M Imre üzente 1 hónapja

A zabari viskó, ahol furcsa módon küzdenek a gyermekszegénység ellen
https://www.youtube.com/watch?v=V7ufdigIx-g
___

Jelenlétház jelenlét nélkül: így költik a gyerekszegénység megszüntetésére küldött EU-s milliárdokat | Ott kell lenned, hogy elhidd. Egy videót is készítettünk arról, hogyan védekezik a kormány EU-s milliárdokból a gyermekszegénység ellen...
https://www.youtube.com/watch?v=WBqDA5OPCQc

Válasz

M Imre üzente 2 hónapja

Nincs sikertörténet a Hős utcában, csak kisemmizés és bizonytalanság
2024. január 25., csütörtök

„A sokadik nyilatkozatot látjuk, ami szerint a Hős utca megszűnt. A lakótömbök valójában állnak, és emberek laknak benne. Tulajdonosok is” – írja szerdán kiadott közleményében a hátrányos helyzetű emberek segítésével foglalkozó Kontúr Egyesület. Az civil szervezet példaként említi az Index múlt héten megjelent cikkét, amiben Kőbánya fideszes polgármestere, D. Kovács Róbert úgy nyilatkozott a lapnak,

-- „a volt Hős utcai lakók az új lakókörnyezetben a komfortosabb, jobb minőségű lakásokban meg tudták tartani a lakhatásukat, a lakókörnyezetükbe többségükben beilleszkedtek”.

Amint arról beszámoltunk, a két X. kerületi lakótömb lakóinak azért kell költözniük, mert az elhanyagolt állapotban lévő épületegyüttes helyére a Terrorelhárítási Központ (TEK) új műveleti központja fog felépülni. A Hős utca 15/A és B lakótömb 1937-ben épült, s eredetileg a szegényebb családoknak kínált az addigi életkörülményeikhez képest biztosabb lakhatást. Az épületek felújítása azonban a rendszerváltás után teljesen elmaradt, a lakások egyik fele önkormányzati tulajdonba került, többnek bizonytalanná vált a státusza, a tömbök pedig lassan lényegében lakhatatlanná váltak.

Az elmúlt évtizedekben a Hős utca a lakhatási szegénység szimbólumává vált.

A polgármester az Index cikkében elmondta azt is, hogy az épületekben magántulajdonban állt lakásokért a kifizetett vételár, kártalanítás, illetve beszámítás összege lakásonként átlagosan 6 399 150 forint volt. „Ezen felül az önkormányzat lehetővé tette, hogy a tulajdonosok a – sok esetben jelentős tartozással terhelt – lakásuk tulajdonjogát önkormányzati tulajdonú lakás bérleti jogára cseréljék. Több esetben a tulajdonjoggal már nem rendelkező lakónak is biztosította a lakhatást az önkormányzat önkormányzati tulajdonú lakás bérbeadásával” – nyilatkozta D. Kovács.

A fideszes polgármester már tavaly szeptemberben úgy fogalmazott egy Facebook-bejegyzésben:

-- „Ég veled, Hős utca! Évtizedes munka végére értünk, összetett tervezéssel, lépésről lépésre haladtunk, és ma már kimondhatjuk: megígértük és megtettük. Felszámoltuk kerületünk hírhedt szégyenfoltját! Tehettük mindezt a kormány támogatásával és anyagi segítségével.”

Ezzel szemben Mihály Bulcsú, a Kontúr Egyesület alelnöke lapunk megkeresésére elmondta, a szóban forgó két Hős utcai épületben jelenleg is 20-30 fő lakik, egy részük ugyan nem legálisan, önkényes lakásfoglalóként, vagy csak éjszakára húzzák meg magukat, de többségük albérlő, tulajdonos. Amint arról közleményükben is írnak, az önkormányzat valójában nem ért a munka végére, „nem volt összetett tervezés és van, akinek még mindig bizonytalan a további lakhatása”.

--„Úgy fogtak neki 300 lakás megszüntetésének, melyek nagy részében egy-egy család élt, hogy soha nem készítettek sem hatástanulmányt, sem koncepciót, sem tervet. Semmit”

– írja Kontúr Egyesület. Molnár Zsuzsanna az egyesület elnöke hozzátette, nem csak az a baj, hogy miközben a polgármester szerint vége a sztorinak, valójában állnak még a házak, hanem hogy ő azt, hogy 6,3 millióért vettek meg lakásokat, illetve adtak helyettük bérlakásokat, pozitívumként említi, sikernek érezteti – ahogy az Index cikke is.
https://merce.hu/2024/01/25/nincs-sikertortenet-a-hos-utcaban-csak-kisemmizes-es-bizonytalansag/

Válasz

M Imre üzente 4 hónapja

A hajléktalanszállón ajándékcsomagot összeállító, néhány kép erejéig mosolyogva teát osztogató Novák Katalin ugyanaz a Novák Katalin, aki országgyűlési képviselőként megszavazta a hajléktalanságot büntető, rendőri vegzálást eredményező embertelen törvénymódosítást; aki úgy védte a családokat családügyi államtitkárként, majd miniszterként éveken át, hogy egyszer sem szólalt fel a gyermekes családok hajléktalanná tétele ellen; nem indítványozta, hogy a kormány ne zárja ki a családtámogatási rendszerből a rászorulókat, vagy hogy fordítson több forrást a szociális ellátásokra. Köztársasági elnökként aláírta a szociális törvény módosítását, melynek értelmében a kormány szinte teljesen áthárította a legkiszolgáltatottabb embertársaink iránti felelősségét a társadalomra és magukra az érintettekre. Egész politikai pályafutása során még soha nem tett javaslatot, vagy szólította fel az országgyűlést emberséges lakáspolitika kidolgozására, melynek része lehetne sok más mellett az állami bérlakásépítés és az emberek ezreit utcára rakó végrehajtók teljhatalmának visszavágása is.
https://merce.hu/2023/12/08/novak-katalin-ajandekot-csomagolt-hajlektalan-embereknek-es-ez-minden-amit-valaha-is-tett-ertuk/

Válasz

M Imre üzente 5 hónapja

A Habitat for Humanity Magyarország idén tizenkettedik alkalommal publikálta éves jelentését a magyarországi lakhatási helyzetről.
https://habitat.hu/sites/lakhatasi-jelentes-2023/

-- az egyik tanulmány főképp azt vizsgálta, mennyire nem elérhető Magyarországon a megfizethető, emberhez méltó lakhatás,
https://habitat.hu/sites/lakhatasi-jelentes-2023/megfizethetoseg/

-- a másik a kormányzati szakpolitikákat elemezte, valamint arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány számára vállaltan nem prioritás a lakhatási szempontból rászorulók megsegítése.
https://habitat.hu/sites/lakhatasi-jelentes-2023/szakpolitikak-es-koltsegvetes/

A támogatások 2023-24-ben jelentősen csökkennek, és továbbra is a tehetősebbeknek kedveznek, miközben az ingatlanok és albérletek egyre kevésbé megfizethetőek. Sokkoló számok kerültek napvilágra a szervezet tájékoztatóján.

Az ismertetett tanulmányok alapján az általános infláció, ezen belül a lakhatásra fordított háztartási kiadások növekedése súlyosan érintette a lakhatási szegénységben élőket. Úgy tűnik azonban, hogy ez a kormánynál nem vitte át az ingerküszöböt, ugyanis nemigen intézkedtek, hogy a rászorulókat megsegítsék. Az elérhető számok alapján szinte semmit nem költenek szociálisan célzott lakhatási támogatásokra, például a köztulajdonú lakások számának bővítésére, fenntartására, felújítására. Mi több, 2023-2024-ben a középosztály lakhatásának támogatására is jelentősen kevesebbet fordít a kormány.
2022-ben csúcson volt a lakástámogatás, azóta satuféket nyomtak

Hogy pontosan mennyit költ lakástámogatásra a kormány, azt nem is olyan egyszerű megmondani.
https://24.hu/fn/gazdasag/2023/11/07/sokkolo-szamok-lakhatas-tamogatas-raszorulok-emberhez-meltatlan-korulmenyek/

Válasz

M Imre üzente 5 hónapja

Örökbe fogadok egy ovit: Ma az egyik oviban 67 gyerekből 11 ment oviba, mert nincs esőkabátjuk, csizmájuk. De váltóruhájuk sincs, hogy az ázott ruhát lecseréljék. Így el sem indítják őket a szülők. Ezek a gyerekek ma nem kaptak reggelit, tízórait, ebédet és uzsonnát.

Amikor már azt gondolnánk, hogy sokan vagyunk, sokan segítünk, akkor arcon csap a valóság. És marad a düh... :(

Regisztráljatok a
https://orokbefogadokegyovit.hu/
oldalon és e-mailben összekötünk egy olyan ovival, ahol a jó minőségű feleslegetek kincset ér. Nem csak egy ilyen oviról tudunk, sajnos.
https://www.facebook.com/orokbefogadokegyovit

Válasz

M Imre üzente 6 hónapja

L. Ritók Nóra -\\\- Október 17. - Ma van a szegénység elleni küzdelem világnapja -\\\-

Furcsa ez…miközben az iskola adminisztrációnkban csökkent a hátrányos helyzetűek száma, a munkánk nem lett kevesebb, sőt. Nyilván visszavezetjük az okokat arra a törvénymódosításra, ami 2013-ban újradefiniálta a kategóriákat, mert mi a családok élethelyzetében nem érzékelünk változásokat. Hozhatnék még több ilyen példát, pl. a foglalkoztatási adatokat is, ami azt igazolja, hogy „előre megyünk”, de azt hiszem, gondot jelent, ha az adminisztrációban igazolt adatok és a valós kép ennyire eltér egymástól.

Mert a társadalom egyre jobban szétszakad, ez nyilvánvaló. Ami a legfájóbb nekem, hogy az oktatás is teljesen kettészakadt, ami az esélyét is elveszi annak, hogy valamikor változás legyen.

A szegénység masszívan beépült a társadalmunkba. A manipulálható, a hierarchiában pórázon tartható, a részvételi demokrácia gyakorlására alkalmatlan tömeget a politikai érdek használja, kihasználja, de nem törekszik arra, hogy olyan rendszert működtessen, ami esélykiegyenlítő. Persze tesz valamit, a rendszer működését nem érintő projektek időszakos hatásai azonban nem hoznak változást. Mert azt csak egy más struktúra hozhatja el.

Sokat foglalkoznak manapság a fenntarthatóság kérdéskörével. Egyre többen azonosulnak a környezeti fenntarthatóság fontosságával, elindultak az erre figyelő mozgalmak, a tudatosabb vásárlásokkal, „zöld” üzenetű programokkal. De még mindig nem sikerül beemelni megfelelően egy másik kört a témába, a társadalom látószögét, ami éppúgy meghatározó. A fenntarthatóságnak éppúgy része ez is, ami nyilván összefügg a környezetvédelemmel és a gazdasággal is. Nem lesz fenntartható jövő az ennyire és ilyen arányban polarizálódó társadalmakban.

A szegénység elleni küzdelem minden társadalomnak feladata. A kényelmes távolságból ítélkező, hibáztató, kirekesztő viszonyulás éppúgy nem hoz változást, mint a társadalmi igazságtalanságon siránkozó, állandóan segítségért könyörgő, tehetetlenségbe rögzülés sem.

Világosan látszik, hogy ezek nem vezetnek sehova, mert nem mutatnak megoldást. A megoldás keresése pedig mindannyiunknak felelőssége.
https://www.facebook.com/photo/?fbid=887020869459070&set=a.208665747294589

Válasz

M Imre üzente 7 hónapja

A fővárosi önkormányzat nagyon bízik abban, hogy a kormány és az Iványi Gábor vezette Oltalom Karitatív Egyesület meg tud egyezni

A fővárosi hajléktalanellátó intézményt, illetve a civil partner szervezeteket igen nehéz helyzetbe hozná, ha több száz hajléktalan kerülne egyik napról a másikra az utcára az Orbán-kormány Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) és az Oltalom Karitatív Egyesület ellen indított támadása miatt – jelentette ki Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, miután Iványi Gábor lelkész a Népszavának azt mondta: ha kormány nem hagy fel módszeres kivéreztetésünkkel, megtörténhet, hogy az általuk ellátott hajléktalan emberek visszakerülnek az utcára, vagy meghalnak, mert ellátatlanok maradnak.

Bár csaknem kétmillióan élnek lakhatási szegénységben Magyarországon, a hajléktalanok száma ötödével csökkent az elmúlt két évben.

-- Becslések szerint 12-14 ezer hajléktalan lehet az országban, felük Budapesten él, ahol összesen 31 szervezet foglalkozik hajléktalanellátással.

A legnagyobb ezek közül a fővárosi önkormányzat által működtetett BMSZKI, amely a szálláshelyek közel felét – 2500 férőhelyet összesen 19 helyszínen – működteti. A Menhely által működtetett diszpécser szolgálat idén februári adatai szerint a budapesti éjjeli menedékhelyek kihasználtsága 80 százalékos volt, így összesen 350-400 szabad férőhely volt.

„Az elmúlt két évben az egyre nehezedő gazdasági helyzetben 250 férőhely szűnt meg a civil szolgáltatók által működtetett szálláshelyeken. Ezt még ki tudta mozogni a rendszer, újabb 300 férőhely megszüntetése azonban komoly kihívást jelentene” – jelentette ki Kiss Ambrus, aki a Népszava kérdésére azt válaszolta, hogy

-- egyelőre költségbecslés sem készült arra az esetre, ha az Oltalom bezárja az általa működtetett hajléktalanszállókat.

Az Oltalom által működtetett férőhelyek fenntartási költségeiről nincsenek adataik, ettől függetlenül a főváros nem rendelkezik mozgósítható tartalékokkal. De ha lenne is erre szabad forrásuk, hajléktalanszálló nem nyitható bárhol.
https://nepszava.hu/3209583_budapest-kiss-ambrus-fovaros-ivanyi-otp

Válasz

M Imre üzente 7 hónapja

Vizsy Ferenc: (10.) Volt egyszer egy MÁV nevelőotthon

A Gyöngyös patakon túl egy másik világ kezdődött

Az 1913-ban alapított, 92 éven át működő MÁV Kőszegi Nevelőotthon sok család életének volt meghatározó színtere. A vasutas szüleiktől hónapokig távollévő, vagy félárva, árva gyerekek leltek itt sokszor az igazinál is melegebb otthonra. Szükségmegoldás volt, mert egy kiskamasznak a szerettei között a helye, de ez legalább volt. Kiss János utolsó igazgatóként sokat küzdött a fennmaradásáért.

