatilag lehetetlennek tartották a látószerv komplexitása miatt. Nem állítom, hogy helyre fogjuk tudni állítani a látást, de semmi kétség, szerintem egy lépéssel közelebb kerültünk hozzá. Bármi is történik majd az elkövetkezendő időkben, már csak annak a figyelemmel kísérése, hogy hogyan fog a szemgolyó az új helyzethez alkalmazkodni, rengeteg tanulsággal szolgál majd az orvosok számára – mutatott rá Eduardo Rodriguez, az átültetést végző több, mint 140 tagú sebészcsapat vezetője. A szaruhártyát – amely a szemgolyó külső védőburkolatának az elülső, áttetsző része - ma már rutinszerűen ültetik át bizonyos látásromlások esetében, de egy egész szemgolyó átültetése, a vérellátással és a látóideghez való kapcsolással holdraszállás szintű áttörés.
https://nepszava.hu/3215049_vegrehajtottak-az-elso-szematultetest-emberen

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Két maszk sem véd sokkal jobban japán kutatók szerint | 2021.03.05.

Egy szuperszámítógépen modellezték a különböző típusú és kombinációjú maszkokat viselő emberektől származó vírusrészecskék áramlását. Az eredmények részben ellentmondanak az amerikai betegségellenőrzési és -megelőzési központ közelmúltbeli ajánlásának.
Két maszk viselése nem nyújt sokkal nagyobb védelmet a koronavírussal szemben, mint egy darab, megfelelően hordott maszk – állapította meg egy japán szuperszámítógép.

A Riken kutatóintézet és a Kobe Egyetem kutatói a Fugaku szuperszámítógépet használva modellezték a különböző típusú és kombinációjú maszkokat viselő emberektől származó vírusrészecskék áramlását.

A szakemberek megállapították, hogy egyetlen sebészi maszk 85 százalékos hatékonysággal gátolja meg a vírusrészecskék belélegzését, ha megfelelően van rögzítve az arcon. Egy sebészi maszkra felvett, poliuretánból készült maszk mindössze 89 százalékra növeli a hatékonyságot. Két, nem textilből készült maszk egymáson viselése azért nem hatásos, mert a kialakuló „légellenállás” miatt szivárgás alakul ki a széleken.

A tanulmány szerint az N95 jelzésű orvosi maszkok nyújtják a legnagyobb védelmet a megfertőződéssel szemben, ezeket a sebészi, majd a textil-, végül a poliuretánból készült maszkok követik.

Két maszk = dupla védelem

Az eredmények részben ellentmondanak az amerikai betegségellenőrzési és -megelőzési központ (CDC) közelmúltbeli ajánlásának. A központ szakemberei laboratóriumi kísérletükben két mesterséges fejet hat láb (mintegy 180 centiméter) távolságra helyeztek el egymástól, és azt vizsgálták, hogy az egyikük köhögésekor a levegőbe került, koronavírus-méretű részecskékből mennyit lélegzett be a másik.

-- Kimutatták, hogy ha egyetlen maszkot - legyen az sebészi vagy textilből készült - viselünk, az a felénk terjedő részecskék mintegy 40 százalékát gátolja meg abban, hogy belélegezzük. Ha egy sebészi maszkra ráhelyeztek egy textilmaszkot, a kettő a részecskék 80 százalékának a belélegzését tartóztatta fel.

-- Az amerikai szakemberek szerint - ha helyesen viselik - a sebészi maszk fölött hordott textilmaszk képes szűkíteni a maszk szélein lévő rést, ahol a vírusrészecskék bejuthatnak a szervezetbe.

https://nepszava.hu/3112067_ket-maszk-sem-ved-sokkal-jobban-japan-kutatok-szerint

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Szeged díszpolgára 2021-ben: Karikó Katalin

Karikó Katalint jelölte Szeged város idei díszpolgárának Botka László polgármester. Az Amerikában élő professzor – akinek az első és legmodernebb koronavírus-vakcinát köszönhetjük – elfogadta a felkérést, és személyesen veszi át a kitüntetést a város napján, május 21-én.

Karikó Katalin Botka László polgármesternek írt levelében azt írta,

-- Szegednek mindenkor kitüntetett helye volt az életében.

Karikó Katalin a Szegeden szerzett ismeretekkel alapozta meg tudományos pályáját. Az egyetem elvégzése után a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban kezdett el dolgozni, majd az Egyesült Államokban teljesedett ki a kutatómunkája. Karikó Katalin és munkatársai áttörést hoztak a koronavírus elleni harcban. A világon elsőként engedélyezték az általuk kifejlesztett vakcinát, így nem túlzás azt állítani, hogy ezzel a tavalyi év legnagyobb tudományos sikerét érték el.

Karikó Katalin Szegeden ismerte meg a férjét, Francia Bélát, itt kötött házasságot és itt született meg a kislányuk, Zsuzsanna is. A professzor arról is írt a levelében, hogy amikor hazalátogat, mindig eljön Szegedre, hogy a régi barátokkal találkozzon, és felkeresse a városban azokat a helyeket, amelyekhez kellemes emlékek fűzik.

Szeged minden évben egyetlen díszpolgárt avat a város napján, május 21-én.

Karikó Katalin arról tájékoztatta Botka László polgármestert, hogy személyesen veszi át Szeged város kitüntetését.

https://szeged.hu/hirek/39799/szeged-diszpolgara-2021-ben-kariko-katalin

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Megkönnyíti a dolgunkat maszkviselés közben | 2021. 01. 10.

Környezetbarát és bármelyik maszkra felszerelhető az a kis híd, ami meggátolja, hogy bepárásodjon a szemüveg. A szegedi Partiscum Csillagászati Egyesület fejlesztette ki, a gyártásról és használatáról az elnök beszélt lapunknak.

Hónapok óta hazánkban is ezrek küzdenek a szemüveg és maszk kombó által okozott párásodás nehézségeivel.

A szegedi Partiscum Csillagászati Egyesület azonban megtalálta a megoldást, amivel búcsút inthetnek a látásukban korlátozottak a lencsék párásodásának, ugyanis megterveztek és

-- már javában gyártanak egy olyan kis apró, 390 forintos eszközt, ami a maszkra akasztva és az orrnyeregre helyezve meggátolja a kifújt levegő felfelé jutását.

https://www.delmagyar.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/masolat-viszlat-a-szemuveg-parasodas-7123981/

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Egy féreg vezetett áttöréshez egy ritka ráktípus kutatásában | 2021. 01. 08.

Az angol Williamson család 2003-ban elvesztette Sue-t, az édesanyát egy ritka, neuroendokrin daganatos megbetegedésben. Nem sokkal a tragédia után a család több tagjánál kiderült, hogy ők is rendelkeznek az édesanya haláláért felelős hibás génnel. A családfő a rákkutatás elkötelezett támogatójává vált. Anyagi hozzájárulásának köszönhetően, az ELTE kutatóit is felkérve nemzetközi együttműködés alakult a ritka, örökletes daganatos betegség kutatására. Legújabb eredményük a Disease Models and Mechanisms folyóiratban jelent meg.

Reménykeltő eredmények

Az új modellállat egyértelmű siker. A férgekben megjelent a Williamson-mutáció, ami további, pontosabb vizsgálatok tesz lehetővé. Sikerült a kutatóknak szelektíven kezelni a Williamson mutáns férgeket úgy, hogy közben az egészséges férgek életben maradtak. Ez azt jelenti, hogy bizonyos hatóanyagok a Williamson férgeket elpusztítják, míg az egészséges állatokra nincsenek hatással. Vagyis a humán rákos sejtek ellen is lehetnek megfelelő hatóanyagok, amik teszteléséhez egy lépéssel közelebb kerültek a kutatók. Jelenleg nincs gyógymód a PHEO-tumorok ellen, de a kutatások eddigi eredményei új utakat nyithatnak a daganatos megbetegedéssel kapcsolatos vizsgálatokban és a tünetek felismerésében.

https://24.hu/tudomany/2021/01/08/rak-daganat-hibas-gen-pheo/

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Akár egy nap alatt is hatékony lehet a koronavírusra egy influenza elleni gyógyszer | 2020. 12. 16.

Az új koronavírus elleni vakcina véget vethet a világjárványnak, ám amíg a tömeges oltás nem áll rendelkezésre, létfontosságú a közösségi terjedés megállítása. Ez utóbbiban lehet kulcsszerepe az új MK-4482 / EIDD-2801 vagy más néven molnupiravir nevű vírusellenes gyógyszernek, amely mindössze 24 óra alatt teljesen elnyomja a koronavírus terjedését görényeken végzett kísérletekben – írja a Házipatika a Georgia Állami Egyetem Biomedicina Tudományok Intézetének tanulmánya alapján.

Fontos felhívni a figyelmet, hogy egyelőre eredmények csak állatkísérletekből érkeztek. Azért görényeket használtak a kutatáshoz, mert – például az egerekkel ellentétben – ezeket az állatokat mindenféle mutáció nélkül fertőzi a koronavírus, úgy, mint az emberi szervezetet, így megfelelő kísérleti alanyoknak bizonyulnak.

„Ez az első olyan szájon át bevehető gyógyszer, ami gyorsan blokkolja a SARS-CoV-2 terjedését, tehát igazi áttörést hozhat” – magyarázták a kutatók a Nature Microbiology című folyóiratban megjelent publikációban. A vírusellenes gyógyszert az atlantai Emory Egyetemen fejlesztette ki a Drug Innovation Ventures at Emory gyógyszerinnovációs vállalat (DRIVE), eredetileg az influenza kezelésére készült.

A gyógyszer még nem került forgalomba, jelenleg ugyanis még csak a klinikai vizsgálatok II/III. fázisában jár. A beszámoló szerint három különböző dózisban tesztelik SARS-CoV-2-vel fertőzött pácienseken öt napon át, napi két adagban.

Ha a klinikai kutatások eredményei jók lesznek, az óriási előnyt jelenthet majd a fertőzés megfékezéséhez, a molnupiravir ugyanis az egyetlen szájon át szedhető gyógyszer lenne, amely biztonságos és hatékony, ráadásul mindenki számára elérhető. A jelenlegi hatékony kezelési módok ugyanis mind vénásan adható szereket jelentenek, amihez kórházi kezelés szükséges.

Ha a kutatók várakozásai beigazolódnak, úgy a gyógyszer a vírus terjedésének gyors blokkolásával nemcsak meggátolja a majd, hogy a fertőzés súlyos Covid-19 megbetegedéssé alakuljon, de lerövidíti a fertőző fázist, és gyorsan megfékezheti a lokális járványgócok kialakulását.

https://24.hu/tudomany/2020/12/16/molnupiravir-koronavirus-gyogyszer/

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Egy speciális plexifalnak köszönhetően biztonságosan találkozhatnak a szívbetegek szeretteikkel • 2020. dec. 4.

A látogatási tilalom ellenére is megérinthetik a családtagok a beteg hozzátartozójukat az Országos Kardiológiai Intézetben. A szívünk kamrájának elnevezett, speciális plexifallal elválasztott teremben a tilalom ellenére is biztonságosan találkozhatnak a szívbeteg gyerekek és felnőttek szeretteikkel. Egy műanyag kesztyűben még meg is érinthetik a másikat. A kórház főigazgatója szerint ennek gyógyító ereje van.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/egy-specialis-plexifalnak-koszonhetoen-biztonsagosan-talalkozhatnak-a-szivbetegek-szeretteikkel

Mi most úgy szeretjük a betegeinket, hogy megvalósítottuk számukra a „Szívünk kamráját”, azt a helyet, ahol a látogatási tilalom alatt is találkozhatnak a szeretteikkel. Mert mi nem csak szívvel, hanem lélekkel is dolgozunk, és a járvány alatt sem feledkezhetünk meg arról, hogy nem csak koronavírussal fertőzöttek, hanem szívbetegek is vannak. Empátiával fordulunk a betegeinkhez, ezért nem volt nehéz elképzelni, milyen fájdalmas karácsony közeledtével a látogatási tilalom.

Magyarországon elsőként a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben álmodtunk meg egy olyan formabontó megoldást, amely lehetővé teszi, hogy a látogatási tilalom alatt is megérintsék egymást a nálunk gyógyulók és hozzátartozóik. A „Szívünk kamrája" egy olyan innovatív kivitelezés, amelynek lényege, hogy egy két bejárattal rendelkező teremben plexi falakkal leválasztottunk egy kis szobát, így a hozzátartozók úgy tudnak a szívbeteg gyermekekkel és felnőttekkel találkozni, hogy közben nem szegik meg a látogatási tilalmat. A látogatók tulajdonképpen nem lépnek be az épületbe, ugyanis a kórház Fehér Holló utcai bejáratnál található két üvegajtó közötti zsilipes részt alakítottuk át betegsimogató szobává. A benn fekvő páciensek egy másik ajtón lépnek majd be a "Szívünk kamrájába", amelyben egy kerek ablaknak köszönhetően egyszer használatos, vállig érő műanyag kesztyűt viselve meg is érinthetik egymást.

Az emberi érintés teremtő és életben tartó szükségletünk, olyan, akár a lélegzetvétel. Az érintésnek gyógyító és életet meghosszabbító hatása is van, ezért december 5. és január 5. között minden nap 12.00 és 16.00 óra között fél órás beosztásban lehetővé tesszük a nálunk gyógyulóknak a találkozást és az érintést. Osszátok a jó hírt, hogy ilyen is van Magyarországon. Mert nincs lehetetlen!

(Köszönet az MKI Plexi-nek, a Why Not!? Group-nak és az Integral Visionnak!)
-- Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Amerikai kiberfegyverrel lopták el tegnap a Pfizer / BioNTech vakcina dokumentumait?

Az óriási amerikai kiberbűnözés elleni vállalat, a FireEye hétfőn áldozatul esett egy elképesztően professzionális kibertámadásnak. Nem lehet kizárni, hogy tegnap ezzel az ellopott támadószoftverrel törtek be hekkerek az Európai Gyógyszerügynökséghez.

Hiába volt a csúcsszintű éberség, alapos leckét kaptak az amerikaiak a hét elején. A FireEye nevű amerikai vállalat a világ egyik legnagyobb és legfontosabb kiberbűnözés elleni szereplője. Ez a cég segített 2014-ben a Sony Entertainmentnek egy súlyos kibertámadás után, 2015-ben őket kérte fel tanácsadónak az amerikai külügyminisztérium és más kormányzati szerv egy orosz kibertámadást követően, és 2017-ben ők vizsgálták meg az Equifax nevű pénzügyi szolgáltató meghekkelt számítógépeit.

De most éppen ők estek áldozatul egy elképesztően professzionális kibertámadásnak. A támadóknak ráadásul nem csak a cég rendszereibe sikerült betörniük, hanem ellopták azokat a kiberfegyvereket is, amelyekkel a FireEye az ügyfeleinél vizsgálja a védelmi rendszereik ellenállóképességét. Ezen betörésnek pedig hamarosan következményei lesznek világszerte vállalatoknál és hivataloknál.

A Szilícium-völgyben működő vállalat kedden közölte: a támadók elképesztő szakmai szintről tettek tanúbizonyságot, olyat, amelyet csak állami szereplők esetében ismerünk. „A támadási technikák olyan új kombinációját alkalmazták, amelyet sem mi, sem a partnereink nem láttak még” – írta Kevin Mandia cégvezető.

Hozzátette, hogy a támadók külön a FireEye rendszerére szabták a technikájukat. Több ezer új IP-címet hoztak létre, ahonnan megindították a támadásukat, és így a cég biztonsági rendszerének radarja alatt maradtak.

Közben már az FBI bekapcsolódott a vizsgálatba, bevonva a Microsoft szakembereit is. Az FBI megerősítette, hogy állami szereplő hajtotta végre a támadást, de nem volt hajlandó azt nevesíteni.

Márpedig az eset a legnagyobb kiberbiztonsági eszközrablás 2016 óta.

A most ellopott támadószoftverrel a támadók úgy tudnak majd támadást végrehajtani, hogy könnyedén el tudják rejteni a nyomokat az igazságszolgáltatás nyomozói elől. A FireEye a támadást követő órákban több mint 300 intézkedést jelentett be, amelyek növelhetik a védelmet a támadó programokkal szemben.

Ez viszont lehet, hogy annyit ér, mint halottnak a csók. Tegnap ugyanis nagyszabású hekkertámadás áldozata lett az Európai Gyógyszerügynökség. Az ügynökség elismerte, hogy a támadók „törvénytelenül hozzáfértek” a Pfizer / BioNTech COVID-19 vakcina fejlesztési dokumentumaihoz.

https://privatbankar.hu/cikkek/makro/gigantikus-kibertamadas-egy-vezeto-amerikai-vallalat-ellen--retteghetnek-az-ugyfelei.html

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Pontosan meg nem határozott hátterű kibertámadás érte a hét elején az Európai Gyógyszerügynökséget, azt a szervezetet, mely az Európai Unión belül forgalomba hozott gyógyszerek engedélyeztetési eljárásáért felelős, így kulcsszerepet kap a koronavírus elleni oltóanyagok vizsgálatában is. A hackerek hozzájuthattak mind a Pfizer mind a BioNTech vakcináival kapcsolatos dokumentumokhoz.

Az EMA szerdán elismerte, hogy rendszereit kibertámadás érte, ennél részletesebb információt azonban nem biztosított a sajtó számára, így az ügynökség beszámolója alapján nem tudni, kik állhattak a támadás mögött, illetve pontosan milyen eszközökkel, milyen rendszereket támadtak meg - a két fenti gyógyszergyártó ugyanakkor egyértelművé tette, hogy a támadók a koronavírus elleni védőoltások dokumentumaira voltak kíváncsiak.
https://www.hwsw.hu/hirek/62663/europai-gyogyszerugynokseg-covid19-vakcina-pfizer-biontech.html

Válasz

M Imre üzente 3 éve

„Mindent feladtunk, a jegyünk is csak egy irányba szólt” – a magyar kutató, akinek a szabadalmára alapszik a covid elleni vakcina, 1985-ben hagyta el az országot | 2020. december 06.

A Hvg.hu interjút készített Karikó Katalin Amerikában élő magyar biokémikussal, aki több mint húsz éve fedezte fel kutatótársával azt a módszert, amelyen most a koronavírus elleni vakcinák nagy része alapul.

A most 65 éves, szolnoki születésű Karikó Szegeden diplomázott, a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban kezdett dolgozni, majd 1985-ben elhagyta Magyarországot családjával. Több nyugati egyetemre is próbált jelentkezni, de végül a philadephiai Temple Egyetem kínált neki ösztöndíj nélkül pozíciót, így oda indult férjével és kislányával, akinek a játékmackójába varrták be az illegálisan átváltott dollárt, amit a Ladájukért kaptak. „Mindent feladtunk, amink csak volt, a jegyünk is csak egy irányba szólt. Senkit sem ismertünk Amerikában; ott aztán bedobtak a mély vízbe, gyorsan meg kellett tanulni úszni, különben mind alámerültünk volna” – mondta.

Karikó élete nem volt egyszerű eleinte Amerikában, rengeteget dolgozott, és Magyarország után nem volt hozzászokva az egyetemi pályázati rendszerhez, ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy az állásuk főleg attól függött, milyen eredményeket produkáltak. De mint mondta, megtanult küzdeni.

A covid elleni vakcinát azért sikerült ilyen gyorsan kifejlesztenie a BioNTech-Pfizernek, mert 2003 óta tudnak fehérjét kódoló, szintetikusan készített gént előállítani, amelyből két óra alatt elkészíthető a módosított mRNS, ami aztán a szervezetbe bejuttatva működésbe lép. Az mRNS-en alapuló módszer az, amelyet Karikó fedezett fel kutatótársával, jelentősége pedig óriási, ugyanis elmondása szerint a jövő vakcinái valószínűleg mRNS-alapúak lesznek. Ettől függetlenül Karikóék nem lesznek most milliárdosok a felfedezésből:

„2004-ben fedeztük fel a módosított mRNS jelentőségét, egy évvel később Drew Weissman kollégámmal együtt szabadalmat jegyeztettünk be a módosított nukleozidokat tartalmazó mRNS terápiás alkalmazására. Sajnos a szabadalmi jogot a Pennsylvaniai Egyetem 300 ezer dollárért eladta egy kívülálló cégnek, majd hét évvel később, amikor még szó sem volt járványról, az a cég 150 millió dollárért adta tovább a szabadalmi jogot a Modernának, valamint a BioNTechnek.” – mesélte a kutató a Hvg-nek.

Karikó több szempontból is sajátosan német történetként írta le a BioNTech vakcinaáttörést:

-- „Magánbefektetők pénzével, bevándorló családokban született tudósok érték el a német gyógyszerkutatás nagy sikerét a koronavírus elleni harcban.”

Mint mondja, cégük vezetője amúgy azt vallja, hogy fertőző betegségre vakcinát fejleszteni elsősorban morális kötelezettség, nincs helyük az anyagiaknak. (Karikó 2013-ban elhagyta a Pennsylvaniai Egyetemet, a BioNTech alelnöke lett)

Egyébként pedig a vakcinakészítés összességében nem nyereséges üzlet, ha az összes fertőző betegséget és a rájuk kifejlesztett védőoltások költségét és hasznát egymás mellé tesszük. Az előző koronavírus ellen például szintén létrehoztak vakcinát, de mire készen lett, már alig voltak fertőzöttek.

Karikó Katalin Nobel-díj-esélyesként is elkezdték emlegetni mostanában, de erre csak annyit mondott, nem gondol ilyesmire: „Számomra az a fontos hogy minél hamarabb minél több ember megkapja a vakcinát, és megvédje őket a vírusfertőzéstől.”

https://telex.hu/tudomany/2020/12/05/kariko-katalin-interju-vakcina

Válasz

M Imre üzente 3 éve

32 milliárd dollárt kereshet jövőre a vakcinán a Pfizer és a Moderna | 2020. december 12.

Wal Streeti elemzők szerint 2021-ben a Pfizer és a Moderna gyógyszercégek összesen 32 milliárd dolláros (mintegy 9,35 ezer milliárd forintos) bevételre tehetnek szert a covid-oltóanyag révén – írja a CNN.

A Pfizernek 2020-ban várhatóan 975 millió dolláros bevétele lesz a vakcinából, ami az elemzők szerint jövőre 19 milliárdra nőhet. A Modernához 2019-ben mindössze 60 millió dollár folyt be, a 2021-es évre viszont már 13,2 milliárdot várnak. Utóbbi cég ráadásul szinte teljesen ismeretlen volt ezidáig, de a sikeres vakcinafejlesztés hírére kilőttek a részvényeik (700 százalékos növekedés következett be a hír napvilágra kerülése óta), és most már 62 milliárd dollárra becsülik a vállalat értékét. A hosszabb távú jövő még bizonytalan az oltásból származó bevételek szempontjából, ugyanis egyelőre nem tiszta, milyen gyakran kell majd beadatni az oltást, ha védettek akarunk maradni a koronavírussal szemben, egyáltalán elő fog-e és ha igen, milyen változatokban, milyen rendszerességgel bukkanni a vírus a jövőre várható tömeges oltás után.

A gyógyszercégek óriásbevétele a vakcinafejlesztés körüli etikai vitákat is felszínre hozza, sokan úgy vélik, hogy nem etikus kolosszális vagyonokat profitálni egy százezrek halálát, gazdaságok összeomlását okozó pandémián, miközben állami pénzek is kaptak szerepet a fejlesztésben. Egyes rivális cégek, például a Johnson and Johnson és az AstraZeneca megígérték, hogy nonprofit módon garantálják majd a vakcinát, amíg a járvány tart. „Abszolút elítélendő, hogy olyan cégek, mint a Pfizer és a Moderna, és ezek vezetői megszedik magukat a covid-vakcinákon, amelyek kifejlesztésében ilyen nagy szerepet kapott az amerikai adófizetők pénze” – mondta az Accountable.US nevű betegképviseleti civil szervezet szóvivője, Eli Zupnick a CNN-nek.

A nyerészkedéssel vádolt cégek nem reagáltak ezekre a kommentárokra, de a Pfizer még korábban közleményben jelezte, hogy a saját tőkéjükből kockáztatott több milliárd dollárt a vakcinafejlesztés során, és a teljes folyamatot saját erőből vitte végig. A Pfizer egyébként tényleg nem kért a Trump-kormányzat vakcinafejlesztési támogatásából, ellenben a Moderna igen, hozzájuk 955 millió dollár érkezett a szövetségi kormánytól a projektre.

A vakcinafejlesztés egyébként összességében nem számít jövedelmező műfajnak a gyógyszeriparon belül, erről nemrég Karikó Katalin, a Pfizer vakcinájának kidolgozásában fontos szerepet betöltő magyar kutató is beszélt egy interjúban: ha az összes fertőző betegséget és a rájuk kifejlesztett védőoltások költségét és hasznát egymás mellé tesszük, akkor mínuszos a mérleg.

https://telex.hu/gazdasag/2020/12/11/32-milliard-dollart-kereshet-jovore-a-vakcinan-a-pfizer-es-a-moderna

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Beültethető nanotechnológia A COVID oltásokban? | 2020 november 28.

Beültethető hidrogél bioszenzor

a DARPA-Gates által finanszírozott Szilícium-völgy társaságon keresztül készült, úgy tűnik, hogy a következő COVID vakcinában alkalmazzák. Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma, valamint a Bill és Melinda Gates Alapítvány a Profusa-val, a Szilícium-völgy társaságával közösen fejlesztettek ki egy hidrogélből készült nanotechnológiát (hasonló a lágy kontaktlencséhez), amelyet injekcióval be lehet injektálni és be lehet ültetni a bőr alá. Vakcina, mint szállító rendszer. Ez az érzékelő (vagy pontosabban egy bioszenzor), kisebb, mint egy rizsszem, hatékonyan összeolvadna a testtel. Nanotechnológiaként összekapcsolódik a vezeték nélküli hálózattal (az 5G-vezérelt IoT), és mind az Önről, mind a testéről információkat továbbítana a hatóságoknak, valamint információkat is kapna. Ez a Defense One cikke már 2020 márciusában arról számolt be,
https://www.defenseone.com/technology/2020/03/military-funded-biosensor-could-be-future-pandemic-detection/163497/
hogy a bioszenzor fejlesztés jó úton halad, hogy 2021 elején megkapja az FDA jóváhagyását, ami nagyjából ugyanabban az időben szólt erről, hogy számíthatunk a COVID vakcina bevezetésére.

2 részes hidrogél bioszenzor különféle jeleket bocsát ki

A DefenseOne cikk felvázolja a hidrogél bioszenzor tulajdonságait és kapacitásait:

„Az érzékelő két részből áll. Az egyik egy 3 mm-es hidrogél-húr, olyan anyag, amelynek polimerlánc-hálózatát néhány kontaktlencsében és más implantátumokban már használnak. Fecskendővel a bőr alá helyezve, a húr tartalmaz egy speciálisan kialakított molekulát, amely fluoreszcens jelet küld a testen kívül, amikor a test elkezd fertőződni. A másik rész a bőrhöz rögzített elektronikus alkatrész. Fényt küld a bőrön keresztül, észleli a fluoreszcens jelet, és újabb jelet generál, amelyet viselője elküldhet orvoshoz, weboldalhoz stb. Olyan ez, mint egy vérlabor a bőrön, amely reagál a betegségre mielőtt komolyabb tünetek, például köhögés, nem jelentkezik. ”

A Profusa egy másik ilyen Szilícium-völgyi vállalat, amely kapcsolatban áll az Egyesült Államok katonai ipari komplexumával. Weboldalán azzal dicsekszik, hogy „úttörő szerepet játszik a szövetintegráló bioszenzorok a testkémia folyamatos ellenőrzéséhez”.
https://profusa.com/
Legyen szó a Big Tech cégekről, a Google-ról, a Facebookról vagy a Twitterről, vagy olyan kisebb játékosokról, mint a Profusa, a Katonai és a Szilícium-völgy törzséhez csatlakozik,
https://thefreedomarticles.com/pentagon-cia-influence-tech-hollywood-msm/
és az NWO (Új Világrend) fontos részét képezik. A DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), amelynek feladata a megszokottól eltérő új halálos technológiák megálmodása volt, hogy egyre több embert rabszolgává tegyen és megöljön, 2011-ben dobott némi pénzt a Profus-nak, és továbbra is szorosan együttműködik velük.

A Profusa a Bill és Melinda Gates Alapítványhoz is kötődik, ami nem meglepő, mivel az eugenicista és a népesség elnéptelenedésének szószólója, Gates
https://thefreedomarticles.com/bill-gates-no-mass-gatherings-unless-youre-vaccinated/
szinte egyedül vezényelte ezt a hamis világjárványt. Emlékezzen arra, hogy Gates finanszírozta a londoni Imperial College-t, amelynek nevetséges és figyelmetlen modelljei előrejelezték a végzetet, amely soha nem is került a tényleges megvalósítás közelébe. E cikk szerint a Profusa jelenleg a Birodalmi Főiskola együttműködésével folytat tanulmányt.
https://www.mddionline.com/implants/early-warning-system-detecting-infections-being-studied

A Profusa weboldala a következőket mondja:

„A bioszenzorok nem a testtől elszigeteltek, hanem teljesen integráltan működnek a test szövetében - mindenféle fém eszköz vagy elektronika nélkül, ezzel legyőzve a test elutasítási kísérleteit. A mai napig az injektált bioszenzorok már négy éve működnek. Kisebb, mint egy rizsszem, mindegyik bioszenzor rugalmas, körülbelül 5 mm hosszú és fél milliméter széles rost, amely porózus állványból áll, amely kapilláris és sejtes növekedést vált ki a környező szövetekből. A hidrogél olyan fénykibocsátó fluoreszkáló molekulákhoz kapcsolódik, amelyek folyamatosan jeleznek egy test vegyi anyagának, például oxigénnek, glükóznak vagy más érdeklődésre számot tartó biomolekulának a koncentrációjának arányában. "

Az emberi test feltörése idegen szintetikus nanotechnológiai tárgyakkal

A Profusa meg akarja tudni az egész testkémiáját - oxigénszintjét, glükózszintjét, hormonszintjét, pulzusát, légzési gyakoriságát, testhőmérsékletét, azzal a képességgel, hogy (nem jelzett) terjeszkedjen a menstruációs ciklus ismeretének területeire (ha nő vagy), a szexuális életed, az érzelmeid és még sok más -, majd ezt az információt át akarja adni valamiféle orvosi hatóságnak, bár természetesen nyilvánvaló, hogy ez az adat az NWO összeesküvők kezébe kerül, aki tömegek manipulálására használná. A Profusa kiadta ezt a sajtóközleményt. Az injektálható testérzékelők
https://profusa.com/injectable-body-sensors-take-personal-chemistry-to-a-cell-phone-closer-to-reality/
2018-ban a valóságban közelebb viszik a személyes kémiáját egy mobiltelefonhoz. Az injektálható testérzékelők a személyes kémiai anyagokat egy mobiltelefonhoz továbbítják.

„A hagyományos érzékelőknek, például a folyamatos glükózmérőkben található érzékelőknek van egy érzékelő elektróda huzalja, amely behatol a bőrbe, hogy megmérje a sejteket körülvevő folyadék cél vegyi anyagát. Mivel azonban a test idegen anyagként „látja” az elektródát, több napon belül el kell távolítani és ki kell cserélni egy másik helyre, hogy elkerüljék a gyulladás és a hegszövet hatásait, amelyek végül megakadályozzák az elektróda pontos működését. A Profusa csapata olyan apró bioszenzorok családját fejleszti, amely szövetszerű hidrogélből áll, hasonlóan egy puha kontaktlencséhez, amelyeket fájdalommentesen helyeznek a bőr alá egyetlen injekcióval.

Ahelyett, hogy elszigetelten lennének a testtől, a bioszenzorok teljesen integrálva működnek a test szövetébe - mindenféle fém eszköz és elektronika nélkül, ezzel legyőzve a test elutasítási kísérleteit. "

Ez további bizonyíték arra, hogy a Transzhumanizmus jövője felé mutató szintetikus menetrenden keresztül hanyatt esünk, ahol az embert egyesítik a géppel az Emberi 2.0 létrehozására.
https://www.phytomint.hu/tudasfa/ember-2-0.html
A tervek szerint ez a módosított ember szintetikus fémből és műanyaghoz hasonló részekből készül; az értékesítési ütem az, hogy kibővülünk és tovább fogunk fejlődni, azonban az az igazság, hogy elpusztítjuk azt, ami emberré tesz minket. Ez a friss cikk arról számolt be,
https://www.openaccessgovernment.org/electronics-in-the-body/92569/
hogy az American Chemical Society (ACS) egyre közelebb kerül az elektronika testbe történő integrálásához:

„A hagyományos mikroelektronikus anyagok, például a szilícium, arany, rozsdamentes acél és irídium hegesedést okoznak beültetésükkor. Az izom- vagy agyszövetben történő alkalmazáshoz elektromos jeleknek kell áramlaniuk a megfelelő működésük érdekében, de a hegek megszakítják ezt a tevékenységet ... "Elkezdtünk olyan szerves elektronikus anyagokat vizsgálni, mint a konjugált polimerek, amelyeket nem biológiai eszközökben használtak" - mondja Martin, aki a Delaware Egyetemen van. "Találtunk egy kémiailag stabil példát, amelyet kereskedelmi forgalomban értékesítettek antisztatikus bevonatként az elektronikus kijelzők számára." A tesztelés után a kutatók megállapították, hogy a polimer rendelkezik a hardver és az emberi szövet összekapcsolásához szükséges tulajdonságokkal ... Eddig a csapat dopaminnal készített egy polimert, amely szerepet játszik az addiktív viselkedésben, valamint az EDOT dopamin-funkcionalizált változataiban monomer. Martin szerint ezek a biológiai-szintetikus hibrid anyagok valamikor hasznosak lehetnek a mesterséges intelligencia és az emberi agy egyesítésében. Végül Martin szerint az álma az, hogy képes legyen testre szabni, hogyan rakódnak le ezek az anyagok a felszínen, majd az élő szervezet szövetébe tenni. "Lenyűgöző az a képesség, hogy egy élő szervezetben ellenőrizzék a polimerizációt."

Ez a hidrogél bioszenzoros implantációs rendszer csak akkor működne, ha az NWO irányítók hozzáférést kapnának mindenki véráramához

Az NWO szempontjából ahhoz, hogy ez a rendszer világszerte sikeres legyen, be kell jutniuk minden ember véráramába, amit megtehetnének, ha továbbra is érvényben tartanák a kötelező oltási törvényeket, amint ez már megtörténik vagy amiről beszélnek a világ számos nemzetében, államában és régiójában. Massachusetts nemrégiben elfogadott egy törvényt, amely az influenza elleni oltásokat írta elő iskolások számára; az ausztrál miniszterelnök kötelező oltásról beszél; a másik oldalon azonban olyan államok, mint Dél-Dakota,
https://blog.tenthamendmentcenter.com/2020/02/south-dakota-bill-would-end-mandatory-vaccinations-for-school-push-back-against-federal-narrative/
törvényjavaslatokat hoztak be az iskolák kötelező oltásának betiltásáról. Ez lesz az igazi csatatér az elkövetkező hónapokban, amikor a Warp Speed ​​hadműveletet és más sémákat a markolatig tolnak, és a kétségbeesett NWO megpróbálja fenntartani a világjárvány lázát, hogy lecserélhessék az elhamarkodott és teszteletlen COVID vakcinájukat, egy új típusú RNS vakcinaval, amely képes módosítani a genetikáját (RNS és DNS), és nagy valószínűséggel képes beültetni nanotech hidrogél bioszenzort. Gates e technológia egyik finanszírozójának azt mutatja, hogy kifogásai nagyon gyengék, amikor azt mondja, hogy nem próbálja az emberiséget mikrochipelni.