Nincs igazán jó íze a szónak, nevelőintézet, még ha otthon is…

– Régi szóhasználat, de szerepét tekintve már a kezdet kezdetén is gyermekotthon volt, amelyet a balesetben elhunyt vasutas árváknak építettek. Idővel aztán másokat is befogadtak. Az egykori vasúton ugyanis 12 (24) óra szolgálatra 24 (48) óra pihenő jött, és volt, aki csak sok tíz, száz kilométerre talált munkát, így nem tudott foglalkozni a gyermekeivel.

Honnan kerültek ide az apróságok?

– Bár egykor 5 ilyen vasutas nevelőotthon volt, de Zalából, Békésből vagy Borsodból is befogadtunk óvodásokat és kisiskolásokat. Voltak, akiket havonta, de olyanok is, akiket évente egyszer látogattak, így mi igyekeztünk pótolni a hiányzó szeretetet. Hadd idézzek egy egykori diák visszaemlékezéséből: „Édesanyám elvitte a lánytestvéremet 500 km-re Kaposvárra, engem 500 km-re Kőszegre, és egy év múlva találkoztunk Békéscsabán. Most is fojtogat a sírás, de abban a helyzetben ez nagyon jó megoldás volt!”

Nyolcvan éven át jól működött a szociális intézmény, aztán megkezdődött a vesszőfutásotok.

– Az 1990-es évek elején alapítványba szerveztek bennünket, de idővel beszűkültek a források, 2005-ben már napról-napra éltünk. Én zártam be a kaput, és ebbe majdnem belehaltam. Akkori érzéseimet legjobban egykori iskolatársam, Devecsery László József Attila-díjas költő NAPÓra című versének utolsó sorai írják le: „Hiába keresünk kiutat. Nem hallik tik-tak, csupán itt belül zakatol valami.”

– A bezárást követő napokban megcsillant a remény. Dr. Velkey György, a Bethesda Kórház főigazgatója hívott fel, hogy érdekelné őket az épület, amelyben gyermekkórházat létesítenének, de a vasutas gyerekek és a dolgozók is visszajöhetnének. Mire a végleges döntés megszülethetett volna, az Alapítvány rövid távú gondolkodása elkótyavetyélte a berendezést, és csak a falak maradtak.

– A közelmúltban már eldőlt az épület sorsa: a Pannon Egyetem kampusza lesz. Ez egy kicsit megnyugtató, mert így az egykori iskola és diákotthon továbbra is a szellem fejlődését, a jövőt fogja szolgálni.

Igazgatóként a lehetetlent is megpróbáltad. Miért volt ennyire szívügyed?

– Amikor 1971-ben odakerültem nevelőként, Hortolányi Elemér volt az igazgatóm, aki azt mondta, hogy „A gyerekeid akkor fognak elfogadni és szeretni, ha te is elfogadod és szereted őket, ha részt veszel az életük megszervezésében, gondjaik megoldásában…” Igaza volt! Az 1991. évi igazgatói kinevezésem után sem tettem mást, mint követtem ezt az elvet…

Ha visszatekintesz az életedre, mire vagy a legbüszkébb?

– Áldom a sorsot az ott töltött 35 évért. Egyrészt azért, mert itt ismertem meg a szintén nevelőként dolgozó feleségemet, másrészt azért, mert naponta éreztem át az önzetlen szeretet végtelenségét. Ha … mégis ki kellene emelnem valamit, akkor az éppen az ominózus utolsó időszak lenne. Berty Weber, egy svájci vasutas özvegye saját pénzen ekkor újíttatta fel és rendezte be az otthont, XXI. századi körülményeket teremtve a kis lakóinak. Sajnos csak tíz évig élvezhettük jósága gyümölcsét.

A bezárás óta 18 év telt el, kedves „Dzsó bácsi”, mit csinálsz mostanában?

– Dzsó bácsi?! Istenem! Valóban így hívtak a gyerekek… Az anyagokat gyűjtöm az otthon történetének utolsó fejezetéhez, cikkeim jelennek meg a Kőszeg és Vidéke című újságban, de igyekszem követni a vasúti történéseket is. Az idén 140 éve, hogy megnyílt a Szombathely–Kőszeg közötti szárnyvonal. Javaslatomra, az egykor a mi parkunkban álló 375-ös gőzös, felújítás után visszakerül a kőszegi vasútállomás elé. A legnagyobb boldogságot azonban a ma már féléves unokám, Bendegúz jelenti.

Miről mesélsz majd neki, ha nagyobb lesz?

– A szeretetről. Nagyapaként azt kívánom neki, teremtsen olyan otthont a családjának, amelyre mindig igaz lesz a Kőszegi Diákotthon főbejáratánál lévő márványtáblára vésett mondat: „Áldás és békesség lengje át minden időben e csendes hajlékot, fennen hirdetve az emberek jóságát!”
https://www.facebook.com/vizsy.ferenc/posts/pfbid02TL65LQQX6HvFbjxR8Sgi4iYhTp1iMX7dMjdRRXdmLKhTZr2map7idgVju1zkySjWl

Válasz

M Imre üzente 7 hónapja

Koskovics Éva közgazdász tanár, a Civil Bázis alapító tagja segítségével megnéztük a valóságot

Civil aktivistaként az Egyesült Diákfronttal végigjárta nyáron az országot, fórumokon találkozott szülőkkel, pedagógusokkal, diákokkal, akikkel a helyzetükről beszélgettek. Mint mondta, sok szörnyű, sokkoló információt kapott, de leginkább azt tapasztalta meg, hogy ijesztő állapotba kezd kerülni az egész társadalom. A legjobban az döbbentette meg, hogy egy érdi óvónő elmesélte: az óvodában a gyerekek több mint fele speciális nevelési igényű, ami lényegében azt jelenti, hogy kvázi nem tudnak beszélni. Mindez csak arról győzte meg, hogy ma kulcsszerepe van az oktatásnak. Föl kellene végre fogni, hogy minden az oktatáson múlik, kezdve attól, hogy lesz-e, aki megjavítja az elromlott gázkészülékünket, egészen odáig, hogy egészséges marad-e a lelkünk. Koskovics Éva ugyanakkor részt vesz a Covid alatt indított Családok a családokért 2020 (Csacsa2020) Facebook-oldal készítésében is.
https://www.facebook.com/csacsa2020

Az egyik ózdi Csacsa-s kapcsolatuk, „az elmebeteg LMBTQ-, lánykori nevén gyermekvédelmi törvény” kapcsán mesélte, hogy miután a szexuális felvilágosítást megtiltották az iskolában, még az a kevés is megszűnt, ami volt. Márpedig ezeknek a kis falvakban élő, távoli, nagyon egyszerű közösségeknek – nagyrészt nyomorult, szegény romáknak –, egyáltalán nincs információjuk a szexuális életről. De ma már arról sem szabad beszélni az iskolákban, meg sehol sem, hogy milyen következménye lehet annak. Épp a héten volt téma, hogy Magyarországon milyen sok kiskorú nő szül, és akkor még csodálkozunk azon, hány tinédzser szül.

A köztársasági elnök 2. pontjára Éva csak annyit mondott: „ugyan ki a jó isten akarja őket megfosztani a nemi identitásuktól? Az 5. pontnál álltunk meg, a civil aktivista azt mondta, abban egyetért Novák Katalinnal. Igen, a családoknak biztonság kell, biztonságos megélhetés, biztonságos, kiszámítható jogi környezetet, egyforma jogok az oktatásban. Meg az kell, hogy legyen ivóvizük, ne fagyjanak meg, ne verhesse agyon egyik a másikat, legyen az Isztambuli Egyezmény ratifikálva. Biztonságot, de minden családnak!
https://hirklikk.hu/kozelet/a-demografiai-csucson-novak-katalin-orbani-magassagokba-sullyedt/421330

Válasz

M Imre üzente 7 hónapja

A főváros vezetése szeretné „visszahelyezni a Népligetet a budapestiek mentális térképére” | „Elnéptelenedő” budapesti ligetek

Egy 2021-es írásában, Misetics Bálint a hajléktalanság stigmatizálásának problémáját járta körül. Az írás rámutat, hogy a legexponáltabban Budapest aluljáróiban megjelenő köztéri hajléktalanság hogyan takarja el a lakhatással kapcsolatos társadalmi problémák valódi mértékét.
https://24.hu/belfold/2021/03/08/hajlektalan-stigma-furkosbot-budapest-karacsony-misetics-tarsadalom/

Perényi Roland Népligetről szóló tanulmányából kiderül, hogy a Népliget negatív megítélése nem újdonság, hanem meglepő történelmi folytonosságot mutat az előző századforduló óta. Ahogy Perényi írja, „úgy tűnik, mintha a kimondottan az alsóbb társadalmi rétegek számára konstruált közpark valamiféleképp megrekedt volna ebben az állapotában, s az éppen aktuális városvezetések hiába próbáltak javítani a liget negatív imázsán.”
https://library.hungaricana.hu/hu/view/BFLV_urbs_13_2018/?pg=148&layout=s

... a folyamatosan dráguló városban egy különböző társadalmi rétegek számára hozzáférhető, dzsentrifikációt ellensúlyozó köztérre több szükség van, mint még egy a (felső)középosztály rekreációját szolgáló városi szigetre. Egy ilyen tér létrehozásához intézményi változásokra van szükség: a közterek tervezésének, programozásának és üzemeltetésének az újragondolására. Természetesen nem lehet pusztán egy városfejlesztési projekttől strukturális társadalmi problémák megoldását remélni, de szerepe lehet ezeknek a problémáknak a jobb megvilágításában.

-- A Liget valódi politikai alternatívája azzal kezdődik, hogy feltesszük a kérdést: ki épít ma Magyarországon a társadalom annak az egyre növekvő részének, akik vagy nem jutnak munkához, vagy hiába dolgoznak, a megélhetésük egyre nehezebb.

A fenti gondolatokat az utóbbi években a Város- és Népligetben kutatási céllal eltöltött pár nap inspirálta.
https://merce.hu/2023/09/02/elneptelenedo-budapesti-ligetek/

A „funkcióáradatról” több érdekes információ is elhangzik a Népliget Ötletpályázat kiértékelésén, mely elérhető a YouTube-on.
https://www.youtube.com/watch?v=NPQGU3AmxJ4

Válasz

M Imre üzente 7 hónapja

Gáborék hajléktalanok, kilenc éve élnek a Nagyvásártelep közelében kialakított otthonukban. Házukban van konyha és oltár, kertjükben zöldségek, például paradicsom és paprika terem, udvarukban pedig kutyák és macskák mellett kacagó gerlék is élnek. A mellettük megrendezett atlétikai világbajnokság miatt most egy nagy fekete pozdorjafal került az otthonuk elé. Ha nehezen is, de végül kapu is került rá. Ezen az ajtón léptünk be mi is hozzájuk, hogy bemutassuk a világukat.
https://www.youtube.com/watch?v=w_O_lRBqS18

Arról, hogy miként került oda Gábor, itt olvashat:
https://hang.hu/belfold/ime-a-vilag-az-atletikai-vb-fekete-falain-tul-157240

Válasz

M Imre üzente 8 hónapja

Jogerősen elmarasztalták a Metropolt a hajléktalanokról írt kirekesztő cikke miatt, megjelent egy újabb

Két év után véget értek a Metropol által készített „Koldustérkép” miatt indult jogi eljárások – írta közleményében az Utcajogász Egyesület.
https://metropol.hu/aktualis/2021/08/koldusmaffia-zaklat-budapestiek-jarokelok

A 2021. augusztusi cikk után a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa bírsággal sújtotta a Metropolt kiadó Mediaworks Hungary Zrt.-t, ezek után a kiadó bírósághoz fordult.
https://telex.hu/belfold/2022/11/21/a-fovarosi-torvenyszek-szerint-is-kirekeszto-volt-a-metropol-koldusterkepe

A pert a Mediaworks 2023 júniusában jogerősen elvesztette, és 250 ezres bírságot is kell fizetnie. A Metropol a tárgyalásokon úgy érvelt, hogy szerinte ez a tartalom nem megbélyegző. A bíróság ítélete ellenére a cikk továbbra is változatlan tartalommal érhető el a Metropol honlapján.

Az Utcajogász kiemeli: a lap nemcsak hogy nem hajtotta végre a bíróság döntését, hanem 2023. július végén „Csövesterror” címmel újabb kirekesztő cikket tett közzé.
https://metropol.hu/aktualis/2023/07/nem-merunk-szolni-nekik-mert-felloknek-csovesterror-obudan-video

Az egyesület most is sérelmezi, hogy az újság ezúttal sem kérdezi meg a hajléktalan embereket, és ismételten a hozzájárulásuk nélkül készít felvételeket emberekről, akiket hajléktalanként mutat be. Állításait változatlanul névtelen véleményekre alapozza.

Az előző megbélyegző cikkhez képest annyi változás van, hogy megszólaltatják a Miklós utcai hajléktalanközpont intézményvezetőjét és egy óbudai fideszes képviselőt.
https://telex.hu/belfold/2023/08/16/metropol-hajlektalanok-kirekesztes-itelet-ujabb-cikk

Rég már nem régi, jó lap...

Válasz

M Imre üzente 9 hónapja

„Kilátástalan és nyerhetetlen ügyekkel foglalkozunk” – így dolgoznak az utcajogászok

Az Utcajogász Egyesület önkéntes jogászokkal ingyenes jogsegélyt nyújt a szegénységben élő embereknek. Tizenhárom éve minden pénteken két-két jogász várja ügyfeleit a Blaha Lujza téren felállított utcai irodában. Az önkéntesek meredeken növekvő esetszámról és egyre több középosztálybeli ügyfélről számolnak be.
https://24.hu/belfold/2023/07/05/utcajogasz-egyesulet-ingyenes-jogsegely-blaha-video/

Válasz

M Imre üzente 9 hónapja

-- az infláció az alacsony bérűek körében az előre jelzett átlagosan 18 százalékkal szemben 19-nél is magasabb lesz.

„A szakszervezetek elvárják, hogy a partnerek, a munkáltatói és a kormányoldal aláírói is tartsák be a megállapodást, és ennek megfelelően kezdődjenek meg időben a bérkorrekciós tárgyalások” – fogalmazott a MASZSZ elnöke.

Zlati Róbert, a MASZSZ elnöke felidézte, hogy az idei minimálbérről szóló tavaly év végi megegyezésben minden tárgyalópartner elfogadta és aláírta azt a szándéknyilatkozatot, amely szerint „a versenyszférában a lehetőségek figyelembevételével 2023. évben őrizzék meg a bérek reálértékét. A felek minden vállalkozást annak saját üzleti, pénzügyi és bér piaci helyzetének megfelelően a reálbérek megőrzése érdekében további béremelésre ösztönöznek”.

Az akkori megállapodásban rögzítették, a „felek kötelezettséget vállalnak arra, hogy amennyiben a gazdasági folyamatok a jelenlegi előrejelzésekhez képest jelentősen eltérően alakulnak (különösen, ha a 2023. évi átlagos infláció mértéke meghaladja a 18 százalékot), úgy a féléves makrogazdasági és vállalkozási adatok birtokában újra tárgyalják a jelen megállapodásban foglaltakat” – hangsúlyozta.
https://infostart.hu/gazdasag/2023/07/02/maszsz-rendkivul-hatranyos-helyzetben-a-kiskeresetuek

Válasz

M Imre üzente 10 hónapja

Míg Nyugat-Európában az önkormányzatok által üzemeltetett lakásügynökségeknek nagy hagyománya van, Magyarországon az efféle kezdeményezések még nem vertek gyökeret, holott nagy szükség lenne rájuk. A budavári és a II. kerületi önkormányzat most úgy döntött, hogy közösen hoznak létre és üzemeltetnek egy olyan szervezetet, amely kedvezményesen kínál albérletet a rászorulók számára, így enyhítve a lakhatási válságot.

Mint arról lapunkban már olvashattak, az I. és a II. kerület közös lakásügynökség üzemeltetése mellett döntött. Az I. kerületi önkormányzat már 2021 októberében elindította a Budavári Lakásügynökséget, amelynek legfontosabb feladata, hogy felkutassa azokat a tulajdonosokat, akik a kihasználatlanul álló lakásaikat kiadnák, ám az ezzel járó procedúrát különféle okokból maguk nem szívesen vállalják. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott a II. kerület.
https://hang.hu/budaihang/lakasugynokseg-budavar-osszefogtak-a-lakhatasert-154626
___

Lakhatási szegénység Magyarországon - hogyan tovább?
http://netpolgar.network.hu/blog/netpolgar_avagy_digitalis_irastudo_klub_hirei/lakhatasi-szegenyseg-magyarorszagon-hogyan-tovabb

Válasz

M Imre üzente 11 hónapja

Boldogkőváralja- Felsővadász: nem ez lett a kedvencünk a kéktúrából..
Mindenhol mélyszegénység, rengeteg kóbor kutya, szántóföld, falu... felváltva
Alig vártuk, hogy vége legyen.
Ilyet sem éreztünk még
https://fbshort.com/Mzb0

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Április elsejétől szünetel az országos hajléktalan-étkeztetési program. Ezzel naponta 4000 adag meleg étel tűnik el a rendszerből, miközben az utcán, átmeneti szállókon és otthonokban élők számára az esetek zömében ez jelenti az egyetlen esélyt a napi étkezésre – jelentette ki lapunknak Gurály Zoltán szociológus, a Menhely Alapítvány módszertani vezetője. A program újraindulásáról semmi biztosat nem tudott mondani.

A hajléktalanok étkeztetését biztosító egy tál meleg étel program 2017-ben indult el 4 milliárd forintos uniós támogatásból. Az összeg a ciklus végére az átcsoportosítások révén 5 milliárdra hízott. „Ebből 4000 adag ételt elkészítését és szétosztását tudtuk biztosítani hétköznapokon. Ez évi egymillió adagot, több ezer tonna élelmiszert jelentett, több tízezer embernek nyújtva segítséget” – válaszolta a Népszava kérdésére Varga Péter, a Hajléktalanokért Közalapítvány igazgatója.

„A programozási időszak 2020-ban lejárt, de különféle maradványpénzek felhasználásával egészen idén áprilisig fenn tudtuk tartani ezt az ellátást. Úgy tűnt, hogy a következő uniós ciklus kezdetével kiírható támogatási pályázat meghirdetéséig és lezárásáig több hónapos szünet állhat be a hajléktalan-étkeztetésben. [...]
https://nepszava.hu/3190451_oktatas-magyarorszag-foldes-ferenc-gimnazium-tiltakozas
___

A nem cselekvés csimborasszója, amit az Orbán-kormány a rászorultakért tesz, miközben a millióhoz közelít a hajléktalanság peremén egyensúlyozók száma

Ugyanakkor a hajléktalanellátó rendszer is a túlélésért küzd.
https://nepszava.hu/3190361_hajlektalan-menhely-felmeres-szocialis-halo-orban-kormany
___

A hajléktalanság ugyanakkor messze nem csak fővárosi probléma, sőt, jelenleg két megyében – Nógrád és Tolna – is 120 százalékot meghaladó az éjjeli menedékhelyek kihasználtsága. Így a szociális munkások időnként más településekről - akár távolabbi településekről is - budapesti menedékhelyekre irányítják a fedél nélkülieket – válaszolta a Népszava kérdésére a fővárosi önkormányzat.
https://nepszava.hu/3184492_hajlektalanok-videk-budapest-hideg-2023

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Petíció: Felszólítjuk Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárt, hogy cselekedjen azonnal annak a 20 családnak az érdekében, akiknek 2023. június 15. napjával megszűnik a lakhatása a Menedékház Alapítvány Családok Átmeneti Otthonában.

Amennyiben nem történik változás, az Alapítvány 15 éves működését lesz kénytelen befejezni a megnövekedett rezsiköltségek miatt. Az intézményben élő 20 család a fővárosi ellátás több mint 10%-át jelenti, és jelenleg nem látható, hogy hol és hogyan fognak tudni élni június 15-e után, hiszen az ellátórendszer jelenleg is túlterhelt.

A rászoruló családok ellátása állami feladat, ezért megengedhetetlen, hogy akár csak egy család is utcára kerüljön. Az Alapítvány minden erőfeszítése ellenére nem talált megoldást a családok lakhatásának biztosítására, ezért arra szólítjuk fel Fülöp Attilát, hogy intézkedjen annak érdekében, hogy a családok és az Alapítvány működése megfelelő helyre tudjon költözni, biztosítson egy állami vagy önkormányzati épületet az ellátásra.

Az Alapítvány szakmai igazgatója

-- 2022 augusztusában

e-mailben már kereste Fülöp Attila, államtitkárt, de levelére nem érkezett válasz. A levél egy részlete:
https://szabad.ahang.hu/petitions/menedekhaz-alapitvany

Túlterhelt az államtitkár úr, na, ja...

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Hajléktalanok a világvárosok sötét alagútjaiban: ilyen a vakondemberek élete

Az amerikai köznyelv vakondembereknek nevezi a nagyvárosok alatt, elhagyott metró-, vasúti alagutakban, szennyvíz- és fűtésaknákban élő hajléktalanokat. Bár életmódjukkal kapcsolatban sok már-már tudományos-fantasztikus sztori született, vakondemberek tényleg éltek (sokan akár évtizedekig is) New York metróalagútjaiban, mígnem az elmúlt évekre csaknem mindenhonnan kitelepítették őket.

New York lenyűgöző látványosságok otthona, évente milliók keresik fel, hogy eljussanak egy Broadway előadásra, lássák a Wall Streetet, a Szabadság-szoborot, elmerüljenek a világ egyik legmenőbb városának nyüzsgő forgatagában – vagy akár érkeznek azzal a szándékkal, hogy itt kezdjenek új életet. Persze arrafelé élni sem fenékig tejfel: az itt lakó emberek egy része komoly problémákkal küzd.

Hogy csak egyet emeljünk ki: elképesztő a drágaság és az ezzel járó lakhatási szegénység. Becslések szerint több, mint hatvanezren élnek otthon nélkül a városban különféle szállókon, alkalmi szálláshelyeken és az utcán, még többen rettentő lakáskörülmények, tartozások árnyékában. A járvány előtti évben becslések szerint több mint 2000 ember húzta meg magát a legnagyobb nevezetességek alatt húzódó használaton kívüli metróalagutakban.

New York és a hajléktalanok

A nagy gazdasági világválság idején New Yorkban is emberek tömegei szegényedtek el, vesztették el munkájukat és váltak otthontalanná, ráadásul mindezt olyan rövid idő alatt, hogy a változással lehetetlen volt bármiféle szociális ellátással lépést tartani. Ebben a nehéz időszakban az utcára került embereknek a legleleményesebb kényszermegoldásokra volt szükségük, ha túl akartak élni, New York éghajlata ugyanis rendkívül szélsőséges. A nyári 30-40 fokos melegek mellett télen nem ritkák a kétszámjegyű mínuszok sem, így élet-halál kérdés, hogy menedéket találjon az ember. Az üres metróalagutak minden hátrányuk (sötét, nedves, dohos és piszkos helyek) ellenére jó megoldásnak bizonyultak, és

-- akadtak, akik évtizedekre is berendezkedtek itt, a lehetőségekhez képest szinte komfortos körülményeket kialakítva.
https://www.noklapja.hu/aktualis/2023/03/31/hajlektalanlakasok-vilagvarosok-sotet-alagutjaiban-vakondemberek-elete/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Szociális tűzifa: a legszegényebbeknek nem jut

Magyarországon legalább 3,3 millió ember él a létminimum alatt, vagyis a magyarok harmada egyik napról a másikra túlél. Az infláció és az elszállt energiaárak miatt most még nehezebb mindenkinek. A kormány tizenegy éve oszt szociális tűzifát, de csak olyanoknak, akik ötezer fő alatti településen élnek. Idén télen is ötmilliárdot szántak erre, ami 180 ezer háztartásnak összesen háromheti tüzelőre elég. Szakemberek szerint tízszer ennyi pénz kellene ahhoz, hogy senki se fagyjon meg a házában. Hogy lehetséges, hogy pont a legelesettebbeknek nem jut a kormány adományfájából? Ennek jártunk utána a Szabadonban.
https://www.youtube.com/watch?v=uZO4xGj1drI

Helyek, ahova már Szentkirályi Alexandra keze sem ér el...

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Egy borsodi faluban már évek óta azért járnak a szülők a börtönbe, hogy leüljék a gyerekeik igazolatlan órái miatt kiszabott pénzbüntetést. Tavaly szeptemberig Magyarországon több mint 3600 esetben összesen 105 millió forintra bírságolták a hatóságok a családokat a gyerekeik ellógott órái miatt. De ennek az összegnek csupán a 40 százalékát fizették be, ami azt jelenti: hogy a fennmaradó 74 milliót le kellett ülniük. Egy nap a rácsok mögött 5 ezer forintot ér. Vagyis tavaly szeptemberig – a számok szerint – 14.800 napot napot voltak börtönben ezek a szülők.
https://www.youtube.com/watch?v=Zdx-oT0p16M

Lehetne azt a gyermeket nevelni is...

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Súlyos anyagi depriváció. Ez a szakkifejezés azoknak a háztartásoknak a tömegeit rejti, amelyek az alábbi kilenc elemből négyet nem tudnak kifizetni. Első ilyen a lakbér, a jelzáloghitel vagy a közüzemi számlák kiegyenlítése; második az otthon megfelelő melegen tartása; harmadik a váratlan kiadások viselése; negyedik a rendszeres hús- vagy fehérjefogyasztás; ötödik az évi egy nyaralás az otthonukon kívül; hatodik a televízió; hetedik a mosógép; nyolcadik az autó és utolsó, kilencedik a telefon.

Tátrai Annamária többek közt ezt a „kilencből négyes” kritériumot vette alapul, amikor a 2022-es Társadalmi Riport számára tanulmányában „megrajzolta” Magyarország szegénységi térképét. Referenciaként főleg 2015-ös adatokat használt, vagyis az alábbi számok, adatok úgy olvasandók, hogy mindezek nem a mostani, különböző járványok, lezárások, inflációk és válságok sújtotta jelenünkre, hanem egy folyamatos növekedésben, prosperáló gazdasági időszakra mutatnak vissza.
https://tarki.hu/sites/default/files/2022-12/261_282TRIP2022_Tatrai_SZINES.pdf

Válasz

M Imre üzente 1 éve

„…az éheztetést megtervezték, nehogy a foglyok lázadhassanak. Az éhező passzív, közönyös. Félig-meddig már túl van rajta. Nem dühöng. Légritka térben él, fölpuffad a hasa, kihull a haja, a foga, pergamenszerű lesz a bőre – távolodik tőlünk. A lágerlelkek mérnökei megtervezték mindezt. Így akarták. Nem volt ez véletlen baleset, szándékolatlan mellékkörülmény, collateral damage. És ez hihetetlen, olyan hihetetlen, hogy bele kell sápadni”
– írta korábban Tamás Gáspár Miklós Szolzsenyicinről
https://www.szabadeuropa.hu/a/bucsu-tamas-gaspar-miklostol/32225305.html

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Az igazi minimálbér Magyarországon havi nettó 77 ezer forint

A kormány a minimálbér felére rögzítette a közmunkásbért, így annak bruttója idén 116 ezer forint. A közmunkások fizetése évek óta leszakadóban van, mára mindössze az átlagkereset ötöde.

Január 1-ével 16 százalékos emeléssel bruttó 116 ezer forintra nőtt a közmunkás-bérminimum összege. A közfoglalkoztatási garantált bér (szakképzettséget igénylő munkaköröknél) 127 600 forintra nőtt. Adókedvezmények nélkül a közmunkás-bérminimum nettója 77 140, a közmunkás garantált béré 84 854 forint. Ennyi tehát a legkisebb, foglalkoztatottaknak adható bér – ha úgy tetszik, a valódi minimálbér és garantált bérminimum.

A közmunkásbér elértéktelenedett

A kormány az elmúlt évek gyakorlatával szemben az idei közmunkásbéreket már nem hirdette ki rendeletben, ezeket ugyanis 2022-vel a minimálbérhez és a garantált bérminimumhoz kötötték, így külön összegszerű megállapításra már nincs szükség.

Ezzel a kormány konzerválta a közmunkásfizetéseket, egyszersmind

-- számszerűsítette, mennyit ér a közfoglalkoztatottak munkája: fele annyit, mint amit bármely más munkáért kötelező kifizetni.

A közmunkás bérek minimálbérhez (és garantált bérminimumhoz) kötése annyiban örvendetes fejlemény, hogy ezzel legalább az azoktól való leszakadás megállt. Ugyanakkor egyben azt is jelenti, hogy folytatódik a közmunkásfizetések leszakadása az átlagos és a közepes (medián) keresetről.

A minimálbér és a közmunkás bérminimum változása

A közmunkaprogram történetének első éveiben a közmunkások még ha nem is magas, de értelmezhető mértékű fizetéseket kaptak. A csúcsponton a közmunkás bérminimum a minimálbér 80 százalékát közelítette, és meghaladta a medián bér 40 százalékát.

-- 2023-ban egy közmunkás már csak az átlagkereset ötödét és a medián bér negyedét kapja.