Videó ("Ember 2.0"? Felhívás a Világ számára - magyar hanggal - Dr. Carrie Madej):
https://www.phytomint.hu/media/k2/videos/279.mp4

Kép:
https://naturalmagazin.hu/media/k2/items/cache/3b77d3f73b59742412f393cd0d264b14_XL.jpg

*****

Makia Freeman is the editor of alternative media / independent news site The Freedom Articles,
https://thefreedomarticles.com/
author of Cancer: The Lies, the Truth and the Solutions
https://www.amazon.com/dp/B08FBQQQ8X/
and senior researcher at ToolsForFreedom.com.
http://toolsforfreedom.com/
Makia is on Steemit and Parler.
https://parler.com/profile/makiafreeman/posts

Források:

http://tapnewswire.com/2020/08/fda-nears-approval-of-injectable-biochip-implants-for-covid-detection-linked-to-computers/

https://www.youtube.com/watch?v=pBeqn0962nk

https://www.defenseone.com/technology/2020/03/military-funded-biosensor-could-be-future-pandemic-detection/163497/

https://profusa.com/

https://thefreedomarticles.com/pentagon-cia-influence-tech-hollywood-msm/

https://thefreedomarticles.com/bill-gates-no-mass-gatherings-unless-youre-vaccinated/

https://www.mddionline.com/implants/early-warning-system-detecting-infections-being-studied

https://profusa.com/injectable-body-sensors-take-personal-chemistry-to-a-cell-phone-closer-to-reality/

https://thefreedomarticles.com/synthetic-agenda-heart-new-world-order/

https://www.openaccessgovernment.org/electronics-in-the-body/92569/

https://blog.tenthamendmentcenter.com/2020/02/south-dakota-bill-would-end-mandatory-vaccinations-for-school-push-back-against-federal-narrative/

Forrás_
https://naturalmagazin.hu/hihetetlen/beultetheto-nanotechnologia-a-covid-oltasokban

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Arcon hordható légtisztítót dob piacra az LG
2020 / 08 / 28 /

A koronavírus-járvány egyik fontos tanulsága volt, hogy a világon kétféle arcmaszk létezik: ami a szakemberek szerint nem nyújt megfelelő védelmet, és amelyikben nem kapsz levegőt. Az LG Puricare Wear ezt a nehézséget igyekszik áthidalni két beépített ventilátor segítségével.

Az eszköz a következőképpen működik: a maszkban található szenzor érzékeli, hogy milyen tempóban és mélyen veszed a levegőt, ez alapján pedig a háromfokozatú ventilátorokat mindig úgy állítja be, hogy a légzés a legkönnyebb legyen.

-- Belégzésnél a ventilátorok felgyorsulnak, hogy több levegő jusson be, kilégzésnél pedig lelassulnak, hogy akadálytalanul tudjuk kifújni a levegőt.

A Puricare Wear-ben az LG otthoni légtisztítóihoz hasonló két H13 Hepa szűrő gondoskodik a levegő tisztításáról, azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy a COVID-19-cel szemben mennyire nyújt hatékony védelmet. Korábban a cég utalt rá, hogy a maszk a vírussal szemben is hatékony lesz, még azt is felajánlották, hogy kétezer darabot odaadományoznak a szöuli kórház dolgozóinak. A The Verge érdeklődésére most viszont óvatosabban fogalmaztak, és azt nyilatkozták, hogy megvárják, amíg a maszkjuk megkapja a megfelelő tanúsítványt.

Melyik védőmaszk mire jó, mi az az FFP3, kell-e nekem olyan? Sokat hallottunk az utóbbi napokban a védőmaszkokról, de arról keveset, hogy milyen típusai vannak és hogy a koronavírussal kapcsolatban van-e értelme használni valamelyiket. Utánanéztünk, mi az igazság.

A bevezetőben említett problémát sokan úgy próbálták megoldani, hogy elkezdtek olyan maszkokat hordani, ami kilégzőnyílással is rendelkezik. Ez viszont az amerikai járványügyi hivatal szerint nem túl jó ötlet, hiszen a maszkviselés elsősorban azt tudja hatékonyan megakadályozni, hogy a koronavírussal már megfertőződött ember másoknak is továbbadja a vírust, így a légzőnyílás jelentősen rontja a maszk által nyújtott védelmet. Bár a Puricare Wearen szintén vannak nyílások, egyelőre nem lehet tudni, hogy a HEPA-szűrők csak befelé, vagy kifelé is szűrik-e a levegőt.

Nem (csak) koronavírus ellen

Bárhogy is legyen, az LG terméke biztosan nem haszontalan, hiszen nem a koronavírus az egyetlen, ami miatt egyre inkább érdemes lenne maszkot hordani, ha kilépünk az utcára. A légszennyezettség évről-évre egyre nagyobb gondot okoz a világ nagyvárosaiban, Indiában például annyira súlyos a helyzet, hogy a World Air Quality Report szerint a szennyezett levegő évente mintegy kétmillió ember idő előtti halálát okozza.

A Levegő Munkacsoport és a Greenpeace tavaly novemberben ismertette annak a felmérésnek az eredményét, amelyben megállapították, hogy Budapest levegője még a hivatalos adatoknál is sokkal szennyezettebb a nitrogén-dioxid koncentrációját tekintve. Bár Indiától még messze vagyunk, de egy másik tanulmány szerint Magyarországon így is évente 13 ezer ember halálához járul hozzá a légszennyezettség, ami 2845 milliárd forintos kárt okoz a gazdaságnak.

https://raketa.hu/arcon-hordhato-legtisztitot-dob-piacra-az-lg

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Új utat nyit a koronavírus elleni védekezésben a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban (SZBK) fejlesztett mesterséges intelligencia segítségével felfedezett receptor – tájékoztatta az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) kedden az MTI-t.

A közlemény szerint Horváth Péter, az ELKH-hoz tartozó SZBK Biokémiai Intézet igazgatója, a Biomag kutatócsoport vezetője és munkatársai partnereikkel, a Bristoli Egyetem kutatóprofesszoraival, Peter Cullennel és Yohei Yamauchival közösen kimutatták, hogy az influenzával kapcsolatban folytatott kutatásaik során felfedezett, eddig ismeretlen szereplőn – a gazdasejt felszínén található neuropilin-1 (NRP1) receptoron – keresztül a SARS-CoV-2 koronavírus be tud jutni a gazdasejtbe.

A világon számos kutatólabor dolgozik azon, hogy a koronavírus (COVID-19) -fertőzés folyamatát megismerve elősegítse a hatékony kezelés kifejlesztését. A kutatóknak eddig az angiotenzin-konvertáz enzim 2-t (ACE2) sikerült azonosítani, amelyen keresztül a vírus képes bejutni a sejtbe. Az SZBK mesterségesintelligencia-modellje alapján végzett kutatási eredmények azt mutatják, hogy

-- az NRP1 – a már jól ismert ACE2 mellett – a COVID-19 elleni terápia új, második célpontja lehet.

A neuropilin-1 (NRP1) a gazdasejt felszínén megtalálható receptor, amelyhez a SARS-CoV-2 vírus kötődni képes az S (Spike) elnevezésű fehérjén keresztül. Ebből az S fehérjéből enzimatikus hasítással képződik S1 fehérje, amely egyik végén, az úgynevezett C-terminális végen, rendelkezik egy speciális mintázattal, a ‘C-end rule’-lal (CendR). Ennek a régiónak a segítségével képes a vírus az NRP1-hez kapcsolódni, és bejutni a sejtbe. A fertőzött sejtek, szemben az egészséges sejtekkel, több sejtmaggal rendelkeznek.

Ennek a különbségnek a detektálásához és mennyiségi meghatározásához fejlesztett ki Horváth Péter és csapata a világon egyedülállónak számító módszert, mely a mesterséges intelligencia legújabb irányán, a mélytanuláson alapul, és amelynek segítségével nagyon pontos mikroszkópos analízist képesek végezni a kutatók.

Korábban az influenzakutatások kapcsán az NRP1-gén szűrésére is hasonló módszertant használt a szegedi kutatócsoport. Az intelligens algoritmusoknak – hasonlóan az önvezető autók irányításához vagy a közösségi médiumok intelligens képelemző algoritmusaihoz – hatalmas tanuló-adatbázisokra van szükségük, amely a kutatócsoportnak korábban nem állt a rendelkezésére. Ezért egy olyan hibrid módszert alakítottak ki, mely során egy mélytanuló metódus mesterséges példákat generál, és ezek alapján tanít egy másik intelligens módszert. A módszert nemrég publikálták a rendszerbiológia legrangosabb folyóiratában, a Cell Systems-ben.

https://24.hu/tech/2020/06/16/koronavirus-covid-19-szegedi-biologiai-kutatokozpont-mesterseges-intelligencia/

Válasz

M Imre üzente 3 éve

A világon először egy magyar sebész végzett tüdőátültetést aktív koronavírus-fertőzött betegen. Az orvosi szenzációról az osztrák média és a CNN is beszámolt, a magyar sajtóban azonban sehol sem említették, hogy Bécsi Orvostudományi Egyetemen a műtétet Lang György végezte. A világsikerhez számunkra egy kínos történet is tartozik: a professzort két éve még a Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki a magyar tüdőátültetési program megteremtéséért, majd távozni kényszerült Budapestről. A Válasz Online olvasói először hallhatják tőle a műtét történetét és távozásának okait is. A beszélgetésnek tehát van egy édes és egy keserű része, és egyik sem tanulságok nélküli.

https://www.valaszonline.hu/2020/06/02/lang-gyorgy-koronavirus-interju/

(https://24.hu/kozelet/2020/06/02/koronavirus-magyar-orvos-transzplatacio/ )

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Gyógyszer, és nem megelőző oltás...

Oroszországban a jövő héttől hozzájuthatnak az első jóváhagyott, a Covid-19 kezelésére használható gyógyszerhez a betegek - írja a Reuters.

Az Avifavir néven törzskönyvezett gyógyszert június 11-től adhatják az orosz kórházakban a koronavírusos betegeknek a Reuters cikke szerint. A gyógyszerből havonta 60 ezer beteg ellátására elegendő mennyiség készül Oroszországban.

Az Avifavir gyógyszer hatóanyaga a favipiravir, amelyet eredetileg influenzatünetek enyhítésére fejlesztettek ki, generikus hatóanyagként bárki előállíthatja. Ázsiában már sikeresen alkalmazták koronavírussal fertőzött betegeken is, bár hatékonyságát hagyományos klinikai vizsgálatokkal még nem igazolták, ezért egyelőre sem Európában, sem Amerikában nincs törzskönyvezve. Magyarországon is folynak kísérletek a hatóanyaggal, őszre válhat lehetővé a hazai engedélyezés és a gyártás megkezdése.

Oroszországban az új gyógyszertől azt remélik, hogy jelentősen enyhíti a nyomást az egészségügyi ellátórendszeren, kevesebb beteg kerül majd kritikus állapotba. Emellett az Avifavir lehet a kulcsa a gazdasági élet teljes talpraállásának is.

Védőoltás továbbra sincsen a Covid-19 ellen.

https://mfor.hu/cikkek/befektetes/oroszorszag-elkeszult-a-koronavirus-gyogyszerrel.html

Válasz

M Imre üzente 3 éve

A koronavírus most láthatatlan és legyőzhetetlen ellenség, de Magyarországon már nem sokáig
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200521/a-koronavirus-most-lathatatlan-es-legyozhetetlen-ellenseg-de-magyarorszagon-mar-nem-sokaig-433246
2020. május 21. | Portfolio

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter megnyitójával vette kezdetét a minisztérium által rendezett online tudományos konferencia, amelyen bebizonyosodott: egészen elképesztő tudományos munka folyik idehaza a koronavírus ellen. Az adatok, az erre alapuló modellezés, a gépek és a fejlesztés alatt álló különböző szerek életeket menthetnek a koronavírus-járvány és más pandémia esetén is. Mindezen modellek, gépek és szerek megalkotásához szükséges tudás, kapacitás és forrás Magyarországon rendelkezésre áll. A 21 felszólaló, tudományos szakember, egyetemi vezető, kutatóintézeti illetékes, magáncég-vezér villám prezentációiból megtudtuk: a hazai kutatóhelyek - korábban ritkán látott együttműködésben - egyszerre dolgoznak többfajta, a koronavírus elleni oltóanyagon, a COVID-19-el szembeni terápiás készítményen, a járvány felfutása esetén kritikus fontossággal bíró lélegeztetőgépen, illetve lélegeztető rendszeren, maszkgyártó gépen, maszk bevizsgáló laboron. Sőt, van, ami ezek közül már el is készült. Az ITM által felkarolt projektek eddigi eredményei meggyőző képet mutatnak.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter felvezetőjében hangoztatta, hogy minden komoly projekthez rendelkezésre állt az induló forrás és a projektek végeredményéhez is rendelkezésre fognak állni a források. A cél, hogy minden projekt a produktív fázisig jusson. A tárcavezető felszólalása után 5 perces villámelőadásokat hallgathatott a közönség, melynek keretében az egyes projekt vezetői bemutatták, hol áll az adott kutatás vagy fejlesztés folyamata és megismerhettük minden egyedi projekt jelentőségét a koronavírus elleni magyarországi harcban. Első körben az adatok fontosságát ismerhettük meg, ami rendkívül fontos az új vírus elleni védekezésben és a fertőzés ellen indítandó "támadás" tekintetében egyaránt. Majd bemutatták a szakemberek a fejlesztés alatt álló gépeket, amelyek szintén a járvány elleni védekezésben játszanak kritikus szerepet. Majd a konferencia harmadik felvonásában megismerkedhettek az érdeklődők, hogy Magyarország hogyan készül a koronavírus elleni harc következő fázisára, a támadásra, amikor már hatékony készítményekkel, terápiával, oltóanyaggal vesszük fel a küzdelmet az új koronavírussal szemben.
Életmentő adatok


Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az orvosegyetemek által lebonyolított reprezentatív koronavírus-tesztelés eredményét foglalta össze. Meglátása szerint világszínvonalú szűrést bonyolított le Magyarország a 67,6%-os részvételi aránnyal, mert ehhez hasonló szűrés két országban valósult meg talán (Szlovénia esetében 46% volt a részvétel, Izland esetében pedig 36%). Külön köszönetet mondott azoknak, akik segítettek az országos szűrés lebonyolításában, így többek között a háziorvosoknak, a polgármestereknek, a jegyzőknek, minden résztvevő segítőnek és az ITM támogatásának. Ismertetése szerint Veszprém megyében volt a legmagasabb az aktivitás a tesztelés során (76,9%-os részvételi arány), de 75% felett volt Pest és Nógrád megyében is.


Jakab Ferenc, a Koronavírus-kutató Akciócsoport, valamint a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai kutatócsoport vezetője előadásában a koronavírusokkal kapcsolatos hazai virológiai kutatások aktuális irányvonalait újabb eredményeit mutatta be. A virológus professzor azzal kezdte, hogy az akciócsoport példaértékű tudományos összefogást hozott Magyarországon. Feladataik között szerepel a vírus betegmintákból történő izolálása a PTE SZKK laborjában, ami a hatóanyag kísérletek alapja. Majd a vírus jobb megismerése érdekében megtörtént a vírus szekvenálása. Feladataik között szerepel az új és ismert hatóanyagok vizsgálata in vitro laboratóriumi körülmények között.

Vannak ígéretes hatóanyagok és olyan vegyületek, amelyek további vizsgálatot indokolnak, mert jó eredményeket produkáltak, hogy a vírus replikációját csökkentsék – árulta el. Az ismert hatóanyagok 50%-át vizsgálták be eddig, vagyis még komoly munka van előttük. Majd folytatta:

-- A betegségen átesett páciensek vérsavóinak vizsgálatát is folytatják és értékelik, hogy kialakul-e természetes védettség.

-- A kifejezetten enyhe tünetekkel lefolyó betegség esetén vizsgálják külön ezeket a pácienseket (vírusneutralizációs kísérletek).


Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem matematika professzora arról számolt be, hogy az 55 főből álló kutatócsoportjuk a járvány terjedésének matematikai modellezését folytatja, valamint epidemiológiai elemzését. Mindezeket annak érdekében, hogy előrejelzéseket tudjanak készíteni a járványgörbe lefutására. Emlékeztettek: március közepén arra jutottak, hogy a kontaktusok számát 60%-kal kell csökkenteni a járványgörbe ellaposítása érdekében. Mivel a kontaktusok rendkívül fontos szerepet játszanak a járvány alakulásában, ezért készítettek egy társadalmi kutatást, amelyet már applikáción is ki lehet tölteni. Az online kérdőívet már több mint 400 ezren töltötték ki (volumenében ez 10-szer akkora kutatás, mint a hozzá hasonlók), de nem reprezentatív, ezért kiegészül megkereséses reprezentatív kutatással is. Ezeknek a felméréseknek az eredményét egészíti ki a mobiltelefon-adatokból származó otthonmaradási és mozgási index alakulása.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200427/koronavirus-latvanyos-abrakon-hogyan-omlott-ossze-a-magyarok-mozgasa-a-korlatozasok-miatt-428466

A kutatócsoport két hónap alatt 200 stratégiai dokumentumot készített a koronavírussal kapcsolatban, valamint lefejlesztettek egy interaktív felsővezetői rendszert, amely az összes elérhető jelentést integrálja és ennek köszönhetően a döntéselőkészítéshez át lehet tekinteni az összes rendelkezésre álló információt.