Ez az összeg munkabérnek már nehezen tekinthető, de még szociális ellátásnak is kevés – havi 77 ezer forintból egy ember sem nagyon tud megélni, nemhogy adott esetben egy többfős család.

Tömegek ragadtak be a közmunkába, igaz, ezek a számok messze elmaradnak a 2010-es évek közepén látottaktól, azokban az években negyedmillió magyar dolgozott a közfoglalkoztatásban.

Az érintettek számának csökkenése ugyanakkor nem indokolja, miért hagyta a kormány leszakadni a közmunkásbéreket. Legalábbis szociális szempontból, hiába van szó immár „csak” 80 ezer–100 ezer emberről, nekik – és családjaiknak – is élniük kell valamiből. Vagyis kellene.
https://hvg.hu/gazdasag/20230120_Az_igazi_minimalber_Magyarorszagon_havi_netto_77_ezer_forint

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Ez a különös társaság nem „felemeli” a hajléktalanokat, egyszerűen azt vallja: egyek vagyunk

Ítélkezni kényelmes, mert akkor nem kell gondolkodni azon, hogyan tudnék segíteni. De az ítéletet el kell felejteni! – mondja Szőke Péter, a Sant’Egidio közösség vezetője. A társaság tagjai egész évben gondját viselik „szegény barátaiknak”, a Válasz Online munkatársa pedig velük tartott egy „bevetésükre”. Megrendítő karácsonyi riport.
https://www.valaszonline.hu/2022/12/23/sant-egidio-kozosseg-budapest-hajlektalanok-karacsony-riport/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Londonban a szegényeknek adják az eladatlan színházjegyeket

Többezer jegyet tesz elérhetővé a The Ticket Bank – vagyis Jegy Bank – elnevezésű szervezet a megélhetési problémákkal küszködők számára. A kultúra az első, amiről lemondani kényszerülnek az emberek az anyagi gondjaik miatt, ugyanakkor a hiányának kimutatható hatása van a mentális és fizikai egészségükre is.

-- Hála a kezdeményezésnek, olyanok is megengedhetik maguknak az előadásokat, akik máskülönben nem tehetnék, mert élelmiszerbankokból szerzik be a betevőt.

A résztvevő jótékonysági szervezetek kódokat kapnak majd, amelyeket aztán a rászorulóknak kiosztva a jelentkezők a Ticket Bank honlapján foglalhatnak jegyet. A jegyek ingyenesek lesznek, illetve mindenki a lehetőségeihez mérten adakozhat.

-- „Mindenki látja az értéket ebben az ötletben és mindenki azon van, hogy működjön az elképzelés. Csodálatos, hogy a szektort egyesítik ezek az ügyek. Szeretnénk biztosítani, hogy az emberek hozzáférhessenek a kultúrához.”

„Ez a tervezet tökéletesen igazodik a mi céljainkhoz” – mondta Gillian Jackson, a hajléktalanokat segítő The House of St Barnabas munkatársa. „Mindig a kultúra az első, amit elhagyunk, amikor ételre is alig futja, ugyanakkor ez az egyik legfontosabb dolog ahhoz, hogy embernek érezzük magunkat. Van néhány fantasztikus történetünk arról, hogy valaki egy színházlátogatás alkalmával hogyan kapott erőre, hogy visszaszerezze a méltóságát.”
https://papageno.hu/intermezzo/2022/12/londonban-a-szegenyeknek-adjak-az-eladatlan-szinhazjegyeket/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

A magyar kormány április 30-ig meghosszabbította az élelmiszerárstopot – közölte az Agrárminisztérium. Az erről szóló rendelet kedd este már meg is jelent a Magyar Közlönyben.
https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/73006540d5d286fb8c12de6d99c5a93804abdf12/megtekintes

-- A közleményben Nagy István agrárminiszter kiemelte, hogy az ársapkák működnek, a vásárlók ugyanis azokból a termékekből vásárolnak többet, amikhez olcsóbban jutnak hozzá.

Ha ez igaz lenne, akkor cukrot liszttel enne a magyar lakosság, és étolajat inna hozzá, ami ugye érdekes lenne. A miniszter szerint az AKI Piaci Árinformációs Rendszer adatai alapján az ársapkás termékekből több fogyott idén 2021 ugyanezen időszakához képest.

Arról persze a miniszter nem beszélt, hogy sokszor, sok helyen hiánycikk több ársapkás termék, hogy vidéken, a kisebb településeken úgy kell vadászni például a cukrot vagy az olajat.

A kormány mint ismert, 2021 őszén átmenetileg árstopot vezetett be egyes alapvető élelmiszerek esetében, majd idén novemberben bővítették a listát. Az árszabályozás jelenleg az alábbi termékekre terjed ki:

-- kristálycukor,

-- búzafinomliszt (BL 55),

-- finomított napraforgó-étolaj,

-- házi sertéscomb,

-- csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég,

-- ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8 százalék zsírtartalmú tehéntej.

(Ezeknek az ára nem lehet magasabb a 2021. október 15. napi árnál.)

-- tyúktojás,

-- étkezési burgonya, az újburgonya kivételével.

(Ezeknek az ára nem lehet magasabb a 2022. szeptember 30. napi árnál.)

A miniszter szerint az ársapka mellett biztosítani kell, hogy a rögzített árú termékek rendelkezésre álljanak.
https://magyarnarancs.hu/belpol/aprilis-vegeig-meghosszabbitotta-a-kormany-az-elelmiszerarstopot-254742

Válasz

M Imre üzente 1 éve

A kritikus 18 fok – a fűtetlen szoba következményei

Laboratóriumi körülmények között vállalta, hogy részt vesz egy „hidegkísérletben” a BBC riportere, és beült egy tíz fokra hűtött fülkébe. Ez az az átlagos hőmérséklet, amelyben azok élnek, akik nem engedhetik meg maguknak a fűtést. Első hallásra enyhének tűnik, a fagypont közelében sincs, és semmiképpen sem nevezhető sarkvidéki klímának. A szervezetet talán nem terheli meg, de James Gallagher elismerte, hogy tévedett.

„Első hallásra elviselhetőnek hangzik, de ez egy igazi fiziológiai kihívás” – figyelmeztetett a Dél-walesi Egyetem professzora. Damian Bailey laboratóriumában igazolta, hogy miért válhat végzetessé még a látszólag langyos hőmérséklet is. A tízfokos hőmérséklet ugyanis alaposan megviseli a szívet, a tüdőt és az agyat.

A környezeti kamrában, egy légmentesen lezárt helyiségben a tudósok pontosan be tudják állítani a hőmérsékletet, a páratartalmat és az oxigénszintet. A kísérletet a szinte tökéletes 21 fokon kezdték, majd fokozatosan hűtötték a levegőt, miközben az emberi szervezet reagálását mérték. Ehhez a kísérlet alanyára megannyi monitort csatlakoztattak, amelyek folyamatosan ellenőrizték a testhőmérsékletet, a szívritmust és a vérnyomást. Egy fejhallgató az agy véráramát figyelte, az ultrahang a nyaki verőereket, egy méretes cső pedig a kilélegzett levegőt elemezte.

Miután beindították a ventilátorokat, fokozatosan hűlt a kamra. Az agy ilyenkor „kóstolgatja” a vért, észleli a meleg csökkenését, ezért jeleket küld a test többi részének. A célja, hogy megőrizze a test magjának – vagyis a legfontosabb szerveknek: a szívnek és a májnak – 37 fokos melegét.

A 18 fok a töréspont

Mire a kamra hőmérséklete 18 fokra csökkent, megszűnt az izzadás. A szőrszálak ilyenkor már ágaskodnak, hogy fokozzák a szigetelést. A tudomány szerint a 18 fok a fordulópont. A test minden erejével azon fáradozik, hogy megvédje a maghőmérsékletet – magyarázta a professzor. Az ujjak kifehérednek és hidegnek tűnnek, mert a kézben lévő erek elzáródnak. Így takarékoskodnak a meleg vérrel, amit a kritikus szervek számára tartanak fenn.

A folyamat gyorsabb a nők esetében.
https://greenfo.hu/hir/a-kritikus-18-fok-a-futetlen-szoba-kovetkezmenyei/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

A tiltakozások ellenére megszavazták a szociális törvény módosítását

A módosítással alapjaiban írták át az 1993-ban elfogadott szociális törvényt. A 160 oldalas salátatörvénybe elbújtatott módosítás szerint

-- az állam ezentúl csak végső esetben segítene a rászorulókon, amikor már a család és az önkormányzat is kudarcot vallott.

A megszavazott javaslat azt is kimondja, hogy

-- az egyén szociális biztonságáért elsősorban önmaga felelős,

amire eddig nem volt példa. Egészen eddig az állam és az önkormányzat feladata volt ez. A törvényalkotási bizottság múlt csütörtökön némileg finomította a szöveget, és a végső verzióban már az szerepel, hogy „mindenki felelős önmagáért”, a lényegen azonban ez valójában nem változtat.

Egy másik lényeges pontja a módosításnak, hogy mostantól a családoknak képességeik és lehetőségeik szerint kötelességük lesz segíteni a hozzátartozójukon. Korábban csak általánosságban írt a törvény a család felelősségéről. A módosítás hátteréről és időzítéséről ebben a cikkünkben írtunk bővebben,
https://telex.hu/gazdasag/2022/10/19/kemeny-idoszak-elszallo-rezsi-es-elelmiszerarak-elott-huzodna-hatterbe-az-allam-a-szocialis-szferaban
a legfontosabb részleteket pedig ebben a cikkben szedtük össze.
https://telex.hu/belfold/2022/11/21/szocialis-torveny-raszorulok-segely-parlament-vita-ellenzek-tuntetes

A szociális törvény módosítási javaslatáról október végén vitázott az Országgyűlés. A reggel kilenckor kezdődő ülés több mint 22 órán keresztül tartott, miután az LMP frakciója és a Párbeszéd két képviselője folyamatos felszólalásokkal nem engedte lezárni a vitát. A módosítás miatt az LMP az Alkotmánybírósághoz fordult, hétfőn pedig „NEM a szociális törvény módosítására” címmel tüntettek a Kossuth téren.
https://telex.hu/belfold/2022/11/22/szocialis-torveny-modositasa-parlament-szavazas
___

Eddig is éhen lehetett halni ebben az országban, de most törvénybe is írnák (írták)
-- Szikra Dorottya szociálpolitikus, a Társadalomtudományi Kutatóközpont főmunkatársa

Miért pont most, egy közelgő válság előtt írják át ezeket a részeket?

Csak találgatni tudunk, hogy mi indokolta a változtatást. Érdemes arra is kitérni, hogyan született meg ez a törvénymódosítás. A szociális területre is jellemző, hogy a kormány mindenféle társadalmi vita és egyeztetés nélkül hoz meg fontos törvényeket. Egy teljesen más témáról szóló salátatörvényben rejtenek el egy ilyen fontos változtatást. Hiányzik a transzparencia, ami egy autokratizálódó államtól szinte már természetes. Maga a törvénymódosítás szerintem paradigmatikus váltást jelent, amin azt értem, hogy a rendszer logikáját igyekszik megváltoztatni.

Milyen gyakorlati változások következhetnek a módosításból? Milyen hatással lehet a szociális ellátásra?

Szerintem többféle változtatás készül, ... a nyugdíjminimum és a vetítési alap különválasztása szerintem arra utal, hogy vissza akarják vágni a rászorulóknak járó segélyeket. Azért gondolom, hogy nem növelni akarják, mert a Fidesz-kormányok alatt még nem volt példa a segélyezés bővítésére. A Fidesz szociálpolitikájának az az egyik alapelve, hogy munka nélkül egy fillért se adjunk a rászorulóknak. Legalábbis azoknak a szegényeknek nem, akiket munkára lehet fogni.

Paradigmatikus változásnak nevezte a törvénymódosítást, de ha megnézzük a Fidesz-kormányok társadalompolitikai intézkedéseit az elmúlt bő 12 évből, akkor azokból logikusan következik a mostani módosítás.

A szociális törvényt komoly viták után fogadták el 1993-ban. Ebben rögzítették azokat a szociális szolgáltatásokat és juttatásokat, amiket az önkormányzatok kötelessége nyújtani, cserébe normatívát kapnak az államtól. Magyarán közös felelősségük volt az önkormányzatoknak és az államnak. Előbbinek végrehajtási, utóbbinak finanszírozási. A mostani módosítás ezt a logikát fordítja meg: nem az állam feladatát, hanem az egyénét és a családét definiálja elsősorban, ezért mondom, hogy ez egy paradigmatikus változás.

Azzal, hogy az egyén felelőssége lesz a szociális biztonság megteremtése, azt mondják, hogy

-- nem strukturális problémák állnak a szegénység mögött

Mi lesz azokkal, akik mélyszegénységben élnek, olyan helyen, ahol csak közmunka van, és nem tudják kifizetni a megnövekedett gáz- és villanyszámlákat, vagy a drága tűzifát? A módosítás szerint rájuk lehet majd azt mondani, hogy ez az ő hibájuk?

Ebben a helyzetben végképp azt mondja az állam, hogy „mosom kezeimet”. Eddig is ezt mondta egyébként, csak nem ilyen explicit módon. Az egymást követő válságok miatt Európában sok szó esik mostanában a szociális minimumjövedelemről. Az Európai Bizottság épp szeptember végén jött ki egy ajánlással, amely részletes javaslatot tesz a tagországoknak ennek szabályozására.
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_22_5706

Abszurd, hogy pont akkor írják ezt bele a szociális törvénybe, amikor rekordokat dönt az infláció, elszállnak a rezsiköltségek, és nincs elég tűzifa. Ebben a helyzetben azt mondja ki az állam, hogy nagy baj közeleg, de a hozzátartozók, az önkormányzatok vagy a karitatív szervezetek hibája lesz, ha valakiről nem gondoskodnak, és, mondjuk, megfagy.

A kereszténydemokrata gondolattal is szembe megy, ha a válsághelyzetben az állam elengedi a leginkább rászorulók kezét, és nem a szolidaritást, hanem az egyén felelősséget hangsúlyozza. Ha szigorúan gazdasági szempontból nézzük, akkor is komoly lehetőséget szalasztott el az ország az elmúlt tizenkét évben, hiszen ahelyett, hogy az állam befektetésként gondolna a szociális területre vagy az oktatásra, inkább kivonul onnan. Ez aláássa annak esélyét, hogy Magyarország egy gazdaságilag erősebb, innovatívabb országgá váljon a jövőben.

A nemzetközi fórumokon az hangzik el, hogy a példátlan válságsorozat miatt meg kell erősíteni az eddig meglévő jóléti rendszereket, és új típusú ellátásokat kell bevezetni. Nem azon megy a gondolkodás, hogyan vonulhatna ki az állam erről a területről. Együtt dolgozom egy nemzetközi szakértőkből álló csapattal, ami azt vizsgálja, milyen kihívások elé állítják a válságok az európai jóléti államokat. Nem hittek a fülüknek a kollégáim, amikor elmondtam nekik, mire készül a magyar kormány egy újabb nagy válság előtt.

Ön szerint gyakorlati következményei is lesznek a módosításnak. Lehet-e esetleg spórolási szándék a módosítás mögött, azaz még tovább faragnának a szociális kiadásokon?

Logikus lenne a kormány részéről, hiszen eddig is következetesen csökkentette a szociális szolgáltatásokra, az egészségügyre és az oktatásra fordított összegeket. GDP-arányosan is egyre kevesebbet költ a magyar állam szociális kiadásokra, 2019-ben 16 százalék volt ez az arány, míg 2009-ben még 22 százalék, miközben azt látjuk, hogy a csokon és a családi adókedvezményen keresztül jelentős összegekkel támogatta a jobb helyzetű, gazdag családokat. Összességében tehát nem lehet azt mondani, hogy a Fidesz-kormányok a szociálpolitika minden ágát leépítették volna.

-- Alulról vágtak nagyot, középre és fölfelé pedig soha nem látott mértékben osztottak.

Európában van még olyan ország, amelyben ennyire nyíltan kimondja az állam, hogy csak akkor segít a rászorulókon, ha nagyon muszáj?

Nem tudok róla, de nem tartom valószínűnek. Németországot tudom ellenpéldaként felhozni. Egy, a magyarnál sokkal kevésbé szekuláris országban az állam az alkotmányban rögzíti, hogy felelőssége van ezen a téren. Sőt, alkotmánybírósági döntések alapján még azt is meghatározták, hogy mekkora az az összeg, amit minden rászorulónak meg kell kapnia. Egyszóval nagyon nem jellemző ez a gondolkodás Európában, de a világon máshol sem.
https://telex.hu/belfold/2022/10/27/szikra-dorottya-szocialis-torveny-egyhazak-fidesz-allam-joleti-allam-szegenyek-idosek

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Valóban sok kérdést vet fel ez a javaslat… Szakmai és más fórumokon is olvastam olyan kommenteket, ahol azt kérdezik a kollégák, hogy

-- akkor mostantól ne fizessünk adót? És mit fog akkor csinálni ezentúl az állam? Stadiont épít, meg uniós pénzeket költ hol jól, hol rosszul, de a szociális gondoskodásból egy laza mozdulattal kiszáll? És azt mondja, hogy majd az egyházak megoldják? Ez a javaslat egyébként azt is üzeni, hogy a kormány le akar számolni minden polgári és civil kezdeményezéssel a szociális szférában.

A jelenlegi kormányzati működésben ez egy logikus elem, csak se nem keresztényi, se nem humánus. Szakmainak meg végképp nem nevezném.

https://merce.hu/2022/10/30/visszateres-a-kozepkorba-a-fidesz-szocialis-torvenymodositasa/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Rezsó projekt | Mentés Másként alapítvány

Gyűjtőpontokat helyezünk ki számotokra. Kérlek, segíts!

A Rezsó projekttel szeretnénk hazánkban elsőként megvalósítani egy Angliában már bevált ötletet: kiürült, kidobásra szánt chipses zacskók felhasználásával takarókat, hálózsákokat készítünk, amivel segíteni tudunk a rászorulóknak.

A zacskók belseje hőtükör fólia, amiből egy különleges eljárással készül a REZSÓ hálózsák. Télvíz idején ez akár életmentő is lehet a fedél nélküli embertársainknak.

A Rezsó projektben a szemét csökkentésével egyszerre védheted a környezeted és segíthetsz másoknak anélkül, hogy plusz költséget jelentene.
https://mentesmaskentalapitvany.hu/rezso-projekt/

Videó:
https://www.atv.hu/videok/20221028/csokkent-a-szegenyseg-de-kitorni-belole-sokkal-nehezebb-lett
___

A Golgota Ellátó munkatársaiként a mindennapok során szembesültünk azzal, hogy a nappali melegedő szolgáltatásain túlmenően is tudnánk és szeretnénk segítséget nyújtani a hozzánk fordulóknak. A segíteni vágyás cselekvéssé formálódott és 2021-ben létrehoztuk a Mentés Másként Alapítványt.

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Mindenki a saját nyomoráért felelős – üzeni a kormány

A szociális ellátást is átrendező törvénymódosítást javasol a belügyminiszter egy, kedd éjjel a Parlament elé terjesztett javaslatcsomagban: Pintér Sándor sok egyéb mellett a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényt is átalakítaná – javaslatát pedig a kereszténydemokrata Semjén Zsolt terjesztette be Kövér László, az Országgyűlés elnöke elé.

A módosítás kimondja:

„(1) Az egyén szociális biztonságáért elsősorban önmaga felelős.

(2) Ha az egyén a szociális biztonságának megteremtésére önhibáján kívül nem képes, abban – anyagi lehetősége és személyes képessége arányában – a hozzátartozó kötelessége segíteni.

3) Ha az egyén megélhetése önmaga és a hozzátartozók által nem biztosítható, a lakóhelye szerinti települési önkormányzat gondoskodási kötelezettsége áll fenn.

(4) Az állami támogatásban részesülő karitatív szervezetek feladata a szociális biztonságban nem élők felkutatása és – erejükhöz mérten történő – segítése.

(5) Ha az egyén szociális biztonsága a (4) bekezdésben foglaltak ellenére nem teremthető meg, annak biztosítása az állam kötelezettsége

Magyarán, az állampolgároktól többek között személyi jövedelemadót, tb-járulék és áfa befizetését is megkövetelő állam mindenkit maga elé utasítana, ha egy rászoruló támogatásáról van szó.

A módosított szövegrészlet ráadásul sokkal keményebben, és egyértelműbben hárítja át a civilekre a felelősségvállalást, mint a törvény eredeti verziója. Az ugyanis így fogalmazott:
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99300003.tv

-- „A szociális ellátás feltételeinek biztosítása – az egyének önmagukért és családjukért, valamint a helyi közösségeknek a tagjaikért viselt felelősségén túl – az állam központi szerveinek és a helyi önkormányzatoknak a feladata.”
https://hang.hu/belfold/mindenki-a-sajat-nyomoraert-felelos-uzeni-a-kormany-147282
___

Lázár: "aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér"

-- "Én soha nem szégyelltem, hogy mim van, dolgozom keményen, abban a miliőben nőttem fel, hogy a munka nem szégyen, a munka eredményét se kell szégyellni, az ember kaparjon, gyűjtsön, építkezzen kockáról kockára. Aki erre nem képes, akinek nincs semmije, az annyit is ér. Aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér, ezt tudom mondani. Annak annyi az élete. Ez az én véleményem."

- egy most nyilvánosságra hozott hangfelvétel szerint egyebek mellett ezt mondta Hódmezővásárhely közgyűlésén Lázár János polgármester, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője, olvasható a Hírszerző írásában.
http://nol.hu/belfold/lazar___aki_nem_vitte_semmire_az_eletben__az_annyit_is_er_-1015391

Válasz

M Imre üzente 1 éve

A szegénység elleni küzdelem világnapja - Joseph Wresinski példája

Az ENSZ Közgyűlése 1992-ben a szegénység elleni küzdelem világnapjává nyilvánította október 17-ét. Ez a nap a szegénység és a nyomor felszámolásának szükségességére hívja fel a figyelmet minden országban.

1987. október 17-én tömegek gyűltek össze Párizsban a Trocadéro épülete előtt elhelyezett emlékkő leleplezése alkalmából. Az emlékkőre Joseph Wresinski katolikus pap gondolatát vésték:

-- „Valahányszor arra ítélnek férfiakat és nőket, hogy súlyos szegénységben éljenek, emberi jogok sérülnek. Magasztos kötelességünk, hogy erőink egyesítésével biztosítsuk a jogok érvényesülését.”

Az ünnepélyes szertartás végén Wresinski azt mondta:

-- „Ma este mi – állampolgárok, miniszterek, képviselők, tisztviselők és mindenki más – szövetséget kötöttünk a munkanélküliekkel, az írástudatlanokkal, a nyomorban élőkkel, a hajléktalanokkal. Ez a szövetség nem egy éjszakára szól, hanem az egész jövőre.”

A szegénység elleni küzdelem világnapjának gondolata Joseph Wresinski atyától, az ATD – Negyedik Világ Mozgalom alapítójától származik. (ATD: aide à toute détresse – segítség mindenfajta nyomorúság ellen).
https://hu.wikipedia.org/wiki/ATD_Negyedik_Vil%C3%A1g_Mozgalom

Joseph Wresinski francia katolikus pap (1917–1988) mélyszegénységben élő családban, lengyel apa és spanyol anya gyermekeként született a franciaországi Angers-ben. Papi hivatását alapvetően meghatározta, hogy születésétől kezdve megtapasztalta a legmélyebb nyomorúságot, s újraértelmezve az evangéliumot lelkipásztorként szinte mindvégig a nincsteleneket szolgálta. 1957-ben Noisy-le-Grand hajléktalantelepén a legnehezebb körülmények között élő családokkal együtt létrehozta az ATD – Negyedik Világ Mozgalmat, amely azóta világszerte elterjedt, és állandó munkatársai, valamint önkéntesei révén csaknem harminc országban segíti a legrászorultabbakat.

Hite szerint az egyház „maga a szegénység, megvetettség, kirekesztés, ő a világ fekete báránya, számkivetettje. Emiatt a mindenki által leginkább megvetett és leginkább kirekesztett nép mellé kell állnia”.

„Az egyházban nem tudunk egészségesen gondolkozni anélkül, hogy fel ne használnánk, amit a legszegényebbek mondanak nekünk a megalázott emberről, a megfeszített Krisztusról.”

-- „Ha a legnyomorultabb ember kerül a középpontba, akkor az egész emberiséget öleljük át egyetlen emberben, akkor megtagadjuk, hogy elfordítsuk róla tekintetünket vagy hogy meghamisítsuk, amit látunk, akkor odavetjük a szeretet határvidékeire; márpedig a szeretet határtalan, nem zárkózik magába, nem korlátozza önmagát – a szeretet mindig őrültség.”

A Negyedik Világ Mozgalom elérhetősége:
https://www.atd-fourthworld.org/

Joseph Wresinski magyarul megjelent könyve:
https://moly.hu/konyvek/joseph-wresinski-szegenyek-egyhaza

Forrás:
https://felszabteo.blog.hu/2022/10/17/a_szegenyseg_elleni_kuzdelem_vilagnapja
___

Október 17. - a szegénység elleni küzdelem világnapja (Joseph Wresinski atya, az ATD - Negyedik Világ Mozgalom alapítója)
http://netpolgar.network.hu/kepek/filozofia_szemlelet/oktober_17__a_szegenyseg_elleni_kuzdelem_vilagnapja_joseph_wresinski_atya_az_atd__negyedik_vilag_mozgalom_alapitoja

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Így lehet megúszni napi 800 forint alatt az ebédelést

Minden átlagos napi beszélgetésben felmerül már a spórolás kérdése: sokszor hallani mostanában olyan érvelést, ami szerint a jelenlegi energiaárak mellett még mindig olcsóbb kiugrani a sarki gyorsétterembe egy sajtburgermenüre (kb. 2000 Ft), a kínaiba egy édes-savanyú csirke-rizs menüre (1500-2000 Ft) vagy a kifőzdébe egy kis mátrai borzaskára (2000 Ft), mint feltenni a tűzhelyre egy fazéknyi ételt. Mivel hinni szeretném, hogy otthon főzni továbbra is, mindig a legpraktikusabb, legolcsóbb és mindenekfelett: legjobb megoldás, azzal együtt, hogy drágák az alapanyagok, sokba kerül az energia, továbbá szellemi és munkaidőt is elvesz, ezért kiszámoltam egy hétre elegendő olyan ebédet, ami bőven egy éttermi étel ára alatt marad.
https://telex.hu/gasztro/2022/10/02/olcso-az-1500-forintos-menu-fele-annyiba-kerul-ha-megfozzuk

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Elszegényedés: a gyerekek a legveszélyeztetettebbek

Bár az elmúlt években mind uniós, mind magyar szinten csökkent az elszegényedéssel és a társadalmi kirekesztettséggel veszélyeztetettek aránya, a visegrádi országok közül Magyarország teljesít a legrosszabbul, főleg a gyerekek és a nők tekintetében.

2021-ben az Európai Unió lakosságának 21,7 százalékát, 95,4 millió embert veszélyeztetett az elszegényedés és a társadalmi kirekesztettség – derül ki az Eurostat nemrég közzétett kutatásából. Ez a 2020-as adatokhoz képest körülbelül félmillióval több embert jelent.
https://ec.europa.eu/eurostat/en/web/products-eurostat-news/-/ddn-20220915-1

A magyar adatokat tekintve jó és rossz hírek egyaránt vannak. A statisztika alapján az elszegényedéssel fenyegetettek 2015-ös 30,6 százalékos arányához képest látványos javulás a tavalyi 19,4 százalék, ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy a Központi Statisztikai Hivatal 2016-tól kezdődően módszertant váltott a létminimum-vizsgálatoknál, ami egyes szakemberek szerint azt jelenti, hogy papíron kevesebb lett a szegény, a gyakorlatban viszont nem.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy Magyarország a visegrádi csoport tagjai közül továbbra is a legrosszabb helyen áll:

-- míg hazánkban a lakosság ötödét veszélyezteti az elszegényedés, addig Csehországban a tizedét. A V4-ek közül Szlovákiában mértek látványosabb romlást, ott egy év alatt 1,5 százalékponttal nőtt a kritikus helyzetben lévők aránya.
https://24.hu/fn/gazdasag/2022/09/25/elszegenyedes-2021-magyarorszag-europai-unio/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Rezsiemelés | Csalódtunk, szomorúak vagyunk és megfagyunk
https://youtu.be/uYd9IiYMOiA?t=329
Videóriport a Heves megyei Herédről.