Röst Gergely előadásában kivetített ábra szerint Magyarországon a becslések szerint a vírus aktivitását mutató reprodukciós ráta 1 alá csökkent, ami megnyugtató.


Életmentő gépek

Józsa János, a Budapesti Műszaki Egyetem rektora az egyetem által fejlesztett lélegeztetőgép helyzetéről számolt be. A készülék A változata esetén már a sorozatgyártásánál tartanak, a cél 1000 darab gép legyártása, amelyből eddig 12 készült el. A sorozatgyártás első üteme a héten kezdődik meg, az alkatrészek beérkezése folyamatos, a sorozatgyártást csak egy kínai (Fedex) szállítmány késlelteti, ami egy fontos nyomásmérő szenzor. Józsa János tájékoztatása szerint itt már Palkovics László is közbelépett a Fedex miatt, és egyre közelebb a megoldás. A másik, C változatnak nevezett gép prototípusa elkészült, bemutatása a sorozatgyártás bemutatójával együtt rövidesen várható.


A Rózsa Balázs (Femtonics alapító) vezette csoport a Semmelweis Egyetemmel közösen készít lélegeztetőgépet. A fejlesztésükkel az volt a cél, hogy

-- a magyar egészégügyi rendszert megerősítsék pandémiás időszakokban,

-- a frontvonalban dolgozó intenzíves egészégügyi dolgozók védelme a vírusokkal szemben,

-- Magyarország önellátóvá tétele az egészségügyi védekezésben a hazai lélegeztetőgépgyártáson keresztül.

A gép képes lesz különböző súlyosságú betegeket kezelni és szűri a kiáramló levegőt is, emellett egyszerűen kezelhető. Elmondása szerint felkészültek a Luca 4 nevű lélegeztetőgép sorozatgyártására.


Ezt követően még mindig a lélegeztetés volt az előadók fókuszában, ugyanis Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora és Kozlovszky Miklós, az Óbudai Egyetem dékánja mutatta be a MassVentil névre keresztelt projektet, ami nem egy lélegeztetőgép, hanem lélegeztetőrendszer. Ennek van egy olyan része is, ami maga a gép, de a lényege, hogy a betegek ellátását támogassák krízishelyzetben, nagy számú beteg esetén és egyszerre képes lélegeztetni. Invazív és nem invazív, vagyis maszkos és tubusos lélegeztetést egyaránt tud. A rendszer nagy mennyiségű levegőt tud eljuttatni a páciensekhez – részletezte Kozlovszky Miklós.


Kotán Attila, a Budapesti Műszaki Egyetem kancellárja egyedülálló projektet mutatott be előadásában. Az egyetem ugyanis laboratóriumot hozott létre egyéni légzésvédő maszkok vizsgálatára. Az alkalmazott mérés elve: a maszk szűrőanyagának szűrési hatékonyság vizsgálata részecskeszámlálás elvén. Gyakorlatilag a labor képes megmondani, hogy az adott maszk hány százalékban képes kiszűrni a bizonyos mérettartományba eső részecskéket. A labor május 11-től működik a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán. A laboratórium az ITM-mel egyeztetett módon és tartalommal tudja a forgalmazók/gyártók által bevizsgálásra átadott maszkok tulajdonságait mérni és minősíteni.


A koronavírus elleni védekezésben fontos szerep jut a maszkoknak és ebben a tekintetben jelentős a Miskolci Egyetem projektje, amit Deák Csaba kancellár, valamint Siménfalvi Zoltán egyetemi docens, a Gépészmérnöki és Informatikai Kar dékánja prezentált. Az egyetem maszk gyártósor rekonstrukcióját végzi el, a tervezhető, üzembiztos működés biztosítása és a termelékenység növelése érdekében. A folyamat előrehaladásáról szólva kiemelték: a gyártósor rekonstrukciója 4 hét alatt elkészült, a tesztüzem május 16-ától zajlik és a tervezett üzembehelyezés pénteken várható. A főbb fejlesztések közé sorolták az alapanyag beadagolást és pozicionálást, az anyagelfogyás védelmet, a túlmelegedés védelmet klimatizálással, szenzoros érzékeléseket, a PLC programozást, a teljes villamos rendszer átépítését és várható a CE jelzés megszerzése is. A várható kapacitása 68 ezer darab lesz naponta, korlátja a tesztüzem alatt szerzett tapasztalatok alapján a pneumatikai rendszer préslevegő kapacitása lesz. A projekt folytatásaként 2 darab komplett gyártósort terveznek és kiviteleznek, ez már folyamatban van, várhatóan 12 hét alatt fejezik be. Emellett előkészítés alatt van az egyetemen egy fertőtlenítéshez és maszk csomagoláshoz kapcsolódó projekt.


Életmentő szerek

A gépekkel kapcsolatos kutató-fejlesztői munkák bemutatása után a koronavírus elleni készítményeket mutatták be a kutatócsoportok vezetői:

-- Lacza Zsombor ortopéd-traumatológus szakorvos, az OrthoSera Kft. ügyvezetője bemutatta a gyógyult betegek vérplazmájából készített szérum fejlesztésének folyamatát. Elárulta: már 10 beteget kezeltek vele. céljuk a vérplazmából egy koncentráltabb, hosszabb ideig eltartható készítmény előállítása, miközben dolgoznak a hazai szérumgyártási struktúra megvalósításán is. Előadásában azt is elárulta, hogy náluk tömegével jelentkeztek élsportolók, akik külföldön jártak, és vizsgálataik azt mutatták, hogy az ilyen élsportolók 10%-a átesett a koronavírus-fertőzésen, jellemzően kisebb tünetekkel. A nemzetközi kutatásokhoz hasonlóan halad a szérum kifejlesztése, viszont előrébb tart abban a tekintetben, hogy a citoklin pontosabb mérésével meg tudják mondani, hogy mely donorok alkalmasak a szérumra.


-- Bogsch Erik, a Richter elnöke prezentációjában azt emelte ki, hogy a nehézségek ellenére is garantálni tudta a folyamatos gyógyszerellátást a koronavírus-járvány idején. A hazai gyógyszercég az elmúlt időszakban számos kutatási és gyártási együttműködést alakított ki, licenszeket és új technológiákat vásárolt.


-- Kacskovics Imre, az ELTE Természettudományi Karának dékánja arra figyelmeztette a tudományos konferencia hallgatóságát, hogy amíg nincs hatékony védőoltás a COVID-19 ellen, addig a járvány itt van velünk. Vitatta azt az állítást, hogy az enyhén megbetegedettek nem lesznek védettek. Vannak ugyanis olyan elemei az immunrendszernek, amelyek védettséget adnak a betegség ellen, ebben bíznak ők is. Az általuk vezetett csoport gyógyszerfejlesztéséről szólva úgy fogalmazott: február közepén kereste meg Palkovics László innovációs és technológiai minisztert azzal, hogy fejlesszenek egy gyógyszert, amely megelőzheti a betegség kialakulását. A Richter Gedeonnal, a Pécsi Tudományegyetemmel és az ImmunoGenes Kft-vel közösen fejlesztett gyógyszer célja, hogy megakadályozza a vírust abban, hogy az ACE2 receptorhoz kötődjön és ezáltal fertőzzön.


-- Keserű György Miklós, a Természettudományi Kutatóközpont Gyógyszerkémiai Kutatócsoportjának vezetője a Favipiravirral kapcsolatos kutatásaikról számolt be. Rámutatott: a mostani új vírus ellen az a leggyorsabb megoldás, ha már meglévő hatóanyagot használnak. A Favipiravirt még 2014-ben Japánban fejlesztették ki az infuenza ellen. A meglévő antivirális készítmények közül egyáltalán nem tudjuk, hogy valóban hatékonyak-e, ezért a projekt célja egyúttal, hogy bizonyítsák hatásosságát és biztonságosságát a COVID-19 esetében. Az is cél, hogy stratégiai készletek jöjjenek létre ezekből a készítményekből. A kutatás állásáról szólva kiemelte: a Richternél már jövő héten elkezdődhet a kilogrammos méretű gyártás. Megemlítette azt is, hogy az alapanyagok beszerzése nem egyszerű, de az ITM és a KKM közbenjárásával Kínából 2 nap alatt megérkezett az alapanyag. Arról is beszélt, hogy hasonló klinikai vizsgálatok folynak már az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Olaszországban, Japánban és több más ázsiai országban, valamint az Egyesült Államokban. Ideiglenes engedélyezéssel elérhetővé válhat az alkalmazása.


-- Ezt követően Greiner István, a Richter Gedeon Nyrt. kutatási igazgatója tartott előadást, nem véletlenül volt ő a következő a sorban, mert a magyar gyógyszergyártó a Favipiravirral kapcsolatos kutatásban is részt vesz, többek között. A készítményt csak hosszabb kémiai eljárás során lehet előállítani, ráadásul nehéz beszerezni a kiindulási anyagokat és reagenseket, de a magyar kormány támogatásával sikerült hozzájutni ezekhez külföldről. Bizakodó hangot ütött meg előadásában, amikor azt mondta, hogy már belátható, hogy mikor lesz meg a hatóanyag és a készítmény. Az előkészületek során technológiai újításokat alkalmaztak, gyorsították a gyártást, szükség van továbbá a bejuttatást segítő készítményre, ennek fejlesztése is folyamatban.


-- Szintén a Favipiravirral kapcsolatos kutatásokról szólt többek között Kovács L. Gábor akadémikus az általa vezetett HECRIN (Hungarian Clinical Research Infrastructure Network) konzorcium elnöke. Az ő feladatuk a klinikai vizsgálatok klinikumba történő bevezetésének segítése. A konzorcium 4 projektet bonyolít le az ITM megbízásából és ezek egyike a Favipiravir.


-- Az Euroveritas Kft. és az Eötvös Loránd Kutató Hálózat közös projektjét mutatta be Závodszky Péter TTK kutatóprofesszor és Pál Gábor, az ELTE Biokémiai Tanszékének egyetemi docense. Projektjük célja koronavírus ellenes gyógyszerjelöltek fejlesztése irányított evolúcióval. Amennyiben sikeres a projekt, akkor a gyógyszerjelöltek később szabadalmaztathatók lesznek és terápiás irányba vihetők tovább.


-- Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora az egyetemen zajló kutatás kapcsán kiemelte, hogy céljuk a koronavírus elleni vakcina kifejlesztése. Az EMMI csütörtökön ki is adott ezzel kapcsolatban egy külön közleményt,

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200521/megkezdodott-a-hazai-koronavirus-vakcina-fejlesztese-433202

miszerint a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Debreceni Egyetem együttműködésében, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával megkezdődött az új koronavírus-vakcina fejlesztése. A két intézmény a közelmúltban írta alá a hazai oltóanyag-gyártás létrehozásának elősegítésében való együttműködést. Az ambiciózus tervek szerint már idén októberben elindulhat a vakcina kisszériás gyártása (2020 októberére kisszériás gyártásban odáig biztosan eljutnak, hogy preklinikai vizsgálatokat tudjanak végezni szenzitív fajokon). A rektor az előadásában arról is beszámolt, hogy a hydroxy chloroquine hazai gyártásában is részt vesznek a terápiás készítmény elkészítésének keretében, ezt a projektet az egyetem elindította saját forrásból. Emellett prevenciós készítményen is dolgoznak szintén saját forrásból. A fő hatóanyagra standardizált extraktumok előállításra kerültek, a tesztek folyamatban vannak.


-- Puskás László, az Avidin Kft. ügyvezető igazgatója előadásában arról beszélt, hogy a projektjük keretében vakcina prototípus kifejlesztését célozzák fúzionált SARS-COV-2 S fehérjedomén terápiás liposzóma létrehozásához. A liposzóma felszínén megjelenített, rekombináns SARS-COV-2 S felszíni fehérjerészek stimulálják a B-sejteket antitest termelésre és a bekebelezett antigén és intracellulárisan szétbontott liposzóma T-sejtes választ is indukál.


-- Vonderviszt Ferenc, a Pannon Egyetem rektorhelyettese a TargetEx Kft-vel és a Ceva-Phylaxia Zrt.-vel közösen vitt kutatás előrehaladásáról számolt be, melynek keretében flagellin alapú fúziós fehérjén alapuló újfajta oltóanyag molekulát fejlesztenek. Emlékeztetett arra, hogy az ember kétféle immunrendszerrel rendelkezik, gyorsabban reagál a velünk született immunrendszer, míg a lassabb reagáló az adaptív immunrendszerünk. Ha mindkettőt stimulálni tudjuk egyszerre, akkor hatékonyabb lesz az ellenállás a fertőzéssel szemben - mondta. Az újfajta oltóanyag ezért a tervek szerint egyszerre hordozna virális antigént és a veleszületett immunválaszt stimuláló szegmenseket. Az egyetem másik kutatása a sajtóba bekerült szennyvíz-elemzés,

https://www.portfolio.hu/uzlet/20200519/szennyviz-elemzesevel-keresik-a-koronavirus-nyomait-432716

ebben a koronavírus terjedésének, jelenlegi állapotának és lecsengésének vizsgálata zajlik, a Pécsi Tudományegyetem bevonásával, valamint a Mol támogatásával. A hazai olajipari cég rendelkezésre bocsátotta és átalakította a laboratóriumát a kutatás érdekében. Az első mintavételek már meg is voltak Nagykanizsán és Veszprémben, a következő héten indul az országos mintavétel.


Bódis József, az ITM felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára zárszavában úgy fogalmazott, hogy az új típusú koronavírus nem volt ismert korábban, de sok mindent megtudtunk róla, megtanultunk róla és sok mindent megtanított nekünk a vírus is. Az egyik ilyen, hogy ha nagy a baj, gyorsan tudunk szövetkezni és eredményeket produkálni - vélekedett.

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Elérhetővé vált a kormányzati COVID-19 app, a VírusRadar

Mi az a VírusRadar?

A VírusRadar egy mobil alkalmazás, amit a legjobb nemzetközi példák alapján fejlesztettek a koronavírus elleni védekezéshez. Az alkalmazás segítségével vizsgálható a bizonyítottan fertőzött emberekkel való kapcsolat, a mobil eszközök távolságának mérésével, Bluetooth segítségével.

A VírusRadar a járványügyi szakemberek munkáját segíti a kontaktkutatásban. A VírusRadart szintén futtató felhasználók telefonszámainak felhasználásával, a szakemberek elérhetik azokat, akikkel a fertőzött személy az elmúlt 14 napban találkozott, így potenciálisan megfertőződhettek.

Adatvédelmi tájékoztató:

https://virusradar.hu/privacy-policy

Forrás:

https://virusradar.hu/

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Hőkamera segítheti a vállalatokat a koronavírus idején
https://sg.hu/cikkek/it-tech/141010/hokamera-segitheti-a-vallalatokat-a-koronavirus-idejen
2020. május 14. | SG.hu

A Konica Minolta hőkamerája nagy segítséget jelenthet a jelenlegi helyzetben azoknak a vállalatoknak, akik nem tudtak átállni a teljes home office működésre vagy viszonylag nagy ügyfélmozgás jellemző a telephelyükön. Ezen vállalatok esetében különösen fontos, hogy lépéseket tegyenek dolgozóik és ügyfeleik egészsége és védelme érdekében. A hőkamerával egy olyan elsődleges védelmi vonalat állíthatnak fel, melynek köszönhetően csak indokolt esetben lesz szükség tényleges testhőmérséklet mérésre. A rendszert elsőként a Würth szerelte fel budaörsi telephelyén.

A vállalkozások példátlan nehézségekkel néznek szembe a világjárvány miatt. Aki tehette, teljes egészében home office működésre tért át, ugyanakkor vannak olyan iparágak, ahol ez nem volt megvalósítható. Ezeknek a vállalatoknak komoly lépéseket kell tenniük az alkalmazottak és ügyfeleik biztonsága érdekében. Ennek egyik eleme lehet a dolgozók és a külső partnerek rendszeres ellenőrzése, mellyel idejében kiszűrhetők az esetlegesen lázas személyek. Erre kínál megoldást a Konica Minolta hőkamerája. A kamerának köszönhetően a tényleges testhőmérséklet mérésre csak indokolt esetben van szükség, folyamatosabbá, akadálymentesebbé téve ezzel a normál munkamenetet.

A Würth Szereléstechnika Kft. a kamera mellett kontroll eszközként kézi hőmérős ellenőrzést is végeznek az összes dolgozón a budaörsi telephelyre való belépéskor. Ezzel a beiktatott védelmi vonallal biztosítják raktáruk és irodai dolgozóik védelmét a koronavírustól. „A jelen járványügyi helyzetben minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy cégünk működése egészségügyi szempontból is biztonságos maradjon. Erre kínál számunkra gyors és hatékony megoldást a Konica Minolta hőkamerája. Az érintés nélküli hőmérőmodul segítségével nem csak a cégközpontban dolgozókat tudjuk ellenőrizni, hanem mindenkit, aki az épületbe belép. Ezzel is segítve a fertőzésveszély csökkentését.” – fűzte hozzá Csapó Gergely, a Würth Szereléstechnika Kft. operatív vezetője.