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Talán sokan nem tudják, de Budapesten működik egy óvoda, melybe hajléktalan gyermekek járnak. A kicsik minden nap tiszta ruhát és élelmet kapnak, és fürdetik is őket. Az óvodának, a gyermekeknek nagy szüksége lenne 98-146-os méretű ruhákra és 24-35-ös cipőkre, mondta el Szabóné Förhétz Krisztina óvodavezető. Az ovi 2004-ben szükségből nyílt, hiszen a szabályok szerint az óvodákba csak olyan gyermek vehető fel, akinek lakcíme, tartózkodási helye van. A szakemberek szerint a fedél nélküli gyermekek száma Magyarországon közel ezer fő, ők lakásnak nem minősülő helyiségekben, például pincékben húzzák meg magukat. A pesti hajléktalanóvodába egész Budapestről viszik a gyerekeket. Az ovi reggel hétkor nyit, a gyerekeket először megfürdetik, aztán tiszta ruhába öltöztetik, és enni kapnak, mert nagy részük délután négytől másnap reggelig nem eszik. Nincs mit. Az óvodavezető szerint az ő kis óvodásainak az a legnagyobb örömük, ha van mit enni. Minden ételt megmutatnak nekik, ha lereszelnek egy káposztát, azt is, mert volt olyan kicsi például, aki úgy érkezett hozzájuk, hogy kizárólag a krumplit ismerte. Tartós élelmiszernek és játékoknak is örülnének az óvodában.

Aki tud ruhákat és cipőket küldeni, az alábbi címre juttassa el:
Wesley János óvoda 1086 Budapest, Dankó u. 11.
https://mavtelep.wesley.hu/iskolankrol/bemutatkozas/
https://8.kerulet.ittlakunk.hu/holmi/oktatas/wesley-janos-ovoda

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Akár egy kávé árával is segíthet most rászoruló családok iskolakezdésében!

A Kis Távolságok Városa Alapítványnak nem ez az első adománygyűjtő akciója, ezúttal szegényebb sorsú gyerekek megsegítését tűzték ki célul az iskolakezdésre.

A közelgő iskolakezdés nagyon sok családban alaposan megterheli a háztartási kasszát. Egyes kalkulációk szerint gyermekenként 20-30 ezer, de akár 50 ezer forintos többletterhet jelent egy szeptemberi beiskolázás, ezt a szegényebb családok nehezen tudják megoldani.

Ezért is szervezte meg legújabb adománygyűjtését A Kis Távolságok Városa Alapítvány ‒ amely a Színes Józsefváros, valamint a Színes Terézváros, Színes Erzsébetváros és a Színes Budapest oldalak mögött is áll.

Online fizetéssel akár egyetlen kávé árával is hozzá lehet járulni a gyűjtéshez, melynek bevételéből tanszereket vásárolnak, melyeket eljuttatnak a Villányi Családsegítő, Gyermekjóléti és Szociális Központnak. Utóbbi szervezet 24 dél-baranyai településen 107 gyereket támogat.

Korábban az Ukrajnában zajló háború szenvedőinek gyűjtöttek, adományaik Bucsába kerültek, akkor többnyire alapélelmiszereket és higiéniai termékeket gyűjtöttek VII. és VIII. kerületi pontokon.

Aki szívesen beszállna a gyűjtésbe, az látogasson el az alapítvány weboldalára,
https://kistavolsagokvarosa.hu/adomanygyujtes
pár kattintással utalhat a nemes cél érdekében.
https://jozsefvarosujsag.hu/akar-egy-kave-araval-is-segithet-most-raszorulo-csaladok-iskolakezdeseben/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Több mint kétezer közfoglalkoztatott részesülhet havi 45 600 forint elhelyezkedési juttatásban augusztus 15-étől, ha állást talál a versenyszférában – jelentette be Kutnyánszky Zsolt. A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) szombaton kiadott közleménye szerint az iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára elmondta: a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program újraindítása mellett a hónap közepétől megint igényelhető a lakhatási és utazási támogatás is, ami a mobilitás élénkítésével szolgálja a foglalkoztatás további növelését.

Az elhelyezkedési juttatásnak köszönhetően eddig több mint 19 ezer korábbi közfoglalkoztatott állt munkába az elsődleges munkaerőpiacon. A rendelkezésre álló félmilliárd forintos keretösszegből további 2200 ember elhelyezkedése támogatható. A lehetőség egyfajta bónusszal ösztönzi a közfoglalkoztatottakat arra, hogy minél hamarabb lépjenek át a versenyszférába.

A TIM közleményében ismerteti: támogatás a közfoglalkoztatási jogviszony időtartamának lejárta előtti elhelyezkedés esetén igényelhető, és a jogviszony fennmaradó idejére jár. Így minél előbb lép át valaki a versenyszférába, annál több támogatást kaphat. Napi 2000 forintos elhelyezkedési juttatásra jogosult az a közfoglalkoztatott is, aki mezőgazdasági idénymunkában vesz részt.

Augusztus 15-étől újra igényelhetik a járási (fővárosi kerületi) hivatalok foglalkoztatási osztályain a lakhatási támogatást azok az álláskeresők, akik a lakhelyüktől legalább 60 kilométerre lévő településen találnak munkát. A lakásbérleti díjra fordítható támogatás hat hónapra szól, havi összege legfeljebb 140 ezer forint lehet, és teljes hónapok számolhatók el.

Hasonlóképpen hétfőtől vehet igénybe utazási támogatást az az újonnan munkába állt álláskereső, aki otthonától legalább 10 kilométerre eső, de 60 kilométernél közelebbi településre ingázik dolgozni. A támogatás az egyéb feltételek teljesülése esetén szintén hat hónap időtartamra nyújtható. Mértéke a 10 kilométeres minimális távolság felett minden teljes 10 kilométer után a megállapításkor hatályos minimálbér 5 százalékának megfelelő összeg, jelenleg tehát 10 ezer forint.
http://hang.hu/gazdasag/ketezer-kozfoglalkoztatott-kaphat-penzt-ha-a-versenyszferaban-talal-allast-144436

A támogatásokkal és igénylésükkel kapcsolatos részletes tájékoztatás és dokumentáció a itt található meg.
https://www.munka.hu/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Július elején ért véget a CEU kurzusa, amelyet a felsőoktatásból kiszorult embereknek hoztak létre. A Socrates program résztvevői között voltak hajléktalan, mélyszegénységből jövő, mozgásukban korlátozott, transznemű diákok is – a jelentkezés mindenki számára nyitott volt.
https://www.szabadeuropa.hu/a/senki-nem-nezte-azt-hogy-tulajdonkeppen-en-csak-egy-csoves-vagyok-mi-az-a-socrates-program-ceu/31932836.html
___

A Socrates Program bölcsész- és társadalomtudományi egyetemi kurzusokat kínál Budapesten és Bécsben olyan felnőtteknek, akiknek a múltban nem volt lehetőségük továbbtanulni. Kurzusaink (magyarul Budapesten, vagy angol és német nyelven Bécsben) ingyenesek, jelentkezéskor előnyt élveznek az alacsony jövedelmű jelentkezők. A kurzusok az élet és a társadalom fontos kérdéseit taglalják – barátságos hangulatban, de magas színvonalon, egyetemi szinten. A jelentkezéshez nincs szükség előképzettségre, mindössze lelkesedésre, elköteleződésre, és kíváncsiságra a filozófia, történelem, politika, művészet vagy a szociológia témakörei iránt. Kiscsoportos óráinkat, melyek olvasmányok megvitatására épülnek, a CEU és más egyetemek oktatói tartják.

-- Elkezdtem újra gondolkozni, ahogy a hétköznapokban nem szoktam, mélyebben, és ez nagyon jó volt. Jó dolog felülről, átfogóbban látni a dolgokat. Az ember sokszor abban a mókuskerékben, amiben él, hajlamos erről elfelejtkezni. Olyan jó volt például újra filozófiát tanulni.
— Judit, a 2019-es budapesti pilot kurzus résztvevője

Diákjaink beszámolói ezen az oldalon olvashatók.
https://communityengagement.ceu.edu/rolunk-mondtak

Kapcsolat

Ha kérdései vannak budapesti vagy bécsi kurzusainkról, keresse koordinátorainkat:

Socrates Program Budapest: Halmos Máté, koordinátor: halmosm@ceu.edu

Socrates Program Bécs: Eduard Lezcano, koordinátor: lezcanoe@ceu.edu

Kik vagyunk

A Socrates Program a Közép-Európai Egyetem és a Bard College Berlin együttműködésében valósul meg. Működésünket az Open Society University Network támogatja.
https://communityengagement.ceu.edu/node/1957

Válasz

M Imre üzente 1 éve

– Meghoztuk az ajándéktűzhelyet! Hová tehetjük? – köszön be két markos férfi a csanyteleki portára, mire a nyitott kapuban álldogáló férfi zavarában, meghatottságában azt se tudja, mit feleljen. Mire feleszmélne, márt bent is a tűzhely, pár perc múltán pedig a jótevők búcsút is intenek a Csongrád-Csanád megyei falu szélén élő férfinak. Hogy épp hozzá érkeztek nem véletlen: hírét vették, nemrég maradt özvegyen a gyermekeivel a férfi, s olyan szűkösen élnek, hogy még a tönkrement tűzhelyük cseréjére sem futotta.

A csanyteleki férfi – ahogy hozzá hasonlóan sokan mások még a térségben – a Csongrád Angyalai nevű segítőcsoportnak köszönheti a támogatást.

Az asszony büszkén számol be arról is, hogy ritkán van olyan helyzet, amikor nemet kell mondaniuk valakinek, hiszen szinte mindig van miből adniuk.

-- Egyre többen vannak – köztük sokan névtelenség mögé bújva, ismeretlenül –, akik pénzt ajánlanak fel, és holmikból sincs soha hiányt.

-- Sokan kifejezetten a szülővárosukat akarják segíteni. Nemrég egy Budapesten élő férfi hozott le egy ágyat. A lakóhelyén is felajánlhatta volna, de neki fontos volt, hogy Csongrádon kapja meg valaki – mondja az asszony. Mint meséli, munkájuk elismeréseként értékeli, hogy már az önkormányzat ajánlott nekik tárolóhelyet, ami nagy segítség – de azért véletlenül sem raktárt akarnak működtetni: „Az adománynak szinte azonnal új otthont találunk”. Sokszor pedig nem akkor ér véget egy-egy adomány „története”, amikor azt leszállították:

-- A megajándékozottak gyakran boldogan lefotózzák, hol kapott helyet az új bútor, eszköz, a képet pedig továbbítjuk az adományozónak – magyarázza a nemrég Csongrád Város Közösségéért Díjjal elismert Ujszásziné Soós Márta, majd gyorsan felidézi azt is: – Volt már arra is példa, hogy egy korábban kisegített emberből lett adományozó: amikor olyan helyzetbe került, hogy megtehette rögtön hívott minket és felajánlott több holmit is.
https://nepszava.hu/3160449_csongrad-angyalai-segelyszervezet-jotekonysag-riport

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Mit tegyen egy kormányzat, ha minimálisra akarja csökkenteni az adófizetéssel szembeni ellenállást? – tette fel a kérdést a 19. század végén Amilcare Puviani olasz közgazdász. A válaszát könyvének címe jelezte: Az illúzió elmélete a közpénzügyekben. Amellett érvelt, hogy a kormányzatnak illúziókat kell keltenie. Egyrészt elhitetnie az emberekkel, hogy az államnak befizetett adók és más terhek a valóságosnál jóval kisebbek és kevésbé fájdalmasak. Másrészt azt a benyomást kell keltenie, hogy a kormányzat által nyújtott szolgáltatások értékesebbek, hasznosabbak, mint a valóságban.

Hogyan hozhatók létre, hogyan fokozhatók ezek a „fiskális illúziók”? Puviani egyfajta kiskátét állított össze róluk. Íme néhány javaslata a kormányzati illuzionisták számára:

-- Inkább az árukra és szolgáltatásokra vessünk ki adót, mint közvetlenül a jövedelemre vagy vagyonra, mert a piaci árak elfedik az adótartalmat!

-- Finanszírozzuk az állami kiadásokat hitelből, hogy így a jövőbeli generációkat, ne pedig a mostani adófizetőket terheljük!

-- Növeljük az inflációt, hogy így az államadósságot leértékeljük, a visszafizetését megkönnyítsük!

-- Vezessünk be „ideiglenes” adókat „kivételes helyzetekben”, amiket aztán felejtsünk el kivezetni!

-- Használjuk ki a társadalmi konfliktusokat, ellenérzéséket, hogy a népszerűtlen csoportokra több adót terhelhessünk!

-- Riogassunk krízishelyzettel, az állam megnövekedett feladataival, társadalmi összeomlással stb. arra az esetre, ha nem szednénk be több adót!

-- Hallgassuk el, tegyük átláthatatlanná a terhek valódi nagyságát!

A javaslatok mögött érzékeljük a fejedelemnek cinikus tanácsokat adó Machiavelli szellemét. Valóban, Puviani hivatkozik is rá. A fejedelemnek, a kormányzatnak úgymond „használnia kell az állati természetét”: nem csak „oroszlánnak” kell lennie, hanem „rókának” is – nemcsak bátornak, hanem ravasznak is.

Minél sikeresebb a kormányzat az illúziók keltésében, annál nagyobb tere nyílik arra, hogy a költségvetési bevételeit, az állam méretét és saját hatalmát növelje.
https://www.valaszonline.hu/2022/06/08/fiskalis-illuzio-kozgazdasag-mike-karoly-velemeny/

Válasz

M Imre üzente 1 éve

Vajon milyen gazdagnak lenni?

Nézzünk körül a sport világában, mert ez az egyik leglátványosabb terep, ... amikor annyi pénze van valakinek, hogy nem tudja elkölteni? Amikor csak gondolnia kell valamire, és az azonnal teljesül? Amikor a világon mindent megvásárolhat magának, amire rápillant? Amikor megszűnnek a titkos vágyak, a dédelgetett álmok, mert mindent tálcán kínálnak számára, csak a kezét kell kinyújtani érte?

Ilyenkor eszembe jutnak nomád őseink, akiknek a folytonos vándorlás során csak annyi tulajdonuk volt, amit lóháton vagy épp gyalog magukkal tudtak vinni. Mindössze azt birtokolták, amire a létezésük során feltétlenül szükségük volt. Vajon ők boldogtalanok voltak emiatt? Vagy ez épp fordítva értelmezendő?

A sportvilágot említettem az előbb, mert a Magyar Hang nemrég érdekes írást közölt erről a témáról Balogh Roland tollából. Több élsportolót is említ, de talán a legizgalmasabb számunkra a korábbi teniszcsillag, Boris Becker esete, akit forintra átszámítva 1,1 milliárd értékű csalás miatt kíméletlenül bekasztliztak..., s most egy mindössze hat négyzetméteres, rideg, nyirkos zárkában tölti a napjait – alkalmasint egerek társaságában? Egy olyan dél-londoni börtönben, ahol 86 zárkára mindössze 6 zuhanyozó jut.