A Thermal Radiometry technológiával rendelkező kamera képes a pixel pontosságú felületi hőmérséklet mérésére, kifejezetten magas - akár 0,3 °C - pontossággal. A kamera beltéren, a telephelyek előterében vagy a folyosóra felszerelve 1-5 méter távolságból képes felmérni az adott tárgy vagy személy hőmérsékletét. A rendszer megfelelően konfigurálva képes jelzést adni a személyzet számára, ha a belépő vendég vagy dolgozó hőmérséklete meghaladja az előre beállított értéket. A beállított értéktől eltérő – magasabb mért érték - esetében automatikus hangjelzést ad ki a rendszer, de az értesítés történhet egy, a számítógépen felugró ablak vagy e-mail formájában is. Az illetékes személyzet így időben tudomást szerezhet az esetlegesen fertőzött belépőkről, megkezdve az azonnali elkülönítést és a megerősítő, kézi lázmérést. Az adatkommunikáció vezetékes internet vagy ipari router segítségével működik, de igény esetén mobilkapcsolattal is üzemeltethető.

A kamera felhasználási lehetőségei számos területre kiterjednek. Az eszköz két szenzorral rendelkezik: egy hőmérsékletet mérő „Thermal Radiometry” szenzorral és egy normál, 6 Mpixel felbontásúval, mely vizuális megerősítést is adhat az adott tárgyról vagy személyről. A kamerák képesek bármilyen felület hőmérsékletének mérésére, ezáltal a preventív tűzjelzésre, bizonyos eszközök hevülése esetén. A thermal megoldás alkalmas lehet ezen felül összefüggő kerítéshatárok figyelésére, ahol a kamerától akár több száz méterre lévő behatolóról is képes riasztást adni a rendszer.

Válasz

M Imre üzente 3 éve

A koronavírus-járvány elleni védekezéssel összefüggő ingyenes termékátadások, ingyenes szolgáltatásnyújtások adózási szempontú megítélése | 2020.05.12.

A koronavírus-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzetre tekintettel számos adomány, felajánlás érkezik mind magánszemélyek, mind vállalkozások részéről rászoruló személyek, szervezetek részére. Kérdésként merül fel, hogy jelen esetben hogyan kell kezelni adózási szempontból ezeket az ingyenesen átadott termékeket, ingyenesen nyújtott szolgáltatásokat.

A koronavírus-járvány miatt 2020. március 11-én a Kormány rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdetett az ország teljes területére. Erre tekintettel az ingyenes juttatások minősítésével összefüggően az adójogszabályokon túl alkalmazandóvá válnak a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (a továbbiakban: Stab. tv.) 28/A. §-ában foglalt rendelkezések is.

A Stab. tv. 28/A. § (1) bekezdése értelmében a fizetési kötelezettség vállalkozási tevékenységet végző jogalanya által a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló törvény szerinti katasztrófaveszély és veszélyhelyzet (a továbbiakban együtt: katasztrófahelyzet) esetén, annak időtartama alatt, ellenszolgáltatás nélkül, a katasztrófahelyzet következményeinek elhárítása, mérséklése céljából

a) végzett tevékenységet vagy

b) a katasztrófahelyzetben lévők számára nyújtott szolgáltatást, termékátadást

a fizetési kötelezettségről szóló jogszabály alkalmazásában olyan tevékenységvégzésnek kell tekinteni, mint amit a jogalany a vállalkozási, gazdasági tevékenységi körében fejtett ki.

A Stab. tv. 28/A. § (2) bekezdése kimondja, hogy nem keletkezik fizetési kötelezettség

a) az (1) bekezdés szerinti tevékenységvégzés után, feltéve, ha azt a fizetési kötelezettséggel érintett, vállalkozási tevékenységet végző jogalany a tevékenységvégzés napjától számított 60 napon belül, a nyújtott szolgáltatás és átadott termék megnevezésével, mennyiségének megjelölésével a fizetési kötelezettséggel kapcsolatos ügyben illetékes adóhatósághoz bejelenti,

b) az (1) bekezdés szerinti tevékenységvégzés keretében - a katasztrófahelyzetre tekintettel - a katasztrófahelyzetben levők által kapott vagyoni érték után.

Ezáltal a Stab. tv. meghatározott feltételek teljesülése esetén az adójogszabályokat felülírva úgy rendelkezik, hogy az adófizetési kötelezettséget nem kell teljesíteni. A Stab. tv. alkalmazhatóságát esetről esetre szükséges vizsgálni, mely vizsgálat során figyelemmel kell lenni a rendeltetésszerű joggyakorlás elvére is.

A termékátadás, szolgáltatás akkor tartozik a Stab. tv. 28/A. §-ának hatálya alá, ha arra:

-- a katasztrófahelyzet/veszélyhelyzet időtartama alatt,

-- a katasztrófahelyzet/veszélyhelyzet következményeinek elhárítása, mérséklése céljából,

-- a katasztrófahelyzetben/veszélyhelyzetben lévők számára,

-- ingyenesen

kerül sor.

A termékátadásnak, szolgáltatásnak a veszélyhelyzet következményeinek elhárítása, mérséklése céljából kell megvalósulni, vagyis a juttatásnak közvetlenül olyan hatást kell céloznia, ami a veszélyhelyzet következményeinek elhárítását, mérséklését eredményezi.

További kritérium, hogy a termékátadás, szolgáltatás veszélyhelyzetben lévők számára történjen. Az a tény, hogy Magyarországon kihirdetésre került a veszélyhelyzet, nem jelenti azt, hogy minden magánszemély közvetlen veszélyhelyzetben lévőnek tekinthető. Másként ítélhető meg egy egészségügyi dolgozó, egy digitális oktatási rendre kényszerült diák, illetve egy az irodai munkája helyett home office-ban foglalkoztatott munkavállaló az alább részletezettek szerint.

Fontos tudnivaló, hogy a katasztrófahelyzetben lévők számára nyújtott szolgáltatás, termékátadás csak abban az esetben mentesíthető az egyébként fennálló adófizetési kötelezettség alól, amennyiben a szolgáltatást, terméket nyújtó a rá vonatkozó dokumentálási, nyilvántartási, iratmegőrzési kötelezettségének eleget tesz. A dokumentációnak olyannak kell lennie, amely az adott tényálláshoz tartozó adókötelezettség azonosítására, alátámasztására alkalmas.

Személyi jövedelemadó

Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető, tömeges megbetegedést okozó humánjárvány kapcsán az adózók számos módon nyújtanak segítséget magánszemélyeknek (például egészségügyi dolgozóknak, diákoknak).

Például az egészségügyi dolgozóknak ingyenesen juttatott fertőtlenítőszerek, maszkok és a közösségi személygépjármű-használat ingyenes biztosítása teljes mértékben megfelel a Stab. tv-ben foglalt feltételeknek, de ezzel esik egy tekintet alá a részükre biztosított ingyenes étkezés, valamint a veszélyhelyzeti feladatok ellátásával összefüggő, térítésmentesen igénybe vehető lakhatás engedélyezése is. Az egészségügyben dolgozók a járványügyi helyzetben közvetlenül érintettek, a termékátadás (fertőtlenítőszer, maszk, védőfelszerelés), illetve a nyújtott szolgáltatás (közösségi személygépjármű-használat) pedig közvetlenül a katasztrófahelyzet következményeinek elhárítása, mérséklése céljából történik, így a juttatások adómentesen biztosíthatók.

A járványügyi veszélyhelyzet miatt digitális oktatási rendben tanulmányokat folytató tanuló számára biztosított laptopjuttatás is megfelelhet a Stab. tv. hivatkozott szabályának. A járványügyi veszélyhelyzet miatt digitális oktatási rendben tanulmányokat folytató tanuló esetében, aki megfelelő digitális oktatási eszköz hiányában nem képes az oktatásban részt venni, megvalósul a Stab. tv-ben meghatározott mindkét feltétel: közvetlenül katasztrófahelyzet által érintett személy kapja a juttatást, és a juttatás célja a katasztrófahelyzet következményeinek az elhárítása, hiszen a diákok eszköz hiányában nem tudnak tanulni. Ugyanilyen megítélés alá eshetnek azon magánszemélyek, akik a veszélyhelyzet következtében veszítették el a munkájukat, és laptop juttatásával biztosítható átképzésük, munkavállalásuk.

Ugyanakkor a munkáltató által az irodai munkáját home office-ban végző munkavállaló részére juttatott eszközök, termékek esetében a Stab. tv. mentességi szabálya korlátozottan alkalmazható, hiszen a juttatásnak ebben az esetben is meg kell felelnie annak a kitételnek, hogy a juttatásban részesülő közvetlen katasztrófahelyzetben lévőnek tekinthető és a juttatás a katasztrófahelyzet következményeinek elhárítását, mérséklését eredményezi. Így ebben az esetben is esetenként vizsgálandó, hogy a juttatás adómentesen biztosítható-e a Stab. tv. mentességi szabálya alapján.

Például egy tanácsadással foglalkozó vállalkozás home office-ban foglalkoztatott munkavállalója részére biztosított (tulajdonba adott) laptop nagy valószínűséggel nem a katasztrófahelyzet közvetlen elhárítását, mérséklését szolgálja, és a juttatásban részesülő sem feltétlen közvetlenül katasztrófahelyzetben lévőnek minősül, így ez esetben a mentességi szabály nem alkalmazható. Továbbá nem alkalmazható a mentességi szabály abban az esetben sem, ha a vállalkozás egyik munkavállalójánál koronavírus-fertőzést diagnosztizálnak, ami miatt a munkavégzés a cég irodájában lehetetlenné válik, és a vállalkozás működésének fenntartása érdekében juttat laptopot minden munkavállalójának, akik csak home office-ban tudják ellátni munkájukat. A laptop tulajdonba adása ugyanis nem indokolt, a munkavégzés biztosítható a laptop használatának biztosításával is. Ha a juttató a laptop tulajdonba adása helyett csupán annak használatát biztosítja, akkor a juttatás az a Stab. tv. fentiekben foglalt rendelkezéseitől függetlenül adómentes a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVI. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 1. sz. mellékletének 7.11. pontja alapján, mely szerint adómentes a munkáltató által biztosított ingyenes vagy kedvezményes számítógép-használat. Ez esetben az adómentességnek nem feltétele, hogy a juttatásban részesülő közvetlenül érintett legyen a katasztrófahelyzetben, illetve az sem, hogy a juttatás a katasztrófahelyzet közvetlen elhárítására irányuljon.

Ha például egy kiskereskedelmi üzletet üzemeltető munkáltató kötelezővé teszi az alkalmazottaknak a maszk vagy egyéb védőfelszerelés viselését, hogy megelőzze a fertőzés terjedését, és ezt ingyen biztosítja részükre, akkor ezen juttatásra tekintettel a munkavállalóknak az Szja tv. 4. § (2a) bekezdés a) pontja alapján az adott járványügyi helyzetben nem keletkezik adóköteles bevétele.

Ha ugyanez a vállalkozás például az üzlet bejáratánál helyezi el a maszkokat és kötelezővé teszi azok viselését minden vásárlónak, akkor a maszkok ingyenes juttatása nem keletkeztet adókötelezettséget, mivel a maszkokat nem árral, értékkel rendelkező javakként szerzik meg a magánszemélyek, illetve ezek bárki számára (akik az áruházban jelen vannak), szabadon (ingyenesen) hozzáférhetők.

Ha pedig egy települési önkormányzat polgármestere a kijárási korlátozás meghosszabbításáról szóló 95/2020. (IV. 9.) Korm. rendelet 6. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján önkormányzati rendeletben határozza meg a településen működő piac nyitvatartásának és látogatásának szabályait, ezen belül előírja, hogy a piac területén maszk viselése kötelező, és azokat az önkormányzat mindenki számára biztosítja, akkor ez a juttatás az előbbiek szerint szintén nem adóköteles bevétele a magánszemélyeknek.

Társasági adó és kisvállalati adó

A vállalkozások részéről rászoruló személyek, szervezetek részére pénzben és természetben adott ingyenes juttatások költségének társaságiadó-alapban vagy kisvállalatiadó-alapban történő levonhatóságát a Stab. tv. fent hivatkozott 28/A. §-a és a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tao. törvény) 3. számú melléklete alapján kell meghatározni.

Ez azt jelenti, hogy ha a Stab. tv. szerinti feltételek fennállnak (a juttatásra a veszélyhelyzet időtartama alatt, a veszélyhelyzet okozta károk elhárítása, mérséklése érdekében, veszélyhelyzetben lévőnek, ingyenesen kerül sor), akkor a Stab. tv. szerinti nyilatkozat benyújtása szükséges az illetékes adóhatósághoz a költség elismert költségként való kezeléséhez. A levonhatóság jogalapja ez esetben tehát a Stab. tv. 28/A. §-a.

Ha a juttatás kapcsán a Stab. tv. szerinti feltételek nem állnak fenn, és a vállalat munkavállalója vagy munkavállaló hozzátartozója kapja az ingyenes juttatást (például a munkáltató a munkavállalók gyermekei számára a digitális oktatáshoz szükséges számítástechnikai eszközt biztosítja) és az számvitelileg személyi jellegű egyéb kifizetésnek minősül, akkor annak költsége a Tao. törvény 3. számú melléklet B) rész 3. pontja alapján elismert költség (azaz nem növeli az adóalapot).

Ha a juttatás kapcsán a Stab. tv. szerinti feltételek nem állnak fenn, és magánszemély a kedvezményezett, de nem munkavállalóról vagy munkavállaló hozzátartozójáról van szó, akkor a Tao. törvény 3. számú mellékletét kell figyelembe venni az elismert költségkénti minősítéshez.

Amennyiben az ingyenes termékátadás és szolgáltatásnyújtás a veszélyhelyzettel összefügg, de nem magánszemély, hanem szervezet (például gazdasági társaság, alapítvány, egyesület, közintézmény) kapja, akkor szintén a Stab. tv. 28/A. §-ára lehet alapozni a levonhatóságot. Ha a feltételek fennállnak, akkor az adóalapot nem kell megnövelni. Adóhatósági bejelentés ez esetben is szükséges.

Amennyiben a valamilyen szervezetnek juttatott ingyenes termékátadás és szolgáltatásnyújtás nem minősül a fentiek szerint veszélyhelyzetinek, a Tao. törvény 3. számú mellékletét kell figyelembe venni. E szerint a levonhatóság számos esetben fennállhat, amelyek közül kiemeljük, hogy nem kell az adóalapot növelni, ha adózási értelemben véve civil szervezetnek adott adományról van szó, vagy ha állami fenntartású iskola, állami fenntartású egészségügyi intézmény a kedvezményezett.

Például, ha a támogatásban részesülő civil szervezet nyilatkozik a juttató számára, hogy a támogatást nem a vállalkozási tevékenységéhez kapta, akkor a juttatás a támogatónál levonható költségnek minősül. [Tao. törvény 3. számú melléklet A) rész 13. pontja]

Például, ha a vállalkozás egy olyan egészségügyi intézmény – például kórház – részére adományoz kézfertőtlenítő-szert, illetve szájmaszkot, amely nem alanya a társasági adónak, a támogatás értéke külön nyilatkozat nélkül is elismert költség. [Tao. törvény 3. számú melléklet A) rész 13. pontja]

Amennyiben visszafizetési kötelezettség nélküli pénzjuttatásról van szó, akkor minden esetben a Tao. törvény 3. számú mellékletét kell figyelembe venni. E szerint a levonhatóság számos esetben fennállhat, amelyek közül kiemeljük, hogy nem kell az adóalapot növelni, ha adózási értelemben véve civil szervezetnek adott adományról van szó, vagy ha állami fenntartású iskola, állami fenntartású egészségügyi intézmény a kedvezményezett.

Általános forgalmi adó

Általános forgalmi adó tekintetében először is tisztázni szükséges, hogy áfa kizárólag olyan ügylet esetén merülhet fel, amelyet olyan személy, szervezet teljesít, aki (amely) alanya az áfának. Következésképpen, ha az adományozó nem áfaalany, akkor az ingyenes termékátadás, ingyenes szolgáltatásnyújtás kapcsán nem keletkezik áfafizetési kötelezettség sem annál, aki adja a terméket, nyújtja a szolgáltatást, sem annál, aki kapja a terméket, szolgáltatást.

Áfaalanyok által teljesített ingyenes termékátadáshoz, ingyenes szolgáltatásnyújtáshoz kapcsolódó általános forgalmi adózási jogkövetkezményeket illetően az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) 11. § bekezdésében és az Áfa tv. 14. §-ában foglaltakból kell kiindulni.

Ha például egy kiskereskedelmi üzlet a vevőknek belépéskor maszkot ad át, ennek kapcsán áfafizetési kötelezettség nem merül fel, mivel az Áfa tv. 11. § (3) bekezdés b) pontja szerint nem minősül ellenérték fejében teljesített termékértékesítésnek a vállalkozás céljára tekintettel átadott kis értékű ajándék. Jelen viszonyok között a vállalkozási cél teljesül, mivel van, ahol kötelező a maszk viselése, más esetben is a vevők biztonságát, elégedettségét szolgálja. Továbbá, az üzlet a maszkok beszerzésének áfáját levonásba helyezheti, mivel a maszkok átadása révén teremt az üzlet biztonságos vásárlási környezetet a vevőinek, ezáltal a maszkok végső soron az üzlet adóköteles tevékenységét szolgálják.