Számomra elgondolkodtató a két, jelenleg talán legismertebb futballista, Ronaldo és Messi esete is. Az előzőt adócsalás miatt 7,2 milliárd(!) forint büntetésre és 23 hónap (igaz, felfüggesztett) elzárásra ítélték. Az utóbbi megúszta 1,9 milliárd forinttal és 21 hónappal. Bevallom, számomra már a büntetések mértéke is fölfoghatatlan, de ha belegondolok, hogy milyen vagyonnal rendelkezhetnek azok, akiknek „csak büntetésként” ilyen összegeket rónak ki…

Tudom, ha leírom, amit erről gondolok, megköveznek, mégis megteszem: ezeknek az embereknek a legnagyobb része örök kielégíthetetlenségben él, örök nyugtalanságban és félelemben, hogy hátha eljön az a pillanat, amikor elveszítheti mindazt, amit eddig összeharácsolt. Mert valahol a tudata mélyén ott van, hogy igenis el fog jönni. Ha előbb nem, a halála óráján.

Vajon miért van, hogy az emberek 99 százaléka mindezek ellenére a fenti életmód után áhítozik? És gazdag akar lenni, nagyon gazdag, hogy semmittevéssel teli, üres és dögunalmas életet élhessen. Mert hogy a színfalak mögött ezek az emberek milyen módon múlatják hétköznapjaikat, arról elég elolvasni egy bennfentesnek, a világhírű milliomos írónak, Paulo Coelhonak a talmi csillogás és mértéktelenség hazájában, Cannes-ban játszódó regényét (A győztes egyedül van). Kitűnő regény, ugyanakkor kijózanító olvasmány.
http://hang.hu/publicisztika/vajon-milyen-gazdagnak-lenni-141599

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Erdős Virág: a hajléktalanok méltó lakhatásáért küzdeni végső soron háborúellenes munka

-- van egy ország / ahol lakom / nevezd nevén / szolgáld vakon / ma még bölcső / ma már vagon

– Erdős Virág versének képverses eredeti kéziratára is licitálhat, aki szívesen segítene hajléktalan embereken, miközben izgalmas művészrelikviákat szerez. A költő meg is indokolta, miért vesz részt a kezdeményezésben: szerinte az emberhez méltó élet és lakhatás végső soron a béke feltétele is, így szerinte az Utcáról Lakásba! Egyesület, az árverés kedvezményezettje tulajdonképpen a háború ellen dolgozik.

A hétfőn indult és május 15-ig tartó Könyvhajlék Aukció néven futó online árverést az Utcáról Lakásba! Egyesület és a Szépírók társasága szervezi, a bevétel teljes egészében az egyesület otthonépítő munkáját segíti.

A licitre bocsátott tárgyak között ott vannak például a Péterfy-íróházaspár tollai és könyvei, Nádas Péter New York Kávéházban készült fotója, Tóth Krisztina macirajzos Tandori-köszöntése, dedikált kötetek többek között Bíró Krisztától, Grecsó Krisztiántól, Závada Páltól és Szvoren Edinától, de akad papírszobor, kották, festmények és kisebb dísztárgyak és egy limitált 30Y-plakát is.
https://24.hu/kultura/2022/04/26/konyvhajlek-aukcio-licit-arveres-szepirok-tarsasaga-utcarol-lakasba-egyesulet-hajlektalan/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

"Nem terézanyák vagyunk, hanem melósok ebben az egész dologban. Ha nézünk valamit, ami társadalmilag fontos, akkor az pontosan nem az, hogy saját magunkat emeljük ki, hanem azt a közeget.

Azt mondjuk, hogy ha te is szeretnéd ezt csinálni, akkor gyere velünk és csináljuk. És ne legyen benne pátosz, mert az megöl mindent."

Pátosz nélküli interjú Havasi Zolival BBM-ről, önkéntességről, háborúról, önazonosságról, ilyesmi. Köszi Mindenségit! podcast!
http://autovezetes.network.hu/video/klubvideok/mindensegit_12__havasi_zoltan_budapest_bike_maffia
-- Mindenségit! #12 - Havasi Zoltán (Budapest Bike Maffia)

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Öt évvel ezelőtt ismertük meg Török Jánost, a Város Mindenkié csoporton keresztül, egy érdekvédelmi ügyben. Azóta a saját ügyén túl is többször szerepet vállalt érdekvédő, szemléletformáló tevékenységünkben, szerepelt az Utak az Erdőben kötetünkben is.

János sok évvel ezelőtt vált hajléktalanná miután leégett a belvárosi lakása, ezt a tragikus történetet osztotta meg a kötetben, és az alábbi cikkben, ahol megismerhetitek őt, és eddigi lakóhelyét is. Egy lakókocsiban élt éveken keresztül, ahonnan dolgozni járt, és amit példás rendben tartott:
https://24.hu/belfold/2019/12/26/utak-az-erdoben-hajlektalansag/

János február 8-án éjjel gyújtogatás áldozatává vált. Ő maga fizikailag jól van, ám lakókocsija, minden ingósága porig égett. Aki segítene Jánosnak, vegye fel velünk a kapcsolatot. A legjobb megoldás egy új lakókocsi volna a számára, de az anyagi támogatás bármilyen formáját tudjuk közvetíteni.

Amennyiben János számára szervezetünkön keresztül utalnál segítséget, úgy kérlek a közleménybe írd be, hogy "lakókocsi".
Magnet Bank, 16200151-18523939
Simple Pay:
https://utcarollakasba.hu/adomanyozas/

Köszönjük!
https://www.facebook.com/utcarollakasba/posts/4771699312925986
-- Utcáról Lakásba Egyesület

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Az Alkotmánybíróság szerint nem jelent alkotmányos kérdést, hogy a szociális ellátások és számos kedvezmény alapjául szolgáló öregségi nyugdíjminimum összege a létminimumot sem biztosítja – a taláros testület az Utcajogász Egyesület beadványát elutasító indoklásban jutott erre, mint arról a bizonytalan lakhatűsú emberek jogait képviselő szervezet szerkesztőségünket tájékoztatta.

Az Utcajogász Egyesület önkéntes jogászai 2010 óta nyújtanak ingyenesen jogi segítséget szegény embereknek.

Az Utcajogász Egyesület 2021 júniusában fordult az Alkotmánybírósághoz egy ügyfele ügyében. A férfi azért vesztette el az állam támogatását, mert a havi bevétele meghaladta a 25 650 forintot. Az alkotmányjogi panaszban az utcajogászok arra hivatkoztak, hogy az állam köteles az emberi életet és méltóságot tiszteletben tartani. Azzal pedig, hogy a szociális ellátások jövedelmi feltételét és összegét megalapozó öregségi nyugdíjminimum 13 éve változatlanul alacsony, a Magyar Állam nem biztosítja a méltó létfenntartást azok számára, akiknek nincs lehetőségük más módon elégséges jövedelemhez jutni érveltek a beadványban. Az Utcajogász szerint nyilvánvalóan valótlan tehát az a jogszabályba foglalt állítás, hogy 2022-ben havi 25 650 forintból meg lehet élni.

Az Alkotmánybíróság 2022. február 8-án hozott végzésével az alkotmányjogi panaszt visszautasította, azaz érdemben nem bírálta el. Az indoklás szerint a beadvány nem valószínűsítette „a bírósági döntést érdemben befolyásoló alaptörvény-ellenesség” fennállását.

A testület szerint a nemzetközi gyakorlatra, valamint a korábbi alkotmánybírósági döntésekre alapozott érvelésünk még annak valószínűsítéséhez is kevés volt, hogy az Alaptörvénnyel ellentétes lenne olyan jogszabályokat alkalmazni, amelyek emberhez méltatlan életkörülményeket megfelelőnek tekintenek.

A visszautasítás másik indoka az volt, hogy a beadvány nem valószínűsítette „alapvető alkotmányjogi jelentőségű kérdés fennállását” sem. Az Utcajogász álláspontja szerint az emberi élethez és méltósághoz való jog és a szociális biztonsághoz való jog közötti kapcsolat alapvető alkotmányjogi jelentőségű kérdés, melynek részletes elemzését az Alkotmánybíróság az Alaptörvény hatályba lépése óta nem végezte el. Az egyesület szerint a visszautasítással a testület ismét kitért a feladat elől.
https://merce.hu/2022/02/18/az-alkotmanybirosag-szerint-nem-problema-hogy-a-letminimumot-sem-biztositjak-a-szocialis-ellatasok/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

820. A csirkefarhát népe | 2022-01-16

Nem bírok napirendre térni e fölött. A hat élelmiszer (cukor, liszt, olaj, tej, sertéscomb és csirkemellfilé) közé utólag beemelt csirkefarhát üzenete mögött. És azt hiszem, benne van minden, az is, amit tud, és az is, ahogy vélekedik a szegénységről a döntéshozás.

Talán úgy választották ki, hogy ebből veszik a leszakadó társadalmi csoportok a legtöbbet? Mert biztosan azt szeretik a legjobban? Vagy a csirkemell mellé kellett valami, ami mutatja a szociális érzékenységet? Vajon kitől jött az ötlet, és milyen információk alapján? Mert a többiről is nyilván valamilyen indok alapján döntöttek…

De ez sem sült el jól, mint ahogy az sem, mikor 2013-ban a Hiltonba vacsorázni hívta a rászoruló gyerekeket a miniszter, és munkatársai. És azt hiszem, ők akkor sem értették, mi a baj ezzel az egésszel. Ha értették volna, akkor most nem kerül be utólag, pótlólag (nyilván ez sem véletlen, hogy ezt ki jelentette be) a csirkefarhát a listába.

Persze tudom, messziről nagyon nehéz megérteni, mit jelent az, hogy az emberi méltóság ott van a szegénységben is. Sokat küzdünk ezzel pl. az adományozás terén, hogy megértessük, mi a jó adomány, hol van a határ a szemét és az adomány között, és ne engedjük ebbe a “jó az azoknak”, meg az “örüljön neki, hogy kap valamit” viszonyulást.

Karácsony előtt két posztot is írtam a facebookra, arra gondolva, talán meg tudom értetni, ha megmutatom, hogy egy telefirkált 2020-as határidőnapló, vagy egy hátizsáknyi családi eseményeket ábrázoló filmszalag (még a digitális fotózás előtti időből) nem igazán megfelelő ajándék karácsonyra, egy hátrányos helyzetű gyereknek. Ha valaki azt gondolja, mindenki belátta, hogy nem, téved. Voltak, ha nem is sokan, akik e helyett engem támadtak, érzéketlennek tartottak, és mentegették az ismeretlen adományozókat, sőt, többen ötleteket adtak, hogyan lehetne felhasználni ezeket az adományokat kreatívan, ha képes lennék (én) máshogy nézni erre az egészre. És hiába próbáltam más kommentelőkkel együtt megértetni, hogy egy segítő-fejlesztő szervezetnek nem az a dolga, hogy befogadja mások szemetét, és agyaljon az újrahasznosításon. Nem igazán sikerült a meggyőzés.

De ebből az ember nem csinál nagyobb ügyet, mint ami, tudomásul veszi, hogy vannak, akik a komfortzónájukon belül, sosem találkozva azokkal az érzésekkel, amit a szegénységben érezhetnek gyerekek, ötletelnek és ítélkeznek. Persze úgy, hogy tevőlegesen nem dolgoznak a probléma megoldásáért, tapasztalat nélkül, a saját viszonyulásuk alapján mondják meg, hogy mit és hogyan kellene tennie annak, aki a terepen küzd ebben.

Az ember tudomásul veszi, hogy ez most az online térben egy ilyen dolog, így működik. Aki tükröt tart mások elé, bármiről, annak vállalnia kell, hogy olyanokkal is konfrontálódik, akik nem szeretnének ebbe a tükörbe belenézni. Csak a sajátjukba.

Ám nem megy ez a türelmes elfogadás nekem, sosem ment, ha döntéshozói szintről jön olyan üzenet, ami sértő, bántó a szegényekre nézve. Mert innen, erről a szintről felelősségteljes és tisztességes viszonyulást várok el. Ezt még mindig nem bírom elengedni. Még mindig nem bírom elhinni, hogy ezen a szinten helye van a cinikus, kirekesztő, lenéző kommunikációnak, intézkedésnek. Ha pedig ők nem érzik, hogy mi ebben a bántó, akkor valami végletes félreértésben élnek.

Kicsit érdeklődtem azoknál is, akik érintettek, akiknél a csirkefarhát gyakori alapanyag a főzésben, hogy mit szólnak ehhez. Nem hallottak róla, nem is értik, mi az az ár-maximalizálás. A combot viszont szívesebben megennék, mint a farhátat.

Tulajdonképpen nem őket zavarja ez az egész, hanem engem, és még azt a sok-sok embert, aki követi az eseményeket, és próbálja elhelyezni ebben a világban magát, az emberi méltóságot, és az igazságérzetet is.

Hogy akkor mi a bajom ezzel az egésszel? Nos, ugyanaz, mint a választások előtt osztogatott krumplival, a szavazataiért megcélzott -és a korábbi gyakorlatok szerint sikerrel megcélzott- leszakadó társadalmi csoport kihasználásával. Azzal, hogy ebben az egészben van valami “ál-szociális” magatartás, amit sokan el is hisznek a “gondoskodó államnak”. Mert az csak jó lehet, ha, még azokra is gondol, akik a csirkefarhátat szeretik a legjobban.

Szóval, ez nekünk fáj, nekünk szégyenletes, őket meg manipulálja, kihasználja. Őket, akiknek nincs tudása arról, mi zajlik a világban. Nem tudnak felsorolni pártokat, csak azokat a neveket ismerik, amelyeket a gyűlöletkampány beléjük sulykol. Amikor a Soros óriásplakátokkal teleszórták az országot, köztük is sokan “sorosoztak”. És nem értették, mikor mondtam, hogy mi is kapunk onnan támogatást, pl. akkor épp ahhoz, hogy a szegregált iskolarendszerben nem megszerezhető tudást a gyerekeiknél bepótoljuk.

De hogyan érthették volna, mikor nem tudják, mi az az államháztartás, mi az, hogy az intézményrendszeren kívül, vagy belül segít valaki, mit jelent a civil szervezet, mi az állami támogatás, vagy épp annak elvétele? Hogy tudnának ők alapkészséghiányosan eligazodni a valós és ál-információk között, mikor ma még azoknak sem sikerül, akik jól tudnak szöveget értelmezni? Sokan közülük még mindig abban a szerepben élnek, hogy a “tanácsházán” majd megmondják. Azt kell csinálni, amit mondanak. Változás az évek során csak annyi, hogy a fiatalabbak már nem tanácsházának hívják.

Mindig annak kell engedelmeskedni, aki ott, helyben befolyással bír. Az meg ugye világos ma már mindenhol, mindenkinek, hogy azokkal jóban kell lenni, azoknak kell engedelmeskedni, akik befolyásosak. Vagy, ha nem is, de el tudják hitetni, hogy azok… És ennek bizonyítékaként adnak is valamit… Egy csomag krumplit, kenyeret, tejet, tojást…minden volt már a rendszerváltás óta, emlékezzünk csak. No meg, akik befolyásosak, azok képesek bulikat is szervezni. Aki tud egy jó kis bulit szervezni, pörkölttel, piával, tánccal, az tudja, mi a jó élet…és kire kell szavazni. És arra kell a többinek is, ha akar még bulizni. Egyszerű üzenetek, tűpontos célzással, megfelelő körítéssel.

Azt, hogy a családbarát intézkedések a szegregátumokba miért nem érnek le, hogy a szegregált iskola, a közmunka, a hiányos egészségügyi ellátás és még annyi minden más, ami az életüket és a gyerekeik jövőjét alapjaiban meghatározza, mit jelent, miért így van, közöttük nem kerül elő. Ahhoz, hogy ezt értsék, ahhoz valamiféle tudás kellene, olyan, amivel el tudnak igazodni a világban. Akikről én beszélek, őket nem zavarják a titkosítások, mert számukra ez az egész titkos, elérhetetlen és érthetetlen.

A legutóbbi választás alkalmával, sőt már korábban is, többen megfogalmazták nekem: semmit sem ér a munkánk, mert ahol dolgozunk, ott azokra szavaznak, arra a rendszerre, ami szegénységben tartja őket. Akkor is próbáltam megértetni, hogyha beszállunk ebbe, ugyan olyanná válunk, mint az a rendszer, ami kihasználja őket. Mert ahogy élnek, amit tudnak, abban csak tisztességtelen módon lehet befolyásolni őket. Ahogy ezt megteszik velük, minden választás idején.

Ez az egész, ami van, az, hogy emberek ma ilyen világlátással élnek, az állam felelőssége. Mert nem tud megfelelő oktatást adni, sem olyan rendszert működtetni, amiben kezelhetők a tudás-és képességhiányok. Amelyek generációk óta halmozódnak a leszakadó társadalmi csoportokban. Ezt a felelősséget akarják ránk tolni azok, akik szerint nekünk befolyásolni kellene őket. A részvételi demokrácia érvényesülése a társadalmi leszakadásban ma csak egy látszat…ez sokkal inkább a manipuláció színtere.

Mi csak egyet tudunk tenni, helyben, amennyire lehet, távol tartani a választási adományozókat. És dolgozni a családokkal, a gyerekeikkel, hogy egyszer majd legyen elég tudásuk a felelős döntésre. Ebben is. Nem helyettük kell dönteni, kihasználva a gyengeségeiket, hanem segíteni abban, hogy ők tudjanak dönteni, saját belátásuk szerint.

De az állami rendszert nem tudjuk távol tartani. A jól kiépített rendszerben az üzenetek pontosan célzottak. A szereplők láncot alkotnak a legkisebb településig. A generációk óta szegénységben és tudatlanságban tartott tömegek szavazatai ma is ugyanúgy megvásárolhatók, mint korábban.

A csirkefarhát népe maradni fog. Mindaddig, amíg tudatlanságban marad, függőségben tartja a rendszer, és kihasználja. És mindaddig, amíg azok, akik meg tudják venni a csirkemellet úgy vélik, hogy a csirkefarhát ár-stopja egy szociálisan érzékeny állami intézkedés volt.
https://nyomorszele.hvgblog.hu/2022/01/16/820-a-csirkefarhat-nepe/

Óvatos ellenzéki összecsapás a miniszterelnök-jelöltek első vitáján
http://netpolgar.network.hu/blog/netpolgar_avagy_digitalis_irastudo_klub_hirei/ovatos-ellenzeki-osszecsapas-a-miniszterelnok-jeloltek-elso-vitajan

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Év elején jöhet a budapesti utcai szociális ellátásban az első kollektív szerződés

Köves elmondta, a BMSZKI vezetése és a fenntartó fővárosnál a területért felelős Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a korábbi vezetéssel szemben konstruktívan állnak hozzá a kollektív szerződés megkötéséhez. A fenntartó részvételére a tárgyalásokon azért van szükség, mert egy nagyobb ívű kollektív szerződés tető alá hozásához többletforrásra is szükség lehet, ami viszont már a fenntartó hatáskörébe tartozik. Mint Köves kifejtette, ezt a kampányt azért csinálták, hogy a munkáltató és a fenntartó érezze, hogy valóban fontos követelés a dolgozók részéről, nem puszta formaság.

A mostani bérfejlesztés és a kollektív szerződés jelentőségét érzékeltetve Köves elmondta, „ugyan fővárosi cég volt mindig, de mintha nem lett volna fővárosi cég. Mikor bérfejlesztések voltak, abból a BMSZKI kimaradt általában például.”

Véleménye szerint viszonylag friss dolog, hogy a fenntartó fővárosi cégként tekint a saját cégére annak ellenére, hogy a hajléktalanellátás voltaképpen mindig is a főpolgármester alá tartozott.

Köves arról is beszélt, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum emelése jelentős részben lefedi a szociális dolgozóknak beígért húsz százalékos béremelést. Megjegyezte, hogy minden pénz pénz, ami a dolgozók számlájára érkezik, de „cinikusnak” tartja, hogy ágazati béremelésnek nevezzék a jelenlegi emelést.
https://merce.hu/2021/12/24/ev-elejen-johet-a-budapesti-utcai-szocialis-ellatasban-az-elso-kollektiv-szerzodes/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Az Örkény Színház a Stereo Akttal közös karácsonyi akciójuk keretében – a Cím Nélkül (hajlék-kaland-játék) c. előadás kapcsán – 54 táskát gyűjtött össze, melyet átadtak Szenográdi Rékának, a Menhely Alapítvány munkatársának – írja Facebook-oldalán az Örkény Színház.
https://szinhaz.online/54-taskat-gyujtott-a-fedel-nelkul-munkatarsainak-az-orkeny-szinhaz-es-a-stereo-akt/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

"Cservák Pétert alvállalkozóként érte a 2008-as világválság. A fővállalkozó eltűnése után neki kellett rendeznie – devizahitelből – kéthavi fizetéselmaradást a munkavállalók és tartozást a beszállítók felé. Családi és egyéb problémák miatt elvesztette ingóságait, a hitelt nem tudta törleszteni, utcára került. A Gyáli úti munkásszállón értesült a fővárosi lakáspályázati lehetőségről."

A Fővárosi Önkormányzat idén 160 hajléktalan embernek segített lakáshoz jutni. Alább az ő történeteiket olvashatjátok.

Köszönöm kollégáim kitartó munkáját, nélkülük nem sikerült volna ennyi embernek otthont adni.
https://24.hu/belfold/2021/12/22/hajlektalanok-uj-lakas-nyugdijashaz/

Válasz

M Imre üzente 2 éve

Ez egy pokróc, melyet nem te kapsz meg, hanem egy utcán élő ember. Ezeknek az embereknek nemcsak karácsonykor van szükségük adományra, hanem a hideg időszakban mindig, amikor a gondoskodás már nem szokás.

Két éve a családi vállalkozásunk úgy gondolta, hogy itt az ideje segíteni embereken, akkor 159 darabot "vettetek", idén ezt újra megtesszük! Pokrócot lehet venni, amit nem a vásárló kap meg, hanem mi eljuttatjuk egy utcán élő embernek.

Ezeknek az embereknek nemcsak karácsonykor van szükségük adományra, hanem a hideg időszakban mindig. 1600 forintért egy 2 méter x 1,4 méteres polár pokrócot tudunk beszerezni. A pokrócokat a Budapest Bike Maffia segítségével fogjuk eljuttatni a rászorulóknak.

https://jokonyvek.hu/adomany/pokroc

Válasz

M Imre üzente 2 éve

November 12-én ünnepeljük Magyarországon a szociális munka napját.

Közösen! Vegyük észre a szociális munkásokat!

A szociális munka ezerarcú segítő szakma és hivatás. Szeretnénk, ha minél többen meg- és elismernék a szociális ágazat számos területén helyt álló szakembereket, szociális munkásokat és a szociális ágazat dolgozóit. Ezért Egyesületünkkel és több, szociális területen aktív szakmai szervezet együttműködésével spotfilmet készítettünk, amelynek különlegessége, hogy közösségi részvétellel szociális munkások formálták a videót. Nem fért bele minden terület és ötlet, de közösen igyekeztünk minél többet mesélni ebben néhány perces filmben.

November 12-én ünnepeljük Magyarországon a szociális munka napját. Ebből az alkalomból köszönjük minden szociális munkásnak, szociális ágazati dolgozónak és más szociális szakembernek az elkötelezett munkát!
https://www.facebook.com/eselylabor/posts/4668353703221402


2021. november 10., szerda
Benkő Fruzsina és László Johanna

2021-ben két szociális munkás végzettségű kolléganő név szerint Benkő Fruzsina és László Johanna kapott díjat a Szociális Munka Napja Konferencián.

Az alábbi két szöveg kíséretében történt a díjátadás.
https://ereszem.blogspot.com/2021/11/benko-fruzsina-es-laszlo-johanna.html

Válasz

M Imre üzente 2 éve

2020. november 26., csütörtök
SZMME levele Fülöp Attila államtitkárnak

Elfogtunk egy levelet, melyet, még a hónap elején küldött a Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete a szociális ügyekért felelős államtitkár Fülöp Attilának.

SZOCIÁLIS MUNKÁSOK MAGYARORSZÁGI EGYESÜLETE HUNGARIAN ASSOCIATION OF SOCIAL WORKERS

* Bejelentett cím: 1163 Budapest, Veres Péter u. 85.
Bankszámla: OTP Bank Nyrt. 11705008 - 20118020
Levelezési cím: 2014 Csobánka, Tótsarok u. 3. E-mail: gosztonyi.geza@gmail.com

Fülöp Attila
Emberi Erőforrások Minisztériuma
Szociális ügyekért felelős államtitkár
info@emmi.gov.hu

Tisztelt Államtitkár Úr!

A Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete (SZMME) a COVID-19 járvány időszakában megtett intézkedések kapcsán szeretné felhívni a figyelmet a szociális-, gyermekjóléti- és gyermekvédelmi ágazatban dolgozók, és rajtuk keresztül az ellátottak védelmére.

Az ágazatban közel 100 ezer ember végzi munkáját, és sok százezer személy ellátása múlik a mi munkánkon.

Sajnálattal tapasztaltuk, hogy a járvány 2. hullámának időtartama alatt meghozott intézkedések – beleértve a Kormány 2020. november 9-én meghozott döntéseit is –, nem foglalkoznak az ágazatban dolgozók, és az ágazatban ellátottak védelmével. Emiatt szeretnénk felhívni a döntéshozók figyelmét az alábbiakra:

§ Kérjük a kormányzatot, hogy a járványhelyzettel kapcsolatban őszinte, transzparens kommunikációt folytasson. A valóság elfedése, a valóságosnál jobb helyzet látszata csak feszültséget szít, és lehetetlenné teszi a hatékony problémamegoldást. Ártalmasnak és kerülendőnek tartjuk egyes fenntartók pellengérre állítását, hibáztatását.

§ Kérjük, hogy az általános döntéseket követően a lehető legrövidebb időn belül szülessenek meg az ágazatot érintő iránymutatások, döntések. Az iránymutatások részletesen reflektáljanak a terület problémáira, kiindulási alapként a tavaszi iránymutatások elfogadhatók, de szükséges a terepen dolgozó munkatársak tapasztalatainak, kérdéseinek és probléma-felvetéseinek szisztematikus begyűjtése.

§ Kérjük, hogy a módszertani feladatellátáson keresztül legyen elérhető olyan - folyamatosan (munkaidőben) elérhető - szakmai diszpécser-szolgálat, amely képes a megfelelő válaszadásra.

§ Elengedhetetlennek tartjuk a szociális szakosított ellátásokban és a gyermekvédelmi szakellátásokban a rendelkezésre, a koronavírus okozta járvány személyi feltételekre gyakorolt hatásának felmérését. A kormányzat biztosítson szakmai és anyagi segítséget - központilag és koordináltan - az ellátottak megfelelő szintű ellátásához.

§ Kiemelt figyelmet kell fordítani a kis létszámú szolgáltatókra, az egyszemélyes szolgáltatások­ra, és azon intézményekre, melyek szolgáltatás-hiányos környezetben működnek – ezeken a helyeken a kiesés az ellátottak alapvető jogait csorbítja, és alapvető szükségletek kielégítését lehetetleníti el.

§ A nappali ellátások esetében kérjük a tavasszal alkalmazott intézkedések felélesztését: az elektronikus- és a lakókörnyezetben történő feladatellátást.

§ Szükségesnek tartjuk, hogy a köznevelési ágazathoz hasonló, kiterjedt és rendszeres szűrési program induljon a szociális ágazatban dolgozók körében is. Kiemelten fontos a szűrés az időseket, a krónikus betegeket és a fogyatékkal élőket ellátó intézményekben, az 50 év feletti szociális szakdolgozók körében. Kérjük, az ágazat vezetése vizsgálja meg, hogy miként csökkenthető a fertőzési kockázat az ágazat idős, nyugdíj előtt álló, illetve egészségügyi panaszokkal küzdő munkatársai körében.

§ Kérjük a 2020. évi finanszírozási szabályok korrekcióját, tekintettel arra, hogy számos szolgáltatás vis maior fennállása miatt nem képes a szolgáltatását a tervezett módon működtetni, s ezért a teljesítmény-alapú finanszírozása ennek megfelelően csökken, miközben a működési költségei nem, vagy csak kis mértékben.

§ Elvárjuk, hogy Magyarország Kormánya a szociális-, gyermekjóléti- és gyermekvédelmi ágazatban dolgozókat más humán ágazatokhoz (köznevelés, egészségügy) elismerje, megbecsülje, és ennek megfelelő módon ezt a társadalom felé kommunikálja. Elvárjuk, hogy - az egészségügyhöz hasonlóan - e megbecsülést anyagilag is kifejezze egyszeri juttatásként, és a 2021. évi bérfejlesztések formájában.

§ A különleges működési körülmények miatt kérjük, hogy a 2021-től tervezett szakmai változások esetében a módosításokat ennek megfelelően ütemezzék át.

Tekintettel arra, hogy a védekezés feladatai az ágazatban jövő tavaszig meghatározók a mindennapi munkában, elengedhetetlen, hogy az ágazat irányítás érdemben foglalkozzon a kialakult helyzettel, és betöltse szerepét.

Tisztelettel:

Gosztonyi Géza
Elnök
Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete
+(30)-354-3737

https://ereszem.blogspot.com/2020/11/szmme-levele-fulop-attila-allamtitkarnak.html

Válasz