Áfaszempontból a Stab. tv. egyrészt azt eredményezi, hogy ha a Stab. tv. feltételeinek megfelelő ingyenes termékátadás, ingyenes szolgáltatásnyújtás tekintetében áfafizetési kötelezettség keletkezne, az áfafizetési kötelezettséget a Stab. tv. értelmében nem kell teljesíteni, feltéve, hogy az ügyletet teljesítő adóalany ezzel összefüggésben bejelentést tesz az adóhatóságnak.

Például ha egy varroda az alapanyagkészleteit felhasználva maszkokat készít, amelyeket ingyenesen ad át egy bentlakásos szociális intézmény részére, akkor a varroda az Áfa tv. alapján köteles lenne korrigálni az alapanyag-beszerzések levonásba helyezett áfáját. A levont adó korrekciója oly módon valósulna meg, hogy az ingyenes átadásra tekintettel a varrodának áfafizetési kötelezettsége keletkezne az Áfa tv. 11. § (1) bekezdése alapján. Jelen esetben a Stab. tv-ben meghatározott feltételek teljesülnek: a termék jellegéből következően a juttatás célja a katasztrófahelyzet következményeinek elhárítása, a bentlakásos szociális intézmény pedig veszélyhelyzetben lévő személy. Következésképpen – a veszélyhelyzetre tekintettel – a varrodának nem kell áfafizetési kötelezettségét teljesítenie, ha a maszkok ingyenes átadásával összefüggésben bejelentést teljesít az adóhatóság felé.

Egy további esetkört alkotnak azok az ingyenes ügyletek, amelyekkel összefüggő beszerzésekre már eleve az ingyenes hasznosítás céljával kerül sor. Mivel ilyen esetben a beszerzés nem ellenérték fejében történő hasznosítás érdekében valósul meg, ezért kizárt, hogy a beszerzés az adóköteles gazdasági tevékenységet szolgálja. Ennek következtében az Áfa tv. 120. §-a alapján ezeknek a beszerzéseknek az áfája nem helyezhető levonásba. Ugyanakkor, tekinettel arra, hogy ilyenkor az adóalanyt nem illeti meg adólevonási jog, így ezekkel az ingyenes ügyletekkel összefüggésben áfafizetési kötelezettség nem keletkezik.

Ez utóbbi szabályt azonban – a veszélyhelyzet következtében – felülírja a Stab. tv. 28/A. § (1) bekezdése, amelynek értelmében veszélyhelyzet esetén, annak időtartama alatt, a veszélyhelyzet következményeinek elhárítása, mérséklése céljából

-- az ellenszolgáltatás nélkül végzett tevékenységet,

-- a katasztrófahelyzetben lévők számára ellenszolgáltatás nélkül nyújtott szolgáltatást, termékátadást

vállalkozási, gazdasági tevékenységi körben kifejtett tevékenységnek kell tekinteni.

Mivel a Stab. tv. a veszélyhelyzettel kapcsolatos ingyenes termékértékesítéseket, szolgáltatásnyújtásokat vállalkozási, gazdasági tevékenységi körbe vonja, ezáltal úgy kell tekinteni, mintha azok ellenérték fejében valósultak volna meg. Következésképpen, ha az adott termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás – ami ellenérték fejében megvalósuló ügyletnek minősül – adóköteles, akkor a beszerzés áfája az Áfa tv. 120. §-a alapján levonásba helyezhető. Ugyanakkor, a Stab. tv. következtében áfakötelessé váló ügyletek tekintetében az áfafizetési kötelezettséget a Stab. tv. 28/A. § (2) bekezdése értelmében nem kell teljesíteni, ha az adóalany az ingyenes ügylet vonatkozásában bejelentést teljesít az adóhatóság felé.

Ennek következtében, azokban az esetekben, amikor a veszélyhelyzet időtartama alatt, a veszélyhelyzet következményeinek elhárítása, mérséklése céljából megvalósuló ingyenes termékátadásra, ingyenes szolgáltatásnyújtásra kerül sor, az adóalanyt megilleti az ezekkel összefüggő beszerzései tekintetében az áfalevonási jog, feltéve, egyrészt hogy az adott termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás egyébként adóköteles ügyletnek minősül, másrészt hogy az adóalany az ingyenes termékátadásokról, ingyenes szolgáltatásnyújtásokról a Stab. tv. alapján bejelentést tesz az adóhatóságnak.

Például ha egy vállalkozás kifejezetten azzal a céllal szerez be laptopokat, hogy azokat digitális oktatásra kényszerült gyermekeknek adja át, akkor az Áfa tv. alapján egyrészt a vállalkozást nem illetné meg a beszerzés kapcsán a levonási jog, másrészt a laptopok ingyenes átadása nem eredményezne áfafizetési kötelezettséget. Jelen esetben a Stab. tv-ben meghatározott feltételek teljesülnek: közvetlenül katasztrófahelyzet által érintett személy kapja a juttatást, és a juttatás célja a katasztrófahelyzet következményeinek az elhárítása, hiszen a diákok eszköz hiányában nem tudnak tanulni. Továbbá – a veszélyhelyzetre tekintettel – a Stab. tv. értelmében ezek a beszerzések a vállalkozás vállalkozási, gazdasági tevékenységébe tartoznak, vagyis jelen esetben a laptopok ingyenes átadását úgy kell tekinteni, mintha a laptopok értékesítése valósulna meg. Mivel laptop értékesítése áfaköteles tevékenység, ezért a vállalkozás levonásba helyezheti a laptopok beszerzésének áfáját. Ebben az esetben a Stab. tv. alapján a laptopok ingyenes hasznosítása áfakötelessé válik, ezt az áfafizetési kötelezettséget azonban a vállalkozásnak nem kell teljesítenie, ha arról bejelentést tesz az adóhatóság felé.

Az ingyenes termékátadás, szolgáltatásnyújtás céljából történt termékbeszerzés, szolgáltatás igénybevétel áfájának levonhatósága kapcsán megjegyzendő, hogy a Stab. tv-ben meghatározott feltételek fennállása esetén sem vonható le az adó, ha az ingyenes ügyletet teljesítő az Áfa tv. 125. §-a alapján nem mentesül a 124. §-ban meghatározott adólevonást korlátozó rendelkezés alól. Ha például egy étterem ingyenesen biztosít meleg ételt a veszélyhelyzet időszaka alatt, katasztrófahelyzetben lévők számára (idetartoznak például az egészségügyi ellátást végzők vagy a rászorulók), akkor ez a tevékenysége a Stab. tv. alapján gazdasági, vállalkozási tevékenységnek minősül, ami azt is eredményezi, hogy az étterem e tevékenysége tekintetében az Áfa tv. 125. § (1) bekezdés a) pontja vagy a 125. § (2) bekezdés g) pontja alapján mentesül az élelmiszert terhelő adó levonására meghatározott tilalom alól. Ha azonban a veszélyhelyzet időszakában az adóalany az egészségügyi dolgozók munkába járása érdekében a személygépkocsijával ingyenes személyszállítási szolgáltatást nyújt, akkor (az Áfa tv. 125. §-ában meghatározott feltétel hiányában) a tevékenység Stab. tv. szerinti feltételeknek való megfelelése ellenére nem mentesül az üzemanyag-beszerzést terhelő adóra meghatározott levonási tilalom alól.

Az alanyi adómentes adóalany az ingyenes termékátadás, szolgáltatásnyújtás céljából történt termékbeszerzés, szolgáltatás igénybevétel áfájának levonására a Stab. tv-ben meghatározott feltételek fennállása esetén sem válik jogosulttá.

Mindezeken túlmenően szükséges megjegyezni, hogy nem minden ingyenesnek tűnő ügylet tekintendő az áfa rendszerében is ingyenes ügyletnek.

Például, ha egy adókötelesen bérbe adott ingatlan esetében a bérlet alatt adott időszakra nem számítanak fel bérleti díjat, az áfamegítélés az alábbiak függvényében eltérő lehet. Ha a felek a bérleti díjat például éves szinten határozzák meg, azzal, hogy az havonta fizetendő, akkor bizonyos hónapok bérleti díjának fel nem számítása nem tekinthető ingyenes szolgáltatásnyújtásnak. Ekkor a felek tulajdonképpen az éves díjból adnak „árengedményt”, következésképpen a fel nem számított bérleti díj után nem keletkezik áfafizetési kötelezettség. Más áfakövetkezményekkel jár, ha olyan bérleti díj megfizetésétől tekintenek el a felek, amely egyébként havonta meghatározott és fizetendő. Ekkor áfaszempontból a bérbeadó ingyenesen nyújt szolgáltatást. Ha azonban ezt nem vállalkozásidegen célból teszi (hanem például arra számítva, hogy a bérbevevő nem mondja fel a szerződést, és a veszélyhelyzet után újra fizeti majd a havi bérleti díjakat), akkor az adott időszakra a bérleti díj fizetésétől való eltekintés áfafizetési kötelezettséggel nem jár.

Szükséges említést tenni arról is, hogy az ingyenes termékátadás, ingyenes szolgáltatásnyújtás akkor sem keletkeztet áfafizetési kötelezettséget, ha az közcélú adománynak minősül.

Hogyan kell megtenni a Stab. tv. szerinti bejelentést?

Kiemelendő, hogy a Stab. tv. alapján megvalósuló közteher-kötelezettség alól való mentesülés bejelentési kötelezettséghez kötött. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a juttatást nyújtó adózónak a tevékenységvégzés napjától számított 60 napon belül a juttatást, a nyújtott szolgáltatás vagy átadott termék megnevezését és mennyiségét feltüntetve be kell jelentenie az illetékes adóhatóságához.

A bejelentésnek formanyomtatványa nincsen. Az kötetlen formában – postai úton vagy E-papír formájában – a Stab. tv-re való hivatkozással benyújtható. Az adózó által tett bejelentésnek tartalmilag meg kell felelnie a Stab. tv-ben foglaltaknak, alkalmasnak kell lennie az ingyenes ügylet adózásbeli következményének nyomon követésére. Ennek megfelelően a bejelentésben szerepeltetni kell a juttatást, a nyújtott szolgáltatás vagy átadott termék megnevezését, mennyiségét és értékét, továbbá a kedvezményezett, vészhelyzetben levő szervezetet, csoportot, személyt/személyeket (ha a juttatás körülményei lehetővé teszik, beazonosítható módon). A 60 napos határidő az ingyenes ügylet teljesítésének napján kezdődik azzal, hogy amennyiben folyamatos ügylet keretében történik az átadás, akkor a határidőt a folyamatos ügyletben történt utolsó átadás napjától kell számítani. A bejelentés szabályszerű megtételének elősegítése érdekében a NAV a honlapján közzétesz egy bejelenési mintát.

[Pénzügyminisztérium PM/8530/2020 – NAV Központi Irányítás 6135413828]

https://nav.gov.hu/nav/ado/afa/A_koronavirus_jarvany20200512.html

(https://g7.hu/kozelet/20200514/ujraindult-az-egeszsegugy-de-vedofelszereles-vagy-nincs-vagy-megfizethetetlen/ )

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Pár ezer forintos számítógépből és barkácsboltból való eszközökből épített lélegeztetőgépet tesztelnek
https://index.hu/techtud/2020/04/14/raspberry_pi_lelegeztetogep/
2020.04.14.

Egy 13 ezer forintos Raspberry Pi és néhány, barkácsáruházakban is beszerezhető, olcsó eszköz segítségével épített lélegeztetőgépet egy kaliforniai férfi, ami az egészségügyi dolgozók szerint olyan jól sikerült, hogy Kolumbiában hamarosan egy kórházban tesztelik.

Marco Mascorro eredetileg robotokat épít, semmi köze nincs az orvostechnikai műszerekhez, de márciusban egy lélegeztetőgép tervét és kódsorát tette nyilvánossá, mert úgy gondolta, hogy a koronavírus-járvány miatt erre most kifejezetten nagy a kereslet. Hogy ebben mennyire igaza volt, azt az is mutatja, hogy rengeteg visszajelzést kapott egészségügyi dolgozóktól, amikkel folyamatosan javítgatta a terveit.

Mascorro azt mondta a BBC-nek, hogy őszintén hisz abban, hogy a modern technológia egy csomó aktuális problémára tud megoldást nyújtani, például a lélegeztetőgépek hiányára is. A kolumbiaiak pedig jelezték, hogy tesztelnék élesben is az elképzeléseit, ugyanis a hagyományos lélegeztetőgépek számos alkatrésze nem áll rendelkezésre számukra, vagy nehezen beszerezhető.

A férfi terveinek az alapja egy Raspberry Pi számítógép, és olyan alkatrészekből áll, amik egy átlagos vízvezeték vagy autó alkatrészboltban is beszerezhetőek. A tervek alapján készült lélegeztetőgépeket két egyetemi kórházban szeretnék tesztelni, minél gyorsabban és minél szélesebb körben, hogy mihamarabb élesben is bevethessék őket. A kísérletek vezetője, Omar Ramirez azt mondja, hogy az új koronavírus-fertőzés elleni közdelem olyan, mint egy verseny, amit különböző pályákon vívnak annak függvényében, hogy milyen erőforrások és mekkora tapasztalat áll a versenyző országok háta mögött.

A kulcs a Raspberry Pi

A brit házibarkács-miniszámítógép legújabb modellje akkora fejlődésen ment át, legutóbb azt írtuk róla, hogy annyival erősebb lett a hardver, hogy sokkal vadabb projekteket is megvalósíthatunk, amelyekbe eddig nem is volt érdemes belevágni. Azt persze akkor még nem tudtuk, hogy ez egészen konkrétan a lélegeztetőgépeket fogja jelenteni.

A tervek részében kritikus fontosságú a számítógép, ugyanis ez állítja be a légnyomást, kezeli a szelepeket, és ezzel lehet szabályozni, hogy a betegnek teljes vagy részleges légzési segítségre van szüksége.

A terveket Mascorro nyílt forráskóddal tette közzé,

https://github.com/Mascobot/pandemic-ventilator-2.0

vagyis bárki használhatja, és ha szükséges, módosíthat rajta. Elmondta, hogy a szoftverközpontú kódolásban neki az az igazi szépség, hogy a hardver funkcióin és működésén a szoftverben történő módosításokkal lehet változtatásokat elérni anélkül, hogy új hardvert kellene létrehozni.

A tesztek első fázisában öt napig fognak lélegeztetni megállás nélkül egy mesterséges tüdőt, ha ez jól működik, akkor állatokon végeznek majd kísérletet, és őket lélegeztetik az eszközzel, ha itt is jól teljesítenek a tervek, akkor a várakozások szerint május első napjaiban kezdődhet meg szigorú orvosi felügyelet mellett a tesztelés embereken.

Válasz

M Imre üzente 3 éve

A járványügy nem politikai terep - interjú Erdős Géza professzorral
https://nepszava.hu/3077380_a-jarvanyugy-nem-politikai-terep-interju-erdos-geza-professzorral
2020.05.09.

Már a nyáron megkezdhetik az ellenanyag emberi tesztelését – mondta a vírus elleni hatóanyagot kereső University of Pittsburgh kutatócsoportjának egyik tagja, Erdős Géza professzor.


Amerikai kutatócsoportjuk laboratóriumi szinten reménykeltő eredményeket ért el. Pontosan milyen vakcinán dolgoznak?

A rövid- és a hosszútávú védelem elérése a célunk. Jelenleg a molekuláris immunreakció utáni sejtszintű válasz előidézésén és kimutatásán dolgozunk, ezzel párhuzamosan pedig a szövetségi engedélyezési folyamathoz szükséges anyagokkal kísérletezünk. Remélhetőleg az engedélyezési szakaszon egy-két hónap alatt túljutunk. Persze ahhoz, hogy elkezdődhessen a klinikai tesztelés, az anyagnak a hatékonyság mellett biztonságosnak, stabilnak és sterilnek kell lennie, továbbá szabvány gyártási módszerekkel kell előállítani. A vakcina mellett máson is dolgozunk. A kifejlesztett ellenanyagot kombinálni szeretnénk egy általunk kitalált és szabadalmaztatott oltási rendszerrel. Ez utóbbi, és ebben volt nekem jelentősebb szerepem, az úgynevezett Microneedle Array (MNA) egy már bő tíz éve fejlesztett, több szabadalommal is rendelkező eszköz, amellyel különböző hatóanyagokat juttathatunk a bőr biológiailag és immunológiailag igen aktív rétegeibe. Egyik legfontosabb előnye, hogy nem kell hűtőgép a szállításához és a tárolásához, továbbá nincs szükség injekciós tűre sem az oltóanyag beadásához. Így használata egyszerű, a világ kevésbé fejlett részein is könnyen alkalmazható.


A kutatásokat jelentősen lassítja, hogy a koronavírusnak ez a fajtája ismeretlen volt a tudósok előtt. Ön mikor találkozott vele először?

Korábban többször is dolgoztam egy virológus barátom, Andrea Gambotto projektjeiben, aki például a zika-, a MERSA- vagy a SARS-vírust kutatta, azaz komoly tapasztalatokkal rendelkezik a koronavírusok terén. Január végén, február elején keresett meg, hogy dolgozzunk ismét együtt. Az MNA-ba ágyazott COVID-19 specifikus fehérjékkel kezdtünk állatkísérleteket. Az immunválaszt tanulmányoztuk, a reménykeltő eredményeket pedig április elején publikáltuk.


Ha sikerül előállítani az ellenszert, mennyi idő alatt lehet végigoltani az emberiséget úgy, hogy a koronavírus ne legyen nagyobb fenyegetés, mint például az influenza?

Mint minden járványnak vagy betegségnek, a koronavírus elleni védekezésnek is többrétűnek kell lennie. Szükség van megelőző oltásra, a terjedés korlátozására, a fertőzés utáni gyógyszerekre, és tüneti kezelésre. Ha rendelkezésre állna megfelelő oltóanyag, a fejlett országok összefogásával egy-két év alatt elő lehetne állítani a szükséges mennyiséget. Ezután persze folyamatosan oltani kell ott, ahol a legszükségesebb, éppúgy ahogy minden évben az influenza esetében. A koronavírus oltással alapvetően nem tűnik sokkal veszélyesebbnek, mint az influenza. Oltás nélkül viszont kétszer-háromszor durvább, mint az influenza oltással. Más kérdés, hogy az új koronavírus bizonyos csoportokra hatványozottan veszélyes és halálos, ráadásul most a sajtóból sokkal pontosabb számokat kapunk az áldozatokról, mint az influenzajárvány esetében. Egyre világosabb, hogy a fertőzések jelentős részét, a jelenlegi becslések szerint 50-80 százalékát nem is azonosítják. A fertőzöttek ugyanis tünetmentesek, vagy csak egy gyenge nátha tünetei jelentkeznek náluk. Az ismertté vált esetek úgy tíz százaléka súlyosabb, és a tesztelések számától, illetve a statisztikai módszerektől függően 1-5 százalékuk halálos.


A legtöbb szakember szerint arra kell készülni, hogy miként az influenza, úgy a koronavírus is minden évben visszatér.

Számottevő virológiai és járványtani gyakorlat híján óvatos vagyok, de annyi azért látszik: az eddig rendelkezésre álló adatok nem alkalmasak arra, hogy komoly, tudományosan megalapozott következtetéseket vonjunk le. Már csak azért sem, mert például itt az Egyesült Államokban országosan, területenként és sokszor még kórházanként is más feltételekkel, eltérő módszerekkel és eszközökkel tesztelnek. Nehezíti a tisztánlátást, hogy most pozitív teszt esetén a vírus rovására írunk minden halálesetet, előbb-utóbb az adatok demográfia korrekcióját is el kell majd végezni. Jelenleg az antivírus-ellenanyagok népesség szintű gyakoriságát sem ismerjük, pedig erre nagy szükség lenne. És akkor még meg sem említettem a kínaiak kezdeti titkolózását, félrevezető viselkedését, a politikusok túlfűtött nyilatkozatait, vagy épp azt, hogy a felkorbácsolt közhangulat túlkapásokhoz vezetett a járvány kezelésében.


Ilyen légkörben komoly nyomás nehezedik az ellenszert kutatókra. Mennyiben nehezíti a munkát a szokatlanul nagy társadalmi és politikai érdeklődés?

Valóban sokkal nagyobb a társadalmi nyomás, mint általában, de ez nem befolyásolja a kutatásokat. A munkát az nehezítheti, ha nincsenek meg a szükséges források, eszközök és megfelelően képzett személyek. A kutatók pedig főként a saját elvárásaiknak akar megfelelni, emellett természetesen hajtóerő a megbecsülés is.


Ha már a megbecsülést említette: egy hatékony vakcina kifejlesztése mekkora siker? Érhet például Nobel-díjat?

Csak évek múlva derül majd ki, hogy a kifejlesztett ellenanyagok közül melyik mennyire hatásos. Azok lesznek sikeresek, melyek természetüknél fogva könnyen módosíthatók a vírus változásának megfelelően. Amelyik módszer más esetekre, vírusokra is alkalmazható lesz, azt komolyan értékelik majd. De hogy Nobel-díjra érdemes lenne? Bár lehetséges, azért nem hiszem. Jó lenne, ha a tudományos Nobel-díjak nem jutnának az irodalmi vagy a béke Nobel-díj sorsára.


Az Egyesült Államokban eleinte nem vették túl komolyan a koronavírust, az elnök, Donald Trump is bagatellizálta a járványt. Feltehetően vele ellentétben a kutatók látták, hogy jóval nagyobb a baj.

Elnökválasztási évben járunk, így minden vélt és tényleges hiba erősen átpolitizált. Azok, akik most a leghevesebben támadják a szövetségi kormányt, ugyanazok, akik fajgyűlölőnek és diktatórikusnak nevezték az ország vezetését, amikor januárban-februárban különféle utazási korlátozásokat és szigorúbb határellenőrzést vezettek be. Amúgy járványügyi döntéseket csak politikai megfontolásoktól függetlenül lenne szabad meghozni. Sajnos az alaptudás a COVID-19-ről még most sem elégséges ahhoz, hogy elfogultság nélkül tudjuk minősíteni a védekezési módszereket. Mindenesetre azután, hogy a vírus ragályossága egyértelművé vált, még februárban hatékonyabb intézkedésekre lett volna szükség, vagyis lassan reagált a szövetségi kormány, bár az is igaz, hogy a döntések joga jórészt az egyes államok kormányzói kezében van ilyen ügyekben.


A Tengerentúlon ráadásul sokkal nehezebb elfogadtatni a korlátozásokat, hiszen a személyes szabadságjogok szentek és sérthetetlenek. Akár a járványellenes intézkedésekkel szemben is.

A személyes szabadságjogok védelme és tiszteletben tartása minden körülmények között elsődleges kell, hogy legyen. Ilyen járványhelyzetben viszont nehéz közös nevezőre jutni, hiszen, ha valaki élni akar egy meghatározott joggal, azzal nem korlátozhatja másvalaki szabadságjogait. De a maszk kötelező viselése nem a személyes jog korlátozása, éppen ellenkezőleg: a maszk a biztosítéka, hogy mások is megtehessék, amit akarnak, és élhessenek azzal a jogukkal, hogy ne legyenek veszélyeztetettek. Másféleképpen, de a végrehajtó hatalommal szemben is meg kell védeni ezeket a jogokat, még ha nem is egyszerű. Benjamin Franklint idézve, az, aki feladná az alapvető szabadságot, hogy megvásároljon egy kis átmeneti biztonságot, nem érdemel sem szabadságot, sem biztonságot. Ennek ellenére nyilvánvaló, hogy az egyénnek vagy az egész nemzetnek a védelme érdekében bizonyos jogok időleges korlátozására szükség lehet. Az élethez való jog ugyanis nem összevethető például egy parkbeli séta korlátozásával. Más kérdés, hogy a különféle korlátozó intézkedéseket lehetett volna racionálisabban, s főként irányítottabban meghozni, ami kisebb gazdasági veszteségeket okozott volna.


A koronavírus átírta az eddigi, megszokott életvitelt, látványos, ahogyan megváltozott az emberek hozzáállása bizonyos helyzetekhez. Maradandó változások ezek?

Remélem, annyiban feltétlenül lesz maradandó következménye a járványnak, hogy sokkal jobban odafigyelünk a higiéniára.


Ez talán főleg attól függ, mennyire érezték veszélyben magukat az emberek. A New York-iakban biztosan sokkal nagyobb nyomot hagy majd a járvány, mint a vidéki amerikaiakban.

Még itt, a lakóhelyemen, a New York állammal szomszédos Pennsylvaniában is más a hozzáállás. A New York városhoz közeli Philadelphiában, ahol sokkal nagyobb a népsűrűség, máshogy kezelik a helyzetet, mint Allegheny megyében, ahová Pittsburgh is tartozik. Nálunk viszonylag kevesebb a haláleset, és az új fertőzések egy része a börtönben történt. Nem véletlen tervezi a kormányzó, hogy az állam nyugati részében a jövő héttől fokozatosan feloldja a megszorításokat.

Erdős Géza

Az idén 65 esztendős professzor a Veszprém megyei, ma Ajkához tartozó Padragon született. A sümegi gimnázium biológia tagozatos osztályában érettségizett, ahonnan az ELTE biológia szakára vezetett útja: 1978-ban diplomázott, majd a genetika tanszéken lett doktori ösztöndíjas, a disszertációját 1981-ben védte meg. A genetika és az evolúciós genetika terén elért eredményeinek köszönhetően kapott meghívást az University of Illinois-ra 1983-ban. Később a michigani Royal Oak Beaumont kórházába került, ahol a növényi molekuláris biológiáról rák molekuláris biológiai kutatásokra váltott. Pittsburgh-be a kilencvenes évek közepén költözött, ahol eleinte rákkutatással foglalkozott, majd 22 éve a dermatológia tanszék professzora. Az idén nyár végére tervezte nyugdíjba vonulását, ám a koronavírus vakcináját kutató pittsburgh-i csoport tagjaként egyelőre csúszik a visszavonulása.

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Páneurópai koronavírus hackathonon is taroltak a magyar fejlesztők

Az EUvsVirus hackathonon két magyar győztes lett, a verseny folytatására pedig négy hazai csapat jutott tovább - több formáció már a hazai Hack the Crisisről is ismerős lehet.

A hazai Hack The Crisis után a nemzetközi színtéren is bizonyítottak a magyar fejlesztők a koronavírus járvány okozta krízishelyzet orvoslását célzó projektjeikkel: két magyar csapat is kategóriagyőztes lett az április 24-26 között tartott, páneurópai EUvsVirus hackathonon, összesen pedig négy hazai formáció mehet tovább a május végén rendezett Matchathonra, amelyen megoldásaikat a különböző szegmensekből érkező végfelhasználóknak mutathatják be. A teljesítmény annak fényében még látványosabb, hogy a megmérettetésen összesen több mint 20 ezer résztvevő csapattag indult, ennek pedig nagyjából egy százaléka, mintegy 200 fő volt magyar - mégis a díjak több mint 30 százalékát söpörték be.

A korábbi Hack the Crisis hackathonok szervezői, illetve az Európai Innovációs Tanács által szervezett EUvsVirust az hazai Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a Design Terminállal együttműködve nemzeti kurátorként támogatta. A hat fő győztes között tehát két magyar csapat is ott volt: az egészségügyet célzó megoldásokat tömörítő Health & Life kategória aranyérmét a Team Discover, a krízishelyzetben a vállalkozásokat segítő kezdeményezéseket gyűjtő Business Continuity kategóriáét pedig a Linistry vitte el.

FELTURBÓZOTT DIAGNOSZTIKA

A Team Discover csapata egy a kórházi dolgozók munkáját segítő diagnosztikai headsetet fejleszt, amellyel drasztikusan felgyorsítható a páciensek állapotának ellenőrzése - a csapat már a magyar Hack the Crisisen is díjazott volt. Az egyszerűen használható eszközt a betegnek elég felvenni, az pedig automatikusan megméri a testhőmérsékletét, véroxigén-szaturációját, illetve a légzésszámát, az adatokat pedig egy központi szerverre továbbítja. Itt a mért adatok áttekinthetők és elemezhetők, illetve értesítések beállítására is lehetőség van bizonyos értékek elérése esetén, így az egészségügyi dolgozók gyorsan reagálhatnak, ha egy-egy beteg állapota romlásnak indulna.

A megoldás a még nem intenzív osztályon fekvő betegeket célozza, akiknél a nővérek átlagosan páciensenként 5 percet töltenek el a fenti mérésekkel - a Team Discover headsetével a csapat szerint ennyi idő alatt akár 100 beteg értékei is ellenőrizhetők. Az eszköz ráadásul nem csak felgyorsítja a munkát, de biztonságosabbá is teszi azt, miután a nővéreknek nem kell egy helyen tartózkodni a betegekkel, illetve a sok helyen egyébként is hiánycikknek számító védőfelszereléseket sem kell használniuk. A csapat a teljes mértékben használható prototípust 48 óra alatt rakta össze, annak költsége mindössze 21 euró volt - ez az összeg pedig a sorozatgyártással tovább csökkenthető.

SORBAN ÁLLÁS OTTHONRÓL

A Business Continuity, vagy üzletfolytonosság kategória győztese az ugyancsak hazai Linistry lett, amelynek terméke a fizikai sorban állást spórolná meg felhasználóinak. A budapesti székhelyű, kétéves startup termék már most világszerte több milliós felhasználóbázissal rendelkezik, az krízishelyzetben pedig különösen hasznos lehet.

A megoldás célja, hogy úgy csökkentse a különböző üzletekben, bankfiókokban, ügyfélszolgálatokon vagy akár rendelőkben tartózkodók számát, hogy közben a helyiségek előtt se alakuljon ki hosszú sor. A Linistry ehhez egy online elérhető, digitális jegyrendszert használ, amelyen az adott üzlethez vagy egyéb egységehez navigálva, virtuális sorszám húzható - a rendszer értesítéssel jelez, ha az boltban az adott sorszám következik. A szolgáltatással nem kell az üzlet előtt várakozni, elég akkor odaérni, mikor az ügyfél ténylegesen sorra kerül, belépni pedig a kapott digitális jeggyel van lehetőség. A rendszerrel könnyen számon tartható, hányan tartózkodnak a boltban - az online sorszámhúzáskor pedig a vállalatoknak lehetőségük van webshopjaikat is felajánlani a vásárlóknak, akik így akár teljesen meg is spórolhatják az utat az adott üzletbe.

A Linistry terméke egy nap alatt üzembe helyezhető, a cég eddigi négymillió ügyfelével szerzett tapasztalatai alapján pedig az üzletekben történő fizikai kontaktusok számát 70-90 százalékkal tudja csökkenteni. Emiatt a fertőzésveszély 60 százalékkal csökken, miközben a boltok is megőrizhetik bevételeiket.

KÉT RÁADÁS MAGYAR SIKER

Hasonló megoldást (is) kínál a NoCrowd mobilalkalmazás, amely neve a hazai Hack the Crisis hackathon díjazottjai közül is ismerős lehet, és amelynek csapata a fenti két díjazotthoz hasonlóan továbbjutott a május végi Matchathonra. A NoCrowd ugyancsak lehetőséget ad digitális sorszámhúzásra, emellett a felhasználók földrajzi pozíciójuk megosztásával követhetővé tehetik, épp melyek a zsúfolt területek, mely helyeket érdemes elkerülni, így segítve a távolságtartást a potenciális fertőzések visszaszorítása érdekében.

Szintén ott lehet a május 23-25 között tartott Matchathonon a MassVentil projekt csapata, akik egy moduláris tömeglélegeztető rendszer prototípusának fejlesztésén dolgoznak, amely nagy számú, akár ötven vagy több kritikus állapotú koronavírusos beteg egyszerre történő lélegeztetésére használható. A projekt az Óbudai Egyetem, Egyetemi Kutató és Innovációs Központjában (EKIK), valamint Neumann János Informatikai Karán született, azt a fejlesztők a hagyományos kórházak mellett akár tábori kórházakba vagy egyéb, gyorsan felállított egészségügyi ellátóközpontokba szánják.

Forrás:

https://www.hwsw.hu/hirek/61761/koronavirus-hackathon-euvsvirus-magyar-fejlesztok.html

Válasz

M Imre üzente 3 éve

A veszélytelen módszert - és a tapasztalatokat - meg kéne osztani, és amúgy más szőlők vagy a sötét hajú gyümölcsök, szilva, ribizli, cseresznye, meggy, stb. héjait is lehet használni a szer előállítására, és nemcsak Mádon... (videóval)

„A rektor arról is beszélt, hogy a maláriaellenes szerek, mint a klorokvin és a hidroxiklorokvin szintén hatásos a vírus ellen, azonban mellékhatásként szívritmuszavart okoz. A Debreceni Egyetem kutatói azonban rájöttek, hogyan kerülhető el ez a probléma.

- Mi olyan klorokvint tudunk csinálni, ami szív- és érrendszeri szempontból veszélytelen.

Szilvássy Zoltán elmondta, kifejlesztettek egy olyan lágypasztillát, mely a Debreceni Egyetem Mádi Bor Akadémiáján található szőlő héjában található flavonoidokat tartalmazza, ezek az anyagok pedig „néhány perc alatt elpusztítják a koronavírust”. Hangsúlyozta, ez nem gyógyszer, nem oltóanyag, hanem egy olyan orvostechnikai eszköz, amely a légúti nyálkahártyára ragadva fejti ki hatását.”

http://dehir.hu/debrecen/sok-uj-informaciot-arult-el-a-koronavirus-helyzetrol-a-debreceni-rektor-videoval/2020/04/25/

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Fizetős orvosi ellátás...

Optimális esetben a beteg igényleadását követően akár perceken belül rendelkezésre áll egy orvos, szakember - ígéri a DokiApp alapító ügyvezetője, Somogyi Tibor a szolgáltatás elindítása apropóján. A telemedicina szolgáltatást kínáló vállalkozás gyakorlatilag a magánegészségügy Ubere kíván lenni, egy kétoldalú piacteret hoz létre, amely a pácienseket és a rendelkezésre álló orvosokat párosítja, a létrejövő videókonzultáció pedig egy zárt, biztonságos rendszerben valósul meg. A vállalkozóval beszéltünk az egészségügyben várható trendekről, a náluk dolgozó orvosok felkészítésének jelentőségéről, a rövid távú tervekről, a magánegészségügyi szolgáltatókkal való együttműködésük lehetőségéről és már a szerdán megjelent magyar telemedicina-rendeletről is kifejtette a véleményét.

Ha már említetted az előnyeit ennek a rendszernek, bontsuk ki a részleteket ezzel kapcsolatban.

Az egészségügyi távkonzultáció előnyei négy dimenzióban léteznek: idő, pénz, aggódás és energia.

Az időt azzal tudja megspórolni a páciens, hogy miután felfedezi magán a tüneteket, definiálja, hogy neki orvosi segítségre van szüksége, akkor keres, foglal, elutazik, vár stb. Amíg végül egy szakember látja őt, az sok esetben napokban vagy akár hónapokban is mérhető. A telemedicina esetében ez optimális esetben percek. És itt jön képbe a második dimenzió, az aggódás. A várakozásnak ugyanis van egy erős pszichológiai tényezője. Abban az idősávban, amíg a beteg nem találkozik orvossal, továbbgondolja a panaszokat, elkezd keresgélni a neten, és mindannyian ismerjük ezt a jelenséget, hogy ha internetről akarod magad diagnosztizálni, akkor lehet hívni a papot. A másik verzió, hogy a nagy bizonytalanságban elkezd telefonálgatni az ismerősöknek meg különböző fórumokon kérdezősködni, és mindenki önjelölt orvos lesz ilyenkor. Egy ilyen helyzetben nagyon gyors pszichológiai megnyugvást ad, amikor egy szakemberrel tud találkozni rövid időn belül a páciens.

A harmadik dimenzió a pénz: egy magánszolgáltatónál egy első fizikai konzultáció 15-35 ezer forint, viszont a DokiAppnál 5000 forint az első konzultáció, aminek az időtartama ugyanannyi, mint egy magánszolgáltatónál.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200430/amikor-perceken-belul-megerkezik-az-orvosi-segitseg-428422

Válasz

M Imre üzente 3 éve

Vályi-Nagy István, a Dél-Pesti Centrumkórház főigazgatója elmondta: intézetükben tudományos konzorcium alakult, amely klinikai vizsgálatban kísérletes terápiába kezdett a betegségen már átesett emberek vérplazmájának felhasználásával.

-- Megkezdték a plazmák gyűjtését és kivizsgálását, és egyre nagyobb számban érkeznek potenciális donorok.

"Nagyon optimisták vagyunk", a jövőben egyre több beteg kaphat ilyen ellátást, a hosszan eltárolható vérplazmák akár egy második járványhullámra is indulókészletet biztosíthatnak - mondta el. Egy másik csoportban innovatív gyógyszerekkel kezelnek nagyon súlyos állapotban lévő betegeket, tocilizumab alkalmazásával. A használatával egy csoportban úgy tűnik, meg tudják akadályozni az intenzív osztályra kerülést, az intenzív osztályon lévők esetében pedig az elhalálozást.

-- Most kezdődnek meg a remdesivir klinikai vizsgálatai, Magyarország ennek a gyógyszernek a vizsgálatát az elsők között kezdi meg Európában, Lengyelországhoz hasonlóan.

https://168ora.hu/itthon/operativ-torzs-184878

-----

Az USA-ban is tesztelik...

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) engedélyezte a remdesivir nevű szer használatát az új típusú koronavírus okozta betegség gyógyítására – jelentette be az MTI szerint Donald Trump amerikai elnök pénteken este a Fehér Házban.

Trump közölte: az FDA arra adta meg az engedélyt, hogy az orvosok sürgős esetekben és súlyos betegeket kezelhessenek remdesivirrel.

Daniel O’Day rögtön másfélmillió ampullát ajánlott fel a szövetségi kormányzatnak, illetve a kórházaknak.

Stephen Hahn úgy fogalmazott: a remdesivir ugyan kísérleti vírusellenes gyógyszer, de több az előnye, mint mellékhatásai hátránya, ezért döntöttek a bevezetés engedélyezéséről, de csakis kórházi alkalmazásra. Hahn jelentős klinikai eredménynek minősítette a szer kifejlesztését.

Mike Pence alelnök közölte: a másfélmillió ampulla remdesivirt hétfőn kezdik szétosztani a kórházak között. A gyógyszert intravénás injekcióban, tíz napon keresztül naponta adják be a betegeknek. Az eddigi klinikai kísérletek tanúsága szerint legalább négy nappal megrövidíti a betegség lefolyását.

A remdesivir néhány előzetes kutatási eredmény szerint tényleg hatékony lehet,

https://24.hu/tudomany/2020/04/17/koronavirus-covid-19-remdesivir-gilead-klinikai-kutatas-hatasos/

de emellett készült olyan kutatás is, ami szerint a szer megbukott.

https://24.hu/kulfold/2020/04/23/megbukott-a-kinai-teszten-a-koronavirus-gyogyszer-amit-magyarorszagon-is-nagyon-ajanlottak/

Utóbbi során összesen 237 beteget vizsgáltak, ebből 158-nak adták be a gyógyszert, és őket vetették össze a többi 79 beteggel. A 158 beteg állapota nemcsak nem javult, de még romlott is. 18 betegnél le kellett állítani a kezelést.

-- A WHO szerint a tanulmány még szakmai kielemzés alatt van.

Donald Trump a jelenlévő újságíróknak azt mondta: reményei szerint százezer alatt lesz a járvány halálos áldozatainak száma.

https://24.hu/tudomany/2020/05/02/usa-donald-trump-koronavirus-covid-19-remdesivir/

Válasz

M Imre üzente 4 éve

Nagy-Britanniában a héten kezdődik a Covid-19 elleni oltóanyag emberi tesztelése
április 21.

Oltóanyagot fejlesztett ki az Oxfordi Egyetem az új típusú koronavírus ellen, a vakcina emberi tesztelése a héten kezdődik – jelentette be a brit egészségügyi miniszter.

Matt Hancock a Downing Streeten tartott szokásos napi kormányzati sajtótájékoztatón elmondta, hogy az oltóanyagot csütörtöktől kezdik kipróbálni önkéntes jelentkezőkön. Az új oltóanyagok kidolgozása rendszerint éveket vesz igénybe, de most néhány hónap alatt sikerült kifejleszteni a Covid-19 járványt okozó SARS-CoV-2 koronavírus elleni vakcinát – mondta.

Hancock nem beszélt arról, hogy az oltás mikortól lesz tömegesen alkalmazható, csak annyit mondott, a héten az oltóanyag próbaidőszaka kezdődik.

Az Oxfordi Egyetem mellett az egyik híres londoni kutatóegyetem, az Imperial College London is dolgozik a vakcina kifejlesztésén.

Az egészségügyi miniszter közölte: a két egyetemnek a kormány 42,5 millió fontot (több mint 17 milliárd forintot) juttat a klinikai próbák finanszírozására.

Hancock szerint a brit kormány meggyőződése, hogy az oltás a legjobb eszköz a koronavírus leküzdésére.

Közölte, hogy a két egyetem vakcinafejlesztési programja ígéretes, gyors ütemben halad, és ehhez a kormány minden lehetséges támogatást megad.

„Annak, hogy mi lehetünk az első ország a világon, amelyik sikeres oltóanyagot fejleszt ki, olyan óriási előnyei vannak, hogy én ezért hajlandó vagyok mindent megadni” – mondta sajtótájékoztatóján a brit egészségügyi miniszter.

Boris Johnson miniszterelnök, aki átesett a Covid-19 betegségen, és 3 napig intenzív osztályon is kezelték, továbbra is Chequersben, a brit kormányfők angliai pihenőhelyén lábadozik, és hivatalosan még nem állt munkába, de a Downing Street szóvivője szerint már telefonon beszélt Donald Trump amerikai elnökkel. (MTI)

https://444.hu/2020/04/21/nagy-britanniaban-a-heten-kezdodik-a-covid-19-elleni-oltoanyag-emberi-tesztelese

Válasz

M Imre üzente 4 éve

Az OrthoSera egy innovatív vérszérum-terápiákat fejlesztő vállalkozás. Célcsoportja az ízületi regeneráció és a csontpótlás, de a koronavírus-járvány által okozott kihívásra válaszolva a cég kutatási és gyártási kapacitásait teljes egészében a vírusellenes szérum terápia kifejlesztésére fordítja.

A kutatók megállapították – összehasonlítva a saját korábbi és a nemzetközi szakirodalomban frissen megjelent adatokat –, hogy

-- a koronavírus által okozott "citokinvihar", amely a szervezet gyulladásos reakciójának túlzott aktivitását jelenti, hasonló az OrthoSera méréseiben tapasztalt citokinmintázatokhoz.

A korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy egészséges szérum hozzáadásával a gyulladásos citokineket gátolni lehet. Mindez felvetette annak a lehetőségét, hogy a koronavírusos betegeken alkalmazva a szérumterápiát, jelentős előrelépést lehet elérni betegek állapotában.

Több vizsgálat is azt mutatta, hogy

-- a citokinmintázatok mérésével előre lehet jelezni, mely betegnek van fokozott kockázata a súlyos szövődményekre,

másrészt egészséges szérum beadásával akár gyógyítani is lehet a vírusbetegséget. Fontos tény: amennyiben az egészséges szérumot olyan ember adományozza, aki már átesett a fertőzésen és vérében magas az ellenanyagszint, akkor

a kezelés két hatást is elérhet: egyrészt csökkenti a gyulladást, másrészt inaktiválja a vírusokat.

"A vizsgálatok során most az is kiderül, hogy a betegség mely fázisában nyújtható ez a fajta segítség" - tette hozzá Lacza Zsombor.

Ez az eljárás tehát abban segíthet, hogy a szervezet maga tudja felvenni a harcot a koronavírus okozta (tüdő)gyulladás ellen.

Most tehát olyan emberekre "vadásznak", akik átestek a koronavíruson úgy, hogy a testükben sok ellenanyag keletkezett.

"Ők szuperképességet szereztek, hiszen védettek egy bizonyos ideig" - fogalmazott.

Az eljárás egyébként viszonylag kis áldozat a 18 és 60 év közötti gyógyultak részéről, fél-egy órát vesz igénybe, és 3-4 naponként akár meg is ismételhető. Az érintettek felkutatására már Facebook-oldalt is létrehoztak, de a gyógyult koronavírus-fertőzöttek jelentkezését az info@orthosera.com e-mailcímen vagy a 06-70-363-87-68-as telefonszámon is várja a kutatócsoport.

A kutatók fő partnere az ellenszérum előállításában a Kedplazma Kft. és az Országos Vérellátó Szolgálat, a betegek kezelését pedig a Semmelweis Egyetemen kezdi meg a kutatócsoport. A vírusellenes antitest szintek mérését pedig hazánk egyetlen, élő vírust vizsgálni képes, a legmagasabb szintű biztonsági besorolással rendelkező laboratóriuma, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Kutatócsoportja végzi.

https://infostart.hu/tudomany/2020/04/17/ket-haduzenetet-is-kuldott-a-koronavirusnak-egy-magyar-kutatocsoport

Válasz

B Klári üzente 4 éve

Ez jó hír, remélhetőleg gyakorlati alkalmazásra is kerül

Válasz

M Imre üzente 4 éve

Napi 30 darab:
https://rtl.hu/rtlklub/hirek/arcpajzsot-gyart-egy-magyar-filmforgato-csoport

Arcpajzsot gyárt egy magyar filmforgató-csoport. Az utóbbi hetekben már nem űrlények és birodalmi rohamosztagosok maszkjait készítik el a 3D nyomtatóikon, hanem fejpántokat gyártanak. Ingyen viszik el a Szabolcs megyei egészségügyi dolgozóknak.

Válasz

M Imre üzente 4 éve

Nagy a kereslet a civilek által előállított arcpajzs iránt. Pedig hivatalosan nincs engedélyezve, ezért elvileg nem is lenne szabad használni a kórházakban.
Kőrösi Gábor főleg a hazánkban forgatott külföldi produkciók számára gyárt filmdíszleteteket. Ez egy olyan szakma, ahol egyik napról a másikra „valami egészen mást” kell rohamtempóban előállítani. Tudását most a koronavírus elleni védekezésben hasznosítja. Tagja annak a Facebookon pár hete összeállt, egymást korábban nem ismerő civil társaságnak, amely saját költségén és a becsorgó adományokból készít arcpajzsokat az egészségügyben dolgozók részére.

Önmagáról nem szeretne beszélni, sokkal fontosabbnak tartja azt a ma már több mint 2600 tagú, önzetlen, jó szándékú emberből álló közösséget, amely időt, pénzt és energiát áldoz azért, hogy másokon segítsen. Nemzetközi példák alapján jött az ötlet, hogy arcpajzsot kellene előállítani, amit a „frontvonalban küzdő” orvosok és ápolónők is használhatnának.

Az első gyártásba vett „termékük” a plexi arcpajzs. A dolog lényege – foglalta össze Kőrösi Gábor –, hogy a korábbi normák szerint beöltözött orvos nem védett az arcába, szemébe, fülébe köhögő betegektől. Nincs mese, fel kell szerelni rövid úton az összes orvost, ápolót, patikust, rendőrt, vámtisztet, bolti eladót. Mindenkit, aki munkája során napi több száz emberrel érintkezik.

A műanyag, átlátszó arcpajzs fejpánt része 3D-s nyomtatással készül: ez olyan gyártási eljárás, amely vékony rétegek lerakásával hoz létre tárgyakat. A plexi rész az első példányoknál lézervágással készült. „Az én szerepem annyi volt, hogy – felismerve az aktuális gyártási metódus gyengeségeit – kidolgoztam egy sokkal egyszerűbb terméket, amit gyorsabban és olcsóbban lehet gyártani” – mondta Kőrösi Gábor.

A prototípust megmutatta orvosoknak, javaslatukra úgy módosított a terméken, hogy az ne csak a szájat és a szemet, hanem a fület is védje. Az arcpajzsra hatalmas az igény, orvosokon és ápolókon kívül is rengetegen érdeklődtek. Cikkünk írásakor a civil csoport már több mint 11 ezret állított elő a speciális maszkból, de ennek a sokszorosára lenne szükség. Az eddig gyártott arcpajzsok kincsként őrzött eszközök az orvosok, ápolók körében. A tisztíthatóság a pet alapanyag esetében megoldható, de pár hét múlva bizonyosan beopálosodik.

Az előállítási költség darabonként mintegy 400 forint. A civilek saját maguk dobták össze a pénzt. Se munka-, se anyagköltséget, egyetlen fillért sem kérnek az arcpajzsokért. „Semmiféle anyagi érdekünk nem fűződik a gyártáshoz, mi csak öljük bele a pénzt. Nem üzleti vállalkozás vagyunk, karitatív tevékenységet végzünk” – hangsúlyozta Kőrösi. A számlájukon azonban már csupán néhány százezer forint van: „kimerültünk anyagilag, pedig megvan az eljárás, amivel pár stancgépen elláthatnánk Magyarország teljes pajzsigényét. Viszont, ha egy gép, egy nap alatt elő tud állítani 5000 arcpajzsot, akkor azt etetni 2 millió forint. Ami nem tétel egy-egy ember védőfelszereléséért, de itt mi ezen a szinten ezt nem tudjuk finanszírozni.”

A közösségi oldalakon gyorsan terjedt a maszkot készítő civilek híre, írt róluk a 444.hu, több tévéstáb is bejelentkezett. Kőrösi Gábor reméli, hogy a sajtó közreműködésének köszönhetően anyagi gondjaik is mérséklődnek, és elindulhat a feladat nagyságágához mért termelés. „Főként alapanyag-felajánlásokat szeretnénk, elsősorban nem pénzre van szükségünk, hanem felhasználható fóliára nagy tételben. Bármire nyitottak vagyunk: aki nagy tétel vásárlásával segítene, az ne nekünk utaljon, hanem vegye meg nekünk az alapanyagot.” (Részletek a „3D nyomtatás a koronavírus ellen!” nevű Facebook-csoport oldalán.)

A nyilvánosságra hozott, bárki számára elérhető technológia nem bonyolult, és az országban sok „stancgép” található, ami alkalmas a gyártásra. Külföldön már több helyen átvették a példát, és Kőrösi Gábor tervei alapján kezdtek bele maszkok készítésébe.

Az arcpajzsokat jelenleg manufakturális módon állítják elő, az igazi megoldás szerinte az lenne, ha a magyar állam is beszállna a gyártásba. Hiszen a járvány elleni védekezés elsődlegesen nem a civilek, hanem az állam feladata.

Jelenleg azonban nem lehet azt mondani, hogy gyümölcsöző lenne az együttműködés, igaz, „nehéz is egy kéthetes tömörülésnek a kapukat döngetni”. A csapat ezzel foglalkozó, szakirányú kutatói több fejlesztésüket (arcpajzs, maszk, szemüveg) is beadták engedélyezésre az Országos Gyógyszeripari Intézetnek, de mindeddig nem kaptak választ. Az idő pedig szorít.

Kérdésünkre, hogy az orvosok és ápolók használhatják-e egyáltalán hivatalos engedély nélkül a maszkot, Kőrösi Gábor közölte: „A szükség felülírja a szabályokat, elvileg nem, mégis viselik. Sok helyen nincs más. Próbálja csak meg letépni róluk valaki – az azt hordó ember az életével játszik!” A civilek olyan papír kíséretében adják át az arcpajzsokat, amelynek aláírásával mindenki nyilatkozik arról, hogy azokat a saját felelősségére használja. Egyébiránt – fűzte hozzá – a Kínából most érkező felszerelések engedélyeztetése sem a szokásos módon, hanem gyorsított eljárásban történik.

Az a fél milliméteres vastagságú polietilén fólia, amire a maszk készítéséhez szükség van, és pillanatnyilag csak külföldről beszerezhető, eddig jószerével „senkinek sem kellett”. Most viszont nagy rá a kereslet, hiánycikknek számít szerte a világon, ugyanezt a pajzsot gyártja mindenki. Bizakodásra ad okot, hogy a civilek találtak egy magyar vállalatot, amely a közeljövőben remélhetőleg belefog az alapanyag gyártásába. Kőrösi Gábor egyelőre még nem szeretné elárulni, melyik cégről van szó. Semmit sem akar elkiabálni.

A csoport következő fejlesztése egy bármilyen normákat teljesítő, bármilyen szűrővel felszerelhető félálarc, amely szintén hiánycikk – ellenben a nemzetközi tapasztalatok szerint az orvosok jelen helyzetében létfontosságú.

https://nepszava.hu/3074106_probalja-csak-meg-letepni-roluk-valaki

Válasz